Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1, TCAS Podcast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wil. Kan je moeilijk iets vertellen als je eerder sterft? Maar jij zegt net even iets. De politieke podcast van EenVandaag en de NOS. Daar kijken we allemaal reikhalzend naar uit. Xander van der Wulp en Joost Verlies. We nemen nu geen verdere risico's. Welkom bij een nieuwe podcast De Stemming. De stembureaus zijn er bijna klaar voor. De kiezer mag het laten weten. Dit is een speciale podcast, want we nemen op in perscentrum Nieuwspoort met een live videoverbinding.

[00:00:49]

Maar zoals u van ons gewend bent, gaan we gewoon de politieke week doornemen. En wat voor een week de laatste volle campagneweek. Iedereen moet nu zijn of haar verhaal wel verteld hebben, want de tijd voor de partijen zit er bijna op. En dan was er nog een korona persconferentie en een Kroonen debat. Lukte het iedereen de partijbelangen weer even opzij te zetten?

[00:01:10]

Nou, volgende week is bekend wie alle Kamerleden zijn. Maar wij raden nog even een kandidaat. Maar eerst Joost Baert, dan aan mij moeilijk.

[00:01:19]

Want ja, ik dacht dat je mij ging vragen naar Wat wil je op Xander News? Euh, leukste shit? Vraagt hij deze Stef Bos die van Humo. We kennen natuurlijk Stef Bos van onze eindejaarsshow in het theater. Toen had ie een mooie politiek lied geschreven over Mark Rutte ongrijpbaarheid.

[00:01:34]

Maar ja, hij is verder gegaan in Dat chante. Wist je dat? Nee dus. Dat was een verkiezings uitzending van Langs de Lijn en Omstreken op Radio 1. Uhm, die hebben verschillende politieke liederen en Stef Bos kwam met dit. Aan wie geef ik mijn stem en mijn vertrouwen? Nu al niet meer zoals het was. En wat valt er nog te kiezen? Als de keuze al is gemaakt. Als het schip al is vertrokken. Als de zomer is bepaald.

[00:02:19]

Hij denkt heel goed na altijd over die zinnen vind ik altijd leuk. Ik had wel. Ik had eigenlijk al bedacht dat volgende week ha als euh, als er een uitslag is. Ja dat dat lied om grijper van Stef Bos, wat er in onze eindejaarsshow heeft gezongen, dat het een hele goede duiding eigenlijk waarschijnlijk van de uitslag gaat zijn. Denk je dat er nog houdbaar is dan die tekst? Ja, dat ging over Mark Rutte, maar altijd ongrijpbaar is.

[00:02:39]

Dus dan gaan we ervan uit dat ie weer wint. Ja ik bedoel de kan altijd iets gebeuren, maar iets heel geks moet er heel geks gemaakt.

[00:02:45]

Iedereen moet nog wel komen stemmen dan. Daarom had ik deze de zinnen van Stef Van. En wat valt er nog te kiezen? Als de keuze al is gemaakt? Jij gaat er vanuit Mark Rutte die wint. Denk het niet al die kiezers. Dat wordt de opkomst niet laag. Dat zou kunnen mensen denken waar kiezen we nou nog voor? We weten toch al welke partijen straks ongeveer met elkaar gaan praten over een nieuwe coalitie? Ja, het gekke is die ik ook kan zeggen.

[00:03:09]

Het afgelopen jaar heeft de politiek ontzettend ingegrepen in ons leven. Fan van Van Avondklok. Iemand op bezoek? Scholen, dichters en de impact van de politiek is duidelijker dan ooit. Ja, we kijken iedere week of we om de twee, drie weken naar zo'n persconferentie. Dus je zou ook kunnen redeneren van wie weet wordt de opkomst hoger. Je mag in 3 dagen stemmen, maar het gevoel bij de beide opiniepeilers is dat het lager wordt. En dan zie je wat ze dan in de politicologie noemen.

[00:03:32]

Dat het een secundaire verkiezing eigenlijk ook. Dat moet je even uitleggen. In primaire verkiezingen is echter de de verkiezing om de macht in Nederland is het parlement en dat en dat het kabinet een regering die eruit komt, secundaire verkiezingen, zwakke Europese verkiezingen of gemeenteraadsverkiezingen. Dan zie je dat mensen vaak iets meer zeggen van ja, landelijk stem ik altijd voor zo'n machtspartij, maar lokaal of provinciaal kies ik dan voor een partij die misschien toch dichter bij mijn eigen mening ligt.

[00:03:55]

En dat is de kans voor de kleine partijtje.

[00:03:56]

Maar waarin gaat het dan over visie? Is dat Tertiair? Werd er een leider in de campagne? Gaat het over visie alleen? Misschien vinden wij er nog weinig hoor, maar misschien vinden wij de visies beperkt. Beperkte visies, daar gaat het wel over. We gaan er zo nog over door, maar dat viel me dus alvast op.

[00:04:11]

Uh, wat viel jou op? Nou, kijk in wat wat in een verkiezingscampagne vaak gebeurd is en wat wat? Wat politici fijn vinden is dat als je een steen in de Hofvijver gooit, dat anderen daarop reageren? Ja, dat kan een visie zijn. Of een inhoudelijk plannetje. Of je je daagt iemand uit. En dan? En dan rolt Sam zo'n bal de hele dag verder. Nou, dat dat in de Hofvijver. Nou nee, dat vanuit die hofvijver rolt die bal verder het land in.

[00:04:34]

Ja, want ja, jij zegt iets morgensvroeg in een krant of op de radio en alle andere lijsttrekkers zijn in het land en alle media die dan bij die lijsttrekker in de buurt zijn. Die kunnen daar vragen voor. Nou meneer X, Y of Z of mevrouw X heeft dit over u gezegd. Wat vindt u daarvan? Lukt lukt nog niet heel? Nee, want Klaver die die je had en die wil natuurlijk heel graag over klimaat hebben en klimaat verkiezingen van maken.

[00:04:52]

Nou. We kunnen wel concluderen dat er tot op heden niet gelukt is. En ja, de VVD heeft de klimaatplannen niet laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

[00:05:01]

Heb jij je vorige week ook over uitgesproken? Zeker voor je niet netjes van de grootste partij? Nee, maar toen dacht GroenLinks weet je wat we? We trekken toch wat geld uit om een gerenommeerd bureau is even te laten kijken naar hun eigen wetenschappelijk bureau, toch? Ja, die hebben dat volgens mij opdrachten verstrekt aan een aan een onafhankelijk bureau. Ik was er ook bij. Bij de toelichting kwam allemaal zeer, zeer gedegen over. Zover ik dat kan beoordelen.

[00:05:22]

Nou, hoe staat het met de klimaatplannen van de VVD daarvoor? Nou ja. Eenenveertig procent halen, zei je moet negenenveertig procent halen. In 2016 kwam wel uit dat het niet helemaal voldoende is. Nee. En dan? Want wat Klaver nou gedaan als het aan als daar uit was gekomen dat het toch goed dat was de persconferentie die door niet doorgaan hadden we hier nooit wat van gehoord. Laten we even luisteren wat hij daarover zei.

[00:05:43]

Dat is klimaat, bedrog en dat bedrog moet stoppen. En daarom roep ik de VVD op vandaag Mark Rutte alsjeblieft. Als je de verkiezingen serieus neemt, dan kom je met een aanvulling op je verkiezingsprogramma en laat je duidelijk aan. Kiezers in Nederland op welke manier jij het klimaatakkoord wel gaat halen.

[00:05:59]

Ja, dit is echt zo'n uitdaging aan Rutte van maakt duidelijk hoe je het wel gaat halen. Eigenlijk is het een bijna een uitnodiging gaan met mij in debat en daarna zijn ze 2 dagen lang rollebollen t over straat gegaan met z'n tweeën.

[00:06:09]

Ja niet dus. Nee nee. Geen reactie van de VVD. Nee, de VVD heeft sowieso een campagne van we bekeer in de bus voor de goal en we vinden het wel prima. En nog een paar dagen volhouden en dan hopen dat het snel woensdagavond is. Precies.

[00:06:21]

Nou, dat viel mij op eigenlijk. Want dat dat zo dood viel nadat een dode viel. Ja, dat viel mij. Dat je dus dat dit er toch echt in zie je een andere campagne. En wat natuurlijk daarachter zit is dat dat. Linkse partijen willen graag natuurlijk het duel aangaan met met Rutte. Maar ja, euh, we hebben een paar tv debatten. En vaak zijn ze nog niet aan Rutte gekoppeld. Dus je probeert dan toch je eigen straatje tje te organiseren met de premier.

[00:06:43]

Maar de premier hapt niet. Ja, we gaan alles even doornemen. Van die laatste week de laatste loodjes. Euh. Dus we zien drie keer Rutte Wilders, want die mag dan wel tegen Rutte. Gisteravond was het eerste debat. Want we nemen op vrijdag. Dat weet de vaste luisteraar inmiddels. En uhm ja, het was best veel tussen die twee hè. Nou ja, het was wel hard, maar euh, ik vond dat. Rutte is er in geslaagd zijn stem nooit echt te verheffen.

[00:07:11]

Ja, zei Slovaaks Wilders niet. Nee nee, moeilijk.

