Transcribe your podcast
[00:00:07]

Welkom bij de wekelijkse mis, dat podcast van Dag en Nacht Media. Mijn naam is Harry Lensink en tegenover mij collega Marjan Heusschen.

[00:00:15]

Harry, laten we beginnen aan. Het was afgelopen zondag precies tien jaar geleden dat Onderwereld kopstuk Stanley Hillis werd doodgeschoten. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wie de ouwe, zoals heeft als bijnaam luidde, heeft vermoord. Wie had er een motief voor de liquidatie? Wat was zijn positie op dat moment in het milieu? Met wie lag die overhoop? Waar gaat het bespreken met fietspooling? De biograaf van Hillis en samen met Martijn, de schrijver van het boek De koude eeuwen.

[00:00:43]

Welkom Vico! Wanneer hoorde jij voor het eerst over Hillis? Wanneer wist je van zijn bestaan?

[00:00:50]

Uhm, nadat zal denk ik geweest zijn in 2000. Euh, voel dat ergens in 2000. Vijf of zelfs vijf of zes. Uhm. Dat euh. Op de redactie van Panorama waar ik waar ik werk. En uhm. Volgens mij was het via een andere crimineel die zei van ja euh. Degene die echt ertoe doet. Of zouden dat dat is? Dat is niet een man hé. Daar ging het toen over. Daar is ie niet een man uit Amsterdam, maar dat is mannen.

[00:01:23]

Den Haag.

[00:01:24]

Het was rond de tijd dat alles alle ballen op hol juist ligt.

[00:01:28]

Juist, het was rond Holleeder die die afpersingszaak van onder andere Endstra zou. Kwam die voor overnamewet Nethe? Uh, hoe heet het? Hij werd net gearresteerd daarvoor. En nou ja, iedereen had het natuurlijk over Holleeder. Ik geloof dat wij elke week zo'n beetje hun cover over Holleeder hadden. En uhm. Euh. Toen? Toen kwam iemand naar mij toe en die zei van naam maar de echte baas, dat is iemand anders. Weet je al die zei dat, die zei dat dan zeg maar.

[00:01:52]

Dat zegt Holleeder tegenwoordig al. Ja, dat zegt Holleeder. Hij komt er helemaal goed uit voor een Atonaal. Zijn ideeën? Ja, maar het is ook wel een beetje.

[00:02:00]

Zou hij een Marjan? Jij kent. Jij kent m al veel langer. Ja, jij gaat ook al wat langer mee. Maar euh, behoorlijk. Ik neem aan dat het jaren tachtig negentig is dat je het was.

[00:02:10]

In de jaren eind jaren negentig was na de iure Theo affaire. Toen ging ik een verhaal schrijven over Mink K. En Jan, die ik eigenlijk niet eens met naam durfde te noemen. Want als ik die namen hardop zei op straat tegenover iemand, dan was het meteen met een vinger voor de mond van S. Dat waren enge mensen en die waren twee waren adjudanten van een nog engere persoon, namelijk Stenden Jha, en vervolgens kwam ik Stani haar tegen. In het onderzoek naar Uhm kan u de rechterhand van Klaas Bruinsma.

[00:02:48]

En ze hadden heel graag iets van u en stemde Hiddes aan elkaar willen koppelen. Wie zijn ze? De politie, justitie en in het. Toen men dus eindelijk bezig was met het onderzoek naar èchte en u was er een mega dossier. Op de eerste dag dat dat dossier zeg maar ergens te vinden was, heb ik in op vrijdag dat hele dossier in mijn autootje geladen mee naar huis genomen. Alles duizenden pagina's zitten scannen en kijken of ik die Stanley Hillis tegenkwam.

[00:03:20]

En het enige contact wat ik vaststelde was dat er een telefoongesprek was uit Den Haag met iemand met een Haags accent. Met Etienne U. En dat ging over Bomer. Weet je wel? Nou ja, achteraf. Homo of bommen? Nee, bommen Rome. Maar dat is. Ja, toen was ik nog misschien wat naïef en dacht er gaat echt al verbouwen. Maar ja, later las ik ook wel eens verhalen over dat coke vanuit Suriname in hardhout in bomer naar Nederland ging.

[00:03:47]

En dat was het dossier van van ethyn. Hij voelde daar kwam een man in met de Haagse actie Maar goed, heel.

[00:03:54]

Hij is toen nooit aangehouden. Alleen water je en nu maar heel summier.

[00:03:58]

Dus ja, en en daar zit toch al een analogie met de jaren daarna. Tot op heden is er toch heel veel mysterie rond de positie van Wilders. Daar gaan we het ongetwijfeld uitvoerig over hebben. Uhm, ik herinner me trouwens maar Jan-Bart bij. Ook al is voor de deur hebben gestaan bij helers zijn woonadres in Amsterdam-Zuid.

[00:04:20]

Ja, volgens mij hebben wij te grc eerste grote verhaal over over Stanley Hillis geschreven bij leven. Vroeger Nederland en Vrij Nederland en we hebben het hier vast al werken. Het enige wat hij ooit ons heeft bezorgd was zijn knipsels uit een Zweedse krant over een corrupte commissaris. Al dat Knipscheer heb ik ook gehad. Ja van. Ja ja, ja van de advocaat. Ja, ja ja. Jaren later ja. En wie weet wat hij op dat moment wilde.

[00:04:48]

Wat wij uitzocht zochten? Geen idee. Ik heb wel eens een serie gezien over al corruptie binnen de politie in Zweden, een soort IRT affaire in Zweden. Misschien dat die onze daar toen al op wilde zetten? Geen idee. Dat was een heel vaag.

[00:05:02]

Hij wilde niet reageren op het portret. Inderdaad. Nee. En vervolgens geschreven. Stonden wij op de Gerrit van der Veen stad midden in de nacht met ons verhaal in de hand? Nee, we hebben door de brievenbus geduwd. Nooit meer van gehoord. Misschien heeft die jullie wel gezien. Want in die op die in die straat hebben ze allemaal wel iets aan die slaven geconfisqueerd door justitie. Ja, klopt het? Heeft u nog heel veel moeite voor gedaan om die terug te krijgen?

[00:05:26]

Dat hij nog het nummer van Lief Gerrit van de. Nou, laten we daar niet nu niet allemaal adressen mee beginnen, want voor je het weet krijg je groupies die die dagen aan de deur komen. Uhm. Ja, maar goed ook. Daarna je zei het al euh, kan je kan je iets van een schets geven van van vogelvlucht. Want een heel lang verhaal. Je hebt er een heel dik boek over geschreven. Het is dus een heel eind.

[00:05:49]

Helaas ja, in Den Haag en dan uiteindelijk beland in Amsterdam, waar die ook uiteindelijk het leven laat. Ja nou hij. Euh. Hij is geboren in Den Haag. Inderdaad. En euh, hij euh. Was daar al bezig met. Ja kleine criminaliteit, met inbraken en met euh ja, op een geheime IE overgestapt op overvallen.

[00:06:11]

Uhm en bankrovers waren toch wat zeg je bankrovers? Ja. In de vroege tijd. Ik geloof dat ie een in 62. Hij komt van zesenveertig, dus in 62. Ze is de eerste veroordeling. Uhm, en dan moet ie ook naar een internaat in Rekken. En nou ja, goed. Euh daar. Ja dat. Dat gaat natuurlijk. Daar komt ie ook maar in contact met allemaal mensen die ja dit die dit uh uh niet zo nauw nemen zeg maar vrije jongens.

