Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1, TCAS Podcast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wulp met pijn in mijn hart. Na eerst en gewezen depolitieke podcast van EenVandaag en de NOS verdient geen schoonheidsprijs. Sander van der Broeck en Joost Verlinde. Krijgt het standaard antwoord, want iedereen zal geven. Welkom bij de stemming. Mag de vos jouw papiertje? Je kan het zo lezen. Ook het draaiboek. Ik weet precies nu wat er gaat komen. Ja ja, wil er ook iets over Pieter Omtzigt ja hebben gezien?

[00:00:48]

Nee. B. O stond dat. Ga naar LA. Ik ga inzoomen. Ik ga in zoemen. Ik lees in ieder geval dat de eerste stappen zijn gezet in het proces dat moet leiden tot een volgend kabinet. En ze zullen ook weer opnieuw gezet moeten worden. Al die stappen, ja, de formatie is doorgaans een ondoorzichtig proces, totdat verkenner Ollongren met dat mapje naar buiten komen. Maar de vraag is natuurlijk wie heeft die aantekeningen gemaakt? Wie heeft die inventariseren, de voorbereiding, notitie getypt?

[00:01:19]

En waarom lag het allemaal zo gevoelig? De verkenners moesten direct vertrekken. Dat is zuur voor Ollongren, maar ook voor Jorritsma. Die zit ineens weer thuis en is er schade aangericht? Ja, bijvoorbeeld voor het CDA. Daar vertrok de partijvoorzitter eerder al. En deze week was er in de Binnenhof geharnast campagne en fluister campagne.

[00:01:37]

En ook de korona aanpak komt langs. De persconferentie van Rutte en de jongen en het debat daarover met de oude Tweede Kamer. Want de nieuwe Kamer? Die wordt pas volgende week geïnstalleerd. Dat duurde wat langer.

[00:01:47]

En weet je wat terug is? De rubriek De Wandelgangen Hagelander zijn weer op pad geweest.

[00:01:53]

Zeg, wat zul je op deze week? Uhm, nou, ik bedoel eigenlijk ergens op terugkomen. Oh, en luister hier naar kampioenen.

[00:02:00]

Ja, dat zei ze. Maar hij is de kampioenenmaker die Erik ten Hag. En dan is eigenlijk titel nummer 34 binnen het afsluiten van Makkelie. Ajax is de landskampioen in het seizoen 2018 2019. Hebben zij als nummer één afgesloten en landstitel 34 eerst winnen. Snap je waarom ik dit laten horen?

[00:02:23]

Ik Nee, eigenlijk niet. Nee, ik wil even terugkomen. Dus op vorige week toen hij zei uh. Dat de NOS abusievelijk had gezegd dat te vier keer de verkiezingen heeft gewonnen. Ja de VVD. Ja, dat zeg je toch bij Ajax ook niet? Die winnen voor de vierendertigste keer dan het landskampioenschap. Denk je dat het uitmaakt dat ze dan 2 punten minder halen dan het jaar daarvoor met een lager doelsaldo? Maar je zijn gewoon blij dat je die titel wint.

[00:02:46]

Deze zeg je. Nee, maar als je zegt niets hebben de meeste punten. Nee, die hebben ook echt gewonnen. De titel na de verkiezingen dus ook. Je bent de grootste. Dan win je de verkiezingen. Ja. Nou ja, je had het over een overwinning nederlaag. Denk je dat Sven Kramer dat gevoel wel eens heeft gehad toen die voor de tiende keer bijvoorbeeld wereldkampioen allround werd? Dat zijn er, maar dan wint je rondjes iets langzamer waren dan het jaar daarvoor.

[00:03:07]

Als je nog steeds wint, wint die index. Zit je echt dwars? Nou ja, ik zat er na de laatste Gaunt en eigenlijk de hele week over na te denken ja nee, maar het is goud was gewoon slecht. Geef vandaag gewoon toe nee, als je gang zegt geef jij het nu dus. Ze zijn voor de vierde keer de grootste. Nou klopt het, maar ze hebben. Ja ze gewoon iets Insinger gewonnen. Hebben we niet vier keer gewonnen?

[00:03:26]

Nee dus. Hier blijven we over van mening verschillen. Ja goed. Wat viel jou op? Nou, dat zal je ook overkomen zijn deze week. Dat je dus berichtjes krijgt van mensen via de sociale media. Ja, dat mensen zeggen van euh. Waar blijft het formatie vlog? Ja, 2017 inderdaad, met zoveel berichtjes met vragen. En zo was die vinden met Vincent Rietbergen. Nou ja, goed kamer zeker? Ja ja en uhm. En wat goed antwoord jij dan maar ik?

[00:03:54]

Nou, ik ik, ik liked ze omdat dat ik natuurlijk heel lief vind dat mensen daar nou terugverlangen. Dan weten mensen nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Nee, maar dat daarom dacht ik laten we hier even bespreken. Dat doen we dus niet deze keer. Nee. Vier jaar geleden was dat heel gezellig en leuk en veel bekeken op YouTube. Maar waarom eigenlijk niet? Waarom doen we het niet nog een keer? Nou ik. Ik dacht van dit is ook zo iets wat je gewoon n keer moet doen.

[00:04:15]

Ja, want dan heb je nog een soort. Alles ga je jezelf toch een beetje afvragen, zegt ze nog. Of we terugkomen tenminste. Ja, natuurlijk is ik toen gisteren Binnenhof stad moest ik daar eens stond. Toen ik gister op het Binnenhof stond moest ik er wel aan denken, want ik weet nog wel dat wij in één van die afleveringen. Dan kijk je dus naar die stadhouders kamer. Na de brand dan lichten wordt er overlegd. Maar toen was Halbe Zijlstra nog fractievoorzitter van de VVD en de brandweer bij hem altijd licht, niet altijd djembé.

[00:04:40]

Zo'n lamp branden was helemaal niet slecht voor het milieu. Gisteren was was de lamp uit. OK, dat viel wel eens op. Ja maar Klaas. Klaas Dijkhoff zit nu in die kamer, die is al een lekkere is. Maar ja, op Sofie Hermans in Breda. Ja, hij zou die de Kamer al hebben. Ja weet ik niet, maar wat ook. Wat wel grappig was. Dan had ik t met Freek van den Berg. Dat je fotograaf voor de Volkskrant over.

[00:05:00]

Als je dus nu ook voor de dagjesmensen. Leuk. Als je dus naar naar Den Haag komt, het Binnenhof. En je staat dus met je gezicht naar de stadhouders Kamer en je kijkt naar rechts, dan kijk je dus naar de ramen van de Rook Salon, zoals dat heet. Ja, en ik stond er gisteravond, schemert een beetje en dan brandden lichten. Ik zei tegen Freek van den Berg is voor. Het gaat niet, want er staat daar een man staat daar achter het raam.

[00:05:19]

Wat hebben we van die flat folie opgeplakt, zodat je dus niet naar binnen kan kijken? Er staat daar een man. Hij zegt ja, dat had ik ook op verkiezingsavond al heel lang gedacht dat daar een man tv stond te wachten. Een standbeeld is een standbeeld. Ja, echt, van wie weet je dat? Nee, dat moet nog. Ja, maar ik kan er ook slowly. Heeft de VVD nu al een standbeeld van Mark Rutte laten is onderweg wel delen.

[00:05:37]

Dat zou kunnen zijn. Haha ja, t is maar goed dus. En Eva D. De vlog komt er ook niet omdat we nu voor verschillende organisaties werken en dan heb je met de omroep politiek ook te maken. Maar we mogen wel samen een podcast maken. Gelukkig wel. Ja, euh, ik ga wel door. Trouwens met een rondje Binnenhof met Marleen en Herman. Dat is inmiddels ook gezellig. Oh nou leuk hoor. Ja nou goed.

[00:06:01]

OK, we gaan gewoon met de week. Beginnen de kabinetsformaties daar nog? Wat gebeurt? Nou uhm, nogal. De donderdag was vooral echt wel een bizarre dag. We dachten het wordt een rustig dagje rittenkaart, zouden voor het tweede gesprek komen en ineens kwam Ollongren naar buiten gewandeld. Euh, want ze bleken positief getest. En daarna kwam de andere verkenner Jorritsma tv toelichten.

[00:06:27]

Uhm, waar is dat nou? We hebben voorlopig leverde de besprekingen opgeschort.

[00:06:34]

U heeft wel met haar uh lang in één ruimte gezeten. En zeker dat is ook. Dat betekent dus dat ik nu ook over 5 dagen preventief getest moet worden. Gaat u nu in quarantaine? Dat hoeft niet. En hoe gaat het proces van verkenningen verder?

[00:06:46]

Dat is nu even ingewikkeld. Euh, we zijn ons even aan beraden hoe we dat gaan doen. U zult snappen dat Ollongren ook best wel eventjes geschrokken is van het feit dat ze positief getest is.

[00:06:56]

Ja, dat snappen we en ze hoeft niet in quarantaine. Ja nee, want dat was bij ons bij. Bij EénVandaag gelijk heel veel discussie over en formeel heeft ze gelijk. Alleen de D. De vraag is van waar. Als je naar de site van de rijksoverheid gaat, dan staat daar als je hebt laten testen bijvoorbeeld, dan moet je de thuis al verluchten. Maar er staat erbij. Na klachten staat ja, dat is alles. Dat is dus een verschil.

