Transcribe your podcast
[00:00:01]

Beste luisteraar van de Willem Podcast. Heb jij enig idee wat de commando's doen? Deze special forces van Nederland opereren een maal in het diepste geheim.

[00:00:14]

Maar in de podcast Byloo, Radar Behavior Cell geeft zij voor het eerst een kijkje in hun werk en nemen. Iedere aflevering neemt een commando je mee op een geheime missie. Luister binnenloodsen Rada, het Bouviers stel nu op Berck bij defensie Pantanal Slask Commando. Of in je favoriete podcast en.

[00:00:46]

Welkom bij Willem, de wekelijkse misdaad podcast van Dag en nacht mee. Mijn naam is Harry Lensink en tegenover mij zit collega Marjan Oskam. Ik had het deze week eigenlijk beginnen met een fragment van een liedje Marjanne, luister even mee. Op Albeda voor een. Spanner Banner. Zegt het jou iets?

[00:01:46]

Nee, niet de echte New. Maar tot gisteren eigenlijk ook niet hoor. Ik heb het even opgezocht. Dit zijn de Albanese rappers Loredana en Mosque. Als ik het goed uitspreekt met het nummer Bonnie en Clyde. En dat laatste duo, dat ken je wel toch? Ja, tuurlijk.

[00:02:05]

Veel films boeken Amerikaanse gangsters uit de jaren dertig Verenigde Staten cultstatus te noemen. Gooi het allemaal maar bij elkaar.

[00:02:15]

Ja, nou ja, goed. Deze Albanezen zingen erover. Ich bin bonney du bist, klinkt die strofe uit. Het liedje duikt op in het boek dat we deze week bespreken. De Quartett moord. Dat gaat over de liquidatie van vier mannen in een growshop in Enschede op 13 november 2018. De rechters noemde het een koelbloedige executie toen ze de daders levenslange gevangenisstraffen oplegden. De viervoudige moord was een shock voor Twente. Voor twee verslaggevers van RTV Oost was het de start van een journalistieke speurtocht, die uiteindelijk leidde tot het boek De Quartett moord.

[00:02:49]

De schrijvers zijn hier Tom Meerbeek en Jan Kolijn. Welkom heren, goedemiddag. Leuk om te lachen. Uhm, eigenlijk citeerde het al Ich bin bonney toewenst klaart. Het is een van de vele details die jullie noteren in je boek. Het zegt iets over de wereld van de daders die jullie uitvoerig beschrijven. Wat zegt het precies? Ja, over de wereld waarin ze leefde, de waan wereld eigenlijk ook wel een euh. Naar met name de déjeuner is de oudste zoon.

[00:03:21]

Die die had, leefde eigenlijk in zijn eigen fantasiewereld bijna. Die zei van zichzelf dat ie piloot was, die zei van zichzelf dat ie in het vreemdelingenlegioen had gezeten en op een gegeven ging hij ook met zijn vriendin, advocaat, dokter, ja, ook nog een rijke fantasiewereld rijker van wel. En dat was één van de verdachten. Ja ja, ja. Eén van de veroordeelden.

[00:03:43]

En euh. Nou ja, op een gegeven moment ging je inderdaad met een uh euh uit. Uit de afgeluisterde gesprekken met zijn vriendin zei die van euh. Hij noemde ze Bonnie en hij zei je bent liegt of andersom.

[00:03:57]

En al, euh, ja dan. Dan fantaseerde ze er lustig op los. Maar zij wist intussen al wel dat er van alles speelde, omdat zij in één keer allerlei cadeautjes. Want dat is natuurlijk een euh, illuster duo, maar ook vooral heel gewelddadig. Dat zie je ook vrouw, en zie je ook niet in die clip van de Albanese rappers. Veel wapens, veel verwijzingen naar geweld. Speelde dat bij hen ook in die gesprekken?

[00:04:20]

Nou, ze hadden uh, die Dean, waar mijn collega collega Jan het over had. Die sprak niet met met zijn vriendin over wat hij dan kennelijk in Enschede uitgevreten had hoor. Dat niet, want die vriendin wist niet wat er gebeurd was. Die vroeg zich hoogstens af hoe komt mijn vriendje ineens? En zoveel geld? Uhm, euh, daarover misschien later meer. Maar uhm uh nee zo. CVW verheerlijkten geweld niet per se. Naso dat dat dat niet voordat de luisteraar denkt waar gaat het over?

[00:04:50]

Laten we naar Uhm, de zaak gaan waar jullie het boek over hebben geschreven. Wat gebeurde er die 13de november in Enschede? Uhm ja, daar uh, de growshop houder Twan noem ik hem na. Eventjes. Dat is zijn voornaam. Euh. Die was die dag in de growshop aanwezig. Zouden verschillende leveringen komen van van spulletjes. En om halftwee staan er ineens drie mannen op de stoep en die willen met de oude growshop houder spreken. Artuur alleen, die is er niet.

[00:05:20]

Die is op dat moment in Amsterdam met een maatje om airco's te kopen. En hij zegt kom over een uurtje maar terug, want dan is Artuur daar wel weer. Nou euh. Deze drie mannen gaan vervolgens naar een woonboulevard, gaan nog even een hamburgertent eten en komen om half drie terug. En euh. Daar treffen ze inderdaad Artuur, want ze hebben nog een appeltje met hem te schillen. Arthur heeft hen in het verleden Kroatië of sorry stekjes geleverd.

[00:05:44]

Euh, planten voor wietplanten. Alleen niet de goede soort. Euh, een soort die minder geld opbrengt. En ze zeggen wij willen. Ja, dat gemiste geld willen we terugzien. En Arthur zegt jaar dat iets in de trant van de dag gaat. Dat gaat niet gebeuren. Trouwens, jullie grows jullie, jullie plantage is ook opgerold. Dus ja, dat geld was je sowieso misgelopen. Ik ga jullie niet betalen. Die ruzie is kennelijk zo uit de hand gelopen dat ze in eerst instantie die Artuur door het hoofd hebben geschoten en toen kennelijk hebben bemerkt dat er in datzelfde pand nog drie mensen aanwezig waren die ze in elf minuten tijd allemaal uh, twee of drie kogels door het hoofd hebben.

[00:06:25]

Hun grote ongewenste ooggetuigen Zwitsal van twee eigenlijk al duidelijk was dat die in dezelfde ruimte waren, of tenminste in dezelfde. Binnen zich de afstand. Die werden dus meteen uit de weg geruimd en de laatste het laatste slachtoffer dat zat verstopt achter een paar dozen in een in een aangrenzende ruimte. En die hebben ze waarschijnlijk pas later gevonden. En dat was wel stom, zegt het heeft gewoon elf minuten geduurd. En de rechter? Die stond er ook uitgebreid stil bij.

[00:06:50]

Stil in het vonnis dat ie zei van en moet dus gewoon echt iemand elf minuten echt in complete doodsangst hebben gezeten.

[00:06:56]

Maar dat wisten jullie niet toen jullie waarschijnlijk het eerste telefoontje kregen van wat er wat aan de hand was. Nee, toen het eerste telefoontje kwam. Toen was er nog sprake van een schietincident, zoals de politie dat dan zo mooi noemt. Toen was er nog niet eens duidelijk of er überhaupt doden waren gevallen. En zo ja, hoeveel dan? Het was helemaal niet bekend. Uhm. Dat werd ook eigenlijk pas rond middernacht. Euh. Na de naam naar buiten gebracht.

[00:07:22]

Het Westray heeft een stuk of acht uur tussen gezeten. Voordat voor de buitenwereld duidelijk was zijn vier mensen vermoord. Uhm. Diezelfde avond hebben we wel al een Jannik gespeurd van wat is daar gebeurd? Wat kan daar gebeurd zijn? Wat zit daar uberhaupt voor om iemand? Jullie zijn justitie duo voor Uhm en TV Oost.

[00:07:41]

In dit geval was de gelegenheid te horen, want we hadden eigenlijk nog niet echt samengewerkt. Jan komt van de Telegraaf af en die werkt toen nog niet zo heel lang voor TV Oost. En ik was toen net een paar jaar bezig als de misdaad. Euh, vlaggen van bij RTV Oost. Ja, zo werden we aan elkaar gekoppeld. Jan vond het interessant, wilden weten wat daar gebeurd was en ik natuurlijk ook, maar vanuit die interesse en kwamen we die avond tot ontdekking in zit growshop.

