Transcribe your podcast
[00:00:01]

Beste luisteraar van de Willem Podcast. Heb jij enig idee wat de commando's doen? Deze special forces van Nederland opereren een maal in het diepste geheim.

[00:00:14]

Maar in de podcast Byloo, Radar Bouviers zelf geeft hij voor het eerst een kijkje in hun werk en leven. Iedere aflevering neemt de Kommando je mee op een geheime missie. Luister binnenloodsen Rada, het Bouviers stel nu op Berck bij defensie Pantanal Slask Commando. Of in je favoriete podcast en.

[00:00:47]

Welkom buiten de wekelijkse misdaad podcast van Dag en Nacht Media. Mijn naam is Harry Lensink en tegenover mij zit collega Marjan Hüsker Marmion. Volgens mij is er veel te bespreken. Zweeg Ja.

[00:00:59]

Het nieuws buitelen over elkaar heen. Maandag is het proces inhoudelijk tegen Ricordi Shireen begonnen. Vandaag donderdag was een zitting van het Marengo proces dat pro forma begint volgende week inhoudelijk. En ja, de ja, het kraken weer van encryptie telefoons. Skai? Ja. En dan was er ook nog natuurlijk weer het wilde verhaal over dat een verdachte. Uhm ja, ontvoerd zou zijn om achter de waarheid te komen door de politie zelf. Maar goed, dat laatste zullen we maar tot volgende week.

[00:01:36]

Laten we dat opsparen, maar we genoeg om over te praten. Dat doen we met met onze gasten. Aangeschoven zijn Wouter Laarmans en Paul Vugts. Het misdaad duo van Het Parool. Welkom heren! A. Laten we het rijtje van Marjanne even afvinken. Te beginnen bij vandaag. Er was een zitting in Marengo. In het voorbespreking met Paul hoorden we al dat hij daar niet aanwezig is geweest en we dachten van wel, maar het was te saai om vandaag aan te schuiven.

[00:02:01]

Dat was waar voorspeld. Dat het tegendeel is niet gebleken, maar vooral omdat een belangrijk deel achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden. En het gaat over allerlei technische vragen over hoe je het PGP versleutelde berichtenverkeer dat onthult is. En dat een heel belangrijk bewijze zinnetje in de zaak tegen Taji en consorten. Hoe dat doorzocht moet worden en wat voor voorwaarden en wat voor techniek en dus ook als het openbaar zou zijn geweest. Maar de vraag of dagen na scholastiek veel te halen was geweest.

[00:02:27]

Dus dat zijn. Dat zijn nog steeds de inleidende beschietingen, zeker de aftrap voor volgende hebbeneen. 20 maart winter gaan we van start. En dan is de openingsdag waarop ook uh en V Riedewald achte zal verschijnen. En dat is zeker. Dat is vrijwel zeker ja. Ik zou zeggen in dit proces is niks zeker, maar da's ook een beetje cliché. Maar ja, nee, dat verwachten we. En da's ook aangekondigd. En uhm, nou ja, het is sowieso interessant.

[00:02:52]

Zij mogen dan allemaal zeggen wat zij vinden van de verdenking. Nou ja, wat ze vinden van de verdenking hebben Wouter en ik recent in Het Parool. Maar Mestdag of wat wat dacht je vindt allemaal naar aanleiding van de verhoren. Maar toch precies. En hij zegt ja, laten we dit geven. Maar levenslang, daar gaan we over tot de orde van de dag. Dat is dus over niets een hele epistel van Takkie te verwachten. Die eerste zitting.

[00:03:11]

Ik denk dat ie gaat zeggen dat ie vindt dat ie geen uh dat ie niet denkt dat hij recht heeft op dat ie een eerlijk proces krijgt, maar dat ie al bij het Jagged bij media heeft. Niet over Crabeth media maar Jagged waar media al en en hij zegt de zwaar mishandeld danwel gemarteld te zijn in Dubai. Dat zit hem heel erg hoog en ook zijn advocaat Inez Weski. Zullen dat soort zaken? Het zou me verbazen als die ineens een heel onthullende, onverwachte verklaring zou afleggen waarin die gedeeltelijke bekentenis zou doen.

[00:03:41]

Ja, en de verdenkingen tegen hem zijn bekend. Dus eigenlijk. Qua inhoud hoeven we daar ook niet heel veel spannends. Het wordt nog altijd een spektakel. Het wordt extreem beveiligd. De mensen die over veiligheid gaan houden overal rekening mee. Dus we zullen met helikopters en met het bekende zware transport en met mensen met grote geweren. En zou dat? Dat zal wel. Een bepaalde sfeer voor de spannende beelden. Spannende beelden aam. Wat wel spannend was. Inhoudelijk tenminste was de zitting deze week tegen Rico, de Chileen.

[00:04:11]

Officieel heet die Richard er. Hij moest zich vooral verantwoorden voor witwassen, maar het OM ziet een grotere rol voor Rico. Hij zou zich samen met Takkie hebben beziggehouden met moord opdrachten. Wouter Oehoe plaatsje Rico in het milieu. Als je kijkt naar wat jullie daarover boven tafel hebben gekregen. Maar ja, als je als je kijkt naar wat justitie dan ze zegt, dan is het echt wel van. En van de top jongens. Iemand die hier op gelijk niveau misschien zelfs wel hoger wordt gerekend om Rieno.

[00:04:44]

Een Táchira is iemand die in contact staat met bekende criminelen uit Europa. Op Europees niveau. En dan moet je dus denken aan de zoon van Van Kristi kennen hen een berucht figuur uit Ierland en Rafale Imperiale is echt maffia dan ook bijna. Nou ja, hij kijkt bijna raffia. Is maffia jaloers en je ziet. Je ziet wel dat het OM ook wel echt uitgaat van joh, je bent wie je kent en dat ze het zuiden dus ook zo neer huiberts.

[00:05:14]

Ja dat dat wordt nu ook in de strafzaak. Voordat wordt dat zo neergezet Joy. Moet je eens kijken met wie die man allemaal communiceert en wat zijn vriendenkring? Euh dan is nou en hij zelf zegt van me. Of doet er daar toch wel redelijk het zwijgen toe? Ontkent hij die vriendschappen? Niet steeds, nee, dat kan ook niet. Hij staat ook met alle mensen op foto's en souvenirs. Hij maakt het kleiner dan dat justitie. Hij zegt ja, ik ken mensen uit clubs en zou hier in Amsterdam de Jimmy Woo Hoegaards club.

[00:05:43]

Nou ja, daar kwam wel die penoze bij elkaar. Daar staat hij ook wel op foto's met mensen. En hij staat ook wel op foto's met imperiale en andere. En ook in Dubai en Azië. Dan zit ie in shisha lounge. Hij vond het leuk om foto's te maken als je een shisha uit zijn waterpijp uitblies. En in deze zaak is interessant overigens. En en ook wel vreemd dat deze zaak wordt genoemd. Oranje's n. Daar wordt ook gewerkt aan Oranje's 2 Oranje's n gaat eigenlijk over, voornamelijk over witwassen van drugs opbrengsten, beetje wapenbezit.