[00:07:18]

Ha. Dat is het verschil. En je mag je tegenwoordig namelijk ook laten testen als je geen klachten hebt. Maar als je denkt ik ben lang in de buurt geweest of in de buurt geweest van iemand die het heeft. Preventief testen? Ja, dat had Ollongren zelf gedaan. Ze had geen klacht naar aanleiding van Mona Keijzer. Was dat die de vrijdag daarvoor in de ministerraad was geweest en maandag positief bleken op het coronavirus. Uhm, had ze niet dan toch thuis moeten blijven?

[00:07:44]

Ja, dat is natuurlijk een discussie die je die uh, die gevoerd wordt. Ook omdat je natuurlijk als politiek een voorbeeldfunctie hebt. En de politiek vraagt veel. Ha van ons allemaal wat voor allemaal? We mogen vooral heel veel dingen, niet half. Het land zit in allerlei zoem vergaderingen. Ja en euh. Nou misschien was het vanuit de voorbeeldfunctie beter geweest. Maar ja, het kabinet heeft zich wel aan aan aan de regels gehouden. Ja, dat is het.

[00:08:05]

Het is een ingewikkelde zaak.

[00:08:07]

Ja, maar die Jorritsma, die zit dan. En die zit steeds net op anderhalve meter vandaan, maar echt al gewoon drie dagen lang. Zou je toch zeggen. Ik ga mijn verlate testen en dat ging ze ook wel doen. Geen zaken doen. Ze hadden wel voor. Dus het moment dat de gesprekken zouden beginnen met met met meer mensen dat wat iemand een secondant mee neemt. Anders als Gottes en dat soort dingen dus. En dan gaan ze ook naar de roczen Londen, gaan ze dus naar een grotere ruimte en dan gaan ze wel met plastic euh bandjes enzo werken.

[00:08:35]

Dus eerst de opdonderdag ochtend ging het vooral over een mogelijke uitbraak en onderministers, maar ook bij alle fractievoorzitters, want die zijn er allemaal geweest. En toen was het de idee van je eentje. Hoe moet dat nou verder? Want straks heeft iedereen het. En uh uh verspreidt zich hier over het Binnenhof. Maar al vrij snel ging het daarna over iets anders. Ja ja, die aantekeningen. Ja, dat was heel pikant hè?

[00:09:01]

Nou maar Dee Dee Dee. Uh, want we hadden er net over. Bij t koffiezetapparaten dus. Bart Maat, fotograaf, want ANP. Maakt gewoon een foto van een van een weglopende Ollongren. Ja, in enige haast in enige haast. Uh, die foto werd domweg euh. Overgenomen door door de Telegraaf. Door plaatste wij dan bij een waarschijnlijk een internet bericht. Het was geloof ik. Inge Langton van De Telegraaf die dacht ik zie zie letters. Dus is dat helemaal gaan inzoomen op V.V.V.

[00:09:25]

Fotoredactie daar naar laten kijken? Ja, en toen waren de poppen aan het dansen. Maar de vraag is dus één ding. Bart Maat heeft niet echt op die stukken ingezonden. T Is niet dat ie daar op uit was. Nee, maar toen was het te zien. En toen was het vooral natuurlijk wel euh, nieuws omdat t nogal wat er stond.

[00:09:46]

Ja, want anders was het gewoon als er. Als er een boodschappenlijstje was geweest van een longer en dan hadden we allemaal gedacht van jou niet. Niet professioneel, maar goed. Waarom koop ze zoveel bananen? Ja ha, wilde vitamine D. Ja, dan hadden we daar vandaag grappen over gemaakt. Maar euh. Het ging namelijk vooral over. Maar wel even van euh, mag dat? Stel dat mensen thuis denken het wel. Is dat nou? Is dat nou nou journalistiek?

[00:10:07]

Nou, we fotografen mogen bijvoorbeeld in de plenaire zaal van de Tweede Kamer zijn. Jij ook al daar? Daar hebben ze echt wel beperkingen. Ze mogen niet zomaar inzoomen op dingen die mensen op hun telefoon aan doen zijn of op hun bureau hebben liggen. Maar ja, als je buiten loopt. Ja ja, ik vind dat mag. Maar euh ja wat. Dat je er dan naar kijkt? Ja natuurlijk. Juist ja zeker. Ja, en het is ook wel echt.

[00:10:30]

Kijk, zet de. Er zijn verzachtende omstandigheden, want ze was misschien gewoon ook wel een beetje in de war van de mededeling dat ze positief was. Ja, en ze is ook. Ze is ziek geweest dus h. Dus ja, zij heeft nog een een ziekte volgens mij dus auto immuun ziekte tegen ziekte. Dus dat is dan is Kroonen natuurlijk. Dus je grijpt je spullen en je wil zo snel mogelijk weg. Je wil ook geen mensen verder besmetten, hoewel dat ze dan wel na auto met chauffeur stapt.

[00:10:56]

Maar goed, dat. Euh ja maar ja mama. Maar ministers hebben helemaal geen over chipkaart. Kassandra? Nee, maar des keizers kan. Misschien wel een rijbewijs. Ja, de minister zelf zegt die chauffeur dan neen en hij niet in mijn auto nemen. Ministers die na na na zoveel jaar gaan rijden, dat is levensgevaarlijk. Maar goed is gaat ook over de VVD. Dus getraind om euh om te gaan met vertrouwelijke informatie. Dan is het best wel slordig natuurlijk.

[00:11:19]

Natuurlijk is het slordig, maar ja, dit tekent nou ook dat het euh. Dus er was geen menselijkheid.

[00:11:25]

Daar was geen andere optie dan opstappen. Toch?

[00:11:28]

Ja, nee, dat was volstrekt, maar vooral dus ook voor wat er stond, wat uiteindelijk wat er stond was. Die inhoud was natuurlijk gewoon explosief en vooral omdat er dingen stonden waarvan je denkt ha. Toch ook heel raar. Want is dit nou de taak van de verkenners? Nee, het is totaal niet de taak van de verkenners. Je gaat al je natuurlijk niet over de. De Kamer. Daar ga je niet over, want je sterker nog Ollongren is minister, dus dat is Pieter Omtzigt.

[00:11:53]

Dus eigenlijk iemand die haar controleert. Maar ook je gaat toch ook niet over de onderhandelingstafel van Wopke Hoekstra? Dan ga je toch ook niet over beginnen in een gesprek? Dat is toch wat? Dat dat? Dit hele lijstje is gewoon een recept voor ellende als ze dat naar voren hadden gebracht. Eerst eens even luisteren naar Mark Rutte. Die gaf aan het eind van de donderdag laat op de avond zijn eerste reactie op de hele gang van zaken. En euh, aan hem was natuurlijk ook de vraag van hoe zijn deze notities op dat papier terechtgekomen?

[00:12:23]

Wie heeft de suggestie gedaan? En gaan we dat ooit nog achterhalen waar dat vandaan komt?

[00:12:27]

Als ik uitermate vervelend wat er vandaag gebeurt is echt uitermate vervelend. Gaat iemand van het kabinet daar nog verantwoording voor afleggen? Mevrouw Ollongren is nog minister. Nee, mevrouw Ollongren was daar als verkenner en dat is nu gestopt. Gaat een verkenner daar nog verantwoording over, dan gaat iemand daar verantwoording overleggen. Zeg maar verkenningsopdracht van de Kamer was gestopt. En nu Afrikaners. Ja en die doen alsof er gewoon een leider is en die kunnen daar ook niks over vertellen.

[00:12:51]

Niemand gaat daar uitleg over geven. Nee, dat kan ook niet. Nee, dat gaat niet. Ik kan u alleen zeggen dat komt wel heel goed uit, zodat niemand er uitleg over kan geven.

[00:12:59]

Nee, het is heel vervelend wat hier gebeurd is. Ik ga er ook verder niks over zeggen, maar al die dingen die daar stonden herken ik niet. Heb ik het niet over gehad. En dat geldt ook voor Marokkanen.

[00:13:07]

Maar ja, dat is nou wel echt vervelend. Ja is echt vervelend dat niemand daar uitleg over kan geven. Ja, het is een opdracht van de Kamer. Hij vindt het ook echt een erg. Heb ik het mis in dit kabinet? Ja, daar kan niemand zeggen hoe dat dan gelopen is. Want Arib is zeggen eigenlijk verantwoordelijk voor. Nou ja, kijk, het is toch weer klassik? Mark Rutte wel hoor. Ja maar terwijl staatsrechtelijk is het wel gek wat hij zegt.

[00:13:28]

Want uh uh, wat hij zegt klopt wel. Daar gaat niemand verantwoording over afleggen. Maar het is natuurlijk wel zo dat je als Tweede Kamer kan je altijd mensen uitnodigen, al is het maar een een hoorzitting of een gesprek of een rondetafelgesprek probeert het ook door nu nog langer en naar de Kamer te roepen. Dus je kan als als de meerderheid van de Tweede Kamer het wél kan, je zeggen dat wij organiseren een gesprek, dus niet in de plenaire zaal, wel in zo'n klein zaaltje.

