Transcribe your podcast
[00:00:01]

Beste luisteraar van de Willem Podcast. Heb jij enig idee wat de commando's doen? Deze special forces van Nederland opereren een maal in het diepste geheim.

[00:00:14]

Maar in de podcast Byloo, Radar Bouviers zelf geeft hij voor het eerst een kijkje in hun werk en leven. Iedere aflevering neemt de Kommando je mee op een geheime missie. Luister binnenloodsen Rada, het Bouviers stel nu op Berck bij defensie Pantanal Slask Commando. Of in je favoriete podcast en.

[00:00:47]

Welkom bij binnen de wekelijkse misdaad podcast van Dag en Nacht Media. Mijn naam is Harry Lensink en uiteraard zich kon hij Gamay onderscheiden tegenover Ook hier aan tafel. Even onze vaste gasten Kyle Tieleman, misdaadverslaggever van het Algemeen Dagblad. Welkom Jelle. Dank je wel. Wie dezer dagen het creeer nieuws een beetje volgde, weet dat het steeds drukker wordt bij de extra beveiligde rechtbank. Het is volle bak op Schiphol en in de bunker toch?

[00:01:14]

Marjan Ja, salute in de bunker. Daar was de zaak van UR Ricordi Cherain. Daar is afgelopen maandag veertien jaar cel tegen geeist voor het witwassen van drugsgeld, maar vooral ook omdat het OM meent te kunnen bewijzen dat hij leiding gaf. Samen met Rideau Wantij aan een grote organisatie die ze omschrijven als een bloeddorstige geweld stak en euh ja, dat ze bijna om elkaar zaten te knokken. Wie de liquidatie zou mogen uitvoeren uiteraard. Vandaag woensdag was de advocaat Leon van Kleef aan.

[00:01:51]

Nog even voordat we naar de verdediging gaan. Uhm, het is hier al vaker gezegd, maar hij wordt niet vervolgd voor moorden, alleen voor lidmaatschap van een criminele organisatie.

[00:02:02]

Leiding geven aan een crime met het oogmerk ja die mensen te liquideren. Ja, dat is een A. Een handige. Een ander belangrijk verschil voor hem ook, want het maakt ernstig uit. In straf maakt macht uiteindelijk of dat maakt de naar aan.

[00:02:16]

Anders zou de strafmaat natuurlijk vele, vele malen hoger uitkomen. Maar dit is natuurlijk ook wel extreem hoog. Veertien jaar cel voor. Voor witwassen van drugsgeld en lidmaatschap van een criminele organisatie? Ja, want de officieren van justitie die die ujm werden nog geciteerd. Geloof ik in Het Parool. Ja, steeds werd gekeken wie de beste papieren had voor het uitvoeren van de liquidaties. Soms lijken er en taichi te strijden om de vraag wie de volgende op het gezamenlijke lijstje mocht laten zakken dat zij in het beste deden.

[00:02:48]

Maar ze deden het niet zo laten zakken betekent dan de opdracht. Maar ja, wie de opdracht zou geven om en bedoel ook in deze zaak zijn het natuurlijk weer PGP berichten die uitgelezen zijn op basis waarvan het OM dat zegt ja. Maar goed, die moorden staan verder niet op de lijst waarvoor die vervolgd wordt. En het was ook de belangrijkste woorden die bijvoorbeeld in het EMBO Marengo proces aan de orde komen.

[00:03:14]

Het proces tegen Day. Het is natuurlijk logisch dat zo'n advocaat Leon van Kleef dan zegt van ja, het zijn overtuigingen, maar overtuiging. Er zijn nog geen bewijzen. Dus ja, die vindt dat wel erg extreem is en dat het geen pas geeft.

[00:03:31]

Maar ik zag ook, want het speelde vandaag dus. Het is woensdag nu op zitting en dat Van Kleef, de de advocaat van Van Rico, de kaart speelt die in het Weski. Eerder al speelde hen dat alles wat uit die PGP database is geplukt. Dat het onrechtmatig is verkregen dat dat. Hij noemde het, zoals werkje het eerder ook al noemde, een fishing expedition.

[00:03:56]

Ja, dat zal elke advocaat op dit moment natuurlijk doen. Ik bedoelde was ook nog een ander proces waar dit ook al aan de orde werd gesteld. Ik bedoel ja, je kan zitten. Twee problemen natuurlijk. Bij die berichten zijn ze van de mensen. Want het zijn meestal bijnamen. Klopt dat? En ja, er zijn zoveel miljoenen berichten. Heb je daar wel alles uitgehaald? Heb je daar ook wel de ontlastende berichten uit mapjes? Maar als je zegt dat je het onrechtmatig zou willen laten verklaren door de rechter?

[00:04:30]

Op welke gronden zou dit dan moeten? Hoe dan?

[00:04:33]

Daar hebben we straks rechtsgeleerde rechtsgeleerden voor jou wordt er niet in laatste. Laten we dat voor de volgende keer bewaren.

[00:04:40]

Hm. Die zei het al en dus het is dus maar de vraag wat dan, zeg maar, de impact is van die berichten. Euh. Jelle ik. Ik lees nu even een van de quotes, een van de citaten van van Van Cleef woorden die hij vandaag uitsprak zelfs als imperiale. En dat is een zogenaamd maffia contactman van Van Van Van Winckel. De Chileen iets aan Richard Ricordi serieus de Chileen te koop aanbiedt? Wat maakt dan dat zij lid zijn van een organisatie?

[00:05:08]

Als ik van de bakker een brood koop, maakt mij dat dan lid van zijn Backus organisatie en andersom? Het OM is erop los gaan en interpreteren. Wat vind je van zo'n uitspraak? Nou ja, ik kan me er ergens wel voorstellen. Wanneer ben je echt zo'n organisatie? En wat kenmerkt dat dan? En hoe werkt die organisatie en wat zijn de onderlinge verhoudingen? Wie? Hoe is die hiërarchie?

[00:05:31]

Ik ben niet alle zittingen geweest, maar ik vind het moeilijk om dat gedeelte van die organisatie.

