Transcribe your podcast
[00:00:03]

Welkom bij Willem, de wekelijkse misdaad podcast van NU Punten NL en Dag en Nacht Media. Mijn naam is Harry Lensink en tegenover me als altijd collega mayonnaise.

[00:00:19]

We kennen allemaal de verhalen van voetballers die de fout in zijn gegaan en we hebben het hier in de podcast onlangs ook uitvoerig gehad over zware meiden, oftewel vrouwen in de criminaliteit. Die zaken kwamen deze week bij elkaar. Misdaad, sport en vrouwen. In Amsterdam stond Nora Aut terecht voor onder meer een bomaanslag en betrokkenheid bij een liquidatie. Ooit leek voor haar een carrière in het voetbal weggelegd, maar ergens onderweg ging het fout. Wouter Laarmans, misdaadverslaggever bij Het Parool.

[00:00:52]

Welkom! Aan waar wordt Nora ook precies van verdacht? Ze wordt vertrouwd. Verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag in Rotterdam. Daar is ze. In mei dit jaar is daar een bom op een huis geplakt en het huis was al eens eerder beschoten. Er kwam misschien zo nog over te praten en daar is een bom afgegaan. En euh, nada. Buurtbewoners hebben de auto gezien die daartoe weg is gereden. Die auto is later aangehouden in Rotterdam en daar in zat.

[00:01:23]

Nora O uh. En ze wordt verdacht van euh. In diezelfde maand met de moord op Omar. Centjes is een bekende crimineel uit de pijp die euh euh, wiens bijnaam er op duidt dat die altijd alles deed voor geld en die ze ook in mij doodgeschoten en daarvan daar wat van wordt zijn verdacht. En hoe? Hoe? Hoe? Hoe hard zijn? Is het een moer? Gaf Nora. Nora Norrtälje, schrijft Nora. Maar het is Nora.

[00:01:50]

Iedereen noemt Nora Nora. Hoe hard zijn die verdenkingen? Euh. Nou diesem? Die zijn vrij stevig door is. Daar is ze door zijn kleren gevonden in de omgeving van die moord. Euh. En daar zit DNA van Nora op. En ook euh, bloedspetters van Omar centjes dus het slachtoffer. En er is een auto in de omgeving van de auto gezien die euh, waarin haar rijdt of waarin hij opgehaald is en die Omar is opgehaald. Ja, die oma is die avond opgehaald in de auto en de auto die daar zou een auto achteraan aangereden hebben en die auto is te koppelen aan Nora is gehuurd op haar naam, maar ze ontkent alles.

[00:02:38]

In de zaak van de liquidatie heeft ze geen verklaringen afgelegd in de zaak van de bomaanslag. Heftige waar ik was op een deed met een jongen die avond weet waar het was. Korona tijd. Het was Ramadan. Alles was dicht. Ik wilde eigenlijk de jongen wat beter leren kennen. Hij moest kleren ophalen, zei hij die in Rotterdam. Toen ben ik met hem in de auto gesprongen en toen is hij. Heeft hij die bomaanslag gepleegd? Dat verhaal komt nogal overeen met een ander verhaal, werd haar verteld.

[00:03:10]

Want ook in mij is Nora opgepakt bij een poging tot inbraak in De Aker in Amsterdam. En daar heeft. Daar heeft ze gezegd van ja, ik kende die jongen niet. Ik gaf de jongen een lift. We zaten wat te vouwen ze in de auto. Toen zei die tegen mij van Wil je dit effe bijhouden? Dat was een soort zakje met inbrekersgereedschap wat politie later heeft gevonden? Ja, dus, dat toevalligerwijs steeds op de verkeerde plek. Toevalligerwijs ook allemaal in één maand.

[00:03:40]

OK, waarin dat tussen?

[00:03:42]

T Is ook natuurlijk wel coronaire tijd. De mensen kunnen zich wel eens vervelen. Ja, maar kijk ook als je naar de volgorde euh van de van de zaak kijkt. Je hebt dus eerst zeg maar in de tijdlijn. Je hebt dus eerst de moord op Alma en Soley. Dan heb je de poging tot inbraak in De Aker. En dan heb je de bomaanslag. Dat is ook niet een soortement van het. Het gaat van kwaad tot erger. Nee, het ergste gebeurd eerst.

[00:04:14]

Dan gebeurt het minst erge. En dan gebeurt er, weet het is. Het zijn wel twee van die feiten zijn zeer heftige feiten. En het eerste feit is de moord. Ja, dat is het zwaarste vergrijp in het strafrecht. Dat is geen erge iets wat je kan doen. Plus dat toch.

[00:04:30]

Maar dan ben ik ook altijd meteen heel nieuwsgierig. Wat is dit voor vrouwen? Wat is dit voor meisje? Hoe? Ze is 20 nog maar na dat.

[00:04:37]

Dat had ik dus ook. Euh. En euh. Ik. Ik had ook zoiets van Wiest. Did you want? Dit heb ik. Ja, dat is toch een soort anomalieën zeg maar. Samen met Paul Vugts. Wij hebben Ariq altijd geschreven over jonge jongens, de zware jongens en jongens die heel snel afglijden richting de onderwereld. Ik bedoel, Paul heeft na twee boeken over geschreven. Ik heb daar twee boeken over gedaan. Het zijn eigenlijk. Over het algemeen zijn het jongens die in no time afglijden naar liquidaties.