[00:13:51]

En we nodigen de de oud verkenners uit om om een toelichting te geven alleen. Uh uhm, als we nee zeggen ja, dan zijn er geen consequenties dit. Dit is dus is gebeurd, niet Rutte hier. Nou Reeweg reageert dat Wroeter gewoon het idee bij alles en iedereen in het land van dat dat allemaal maar eventjes in de doofpot moet. Ja, maar dat is het natuurlijk ook. Dat zag je gisteren op de sociale media. Daar heerst nu zelfs een sfeer van je bent.

[00:14:15]

Je bent schuldig tot het tegendeel is bewezen. Niet alleen op sociale media hier, toch ook bij ons op de redactie. En is er ook echt grote frustratie bij de derde versnelling te achterhalen is? Nee, dat klopt. Nee, die frustratie delen ik en ik wil er ook het liefst een debat over. Desnoods zomaar zeggen. O onder ede of. Weet ik veel. Maar ik bedoel meer dat dit voedt. Zo het wantrouwen dat het wantrouwen soms echt nu echt zulke proporties aanneemt dat niets meer geloof wordt ook wel een beetje terecht.

[00:14:42]

En de hele proces van de formatie van euh nou ja zeggen ze doen daar allemaal maar stiekem die partijen. En dan horen wij wel weer. Terwijl we vorige week zelf nog aan het woord waren als kiezer. En nu doen ze allemaal maar wat ze willen. Nee, als we als als ze verstandig zijn, geven ze wel openheid van zaken. Tenzij het zo verstandig is om openheid van zaken te geven. Ja, die verkenners zouden het dan zelf hebben opgeschreven, zeggen ze eigenlijk in een verklaring.

[00:15:06]

Je had het al over de inventariseren, de voorbereidingstijd, notities. Ja, dat vind ik veel iets veel te worden. Spitse om eens even in te duiken. Wat hebben ze daarvan gemaakt? Ja, omdat dan. Dan zou je kunnen zeggen niemand heeft het echt gezegd. Het is ook geen directe weergave van gevoerde gesprekken, dus ze kunnen het dan wel nog steeds. Als je dat leest geen directe weergave en gister nog eens heel lang met met de v d t.

[00:15:30]

De formatie heeft ook een Bureau Woordvoering. Nu en dan heb ik gisteravond nog eens lang naar na het eind van de dag nog eens lang mee gebeld en en dus om dit soort dingen scherp te krijgen van hoe moeten we deze woorden allemaal interpreteren? En ook de woorden van een eerder gesprek wat ik op die dag had. En toen kreeg je openheid van zaken. Nou ja, toen kreeg ik ieder geval een antwoord. Kijk of ik. En dat natuurlijk t punt wat mee.

[00:15:50]

Ik bedoel iedereen is schuldig tot het tegendeel bewezen is. Het is natuurlijk een woordvoerder zegt iets. Ja, en dan is het aan mij of een ander om te geloven. Maar ik kan wel zeggen wat de woordvoerder nou die is. Die zei het volgende et alles op dat A4'tje is de eerste. De punten van wat je links houdt elkaar niet vast en er geen minderheidskabinet, dat komt uit de gesprekken met de fractievoorzitters. Dan heb je die punten en dan conclusies die de verkenners hadden getrokken.

[00:16:14]

Ja, dat zijn hun waarnemingen. Hun conclusies. Euh dan. Vervolgens heb je dat rijtje wat bij het CDA staat op de onderhandelingstafel van Wopke Hoekstra en functie. Euh. Omtzigt elders. Positie om zich elders. Dat komt van de verkenners zelf die dachten het is misschien wel een goed idee als om duidelijk te onderscheiden. Mijn hemaco, ik. Ik gaat. Ik ga eerst even de officiele woordvoerders laten afmaken. Je moet mij nou niet als. Nee.

[00:16:39]

Ik ben niet de woordvoerder van Rutte. Ik doe even verslag van het gesprek met de woordvoerder. Wat we daar allemaal voor vinden, dan gaan we we daarna bespreken. Ja, uhm ja, dan ben ik alweer van mijn opgepot. Maar goed, nee dus. Dus uh uh uhm. Functie om zich er het begin van de dag had ik nog het idee. Toen werd er gezegd dat komt van de verkenners of ondersteunende staf. Dat A4'tje wie dat getypt heeft.

[00:17:02]

Toen dacht ik ook. En dan gaan ze dan ook nog de de ondersteunende staf de schuld geven. Later op de avond. Het was echt een stuk van de verkenners zelf, dus van Ollongren en of Jorritsma. En waarom schrijven ze dat dan op? Waar komt dat dan vandaan? Dat is te verklaren omdat zij de kranten lazen en daar stonden natuurlijk allerlei stukken over ontzegden. Dus dat waren de dingen die tijdens de campagne en zo. Toen waren ze heel bezorgd raken.

[00:17:27]

Ja, dat voor de Soga tijd. Ja, van een mogelijk volgend kabinet. Maar, dachten ze, dat moeten we in de volgende ronde even bespreken.

[00:17:34]

Tja opzich als daar had gestaan. Stabiliteit CDA na verlies. Dan had ik dat op zich best wel een reële vraag gevonden. Maar als je de positie om zich elders. Ja, dat slaat helemaal nergens op. Er zijn wel twee nieuwe verkenners.

[00:17:46]

Je maakt een nieuwe start. We willen graag met iedereen weer het gesprek aangaan. Prioriteit is deze verkennings fase. Waar gaan we met volle vaart aan beginnen?

[00:17:53]

Ik denk dat wat er vandaag is gebeurd. Dat is gewoon echt heel vervelend. En we willen daarom ook graag een nieuwe start maken.

[00:17:58]

Nogmaals mevrouw Darkseid al. We gaan voor een nieuwe start. Wat er vandaag wordt is gewoon heel erg vervelend. En euh, schone lei opnieuw beginnen en euh verkennen.

[00:18:08]

Nieuwe start, schone lei. Wat betekent dat nou? We gaan het er niet meer over hebben. Nee, Wouter Koolmees, Hennig. 1. Toen u deze verklein gaf iets verderop, zei die we hebben we heel bewust. Ja. Houden we ons dus hij. Ze wil het ook niet weten, want als je het weet. En dan kan je er bij betrokken raken. Dus dit is gewoon Hero no evil Zino IVVO. Dan zou ik de antwoorden daarover moeten beantwoorden.

[00:18:29]

Misschien later ook. En dat betekent ook dat al die 17 gesprekken over moeten, want anders gaan ze op dat gebied wel terugpakken op wat de vorige verkenners hebben gedaan. En dat willen ze niet. En ze legt een nieuwe. Stijns doet het weer onder vier ogen live. Rechtstreeks dus via Zoem. Rechtstreeks? Ja, en dat wordt dan lastig, want sommige van die fractievoorzitters zijn wel preventief in quarantaine gegaan. Ja, even uitrusten van de campagne. Ja, even een statement maken richting het kabinet van Van Uhm.

[00:18:57]

Wij doen wel ja ja ja, ons wel gewoon aan de aan de regels de meest gevoelige dingen op dat papieren. Uhm functie elders voor Omtzigt hebben we net dat korte. Maar ik had wel afgekeken, want de grap is dat heel veel mensen de suggestie is. Ja, dat komt natuurlijk van Rutte en K.G. Ja maar wil ie? Kijk, in de tent weten we het niet. Dus bedoel, we kunnen lang over hebben, maar je kan altijd wel denken hebben we die daar belang bij omdat op deze manier aan te vliegen?

[00:19:23]

Het is sowieso heel raar dat je in een in een verkenning al aan een partij die nog niet eens heeft volgens wat Wopke Hoekstra die heeft nog niet eens toegezegd. Ik wil met een groep partijen onderhandelen dat je alle opschrijft qua positie en kabinet. Dat is toch ja? Nee, dat is heel raar. Ja, maar ook ook ook over Omtzigt dat.

[00:19:42]

Dat lijkt me toch heel onverstandig? Kijk, we weten allemaal dat er bij de VVD dat ze niet fan zijn van Pieter Omtzigt. Nee, dat weten we. Dat weten we nou en ik. En dan kan je ook voorstellen dat is ook waar dat dat heel veel VVD is en niet aan moesten denken dat Pieter Omtzigt de mede onderhandelaar zou worden. Van welke Hoekstraat precies? Maar we. Maar Pieter Omtzigt heeft gezegd ik ben oververmoeid, ik zit thuis, dus dat lijkt me die angst niet geheel.

[00:20:07]

Dus waarom zijn er bedoeld? Even groot. Maar helaas bleken echter we willen hem wegwerken. Functie elders. Van die lastige man in de Tweede Kamer die elke keer met vragen stelt. Weg ermee.

[00:20:17]

Precies maar. Maar dat zou suggereren dat je iemand kan wegwerken. Nou ja, dat kan niet in Nederland. Nee, zeker niet. Nee, je kan m wel een andere functie elders aanbieden. Ja, maar dan hoeft u niet per se ja op te zeggen. Het CDA zou uit de fractie kunnen zetten of hij zou zelf uit de fractie kunnen gaan. Maar het Kamerlidmaatschap? Godzijdank, die dat is van hem. Dat is zijn mandaat. Jij zegt uhm.