[00:06:39]

Ja ja ja en euh op een gegeven moment. Op zijn zeventiende wordt ie geplaatst in een euh, in een euh euh, in een pleeggezin. En het grappige is dat die mensen. Daar heeft ie altijd contact mee gehouden dat. Daar leert hij eigenlijk. En dat die mensen daar komen trouwens uit Amsterdam. Dus dat is de eerste keer dat ie naar Amsterdam gaat. Dat waren keurige mensen. Ja ja, er waren hele nette mensen. En uh uh, die had t echt goed vol met m en daar heeft ie.

[00:07:04]

Ik heb daar gehoord van andere mensen als die voor het eerst geleerd. Uh wat wat liefde eigenlijk is. En nee, want dat hebben ze heel liefdeloze opgegroeid. En wat grappig is om te vermelden is dat. Ik heb er iemand aan toegesproken. Samen met mijn collega Martijn heb ik iemand gesproken die uhm uh. Dat is ook een vriend van hem. Uit er uit dat internaat uittrekken en die vertelde dat euh. Hij had er een loods in Amsterdam-Noord.

[00:07:28]

Samen met Hillis en op het bureau van Hillis stond altijd een foto van die twee mensen. Dus ja, dat vind ik dan wel een mooi detail. Weet je wel dat je dan helemaal niet ergens anders zal terugvinden? Zo snel over Hillis. Maar een dader? De liefde leren kennen. Maar het is uiteindelijk niet goed gegaan. Euh. Vrij snel op het slechte pad gekomen. Klopt. En dan nooit meer van afgestapt. Nee, nee, hij is euh.

[00:07:52]

Ja hij is eigenlijk van euh. Euh bankovervaller is ie, heeft ie euh een aantal euh veroordelingen gehad. Hij is oké. Hij heeft ook a.

[00:08:01]

Hij is ook leider geweest van een soort roversbende in en in Amsterdam. Uhm. Euh. Hij is veroordeeld daarvoor en hij is ook heel vaak ontsnapt. H. Dat is natuurlijk z'n grote ja unique selling point zou je kunnen zeggen.

[00:08:14]

Euh, geest is vrij. Zij die dan tegen Markel, liet Kleijwegt, die toen in de gevangenis in Scheveningen moesten, een reportage maken in Vrij Nederland. Ja, dan zat er hele zware jongens allemaal. Ja en ze mag. Een lied vertelde ons toen van ja voor sommigen. Ja, die waren toch wel behoorlijk eng. Maar Stanley, ja, dat was zo'n lieve man. Racoon ging schuilen, die kookte zelfs voor mij.

[00:08:36]

Ja, Charlie Da Silva en dat soort types mochten ook wel aanschaffen. Die had een parkiet. Nou, dat is wel grappig. Wat jij dan wat je zegt nu. Want Charlie is juist weer de link naar de Klaas Bruinsma organisatie waar die later dus bij is gaan komen. Want Charlie ging eerder euh. Kwam eerder vrij dan euh dan euh dan Hillis. En uhm. Op een gegeven met kwam Hillis ook vrij. En toen heeft Charlie me opgezocht en die heeft gezegd van hij euh, wil je meedoen?

[00:09:02]

Ik heb misschien iets leuks en een klusje en dit en dat. En ja, toen groeide die eigenlijk zou in die organisatie van Bruinsma. Daar is ie ook weer een euh en euh een opkomend talent tegengekomen. En dat is natuurlijk Mink Kok. En uhm ja, die. Dat is een koppeltje geworden. Euh, Mink en en Sten een farmer. Euh ja. Een jaar later is Femur daar weer bijgekomen. Ja klopt.

[00:09:26]

Was een soort grote broer voor Mink Kok, min of meer in die tijd. Ja, Kok, die verdween voor lange tijd achter de tralies. Femur. Hij heeft het leven gelaten. Helaas helaas. Verdween toen ook een beetje naar de achtergrond. Of helemaal niet.

[00:09:41]

Nou ja, als je het OM mag geloven dan is ie bezig geweest met een soort euh driemanschap met Holleeder en Soerel. Maar dat volgden elkaar moeiteloos op. Nou, ik weet niet, ik zal niet zo gauw.

[00:09:55]

Tijdens het grote liquidatieproces Passage heeft Soerel daarover verteld hoe hij toch een soort buitenland man was en zaken deed voor de organisatie van een hele stad. Kok en Femur daar waren weggevallen. Ja, maar hij zei dat hij zei toen wel ja, ik heb niets niks te maken met moorden, maar ik heb wel iets te maken gehad met drugshandel.

[00:10:17]

Ja ja, hij is in principe begonnen. Euh, kijk, ik heb. We hebben ook een video nog gezien van die beroemde video dat ze met z'n allen voor de hele Deltawerken zijn. De hele Dld organisatie vakantie presidente. Ja, nadat ze naar Spanje gaan of eerst willen ze naar de VS toe om Oranje te zien voetballen in '94. Maar dat gaat dus helemaal fout en ze worden teruggestuurd. En uhm, dan gaan ze met z'n allen naar Spanje toe.

[00:10:41]

En dan zie je dus een jonge dino. Nou euh, ook met die groep. Euh mij meedoen en dat is in 94. Dus ja ja, die zat er wel héél in. Helaas is er dan ook bij. Maar die staan beetje als je wat ouder dan de rest. Nee, maar Hillis is niet euh bij die trips bv. Euh meegegaan. Hij staat wel op de foto toch? Euh. Daarna Haven.

[00:11:00]

Ja, maar dat is weer euh. Twee jaar later. Dat is in euh, Althea. Dan is ie 50. Dat ie 96. En dat is voor de verjaardag van Hitler. Dat is de 50ste verjaardag van Hitler.

[00:11:10]

En daar zie je een mooie doorsnee van de. De top van de onderwereld in India. In die tijd. Ja ja, klopt wel. Ja ja haha. In ieder geval die groep H. Laat ik het even zo zeggen, want je hebt natuurlijk een vaste groep die kon profiteren van de handel. De drugshandel die ze mochten doen met medeweten van de politie.

[00:11:28]

Ja, ik heb wel al wel eens gehoord van ja, van van mensen ook die ik heb gesproken voor. Voor het boek en voor de koude heb ik ook gehoord dat op dat moment was het al minder. Begrijp je dus dus. Het was al euh ja, wat de hoogtijdagen waren voorbij.

[00:11:42]

Ja, want waar inkomsten?

[00:11:44]

Euh. Nou, daar weet ik niet. Maar in ieder geval. De sfeer was anders. Dat klopt natuurlijk, want de boel was geklapt. Ja, precies die ik bedoel. En justitie zat toen al achter Mink Kok aan. Ja, ik zag de Nachtwacht. Ja, precies daar was de Nachtegaallaan de wapens. En daar gingen dan altijd verhalen over over dat de oude het Mink Kok kwalijk zou hebben genomen dat hij niet ook net als hijzelf een beetje op de achtergrond bleef omdat ze konden genieten van al hun drugshandel.

[00:12:14]

Precies daarmee. Mink was toen in de althans volgens justitie in de wapenhandel gegaan. Maar en daarbij door de mand gevallen? Ja maar. En in al die connectie speelt helaas een rol. Ook volgens mij toch in die wapenhandel? Daar nog wel. Was ie wel mee met mijn Minka ging niet naar Libanon, zijn foto's dat ze samen wapens uittesten. Ja, of speelde helaas daar geen rol in.