[00:06:16]

Dat soort zaken en het leiden van een criminele organisatie met als oogmerk drugshandel, maar ook liquidaties. Dus er worden alle liquidaties besproken, allerlei versleutelde PKP berichten die een voordeel aan hem en elke dag in een andere crimineel uit zijn entourage worden toegedicht. En dus we hebben de hele tijd over specifieke moorden ook misdaad problematiek, cok en van alles en nog wat doden.

[00:06:39]

Martin Kok zou mede door toedoen van die gozer.

[00:06:43]

Hij zou de relevante info als natuurlijk de eerste die niet in de openbaarheid bracht de suggestie wekken in T.

[00:06:50]

De zaak gaat er niet dus in die Cuellar criminele organisatie wat een apart misdrijf is. Word je daar dus wel voor? Dat is in één en dit proces wat er gaande is. En dan hoopt euh. Rechercheurs die hopen nog Origines 2 straks aan te brengen. En dat zou dan specifieke moorddossier zijn. Maar hij is door Chili uitgeleverd op grond van het witwassen en drugs van verdenking. Zo niet voor die specifieke moorden. Dus dan moet Nederland met de pet in de hand naar Chili vragen.

[00:07:19]

Mogen we alsjeblieft ook voor dit en dit dit vervolgen? Want we hebben dit dit bewijs en dat kan maar één keer doen natuurlijk. Dus daar wacht ze nu nog mee dat ze aan de eerste satraap N. En ze hebben geduld. Maar ja, ze hebben geduld. Tuurlijk, het dossier is altijd gedoe hoor.

[00:07:32]

Maar hoe groot zijn de kansen dat dat lukt? Wat ik dus. Dat kom je eigenlijk ook. Wat? Wat ik kan? Ik denk ook Pauw heel interessant vinden in deze zaak is hier zit nog echt wel om het even op journalistiek niveau te zeggen muziek in. Dit kan nog echt wel wat Couckhuyt. En als je kijkt naar Marengo proces? Ja, daar heb je een kroongetuige. Dat is dat bewijs, want die levert wordt ondersteund door PGP berichten.

[00:07:57]

Voor de hoofdverdachte, voor de hoofdverdachte en dus daar. Daar is niet echt. Eigenlijk staat nu voor mij wel al vast. Die gaat levenslang krijgen en dat is Baricco echt nog niet zou gezegd. Nou, dan heb je de andere man van het driemanschap. Dat zou nou voor Norvell zijn en die is al tot levenslang veroordeeld. Met andere woorden van die troïka is er één die echt nog wel wat je zegt. Net dat is nog niet gelopen, want de kroongetuige zegt niks over Rico amper.

[00:08:27]

En dus daar zit geen steun bewijs bij, want hij wordt ook gundy. PGP berichten komt daar voor. Ja, maar dat is. Kijk dat en daar heeft. Ik bedoel, dat is ook het punt wat Leon van Kleef, de advocaat van Rico, telkens maakt. Joran wordt enorm op de trom geslagen over over mijn cliënt. Maar wat ligt er nou daadwerkelijk in het dossier? En dat is eigenlijk een dossier? Wat draait om het witwassen van drugsgeld en een artikel horloges ook weer?

[00:08:58]

Kijk maar goed, het conversion is bijna geen zaak, maar geen horlogefabrikant wordt dan ook niet blij mee. Want als je kijkt naar andere witwas zaken en zaken, die worden in een ochtend afgedaan.

[00:09:10]

Nu heb jij niks anders. Het is puur rekwisitoor dat is. Dat is nu gaan wat het was.

[00:09:15]

Het was eigenlijk tien uur en jawel, iets waar jij zo, maar het is nog nog meer, maar voor zulk soort zaken in de witwaszaak. Wat het eigenlijk onderstreept is vooral een rekensom van 10 uur. Kun je je bij Afra? Dan kun je je afvragen vinden ze zelf dat ze een heel sterke zaak hebben? Of zei ze dan maar het hele dossier voordragen opdat de rechter overtuiging krijgt dat ie het gedaan heeft?

[00:09:34]

Want dat zijn net die criminele organisatie wordt wel meegenomen. En daar zitten die moorden dan wel in verjaard is. Dus dat is het oogmerk van de criminele organisatie. Dan moet je benoemen en daar zouden ook liquidaties in zitten. En alleen voor zo'n soort zaak krijgt u misschien 8 tot 10 jaar ofzo. Nou, hij zit al 6 2 7 17 vast. Dus hij is al een tijdje bezig met het uitzitten daarvan. Er is nog een lelijk dingetje dat ie in mei verandert.

[00:09:58]

De wet gaat de nieuwe wet in, waardoor je niet zomaar naar tweederde van je straf te hebben uitgezeten vrijkomt. Dat is een beetje technisch, maar hij gaat waarschijnlijk doordat de uitspraak net na INMA is. Als die veroordeeld wordt, vond het veel minder aftrek kunnen krijgen. Dus dat speelt ook nog op de achtergrond. Ondertussen kijk wat. Wat? V dat bedoelt met Wouter. Hier zit muziek in. Is het licht in as. Dus het is of kijkt u misschien 8 à 10 jaar?

[00:10:22]

Dat zou best wel eens kunnen. Hij zit al heel lang voor de rest en gaat aan hardlopen of de kont Conlon rechtszaak 2 die wat voorstelt. En dan ga je al snel weer aan levenslang denken, dus je moet je. Dat verschil voorstellen voor iemand van Sefa staat voor hem ontzettend veel op het spel, staat voor hem ontzettend veel op spel. Er wordt onder en en is er maar wat er in Marengo dan speelt tegen Tanghi. Kan daar nog iets uit komen wat weer voor Rico van belang is?

[00:10:49]

Nou ja, kijk, ik denk dat geen van de verdachten in Marengo iets serieus ze of iets iets blasters gaat zeggen en ook zeker niet over een ander. En dan heb je dat wat in zijn brengers zit. Dat heeft het OM. Dus hebben ze hier niet gebracht. Nee, ik verwacht het eigenlijk niet zelf. En bijvoorbeeld de zaak Martin Kok. Ha, daar hadden we het net al even over. Die zit in Marengo. Maar daar is Rico geen verdachte.

[00:11:13]

Is niet of die wordt, die wordt daar niet voor.

[00:11:15]

En als je kijkt naar maar ik moet zeggen het wordt daar niet voor vervolgd. Maar hij is wel tuk. Wél in het rekwisitoor van nu komt daar komt ik ook wel val, was een van de dagen. Een zaak zoals jij is waaruit moet blijken dat Rico moord opdrachten gaf. Dus dat is het ingewikkelde, dus het wordt wel. Het hangt boven dit dossier omdat het in die kringen een criminele organisatie wordt geschoven. Maar het concreet bewijs dat hij dan euh, smoking gun danwel de opdrachtgever dat Salidar natuurlijk zijn mede opdrachtgever dat.