[00:20:39]

Die suggestie is gewekt dat dat dan van Rutten of Kaart zou komen. Die hebben er geen belang bij. De suggestie zou ook kunnen zijn die opkomt dat misschien het CDA zelf heeft gezegd. We moeten van Omtzigt af in de fractie na DA en en dat is natuurlijk het funeste van van dit. Van het lekken van dit stuk of het zichtbaar maken van dit stuk is dat iedereen.

[00:21:00]

Wij kunnen iedereen wantrouwen kunnen zeggen van de uh Ollongren. Maar ze zijn hun boekje te buiten gegaan, we kunnen zeggen het zijn Rutte's een kaart die aan touwtjes liepen te trekken. Het idee komt van het CDA zelf. Het is verraad in eigen kring. Het kan van alles zijn, dus Hoekstra. Die zat echter al een beetje in een nare positie. Die moest natuurlijk echt boos worden. Was die denk ik ook oprecht. Want die fluister campagne, dat was natuurlijk ook wel nieuws.

[00:21:22]

Laten we ze even inzoomen op het CDA. Die kregen natuurlijk een slechte verkiezingsuitslag. En de voorzitter? Die moest weg. Hoe voel jij zijn vertrek groots? Wel hoor.

[00:21:32]

Jij was die afscheidsreceptie waar hij tussen neus en lippen door werd afgevoerd. Ja, nee, maar het was toch groots hoe hij afscheid nam met de woorden en alsof ja, echt een einde aan een tijdperk.

[00:21:45]

Nog nooit is er iemand groter geweest dan de partij. Ik kijk naar mezelf en ik blijf ook bij mezelf. Ik Uh, ik neem de eindverantwoordelijkheid en daar sta ik vandaag voor dat ik daar de uiterste consequentie aan moet verbinden. En daarom treed ik ook af. Dat doe ik in het belang van de partij. Met pijn in mijn hart. Naar eer en geweten. Ik ben afgetreden als partijvoorzitter zojuist. Dank u wel ja, dat grapje maakt het heel erg zeker die hal beminde gelovigen.

[00:22:18]

Ja ja, maar het is nog wel steeds een schitterende partij.

[00:22:22]

Ik ben fan van Hoekstra. Ik ben ook ver van Hugo de Jonge. Ik ben eigenlijk fan van alle toppers Pieter Omtzigt en Mona Keijzer. Dus de sterrencast is er nog steeds. We hebben met z'n allen echt een heel mooi team. Er zijn ongelooflijk veel verschillende kleuren aan deze diamant hoeken, moet ik eigenlijk zeggen.

[00:22:40]

Ja, een hoekige diamant. Een hele mooie. Kenny De Ketele concept van een groei Triamant. Ja, ik denk dat de CDA als een krimp diamant dan echt ja, er wordt steeds iets krimp. Diamanten kunnen kennelijk ook glimmer hebben, net zoveel hoeken als goeie diamanten. Wat was nou die fluister campagne? Mooi woord ja. Heb jij daar iets van meegekregen?

[00:23:02]

Nee, nee, nee. Jouw gefluister? Nee, nee, daar stond een hele lelijke euh quote over Piet Halfzuilen. Ja, in de in de. In de column van Wouter de Winter van De Telegraaf op dinsdag. Verder dan welke vul je daar het meest op overhelt bij kleine dingen gooien dat de camera projectielen. Dat was een hele lelijke quote. Verder heb ik eigenlijk, maar dat is niet in een quote waarvan je denkt nou, dat kan ik totaal niet plaatsen.

[00:23:24]

Nee, dat soort dingen hoor je wel rond het CDA ja, maar die hoor je ook van de andere fracties. Ook van andere fracties die zeggen het is soms moeilijk met hem samenwerken. Ja en nee. Zo expliciet als die ". Daar hoor ik het niet, maar wel dat dat mensen zich soms inderdaad gewoon letterlijk zorgen maken, want er ook collega's van andere partijen vragen. Wel zei Pieter Pieter-Paul, gaat het. En dan merken ze aan zijn reactie dat ie gewoon uh, gewoon niet goed in zijn vel zit.

[00:23:47]

Bedoel dat dat dat? Daar hebben heel veel mensen het over. Maar die fluister campagne kijk. Uhm, een campagne, een fluister campagne. Dan denk ik mijn definitie is dat. Uhm. Dan is t echt vooropgezet. Dan euh, gaan mensen. Want ik heb wel een fluister campagne meegemaakt. Daar beginnen mensen spontaan over iemand te praten zonder dat je daarom vragen welke heb jij nou meegemaakt? En dat mensen dus. En dan is de boodschap vaak in eensluidend dat het was nog hier in mijn NOS tijd.

[00:24:13]

Ja, dat was in 2010 over de formatie. Dat krijg je ruzie met AB Klink en Koppejan en Ferrier. Oh ja, en toen kwam Hans Hillen. Die kwam hier op bezoek. Want ik, die moest nog naar het oog op morgen tussen elf en twaalf s avonds. Ik zat er achter zo'n bureautje een beetje achter mijn computertje. En Hans Hillen, die bleef binnen op de redactie houden. Iedere rij. Goeie avond, Hansje moet zo naar de studio.

[00:24:31]

Maar hij moest hij juist. Nee, hij begin niet midden op de redactie, ging heel op Senaat, gingen niet de kranten lezen en de weken begon niet. Zonder dat iemand erom vroeg begon die echt enorme fijne dingen allemaal te spuien over AB Klink. Dat je denkt oké, deze, dit is een man met een missie. Gehaaid die hele. En en toen. En toen was er echt zoveel vuiligheid over.

[00:24:52]

Over dat drietal dat je denkt die de Heer worden in een campagne die hier worden mee. Hier moeten worden mensen echt bewust onder druk gezet. Het is altijd apart vinden zwichtten. Ik vind het altijd apart rond het CDA. Daar zit ook wel echt oprechte zorg in. Zeker nu met Pieter gaat. Maar tegelijkertijd hoor je dan ook alweer. Euh, daar wel wat nare dingen bij.

[00:25:15]

Dus het is mijn laatste weken eigenlijk niet. Nee, nee. Zijn al best uffa. En dan is toch de vraag. Moet je daar als journalist dan weer mee aan de slag? Zoals is een anonieme bronnen? Ik bedoel maar, daar hebben mensen ook steeds meer. Ja, maar die fluister campagne was stuk. Tonnet van Dijk. Die heeft een stuk geschreven HP De Tijd, HW. Maar ja, Tonnet van Dijk. Die loopt hier niet dagelijks op.

[00:25:36]

Die die die jullie heeft, dat wordt neergezet en dat is door iedereen overgenomen afstand. Want ik heb geen collega gesproken die zegt van Paul. Ik had het idee dat er dat er nu heel doelbewust acties tegen Pieter Omtzigt bezig waren. Sterker nog, bij het CDA. Uh, vind ik dat ze juist de laatste tijd uh eerder veel voorzichtiger waren dan dan in het verleden op dit moment. De stabiliteit van het CDA in de formatie als mogelijke nieuwe partner.

[00:26:01]

Daarvoor is dit toch wel. Aandelen alleen maar je zegt dat Pieter. Maar ja. Ik kan twee kanten op. Redeneren is vaak zo schadelijk en niet schadelijk. Die fluister campagne was natuurlijk heel schadelijk, zeker als je natuurlijk als als Pieter Omtzigt op afstand zit. Dan krijg je het gevoel wat is daar gaande? Wil je er niet bij bent? Gisteren reageerde Wopke Hoekstra aan alle mensen eromheen zo woest dat ze misschien nu een soort onzichtbare gezamenlijke vijand hebben.

[00:26:24]

En er komt een euh. Een briefkaarten actie. Euh, op gang. Ja, maar dat was nog aan de fluid zichtbaar. Maar dat is maar dat je juist omdat ze dus als CDA zich zeggen collectief genaaid vind voelen. Want functie om zicht elders. En er was dus ook wat kennelijk wat mis met de onderhandelingsmandaat ons schade hebben voor de formatie, namelijk dat zo veel moeilijker verder aan gaan schuiven. Ja, Japanse medaille. Ik begon eerst over het CDA, dus voor het CDA zou het nog wel goed kunnen uitpakken dat dit de de formatie draait om vertrouwen.

[00:26:49]

Ja ja, wie Wicker en Wopke Hoekstra nu nog vertrouwen.

[00:26:52]

Precies wie hij dan kan vertrouwen. Wie van de anderen kan hij nog vertrouwen? Ja, wij gaan even snel toch even kijken naar wat die fracties nou allemaal al wel hebben laten zien van hun kaarten. 1 in hoe ze gaan onderhandelen. Wat ze allemaal willen beginnen. Even met de Hoekstra.

[00:27:11]

Ja dat ik vind dat uhm. De twee liberale partijen aan zet zijn dat wij niet aan zet zijn. Dat is niet aan mij. Jongens dus dat is echt aan deze twee partijen. Dat is niet aan mij, dus de dat. Dat moeten ze met elkaar bepalen. Ik heb hele verschillende verhalen gehoord van de twee liberale partijleiders. Ja, dat is aan aan. Sigrid Kaag en Mark Rutte om dat op te lossen. Ik stel voor dat zij het met elkaar eens worden, dat ik er ook niet voor voel om aan te schuiven bij een liberaal motorblok.

