Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1, TCAS Podcast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wulp dat de minister president blijft ontkennen en die gewoon keihard liegt. De politieke podcast van EenVandaag en de enorme voorzitter ben Ik heb niet gelogen. Ik lieg niet. Xander van der Wulp en Joost Vullings. Spreekt Zwaars. Welkom bij podcast De Stemming Joost, wat hebben we deze week allemaal meegemaakt? Ja, parlementaire geschiedenis werd geschreven. Ik denk dat wij hier kunnen stellen dat dit de meest chaotische start van een kabinetsformatie ooit is.

[00:00:50]

Ik heb een orde voorstel.

[00:00:51]

Wat als we nou eens even alles uitgebreid gaan bespreken? Nee, nee, nee, nee, nee. Mijn order voorstel. Ik wil een tegenvoorstel doen. Voorzitter. We moeten dit wel stap voor stap doen. Het is namelijk een heel precair proces dat dan toch nog een tegenvoorstel van Van voor de orde. Alles moet openbaar en we moeten het vertrouwen centraal stellen. Ja, maar ik lieg niet. Nee, nee, nee, ik ook niet. Spreek de waarheid.

[00:01:12]

Ja. En dan nog een orde voorstellen. Moeten we ook even al onze 17 collega's horen wat die ervan vinden. Iedereen betrokken bij de informatie moet een leesbaar handschrift hebben. Want dit was bijna niet toen hem.

[00:01:23]

Krijgen we die stukken? Is amper te lezen. En dat heet het in jargon een Docters handschrift. Nou, ik denk dat deze dokters de patiënt niet hebben genezen.

[00:01:32]

Nee he, jij zegt al onze 17 uh collega's. Dat zijn natuurlijk al die fracties in de Kamer. De hele tijd over de voorstellen. En dan zie je dus wat die versnippering gewoon doet met een tijdschema van een debat. Want dan moet iedere fractievoorzitter even iets zeggen. En als iemand dan een tegenvoorstel doet, dan moeten ze weer allemaal. Kost veel tijd.

[00:01:50]

Wat een week. Euh. We gaan proberen in deze podcast de duidelijkheid te geven. Ja, en na wat zul je op deze week? Nou, dan wil ik toch even iets anders noemen? Euh. De korona bestrijding rond hebben we ook nog. Wat is dat kan ook. Maar er zijn hele strenge maatregelen, nog steeds waar iedereen mee te maken heeft. Je zou het bijna vergeten. En we zitten allemaal te wachten op die griepprik. En ook ken je mijn beetje Joost?

[00:02:13]

Hoe zou je mij omschrijven als mens? Ja, als mens? Ja, je zit nog net in de categorie die niet kan voordringen. Saksen? Dat zou. Nee, dat is puur op leeftijd en vaccinatie. Over hoe ik daar zo'n proces kijken rond dat vaccineren ik. B. Ik zou mezelf namelijk 7c. Ik heb dan een gezonde argwaan. Ja, heb jij denk ik ook maar.

[00:02:33]

Maar wat me ook wel weer wel overwogen openstaan voor de nuance? Ja precies. En begrip voor mensen met verantwoordelijkheid heb ik vaak ja, dat heb ik ook lang. En dan als iemand dan wat uitlegt zo'n minister waarvan ik eerst denkt nou nou, dat kan die niet recht gaan praten. En dan denk ik na een tijdje A zit ook wel wat in en dan probeer ik daar naar te zoeken en daar dan ook gewoon verslag van te doen. In je werk naar een punt toe dat je zegt ik ben toch uit mijn pen.

[00:02:57]

Leugens hebben Fenty geschreeuwd in deze wijk. Ja, ik ben toch wel een beetje teleurgesteld, want het leven in Namenaar een groot taboe. Nuance blijft erin zitten. Ja, dat zit gewoon in de aard. Maar toch. Hugo, de jongen die even ging vertellen dat t toch weer minder hadden geprikt dan dat ie vorige week had beloofd. En toen ging niet even duidelijk uitleggen.

[00:03:19]

En daar hebben we gezien dat die prikkels eigenlijk niet helemaal zijn. Euh afgevuld. Daar waar we eigenlijk nog bovenop. En daarbovenop nog weer op rekstok opa hadden willen zetten bij de GWD.

[00:03:29]

Maar goed, de dee dee dee dee dee pixels die al bestonden. Die waren al niet goed genoeg afgevuld.

[00:03:34]

Afvullen, bricks lots of vullen niet goed genoeg. Je hoorde de mensen zitten te niksen die PVV meel op het dak. Die vond er het zijne van. En dit was een d. D. Deze uitleg duurde ongeveer 10 minuten en achteraf wist niemand wat er nou aan de hand is en waarom we toch zo langzaam gaat.

[00:03:51]

Ik heb wel dat daarover. Uh, want ik volg die statistieken die Prick statistieken want daar. Toch hoop ik dan moed uit de put is vorige week he. Was ik in het weekend ook depressief, want toen stortte het echt helemaal in. Maar hij vertelt ook iets over jouw karakter. Maar gister tijdens het debat. Dan komen altijd aan het eind vanmiddag de statistieken. Dat gaat nou eigenlijk wel over de cijfers van eergisteren. Gisteren hadden we dus een prikker record en dan kan je meteen ook weer helemaal op.

[00:04:15]

Ja dat denken van he he. En nu is het volhouden Endor versnellen. Maar ik wil wel dat er door versneld wordt. Deze demarrage is ook beloofd. Ja, maar gisteren hebben we bijna geloof ik zeventigduizend gehaald en dat was dus een prikker record. Een dagrecord. Ja, nou toch nog een positief puntje deze week. Goed. Wat viel jou op? Ja, dat zal wel met de kwestie van de week te maken hebben. Ja, maar we hadden natuurlijk ook veel te maken met met met nieuwe Kamerleden.

[00:04:40]

En in het debat eergisteravond over ja, gaan we dat nou eigenlijk wel of niet het over debatteren? Moeten die stukken openbaar worden? Heelder al dat procedure gedoe? Toen had je mevrouw Caroline van der Plas van Bwww. Ja en. Daar heb ik tollende nieuwkomer. Daar heb ik toen echt smakelijker moeten lachen.

[00:04:55]

Luister maar ja voorzitter, BBB is er voor om het gewoon vanavond te doen. Uhm, ons maakt ook de tijd niet uit. Op het platteland wordt ze vaak s nachts doorgewerkt.