[00:11:41]

Dat speelt hier nog geen rol. Dus da's heel grappig althans. Raar dat het wel had aangestipt, maar niet wat uitgewerkt. En dat zouden we dan in.

[00:11:48]

Nou ja, goed, dat hebben we eerder gezien. Hebben we ook bij Passage met Dino Soerel en Holleeder gezien. Nou, dat is dus ook wat je hoort. Zeg maar een garage, een dino met hem doen. Dat is dat ze dit hebben. Die tekst heb ik letterlijk gehoord. Daarna gaat het zijn voor de luisteraars die het niet onmiddellijk begrijpen dat Takkie straks veroordeeld wordt. Nou, vervalsing is al veroordeeld en dat hij dan met die veroordelingen ook nog weer extra hulp krijgt.

[00:12:11]

Ja ja, want die PGP berichten waren net ook al over hadden. Daarin zie je wel die nieuwe verbintenis tussen deze heren, maar ik zou bijna kunnen zeggen dat in sommige gevallen Rico op de rem. Ja, het is. Het is een beetje alsof ik. Ik heb die vergelijking ook wel eens gemaakt. Alsof je met een vriend door de stad loopt en die zegt komen gaan. We gaan niet allemaal gekke dingen doen en nee zeggen ja ja, Rio is goed bij dat soort.

[00:12:41]

Zo kan je dat ook interpreteren, die berichten. Dus er wordt gezegd Yo! We gaan die Plooy laten slapen door justitie en euh. En dan zeg. Dan zeg ik o ja, dat hebben we al eens geprobeerd. En dat is geen goed idee en zet me op de lijst verlaten ofzo. Dat ie echt wel dempend. De grap is en dat speelt zich dan nu in het proces af. Hij zegt er worden. 7. Euh, een beetje pijn lijden aan hem toegedicht op basis van helderheid.

[00:13:08]

Hij zegt steeds ik ben dat niet. En dan kon dit element aan de orde dat het dempend is en dan is die 30 te zijn. En dan? Ja, dan voel je dat ie denkt o wacht even.

[00:13:19]

En dat is ook lastig tegen ongemakken als m v een interessant pontjes graag is. Hij zegt niet ik ben niet deeper, maar degene die dit is, die zit de boel te dempen. En dat ik als het allemaal jouw berichten niet zei, waarom maak jij je dan druk om over A. Justitie brengt ze in. Ja, het is interessant omdat die eis. Je merkt wel dat hij stukken intelligenter is dan veel andere verdachten die vervolgens niets krijgen. Sociaal, intelligent en ook.

[00:13:44]

En ik denk ook wel slimmer in u.

[00:13:48]

Wat is daar de verwachting te uit? Hoe heet het rekwisitoor? Was deze week nog onder week maandag nog. Nog een stuk? Ja, dan komt er komt Van Cleef en Advocaat. Ja. Maar goed, je hebt geen idee wat het om gaat eisen.

[00:14:03]

Ik zou gokken. Nee. Een enig idee? Acht à tien jaar in die contreien chrono. Maar dat wat staat voor straf op de verdenkingen. En wat zeggen zij bewezen te verklaren? Zo nogmaals, het is stap 1.

[00:14:16]

Ja en ik denk dat als dat het vonnis is dat een aantal mensen toch wat denk nou strik erom heen en niet meer over praten.

[00:14:24]

Kijk hij zelf zal. Hij ziet het dossier wel en witwas is heel moeilijk om onderuit te komen. Als je dat moet je echt zelf aannemelijk maken dat het heel anders is. Hij komt met een verhaal over dat die een hele dure klokken handelde, dat ie een hele dure auto's bezig was voor commissies, dat die al een dus ondergronds bankieren zou, dat je daar heel veel commissies mee ving. Ik denk wel dat hij zelf denkt dat dat wel een beetje een mager verweer is voor die witwaszaak, want daar heeft hij ook weinig bewijs voor ingehuurd.

[00:14:49]

Ja, in de wijk en de sfeer uit de Shira is. Het is wel een lening van een.

[00:15:07]

Wat anders van deze week een andere verrassing of een verrassing die het OM uit serveerde. Operatie Argus. De politie is erin geslaagd om toegang te krijgen tot de Krypton Phones van Sky City. Zal ik dat goed? Ja jongens. Hoe groot is dit? Dit is wel heel groot. Kijk, het hing al een tijdje boven de markt. Dus Paul en ik heb er echter na maanden denk ik hoorde waarvan heel Sky is ook verbrand. Zo leek het.

[00:15:38]

Hoor je dan vanuit de onderwereld of kijk iets in. Ik moet wel zeggen dat toen de politie dit vorige zomer bekendmaakte dat ze enkel opgehekt hadden. Toen. Ja, het ging ook wel erg breed in het milieu. Het verhaal rond naders van Skywalk het volgende zijn. En dat is dus ook gelijk een beetje het verba verbazingwekkende dat je denkt van ja. Dus iedereen denkt Skai is de volgende. En zit vervolgens nog steeds. En er zit er een heleboel mensen op die knopjes te drukken van die toestellen.

[00:16:07]

Weet je wel met berichten die gaan over moord en doodslag en alles ja.

[00:16:10]

Maar ja, wat moet je? Nou ja, ja, dat is. Ik heb een column geschreven erover waarin ik de metafoor gebruikt dat van de ene doodlopende steeg, de andere in rennen. Zou het je hebt? Je hebt nu en kom een berichtenservice gekraakt. Enorm bewijs uit gekomen mensen. Enorme voordelen. Doordat je PGP cijferde tweede. Idem dito. Enkel chatte loopt volop het grootste Nederlandse opsporingsonderzoek. Tot dan opgestart.

[00:16:32]

Maar ook dan kan hoop en dan narigheid. Ja maar kijk, als je dit bericht kunt lezen. Kijk, er zijn natuurlijk veel boeven. Los van hoe je ze kunt verdedigen en zou. Maar er is veel ergens te zijn. Veel lijken. Daar zijn Marteau containers in Zuid-Brabant op basis van enkel shed gevonden. Zouden ze eerst zoveel lelijks en dat normaal kun je zeggen ja, dit was grootspraak of weet ik wat? Maar hier is het ook vaak te linken aan andere dingen worden die drie noemde kan.

[00:16:55]

En dan krijg je nu Skiles, de vierde grote provider van versleutelde bericht van encryptie die altijd beloofd hebben. Nooit, nooit, nooit zal iemand anders kunnen meelezen. En voor de vierde keer kan er nu een heleboel criminelen in heel grote problemen komen. Dit zijn 80 miljoen voor Nederland relevante berichten die hier inzitten. Ter vergelijking enkele chat, het grootste opsporingsonderzoek tot vorige week, 25 miljoen voor Nederland relevante berichten. Er zijn 500 rechercheurs sinds 15 februari, toen ze met Skai konden meelezen.

