Transcribe your podcast
[00:00:02]

Dit is een podcast van 3FM en de KRO NCRV. Zo Joe, Jasper, Stijn, wij zijn op bezoek geweest bij schrijver Jan Geurt. Dat klopt. En dat vond jij heel erg fijn. Ja zeker? Ja, het is toch de auteur van euh ja, mijn nieuwe favoriete boek. Verslaafd aan liefde. Wat we natuurlijk al besproken hebben met EMR wordt de boer. Ja maar euh. We wilden de verdieping zoeken. Ja. En daarom zijn we met onze eigen vragen, maar ook meest belangrijke, met de vragen van onze luisteraars naar Jan toe gegaan.

[00:00:34]

En eigenlijk moet ik wel eerlijk toegeven het is eigenlijk een beetje een verkapte manier voor Jasper geweest om toch een handtekening van Jan Geurts te krijgen. Ja zijn. Hoevaak komt er nou voor dat je zo goed boek leest waar je zo fan van bent en dat de schrijver ook nog uit hetzelfde land komt als jij? Ja, ik geef je ook gewoon helemaal gelijk. Maar ik hoop wel dat jullie luisteraars onwijs veel plezier aan beleven en dat jullie daar daadwerkelijk wat aan hebben.

[00:00:58]

Dus veel luisterplezier Bombardon.

[00:01:02]

Welkom bij de zelfhulpboeken Club Podcast, de podcast voor luie lezers met existentiële vragen bij dit keer. Het boek Verslaafd aan liefde is vandaag te gast in de boekenclub. Jaspers favoriete schrijver Jan Geurts. Allo Allo, Allo! Jasper en Stijn de dezelfde politieke kleur binnen? Ja, zelf maar even naar het toilet mogen. Ook voor.

[00:01:36]

Jan Onwijs bedankt dat we even langs mocht komen. Ja, het is een hele eer. Ik ben echter al maanden denk ik iedereen enthousiast te maken over dit boek.

[00:01:46]

Ik euh. Ik heb het ook heel lang en al aangeraden gekregen van mensen, maar ik heb nog nooit gelezen had. Vorig jaar was ik op vakantie naar Bali zodat ik mij immortals, maar ik heb het niet gelezen. Maar toen ben ik wel eens een meditatie getraind gaan doen in euh, op Java. Ja, en eigenlijk alles wat ik daar ervaren. Dat dat kwam kon ik terug in jouw boek. Ja, dat vond ik heel mooi, want het werd zo daarna nog inzichtelijker.

[00:02:08]

Wat ik ook daar ervaarde. En nu dus dat vond ik heel fijn. En omdat ik vind ook heel mooi en boek dat het, omdat het zo toegespitst op liefde dat het eigenlijk voor iedereen wel herkenbaar is. Ik denk dat jij het misschien net iets beter niet kunt uitleggen wat de kern van een ja was.

[00:02:25]

De kern van het boek is Ermen van het boek. De kern van het boek is is het gaat gaat over spiritualiteit. Wat de spiritualiteit is. In mijn ogen spiritualiteit is alle kennis en alle methoden die erop gericht zijn om de werkelijkheid te leren zien zoals die werkelijk is. En dat is zo maar de thema in alles spirituele tradities. Dat we leven in een soort versluierde manier van waarnemen die de oorzaak is van heel veel ellende en dat je kunt leren dat je die versluierde manier van waarnemen kunt afleren.

[00:02:59]

Nu dat waarnemen van de werkelijkheid. Dat heeft dus altijd twee aspecten, namelijk de werkelijkheid om je heen en jezelf. In die versluierde manier van waarnemen zijn dat immers twee gescheiden grootheden. We beschouwen onszelf als afgescheiden van de werkelijkheid. Dat is al een onderdeel van die verkeerde waarneming. En dan hebben we over onszelf ook een hele, zeg maar een verkeerd idee over wie we werkelijk zijn. Want we hebben in feite heel veel dingen meegemaakt. Vanaf de vroege jeugd maken we dingen mee en die stapelen zich als het ware op als herinneringen aan de meeste mensen denken dat dat is wie ze werkelijk zijn.

[00:03:41]

Dus dat begint al met je voornaam.

[00:03:43]

Dat is wie je bent.