[00:05:06]

Euh.

[00:05:08]

En dat hij eigenlijk ja, dat is een hele stormachtige groei doormaken in de onderwereld en een meisje. Ja, dan denk je hé, wat is dit? Ik vanochtend, toen ik hier aankwam, kwam ik Achmed Akkabi tegen. Ahmed is de acteur en die is ook de producent van de serie Mocro Maffia. En die die ze begon me ook gelijk over hem, want ik las je stuk over dat meisje. Wat is dat jou? Hij dat het? Wat is dat voor iets?

[00:05:36]

En die was daar ook heel erg door gefascineerd. En ik had dat dus ook. Ik denk na dit heb ik toch niet heel vaak eerder meegemaakt? Er zijn natuurlijk wel vrouwen in de misdaad. Maar jou? Hij weet daar net een uitgebreide coldcaseteam podcasting. Dat zie je niet.

[00:05:51]

Ik bedoel, ik was ook verbaasd toen met die serie Narcos Nederland Narcos staat dat je ineens een meisje zag wat Korir was met tactisch kook. Ja, maar dat is nog een kleine rol dan dat. Dat kan ik nog snappen.

[00:06:05]

Geld voor je studie. Wacht even, hier is toch niet een grote rol? Bewijzen toch bij Enora? Hier eens zijn gezweefd zegswijze DayZ is verdachten. Zes verdachten. Ze is veroordeeld voor de poging tot inbraak na goed een poging tot inbraak van iemand van 20. Nou ja, dat kan je nog afdoen als een soort rare jeugd jeugdzonde die in een soort. Ja en neen, het is ook een soort rare avond is is gebeurd wat je wel? Uhm, dus ja nee, dat dat.

[00:06:31]

Maar hier heb je toch wat? Je krijgt toch wel een beetje idee van hij. Want wat is dit voor? En als je nou kijkt naar die medeverdachten? Euh. In al die drie zaken zijn andere in beeld. We hebben die is daar een band tussen, tussen die mannen onderling en tussen die mannen en en een Nora. Nora Ik heb die man niet vast kunnen stellen.

[00:06:53]

Euh, dat wil niet zeggen dat natuurlijk niet is, maar het OM heeft dat ook niet. Ingewijden geven in de tenlastelegging. Nee. Uhm uh. Wat je zou kunnen zorgen is. Zij zijn leiden en vrij wat. Hoe ik het zag een vrij bestaan wat eigenlijk altijd gericht was op die sport. Zij is een voetbaltalent. Ze komt uit een voetbal familie.

[00:07:18]

Haar vader woont in Amsterdam Zuidoost Zuid-Oost, komt uit. Ze is geboren in Amsterdam Zuidoost. Haar vader is een heel bekende hoofdtrainer in de hoofdklasse. Die heeft ook echt succes. Landelijke successen geboekt is dat ze echt een bekende bekende iemand in de in de voetballerij en haar oom is. Directeur van de jeugdopleidingen bij Ajax. De SER komt echt uit de voetbal als in haar eerste. Het eerste cadeau wat zij ooit krijgt was een voetbal en zij heeft Ariq haar hele.

[00:07:50]

Haar hele leven is gericht geweest op een carrière in de voetballerij. Ze was getalenteerd. Ze was heel getalenteerd iedereen. Ik bedoel, we hebben wat mensen gesproken, Paul en ik en iedereen, zei van haar. Eén iemand zei tegen mij ja. Op haar dertiende speelde ze er zaalvoetbal bij het Caland Lyceum. 13 14 was ze toen ze Swaelen. We zagen er zouden door die hele zaal heen, slalom en auk. Ze werd ook omschreven als een aardig en lief meisje die gewoon ja passie had.

[00:08:21]

En dat was voetbal.

[00:08:24]

Een. Want jullie zijn voor Het Parool van afgelopen weekend was er geloof ik. Hebben jullie een groot stuk gemaakt over haar? Ja, en daarvoor ben je inderdaad na haar verleden gaan kijken. En ja, dat is best verrassend inderdaad. Wat je nu net zegt toch ook zo'n talent en ook de karaktertrekken verlegen. Niet meteen iemand die je in deze context zou plaatsen als je kijkt naar de jeugd. Nee. Nou ja, ik kijk die. Dat hoorden wij niet.

[00:09:08]

Wat? En ik bedoel, dat is natuurlijk vind ik ook het werk van een journalist dat je toch kijkt naar van wie is de persoon? Achter wie is dit? Dat is de bedwelmend die we kunnen allemaal opschrijven wat justitie allemaal denkt. En dan euh. Dat is natuurlijk. En dan krijg je meteen de beeldvorming en ideeën. Dat is een eendimensionaal beeld. En daar zit achter. Zo iemand zit natuurlijk altijd wel een heel verhaal. En dat is behaard is ook het geval, dus op een gegeven ogenblik.