[00:12:36]

Nou is zoals ik het heb begrepen. Uh, was Hillis juist niet echt van de wapens? Uhm, ik heb uh afgelopen week nog even contact gehad ook met Mink. En die zei van uh vond ik wel weer grappig. IJzervallei die die wapens. Da da da. Dat moet je. Dat moet je vergeten. Daar was helaas helemaal niet van. Die liggen alleen maar in de weg, zei hij dan. H. Dat zijn is en euh, ja ja, nou, dat is het verhaal.

[00:13:02]

Wat destijds dus ook al werd verteld. Dus Mink bevestigt gewoon wat toen ook al uh, maar nogmaals onderdeed over Hillis. Hij hoorde wel bij de bij de top. En toch was ie nooit echt in het vizier van de opsporingsinstanties. Dat is het gekken juist, want op een bepaald moment gingen door toen bijvoorbeeld Mink Kok werd opgepakt voor de moord voor een moord in 93 op Uhm. Van der Heijden. Van der Heijden. De moord op Van der Heijden.

[00:13:29]

De voordeur boomsoort die in Scheveningen. Ja, dan zou je toch denken de hele groep geen. Toen konden ze constateren de politie aan de hand van de mobiele telefoons naar de plek waar die moord werd uitgevoerd. Ja, dat is dat. Daarna zaten dus ook telefoons bij die kennelijk ook toch wel bij Hillis hebben moeten gehoord. Maar iedereen had een katvanger telefoon van iemand anders. Klopt, maar dat maak je op uit het verhaal dat iedereen al die telefoons ja er naartoe waren.

[00:13:57]

Dat heb ik ook wel eens gehoord, maar ik heb dan wel eens gehoord dat iemand een en volgens mij was dat een een agent die uh uh die die dat zei ook in voor de interviews die we voor het boek hebben gedaan van ja, maar dat is nou typisch weer een geintje van zo'n groep H. Dus dan gaan ze één iemand he? Het charter is het dan. En dan neem ze een zak mee met alle telefoons van al die mensen.

[00:14:18]

Ja en nee hoor, maar ja, want er waren foto's gemaakt van een dak.

[00:14:23]

Observatie, foto's ook toe. Nou ja, waarop je zag een aantal mensen wel wa wel degelijk die bij die groep hoorde.

[00:14:29]

Oh nee natuurlijk. Ik noem maar even iemand. Maar het zou eigenlijk het hele staan en dat zijn dan. Volgens mij begrijp je dus.

[00:14:36]

Dus het is je praat erover als je alsof je het een goeie grap vindt. Nou, ik vind het, laat ik het zo zeggen. Euh, en dat is natuurlijk ook wel kenmerkend voor euh ja, Hillis en maar ook voor hem Fomenko. Weet je wel. Het zijn wel jongens. Het zijn wel mannen die die die verder denken dan euh. Euh, alleen maar dat de misdaad. Het is ook een beetje denken aan van ja, hoe kan ik het zo brengen dat het bijna niet h.

[00:15:02]

Bijna niet te pakken is? Het is echt, maar ja, als er dan vervolgens iemand wordt vermoord. Ja, nee, dat is heel vervelend en absoluut geen greintje. Maar wat zeg je dan? Is dat geen gein? Nee, het is zeker een geintje. Nee, nee, zeker niet. Nee, absoluut niet aan. Maar goed, dat was dus daar. En daarin is ie ook niet vervolgd. Uhm, nou ja, en en dan de Nouy.

[00:15:21]

Jullie noemen ze al door. Holleeder en Soerel komen in beeld als die andere wegvallen. Ja, daar wordt ook van gezegd dat hij samen met die twee een drietal vormde, wat onder meer door Endstra heel specifiek wordt benoemd, maar ook door mensen in de omgeving van Endstra nu. Daar zag je weer niet dat Himmlers een prominente rol kreeg in indie zagen in een entree in het vervolgen van Holleeder voor die afpersing.

[00:15:48]

Dat is ook het Yota, want hij ook. Hillis kwam bij Endstra omdat hij zijn geld terug wilde. Maar. Daarmee is een aantekening bij natuurlijk het geld wat Hillis terug wilde als geld uit je tijd. Dat was weer dat besmette geld, dus misschien dat daar een soort connectie is te vinden. Waarom ze niet achter Hillis aangingen? En wel achter Holleeder? Want Holleeder kon een complot.

[00:16:11]

Zoals je dus dan suggereerde dat de overheid hem liet lopen omdat het dat hij te veel kennis had van een periode waar de Nederlandse staat liever niet aan herinnerd wil worden.

[00:16:20]

Dat zou, maar ze zou mij nooit. Hij zou mij nooit verbaasd hebben.

[00:16:24]

Ja, ik weet. Ik weet in ieder geval wat ik heb begrepen is dat hij echt ongelofelijk veel gevolgd is. Dat ie. Euh. Maar hij was altijd waanzinnig op zijn hoede en wantrouwend. En euh. Ik heb gehoord dat ie op een moment op vakantie was geweest en hij dacht van ja, hij kwam terug en de klopt iets niet. In zijn ogen heeft ie z'n hele huis laten strippen omdat hij dacht dat er misschien afluisterapparatuur was. Ook soms zo.

[00:16:49]

En dan zat er gewoon een zender in zijn met die schoenen. Ook hebben ze haar ja dat.

[00:16:54]

Want we hebben natuurlijk ook wel dat zelf ook wel gezien. Jij zal het ook ongetwijfeld hebben gezien. En ook zijn zijn raadslieden gesproken. Als je kijkt naar de onderzoeken waar die je in voorkomt. Dat zijn de beursval, maar hij wordt gewoon domweg niet vervolgd.

[00:17:08]

Goya Ja, het is eigenlijk nooit. Kijk bijvoorbeeld een voorloper van Passage. Grote liquidatie zonder proces is Goya geweest. En jij eigenlijk? Maar daar wordt hij dus genoemd als de grote man die verantwoordelijk is voor liquidaties, wapenhandel. Ja ja. En hij zit vervolgens niet in het grote liquidatie onderzoek. In Passage komt hij wel in voor, maar niet als verdachten. Nee, nee, maar dat is zo gek he. Want bizar, want dat Goya zelfs de stukken van het Goya onderzoek zij nooit boven tafel gekomen.

[00:17:36]

Ik heb ooit alleen de lijst gezien waar die allemaal van verdacht werd. Dat waren ook moorden etcetera. Ja, hij is nooit vervolgd. Hij is nooit. Vervolgens zie je dat ze in 2010 was dat ofzo dat Soerel werd aangehouden en in 2011, nog geen half jaar daarna wordt Hillis doodgeschoten.

[00:17:54]

Ja, en dan denk ik wel eens dat je hebt die stuk ook niet gezien toen je bezig was met de risico's voor je boek voor Goya, waardoor hij of voor jou die recente. Ja, ik heb. Ik heb inderdaad de stukken die Marjan noemt die je, die ken ik ook.

[00:18:05]

Maar dat was een soort overzicht van zwart was alleen om het. Maar niet een uit uitputtend in euh dossier. Met daarin nee nee. Allemaal lijntjes die de politie is afgelopen. Nee hebben we niet gezien. En ik? Ik ben ook vrij. Ik. Ik denk ik weet zeker dat we er achteraan zijn gegaan en dat we hebben geprobeerd om onder andere bij zijn toenmalige advocaat euh. Euh, Kees Dekker h. Om te kijken van nou ja, we hebben.