[00:05:38]

Uhm, omdat echte plaatsen als het gaat om het witwassen. Daar presenteerde het OM echt een ja soort. Ja, bijna alles wat organogram met allerlei mensen die daar bepaalde taken had in die zaak is relatief sterk. Anderen. Dat dat leidinggeven van die criminele organisatie en dat dat. Dat is toch? Dat is toch lastiger? Ook omdat een aantal van die moorden Marjan zei het al die dan in die organisatie worden geschoven. Ja die die d'abord, dan wordt dat helemaal geen coprocessor gevoerd.

[00:06:07]

Ja, en daar zit ie niet in. En daar zit hij niet. Zit hij niet in en en leg ze dan ook ten laste na rest natuurlijk ook al veel over gezegd. En voor Origines 1 en 2. Het is zoals het is.

[00:06:17]

Ik vind dit een in een lastige en foute Laarmans, noemde het vorige week. Ze doen een die nootje.

[00:06:25]

Ja, precies zijn en en euh. Volgens mij zijn collega Paul Vugts ook van. Als dit het is om zo'n witwaszaak te bouwen. En je hebt 10 uur nodig en rekwisitoor, ja, dan heb je het misschien niet. Ja, ik moet me daar toch wel bij aansluiten?

[00:06:39]

Oh ja, en weet je wat ook nog opvalt? Natuurlijk kijk, die andere mensen die lid zouden zijn van die organisatie, die imperiale enzo jij nog niet als verdachten daar in die zaak opgevoerd? Nee, maar ja je het wel.

[00:06:51]

Hetzelfde geldt natuurlijk voor voor voor Noval en voor voor iemand Taichi. Die zijn in deze zaak niet gedagvaard. Uhm ja, je zou kunnen stellen als dat een organisatie is dan. Dan moet je daar ook iets mee doen. En dat is niet gebeurd. Maar er zit vast een weldoordachte tactiek van het openbaar 185 die wij nog niet hebben kunnen doorgronden. He Marjan? Uhm. Dat was in de bunker wat gebeurde door op Schiphol.

[00:07:17]

Daar waren pro-formazitting in het Eres proces. Dat is dus tegen Kylo, de leider van motorclub Callao, Watco, en zijn zeven medeverdachten. En ja, ook deze kilo is dan de leider van een van die gewelds takken van de crimineel. Org criminele organisatie waar justitie het over had. Wij bij Rico. En euh, ja, daar kwam Jelle dit weekend weer met een euh, weer met een onthulling dat ze nog wel nog meer moordplannen en nog meer moorden.

[00:07:48]

Want er staan er acht verdachten terecht voor vijf moorden.

[00:07:52]

Ja, meer euh. Ze hebben het. Het proces is zo groot in Eres dat dat zij over verschillende zittingsdagen worden uitgespreid. Maandag waren er acht uur en dinsdag waardiger waren er nog een hoop. Volgens mij zijn er in totaal misschien wel 19 20 verdachte in deze zaak. Ja, en ook daar. Maar goed, dat zijn A. Er is een analogie met Marengo. Toch is de kroongetuige ook de groei. Het barsten van de PGP berichten die als bewijs moeten dienen.

[00:08:19]

Het OM gebruikt hier ook. Nou ja, impakt vol woorden. Euh. Ik citeer die PGP gesprekken geven een ontluisterend beeld. Alsof het om Brabantsche worstenbroodjes gehad. Zo wordt gesproken over het doodmaken van mensen. Aam Marjan zei het al Jelle, jij volgt die zaak. Wat is daar dit weekend aan toe? Of het is onlangs aan toegevoegd aan het ergers proces? Ja, het geet ging in eerste instantie om om vijf voltooide moorden en negen moordplannen of niet gelukte moorden en daar is een tiende inmiddels aan toegevoegd.

[00:08:50]

Moet je voorstellen vijf moorden en tien moordplannen. Zegt Krankzinnig Grote. Dat proces is het daarmee groter dan Marengo?

[00:08:57]

Ja, nou schoot m dan maar enkel inmiddels. Uhm en. Het gaat om het onderzoek Goudvink waarbij uh uhm het OM vaststelt dat een aantal leden van de motorclub het plan hebben gehad om de Turkse Amstelveense crimineel Ahmet G. Te laten vermoorden. Berichten daarover, die zaten al een tijdje wel in het dossier. Dat zijn de beroemde Kylo Chats. Om ze zo maar even te noemen. Dus berichten die de berichten die hij uitwisselde met zijn euh, met zijn PGP telefoon, met met andere leden of met opdrachtgevers.

[00:09:32]

Die filmde hij na die in die berichten, heeft het Openbaar Ministerie. En daarin werd gesproken over Naya, waar men deze aan met G. Zou kunnen vermoorden naar een adres.

[00:09:42]

Is dat voor iemand? Hadden ze iemand die euh, met name in de Turkse onderwereld een grote rol speelt? Onlangs zo nog veroordeeld is euh, voorheen ook deel na ja in Nederland ook weer voor deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van geld. De afgelopen jaren is er vanuit diverse hoeken in de onderwereld gejaagd op hem, ook door het OM. Dat in 2016 al een groot onderzoek naar hem gestart is. Uhm, was het een drugshandelaar? Of dat wordt gezegd?

[00:10:11]

Inderdaad, dat hij actief is in de drugshandel?

[00:10:14]

En had ie uhm dan vijanden in het kamp van Kielo Taichi? Wat er verder aan Görz is? In die hoek moet je het inderdaad ze. Moet je t inderdaad zoeken? Uhm, en wat je dan? Wat je dan ziet is dat. Uhm. Er lopen eigenlijk twee dingen door elkaar heen. In 2019 is er namelijk ook een echte poging gedaan om hem te vermoorden. Hij is in zijn woning in Amstelveen is zijn neergeschoten. Daarbij is ook zijn dochter geraakt.

[00:10:41]

Uh, dat is een september 2019 gebeurd en niet lang daarna ontvangt HTC ieder geheime diensten van de politie. De inlichtingendienst ontvangt dan een tip die zeggen dat er al eerder een poging is geweest om deze Ahmed G. Te laten vermoorden. Ze verwijzen dan naar een incident dat er in augustus van 2018 zou hebben plaatsgevonden, waarbij een lid van Caravaggio is aangehouden. Op de snelweg en in zijn auto zou een Scorpion, een automatische machinegeweer. Precies dat wat zou daarbij gevonden zijn?