[00:09:34]

Ze speelde bij ze Zeeburgia en ze heeft ook gespeeld bij de Noordam Wouter Acadamy. Dat is een Akademy voor mensen die uhm. Euh ja. Een carrière als prof ambiëren. Waar was zou ook Ariq het ene enige meisje speelt. Dan moet je wel al een talent hebben. Word je op geselecteerd neem ik aan voor dat jij speelt. Ze speelde echter altijd met talentvolle jongetjes. Zij speelde ook altijd tussen de jongetjes. Zij heeft ook haar moeder heeft in een interview ooit gezegd ja en Nora, die gaf gewoon aanwijzingen op dat veld vrij.

[00:10:01]

Hij moet daar nu diep gaan. Breid gaan, dat soort dingen. Wanneer de gays en de jongens, accepteer haar gezag ook hem dus. En. En ook op het veld was ze dus niet zo verlegen en zij zich op het veld. Ja, dan is het gewoon een bos. Een bos wil ik niet zeggen. In elk geval een coach zou kunnen zeggen wat ik doe. Want ik weet dat niet. Ik heb dat natuurlijk gehoord van mensen die haar gekend herkennen en die zij die zegt van jou.

[00:10:26]

Zij kon al coach. Dat is niet zo gek, ook als je kijkt wat voor familie ze heeft. Haar vader is natuurlijk een bekende Couzijn en haar oom eigenlijk ook een aapje. Dus het is een seizoen met alleen maar gezag en werd ook geaccepteerd door de jongens op het veld. Uhm, op game kwijt. Zij weet zij zich in de kijker te spelen bij Heerenveen en die profclub uit het noorden des lands een profclub uit. Ja, en dan moet ze dus die kant op.

[00:10:54]

Elke keer na Heerenveen en het verre Heerenveen, want ze blijven hier wonen kennelijk heel ver.

[00:11:00]

Ja, naar kijkt is het is een meisje. Het is een echte Amsterdamse meid. Zij is opgegroeid met jongens uit de Bijlmer uit Oost. Ja, echt een product van die multiculturele Amsterdamse samenleving. En die moest daar tussen de kluit koppen in Heerenveen. Daar moest ze naartoe en die komt er in de polder. En die denkt van wel. Wat is wat van de mocro's naar de boeren?

[00:11:27]

Ja, nou ja, gewoon van de Amsterdamse jeugd naar de naar de boeren. Ja, dat is het wel een beetje. En boeren die denken wat is dit ervoor? Want die zien en een meisje aankomen met een hoofddoek ook of niet? Haar moeder heeft een hoofdrol. Maar die zien een meisje aankomen met een ja geheel volgens de straat mode van Amsterdam. Mooi trainingspak, mooie Adidas jez en ja en het kind komt haar ding doen. En er is niet veel geld in de indie familie.

[00:11:54]

Dus. Kijk, als jij een kind hebt. Wat een profvoetballer wil worden, dan moet je dat stimuleren. Dan moet je dus als jij de vader van Marco van Basten is het bekendste voorbeeld volgens mij.

[00:12:05]

Die Reider Joch overal naartoe. En het kost niet. Dat kost tijd, maar dat kost natuurlijk ook gewoon geld. Benzine? Ja, dat zijn allemaal dingen die je niet niet terugkrijgen. En als je dus zijn moest vijf keer in de week naar Heerenveen. Over de Afsluitdijk? Euh. God heeft jou op kamers kunnen gaan in Heerenveen, maar dat komt dan niet meer. Iemand die in Amsterdam is, dat komt. Het was gewoon geen match. En bij Heerenveen hebben ze ook wel tegen me gezegd ze was eigenlijk niet goed genoeg.

[00:12:33]

En er was dat. Is dat ook deel van. Als je dat zou willen noemen? De tragiek dat ze eigenlijk toch niet goed genoeg was om. Dat zie je natuurlijk vaker bij. Semi-profs of mensen met ambities? Dat is ze ook, want je denkt aan Auke, hij en ze. Je ziet dan haar levensloop. En dan zie je ook dat ze eigenlijk euh. Daar gaat ze terug naar Amsterdam. Dan gaat ze trainen bij die bij die Wouter Acadamy en dan bij het Noordin Wouter, wat een bekende oud-Ajacied is.

[00:13:02]

Een stageplaats te regelen bij Ajax. Bij de Ajax talenten vrouw talenten. En dan denk je zou dat is dan misschien toch je ticket naar jou is wel fijn, maar Naya. En ook daar blijkt eigenlijk dat ze niet goed genoeg is. En daar hoor je van mensen. Die race liep altijd vol trots in haar Ajax trainingspak door de buurt. Weet je wel. En dan haal je dat niet. Dat is voor elke twintigjarigen een heel hard gelachen om dit.

[00:13:34]

Dit speelt zich onlangs als je je dochter kapot ze is toende dat is in 2018 geweest. Jij dus dus vrij recent. Inderdaad ja, dat is dan. Toen was ze dus 18 nog. Maar ja dus aan erbij begrijp ik. Ben al te oud, bent te oud om nog voor foodie talent om met talenten mee te spelen en dan is het daarna. Wordt je prof niet? Nee dan. En als dat er niet inzit is de grote vraag wat nu?

