Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Karstadt Cast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wulp bedoelt hiermee iets heel spannend. De politieke podcast van EenVandaag en de NOS kennen we dat accepteren, want dat is toch wel een soort van landverraad of. Sander van der Wilt en Joost Vullings. Uw gedrag doet elke. Welkom bij weer een nieuwe podcast De Stemming. We zijn inmiddels aangekomen in de hete fase van de campagne. Hoe staat iedereen daarvoor? Ja, en het demissionaire kabinet neemt een risico.

[00:00:48]

O o o wat u het spannend? Ja, door de coronaire regels te gaan versoepelen. We bespreken of Rutte en de overige kabinetsleden misschien last hebben van het verkiezingsfolders. Mark Rutte zelf, die klom ook weer in de pen en hij schreef een brief aan alle Nederlanders hebben jij meegekregen. Euh ja, hij stond in zoveel kranten die ik leef. Ja, ook nog op de site. Een hele uitgebreide versie als VVD lijsttrekker schreef die brief natuurlijk. Genoeg ingrediënten in die brief om de evolutie van Mark Rutte te bespreken en iets wat we ook gaan bekijken.

[00:01:19]

Hoe vaak kan de vrijheids karavaan van Forum voor Democratie ontsporen? En verder natuurlijk weer iemand die na 17 maart graag in de Tweede Kamer wil in raad. De kandidaat? Ja, en wat viel jou op deze week, Sander? Nou ja, dat viel me vooral op dat de campagne uh, zeker op televisie en op internet al eigenlijk flink begonnen is. Het is nu al te veel om alles te volgen. Heb jij dat niet?

[00:01:42]

Ja, en dan heb je nog niet eens over podcast, YouTube producties enzovoort. En overal zijn ze. Iedereen wil iets met die lijsttrekkers en ze willen het ook, want de meesten gaan niet de straat op, maar wel van studio naar studio. En je merkt het ook aan het nieuws. Zeg maar dat er allemaal kleine plannetjes van partijen zijn waarmee ze dan even wat aandacht willen trekken. Ja, maar echt een een groot plan waar wat mooi zo lekker verkiezingsprogramma zou.

[00:02:10]

Ja en nee, maar wat ze daar vaak hebben dan? Dan droppen ze soms een bommetje s morgens vroeg in de krant en dan gaan de andere partijen daar ook op reageren dat je de hele dag de politiek het over n thema heeft. Dus zeggen het klimaat of of de Arbeitseinsatz niet gebeurt. Het zijn kleine kleine berichtjes in de krant. Maar over bijvoorbeeld de ChristenUnie die uh uh de dan studenten wil gaan compenseren voor het leenstelsel. Dat soort dingetjes of dat ze tegen het WK in Dubai zijn.

[00:02:34]

En tussen al dat geweld kom je af en toe iets vrolijks tegen, vind ik wel. Ken jij Piet? Kees van der Wel? EH, nee, die ken ik niet. Dat is de nummer 35 op de CDA lijst. Hij komt uit Hardenberg en hij heeft nou gedaan wat wel ja, want iedereen die een beetje laag op die lijst staat. Iedereen zou dit wel willen echt een nationale beroemdheid in weten te schakelen voor zijn campagne.

[00:02:59]

Henk Wijngaard met Mike in Den Haag staat de regio op de kaart staan. Voor de haven en helden moet elke dag de klus geklaard zijn. Met een piek Mike veldjes en mensen dus voor 2 miljoen stemmen dus net als Henkie Wijngaard 7 en nog meer is. Ja, dat blijft ook wel even in je hoofd zitten. Daar biedt kaasjes een dubbele naam, maar het is niet priebke. Piet is vormcurve, achternaam, kaas. Of nee. Van der Wel.

[00:03:32]

Oh ja, Van der Wel, dat was het. Piet Kaas is voornaam. Ja Piet Kaas. En nou ja, die heeft in ieder geval wat aandacht weten te trekken met deze inzet van Henk. Dus dat is wat denk ik? Euh. Kandidaten moeten gaan proberen in de komende tweeënhalve week friet, want vijfendertig zetels zal het CDA niet zo snel halen. Dan moet er wel een wondertje gebeuren.

[00:03:51]

Overigens denk ik dat er ook een wondertje moet gebeuren als die door dit liedje van Henk Wijngaard genoeg voorkeurstemmen haalt. Denk je nu ja, ik weet niet hoe het met de fanschare van Henk Wijngaard is dezer dagen en hoe politiek actief die zijn. Wat viel jou op deze wijn? Nou hè? De Tweede Kamer was toch ook nog wel gisteren actief?

[00:04:09]

Euh, de tijdelijke commissie uitvoeringsorganisatie is ja. Nou, die die kwamen met hun eindrapport nog op tv was al niet fraai. Het was niet fraai en en na. In de presentatie van het rapport zat ook een filmpje. Voorzitter André Bosman. Ja, en die om omvaart een beetje kort samengevat. Dus laten we maar eens luisteren.

[00:04:31]

Omdat als je jezelf de vraag stelt waarom het niet altijd goed gaat bij de uitvoering van wetten, dus aan het loket. Aan de telefoon of digitaal. Niet alleen moet kijken naar de mensen die wetten uitvoeren bij die uitvoeringsorganisatie, maar we ook in de spiegel moeten durven kijken. Dat hebben gedaan als commissie, wij als Tweede Kamer kabinet. De politiek is verantwoordelijk voor hoe wetten eruitzien. We maken soms te ingewikkeld. We hebben de ene werd nog niet gemaakt of de andere komt er weer achteraan.

[00:04:56]

We hebben niet altijd voldoende oog voor wat die uitvoering betekent en wat er nodig is om het goed bij de burger te laten landen. En ik hoop dat wij als commissie met dit rapport dat proces een stuk beter maken. En dan moet we ook naar onszelf kijken. Een mooi liedje. Ik, zei André Bosman. Dat was de voorzitter van de commissie. Maar dit was John Kerstens. Ja, ze hebben meer dat het filmpje is dat er meerdere sprekers zitten.

[00:05:18]

Ken je die zat in de commissie? Ja ja, dus dat effe rechtgezet. Zeker wat een muziekje zegt. Voor mij is dat gewoon ook dat muziekje wat je krijgt als je uren in de wacht staat bij ujv. En dat ze daar ging het om een weer. Ja of Sherri Boddé heeft dat zijn enige bijdrage aan de commissie dat hij dit filmpje heeft zitten pingelen? Ik weet het niet. Maar goed. Euh toch als je naar de conclusies kijkt.

[00:05:39]

Die zijn hard, maar ook niet verrassend toch? Nee. Dit is een beetje een commissie die heeft geopereerd in de schaduw van die toeslagen commissie vind ik Uhfw. Want wat er bij de Belastingdienst is gebeurd is dus ook veel breder bij de overheid te herkennen. Dat is eigenlijk wat deze commissie heeft vastgesteld. En veel van de aanbevelingen die ze doen stonden ook in de kabinetsreactie. Euh, op de kinderopvangtoeslag affaire. Dus dat het kabinet zegt we moeten nu aan de voorkant als we een wet gaan maken, al meer gaan opletten op de uitvoering.

[00:06:11]

Maar ook als we de wet direct is ingegaan. En nu? Nu is vaak afgesproken we gaan na vijf jaar evalueren. Nee, je moet eigenlijk gelijk gaan evalueren, want je komt er vaak snel achter wat er mis is. En dan moet er gewoon meer gesproken worden onderling en dus ook vooral met de uitvoerders. Ja, dat wordt vaak vergeten. Dat is toch wel denk ik. Als je kijkt hoe dit allemaal tot stand gekomen is, dan heb je de afgelopen tien jaar de meest vreemde coalities soms gezien hier op het Binnenhof.

[00:06:39]

Uh. Eerst met de PVV, daarna Rutte met de PvdA. Die moesten een heel groot gat overbruggen, daarna met vier partijen. Daar komt dan altijd een soort politiek compromis uit, ook met al die akkoorden die Rutte ook nog met allerlei partijen heeft gesloten. Dan wordt er vaak niet echt gelet op de uitvoerbaarheid. Daar is dit eigenlijk het eindresultaat van. Ja, want als dan nog de directeur van het UHFW zegt ja, maar dit kan helemaal niet.