[00:03:45]

Maar het is een etiket wat ooit door je ouders opgeplakt is en waar je je helemaal mee hebt geïndentificeerd. Ha. Dus je voelt dat ook zo? Ja. Ik ben Jan. Weet je wel, dat is gewoon beter. Maar ik ben natuurlijk in Frankrijk ben ik niet Jan. Nee, ik heb de naam Jan. En dat begint dus eigenlijk de hele. Zeg maar het hele zelfbeeld waarin al die dingen staan die we geleerd hebben van wat je moet doen om daarbij te horen wat je moet vermijden, om te zorgen dat je niet afgewezen wordt.

[00:04:18]

Euh, hoe je. En zeg maar hoe je kunt omgaan met andere mensen op een manier die zeg maar wederzijds feiten oplevert dat je niet afgewezen wordt. Dat soort dingen. Euh ja, je opvattingen. Je politieke opvattingen. Je sociale opvattingen. Hoe horen dingen? Hoe hoort het? Allez allez, alles is aangeleerd van het creëren van die identiteit.

[00:04:41]

Dus dat is de identiteit is dus een aangeleerde mentale constructie. Een psychische constructie die je zou kunnen zeggen dat is wie je denkt dat je bent. Maar wie je denkt dat je bent is niet wie je bent. En dat kan ook niet anders overigens. Dus ik zeg het er meteen maar bij. Dat hele aangeleerde zelfbeeld is niet een soort fout die voorkomen moet worden. Het hoort er helemaal bij. Kinderen moeten leren van je moet in het potje plassen en niet daarnaast en niet in je bed, maar op de wc.

[00:05:09]

En al die dingen. En als jong volwassenen komt daar weer een hoop stress bij, want dan moet je een plaats veroveren in de maatschappij. Met je studies doen en een baan zien te vinden. En dat soort dingen. En daaronder sluimert dus altijd die die diepe overtuiging dat als het eventjes niet lukt om nadat zelfbeeld te handelen. Dan voel je je onmiddellijk soort mislukking. Soort falen, stom, slap of slecht.

[00:05:34]

Dus dat is die negatieve kern overtuiging die we allemaal hebben en we proberen toegedekt te houden met liefde en erkenning van anderen. Maar dat lukt niet elke dag. Nee, de crux is natuurlijk wat zijn we dan wel? En dat kan je het beste. Op het meest subtiele niveau kan je het meteen zien, namelijk je bent niet wat je denkt. Je bent niet je gedachten, maar je bent dat wat jouw gedachtes ervaart. Dus de meeste mensen staan nooit stil bij het feit dat hoe kan het dat wij weten wat we denken?

[00:06:07]

Maar als je ons vergelijkt met de computer en computer doet zo'n beetje bijna alles wat wij kunnen. Computer heeft ook zintuig. Gaia heeft een camera, net als wij ogen even een computer, camera en een microfoon. Eigenlijk alles wat wij hebben heeft de computer ook. Ja, dus je zou kunnen zeggen het lichaam is een soort computer. Maar er is iets wat ons doet verschillen van een computer. En dat is dat bewustzijn het bewustzijn wordt en de spirituele visie beschouwt.

[00:06:35]

Als dat wat we in het zijn, maar het meest fundamentele zijns gevoel of het meest fundamentele, ik zou je kunnen zeggen dus het lichaam is niet dik, maar dat wat het lichaam ervaart. De gedachtes zijn niet dik, maar dat wat de gedachten ze ervaart. De gevoelens zijn niet dik, maar dat wat de gevoelens ervaart. Dus je dus. In de praktijk kan je dat heel simpel zien. De meeste mensen als ze bijvoorbeeld een nare gebeurtenis hebben meegemaakt en ze zitten alleen thuis en ze voelen zich bijvoorbeeld eenzaam.

[00:07:07]

De meeste mensen hebben dan niet het besef o, wat heb ik op dit moment toch een sterk gevoel van eenzaamheid. Nee, op dat moment ben je eens. Het is een gevoel is er, maar er is een bewustzijn wat zich onmiddellijk en zitten daar vaak gaat. Ben je eenzaam?

[00:07:26]

Je bent mislukt, je bent stom of bij de positieve gebeurtenis. Iemand een leuke man of vrouw geeft jou een hartstikke leuk compliment. En hij is bij jou heel aardig.

[00:07:37]

Hij is heel erg gezond om van te houden ofzo. Dus dat is dat bewustzijn wat zich telkens identificeert met gevoelens en met de gedachtes die bij die gevoelens horen dan en daar een soort verhaal bij vertellen. Heb jij nu door al deze boeken te schrijven hier al heel wat jaren mee bezig? Een rijker leven gekregen en dat je makkelijker af afkwam, afstand kan doen van van bijvoorbeeld wat anderen euh, van u vinden. Of nog steeds heel boos.