[00:13:57]

Ja en dan zou het zomaar kunnen. Maar dit is volstrekte interpretatie dat je in je omgeving de foute types tegenkomt die zij heeft. Wél een carrière hebben, maar dan in het criminele. Ere wie ere toekomt, zei hij, heeft een interview gegeven aan straatkrant Z. En daar, omdat we haar natuurlijk niet persoonlijk hebben kunnen spreken, we raad hebben we aan geput. Daarin zegt hij Ja, ik heb niet heel veel vrienden. Ik heb ook geen vriendinnen en ik uhm ik.

[00:14:31]

Ik leef, ik leef voor de sport en ik ga af en toe. De enige jongens en meiden met wie ik kan omgaan niet. Ken ik van het voetbalveld en de een. Ja, en voor mij is er eigenlijk alleen sport en uitgaan. En dat soort dingen. Die zijn er niet. En dat verraadt natuurlijk ergens dat je je helemaal eigenlijk op één paard hebt gewed. En als dat waren.

[00:14:55]

Als je topsport wil doen, weet je op één paard. Anders red je het niet in de topsport. Nee dus. De honger is er wel door, de honger is er wel en het talent is er niet. Kijk, jij hebt natuurlijk ook bij Ajax hameren zit er altijd op. Volg ook een opleiding. Want als je het niet redt en dat zijn er altijd veel meer mensen die het niet redden, dan mag ik zeggen en die zitten niet allemaal in het beklaagdenbankje.

[00:15:22]

Of die komen niet allemaal daar terecht.

[00:15:24]

Nee, maar sommigen dus wel. Ik bedoel wat dat is. Kijk ook dat nou ja euh. Uit de tijd van Mink Kok Tony Blanker bijvoorbeeld. Maar waarvan een van Mink Altmark al dat allemaal dat hij onschuldig is veroordeeld. Ja maar amico.

[00:15:41]

Die die vroeger altijd trainde met kleine Seedorf, de beste vriend van Clarence Seedorf was. Zat zeer talentvol, zeer talentvol. Niet houden, ook niet gered. Nee maar. En er zijn ook natuurlijk voetballers die wel een profcarrière hebben gehad en die ook Hamels en daarna zijn afgegleden in een soort zwart gat. En de meest recente voorbeeld is natuurlijk Braai Roy uh, maar Wim Kieft, Glenn Helder en John de Wolf. Noem ze op. En dat ie. Het gebeurt gewoon wel vaker dat mensen de Heilmann kwijt raken na zo'n profcarrière.

[00:16:34]

Maar goed, hij heeft wel even terug naar de naar de rechtbank, want daar zit dan een 20 jarig meisje van al deze verhalen. In ieder geval niets van kwade bedoelingen wil weten. Kijk de gisteren bij de zitting in in de strafzaak. Daar ben ik niet heen geweest. Maar goed, we hebben Paul bij. Paul is naar het kijk echtpaar. Paul en ik. Werken samen en het. Het is gewoon belachelijk als wij met z'n tweeën strafzaak gaan aflopen.

[00:16:58]

Dat is niet de dat. Dat budget heeft Het Parool ook niet. We moeten daar een beetje één en ondeelbaar. Maar ja, nee, maar ik bedoel ik vind het ook raar als als ik ga zeggen ja ze ziet. Het is dus een zus zo en ik was er niet. Ja, dan denkt iedereen wat zit hij na te kletsen. We hebben een. We hebben een. We hebben een mooie tekening gezien. Ik heb natuurlijk ook wel even aan Paul gevraagd.

[00:17:19]

Hoe zag ze eruit? Ja, zei ze, zei hij. Zij maakte een euh, ze toch wel opzienbarende entree in de rechtszaal. Ze had een bandana op haar hoofd en euh, en het soort bril wat Onderstraat jongeren heel geliefd is. Een soort Cartier bril met van die gekleurde glazen. Ik weet niet of je die kent. Ja euh, rappers hebben we ook vaak. Dat soort brillen op een en een Balenciaga slaat echt het. Het straat uniform aan.

[00:17:46]

En Balenciaga trui. Euh de dure schoenen. Ja, dat is iets. Het gaat ja of het wat of het is wat kost. Dat is een tweede. Maar het is natuurlijk ook eerst beeldvorming, beeldvorming. Maar wat is het dan voor beeld? Wat ontstaat als je wat? Wat doet dat bij jou vermoeden? Of heb je daar een gedachte bij over een gevoel? Maar als je dat hoort, zo'n omschrijving en. Wat ik wel altijd bij denk.

[00:18:12]

En het klinkt misschien een beetje diplomatiek, want ik vind eigenlijk dat mensen zelf moeten wij tussen de natie. Dat vind ik ook echt. Of je met een hanenkam binnenkomend of met een zwarte bril op je neus, dan moet je zelf weten. Maar het zou iets kunnen zeggen. Maar zo'n rechter ziet het ook en je ziet dat. Ik bedoel als mensen in een hele dure outfit de zaal in komen lopen dat je straat wel wat uit. De vraag is weet zij dat?

[00:18:40]

Is dit niet gewoon een heel kip van 20? Die denkt na. Ik zie er nu heel netjes uit. Snap je? Ik zie daar voor mijn doen hartstikke netjes zo.