[00:07:13]

Nee. Bijvoorbeeld toen Rutte euh, even Dion Graus erbij haalde. Poedersneeuw Dion Graus tijdelijk minister is van de islamiseren, hoe gaan we dat dan aanpakken? Wat is een flauwe grap over Dion Graus en dat ze nog geld hebben? Ze misschien was hij minister, maar met name. Het is een flauwe grap om zijn naam te noemen. Wel eens raakt Kolossenzen, maar ja, het is zeker. U raakt mij als een collega waar niets van bewezen is. Als u dit nu even en een verkeerd dagblad gaat zetten, dan sta ik achter mijn mensen en dat doet u niet.

[00:07:39]

Wat u doet is op moment dat er iets fout gaat, zoals bij de toeslagen affaire. Dat u wel een grote mond heeft maar geen verantwoording neemt. Hou op met die flauwekul. Natuurlijk word ik daar boos over. Ik ben een leider. U bent een slappeling. Ja, bekende duel H wel. Dat was ik had ook wel een beetje het idee. Dit is wat we nu al tien jaar horen. Ja hoor. Wat vond je na dat dat?

[00:07:58]

Natuurlijk is het een opzetje van Rutte door juist Grouse en als minister te maken en niet iemand anders van de PVV. Vind je nou dat dat Wilders had moeten happen? Want hij had gewoon ook kunnen ingaan op wat nou mijn minister van de islamisering gaat dit en dat doen en gewoon die Graus kunnen negeren. Jij had al een paar weken geleden euh aangekondigd dat gaat terugkomen in de campagne. Want Wilders heeft tot nu toe alle vragen van journalisten over de kwestie Graus genegeerd.

[00:08:24]

Zegt Ik ga daar niks over zeggen. De gordijnen dicht bij die partij. En toen zei hij dan komt er terug in die verkiezingsdebatten en dit kwam terug en hij ging er nu ineens wel heel fel op in. Maar het was ook een andere felheid dan je soms bij hem ziet. Het was echt iets van woede. Ja, nee dit. Dit raakt de PVV echter mathé. Ze zeggen van de rest er is niks bewezen. We hebben ook nog niks gehoord van justitie.

[00:08:45]

Thans was het laatste wat ik twee weken terug nog heel gek, want en Graus zit daar in die fractie en één van de medewerkers is nog steeds die ex-vrouw van Graus.

[00:08:53]

Ze lopen daar allebei rond. Hoe kan dat nou allemaal niet duidelijk zijn daar? Nee. Nou ja, uh, Wilders is niet de leider die zegt ik wil dit intern oplossen. Ik wil dat uitgezocht hebben. Hij zegt van ja, zolang er gewoon eigenlijk geen veroordeling is dan. Dan geloof ik Dion Graus. Dat is nou ja, wat gelooft ie dan ook? Euh, de ex-vrouw van Dion Graus. Dat is natuurlijk wel een vraag, maar ik vond het wel knap hoe Wilders dat dan he?

[00:09:15]

Heel snel, want dat is verdraaid. Ja dat talent van hem om dan die even dat te incasseren. En dan vervolgens gewoon snoeihard terug over de integriteit kwesties bij de VVD. Dat ik denk dat hij daarom even dat haakje van Graus wel pakte om hem zo weer terug te kaatsen. En daarna ging het ook nog over het islam standpunt van de PVV. En daar zei Rutte tot twee keer toe iets opmerkelijks. Ik ben ook geen moslim. Ik zie ook dat er problemen zijn natuurlijk met de islam en zelfs nogmaals geen moslim.

[00:09:44]

U ook niet.

[00:09:44]

Maar dat moet wel kunnen in dit land waar men vaak gewoon vult, die de behoefte om te benadrukken dat die geen moslim is. Ja, dat vind ik ook niet handig. Niemand gedacht eigenlijk. Dat is het enige nieuwtje van het debat. Lukte dat Wilders zelfs het Duitse evenwicht te krijgen is. Hij blijft rustig. Hij bleef rustig. Maar nee, hij af te zien was een avond wat ik denk van nou dit. Deze vind vind euh Rutte ingewikkeld en ik voel me ook.

[00:10:07]

Ook Rutte had had goeie aanvallen, maar je ziet toch de routine bij alle twee dat ze gewoon het vermogen hebben om toch snel te schakelen. Ze zijn ook zo gewend aan dit debat. Inmiddels zijn. Het ging ook dan weer over dat uitsluiten. Dat wordt nu ineens weer een belangrijke campagne punt. En dat gaat het de komende dagen natuurlijk ook nog steeds blijven. Ja, in de eerste dagen van de formatie natuurlijk ook wel, wat vrij logisch is.

[00:10:28]

Ja, gezien het verleden. Ja.

[00:10:31]

Kijk, je kan niet zeggen dat Wilders sinds de vorige verkiezingen toen niet werd uitgesloten door Rutte en toen hij zelf ook nog Rutte uitsloot dat ie daarna af en toe toenadering heeft gezocht. Nee uhm, alleen maar. Het gaat hier over de rechtsstaat, praten over hoe die korona beleid van de ene en daarna van de andere kant keihard heeft aangevallen. Alleen het gaat over hen omdat je het Wilders vindt. Niet dat je op voorhand dat mag zeggen wat we best gek, want als je dan dat niet zegt.

[00:10:58]

Na de verkiezingen en dan ga je de eerste dag, ga je maar naar buiten. Komt de eerste verkenner om de formatie te starten, dan zeg je nee, ik wil niet met de PVV. Ja, dat is natuurlijk net zo. Heeft hetzelfde effect als het van tevoren zeggen is dat misschien wel wel eerlijker, hoewel dat inderdaad voor hem en zijn kiezers frustrerend is. Dat snap ik ook wat Wilders zegt. Als ik nou groot genoeg word. Misschien wel de grootste.

[00:11:19]

Dan heeft Rutte verloren en zal die misschien als leider weg moeten. En dan komt er een nieuwe leider en dan ga ik daarmee praten. Dat zegt Wilders, maar dat zou hem heel boeiend scenario zijn. Ja, ligt nog niet heel erg voor de hand. Deze week denk ik.

[00:11:32]

Rutte werd ook nog aangevallen. Eigenlijk best een opmerkelijke aanval. In ieder geval opmerkelijk dat. Wat bedoel je? Wat bedoel je dat het naar buiten laat maar even uitpraten? En wat bedoel je nou precies? Dat het naar buiten kwam vond ik heel opmerkelijk. Wat dan Bijlevelt bij op n.

[00:11:47]

We hebben met een aantal gezegd. Nou dan. Dat moet gewoon niet. Dus we zijn ook expliciet met hem gaan praten. Maar wij moeten gewoon ook uit kunnen praten. Ga ik u niet allemaal uitleggen, want dat blijft bij de minister. Maar het klopt wel dat we daar en dus de dat dat we daar met Mark Rutte over hebben gesproken omdat hij dat. Ja, wij vonden dat niet goed. En was iedereen Fossen? Ja, maar we moeten het wel af en toe herhalen hoor.

[00:12:11]

Moet het wel? Ja, opmerkelijk toch dat we dit nu weten? Ja, dat heet. Ik las vanochtend in de Volkskrant dat heet Mentor Rupee ding dat je als je als man vrouwen vaker in de rede valt en schijnt ook wetenschappelijk onderzoek. Dat is ook een term in de categorie mens planning. Ja, precies. En euh ja, wij krijgen ook wel eens het verwijt van luisteraars enig in elkaar. De reden dat wat jij mijn het niet laten uitleggen.

[00:12:33]

Wat zeg jij? Nou ja, nee dat. Maar ja, wij doen dat bij ons hoorders een beetje. Ja, dat is eigenlijk een soort stijl. Ja, maar dat is in de ministerraad denk ik niet gebruikelijk. Nee. En het is ook wel opmerkelijk dat het nu naar buiten komt. En niet alleen door Bijlevelt, want die vertelden het dan omdat ook. In de NRC euh, euh, overgeschreven was en ze. Ik kreeg het idee dat ze dat niet wilden ontkennen.

[00:12:56]

Daar terwijl ze er lief over gevraagd werd. Maar als je een beetje rond belt en dan hoor je dat het echt een issue is geweest. Ook met een groepje van de vrouwelijke ministers waarin ze zich een beetje verenigen in de hoop dat ze dan samen sterker zijn, et cetera. Dat is toch wel schandalig dat dat moet gebeuren eigenlijk? Ja, ja en nee. En dat maakt in deze verkiezing met zoveel vrouwelijke lijsttrekkers waren dat er nog meer een issue is en er ook al heel veel partijen zeggen we willen meer vrouwelijke ministers dan voorheen en dat het een campagnebus werd.

[00:13:25]

Ja en ja. En dat dat, dat snap ik wel. Maar dat betekent ook dat als Rutte straks nog meer vrouwen in zijn kabinet heeft, dat ie daar wel op moet gaan letten. Ja, hij zat tegenover K.G. Bij Jinek aan tafel en toen zeiden ze dit I.