[00:11:11]

Maar die tip komt vervolgens dan ook in het Callenbach het dossier terecht. En dan vinden ze dat PGP bericht de basis. Dus ze gaan een aantal van die dingen aan elkaar knopen. En wat blijkt dan? Euh euh. In die euh, in die auto die toen is staande gehouden? Want dat blijkt inderdaad te kloppen. Als de politie dat gaat onderzoeken daar is. Daar vinden ze dan ook een TomTom bij. Nou, wat vinden ze daar dan weer in?

[00:11:34]

Een adres van 1 van deze Ahmed G. Ja. Dus zo vinden ze steeds meer informatie. Ja. En als ze dat dan bij elkaar knopen, dan zien ze toch ja? Er is inderdaad een serieus plan geweest om hem te laten. Dit is wel een serieuze toevoeging ja. Van 9 naar 10 ja. Met deze uhm klinkt dat vrij solide. En hoe zit het met die 9 andere SLAC allemaal?

[00:11:57]

Dat zei nadat dat zijn ook allemaal uh wat kleinere zaakjes die dan ook vaak uh, soms niet eens tot een uitvoering zijn gekomen.

[00:12:07]

Kleinere zaakjes al zijn daar moest wel iemand doodgeschoten is, maar dat dat niet daadwerkelijk geleid heeft tot tot een tot een tot een poging, maar waarbij wij wel euh, er geld is aangeboden en soms ook is aangenomen en dat ze dat zijn wel in actie is ondernomen met wapens en auto's en dergelijk preciezen niet aantoont. Sommige zaken wel en sommige zaken niet. Uhm, maar die opdrachten zijn steeds wel aangenomen en dat gaat daarbij. Gaat het ook om uh ja, ook om bekende namen in de in de onderwereld van vanavond JJ The Green Gang.

[00:12:36]

Rapper Trattoria aan tot Andre. Bekende namen waren zijn zoon George geoliede machine. Is het dan niet als het alsmaar misloopt? Ja, dat dat.

[00:12:45]

Dat beeld is de fusie. Aan de ene kant zijn er natuurlijk behoorlijk wat mensen vermoord en vaak toch wel op professionele manier ujm. Aan de andere kant zie je dat het inderdaad klungelig vind ik altijd een beetje moeilijk wordt als het hier over gaat. Maar ja, het gaat toch mis? Ja, het is toch ook een beetje euh, dat je de interne stukken van een organisatie inziet? Dan is het altijd klungelig. Dat is natuurlijk wat er is gebeurd en maar in de uitvoering is het dan toch een aantal keren goed gelukt.

[00:13:14]

Om maar zo tussen ja, want dat gebeurde ook nog weer maandag. Want er zijn weer twee leden opnieuw aangenaaid aangehouden voor de moord op Stiva Stefan Bogaerts. Ja, dat is de hel helpt nog even. Dat is er altijd.

[00:13:27]

Al komen Belgische Belgische zakenman die in Spijkenisse is vermoord. Uhm, het was iets. In een vakantiehuisje.

[00:13:35]

E. Dat is nog weer een ander. Dat is. Dat heeft wel iets te maken met Callenbach, omdat daar de kroongetuige zich enige tijd in een vakantiehuisje heeft gestopt. Uhm. Maar deze deze Stefan Bogaerts die. Die had allerlei conflicten. Hij handelde, handelde in zeecontainers en was zeer vermoedelijk betrokken bij cocaïnetransporten in de haven van Antwerpen. Hij komt ook uit Antwerpen. Uhm en. Na de moord zijn twee leden van Callenbach al aangehouden, onder meer omdat brandende vlucht kleding.

[00:14:07]

Daar werd hun DNA nog veiliggesteld. Uiteindelijk werd dat niet als voldoende bewijs euh. Aangenomen, dus zij zijn relatief snel heengezonden. Later kwam er weer een tip bij de TCB waarin deze zelfde personen werden genoemd, maar daar werd ze ook een anonieme getuige UH, die bij de rechter commissaris ook die beschermde status heeft gekregen, die daar ook na haar verklaringen over hem af.

[00:14:34]

Zonder naam alleen maar met een aanduid precies letter. Ja dus, die euh. Dus op basis daarvan zijn zij opnieuw aangehouden. De verdediging heeft uh die verklaringen onderuit getrokken. En met succes, want de rechtbank stelde vast dat er eigenlijk is dit niet voldoende en ze zijn ook. Die verklaring is ja, inconsistent, dus ze zijn weer weer vrijgelaten. Dat gebeurde in oktober van vorig jaar en recent ongeveer anderhalve week geleden zijn ze opnieuw aangehouden op basis van op basis van een nieuwe getuige.

[00:15:04]

Uh, die uh belastende verklaring heeft heeft afgelegd onder naam gewoon als kroongetuige een oldskool getuigen geven geen gein, geen digitale gekraakte berichten, geen gekraakte berichten, maar een iemand die naar de politie gestapt en op de praatstoel is gaan zitten. Die heeft twee verklaringen afgelegd. Uhm, en op basis daarvan zijn deze verdachten dus opnieuw aangehouden. Uhm. En ook hier heeft de verdediging wel wat opmerkingen, met name Jan-Hein Kuijpers. Verdachten van euh. Van. Voor Advocaat had of de advocaat van van Marciano M.

[00:15:38]

Ja, dat die gingen gegeven goed voor staan om om. Dat kan deze verklaring. Ja, dat was. Dat was leuk om naar te. Om na te kijken. Dat was dat was.

[00:15:48]

En dat was leuk. Of het effect heeft is vrachtwagen nadat.

[00:15:51]

Dat is inderdaad. Hij had ook goede argumenten. Waarom niet? Is natuurlijk altijd moeilijk omdat we natuurlijk niet alles kennen en hij natuurlijk daar ook selectief uit uit is. Nou ja, dat irriteert het Putse. Ja precies. Uhm.

[00:16:05]

Maar zoals ik hem zo aanhoren klonk dat wel aannemelijker. En uhm, deze zaak heeft toch wel een beetje het probleem. De zaak van hun boogaart dat er ook de kroongetuige af en toe euh Staudinger zijn in deze zaken. Sorry, Tony G. Is de kroongetuige in kroongetuige. Heeft in deze zaak af en toe ja ook wat vreemde verklaringen afgelegd die A. Af en toe niet helemaal blijken te kloppen. Maar je hebt hier het gedoe met een anonieme getuige die het ook niet klopt dat deze getuigen blijkt ook weer te zijn.