[00:07:04]

Dan heb je nog iemand om rekening mee te houden. Dat trekt Rutte zei dat. Dan zijn ze hier op het Binnenhof blij. Dan geven ze elkaar een high five. Yes, we hebben een politiek compromis. We zijn eruit, maar dan wordt het echt een draak van een. Maar het is de wetgever zit hem niet alleen in die compromissen die worden gesloten. Het is ook dat ze gewoon eigenlijk nooit praten met uitvoerders, ook Kamerleden niet. Dus kortom, er is ook weinig interesse.

[00:07:26]

En dan kan je er als een van de conclusies hard zoals was gewoon in de Tweede Kamer heeft totaal geen interesse in de uitvoering. Tja. Dus gewoon eigenlijk gewoon nooit vreselijk. Conclusie eigenlijk was best hard en en en en de uitvoering is verwaarloosd. Dat en dat is al in de jaren Balkenende natuurlijk begonnen. Misschien al zelfs onder. Onder Lubbers, maar we zijn zeker. En maar compromissen sluiten, dat hoort er natuurlijk ook komen. Ja, dat kan efficiënter.

[00:07:49]

Dit kan in een computersysteem, dus het wordt steeds om persoonlijker, steeds meer mensen weg. Maar er is een hoop misschien, want iedereen wil bijvoorbeeld een ander toeslagensysteem in zich. Ze gaan het allemaal oplossen in de komende formatie. Denk je niet? Nou, in zoverre het de neiging om te zeggen, want dit is een geport waar oneindig veel open deuren worden ingetrapt. En cynici zeggen hier komt niks van. Die die neiging is groot aan de andere kant.

[00:08:10]

Dat doen wij niet. Nee, nee, nee. Maar door de toeslagen affaire. En en en euh valt het wel zomaar zeggen in een bedding. Het valt niet meer te ontkennen dat Den Haag denk ik nu en dan kan zeggen hoe lang gaat het duren daar veel alerter op gaat zijn? Maar zo ook voor ons een taak om te kijken bij de eerstvolgende grote wetten van het nieuwe kabinet. Hoe ze dat gaan aanpakken? Maar wat dan wel? Is ook wel echt een uitdaging.

[00:08:32]

Dat wil je ook wel zeggen. Dat gaat ze voor wat. Het is ook weer niet makkelijk. Vaak om iets voor het hele land meteen praktisch en simpel te maken.

[00:08:40]

Simpel kan je dingen houden, maar wat er ook wel opvallend was dat zo'n rapport aangeboden aan Kamervoorzitter Arib en die zij even tussen neus en lippen door, dat al die mensen die nu in die commissie zaten de kans gaan. Ja, de kans dat er iemand van terugkeert is is bijzonder klein. Het kan wel, maar zonder nummer achttien en nummer vijfentwintig van een partij geloof ik op. Dus dan zie je al dat dat collectief geheugen. Want dat is toch altijd belangrijk als die Kamerleden die ze geport hebben geschreven.

[00:09:04]

Die houden natuurlijk altijd hun hun hun fractie bij de les. Nou, die zijn de ISRO waarschijnlijk allemaal weg. Maar het goede nieuws was. Het rapport gaat mee in het cursusmateriaal voor de nieuwe Kamerleden. Nou, dat vond ik wel een slim idee. Ja, dat is heel goed. Ja, over die presentatie gesproken. Ik weet er nog. André Bosman. Die wilde eigenlijk vanmiddag bij de radio debat. Dat is met dertien grote lijsttrekkers te veel die het rapport nog even aanbieden aan de lijsttrekkers.

[00:09:26]

Oh ja, ik vond het onconventioneel en daarom gaat het ook niet gebeuren. Geen weer. Jij bent ook echt streng ha. Heel streng dus voor reizigers is een vorm met een voor mij vorm met E en D al die Kamerleden, ga nou weg. Dan zou het wel goed zijn als die voorzitter die dat dus constateert dat die dan blijft als voorzitter. Denk je niet nou, het is de nummer twee op de lijst. Ja, maar of zo'n Kamervoorzitter blijft?

[00:09:48]

Ja, dat moeten we afwachten. Ik had deze week effe een Nesty verhaal aan de broek hangen. Ja, we gaan het zien wat er in de Tweede Kamer. Daar gaan we ons even niet. Dat komt de volgende keer uit. Laten we verder, we gaan naar het eerste onderwerp de korona aanpak. En ja, onvermijdelijk heeft dat natuurlijk steeds meer ook te maken met campagne. Un premier. Demissionair premier Rutte Juist, ik zei het op tijd.

[00:10:12]

Ja, ja, dat moeten we erbij zeggen. Die vindt dat er een risico wordt genomen door hemzelf.

[00:10:17]

Daarom denken we nu in een fase te komen waarin we bereid moeten zijn een klein beetje meer risico te nemen. We denken dat dit kan, maar het is een risico. Euh, we denken dat het kan, maar het is een risico. We doen hiermee iets heel spannends. We nemen nu echt risico's. Wij nemen met dit pakket en nemen we wel een risico.

[00:10:38]

Classic Rutte gewoon meteen weer vol in overdrive. Ja, maar je had wel veel gelijk dat ze een risico als je als je gewoon met het Opentij advies leest. Die zeggen van onderwijs opende voorzichtig ha ja, dat is een goed idee, omdat ze ook kijken naar het welzijn van de jeugd. Ja, maar die contact beroepen, daar lees je van dat het dus eigenlijk een stapje teveel is. Ja, gewoon de kapper zie je ze gewoon ook aan mensen zit.

[00:11:04]

Ja en alle andere contact beroepen de rijschool. Dan komt toch de vraag op waarom nemen ze dat risico? Ja, heeft dat te maken met 17maart? Wat denk jij?

[00:11:17]

Het is ook flauw. Ja, ik bij jou in de even rijke heb. Ik heb er geen. Ik heb er een afgeronde statement over. OK, maar die wat zeggen als je mijn input ik heb gekregen. Ja, ik vind het lastig in de zin van. Het is nooit helemaal uit te sluiten, maar ik ben er wel van overtuigd dat ze in het kabinet uiteindelijk doen wat noodzakelijk is. Dus dat ze als t als t echter uit de hand loopt bijvoorbeeld ook niet zullen twijfelen.

[00:11:45]

Het weer wat strenger te maken. Wat ik wel denk is dat heeft meegespeeld bij het nemen van dit risico dat ze heel duidelijk doorkregen dat de samenleving het allemaal niet meer trekt. Ja, dat de maatschappelijke druk vanuit de media natuurlijk ook uit alle belangenbehartigers die was heel groot is hebben toegegeven. Aan aan, aan die terug. En dan wel eens.

[00:12:06]

Regels worden dan ook minder goed nageleefd. En je ziet dan eigenlijk wilde ik ook een afspraak met ons maken.

[00:12:11]

Ja ja, maar dat was de les van de versoepelingen n. Dus om te zeggen bij na de eerste lockdown dat als je zegt iets open gaat, dat mensen dan ook gelijke ook ook zelf losgegaan worden in hun gedrag. Ja, dit was de afspraak die jullie wilden maken. En daarom wil ik vandaag met elke Nederlander persoonlijk de afspraak maken dat u en ik ons extra goed aan de basisregels gaan houden. De afspraak die ik net gemaakt heb persoonlijk met iedere Nederlander een behoorlijke groep is u dan denkt u ja, het kan wel.

[00:12:41]

Uw gedrag doet ertoe. Dames en heren, het kan niet. Veel mensen vonden dit ook een beetje belerend. Ja ja, ik. Ik heb. Of dacht jij van nou, je hebt gelijk? Nou. Wij hebben een afspraak. We hebben een afspraak met die staat. Ik denk dat heel veel mensen daar wel euh, een beetje om hebben moeten lachen. De eenzijdige afspraak met iemand is wel wat ik wel heel hartverwarmend vond. Dat is de jeugd van Amsterdam, dat dan.