[00:08:06]

En we hebben vervolgens ook geprobeerd om de eigenaren van die growshop te bellen. Ja, die nam dus logischerwijs niet op. De oud eigenaar geprobeerd te bellen nam niet op. Euh, nog de buurman van die oud growshop houden gebeld. NAM me ook niet op. Maar er was ook een van de slachtoffers. Dus achteraf blijkt. Ik heb die avond drie van de slachtoffers geprobeerd te bellen en logische wijze onbeantwoord. Wat waren dat voor mensen die die slachtoffers jullie noemden?

[00:08:31]

Net al de de eigenaar van de growshop?

[00:08:34]

Ja, dat was, want die had voorheen had ie uh euh. Was die mede eigenaar samen met een ander slachtoffer Arthur. Euh. Op een gegeven moment zijn. Zo is er ook nog eens een keer. Een halfjaar voor de schietpartij is er een inval geweest, is 17 kilo aan henneptoppen is daarbij een in beslag genomen. Hoe geeft men heeft de Artuur heeft de zaak overgedragen aan Thuan. Dat was een Vietnamese man. Was dat? En uhm, die was dus eigenlijk door de grote Joop eigenaar.

[00:09:00]

Dan heb je een derde slachtoffer. Noem ik het maar even. Dat was iemand die uh had. Een restaurant in Hengelo. Michel Michael. En die was een Mexicaans restaurant. Die was op dat moment was die op pad met met Arthur. Die dag zouden ze airco's gaan kopen in Amsterdam en met z'n tweeën zouden ze dus even naar inschreef gaan. En dan was er nog een vierde slachtoffer, dat Max en die man. Die is dus gevonden in een aangrenzende ruimte, verstopt achter achter een paar dozen.

[00:09:26]

Het was al een wat oudere man. 62. Ja en euh. Hij was al eens een keer mishandeld. Ook in het verleden. Dat was voor hem de reden eigenlijk om tegen de hele wereld van de growshops te zeggen van nou nou euh, ik hou het voor gezien. Maar hij had op deze andere manier toch groene vingers. En hij werd toch teruggevraagd omdat ie echt de de trucjes goeie trucjes kende om wie te veel contacten had ook contacten. En ja, in die zin, dan zou je verkeerde moment op de verkeerde.

[00:09:51]

Ja, ze zo graag gingen zijn hem fataal geworden. Eigenlijk zou je kunnen zeggen, maar begonnen net even al over de daders. Over de de de zoon, de de de de toelichtte van Bonney, zeg maar. Uhm, dat zijn de drie. Kunnen jullie ook hen wat meer profiel geven? Wat zijn dat voor mensen? Nou, het gaat over zo'n drie gezinsleden, een vader en twee zoons uit Enschede. Euh. De vader en een van de zoons woonden samen in een appartement in Hengelo Hengelo en de jongste zoon, die woonde in een appartement in Nijverdal.

[00:10:24]

Uh! Pal naast het politiebureau. Maar goed, dat terzijde. De vader euh. Was met zijn gezin gevlucht vanuit voormalig Joegoslavië, eerst naar Duitsland en later in Nederland terecht gekomen. Hij zegt zelf kapitein te zijn geweest in het Nationaal Joegoslavië Slavisch leger en weigerde om moslims acht af te slachten. Zo zegt hij in zijn verhoren. Uhm heeft alle handen baantjes wel gehad in Nederland. Maar ja, dat strandden ook telkens weer en haar wel veel schulden, met name ook door de gokgedrag.

[00:10:56]

Euh ja, maar waren ook veel. Thuys probeerde uitkeringen te krijgen, ze probeerden van verzekering gelden, los te krijgen na ongelukken etcetera, maar waren wel eens in de schulden zit een jalili. Jullie zijn misdaadverslaggever, zo een Hobson, op z'n minst nu een misdaad duo. Uhm, ik kende jullie deze types. Waren ze bij jullie op de radar? Nee. Nee, eigenlijk bij een Naya, bij heel weinig mensen in het circuit. Want we hebben.

[00:11:21]

We zijn er. Daarna zijn we er natuurlijk in gedoken van. En euh. Of ze of ze bekende verschijningen waren in het circuit. We hebben mensen gesproken uit het weer. Niet zeggen van ja, we krijgen ze helemaal niet. Maar ze zijn de jongens eigenlijk. Ze wonen. Aanvankelijk ook in in Nijverdal. En daar hebben de vader en de oudste zoon hebben ook een groot of een neus voor in een hennepplantage. Hardy Die is dan ontmanteld. Ja, daarna zijn ze eigenlijk.

[00:11:44]

Door de woningbouwvereniging zijn ze uit het huis gezet. De vader en oudste zoon, die zijn toen naar Hengelo gegaan. Jongste zoon achtergebleven in Nijverdal. Maar eigenlijk waren ze een redelijk onbeschreven blad als het gingen om om hennepkwekerij op in de Inn in het Twentse hennep zien zitten. Hier zijn net wel dat in die growshop eerder al een inval was gedaan en dat er planten in beslag waren genomen. Was hij hier dan sprake? Je legt een net uit. Het had te maken met plantjes die geleverd waren.

[00:12:10]

Was dit een afrekening, afrekening in het criminele circuit of is dat? Het wordt wel een beetje toch aangenomen, ook door de rechtbank. Maar ze hebben natuurlijk stelselmatig een beroep gedaan op hun zwijgrecht, dus ze hebben nooit iets gezegd. Maar op een geven moment kwamen wij met het verhaal van de. De de verkeerde hennep stekken, de foute hennep stekken. Dat heeft de politie of het rechercheteam Team Litouwen ook op spoor gezet. Die zijn dat helemaal gaan onderzoeken.

[00:12:33]

Hitou is de naam van de recherche. Yep, en die zijn daar helemaal gaan onderzoeken. En toen kregen ze ook inderdaad de bevestiging vanuit het circuit. Dat is totaal. Uhm. Per ongeluk gegaan, zou je kunnen zeggen, want niemand wil natuurlijk fouten, hennep stekken leveren aan en aan mensen, want dan krijg je slechte naam met Şükür en boze gezichten die al helemaal niet hebben. O. Op een gegeven moment dan. Uhm, wij hebben wel ons licht laten of lichten opgestoken in het Enschedese Secchi en daar waren ze eigenlijk niet bekend.

[00:12:59]

Misschien dat het in Hengelo of in de andere regio Nijverdal Rijssen die hoek dat ze wat bekenden waren, maar in in de grote steden zeg maar niet ja, want in die hoek dus ietsje terug in Twente zullen maar zeggen rondom Nijverdal Rijssen. Daar werden ze af en toe wel gevraagd. Uh, zo blijkt uit het politieonderzoek dat euh, dat ze incasso klusjes moesten uitvoeren. Bijvoorbeeld was die mensen afpersen om geld te krijgen of schulden te vereffenen. In het criminele milieu is ze dus.

[00:13:28]

Ze zaten wel in een t. Aan de ene kant met een been in het criminele.

[00:13:32]

Ze greep eigenlijk alles aan om maar een centje te verdienen, omdat ze enorm ver in de schulden zaten. Door gokgedrag, maar ook omdat hun hennepplantage bijvoorbeeld was was ontmanteld. Ja, zakten ze steeds dieper in het moeras en ze greep alles aan op. Maar om een centje te verdienen, daar komt het op neer. In jullie boek beschrijf je dan uitvoerig wat ze die dagen en na het doen. En dan lijken ze toch vooral te genieten van blijkbaar de buit.

[00:13:59]

De het geld wat ze hebben gestolen? Ja, dan geven ze uit. Euh, je voelt er niets. Enige wroeging bij wat er is gebeurd? Nee, dat wordt hen ook enorm kwalijk genomen. Het lijkt wel alsof ze daar zijn geweest. Eventjes zeg dan even tussen aanhalingstekens. Euh, vier mensen door het hoofd te hebben geschoten en vervolgens net doen alsof er niks gebeurd is. Ze zijn met contant geld naar de woningcorporatie gegaan, hebben daar hun achterstallige huur betaald.

[00:14:26]

Ze zijn naar Brabant gegaan, waarschijnlijk om zich te ontdoen van hun moordwapens waar mogelijk nog iets mis mee was. En vervolgens hebben ze de bloemetjes buiten gezet en naar een hotel, hotel close met een sauna erbij et etcetera. Hele dure spullen gekocht voor de vriendin. Nou, vreemd, alsof er niks was gebeurd. Niet dat we het verdienden.

[00:14:45]

Dan had het wel voorbereid, want uit jullie boek begreep ik ook dat euh, dat ze bewust op zoek zijn gegaan naar wapens en om wapens te kopen. In Brabant is dat ze toch wel kontakt waren binnen de onderwereld.