[00:18:29]

Is daar nog. Maar volgens mij is daar ook helemaal niks meer van.

[00:18:32]

Weten wij het zelfs zeggen dat Kees Dekker het proces een proces of een procedure heeft gevoerd om die stukken te krijgen, omdat hij wilde weten waar zijn cliënt van verdacht werd? Ja, dat wel. Dat is nooit. En dan krijg je een brilletje. Bree krijgt die brief terug. Hoor cliënt wordt nergens meer van verdacht en dat was het al. Of ja hoor. Ja ja ja. Nou ja, goed, dat is dan. Het is toch wel uiterst merkwaardig.

[00:18:55]

Heel, heel vreemd. Ja, echt heel fijn. Maar ja, dat is nou eenmaal typisch ook Hillage de hele tijd toch een beetje op de achtergrond blijven. En en euh euh. Een crimineel die zei ook alleen als er geld verdeeld moest worden, dan kwam die even uit zijn holletje. Weet je wel zo euh. Zo noemde een uh en uh een contact van mij dat.

[00:19:13]

Maar goed, ze hadden met z'n allen veel verdiend en dat geld was belegd en ze gingen ook. Als daar iemand te veel van wilde, dan werd er ook aan de bel getrokken. Ik bedoel, dat was toch een groepje? Wat ging over het geld wat ze ooit die miljoenen die ze betaalden?

[00:19:28]

Het is de theorie die er is vanuit justitie dat inderdaad Holleeder, Soerel en Hillis hebben samengewerkt, onder meer in het afpersen van Endstra, waar ze hun geld hadden belegd. Dat bedoel je. Ja, maar goed dat dat was in 2011, toen hij uiteindelijk werd vermoord. Een gepasseerd station alweer. En toen ging het al volgens mij over andere zaken waar ook grote bedragen mee gemoeid waren. Gaan we het over hebben. Maar eerst even naar die eenentwintigste februari 2011 en toen rijdt die in zijn donkerrode oude Mitsubishi Mitsubishi Pajero.

[00:20:05]

Ja, Brits model naar euh ja met het bestuur Zakstraat.

[00:20:10]

Zo ha en dat de fysio's straatveger Nauwstraat Amsterdam oud is, dat had ie een afspraak met Donald Groen, een partner in crime? Ja. En wat gebeurde er toen? Ja, hij hij, euh, komt aanrijden. En ja, hij. Het is heel druk. Op de fysio's staat alles dat vol. En euh, de rijdt net een autootje naar achter. Dus hij denkt dat kan ik mooi tussen zeggen waarschijnlijk. Ik zit nu even in het hoofd van Hilde en euh, van het wegrijdende autootje.

[00:20:41]

Klopt wel. Ja ja, ja ja ja.

[00:20:43]

Dat is dan lijkt bijna opzetten van een nou ja moet ook wel dan? Nee, maar dat is het ook. Ja, want dat moest. Hij moest namelijk je ergens laten parkeren. Zullen we allemaal wel toch wel weten hoe Willemse betonmolen in Zaandam? Ja, ik moet even vertellen waar.

[00:20:56]

Eerst dat. Nou ja, het is verkeerd daar. En uhm. Ongeveer op hetzelfde moment komt daar of een auto aanrijden. Of die stond daarnet. Dat weet ik niet. Een busje in ieder geval. En euh, daar stapt iemand uit. Euh. Na misschien een minuut of een paar seconden stapt er iemand uit met een machinegeweer. Die gaat naar het even kijken, naar het recht. Ja, het rechter portier toe van euh. Van de Mitsubishi Pajero.

[00:21:23]

Dus dat is een Brits model, dus daar zit het stuur ook aan de rechterkant. Dat wisten ze. Ja, nou ja, dat weet ik niet, maar ze zagen hem zitten. Ja, dat denk ik. En uhm ja, die die schiet zijn magazijn leeg. Ja en dan ja, dan wel dat ie gewoon terug naar zijn Bush en Wanty terug dan een jaar later nog een keer. Ja inderdaad. En volgens mij laat die ook niet zo gauw iets vallen op de grond.

[00:21:46]

Euh. En dat pak pakt ie dan later weer op. Uhm hij euh. Herladen dus. En hij schiet nog een keer los, nog een salvo en stapt dan in zijn busje. En uhm, dan rijdt het busje.

[00:22:00]

Euh, de VIZO staat eigenlijk door, maar die loopt dus dood. Dus hij moet daar aan het einde van de fysio's staat. Moet ie omkeren en dan rijdt ie dus de tegengestelde richting in van de VIZO staat. Weer komt ie dus weer langs de Mitsubishi Pajero Brits model en hij stopt weer daar en hij loopt weer naar de auto toe van Van Hillis. En ja, wat wat ik heb begrepen zijn sommige mensen die zeggen de heilloos nog een keer euh.

[00:22:26]

Salvo ik. Ik twijfel daar. Volgens mij zie je dat hem niet doen. En dan zijn beelden van hele onduidelijk. Precies. En maar hij bukt. En hij of hij legt iets in de auto, of hij haalt er iets weg. Dat weet ik dus niet. En euh, hij gaat weer naar zijn busje toe en zei rijdt zouden de straat uit. En dan moet je weten dat in die straat. Ja, die moet helemaal vergeven zijn met politie.

[00:22:49]

Ja ja, want dan. Inderdaad, dat staat de gekkigheid achteraf. Dan hoor je wat er allemaal is gebeurd en wat er niet is gebeurd die dag. Onder meer dat er in een aanhangwagen naast de auto van Hillis ja, 3 a voor hun leven vrezen. De rechercheurs zater die bezig waren geweest om helers af te gaan luisteren. Juist de luistervinken rechercheurs. Wat ik begrepen. 2 en een ondersteunend nog iemand daarbij maar 1 liep die dag dus kennelijk.

[00:23:18]

Of een onderzoek op de Hellers op z'n vrijdag een afspraak had met Donald G. Groen! Zeg je dat? Ja, want hij zij heeft ook op de cover staan.

[00:23:27]

En ja, Donald Groen is ook iemand van het eerste uur van de club van Mink Kok en van Stanley Hillis. Iemand een oude bekende in ieder geval, die kennelijk toch echt heel erg lang.

[00:23:38]

En ja, die Digit. Dus er had ook een onderzoek op Donald Groen. Euh, ze zouden dat mogelijk geweest zijn.

[00:23:45]

Dat zou ja. Op dat moment speelt daar wel wat. Inderdaad, met McDonalds en euh. En ook zeggen ze we met Harry S. Van de van de Engelsen zo. Want dat is het. De zaak Briey jaar. Uhm euh. Met euh ja, een aftershave kapperszaak.

[00:24:13]

Laten we maar even schetsen. Ja, Hillis Groen! En nog wat andere types worden verdacht van het afpersen van meerdere a melksap Amsterdamse drugshandelaren. Ook een antiquaar? Volgens mij. En euh, iemand die euh als bedreigde getuige te boek kwam te staan. Remco Van En ook opvallend. Ja ja, die hebben we uitvoerig gesproken. Maar Jan, en die schetst daar in zijn verhoren hoe deze mannen hem het leven zuur maken en geld proberen af te persen. Uhm.