[00:13:05]

Dat contract heeft gevierd in het Vondelpark de dag daarna. Die waren zo blij dat ze een afspraak hadden met de premier dat ze dat met z'n allen zijn gaan vieren. En vond ik echt ook mooi. Ik vind wel dat als je daar het kabinet eigenlijk het hele afgelopen jaar kijkt, dat ze vaak doen wat een meerderheid lijkt te willen. Dus als je nu ziet dat zeg maar het begrip voor de strenge regels minder wordt. Dus dat de steun voor het kabinetsbeleid onder de 50 procent komt.

[00:13:30]

Dat je duidelijk ziet dat mensen er genoeg van hebben dat de situatie in de ziekenhuizen niet zo acuut is dat je eigenlijk de maatregelen neemt uit voorzorg. Dan gaan ze gewoon toch luisteren. En dat heeft denk ik niet zo n op n te maken met de verkiezingen. Nou mag jij zeggen wat je doet. Kijk, het Korona wordt misbruikt door partijen in in de campagne. We hebben natuurlijk een paar weken geleden Wopke Hoekstra die voordringen bij een camera om te zeggen nee, die laaggeschoolden die gaan, maar die gaan open en je ziet het aan.

[00:14:01]

Dan gaan we later nog eens lekker de advertentie van Mark Rutte waarin ie zich heel duidelijk als korona premier neerzetten dus gebruik maakt van die status. En ook fracties in de Tweede Kamer gebruiken het. Maar inderdaad, de de vraag wordt het beleid echter besluiten door het kabinet beïnvloed door de verkiezingscampagne? Nou ja, dat kan ik niet bewijzen. En ik denk ook dat het als je daarmee inlaat en dat komt uit dat dan. En wat ik zeg maar Korona als een feit.

[00:14:27]

Daar moeten ze zo goed en zo kwaad als het kan. Je probeert het wel te gebruiken. Probeer je te gebruiken in je voordeel? Ja. En dat was heel grappig, want ik zat bij je bij op één deze week. En toen euh. Toen kreeg ik ook deze vraag en toen kreeg ik de ochtend erna had ik twee mailtjes één iemand die zei ja, nee natuurlijk. Misbruikte Mark Rutte korona. Want euh, nu gaat ie op 8 maart.

[00:14:48]

Ha, want die persconferentie zit er niet voor niks voor de verkiezingen. Dan zul je zien dat ie de avondklok weer afhaalt op 15 maart. En dan hebben we in de week van de verkiezingen geen avond. Kunnen we het vieren met een stem op Mark Rutte? Maar een ander mailtje zei ja, wat is het toch een doortrapte man die Mark Rutte nu laat. Die dus door nu vrijheden te geven. Zal je zien dat het aantal besmettingen heel snel oploopt?

[00:15:08]

En daar kan ie dus vlak voor de verkiezingen weer de Korona premier uithangen door weer de teugels aan te trekken en over het algemeen. Dat klopt. Krijg je, dan krijgt die meer waardering voor de. Je ziet het. Je kan echt alle kanten op redeneren. Ja, en altijd komt die verkiezingsdatum er dan tussendoor. Alsof. Ja, ik hoorde van de week, want ze worstelden er wel echt mee hé. Want normaal zitten ze in dat drie weken patroon.

[00:15:31]

Ja, en dan zou je echt een persconferentie hebben. Aan de vooravond van 17 maart vrky, de echte verkiezingsdatum. En ja, dat wilden ze dan voorkomen. Hebben ze het een week naar voren gehaald. Maar dan krijg je eigenlijk toch weer hetzelfde. Maar ze waren echt bang dat als je het in die verkiezings echte echte verkiezings week zou doen, dan krijg je wel op zondag Catshuis en een beetje maandag en dinsdag van die ministerraden dat het echte aandacht zal wegtrekken bij de campagne en dus de campagne weggedrukt.

[00:15:56]

Dan zou je kunnen zeggen ja, dan doe je de persconferentie na de verkiezingen. Ha dan. Dan speelt het FN helemaal geen rol. Maar ze dachten van. Omdat we dus een risico nemen. Als we dan drie weken lang eigenlijk niks kunnen besluiten. Vier of vier. Ja, dat dat. Die periode is te lang. Dus hebben ze het nu naar voren gehaald waar we zaten met het probleem van de avondklok. Ja, omdat die eigenlijk tijdens verkiezingen niet kan gelden.

[00:16:19]

Denk dat je dan ook de telling en zo moet kunnen controleren et cetera. Dus dat probleem hebben ze eigenlijk voor zich uitgeschoven. Ik hoorde iets van hoe het ook loopt en hoe het ook gaat. Wat je ook kiest, het wordt eigenlijk met die verkiezingen daarbij sowieso een soort van giftige cocktail, omdat altijd iedereen in de ja besluiten die de nu genomen worden in het licht van de campagne gaat zien. Ja, dat vond ik zo grappig. Tijdens de persconferentie kwam er al een tweet van Jesse Klaver.

[00:16:46]

Ik heb voor het eerst het gevoel dat er niet de premier staat, de lijsttrekker van de VVD. En dat was omdat dus het kabinet koos voor die contactdoos roepen. Dat is dan een economische VVD keuze. Ja, en Jesse Klaver had liever gezien dat het hbo en universiteiten open gingen, wat natuurlijk ook dan weer een verkiezingsstrijd is omdat je laat zien. Ik vind dat je vindt dat blok belang en. En dat vond ik zo grappig aan dat debat.

[00:17:08]

Ja, daar kwam iedereen op voor zijn eigen groep. Iedereen wilde voor zijn eigen groep uh, een verlichting van de. Maar mooi is dat iedereen zegt het is een zwabber beleid dat klopt. Het kabinet is dan eerst streng en dan. Dan werpt het beleid vruchten af. En dan loopt de loopt de druk op op de zo tafels lobbyisten. Daar gaan ze dus naar luisteren. En de routekaart? Ja, daarvan weten we het wel. Weggooien, dat denken je, maar dat lukte niet.

[00:17:30]

Maar dat verklaar je allermooiste aan de Tweede Kamer dat ze wel zeggen. Vandaar dat de zwabber beleid en dat dit riekt naar electorale dingen. Om vervolgens het kabinet overtypen met nog meer dingen die verstand. Wat kan daar voor de kerken? Ja denkt natuurlijk. De taxichauffeurs in de sportscholen ja, al door alle partijen hebben dan hun eigen dingetje. Ja, leuk toch? En dan maar wel t kabinet beschuldigen dat ze het electoraal gebruikt, maar dat vind ik toch heel grappig.

[00:17:53]

Maar laten we dan nog even inzoomen op dat kabinet, want ook daar zitten verschillende partijen en ministers met verschillende belangen. En dan komt natuurlijk al snel de vraag is er daar misschien weer die tegenstelling die we in het verleden wel zagen tussen de mensen die zich zorgen maken over de zorg tegenover de mensen die zich zorgen maken over de economie?

[00:18:14]

We vroegen dat aan Mona Keijzer en de mensen die in eerste instantie spreken met de zorg zien ook de effecten op de economie en mensen zoals ik die verantwoordelijk zijn voor de economie en spreken met ondernemers, zien ook de ziekenhuis cijfers. En daar proberen we met elkaar te komen tot de juiste maatregelen.

[00:18:31]

Nou ja, in één team juiste duiding ja, kan je er best wel artikel waarin gediscussieerd wordt. Ha ja. En kan je dan samen tot iets logisch komen? Eerst een diepe zucht. Ja, Alwina volmaaktheid zoekt, die tast gelijk een blinde, want volmaaktheid is in deze wereld niet te vinden. Dat hing bij mijn ouders langs de trap en dat vind ik nog steeds een hele mooie. Dat ervaart u elke week weer.

