Transcribe your podcast
[00:00:06]

Welkom bij de wekelijkse Misdaad Podcast van nu Pieternel en Dag en Nacht Media. Mijn naam is Harry Lensink en tegenover mij zit collega Marjan Ruska. Marjan, hou jij van dure horloges?

[00:00:19]

Ik hou ervan, maar ik heb een klokje van een tientje om geen Rolex of Cartier om je pols.

[00:00:25]

Nee, was maar waar. Maar ik geloof dat je daar tegenwoordig voorzichtig mee moet zijn. Ik geloof het ook.

[00:00:30]

Daar gaan we het ook over hebben. Overklokkers zoals dure horloges ook al worden genoemd. Want Amsterdammers die met zo'n prijzig horloge rondlopen, waren tot voor kort potentieel slachtoffer van de zogenaamde Rolex bende. Dat was een groepje twintigers dat vaak met veel geweld dragers van hun sieraad beroofde. De verdachten stonden onlangs voor de rechter en Parool verslaggever Wouter Laarmans was daarbij welkom. Wouter aan. Aan jou ook maar de vraag wat draag jij? Ik heb een omega en een ouwe uit 1971 heb ik.

[00:01:03]

Ik heb dat vind ik Wuiten. Ja, dat vind ik. Maar ik heb er geen verstand van. I II is dat. Is dat een sjieke lotion omega? Dat is dat in sommige. Dat is wel een chique horloge.

[00:01:12]

En niet maar niet analoge waarmee je als je over straat loopt moet denken. Ik moet op hun tellen passen. Uhm nee, dat is wat Israël Rolex zou. Dat zou dat wel zijn. Daar gaan we het over hebben. Ik zei het net al, de Rolex bende aan die strafzaak. Het ging om vier verdachten. Uhm. Vertel eerst eens hoe, hoe schertsende omdat zij te werk gingen. Extreem gewelddadig? Uhm. Het OM liet Bruinisse tijdens de eer eigenlijk de eerste zittingsdag.

[00:01:41]

Het dag lieten ze een filmpje zien van de vader van Nicolette van Dam, die aan de Apollolaan beroofd werd. Die stond geld af te storten. Mijne baan bij een bank en op dat moment komt er iemand op hem af rennen. Die geeft de man een zo'n harde klap, waardoor die man. Euh ja, Arek valt. Vervolgens wordt zijn na dat ziet dat ze. Dat zagen we ook allemaal in de rechtbank. Vervolgens wordt zijn horloge afgegrensd. En nee, en nemen de drie daders de benen.

[00:02:12]

En die man, die staat open. Overal bloed in die City, die is helemaal van de wereld en er het moet zeggen. Uhm, ik. Ik heb echt wel eens gezien dat iemand een klap krijgt, maar deze klap was een misselijk makend autorun out of the blue. Het was zo'n enorme klap. Uhm, en hij die die het slachtoffer? Uhm, die die hij heeft.

[00:02:34]

Ja, bij die klap ongeveer elk bot in zijn in z'n zijn is hun schedel gebroken. Dus die verliest twee tanden. Uh, oogkas verbrijzeld. Maar hij heeft later gezegd dat zijn gezicht als een soort puzzel weer in elkaar gezet moest worden. Van Vandam hebben het over de bekende slager in Amsterdam-Zuid. Zijn dochter is Nicolette van Dam. De actrice en tv presentatrice. En het is gewoon en haha. Hij zei ja. Hij heeft ook gezegd van ja jongens, als jullie maar gewoon om me heen waren gaan staan.

[00:03:01]

Hij had gewoon hij me weer. Haarloze had ik hem ook gegeven snap je? Het was een soort explosie van geweld en hij was niet het enige slachtoffer bij wie dat is gebeurd. Uhm, daar zijn mensen finaal in elkaar geslagen. Er is een vrouw. Die is uh. Tijdens een Broadbent toen haar vriend beroofd werd is het er tussen gesprongen. En toen zijn de dader zijnde. Uh. Zijn er brouwers zo tekeer gegaan dat ze haar schouder heeft gebroken?

[00:03:26]

Is het? Buiten het feit dat al die slachtoffers zich natuurlijk helemaal wezenloos geschrokken zijn? Uh, is er echt wel heel grof geweld toegepast? Stel, Cruijff heeft gezegd dat ze dacht dat ze zou stikken. Zij is ook beroofd van een fan van een horloge. In Amsterdam-Zuid. Na dezelfde manier na een avond stappen is ze, is ze bij haar huis beroofd van van haar blouse. En ja, daarbij hebben de daders die Gildo ook een Glock heer Cloak en die haar haar vastgepakt en een hand over haar mond gedaan.

[00:03:57]

En ja, hij zij dacht echt. Zij heeft gezegd van ik dacht dat ik dat ik dat ik er steken.