[00:16:34]

Bewerk door allerlei informatie die de jaren dossiers zou hebben gekregen. Dat zou wij allemaal niet zeggen op Jan-Hein Kuijpers. Precies. Maar of het dan overeind blijft? Dat is dus nog maar de vraag.

[00:16:42]

Hij nog wel even over de aanslag is nog één ding vragen. Want eerst is Stefan Bogaerts stond ie al op de lijst van die vijf moorden. OK. Dus er zijn is nu niet zes moorden en tien moordplan?

[00:16:54]

Nee, dit was al een oude moord en een calorieën per dag. Want nog één ding over die getallen en je zei het is bizar. Euh. De hoeveelheid en daarmee het grootste proces zou nog altijd proces met de meeste a ten laste gelegde feiten qua moorden en niet niet gelukte moorden. Is dat dan het complete beeld? Of heeft de het OM daar ook nog weer een selectie uit gemaakt? Dat je kan zeggen nou, als je het wat minder nauw zou nemen zou het nog veel uitvoeriger.

[00:17:22]

Denk dat als je echt zou willen dat je nog wel meer zaken erbij zou kunnen halen. De vraag is natuurlijk in hoeverre heeft dat zin? Kun je het allemaal ook bewijzen? Kijk, er zijn natuurlijk wel meer aan de eisen. Er zijn aanwijzingen en je hebt en je hebt concreet bewijzen. Maar je zou kunnen denken t is een schot hagel van het oor en daarom hebben ze de daar in deze en deze goudvink zaak. Dat is dan de zaak rondom deze met G.

[00:17:46]

Daarvan heeft justitie gezegd. Maar we gaan er minder van niet meer aan kiloton lasten leggen omdat. Dat is niet meer. Dat is niet meer proportioneel. Euh, dat gaat het. Dan gaat het verschil in een luxepositie worden. Op hem zullen we maar zeggen ja.

[00:18:08]

Hij aam waarbij je niet alleen uitgenodigd om te praten wat er in de rechtbanken gebeurde en dat was wat anders spannends, wat je zelf ook van dichtbij of nog wel wat je in een minitieus beschrijven hebt.

[00:18:19]

Het verhaal van het fruitbedrijf in Hedel, dat is het recht komen. En toch wel een naam. Snoeiharde onderwereld affaire. En waarbij de politie wel heel ver is gegaan om die zaak op te lossen. Daar ben je ingedoken voor de krant. Vertel kort waar het om gaat. In een poging om het onderwereld geweld waar dit fruitbedrijven mee te maken heeft gekregen om dat te stoppen, is een undercoveractie ingezet. Maar begin dit even, maar een punt is er geen.

[00:18:48]

Je gaat het begeven. Want wat de luisteraars hebben weten we ik zelf. Het bedrijf euh. Bij. Bij het fruitbedrijf van van William de Groot en Hedon Fresh Group.

[00:19:01]

Precies dat is de volledige naam uit het heelal Kerkdriel Gelderland. Daar is euh, een hele poos geleden in een lading bananen, want zijn al een hele poos 2019. Het is nog een hele poos relatief relatief, want de 50 is gepasseerd. Sorry, je gaat verder. Daar is tussen een en een lading bananen, want het bedrijf vervoert exotisch fruit. Euh. Is cocaïne gevonden? Ongeveer 400 kilo afkomstig uit Ecuador en het bedrijf heeft daarna te maken gekregen met de met een uh.

[00:19:32]

En wat bedreigingen met een zeer forse afpersing zijn zaak. De eigenaren heeft euh, onwijs veel dreigende sms'jes gekregen waar hij even voor de duidelijkheid werd gevonden, maar het bedrijf had er niets mee te maken.

[00:19:46]

Wordt aangenomen. Uh, kun kunnen misschien later nog over hebben. En er zijn ook wel signalen, ook van wel medewerkers die zeggen dat ze daar aan twijfelen. Dat bedrijf dan misschien wel een Roj gehad? Maar laten we daarvoor nu even vanuit gaan dat het dat het bedrijf daar niets mee te maken heeft. Maar toen ze wel gevonden. Het is er gevonden dat nadat wordt dan wordt vernietigd, zoals dat zoals dat de standaard is. En volgens jou krijgt de BV krijgt de eigenaar sms'jes waarin gezegd wordt dat ie jou verantwoordelijk wordt gesteld voor het het verlies van die lading en dat hij een miljoenenbedrag moet betalen.

[00:20:19]

En als je dat niet doet. Euh ja, dan zal een willekeurig medewerker worden geliquideerd.

[00:20:25]

Heftig. Dat is een heftig bericht om binnen te krijgen. Ja, hij wordt ook gezegd als je met de politie ga praten, dan gaat het helemaal mis. Maar hij kan natuurlijk geen kant op. Hij is aan de politie hem steeds naar de politie gestapt. Vervolgens. Euh. Euh, wordt er in samenwerking met de politie een soort operatie gestart om euh, om ergens geld in een auto neer te gaan leggen. Euh. En dan in de hoop dat de mensen die dat op kunnen halen, dat je die aanhoudt en dat je op die manier euh.

[00:20:54]

Vervolgens begon bij de bij de afpersers terechtkomt. En dat heeft ook geleid tot dat aanhoudingen. Uhm, maar daarna. En in die periode is het wel behoorlijk fout gegaan. En er zijn handgranaten bij. Euh ja, bij werknemers neergelegd.

[00:21:10]

Want dat was ook iets heel ergs gebeurd natuurlijk. Precies in het politiedossier van de verdachte was er er eens een hele lijst van alle medewerkers van het bedrijf met hun adressen waar ze woonden.

[00:21:22]

Ja, dat is een enorme blunder geweest. En er is een adressenlijst van. Euh. Ja. Ik zeg even uit mijn hoofd bij drie tot vierhonderd adressen als bijlage in het dossier gevoegd. Met daarin de ja dus de adressen van werknemers, maar ook oud werknemers. Onbedoeld, onbedoeld. Uhm, maar dat is wel in het strafdossier terechtgekomen, dat natuurlijk naar de verdachte gaat. En ja, daarna weet je niet wat er vervolgens wel is dan het überhaupt de gedachte geweest om dat bestand te maken.