[00:24:44]

En helaas zou daar een belangrijke rol in hebben gespeeld. En dat onderzoek liep op dat moment tegen. In ieder geval groen. En helaas ja ja klopt. Dus de politie kijkt met. Maar was die observatie fout? Die zeg maar die bak van Willemsen Beton Boringen, het bedrijfje. Wat een vaag bedrijfje, want de politie had gebruikt om de cover te zijn, daar was dat in het kader van dat onderzoek. Weet je dat? Nou nee, dat dat.

[00:25:09]

Dat weet ik niet. Dat is eigenlijk nooit euh gezegd. In waarin het wél het in welk kader dat was. Maar ja, het ligt voor de hand om dat wel. In dat kader te plaatsen.

[00:25:20]

Maar het had ook nog altijd het Gooijer onderzoek kunnen zijn dat breaken of gooijer. Want dat speelde allemaal rond diezelfde tijd. Dat zou kunnen. Dan was het alleen op Hillis geweest en was dit het geval maar worden. Op dat moment had Hillis de volle aandacht van fansites en de opzet dat het was in ieder geval. Ja, ze wilden daar naartoe om het ja te observeren. En dat was het. Het was de Landelijke Eenheid. Ja uhm. Vervolgens komt Amsterdam aanrijden, want die horen van de liquidatie.

[00:25:47]

Ja, we willen daar gaan na poolshoogte nemen en stuitten daar op de collega's van de Landelijke Eenheid. Ja, dan zou je denken ja. De politie slaat de handen ineen. Wisselt alle informatie uit. En binnen no time is duidelijk wat er daar zich heeft afgespeeld. Want daar zijn ook wat rare gebeurtenissen geweest na die liquidatie. Een helikopter die in de lucht hing, die spoorslags uh terughaalt. Devo, de achtervolging niet inzetten of nou gewoon het busje kwijt raakt?

[00:26:15]

Ja, een agent die de achtervolging inzette is dan ook teamleider. Was dat ie stopte en terug ging. Ja die dacht de teamleider. Dacht van oude helicopter neemt het wel over en de helikopter raakte daar uh het busje kwijt. En dan speelt zich allemaal af om weer in de buurt van de Wenckebachweg. Toen was er toen nog een hapje ook. Allemaal loodsen waar het busje ook allemaal uit iedereens in kan rijden. Die bus zou dan in die loodzwaar en op het moment dat dat ie dat die bus dus wegdraait uit de VIZO straat rijdt dat die teamleider er achteraan en die heeft continu contact met het commandocentrum.

[00:26:51]

En uh uh, op een gegeven moment hoort ie dus dat dat er ook niemand gewond is. Uh op de fysio's dat van zijn mensen. Behalve dus h dat Hillis de mensen via het afluisteren. Ja precies en euh. Maar toch heeft ie dus het idee van nou ik. Ik ga toch terug en die checkt dat met. Met de helikopter wat ik heb begrepen van ja, houden jullie hem in de gaten? Ja is goed. Nou, de helikopter houdt de vanboven in de gaten dat busje en op een of andere manier.

[00:27:17]

Ja hoe? Is ongelooflijk, maar wee he. Zijn ze die? Zijn ze dat busje toch kwijtgeraakt? Knulligheid zullen we. Ja, dit is ongelofelijk, want er werd ook gespeculeerd. Al vrij snel daarna aan. De term staats liquidatie werd met het gebruikt. Ja, ik. Ik weet niet ik ik. Ik zal niet zeggen dat ik de overheid blind geloof of zo helemaal niet. Maar ik vind dit wel echt een stap te ver gaan.

[00:27:43]

Kijk naar jou. Je had het net ook al over de IRT haven.

[00:27:47]

Kijk, ik kijk uit naar de complotdenken. Ik ben geen complotdenken jongens. Maar soms moet je wel denken wat. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? En als je dan? Ik heb een boek geschreven of liquidatie van Denni Leclère afgelopen jaar. En wat zie je daar? Twee teams na en interregionaal team en de Amsterdamse politie. Ze moeten beiden moeten ze. Euh. De één is bezig met onderzoek op die Denni Leclère en de Amsterdamse politie moet op het moment dat Denni Leclère wordt verhoord de moord op z'n opa onderzoeken.

[00:28:22]

En de Amsterdamse politie, die de moord moet onderzoeken, krijgt totaal geen medewerking van dat andere team. H. Waar ze wel heel veel weten over zijn tennispleinen. En daar lijkt het hier met die Gillès precies ook zo. Ze is ook op H.

[00:28:35]

Dat zijn twee teams die in principe elkaar tegenwerken in plaats van samen te werken wat u moet zien.

[00:28:41]

Maar we zijn nu nu, nu tien jaar verder. En eigenlijk is het gewoon oorverdovend stil gebleven rond het moordonderzoek naar Hitler's. Volgens mij zijn er geen geen geen tips binnengekomen die die tot nieuwe inzichten hebben geleid. Volgens mij. Uhm. Daar is wel een moordonderzoek. Waren wij natuurlijk ook heel erg nieuwsgierig naar. Uhm, en wij niet alleen. Ook Willem Holleeder wilde graag weten wat er in kDa en jij Efico vast wel uitleggen waarom die dat graag wilden weten.

[00:29:09]

Kijk. Nu staat Holleeder terecht voor in het hoger beroep van de Vandross. Hij heeft natuurlijk in 2000 19 zomer van 2019 heeft ie levenslang gekregen voor vijf moorden. Ja, voor vijf moorden. En uhm ja, toen werd er al een beetje gehint op van ja. Holleeder stelde eigenlijk niet zoveel voor, zei de verdediging. Ja ja, precies ja. Sander Janssen zei dat. Het was eigenlijk een en ander en die ander hebben ze nu steeds meer naar voren geschoven.

[00:29:38]

En zei ze. Zij zeggen van ja, degene die het echt uitmaakte. In de Amsterdamse onderwereld die ging over leven en dood is. Euh, of was moet ik zeggen. Stanley Hillis. En uhm, over de doden niets dan kwaad. Ja precies ja. Dat dat idee. Ja dat euh. Dus ja, ze proberen alles. Om maar even zo te zeggen alles wordt een beetje in de schoenen geschoven van van Stanley. Zie je dat zo?

[00:30:02]

Uhm, nou. Dit is een quote die ik uit de mond van iemand heb gehoord die euh. Euh ja, die ook uit het milieu komt en die zegt van ja euh. Ze gaan me dat. Dat is een beetje de techniek die ze gaan gebruiken. En uhm ja, of dat gaat lukken hoor. En of dat. Euh. Opgepikt gaat worden. Ik weet het niet. Misschien voor n moord of er twee moorden, maar we moeten niet vergeten dat Harry wat jij zegt.

[00:30:25]

Er zijn vijf moorden waarvoor Holleeder terechtstaat. Dus ja ja, jullie hadden deze week in Panorama de het duo Hillis Holleeder mooi samen laten smelten op de cover. Ja, een heel gevaarlijk heerschap. Wat ons aankijken nalatenschappen. Wat had die ouwe met de neus? Ja euh, dat hij. Kijk, hij heeft er in zijn E. Ik heb er wel veel mensen over gehoord. Zo één iemand zijn voorbeeld van euh. En D. D. Die vielen echt op.

[00:30:56]

Dat die ouwe lul hè meer met met Holleeder. De laatste tijd hè? In die tijd dan rondliep. En die zijn dan ook van euh. En je stem. Want wat doe je toch met je met die Holleeder? Dat hij de tijd. En toen zei die van Yamani. Die kan me heel veel beschikken over heel veel geld. En nou ja, dat klopt natuurlijk ook wel ja, want in die tijd was hij het natuurlijk goed met Endstra.