[00:04:01]

Dat laatste en dat laten ze ook wel zien. En ook als je zo'n klap ziet hoe extreem beangstigend dat moet zijn voor zo'n slachtoffer, want die krijgt out of the blue. Krijgt hij een oplawaai van een getrainde kickbokser? Ja, want dat dat is wat de jongens zijn.

[00:04:16]

Wat zijn het voor soort verdachten? Wat zijn dat voor jongens? Twintigers naar de zee? Dat was er eentje die was ten tijde van het plegen van de feiten was. Was die euh. 17? Euh. Ja euh. 17 zeg je. Dat is een van de verdachten. Was minderjarig toen de toen ie de feiten pleegde. Euh, dan heb je. Dan heb je ja. Begin twintigers, waarvan twee jongens ietsje ouder dan vierentwintig. Vijfentwintig, zeg ik uit mijn hoofd.

[00:04:44]

En wat is hun achtergrond? Zij zijn twee jongens uit de Top 600 waar we ons wel eens over gehad hebben. Hier Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond. Euh.

[00:04:53]

En wat er wat vrienden in de rechtszaal ook gezegd is, is dat ze dat de jongens elf voorkomend konden zijn en heel erg best wel aardig konden zijn, maar dat ze. Twee gezichten hadden in en waarbij ze toch echt wel heel geweldig gewelddadig en niet iedereen kwam uit een gebroken gezin.

[00:05:10]

Maar er waren er was ook wel een verhaal van iemand die gewoon ja in zijn jeugd eigenlijk aan zijn lot was overgelaten. Dat was dus beetje divers. Maar goed, ook de jongens die Ann zich. Een normaal leven leiden leek te lijden, ook een carrière. Even leek het.

[00:05:27]

Een van de jongens speelde zelfs mee in de Nederlandse speelfilm Die. Die deed een opleiding tot Arcalis het idee als een soort fiscale opleiding en die speelde in 2015 mei in de film Prins. En daar is ie ook toen destijds de States zijn foto's te zien op internet. Dat hij naast Lil Kleine euh. Zit de rapper. En ja, als je daar dan naar kijkt dan denk jij je weet je wel, in 2005 vijftien zag het leven er dan toch wel heel anders uit.

[00:05:53]

Dat is Osama geloof ik of niet? Zei dat één van de hoofdverdachten, Oussama A. Uhm, hoe de recherche dit deze groep op het spoor is gekomen. Ze hebben nadat ze na een beroving in Amsterdam-Zuid, want dat was een beetje jachtterrein van deze bende, Amsterdam-Zuid. M een buurt waar veel rijke Amsterdammers wonen. Zeker? Uhm, en hebben ze beelden gezien van drie mannen die na een auto vluchten? En euh, die rijdt dan weg. En toen hebben ze gekeken van wie is die auto?

[00:06:24]

En die auto bleek op naam te staan van Oussama A. En dat is één van de van de hoofdverdachten. Toen hebben ze die auto volgehangen met met met afluisterapparatuur. Ja en dan? Ja dan. En wat er daarna is gebeurd is terwijl de jongens dus door die waardes de hele dag rondjes aan het rijden hoor. Dat Amsterdam Zuid en uhm dan hoe. Dan heeft de recherche dus dus gesprekken opgenomen waarbij Burbage dus als ze langs plekken rijden waar dus eerdere Deroover plaatsgevonden of waar hij weet je nog?

[00:06:55]

We hebben hier die die Estelle Cruijff hebben beroofd en hij. Hier heb ik een kip of een mocro helemaal kapot geslagen, weet je wel. Dat soort een Nookie gegeven? Ja nou ja, dat werd. Dus dat was. Dat was na Vandam dus die. Die auto was volgehangen met afluisterapparatuur. En toen vond die roof op Vandam plaats. Dus wat je hoorde was ze. Kijk er, kijk, daar gaat ie. Waar gaan ze uit de auto?

[00:07:23]

Dan komen ze terug. En dan hebben ze gelijk. Heb je dat? Heb je dat? Louwerse? Heb je euh. Wat gebeurde eigenlijk van mijn Nookie haar als een kroket?

[00:07:32]

Dat zijn allemaal van die dingen die je danseuse.

[00:07:34]

Als jij dat zo zegt dan heb je ideeën. Alsof die jongens hun eigen kracht niet eens kenden. Of haar hadden soort bewust genoegen om ja rijke mensen gewoon eens even een lesje te leren. Nee, dat denk ik niet. Je bedoelt een Robin Hood motief? Ja nou ja, geld daar.

[00:07:50]

En ik had de taal euh ze over van inderdaad de hef nods en de.

[00:07:56]

Nee, ik denk dat het wel gewoon ordinaire geldzucht is onwaar om ze te beroven. Dan geef je je echt te veel eer. Als daar een soort Robin Hood motief achter zit. Uhm euh. En ik weet je wel. Ik denk ook als je die beelden sitta. Dat is dat is. Het is echt wel heel Hilversum. Dat zag je in de in en in de rechtszaal. Ja, euh, dan denk je elk jaar zijn mensen die zich hier dit doen.