[00:18:48]

Je ziet eruit zoals mensen in een club eruit zien. Ja, in een videoclip. Ja en en euh. Het is wat draag je uit? Ja, maar goed, dan krijg je zo'n officier van justitie die dan ook zegt van dat ze een dagboek dat een dagboek is gevonden van maar waarin ze toch ja, toch wel tegen die richting aan schurken waarin ze opgeeft.

[00:19:10]

Over haar Crescente reptielachtige schrijven waarin ze euh, opschept over criminele feiten die ze in het verleden begaan zou hebben bij rappers. Weet je dat het nooit waar ze precies over opscheppen en wat echt is? Uhm. Euh. Moet ik er voor de nuance bij zeggen dat Weeghel in de tijd van Bruinsma niet, want zijn vrienden zeiden ook dat ze moorden verzonnen en deden alsof ze erachter zagen hoe.

[00:19:35]

Dat is ook van alle tijden. Ja. Ja intussen en ze heeft daarin gezegd dat ze de grootste wil worden dat ze een gangster is na je. Je kent het soort teksten en is dat is dat iemand die door creativiteit de vrije loop laat of niet keek? Het is natuurlijk al die dingen dat zij is wat ze in politie en justitie kringen plusjes noemen. Het draagt bij aan een beeld van een meid die is afgegleden in het criminele milieu. Minnetjes was beter geweest als term.

[00:20:09]

Maar goed, nee, het is juist. Het is intussen minnetjes of plusjes niet in haar voordeel uit. Nee, maar het is dat werk niet in je voordeel.

[00:20:16]

En dat is en dat is euh ja. En ook als je de feiten in ogenschouw neemt. Ja, dat is het zijn wel twee hele serieuze feiten in. In één maand tijd en een wat minder feit. Ja, dat is het is niet best. En zij zegt van haar. Ik ga niet. Over die moordzaak ga ik niks verklaren, want ik ben bang dat ik het volgende de volgende in het Marggraff heen gaat. Euh, ja ja, dat is natuurlijk ook straatcultuur.

[00:20:40]

Omerta. Ja, tuurlijk. Euh en. Maar ook misschien wel omdat je misschien ook niet een heel ander goed verhaal kan. Kijk, als je drie keer gaat zeggen van ja, ik had een tijd en die tijd, die spookte van alles uit. Worden al drie jaar amper Petra. Nou, gewoon geen goeie keuze maken. En hij heeft niks Fouquaert.

[00:21:01]

Dus de officieren die willen dat ze verplicht waaronder ze zich wat onderzoeken.

[00:21:05]

Maar ze zijn al helemaal compleet, want dat is natuurlijk ook altijd iets anders. Verlaten zij altijd van gebruik, maak je gebruik van je zwijgrecht niet alle feiten. Gisteren was even een pro-formazitting. Kijk, op straat gaat het verhaal zijn de trekker overgehaald? Dat ontkent ze hem met klem. Hij en ook haar advocaat zegt daar is geen snipper bewijs voor in het dossier. Maar dat is. Ja, dan zie je dus toch wel van ja. Ze ziet van in twee jaar tijd van van zegmaar nog spelen bij Ajax.

[00:21:35]

Euh, tot in de cel van van vandaag, van het voetbalveld naar de strafbank. Het is wel dat je denkt jeetje.

[00:22:01]

Het klinkt allemaal niet goed, maar we weten nog niet veel. We zijn een beetje en speculeren hier, maar pas over dingen die jullie hebben uitgezocht ontstaat toch een beeld. Marjan, jij heb je voor de podcast die nu bij Storyteller te horen is. Ze meid, ik noem het net al even verdiept in in drie, maar drie jaar oud, moet ik zeggen. A criminaliteit vrouwen in de criminaliteit. Als jij dit hoort, wat denk jij dan? Ja, ik ben.

[00:22:29]

Eerste kans. Bent nieuwsgierig. Ik bedoel, ze komt uit het niets opduiken, maar dat zegt niets. En voor de rest zie je dan. Ja, omdat het zo bijzonder is dat iedereen daar opduikt. Ook wij. Wij makelijk ook ons ook licht schuldig natuurlijk aan het feit dat we benadrukken dat het een vrouw is. Dat ergert. Maar dat is toch ook ongekend? Jongens laten het is gescand. Je hebt niet. Kijk, ik bedoel je hebt niet veel.

[00:22:52]

In De Telegraaf las ik een stuk waarbij het Taymor V van stal gehaald werd. Maar dan moet je ver terug in de tijd. Dan zie je dus dat het is. En recentelijk heb je natuurlijk Naima Hilal gehad, maar dat is wel van een ander kaliber. Dat zijn mensen die heel groot in de. Net zoals Betty Martens naar de N-VA gegaan. Dan gaan we nog wel even terug. Ja, weet je, maar dan heb je het over vrouwen die in de handel zitten.

[00:23:18]

Na toezegging. Het is warmer, maar jij hebt u de afgelopen jaren sterven.

[00:23:22]

Maar als je het dan ook hebt over Tahar moar die was dan zogenaamd uit de handel gestapt en haar geld zat nog in het bedrijf. Maar dat bedrijf ging wel moorden plegen. Ja, maar dat vind ik toch wel anders dan in de auto. Bentein waar? Die ging niet in een auto zitten. Iemand die een bomaanslag ging plegen. Dat is wat. Nee, die woorden zijn het voorkomen. Dat wilde graag dat je denkt dat dit zo van de straat is.