[00:14:57]

Ze zijn inderdaad op zoek geweest naar wapens. De oudste zoon die veroordeeld is. Die heeft bijvoorbeeld aan zijn nicht, die in in Breda woonde, gevraagd. Kun jij een een, een aka zevenenveertig volumeregeling? Kalasjnikov? Uhm, die had zegt zij, niet in de gaten waar? Uh. De oudste zoon dat voor nodig had. Uh, zo vraag krijg je toch niet zo vaak? Nee, zou je zeggen. En ze heeft ook een beetje rond gevraagd.

[00:15:25]

En de eerste wapenhandelaar heeft ook gezegd dat brand ik mijn vingers absoluut niet aan. En uhm ja, zo. Vervolgens is er bij wat bevriende wapenhandelaren terechtgekomen uit Sint Willebrord. Ja, en die hebben mogelijk die wapens geleverd. Alleen daar is absoluut geen bewijs voor gevonden dat ze dat daadwerkelijk gaat. Even naar Brabant en u gaat op zoek naar wapens en een vriendje. Wat het kennelijk?

[00:15:45]

Ja, het klinkt fantastisch.

[00:15:49]

Maar uhm, dat da. Daar zijn dus ook andere verdachten in beeld gekomen die gefaciliteerd hebben. Die de wapens hebben geleverd. Wat is daarvan geworden in deze zaak en die meegenomen in dit proces?

[00:16:00]

Ze zijn meegenomen in het proces en de wapenhandelaren zijn ook een vader en een zoon. De vader is er mee weggekomen zeg ik maar even, en de zoon is wel veroordeeld voor wapenbezit. Alleen alleen is ie nog tegen in hoger beroep gegaan. Ze zijn in het verleden ook al eens veroordeeld voor een voor wapenhandel en de nicht die dan dan in gefaciliteerd zou hem niks van de hand van de dader van de drie hoofddader. Wapens, makelaars, de makelaar noem ik dat dan maar even.

[00:16:26]

Die uhm is ook wel veroordeeld, maar meer voor het wegmaken van sporen. Zo zouden zij bijvoorbeeld geholpen hebben met uh, het wegmaken van de moord kleding die de daders die dag zouden hebben gedragen. Jan Ham. Als je kijkt naar dus de heren die hebben geschoten die de moorden hebben gepleegd. Ik vroeg net van hen hadden die hebben die een verleden hadden die een reputatie, dat van mij als je dan rondvraag. Maar kort daarvoor is er wel een afpersing geweest en dat hebben jullie ook uitgezocht en opgeschreven.

[00:17:09]

Dan moet een garagehouder door hen op vrij gewelddadige wijze aan afgeperst dat dat die beschrijving had. Dat is toch ook als vrij absurd theater? Ja, dat mag wat wat gebeurd is. Dagen te gek voor woorden als je hoort wat er. We hebben t redelijk uit de eerste hand hebben we t uiteindelijk kunnen optekenen. Maar het is euh ja, ze komen daar gewoon de vader. En euh, en de oudste zoon. Die komen daar aan een garage in garage in Hengelo op een industrieterrein.

[00:17:34]

En die komen daar aan en die komen naar binnen. En die eisen geld. En wij spraken ook een tussenpersoon. En we zeiden van ja, maar je gaat toch niet zo bij een willekeurige garage ergens aan. We aanbellen en zeggen van en we willen geld van je. Maar daar stonden nog geen grote auto's voor de deur. Exclusieve auto's en waarschijnlijk dachten ze toch dat er wat te halen viel. Ze had alleen de pech dat en dat was dat deze euh autohandelaar die was nou niet echt bang aangelegd is.

[00:17:59]

Een eentje kreeg ie ook een pistool op zich gericht waar ook meer mensen die daar binnenkwamen. Ik had ze een gezin met kinderen. Ze kwamen er wat vrienden binnen. Een uur uurtje kwam binnen nog van van deze man. Iemand die een pand van een huren en op een gegeven had, zaten vier mensen binnen. Toen heeft de vader gezegd. Nu is het gebeurd en die heeft de deur op slot gedraaid. En naar eigen zeggen nu willen we geld en.

[00:18:16]

Maar die man, die liet zich niet afpersen. Die zei van a. Euh ja, kom erop bij wijze van spreken toen hij nog even met heeft de vader nog een een een schaartje gepakt. Een heel goed goedkoop schaartje van de action heeft geprobeerd om om een vinger af te snijden bij die man. Uhm. Dat bleek al snel dat het schuitje dat de daar niet toe in staat was en dat bleef bij wat verwondingen. En toen heeft ie gezegd van.

[00:18:37]

Nou ik ga nu uh uh naar buiten hun sigaretje roken en als ik dan terugkom dan. Dan ga ik schieten en die dit dit kaliber pistool is om pijn te doen. En met deze maak ik het af. Er is ook daadwerkelijk geschoten, maar per ongeluk toch. Ja daar. Daar lopen de meningen klein beetje over. Het nemen zijn in ieder wat twee schoten gevallen en eentje rakelings langs één van de mensen die in het pand aanwezig waren. Dus had weinig gescheeld.

[00:19:00]

Of daar was ook iemand overleden, maar nog nooit lollig. Toen volgde de T. T. T. De kool, t kogelgat gezien? Ah ja, en ik in een in een kast. Een jaar lijkt me heel onwaarschijnlijk dat je inderdaad gericht aan hebt geschoten als je op zo'n manier ergens in een gewoon in een in de boekenkasten schiet. Maar me a. Ze eisten een miljoen, maar ze zijn niet met een miljoen. Die garage had niets uitgelopen.

[00:19:21]

Nee hoor, ze zouden ondertussen zijn opgegeven met van doe dan maar, doe dan maar wat er dan maar een auto. Dan maar een auto. Maar ja, die die graag allemaal aan die blufte is gewoon afblies he. Van ja kan ik wel doen, maar daar zitten allemaal chips en namelijk binnen de kortste keren. Dan ben je geïnteresseerd in. En uiteindelijk zei de deze autohandelaar die het al Talha had altijd 500 euro gona aan cash. Euh, handelsvoorraad voor de handelsvoorraad dat ie bij zich.

[00:19:44]

En dan had ie 50 euro geloof ik van euh niet meer op zak. Dus hij zei. Dit heb ik 450 Naidoo. Doe dat dan maar. En daarmee zijn ze weggegaan. En wij zijn ze gegaan en meestal dreigen. Maar ze krijgt er wel van. We come over. Binnen nu en veertien dagen komen we terug en dan willen we zus en zo veel geld. Want ja, Angela had gezegd ik heb nog een pand in in Almelo en dan ga ik dat verkopen.

[00:20:04]

En dan ja, soms meisje had altijd. Zelf is er niets van gekomen. Wel bijzonder aspect daarom daarbij te vermelden is dat ze volop in de kijker waren bij camerabeelden. Die camera beelden zijn ook naar de politie gegaan met een aangifte. Ja, van de tegenover liggende bedrijf en van verschillende dashcams. Daar zijn ze ook mee naar de politie gegaan. Slachtoffers en gezegd wij zijn afgeperst. We hebben beelden, bekijk ze maar en pak die mensen maar op.

[00:20:29]

Alleen de politie had niets op dat moment. Die week de apparatuur om die beelden af te kunnen spelen. Daarnaast werd er in hetzelfde weekend een uhm een een opa vermoord in het naburig plaatsje Wierden. Was de politie voor nodig? Ja. En in de week daarna zijn die vier moorden in Enschede gepleegd. Met andere woorden, als ze die camerabeelden eerder hadden kunnen bekijken en gezien hadden wie die autohandelaar heeft afgeperst, waren ze misschien wel opgepakt en een kwartet moord niet gepleegd.

[00:20:56]

Maar ik ben blij dat je het zelf zegt, want ik wilde net gaan vragen. Jullie hebben dat inderdaad uitgezocht en kwamen daar achter. En dus dat daar niets op is geacteerd door de politie. Euh. Omdat er tussen de andere die een andere delict plaatsen dan wel en omdat er technische problemen waren. Uhm, dan zou je kunnen denken ja, die moord had voorkomen kunnen worden als we dat wel hadden. Dat is wat sommige nabestaanden zeggen. Maar ja, dat viel me wel op dan.