[00:08:17]

Die verdienen ook echt wel heel erg veel straf. En tegelijkertijd denk je ook van ja. Weet je hoe is dit dan? Zijn dit andere kansloze die van de mensen?

[00:08:26]

Hebben die jongens daar iets over gezegd? Oplichting? Ik neem aan dat ze daarover bevraagd zijn. Ja, en ze kwamen niet heel veel verder van ja, ik heb verkeerde keuzes gemaakt en ik wilde stoer doen en mee doen. En ik had geld nodig en dat was eigenlijk daar daar vriendjes iets van ja. Maar die uitleg voor dat geweld zit daar niet niet in. Of zouden het niet een soort uitloven? Als ik het nu zie, dan schaam ik me dat soort.

[00:08:50]

Dat soort dingen zijn wel gezegd. Weet je wel.

[00:08:52]

Maar Marjan een noemde Nederlander de de de Top 600 hier in Amsterdam. Criminele jongens? Ja, we hebben hier vaker over gehad. Ook met je collega Paul Vugts. En er zit toch wel vaak een verhaal achter van wat je net als jij kansloze. Of een ongeval dat je voor een deel door de omstandigheden of door de sociale omgeving in zo'n situatie komt. Maar heb jij dit eerder meegemaakt? Dat jongens zoals deze dus toch een beetje? Ja, wellicht uit sensatiezucht en geldzucht alleen maar door die motieven dit soort daden begaan.

[00:09:25]

Ik dacht en ik had het er vandaag toevallig over met iemand die horloges handelt, die Safa.

[00:09:31]

Die jongens hebben zich natuurlijk helemaal opgeladen voor zo'n roof. En die hebben een soort explosie van geweld losgelaten gelaten op mensen die Ariq heel achterlijk argeloos op straat lopen.

[00:09:43]

Want je verwacht in Amsterdam Zuid verwacht je niks als je daar s avonds laat rondloopt.

[00:09:47]

Nou, eigenlijk niet bij. Nee, het is altijd stil in mekaar he. Het geweld is ergens. En ik bedoel, dus bestaat geen zinvol geweld? Misschien, maar daardoor is het zo zinloos omdat bijna al die een aantal slachtoffers heeft ook gezegd. Joh, als je echt gewoon hadden gezegd geef het horloge hacken, dan had ik het gegeven. Ja, maar ik denk dat ze hun achtergrond is. Dat ze dat niet verwachten, dat iemand zomaar zo iets stuurs aan hen geeft.

[00:10:13]

Bedoel, kijk je? Jij noemde net al die Lil Kleine bijvoorbeeld waar die Osama ook mij op die foto stond. Maar dat was iemand die ook zoals zo'n dure Rolex aan zijn Haasteren of Sverker gratis weggaf. In op een gegeven ogenblik is er in in die auto een gesprek gegaan geweest waarin ze het zelfs hebben over de beroving van Lil Kleine. Ja, en dan zegt een van de jongens waren hij en ik. Ik weet niet wie daar precies was, want waar zitten?

[00:10:38]

Kijk, tijdens hun zitting tegenwoordig met de couronne tijd zit je niet meer in de zalen bij de verdachten, dus je zit in een zaal. De alsmaar groter mediazaken zit je in zalen schuin te kijken. De sjiz. Soms weet je niet precies wie nou wat zegt en wat er gezichts.

[00:10:52]

Dat is best moeilijk de voor verslaggeving, omdat je alleen maar de achterkant van de hoofden van de verdachten ziet. Ja dus je zit m en je denkt wel. Wie zegt dat nou? En of als je even een aantekening maakt? Zo stom, zo stom is dat vak van journalist dan vertrouw. Dat je even een aantekening maakt en dat je denkt maar wie is er nu aan het weer? Ik weet het, ik weet het niet meer precies, weet je wel.

[00:11:10]

En in de rechtbank? Als je zeg maar gewoon in de zittingszaal zou zitten, dan zie je gewoon hoe hij praat. Maar dat zie je op. Vanwege de camerastandpunten zie je dat vrij lastig. Dus je hoorde niet wie zei dat?

[00:11:22]

Nee, er is in die auto. Zo is is sprake geweest van joa. Ik ga we Lil Kleine. En dan zegt iemand anders Nee, ik ken hem. Dus ik ga dat niet doen. Maar iemand anders moet het maar doen. Zou er iets in die iets van je vrienden pak je het niet af zo minder of je of je wordt natuurlijk ontmaskerd omdat je herkend wordt?

[00:11:41]

Ja, kan ik me zo krijgen?

[00:11:43]

Hadden ze masters eigenlijk op als ze dat deden? Nee, het maakt niet eens uit hoe we dachten van dit is zo Deira. Wij zijn zo bedreigend, dat kunnen we woma.