[00:05:07]

Ja, da's vaak mooi dat je dus uh zegt van jou. Kom erop maar dat debat, maar ook gelijk de verbinding legt met je eigen kiezers. En dat doet ze er wel de hele tijd. Zij snapt ze, maar ze zeggen wel hoe slecht hoe populisme werkt je? Beroep je toch? Of is het zo populistisch? Ja, maar dan in de positieve zin van het woord dat je dus zich vrij. Ik sta hier namens mijn kiezer en de B en de burger en de boer zijn ook heel goed bij elke interruptie.

[00:05:29]

Elke keer als kwam de BBB. Ja, heel. Dat is echt wel profession. Die naam d'r in de leugen en. Zat ook geen enkele zenuwen zaten daarbij. Nee, nee, nee, totaal niet echt een vrij stevige entree in de. Bij Laurens Stassen zag je in het begin. De Gendt ging de eed of de belofte ging daar ook verkeerd? Ja, een beetje weifelend. Nee, die zei Van der Plas had geen last van plankenkoorts.

[00:05:52]

Uhm, mag ik u nog n fragmentje laten horen? Zeker wat ik wel echt? Het fragment van de week vond. Dat was donderdagnacht om 3 uur. Dan zouden gestemd gaan worden om een motie van wantrouwen. De vraag was natuurlijk ook wat doet Rutte daarmee?

[00:06:07]

Als bijna de helft van de Kamer een motie van wantrouwen steunt en een motie van afkeuring ruim wordt aangenomen. Collega artiesten Steverlinck. Die stond midden in de nacht op hem te wachten. En ineens zagen we Rutte rennen.

[00:06:22]

Zo dacht. Dit is een heel opmerkelijk moment. Mark Rutte lijkt denkt zich vergist te hebben in de tijd en trekt nu een sprint naar de Tweede Kamer met ons erachteraan. Daar zal dus in ieder geval geen reacties geven.

[00:06:51]

Dit beeld wordt gezien. Ja, ik zag het en het is stilistisch geen mooie loper. Kijk, hij heeft ook al aan al dat lichte bobbeltje, dus toch gotische kop nog meer naar voren. Ja, techniek is een beetje op elkaar. Knietjes naar binnen. Het is euh. Hij was ook een beetje nog een ingehouden sprint. Ja, en natuurlijk met stukken onder zijn arm die ook de moest beschermen. Ja, ik vond het uit. Complimenten voor Ardi, die hoor helemaal niet hijgen.

[00:07:15]

Die heeft een competitie totaal rust.

[00:07:17]

Knap misschien dat ie al in een soort halve slapen was, dat je dan makkelijker rustig blijft.

[00:07:21]

En wat? Wat Rutte gisteren de hele dag door heeft gedaan, maar dat zat hier achter is dus dat hij hoi. En dat mensen blijven groette enthousiast alsof het de mooiste zonnige dag van het jaar is. De eerste zonnige dag heeft het hele hele dag door gedaan.

[00:07:33]

Ja, dan loopt ie dus met 30 man. Pers en camera's enzo achter zich aan naar de plenaire zaal en dan ziet de jouwe. En dan denkt iedereen Joost. Ja? Nee, want hij is dit fragment. Zegt u tegen Dominique van Nijlen, mevrouw van der Heijden, terwijl de weg zijn politieke voortbestaan aan een zijden draadje hing. En toen u de eerste keer de roltrap afkwam zonder daar zijn hele kluwen pers kroonen regels gingen niet zo goed en na deze week en ik stond daar achter met Ron Freeze.

[00:07:58]

En hij kijkt dus over die massa heen. En hij ziet ons en dan gaat ie zo heel officina zwaaien.

[00:08:03]

Het is zo ongemakkelijk dat die verbinding zoeken wat verder. Best wel eenzaam deze week. Ja, ik denk dat ie dat dan nodig had. Ja e en uhm verder. Hoe heb jij het zelf meegemaakt die week? Ja ik ik vooral zo'n debat. Je ziet het zelfs altijd gewoon nog goed uit de tijd. Ja hoor, dat ook al zijn er heel veel korte nachtjes gebeld. Slecht in de middag dus dat is goed dat we dit in de ochtend opnemen.

[00:08:25]

Al wat ik wilde zeggen nu wij dit opnemen is er dus ook nog dat de ministerraad digitaal bezig. Ja, stel je eens voor. Hoe zou dat daar nu zijn? Gezellig je gewoon gezellig. Goh ja hoor, zou ik dat idee wat voor jou kleines? Kleine dingetjes voor elkaar voor Pasen meegenomen. Misschien digitaal. Van die leuke mandjes met van die bloem bolletjes enzo. Als je die zal denk ik vrij kort en zakelijk zijn. Denk dat Hugo nog even mag vertellen hoe het met vaccineren staat.

[00:08:51]

Ja, daar hebben ze nog iets om om blij van te zijn omdat het gisteren even goed 1 dag goed ging. Nee, maar nee, wat ik wat ik altijd heb is is euh. Ik hou van duidelijkheid dat ik gewoon weet waar je aan toe bent met je auto. Omdat heel vaak, heel vaak vragen mensen het verkeerde werk. Ja ja, ik vraag mensen aan je van ja Joost, wat vind je daarvan? Maar opa? Heeft ie nou gelogen?

[00:09:11]

Nou, we hadden voor het eerst eigenlijk. Ik dacht gistermiddag het is einde Rutte, want voor het eerst hadden we met z'n allen een heter date. Ja, hij had het donderdagavond vorige week tegenover de NOS en RTL gezegd van luister, ik heb het niet over OMZICH gehad en nog eventjes gezegd we gaan het allemaal niet uitleggen. Ja en en dan blijkt het dus wel over om zicht te hebben gehad. En dan denk je ja, dit is gewoon digitaal hier.

[00:09:37]

En dan haalt ie toch weer z'n herinneringen erbij. En dan weet ie toch een situatie te creëren als een soort als een soort topadvocaat voor zichzelf. Dat je dat je toch denkt van ja ik, ik, ik, ik heb er ontzettend veel moeite mee om te geloven. Ik vertrouw het eigenlijk niet, maar als ik nu rechter zou zijn en ik zou dus een vonnis moeten vellen zei zou ik toch denken van ja. U bent wel heel vaak een plaats delict.

[00:10:00]

Ik zie heel veel vingerafdrukken.

[00:10:01]

Maar in die wnd terwijl je dat niet jij die vraag als parlementair journalist welvaart krijgt denk ik dat de Hilversumse redacties bellen en dan zeggen ja, we gaan aan jou vragen. Gaat ie het redden en heeft ie daar echt gelogen? En dit kan toch niet meer? Ja, en op het moment dat je dan dus daar geen helderheid over geeft, vinden sommige mensen dat dan ook ingewikkeld. Hoe dat gaat en dat ik dus. Dan ben ik dus boos op Rutte, want dan denk ik van jemig man, gamay geriater.