[00:18:55]

Elke week weer Joost. Volmaaktheid zit er niet in. Ga ik zeker niet in Kroonen beleid? Ik vind het wel toepasselijk. Ja, ik ging, dus ik zou wel bang zijn met zo'n uitspraak dat ik van de trap zou afvallen. Als ik dat dan elke keer toch best wel effe. Je moet er effe op kauwen, zeg je al die naar volmaaktheid zoekt. Die tast gelijk een blinde, want volmaaktheid is in deze wereld niet te vinden. Ik dacht ik googlen mij even van welke grote denker die komt het kunst.

[00:19:22]

Toen stuitte ik op euh, nou toch wel. Ik kreeg iets van 6 7 hits van Mona Keijzer die dit in eerdere interviews gezegd denk.

[00:19:30]

Mona Keijzer. Mona Keijzer? Mooi, maar in het kabinet komen ze dus nog steeds eigenlijk redelijk soepel. Dat is dat natuurlijk al te vragen, al zijn ze demissionair. En als een Catshuis sessie van nee, er is gediscussieerd. Ze hebben het echt echt moeilijk mee gehad. En ja, de mensen die meer met iemand zei tegen mij zijn mooi. De bewindspersoon die het meest met Van Dissel praten zijn het bangs om dingen te veranderen te versoepelen. Ja, want dat is geen hele optimistische man.

[00:19:57]

Nee, die overtreed adviezen zijn nog steeds best wel waarschuwend. Heel erg zelfs. Van kracht dus, al heb je het over over Rutte. De jongen van Ark en Grapperhaus. Dat wordt wel gezegd dat er zondag in het Catshuis een moment is geweest waarop en Rutte en de jongen ook hebben gedacht. Nou ja, nu moeten we misschien ook maar wat meer risico's nemen. Het gevoel in het land, maar ook Jaap van Dissel die daar gezegt schijnt te hebben.

[00:20:20]

Niet alleen van jongens, doe nou voorzichtig en uh uh we moeten die er naar beneden wat die altijd zegt, maar dat ie ook zei van ja Corona, ga niet weg. Het is iets wat blijvend onder ons blijven, dus we moeten niet leren hoeveel korona kwijt kunnen raken, maar hoe we kunnen leven met Korona is gewoon een permanente dans met af en toe misschien wel een jaarlijkse korona prik zoals de griepprik. Dan moet ze dan andere. Sneller wordt het van pandemische endemisch.

[00:20:48]

Geloof je zoiets heel goed? Juist ja, goed. Ja tenminste, ik weet dat omdat ik het heb gelezen deze week. Ja, wat wat? Kijk dat. T is natuurlijk ook een soort kabinet, want daarin zitten een aantal kinderartsen. En die hebben heel erg gepleit om die scholen open te doen omdat zij naar het bredere gezondheids plaatje kijken. Ja, van Van der Jeugd dus. Ook daarin heb je stromingen en discussies. Ja, het zijn niet alleen maar witte jassen.

[00:21:11]

Alles is politiek, zo zet ook maar een partijgenoot. Daarom waarom is het zo goed dat er deze politieke podcast is? Ja uh. Nadat die persconferentie er was en het Kamerdebat waarin iedereen voor zijn eigen groep pleitte, is er wel iets ontstaan van die terrassen. Die moeten misschien wel open, maar dat was natuurlijk ook. Dat is echt verkiezingen. Waarom is dit dan wel weer ineens echt verkiezingen? Omdat men niet doordrukt. Dit is alleen roepen. Maar ja, dat is een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen er naar te kijken en dat de Kamermeerderheid.

[00:21:40]

Terrassen gaan niet open. Nou ja, als je als je laat ik het zo zeggen gewoon even los van politiek. Als je dit advies van het omaatje leest en je ziet alle virologen in de media, dan zijn zij echt niet zo'n zo heel erg blij met die versoepelingen. En daar moeten we dus op 8maart dat kabinet beslissen. Dan zou idd met alle risico's en de spanning die het kabinet het kabinet vindt zelf ook heel spannend lijken. Zeg Nederland, doen we ook de terrassen open?

[00:22:03]

En het argument probleem met die terrassen is ook dat mensen daar vaak iets alcoholische nuttigen h o ook schijnt. Ja, want dan vinden ze het euh helemaal. Die vinden dat argument van van horeca ondernemers en burgemeesters die zeggen kijk eens naar zo'n zo'n honderd jaar was en nu is het park vol. Dan kunnen we beter veilig op het terras gaan zitten. Daar hebben ze volledig gelijk in als die die mensen uit het Vondelpark op een terras hadden gezeten, wat helemaal chronoproef was ingericht met met ondernemers die dat gaat, niet met zoveel mensen terecht.

[00:22:30]

Nee, alleen als je de terrassen opendoet en zeggen ook gewoon twee miljoen andere Nederlanders. Daar ga ik ook naar terras. Wel als het terras open is. Ja ja ja dus.

[00:22:38]

Volgens mij is dat nu ook weer niet. Nu mogen alleen de mensen die de regels breken lol hebben. Nou ja, dus dat wil je ook niet. Nee ja, dat is een worsteling. Maar dan inderdaad toch. Het is nog maar twee weken geleden, toen hadden we ijs. Toen hoorden we allemaal mensen pleiten van die Elfstedentocht. Die moet nog wel doorgaan. Dat mag toch wel best kabinet? En nu is het een paar dagen een beetje lente achtig.

[00:23:00]

En dan gaan die politici roepen de terrassen moeten open. Ja, maar dat t w. Dat calvinistisch dan toch? Ja, maar dat vind ik het ook. Het grappige aan die Kroonen debatten dat er altijd heel veel kritiek is op het kabinet. Maar het kabinet wordt zelden door de Tweede Kamer gedwongen, want die maatregelen willen we toch niet? Of daar moet iets bij dat gebeurt. Echter zullen wij wel eventjes gaan doordrukken en proberen achter te komen wie de kandidaat is deze week.

[00:23:30]

Gaat de kandidaat. Daar gaan we weer. Dan gaat de telefoon. Laten we snel opnemen. Ja, de raad.

[00:23:42]

De kandidaat. Wij stellen vragen. De kandidaat voor de Tweede Kamer mag alleen ja of nee zeggen. Worden.

[00:23:47]

Spannende weken voor deze kandidaat. Nu komt het erop aan. Goede dag kandidaat. Ja ja ja, heel goed geïnstrueerd.

[00:23:56]

Alleen ja of nee mag de kandidaat antwoorden op onze vragen. Dus we moeten hele slimme vragen stellen. Euh, ik hoorde dat dit een vrouw was. Klopt dat?

[00:24:04]

Ja. Uhm. Bent u volop in campagne? Ja, ook de straat op. Ja.

[00:24:12]

Hoe zegt dat iets over uw partij? Nee, nee. Mmm. Nou ja, Joost, was u gister. Was een bijzondere dag in de Tweede Kamer. Er waren veel Kamerleden die daar voor het laatst in hun carrière een motie indiende. Ja, want die laatste de Kamer ziet u partijen in de Kamer nu al? Ja, er zit u nu al in de Kamer. Nee, nee ok.

[00:24:37]

Bent u ook van overtuigd dat je de volmaaktheid niet kan vinden?

[00:24:44]

Ja, ok, ok.

[00:24:45]

Dus het is iemand die best wel compromissen wil sluiten? Zit u ook in de coalitie? Nu al uw partij? Nee, niet Joost, wel in de Kamer, niet in de coalitie. Ja, dan ben jij weer aan te kijken. U ziet u zit uw Kamer zelfs niet de Kamer. Cheeta? Zit uw partij aan de linkerkant van het politieke spectrum? Ja, nou bent u van de Partij van de Arbeid? Ja.

[00:25:10]

Vindt u het ook zo jammer dat Lodewijk Asscher er niet meer is? Die kon zo lekker campagne voeren en we horen dat het in ieder geval niet een van de eerste twee vrouwen is. Ja, kunnen we wel vaststellen dat? Mevrouw Ploumen heeft zo'n herkenbaar geluid, dat kan ze niet euh. Verhullen?

[00:25:30]

Ja euh. Heeft u een carrière in Europa achter de rug? Ja, al weten we het wel weten.

[00:25:37]

Met welk nummer is staat Joost Pirie Katy Perry op nummer 5? Is dat ik? Nou ja, hallo, hallo goedendag.