[00:12:06]

Hij maakt het nog uit, want waar ik zei en een horloge van een tientje. Maar er zijn natuurlijk ook hartstikke veel nep Rolex. Maakt het nog wat uit of je met een Nexø met een neppe rondloopt?

[00:12:16]

Ja, dat maakt natuurlijk uit in de waarde van de buit, maar niet in de waarde V voor de strafbare feiten. Maar we zien zien die jongens dat je een nippur? Nee, want Robert Moskvitsj, de broer van Bram Moszkowicz. Die werd in Amsterdam-Zuid beroofd van zijn Rolex. En dat bleek achteraf om een imitatie Rolex te gaan. En wij? We hebben veel van de afgelopen zomer natuurlijk in Amsterdam een afgrijselijke schietpartij gehad waarbij een jonge 24 jarige jongen is doodgeschoten bij de nieuwe meer.

[00:12:47]

Dat hebben deze jongens overigens niet gedaan. Dat. Dat is nog weer een ander. Da's een andere zaak. Maar daar was dus ook een een beroving van een Rolex. Euh. En daarbij is geschoten. De jongen is die sprong ertussen en die is doodgeschoten. En dat blijkt achteraf dus ook om een om een namaak Rolex te gaan. En wat is er een een echte Rolex om dat een bepaald soort Rolex dan ook waar vooral op wordt gejaagd? Want wat is de waarde daarvan?

[00:13:12]

Ja, dat hangt een beetje af van het model. Varieert tussen. Na wat sneeuw zeggen we een Daytona gegund aan Daytona. Dat zie ik altijd op die advertenties.

[00:13:20]

In de NRC en Daytona is 15.000 euro tussen de 15 en de 20 000 euro. Kijk, het gekke Mitty Rolex is die horloges me en dan met name Rolex. Is dat die dingen dus op straat meer waard zijn, sommigen op straat meer waard zijn dan in de winkel? Je bedoelt dat ze in de loop der jaren meer waard worden? Nee op straat. Ja, wat bedoel je dan met op straat na? Omwille van de exclusiviteit brengt Rolex eigenlijk te weinig modellen.

[00:13:53]

Dat is bijna. Ik noem een soort economie van de gewilde spullen. Weet je wel, scharen stuks van creëerde schaarste dus een Daytona. Een nieuwe Daytona is in de winkel een haal met een goede 12 en halve 000 euro als je een nieuwe Daytona zet. Je loopt naar de Rolex winkel hier in Amsterdam. Zegt Mag ik als ze hem hebben? Maar ze hebben hem dus niet. Dus dat ding is in het grijze circuit ongeveer het dubbele waard, dus vijfentwintigduizend euro.

[00:14:23]

En dat is iets, dat is voor zo'n hij ook aan een ding wat je in de winkel. Maar dat is dus een beetje. Wat wa wat er aan de hand heeft toch als extra zelf aan. Want als je als Rolex fabrikant die dingen voor twaalf en half duizend verkoopt, ga je niet meedelen in de winst die er ontstaat. Als we 5 tot 10 jaar later vijfentwintigduizend waard zijn en dan? En daardoor moet je dus eigenlijk. Dan kom je eigenlijk in de sport.

[00:14:49]

Dat noemen ze horloge 3 en geen minuut. Ja, en dan kom je dus in een wereld waarbij dus ook.

[00:15:00]

Ouwe horloges vele malen meer waard kunnen zijn dan nieuwe, dus de duurste Rolex die ooit geveild is, is een horloge. Die was ooit van Paul noemen geweest.

[00:15:11]

Ja, maar dan heeft de eigenaar de exclusiviteit.

[00:15:14]

Maar hij heeft een hoofddeksel aan dat die dingen zoveel waard wordt. Waarom het merk Rolex dan ook weinig horloges op de markt? Omdat het merk daarmee een exclusief exclusief en die twaalf en een half duizend kan blijven vragen. Juist en daar. Daardoor is er ook een heel raar grijs circuit ontstaan. Niet in de laatste plaats onder dealers zelf officiele dealers die zeggen tegen hun klanten. Nee mevrouw meneer. U wilt hier nauwelijks. Nee die hebben we niet. Maar ja, als jij daar vervolgens voor weet ik veel.

[00:15:42]

Dertig, veertigduizend euro aan juwelen koopt bij diezelfde dealer aan. Misschien is er dan wel wat te regelen. Het is dus het is dus een heel gek circuit dat de haarloze. Wie is wat dat betreft een heel gek circuit? En wat voor mensen zijn dat dan?

[00:15:56]

Die inderdaad met een klok van vijfentwintigduizend om hun pols gaan rondlopen?

[00:16:02]

Plaatsen in de horloge wereld noemen ze het een medaille om je pols. Een medaille voor erbij.