[00:10:25]

Maar ik ben ook boos, geriater en een arts voor oudere mensen. Nou ja, die dingen vergeten. Ja ja, dat is ook altijd zo'n grapje dat als je bij je geriater zit zeg je zeggen maar welke geriaters ze ziek zijn zeg ik ja, dat we vergeten. Maar goed. Euh, dat. Ik ben al vijftigplusser, maar dat gaat nog helemaal niet. Maar humor echt heel anders worden dat zakje nog wel een keer uitleggen. Vrienden onder elkaar.

[00:10:45]

Maar ik ben dan ook boos op de oppositie, want ik denk daarvan Jager minder hoek. Weet je, als je nu goed bent, zorg dan dat die ergens halverwege knapt en gaat huilen en zegt ik heb er toch gedaan. Maar die zitten natuurlijk ook D66 en het CDA weer ernstig voor het blok. Ja maar dat. Maar dat is dus meer mijn persoonlijke frustratie, dat je dus gezaghebbend wil zeggen. Het zit zo en hij weet altijd zo'n situatie te keren.

[00:11:08]

En daar ben ik dus ook boos op de oppositie dat zij dus niet bij machte zijn. Want je kan wel iedere keer roepen u liegt en kan eerlijk gezegd maar liegen niet. Maar ja, dat is gewoon wel eens niet is. Maar ben je dan boos op Rutte en de oppositie aan het eind van de week? Ik ben geen zeedier, gewoon een boze man. Mij gefrustreerd. Dat is illustreren. Ja inmiddels, want ik wil. Dat wil ik nog zeggen.

[00:11:26]

Dus gewoon leuk om samen te doen. Nou, ik zit ik gelijk zeggen ja, ik leef mee. Ik leef al heel lang met het idee dat als A als Rutte stopt, h dat moment komt toch iedere dag dichterbij en jij ook stopt? Nee. Ja.

[00:11:37]

Nee, nee. Nee nee. Ik wil nog een keer een andere premier meemaken. Nee, maar dat ik dan een keer een afspraak maakt met met met Rutte na een jaar of zo. En dat ik hem dan een voorstel doen en dan kan die nu alvast naar luisteren. Van ik wil al die kwesties van de datsja van van Halbe Zijlstra tot de bonnetjesaffaire tot haar Wieger langslopen. Dan moet je nu beloven dat je eerlijk bent en nu gewoon aangeven waar heb je gelogen en waar heb je dit gedaan?

[00:12:00]

Ik word wordt v. V d. Een jaar nadat hij is afgetreden nooit meer herinneren.

[00:12:05]

Ik wil. Het is nu al een week later. Nee, ik vind het gewoon zo gek, zo gek makend. Ja, we gaan toch proberen? In deze podcast de een beetje euh, stapje voor stapje te kijken naar de hoofdrolspelers van deze week. Mark Rutte was natuurlijk een hoofdrolspeler, maar de echte hoofdrol. Daar begon de week mee met Pieter Omtzigt. Ja en uh ja, we hebben Azarkan die zei het geloof ik. Pieter Omtzigt dat zijn wij.

[00:12:30]

De status van de Omtzigt is wel enorm geworden. Inmiddels ja, wat ie ook bijna zelf aangeeft dat het misschien meer ongemakkelijk dat dan niet draaglijker was. Het was een soort tocht door Enschede voor mensen die als steun aan Pieter een stille wandel, stille tocht, best een rare toestand.

[00:12:48]

Ik denk dat dat vrij snel al ongemakkelijk voelt. En euh, ik kreeg via Instagram. Ja, of zit je erop? Ja, daar zit ik ook mee. Weten mensen mij te bereiken? En dan kreeg ik een liedje toegestuurd van Monique van der Vliet. Die had een soort de oude, gezongen aan Pieter om zich zo ver gaat het beter in jouw leven.

[00:13:14]

Onderscheiding Peter Hansen wil Jouy Council in elk opzicht. Peter. Ja, ik opeens veel met mijn. Henk en Lieve Vrouw. Volgens Barco kwam daar nog best eentje. Twijfel een beetje aan de geneeskrachtige werking van dit lied. Denk je dat die hier nog onrustiger van wordt? Dat denk ik wel ja. Ik heb een ik heb. Ik laat mijn T-shirts laten drukken met we Pieter H. Dus ok. Ik wil ook gewoon geldverkeer. Dat Pieter dan ook gewoon Pieter.

[00:13:57]

Euh, maar dat is gewoon een beetje. Ha ja nou, die kunnen het best goed gaan doen op de markt. Denk het wel ja. Wat dat betreft is het toch wel. Hadden we dit niet echt kunnen voorspellen ooit? Ha. Gent bijna de status van een soort Pim Fortuyn of Rita Verdonk aan te nemen, maar dan meer van binnen het systeem. Maar dat is de grap dat het altijd van binnen het systeem is. Pim Fortuyn was eigenlijk ook een kind van van hetsysteem in de zin van heel erg thuis in de polder.

[00:14:25]

Rita Verdonk was van werd eerst minister. Ja, dit zat natuurlijk in de VVD. Gisteren Geert Wilders zeker. Zijn groep komt ook van binnen. Ja, maar Pieter Omtzigt zit in de bestuurderspartij. Het CDA. Ja, dat is dat is het. Vind ik nog steeds het meest fascinerende dat het de partij is die eigenlijk zo maar zeggen. De bestuursstijl waar Rutte nu op wordt afgerekend heeft uitgevonden. Ja, hij heeft ook een al die jaren. Balkenende is hij erbij geweest, maar hij heeft zich ontwikkeld.

[00:14:51]

Dat heb je als je lang in de politiek zit. En nu is hij ook weer een buitenstaander. En je ziet dat ook in het formatieproces, het formatieproces waar het CDA bij uitstek getraind in is. Dat is hun spel totaal, zeg maar met geheime onderhandelingen in Neute kaarten laten zien. En nu is er een warm pleidooi voor totale openheid in die formatie. Ja, en toen kwam die dus woensdag toch naar de installatie als Kamerlid en was daar alleen euh om geïnstalleerd te worden.

[00:15:20]

Niet om daarna het debat bij te wonen. Was denk ik ook een hele ongemakkelijke situatie geworden.

[00:15:25]

En dit vertelde hij zegt kunt u iets meer naar het midden komen? Nou, ik ben wel iets rustiger geweest dan nu. Fijn dat we nu 7 dagen verder zijn, betekend dat er ergens iets verborgen wordt. En het bizarre is nu dat het allemaal over mijn persoon gaat. Deze notitie is niet geschreven. Iemand heeft deze notitie geschreven.