[00:08:05]

Ja nee dat. Euh. Dat inderdaad. Daar merk ik verschil in. Het is en het is goed om dat ook even duidelijk te maken. Het is niet zo dat het ego verlicht raakt. Ja, want het ego is gewoon al die aangeleerde automatismen. Dus ook ik heb als je iemand iets lullig over mij schrijft of iets of zegt of zo, dan is mijn eerste reactie is shit. Weet je wel. En dan kan ik zo boos zijn en zo van wat een gelul is.

[00:08:33]

Maar het is wel, maar dan duurt het niet zo heel erg lang of ik besef. Vooral omdat het dan bekneld voelt en kan je je gekwetst voelen bijvoorbeeld. En zodra dat gekwetste gevoel als zware gevoeld wordt en nalezen zal dat. Maar dat kan een paar minuten duren, of tien minuten of een half uur ofzo. Maar daar komt dan erg vrij snel dat moment van. Oh, wacht even. Dit ben ik niet, maar dit heb ik. En dan is het dus een kwestie van het mogen hebben.

[00:09:01]

Ja, heeft u? Toen u jonger was? Dus euh ja, begin twintig tot 35. Was u daar toen al veel mee bezig?

[00:09:10]

Nee, totaal niet. Nee, nee. Tussen mijn twintigste, mijn vijfendertigste leverde ik totaal onbewust euh en volkomen gediscussieerd. Ik was daar een beetje, dus er is nog hoop voor de rest van iedereen. Ja, tuurlijk. Maar wat drijft nu nog steeds lezingen? Euh. De boeken worden ook verkocht aan een jongere lezers. Is denk je een verschil ten opzichte van van vroeger? Wat pakweg dertig jaar geleden?

[00:09:39]

Ja, dat is wel een verschil in de wet in de zin van dat uberhaupt. Het hele spirituele gedachtengoed is veel toegankelijker. Vroeger was dat iets oosters. Ja, dat bedoel. Dat stond in de krant toen The Beatles naar India gingen en daar met een goeroe in aanraking kwamen. Dat was al heel, heel bijzonder. En euh. En daar is ergens wel begonnen. En de jaren zeventig is voor de dalai lama voor het eerst naar een westers land getrokken en daar lezingen gegeven.

[00:10:07]

Maar zo, dus heel langzaam is dat zo gegroeid dat en. En dat grappig is onder invloed weer van met name de Chinese invasie in Tibet eind jaren 50, waardoor alle Tibetaanse leraren op de vlucht geslagen zijn en dus in het westen zijn neergestreken en daar natuurlijk doorgingen met wat ze. Enige wat ze konden is lesgeven. En dus zo is het ook. Zeg maar verspreid in het westen en dus de laatste 30 jaar is dat geleidelijk aan toegenomen. En dan de laatste 10 15 jaar in een nog hoger tempo vanwege internet.

[00:10:42]

Ha ha ha dat. Dat dat YouTube bijvoorbeeld dat is. Het is een bron van spirituele kennis van je gigantisch. Hele positieve ontwikkelingen en zeker daar is ook wel. Daar zitten ook nadelen aan uiteraard. Maar ja, als je op zoek bent naar spirituele kennis, je kan het met drie muisklikken. Heb je de leraar die het precies allemaal uitleggen? Ja, en ik vroeg me nog af. Uhm, hoe vaak mediteert u eigenlijk? Of je ja, elke dag?

[00:11:09]

Ik heb soms een structuur waarin ik gemiddeld pakweg 1 à 2 uur per dag verspreid over de hele dag. Dan kan dus in deze traditie. Dat verschilt ook weer. En Zen bijvoorbeeld wordt meer aanbevolen om dan s ochtends gewoon meteen 2 uur te zitten. Maar in Tibetaans boeddhisme zeggen ze dat het effectiever is om juist te spreiden over de dag. Dus als ik opsta Sanchez kwartier of half uur en dan en dan in de loop van de dag nog een keer kwartier of een half uur.

[00:11:35]

En dan s middags een kwartier, een half uur en dan s avonds voor het eten nog een kwartier of een half uur. Dat varieert. Het varieert wel, afhankelijk van wat er op zo'n dag verder nog gebeurt. Dat is een verworvenheid. Van in het begin is het wel degelijk ja.