[00:13:38]

Ik ben me daar totaal niet van bewust. Speciaal bij vrouwen. Maar ik denk in algemene zin wel dat ik die vergadering een vrij strak leid. Dus in plaats in algemene zin mensen nu wel wat meer uitpraten. Maar dat merken de vrouwen van de wedstrijd nu wel, want ze vergaderen natuurlijk ook iets langer. Maar als je dan nu zegt ik leid de vergadering straks, dus ik laat mensen meer praten, dan moet je tuurlijk niet de suggestie doen dat vrouwen te lang aan het woord zijn.

[00:13:59]

Het gaat om de gelijkheid van arbeiders.

[00:14:02]

Hoe ging je bijna weer de fout in? Ja, was jou opgevallen dat de minister de lange duur in de laatste tijd Nederland een tijdje mee?

[00:14:09]

Rond? Korona duurde het wat langer. Maar ik zou zeggen als je iemand moet onderbreken na welke ministers zullen we daarvoor onder formuleren? Ja, Hugo de Jonge denkt dat jij gaat zeggen ja ja, maar een Bijlevelt ook, want toch. En ik kan ook heel lang praten. En dan niet omdat ze een vrouw is, maar omdat ze gewoon soms veel zinnen nodig heeft.

[00:14:27]

Maar de meeste politici die zelf een grote kans moeten nemen? Ja, want dat duurt lang. De Jonge en Bijlevelt.

[00:14:32]

Ja, in iedere week, iedere week vierenhalf uur lang wordt daarbij gesproken over een portefeuille. En dat Rutte dan om het echt echt de les te leren dat iedereen dan elke week naar moet luisteren naar die podcast. Maar ja, Rutte moet daar wel op gaan letten. Ja, en het rare is dus. Daar zouden dan het beeld kunnen ontstaan dat Rutte seksistisch is. Ja maar hé. Ja, dat idee heb ik nooit gehad. En vrouwen in mijn omgeving die ik eerder over gesproken heb.

[00:14:57]

Die hebben dat eigenlijk ook niet.

[00:14:58]

Nee, maar je seksistisch natuurlijk. Een heel breed Paliseul impliciet. Euh ja, maar dat is onbewust. Dit is m zeggen onbewust. Seksisme denk ik dat dan. De psychologen zullen zeggen ja. Heb je daar alles over gezegd dat je daarover wil zeggen ja, volgens mij wel, want die heb je daar genoeg ruimte voor gegeven. Nou, daar gaan we door naar het volgende punt. Wat zeg je? Euh. Welke partij wordt de nummer twee? Het is natuurlijk een moeilijke vraag.

[00:15:21]

Want dan gaan we er al van uit dat we de nummer één kennen. Ja, ik heb dat wel gezegd. Dat moet echt een wonder gebeuren, wil de VVD niet als eerste eindigen. Ik heb deze week bij drie lijsttrekkers geprobeerd om te vragen van Denkt u nog een nummer 2 te kunnen worden? Dan gaan ze de even twee seconden gaan zitten dan in mei. Want ja, natuurlijk hoop ik zelf nog. Maar dan?

[00:15:43]

Nee. En misschien zelfs nog wel meer en meer. Ja, want je mag je er niet bij neerleggen. Uh, wat me deze weken heel erg opviel was dat ze bij D66 in een flow zeggen te zitten. Luister even naar K.G. Spannend. Nou, daar hebben zitten is D66 hopelijk in een goede afloop. Flour heeft mevrouw elkaar getoverd en goed nieuws. Hoogste ledenaantal ooit van D66. Vanochtend bereikt. Dus leuk. Ja, dat is ze.

[00:16:08]

Kwam dus binnen op de NOS redactie. Daar ontvangen we elke dag een lijsttrekker en in de eerste antwoord zat meteen dat de goeie flow en een recordaantal leden ja zou binnenkomen. Even de toon zetten en iedereen gaat dan alleen maar vragen van de dag. Gaat wel lekker met jullie campagne. Ja, maar dat is het net als Buma. Weet je nog 4 jaar geleden, dan mogen die lijsttrekkers ook. Een stukje humor kwam toen ja maar. En mochten ze een eigen pagina maken bij De Telegraaf.

[00:16:32]

Dat mag altijd. De de grote partijen. En toen had u ook zo'n kop van wat ik vond Buma in opmars, want zij probeerden toen ook iedere keer die campagne het gevoel te geven aan Nederland. Dat gaat supergoed met het CDA. En dat ging wel beter dan voorheen. Om nou te zeggen dat het echt knalde.

[00:16:47]

Dat viel ook wel twee en deze keer bij het CDA. Hoe gaat het deze keer? Ja, die hebben dus een Anti-Flag en anti-Vlaamse. Laten we daar eens naar luisteren.

[00:16:55]

De oudste. Uh Eric, dat niet alles van een eerlijk om te zeggen dat niet alles van een leien dakje gaat. Uh, in een campagne en ook niet in deze campagne.

[00:17:02]

Iets van van ja euh, zelfreflectie. Hoe? U verklaart dat het gewoon niet zo lekker gaat. Nou, de verwachtingen waren hooggespannen. Uhm ja, en er zijn natuurlijk dingen in die campagne, ook door mij. Die hadden anders gemoeten.

[00:17:14]

Dit is zo killing ha. Ja, maar dat is ik ook altijd. Een probleem van ik vind vind peilingen heel interessant. Maar inderdaad in een euh, in een campagne dat als het met de partij goed gaat is vaak de eerste vraag. Nou goed gaat lekker he, waardoor dat effect versterkt wordt. En als je in de hoek zit waar de klappen vallen, dan is vaak de eerste vraag. Het gaat niet zo lekker. Ja, wat moet je daar eigenlijk op zeggen?

[00:17:33]

Nou ja. Hoekstra dacht ik ga maar eens eerlijk op antwoorden. Er zijn een paar dingen niet goed gegaan. Ja dat. Nou ja, dat is natuurlijk ook wel ook wel duidelijk. Het is wel grappig, want ik zie wel een soort verband tussen de de ME, zeggen de de lijsttrekkers carrière van K.G. En Hoekstra. Toen K.G. Gelanceerd werd was er ook de. Gecreëerd door D66 van nieuw leiderschap en met Boem en hier is de nieuwe premier.

[00:17:54]

Eerste nieuwe partijen op 12 in de. In de peilingen stond en, maar dat was natuurlijk al al al al veel verder terug. Toen ging K.G. Want dan ja, je bent minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel. Die is niet zo vaak in de Tweede Kamer dus. En weinig debat ervaring en je mist kennis op hele belangrijke dossiers als zorg en sociale zekerheid. Toen zag je in de eerste interviews dat gewoon moeilijk had. Ja, je kunt er wel een interview herinneren dat in de NRC, waar ook gezegd werd dat ze iedere keer de politiek assistenten aankeken voor ja, wat?

[00:18:22]

Wat? Wat vinden wij? Zo leek het ook niet heel leuk te vinden. Ja en en toen was er zo'n periode dat er wat minder en wat minder met haar ging. En dan na deze campagne horen in ieder geval. Veel mensen zijn over haar te spreken, maar dat is ook de fase waar Hoekstra in zit. Eigenlijk die eerste fase. Je wordt lijsttrekker en je hebt niet zoveel debatje ervaring, maar je moet dus ook in één keer alles weten wat je partij vindt.

[00:18:43]

Ja, en hij heeft nu al twee avonden deze week gehad. Dat ie dus eigenlijk in is tot in de details op de hoogte was. Nee, dat ie dus in discussie gaat met zijn eigen verkiezingsprogramma.

[00:18:51]

Ja, ik had bij dat debat dat Hoekstra had met Klaver ook een beetje idee. Alsof die er naartoe was gegaan. Ach die uh overgelaten. Die was ik wel even tevoren en dat zou kunnen.

[00:19:00]

Dat is onderschatting. Ja ja, overschatting van zichzelf. Oh ja, ja, dat dat werkt zo allebei. Ja en nee. Ik denk dat als je zegt van nou, ik ga dat wel even doen. Dat is overschatting van jezelf. Ja, maar dat jij dat idee ook dat die dacht die Klaver euh, hij Sinaaise wel effe aan. Hij zegt zelf wat. Ja, ik zit heel. Ik zit er heel ontspannen in. Ja ja, ik er op opmerkt.

[00:19:19]

Want die met minister van Financiën. Als er nou één politicus is die dus wel talent moet hebben voor cijfertjes. Zou dat iemand moeten zijn die op het ministerie van Financiën zit?

[00:19:27]

Ik na die Nieuwsuur uitzending kwam euh, hoek Hoekstra de volgende ochtend bij mij te vroeg. Ik kan me er nog over van. Het is toch een campagne les dat je niet moet gaan zeggen daar gaat heel veel niet goed in mijn campagne, want dan blijf je daar weer in hangen. Dus die vlekken van jezelf zegt geen zin in had.

[00:19:42]

Hij vindt het gewoon niet dan niet leuk. Hij was toch meer bestuurder dan politicus? Daar had ie wel groot gelijk in. En denk het wel terwijl K.G.

[00:19:48]

Daar merk je aan dat ze het leuk vinden om nu af en toe ook die trucjes die de D66 spindoctor een dokters whatever medisch specialist die ze dan die ze dan euh meegeven aan haar dat ze toch ook leuk vindt om dat uit te voeren.