[00:21:22]

Jullie gaan en ook na n van de nabestaanden en en leggen dat voor. En die. Die wordt dan heel kwaad. Wat kan ik me best iets bij voorstellen, maar vond je dat niet lastig? Want ja dan? Dan dan? Dan zou je ook kunnen zeggen het is een beetje stemmingmakerij naar de ene. V. Het is injaagt. Die zich automatisch opwerpt als euh, bij. Ik denk bij iedere lezer, euh. Van onze website en luisteraar van van de TV Oost die zal denken van hoe zit dat dan?

[00:21:49]

Daar had al die moord voorkomen kunnen worden, dus dat. Dan is er een plausibele vraag om dinsdag en vanavond zelf ook al afgevraagd hoe? En wat moeten we hiermee? En of moeten we hier überhaupt iets mee? En de één reageerde ook waren er aan de anderen. Maar het is niet een moord die gepleegd is. Het is een mislukte afpersing mislukte, waarbij geschoten is waarbij geschoten is. Maar wat ik bedoel te zeggen is dat bij elke moord als je met terugwerkende kracht naar kijkt, kan je wel zeggen ja, als je twee weken eerder die grimestand opgepakt.

[00:22:15]

En de meeste moordenaars hebben wel wat op hun kerfstok, zeker in het georganiseerde milieu. Ja, dan had je uitverkoop. Maar goed om te weten misschien is dat zelfs de Opel Meriva waar we waarin ze rondreden. Die was euh gefilmd inclusief het kenteken. Dus was eigenlijk een een appeltje eitje om in ieder geval deze mensen even binnen te halen of binnen te halen. En hebben jullie nagegaan wat hebben jullie hier? Wat is daar allemaal gebeurd? Daar niet meer aan?

[00:22:37]

En dat? Dat had even de beelden gezien en ze staan echt vlijmscherp. Staan ze erop. En dat had er veel leed kunnen voorkomen. Dat is iets om achteraf snel en makkelijk praten natuurlijk. Het is eigenlijk wat je net zei. Maar goed, het was aan andere kant zij ook. Dat was niet zomaar een afpersing het Las Vegas, maar als een Hollywood script bijna ongeloofwaardig met een proberen vinger af te snijden, et cetera. Dus t was ook niet zomaar iets, ze hadden makkelijk naar binnen gehaald kunnen worden.

[00:23:02]

Het klinkt wat knullig hoor, met zo'n nagell schaartje dat we zeggen zijn eigen schaartje van de action.

[00:23:09]

Als het daarbij ook een beetje natuurlijk de opsporing de maat van te zeggen Vanda als ze dat gedaan hadden, dan hadden jullie misschien uh dit hele erge kunnen voorkomen of niet.

[00:23:23]

Nee, maar het is wel een hele plausibele vraag. Euh. De D. Op een gegeven en de volgende dag gaat die autohandelaar die gaat naar de politie. Die leverde informatie aan er op een sticky. En die zegt van kijk, hier staan alle beelden op. Doe er wat mij. Doe er wat mee. En euh ja, vervolgens een week later. Pas na de moord bekijken ze die beelden. Dus. Ja, dan dan. Dan de.

[00:23:44]

Iedere luisteraar en kijker van TV Oost, die zal zich de vraag hebben gesteld van en had het dan voorkomen kunnen worden zonder dat u die vraag ook hebben vroeg. En op dat moment ging ook echt alle alarmbellen rinkelen bij de politie, want die hadden toen net ontdekt. Op een van de kogelhulzen in Enschede zit DNA van Dejan, de oudste zoon. Ja en pa nagelaten ziens. Die beelden van die afpersing. Ik hier als dezelfde persoon. Dat snap ik.

[00:24:06]

Ze hebben dan zelfs als het. Precies als dat kwartje valt. Dat je dan wel even denkt van jeetje hadden we niet veel eerder op moeten.

[00:24:12]

Vervolgens zijn we dus wel in. Hebben we enorm mee kunnen kijken over de schouders van DNA van het rechercheteam. Hoe dat te werk is gegaan? Want natuurlijk alleen dat DNA dat was op die huls was onvoldoende als bewijs. Dus hebben ze nog negen dagen lang hebben ze deze drie verdachten. Hebben ze geschaduwd?

[00:24:27]

Ja, want dat? Dat vroeg ik me af. En je je je. Hier gaat het naar die nabestaanden. Nou, wat ik net zei. Daar kan je vanalles van vinden. Maar uhm, is het dan fout? Dat is dus na. Dat de politie al. Dit zelf allemaal in gang heeft gezet. Of waren waar het was na de arrestatie uiteraard. Haha, ja dus. Dus dus. Dus bij de politie is het kwartje dan allang gevallen.

[00:24:50]

Uhm, wat? Wat? Wat doet dat met zo zo'n nabestaanden? Wil die dan daarop? En wat is er gebeurd? Zijn zij verhaal gaan halen bij de hele eerste v?

[00:25:00]

De eerste nabestaanden die er spraken, zelfs die zij van euh. We hebben erover nagedacht. We hebben er ook onderling al over gehad. Hadden het. Had dit dan voorkomen kunnen worden? Maar ja, het maakt niet uit. We krijgen hem nu niet meer er niet mee terug.

[00:25:13]

Euh, dat. Maar later tijdens de rechtszaak waren er wel mensen die zeiden van als als de B, als het rechercheteam of als de politie wat beter had geacteerd dan bij de politie.

[00:25:22]

Jullie hebben nog wat meer dingetjes uit jullie komen dan op een bepaald moment. Na een paar weken zijn jullie weer op de plaats delict. Bij dat een kruisje op en dan zien jullie dat de brievenbus uitpuilt met allerlei post. Dan denken jullie zegt van. Nou, als je bij de recherche zat zou ik al die post wel eens even willen doornemen kijken. Wat is er aan de hand?

[00:25:40]

Ja, want dat was ook wel verleidelijk om datzelfde doen. Moet ik eerlijk zeggen. Maar goed, dat kunnen we niet aangezien. Dat kun je niet maken. Maar we hebben wel even fijntjes naar de politie nog op gewezen dat daar een uitpuilende brievenbus stond. Ja, het kan toch bewijsmateriaal inzitten? Je weet het niet. Je weet het zagen wel. We hebben wel zo ver daarin gekeken dat we wel konden zien aan wie het gaat, er zit was en het waren wel de mensen die in de KRO's op zaten.

[00:26:00]

Dus ja, en maar wat bij Jan net zei je neemt de politie de mate even daargelaten dat er recht is maar v d maar tegelijk. Dat mocht je wel meekijken.

[00:26:08]

Dus ze namen dit nou niet kwalijk? Nou nee, want op een gegeven hebben we er een onderzoek geweest rijksrecherche die probeerde toch ons wel monddood monddood te maken. Onwaar omdat er een soort van een onderzoek kwam naar het lek. Uh, de vermeende mol waar we ook naar refer a waar we aan refereren in het boek dus.

[00:26:25]

Uhm nee, we mochten de gene die Julie op de hoogte brengt van allerlei ontwikkelingen in dat onderzoek dat. Dat bedoel je te zeggen. Ja dames politici, wij zeggen dat wij volharden. Dat dachten we ook, behalve de reconstructie van de moord, ook tevens een soort journalistiek onderzoek naar de moord.

[00:26:40]

En ja, het zijn er ook twee verhalen, bijna hand in hand met de politie en daar waar de politie steken laat vallen. Gaan jullie buiten dossier nog even veel steken laten vallen. Los van van af of het eerste een steek laten vallen is op een moment dat er geen technische no houden is om of technische apparatuur is om dat uit te kunnen lezen. Maar euh, ik moet zeggen we zijn toch wel behoorlijk onder de indruk geraakt van hoe de recherche hier te werk is gegaan.

[00:27:03]

Dat is wel echte alles tot achter de komma uitgezocht. Alleen soms botste ontwerp en ik vind dat je daar op doelde. Zijn twee verhaallijnen in het boek. Eentje kun je over onze schouder heen kijken. Hoe doet een journalist onderzoek in in een geval als dit? En hoe doet de politie onderzoek? En af en toe botst dat gewoon? Komt dat bij elkaar? Want de politie was allerminst blij met ons onderzoek. Want heel vaak vroegen ze getuigen op het bureau om te komen vertellen en daarna vertelden ze iets over.

[00:27:29]

Maar wat er met deze moorden aan de hand moet zijn geweest en vroeg de politie van Uhm. Euh. Weet je dat? Uit eigen waarneming zei ze nee, dat hebben we gelezen bij TV Oost. Dus krijg je onzuivere getuigen. Ja, dan wel in het onderzoek. Ja joh. En zit je daar dan mee? Nee, want een gewoon ons werk natuurlijk. Euh en hé. Eén van de dingen die bijvoorbeeld de euh enorm euh ons bezighield is.