[00:25:46]

Nou, dan is de eerste vraag natuurlijk. Alle belangrijke beslissingen weten wij worden genomen in Europa. Waarom wilt u dan naar Den Haag toe?

[00:25:52]

Nou, ik lijkt me wel heel erg gaaf om die Europese ervaring en dat netwerk, want ik heb opgebouwd in Europa die ook nu in Tweede Kamer in te gaan zetten de komende jaren.

[00:26:01]

Wat is dan de belangrijkste ervaring die u hier mist bij andere Kamerleden? Nou, soms, soms net die luiken openzetten. Een van de voorbeelden nu. Wij hebben wat ze hebben gezien dat Rutte enorme ruzie heeft gemaakt in Europa over dat Europees herstel voor ons. Daar zit ook voor Nederland geld in. En hoe gaan we dat nu inzetten? Wat voor plannen en projecten gaan we indienen? Uhm. Daar is op dit moment eigenlijk helemaal geen discussie over in Den Haag, terwijl wel 6 miljard zit te wachten.

[00:26:29]

Uh om uhm om Nederland weer uit die de economie in Nederland ook weer te herstellen. Dus volgens mij is dat een van de onderwerpen waar we straks in de Kamer over moeten hebben.

[00:26:41]

Dat geld willen we wel hebben. 6 miljard voor Nederland. Over geld gesproken. Het is wel voor u echt een. En u gaat er in inkomen enorm op achteruit. Ik heb het met u te doen.

[00:26:52]

Is dat zo? Volgens mij is het inkomen min of meer gelijk.

[00:26:56]

Ja, maar al die onkostenvergoedingen, die waren in Europa zo ruim. Daar kon u gewone driehuizen van kopen.

[00:27:02]

Nou, ik had in ieder geval veel medewerkers 4 in het Europees Parlement en ik begrijp dat dat in de Tweede Kamer toch een stuk minder zou zijn.

[00:27:10]

Ja, weet je waar ik ook nog wel benieuwd naar ben, mevrouw Piri? Uhm, waar komt uw naam vandaan? Kati Piri Ja, het is er eentje. Als je mij maar weet vergeet je hem niet meer.

[00:27:19]

Ja ja. En de uitspraak jullie doen het goed, maar meestal gaat dat ook verkeerd. Van Katy Perry tot halen. Ik vond het wel leuk. Ja ja, de naam komt uit Hongarije. Maar omdat we veel met Turkije in het verleden bezighouden, denken heel veel mensen dat het een Turkse naam is. Maar het is Hongaars Hongaars.

[00:27:37]

OK, ik dacht eerlijk gezegd vooral een broodje broodje periferie. Ja ja, daar heb jij weer Portugal uit Portugal. Maar heeft je ook een dubbele nationaliteit? Nog steeds Hongaars Nederlands heb ik ook.

[00:27:49]

Oh, dat is alleen maar ook dat de vrouw Pieri. Dat is helemaal niet de bedoeling volgens de PVV. Wie gaat dat begrijpen? Nou spannend hoor.

[00:27:58]

Maar Hongaarse paspoorten al zeker 20 jaar niet. Maar ik heb wel twee nationaliteiten.

[00:28:02]

Wat kan je nou? Tot slot mevrouw Piri, wat is uw slogan? Nee, sloofde. Het kan veel eerlijker in Nederland.

[00:28:09]

Nou, dat lijkt me mooi. Dan mogen we u. Want dat mag Joost. Ja, dat mogen we. We wensen iedereen succes. Dus mevrouw Piri zeker ook wij deze. Succes.

[00:28:18]

Dank jullie wel. Oh, daag de campagne! De campagne Optijd van ons ja begon vorige week in de avond ervoor.

[00:28:26]

Ja, hij wilde me altijd zelf aftrappen. De winnaar van de vorige verkiezingen. Ja Rutte, dan stuurt ie een brief, niet een echte brief in. Zin van dat je hem in de brievenbus krijgt, maar dan staat die in kranten. Mark Rutte. Wat vond je ervan? Ja, heel erg de crooner premier uithangen, samen naar de eindstreep. En verder? Ja, en vooral dat samen. En ook zeggen van dat dit niet in tijd is om om om elkaar vliegen af te vangen en elkaar hard aan te vallen.

[00:28:53]

Alsof hij gelijk eigenlijk de verkiezingscampagne wilde pacificeren. Ja, en dat terwijl hij eigenlijk geen campagne voeren. Dat heb ik daar in deze tijd niet geschikt voor. Terwijl hij degene is die die verslagen moet worden. Dus iedereen gaat juist tegen hem tekeer. We zitten nu ook in verkiezingstijd. Veel politici doen dan beloften en komen met hun eigen plannen die zij als enige oplossing presenteren. Ik denk dat het in deze bijzondere tijd niet realistisch is beloften te doen. Bovendien worden verschillen uitvergroot.

[00:29:21]

We moeten juist verbinding zoeken. Nou, geen speld tussen te krijgen. Wat zeg jij daarvan dan? Ik vind het een woordvoerder van de Rutte of doe je campagne? Jawel, ook wij doen we ook. Doen we ook. Doe ook nee, maar nee, ik vind het. Ik vind het briljant gevonden, ook dat je geen beloftes moet doen. Ja, politici doen beloftes in campagnes en vooral Mark Rutte altijd. Die doet altijd de gekste beloftes.

[00:29:43]

Ja, hij hield het niet lang vol, want op Kante 4 van zijn brief gaat ie dan wel zeggen wij moeten ondernemers gaan helpen. En ik beloof dat we ook nadat de deze crisis samen gaan kijken naar de schulden en met banken gaan praten. Dus ze zitten gewoon allemaal beloftes, maar geen keihard dat jij dat al. Dan had ik. Dat had ik al gezien, maar dat zijn niet hele van die van die beloftes van Jader. Dan zegt ie na afloop zeg je als ondernemer.

[00:30:08]

Ik vind het een beetje tegenvallen, zegt hij. Maar ik ben wel met de banken gaan praten, zegt ie dan. Ja, dan heb je niet zoveel aan.

[00:30:12]

Kunnen we wel zeggen dat de campagne van de VVD op koers ligt?

[00:30:16]

Nou ja, zeker? En een poster met alleen Rutte erop? Ja, opvallend, want in het verleden zijn er altijd. Hoeft dat niet zonodig met mijn hoofd op de poster? En dan stonden er vooral euh euh. Teksten op wat hij noemde in zijn euh, inbreker in je Huizer. Euh, rammelende raakt. Of ze.

[00:30:33]

Vandalen moeten betalen. Dat soort dingen. En euh. Nee kijk, het is gewoon. EH. Eigenlijk staat er op de op dat pamflet kiest de korona premier. Dat staat er dus in die zin maakt hij maakt voor zekerheid, kiest, kiest de. Of maakt de VVD volledig gebruik van van Korona? Op die manier. Want dat valt ook op in die brief. De partijnaam VVD. Wat? De VVD die kennelijk volkspartij voor vergingen voor dingen, die komt helemaal niet terug.

[00:31:00]

Nee, maar die partij bestaat nog wel. Bestaat niet meer. Want dat is dus het vehikel van Mark Rutte om nog een keer premier te worden. Ze hebben ook een kieslijst met allemaal mensen erop, want ze gaan straks ook in de kamer komen, op de slippen van de corona. Euh, lijsttrekker? Ja, hopen ze. Maar dat is jammer, want we praten erover. Alsof het soms al een zekerheid is dat hij die verkiezingen gaat winnen.

[00:31:24]

Dat moet nog allemaal wel gebeuren. De peilingen zijn goed, maar wat zijn de risico's voor het draagvlak voor het Kroonen beleid neemt af. Gewoon puur omdat mensen ongeduldig worden. Mensen denken na het valt nu mee met de besmettingen. Het is lente weer. Je wil, je wil naar buiten. Dan begin je Rutte als een hinder macht te ervaren. Want jouw theorie is eigenlijk al als die maar in beeld is. Dat blijkt ook uit onderzoek van EenVandaag Opiniepanel.