[00:16:09]

Bewijs bewijzen? Ja kijk, ik bedoel wat voor mensen kopen een piano van 50.000 euro of een A of een derde hands polish muziek? Muziekliefhebbers, autoliefhebber of nou i o of een mooie ets van nou ja, noem eens een kunstenaar waarvan je denkt van ja, dat is wat voor mensen zijn dat? Dat zijn mensen die van horloges houden en dat is best wel divers. Maar dat geloof ik niet. Ik denk euh. Het is toch ook Praag? Het is bovendien.

[00:16:32]

Het heeft toch ook te maken met status? Inderdaad is natuurlijk. Ik kan me dit veroorloven. En ergens is dat natuurlijk ook het natuurlijk. NRC noemde dat een nouveau riche. Ja, maar dan Armeen. Daar moest ik wel een beetje om lachen. En zonder mijn oud collega Jan Meessen daar toen dacht ik. Er is één krant in Nederland waar Rolodex in adverteert en dat NRC Handelsblad dat zegt. Die zou dus wat. Misschien zijn de lezers nouveau riche.

[00:16:57]

Ik denk dat niet. Maar weet je wel, dat zou kunnen. De nieuwe rijken? Ja ja, maar mij ding hebben die man in de Quote 500.

[00:17:04]

Die hebben meestal misschien ook wel een Rolex zoon of hebbeding. Gewoon een euh.

[00:17:08]

Wat is een Swatch Smarts? Ja. Het is en het is ook wel een soort staa. Natuurlijk is het een statussymbool. Dan zou je gewoon ook gek zijn als dan. Als dat niet zo is, weet je wel dat t. Dat is het dan ook. Het is een statussymbool, maar wel in bepaalde kringen. Of is het echt gewoon voor de the rich and famous? Is die dragen gewoon een dure leuze? Ja, en dan heb je natuurlijk.

[00:17:30]

Kijk, je hebt in die hele euh. Je hebt een hele piramide van horloges. Zou ik maar zeggen. Dus je hebt nog veel duurdere horloges dan Rolex. Dus als je echt oude. De Spica was arm. Aroma's bekijken kan duurder zijn, maar dat vind die vind ik wel mooi.

[00:17:48]

Maar als je maar over jaarbericht verstand van ja maar pakte.

[00:17:51]

Kijk echt uit van het leuke Patek Philippe. Zou eens iets doen. En zeg maar de echte da da.

[00:17:59]

Hoog in de kerstboom zitten de Richard Miles en die zijn een ton. Dan heb je het over een harnas van de ton.

[00:18:06]

Heb je dan de zoom en in ik aan de buitenkant nou zien, want hij weet nog of hij echt is of niet. Maar dat is niet zo gek. In de jaren negentig was voor mij eerst dat ik iemand tegenkwam die ging. Ik was iets aan het uitzoeken over mijn kroongetuige en de man die tegenover mij zou. Die zou me mee helpen met het geld circuit waar waar ik in moest. En ik zat. Ik hoorde die man bijna niet, want ik zat alleen maar naar zijn pols te kijken.

[00:18:29]

Want u had inderdaad zo'n klok in de poedersuiker gevallen. Op die klok zaten ook allemaal enkel steentjes. Dus ik had zoiets van nou man met edelstenen op gelopen. Dus zei. Waarom heb je dat om jou gewoon om te laten zien wie ik ben? En euh ja, dat geloof dat dat ding toen in die tijd euh, 30 dertigduizend op te bewaren. Op de bank heb je er geen lol van aan om je pols. Wel waar zijn natuurlijk.

[00:18:54]

Het is een soort buitenkomen komen, maar dat was ook het circuit waar ik in was. Maar ja, wat je Marjanne vraagt of ik interessant de de Ha. Je ziet het al, maar dat ik wel een oppepper zijn dan zie je niet. Maar deze jongens gingen wel heel gericht te werk, neem ik aan. Ik zag ook een citaat volgens mij uit het stuk wat je had geschreven in Het Parool, dat bijvoorbeeld over Bergwijn. De PSV er. PSV speler, zo werd gezegd.

[00:19:16]

Want die heeft een dikke aap. Dan wordt bedoeld een Armas met het Russisch, dus ze zus.

[00:19:22]

Ze zet ze, zei ze. Ze skiën, scouten ook op op. Op die klokken moet hij. Deden ze dat na dat? Dat is niet helemaal duidelijk, maar wat je wat je ziet is dat in die in die afgeluisterd. Tijdens die zittingsdagen kwam naar voren dat ze mensen timmerden in het nachtleven. Dus dat betekent dat mensen in cafés gingen kijken van hij. Daar zit iemand in die hij heeft. Een dure klok en die werden vervolgens gevolgd. En dat van A.