[00:21:55]

En hoe is dat dan in dit dossier beland? Even uit mijn hoofd zeg ik dan dat de politie euh wilde weten wie er allemaal bij het bedrijf had gewerkt om een soort analyse te kunnen maken als het gaat om dreiging. Om over natuurlijk. Niet alleen omdat het potentiële slachtoffers zouden kunnen zijn, maar wellicht ook er verdachten tussen zouden. Bijvoorbeeld getuigen bijvoorbeeld. En dat is dan euh ja, als bijlage bij een proces verbaal euh. Toegevoegd en en in het dossier toegevoegd.

[00:22:24]

Op zich zijn het volgen van bijlagen een dossier natuurlijk gebruikelijk. Hierbij is er gewoon niet nagedacht. Niet goed genoeg nagedacht en waarschijnlijk ook geen controle geweest. En dat is in het dossier terechtgekomen. En op men dat de advocaat van de van de benadeelde partij, zoals dat dan heet. Want het fruitbedrijf dat zag ja, schrok die enorm? Euh. Maar toen was het al was het al te laat. Was het dan wel met zijn cliënt? Nou ja, toen was het dossier al gewoon verspreid aangaande het proces tegen maandagse en dus ook aan een verdachte.

[00:22:53]

En toen was het om een heel cynisch te zeggen prijsschieten.

[00:22:56]

Toen was het vrij schieten en vanaf dat moment is het vrij snel, escaleert het begonnen en er zijn ook daadwerkelijk medewerkers bedreigd? Jazeker, want het begint dus met het neerleggen van een handgranaat bij een bij een familielid. Maar het is uiteindelijk geëindigd met het t. Euh ja. Ik zou bijna zeggen dat het aanvallen van na van huizen waarbij een grote en zware stukken vuurwerk naar huizen van of in huizen zijn gegooid. Euh, van van oud werknemers. En die huizen zijn volledig afgebrand en zijn mensen zwaargewond geraakt.

[00:23:30]

En vlak voor kerst. Nogmaals heftig. Ja, heel heftig aan. En vlak voor kerst is het zelfs euh. Euh bijna echt helemaal mis gegaan. Toen nog op het allerlaatste moment een ja en een poging uh is verijdeld door de politie. Euh ja, om een poging liquidatie hoogstwaarschijnlijk van een dochter van wesen en fruit eigenaar. En het enge daaraan is is dat dat adres van deze dochter niet op die adressenlijst stond. Dus dat is ergens weggelekt. Vraag is waar.

[00:24:01]

En dat laatste impliceert dat er misschien ergens een corrupt contact met deze bende dat zou euh, dat wordt.

[00:24:07]

Dat wordt niet uitgesloten inderdaad.

[00:24:10]

Heb jij Hedel bezocht? Ik heb niet Hedel bezocht, maar ik heb wel mijn oor goed te luisteren gelegd. Nee, ik was er een beetje benieuwd. Wat is dat? Volgens mij een dorpje langs de snelweg, een klein stadje. Je ziet het. Je ziet het bedrijf liggen als je de A2 euh. Rijdt en direct langs de afslag Kerkdriel.

[00:24:32]

Daar ligt het bedrijf en veel van die werknemers wonen daar ook. Die wonen een beetje in de de Bommelerwaard, zo heet dat gebied. Volgens mij en daar in die omgeving zijn dat zijn die aanslagen hebben die plaatsgevonden, maar bijvoorbeeld ook in Breda, ook in Roosendaal. Dus ja, laten we zeggen een beetje die hoek Gelderman.

[00:24:49]

Maar ik kan me voorstellen dat dat veel veel angst en onrust veroorzaakt. Zo'n gemeenschap? Ja ja. En dat is. Dat is natuurlijk niet gek omdat het euh, omdat niet ophoudt. En als je ook euh. Nog steeds niet. Nou ja, tot tot euh, tot de jaarwisseling. Zo'n beetje heeft de eigenaar dreigen sms'jes ontvangen.

[00:25:12]

We zaten toen die andere mensen alvast die verdachte is. GOB zat al vast naar de resch. Daar is een uh een. Een klein groepje heeft vastgezeten en daar zijn ook. Daar is ook al lang proces geweest. En dat gaat dan om die euh, om dat geld wat achtergelaten zou worden. Nee, de mensen die dus een los lot precies het los. Zeg maar het losgeld gedeelte van deze zaak is al een proces van geweest en een van de hoofdverdachten of de hoofdverdachten eigenlijk in deze zaak.

[00:25:38]

Ali G. Uh, die heeft enige tijd vastgezeten. Die is op geen moment vrijgekomen en de politie heeft altijd idee had dat hij de grote man zou zijn achter deze euh, nou ja, achter deze zaak. En hij is dus ook recent aangehouden en geldt nu als hoofdverdachte in deze zaak. Ja, want dan wordt het opnieuw spannend, maar dan vanaf de kant van de politie. Die doen iets wat niet heel gebruikelijk is. Werken onder dekmantel, zo heet dat dan.

[00:26:07]

Ja, uhm, de politie zat een beetje met de haar in het hoofd. Dit hield maar niet op en het werd steeds erger. Uhm, en men had het idee we wij moeten dit. We moeten dit stoppen. Hoe gaan we dat doen? Hoe gaan we het doen? Euh. Dus er is gekozen inderdaad voor een voor een woot traject werk onder dekmantel. Euh. Makkelijker gezegd een undercover actie waarbij er is gekeken hoe kunnen we daar nou voor zorgen dat we de hoofdverdachten uh naar binnen halen en dat dit?

[00:26:37]

Euh ja, deze bedreigingen en dit geweld stopt. En daarbij is er gekozen om uh uh die inzet te doen op en op een Nederlandse jongen. Pieter wij noemen m in het verhaal inderdaad Pieter. Uhm, en die was ie ook al een verdachte. Ja, hij kwam ook al voor. Euh, moorden die bij dat groepje. Jij hoorde erbij bij het groepje verdachten. Omdat hij zijn auto werd euh, gebruikt bij. Bij één van die aanslagen die is gezien, die is herkend, dus de politie kreeg hem in gedachten manes.

[00:27:09]

Euh euh. Ook afluisterapparatuur in zijn auto gaan plaatsen. En zo kregen ze dus hem in beeld. Maar ook anderen nog geen moment heeft mijn gedacht. Ja, hij zou misschien wel een een doelwit kunnen zijn van zo'n van zo'n undercover traject. Als we druk zetten op hem, dan zou hij misschien wel eens kunnen gaan praten. En toch heel raar. Ik bedoel de. De precieze uitwerking waarom er gekozen is voor hem, dat zit niet in dat van wie is nog niet in een dossier opgenomen?