[00:23:47]

En dat is nieuw, toch? Dat heb ik nog niet eerder. Dat wil ik vragen. Je hebt natuurlijk je de afgelopen jaren ook voor je boeken in je straatcultuur en hebt heel veel met jongens opgetrokken. Wil ik niet zeggen. Maar veel over hen geschreven en met zijn gesproken. Ja, was je dit eerder tegengekomen dat een vrouw of dat vrouwen zo'n rol lijken te spelen? Na wat je was, tegen wie wat je zegt mag je tegenkomt is dat ze in de periferie een rol spelen.

[00:24:14]

Dus ofwel ze hebben een relatie met een grote crimineel en sturen wel een soort aan sturende rol. Snap je dus daarin? Euh ja, dat zijn toch vaak familiebedrijven? Dus het meisje heeft een relatie met een grote crimineel. Haar broer gaat voor een groot crimineel werken en zou zo dat soort. Dat soort dingen zien zag je wel. Weet je wel, dat zie je ook wel.

[00:24:34]

Maar ja, dat is ook van alle tijden dat vrouwen dan zo'n achtergrond hebben. Maar dat maar door de aannemer. V. Dat ben ik tegengekomen in het schrijven bij van mijn boeken. Dus dat een SOA niet zo actief als hier lijmen aan de hand zijn zoon Naïma. Weet je wat is hier ook eisen? Ze zijn Reichelt ze. Reichelt is een soort spin in het web. Ze distribueert misschien of ze haar doet, dat doet. Hij handelt en draait alleen maar echt het het zeg maar het werk op straat.

[00:25:01]

Om het zomaar even te zeggen Garnet t. T. Ja, het hitje. Het spotten in al die zaken over Hitler's en spotters ben ik nog geen meisjes tegengekomen. Dat wil niet zeggen dat dit een uit. Dat moeten ook nog wel even gezegd worden dat dit de zaak waarvan Nora nu verdacht wordt een liquidatie is. Dat is ook nog niet heel duidelijk, want het kan ook een ruzie geweest zijn. Snap je een een ruzie die op die avond ontstaan is voorbij.

[00:25:25]

Er is ook geschreeuw gehoord en gedoe, dus dat staat toch allemaal allerminst vast. Het enige wat ik dus wel hier wil zeggen is van ik ben het in andere strafzaken die draaien om zeg maar moord ploegen. Dat waren altijd jongens wat ik heb gezien. En ik heb daar dan ja joh, een witte raaf. Maar ze is gelukkig nog maar een verdachte, maar het kan intussen. Zou zelfs tussen relatieproblemen kunnen zijn.

[00:25:51]

Hoe bedoel je nou nou dat dat er misschien een eerder euh, ruzie was? Ik vond een bomaanslag en inbraak. Ik weet niet of je dan over relatieproblemen zou doen, maar wist je dat er wel geweld op? Was dat niet zo goed wat je bedoelt te concentreren? Het zou dus een relatieproblemen kunnen zijn dat ze dus foute kerels uitzoekt.

[00:26:08]

Wat bedoel je nou dat?

[00:26:10]

Dat zou het kunnen zijn. Maar ze zou ook een. Het is niet uitsluiten. Ja, het is allemaal niet uit te sluiten op dit moment.

[00:26:36]

En nu we toch over sport en misdaad hebben.

[00:26:39]

De Nederlandse overheid is bang dat criminelen steeds meer invloed krijgen op het amateurvoetbal. Marjan.

[00:26:46]

Hoe zit het er? Er is onderzoek gedaan en uit het onderzoek blijkt maar dat is over allerlei soort sporten. Maar het blijkt dus toch dat. Euh ja, dat daar euh, mannen zijn die misschien wel geld willen stoppen in voetbal. Maar ja, het is ook niet zo gek. Criminelen hebben ook een privéleven, kinderen en geef wel eens aan goede doelen. Maar dat dat? Dat zou dan zeg maar puur zijn vanuit wat je net zei. Het idee van ik heb wat op de bank staan en ik tracht de club een warm hart toe.

[00:27:20]

Laat ik daar aam. Laat ik daar eens wat insteken of ik heb nog een potje thuis liggen. Hij Maar dat de angst is dat ze echt invloed willen uitoefenen op die clubs en daar hun geld willen witwassen.

[00:27:32]

Dat is natuurlijk ook de reden waarom waaronder ook het nieuws in het nieuws was dat de KNVB zegt van we moeten optreden en er moet samengewerkt worden om te zorgen dat de onderwereld niet de grip krijgt op deze sportverenigingen.

[00:27:47]

Maar hoe groot is het probleem dan? Wat is nou ja, kijkt? Het wordt als je naar AZ als een. Als er zulke officiele uitspraken wordt gedaan denk je dat het een heel groot probleem is. En als je dan kijkt naar umm. Ja, waar het precies vandaan komt, dan, wordt er gezegd. Eén op de acht clubs heeft er wel eens mee te maken gehad. Successful? Ja, da's best veel, maar veel schade opziener Nederland.