[00:27:55]

Euh. Er zijn vier moorden gepleegd op vier verschillende plekken in een pand. Euh, kan het door één persoon zijn gedaan? Want op een gegeven bestonden indruk dat de vader misschien wel alle schuld op zich zou nemen om de zoons zoveel mogelijk de dans te laten ontspringen. Dus euh, toen zijn we hier inderdaad gaan uitzoeken van wie lag waar, op welke plek? Want dat was eigenlijk helemaal onduidelijk. Daar wilde de politie niks over zeggen. Daar zijn we uiteindelijk achter gekomen, hebben een animatie gemaakt en en dan zie je precies wie waar ligt.

[00:28:20]

En daarna? Daar ben ik. Dat vond ik heel interessant, want dat maakt mij nieuwsgierig. Hoe kom je aan die informatie? Is het dan dat je inzage hebt in het onderzoek dat de politie heeft gedaan of? Nou ja, dat lijkt me eigenlijk de enige mogelijkheid als ik erover nadenk hoe kom je aan informatie van die pa over die plaatselijk? Dan moet je inzage hebben in het politieonderzoek naar daar kunnen we niet al te veel over na hebben. Ook wel delen in kunnen zien.

[00:28:42]

Dat klopt. Euh, maar absoluut niet. Met toestemming van de politie moet ik daar ook bij zeggen. Het komt dan tot ons h. Zeg je dan. Daarnaast hebben we gewoon bijvoorbeeld frequente bezoekers gevraagd hoe ze hoe ziet het er naar uit? Hoe groot is dat? Etcetera en kaarten erbij gepakt van het pand? Hoe groot is het? Wantde een animatie die we hebben gemaakt is eigenlijk zo nauwkeurig dat de kleur op de muren en de poses et cetera mag kloppen.

[00:29:07]

Dat leidde tot de nodige onrust, heb ik begrepen. In de gevangenis, want daar krijg iemand lucht van jullie. En dat was wel bijzonder dom om later dan terug te lezen in het dossier. Dat voordat we dat gepubliceerd hebben dat er al gedonder was in de gevangenis. Dat wij bezig waren met zo'n animatie. Want was de gevangenis waar de drie verdachten zaten?

[00:29:28]

Ja, ja. En wat was precies dan? Daar? Wat? Nou ja, wat wel?

[00:29:34]

Wat we bijvoorbeeld ook teruglezen in. In de verhoren of in de afgetapte. Telefoontjes van Dejan Abeltje die weer met een vriendje naar zegt hieven van euh.

[00:29:44]

Euh scheldwoord scheldwoord geldt als scheldwoord. Die jongens van ETTW jongens, die komen nu met een verhaal. Dat slaat helemaal nergens op, want dat gaat over. En dat was voordat jullie het gepubliceerd hadden. Euh, nee, dit was dan na afloop. Of. Naderhand was bijvoorbeeld hadden we gepubliceerd over de afgeperst de autohandelaar en. Dan zegt ie tegen een vriendje van mij aan u zitten ze dat weer op op de website. Ik word helemaal gek van hem.

[00:30:06]

De advocaat heeft het voorgelezen en dan zegt die vriend van jou maar je hebt er helemaal niks met die afgeperst autohandelaar te maken. Nou ja, zegt die ik heb. Ik heb eigenlijk twee de twee zaken in mijn zak. Maar wat we later wel ook terug lazen was dat wij waren nog niet. We hadden dat de animatie nog niet gepubliceerd. En toen was er al euh. We waren natuurlijk aan het onderzoeken. Granola aan het spul naast op vakantie.

[00:30:28]

Ja, en in het milieu was het al rond gegaan van. Ze zijn bezig om in kaart te brengen van wie licht op welke plek en met name dat was de reden om dat te doen was van omdat de vader misschien alles op z'n onder alle schuld op zich ging nemen. Wilden we daarmee kunnen aantonen van kan zo iemand? Kan dit bloedbad worden aangericht door de door A in persoon? Ja, maar daarom moesten we wel weten wie wie wie ligt waar?

[00:30:49]

Hoe ziet dat pand eruit? Want het gekke is dat de politie in eerste instantie ook maar twee lichamen vindt. Het duurt uren en antwoorden zijn nog anderhalf uur. En dan een en al drie kwartier later de vierde, dus dat vroeg we ons ook af. Dus die twee dingen kan iemand dat alleen hebben gedaan? En hoe kan het dat de politie er zo lang over doet om vier lichamen in één pand te vinden? Dus wilden we weten hoe ziet dat er dan uit?

[00:31:10]

En dan ga je rondvragen en kennelijk ja, gaat de informatie. Euh, dat wij daarmee bezig zijn? Oke, linea recta richting gevangenis. En dan heb je achteraf sorry maar Jan, je stelt je vinger op. Jij mag.

[00:31:23]

Nee, want omdat jullie zo kennelijk zo nauwgezette informatie bij elkaar verzamelen dat het dat je bijna het gevoel hebt van dat jullie dit gekregen zouden hebben van de politie is, is er ook ineens enorme animositeit over het feit van dat er misschien wel gelekt wordt al bij de politie naar jullie toe?

[00:31:42]

Nou ja, dat was inderdaad. Was de de oudste verdachte die zegt van justitie heeft een team van journalisten ingezet om ons zwart te maken. Daar kwamen kortgezegd op neer dat zeg hetgeen hij zegt van hem, maar dat kan ik ook wel. En dan gaat ie dus op een gegeven met een verzint ie. En naar een alternatief scenario. Daar gaan we Mexicaanse. Daar moeten we het zeker nog over hebben. Maar ik denk dat Marjan vooral doelt op ja, dat er bij sommige rechtszittingen het meer ging over de publiciteit van TV Oost en over de zaak.

[00:32:06]

Misschien wel, want ze. Ja, ze, wij weten allemaal aan elkaar. Nee, jij hebt gelijk. Jij hebt gelijk de advocaten officier van je Marjan.

[00:32:13]

Zo scherp is dat het allebei binnen de politie blijkbaar een bammerd. Ook de gedachte is dat er van uit organisatie zelf en Severens wie van mij Legaer select naar deze acties.

[00:32:23]

We weten dus inderdaad dat Oscar Dros dat was. Hoogste politiechef. Op een gegeven moment een een en een bericht op intranet van de politie heeft laten ze zetten met de strekking van nu is de afgelopen met het gelijk. Rijksrecherche gaat een onderzoek instellen. Nou weer werden bij onderzoeken rijksrecherche komt er vrijwel nooit een mol naar voren.

[00:32:39]

Maar wat je er wel mee bereikt is dat mensen die die lekker hun en hun mond houden ja een keutel intrekken. Ja maar dat zeg. Gebeurt er iets waar dat wil zeggen in bepaalde bronnen?

[00:32:50]

We hebben we wel gehad die wat voorzichtiger werden, maar we konden gewoon ons werk blijven doen. Maar jullie waren ze er zelf ook voorzichtig achterdochtig van? Je dacht misschien luisteren ze ons wel af. Wat natuurlijk een gotspe zou zijn als er journalisten worden afgeluisterd. Maar je sloot het niet uit.

[00:33:04]

Nee, dat is vastgelegd in Europese regelgeving als ik me niet vergis. Vgiz wetgeving wat niet mag. Dat dat niet mag. En dus we hadden zoiets van nou, als ze dat dan gaan doen Lanna, dan hebben ze een probleem. Want anders gaat de vakbond die gaat vragen stellen. Dan komen ze wel er kamervragen, wetten, een we kennen iemand binnen een opsporingsdiensten die zegt luister, zegt hij. Die heeft ervaring met de onderzoeken rijksrecherche. Luister. Uhm, we kunnen natuurlijk 80 rechercheurs gaan doorvragen, maar we kunnen.

[00:33:30]

Als ik dat moet doen, dan beginnen bij de bron en dat zijn jullie dus. Dat was een reden voor om ons de man over ons om een valthe de muizenval op te zetten. Ik weet niet of die weten heb ik gelezen hoe, maar ik vertel maar nee I. Ik ben op een andere plek gaan zitten dan Jan. Ik was gewoon thuis. Euh. Jannie zat in de studio waar de krant mij gelegd camera erop hebben naar elkaar gebeld en hem enfin, een eigen soort ingestudeerd verhaal.