[00:15:48]

Over de algemeen is de reden dat er iets verborgen moet worden als ik niet onmiddellijk aangegeven word. Hier in Den Haag is hier geen spook typmachine in Den Haag. Er is iemand die getikt heeft. Positie om zegt functie elders. Als ik nou 1 ding gewild had deze weken was dat het even niet over mij ging. En ik zou één ding willen vragen. Om mij de komende tijd ook een heel klein beetje met rust te laten, zou je nog één keer kunnen vertellen wat het is.

[00:16:17]

Nee, hij wilde niet nog één keer vertellen. Het was wel duidelijk genoeg. Nou, ik hoop vooral dat hij zichzelf met rust gelaten. Ja, dat ie niet euh. Dat hele debat bijvoorbeeld op donderdagavond tot drie uur lang op de bank euh. Of vanuit bed is blijven volgen. Ja, ik heb zelf ook wel eens een tijdlang thuis gezeten. En dan het eerste wat je moet. Je moet loskomen van je werk dat het echt heel ver weg lijkt.

[00:16:37]

Nou dat dat lukt natuurlijk gewoon niet als je naast deze klachten over jou gaat. Ja, dat is echt een ramp. Lijkt me dat. Ja nee dat. Wat dat betreft hopen we inderdaad dat ie rust vindt en dat we hem snel weer hier zien. Uhm, eigenlijk wel dat alles op z'n tijd. Ha ha ha. Je moet dus alles er een jaartje meer op. Nou ja, zo word je. Dat moet je ook niet zeggen. Want dat neem je tijd.

[00:16:58]

OK ja, dan neem je tijd. T Is jouw proces. Olie op het vuur gooien die je toch wel, want hij bracht ook bijvoorbeeld alles wat er gebeurd is rond de toeslagen affaire weer heel nadrukkelijk in verband met wat er nu in de kabinetsformatie gebeurt. Logisch, maar daardoor werd het voor Rutte wel enorm ingewikkeld. Ja, zeker omdat Rutte vorige week donderdag al een week geleden een heel opmerkelijk interview gaf. Toen was namelijk de vraag heeft u het wel eens over Omtzigt gehad met die uh verkenners?

[00:17:28]

Heeft u uberhaupt over de heer Omtzigt gepraat in die gesprekken? Nee, kan het dan in die stukken terechtkomen komen? Maar goed. Euh. Ik kan u alleen zeggen wat ik gedaan.

[00:17:35]

Dit interview vorige week donderdag tegen half elf s avonds, nadat Rutte uren in een digitale EU top had gezeten. Wat een opmerkelijk interview is dat. Achteraf gezien ja en en je ziet. O wat wil Rutte wat langer kennen als die kortaf wordt? Want daar gaat korte antwoorden geven hier. Ja, dan is ie meestal dus aan het bluffen of aan het liegen. Dus tja, en dan wil ie er van af dat dat is dat. Dat zie je hier aan z'n lichaamstaal.

[00:18:01]

Al wil die dan wél. Die legt die de bal bij de interviewer. Dan jij weer een nieuwe vraag bedenken en denkt ie nou, dan gaat Thieme ongetwijfeld naar z'n volgende vraag. Ja, hij probeert het interview eigenlijk eigenlijk dood te leggen. Maar hier zegt ie dus ik heb het niet gehad over Pieter Omtzigt en dat maakte dat de leugen digitaal gedocumenteerd. Het bewijsmateriaal was rond feiten en dat vond ze opvallend na goed te zijn. Ik kan het niet herinneren, maar toen zij die later in het debat zei die vol tegen Carolien van der Plas.

[00:18:27]

Ja, wat ik me nog wel kan herinneren is dat we het over Omtzigt hebben gehad in het kader van Wat als die meer varkens zetels haalt dan Hoekstra? Toen dacht ik ha ha ha. En daar werd hij pas later door door Jesse Klaver mee geconfronteerd. Toen zeiden ja, ja, natuurlijk bedoelde ik dat. Ja, hij had natuurlijk sowieso veel eerder kunnen zeggen we hebben het in het kader van de stabiliteit van het CDA als mogelijke partner. Af en toe hier en daar over Omtzigt gehad.

[00:18:50]

Ik weet niet of dat precies bij de verkenners was, maar wie weet dat ie zichzelf een hoop problemen bespaart? Ja ga. Maar dan gaat ie in een soort overdrive. In het interview eerst over euh, dat er echt geen debat met de verkenners kon komen. Nee, dat kan niet. Die zijn weg. Nou ja, ja nee, die is geen verkenner meer zijn nieuwe verkenners. Toen moest dat debat er uiteindelijk wel komen, dus hij ging in dat interview twee keer finaal op z'n plaat.

[00:19:15]

En dat was denk ik toch gewoon als je daar achteraf met mensen ook over praat. Het was om half elf s avonds en was die ochtend heel vroeg opgestaan. Begonnen met lesgeven, daarna allerlei korona zaken. Zo'n EU top. En dan denkt hij aan het eind van de avond. Nou, dat doe ik nog even snel een interviewtje. En dan euh, poets ik dat probleem met de Omtzigt in die formatie ook nog even weg. Maar dan ben je te moe.

[00:19:36]

Dan ga je je fouten maken. Dan ben je te lang premier. Dan ga je te veel op de automatische piloot en dan krijg je dit ja eens. Ja fijn. Maar wat ik ook word je.

[00:19:46]

Wat je ook ziet is dat dat volk zich grappig dat. Dat vond ik ook wel goed. Want Hoekstra. Dat hij na die verkiezingen als je dat verslag lasha van het gesprek van van Rutte. En ik denk waarom noemt ie daar Omtzigt dan? Ik zie een soort paniek dat hij denkt o jee, het CDA wil niet regeren want die hebben verloren. En dat die dus daar he. Hij is eigenlijk heel erg bezig met het CDA. Binnenhalen zie je.

[00:20:06]

Hoe kan niemand kijken?

[00:20:07]

Hoe lang hebben ze daarvoor nodig? Enzovoort. Ja, aan de andere kant, want dat vond ik natuurlijk dat functie elders, dat zinnetje. Dat vond ik nooit logisch, omdat Rutte als je naar Rutte zou kijken als als hoofdverdachte. Niet logisch dat hij denkt, want hij snapt het staatsrecht heel goed. Dat je je kan Pieter Omtzigt niet niet weg organiseren. Ha, bedoel je met geen Stalin? En wie is dat de functie elders eigenlijk bedacht? Een ambtenaar?