[00:31:17]

En uhm, dat vond de fonds Stanley allemaal wel heel interessant. Uhm, maar ik weet niet of hij nou echt zoveel had met Holleeder. Ik denk Stanley. In algemene zin had hij helemaal niet zo veel met mensen gewoon die er had. Ja nee, hij zag ze liever dood. Na de werking. Maar hij Hyla zag ze liever ver weg van hem af. En uhm, zoals ik het nu zie. Uh, was het gewoon een hele anti-sociale man met hele ja uhm uh autistische trekjes.

[00:31:50]

Uhm en en die die die mensen het liefst weg had dan dan bij hem ei. Hij wilde niet zoveel gezeik om zich heen hebben. En uh ha. Zoals een journalist zijn laughs.

[00:32:01]

Een beetje biała als je die lostrekken. Lang moest, een beetje timmeren, een beetje verder even een beetje schuren en een beetje deed en dat en haalt er dan een paar van die ouwe ouwe gasten om hem heen hangen. Uh uh, waarbij die dan. Of op dat op dat Amsterdamse noorden noordsche uh bedrijventerrein daar een beetje aan het rommelen was. Hij dronk af en toe kon Jackie en maar ik vraag me af of die nou echt zoveel had met met iemand zoals die nou o trouwens, Holleeder zegt het ook zelf hè.

[00:32:29]

Jij had niks vriendschappelijk smet met Hillis en was een man die op zichzelf was. Dat schrijft u dat zelf te schrijven. Maar dat zegt niets over zijn positie. Uhm ja, tenminste.

[00:32:40]

Over zijn positie springen van helers in de onderwereld.

[00:32:42]

Je kan wel aantal asociaal zijn en toch een ja nee zeker weten. Ik denk ook dat dat ook een beetje het idee is van euh euh. T hè hè vader type. Over over die die criminelen zijn. Een beetje de godfather he? Hij was ook echt een iemand waarbij je in het gevlei wilde komen wat ik altijd heb gehoord. Die denken dat we denk ik aan Evert Hingst, de advocate is die vermoord is. Kijken Evert. En die was advocaat voor Mink Kok.

[00:33:09]

Maar ook advocaat verstening. Helps hijde alle financië van Stanley Hillis? Ja, ik heb nog ergens moet nog. Ergens hebben we nog steeds stukken ook dat ie alle bezittingen van helers, maar dan onder een nummer en euh z'n koffieshops en zo en waar dat geld was. Dat dat gewoon bij elkaar gezet was. Maar ze woonden bij elkaar dus schijnbaar erg. Amsterdam-Slotervaart moment was er een soort animositeit ook, want Mink Kok zat vast al jaren in de gevangenis.

[00:33:38]

Stanley Hillis niet voor hetzelfde feit waar ze mogelijk wel allebei betrokken waren geweest die moord op de Vanderheiden vermijden. En je ziet dan dat euh, Evertz eigenlijk een soort vertrouwenspositie gaat innemen. Ja die vroeger bij mij kok was. En euh ja. En dat ook Hillis eigenlijk van euh van Hingst eiste. En van. Voor wie kies je voor Vakoc? Ha, want hele tussen Hillis en Kok was er een scheiding gekomen.

[00:34:09]

Ja klopt, er wordt weinig. Uitleggen Omdat Kok ooit misschien een deal had gesloten met justitie, die vervolgens niet doorging. Ja, dat is een hele semantische discussie en dat nooit verteld had en van tevoren of die het van tevoren had overlegd met Stanny. En dat had u van tevoren niet overlegd. Het stemde ja dus ja. Daardoor was al animositeit tussen Mink Kok en Stanley Hillis. En vervolgens zie je dan dat Evert Hingst die vertrouwenspositie inneemt.

[00:34:36]

Nou ja, hij was gewoon heel zwart wit. Euh Sten en euh. Hij was heel erg. Hij eiste heel veel van zijn mensen. Euh, wat ik heb begrepen. En euh ja, als je eruit lag dan lag gedraaid. En dus deden er alles aan om om erbij te blijven als je dat interessant had gevonden. Als je dat nu. Nu zitten we hier toch al ruim een half uur? Euh. Onze kennis op tafel te gooien en te lijntjes te trekken en te kijken wat daar gebeurt zou kunnen zijn in het verleden.

[00:35:06]

Wat er ook gebeurt is wat gewoon aantoonbaar gebeurd is. Ik zei het net al. Het maakt je heel nieuwsgierig naar dat moorddossier. Het onderzoek naar de politie heeft gedaan in 2011. Uhm, ik sprak afgelopen vrijdag. Sander Janssen, de advocaat en die heeft daar inzage in gekregen. Om redenen die je net al aangaf. Holleeder heeft een belang. Ja. Maar wat hem verbaast en wat hij zegt is van. Eigenlijk staat er helemaal niets in. Ja, het is een onderzoek naar de plaats delict te de de gebeurtenissen die je het schetst Vico en daaraan de vieze Houwstraat.

[00:35:37]

Maar niets over wie nou precies een motief zou kunnen hebben om Wilders te vermoorden, wie zijn vermeende vijanden waren. Dat is allemaal niet beschreven in dat moorddossier. Dat is toch zeer ongewoon? Dat is toch heel vreemd? Maar dat is het moorddossier van de Amsterdamse politie?

[00:35:53]

Ja, maar die heb ik toch rond? Ja, die hebben dat.

[00:35:56]

Die hebben het onderzoek waarin je weet of soms dat bij justitie 1 dossier is en onderzoeken. Dat er grenzen en hekjes omheen staan. Dus wat in het ene onderzoek euh uitgezocht wordt, is bij het andere onderzoek niet bekend. En ik bedoel ja helemaal als jij rechercheur bent.

[00:36:15]

En je gaat een onderzoek doen naar een bekende crimineel die vermoord is op een toch nog tamelijk bizarre manier of gewoon onder tamelijk bizarre omstandigheden. Dan wil je toch het naadje van de kous? Nou ja, dat zou ik zou ik ook denken.

[00:36:30]

Maar aan de andere kant, vraag me af. Uh bedoel, wij zagen bijvoorbeeld. We hebben de zaak drie jaar gevolgd. Die ging onder meer ook over drugshandel en witwassen en afpersen. Daarvoor hebben. Euh, dat wel, ze in tweeën gesplitst, dat onderzoek dat één ging over het afpersen van de meneer Valente waar we het al over gehad hebben. Door Donald Groen en de Hell's Angels, die dan vervolgens weer voor vrijgesproken werden. En daarnaast speelde ook nog een drugszaak.

[00:37:00]

Want zoals we al noemden. Euh. En ging het verhaal dat zowel helers. Met die twee anderen ook drugshandelaren in Amsterdam zou hebben afgeperst. Dus ik dacht van ik weet wie die drugshandelaren zijn, wij er op tap gesprekken gelezen.

[00:37:17]

Ze werden ook geobserveerd. H. De. De vermeende afgunst of PR slachtoffers die drugshandelaren waar je het over hebt gehad. Ja, samen met met, met met nogwel, Donald Groen en een andere uit het onderzoek.