[00:27:38]

Voor mij voor het CDA ligt het niet voor de hand dat waar er dan vervolgens bij aanschuiven.

[00:27:43]

Hele strakke lijn VVD en D66. Zoek het eerst maar zelf uit. Ja, logisch, want die wilden allebei een verkenner, dus die hadden dan waarschijnlijk een soort plan. Maar dat is deze week wel gebleken. De plannen dan hebben ze nog niet echt. In ieder geval niet samen. Nee, want Rutte zegt iedere keer euh van nou, ik wil wel met ja éénentwintig, dus die begint gewoon met het noemen van partijen en een voorkeur en en een kaart die gaat op een heel andere manier formeren.

[00:28:08]

Ja, dit was Mark Rutte na zijn eerste gesprek.

[00:28:11]

Heeft u de kaarten op tafel gelegd binnen? Nou voorzichtig? Ja zeker? Ja natuurlijk. De eerste stap is gezet. Het helpt wel als je in de buurt van de meerderheid komt. In de Eerste Kamer dus. Om die reden zeggen we ook vinden we toch dat we ze even serieus moeten kijken. Een jaar 21, want die brengen zeven senatoren mee naar. Kijk in ieder geval even serieus in die op jaar éénentwintig. We zouden toch ook de variant met de ChristenUnie niet willen stoppen?

[00:28:35]

Uh, als optie.

[00:28:36]

Ik vond het over compleet. Dank u wel.

[00:28:40]

Wij willen heel serieus naar kijken. Nou ja, in een. Hij was alleen zeteltjes aan tellen. Ja, want hij had het programma van ja éénentwintig nog niet echt bekeken. Kreeg ik de indruk, maar wilt wel serieus onderzoeken. En vooraf zeiden zijn echte voorkeuren natuurlijk gewoon de ChristenUnie. Ja denk ik, ga je wel gewoon de huidige Krait een balletje op. Dat mag dan K.G. Mag dat balletje heel hard wegslaan? Ja. En dan denk je dat je een tweede Jaakke hallo ja, maar moet het nou nog heel snel?

[00:29:06]

Want vooraf euh. Zei die moet snel. T Is crisis in Nederland. Ja, dat herstelplannen. Ik neem aan dat ie dat al op papier heeft. Ja, maar dee dee dee hij het over die snelheid. Is die nu ook wel iets voorzichtiger met snelheid?

[00:29:17]

Ja, weet je, dat krijgt standaard antwoord, want iedereen zal geven zo snel mogelijk.

[00:29:21]

Maar de inhoud is leidend tot dat soort negerzoenen zinnen is ook heel vervelend. Is dit? En de inhoud? Dat soort lege zinnen, dat lijkt ook een sneer te naar K.G. Want wat zei zij toen ze naar buiten?

[00:29:32]

Ik heb het gesprek gevoerd langs de lijnen van de inhoud op basis van de inhoud door de inhoud. Daarom zijn wij begonnen met de inhoud op basis van de inhoud en inhoud moet hier leidend in zijn.

[00:29:42]

Ja ja, het is wel goed vind ik dat een partij vanuit de inhoud gaat kijken. Toch kan ik niks op tegen hebben. Nee, maar toen ik gisteren een inkijkje kreeg op het papiertje van Ollongren ja, heb ik werkelijk waar niets inhoudelijk kunnen bedenken? Het ging over de positie van Omtzigt over de onderhandelingstafel van Hoekstra. Dat was van de. Dat was van de verkenners zelf toch. Die horen daar. Zitten helemaal op de inhoud. Maar de inhoud is natuurlijk gewoon een synoniem voor partijen noemen.

[00:30:09]

Ja, want zij wil graag met PvdA en GroenLinks ja of een van die twee zo is. B. Kijk Legge, VVD zegt alles heel expliciet. En ja, de D66 heeft zullen we hou het gewoon heel vaag onlangs. De inhoud, dat klinkt heel chic. En als je nu PvdA en GroenLinks noemt, dat is ook een beetje raar, want die hebben verloren of ze hebben het slecht gedaan. Dus wat je. W. V d informatierecht zou K.G.

[00:30:32]

Komt naar buiten en die zegt dan ik wil het. Ik vind drie dingen belangrijk de rechtsstaat, onderwijs en klimaat. Ja, en dan kan maar. Jesse Klaver maakt een aantekening komt hij naar buiten, zegt ie. Weet je wat ik belangrijk vind? Klimaat, onderwijs en de rechtsstaat. En ja, dan onderhandelen via de inhoud. Nou ja zeg, dat is. Daar kom je bij elkaar uit.

[00:30:49]

Die die euh. Klaver en Ploumen willen die nou eigenlijk? H. Laten we ze even luisteren wat zij zeiden. Ik vind dat alle politieke partijen bereid moeten zijn om verantwoordelijkheid te dragen in deze moeilijke tijden.

[00:31:00]

Wij zijn bereid om verantwoordelijkheid te nemen. Nou, dat betekent dat ze willen toch? Ja, ze staan eigenlijk te trappelen. Eigenlijk wel. Maar ja, het is te doen natuurlijk voorzichtig. En euh ja, nog zo'n codewoord waarin ze dan met elkaar praten. Het woord is progressief.

[00:31:18]

Ja, progressieve samenwerking.

[00:31:22]

Ik heb de hele proces zo progressief mogelijk, dat heb ik altijd gezegd. Onzin natuurlijk, ook een zo progressief mogelijk kabinet. Dat is uiteraard ook onze inzet. Progressieve samenwerking door de inhaal dat er een zo progressief mogelijk kabinet komt zo progressief mogelijk kabinet.

[00:31:35]

Kijk zo progressief mogelijk. En dat wordt progressief. Wat als er meer progressieve partijen zijn?

[00:31:39]

Dank jullie wel. En toch.

[00:31:42]

Dat is grappig. Dat is de. De D'er is heel veel wantrouwen over linkse samenwerking. Heel veel kranten die zeiden van zijn laat elkaar los acht de conclusie van van wat op dat papiertje stond van de verkenners. Euh, is het ook jouw conclusie na de grap is dat het volgens mij meer zei over ons vertrouwen linkse samenwerking? Ik vind dat je op basis van wat er gezegd is die conclusie niet kan trekken. Maar wij met z'n allen hebben zo weinig vertrouwen in linkse samenwerking dat als zij zeggen dat we gaan samenwerken.

[00:32:09]

Wij denken jaja, maar het zit m in waar b. Het wantrouwen is gestoeld door en door de frases zo progressief mogelijk. En omdat dat. Dat is natuurlijk. Ja, dat kan je. Voor interpretatie vatbaar. Dus uiteindelijk even cynisch gezegd krijgen we een kabinet minderheidskabinet VVD, GroenLinks. En dan zegt Jesse Klaver Ja, ik heb echt alles geprobeerd. Dit was echt het meest progressief mogelijke wat ik voor me kan vinden. Klaver nog best wat ruimte geeft ja, want die herhaalt nu niet.

[00:32:36]

Ik wil per se met de PvdA of de SP. Die noemt ook geen partij die blijft zeggen ik wil zo progressief mogelijk, maar dat je daarmee dus die ruimte gevend. Maar achter de schermen hoor je toch wel dat ze er echt wel vinden dat het met n van die partij moet zijn, maar dat ze dat ook nu niet weer al te hard willen zeggen omdat ze anders meteen van de tafel weggestuurd worden.

[00:32:57]

Ja, ze willen ze. Ze willen zo maar zeggen niet als een soort blok zichzelf opdringen en zeggen van te slikken of stikken. Het is met ons drieën of wegwezen. Dat is natuurlijk een beetje negatieve manier van van onderhandelen, dus dat willen ze niet. Maar dat is zo progressief mogelijk natuurlijk ook interpreteren als Quneitra links. Als u een VVD er bent. Nou ja, ook, maar ook vanuit links gezien. Dus omdat het omdat je dus niet letterlijk partijen noemt.

[00:33:18]

Ja, waarom noemen ze eigenlijk niet? Noemen ze dat niet sociaal? Maar dan? Dat wordt progressief. Dat vind ik eveneens opvallend. Ja, dat is natuurlijk heel erg. D66 wordt. Oh ja, en die willen damegambiet als die die. Die vinden zichzelf een middenpartij, dus die willen niet links genoemd worden. Rutte zou die dat wel zien zitten met de twee linkse partijen. Effe checken. Ik heb altijd beweerd dat Mark Rutte als ie maar premier is dat het verder niet aan je denkt dat ie uiteindelijk wel in.

[00:33:42]

Jawel, maar de VVD weet de brief van de VVD. Dat vind ik altijd grappig, die brieven die ze aan de verkenners hebben gegeven. Half A4'tje, heel erg duidelijk met de andere naam van partijen die ze dan willen. Als het allemaal niet lukt met ja 21 ChristenUnie uh, dan kunnen we wat de VVD betreft coalitiebesprekingen gaan voeren met één van de volgende partijen. En dan noemen ze expres ook nog de SP als eerst PvdA en GroenLinks GroenLinks dan als laatst.