[00:31:48]

Je bent niet scherp, Ossegem ook. Ook andere onderzoeken. Ook andere onderzoeken zegt dat concensus onder onder wetenschappers die in beeld is.

[00:31:56]

Dan is het goed voor de VVD. Maar ja, je kan ook zeggen het begint allemaal te trekken. Het duurt zo lang. We zijn het wel zat met die belerende premier.

[00:32:05]

Ja, maar nee, denk je nou niet dat gaat gebeuren.

[00:32:09]

Je moet. Het punt is ook dat het uit het alternatief is degene die het dichtst bijstaat. Precies de alternatieven. Laten we dan je eens even bekijken. Hij hebben kiezers een alternatief. Geert Wilders? Ja, maar daarvan weet iedereen dat ie geen premier wordt. Want niemand wil met hem samenwerken omdat Mark Rutte dan bijvoorbeeld al heeft uitgesloten. Ja, en heel veel andere partijen eigenlijk iedereen. Ook Wopke Hoekstra. Dus is Wopke Hoekstra misschien wel het alternatief. Precies die euh goede schaatser.

[00:32:34]

Heeft ie zich goed gereden van shirt van die uitglijder die wij eigen week bespraken. Hij heeft een spotje gemaakt en met een beetje een soort van grapje erin. Aan het eind stond er dan nu wel buiten dat. Nu doorpakken wel buiten ja. Maar ja ja, voor jij dat. Dat ie zich herpakt heeft daardoor. Ik vond het hem eerder van. Volgens mij hadden ze dat spotje beter helemaal kunnen cancelen. Hij was dan weer aan t schaatsen. Buiten het zadel waren we natuurlijk blij met het spotje.

[00:32:59]

Supermooi opgenomen. Drone in de lucht. Hij een held op schaatsen. Maar jij had het eigenlijk weg moeten gooien natuurlijk.

[00:33:06]

Vanwege het mooie weer en vanwege die blunder die jij heeft in die Vlecken.

[00:33:11]

Vind dit echt in een vrek Fuller ene Wreck 5. En Freek. Ja dat Freek en Freek blijven. Ja, waar vind ik het? Ja ja, maar in nog geen ander. Maar daar zitten wel de meeste van. Van Gijs van t Opiniepanel D. De groep twijfelaars zit wel heel veel bij CDA, VVD. Dus mocht Rutte en één keer de de populariteit verliezen of gaan blunderen. En dan staat er nog een Wopke die gaat regeren. Mark Rutte klaar om dan toch?

[00:33:35]

Ja, het is gewoon euh, ja, vervanging. Mark Rutte. Den Tweede. Ja maar dat. Dat is toch ook nog wel het probleem van het CDA dat het allemaal heel erg lijkt op wat Mark Rutte en de VVD doen? Ik heb. Ik heb zelfs. Deze week heb ik de spotjes van Rutte over die brief en het laatste spotje van Hoekstra heb ik door elkaar heen geknipt.

[00:33:55]

Staan op een kantelpunt in onze geschiedenis ook echt met elkaar weer een start te kunnen maken en samen sterker verder te kunnen. Nu doorpakken, want dit is het moment dat we met z'n allen naar de eindstreep gaan. Nu doorpakken voor iedereen in Nederland waarin iedereen zich thuisvoelt. Samen sterker verder. Samen sterker uit deze crisis te komen. Uit de crisis te komen. Stap voor stap Nederland verder brengen. Dan zie ik vanmiddag naar uit. Ik ga er vol tegenaan om Nederland weer bovenop te helpen.

[00:34:21]

Ik ben optimistisch over de toekomst.

[00:34:23]

Nu doorpakken en verder samen sterker. Ja, en dat is toch wel een probleem voor het CDA dat je je grootste concurrent zo erg op je lijkt. Ja, je kan je niet onderscheiden. En waar het CDA ook een probleem heeft, dat zit m dus op Korona. Want heel vaak zal het in deze campagne nog over Garrone gaan. Waar ChristenUnie en D66 niet in het hart zitten van die Korona ministers, kunnen die iets makkelijker kritiek hebben of het beleid of met een eigen plannetje komen.

[00:34:51]

Maar zodra Wopke Hoekstra snoeihard of gewoon gematigd kritiek levert op de aanpak van Korona, ja, met Grapperhaus en Hugo de Jonge is dat lastig. Dit is dus de depositie. Uh is voor het CDA meest moeilijk eigenlijk, want de VVD profiteert ervan. Kijk naar de peilingen van Rutte. Andere partijen hebben net iets meer vrijheid. Het CDA zit met de vingers, maar luider dan wat ze hebben over D66. Die willen ook een alternatief voor Rutte leveren. Het moet anders met K.G.

[00:35:19]

Ja, ook samen. Sterker denk ik, maar dat komt nog niet echt helemaal van de grond.

[00:35:24]

Nee, je ziet ze zag het in die toespraak vorig weekend van haar dat zij wel een soort klimaat vibe losmaken van jongens dat eigenlijk is er nog een echt probleem. Want Korona lost zich op. Maar dan is er een ander probleem wat er al was en wat iedere dag groter wordt. En daarom daar moeten we echt mee aan de slag. Meer dan wat we nu doen, dat natuurlijk wel. Jesse Klaver is door in geloven. Ja, die willen toch een gevoel van urgentie creëren?

[00:35:46]

Ja, je kan je. Ja dat. Dat moet ergens dan nog deze weken komen. Nee inderdaad. En dan naar de de de luitjes op links. Euh. De Jager had het net al over Klaver. Die had een hele opmerkelijke Dickerson actief. En ja, een poster en een ja een pamflet of maar dat was dat. Dat leek ook een beetje op dat van de fan van Rutte. We moeten niet teveel ruzie maken, maar dan alleen op links moeten samen.

[00:36:06]

Ja, want hij wilde dan meer Jessen voor Nederland, maar ook meer. Lilian, Lilianne en Sigrid. Ja, maar die Fleur, die werd niet echt beantwoord. Heb je die van Splinter gezien die de de kleine? De nieuwe partij Splinter? Nee, we moeten meer. Femke en Merel en Van Kooten en Aertssen. Ja, die vond ik wel leuk. Ja, dat is een inhaakt, want waar die Claver is dus op zoek. Nu al naar voor Bontes.

[00:36:32]

Weet je waar? Weet je waarom? Omdat die bang is denken. Hij is bang dat ie straks ze weer op de gang staat in geënte.

[00:36:38]

Ja, want je niet. Ja, en daar kan je dat ook uitleggen aan al onze Luif straatjes.

[00:36:42]

Nou ja, ik denk dat hij staat eigenlijk bij niemand bovenaan het lijstje. Nee, ook meegaand. Te gaan samenwerken. Want ze vinden Claver misschien niet de makkelijkste. Nou, dat mag nog het te horen. Daarbij vertrouwen ze hun achterban niet. Dat vooral ja. Dus dat als je dan eenmaal straks een afspraak maakt met Klaver, dat dan een week later zijn achterban alweer ergens een probleem mee heeft dat ie wordt gewurgd door de linnen tassen brigade. Ja, en dat heb je bijvoorbeeld bij euh linnen tassen begaan.

[00:37:10]

Ja, mooi. Maar dat heb je bijvoorbeeld bij de SP. Minder ykw.

[00:37:14]

Hoewel, hoewel de jongerenbeweging daar nog denken zij rail moet. Kijk zij denken op basis van de B bij de VVD zeggen ze van als wij op gemeentelijk en provinciaal niveau hebben samengewerkt met de SP was een afspraak. Afspraak is afspraak, vinden ze bij de VVD belangrijk. Maar laten we wel wezen de meeste mensen volgen die politiek niet van dag tot dag en we alles wat in Den Haag gebeurt. Wel, ik denk dat de SP achterban het net zo moeilijk gaat vinden als de GroenLinks achterban.