[00:33:55]

En ook haar verteld. Want naast die toch morgen. Euh euh. Als we dit toch morgen gaan publiceren dan zijn de rapen gaar en bij wijze zwaar. Komt het op neer en het is echt een bommetje. En toen ging het euh, sloten we af en was het wachten geblazen van ja, staat de recherche op de stoep of niet? Want en zo ja, dan weet je zeker we worden afgeluisterd. Maar er gebeurde niets en dat schuif je dan toch heel smeuïg op in een boek.

[00:34:18]

Er is niks gebeurd. Wat was wel wrijving om dat toch om? We met de toch te doen is omdat we toch nog steeds het gevoel hebben dat het wel eens gebeurd. Want we hebben bijvoorbeeld ook vaker wat bronnen euh gebeld. En dat deden de man vaak via een bepaalde videoverbinding. Dat ging prima en af en toe per telefoon. En net die keren dat we met de telefoon hadden gebeld ja, stond de politie bij diegene op de stoep. Van E.

[00:34:44]

Jij weet wel heel veel. Moet je ons dus niet wilt vertellen. Het is dit jaar of ze hebben hem afgeluisterd. Ja, dat kan. Of ze hebben ons opgeleid. Dus dat is van de haren. Hij had daarvan, zei die wel. Ik heb mijn voorzorgsmaatregelen getroffen. Normaal gesproken word ik onmogelijk afgeluisterd en alleen nadat gesprek met jullie toen stond de politie persstop stoep en toen was die ook een tijdje uit beeld. Kregen we niet meer te pakken.

[00:35:05]

Uiteindelijk hebben we toch via via op weten te sporen. En toen vertelde die dat verhaal en dat is oké. Dat is ook terug te lezen in het boek. Ja, maar je hebt het niet. Gelukkig misschien wel niet zo hard teruggevonden in welk dossier dan ook. Nee, het was natuurlijk een een schande geweest als dat. Als het. Ja, als dat naar buiten komt. Ja maar goed, ik weet niet hoe.

[00:35:24]

Het zit wel eens in dossiers en gesprekken tussen boeven en journalisten. Ja, maar dan is die worden boeven afgeluisterd. Bij je jezelf wel eens tegengekomen. Hij ooit. Maar daar ben je de bijvangst. Maar in dit geval. Ja, dan hadden ze ons dus echt moeten aftappen. En als dat wel was gebeurd ja. Dat was dus ook onze reden om er om het Mojsov halletje op te zeggen we hebben Pollie!

[00:35:44]

Het voltallige politiedossier in kunnen zien. Dit staat echt niet in deze afluister sessies, op z'n minst. Nu zijn het al Tommen.

[00:36:03]

Uhm, ik heb. We doen gewoon ons journalistieke werk. En als dat euh, botst met het werk van de politie SOBI het. Want dat is niet jouw verantwoordelijkheid. Als je nou terugkijkt op dit onderzoek en je aan hebt, neem ik aan inmiddels het hele dossier doorgespit. Je hebt gehoord wat op zitting is gezegd.

[00:36:23]

Heb je dan het idee dat jullie hebben bijgedragen aan de opsporing of dat jullie ze in de weg hebben gelopen? We hebben het dus ook aan bijgedragen. De fout bijvoorbeeld het verhaal over die die fouten hennep stekken die dan geleverd zouden zijn, was op dat moment bij de politie nog helemaal niet bekend en opende voor hen een hele nieuwe zoek richting over een halve eeuw. Mogelijk naar het mogelijke motief. Want zoals gezegd de verdachten houden hun mond dicht nog steeds. Dus daar hebben kunnen krijgen ze niet vandaan.

[00:36:51]

Euh. Dus het was voor hen een hele nieuwe leyts, zeg maar om uit te gaan zoeken. En dat hebben ze ook gedaan, hebben we achteraf teruggezien. Als je nou riep ze liggen hier op tafel. Na een paar mooie exemplaren eerste drukken aan een dikke pil, 288 pagina's aan een Heimbach, volle moord of moorden, maar tegelijkertijd ook weer niet super ingewikkeld. Nee, maar wel overzichtelijk. Ja, dit is niet super gewikkeld, maar het is wel een hele bizarre moord.

[00:37:21]

Ook Serge, die afpersing, maar ook allerlei gekke details. Dat ze we Tom al zei dat ze na afloop gewoon naar een woningbouwvereniging gaan om om daar cash geld te betalen. Allemaal van die rare zijsprongen. En dat was ook de reden waarom waarom zij daarvan naar het land zich voor een boek en andere haar en andere rare aspect is dat ze. Dat kwam er pas bij het strafproces naar voren. We hadden zelf nog nooit van gehoord. Is dat er in het appartement van de vader en oudste zoon briefjes zijn gevonden.

[00:37:48]

Briefjes aan God die zijn geschreven kort voor euh, dat de moorden zijn gepleegd, schrijven ze allemaal. Lieve God. We zitten in problemen, financiele moeilijkheden, help ons alsjeblieft, etcetera. En even later schrijven ze nieuwe briefjes. Dank u dat dat u ons heeft geholpen. We hebben geen financiële problemen meer. Alles is opgelost, dus dat is toch. Op z'n minst zijn het hele vreemde details die dit verhaal een heel bijzonder karakter geven. Als je nou uhm, je noemde het net al.

[00:38:20]

En daar is ook zijn alternatieve scenario's geopperd. Niet alleen door buitenstaanders of door juli of door de politie, maar ook door de verdachten zelf. Tenminste, dat begrijpen we uit jullie boek aan. Er werd op een bepaald moment een app. De afrekening werd toegeschreven aan Mexicaanse criminelen. Hoe ver herinner ik me ook gewoon uit de berichtgeving op de uit Dikkele? Ik dacht van wat gebeurd in Twente was ook de tijd dat je net al die Laps die werden de eerste.

[00:38:47]

Volgens mij gisteren met lab site in die tijd zaterdag van dat Converse raak het uit de koker van van van de oudste zoon die heeft gesproken met een. Die heeft op een geref moment gezegd tegen moeder. Dat lees je dan terug in de tap verslagen van justitie. Die heeft een eigen team van journalisten, maar dat kunnen wij ook. En dan op een gegeven moment. Al na twee weken later komt hij met het verhaal dat het gepre gepleegd zou zijn dat het werk zou zijn van een Mexicaans drugskartel.

[00:39:13]

Maar er stonden meteen al dusdanige details in, die echter te ongeloofwaardig waren voor woorden. Want dan heeft het verteld van Hendrik Jan Korterink. De misdaadjournalist ja, dat was een UCB stickje met dat verhaal. Via wat kameraden van de oudste zoon richting een korterink gegaan. Dat is niet rechtstreeks gegaan dus en die krijgt dat aangeleverd, wist Korterink wel dat dat vooral afkomstig was van de jeannet. Die heeft ook met Korterink gebeld en ze hebben ook gesproken over dit verhaal.

[00:39:42]

Kennelijk overtuigend genoeg. Uhm, dat euh. En Jan Korterink het heeft gepubliceerd op zijn site. Destijds zagen wij al wel heel snel dat er details in het verhaal stonden waarvan we dachten dat klopt niet. Dat Calvin Klein voorbeeldje is een soort puzzel die gemaakt is van allerlei slippertjes die ze hebben opgevangen. Is er een verhaal geconstrueerd? Euh, bijvoorbeeld euh. Dat euh. Dat ie in het Vreemdelingenlegioen legioen had gezeten, die oudste zoon. Ik heb het vreemdelingenlegioen benaderd en gevraagd.

[00:40:13]

Ja, kennen jullie deze persoon? Hij kreeg heel netjes keurig een antwoord terug van nee, die is nooit bij ons. In een logische, logisch telefoontje eigenlijk. Hendrik Jan Korterink leeft niet meer. Helaas is vorig jaar overleden. Aam hebben jullie in de tijd wel nog benaderd met de vraag waarom hij dit gepubliceerd heeft? Jij hebt veel contact met hem gehad toen. Ha ja, ik kreeg toch een beetje de indruk dat die na de eerste publicatie dat ie dat ie spijt wil ik niet zeggen, maar dat ie toch wel grote twijfels had.

[00:40:43]

En de in de volgende publicaties kwam ie ook wel. Heeft het wel rechtgezet? Ja ja, hij kwam er ook wel op terug. En uhm, het is maar daar waar bijvoorbeeld een klein detail in in de verhalen zat is niet zo dat ie het heel erg achteloos enzo heeft gedaan. Absoluut niet, want hij heeft ook nog afspraken gehad, bijvoorbeeld met het politieteam. Het hoofd van het rechercheteam heeft hij ontmoet in een bepaalde bepaalde horecagelegenheid en hem dit voorgelegd en vervolgens is de politie ook wel met dat verhaal enorm druk geweest.

