Transcribe your podcast
[00:00:02]

Dit is een podcast van 3FM en de KRO NCRV, zo. Zo was onder meer de allereerste podcast van het tweede seizoen. Ja ja, verslaafd aan liefde is het boek waar we het over gaan hebben. Met niemand minder dan Emma wordt de boer. Hallo. Leuk dat je er was.

[00:00:17]

Ja, ik vond het een hele eer. Het is een heilige holocaust geweest. Was je nou iets? Is helemaal waar je het dan wel?

[00:00:25]

Hebben het over onze diepste zijn het negatieve zelfbeeld dat we allemaal hebben. Zelfs liefde. Jij bent gewoon niet goed genoeg. Ik ben niet goed genoeg. Ja, ik ben gewoon een egoïst. Maar ja sorry, je hoort er gewoon niet bij.

[00:00:38]

Maar ook over spiritueel vrijen bijvoorbeeld.

[00:00:41]

Of spiritueel bonkende of alcohol. De zelfhulpboeken club podcast, podcast voor luie lezers, existentiële vragen bij het boek Verslaafd aan liefde en vandaag te gast in de boekenclub Emma Portobello.

[00:01:05]

Ja, dames en heren, welkom bij de eerste aflevering weer van dezelfde boekenclub. Ja ja, dit is de eerste. Nieuw seizoen, nieuwe zoek, nieuwe gasten. Het wordt heel erg leuk. Ja, we beginnen gelijk met een knaller van een boek en een euh knaller van een gast hoort omhoog ook welkom.

[00:01:24]

Ja. Ben jij een lezer? Euh.

[00:01:27]

Bij vlagen bij vlagen zelfhulpboeken nog niet aan toegekomen tot tot ik dit boek verplicht ging lezen.

[00:01:35]

Is dit de eerste eerste zelfhulpboeken wat je nu gelezen? Ja ja. Los van een kook recept hier en daar.

[00:01:44]

Ah nou dan. Euh. Welkom bij de club. Ja ja, we willen dit seizoen het effe anders aanpakken met onze gast introduceren. Stijn en ik gaan ons zoveel moois zeggen wat we van die gast weten. Ik begin. Emma is presentatrice. Ja, dat klopt. Da's waar.

[00:02:01]

Dat weet jij. Ja ik. Nee. Wat ik van je weet dat je ooit bent begonnen bij BNN University Academy. Net als hij zijn. Ja, dus we hebben hem een gemene deler aan. Ik weet dat jij een relatie hebt met Homer. Klopt. Je hebt spijt te slikken gepresenteerd. Doe ik nog steeds.

[00:02:18]

Nog steeds een trouw meisje en een welbekend ja, ja, weet je. Ja, het komt toch weer terug. Misschien komt er ook zo terug in het gesprek en ik en ik weet dat we dit niet de eerste keer is dat we hier zitten. Ja, zeker waard. Het had even wat harder in de voet.

[00:02:33]

Zou zeggen dat jij voeten in de aarde draait. Dat heeft wat voeten in de aarde voordat we hier in zaten, want daar ging even iets mis. Want eigenlijk zouden deze podcast afgelopen zomer opnemen. Ja. We zaten helemaal klaar hier met het BTVZ. Ik had nog nét niet op reik gedrukt. En toen opeens. Ik weet niet meer hoe het kwam. Maar jij zei maar ik heb het boek niet gelezen. En toen dacht hij al wacht eventjes je.

[00:02:56]

Jij hebt het boek niet gelezen? Nee, maar dit is de ik. Ik weet nu hoe we erop kwamen zo van het boek niet leest. Dankjewel voor het cadeautje trouwens.

[00:03:04]

Het boek, dat is het grote cadeautje. Je moet het lezen. Ja, dat was al meer dan toen hij heel lang gediscussieerd.

[00:03:11]

Of toch de botscan zouden opnemen omdat het natuurlijk uitgebreid over lief kunnen hebben. Maar ik vind dit zo'n goed boek. En ik vind het zo belangrijk dat mensen dit lezen dat ik gewoon heel graag wilde dat het zou lezen. Dus jij hebt haar gedwongen het eerste zelfhulpboek te lezen?

[00:03:26]

Ik ben blij dat je me gedwongen hebt, Jasper. Gelukkig. Ik was wel benieuwd, want toen jij het woordje moet. Jij moet dit lezen eigenlijk. Euh hoorde dacht je van A. Een zelfhulpboek. Toen gaf je eigenlijk al een reactie. Oh, daar heb ik eigenlijk niet heel veel zin in. Wat ik eigenlijk heel goed snap. Want daarom zijn deze podcasting begonnen.

[00:03:43]

Nee, ik voelde best wel veel weerstand in mezelf. Inderdaad, toen ik te horen kreeg van jullie dat ik het moest gaan lezen.

[00:03:51]

Jasper, voordat we beginnen. We hebben het boek Jan Geurts verslaafd en liefdevol is omdat jij heel graag dit boek wilde lezen.

[00:03:58]

Ja, ik krijg dit boek vaak getipt van mensen. Ik hoor vaak van mensen die onze podcast luisteren. Die tippen ook dit boek van dit zou ook een goeie zijn. Het is gewoon een populair boek. En ja, die liefde is natuurlijk een heel interessant onderwerp, want ik heb daar wel een vraag bij. Maar ik ben wel benieuwd hoe je gelukkig wordt in de liefde, met of zonder liefde. Maar op dit moment heb ik geen relatie. Of je dan ook gelukkig kunt zijn?

[00:04:24]

Want heb jij hier moeite mee?

[00:04:26]

Nou ja, natuurlijk. Ik bedoel, ik ben niet echt bang om alleen te eindigen, maar ik kan me wel heel eenzaam voelen op momenten. Dan kom je bij punt B. Heb jij dat nodig om je jezelf goed te voelen omdat je eenzaam bent? Denk je dat je die bevestiging moet halen uit een relatie? Ja, dat heb ik nu niet meer zo erg. Maar dat heb ik zeker wel veel gevoeld in mijn leven. Ik denk dat heel veel mensen dat hebben.

[00:04:56]

Ik denk dat het de grootste reden is dat de meeste mensen bij elkaar blijven in een relatie is dat je een relatie nodig hebt.

[00:05:02]

Dus wat tijd niet voor niets. Verslaafd aan liefde? Euh, dat je eigenlijk afhankelijk wordt van die liefde om bevestigd te krijgen van zie je. Ik ben toch wel goed? Ja, ik mag er zijn. Terwijl diep van binnen zijn me dat natuurlijk zei.

[00:05:18]

Volmaakt voor deze deze hulpvraag gaan wij hopelijk vandaag nog uh b beantwoorden. Ja, misschien zal ik even de flaptekst nemen. En misschien is dat even handig en gaan de mensen een beetje idee van waar het over gaat. Nou, de titel zegt natuurlijk al heel veel. Verslaafd aan liefde?

[00:05:36]

Ha ok. Doe jij vaker trouwens? Wat als je dan de flaptekst gaat lezen? Haha, ja, ik weet niet.