[00:19:49]

En bijvoorbeeld. Euh ja, nu zeg ik dat verkeerd. Maar de wet werd ook. De suggestie werd gewekt dat ze op Instagram aan het kijken waren van wie hij heeft welke klok om. Op de telefoon van een van de verdachten zijn bijvoorbeeld foto's gevonden van Nicolette van Dam. Euh, ja. En dus het. Flash medium, want dat is natuurlijk Instagram is natuurlijk een medium waarop mensen graag laten zien wat ze wat ze hebben daar zijn is. Hele hordes Instagram pagina's met een zogenaamde whats rol.

[00:20:23]

En daarbij rolt iemand zijn haarloze naar de camera toe om te laten zien wat ie voor haarloze heeft. En dat is dus ja euh. En ja, dat dat showen van die show cultuur op Instagram is natuurlijk voor. Als mensen erop uit zijn om een horloge te stelen is dat natuurlijk wel handig. Informatie?

[00:20:43]

Ja, maar goed, wij hadden ook nog eerder gesproken. En toen had je ook het over het korte rokjes. Ja, tuurlijk, het is niet. Ik bedoel dat dat mensen dat doen kan ik me wel voorstellen. Misschien zijn ze daar blij mee.

[00:20:52]

Ja, maar dat zeg ik ook niet. Ik zeg bedoel je met het korte rokjes effect? Zegt hij. Dat is een mooie uitdrukking van Wouter. Dat je kijk d'r wordt. De wet werd wel als ik een twitterfeed was, iemand. Maar wat Twitter zegt weet ik ook niet. Maar op mijn twitterfeed was iemand die hij van ja, wie gaat er nou ook een klok van zo'n vergald rondlopen? Je bedoelt of je maakt een vergelijking met verkrachtingszaken? Maakt het?

[00:21:14]

Wie gaat er nou met een kort rokje op stap? Snap je het? Dit is alsof je erom vraagt. Maar ja, goed, het is ook niet een A, een Nederlands fenomeen. Ik was van de zomer in. In Zuid-Spanje en daar is het. Daar is het nog veel gekker dan hierdoor.

[00:21:27]

Wordt het echt met het gun point worden mensen van hun van hun horloges beroofd.

[00:21:32]

Het is natuurlijk een hele hoop geld die je om je pols hebt.

[00:21:38]

Ja, ik begrijp dat de wereld van die horloge handelaren.

[00:21:45]

Want ik had een stuk van onze collega's Mick van Wely van den Heuvel gelezen. Telegraaf. En euh ja, die. Ze vertelde ook dat een soort chaos is. Als je ook maar een keer een horloge verhandelt, kan je jouw horloge handelaar noemen. En wat met gasgroep?

[00:21:59]

Want het is geen bescherming, want de dingen worden ook niet geregistreerd. Er is niet een soort registratie van dure, dure horloges.

[00:22:06]

Nou ja, kijk, je hebt me met serienummers en dergelijken. Hij heeft een soort anti heiligs register. Online anti-held is register en handelaren zijn verplicht om daar spullen die ze inkopen. Die moeten ze registreren en dan na een aantal dagen. Dan heeft de politie dus een serienummer en een v h. Dan kan de politie kijken van jou. Is dat gestolen of niet? En de handelaar die ik sprak hielden zich daar allemaal keurig aan. Maar die zeiden ook allemaal maar in het buitenland telt dat register niet.

[00:22:37]

Dus met andere woorden als jij een duur horloge hebt gestolen in Nederland en je wil daar vanaf dan rijden naar Antwerpen of dan verkoop je het aan een particulier in Duitsland en dan is er eigenlijk niks aan de hand. En dat maakt. Kijk. Je hebt voor het hele van gestolen goederen is geloof ik één derde van de nieuwwaarde. Ha, dat in de criminele wereld. Ja, dat heb ik eens. Een derde van de ui van de prijzen en het criminele voordeel van een Rolex is dat je dus bijna gewoon de dagwaarde kunt krijgen als je dat ding in het buitenland verkoopt.

[00:23:15]

Dat is dus dat levert heel veel geld op. G snel en veel geld en en Maria heeft dat dan te maken dat we steeds minder cash geld ook hebben in onze maatschappij?

[00:23:24]

Dat werd mij gezegd. Ik bedoel. Uhm, mensen zeiden van mij Jordanese geen tankstation meer. Een tankstation kan je niet meer beroven. Een supermarkt heeft geen zin, bank al helemaal niet. Vroeger had je natuurlijk hebt in de jaren negentig zo'n hele. Tachtig en negentig, een plaag van staatsagentschap postagentschap die overal werden overvallen en waar vroeger waren dat. Die zaten een beetje naast de naast de sigaren boer eindje achter zich. Haerbos kantoortje.

[00:23:51]

Daar kon je daar bij de bank kon je weet ik wel.

[00:23:53]

Euro cheques inwisselen en daarna ook waren de juweliers zelf aan de beurt, maar die hebben zich inmiddels ook hartstikke beveilig. Ja nou ja, ik bedoel 10 jaar geleden. Daarna komen ze nu bij de particulieren uit.