[00:11:49]

Ik vind. Ik vind het nog moeite om die motivatie steeds te vinden om het te doen. En mijn vipassana raadt aan om iedere ochtend een uur en iedere avond een uur te doen. Dus als je wakker wordt en voordat je gaat slapen. En dat heb ik echt wel een tijdje even gedaan. Op een gegeven moment ja, was ik me wat drukker met werken en dan denk ik toch jaren slaap ik liever een uurtje langer dan dat ik ga om eten.

[00:12:10]

Maar nu probeer ik het een half uur. Iedere ochtend een half uur, iedere avond te doen.

[00:12:14]

Ja, als ik mijn cursus en mijn beginnerscursus, dan geef ik altijd het advies. Als je het werkelijk serieus wilt aanpakken, probeer dan drie of vier keer per dag vijf minuten te doen. Ja wil het ego heeft zo echt zords van een soort momentum van je staat op en vanaf dat moment begint je geest alleen maar te babbelen en van alles met mag wat dan nog wat bezig te zijn. Ik vind het belangrijker dat mensen dat leren om om gewoon, terwijl dat van alles en nog wat al aan het gebeuren is.

[00:12:44]

Nee oh wacht even sta je even gaan zitten. Even kappen. Straks mag ik weer een weekje wel doorgaan met chatten en babbelen. Wat maar even die vijf minuten gewoon even contact maken met jezelf. Even dat zijn. Dat is echt. En dat drie of vier keer per dag. En dan kom je vrij snel op een punt dat je het toch een beetje prettig gaat vinden. Terwijl als je begint met wat strengere zijn regel. Dan zullen sommige mensen zullen daar misschien baat bij hebben, maar anderen gaan juist afhaken.

[00:13:12]

Ja, dat de stap zo heftig en euh, ik ben wel euh voorstander van van kalm beginnen concord sessies, maar dan zoveel mogelijk verspreid over de dag.

[00:13:24]

Jasper ja, ik breek toch even in. Euh, we zaten daar natuurlijk ook voor jouw vragen. En die handtekening. Maar euh, mensen zitten nu te luisteren en denken van waar blijven mijn vragen? Ja, dat is ook zo. Dus hier komen jullie vragen.

[00:13:43]

Esmee die vraagt. Ik ben wel benieuwd of verliefdheid dan altijd het begin slechts de basis moet zijn van iedere relatie.

[00:13:50]

Nee, nee, ik denk zelfs dat als je een relatie begint zonder zonder verliefdheid. Maar natuurlijk wel omdat je je aangetrokken voelt tot de ander. Soms bijvoorbeeld omdat je al een hele tijd samengewerkt hebt als collega's of als buren mekaar al heel vaak gezien heb. En dan ontstaat dan ineens een soort. Wel een soort attractie. Sterke attractie uiteraard, maar niet echt. Die totale verliefdheid dat daarop veel stabielere relaties ontstaan. Verliefdheid is wel echt een soort gist, vernauwing, soort obsessie trucs, ook eigenlijk een soort van een soort van.

[00:14:29]

Je kan dan wel behoorlijk verslaafd aan raken aan verliefdheid. En verliefdheid is natuurlijk ook heel erg leuk zolang de ander ook verliefd op jou is. Ja, maar dat gaat toch. Na een tijdje gaat dat over. En dan? Als je dan een relatie hebt en de verliefdheid is aan het overgaan, dan is maar de vraag wat er overblijft. En vaak zijn mensen dan ook nog een keer zo gehecht aan dat bruisende gevoel van het begin. En dat is er dan niet meer.

[00:14:57]

Dat ze gewoon toch weer op zoek gaan naar iemand anders. Ja, bewust of onbewust. Je denkt dat je na een veilige relatie hebt waarin een soort van vertrouwdheid in de plaats gekomen is van dat bruisende verliefdheid. Maar die verliefdheid, die wordt dan na een tijdje toch ergens gemist, onjuist of bewust? En dan kom je op een dag iemand tegen waar dat ineens weer bij gebeurt. De vonk slaat over. Je bent verliefd en en dan lopen de meeste laatste dagen stuk natuur.

[00:15:23]

Ik had nog een vraag van Eveline die vraagt hoe ga ik om met extreme bindingsangst? Ik ben bijna vijfentwintig en ik heb nog nooit iets ondernomen op liefdesgebied, omdat ik dat niet durf. Hoe breek ik die muur van zelfbescherming af, zodat ik welke iets ga proberen?