[00:05:45]

En Frans belangrijk moment ja ja, komt die op inspirerende wijze laat? Jan Geurts zien hoe we onze behoefden geheid aan liefde en erkenning kunnen veranderen in onvoorwaardelijk en duurzaam geluk voor iedereen die bekneld zit in een liefdesrelatie of in het gemis aan in verslaafde een liefde toont. Jan Geurts Dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voor het. Uit een fundamentele zelf afwijzing, die proberen te compenseren met waardering van anderen en vooral met een succesvolle liefdesrelatie, maar dat werkt averechts. Het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid.

[00:06:17]

Zo ontstaat er een verslaving aan liefde en erkenning en aan de veiligheid van een relatie. De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen. Of misschien nog erger verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groei en geluk. Met humor en praktische voorbeelden wordt een uitweg getoond uit deze visuele cirkel. Eenmaal ontdaan van zelf afwijzing, blijken al onze pijnlijke emoties en diepe verlangens naar liefde en seks niet langer een obstakel, maar juist een toegangspoort naar een staat van zijn die volledig vrij is van beknelling en afhankelijkheid.

[00:06:48]

En die, of je nu wel of niet een relatie hebt vervuld is van liefde en helderheid. Dat hele lange flaptekst. Dankjewel. Ja, verslaafd aan liefde? Emma.

[00:07:00]

Zou jij ze kunnen proberen in je eigen woorden te beschrijven waar dit boek over gaat? Ik denk dat dit boek voornamelijk gaat over de herkenning van bepaalde patronen en gedragingen die je als mens jezelf aanleert waarvan je denkt. Ik ben mezelf nu aan het ontwikkelen, aan het verbeteren, maar uiteindelijk stuit je dan weer op het zelfde probleem wat je al die tijd had, namelijk dat je jezelf aan het afwijzen bent. De hele Vrakking dag. Diep vanbinnen kan af en toe een confronterend boek zijn.

[00:07:35]

Zeker de eerste elf. Het boek is alleen maar gaat over die patronen die wij onszelf hebben aangeleerd. En dat negatieve zelf, geloof ik, werd er ook wel een beetje gedemotiveerd van de zelfhulpboek, want dan denk je er van. Het is inderdaad vreselijk en blijkbaar die visuele cirkel en de dag. Ach, dit is dit vrees ik voor iedereen. Ieder mens doet dit namelijk. Het klopt gewoon echt als een bus wat die zegt voor mijn gevoel. Ja nou ja, ik heb geen woord eraan getwijfeld wat hij zij zegt?

[00:08:03]

Nee, omdat je dus ook heel veel herkent of niet. Ik herkende heel veel, maar ik vond het dan weer niet vervelend, maar meer. Ik vond het uitstel eigenlijk wel lekker dat er eindelijk woorden aan gegeven werden omdat die dingen voel je eigenlijk heel stiekem al wel gewoon de hele tijd aanwezig. Alleen nu. Hij geeft wel echt inzicht. Nou ja, hij benoemt het. Hij noemt het beestje bij zijn naam dat. Dat voelde ik heel erg. Misschien kunnen proberen het.

[00:08:28]

Het is erg moeilijk om mensen aan te vallen om het uit te leggen. Diep vanbinnen zijn wij gewoon volmaakte, gelukkige wezens. Maar zodra wij geboren worden. De bevalling is al een niet prettige ervaring, zegt hij. Dan leren wij onszelf als mens een negatief zelf geloven aan. En dat is dus eigenlijk een illusie. Dat is de grootste misvatting die wij als mens hebben, is dat wij diep vanbinnen denken wij niet volmaakt te zijn en dat niet toe doen.

[00:08:54]

Ja, ik kan allemaal labels op plakken. Maar dat gevoel dat, dat is het ergste wat je kunt voelen. En daarom. Daarom doen we er alles aan om dat gevoel niet te voelen. Dus gaan we weer allemaal dingen overheen plakken om alle lagen van onze identiteit. Om dus niet in aanraking komen met dat negatieve zelf geloof. Maar wat is dan jouw negatieve zelfbeeld? Het houdt kort.

[00:09:19]

Ik denk gewoon iets als ik doe er niet toe zoiets. Ja, dat kan een alles zijn in je werk. In mijn uiterlijk in 1 jaar en alles kan zich dat uiten.

[00:09:30]

Dat gevoel van ik ben niet goed genoeg. Dat is denk ik. Ik vind dat wel, want dat stelt. John Geurtsen maakt een hele lijst met allerlei dingen die wij voorbij kunnen laten komen in ons hoofd. Ik ben waardeloos, ik ben stom, ik ben slap, ik ben zwak, ik ben slecht. Ik ben een egoïst. Ik ben onbetekenend. Ik ben geen boontjes. Ik ben niet goed genoeg. Ik ben een mislukking. Ik ben een loser.

[00:09:51]

Ik ben onopvallend, ik ben middelmatig. Ik ben laf. Nou, zo kan ik eindeloos doorgaan en ik denk dat je nu al bij een paar dingen hebt. Ja, dat heb ik ook.

[00:09:59]

Maar jij moest er een paar doorstrepen toch? Dat stond ook in. Nou, je hebt gedaan zegt kinderhanden strijd.

[00:10:04]

En welk welke zijn overgebleven? Nou, ik ben een egoïst is bij mij overgebleven en ik hoor er niet bij en ik hoor daar niet bij. Die voel ik, denk ik. Op dagelijkse basis het meest. Ja ja. Ja, wanneer word je getriggerd, zoals Jan dat ook mooi zegt in een boek? Euh. Nou bijvoorbeeld. Ja, gewoon iets heel stoms in. En als je in een groeps app zit met mensen weet je wel. En je gooit iets op.

[00:10:26]

Gewoon niet stoms. En ik heb ook zo vaak als iemand iets zegt, dan kijk ik wel naar de lach ik even. En dan zeg ik verder niks van ja, waar. Wat moet je daarop zeggen? Maar als ik zelf iets weet je wel opgooien? Een groep met mensen die je weet je een semey kent je. Je kent de groepsfase wel dan op de een of andere manier. Als ik daar dan geen bevestiging op krijg, dan gaat in mijn hoofd het stemmetje van Ja, zie je wel, je hoort er niet bij.

[00:10:46]

Je mag er niet bij. Ja ja, je zit er niet in. Of je nu al vertellen je hoort nu echt bij de boekenclub. Nee, maar ja, dat weet ik dan wel niet.

[00:10:55]

Niet alleen in groepsverband zijn van die kleine dingetjes en dat wijf je ook zo weer weg. Dat is niet echt een een issue waar je al lang blij mee blijft zitten. Maar ja, ook in in, in groepen of als je op sociale gelegenheden bent of binnen mijn werk. Of weet je gewoon al die stomme? Ik heb constant. Heb ik dan een soort van gevoel van ik hoorde hier eigenlijk niet bij als mensen me niet genoeg prikkels geven of erkenning of voldoening.

[00:11:18]

Wat ik op dat moment nodig heb? En wat? Wat voel je dan precies?

[00:11:22]

Jouw soort? Een soort soort leegte of ook een soort schaamte dan? Of zo? Weet je dat je dat je dat gevoel ook hebt van wat raar. Wat stom dat ik dit nu voel. Ja, want dat is dan ook weer grappig. Dat is weer euh, wat dan ook vaak gebeurt, want dan word je bewust van dat gevoel. Dus ga je ook weer dat gevoel afwijzen. Is een andere laag? Ja eigenlijk, want het is eigenlijk zelf een verwijzing in het kwadraat.