[00:27:40]

Nou dat je iemand die verdacht is onder druk gaat zetten als je een stap verder komt in het onderzoek en je komt uit buitenterreinen die zo hele gemeenschap ontwricht met zijn bedreigingen.

[00:27:52]

Ja, dat is proportionaliteit. Nou ja, ik ben benieuwd wat ze mooi gaat vinden over het proportioneel is geweest. Dat zal in de lijn van de verdediging zijn.

[00:28:01]

Nou ja, er is natuurlijk al wel wel iets over te zeggen. Maar hoe hebben ze dat? Onlangs is het meest dokter rockte afgekeurd? Ja. Hoe hebben ze er onder druk zetten gedaan na wat er is gebeurd?

[00:28:11]

Hij Uhm is uh uhm. Als het ware zegt zijn advocaat Peter Plasman in een busje getrokken. Uhm. En is daar verteld dat uh. Dat die mannen die dat deden? Die deden zich voor als criminelen en die zeiden in de gevangenis een bepaald verhaal gehoord te hebben. Uh en uh. Daar moest deze jongen maar eens op gaan reageren en vertellen hoe het echt zat. En ja, als je dan euh, Peter Plasman hoort dat zijn advocaten. Uh, die zegt ja.

[00:28:42]

Deze jongen was dood en doodsbang. Je had alles willen vertellen om maar van deze man af te zeggen is of niet precies maakt niet uit wat wat ze hadden willen horen. Hij had alles bekend, maar is onder de jongen uit. Dus die jongen dacht dat ie ja, dat er gewoon zware criminelen waren die hem wel even of misschien zelfs een pink zouden afslaan. Voorbeeld WA bijvoorbeeld.

[00:29:03]

En uhm, hij heeft wat hij heeft gezegd. Heeft geleid tot aanhouding. Ja, maar daar is neem ik aan toch ook dan nader onderzoek naar gedaan? Steunt bewijs bij gezocht. Is dat gevonden? Nou, wat er dan in eerste instantie gebeurde? Zat er natuurlijk proces verbaal van wordt gemaakt en dat het opvallen daarvan is dat dat wat? Wat dat spreekt? Of dat dat zegt dat daar juist helemaal geen dreiging is geweest. Dat er geen geweld is geweest.

[00:29:27]

Dat de jongen uit eigen beweging in die bus is gestapt. Uh en uh dat die eigenlijk, als het als het ware vanzelf is gaan praten. Dus dat is natuurlijk wel heel opvallend. En dat zal in het proces ook wel een rol gaan spelen. Van wat is daar nou precies aan gebeurd? Later over deze jongen. Zes dagen later wordt hij opnieuw gehoord, maar dan in een wat meer officiele staat door de politie. De politie, niet door de undercover politie.

[00:29:51]

Dan komt de politie aan zijn deur en soortgenoten zegt alles wat je zegt.

[00:29:55]

Kan dat tegen je gebruikt worden? Nou ja, zelfs keurig zelfs. Dat nog niet helemaal omdat die dan als getuige gehoord wordt en niet als verdachte. O ja, als je al houdt, hij is natuurlijk een ander, dus dan zit je helemaal. Hij is ook verdachte, maar het wordt het wordt. Het is nog niet heel helder wat zijn rol precies gaat zijn als verdachten, maar daarover subsidiestroom getuigen worden. Ja, dat zou dat kan, er wordt misschien ook niet helemaal uitgesloten, maar daar is natuurlijk ook Rapallo Pieter precies.

[00:30:22]

Precies is natuurlijk ook euh steun bij, omdat een aantal van wat dingen wat hij zegt die gaan ze uitzoeken. Dat wordt wordt ook geverifieerd. Dus de verklaringen die hij heeft afgelegd zijn in die zin ook euh, euh. Consistent. Ook dingen die in OVC gesprekken zijn opgenomen komen overeen met de verklaring die hij heeft afgelegd. En zeggen we met andere bewijsmiddelen die men heeft gevonden. Maar even voor mijn duidelijkheid. Peter Plasman is de advocaat van. Van het doelwit van de undercoveractie van Pieter de Juist.

[00:30:55]

Maar maar uhm, zit Pieter daar nu mee? Of je hebt er vrede mee dat het wat? Wat? Wat beoogt Plasman? Ik?

[00:31:04]

Mijn vermoeden is dat um dat dat hij wel wil aangeven dat zoals het zoals de politie presenteert, dat het is gegaan dat het toch anders is gegaan dat die jongen niet zomaar vrijwillig is gaan praten. En wat voor belang heeft Pieter met zijn advocaat Plasman daar? Dat dat ik denk dat dat dan toch vooral om zijn eigen veiligheid gaat? Uhm, en dan daar maar meteen helder over te zijn, omdat in dit proces verbaal dat dat de politie heeft opgemaakt van van de undercoveractie.

[00:31:32]

En er wordt daar wordt gedaan alsof hij in 40 minuten bijna uit eigen beweging maakt vermeld.

[00:31:39]

En dat maakt hem een verrader. En dat is in dit proces van die dreigingen. En hij organisatie die erachter zit natuurlijk levensgevaar.

[00:31:45]

Precies elkaar en. En hij is bang. En dan kan ik me wel voorstellen als je ziet welk geweld er gebruikt is. Want uhm. Maar het is wel heel raar, want als de politie wel geweld gebruikt heeft, dan zit je toch klem. Als je getuige bent?

[00:32:01]

Nou ja, en en vooral omdat in mij jij zegt huis verdachten en getuigen. Maar doordat die getuigen nu is, is eigenlijk een getuige onder druk gezet op een rare manier. Precies de onfris is, dat is zo.

[00:32:13]

En het is natuurlijk ook wel jurisprudentie over dat moment dat je ja op die manier onder druk wordt gezet. Euh, dat zo'n getuigenverklaring natuurlijk wat minder waard is. En dat je, als je een getuigenverklaring aflegt dat je wel moet weten dat je zo'n verklaring aflegt aan wat de context daarvan zijn en welke situatie er dan maar bevindt. En ja, daar daar, dan kun je bij. Bij deze situatie door vraagtekens over. Hij heeft in die zeg maar die eerste bevraging die nep bevraging met met die zogenaamde criminelen heeft hij al de naam van de hoofdverdachte genoemd.