[00:17:26]

Wat als een heel procedé voor je dat kunt? Uhm, 500 rechercheurs bezig geweest en landelijk vooral Amsterdam en ook landelijke eenheid. En nu zie je al die deelde shocked die berg werk. We kennen Wouter en ik kunnen niet over die berg werk kijken die volgens ligt en die ook voor het Openbaar Ministerie in een chaise ligt. En dat Sypré interessant. Maar dat is verbazingwekkend, want daar komt waarom het toch te begrijpen is dat ze die versleutelde diensten blijven benaderen.

[00:17:52]

De eisende Doebai, de ander zit in Zuid-Amerika. De derde zit in Amsterdam. Je kunt niet zoals vroeger met Willem Holleeder zijn andere opa's rondjes gaan lopen om je zaak te bespreken. Je bent nergens bij elkaar in de buurt, dus je moet wel op enige manier communiceren. Maar er zijn toch ook gewoon veilige publieks. Berichtenservice insectenhotels wordt zwart zijn bepaald. Ik neem aan dat er vast ook wel gebruik van wordt gemaakt. Alleen daar kijkt de politie voor mijn kijk niet bij.

[00:18:20]

Nee en met die kijk Faramir sluit wel Harry van die versleuteling services. Weet je, als we deze al vertrekken hebben we alleen maar boeven berichten. Alles is relevant daarom. En bij cyclobal WhatsApp gaan ze ons hier allemaal ook vangen. Euh, en ja, dan krijg je. Dan moet je worden al.

[00:18:37]

Advocaten protesteren van sleepnet methoden in de opsporing, advocaten zelf.

[00:18:41]

Protesteerders krijgen ze voor betaald, maar dat de rechters al dat soort argumenten afwijzen.

[00:18:48]

Nou ja, maar goed, aan de ene kant ja, dan wordt ook ontzettend veel voorkomen aan misdaad. Maar het blijft toch een vorm van. Dat je je privacy kwijtraakt? Ja, met de privacy is niet meer zo populair als vroeger.

[00:18:59]

Al die topruiters ze zelf hebben we vandaag gezien aan de leden. De raarste dingen. Fout dat.

[00:19:06]

Ja, het is met Paul natuurlijk ook zegde dit zijn diensten waarvan ik nog maar weinig burgers heb horen protesteren dat hun privacy geschonden is.

[00:19:15]

Bij het komen hebben ze een oproep gedaan. Iedereen die denkt euh, bovenwereld te zijn en denkt dat er misschien berichten over zijn met privacy schendingen mailtje, dan zullen we daar voorzichtig bij zijn. En dan heeft nul personen hebben zich gemeld.

[00:19:32]

Nog één dingetje erover, want ik zeg ook dat Sky de provider vandaag of eerder deze eergisteren heeft gemeld dat dat dat het lek helemaal niet aan de hand is, maar dat het een soort honey pot zou zijn van de politie. Dat de politie als een soort reseller telefoons heeft verkocht aan criminelen om zo zicht te krijgen op dat milieu en de karagandy. Apple zou ook waarin dat waarin wat gezegd werd. Ja, phishingmail krijg ik trouwens. Euh. En toen heb ik gezegd dat kan je dus gewoon door.

[00:20:04]

Zou jij doen? Dus ik heb ik. Ook een beetje het idee van van Yahoo! Je moet ook een verhaal ophangen, want kijk, het is niet de de eigenaar of de fan en het is daarna beschoten nadat de server gehackt. En daarna was nog een moord om opweg. Die hebben ze onderweg onderkent. Ja dus ik bedoel je zegt het. Kijk, die handel in die toestelletjes is ook niet zonder risico, want je belooft echt mensen iets.

[00:20:28]

En op het moment dat je dat niet waar kunt maken en dat er allemaal Gent op de deur of de deur draait dan trappen is.

[00:20:36]

Ja, dan is het kwaad kersen eten met die mensen die tweeduizend euro voor een abonnement hebben afgeknipt, ze absolute veiligheid een afscherming beloofd en ze krijgen nu eenmaal allemaal problemen na de.

[00:20:46]

Alle criminelen zijn heel goed in extra analyseren, maar de schuld ergens anders leggen. Nou, die schuld kon Baelskaai treden. Skai maakt rare bokkensprongen. Nu ja, maar goed tegelijkertijd. Als crimineel heb je ook Steijnen gekleurd op. Want rijker als daar dus bewegingsrichting die aanbieders komen, ja dan had 80 miljoen is wel heel veel als je daar wat je daar een dader uit moet. 7. Wat er wat interessant wordt is hoe de politie justitie dit allemaal gaat bij mensen.

[00:21:13]

Want na enkele chatsite mijzelf had Jezus ook nog. Nou ja, nu krijg je dus deze enorme berg dan weer bij.

[00:21:19]

Jullie moeten er met z'n tweeën is geen Berghman bergketen. Maar wat hier natuurlijk ook heel interessant aan is is aan het koken. En VVV en KRO zeg ik nu Skai. Kijk wat je dus hebt is. Stel nou, je hebt hier allemaal kleine vissen die in de marge van die van die zaken die ze nu allemaal hebben kunnen zien. Mij ze mee zwemmen zeg maar. En over vier jaar komt iemand via deze info bij de politie terecht van aap Pietje.

[00:21:47]

Dit is een grote jongen in het drugsmilieu. Dan kun je dus terug zoeken op die Schaaij inval en zei hij. We kunnen hem nog pakken voor dat ene dingetje toen in in 2020 2021 aanmelden, want anders wordt ie veel te groot. Dus je kan met terugwerkende kracht in al die bezoeken al die berichten uit 3 4 servers kun je gaan zoeken naar opname van hij. Hij zit daar in daarmee namelijk. En dan kun je mensen in de toekomst. Van de straat vegen op het moment dat ze groot worden, terwijl op dit moment dat Herman nog niet zo is, een soort vorm van predictive policing.

[00:22:21]

Ja, klinkt het.

[00:22:22]

En wat je merkt, ook in een milieu dat. Ik werd ook na enkele Shadwell vanuit het milieu kreeg ik wel vragen van welke periode precies weet hoe Debauve wil weten. Zit ik daarin? Weet je wel, ik heb toen en toen een dingetje gedaan via Inco en kom ik daar niet bij of ben ik groot genoeg? Want hoop dat. De kleinere vis hopen natuurlijk dat alle prioriteit naar de grote vissen gaat. Nu dus denk je dat mijn dingetje dan ook nog een onderzoek doen.

[00:22:51]

Hij is geduldig. Ook hier. En dat je mij terwijl dat. Dat is een enorme euforie binnen de opsporingsdienst. Dat begrijp ik. En ook vanwege dat onbespied wanen snap je dus de waarde van iets. Men kan wel zeggen a ja nee, dat was maar een euh, een grootspraak. Kroeg praat en zo. Dat is een veel voorkomend verweer in de rechtszaal. Dat gaat bij dit soort en crypten diensten veel minder op, omdat je heel duidelijk merkt dat alles over was en waar ze over praten.