[00:11:43]

Dan ga je dus eerst voor je schamen woord en laten wat je zeggen omdat je het gevoel dat je ergens niet bij hoort. En dan denk je shit als shit, ik heb dit gevoel. Dat vind ik helemaal niet leuk dat ik er dus ga je ook nog dat gevoel afwijzen wat het eigenlijk nog meer versterkt. Nee, exact. En en doordat gevoel heel erg af te wijzen heb ik vaak het idee dat ik juist in extreme trek. Om maar te laten zien dat ik vooral nergens bij wil horen.

[00:12:04]

Weet je wel. Is dat? Ik merk ja, dan gaan we wel gelijk heel diep ofzo. Maar is dat ik met name maar niet bij dingen wil horen, zodat ik ook niet afgewezen kan worden in dat opzicht.

[00:12:17]

Maar dan hoor je dus inderdaad nooit bij. Nee, maar dat doe je ook niet afgewezen voelen om mezelf te dan ergens te beschermen. Zo weet je wel dat ik dan nooit partij kies, ik nooit mijn mening op die manier zou verkondigen. Of weet je wel dat ik dat ik me heel erg raar ga doen zodat ik een soort van eilandje word, zodat ik dan maar niet afgewezen word binnen de groep waar ik dan onder zou vallen.

[00:12:39]

Nou goed dat je daar bewuster van geworden nu je dit boek hebt gelezen. Dat je dat soort gedrag hebt.

[00:12:43]

Ja, ik ben wel bewuster geworden van de signalen die je eigenlijk jezelf continu geeft, want eigenlijk doe je het best wel vaak. Ja, dat dat stemmetje dat dat is er best wel vaak alleen of je daar wat mee doet of niet. Ja, dat is. Dat is afhankelijk van de situatie. Maar dit boek heeft denk ik wel voor gezorgd dat ik de signalen in ieder geval wat eerder leren herkennen. Die bewustwording eigenlijk, waar die waar die op?

[00:13:05]

Nou, ik had het lijstje van ons, maar ik had er heel. Eigenlijk had ik er best wel veel. Oh ja, gewoon dat ik dacht van Aya. Ja ook wel ook wel. En dat is een. Dan is dat een nummertje. Euh, ik doe er niet toe komt denk ik ook wel het meest in euh. In. In de buurt. Ik houd ben, ik ben. Ik ben een egoïst ook wel. En dat vind ik ook lastig.

[00:13:28]

Dat is niet waar. Toevallig ook.

[00:13:31]

Haha, nee, maar dat is ook wel aan het denken.

[00:13:34]

O ja, ik ben er altijd mee. Ik ben lui. Euh, ik ben. Ik ben ja dan. Ja, dan heb je toch een beetje het gevoel van ja, ik bedoel. Eigenlijk ben ik toch wat. Dan ben je toch eigenlijk wel een slecht mens ook? Uiteindelijk alles bij elkaar? Ja, weet je dan? Ja. En dan dan? Ja, dat zijn gewoon Hebe. Dat zijn negatieve gedachtes.

[00:13:55]

Maar wat ik ook mooi vond is dat het gaat ook over hoe je je eigen negatieve geloof projecteert op anderen. Ja, als je boos wordt, dan zoek je altijd gelijk naar de katalysator. Degene die het veroorzaakt heeft zonder te kijken. Waarom maakt dit mij boos? Weet je wel? Dat kan je ook afvragen voordat je iemand de huid vol scheldt, zeg maar.

[00:14:12]

Ja ja, maar ook boosheid is veel kennis. Werk alleen omdat het dus iets heeft aangewakkerd wat je kent uit je. Nou ja, je je leven wat je eerder hebt gehad, waardoor je dat gevoel krijgt.

[00:14:24]

Ja, maar we doen het goed en wel met blijdschap ofzo. Dan gun je jezelf veel meer of in veel eerder om die blijdschap bij je weet je wel bij jezelf te houden en niet toe te wijden aan de omgeving, de situatie of de persoon. Maar als het om een iets negatiefs gaat, dan ben je altijd heel snel met het vingertje wijzen omdat je het van je af wil schuiven. Omdat jij vooral niet.

[00:14:41]

Ik vind wat je nu zegt, want dan hebben we het over blijdschap. We hebben jou blij gezien en ik zei net gekscherend het schriel meisje was. Nou, dat was echt pure. Dat is echt pure blijdschap. Dat was extase in extase.

[00:14:52]

Ja, en daar? Daar vonden heel veel mensen wat van.

[00:14:57]

En dat je denkt van Jaeck, kom op, daar kun je ook weer heel veel van vinden. Maar dat trekken er waarschijnlijk bij de mensen die thuis op de bank zaten. Trekken dan dat van alles? Ja, want zo blij mag je niet zijn dat al die mensen. Want het is heel raar dat er zoveel mensen iets van vinden. Want ja, ik geloof helemaal. Dat jij oprecht heel erg blij was? Maar hoezo is dat ook een discussiepunt geworden?

[00:15:20]

Maar ook oprecht. Ik was niet oprecht blij geweest en ik had gewoon lopen schreeuwen. Ja, wat dan vaak? Wat boeit dat nou?

[00:15:26]

Ja ja ja, omdat kijk wat er gebeurd is zijn twee dingen waar mensen dus zich van discussiëren. Dus een gevoel dat ze in zich hebben, waar ze dus niet. Euh, dat ze niet willen. Dus dat is ene is euh, wat zijn zegt. Je mag niet zo overdreven blij zijn om iets in het leven dat dat weer gewoon als bij een kind denk ik aan dat dat niet mag. Hoe je je spontane vrolijkheid hoort, gewoon door opvoeding, een beetje in de grond gestampt en misschien het gevoel dat dat je niet aandacht mag trekken.

[00:15:56]

En dat is denk ik wat mensen denken als jij zo uitbundig blij bent dat je daarmee aandacht op jezelf wil trekken, maar dat dat.

[00:16:02]

Maar dat is ook voor een deel zo, want ik ben niet voor niets een euh. Een mediapersoonlijkheid. Ik hou daar van. Ik heb alle tijd van aandacht gehouden en ik vind maar dat is in Nederland dat.

[00:16:13]

Dat mag je niet. Nee, maar goed, je weet toch. We maken dit ook en we laten dit ook aan mensen horen. Dus ergens moeten we dat toch willen delen ofzo. De de zitten ergens in alleen. Ja, ik denk dan hier. Het puntje van een I.

[00:16:30]

Ik vind het gewoon lelijk rouwbrieven. Ik ben gewoon eerlijk. Dat is eerlijk is je eerlijke mening.

[00:16:36]

Maar dat is wel het moment als je dat oordeel dat. Dat is dus echt iets in jou. Wat je dus veroordeelt, waardoor je het op de andere zekering. Maar denk je dat iemand thuis op de bank heeft gedacht? Waarom heb ik dit nu als comment gegeven? Omdat ze zich bewust zijn van hun gedrag en dat ze dus alles altijd maar heet. Het projecteren op andere mensen heet het. Kom eens op YouTube vind ik ook altijd iets fascinerend. Na goed.