[00:20:29]

Ja, dat weten we inmiddels. Dat is. Dat is inmiddels gezegd. Maar dat wat natuurlijk wel inzit en zo slim is is, is Rutte natuurlijk ook. Dat je enerzijds naar Hoekstra had gesproken in de campagne. Nou, wie weet waar Pieter Omtzigt minister? Nou, hij wilde dus aan opbellen terwijl als zij dat willen, dan kan je dat echt niet tegen hem zeggen. Dat vinden wij ook goed. Dus een beetje een beetje slijmen bij Hoekstra die dat gelukkig toen zei van hallo Vrienten en nu even niet.

[00:20:53]

Maar het is natuurlijk ook. En dat is natuurlijk meer Rutte die als iemand kritisch is of lastig is. Dan moet je hem dus niet van je af duwen. Dan moet je hem naar je toe halen en dat het is. Dat is ook de stijl van Rutte. Hij trekt zich naar je toe. Ja, en dan dan. Dan val je onder zijn. Trollen en doe je het goed? Nou, dan is het een fantastische minister en verprutst het je dan.

[00:21:14]

Dan ja, dan ben je nog steeds Sovjet-Russische minister, maar moet je wel aftreden? Donderdagochtend kregen we te maken met de ongekende openheid. We kregen ineens stukken aantekeningen, stapels papier euh, die we normaal nooit te zien krijgen. En daaruit bleek dus dat Rutte in dit interview van vorige week donderdag gelogen had. Ja, in ieder geval totaal de waarheid niet gesproken heeft. Dat is wel leuk om te vertellen dat je dat je dus als je dus in Den Haag is, liegen vaak.

[00:21:39]

Dat wordt steeds minder. Maar toen ik ooit begon, honderd jaar geleden, was liegen een beladen woord. Ja en. En nu zie je dat er volgens hun onderzoek onderscheid is. Liegen is intentioneel, niet de waarheid spreken. O elk intentioneel en onwaarheden spreken is dat. Dat is natuurlijk wat Rutte van zichzelf vindt. Ja, ik zei toen dat ik. Dat ik er niet over gesproken had. Maar ja, ik was het gewoon vergeten. Dus ja, ik heb daar wel niet de waarheid gesproken, maar ik heb daar niet bewust aan liggen.

[00:22:02]

Toch vielen er wel wat monden open in de Tweede Kamer toen Rutte uiteindelijk ging uitleggen hoe dat dan toch gebeurd kan zijn. Uit het verslag van mijn gesprek blijkt dat het wel over Pieter Omtzigt is gegaan en dat GroepT terecht veel vragen over. Ik kan u dit zeggen. Ik heb naar eer en geweten de pers te woord gestaan over wat ik dacht wel en niet te hebben gezegd. In dat gesprek bij de verkenners. Ik heb mij dat achteraf verkeerd herinnerd.

[00:22:32]

Ik betreur dat ten zeerste.

[00:22:35]

Wat? Wat? Wat gebeurde er met jouw tuned worden?

[00:22:38]

Nou dat ik dacht van jeetje, het is wel een heel dun lijntje. Als je dit argument nodig heb het al zo vaak gebruikte argument om je hieruit te gaan kletsen.

[00:22:50]

Ik lag eerst helemaal in een deuk dat je Genee dit had, dat je het gewoon niet uit ongelovig. Ja en en. En dat je dus dat je dus ook denkt. Inderdaad. Nou, dan loop je zo lang mee dat je dus dacht dat je het zelf niet verzonnen. Dat ie weer terug zou grijpen naar deze oude truc. Ja ja. En dat ie dan daarna weer vol in de overdrive gaat over het feit dat ie niet liegt. Want dat heeft ie wel een paar keer gezegd.

[00:23:13]

Voorzitter.

[00:23:14]

Ik heb niet gelogen. Ik lieg niet. Ik heb niet gelogen. Ik heb niet gelogen. Dan sta ik hier de waarheid te vertellen. Ik spreek je de waarheid. Ik sta niet te liegen. Ik vertel het, de waarheid. Ik sta hier niet te liegen. Ik spreek je, de waarheid liegt er niet over en ik spreek je de waarheid spreekt. Maar wat ik hier zeg is waar. Ik lieg je niet. Ik heb niet gelogen. Ik heb niet gelogen.

[00:23:38]

Ik sta hier niet te liegen. Dit is de waarheid en dat is de waarheid.

[00:23:42]

Dat is de waarheid. Toen je uitgelachen was. Euh. En je hoorde dit aan zo vaak achter elkaar. Ga je dan toch op een gegeven moment denken? Het is misschien wel echt zo. Nou ja, dat is wat ik natuurlijk eerder verwoordde is dat hij een situatie weet te creëren waarin je dus indien ze maar zeggen niet dat wil. Ik vond het een heel Brack verhaal. Ja, maar inderdaad, als ik een rechter zou zijn, zou hem dan kunnen veroordelen dat je denkt ja, maar hij weet net dat beetje twijfel te creëren waardoor ik denk ja ja, weet je.

[00:24:11]

Het is allemaal leuke agenda met lange dagen. Het is onwaarschijnlijk dat ik je met die man kan, maar het kan en en vervolgens euh bedoel. Dat kan je zien als als euh. Het maakt het erger dat de twee verkenners met wie je dat gesprek had ook niet wisten. De man zit ook in het complot. Wat erg, dat is nog op de O. In een brief ook nog afgelopen maandag. Maar de andere kant gaan zeggen ja, dan hebben we daar drie professionals gezeten als die het alledrie niet kunnen herinneren.

[00:24:35]

Daar was het misschien ook maar echt m en is het maar een bijzin geweest. Maar dan wel euh.

[00:24:39]

Twee alerte ambtenaren die dat wel en die bijzinnen allemaal noteerden.

[00:24:43]

Het is wel fijn, want in het begin werd ik ook heel veel naar die ambtenaren gewezen. Dit is wel dus Brugge in die zin. Als we dan deze week dan nog o wee o winnaars moeten aanwijzen, is het de kracht en de precisie van de van de gasten vrij rij. Ja, omdat ze zo netjes opschrijven. En dan nog wel even wat netter vind ik. Volgende keer dat we het ook kunnen lezen.

[00:25:01]

Ja, die notitie, die voorbereidende inventariseren de voorbereidende notitie. Ja, daar is. Dat was misschien iets te kort door de haal. Wel, we hebben dus denk ik nu honderden pagina's papier gekregen.

[00:25:12]

Maar als er dan euh n piep n papiertje voor Ollongren niet voorop had moeten liggen van al die honderden die we nu hebben was het degene die voorop lag. En daar stond toch echt he smeuïger op wat uiteindelijk. Maar over o of Ollongren gesproken. Gisteren was er dus die motie van afkeuring. In feite was het leger tegen. Rutte was t m eigenlijk een motie van wantrouwen. Volgens mij als je aan de hele Kamer had gevraagd, inclusief D66 en CDA vertrouwen jullie deze premier had niemand z'n hand opgestoken.