[00:28:11]

Maar het gaat ook om de geruchten sfeervak H. Ervan dat ze hebben horen zeggen of dat iemand misschien wel euh een foute achtergrond heeft en misschien ondertussen z'n leven verbeterd heeft. Maar goed te zijn. Best ook voorbeelden uit het verleden. Dat het euh. Ja, dat dat er inderdaad geldt voor voordeel van de Kamer.

[00:28:31]

Wat wil de KNVB? Want dat is de derde de. De voetbalbond die nu aan de bel trekt.

[00:28:37]

Nou, wat willen ze gaan doen? Verb wil dus dat er samen wordt gewerkt tussen de politie, de FIOD en een belasting. Het is het oude verhaal van ondermijning, onderwereld, bovenwereld. Dat moet gezamenlijk worden opgetreden en er moet gewoon alles gebeuren.

[00:28:50]

Dus, zeg maar de administratie van al die voetbalclubs gaat straks naar het OM. Ja, en een bewijs is dat een teken dat de die zou moeten ook optreden?

[00:28:58]

Ja, want het is ook ontzettend moeilijk om bijvoorbeeld een club te verbieden. Jouw collega Paul Vugts heeft bijvoorbeeld geschreven over de voetbalvereniging in Oostzaan. Of C. Ja en ja, daar zijn ze al jaren bezig. De de gemeente om te zorgen dat iemand die daar geld in stopte ene meneer Marwan Khayari, dat ie ze. Daarvan vinden ze dat dat geld de herkomst niet helemaal zuiver zou zijn. Maarja, dan moet dat wel aangetoond worden. En dat is bijvoorbeeld heel erg lastig.

[00:29:35]

Wil de burgemeester zegt van het moet gebeuren en dan komt er een rechtszaak. En vervolgens ja, bij de rechter wordt toch niet echt bewezen dat dat het geld wat in die club gaat dat dat spul is noemen?

[00:29:47]

En zwart geld Bibob procedure voor sportclubs. Ja, dat is wat dat is.

[00:29:51]

Dat willen ze eigenlijk. Wat? Wat? Wat er nu gaande is? En ja, kijk, het is ook altijd wel zo gek met zooi.

[00:29:58]

Zoiets. Dan lees ik een verhaal van Paul. Denk zijn geen. En dan komt bij mij weer boven van he. Dat was een man die ooit ontsnapte ook aan een liquidatie. En er was echt een bizarre liquidatie. Boogers in de jaren negentig. Je Agudelo? Dat was er in de tijd van drugsbaron Zwolsman. En die had ook een wit. Was het een visie voor geld? En daar stond aan het hoofd een man? En ja, die maakte gebruik, volgens justitie dus van deze Jordanese contacten.

[00:30:30]

Een van hen werd vermoord en vervolgens werd er ook een aanslag gepleegd.

[00:30:34]

Op deze manier Khayari de man die dus nu ter discussie staat in een OSA.

[00:30:39]

Bizar dat we daarom ook nooit vergeten, want er zat een UH bij zijn huis. Eerst was er de aanslag op een Bentley hater, een GE. Dus hij had toen ook al veel geld. Het is iemand met een rijke vader in Jordanië. Dat is ook zijn verklaring voor z'n geld.

[00:30:54]

Oh, dat bedoel je met Jordanese een Jordaniër. Kijk, ik heb er heel andere als Australië.

[00:31:01]

Hij zou zeggen dat je vanzelf zou worden hier in Nederland en nu Bentley. Nou, daar zat een bom onder. Maar nou, daar kwam niet met de schrik vrij, want da's een dikke zware auto. En een volgende aanslag was dat ie? Dat er achter zijn huis ineens uit de sloot een kikvorsmannen tevoorschijn kwam en met een mitrailleur die op hem schoot. Gelukkig heeft ie ook dat overleefd.

[00:31:21]

Hij was toen ze allemaal niet dezelfde man die dus nu in V die dat gedoe rond die voetbalclub in Amsterdam ja in Oost word wordt. Word wordt besproken. Ja. En dat maar naar. Maar dat zijn de artiesten. Het is allemaal zo Heerse name is die man natuurlijk nog niet crimineel. Ik bedoel. Hij was slachtoffer in die tijd. En hij is geloof ik nog wel een keer in geloof. 2019 veroordeeld voor witwassen. Maar euh ja, maar waar?

[00:31:52]

Waar gaat u weer tegen in beroep?

[00:31:53]

Maar je geeft ook geld. Je geeft het als voorbeeld om aan te tonen dat het gewoon verdomde moeilijk is als je al verdenkingen hebt. Of als je iemand zou willen weren omdat met gegronde redenen te doen. Ja, dat lijkt me en hij verzet zich hier ook toch tegen. Ik meen dat. Hij heeft ook gesproken met je collega met Paul. Ja maar hier houd je echt. Ik heb niet. Ik moet jullie daar het antwoord schuldig maken. Nee.

[00:32:15]

Dat schrijft De Tijd. Als ik daar iets over gezegd v v. Ik weet het niet goed genoeg. Maar jij kent ook de verhalen toch wel. Maar goed, hij bekijkt het. De verhalen kennen we allemaal in de I. En ik moet wel ook zeggen dan denk ik ok. Dus dan krijgen we nu dit weer met ondermijning. En de volgende keer zijn het weer de zonnecentra en lokale korfbalvereniging. En weet je wat het is wat elke keer in dat o wat ik elke keer heb in dat hele ondermijning verhaal is ja.