[00:23:19]

En ook dingen die te verifiëren zijn heel concreet zijn. Heel concreet zijn en zich duidelijk onbespied waanden. Dus dan kan je nog.

[00:23:25]

Dan kan je je hooguit nog verschuilen achter het feit of achter het feit dat dat er dus al die als ze worden gebruikt en dat je zegt dat ben ik niet.

[00:23:33]

Maar dat is een Hoogmolen. In al die dossiers is het zogenaamde verificatie verbaal. Is diegene die wij zeggen dat het is. Is die meneer X is Rico 7 verschillende eliasson die allemaal aan zeven verschillende PKP lijnen hangen. Nou ja, daar gaat dan een dag aan uren mee heen in pleidooien. En dus ook eerst uren bij hén in rekwisitoor. En alleen vaak als je die verbaal dan leest. Dan had je jouw. Uhm ja, je hebt toen en toen een enkeloperatie gehad en dan moest je daarna vijf keer naar de fysiotherapeut.

[00:24:02]

Nou toevallig net ook meneer X, want die moeder is jarig en niemand feliciteert je. En waarom zou een rechter zomaar kunnen geloven maar tot aan bankpassen aanvragen aan toe al geef je een stuurhuis 4 kopietje van je van je gegevens. OK. Papp vragen. Dus ja, we gaan zien wat er uit de wondere wereld van de kerk overeind blijft, maar winnen altijd.

[00:24:23]

Dus als die zaak al ver wordt getrokken is een mooi stuk voor Het Parool. En als die zaak tot levenslange lijstje is ook interessant stuk voor Het Parool dus. Jullie zijn een win winsituatie.

[00:24:32]

Je moet wel hard lopen. Dat gebeurt hartstikke veel tralala.

[00:24:36]

Laten we kijken naar de inderdaad dat de fysieke wereld gaan naar vorige week op donderdag 4 maart met Martin van de Pol vermoord, beter bekend als Polletje. Dat gebeurde voor de ogen van zijn dochter, die hij in Amsterdam-Zuidoost afhaalde. Van school. Ja, verschrikkelijk. Euh, jullie kwam volgens mij nog diezelfde dag met een flink artikel.

[00:24:56]

Wij hadden wat klaarliggen. Een half uur na dat gebeuren wisten we dat tijd. Was dat dan? En dan moet je het verifiëren. Natuurlijk deed dat drie kwartier na de liquidatie online hadden, want ik weet nog ik.

[00:25:08]

Ik was thuis en mijn vrouw zegt er hangt een politiehelikopter in. In en in de lucht. We woonden in de buurt van Zuidoost en kijk online. En nooit daarom stond ons dat is dat je leest.

[00:25:19]

Natuurlijk om weer met z'n tweeën je vol in te vliegen. Kijk maar tv. Overigens moet ik erbij zeggen maat van de Polen. Zo ontzettend bekend dat je. We hebben al veel over hem geschreven. Dat hoef niet alles vanaf France-Presse doen. En in dit geval. Wouter gaat naar die de plek daar wat ook de couleur locale mensen bevragen over het hier en nu. Ik ga weer terug in de oude stukken en zo. En dan kun je zeggen dat ik dit schrijf je in elkaar.

[00:25:44]

Dus je maakt een groot nieuw stuk. Dat kun je steeds uitbreiden. Je maakt er dan een profiel de bij en met z'n tweeën is dat heerlijk. Werken de je. Die dag hebben wij zo wel ja, twee 3000 woorden bij elkaar. Dat is zo gedaan.

[00:25:55]

Maar voor mij mag je nog wel eens een keer vertellen hoor. Wie wil een spelletje?

[00:25:59]

Nou het. Ik heb hem ooit een keer ontmoet. Heel lang geleden in. Dat zou eind jaren negentig zijn. Was dat bij het voetbalveld? Nee, dat was op het terras van de In t Blauwe Theehuis in het Vondelpark. En daar zat ik met iemand. En die die kende hem in die g en ik. Ik zal nooit vergeten. Er stond een soort man. Die zat helemaal onder de tatoeages en die boog die die liep te brullen over het terras.

[00:26:24]

En hij had een hond bij zich. En die hond bijt ook kind. En toen zei iemand daar wat van. En toen, op een gegeven ogenblik. Toen was daar ook zijn vrouw, zijn vrouw of zijn vriendin. Die was er ook bij. Toen zei die van ja, pak we die hond in en die kreeg ook. Die werd hem verrot gescholden. En ja. Tja, het is lang geleden, dus het zou. Ik zou zou mij niet verbazen als ie ook even een ruy uitdeelde.

[00:26:48]

Het was op dat op dat terras op die in die op die rustige zaterdagmiddag ontstond. Een soort totale chaos toen die figuur naar het terras op kwam lopen. En toen vroeg ik op een ga uit. Toen dat voorbij was. Voor wie? Wie is dat? Ja, dat is. Dat is Polletje. Ja, en dat was dus. En vanaf dat moment had ik zoiets. Wauw. Weet je wel. En toen 3, 3 of 4 maanden later zag ik minder.

[00:27:13]

Staan Dat ie dus in seksclub Esther in Haarlem betrokken was geweest bij het doodschieten van vier mensen via een beruchte moordenaar, is zijn hele leven is een aaneenschakeling van dit soort kleine en grote anekdotes.

[00:27:26]

Tot en met het doodschieten van vier mensen dus. Maar waar waar hij was was chaos en en ook wel angst en geweld.

[00:27:34]

Maar goed, je. Hij zat ook in New York. Hij begon in een jeugdbende, net zoals de jongens waar we tegenwoordig wel eens over.

[00:27:40]

Maar daarom zijn die jonge jongens zo belangrijk om te beschrijven als journalist. Want daar begint het.

[00:27:45]

Maar hoe oud zo, hoe oud is hij geworden?

[00:27:48]

Hij is van vierenzestig, zesenvijftig ook. En hij heeft inderdaad in Afzal West heeft ie in een jeugdbende gezet die euh, in heel Nederland overvallen pleegde. Waar ook een andere bekende crimineel bij betrokken was, die later is geliquideerd. Elke back up. Hij heeft al terecht gestaan. Hij heeft het uitgezeten. Straf kort voor die seks. UCCLE Moorden voor het verkrachten van zijn ex-vriendin en het neersteken van haar nieuwe vriend. Hij heeft vuurwerk. Heel vervelend trouwens dat hij dertien verkrachtingszaken wat had verkracht.

[00:28:20]

Hij heeft altijd. Hij heeft ook altijd ontkend dat die moorden prima, maar verkrachting niet verkrachting heeft gehad.

[00:28:26]

Kijk er Heist doorheen om hem en ik moet afmaken want ik tourritten een arion van geweld. Het is allemaal ellende waar we bij zijn en in die seksclub. Overigens was interessant, want dus. Hij was in een seksclub en daar komen vier types binnen waarvan zij toen dachten dat alle vier Hells Angels. De daders? De polletje en een ander. Die zou dealers laten aanbrengen en beschrijven waarom ze niet per se zwart op wit dade daders waren. In het begin, want die Hells Angels komen binnen en zeker even aan DLC's maakt er een bende Vanda binnen.