[00:20:03]

Ja maar kijk, als je als het werkt en je zit in een flow dan is natuurlijk superleuk. Alles goed. Maar als jouw spindoctor jou helemaal volstoppen met instructies, maar je komt iedere keer bont en blauw een tv studio uit. Ja dan. Dan gaat het je ook ook wel wel wel tegenstaan natuurlijk aan.

[00:20:17]

Wij gaan aan het eind voorspellen wie dan de tweede partij gaat worden. Euh, komende woensdagavond, als de uitslag dan al bekend is.

[00:20:25]

Kijk nog even naar links. Links ja, daar staan een paar partijen redelijk. Hij parkeert in de peilingen waar je net als eigenlijk iedereen in de peilingen redelijk geparkeerd staat. Maar uhm. PvdA, GroenLinks en SP. Ja, wat kunnen we daarover zeggen? Anders dan? Euh. Nee. Ik vond dat ik. En dan heb je ook nog een Partij voor de Dieren en denkt dat is nog het linker kamp is. Het linker kamp is heel erg versplinterd.

[00:20:49]

Dus uh, en die versplintering? Blijft aan te houden. Dit is niet één partij die alles naar zich toetrekt. Bij gebrek aan een tweestrijd. Ja, dat schijnt dus het probleem van links te zijn dat de linkse kiezer nog heel twijfelend is. Of de centrum linkse kiezer omdat niet. Ze kunnen zich niet verenigen rond een leider. Nee, iemand die straks zeker invloed gaat krijgen of die Rutte kan uitdagen. Dus ik denk dat is die laatste twee dagen van van de campagne.

[00:21:14]

Dus dan de de maandag en dinsdag, met nog twee grote debatten bij EenVandaag en bij de NOS. Dat als je daar als een van die drie linkse leiders die daar komen. Uh, dat als je daar weet op te vallen t goed doet dat je nog wel eventjes tot een sprongetje van jou tussen de 2 en 4 zetels kan maken. Dan is dat. Dus dat zeg ik om het een beetje spannend te maken ook. Maar dan komen ze uit nog steeds zo ergens 516.

[00:21:38]

Ja, en dit is als je dit bij elkaar optelt die 3 dan zeg maar de wat traditioneler of wat grotere linkse partijen als PvdA, GroenLinks en SP. Dan kan het wel eens gewoon bij elkaar opgeteld de slechtste verkiezingsuitslag in decennia voor links worden. Ja, maar dan moet je dan misschien wel zeggen dat links dus door de Partij van de Dieren. Dat moet je dan ook weer optellen. Denk dat was misschien heel vroeger veel PvdA als stemmers misschien bij N.

[00:22:01]

Dus ook links. Kortom, de de ze. Ze zijn wel goed in het steeds verdere versplinteren op die flank. Zie jij Ploumen al veel? We hebben net Klaver die probeert dat. Dan hebben we net iets van besproken, want die probeert Marijnissen. Die zitten best wel vrolijk in deze campagne. Dat vind ik. Die vind ik een hele. Die staat op die debatten. Die is. Die is ontspannen. Die je scherp werd en eigen boodschap goed goed te brengen.

[00:22:21]

Zit in en hoe zou je dat noemen? Een uh. En ja, flauw.

[00:22:25]

Nou Pluma die die is wel euh, die voorzet die Hoekstra gaf over de WW. Daar was hij wel heel alert.

[00:22:31]

Zochten heel duidelijk of het even het rijtje met eindelijk een rechtse leider die ik naar de strot kan vliegen. Ja, maar dat daarna werd het weer stil. Nou ja, volgens mij doet ze al die d al die interviews en debatten. Maar ze is er niet in geslaagd om het gevoel van een van een flauwe. Negatief of positief te creëren geheel starry eigenlijk. Ik denk dat dat voor de Partij van de Arbeid die laatste twee dagen gewoon ontzettend belangrijke gaan zijn omdat zij ze toch niet meer in die laatste twee dagen.

[00:23:01]

Daar kan je net dat plusje nog halen omdat zoveel mensen nog twijfelen. Ja, wellicht geloof ik wel in de mensen twijfelen, steeds langer geloven wat ze van die onderzoeken. Zijn dat nou echt een waanzinnig percentage van de mensen nog op weg naar het stemhokje nog twijfelt? Mensen heb ik het idee. Zijn deze campagne wat later ingecheckt omdat ja, iedereen is toch veel met korona bezig? De de problemen van nu. Nu gaat iedereen denken o ja, ha shit, ik moet woensdag stemmen of maandag of dinsdag en dus dat die informatiebehoefte omhoog gaat.

[00:23:31]

En als je op dat moment dus zeggen goed aanstaat als partij, dan kan je nog wel even een slag slaan.

[00:23:36]

Heb jij ook post gekregen van de gemeente? Dat dat alleszins biljet. Oh ja, ik dacht van ja, maar wat dacht je? Ga je mee naar belediging? B Ik dacht bij geen 70 plus. Ik dacht ik ga je maar naar een brief stemmen. Jij moet dat. Jij moet dan jagos sturen naar de gemeenteraad. 17. Maar krijg je eerste post? Krijg je van de overheid zodat je iets kan terugsturen. Iedereen moet dat inmiddels. Ik heb het gisteren gisteren achter een boekenrek en daarna dat dikke formulier.

[00:23:59]

Ik heb het uit. Euh, foutje ja. Zal wel al een hele klus. Zonder iets omver te stoten. Dan zie je dus al die partijen. En dan blijkt eigenlijk in de peilingen dat er misschien nog wel ruimte is in de Kamer voor nieuwelingen. Zeker, wie komen daarbij nou Volt? En ja, in? Daar ben ik echt zeker van dat ie t gaan redden. OK. En dan heb je nog een. En waar baseer je dat dan op?

[00:24:18]

Nou ja, op de op de peilingen. Ja euh. En? En omdat je zo stellig zegt daar ben ik zeker van. Nou kijk, zoals we betwijfelen straks in de voorspelling, want je kijkt sommige partijen die komen in een peiling voor. Maar als ik denk aan als bij alle peil bureaus voorkomen en ook word je wat je gewoon hoort van mensen. Dus dat mensen vragen mij en wat vind jij van fold? Wat vind jij van jou éénentwintig?

[00:24:41]

Dus dan merk je dat mensen met die partijen bezig zijn als serieuze optie? Ja, dat is een grap zeggen maar je eigen je eigen thermometer en in in de samenleving.

[00:24:49]

Ja, misschien ook omdat die campagne verder zo'n beetje stil ligt eigenlijk. Of dat er weer heel weinig beweegt. Dat mensen toch gaan denken ja met je stem. Kans geven aan een nieuw en een nieuw geluid omdat de rest allemaal zo hetzelfde blijft. En dan heb je nog bij N. Code oranje. Euh jong en splinter. Ik geloof dat al die partijen wel al zo maar zeggen. Die zijn allemaal op een halve zetel, dus als die partijen meezit.

[00:25:14]

Nou dan krijgen we misschien wel een record aantal partijen en dan moeten we. Heb je daar al over nagedacht? Stel dat we vijftien partijen in de Tweede Kamer krijgen of 16. Ja en dan krijgen we en dan moeten we nog de afsplitsingen krijgen. Dan krijgen we over drie jaar een algemene beschouwingen met twintig fracties.

[00:25:28]

Ja, dat is Verheughe erop. Heeft er. Nou ja, we hebben natuurlijk net al Femke, Merel van Kooten en zo. Dat hebben we allemaal al meegemaakt. Ja, dus ze duurde al vaak redelijk lang. Ik zeg dan altijd extra tijd om koffie te halen. Ja, nou, nee, da's niet aardig. Op de redactie gaat het wel af en toe zo hoor. Maar is er dan iemand die dat dan bij de NOS wel blijft volgen?

[00:25:50]

Tuurlijk, tuurlijk zei iemand als jij de koffie gaat houden is fijn dat dat nou eens zo groot is. Ah ja, ik zit al aan ingeloot van plas op te houden bij EénVandaag. Tussendoor even een spelletje Joost. Ja, een politiek spelletje raden.

[00:26:10]

Zoetheid, raadt de kandidaat. Tijd voor een politiek spelletje opnemen, Joost. Wie is er aan de lijn? Hallo, is daar iemand? Hallo ja, zo belt u van ver weg. Wel. Zit u in een auto? Correct?

[00:26:35]

Op weg naar een campagnebijeenkomst voert u gewoon fysiek campagne op kleine schaal.

[00:26:42]

Joost Hese stem kennen we toch.

[00:26:44]

Ja, deze stem Kuurie doet wel iets. Euh. En dan heb we nog wel een vraag om wat misschien wat scherper te krijgen. Houdt u van van bloot op tv?

[00:26:56]

Dan vraag je dat juist.

[00:26:57]

Nou, nou, daar moet ik dan wel antwoord op geven. Niet wanneer het om kleine kinderen gaat, maar volwassenen moeten kijken.

[00:27:04]

Oh, maar dan heb ik wel een White's zit moet Tunahan Kuzu zijn van denk wat een wat? De lijsttrekker van denk Joost. Euh, nee. Nee, deze keer niet. Is de running mate. Hoe bevalt dat nou eens kunnen meten? Want u was gewoon de lijsttrekker? De man van Van Denken nu moet u achter die Azarkan aanlopen.