[00:32:45]

Ja, Ali G. De Langham die lang Marokkaan zoals die ook wordt genoemd. En dat heeft ie in de tweede sessie bij officieel bij de politie nog een keer gedaan. Hij is daar in die tweede sessie is ie, daar heeft ie een en ander bevestigd. Inderdaad ja, dus het is ook weer niet zo dat ie een valse verklaring inhoudelijk gezien dan heeft afgelegd. Sterker nog, in die tweede verklaring ja top die dat misschien nog wel gaat, die daar nog wel overheen.

[00:33:09]

Uhm, en op basis van van van. Van die verklaringen is bevat ook de halfbroer van van Ali G. Aangehouden, die dan een soort schakel is naar de soldaten zoals ze de politie dat dan noemt in het jaar en in het boek Jongens die je loopjongens, die euh ja, een en ander uitvoeren.

[00:33:26]

Ja en uhm. Dan kan ik me voorstellen dat de verdediging van Ali G. En zijn broer en andere kopstukken staat te juichen als ze nu horen hoe dat is gegaan en ongetwijfeld dit ook zullen willen wegzetten als onrechtmatig. Ja, ik denk dat dat dat het wel heel interessant gaat worden. Op 30 maart is er een eerste pro forma indeze in deze zaak onderzoek. Pantene heet het. Uhm, het wordt natuurlijk heel, heel interessant hoe de advocaat daar op gaan reageren.

[00:33:57]

Uhm, want als je de de uitleg van Plasman hoort en dat tegenover het proces verbaal dat is opgemaakt als het rapport. Euh. Een van de twee is zwaar, maar waarbij een BJO deeltraject is de politie toch ook genoodzaakt om het heel minutieus vast te leggen? Precies en de vraag is is dat hier gebeurd? Is het gesprek bijvoorbeeld opgenomen en kambala? Kan dat later woordelijk worden uitgewerkt, waardoor je Naya dichter bij de waarheid kan komen of dichterbij? Uh, hoe het daadwerkelijk is gegaan.

[00:34:30]

Want als dat niet zo zou zijn als verklaringen? Precies ja, want als dat nog niet zou zou zijn, ja dan. Dan zit er inderdaad een heel kanaal, een oceaan tussen de verklaring van Plasman en en zeg maar het proces verbaal. En je zou ook zeggen dat na uh, toch wel een beetje het echec van de OV Ishak van van de de de Patrick van Dillenburg zaak. Dat is de Mister Mister Business. Ja, dat je dit soort zaken toch als je dit inzet een heel zwaar middel dat je dat sowieso ja zo zorgvuldig mogelijk doet.

[00:34:59]

Want hoe zit dat?

[00:35:00]

Was alweer toestemming toch van het van de officier? Om dit te doen?

[00:35:04]

Ja, de Nypels is daar moet natuurlijk wel toestemming voor voor zijn. Uhm.

[00:35:08]

En dat is natuurlijk ook geen voordeel. De reden zou geweest zijn van al die angst in die hele buurt natuurlijk.

[00:35:15]

Nou, daar valt, dan valt best iets voor te zeggen dat je dat je vergaande middelen inzet. Maar ik denk wel dat het dan euh transparant moet zijn en dat het te controleren moet zijn. Want wat heeft de rechter in die van Dillenburg zaak gehoord daarvan? Daar heeft men gezegd dat dat euh, dat die methoden uh uh in dit geval niet goed genoeg te controleren was.

[00:35:34]

Hoe was dat? Hoe zat het ook alweer? Ik ben het kwijt van Dillenburg. Weet je dat nog maar, Jan? We kijken elkaar nu allemaal wat wazig.

[00:35:40]

De precieze, de precieze uitspraken heb ik ergens gelezen, maar het was een moordzaak.

[00:35:45]

En jij dat? Dat is de de de zaak. Euh, de moord.

[00:35:50]

Zonder en zonder lichaam, zonder lichaam. Ja, en daarbij lijk eindelijk dus in en daar.

[00:35:55]

Nee hoor, dat was met die man die u bekend had dat hij de moord zou hebben gepleegd omdat ie dan euh dan een baantje binnen een criminele organisatie zou krijgen.

[00:36:05]

Dat was er dan een een verlies voor het OM. Absoluut. Best nog. Maar goed, het is nog verder zou kunnen reiken dan alleen die zaak.

[00:36:14]

Maar dat was nog maar rechtbank overkoken die de eerste in de aandelenbeurs zag. Want dat ie het al mis toen meteen in hoger beroep gegaan bestaat is nog geen gelopen race.

[00:36:25]

Is de rust nu wedergekeerd in Hedel en kan de fruithandel weer zijn goddelijke gang gaan? 1. Ja, de onzedig, de goddelijke gang naar, daar gaan andere mensen over, denk ik. Dat is een hogere machten. Uhm. Maar het is. Het is wel rustig. Euh, de de. De dreig sms'jes zijn er in elk geval gestopt. Voor mijn duidelijkheid er was nog één ding wat volgens mij een bepaald moment speelde en deze club van Ali G.

[00:36:54]

Die dan zo dreigend zou zijn geweest is nou al zeker dat het ook de club was die die 400 kilo cocaïne is misgelopen. Dat is natuurlijk de de grote vraag. Als je het vraagt aan de advocaat van Van der Fruithandelaar, die die, euh, die denkt dat dit een groep is die er gewoon is. Inge ingehaakt op het verhaal en die gebruikmaakt van een ja van een situatie die zich voordoet. Dus er wordt iets gevonden en wij doen ons voor als de groep die dat.

[00:37:27]

Die wat verloren is om het geld terug. Zouden ze nog een stille schuldeiser kunnen zijn die zich later meldt? Ja, dat.

[00:37:34]

Dat is niet geheel ondenkbaar. Aan de andere kant is het natuurlijk ook best, want het bedrag dat gevraagd werd was ongeveer 2 miljoen euro. Maar dat staat niet in verhouding tot haar 400 kilo. Want dat is 400 kilo waard. Ja, daar zijn me andere beter in omdat die diabeet die de kilo prijzen goed in hun euh in hun hoofd. Maar dat. Dat is echt een miljoenenbedrag. Wat je hoor je niet te laat. Ik zou zeggen dat het dan kun je een leuke voetbalclub verkopen.