[00:34:11]

Ze hebben ook wel wat zij met ze hebben natuurlijk. GroenLinks hebben ze de de de VVD altijd een soort linkse boksbal nodig? In de campagne. Dat hebben ze GroenLinks gemaakt. Dat is best ingewikkeld. Maar heb jij toevallig nog? Dat viel ik midden in dat debat over voorbereiding op de Europese top. Kun je dat nog mij? Dat heb ik effe laten lopen. Maar ik denk stond het hemd aan. En toen? Dat was echt opvallend. Mark Rutte, die was het vaak eens met Renske Leijten.

[00:34:33]

Nou ja, ja, maar echt populair. Dat gaat gewoon door Fanta. Renske Leijten benoemde het ook in het debat. Ha van nou meneer Rutte. Wat bent u? Is een kerel ontzettend met mij eens? Ja, dus jij denkt nog steeds de SP is in zicht. Hij is in ieder geval onwijs aan het flirten. Ik krijg best wel veel berichtjes via Instagram en waar ik op zet zeg jij mensen ja. En van mensen die zeggen waarom wordt de Partij voor de Dieren hier nooit bij genoemd?

[00:34:56]

Terwijl hoorden we Esther Ouwehand zich enorm euh, bereidwillig opstelden?

[00:35:02]

Ik zie het positief tegemoet. Het wordt tijd dat de VVD een beetje opschuift naar de toekomstbestendige economie. Dan kan de Partij voor de Dieren gewoon meedoen. Als de VVD opschuift, de VVD, D66 en alle andere partijen die de klimaatcrisis erkennen, net als de Partij voor de Dieren. Ik wil heel graag dat we de klimaatcrisis gaan oplossen. Dus ik hoop op een pro ook progressief kabinet waar de Partij voor de Dieren aan mee kan doen. Dank graag.

[00:35:26]

Ook dat wordt progressief. Ja maar. Nou kijk. Het klinkt natuurlijk heel positief van jou. Ik heb er zin in maar. Maar je kan ook zeggen Esther Ouwehand zegt hiervan ja, als de VVD gewoon mijn verkiezingsprogramma uitvoert. Ja, daar ga je dan doen. Dan kan je met mij echt heel makkelijk regeren. Maar ik denk dat de VVD dat niet zo. Maar ja, die mensen die dan bericht sturen zeggen van ja jongens, euh. Van de stemming.

[00:35:49]

De Partij voor de Dieren is eigenlijk de enige partijen aan die linkerkant die gewonnen heeft. Waarom wordt dat niet serieus genomen? En dat ja, dat wij dat dan nooit noemen in overzichtje is van de mogelijkheden is omdat we van partijen als de VVD denkt zeker aan het CDA. Denk ook aan D66 dat we daarvan ook te horen krijgen dat ze denken dat het gewoon niet te doen is omdat de programma's zoveel van elkaar verschillen. En GroenLinks en PvdA en SP, die noemen die partij ook niet van.

[00:36:18]

Die willen we meenemen. Die zeggen niet we moeten daar niks van hebben, maar die. Die noem het zelf ook nooit als ze niet bij het linkse blok. Dus ik denk dat die toch ondanks de wellicht toch wat gespeelde bereidwilligheid van de Ouwehand, dat we die partijen niet echt aan de onderhandelingstafel gaan zien. Nee, maar nu wel nog een keertje, want ze mogen nog een keer komen vertellen wat ze ervan vindt. Ja, twee keer ja, je weet je wat terug is.

[00:36:41]

De wandelgang.

[00:36:42]

Ja, leuk. We hebben de rubriek zelf ook wel gemist. Ik zeggen ja raten kandidaat was leuk. Maar ja, nu uh, kennen we alle nieuwe Kamerleden? Nou, we weten het zijn weer wiggen. Nou nee, we gaan weer effe de kamer in. Het was een rare tussen week nieuwelinge. Hebben nog geen ruimte voor de fractie. Er is een gevecht gaande om de mooiste kamers natuurlijk.

[00:37:06]

Ja, en iedereen moet zijn of haar kamer opruimen, want Surinx en Van der Wilt in de wandelgangen. Nou, zo zijn we weer.

[00:37:19]

Ja, in de wandelgangen en verlaten wandelgangen eigenlijk. Ja maar kijk eens hier. Het is hier donker achter de kamer. Ja, dat is de fractiekamer. Fractie fold.

[00:37:28]

O ja, want je hebt dus nog de oude Kamerleden. Die hebben allemaal nog een Kamer. Zijn die een beetje aan het opruimen. En volgende week is er dan eerst afscheid van de oude kamer. En dan komen de nieuwe Kamerleden echt in hun nieuwe Kamers terecht. Ik begreep gisteren dat dat ze vandaag al de kamers moesten opleveren, de oude Kamerleden die vertrekken. Dit is dus eigenlijk zo'n zaaltje waar je dat je kan afschrijven zonder vergeet dat je kan vergaderen als ja, als ik kan reserveren reserveren de Schaper kamer.

[00:37:56]

Nou, daar zit vol. Maar dat ligt me ook niet. Niet zo gek je geen strand.

[00:38:03]

Klopt maar eerst even hallo hallo wij n even kijken.

[00:38:08]

Ja, is Sylvana aanwezig? Mevrouw Simons niet? Vallen hier om de hoek zitten we nog? Euh ja, 21 21, want hier ligt 21 heen. Gaan we even naar het gebouw van Justitie. Het oude ministerie van Justitie zijn eigenlijk de mooiste kamers in een mooie Kamer krijgt. Ja, dan moet je er van de zomer weer uit als we als de Kamer gaat verhuizen. Ja, dus je hoeft nu niet zo hard te vechten voor de mooiste kamer.

[00:38:38]

Hallo hallo hier meneer van Martos meneer verwart ons een goeie dag.

[00:38:45]

Bent u aan het opruimen? Maar ik laat heel veel dingen gewoon hier staan hoor. En wat is er nu dan nog te doen voor u op zo'n dag als vandaag?

[00:38:52]

Maar ik ben hier alleen maar vanwege het feit dat er eventueel nog gestemd zou kunnen worden wat ik niet geloof. Nee, ik verwacht er niks van vandaag.

[00:38:58]

Weet u nu al wie straks in deze kamer mag gaan? Wie gaat u me overdragen? Ik vroeg vanmorgen nog hoe. Euh, wie? Wie? Wie worden de nieuwe, zeg maar bewoners van dit pand? Deze vleugel is nog niet bekend.

[00:39:10]

Komt hier ooit nog eens terug? Misschien als Kamerlid van bbp, want als dat Flurry wel een beetje mee toch?

[00:39:15]

Uhm, of ik ooit terugkom? Wie zal het zeggen? Ik ik? Ik heb wel altijd de ambitie gehad om Kamerlid te blijven. In die zin sluit ik niet uit dat ik me ooit nog weer beschikbaar stellen in de politiek te gaan, en dan met name voor de grijze sector.

[00:39:26]

Kijk en de natuur op te komen voor BBB b BBB. Uh, ik word inderdaad benaderd. Ben benaderd maar gok ik. Wat ik gezegd heb tot nu toe is steeds van. Ik heb even 100 dagen bedenktijd nodig. Kom rond augustus maar eens even terug. Dan heb ik een beetje mijn al mijn gedachten op een rijtje weer. En dan ga je kijken wat ik ga doen.

[00:39:46]

OK. Interessant. Welke kant ga je op? Je hebt jij steeds aan elkaar. Uren gaan we weer naar boven. Kijk nou.

[00:39:54]

Gisteren was ik hier nog, maar hij stond hier een hele grote container met in de Kamer. Het ziet er nu super opgeruimd uit. De archiefkast is leeg. Een leeg bureau. En daarachter zit Femke Merel van Kooten. Hoe lang heeft u deze kamer nou gehad?

[00:40:08]

Want u bent natuurlijk ook wel af en toe gewisseld van gang hier in het gebouw.

[00:40:13]

Hier in deze kamer zat ik twee jaar. En en en wanneer moet u er echt uit? Ja eigenlijk.

[00:40:18]

Gisteren moest echt. Dus ik heb nu alles leeg gedraaid.

[00:40:22]

Nou, het is wel kaal. Zo hoor je kamer keurig. Ja, ook een beetje verdrietig dan om weer te vertrekken.

[00:40:28]

Uiteraard is zo'n grote eer. Ik kom terug als het kabinet gevallen is of over 4 jaar. Kijk, ik moet wel even Paya de Kamer uit. Ben ik bang. Maar ik moet er terug. Ha, wie ben ik zeker?

[00:40:40]

Ja kijken hoor. Nou ja, omdat overal is er toch Krog? Nee, het heet tegenwoordig de schoonmaakdienst. De kamer van Henk Krol is overgenomen door de schoonmoeder.

[00:40:50]

Misschien zit ie wat verder. Nee, dit was toch die? Ja, nee. Of Henkie nog is? Nou, Henk Krol kunnen we niet vinden. Nee, maar wel goed dat ze dan zijn kantoor hebben schoongemaakt. Lopend nu naar de VVD. Ha ja, krakende vloeren ook hier. Alles zit er al opgeruimd uit.

[00:41:07]

Ja, bovenstukje opgerold. Die kunst die neem is toch niet per se van huis mee?