[00:17:02]

Over het algemeen hebben wij redelijk positieve comments, maar er staan ook wel eens dingen, dus dat denkt hij. Waarom heb jij? Voel jij de noodzaak om achter je computertje te zitten en zulke lelijke dingen over andere mensen te zeggen? In een in een eindtekst sfeer op onder een filmpje. Dat vind ik zo iets bijzonders. Dat is echt omdat zij dus blijkbaar een soort gevoel. Ja, het kan de jaloezie zijn.

[00:17:24]

Het kan, maar het is ook een vorm van liefde ergens. Dat geloof ik dus ook heel erg, omdat ik denk niet dat je zoveel tijd en energie in iets kan stoppen waar je diep vanbinnen niet een beetje plezier uithaalt en dus toch ondanks negatieve toolkits is. Mensen stoppen wel hun een ziel en zaligheid in de Hadera reactie.

[00:17:41]

Ja, maar er zijn ook ook artiesten geweest die die juist euh en die zijn we noemen geen namen. Nee, dan zijn die de nu misschien ook nog zijn, maar die de recensies niet lazen. Alleen die met een meetlint gingen meten hoe groot de recensie. Andy Warhol en Andy Warhol? Ja, en maar. Hoeveel? Hoeveel letters die? Of hoeveel woorden waar is en hoeveel reacties je krijgt, daar kun je aan afmeten. Dan dan is het wel goed.

[00:18:07]

Wat er staat boeit niet. Ja, dat is ook. Het is ook een manier, maar dat is ook een dat is. Daar zit dan ook weer gelijk die soort van. Ja, ik weet niet. Zit misschien ook wel een soort zelf afwijzing waarin. Nou ja, ik had het heel erg. Zeker toen we begonnen met stride maken in Amsterdam. Dan wilde ik. Ik ging dan automatisch ook zo'n soort, ook wel een soort verslaving. Ga je dus alle comments lezen en lees je allerlei positieve dingen.

[00:18:30]

En dat is allemaal doet allemaal niks wat je. Maar zodra je dan een negatieve comment leest, zeker als je persoonlijk op jou gericht naar de gaat. Dat gaat echt door merg en been. Dat doet zoveel pijn. En dat is omdat je dan weer wordt eventjes wordt geconfronteerd met je eigen negatieve schelpe van Zeno. Je doet er niet toe. Je bent niet goed genoeg. Als je inderdaad zo'n negatieve comment leest en je dat mag. Dat is ok.

[00:18:49]

Dat is helemaal niet. Je hoeft je daar niet voor te schamen ofzo. En daarom ben ik denk ik ook best wel open is omdat als je dingen dan maar uitgooit en laat bestaan dan dat gaat ze niet een eigen leven leiden in je hoofd.

[00:19:00]

Jij was gewoon blijer dan dat ik ooit ben geweest. Ja, dat is dat.

[00:19:04]

Dat is gewoon een heel leuke avond. En de zon toevallig een camera. Zo voelt het wel een beetje. Vooral de dag erna, want die gekomen zijn die beelden joh. Ach wat waren dat allemaal gefilmd natuurlijk. Maar een enkeltje heel Nederland had. Ik denk nou ja, kan dat nou? Maar de dag erna was ik ie ja in Zuid-Afrika, dus dan heb ik er eigenlijk oh heerlijk.

[00:19:22]

Ik heb er niks van mij. Beste beste wat je kan hebben. Ja, I guess ja.

[00:19:26]

Ik denk namelijk dat het euh, dat het wel wat anders was gelopen. Als ik gewoon hier was gebleven. Ja dan had ik het me veel meer aangetrokken. Mag ik euh, ter afsluiting over een negativiteit die binnenkomt. En dat om. Een prachtig gedicht voorlezen. Euh, ja, natuurlijk. Ik vond dit gewoon een heel erg mooi, omdat ik dit eigenlijk een soort ja een gedicht. Samenvattend gedicht is van Gula Dooley, die nu Rommy. Nee, ik kan het niet uitspreken, maar het is een een en een dichter uit twaalfhonderd en zeven.

[00:19:59]

Mooi ja, leuk hoor. Nou, kijk maar wat je ermee doet.

[00:20:05]

Ik reproductief de herberg.

[00:20:09]

Dit mens zijn is een soort herberg. Elke ochtend weer bezoek een vreugden, een depressie, een benauwdheid. Een flits van inzicht komt als een onverwachte gast verwelkomt. Ze ontvang ze allemaal gastvrij, zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat. Beda Behandel dan toch elke gast met eerbied. Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken voor extase. De donkere gedachten, schaamte, het venijn ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns en vraagt ze om erbij te komen zitten.

[00:20:51]

Wees blij met iedereen die langskomt. De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd om jou als raadgever te dienen. Prachtig? Ja, echt heel mooi. Ja, ik vond dit gewoon euh, eigenlijk waar. Wat wel een beetje samenvatten wat het is dan ook dit kunnen voorlezen in het begin.

[00:21:09]

Ja ja, alleen euh. Ja dit is toch een beetje candlelight. Ik vond het toch wel prettig.

[00:21:15]

Kinderen uit radialen waar je ook iets lezen. Ja, ik wil we laten even teruggaan naar de liefde, want dat is natuurlijk het hoofdthema van dit van dit boek. Ja, want in een liefdesrelatie. Dat is wel heel mooi. Wat je beschrijft over verliefdheid kan ik voorlezen als je verliefd wordt? Dus eventjes ben je vrij vanzelf afwijzing en kom je in contact met de pure liefde uit je natuurlijke staat. Die pure liefde omhelsde diepst verborgen zelf afwijzing van je partner, waardoor die hetzelfde meemaakt.

[00:21:46]

Beide vang een glimp op van de diepste natuur van alles die doorgaans verborgen is achter ons individuele zelfbeeld. Maar omdat de meeste mensen dit in wezen spiritueel gebeuren niet als zodanig herkennen, ontstaat onmiddellijk de neiging om de ervaring van dit moois vast te houden, te willen bewaren en beschermen tegen verlies. Dus eigenlijk is verliefd zijn iets heel moois, omdat je dus ja, je krijgt maar eens over liefde voor iemand dat diegene. Voel je je als het ware? Neem jij dat hele negatieve zelfbeeld van diegene even helemaal weg, waardoor jij in contact komt met dat wat je van ten diepste vanbinnen bent?

[00:22:22]

En dat is gewoon pure liefde en volmaaktheid. En doordat je daarmee contrat contact komt heb je dat ook naar diegene toe. Dus je je. Je geeft elkaar eigenlijk even het gevoel van kijk dit Ben Jaadi van binnen je bent volmaakt. Je bent goed zoals je bent, wat iedereen wilt voelen en dat is fantastisch. Maar waar dan mis gaat is dat wij dat dus projecteren op de ander. Uiteindelijk geen heeft het ook getriggerd.

[00:22:48]

Ik krijg het woord nooit gezien in jou, maar het is niet diegene die jou die liefde geeft. Jij komt gewoon in contact met de liefde in jezelf, dus eigenlijk is er verwarring. Dit is een grote verwarring. Ja ja. En wat we dan doen is diegene de hemel in prijzen al die maakt mij gelukkig. Die geven wat ik wil. Nu ben ik dus gelukkig. Nu nee, je wordt afhankelijk. Ja, uiteindelijk ga je dus diegene. Ja, want je geeft de verantwoordelijkheid van het geluk aan diegene terwijl die eigenlijk alleen de trigger is en dan woordjes afhankelijk van diegene.