[00:25:40]

En nu werd het een motie van afkeuring tegen de fractievoorzitter van de VVD. Ja maar bedoel, Ollongren steunt Rutte in z'n verhaal.

[00:25:47]

Die heeft een zelfde soort verhaal. Dat is voor. Dat heeft daar heeft D66 heel handig omheen gemanoeuvreerd in het debat. Maar betekent dat dat zij misschien ook niet meer terug kan komen? Nou, dat is iets wat we dit als punt we hebben. Wij nemen dit op een paar uur eigenlijk wel. Dat debat is afgelopen. Ja, en ik denk dat iedereen ook dus de door de betrokken politici zelf maar frisse adem moet halen. Alle mensen zelf dat ze denken van wat.

[00:26:09]

Wat? Ja, dan gaan we het zelf waarschijnlijk over hebben. Wat betekent dit nou voor de rest van de formatie? Maar ik denk dat ook bijna niemand nog nog echt begrijpt wat er gisteren gebeurd is.

[00:26:17]

Nee, we gaan even nog naar twee andere hoofdrolspelers. Te beginnen bij euh, Sigrid Kaag. Haar debuut als fractievoorzitter van D66, haar debuut als Kamerlid. Een maidenspeech had ze ook. Normaal mag je dan niet geïnterneerd worden. Dat deden ze deze keer maar even niet n moment van deze week. Van haar is me bijgebleven. Toen dacht ik nu draait ze de duimschroeven echt aan. En meneer Rutte. Uhm, u kent mij. Uhm, ik sta hier dan ook met zwaar gemoed.

[00:26:45]

Want u heeft vorige week ook namens mij op dat moment bij de NOS gesproken en hier scheiden onze wegen. Grootste goed is de individuele integriteit voor de woorden kunnen staan. Een patroon van vergeetachtigheid amnesie. Ik ben het vergeten. Hoe kunt u dan in de grootste crisis die we hebben in Nederland dat vertrouwen? Wat denk ik weer geschaad is? Alsnog herstellen. Er is schade en zware schade opgelopen. Is het nog mogelijk dat te herstellen?

[00:27:16]

Amnesie? Daar gaat de geriater dus over.

[00:27:19]

Ja, die verstuurt je dan door naar een neuroloog. Voor testes Mark Rutte. Die zei later ook nog van euh, hoe heet het dqr? Hoe heet het elke amnestie missie aan Amnesty International?

[00:27:31]

Ja, ja, was ik even vergeten maar. Maar dit is een karige. Toen dacht ik van dat dachten we al. En toen het debat begon dacht ik dit is het einde van Rutte. En nu dacht ik dit deed dit. Ze haalt de trekker over.

[00:27:40]

Ja, hier scheiden onze wegen. Je hebt namens ons gesproken en jij ben geen eerlijk mens en ik wel, dus we kunnen niet zeggen. En ik heb een aantal jaren naast ook nog iemand die vanwege die naast hem in het transversale vertelt dat daarbij. En die zegt ik vertrouw jou niet. Dat maakt dat. Dat maakt de lading nog groter vind ik. Ja, en dan? Laten we Hoekstra er ook even bijhalen. Ook zo'n debutant als fractievoorzitter.

[00:28:04]

Die was wel echt ge geërgerd dat ik het echt schandalig vind wat er gebeurd is. We staan voor aap. Echt totaal, maar dan ook totaal voor aap. En het gaat me geen enkele moeite kosten om er opnieuw over op te winden.

[00:28:18]

Geen enkele, die vonden ze bij geen enkele. Nou geen enkele. Dit vonden ze bij de Partij voor de Dieren niet zo leuk. Nee, nee, nee, goed is later uitgesproken tussen Hoekstra en Ouwehand. Gelukkig voor de formatie wel belangrijk. Ja, wie weet wie weet nu wie ze nog nodig hebben.

[00:28:35]

Dus die 1, die 2 ha Carine Hoekstra. Die zit inderdaad al jaren gezellig bij Rutte in de ministerraad. Hoe moet het verder met die 3? Nou, la la la. Laten we eerst even zeggen dat dat zij niet gekozen hebben. Voor een motie van wantrouwen om dat ze dachten van ja, we staan hier met de fractievoorzitter van de VVD en eigenlijk niet met de demissionair premier die ook nog de korona crisis moet leiden. Ja, op het moment dat je die dus die motie van wantrouwen zou steunen dat dan stuur je hem weg.

[00:29:06]

Dan is dus de Kroonen crisis stuurloos. Maar ook hij blijft dan wel fractievoorzitter van de VVD, dus het formatie probleem. Heb je dan ook niet naar uit per definitie opgelost?

[00:29:16]

Dan ga je echt naar nieuwe verkiezingen toe, want dan zit je in een formatieproces met iemand waarin je het vertrouwen formeel hebt opgezegd. Op zo'n stevige manier dat het zelfs in een crisistijd. Het demissionaire kabinet nog echt zonder hem verder zou moeten. En dan wil je daarna wel gewoon weer aan tafel gaan zitten. En dan het alternatief is dan ja. De VVD komt dan met een vervanger van Rutte of zelf in de in de onderhandelingen. Maar ja, die kan die partijen dan ook weer af gaan schieten.

[00:29:44]

Ja, ik hoorde ook nog van iemand die zei wat Rutte hier gered heeft. Is is is de de mogelijkheid van eigen vuur in zo'n kwestie he? Dus dat je eigen partij zegt van jouw tijd is geweest? Maar omdat inmiddels de wegga achter Rutte is zo'n zo vacuüm ontstaan. Binnen de VVD binnen de VVD dat dat. Er is geen mogelijke vervanger als je een VVD top had gehad met 3 4 5. Echt zwaargewichten prominenten. Dan had je misschien als VVD gezegd Mark.

[00:30:11]

Sorry, jij gaat opzij, want je b. Je wordt een sta in de weg voor een nieuw kabinet en we schrijven Pietje of een briefje naar voren die die dat eigenlijk moeiteloos kan. Oversterfte ofzo? Ja, maar dat. Maar dat is dus het probleem. Die persoon is er niet, waardoor zijn partij als ze ook hem laten gaan. Heeft de partij ook in één keer een heel groot probleem? Dat zag ik, vond ik in het beeld ook wel te zien dat Rutte zat daar vrijwel in zijn eentje een rij achter hem zat.