[00:37:38]

Maar waar zit is de angst van vorm van klaver die zich ook op rechts wordt. Het motorblok op rechts is VVD, VVD, CDA. Ja, dan moeten er dan twee links progressieve partijen bij. Ja en ja, dan valt er misschien net iets teveel te kiezen, want dat kan dus D66 en SP worden. Of euh. PvdA SP. Maar het is niet altijd per se GroenLinks. Zij denken als we elkaar nou vasthouden dan dan rolt ik mezelf zo dat kabinet binnen.

[00:38:02]

Het zijn de anderen nog even niet op ingegaan. Nee, er is één iemand die voert de fanatiek campagne in het hele land. Met een truc door het land is op allerlei pleinen een truc druk. Ame truc. Ja, ja, nee. Hij heeft ook een hoop truken. En dit laten we bruggetje maken. Thierry Baudet stelt van Forum voor Democratie Heb je? Kijk je wel eens naar wat zij daarover op hun eigen social? Ik zie hier zoveel fragmenten op de Twitters langskomen dat ik alle alle toespraken gefragmenteerd meekrijgt.

[00:38:32]

Ja ja, dat is de vrijheids karavaan noemen ze net uh, echt harde campagne op één onderwerp namelijk. Euh, we moeten van die korona regels af. Kansrijk denk ik in zoverre. Het is echt onderscheidend ja. En dat gebeurt ook echt wel wat op de plekken waar die komt. Ik vind het wel frappant dat een partij alle oude speerpunten gelijk weggooit. Ha, dus daar vinden ze nog wel maar. Het is Europa, klimaat en migratie immigratie die.

[00:38:58]

Dat waren de. De Gouden Drie van het succes bij de Provinciale Statenverkiezingen. Maar goed, dat zijn punten waar ja éénentwintig en Wilders ook mee op de proppen komen is ook de reden dat moderne wilde alleen nog maar voor deze vrijheids agenda gaan. Dat al die anderen daarbij zijn afgehaakt? Ja, gedeeltelijk. Maar het is natuurlijk een probleem dat we bij goed weer tijdens de verkiezingen zitten we nog zeker in een goede vorm van lockdown, dus hij kan dat verhaal nog wel volhouden.

[00:39:22]

Maar het is natuurlijk een probleem dat zich gaat oplossen. Dus hij vaak. En ja, hij is maar hij voorzitter Palio in de Kamer. En ik zou toch niet uitsluiten dat het euh, dat het enig succes heeft?

[00:39:32]

Ja, ik denk dat hij iedereen die echt het echt gehad heeft of het niet gelooft, die kan hij verenigen. Ja, die vrijheid karavaan van hem. Die dreigt soms wel een klein beetje te ontsporen. En dat is een understatement. Mijn waarneming?

[00:39:45]

Ja, we hebben deze week al berichten gehad over wat ie zei. Over het Neurenberg proces bijvoorbeeld, maar ook over de betrouwbaarheid van de verkiezingen. Dan kreeg die daar. Krijgt ie dan bijvoorbeeld een vraag over vragen.

[00:39:57]

Want ik denk dat we allemaal heel belangrijk vinden dat de verkiezingen eerlijk gaan verlopen. En natuurlijk is er een bepaalde mevrouw in euh, jongeren.

[00:40:06]

Ja, precies die in haar eentje beslist dat dat ongeldig biljetten dan opeens geldig zijn. Kunnen we dat accepteren? Want dat is toch gewoon een soort van landverraad?

[00:40:15]

Of dat is gewoon. Dit is een heel ernstig punt, dus dat is heel ernstig en heel, heel problematisch.

[00:40:22]

Het is toch echt het voeden van wantrouwen. En dan begint ie met een heel verhaal wat eigenlijk niet te volgen is. Maar wa? Wat komt er op neer dat het stemmen tellen? Dat er heel veel gaten zijn achterban dan op om fotootjes van de uitslag te gaan maken op de stembureaus.

[00:40:36]

Vervolgens wordt dat gedigitaliseerd en is b stick. En nu is b stick, die wordt gebracht naar een plek op de gemeente huizen waar die allemaal in een computer worden ge stoken. Wellicht wel van eigendom van Dominion of een ander gerenommeerd internationaal bedrijf, dat van de filantroop George Soros mensen vriend source is.

[00:40:57]

Uhm en uh. En daarna weet je niet meer wat er met de stemmen gebeurt. We zitten elkaar aan te kijken. Maar hij haalt een aantal complottheorieën. Geheim? Je hebt geen waterral, hij hij gebruikt ze allemaal. Laten we kijken.

[00:41:10]

George Soros is is een Joodse geldschieter. Die is om zeggen dan in veel mensen complot Naya achter heel veel kwaad zit. Ja, maar ook voor computers. Maar dat is Bill Gates dat. Want hij gaat ook Bill Gates die met z'n met Microsoft en die trekken toch samen op jou. Is die chips bij ons aan het injecteren zijn? Ja, ook over euh, vaccinatie heeft ie ook. Ja euh, hele vergaande uitspraken. En je is. Maar je zou toch maar zo'n vaccin krijgen met Windows XP?

[00:41:36]

Dat je voordat het werkt vooral dat je elke ochtend zo sloom opstarten. Al die updates binnentrekken voor een vreselijk. En hij had ook nog dit over. Uhm, een civiel leger wat zijn achterban moet gaan vormen.

[00:41:50]

Ik zou niet weten wat er nog meer moet gebeuren in een land om de bevolking tot razernij te brengen. En ik verwacht dan ook dat jullie samen met ons het grootste civiele leger dat dit land ooit gekend heeft gaan vormen en dat wij op 17 maart de vrijheid heroveren, onze democratie herstellen.

[00:42:15]

Het filmpje is een verfrissend geluid. Zo kan je ook zeggen dit hoor je niet bij veel partijen. Nee.

[00:42:21]

Termen als leger en veroveren. Dat is he. Als ik zie nu het interview met M. Als je echt van me maar meneer model leger dat associëren met leger. Roept u nou op dat ze zich moeten gaan bewapenen? Of een leger associëren mensen met vechten en veroveren ook nemen? Dat heb ik echt niet bedoeld. Nee. En weet je waar het ook geen parallel mee is? Denk ik dat hij die zelfs zegt zal zeggen nou met die ja trippy ja, die ene politicus in Amerika.

[00:42:47]

Nee, daar heeft hij gewoon letterlijk de tactieken van Trump. Ja, we hebben van vandaag ook maandag een item over gemaakt van onze correspondent die daar was geweest tijdens de verkiezingen. Die heeft gewoon dat domme elkaar heen gesneden. Ja, het is gewoon echt n op n gewoon. Ze gaan letterlijk heel veel dingen die Trump. Dat doet hij gewoon direct na. Ja en in het Kamerdebat dat van Haga nog een clash met die jongen. Ja en euh.

[00:43:10]

Dat ging dan over het aantal doden door vaccinaties. Dat werd door het rijk een beetje laag gehouden. Die uh, die dat zijn van hahaha. Ja, dat zei van. En daarna zei die jij en zo weten we ook allemaal dat verkeersdode. Die krijgen snel nog een wattenstaafje in hun neus gestopt en dan tellen ze mee met de korona doden. En toen waren ze daarna boos dat Hugo de Jonge daar een beetje op inging. Want wat is dat eigenlijk?

[00:43:31]

De volksvertegenwoordiger maar gewoon ja in z'n waarde laat? Hij onderbrak het betoog van Van Haga en dat was toch echt. Dat was een afgang voor de Kamer. Het brengt ons nog wel altijd toch ook bij het dilemma als medias. Hoeveel aandacht moet u hieraan geven? Ja, ja, ja. Kijk, het is een partij met met zetels in de. Kamer? Euh, het is een partij die meedoet. Die meningen heeft ie echt opvallend zijn. Waar hadden wij hebben dan altijd?

[00:44:00]

Weet je zoiets over dat Neurenberg proces als elke andere politieke zat gezegd? Hadden we er ook een bericht van gemaakt? Dus waarom twijfelen we erover bij worden? Omdat die zoveel gekke dingen roept? Moet je dan alles gaan melden? En dan heeft die misschien precies wat ie wil in deze campagne, namelijk de aandacht. Hij speelt dan een centrale rol terwijl die klein is en de helft van zijn partij is weggelopen. Maar ja, je kan het ook weer niet helemaal onbenoemd, laat ik.