[00:27:25]

Nou, dat bevalt me prima hoor. We lopen niet achter elkaar, maar we lopen naast elkaar. En deed hij dat niet gewoon geweldig? Ik ben echt trots op onze lijsttrekker en ik ben blij dat ik op deze manier mijn bijdrage kan leveren aan het net te laten uitgroeien van onze beweging.

[00:27:42]

Ja, u had altijd heel veel stemmen en vaste achterban. Uhm. En nu is dan de vraag krijgt u misschien wel meer stemmen dan als Erkan?

[00:27:50]

We gaan het allemaal mee. Heeft u de hond van Paul? Ik heb in ieder geval vertrouwen in een mooi resultaat.

[00:27:57]

En jij nu tegenwoordig met drie zetels in de Tweede Kamer en begaan voor het ooit zo zo ambitieus weer.

[00:28:07]

Geen slechte zaak toch?

[00:28:08]

Heeft u al van Fariat gehoord wat er nou gebeurde met Baudet gisteren en hoe het achter de schermen nog was na afloop bij Jinek?

[00:28:16]

Nou, ik heb begrepen. Ik heb de uitzending later teruggekeken. Uhm, gingen de er vrije aan toe en op een gegeven moment was de beste. Ja, nou zou ik zou u blijven zitten als als iemand zulke dingen over u had gezegd.

[00:28:36]

Ja, ik ben toch wel ben ik nog nooit weggelopen. Maar ik snap natuurlijk ook dat dit wel heel persoonlijk wordt. Uhm, ik vond het ook wel behoorlijk. Maar uhm, je kan het natuurlijk. Qua ideeën kan je echt lijnrecht tegenover elkaar staan, maar dit was wel een persoonlijk.

[00:28:57]

Ja, wij gaan de zone ook nog even over praten Joost. En inderdaad meneer Kuzu is zeker niet weggelopen. Want eerst zou u geen kandidaat zijn voor de Tweede Kamer. Maar u bent gewoon gebleven en komen eigenlijk weer terug en bent gewoon weer kandidaat. Wat gaat u doen in de komende jaren?

[00:29:13]

Voor zorgen dat we kwam kwam? Denk echt nog scherper gaan neerzetten in de Tweede Kamer.

[00:29:20]

Nou nou dan wacht even. Wacht even. U zegt scherper, maar is toch iets meer.

[00:29:24]

U moest toch iets minder scherp verbinden in de zin van dat. Niet alleen bij agenderen, maar ook bij het realiseren van de realisatie van een aanpappen. Ja, dat is wel een andere coach. Nou, heb wel constructief geweest, maar dat gaan we nog doen.

[00:29:43]

Heel goed, heel veel succes. Dat mogen we zeggen. Joost, zeker constructief, maar met de kleren aan.

[00:29:48]

Dat is de nieuwe slogan van denk vooral dat meer kinderen gapen. Ja, ja, ja, ja ja, heel goed. Dank u wel. Succes. Graag gedaan. Oei, oei.

[00:29:58]

En na dit verbindende interview gaan we naar Korona.

[00:30:03]

Hebben we nog een persconferentie in het debat over deze week? Ik wil even een korte analyse van geven. Mag dat? Ja, geef eens geef je mij die ruimte? Euh. De belangrijkste. Een belangrijke vraag was natuurlijk kunnen we weer een beetje terug naar normaal en wanneer dan aan het begin van de zomer die zomer? Dan kan en mag misschien nog niet alles, maar wel veel. Als alles gaat zoals we nu verwachten, dan wordt het zo'n mooie zomer.

[00:30:27]

Laten we hopen dat we tegen die tijd op dit punt ook weer iets meer kan.

[00:30:32]

Daar kijken we allemaal reikhalzend naar uit, als het allemaal meezit. Dan hebben we in de zomer echt van het grootste gedeelte van de maatregelen afscheid genomen.

[00:30:41]

Nou en ik dacht potverdorie wat u het nog heel lang na de zomer duurt nog wel even. Ja ja, maar volgens Rutte kan je er op twee manieren naar kijken. Je kunt zeggen dat is al over vier maanden, maar het is ook pas over vier maanden.

[00:30:56]

Wat denk jij? Euh. Nou, ik vind ik vier maanden. Ik hoop dat het. Ik dacht echt dat was. Ja, ik dacht pas ik hoop dat er eerder al wat meer mogelijk.

[00:31:05]

Zeker als je zegt. Iedereen heeft wel behoefte aan een versoepeling. Ja maar euh. Dat was echt heel weinig vooruitzicht, want het is echt te gevaarlijk.

[00:31:16]

En ondertussen weten we dat de piek van de derde golf nog voor ons ligt. Het is niet verstandig nu nieuwe versoepelingen aan te kondigen. Laten we in het zicht van de haven geen domme dingen doen. Nee, dat is natuurlijk sowieso niet verstandig om domme dingen te doen. Uhm. De vraag is wel moeten ze risico's nemen? Die vraag? Dat viel me op. Die werd eigenlijk tijdens de persconferentie beantwoord. En ze gingen dus in zee in een soort debat met zichzelf als een soort eigen persconferentie.

[00:31:46]

Ja, het ontwikkelde zich tijdens de persconferentie of er nou wel of geen risico's genomen werden.

[00:31:50]

Welke risico's durven we aan? Weer een nieuw risico durven nemen? Iets van risico's neemt nog een paar verdere risico's genomen binnen hetzelfde risiconiveau. We nemen nu geen verdere risico's, onverantwoorde risico's toch ook een paar risico's te nemen. Neem risico's, dat weet.

[00:32:04]

Bewust risico's hebben genomen nadat ze dit dan een beetje samenhangen. Uitgevochten was het ongeveer een kwartier in die persconferentie. En toen ineens kwamen er wel allerlei versoepelingen.

[00:32:18]

Dan durfde het aan om vanaf 31 maart de buiten terrassen van de horeca weer te Alpa. Betekent dat ook dat we in de week voor het paasweekend in het hoger onderwijs weer kunnen starten en daarnaast willen we kijken of dan een verdere openstelling van de detailhandel mogelijk is. Als het lukt om die er rond de 1 te houden en als het lukt om de ziekenhuizen niet veel verder te belasten, dan zijn rond Pasen weer verdere versoepeling mogelijk.

[00:32:44]

Daar stond ik wel van te kijken inderdaad. Het is toch raar dat er een enorme dubbele boodschap in deze persconferentie.

[00:32:51]

Maar er wordt ook ons een soort worst voorgehouden van euh. Want ik vond het echt als ik had verwacht dat ze op de volgende persconferentie zouden zeggen naar de terrassen gaan open om weg over twee weken of het hoger onderwijs over twee weken. Terrassen over 3 op de volgende persconferentie dat ze dat na de verkiezingen. En nu zeggen ze al eventueel 31 maart. Ik stond er eventueel als je dit heb gezegd, zei ze. Tuurlijk zeggen ze ze als de er.

[00:33:14]

Daar komt natuurlijk een clausule bij. Maar ja, maar ik ben ben je voor een politiek. Als je nu niet over drie weken de Terrasse opent. Ja nou ja, onbetrouwbaar tegenover al die ondernemers. Ja, en ik vind het ook inderdaad wel riskant. Want als je die cijfers bekijkt waar. Het kabinet altijd naar kijkt h wil het kabinet zich altijd houden voordat we gaan beslissen in het Catshuis, al kijken we als heel goed naar de cijfers en dat bepaalt de ruimte die er is om om dingen te versoepelen.

[00:33:37]

Dan denk ik. Waar halen ze dan die ruimte vandaan? Want in het debat zei Rutte ook iedere keer weer. Er is geen ruimte. Waarom is er dan over? Over volgende week? Als ze daarover gaan beslissen ben ik er wel ruim.

[00:33:47]

En het gaat niet over kleine dingen. Nee, het gaat over alle terrasse open, euh. En in het hoger onderwijs.

[00:33:53]

Kijk, die dat hoger onderwijs dat. Dat kan je nog. Ik weet niet hoe groot dat risico is als dat één dag per week opengaat. De avondklok. Dat is wel interessant, want daarvoor zie je dus in het spel maatschappelijke. Dus het EenVandaag Opiniepanel genoemd. Ja, ook in deze speciale uitzending denk je even een momentje. Nou daar, dat hebben ze uitgezocht. Ja, als onder de 50 procent voor de avondklok was er heel vaak daarna toch 60 procent ruim boven.

[00:34:17]

Heb je dat al verteld aan Rutte en de jongen? Wat meestal? Als het dan onder de 50 procent wordt, dan stoppen ze er toch ook mee? Nou, je zag in het Kamerdebat dat het politiek draagvlak ook aan het Roma aan het afbrokkelen is zowel was. Dus ik denk dat de volgende keer opdracht gaat. Ja, dat mag ik ook. Maar dat kan misschien iets voor in de plaats komen. Een nacht Klokk, een nacht Klokk. Want ja, in het interview met dezelfde mensen.