[00:30:37]

Sophie Hermansen, uit de politiek assistent nummer drie op de lijst. Belangrijke 1 vrouw nu in de VVD fractie, maar tijdelijk fractievoorzitter. Maar ook veelzeggend voor de stijl van van Rutte. Dat het altijd weer een voormalig assistent is. Precies is hoe hij het best en lenig overkomen. En dat in de hele kwestie. Dat is natuurlijk. Uiteindelijk zien we hier een machtsverschuiving in de formatie naar naar Kaag en naar Hoekstra. Je ziet Yasar op de eergisteravond toen hij dat voorstel deed.

[00:31:05]

Maak alleen mijn verslag openbaar en de rest niet. Dat moet dan de Kamervoorzitter scannen. Dat. Toen had ik voor het eerst van kijk. Niemand steunde hem. En als er als hij iets wil, is het regie en controle houden. En toen kregen krenken dat beeld van van die olifant die jarenlang de kudde de baas was van de kudde. En nu beginnen de jonge mannetjes. Olifanten die beginnen beginnen hem eruit te duwen. En dat doet dat. Dat gevoel heb dat het proces misschien nog wel steeds gaande is.

[00:31:31]

Laten we even naar het voorstel van Rutte luisteren.

[00:31:34]

Ik maak mij grote zorgen als mensen in vertrouwelijkheid hebben gesproken en misschien ook dingen hebben gezegd over collega's. Je weet het niet. En die daar genoteerd zijn. Niet met de bedoeling om dat ooit naar buiten te brengen. En het zou wel naar buiten komen. Dan loop je het risico dat wij de komende weken eindeloos bezig zijn om persoonlijke verhoudingen te repareren. Dan kunnen we niet werken aan een formatie van een nieuw kabinet. Dus nogmaals mijn voorstel, mijn verslag openbaar.

[00:31:57]

U scant de andere verslagen. U kijkt komt de naam Pieter Omtzigt in uw verslag voor? En zo niet, dan gebeurt er niks. En mijn verslag krijgt iedereen te zien. Dat was toch een hele rare actie, zeker achteraf? Ja, een soort euh. Ja. Maar hoe moet je t omschrijven?

[00:32:14]

Ja. Nou, ik dacht het enige wat je wat? Wat? Wat? Want hij was toen nog zo met het proces bezig van zo'n zoon. Zo'n formatie als teveel openbaar wordt. Ha, want dat heeft ie altijd moeite mee. Dan kunnen de dingen staan, want we hebben ook heel veel dingen gelezen. Staan er dingen in over andere mensen en dan kan het het proces echt schaden. En dan kunnen we straks moeilijk weer verder, nadat dit nou bijvoorbeeld wat probleempje de wereld uit wat er over GroenLinks stond.

[00:32:36]

Daar kunnen best mensen binnen GroenLinks denken van hè? Jij e. En wat heb je daar allemaal gezegd? Weet je? Ja dus. Dus. Dus hij was gewoon een hele tijd nog bezig met de rol van ik ben hier de macht van het Binnenhof en we moeten gewoon verder met die formatie. Ja, maar die mag. Er kwam wel met een voorstel zonder dat ie het even bij uhm. Degene die zijn politieke vrienden zouden moeten zijn. Even in de week had gelegd.

[00:32:58]

Ja dat. Maar dat was steek. Dat durfde die niet meer. Hij voelde aan dat zijn status is tanende, want hij durft het dus niet meer in de achterkamertjes te kiezen om daar volgens mij. Volgens mij is dat het OM van beschuldigd te worden. En hij deed het dus dan op z'n eigen gezag en je zag dat. De kudde wendden zich van hem af en. En hoe dit ook verder gaat, of hij uiteindelijk de komende weken sneuvelt of blijft.

[00:33:18]

D'r is een machtsverschuiving. Hij moet en mag de komende jaren steeds meer in de problemen. Dat jij zegt ook het was een moment dat ie de achterkamertjes durfde die niet meer aan. Bijvoorbeeld ook in dat debat dat die op een gegeven moment riep van ja, ik heb me dat er toch in de aantekeningen stond. Dat heb ik s ochtends om half acht gehoord. Ja, dat was ook het. Het lijkt een soort blunder, maar je kan ook zeggen ja, dat was wel eerlijk.

[00:33:40]

Hij dacht ja, nu kom ik niet meer weg met de daar een of ander smoesje bij bedenken. Ik moet eerlijk zijn, dat is dus zeg ik alvast. En daarna had ie weer een probleem. Ja, dan moet willen de andere. Wil weten wie hem dan gebeld had en dat wilde u dan weer niet vertellen. Was het zo? Net zoals K.G. Heel vilein zei? Het lijkt wel of u vandaag het wil proberen, zoals Hans van Mierlo zei.

[00:33:57]

Probeer het eens met de waarheid. Binnen GroenLinks wordt die wijsheid altijd aan Bram van Ojik toegeschreven. Ja, die wijsheid met vele vaders, zoals dat heet. Moet dat binnen GroenLinks ook af en toe gezegd? Ja, ja, ja, dat is met de waarheid. Jack K.G. Trouw. Ook wordt de geboorte van een machtspolitiek. Ja zeker? Ja ja. Ik denk euh. Die heeft natuurlijk de komende weken nog veel te doen in dat formatieproces.

[00:34:18]

En Hoekstra? Hoekstra wil die twee hebben. Die hebben hun positie enorm verstevigd. Je hebt het handig gespeeld als je tv programma loslaat, dan heb je het handig gespeeld. Goed, daar gaan we het zo nog verder over hebben. We gaan er heel eventjes euh, de wandelgang in. Want euh ja, de nieuwe Kamerleden. Oh ja, dat is pas deze week gebeurd in een vergeten installatie.

[00:34:38]

Die hebben wel een ontgroening gehad, zullen nogal verbaasd om zich heen hebben gekeken denk ik. Uh, waar zijn die? Waar zijn we nou terecht gekomen? Ze moeten hun kamer nog een beetje behangen. En uhm.

[00:34:50]

Verder werden ze in drie groepen van 50 geïnstalleerd. Ja, dat moest natuurlijk vanwege Korona en daarna vertrokken ze met hun eigen bos bloemen naar een lege gang. En daar waren wij ook.

[00:35:03]

Vullings en Van der Wulp in de wandelgangen. Hier zie ik een bos bloemen. Ja, maar ik zie overal bloemen. Maar geen nieuwe Kamerleden.

[00:35:14]

Die worden verstopt. Want ja, ze zijn natuurlijk eigenlijk gewoon gewoon prooidieren voor ons. En dat we ze kunnen verleiden tot een hele uitspraak in Washington, waar ze de hele carrière spijt van gaan krijgen, moeten ze op hun woorden gaan letten.

[00:35:26]

Ja, allemaal opgesloten. Hallo mevrouw Michon.