[00:41:12]

Maar je hebt hier een een en een kunstcollectie in de in de kelder of op zolder waar je iets kan maken en de kunstcollectie van de Kamer en de morgen. Nieuwe Kamerleden mogen daar gaan kijken of ze iets zien wat ze mooi vinden om aan hun eigen muur te hangen.

[00:41:25]

Het schijnt heel moeilijk te zijn om iets te vinden wat mooier zegt de meeste mensen ja. Nou, dat zie je in veel kamers ook wel terug. Ja, hallo meneer Dijkstra. Remco Dijkstra, Kamerlid van de VVD. Dinsdag nemen we afscheid als Kamer met een hele grote groep in de plenaire zaal. Dus uhm. Bijzonder moment wordt dat. Nu is het debat gaande. Dat krijg ik op de tv. Het begint zo nu en dan. Vanavond zijn nog stemmingen en daarom ben ik in huis om als er een stemming is die goed uitvalt.

[00:41:52]

Echt het laatste klusje voor mij wel ja.

[00:41:55]

Bij de VVD is toch al zo geregeld dat hoe langer je in de fractie zit. Dat je dan een mooiere kamer mag uitzoeken. Klopt ja. Dit is waar waar de machtigste Kamerleden van de VVD zitten.

[00:42:06]

Nou, op de tweede verdieping wil je wil je graag zitten, maar de fractievoorzitter in ieder geval niet in de kelder. Wat is dan het verschil als je niet op de verdieping van de fractievoorzitter zit? Nou, je ziet hier wat meer op de loop en dat is sowieso leuk voor de contacten. Maar als je begint te natuurlijk in een klein kamertje zonder raam. Vaak ook. Nou leuk, moet ik nog even zeggen.

[00:42:25]

Terug naar de studio. Ja, zouden we bijna vergeten hoe goed?

[00:42:31]

We zijn er weer in de studio en nog even over Splinter ja, je gaat de tijd van Femke smeren en die willen dus we gaan samenwerken met lokale fracties, willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen en die hopen dan is dat willen als partij blijven bestaan en dan over vier jaar of als er eerder verkiezingen zijn we terugkeren geef je de kans. Nou ja, als je als je lokaal als je lokale fracties aan je weet te binden een hoop die voor jouw campagne gaan voeren dat dat helpt wel.

[00:42:57]

Maar dat dat Richard de Mos van code oranje dit keer ook heeft ook niet gered. Nee, toch had ze best nog veel stemmen. Een halve zetel heeft ze gehaald. Maar ja, een halve zetel, die mag je niet innemen. Nee, met één Bill. Euh, we gaan ook nog eens even praten over euh Korona. Het is er ook nog gewoon. Ja, ik zou bijna vergeten. Was deze week gewoon een persconferentie en een debat.

[00:43:18]

Wat een euh treurige boodschap weer op de persconferentie.

[00:43:22]

Dit is natuurlijk opnieuw een enorme domper voor alle instellingen en studenten in het hoger onderwijs. Voor de horeca en detailhandel, maar ook voor al die andere bedrijven en organisaties en ook instellingen die nog maar één ding willen weer opengaan. Aan het werk. Ondernemen, gasten ontvangen, klanten helpen, publiek vermaak, onderwijs geven en reis aanbieden en vult u zelf maar in ja, vult zelf maarin.

[00:43:57]

Maar ik voel me aardig, compleet. Ja, daar heeft een speechschrijver euh, gedachten. De herhaling. Daar zit de kracht in. Ja. Denk je niet hé? Uhm. In een eerdere podcast heb ik wel eens gezegd euh. Het zou onbetrouwbare politiek zijn als die versoepelingen die ze nu aankondigen. Begin april terrassen weer open hoger onderwijs als ze dat niet gaan waarmaken. Ja, we hebben het dan over gehad. Ik moet er ook aan terugdenken. Toen zaten we in Nieuwspoort, waar dat opnamen.

[00:44:23]

Weet je maar wat was de live podcast opname? Nee, ik heb me daar bij de vorige persconferentie vlak voor de verkiezing vlak voor de verkiezingen, echt verbaasd over. Dat wel, toen de cijfers al opliepen. Dat dat dat ze spraken van ja, wie weet kunnen we de volgende keer wel de terrassen opendoen. Ik dacht nou ja, jongens, deden ze dat dan voor de campagne? Wat ik er nu van terug hoor? Als je nu zegt ja, maar waarom deden jullie dat toen dan?

[00:44:48]

Dan zeggen ze van ja. Dat was toen ook echt onrust gaande in de samenleving over de terrassen. Ondernemers dreigde het al open te gooien. En mensen? Euh ja, wilde het heel graag. Het was een soort maatschappelijke discussie over gaande. Toen dachten ze die kunnen we dan even een beetje euh, stil krijgen door iets in het vooruitzicht te stellen? Ja maar ja, nu wordt het ook weer mooi weer. Dus de discussie gaat gewoon weer. Je gaat weer beginnen.

[00:45:15]

Ja, dat kan je dan. Dat kan je wel uittekenen dat ie weer gaat beginnen en dat ze zeiden van ja, toen was de rel heel lang euh, ongeveer hetzelfde. Dus verdachter. U weet blijft dat wel zo? Hij is natuurlijk ook gezegd onder voorwaarden. We doen het alleen als het kan. Maar ja, hij, volgens mij kon je toen al op je klompen aanvoelen dat het niet kon. Marcels. En we moesten ons goed gedragen, dus ik heb het ook heel erg als een soort soort euh soort worst.

[00:45:37]

Weet je als je je goed gedragen dan? Maar ze zijn er nu niet dat we ons niet goed gedragen hebben. Ja, indirect wel, ja. Indirect, want de maatregelen, die zijn eigenlijk al heel lang hetzelfde. En toch lopen de besmettingen op. Nou ja. Waar komt dat? Als je het vraagt zeg eens ja S-tog gedrag ja. Opvallen nu is dat ze het met 3 weken hebben verlengd. Want ze zien eigenlijk nog wel dat dit voorlopig allemaal nog nodig is.

[00:46:00]

Het vooruitzicht is ook echt niet heel positief. Ha, daar is dan op 13 april de volgende persconferentie. Hoor je achter de schermen dat er dan ook nog weinig in het vat zit? Ja. 28 april, de dag na Koningsdag weer staat die al met potlood in de agenda's hier. Dan zouden ze pas op z'n vroegst iets over terrassen wellicht kunnen zeggen. En 18 mei weer een persconferentie. En als het allemaal meezit en het gaat met die vaccinaties bijvoorbeeld ook goed, dan zouden we dan misschien echt een stevigere versoepeling in het vat zitten.

[00:46:32]

En dan eind mei, begin juni zou je dan het kantelpunt zijn? Dat is een beetje wat je hier achter de schermen hoort. Die je vaccinaties gaat ook nog niet zo lekker. Die discussie die uh later ook elke keer natuurlijk weer op.

[00:46:45]

Ja maar. Maar gisteren zul je sneller dan vergister zag ik voor het eerst de versnelling vanuit de vertraging van dat AstraZeneca. Stop pauze. Ja, toen zeiden ze we gaan deze week meer prikken, maar dat was eigenlijk in de eerste dagen niet terug te zien. Gisteren dacht ik ha ha. De de grafiekjes schieten weer iets omhoog. Ja, dat is een grafiek die we wel omhoog willen zien schieten.

[00:47:06]

En zeker uhm, wel iets heel raars. De avondklok gaat een uurtje na acht uur. Kon Rutte dat nou goed uitleggen? Euh, nee, nee, nee hè.

[00:47:16]

Is die avondklok dan nog wel effectief? Ja, dat denken wij wel. Heeft ie dan uberhaupt nog wel zin? Absoluut. De auto is dat. Je kunt niet precies berekenen wat het effect daarvan is.

[00:47:26]

We hebben van wegens de vanwege de epidemiologische situatie die avondklok nodig.

[00:47:30]

Ja ja, dat virus trekt zich toch niet aan van euh, niks aan opvang, of het nou licht is of niet.

[00:47:36]

Nee, dat is ook zo. Dan is het toch heel raar dat dat u nu zegt Maja vanwege handhaaft waarheid schuifelend toch maar een uurtje op?

[00:47:42]

Nee, dat dat is een beetje bestuurlijk moet doen. Je moet echt negen uur zijn. En en dan een paar weken later ook al het ineens 10 uur zijn. Misschien dat het ook wat met raakvlakken, want op geen enkele manier had ik verwacht dat we nog steeds met die achterop zaten.

[00:47:52]

Maar helaas moet het na. Daar kan nu moeilijk uit h. Het blijkt wel hebben we vaker geconcludeerd dat het kabinet best wel gevoelig is voor druk. Dit kwam uit die burgemeesters. Ja van Van T. Die die die die zeggen van ja, we zijn ontzettend veel tijd bezig met het handhaven van die avondklok. Gaat zoveel energie in na een uur later. Is best makkelijk ook gezien. Dus die zomertijd zeg jij is even heel snel epidemiologische situatie? Nee, dat zeg ik voel ik.

[00:48:18]

Ik zat met respect te luisteren. Gijs Marieke, was dat toch van RTL zelf? Ja, dat is knap hoor. Zo'n 4 miljoen mensen live mee zitten te kijken. Ja, maar je kon ook nog geen keer moet zeggen epidemiologische situatie.