[00:34:40]

Ja, want euh, want dat wordt ook zomertijd. De zomertijd? Ja, wat kan je niet los van elkaar zien? Wat doen we in de zomertijd? Lekker naar buiten. S Avonds lekker licht, nog wandelen, barbecueën? Ja, en dan. En dan met elkaar. Dat mag niet. Nee, maar dan wordt het in één keer wel heel erg pijn. Nu denk je moeilijk om. Is het ook moeilijk om het vol te houden?

[00:34:59]

Ja toch? Wat was nou de invloed van de campagne op deze persconferentie? Nou, ik dacht dat ze ineens toch die versoepelingen a d. Ik lachte dat ik voor het eerst dacht ik wel van nou. Dit vind ik wel wel, vooral omdat het zo raar met elkaar was. Eerst risicovol en daarna weer toch maar te versoepelen.

[00:35:18]

Maar opmerkelijk de echte belofte die we die we net lieten horen. Wie sprak die uit? De jongen Hugo de Jonge, geen lijsttrekker bij de verkiezingen? Nee, ik denk dat ze daar ook toch wel weer over nagedacht hebben. Een andere kant zit er ook wel iets bij Hugo de Jonge. Dit was natuurlijk wel bewust, maar die heeft wel de neiging om de om te pleasen. Dus die wil ook altijd. Die heeft een soort natuurlijke neiging als je dat journalisten nou het is allemaal wel zwaar waswater denkt toch niet dat die tijdens die persconferentie?

[00:35:42]

Nou, dat heeft ie wel vaker dingen. Hij heeft wel de neiging om altijd een beetje zijn positief verhaal te schetsen, maar ik keek. Ik vond het heel opmerkelijk. Bewijzen dat de verkiezingen rol spelen kan je niet, maar ik vond het wel opmerkelijk. Ja dan. Het feit dat er een persconferentie was. Ha, dit was natuurlijk een persconferentie met weinig nieuws. Dus ze hadden het zichzelf aangedaan omdat ze een paar weken geleden eigenlijk niet wilden beslissen of het niet eens over eens konden worden dat ze het tot na de verkiezingen zouden uitstellen.

[00:36:09]

Want dan hadden ze de avondklok met vier weken moeten verlengen. Dus kwam deze tussen persconferentie eigenlijk. Dit is achter de schermen ook nog gewoon gesproken om het misschien dan geen persconferentie, maar een doorstappen te laten zijn. En dan gebeurt precies hetzelfde. Dus er wordt alleen weet je wie dat niet wilden, zeiden ze. In. In kringen van het CDA. Nou nou, nee, wie wilde daar per se een persconferentie? Zou dat? Maar de lijsttrekker van de VVD, Mark Rutte, zou hij of premier Rutte wie zou zijn geweest zijn?

[00:36:36]

Ik denk dat Korona premier, oude Korona premier en de Korona lijsttrekker die die samen ja, heel vals bij werd zelf. Zelfs de RVD nog even. Rutte Voorlichtingsdienst genoemd.

[00:36:48]

Rutte Voorlichtingsdienst ja, gemeen kan het er soms aan toegaan als politiek. Dat heet spinnen. Weet je wat er in ieder geval hoorde bij de campagne discussie in het kabinet over de korona maatregelen? Ja, en dan gaat het bijvoorbeeld over het Korona paspoort.

[00:37:06]

Natuurlijk altijd gepleit voor een vrijwillig vaccineren? Dan krijg je een paspoort voor en tegelijkertijd gratis massaal snel testen. Maar daar komt minister die jongen nu mee. Nou ja, ik zeg dus het gaat de goede kant op. Maar haast is geboden en het D66 plan is heel helder. Ja, maar wat was er eerder? Wat zegt u? Wat was er eerder kabinet voornemen? Of uh, of u met uw plan? Wie denkt u? Kijkt u maar naar de knoppen.

[00:37:28]

Er waren vijf rood en dat was n groen! Was het antwoord voor twee miljoen kijkers bij het RTL debat.

[00:37:33]

Bedoelt u?

[00:37:34]

Ja, zeer zeker bij het RTL debat. Bedoelde C en D. Dit was Sigrid Kaag die claimt dat haar plan was. Bij RTL was de stelling gevaccineerde burgers moeten als eerste vrijheden terugkrijgen. Zij zijn toen groen. Ja maar waar. Cijfert gewoon veel slimmer gedaan dan al die anderen, want zij drukte op groen. Ja de rest drukte op rood zeiden nee, dat kan niet alleen met gevaccineerden en zei ze ja. Ik ben dus voor deze stelling, want ik vind dat als mensen gevaccineerd zijn en net getest zijn of getest.

[00:38:03]

Dus zij breidden, zij breiden het uit. Ja, dat vond ik gewoon politieke handigheid.

[00:38:08]

Ja, als je de Vooruit wil komen, maar dat je euh, dat je vindt dat er met een vaccinatie straks meer mogelijk.

[00:38:15]

Ja, maar waar ben je je? Je je je plaatsje zelf in een unieke positie en je voegde m nou net. Is er iets aan toe dat je eigenlijk afwijkt van de stelling? Maar, zei ze waren bij D66 door het dolle heen. 5. Rood n groen. Wat zij onderscheidend zijn, zegt zij. Ja, ik vind ook als enige dat het heel snel moet. Ik vind ook dat de garage dus moet die testen. Maar bij het CDA vonden ze het wat ingewikkeld.

[00:38:38]

Mijn collega van Kiewit die net ook graag een beetje aan te klagen was natuurlijk. Die deed dat ook bij Wopke Hoekstra. Maar hoe we dat precies gaan doen? Dat is iets om toch echt eerst even in het kabinet te bespreken. Is dit nou een plan van K.G. We zijn daar al veel langer bezig met na te denken over hoe je extra kan testen.

[00:38:52]

Wat zegt u dan dat dat mevrouw K.G. Een plan van het kabinet eigenlijk als D66 plan heeft gepresenteerd?

[00:38:58]

Werd ik in het kabinet al veel langer gesproken. Juist ook over die combinatie van vaccineren en massaal testen en wat dat mogelijk kan maken.

[00:39:06]

Maar waarom lukt u dan op rood bij het RTL debat?

[00:39:09]

Nou, ik wil dat debat graag nog een keer met uw naam bespreken, maar laten we dat nu niet hier doen.

[00:39:12]

Was al een hele goeie laatste vraag. Hadden we gewoon op groen moeten drukken. Ja, grappig dat ze het eigenlijk eens zijn over dat plan. Misschien niet over hoe snel dat allemaal kan en wat allemaal realistisch is. Maar ze vinden allemaal er moet iets komen waar je onder drie voorwaarden. Dus euh, vaccineren. Euh, positieve. Een negatieve test. Of dat je immuun ben dan? Euh. Dan moet je weer meer dingen kunnen gaan doen.

[00:39:37]

Zijn ze het over eens, maar toch leidde dit tot zoveel irritatie.

[00:39:41]

Maar dit is bijna aggressie zelf. Maar dit is. Dit is nou Corona voordringen h. Dus ze maar zeggen we kunnen niet bewijzen dat het beleid wordt wordt beïnvloed door de campagne. Maar we Wopke Hoekstra vorderingen. Mooi ja. Wopke Hoekstra een paar weken geleden de D. Het basisonderwijs gaat echt wel open. Nou, dat was zijn korona vordering actie. Nu heeft K.G. En Corona vordering actie. En Rutte die net zei laten we toch maar een persconferentie doen in plaats van een doorstart.

[00:40:06]

Nou, zo probeert iedereen toch iets eruit te halen waardoor je waardoor je opvalt waardoor je scoort. Ja, en dat is K.G. In dezen dan gelukt. Ik hoorde nog bij het CDA dan iemand heel gefrustreerd. Zijn die Zijlstra gefrustreerd? Nou ja, die zei van dit is gewoon het plan van minister de Jong en V. Vanuit de ministerraad door iedereen gesteund. KG minister van. En nou prins zei dat plan gewoon op D66 briefpapier en no parking mee dat het haar plan is.

[00:40:36]

Jemig, dat was echt aggressie. Terwijl Hugo de Jonge zelf altijd op de feiten vooruitloopt, heeft K.G. Dus Hugo de Jonge? Daarop verslagen. Dat vind ik opzich ook een politieke doeleinden hoor. Die KGS beste gehaaid ja, maar dat, dat is toch iedere lijsttrekker? Ja, maar ook dat politieke wat ze eerst nog niet had. Maar dat, dat had ik altijd wel wat ze had af en toe wel van die zij kan zo heel erg onder huid mooi kritiek hebben op mede kabinetsleden.

[00:41:01]

Dat ze ja, dat had ik ook al wel gezien dat ze dat beheerst. Iets iets wat zich niet helemaal onderhuids afspeelde. De ruzie weer leidde bij de ouderenpartijen. Het begon bij jou heeft al wat meegemaakt. Deze week kwam bij jou naar buiten Liane den Haan. Uh, die was te gast in De Ochtend op Radio 1. En toen verraste ze mij eigenlijk even de nummer 3. Daar kan ik eigenlijk niet goed mee door een deur. Nou, ik ga dus wel aanvallend.

[00:41:28]

Ik ga er ook van uit dat als de nummer drie heel veel moeite heeft met ons verkiezingsprogramma met de lijsttrekker, dat zij zich terugtrekt. Weg bij 50Plus.