[00:28:56]

Die intimideert mensen die de sfeer slaat en helemaal om. Hij wil uiteindelijk de naar bed met barmeisje. Dat barmeisje wil niet en dan wordt ie kwaad en een grote glas Theodorus tegen de spiegel aan en trekt een vuurwapen. En dan is een portier en ik schiet hem neer en zijn vuurwapen valt. Polletje pakt het vuurwapen en schiet op deze man en schiet op. Uiteindelijk vrij komen de Hells Angels ook uit de sex kamers waar ze de peeskamers waar ze waren schiet zou dood.

[00:29:20]

En dan leggen ze die lichamen ergens weg en een. Hayez is dus eerst tot levenslang veroordeeld in zijn strafzaak, maar in de tweede ronde bij het hoger beroep tot 15 jaar. Maar, moeten we nu zeggen. En die eerste moord is die van doodslag. Is die als slaaf van rechtsvoor geweest? Noodweerexces en de raadsheren hebben op basis van deskundig geoordeeld dat hij in een overzichtelijke situatie heel angstig kan zijn en uit angst dat het Canetti dat ze een noodweer doodt door schoot.

[00:29:50]

Terwijl hij natuurlijk in heel Amsterdam bekend staat als iemand voor wie je verschrikkelijk bang moest zijn. Als je dat arrest leest wat ik vorige week weer even gedaan heb, dan zie je dat die daar als als een soort redder van de barvrouw.

[00:30:00]

Ja, maar het is toch ook niet zo gek, want toen hij in de gevangenis zat. H toen.

[00:30:04]

Toen kwam ook de voorzitter van Ajax dat bezoek bedenkelijk toen de rol die hij heeft mogen spelen in de harde kern van Ajax. Want dat moeten we daarbij zeggen. Hij was echt een voorman. Heel lang van de harde kern van Ajax en toen die in de bajes zat voor die seksclub. Moorden zoals ze gingen heten. Toen is de voorzitter, toenmalig Michael van Praag, met een gesigneerd shirt van Richard Witschge op visite gekomen bij Polletje. En nu zegt ie ja, dat was om omdat we dachten dat hij wist wie in Beverwijk in het weiland toen een Ajax fan had de doodgeslagen.

[00:30:37]

En dat Polletje zou wraak willen nemen. Dus door Dan Dama in gesprek te komen met hem en te laten doorschemeren dat je dat weet. Daarom deden we dat. Daar kun je een paar nuances bij bedenken. Dat je als de burgemeester van Amsterdam, die ooit samen met de Hells Angels in café De Omval stond en zich daar liet fotograferen.

[00:30:55]

Maar hier is dit was vrij in het begin van de straf van Polletje. Ja, ik zou het dan helemaal aan het eind doen. Dus als je het net voor een paar dagen voordien naar buiten gaat. Maar goed, had ie een functie dan binnen, binnen en binnen die website was waar was het ook een?

[00:31:08]

Het was. Het was. Het was wel echt een. Het was een figuur die al in. Ik kreeg gisteren een filmpje doorgestuurd van mensen vanuit de harde kern van Ajax en daar zag je echt van die ouwe jaren 80. Euh rellen beelden. Zal ik maar zeggen dat ze allemaal in het hek hingen. Daarin staan onder meer al met zo'n mat en allemaal gooien maar lopen. Communiteit is dan. Nou ja, dat is gewoon zeg maar de hoogtijdagen van het hooliganisme in de jaren 80 en 90.

[00:31:33]

En hij? Ja, hij. Hij begaf zich echt fel op de F-side. En dat filmpje dat dat eindigde. En toen dacht ik waarom dat met een met een soort interview met hem in een Engelse tabloid krant. Dit is de meest beruchte hooligan cel van Nederland dat ik dacht oh ook dus al in de jaren tachtig was was het echt wel zo. Hij had geen geen enkele rem, dus d'r wordt ook zetten. Die is er eentje op zes man af rennen en begon te slaan en dan weer weg op een tegenstander.

[00:32:02]

Het was gewoon een psychiatrisch patiënt. Ja, nee, dat dat. Het beeld is altijd wel gebleven. Hij is ook. Hij zag er niet uit, want hij verloor de trap van de politiepaarden. Zijn gezicht gehad. Maar kijk, als je tegenover iemand staat. Het helemaal niet uitmaakt hoe die er zelf uitkomt, dat is lastig vechten en euh. Maar uiteindelijk, dat heeft ie dus ook door Ajax. Daar heeft ie ook door de supporters begeleiders naar een bepaalde rol toebedeeld gekregen die accepteerde dat hij heel belangrijk was.

[00:32:29]

Ten eerste in het honk, in het clubhuis, maar ook in drugs werd gehandeld en hij mocht op de tribune. Heeft ie reserves of geblesseerde spelers? Siem de Jong was hij was Polletje beveiliger? Toen Siem de Jong op de F-side als eerbetoon een wedstrijd ging kijken. En toen was er Ajax Cambuur, waar grote rellen geweest. Zodanig dat agenten hun dienstwapen hebben getrokken. In paniek. Dat werd geëvalueerd in de bestuurskamer van Ajax. En wie komt daarmee met een supporters man van Ajax?

[00:32:57]

Polletje naar de toenmalig politiecommissarissen van Zuid-Oost? Die viel zowat van zijn stoel. Wat krijgen we nou zeg? En Ajax heeft dat vaker gedaan, maar had hier ook een dempende werking op. Hij wil de jongens. Hij heeft al heel zijn leven geen dempende werking. Nou ja, misschien als je wist waren ze dan gewoon bang? Binnen dat bestuur van Ajax? Maar dat kan zijn. Maar ja, daar kun je van bedenken. Moet zo'n groot bedrijf dat dan niet anders regelen dan?

[00:33:20]

Dan moeten ze maar beveiliging regelen ofzo. Ze hebben het Syrisch met het in 2011 vermoorde Sven Westendorp. Die kon ook gewoon in de Arena lopen. Die mocht daar een beetje bepalen wie er wel of niet een Feyenoord shirt aan mocht. Niet zo handig natuurlijk om in de Arena een Ajax of Feyenoord shirt aan te doen, maar daar zijn ook wel filmpjes van. Ajax heeft dat hele lange tijd gehad. Het met je mee buigen met. En dan kom je altijd in een nare situatie terecht dat je onder druk komt te staan van het overige.

[00:33:45]

Overigens waren we om het even terug het bruggetje terug te maken naar het begin van de uitzendingen. Waren Sven en Rico vroeger heel goeie vrienden? Qfk ze zaten in dezelfde Griffo samen Sven. Dus de Ajax supporter die net overal ja en Rico waren waren vroeger heel goeie vrienden.

[00:34:03]

Maar ja, dat doet criminelen en voetballen. Dat zie je natuurlijk wel of meer. Maar dit was ook dit jaar weer jongens die ver weg is.