[00:23:24]

En dat gevoel zoals het begin was, dat heeft altijd weg. En daardoor ga je dus weer in contact komen met al dat negatieve zelfbeeld en ga je dus diegene weer verwijten dat die jou niet genoeg liefde of erkenning geeft. En daarom zijn liefdesrelaties eigenlijk altijd gedoemd om te mislukken.

[00:23:45]

Wel, als je het op een niet spirituele manier aanpakt, want dan. Maar dat vind ik dus bullshit. Daar kijken zij twee uitwegen. Of het loopt op de klippen en je je kan elkaar niet meer uitstaan. Of ja, wat dan ook. Je gaat nu maakt het uiteindelijk uit of je komt dus in een in een fase dat je accepteert dat je elkaar niet helemaal de liefde en erkenning geeft die je eigenlijk wil. Waardoor je dus delen van jezelf amputeren.

[00:24:09]

Ja, en dat, dat heb ik dus nooit zo ervaren in mijn relatie. Echt, ik was het aan het lezen. En ik probeerde het heel erg zoet van te betrekken. En weet je wat te zoeken in mijn eigen en mijn eigen relatie, die inmiddels al vijf jaar duurt? Best lang. En dat verliefdheid, daar herkende ik me heel erg in. Dus daarna dat best wel. Koude douche. Geef eens weg en dan besef je dat.

[00:24:29]

Dan denk je oké. En nu? Maar ik heb. Ik heb nooit maar verstikt gevoel. Ik ben nog steeds mijn eigen mens. Ik doe heel veel dingen zelf. Ik heb. Ik heb. Ik ben niet afhankelijk van van van zijn affectie naar mij toe. Als hij mij geen aandacht geeft, dan ben ik net waar ik net zo prima als ik net zo lekker in mijn vel zeg maar. En ik denk dat dat in mijn relatie niet zo is.

[00:24:51]

Dat wij vragen ook niet heel veel van elkaar. We zijn gewoon met elkaar. Dat is een beetje wat wij doen of zo. En we hebben seks natuurlijk. En goed knuffelen wel eens. Maar doen we ook nog wel eens heel goed?

[00:25:04]

Wat is jullie leven wel heel onafhankelijk van elkaar? Ja, ondanks dat we op veertig vierkante meter zonder deuren wonen. Dus dat is heel vreemd. Maar ik, ik voel me. Ik heb me geen moment zo samengesmolten gevoeld in een beetje in mijn wezen zeg maar.

[00:25:20]

Nee, maar het is ook vaak onbewust. Dus mensen, zo zei Amputeren delen van zichzelf. Om maar te zorgen dat die relatie in stand blijven houden, terwijl ze dat alleen maar doen omdat ze bang zijn om alleen te zijn omdat ze bang zijn dat de relatie uitgaat. Dus gaan ze bepaalde dingen niet meer doen of dingen wel doen om te zorgen dat diegene waar met hun een relatie blijven hangen. Ik ken ook heel veel van dat soort relaties, echt meer dan maar.

[00:25:47]

Dat is ook iets wat ik me altijd afvraag zit. Ik denk hoe kan het dat mijn relatie zo ongelooflijk soepeltjes gaat?

[00:25:54]

Ik heb wel de moed dan wel toe. Ik zou. Ik ben wel altijd bang om alleen te zijn. Dus euh, in die zin. Euh, de relatie maakt me dan. Ik ben heel erg gelukkig met mijn relatie, dus ik ben. Ik ben blij dat ze dat we bij elkaar wonen, maar ik. Als ik nu zou daaraan zou moeten denken dat ik dan dat ik hem in huis woon in mijn eentje.

[00:26:16]

Je hebt wel dus een adres om alleen over te blijven, omdat zo maar te zeggen nou gewoon geen relatie hebt. Nee, het lijkt me gewoon heel saai. Ik ik. Ik ben enorm. Euh, op mezelf. Ik doe gewoon wat. Die egoïst zegt maar ik. Dit vind ik leuk, dus dat dat ga ik doen. Maar ik zou het dus heel erg. Ja, ik vind dus wat ik heel erg leuk vind. Is dus euh.

[00:26:40]

S Avonds thuiskomen en euh onder een deken te kruipen om om euh een serie te gaan kijken.

[00:26:47]

Maar dat is circa iets vraagt. Sorry, want ze hebben het in dit geval. In dit boek heeft Jan het ook op geen moment over. Is dat als je je eenzaam voelt? En dat niet wil? Dan komt het eigenlijk omdat je niet euh, niet met jezelf kan hangen. Om het zo maar het zeggen dat je wel heel.

[00:27:04]

Ja, ook heel goed. Ik heb het ook heel erg dat ik het. Ik ben niet bang alleen zijn, maar ik heb avonden dat ik thuis hier op de bank zitten, maar voorgerecht overvallen door een eenzaam gevoel. Dat is omdat er dan. Dat is het vaakst gebeurt. Dit na een avond dat ik ben uitgewezen en veel gedronken heb dan de avond zelf op vrijdagavond uitgeweest. Dan zit ik op zaterdag avond thuis en dan heb ik mezelf opgelegd. Ik moet vanavond rustiger aan doen, want ik moet maandag weer werken.

[00:27:30]

Ik ga niet vanavond ook gekke dingen doen en dan zit ik dus in mijn eentje op de bank thuis. En dan word ik overvallen door zo'n gevoel van dat soort steken gevoel in me in bij mijn hart. Dat soort word ik overmand door eenzaamheid, omdat volgens mij dan gewoon even euh, dat negatieve zelfbeeld even aankomt. Klop van hallo. Dit gevoel ben jij van binnen en dat wil je niet voelen en dat vrees ik. Wat ik vaak dan doe is er dus voor wegrennen.

[00:27:55]

Dus van discussiëren dus de deur dichthouden na of dus wel weer uitgaan en het wegstoppen zeg maar. Dus euh.

[00:28:03]

Toch heeft iemand roepen nog even iemand geef het hinderen. Euh. Maar eigenlijk is het heel goed dat je dat voelt. Want dan? Ja, dat dat gevoel. Ja, maar je weet wel beetje door. Hij wacht heel even door door het gevoel te omarmen en het oordeel los er te laten zijn is een plaats om het weg te stoppen of het op te vullen met al allemaal dingen buiten jezelf moet je ze eigenlijk gewoon. Oordeel Loos. Hij zegt dus mediteren, naar dat gevoel toe gaan en dat gaan omarmen, waardoor dus ook weer oplost.

[00:28:34]

Ja maar wacht even. Kijk je dit boek? Euh of juli? Euh. Praten bij nu een soort? Nee, het ligt dus ergens aan. Er moet dus iets zijn dat je toch een soort afwijzingen blablabla. Weet je dat? En dan denk ik ja nee, maar we zijn toch ook gewoon hé? In onze. We zijn sociale dieren. We zijn. We zijn heel erg juist ook op elkaar gericht. Dus dit is heel erg logisch toch dat we dat doen?