[00:41:36]

Eigenlijk doet u een beroep op haar. Trek je terug? Ik doe een beroep op haar. Trek je terug, want dit is. Euh ja, het is niet houdbaar.

[00:41:42]

Of je nog wel met proefje kan niet meer. Nee nee die ik. Dan hoor je gewoon een week voor de verkiezingen praten. Nummer één niet meer met de nummer drie.

[00:41:51]

Wat ik dan niet snapte, want ik toen ik. Ik zag dit op op op de verkiezings blog van de NOS. Ik denk wat nieuwe, terwijl die kritiek van die verkoelen, die nummer 3 op de lijst. Ja, die was die was die. Die was voor mij een beetje langs me heen gegaan. Dus het was zomaar Zegge en Fleck die er wel was, maar die de door heel veel niet gezien was. En dan m dus en in beeld brengen en dan volledig Trig aanwrijven.

[00:42:12]

Zonder Nieuwsuur had m al blootgelegd. De pijn binnen 50Plus. Maar nu dacht zei ik ga er gewoon een eind aan maken. En ik denk omdat ze zich ook niet gesteund voelden door het partijbestuur die eigenlijk was aangesteld in moeten grijpen. Ja, dan is Jan Nagel daar weer. Ja, dat het. Ik heb ook inmiddels wel begrepen dat de mevrouw Denhaen ook al een paar keer heeft gezegd nou ja, meneer Nagel, als het. Als het dan echt alleen maar moeten zoals jij het wil, dan zoek je maar een andere lijsttrekker.

[00:42:40]

Ja maar die die die dat vermogen om dus volledig transparant ruzie te maken. Want hiermee duw je je partij wellicht naar 0 zetels toe.

[00:42:49]

Maar ik denk dat ze bijna hoopte dat ze de partij in ieder geval terug wilde. Maar minder dan 3. Ja maar goed, die andere bizarre cao's dat iedereen in ieder geval niet meer bij zijn. Ik zat met mijn vrouw Verkoelen ook bij 1 op 1 op die dag.

[00:43:03]

Ja, jij hebt je portie plus partijen wel gehad, want je zat eerst met nummer 3 en toen en de dag daarna zat ik met Liane den Haan en Henk Krol. Maar nog even omdat het van vrouw Verkoelen afgemaakt, die dan ook gewoon elf verkoelen die dan ook gewoon daar weer alles gaat vertellen. Denk nou die praten nog wel zetelen vanaf s avonds door erop te gaan reageren in een in een talkshow. En toen later liep ik naar de parkeergarage om weg te gaan en was mevrouw Verkoelen ook in een heel leuke, leuke sport wagentje heeft ze.

[00:43:26]

En toen? Ze mocht het raampje open, zei ze nou ja, dit soort dingen kunnen gebeuren in het leven denk ik. En dan zo vrolijk weer vrolijk wegrijden. En van ja maar mevrouw, verkoeling heeft zojuist uw partij gewoon kansloos gemaakt bij de verkiezingen. Want wat voor een porto zootje heeft ze nou? Heel klein sportauto? Chor niet? Niet heel bijzonder. Ze moeten echt nog wel op 65 de auto's krijgen. Ja, en ze moet. Anders heeft ze het zwaar zonder wachtgeld als ze wachtgeld krijgt.

[00:43:51]

En als ze dan kansen Carcass een grotere sportwagen kopen. Jaja, en die dag daarna dus inderdaad start je met Krol en daarna een Krol dat niet meer. 50Plus h. Nee nee, die is nu lijst. Henk Krol inmiddels. Uh en die uh ja, die doet nog steeds wel mee aan de ruzies met 50Plus.

[00:44:09]

Nee, nee, dit is niet aan de duisternis. Toen hij klein van tien jaar geleden en bij de VVD lijst stond. Hij sloeg aan. Luister naar alsjeblieft. Nee, ik had geen schaaltjes nodig in mijn websites en ik vroeg nooit. Het is een. Ik kan zo moeilijk iets vertellen. Als je sterft. Maar jij zegt net even iets en ik wil dat even terug denken aan lianen. Ja, wat was ook alweer de reden van wegging? Maar goed.

[00:44:36]

Euh. Knap van Henk Krol. Waarom sloeg jij niet met je hand op tafel? Zijn doel effe normaal. Nou, dat heb ik er even later in deze discussie gedaan. En verder? Ja, verder was al zo dat je van tevoren ook al dat je dag van audit deed dit. Dit wordt wat dat en dat gebeurt dan ook. En dan ga je ook gewoon achterover leunen. En en ja, genieten is misschien niet helemaal juist worden. Dat is gewoon heel gênant.

[00:44:58]

Zeker voor de oudere kiezer die in het verleden vertrouwen aan aan 50Plus heeft gegeven. Maar mevrouw den Haan, die dacht van nou, ik kom daar toch omdat t echt een beetje serieus te debatteren over over AOW, leeftijd, pensioenleeftijd. En die baalde ook echt verschrikkelijk. Over. Over wat er wat er allemaal gebeurde en wat Henk Krol deed. Gek is dat ik juist van haar welbegrepen zit ze ook wel veel? Euh ja, begrip heeft voor Henk Krol omdat ze weet wat ze de afgelopen tien jaar heeft meegemaakt als lijsttrekker.

[00:45:26]

Maar kijk, Henk Krol gaat. Die gaat dus nog een nog eens daar eens lekker in in India. In die van Flexen te wrijven. En wat grappig is wat daar door Henk Krol. Alsof hij dus van kijk. Ik ben weg. Er is nog steeds ruzie. Dit is lang niet aan hem en dat lag niet aan Henk Krol. Nou ja, misschien heeft ie wel gelijk. Aan welke kant sta jij bij die twee? Krol of de nou, ik spreek je daar niet over.

[00:45:46]

Nou, ik ben inmiddels op het standpunt dat ik gewoon uh, dat ik hoop dat er een nieuwe ouderenpartij komt die die het gewoon wel goed onder leiding van. Dat maakt me niet uit als 50PLUS. Ja maar ik ben ik. Ik hoop eigenlijk gewoon hard gezegd dat beide partijen t niet halen. Zo denk ik ja, ik kan even wel iets. En waar zal jij iets het openbare leven? 50 min. Ja, misschien heb jij dat al gemerkt.

[00:46:10]

Maar mevrouw vrouw Denhaen en ik? Euh. Daar is iets gaande. Ja, dat weet ik. Ik heb er. Ik had een rare ontmoeting. Euh, een rare ontmoet. Ja, dat was zonder camera's op. Collega's waren erbij en ik zei euh, aangenaam. Ik ben Xander, een leuke u nu eens thuis te ontmoeten. Zij zei nee, wij hebben elkaar al eens ontmoet, zeg ik. Nee, we hebben elkaar nog nooit ontmoet.

[00:46:31]

En welke naast jou gezeten bij Op N. En toen zei ik nee, echt niet. Dat moet Joost geweest zijn. En salons is door elkaar. Ha n van die jongens. Ja en dan euh. Maar toen zijn zij heel stellig meteen nee hoor. Nee hoor, want jij bent veel knapper dan Joost.

[00:46:46]

Ik heb het gezien. Ja ja dat euh. Ik denk dat dat dat ligt natuurlijk volledig aan. Ja, hoe zij daar tegenaan kijkt. Dat is niet iets wat je objectief vast kan stellen, maar dat is ook een redelijk zegt van als je zo weinig smaakt hebt als lijsttrekker, dan verdient je partij als jij een zetel krijgt nu meteen alweer. Henk Krol. Geen van beide nog steeds gewoon. Nee. En ook deze week, toen ze bij ons op de redactie was, ging ze weer wat je flikt.

[00:47:10]

B. Ja ja, ik weet niet of zij blij bleef met ja of nee. Ik probeerde toch een lijsttrekker in de problemen. Een beetje een hart onder beter. Gewoon aardige jongen.

[00:47:20]

Maar jij bent nog best jong voor een 50Plus leider. Ik ben er ook nog best jong gaan van pas net net boven over de grens. Na drie jaar alweer.

[00:47:30]

Dat jij de ronde 4 nog heel veel sanda nog heel veel drinkt. Koffie of thee. 2. Thee rooibos. Oh ja, rooibos, je hebt gemaakt. Ja ja, het liedje staat er trouwens met de campagne. Dus we hebben u wat beter leren kennen.

[00:47:46]

Dank u wel, Sander. Dus dit is gewoon genant. Da's toch lief? Nee, het is genant.

[00:47:52]

Zoals mevrouw Denhaen dat zei lief.

[00:47:55]

Ja, nou, u weet hè. Ik blijf jullie wel in de gaten houden. Ja, daar hou ik nummer 5 in de gaten. Ja uhm, waar het iets minder vriendelijk aan toe ging. Ook nog even leuk om te bespreken. Bij Jinek aan tafel toen Baudet te gast was. Heb je dat? Ik heb alleen het t. T Fragmentje met me. Met Matthijs Koningen Martijn. Martijn Koning. Tijdens trainingen en het interview heb ik wel wat over gehoord, maar dat was een interview gewoon.