[00:32:43]

Criminelen maken ook deel uit en van de samenleving. Dat is heel gek, want het is. Ze stellen zichzelf natuurlijk buiten de samenleving, maar ze lijkt wel in de samenleving. Elke keer als er dus ja, als daar dus contacten zijn tussen criminelen en de gewone burger, dan is dat nu. Euh euh. Ja, dat is ook voor mij mijn ding.

[00:33:02]

En ik hoop dat de bak de bakker wast ook wit als hij z'n brood verkoopt. Daar lijkt het ook al wat juwelen handelaren. Maar ik bedoel een euh, een crimineel doet ook boodschappen bij de Albert Heijn hé. Die eten niet alleen maar goud dat je wilt. Het is gewoon niet zo. Dat is dus. En daar lijkt het ook het verhaal met voetballen natuurlijk op. Want je kan je voorstellen. Maar goed, maar wel van het knooppunt. Maar daar zit natuurlijk wel een en een onderscheid in dat je de.

[00:33:29]

Soms heb je gewoon criminelen die hun machtsbasis vergroten en misschien ook gewoon omdat ze voetbal helemaal te gek vinden. Dat kan natuurlijk ook. Of kickbokser? Of weet ik veel wat? Of of of nou ja, karakter. Uhm, weet je wat die nou gewoon zijn van zo'n vereniging gaan sponsoren? En die krijgen daar dus een hele stevige vinger in de pap in de PA en andersom. Ze wijk de pijp uit je knooppunt. En ja, dat was een zaalvoetbalteam.

[00:33:58]

Ja daar op de tribune zat zag het zat. Zaten mensen die later geliquideerd zijn en daarvan dachten recherche ook het verhaal luister. Dat is gewoon het speeltje van een bekende Amsterdamse crimineel.

[00:34:12]

Ja ok, maar soms zie je dus ook bijvoorbeeld. Er is ook een voetbalclub in Utrecht Magreb 90. Was dat bijvoorbeeld? Ja, dat. Daar was verder. Daar werd geld in gepompt. De voetballers gingen goed en wel. Ik bedoel toen, Ali Akgün speelde natuurlijk ook maar Türkiyemspor remspoor en daarna Nedim Image was daar de voorzitter en hij is niet meer. Ze zijn allebei niet meer.

[00:34:37]

Je wilde wat gaan zeggen over het knooppunt. Ja, dat wil ik nog even in toe. Want wat was daar nou precies aan de hand? Dat is toch wel echt een club waar het aantoonbaar fout is gegaan? Aan de Amsterdamse recherche was die club van de Amsterdamse recherche gewoon echt een echte doorn in het oog. En dat uh uh, dat was gewoon omdat spelers werden uitbetaald door leden van de criminele organisatie. Dat is volgens mij ook vastgesteld. En ja euh dat.

[00:35:04]

Daar hadden criminelen hadden daar een hele stevige vinger in de pap. Dat was toch de groep rondom Hoessein A. Een bekende crimineel uit Amsterdam die al lang niet meer in Amsterdam woont? En zitten we zeg maar in de huidige zou ook die kant gaat het dan op? En de liquidaties dat hij figureert daar in de zijlijn? Ja, euh, ja en nee. De leden van die groep die zijn gesignaleerd op de op de tribune eind v d e en later geliquideerd ook en op een grauwe aanblik, doofde dat een beetje uit toen het financieel metier.

[00:35:41]

Het heeft de machtsbasis van die club toen het financieel minder minder ging met die criminele groepering. Althans, dat is de. Dat is dan de aanname was dat eigenlijk daar ook waren. De successen van die club werden ook minder. Ze konden natuurlijk minder goede spelers kopen. Dat is SCCA en je kan met met die geld, want dat geld kun je natuurlijk de speler halen die je wilt, want je kunt beste speler kopen aan. Dat is het altijd.

[00:36:06]

Dat zag je ook bij Trekdier, met met Jong Barry's, maar je moet wel voetbalgek zijn. Het is niet iets wat je doet als je helemaal niet van voetbal houdt. Nee, maar goed. Aan de andere kant kan het ook. Maar het geeft de staat is inderdaad links de zijne. In een buurt, in een gemeenschap.

[00:36:20]

Dat is natuurlijk wel wat het wat het doet. Goed voetbal, al staat een statussymbool voor de crimineel lijkt me een mooie afsluiter. Dank je wel Wouter. Fijn dat je weer aanschuiven aan. Staan er spannende dingen op de rol voor jou de komende weken? Ja, ongetwijfeld, maar niet dat jij weet waar je woont. Ik weet het wel, ik wil het nu nog niet zeggen. Ja, we hadden het in de gaten. We komen er vanzelf achter aan.

[00:36:45]

Dat zou voor Willem. U kunt ondertussen een abonnement nemen via uw favoriete podcast Feed. En dan heeft u vragen. Dan horen wij het graag. Ik ben het Harry Lensink op Twitter. Marjan is het Hüsker Marjan. Mailen mag ook naar vragen. Het wil een podcast punten na. Dank voor het luisteren en graag tot volgende week.