[00:28:58]

Hoort er dan niet bij de biologie van ons, ons mens zijnde verslaafd aan liefde? Als je alleen bent hoeft toch? Is toch ook niet erg? Verveling is toch ook niet erg? Ik kan me dagen vermaken met ogen, vaak een beetje schilderen. Ga ik een beetje een beetje knutselen? Dan kan ik me dagen vermaken. Maar dan kun je ook weer urenlang in je eentje stil op de bank zitten, zonder afleiding. En waarom zou je dat doen?

[00:29:23]

Dat vind ik ook een goeie vraag. Waarom zou je dat doen? Omdat je ze waarschijnlijk dan sneller gevoelens gaat voelen die je eigenlijk niet wilt voelen.

[00:29:33]

Ja, je beste anderen kan denk ik ook wel dat lijden. Dat zeg maar. Ik ervaar er niet altijd last van in. En ik heb ook zo'n idee van je kan dat lijden wel heel erg. Een podium geven. Maar maak je het dan niet belangrijker dan het is in je leven op dit moment omdat? Ik ervaar niet altijd heel veel last van de negatieve associaties en euh, zelf beelden die ik mezelf heb aangepraat. Maar als ik er zo op inzoomt, dan in één keer wordt het probleem veel zichtbaarder en ga je er misschien ook automatisch uit.

[00:30:05]

Je wel je meer door laten leiden.

[00:30:07]

Letterlijk. Maar kijk, wat ik probeerde te zeggen is voor heel veel mensen gaat het gewoon wel prima en heb je gewoon een gezond ego die u heel goed weet aan die regels. Waardoor je dus niet zo voluit eigenlijk zegt hij. Mensen die dus depressief zijn of andere stoornis hebben. Eigenlijk hebben die zij die dichterbij een spirituele verlichting, omdat die dus niet erin slagen om een gezond ego te hebben als jou jouw hoofdregel is. Ik moet. Euh, ik moet slim zijn en je hebt werk waardoor je iedere dag bevestiging krijgt van hoe slim je bent.

[00:30:41]

Dan voel jij je iedere dag goed, toch? Ja dus dan denk je maar ik heb het toch niet nodig? Maar waar is betekent is er dan mis ook? Nou, omdat je dus iets iets een illusie in stand blijft houden. Maar wat is er mis met een illusie? Als dat lekker leeft, dan is dat toch ook geen probleem?

[00:30:58]

Daar ben ik het wel een beetje mee eens. Ja, en niet op elk vlak. Want kijk waar het knelt, daar moet je wat aan doen. Denk je dat als je last ervaart? En dat moet je ook leren herkennen? Dat is wel echt een ding, want heel vaak heb je niet door dat je eigenlijk dingen misschien anders zou kunnen doen. Dus daar helpt dit boek dan wel weer bij. Is dat je die signalen leert herkennen. Maar ik denk niet dat je alles bij de wortel hoeft aan te pakken.

[00:31:19]

Als je niet het idee hebt dat het je leven zou beïnvloedt op een negatieve manier snap.

[00:31:25]

Nee zeker. Ja, spiritueel vrijer.

[00:31:29]

Ja, da's ook spiritueel. Klinkt gelijk.

[00:31:33]

Lekker toch? Ja, nou ja, ja, jij hebt moeite met de woorden ik heb echt de kriebels met het woord vrijen. En waarom is dat? Nou, ik weet niet ik koppel vrijen gewoon heel erg aan hun ouders.

[00:31:46]

Ja die dan op de bank een beetje zo kan ik kan. Ik vind het heerlijk. Hoeft ook niet. Het is ok. Nou, we zijn bij het hoofdstuk euh, spiritueel bunker aangekomen.

[00:32:00]

Lekker ja, maar dan klinkt het wel al een stuk minder spiritueel natuurlijk. Euh. Jasper. Heb jij al iets in praktijk gebracht van spiritueel vrij? Ja. Nee, nog niet. Het lijkt me echt heerlijk om heerlijk. Lijkt me echt interessant om uit te gaan proberen. Ben jij gefocust op klaarkomen? Ja zeker.

[00:32:20]

Ik denk dat 99 procent van de mannen gevaarlijk was. Ik wel benieuwd, want er zitten natuurlijk hier maar twee mannen, maar ook vrouwen. Dus dat mee? Ja en euh ja, hoe? Toen je het las. Wat? Wat? Want het gaat er eigenlijk een beetje over. Je mannen zijn heel erg gefocust, eigenlijk op dat hij met een doel bezig.

[00:32:38]

Ja, nou ja, wat? Wat het boek in ieder geval zei over over. Je hebt dus een verlangen begeert die word geil eigenlijk. En om dat gevoel euh weg te nemen omdat je je daar eigenlijk ook weer van afzet, wil je zo snel mogelijk klaarkomen omdat dat natuurlijk een kortstondig gelukkig moment geeft. Het is lekker in proces en je bent van dat behoeftige gevoel af wat je daarvoor voelde. Ja, ik denk als vrouw euh. Zit daar wat meer nuance in?

[00:33:04]

Natuurlijk is klaarkomen ook. Ja, dat is toch The Holy Grail? Maar het is niet het einddoel. Klaarkomen tijdens seks. Nou niet dan. Niet van penetratie. Nee, nee, ik niet. Het is nog niet gebeurd. Misschien kan ik het wel, maar het is me nog niet gelukt. Maar uhm ja, klaarkomen heeft voor mij sowieso een heel ander, want volgens mij is t als jongen zo is dat je heel jong bent en een beetje aan begint te sjorren en opgeven en merk je dat je kan klaarkomen.

[00:33:27]

En bij vrouwen is het vaak pas echt zo'n 10 jaar later dat je er achter komt. O wacht, deze knopjes kunnen er ook voor zorgen dat ik klaar kom. Het is een soort van je lief. Je leert het andersom ofzo als als man of vrouw nou dat zitten.

[00:33:39]

Want dat Foncke eigenlijk aan de voorkant. Euh. Van euh, het spiritueel vrijen zit spiritueel bonken. Spiritueel donker eigenlijk. In heel veel vormen is het anders. Verschillend tussen twee mensen die met elkaar naar bed gaan en nu even om het makkelijker te maken de man. Over het algemeen, die wil vaker. Die reguleert zijn emoties tijdens de seks. Dus eigenlijk wordt daar wordt er eindelijk eens een beetje afgestompt. En tijdens de seks kan ik eigenlijk wel een beetje laten zien wat wat ik?

[00:34:09]

Wat ik echt voor je voel. Dus. Wij hebben een soort van nodig om meer een emotionele band te creëren. En voor een vrouw is het. Ik heb eerst een emotionele band nodig en euh. Oké. Eerder een goed gesprek voorafgaand en weet je dat je seks kunt hebben. Voor dat dus. Het werkt dan eigenlijk tegen elkaar.

[00:34:28]

En ja, het werkt echt totaal tegen elkaar in. Ja, maar herkennen jullie dat heel erg zeker? Want wat is precies die emotionele? Want dat vond ik dus lastig toen ik dit las? Is dat? Ik herkende me dus niet in, omdat ik dat ik volgens mij geen emotionele connectie nodig heb om te kunnen neuken. Maar euh. Ik merk wel heel veel verschil in in de seks die ik heb. Je kan er niet op honderd verschillende manieren natuurlijk en heel veel verschillende intentie seks hebben.