[00:48:20]

Ja, een hard interview, dat kan. Ja, want ik had niet verwacht dat je het hele maand gezien had. Dat duurde een uur. Dat was fascinerende televisie tussen Bodin aan de ene kant als ik kan, aan de andere kant en ook nog met Jinek erbij. Maar ik had die avond ook. Je wordt helemaal gek je op de US, op de bank zeg maar, want je zit met die afstandsbediening. En ik dacht ik ga Rutte Wilders kijken en dan krijg je snel een appje van eufemismen, werk en campagne heb.

[00:48:45]

En dan zeggen ze OLVE bij bood dit en danst dan Flipje naar RTL. Net te laat en dan meteen weer terug. Ik had echt het idee dat ik twee voetbalwedstrijden had gekeken, al een doelpunt had gemist.

[00:48:56]

Ja, en zat Liane Maasje op de bank? Nee, jij mag zeggen nee, ik was helemaal Joost. Maak er nou niets meer van dan het is. Ja, ik ben gewoon openhartig en jij gaat dan meteen weer andere instellingen. Zo gaat het in Den Haag. Ik schreef me op dat Martijn, Koning en Bode kwam het in ieder geval niet goed.

[00:49:12]

Neem plaats, verblijdt ons Martijn stemmetje konden maar even lekker in. Ja, ik heb echt nagedacht over wie nog op u zal stemmen. En mensen zeggen dat alle antisemieten op u gaan stemmen, maar dat geloof ik niet. Die trappen heus niet in de antisemitische opmerkingen van u en uw vrienden. En zij weten ook wel dat u vriendin joods is. Zometeen wordt u vader van Menachem of Sara Baudet. En of voel je als anti-semitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet?

[00:49:43]

Riante. Dit is eigenlijk wat er altijd gebeurt. 4. Wil niet meer of 2, 0 of 1. Nou, Cherry is al weg, maar hij kan ook niet meer antwoorden voor zichzelf.

[00:49:53]

Helaas. Na haar liep weer weg. Vond jij ervan? Nou ja, ja. En kijk zo'n cabaretier ha, die zit dan aan het eind van zijn show om iets luchters euh te zeggen. Ter afsluiting. Hij had dit keer niet gekozen. Zeg maar voor het luchtige. Nee, nee.

[00:50:12]

Ik vind dat dat alle alle andere keren dat Baudet wegliep vond. Ik vond ik vond ik makkelijk en misschien gepland. Effectbejag gepland. Deze keer denk ik van jou als je gewoon in hem verplaatsen. Je krijgt dit om je om je oren. Vind ik het niet heel gek dat je dat? Je zag het zeker gebeuren toen het ook over zijn vriendin en mogelijke kinderen. En zo dan maar daar ging het over. Over een grens. Ja kijk, en Martijn heeft de artistieke vrijheid, dus die wil ik hem niet afnemen.

[00:50:37]

Maar het feit dat dat Baudet wegloopt vond ik in dit geval niet niet niet gek.

[00:50:42]

Ja, het was ook niet per se denk ik. Het was niet echt op de humor gericht ook. Ha nee, voor een cabaretier.

[00:50:50]

Ik zag net toch even vlak voor het begonnen dat Martijn Koning ook een stukje op het Algemeen Dagblad dat hij wilde hem raken. En hij stelt dat is al gelukt. Dat is ook goed. Dat is toch wel knap van een koning? Ja dan hè.

[00:51:03]

En uhm ja ja, je had natuurlijk ook gewoon kunnen blijven zitten. En dat daarna even aan de kaak stellen. Ja van het. Ik vond het leuk als je als samplers ook wel kan. Tuurlijk ook een beetje gewoon echt boos worden en dat je misschien je reactie ook niet meer professioneel is. Het werd in ieder geval niet de afsluiting die je die hoorde bij wat er in dat programma allemaal gebeurd was, waar ook echt op het scherpst van de snede gediscussieerd werd.

[00:51:25]

Ja, kijk en Martijn Koning stelt tevreden vast. Ik heb hem geraakt en dat bleek wel, maar ik denk dat dit voor bouwt d e een mogelijkheid is om t om te laten zien. Kijk, iedereen is altijd tegen mij in de media. Ik denk dat hij dat t m meer helpt totdat t m dat t m tegen het dossier had anders. Ik denk dat dit voor de achterban van wordt. De bewijs is van hier. Wel ja, ze zijn allemaal fuseert de NPO.

[00:51:48]

Ja, maar die commerciële omroep RTL? Ja ja, die commerciele ondergebracht kan toch ook niet?

[00:51:52]

Nee, nee, je zou eigenlijk zou je een onafhankelijk club moeten hebben, publiek gefinancierd. Maar elke stem uit de maatschappij is een plekje kan vinden. Ook mensen die ongehoord zijn.

[00:52:03]

Ja dat als je maar genoeg mensen achter je hebt. Dat je daar dan ruimte voor krijgt. Ja, geweldig goed idee zeg. Ja daar zouden wij zouden worden. Ook eens effe naar moeten gaan kijken. De voorspelling. Ja, er zijn camera's bij dit keer, we kijken elkaar verbaasd aan en met een soort verschrikt ja, want wat er vorige week voorspeld. Oh ja, dat dacht ik. Ik gok er altijd op dat jij dat euh. Makkelijk te krijgen.

[00:52:39]

Ja, jij ja, je hebt t punt. Dat ging over de over de meneer, de persconferenties. Ze zijn over twee of over drie of twee of drie of vier weken. We hadden het allebei niet helemaal goed. Ja, want daar is over twee weken. Maar ik sta te dichten. Ja, maar het gaat om het moment. Het gaat op het moment dat dat. Ze kondigen altijd een week van tevoren aan. Dat bedoelde ik eigenlijk over wat er dan een week later wel mogelijk is.

[00:53:00]

We krijgen nu gewoon de week na de verkiezingen alweer een persconferentie. De voorspelling ja, krijg je daar iets over door? Euh, dat moeten we. Moeten we zelf uitmaken. Ik heb iets bedacht en dit wordt echt wel goed te controleren. We gaan vier dingetjes doen. Wordt de VVD de grootste? Zeggen we allebei ja, ja, euh. Hoeveel zetels? Ik zeg zesendertig. Euh. Goh, dan ga ik denk ik euh, dat je risico nemen, zeg ik.

[00:53:26]

37 37. Wie wordt de nummer twee? Ik zeg D66, ik ook, zeg ik PVV. Ha ha, oh nee.

[00:53:36]

Met twee auto nummer 3 dacht ik dat de PVV nummer twee. Nou, dan zeg ik ook D66 heeft de bril gewoon. Ik ga een beetje schokkends gezegd ja. Dee Dee Dee Dee Dee Dee ja en uh, welke partij wordt de grootste op links?

[00:53:49]

Euh, van die van die van die dame van. We hebben het vastgesteld dat er vijf partijen zijn die daarvoor meedoen. Denk je denk denk ik dat ik denk denk ik niet denk je dan. Ik denk laat ik er ook iets spectaculairs roepen. De Partij van de Arbeid. Ja, dat die op een kier staan. Ow mag dat hij ook een keer stunt? Ja hoor. Nou dat met in het leven. Ik wil me best meer aan jou aanpassen en dan zeg ik euh.

[00:54:16]

Socialistische Partij? Euh, nee, ik denk de PvdA ook. Ja, hetzelfde de nieuwkomers. Ik denk fold. Ja zeker. N enige denk ik.

[00:54:27]

Nee, daar ga ik het risico nemen. Ik denk dat ja éénentwintig net gaat mis. Ja en 20 gaat het zeker redden. En durf jij dan nog code oranje? Of bij één of over jongeren? Splinter Boer, Burgerbewegingen? Durf je dat aan? Ja, en ik durf dat wel aan daar iets over te voorspellen, namelijk dat die dit niet gaan halen. Ja, ik vind dit al een hele lastige. Ik denk dat code oranje net. Nee net niet.

[00:54:48]

Nou laat ik dan euh bij n nog een zetel geven. Drie nieuwkomers bij Vullings ja. Waardoor Het wordt echt een soort politieke lente. Ja, ja, nou, we gaan het allemaal meemaken volgende week. Euh, volgende week is er weer een podcast De Stemming en er is ook een verkiezing. En volgende week Wiesje je dat. Ja, want als slimmerik daar weer is, dan is de stemming geweest. Dan weten we wat wij allemaal geworden is.

[00:55:13]

En dan zitten we met het dilemma van de formatie en hoe het dan weer verder moet. Dan gaan we dan weer bespreken. Ja, dat wordt ook een.

[00:55:20]

Dat wordt interessant hoor. Ongelooflijk hoeveel partijen coalitie?

[00:55:23]

Denk jij dat er komt als er toch over voorspellingen 4 of 5 jaar 4 nodig voor de meerderheid in de Tweede Kamer? En je hebt 5 nodig als je ook een meerderheid in de Eerste Kamer wil.

[00:55:32]

4. 5. Radza staat allemaal genoteerd luisteraars. Uh, help ons eraan herinneren. Dank voor het luisteren. Zeker volgers op Instagram en een hele fijne verkiezingsrace. Ja, met deze democratie mag zegevieren. Dat is het allermooiste wat er is. Doe uw plicht. Een aardig.