[00:37:30]

En in die gesprekken ging het ook over. Over die ouwe, over die een deel van hun geld opeiste dat ze dat eigenlijk ook niet wilden betalen. Waarom komt dat niet terug in zo'n dossier dan? H. Als je dat dan? Ja, dat is juist heel raar. Maar het gekke was ook waar dat druk zo euh proces. Normaal als ik bij een proces zit, dan gaat het dan wel eens over zo'n verdenking. Bij dat hele proces heeft het OM het er nooit over gehad.

[00:37:59]

Helaas niet of er niet over die afperste dingen niet. En die mensen die terechtstonden, al die verdachten die er waren als de dood, die wilden absoluut geen contact met de pers. Het moest niet gaan over de over het afpersen van drugshandelaren. Dat had nooit plaats.

[00:38:16]

Even voor de duidelijkheid, want dan hebben we het over mensen als Ferns J. En Eric B. Dat waren en en die coffeeshophouder B.

[00:38:23]

Het waren. Dat waren mensen die werden verdacht en hij ook zijn veroordeeld voor drugshandel. Ja, en dat waren ook de mensen die dan zouden zijn afgeperst door Hillis en zijn maatjes.

[00:38:32]

En het waren geen kleine kleine jongens hoor. Die jongens hadden inderdaad een positie vergelijkbaar met Hillis in het verleden. OK. Ja, je bent heel voorzichtig nu ja, nee ja. Dat dat euh. Ik? Ik ik weet. Ik weet natuurlijk wel wat. Wat wat je bedoelt. Alleen uhm ja, ik heb daar op het moment dat wij ook zo is dat boek schrijven. Toen was dat drie jaar afgesloten en Naya zoals jullie net zeggen. Ze werden niet veroordeeld ook.

[00:38:59]

Die jongens tussen ons was dat ook een beetje. Ja en nee.

[00:39:02]

En dat drugsproces dat er die. Waar die drugshandelaren die afgeperst zouden zijn? Daar is het nooit ter sprake meer. Nee allemaal. Maar wat wel? Terwijl die mensen echt waanzinnig, want ze hadden de ongeveer die hoofdverdachten. Velen jij, die had een ontneming. Nou ja, ze hebben wel dat hadden en had ik tot nu toe nog nooit gezien. Na tientallen of honderden miljoenen. Ja, dat wel. Ik weet de cijfers niet zo snel uit mijn hoofd, maar ik weet het, was het.

[00:39:26]

Het OM zei toen tegen ons het is de hoogste. Tot dat moment.

[00:39:30]

Ja, en waar. Wij waren ook heel erg bezig met het verhaal van ja, is ie nou informant geweest? Ik probeerde dat heel erg naar voren te halen van. Want dat is natuurlijk een andere. Hebben. Misschien is dat wel een reden waarom de. Waarom het dossier zo vaak zo weinig behelst? Omdat het classified is voor een groot deel.

[00:39:47]

Ja, maar ja, dat zijn niet de enige dieren die speculeren. John van den Heuvel had in zijn programma samen met Mick van Wely afgelopen maandagavond Crime Desk ook alles uit de kast gehaald. Teruggeblikt was naar de fysio's straat gereden om daar opnames te maken en stond daar op die parkeerplaats toch ook een aantal theorieën aan naar buiten te brengen, onder meer of Hantal theorie. Hij zei eerst aan de meest aannemelijke variant is toch dat er mensen zijn geweest die vergelding hebben gezocht.

[00:40:23]

Mensen van wie Gilles Rillaarse geld zou hebben af afgepakt. Ja, nou ja, dat is wijst toch weer op het duo dat we net naar voren brachten.

[00:40:34]

Ja, en aan de andere kant is er inderdaad altijd een heel sterk gerucht geweest dat de chef van de Amsterdamse inlichtingendienst en later van de landelijke inlichtingendienst dat ie een heel erg goede informant had. Jan Van Loy. Heb je het over? Ja, en die wie had? Wie had dat? Die Jan van Looijen? Euh. Dingen? En ja, Wiet was de formatie van de geheime politie van Amsterdam. Ja, precies. Maar LA en later van de Landelijke Eenheid.

[00:41:00]

En het is nooit bekend geworden wie die informant zou zijn geweest. Ik weet nog een keer dat Mink Kok tegen mij zei van. Weet je wat zo opvallend is? Toen ik beiden zijn beide op hetzelfde moment met pensioen gegaan.

[00:41:15]

Nou, dan weet ik nog niks.

[00:41:17]

Nou ja, mijn Paya men weet wel dat Paya I heeft een goed contact. Sinds het Holleeder proces H. Weten we dan toch dat dat veel hadden gebeld. Dat alles weten de andere speler uit de onderwereld.

[00:41:28]

Paya en van Loja en Paya was weer ook goed. Goed met Hillis. Dus ja, maak het raadsel maar gehad. Ja. Maar ja, dat. Ja, inderdaad, dat laatste. Dat laatste klopt dat Paya goed was met Hela. Ja die wel. Oh, en dat waren wel euh. Want het was niet zo. Want ik bedoel helaas prachtig ook hé. Euh. T afperst geldt van euh, Mieremet en Klepper naar euh. Jossa en Joegoslavie.

[00:41:54]

Nou dat weet ik niet zeker. Of dat het ooit zover komen.

[00:41:59]

Dat mogen jullie na deze opnames uit gaan zoeken. Gorecht Over geld gesproken. Want dat win vind ik nog wel interessanter dan de miljoenen tientallen miljoenen vliegen over tafel. Daar was ook sprake van in het Endstra proces in het proces Briana je het over hebt, ging het over veel geld. Daarna die drugszaak waar je aan refereert, Marjan. Maar van het geld van helers is eigenlijk nooit een sensi teruggevonden. We weten van wat gedoe rond villa's in Spanje en op Aruba.

[00:42:30]

A bizar het verhaaltje van Ibiza niet te vergeten. Dat is het Vasca traject met Evert Hingst. Dat zou voor Stenden helaas geweest zijn. Alle sporen liepen uit de hand.

[00:42:41]

Had het? Wat wel grappig is, is dat ik. Ik heb Christian Brahami ook voor het euh, voor het boek gesproken. Ik weet niet de Christian Brahmi is echt zo'n ouwe bankovervaller uit uit uit Frankrijk die een hele goeie vriend van Hillis was. Op de één van zijn beste vrienden, eigenlijk 30 jaar lang en een half jaar voor zijn dood. Euh, ik weet nu verdient dat nog kunnen kunnen herinneren. Was er een quote uitgekomen met de rijkste misdadigers of zo criminelen van Nederland?

[00:43:07]

Er stond Hillis op n met 44 miljoen. En uhm, wat Christiaan toen vertelde. Toen zat hij op de bank bij hem en hij was heel moe. En euh, hij. Hij was er niet helemaal bij, vertelde de vertelde Christian. En euh, hele zei van Kijk, ze hebben mij vierenveertig miljoen Krisztián. Vertel me, waar is het geld? Weet je wel, hij. Hij wist zelf of hij speelde het heel goed. Maar bedoel.

[00:43:31]

Hij liet als beste vriend zien van ja, ik heb. Ik ben leeg. Ik ik. Ik heb. Ik heb het geld niet. En euh ja, waar is het? Dat vond. Vond ik wel grappig eigenlijk.

[00:43:41]

Nou en dan zit je bij die theorie van inderdaad dat hij misschien toch euh mee wilde delen met de nieuwe. Met de nieuwe nieuwe garde, met de nieuwe generatie.