[00:34:54]

En de ene keer is intenser dan de andere keer. Maar los van dat je effe in de moed moet komen. Gewoon fysiek gezien ook heb ik niet per se een heel emotioneel voorspel nodig om uiteindelijk van beeld kunnen gaan.

[00:35:10]

Ja, da's lekker. Wat wordt er allemaal over gezegd? Euh, hier. Dat deze orgasmen obsessie vaker bij mannen dan vrouwen voorkomt, heeft te maken met de mannelijke neiging te willen discussiëren van moeilijke gevoelens. In dit geval van de seksuele behoeften gheit. Vrouwen zijn als versmelt is doorgaans beter in staat bij bepaalde ongemakkelijke gevoelens te blijven. Dit is niet altijd een teken van een gevorderde spirituele ontwikkeling. Sommige vrouwen laten hun verlangen naar het orgasme los omdat ze hun het hen toch niet lukt, vaak vanwege een sterker orgasme gerichtheid van hun man.

[00:35:47]

Ja, en compenseren dit gemist met hun dienstbaarheid aan het mannelijk orgasme, als hij maar gelukkig is.

[00:35:53]

Ja nou en ik denk dat in heel veel gevallen dit aan de hand is.

[00:35:59]

En dan wordt het zelfs als hij maar klaarkomt wanneer een vrouw genoegen neemt met zo'n verschraalt een vorm van seksualiteit. Is dat eigenlijk ook een vorm van zelf afwijzen? Ja, want je is. Je stelt de ander op de eerste plek van die. Als die maar ons die maar het fijn vindt dan cijfer diezelfde zeg.

[00:36:18]

Ja ja en nee. Euh ja, dan wordt het. U wordt de gehele seks denken ook niet beter.

[00:36:23]

Wat nemen jullie er genoegen mee dat je na de seks niet klaarkomt? Is dat een optie? Nou. Nee, nee, dat voelt niet goed voor je mannelijkheid, vind ik. Fisher vind ik de schijn dat jij dit nooit ervaar. Ik weet zeker dat dat heel veel jongens die wij kennen dat die dit ervaren. Dat je je eerder schaamt voordat je niet. Als het niet lukt om klaarkomt omdat je niet oké vindt. Nee, wat maakt mij dat uit?

[00:36:49]

En ander? Ja, ok misschien, ik heb het echt in een redelijk Kerpen. Liever niet, weet je gsm zal zo'n troepje misschien eerst in een relatie dat je je ook sowieso min meer schijt hebt.

[00:37:02]

Maar ik denk ik nou ja, je wil indruk maken op iemand dat begrijpen. Maar als het dan niet leuk? Ja dan als je als je dat koppelt aan klaarkomen, dan is het inderdaad nogal een flater. Maar neem maar bijvoorbeeld. Ik denk dat ik vaker niet ben klaargekomen dan wel.

[00:37:17]

En ik heb daar vrede mee omdat vrouwen dat veel beter kunnen daar vrede mee hebben. Nou, dat weet ik niet. Ik denk dat mannen dat ook heel hard kunnen nemen.

[00:37:24]

Ja, en dit is dus een links spiritueel verhaal. Dit is wat Jan, dus we komen nu eigenlijk bij het punt waar waar Jan Geurtsen ook zegt van probeer. Dat is weet je wel dat je het met het obsessieve gedachten van euh, van ik moet klaarkomen. Ik moet klaarkomen.

[00:37:39]

Maar ik bedoel ben ik dan spiritueel aan het vrijen omdat ik niet gebrand ben op het is wel wat hij stelt voor vrouwen, dus makkelijker om om daar. Die zijn er wel minder op gericht omdat er minder minder een focus is op dat moet gebeuren. Ja euh. En dat het veel meer al in versmelting zit.

[00:37:57]

Ja, maar het is niet. Het is dan ook weer niet zo vind ik dan bij mezelf ik naar mezelf kijk dat ik me zeg. Dat deed ik altijd wel. I cijferde mezelf best wel weg in bed omdat ik niet wist wat wat ik weet. Je wel. Ik had geen idee. Ik was ook nog nooit klaarkomen tot na 21ste ofzo. Best wel kort geleden alleen. Ik wist gewoon niet wat ik moest doen, dus ik weet je, ik zei mezelf best wel weg.

[00:38:20]

Dus in dat opzicht herken ik dat heel erg. Maar daar kan je ook wel overheen komen. En ik? Ik denk niet dat klaarkomen een soort van maatstaven is vanochtend. Of weet je wel lekker goed? Fijn of whatever is?

[00:38:32]

Je komt ook klaar tijdens slechte seks.

[00:38:35]

Dat is toch. Ja, het is seks. Nee. En denk je nou, maar bel je die dan nog een keer, Jasper? Als ik me eenzaam voelt. Maar waar gaat het dan om um?

[00:38:50]

Nou, dat ik dus niet wil geconfronteerd worden met het negatieve zelfbeeld van mezelf. Denk ik en dat los je op met klaarkomen met slechte seks. Nou nou ja, omdat je je je vult het op met dingen buiten jezelf genot momentjes. Dan ben je maar even weg van dat gevoel eigenlijk, maar begin je voordeel en veiliger wat spiritueel vrij is wij het nog steeds niet benoemd. Maar over één nacht ijs niet klaarkomen. We gaan nu gewoon echt wel duidelijk zijn geworden luisteren.

[00:39:19]

Jaja, het wil vrijen is een manier om dus ook weer in contact te komen met je volmaakte zelf, want je bent diep vanbinnen. Onder al die lagen van je ego. Dus je kunt door middel van je kunt vrijen gebruiken als manier om daarmee in contact kwam. Wat natuurlijk een hele mooie manier is. En leuk. Want vrijen is gewoonlijk vrij verrijking van heel gewoon. Ja, ik weet het ook. Seks, ze zeggen gewoon seks. Maar wat is één van die dingen is?

[00:39:48]

Ja. Wij het westen noemen de Tanda. Dat kennen mensen misschien wel. Die term is dat je gaat vrijen inderdaad. Of of je jezelf geil maakt en dan naar dat gevoel gaat zonder daarop te reageren. Dus zonder dat je je zelf gaat bevredigen of de seks hebt, ga je dat gevoel dus ook weer omarmen. En niet het gevoel proberen weg te stoppen of er dus een einde aan te maken door klaar te komen. Dus je gaat het gevoel erg opwekken of seks hebben en ons sopje werd de seks om te focussen op zeg toch ook dat je eerst naast elkaar in bed moet liggen naakt en dan niets moet doen alleen.

[00:40:20]

Je mag misschien een beetje aanraken, maar vooral dat is een niet spiritueel feit. Dat is om de intimiteit intimiteit in je relatie weer een boost te geven. Dat dit zo is dat dan weer niet. Spiritueel vrijen is spiritueel vrij.

[00:40:33]

Alleen maar jezelf geil maken en dan vervolgens niets doen en wat je uiteindelijk daarmee kunt bereiken is dat. Je kunt dan als je daar heel lang op mediteren. Dat gevoel, dat is dus ook tantra. Dan kun je dat. Kun je dat een soort van Derboven gaan sturen?