[00:44:25]

Ik kan het voorbeeld even niet niet vinden, maar laatst had ie een uitspraak gedaan die we dan in de EenVandaag radio rubriek Feiten Fictie gingen checken. Hoe vaak moet je n vandaag mee? Maar dat was. Dat was wel meestal niks. Volgens mij correct nog twee keer, nog twee keer per week. Euh, en toen belden wij dus een wetenschapper. En die wilde dus niet meedoen aan die rubriek wat ie zei. Ja, het was natuurlijk totaal fictie wat ie riep, maar we moeten die je.

[00:44:47]

Je moet geen aandacht aan deze man besteden, dus ik werk niet mee aan deze uitzending. Wel, ik denk van ja. Volgens mij is het juist in een volwassen democratie zo dat als een politicus wat zegt wat toch vier socios best wel breed verspreid wordt, dan moet je gewoon op de feiten na moet je iemand moet je niet tegenspreken? Ja, maar dat is bij hem best moeilijk, want hij heeft soms zelfs zijn eigen feiten. Ja ok. Maar goed dat dat is denk ik.

[00:45:08]

Dat klopt, maar dat vind ze grappig. Of over media discussie. Die had ik dus bij op E, maar zien dus niet die voor Zoepa juist zat. Ja, daar zat ik. Dan krijg je dus de vraag van ja maar Joost. Komedie? Euh. Versoepelingen door de verkiezingen. En dan zeg ik van ja. Ik denk. Ik denk niet dat dat komt. Maar stelde je daar niet de wedervraag die je net had je moeten doen?

[00:45:26]

Nee, maar dat is wel grappig, want de maatschappelijke druk die aan Tōkyō tafels en andere media werd opgebouwd om te versoepelen en daar vervolgens de vraag van ja, ligt het aan de verkiezingen? Zeg van ja, maar als als talkshows over een week als besmettingen weer oplopen. Weer allemaal verpleegkundigen aan tafel die zeggen het gaat weer helemaal mis op de IC's. Ja, dan bouw je weer. Druk de andere kant op. Ja, en dan blijkt het kabinet ook gevoelig voor.

[00:45:47]

Maar daar speel je dus ook zelf. Als media gewoon een rol is zeker? Ja, een hoop opportunisme. N even concluderend over die Bourdain. Waarom ik zei qua campagne doet ie het volgens mij wel goed, want soms kan je dus als media niet omheen. Als medium kan je daar niet omheen. En uiteindelijk krijgt ie dus de aandacht en heeft ie dat hele gedoe wat er binnen zijn partij uffw zich heeft afgespeeld redelijk van zich afgeschud. Ja, maar je ziet wel dat andere politici nauwelijks meer op hem reageren.

[00:46:15]

Nee, tenzij op al die pleinen. Steeds dezelfde mensen staan. Want dat kan volgens mij ook al een hele trouwe volgers die hier gewoon lekker met hem door het land rijk krijgen. Ik druk aan eigenlijk. Hij krijgt iedere keer dezelfde vraag, namelijk of de verkiezingen of die wel eerlijk verlopen. Die vraag komt iedere keer bij iedere stand van. Komt die vraag zijn. Want Kwang wantrouwen de achterban, want dat leeft heel. Weet je wat? Welke vragen wij altijd krijgen?

[00:46:38]

Wat gaan jullie deze week weer voorspellen? Jaja.

[00:46:54]

Mja, ik denk dat ik er even een puntje ga bijschrijven bij mijn eigen. Ik zag inderdaad iemand van de week op Twitter jou een punt geven, maar zal niet bij waarom? Nou dat Nurnberg euh. Uitglijdt uitglijders je van borden duidelijk een campagne uitglijder hoef ik net. Misschien heeft Vitesse iets anders betoogd, maar ja, ja, ja toch? Jij, zei Sigrid Kaag. Sigrid klaag, wilde ik zeggen. Het is helemaal niet zo omdat uh uh zo in mijn hoofd zit.

[00:47:23]

Kaag, die gaat een blunder te maken. Heeft ze niet gedaan. Nee Starry ex-PVV'er, ja is always. Ja dus uh, krijg ik het punt? Ja hoor, dank dankjewel Dacca jongen. Ha ha. Even een nieuwe voorspelling doen. Alle debatten komen eraan. Vrijdagmiddag het radio debat ook beschikbaar als podcast. Gaan we straks nog even iets meer vertellen? Eerst voorspellen wie gaat er naar de kapper? Volgende week als eerst staat iets leuks. Jij of ik?

[00:47:47]

Dat kunnen we nu al. Ik weet het wanneer ik als vrouw. Ik heb. Dus tijdens de persconferentie heb ik ben ik naar de site van kapper tijdens de persconferentie. Ja, en toen vond ik nog de vrouw. Dat zal wel vol zijn. Ja, maar nee, ik vond nog een gaatje. Vrij recente vier op de vierde donderdag. Ja, hoe laat n uur ik om half twaalf meter? Ja ja, ik was maar ik had het vooraf.

[00:48:10]

Oh, je kon het. Ja, dan was je wel te laten ze niet bij uzelf. Ja ja, maar we nagell. Ja, ook leuk. Wanneer gaat Mark Rutte naar de kapper? Dat is altijd moeilijk voor hem, want hij moet niet te iger zijn en niet op de eerste dag meteen al ijdel, ijdel, ijdel. Hij gaat meestal op een zaterdag altijd wat. Ik denk ook zaterdagochtend. Kijk, dat weet het schijnt een woonland.

[00:48:28]

Ik kwam even.

[00:48:29]

Dit fragmentje kwam tegen rebellen. De kapper van. Het voelt een beetje stout terwijl aan en wij vroegen ons natuurlijk af of de premier al een afspraak heeft gemaakt.

[00:48:47]

Nee, die uh, ik kom zaterdag al allerlei allerlei. Dus er is een afspraak. Jaren geleden heeft meneer Rutte deze afspraak gemaakt. Welke haarkleur? Euh, nee dus. Ja, aardige kapper, ja. En de vraag was dus of Mark Rutte met voorkennis gehandeld heeft. Nee, maar ik ken niet voor de persconferentie uitspraak. Iemand die op een ministerie werkt zou moeten zeggen ja. Dus iedere keer weet wat als het kabinet dingen verlengt. Dan weet je dus die datum, want dan komt er weer een persconferentie af en dan kan er een nieuwe maatregel zijn.

[00:49:29]

En dan boeken ze meteen de volgende zaterdag in voor Rutte. Nee, de dagboekje dus.

[00:49:33]

Voor jezelf een capers afspraken. En mochten de BV contact beroepen dichtblijven? Nou ja, dan dan schrijf je om nog een keer door. Maar iedere keer als er een nieuwe datum door is, zet je gewoon de dag daarna de dag. Daarna maak je gelijk een afspraak. Nou ja, en dan zie je wel wat ik krijg. U moet gewoon op de persconferentie. Denk je ook nu. Nu mag het weer op.

[00:49:49]

Ik vond het wel scherp van je. Dat is dat je zei hij is een gewone mens altijd zaterdagochtend. Ja, fascinerend toch? Ook aan de VVD lijsttrekker? Uhm. D'r is een bonustrack ter beschikking. Bij de podcast De Stemming. En dat is het radio debat. Jij zei zelf net al tegen, maar ik denk niet dat twee uur gaan luisteren naar de live op de radio vrijdag. Ja, maar het is. Dat is wel dus de stemming van Vullings.

[00:50:14]

Van der Wulp. En dan zit ik daar niet in in. Uh Rensen.

[00:50:18]

En Van der Wulp lager. Rensen en ik die doen dat debat met dertien. André André mocht niet langskomen om het rapport aan te bieden. Hij wil langskomen en we gaan nu per direct een lobby starten dat bij de volgende verkiezingen. Joost ja, wij met de stemming gewoon wat debat doen. Ja, want Anders Andersson geef ik het plekje vrij voor op de B op mijn podcast kanaal weg. You dank u wel voor het luisteren, zeker tot volgende week.