[00:34:09]

Je hebt in de breynaert je tussen de ene beroemde. Ik vind dat dat Sven met andere gedaan. Nou ja, jij bent meer van profiel dan ik. Maar dat dat kliekje komt hè? Ja, maar is het typisch Ajax? Want wat Marjan zegt is natuurlijk crimineler. Voetbal is wel een.

[00:34:22]

Want jij bent wat. Ik hoorde jou op de radio. Kijk eens naar de andere club. Wat bij andere cvva? Wat bij wat je bijv. Ik heb.

[00:34:30]

Ook was hij ook al eens op bezoek geweest bij de harde kern van Feyenoord en wat ze daar altijd zeggen is van ja. Bij Ajax zou hij het een zooitje criminelen. Dat is dus de harde kern van Ajax. Dat zijn een zooitje criminelen en die schieten en weet je wat dat is een soortement van alsof. En of dat helemaal waar is dan weet ik niet, want ik heb er ook wel eens een verhaal geschreven over Twente waar dan Satudarah een stevige vinger in de pap zeker v in de pap had bij BAR.

[00:35:00]

In Groningen zijn er verhalen geweest dat de harde kern overgenomen was door Coke dealers en volgens mij is het in in in v clubs in het zuiden van het land bijvoorbeeld ook, maar is het ook wel. Dat is dan ook Marjan vroeg net nadat. Ik ben een hartstochtelijk fan van Willem 2 als de club uit Tilburg. Nu nog eredivisie. Uhm, Swizz Pik. Uhm. En daar is de harde kern. IS werkt samen met de harde kern van FC Antwerp uit Antwerpen en de daar op de achtergrond speelt Satudarah de motorclub grote rol.

[00:35:33]

En ze hebben ook echt knokploegen en zo met Metzelder Ken. Dingen die verwijzen naar motorbende achtige Satudarah achtige zaken. Er is daarna uitgebreid onderzoek naar gedaan in het zuiden en daar wordt het ook gezien, hoe zij ook en hoe Satudarah dat aan zwengelt en hoe in bossen aanvankelijk vechten, organiseerde en ook andere vecht. Je kunt online kun je ook ranglijsten van gevechten, euh. Club vaak clubs en. En daar is dus Willem bij FC Antwerp Satudarah 3 3 eenheid bij.

[00:36:05]

Satudarah is inmiddels een verboden criminele organisatie, maar bestaat nog steeds wel. Dus dat zie je. En wat verwijst dit al naar FC Twente? Daar hebben ze vak P hebben ze en hun supportershome hebben ze helemaal uitgeveegd en zou dat. Daar had Satudarah gewoon een drugshandel knooppunt en werd ook op de tribunes gehandeld. Overigens is in het verleden bij Ajax vaak 4/10. Daan van der E. En zijn vriendin hadden daar ook een distributienetwerk. Ze rekruteerde voor hun distributie in Amsterdam van envelopjes cocaïne en het uitgaansleven rekruteerde ze jongens van de Ajax harde kern.

[00:36:38]

De Zeeuw is dat en dat was een supportershome met Polletje ook zo weer terug naar het begin moeten. D Polletje was heel belangrijk in dat supportershome, in een tijd dat het supportershome ook gewoon voor kinderen activiteiten werd gebruikt en Ajax tot dat oogluikend toe wilde. Geen gedoe. Je moet.

[00:36:54]

Je moet je. Je moet je natuurlijk als je je realiseert dat zeg maar. Als jij de drugshandel controleert in zo'n supportershome. Dan is het gewoon één keer in 14 dagen. Is het prijs he? Want en dan komen al die zijn veel gebruikers. Nou ja. En als jij het controleert dan heb je sowieso een soortement van gegarandeerde. En dat is natuurlijk een hele lucratieve business. Alleen wat je waar je wel voor moet zorgen is dat dat getolereerd wordt.

[00:37:20]

Ha, en en niet alleen door de club, maar ook door de door de rest van de van de groep. En dan komen we bij het einde van Polletje in de harde kern. Hij is in 2015. Euh, heeft ie z'n hand overspeeld? De ware verhaal dat die ze de eigen euh harde kernleden mee dat dit probeert af te persen. En toen heeft een andere leider van vak M maar een voorman van de Ajax harde kern. Die heeft hem tegen de grond geslagen op het moment dat Ajax fans de bus met spelers gingen uitzwaaien omdat hij veilig moest worden gespeeld in Rotterdam.

[00:37:51]

Da's traditie met fakkels en gedoe. En toen is hij tegen de grond geslagen. Toen is ie afgedropen en waren allerlei mensen dat. Audi gaat een vuurwapen halen. Die komt zo terug. Is ie niet meer op die manier op dat niveau verschenen. Wel weer met de jonge man van zijn waslijn van de apenrots af. Strijdmacht was toen af. Ja maar v v. Het gekke is je merkt dus nu. En dat vond ik toch. Want toen ik daar dus in Amsterdam-Zuidoost stond vorige week sta jij aan het lint.

[00:38:16]

En dan? Dat merkte je ook. Daar kwamen wat supporters en ik werd ook gebeld. En dan merkte je dat er een binnen de harde kern van Ajax een soort ambivalente houding is ten aanzien van. Martin van der Pol. Dus je hebt mensen die zeggen ja, het was wel hij van ons. Euh, ja ja, hij heeft geen gekke dingen gedaan. Maar dat Holleeder hoorde d'r wel bij. Je hebt mensen, die kunnen hem niet luchten of zien.

[00:38:39]

Je hebt mensen die dime. Afgelopen zondag is er een eerbetoon voor het fort voor de ingang van de harde kern, waar de harde kern op de tribune grave stond. Rip polletje op een groot spandoek. En daar stonden echter al stond wel een mannetje of vijftig achter.

[00:38:55]

En dat spandoek hebben ze mogen ophangen in de arena. Ook voor de wedstrijd was op televisie. Dat is van dus, maar je ziet er daar aan. Dus dat hij is dan inderdaad van die apenrots af. Ha. Maar hij is niet weg. Het is niet van jou. We hebben hem nooit meer gezien. Hij was nog steeds.

[00:39:09]

Het was toch sters die nooit een veroordeling van W. Daar willen we niks mee te maken hebben. Hoe bedoelt ik? Nou ja, gewoon. Ik zou als voetbalclub gewoon niks te maken willen hebben met criminelen en is de harde kern en de voetbalclub. Die hebben natuurlijk al een gespannen verhouding met elkaar, want het zijn de diehard fans die vaak vinden van jou. Dat bestuur dat wisselt. Wij zijn er altijd. De club is van ons. Snap je dat is.

[00:39:30]

Dat is niet persé wereldwijd zo. Het is niet alleen een nee, maar dat is bij alle groeikernen zou die zeggen joh, wij zijn er door dik en dun en de beste. De bestuursvoorzitter die gaat over 5 jaar gaat niet naar KPN. Die gaat weer wat anders doen. Waar zijn er dan nog?