[00:41:10]

Wekenlang aan Man Uren is daarop gerecenseerd. Kan dit kloppen? Dit MMX Mexicaanse moest het uit rechercheur om te voorkomen dat advocaten misschien zelfs wel. Het is onzin, maar we willen daar straks tijdens de rechtszaak niet mee om de oren worden geslagen, dus we moeten het wel uitzoeken. Dus hierbij loont het dus om media in te schakelen om een alternatief scenario de wereld in te helpen. Hughes Ik.

[00:41:30]

Hij hield ook wel slagen om de arm in zijn eigen verhaal. Dat die in de allereerste vrouw Korterink dat ie zei van uh hee, zou dit?

[00:41:37]

Zou dat haar verhaal overigens een vrouw in Mexico die wraak wilde nemen verdwijnen? Kindje?

[00:41:42]

Nou ja, maar ook ook bijvoorbeeld dat er s avonds slott achter. Na de moord zouden nog geld ontvreemd zijn vanuit het pand. Dat pand is dus gewoon naar. Dat werd gewoon hermetisch en was Fort Knox was dat en daar kon niemand in of uit de stad en de. De weduwe Van Thuan die zo met iets van van jeton of zou je ton of een weg was zijn weggereden? Euh ja, nou goed, ik bedoel ja, dat weten wij ook wel.

[00:42:02]

Rond grote zaken ontstaat er altijd veel buzz en komen ook roddels en onzinverhaal de wereld in. Dat gebeurt, maar dit verhaal heeft wat je net als jij toch ertoe geleid dat de politie daar flink veel tijd in heeft gestoken. En het heeft gewoon vertraging opgeleverd tussen tfl deira de die tijd mogelijk aan Loons.

[00:42:19]

Dat is dan vraag 2. Maar in ieder geval heeft het wel verwarring gezaaid. Ja ja, nee ok. Dat heeft uiteindelijk niet bijgedragen tot strafvermindering of een andere scenario dat door de rechter is omarmd. Nee, nee, we zijn dus nu dat.

[00:42:31]

Die verdachten hebben dus wel journalisten ingeschakeld.

[00:42:34]

Maar ze zeggen ze dat zelf. Ik bedoel, je kunt ook zijn zeggen euh. Een journalist is er ingetrapt. Sommige verdachten in andere zaken zeggen ook dat ze advocaten gebruiken om bepaalde dingen te checken. Dat blijkt dan ook niet te kloppen. Maar goed, die daders hebben verder.

[00:42:51]

Toen kwam er dus een rechtzaak. Maar daar, uh, die hebben die verdachten, want ze zijn in hoger beroep. Ze zijn nog altijd verdacht.

[00:42:59]

Uh, hebben ze hun mond gehouden? Heb je een verklaring voor waarom? Als ze dan vanuit de gevangenis zo zitten te sturen? Waarom houden ze dan hun mond?

[00:43:09]

En op een gegeven moment hebben ze net zoveel. Ze kunnen van alles gaan verklaren en zomaar al dat alles kon worden weerlegd door en door met met de met forensische bewijzen dus. Op advies van hun advocaten gaan we ervan uit dat ze het zwijgen toe hebben gedaan, maar dat heeft ze uiteindelijk. Wel herkreeg ze dat als een boemerang terug, want in het vonnis zegt de rechtbank ook van jullie hebben antwoorden op vragen waar nabestaanden mee kampen en dat jullie dat dat jullie daar dat naast jullie neerleggen, dat nemen jullie hoogst kwalijk.

[00:43:39]

En als jullie inderdaad onschuldig zijn er zijn liggen zoveel bewijzen tegen jullie, dan zal het juister te zijn moeten zijn om om die bewijzen te weerleggen.

[00:43:48]

Is er eigenlijk nog verder onderzoek gedaan naar dat Servische verleden van die vader? Bedoel ik begrijp dat die in een Asiel Zoekers Centrum belanden in Nederland dat die asiel heeft aangevraagd? Dat die hele verhalen had over zijn rol binnen de oorlog op de Balkan. Speelt dat nog mee? Zou hier last hebben van een trauma dat hij eigenlijk pas pas onderzoek daarna. Pas na het strafproces kregen we te horen dat er mogelijk nog een veel groter verhaal achter zijn oorlogsverleden zat. Uhm ja, werden we wel door getriggerd natuurlijk.

[00:44:19]

En uhm, zijn we wat rond gaan vragen. En in ieder geval de vader schermden in de onderwereld in Twente mee. Dat hij lid was van een beruchte militie Arkansas Tigers van. Als je niet betaalt, dan stuur ik wel eventjes mijn vriendjes van toen. Daar heb ik mijn gediend. Die natuurlijk wel eventjes op je af. Euh, google maar eens op die in die naam. En dan meneer Raes na Hovic. Ja uhm dus betalen. Kom over de brug.

[00:44:44]

Dus hij schermde daarmee. Of die nou echt lid is geweest van die militie, dat blijft vooralsnog nog wel een vraag. We zullen daar denk ik ook nog wel op zijn. Er al even zijn er nog op de achtergrond de lopen nog wat. Wat? We hebben al via gezichtsherkenning geprobeerd om onder water A. Te achterhalen. Dat is nog niet gelukt, maar er zijn nog wel wat mensen voor ons mee b a aan het speuren zeg maar. En denk je dat dit nog een geheim ding wordt?

[00:45:08]

Wordt in hoger beroep gaat spelen en wat in hoger beroep denk ik. Een G een rol gaat spelen is dat een van de procespartijen of dat nou de advocaten zullen zijn of justitie of misschien de rechtbank of gerechtshof, in dit geval dat er een psychisch onderzoek wordt gevraagd. Dat is in eerste aanleg helemaal niet gedaan. Niemand heeft verzocht om een psychisch onderzoek, terwijl je zou kunnen zeggen. Misschien heeft die vader wel een oorlogstrauma opgedaan. Ja, en is is er een steekje los.

[00:45:32]

Om het simpel te zeggen. Nou ja, die meneer. Nee, niet alleen maar we weten maar bij zijn zoons. Biscane als ik. Ja als ik jullie bushi. Als je opgroeit. Ja. Maar we weten ook dat dat de recherche heeft geprobeerd zijn identiteit of identiteit mensen z'n zijn achtergronden te achterhalen. Zijn nooit stukken opgevraagd bij idee. Uhm, op een gegeven is dat onderzoek is is stilgelegd. En uhm officier. De officiële lezing is Van D.

[00:45:56]

Deed niet ter zake voor het onderzoek voor het onderzoek rond de moord, maar aan de andere kant. Euh ja, je zou kunnen zeggen stel dat het wel was gelukt om te achterhalen dat het ging om een gevluchte oorlogs crimineel die erin geslaagd is om hier verblijfsvergunning te vrouw te te te krijgen en dan hier vier moorden heeft gepleegd.

[00:46:12]

Ja, want dat is ook iets wat jullie beschrijven. Die slachtoffers, dat zijn die mensen, zijn eigenlijk bijna standrechtelijk geëxecuteerd. Kogeltje korte afstand nadat ze al overleden waren of nooit naar. Nadat ze al gedood waren kregen ze nog een kogeltje. Na minder dan 10 centimeter achter hun orders, dan moet je dus op de een of andere manier moet je heel gehard zijn voordat je dat kunt. Dat was ook één van de trekkingsrechten voor ons om daar verder in in te duiken.

[00:46:34]

Uit het uit het bloedonderzoeken en op de manier waarop de lichamen zijn gevonden in die growshop blijkt ook nog eens dat minimaal twee van hen of op de knieën hebben moeten liggen of liggend zijn donker doodgeschoten. Dus het is echt een excuus. Ja ja, klinkt toch wel heel heftig. Nou, heftig aan. Heb ik het nou goed dat jullie boek over een moord in Twente of moorden in Twente het eerste boek is sinds zeventienhonderd over een vermoord in de regio?

[00:47:01]

Op Hutte Klauwaert was dat het dat schijnt het eerste boek te zijn dat als een. Ja, het was meer een landloper geloof ik.

[00:47:09]

Die in en rond rond 700 ofzo. De de de buurt bij ons onveilig maakten. En dan moet je concluderen dat er toch 300 jaar goed toeven nog onveilig toeven is geweest in Twente. Nou ja, dan weet je alles van dat er misschien weinig onderzoek is gedaan. We waren in Oost-Nederland. Euh, er zijn er niet veel misdaad journalisten actief. Ik doe dat nu zelf pas een paar jaar en in die tijd ben ik toch bezig om de onderwereld in Twente, heel Overijssel eigenlijk zoveel mogelijk proberen bloot te leggen.