[00:43:51]

Het is wat ik ook net zeggen dat ik kroop die als altijd geld verdeeld moest worden. Groep die even uit zijn holletje en dan wilde die er weer bij. En misschien zijn de mensen daar toch een beetje. Euh t stad geworden. Met die ouwe doet die ouwe ouwe vent hier. Ze dachten we nou ha. Maak een kopje kleiner. Raadsels, raadsels, raadsels. Ik wil nog even naar iets anders, naar iets aktueel jij je je. Je had het over deze tijd, maar Jan en vraag het jou maar.

[00:44:23]

Er waren nog wat actuele gebeurtenissen. Vorige week was er nog nieuws in de coulissen van het Taichi proces.

[00:44:31]

Ja, we hebben het er vaak over gehad over de advocaten die verdacht werden van het lekken van informatie uit het dossier. Het grote Marengo dossier en één van hen die met naam was genoemd, Khaled Kassem. Die heeft inmiddels Allied Ghalid Gallica Assembleia Media. Sorry. Euh, ja, die is nu euh. Vrijgepleit. Ik bedoel althans. De Dijk heeft gezegd dat er geen enkel bewijs was dat hij diegene zou kunnen zijn geweest die informatie heeft gelekt. Wel is vastgesteld volgens de dijken dat er toch ergens een advocaat moet hebben gelekt.

[00:45:09]

Heel even resomeren.

[00:45:10]

Dat is een zaak die vorig jaar aan het rollen kwam door een publicatie in het AD. Ja. Het ging om een BGP bericht, een chat bericht, wat was gekraakt. Daarin zegt ene Zakaria El H. Ik heb net de man gesproken die duivel helpt, het broertje van Moussa. Hij zei tegen mij dat ze in maart zijn begonnen met dit onderzoek en het komt door die gestolen auto's. Die jongens werden in de gaten gehouden. Waar gaat het om?

[00:45:37]

Dat was het begin van het grote onderzoek naar taichi. Ja, zesentwintig Kooper. Daarin worden een aantal mensen aangehouden. Taichi wil weten wat er gaande is en het OM denkt op basis ook van dit bericht dat toen mensen onder Itachi zijn gaan buurten bij advocaten. Nou ja, een van de verdachten werd bijgestaan in het onderzoek, werd bijgestaan door A. Shadid Qassem en die hij een dag. Die heeft ook de bijnaam DFL. Die heeft als bijnaam DFL en het broertje van Moussa wordt dan en wordt dan ook nog genoemd en Ghalid.

[00:46:13]

Hij heeft een broer die Musa heet. Ja, dus dat was altijd al heel verdacht. Ja. Op basis daarvan is er blijkbaar bij het OM en bij het AD de veronderstelling ontstaan dat moet Kassem zijn. Ja, en daar is naar buiten gekomen. En daar is dus nu groot onderzoek gedaan. Groot op de deken, de de derde die zich maar ord toezicht houdt op op de OV advocaten zich wel netjes gedragen. Hij heeft er onderzoek naar gedaan.

[00:46:37]

Ja. En wie zegt dat er geen bewijs is dat Kassem degene is geweest die dit gelekt, zou niets kunnen terugvinden. Inderdaad, een Goetelen in het blijft toch een.

[00:46:48]

Ja, ik ga je dus meteen dat dit onschuldig. Maar het blijft toch een heel verhaal van het Openbaar Ministerie. Werd er nog euh. Werden ook nog andere advocaten genoemd.

[00:46:57]

Maar het OM heeft ook op zitting wel een keer heel uitgesproken ja gezegd dat dat zij Qassim zien als degene die dit bericht heeft doorgespeeld aan de. En daar waren ze nog heel ontstemd over. Ze zeiden ook van ja, als je dat vindt dan moet je naar de orde gaan en dan moet je dat aanhangig maken.

[00:47:14]

Euh ja, maar weet je het is. Dan kom ik weer met die ouwe doos. Ik heb het gezien in het proces rond UM wa. Wie was het? De Hakkelaar Johan V. Daar werd de advocaat. Uhm en God, hoe heet hij ook alweer? Euh. Werd er ook. Uhm, Joost? Joost rammelt. Werd ook neergezet als concierge. Hij zou opdracht hebben gegeven zodat ze de kroongetuige konden doodschieten. Dat werd allemaal op zitting gezet.

[00:47:41]

Joost was er nooit over gehoord en achteraf is dat allemaal teruggedraaid. Bleek er niets van waar.

[00:47:47]

En het is wel, maar dan is een reportage. De schade is funest voor verhoor voor Kassem geweest.

[00:47:52]

Maar hij heeft nu een rectificatie. Eigenlijk eist ook een schadevergoeding rectificatie met het jaar dat Latreille bij De Wereld Draait Door ofzo. Of wat was het toch weer dat nieuwe programma? Euh. Dat ging niet door. Daardoor? Ja, en hij had zo'n collum krijgen in het Parool begreep ik. Dat ging ook niet door. Daardoor was hij bedoelt dat hij het AD nu voor de rechter daagt.

[00:48:10]

Ja, dat 30 jarige 30 mei of in ieder geval eind mei loopt er een proces juridische procedure.

[00:48:15]

Nou, en dat was het toch ook nog weer Oscar Hammerstein die in die nog weer in opleiding was.

[00:48:22]

Had u gewoon wat zout in de wonde wrijven door toch ook weer te zeggen dat dat dat Qassim degene is geweest die dit heeft gedaan? En dan zou Hammerstein beter moeten weten, toch? Ja maar goed had staan die je van je confraters moet je het hebben. Hem zelf natuurlijk ooit.

[00:48:40]

Ik bedoel, ik neem aan dat Hammerstein ook wel een dag zou duren dan tegen zich zal krijgen van Kazem, omdat u dat er in de publiciteit daar zo stellig bracht. Wat echt gewoon dat ik dacht van hoe kan je dat nou doen? Bovendien nog altijd die PGP berichten en die enge crossed jongens. Wat is er waar? Wat u wat die criminelen tegen elkaar zeggen? Zijn ze aan het snijden?

[00:49:01]

Ja, maar omdat het zo specifiek is van DFL en Moessa. En ja, ik. Ik begrijp het wel als je het eerlijk zegt dat Drau.

[00:49:09]

Maar ja, het is een. Blijkbaar heeft het AD een bevestiging gekregen bij het OM en dat is volgens mij ook inzet van die zaken. Tussen tussen Qassem en.

[00:49:17]

En de krant laat ze mij afwachten. En voorlopig is Kassim blij met deze in ieder geval vrijspraak vanuit de Orde van Advocaten binnen zover wanneer hij dat nou niet. Ik dat het voor hem heel, heel, heel, heel prettig is. Ja, dat waren maar toch hé. Wat je net zegt dat een reputatie zo geschaad blijft het het budo.

[00:49:36]

Wat je ook doet. Ik bedoel, het zal nooit helemaal weggaan. Tenzij je tenzij het andere lek geworden gevonden wordt. Ja, wie weet aam. Laten we het daarbij houden voor vandaag. Dank je wel Vico. Dit was Willem. Volgende week zijn wij er weer. Ondertussen kunt u een abonnement nemen via iTunes of een andere luister dienst en heeft u vragen dat horigheid graag. Ik ben het Harry Lensink op Twitter, maar dan is het heus Gemayel. Mailen mag ook naar vragen, terwijl een podcast punten.

[00:50:04]

Dank voor het luisteren. En graag tot volgende week.