[00:48:30]

Ja, ik kan het wel. Jij niet. Zeg het dan wel over deze situatie en durft niet. Uhm, dat debat erna had dat nog zin. Rare toestand eigenlijk met de oude Kamer. Niet vaak gebeurt. Na de verkiezingen wordt eigenlijk de week daarna meteen al de nieuwe Kamer geïnstalleerd. Maar nu moesten ze allemaal nog eventjes op café.

[00:48:51]

Ja, of om nog een laatste keer knallen. Voor sommigen. En toch allemaal wel steun toch? Voor de lijn van het kabinet hoop kritiek. Dat was ook het geval. Wat was dat wat vooral wou over die P. Die eerdere persconferentie van en over het vaccineren, over de avondklok en vooral over de avondklok?

[00:49:06]

Ja, zullen we dan maar naar de laatste rubriek komen? Daar komt nog wel weer terug denk ik. Ja, een keer bij ons zeker. De voorspelling na de voorspelling? Inderdaad. Ja, ik kreeg ook hier weer een bericht over. Ja, dat krijgen we veel berichten tegen Luctor en luisteraars. Leuk. Uhm d. Dit bericht wat ik kreeg was van Michael van Marle. Die zei dat ie altijd met plezier naar podcast instemming luistert. Horen we natuurlijk graag, maar hij had ook iets dat hem enorm ergert.

[00:49:45]

Of nee, hij had iets waar ie zich aan ergert. Zo is dat. Je ergert je aan iets en iets irriteert je. Je ergert je aan iets en iets irriteert.

[00:49:55]

Ja, dus hij had iets waar ie zich aan ergert? Ja, en dat is goed. En dat is dat die euh, t heel onduidelijk vinden wat de stand nu is tussen ons.

[00:50:06]

Daar hebben we het eigenlijk vaak niet over. Ja, maar ik vind het zielig voor jou. Ik denk altijd niet tja, dat is pijnlijk voor jou. Ja ja, ja uhm. Maar wat heeft Michael nou gedaan? Die heeft mijn Excel sheet gestuurd. Dat meen je niet zeker? Euh. Het ziet er heel mooi keurig uit. Uhm, met daarin alle voorspellingen vanaf aflevering negenenvijftig dus de eerste van dit kalenderjaar tot aan heden en heeft al die voorspellingen daar dus ingezet en daarbij de stand nou doorgevaren.

[00:50:36]

Stiekem wel heel benieuwd. En euh ja kijk. Vorige week gaf jij jezelf drie punten omdat je de drie nieuwkomers had benoemd. Ik zou zeggen ja samen. Is dat dan één punt? Maar goed, drie punten heeft Michael ook. Uh, die nu dus natuurlijk op de scheidsrechter is, heeft het ook verwerkt. Het staat 9 5 voor jou. Ja, met alle voorspellingen. Hij heeft ook. Dat zou ik wel echt oprecht een overwinning durven noemen.

[00:51:02]

Nee, dan zit je midden in de wedstrijd. Nee, dit is nog een lopende wedstrijd. Nou ja, maar ik vind het nu t eind dit seizoen, want dit is nou echt een overwinning, maar wel je eerste pas. Maargoed, we gaan even door natuurlijk met deze stand en vorige week hebben we het gehad over de avondklok. Wat daarmee zou gebeuren? Ja, jij zei het wordt een nacht klok om 12 uur en jij zei elf uur.

[00:51:27]

Ik zei 11 uur. Dus volgens de gangbare vond dat je er het dichtst bij zit. Gang bij 10. Michael is de scheidsrechter. Ja, maar ik denk dat Michael deze wel bij mij optelt. Ja, ik ga hem daar ook contact houden nu met hem. Dat hij dit echt bij gaat blijven houden. Euh, ik zou zeggen een puntje voor mij vanwege de avondklok. En dan hadden we ook nog voorspeld de voorkeurstemmen Wopke Hoekstra meer of Pieter Omtzigt meer.

[00:51:51]

Jij zei Omtzigt meer. Ik zei Hoekstra meer thinking. Puntje erbij. Marijnissen meer voorkeurstemmen. Of Renske Leijten? Ja, jij, zei Leijten. Ik zei Marijnissen weer punt voor mij. Dus ik scoor vandaag drie punten. Dat betekent dat de 9.5 nu een 9/8 is geworden. De Anschluss Töre is gescoord en het is volgende week gewoon weer helemaal gek. Dus kijk het dus vandaag heb ik verloren. Ja, ik heb wel nog een voorsprong, maar het is dus geen verbindings nederlaag.

[00:52:24]

Nee nee, nee nee. Maar je moet dit soort dingen goed benoemen, dus ik geef je daar even lessen. OK. Ja uhm, nou dank je Maico in ieder geval voor t harde werk als een ware. Pieter Omtzigt heeft die zich op deze goed kwestie gestort. En wat gaan we voor volgende week voor even nog die voorkeurstemmen van Haga? Ja, meer voorkeurstemmen dan Jesse Klaver bijvoorbeeld. Om maar iemand te noemen. Dat hadden we toch niet durven voorspellen?

[00:52:50]

Nee. Je krijgt wel het idee dat die man steeds populairder werd, maar dat fenomeen inmiddels toch.

[00:52:55]

Ja en ja, je saboteert het. Nou leuk vinden dat er een tweede. Hij heeft weten dat ie dat fantastisch. Oh nee, dan maken we. Maar is gewoon Team Forum voor Democratie. Ja, als partijen zich een team gaan nemen moet je altijd achterdochtig worden. Ken je nog teams CDA? Ja, dat is nog steeds een fantastische diamant. Ja, inkrimpt diamant. Uhm, wat gaan we voorspellen? Euh, moeilijk misschien? Euh, hoeveel fractievoorzitters fysiek langskomen bij de verkenners van de 17?

[00:53:24]

Jij bent maar maar m v. Ook die mensen die dus de de de meeste waren van maandag. En die mogen dan. Dus als je maandag langs bent geweest, wie pakt die 5 dagen? Dan mogen ze aanstaande maandag en langskomen? Ja, want hoe moet je anders iedereen zaterdag laten testen op zaterdag of zondag laten testen? En dan kan je maandag Kremen langskomen, dus eigenlijk voor alle 17 komen? Ja, maar de vraag is dan komt er een eindverslag voor.

[00:53:45]

Uh, wat ze wilden eigenlijk? Dat dan aanstaande dinsdag het eindverslag of niet? Nee, ja, nee, dat zeg ik ook. Ja. Och ja, omdat dat al een feit is. Maar wat denk je dat het volgende week wordt dat er een beetje vrede wordt gesloten? Nou, ik denk dat het toch nog wel een beetje trager gaat. Maar ik denk dat de zestien fractievoorzitters langskomen bij de verkenners. Dus niet aan de 17. Gewoon om iets anders te zeggen ook.

[00:54:12]

Uhm, ik lees nu ook op mijn telefoon dat De Telegraaf laat weten dat het CDA de onderste steen boven wil. In een debat eist met de vertrokken. Jenners Ja, die gaan echt de beuk erin gooien, maar dat snap ik ook echt wel. Die zijn natuurlijk echt gewoon getergd, want toen dit nieuws naar buiten kwam dachten heel veel mensen dit komt van het CDA. Dus eigenlijk werd er onbewust gewoon een handgranaat bij de bij de CDA naar binnen geworpen.

[00:54:35]

En zij willen natuurlijk ook laten zien aan hun eigen achterban. Jongens, dit komt niet van ons, toch? Mijn voorspelling er komt geen debat met de vertrokken verkenners. Nee, dat klopt. Maar ja, dat dat. Dat klopt.

[00:54:48]

OK, jij wilde ik denk het kan wel aangevraagd worden, maar zij zullen waarschijnlijk gewoon weigeren. Bovendien is Ollongren. Ha, die is nog niet beter dan waarschijnlijk. Dus die mag niet eens komen als het op korte termijn niet maar misschien betekent is wel wat we eerder hadden. Dat is de verhouding in het CDA uit zo'n beetje. De gemeenschappelijke vijand kan beter worden. Ja, denk je dat Pieter Omtzigt beiden bij de beëdiging is volgende week?

[00:55:13]

Ik denk van niet. Nee, ik hoor weer hetzelfde.

[00:55:16]

Hoe moet Michael hier nou een voorspelling uithalen? We krijgen wat ze krijgen. Dan behoudt een voorsprong. Dat is mijn tactiek nu, als ik het voorspel tot op heden. Maar wat jij voorspelt of ik eigenlijk een punt voorsprong n verschil Lethe wordt? Ha, dank u wel allemaal voor t luisteren.

[00:55:30]

Ja en euh. Nou, ik hoop eigenlijk gewoon dat dat ook ook voor Piet omzich dat ie een keer als er geen keer een week niet over hem gaat. Ja, wij doen het zelf ook. We hebben gelijk en zeggen maar dat ie dan later alsnog tot rust kan komen. Laten we dan afsluiten met de pieten omzich beterschap is zeker. Ja, en ook Kajsa Ollongren. Ja ook die dank voor het luisteren. Tot volgende week.