[00:39:53]

Naar de toch naar de zullende professioneler de criminaliteit, want dat wil een podcast worden, wil een podcast niet zijn. Als we Holheide niet even bijhouden, dan is er ook nog een link. Want hij is toch ook wel degelijk met een liquidatie in verband gebracht. Want nog was ie erbij.

[00:40:09]

Ruud Hilgers. Nou dat. Het was de zoon van Ruud Hilgers is doodgeschoten. Remco Hilgers. Sorry uhm eh. Op een plek waar waarschijnlijk een andere zoon het doelwit was. Martin Hilgers. Euh. En daar staat hij dan weer naast. En daar stond ook weer de goede vriend van Holleeder naast. En jullie Holleeder was toen Holleeder in Amsterdam-Zuid op het terras en recht van zijn stoel werd geslagen door Dick, vrij evenwichtig. Maar o ho, Holleeder is toch ook in beeld gekomen voor die generaal dat hij op een scooter aan de overkant stond?

[00:40:42]

Maar dat verhaal komt in verschillende variaties in verschillende dossiers voor. Ik denk dat op dit punt Holleeder wel een klein beetje gelijk heeft dat ie zegt ja alles, want ik sta kennelijk altijd overal op een scoutsjaar. Maar die polletje zat niets in die zin. Als een speler als het op mij overkomt is het m is hij ook ergens een tragische zware kluif aan. Dus hij Hankar haar hangt een tijdje met een groep mensen tot het klapt. En dan, dat gaat ie binnen in een ander ander groepje hangen.

[00:41:12]

Dus het is. Het is een soort A die daar zit. Dat vind ik dan maar een eis.

[00:41:16]

Een ongeleid projectiel.

[00:41:18]

Jullie schetsen een psychopatische idioot, gewelddadig, maar wel eentje die gewoon is geliquideerd vorige week. Nou ja, ik kan het nam deel aan het Lauwse hebt gemaakt, maar alleen zeiden ze gewoon aan het lint zijn mensen gaan gewoon echt DMH kende uit. Seraing heeft eigenlijk nog wel lang volgehouden en dat is echter dat de D. De bron die iedereen zegt ik wil ook iets aardigs over M zeker nog a. En dan moet je een uitknippen als het niet geweest is.

[00:41:43]

Maar wij knipperen niet. Mensen zeggen ook dat hij de laatste jaren dat het klopt dat hij heel erg met zijn dochtertje bezig was en zei dat ie dat dochtertje geregeld naar de school in de buurt stonden, mensen te huilen stonden en niet n. Maar er stonden een heleboel mensen stond te huilen hem. Want hij. Hij organiseerde met de kinderen van alles in de speeltuin. En ook dat was dus Martin. Snap je? T Is. Het is aan de ene kant iemand die tribunes en afbraak sex clubs overhoop schuwt.

[00:42:11]

En weet ik veel wat niet allemaal meer. En dat is maar ik bedoel te zeggen he. Nee, dat snap ik en ik heb het ook gelezen, maar tegelijkertijd lijkt het op een kille afrekening. De politie veronderstelt zelfs dat een dag ervoor ook iemand heeft gepost daar. Dat is toch een soort koude wraak? Nou, niet niet in een opwelling, want het zou je meer verwachten bij zo iemand. Nee, nee dus. Dat lijkt toch op een redelijke graad van organisatie.

[00:42:37]

En iedereen is heel erg interessant. Of of de recherche dit weet zal weten op te lossen. Ik op de dag van de dag na die moord hebben natuurlijk wel mijn voelsprieten her en der uit. Euh euh, stoken en mij, zei ik. Ik vroeg dan Van Gogh lijkt wel eens. Laat me raden een spinnenweb rond mogelijke bouw met mogelijke motieven en lijnen naar mogelijke vijanden. Zo ja, dat beeld wordt wel bevestigd. Uit de opsporing ze. Je moet wel weten waar je moet beginnen te zoeken hebben.

[00:43:04]

Degenen die ze zoeken is een donkere jonge twintiger. Dat zijn de getuigenverklaringen. Maar het kende zoveel. Je kunt denken is een nazaat van een van die mensen die in seksclub Esther is vermoord? Iemand die nu in een recent conflict misschien heeft iemand willen afpersen? Dat kan zoveel verschillende. Met zijn soort uhm manier van leven kun je zoveel verschillende soorten vijanden hebben uitgedacht. Dus als de recherche zoekt natuurbeelden, concrete sporen en misschien vinden ze wel. Misschien zit al sinds K.J.

[00:43:36]

Laten we daar zitten nog meer rondom Arba maar, maar het zou echt een. Die man was altijd in een wespennest. Ik hoorde ook gewoon een hele simpele. Wat? Wat? Wat iemand zei tegen mij? Die zijn haar hing de laatste tijd met jonge jongens uit Amsterdam Zuidoost en een en een jong deel van de harde kern van Ajax, wat voornamelijk bestaat uit een Marokkaans, Amsterdamse, Samsoms, Marokkaanse jongens. Die jongen zegt tegen mij van ja, eentje die Martin gaat er weer tussen zitten.

[00:44:10]

Ik. Dan wordt het binnen. Binnen no time ruzie. En misschien is het wel dat. Dat is heel simpel iets kleins. Recent conflicten kan ook.

[00:44:17]

Zou al wel iets dat dus reden is om echt professioneel destraat posten te wachten tot die met God de doktersjas hand gruwelt huiskrant en dan wordt doodgeschoten.

[00:44:28]

Het tragisch en nog niet een begin van een oplossing. Wie weet heeft de recherche het wel rond, maar moet ze het morgen nog vertellen.

[00:44:35]

Maar ja, wat gaan we dan horen? En jongens, dank je wel, gaan jullie weer komen? Wouter Laarmans, Paul Vugts van Het Parool. Ik wil hier nog even aan A-cross promotie doen. Jullie weet ik werk voor het VPRO programma Argos en we hebben vandaag een nieuwe podcast gelanceerd. De Deventer Media. Zaak, Je raadt het al, dat gaat over de Deventer moordzaak. Want de klusjesman en de klusjesman. Ik vind hem zelf een superspannend. De rol van Maurice de Hond komt daar onder de loep te liggen en welke impact impact dat heeft gehad op het op het leven van Michaël de Jong.

[00:45:08]

Ik las in de aankondiging dat jij me ook zelf hebben in. Ja ja, iedereen zit erin.

[00:45:11]

Ook Maurice de Hond en veel collega journalisten. En ik denk dat het een aardige spiegel voor ons allen is. Ik ben heel blij dat ik me nooit bij bemoeid heb en ga vooral luisteren.

[00:45:22]

Dit was Willem. Volgende week zijn wij weer. Ondertussen kunt u een abonnement nemen via iTunes of een andere luister dienst. Dan heeft u vragen dan horen wij het graag.

[00:45:30]

Ik ben het Harry Lensink op Twitter, maar Jan is echt geschrokken. Mailen mag ook na vragen. Het wordt een podcast. Punten. Dank voor het luisteren en graag tot volgende week.