[00:40:47]

Ja, dat is met dat licht dingetje wat ik bedoelde. Is alsof het een soort licht ding in een SOV, een bron van energie. Voel je uiteindelijk als je die geilheid steeds omarmt en als je dat naar boven soort van Charlot naar je hart? Dan de kom komt er een soort energie vrij in jou.

[00:41:03]

Zeg nu tegen ja, maar we voordat iedereen denkt nu mag ik geen. Moet ik een soort van vuurbal door mijn lichaam laten gaan. Richtpunt? Mag niet meer klaarkomen. Volgens Jan Geurts is het trouwens ook helemaal niks mis met af en toe een potje niet spire terwijl bonken. Ja, zal ik mijn moeders effe bellen?

[00:41:24]

Die heeft dit boek ook meerdere malen gelezen en is ook van. Net als ik. En zij heeft altijd wel leuke thuiswerk opdrachten. Leuke tips en tricks die je kunt toepassen om dit wat meer integreren in je leven. Ik ben reuze benieuwd. Nou heb je het met je moeder ook over dit boek gehad dan zeker hm, over spiertje of vrij hun Keizerzaal.

[00:41:48]

Ga ik daar eens even wat vragen over heengaat. Eenmans. Wij zijn met Emma een podcast aan het opnemen over verslaafd aan liefde.

[00:41:58]

Hoi Daantje en met zijn Alou. Ik vroeg me af of jij nog een leuke opdrachten hebt die mensen thuis kunnen uitvoeren om dit wat meer in praktijk te brengen.

[00:42:09]

En dan bedoel je met in de praktijk brengen koppen met name afleiding en meer van weten dat je goed bent uit je bed. Het zou heerlijk zijn, toch? Een paar dingen die ik zou kunnen doen door een fabeltje van kunnen maken om door de dag heen de tape op papier en niet alleen op hoe je op andere reageert, maar ook wat je van binnenkreeg. En hoe vriendelijk dat eigenlijk een andere manier is om even de tijd te nemen om de zaken overdenken en dan weer bij stil te staan van wat dr.

[00:42:43]

Dr. Behoedzaamheid bij Belgian geupload neem dat noemt. En wanneer reageerde je vanuit Anger Ambac dan je eigenlijk zou willen om je niet door de AMBA afgebeten worden?

[00:42:59]

Als een soort dagboek? Ga je even je dag langs en kijken van Waling reageerde ik heel erg vanuit een zelf afwijzende gevoel van ja, dat heel erg afhankelijk was, bijvoorbeeld van iemand anders of heel projecteerden op iemand anders. Had je dat even nagaat. Bedoel je?

[00:43:15]

Ja, je kan er gewoon over nadenken. Maar kijk ook goed om maar even over de open te grijpen. JEP, het geeft ook meer helderheid en tijd na over. Ja ook niet beoordelen, maar gewoon de richtlijn aan hoe je het doet.

[00:43:33]

Met verantwoordelijk voor je eigen gevoel. Achterliep ok. Nou dankjewel. Nou ben ik hoop. Ik zit hier allemaal over na te denken van wat we zijn nu aan het aan het waarnemen zonder oordeel.

[00:43:48]

Nouy door maar wat fijn dat je naar je moeder toe kan gaan en eigenlijk na dit boek helemaal niet hoeft te lezen.

[00:43:57]

Maar gewoon de Friedberg toch eigenlijk. Eigenlijk zou zij een podcast moeten.

[00:44:03]

We zijn wel een beetje volgensmij aan het einde gekomen helaas, want ik zou nog uren over de boeg door willen praten.

[00:44:09]

Dat weet ik als je vraag beantwoord.

[00:44:12]

Goeie vraag is mijn vraag beantwoord wordt kan ik gelukkig worden met of zonder liefde? Ik denk het wel, maar dan moet je wel echt aan werken ja, en een relatie niet als einddoel zien, maar mij als weg daarnaartoe. Mooi. Zullen een beoordeling doen. Nou ja, zeker leuk dat jij je van jouw weten dat er eigenlijk al begin. Ja ik. Ik vind het echt het allerbeste boek dat ik in mijn leven heb gelezen. Dat zei ik ook over de kracht van het nu.

[00:44:40]

Maar dit boek is minder zweverig, is meer toegankelijk en omdat het zo wordt toegespitst op liefde, is het voor iedereen herkenbaar. Dus ik denk echt dat er heel veel mensen hier veel aan kunnen hebben. Gaat Draakje jou zeker? Ja, ik heb hier echt heel veel uitgehaald, terwijl ik eigenlijk hier al best veel van wist door andere boeken en doordat ik ervaar om leven. Maar toch. Heeft het me echt weer heel veel inzichten gegeven? Dus ik geef het vijf sterren.

[00:45:06]

Hoe PingPing? Ja, ja, ik weet niet waarmee ik het moet vergelijken, want ik heb geen andere zelfhulpboeken gelezen. Ik heb alleen maar fantasyboeken gelezen. Of Thrones of Jan Geurtz. Ik weet het niet.

[00:45:18]

Ik geef het uhm, drie sterren. So what?

[00:45:23]

Zei hij. Hoezo is dat zijn?

[00:45:25]

Geef gewoon vijf sterren, maar dan voel ik me ook wel heel erg. Akkoord met mijn drie agressie. Maar jij hoort er niet bij. Nee, ook gaan wij Yasuo.

[00:45:40]

Dat zegt meer over mij dat ik dit seizoen dus vijf sterren voor jou.

[00:45:45]

Dank je wel. En ik heb er nog een hele leuke verrassing voor de luisteraars die denken wauw, wat een fantastisch boek. Euh, ik wil hier meer over weten. Wij gaan volgende week Stijn langs bij Jan Geurts. Ja hoor. De schrijver van het boek Ja, Jasper, Jasper die die die die lult die er al weken over. Zo graag. Wie kan nu al zijn als een vragen droppen? Maar het leuke is de luisteraar mag dat ook doen.

[00:46:09]

Dus heb jij vragen over dit onderwerp of überhaupt over de liefde? Wil je dingen graag weten waar je mee zit? Alles wat betrekking heeft op liefde of verslaafd aan liefde? Of dit boek? Stuur ons een berichtje op Instagram en we gaan bij de meester zelf langs om dieper op dit onderwerp in te gaan. Zo Emma, Emma. Dankjewel, dankjewel. Ik ben echt trots op je dat je het boek hebt gelezen. Jawel, ik vind het echt leuk en ik heb een gesprek voordat je toch gedaan wat het jou was.

[00:46:39]

Ja, ik ben ook blij dat ik het heb gelezen.

[00:46:42]

Want wat jullie zeggen het heeft me inderdaad veel euh ja, veel inzichten gegeven. En ik denk dat ik denk dat iedereen hier baat bij heeft. Echt iedereen, niemand kan zeggen nou, ik heb hier niks uitgehaald geloof ik niet.

[00:46:53]

Dan heb je niet gelezen en ik wil nog wel even het goedmaken. Je hoort echt bij de club, ik wel wat hoor bij de boeken.

[00:46:59]

Je bent een hele leuke, maar weet je en dan kom je kon je niet meer van me af. Want die bevestiging? Ik lees een nieuw boek met Emma.

[00:47:08]

Tot ziens. Waarom Bonbon?