[00:37:59]

En faam. Ik vroeg het nut al. De eigenaar zelf wordt niet vervolgd. Wordt niet gezien als een verdachte, maar je reageerde daar toch wat weifelend op.

[00:38:09]

Ja, dan zijn daar zijn als je je oor te luister legde in een milieu. Zijn er wel mensen die zeggen ja. Kan niet anders. Precies, weet je ook.

[00:38:18]

Dat is ook eerder gebeurd. Is eerder gebeurd. En je kan natuurlijk zeggen dat dat zo'n bedrijf dan en dat anderen zo'n container misbruiken. Dat kan daar zijn in het milieu wel. Mensen die zeggen ja, dit bedrijf zat er wel in. En er zijn ook oud werknemers die er in hun verklaringen ook wel zeggen dat ze dat ze twijfelen aan het zeggen de goede intentie van Van der Hijgenaar. Maar goed, je hoort ook heel veel over mijn fruit fruitbedrijven.

[00:38:43]

Want dat het ook vaak in fruit wordt vervoerd dat men ook als de dood is dat niet even iets erin gestopt wordt. Sinterklaas natuurlijk ook iets wat spelen. Ja klopt absoluut bedoel. U bent je leven dan niet zeker als je eenmaal is?

[00:38:56]

En je bent natuurlijk kwetsbaar als je als je overzees euh Zuidam met Zuid-Amerika handelt.

[00:39:02]

Ik ben, dat weet je nog wel. Een leuke anekdote overstemde Hellers. Die ging dus inderdaad ooit het Antique al met het Antique, maar dan ging je er zelf maar staan als een antique geladen werd in Colombia om te zorgen dat er niks inzat avty dan nog een tweede container met wel heel andere spullen.

[00:39:21]

Is dat ga je zo ver gaat het verhaal niet. Maar ja, het is van alle tijden natuurlijk.

[00:39:27]

Hij en je wat zij. 30 maart 30 maart is een eerste pro-formazitting in deze. Ja, in deze naam in de koffer zaken. Nou, kom dan rond die tijd maar weer eens een keer langs en laat ons bij over hoe de advocaten denken dit varkentje te moeten wassen. Aan Marjan, heb jij nog mededelingen van huishoudelijke aard? Nou ja, zullen.

[00:39:52]

De meest simpele is natuurlijk dat iedereen uitkijkt naar de eerste inhoudelijke zitting van het Marengo proces, omdat dan ook daar voor het eerst waarschijnlijk. Ja, Redouan Taichi in de verdachte banksaldo. Wanneer is dat volgende? Aanstaande maandag 22 maart in Herman. Ben je erbij? Ik ga denk ik naar de Parnassusweg. Dat is de rechtzaal waar een Gorkha, waar een groot scherm staat waar je het ook kon, in ieder geval kan volgen.

[00:40:20]

Want waar is dit jou? Of is het belangrijk bunker op de bunker? Zijn de bunker klaar? Dat is maar een beperkt aantal mensen.

[00:40:27]

Daarin verwacht ik over nog minder journalisten bij zijn dan. Waar zit jij hier alleen in de bunker?

[00:40:31]

Of hebben de de indelingen nog niet gehad? Dus ook hier kijk ik naar de hoge machten en is dat iets naar de hogere machten zijn in deze de rechtbank die dat al jaren voor voorlichting? Jaja, en is dat dan een loterij? Of is dat dan dat ze allemaal kijken naar waar je staat?

[00:40:45]

Waar iedereen bij mij in de eerste mijn mensen? Men geeft aan dat dat dat men wel goed kijkt naar de vaste volgers. En wie er het vaakst bij zijn. Want het zou natuurlijk euh ja, lullig zijn als je alle voorbereidende zittingen bent geweest en dan begint het echt. En dan moet je naar de 4 zaal. Ja maar goed, het is o ja. Kijk hoe Duke die die die klappen met kranten stukken is die zeggen we gaan het zien hij.

[00:41:12]

En dat is met alle andere verdachten ook.

[00:41:15]

Of alleen Târgu. Euh, nee. In principe is het zo dat alle verdachte erbij moeten zijn. Dat zijn er ja, dat zijn er 17. Jeetje, het zal wel groot genoeg. Die zaal is niet groot genoeg en daarom heeft men ook aangeven dat zij het dat ze daar ook mee zijn om het euh. In dit geval vanuit bijvoorbeeld als mij als. Als je dat zou willen vanuit je cel met een videoverbinding te doen. Ik weet niet hoe daar hoe de animo daarvoor is en wat uit de uiteindelijke opstelling zal zijn.

[00:41:45]

Weet wel dat er een heftig Ryelandt dag heeft aangegeven erbij te zullen zijn en Wilders welzijn. En ik neem aan De Kroongetuigen een ja wat er omheen hangt ook precies. Maar die daarvan denk ik weer dat hij dan juist weer op een beveiligde locatie via video erbij gaat zijn. Ja euh. Vanaf van mij ook vanwege praktische overwegingen. Qua veiligheid zal het niet meteen vermoed ik volgende week een grote rol spelen. Nou wel meteen.

[00:42:10]

Volgens mij is er wel gevraagd om aan alle verdachten om een soort openings statement te geven en te reageren op de beschuldigingen. Hij is natuurlijk ook gewoon verdachte.

[00:42:20]

Ja Marjan, we gaan het de volgende week uiteraard over hebben. Ja, fijn dat jij de bui bent. We hebben dan als gast Sven Brink of een strafrecht geleerde en dan kunnen we ook nog weer doorpraten over alle opsporingsmethodes waar zoveel vragen over zijn. Nou, ik zie het eruit. Uhm, dank je wel Yelle aangedaan. Dit was Willem voor nu.

[00:42:42]

Volgende week zijn wij alles wat in eerdere aflevering voorbijkwam. Kunt u beluisteren via uw favoriete podcast Feed en mocht u vragen hebben? Laat het ons weten! Ik ben met Harry Lensink op Twitter. Marjan is het Hüsker Marjan. Je kan ook mailen naar vragen. Het dubbel, een podcast, punten bijna uit je luisterden en tot volgende week.