[00:24:03]

Maar die uhm ok. Maar waar gaat het om de diefstal? Maar an sich zeg maar de. De de het duro loose als aan betaalmiddelen of als pronkstuk. Of als Naya A. Euh, iets wat je veel tegenkomt in het milieu. Dat is natuurlijk afval van wat je net als haar Majdanek om het vroeger al stijgen.

[00:24:22]

Ja, het is negentig en wil als je de Holleeder zaak volgde en Cor van Hout die je toen er afgerekend moest worden ook even twee gouden Rolex halen bij de herinnering.

[00:24:33]

Dat was m v v Holleeder die ging bemiddelen tussen enerzijds zijn maatje Cor van Hout en anderzijds Klepper en Mieremet. Dat was een miljoen betaald. En dan staat er in het pv inderdaad. Oh nee, dat stel heeft die zelf verteld op zitting volgens mij aan. Daar zaten ook nog twee klokjes bij 2 2 Rolex dus dat was gewoon een betaalmiddel. En dat is dan ja of nee smeermiddel.

[00:24:55]

Ja ik meermin of betaalmiddel en middel op witwassen. Ja, ik heb ook wel eens gehoord van. Want je mag ook geen geld meer meenemen als je het vliegtuig in gaat. Wat is daar de minimum Gresham grens op t moment?

[00:25:06]

Ik krijg nooit het 10.000 euro was cash. Dat je onder de boven de 10.000 euro euh aan moet geven. Dus boven de 10.000 euro heb je een soort meldplicht. Maar ik begrijp nu ook dat ze dat stilletjes weer veranderd hebben naar 3.000 euro, maar dat weet ik niet zeker goed.

[00:25:23]

En als je dan zo'n klokje in de winkel koopt op Schiphol, dan kan je het gekkenhuis.

[00:25:29]

Stel dat je op je vraag te stellen hebt en je hebt een uffw en een hele zeldzame praktijk om je land langs de douane mee te dingen. En dat ding kan zo na een zeventigduizend euro waard zijn. Het populairst momenteel het populairste model praktijk. Dat is de Nautilus die je zeventigduizend euro waard. Dus als je het ding omdoet, dan loop je dus in feite he? Dan moet je wel in dat bakje doen. Als je door gefouilleerd wordt, maar je land in feite sype loop je in met zeventigduizend euro fluitend langs de douane kan je die zelf verzilveren in het buitenland.

[00:26:04]

Dat ding is overal hetzelfde waard en dat is met dank aan internet vroeg. Vroeger had je natuurlijk verjaarde. We hebben hier veilig heel weinig, maar je kan dus gewoon zien op Chrono 24. Wat een horloge waarop Raepsaet. Ja, da's een website. En dan kan je gewoon zeggen ok. Ik heb een Daytona die ze in het grijs circuit 22.000 euro waard of 23.000 euro. Als ik m om doe en ik ga even ergens anders af, dan is dat ding dus 3 uur zit niet in een afdeling van de recherche continu mee te kijken op die site wat daar gebeurt.

[00:26:31]

Die site is wereldwijd dus wat er in Hongkong gebeurt. Ja, weer. Je ziet niet wie dat is en wie daar aan het handelen is. Dat is natuurlijk niet te achterhalen. Nee dus. Dat is een. Dat is een mondiale markt geworden, die klokken.

[00:26:46]

Nou, dat is ook. En het is ook een mondiaal verschijnsel heb ik begrepen. Wel, want het Rolex veroveren gebeurt in. Jij zegt op de costa's van Parijs alle grote steden.

[00:26:56]

In Londen heb je zelfs verkeers bordjes waarbij ze zeggen van pas op je horloge. Want er zijn hiermee bendes actief. Die hebben het voorzien op je op je horloge.

[00:27:06]

Dus niet alleen maar op zakkenrollers. Nee, echt een specifiek horloge rollers ik. Ik ben wel eens in Spanje geweest. O in Barcelona. En toen werd er een Chinees. Euh, die werd een Chinese toerist die werd beroofd van zijn. Maar ik weet niet wat het was. Maar het was een hoop hoop tumult en er schoot iemand voorbij.

[00:27:26]

Euh, en die had dat ding van zijn pols en gegrist.

[00:27:29]

En ze komen ook binnen. Zoals bij Gordon, wat ook nog was tot vorige week ofzo.

[00:27:34]

Ja, ik weet niet precies wat er bij Gordon gebeurd is, maar ik heb ook gelezen dat dat wat haar beroofd is van een van een Rolex horloge.

[00:27:43]

Ja en dat het zijn allemaal analoog spul. Toch is het niks digitaal ze aan. Klopt dat? Ja ja, want ik kan me nog voorstellen. Als je om mainport in in dat knopje of iemand die knopjes en een zender ofzo. Of dat zou toch op de een of andere manier je hebt. Je hebt dus. Je hebt dus ook speciale slotjes. Die kun je dus ook kopen die je dus om de sluiting van je roulez kan doen zodat iemand hem niet snel kan afgefreesd.