[00:47:35]

En ja maar goed, waar? Waar leidt dat toe? Want want want sommige mensen zei toen ik dit ging doen, worden de zoveel tractoren gestolen dan alsof er helemaal geen criminaliteit is in Oost-Nederland is. Euh. Maar het is er wel degelijk. En heel hard ook zelfs. Want ik herinner mij inderdaad die verhalen over Zwolle met zei dat daar ook allemaal liquidaties of pogingen tot liet mislukken. Allemaal mislukken. Ja, dat geluk. Maargoed maakt het niet per se minder erg.

[00:48:02]

Want dat gaat eigenlijk om Omstraat dealers ja die graag de d de macht op de drugsmarkt willen hebben in de hele regio Zwolle en alle omliggende stadjes die daarbij horen. Euh. Gaat in principe niet. Om hele grote hoeveelheden, maar ze kunnen elkaar gewoon niet uitstaan en schieten op elkaar met automatische wapens. Dat is wat je natuurlijk ook in 1 1.

[00:48:22]

In het westen van het land hebben, of in Brabant of in Brabant. En daar was ook bijvoorbeeld een aanslag op een curator. Ja, dat is toch ook iemand die in dienst van de overheid lijkt mij een heel kort na het werk.

[00:48:35]

Wiersema, anderhalve maand na Nardo neemt het Openbaar Ministerie het ook enorm hoog op. Pas na de eerste twee verdachten van voor de rechter verschenen die op die curator zouden hebben geschoten en er zitten ook nog een aantal mensen op de achtergrond. Eentje die euh, een moordmakelaar zou zijn en eentje die de opdracht gegeven zou hebben. En die onderzoeken daarna die. Die lopen nog maar een zeer schokkende. Kan je dan zeggen dat de criminaliteit in Overijssel geëmancipeerd is? Of is het dat het voor het eerst zichtbaar wordt omdat jullie ernaar kijken om na jaren het v het.

[00:49:09]

Het verhardt overal natuurlijk. Niet alleen bij ons in de provincie alleen. Misschien hebben we een aantal drugscriminelen meer de wijk genomen naar het oosten van Nederland, omdat het hen bijvoorbeeld in Brabant uh te heet onder de voeten werd. Of ze hebben uitgebreid? Het kan natuurlijk ook. Daarnaast, de grensstreek bij ons is enorm makkelijk de grens oversteken richting Duitsland om daar je waar aan de man te brengen. Van oudsher gebeurt het natuurlijk ook al wel veel, ook al jarenlang alleen.

[00:49:35]

Er werd niet zoveel over geschreven en na jaren helemaal niet zoveel naar gespeurd door journalist. Maar en daar zijn jullie voorlopig nog niet klaar mee? Daar zijn we nog lang niet klaar mee.

[00:49:44]

Nee, we gaan afronden, maar niet voordat ik maar jammer even het woord geef over de actuele ontwikkelingen.

[00:49:52]

Vandaag, dinsdag 2 maart, was er ook een pro-formazitting voor de moord op Derk Wiersma. Die was te volgen via Twitter. En euh ja, van de verdachten waren de twee de derde de neef van Redouan T. En hoe hard. De man die de auto's zou hebben geregeld was er niet. Maar de advocaten van hem, D. Hadden wel een heel verhaal, want die V. Vroeger vertelde dat er uren nadat Derk Wilsum de dag voor de moord ruzie zou hebben gehad met de kroongetuige.

[00:50:26]

Naar wie? Ja en ja.

[00:50:29]

Ze zijn natuurlijk heel nieuwsgierig waar die ruzies dan wel overgegaan zou zijn. Pikant detail dus je vraag om een aantal getuigen.

[00:50:36]

En verder is er sorry voordat je verder gaat, maar werd er ook meteen over gespeculeerd dat daar ook nog een verband zou kunnen zijn tussen wat er Dirk Wiersma is overkomen. En die ruzie?

[00:50:47]

Ja uiteraard, want kijk dan we doe het al en zegt natuurlijk dat het er niets mee te maken heeft. En één van die advocaten had bijvoorbeeld het verhaal daalt. Kijk naar die kroongetuigen als je dan ruzie had met zijn advocaat. Zou misschien ook wel de opdracht kunnen hebben gegeven voor de moord en zijn bewijs toch een gevaarlijke Suchet. Dat ging allemaal weer om die geheime telefoon die de kroongetuige in zijn cel had die aan zijn advocaat had gegeven ter bewaring. En als je dan weer terugdenkt aan het hele verhaal van onlangs met Oscar Hammerstein, die ook al zei over De Kroongetuigen dat die zo bedreigend kon zijn, is dat weer.

[00:51:29]

Ja, weer zo'n Havelte en voer voor de verdediging.

[00:51:32]

Het grote complot. Kan ik me voorstellen? Volgens mij wilde ze Peter de Vries ook horen geloven.

[00:51:37]

Dat klopt ook ja, want is de raadsman natuurlijk h. U maakt ook. Wie weet ook alles natuurlijk over die. Telefoon en de berichten in die telefoon. Maar goed, dat zullen we wel binnenkort weer horen in het Marengo proces, want die berichten uit de telefoon worden toegevoegd aan het dossier en Marinko Louche. En daar is deze maand ook natuurlijk weer zittingen van.

[00:51:58]

Ja, en daar was nog een andere ontwikkeling over advocaten gesproken. Ook het bureau van Van VIIC is van de haak. Ja, daar.

[00:52:07]

Deken onderzoek. Vorige week hadden we het al over geleed case kassem dat hij niet meer verdacht zou zijn van het lekken uit het dossier. En nu ook. Geldt dat voor Nico Meijering, Christian Phlox en Leon van Kleef? Het enige wat ze wat te denken ze nog wel heeft gezegd dat ze wat voorzichtiger moeten zijn met meerdere verdachten in één rechtszaak bijstaan.

[00:52:31]

Dus niemand heeft gelekt vanuit de advocatuur dus al zijn geweest.

[00:52:35]

De deken blijft volhouden dat er wel toch een advocaat gelekt zou zijn. Maar ja, wie is het grote vraagteken? Ja, het lijkt een beetje op jullie rechtszaak. Wie heeft er? Gelukkig blijven er altijd vraagtekens.

[00:52:47]

En dan hebben we nog een allerlaatste. Ik nog even teruggrijpen op een aflevering die we hadden over de zwarte Coöbra 108. Euh. Inmiddels is een Rommy Henk Rommy euh. Bekend dat het Openbaar Ministerie hen Kroměříž gaat vervolgen voor de dubbele moord uit 1993 in Antwerpen op de diamanthandelaar Henny Shamil en zijn vriendin Anja de Wit. Wanneer zich dat allemaal precies gaat afspelen, is nog onbekend.

[00:53:16]

Dat zei blijft gewoon vastzitten. Ja, hij blijft gewoon vastzitten. En euh, ja ja, zijn advocaat heeft nog geen tijdstip gehoord wanneer die meneer die vervolging in gang gezet wordt.

[00:53:26]

Precies het einde van die voor is dat ie niet meer in de Verenigde Staten vastzit, maar nu hier.

[00:53:31]

Ja en nee. En ik heb nog die. Ik heb al een advocaat. Vraag van waarom is eigenlijk Nederland? Euh, aanzet in zo'n moord in België? Want je zou denken dat jij misschien de Belgen Henk ook wel zouden kunnen.

[00:53:43]

Er geldt een verjaringstermijn van 20 jaar, dus dat vindt de advocaat heel interessant. Ja, absoluut.

[00:53:49]

Nou, we blijven het volgen aan. Dank voor je updates. Euh, jullie ook? Bedankt Jan en Tom Tom Meerbekenaar Jan Kolijn. Verslaggevers van TV Oost en auteurs van de Quartett noemt hun boek ligt in de boekhandel en wordt uitgegeven door Just Publishers. Dit was Willem. Volgende week zijn wij weer. Ondertussen kunt u een abonnement nemen via iTunes of een andere luister dienst. En dan heeft u vragen dan horen wij het graag. Ik ben het Haglund zich op Twitter.

[00:54:17]

Marjan is het Hüsker. Marjan Meijdam mag ook haar vragen. De podcast Puntennood. Dank voor het luisteren en graag tot volgende week.