[00:35:30]

U bent zojuist beëdigd. Klopt dat? Ja, inderdaad.

[00:35:34]

En weet u al welke portefeuille u heeft? Jazeker. Ik ga primair onderwijs doen. En euh, luchtvaart. En ook luchtvaart. Ook Lelystad. Vogels Ja en nee. Dat hoort. Dat is luchtvaart. Nou, dan komen we wel vaker nog op deze kamer. Even proberen bent u dus. U bent dus ook heel erg tegen vliegveld Lelystad? Nee gaat, dat lukte niet. Jammer voor toch? Ja, ook nu kan je nu handelen.

[00:36:00]

Even de gang. Wij denken even om het hoekje gluren.

[00:36:05]

Kijk, daar is het nieuwe Kamerlid van denk Stef van van Baerle. Mogen we wat vragen? Wat is dat voor een bloem? Ik weet niet precies wat het is. Ik heb niet zoveel verstand van bloemen, maar het is nu wel heel erg mooi. Joost, wat is dit? Dat is een PowerVR we al.

[00:36:19]

Wat een schitterend boeket. Ik ben sinds de oprichting van Denk ik bij Denk betrokken. Ik ben lidnummer 007. O ja, o licence to kill. Inderdaad heeft ie ook in die camper geslapen tijdens de campagne. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook in de Kempen heb geslapen. Is het echt waar dat Koersels zo ongelooflijk hard snurkt? En andere bijgeluiden maken dat? Dat vind ik een vraag die dusdanig in de privésfeer ligt dat daar geen mededelingen over zijn getraind.

[00:36:43]

Maar de partijleider heeft daar wel al uitlatingen over gedaan.

[00:36:48]

Ik laten we zeggen dat zeg maar dit thema. Dat had woordvoerder Sjef Zorgen. Ja kijk, de chef staat daar in de spiegel. Zegt vermoeid te maken.

[00:36:56]

O. In mijn hoedanigheid van mens die op zoek was naar een beetje slaap, heb ik de uitdrukking gebruikt dat de heer Qzu nogal luidruchtig was en ik merk dat ze een eigen leven gaat leiden. Dus ik heb dat gedaan. Nogmaals niet in hoedanigheid van politiek leider, maar als iemand die gewoon graag wilde slapen. OK. Maar wat maakt maakt het feit niet minder ernstig. Kunstenaar ook hebben we de dader toch wel? Corrigeerden Ja, ik doe dat. Ja, ik geef toe, ik geef het ruiterlijk toe.

[00:37:23]

Dus. Dus ja, ja, natuurlijk. In het verleden ook ook geleerd om onaardige dingen over collega's te zeggen.

[00:37:32]

Maar dat heeft weer naar D66. Nou, hier moet het feest zijn. Meneer meneer Bouke is er toch goedendag geklopt. Goeie middag. Dat is uw achternaam toch? Mijn achternaam is Balke met Seka. Ja, dat klopt. En met al geloof ik ook nog wat. En uw voornaam? Ja die is voor ons groot helaas. Weet u al wat u gaat doen?

[00:37:50]

Ja, ik mag de portefeuille Klimaat Energie en de hersteloperatie Groningen doen. Zo ja, hoe? U bent niet zomaar een portefeuille. Hoe komt. Hoe heeft u dat geregeld geregeld geregeld?

[00:38:04]

Joost, We staan even te kijken wat normaal is. Zo'n grote portefeuille belangrijke portefeuille. Niet echt niet voor de nieuwkomers.

[00:38:09]

We hebben een een kabinet gehad dat echt klimaatbeleid gemaakt heeft, voor het eerst eigenlijk het groenste kabinet ooit. En het wordt ongelooflijk belangrijk dat we een zo progressief mogelijk kabinet krijgen om daarmee door te gaan. Welk kabinet zou dat dan zijn? Nou ja, goed. Volgens mij vindt er vanmiddag een debat plaats en een ja maar ja, maar het is toch handig als u gewoon als woordvoerder klimaat meteen al even aangeven welke partijen daar dan het best bij horen? Ja, nee.

[00:38:37]

Klimaat is voor ons heel belangrijk, vinden het belangrijk omdat het heel urgent is. Maar met welke partijen? Dat was de vraag. Nou ja, kijk euh. Sigrid Kaag als partijleider heeft dat ook gezegd. Wij kijken eerst naar de inhoud en zijn een noemenswaardig fileert. Zal ik noem eens een paar voorbeelden van partijen.

[00:38:55]

Ja, ik. Ik denk dat we het eerst op de inhoud moeten houden. Daarna komen de partijen haar duimpje omhoog. Van de voorlichter aangenaam. Dat is Joost.

[00:39:07]

Sander, hallo is aan mijn Romke jong. We hebben gewoon hele leuke fractie. Een mooi en divers team. Groot team ook. En het is vandaag ook wel gewoon echt genieten. Het is een heel mooi moment dan de test. Euh, met welke partijen wil D66 in het kabinet? Ja, daar kan ik geen uitspraken over doen.

[00:39:22]

Vandaag is gewoon echt genieten over mijn dag van installatie en al die nieuwe Kamerleden en ook vervolgen daar.

[00:39:28]

Dat begint nu eigenlijk pas. Ja, maar dan zou het via de inhoud moeten. Maar welke partij past daar dan het best bij? Ja, daar kan ik nu ook niks over zeggen. Ja, ik snap dat jullie het vragen. Maar het is nu echt het begin.

[00:39:38]

Dan vraag ik het even anders. Waarschijnlijk zijn de cijfers zijn er dan partijen die u uitsluit?

[00:39:42]

Na Onze partij heeft heel duidelijk aangegeven wat ze wel en niet wil en dat de volgende natuurlijk nee. Uw partij heeft wel duidelijk aangegeven met wie ze niet willen, maar niet duidelijk met wie ze wel willen.

[00:39:51]

Nee nou, u kent ondertussen ook de wegen hier, dus u weet ook bij wie u moet zijn. Dat soort vragen stellen dus niet bij meneer de Jong. U bent gekozen. Ik ben gekozen, dus betekent vandaag ook echt beginnen. Dus ik snap op de eerste werkdag dat de allerbelangrijkste. Racen is voor ons zal het zijn, hoe kunnen we invulling geven aan deze mooie portefeuille? Nou zeggen, geven doe je toch echt je best? Ja, ze zijn al goed.

[00:40:10]

Euh GPR instrueert ja. Terug naar de studio.

[00:40:20]

Leuk, altijd een beetje plagen, ja toch? En dan ben je eindelijk Kamerlid en dan ben je zo getraind dat je dat je niks zegt.

[00:40:26]

Nou ja, goed, we hebben het.