[00:28:09]

Dan gaat het mes ergens een slotje om je sluiting, maar dan loop je het risico dat je hand afhakken. Ik bedoel ik, alle verhalen van vroeger wel van over. Over ringen en euh. In Zuid-Afrika. Ik had een verhaal gemaakt over euh, DNA. Dan hadden ze inderdaad ook om een ring te pakken ofzo. Dat had je een vingerafdruk nodig. Nou ja, maar schimmig. Kijk, je kan het zo gruwelijk bedenken als je als je allemaal Wilmart is.

[00:28:37]

Ja, het is euh. Uhm, in het buitenland gaat het gat. Gebeurt het ook? En ook echt wel met grof geweld? Ik heb van de zomer niet gesproken. Die was van een van een paar loze beloften die is gegijzeld. Maar ook we hebben het over hebben. We hebben er nu hier over. Dat is ook omdat we toch een beetje verrast waren. Mirjam, jij toch ook door het fenomeen? Uh ha, dat werd de media opgepikt.

[00:29:01]

Je zelf in het Parool overgeschreven? Uhm. Is het dan vooralsnog in Nederland een typisch Amsterdams probleem? Wat nu is opgelost? Nou, nee, dat is zeker niet zou dit is. Ik bedoel het de Rolex bende. Euh ja dan was daarvoor ook lekker uit. Bekt lekker. Euh. En wij van de media hebben natuurlijk altijd altijd behoefte aan kadreren ring. Uhm. Maar. De was hiervoor voordat deze jongens dit deden ook al een Rolex bende actief en dat waren Fransen en Algerijnen die dat deden.

[00:29:35]

Ja, en van de zomer was iemand opgepakt, ook voor heling. Met die had ook ontzettend veel van die horloges toch thuis liggen. En als je dan ook nog weer doordenkt naar die Dhani mannen, die horloge handelaren die dan vermoord zijn, die ene jongen met die Knepper. Maar dat was ook dat was kleine Bas. Maar je had ook nog grote baas. Dat verhaal ken jij ook nog?

[00:29:55]

Ja, die werd ergens naartoe gelokt van met de belofte van Van. Ik heb hem een goeie deal voor en nice. Die is bij die beroving doodgeschoten. Kijk. Op internet kun je ook natuurlijk. Het is ook een soort hype van dit moment. Op internet heb je allemaal een horloge filmpjes waarbij mensen zeggen van het beleggen in horloges. Dat is top. Het is te zien op "de bijvoorbeeld zijn houcke artikelen gewijd van wáárom tien horloges waar je in moet beleggen, omdat die dingen alleen maar meer waard worden.

[00:30:28]

Dus dat is een. Het is een soort gepoetste noodweer. Ik zeg niet dat de media als ik de zanger ben, ben ik echt de laatste die wat natuurlijk zegt, maar het is. Het is wel een soort. Het is een soort fenomeen van dit moment dat en aan mensen dat zien als een als een goede belegging.

[00:30:44]

Ja, criminele wereld was dat van oudsher, want bij vele woningen zoeking zag men dus die horloges liggen. Ook bij bijvoorbeeld die nouvel ofzo die zeker en is lag een horloge van tachtigduizend. Ja ja, maar ja, het is daar en daar.

[00:30:59]

In die wereld is het natuurlijk ook ergens. Geeft het je uhm je financiele status weer als jij een Richard Mille om hebt van een ton en denkt hij dat iedereen weet wat dat ding waard is. Dus dan denk je van zo. Die is wel goed voor zijn geld. Ik heb ook wel iemand gesproken, die zat in dan in de hennep en die zei ja, ik heb altijd de de beste. Knepper koop ik altijd en dat doe ik dan ook.

[00:31:22]

Maar dan weet iedereen in elk geval ik goed ben voor mijn geld.

[00:31:25]

Ik Ja, het is nou ja, zo is het, zo is het. Dat vond ik ook wel weer een nieuw inzicht.

[00:31:30]

Ja jongens. Dank je wel. Ik doe mijn TomTom sporthorloge weer om je fit. Daarmee ben ik je te traceren en ik denk niet dat iemand op dit ouwe klokje zal azen. Euh, ik wens u een veilige thuiskomst. Dank je wel Wouter, voor je toelichting en graag tot de volgende keer. Tot zover Willem. U kunt ondertussen een abonnement nemen via iTunes. Dan heeft u vragen dan horen wij het graag. Ik ben het Harry Lensink op Twitter.

[00:31:56]

Marjan is het dus Gemayel.

[00:31:58]

Mailen mag ook naar vragen uit de Willem Podcast Punten. Dank voor het luisteren en graag tot volgende week.