[00:15:36]

Bindingsangst is doorgaans een soort toe dekking van verlatingsangst. En dus waarschijnlijk heeft zij in haar jeugd al nare dingen meegemaakt. Is ze op een pijnlijke manier verlaten, bijvoorbeeld door een vader of een moeder? Of een vroeg vroeg geliefde? Euh. En vervolgens besluit je dan. En dat is niet een bewust besluit. Maar het ego zegt dan Ernst van ik ga nu zorgen dat ik nooit meer zo gekwetst word, nooit meer zo in de steek gelaten wordt. En dan krijg je dus een soort van bindingsangst.

[00:16:06]

Je hebt dus twee manieren om daar mee te dealen. De ene is spiritueel, de andere is psychologisch psycholoog, Marnier schoonouders v d g en de juiste vorm van therapie kiezen. Er zit dus een soort B. Dat heeft de kenmerken van een soort posttraumatisch syndroom. Je hebt iets naars meegemaakt, dat wil je nooit meer meemaken en dus ga je een bepaald gedrag ga je uit de weg. En dat kan je met bepaalde therapie vormen. Kun je je dan als het ware je weer trainen in het toelaten van die, in dit geval de angsten dus?

[00:16:35]

De angst om je te binden? Dat kan je dan gaan oefenen. En de spirituele manier is om euh, om hier na te leren kijken vanuit die staat van helder, liefdevol gewaar zijn en een soort Van Uhm erkennen, herkennen dat je die neiging hebt.

[00:16:53]

En dan vooral op momenten dat die zich manifesteert natuurlijk. Je vindt iemand aardig. Je ontmoet iemand waar je misschien een zekere attractie bij hebt en vervolgens voel je die angst. En dan kan je op een spirituele manier kan je die angst ervaren toelaten. Dus niet uit de weg gaan, want dat is wat je doorgaans doet als je ergens bang voor bent. Naast. Zul je de situaties waarin die angst getriggerd wordt. Ga je vermijden. En dat doe je dan niet.

[00:17:18]

Dan ga je ze als het ware wel opzoeken op een voorzichtige manier. Stapje voor stapje en dan proberen om die die angstgevoelens als waar te mogen voelen, eventueel ook te delen met die persoon waar die die gevoelens bij triggert. Dus met die persoon samen zou je kunnen zeggen van ik vind jou hartstikke leuk. Maar kunnen we het kalmpjes aan doen? Want ik heb dit probleem en je zou me kunnen helpen. H. Door M. Door M. Als wij elkaar af en toe beminnen om mij dan de ruimte te geven om ook weer terug te trekken en om even weer helemaal mezelf terug te vinden en zo ja, op die manier geleidelijk aan mijn bindingsangst te te overstijgen.

[00:17:57]

Julia vraagt waarom vallen we meestal op mensen die hard to get zijn? Daar zit iets onder, namelijk.

[00:18:03]

We vallen op een of andere manier op iemand die lijkt op de afwijzende ouder uit onze jeugd. Hm, dus in onze jeugd zijn we altijd afgewezen. Kan niet anders zijn vanwege dat kinderen moeten leren zich te vol te houden en te voldoen aan voorwaarden die de samenleving stelt. Dus kinderen worden regelmatig afgewezen, soms op een vriendelijke manier, soms op een nare manier. Ja, dus er is altijd is er en belangrijke personeel jeugd geweest waar je van afhankelijk was en die jou ook heeft afgewezen.

[00:18:35]

En deze persoon wordt dan heel aantrekkelijk omdat die diezelfde kenmerken heeft. Maar tegelijkertijd. S10 wekt jou niet te zullen afwijzen. Het lijkt wel alsof de verliefdheid een soort goed maker is van wat er in je jeugd allemaal misgegaan is. Het is de worst die voor je neus hangt, maar die dan telkens als je dichterbij komt achteruit getrokken wordt. Dat kan een soort tantalus kwelling zijn. En ja, Tantalus kwelling, weet je wel, kan dan juist je obsessie vergroten voor zo'n persoon.

[00:19:00]

De Schaetzen ego is best wel heel complex.

[00:19:03]

Soms heb je nog een mooie vraagje als Lins die vraagt hoe ga je om met verlies? Het proces van rouwverwerking en allerlei emoties die daarbij aan te pas komen, gaat op over liefde dat je verliest van een lief.

[00:19:17]

Nee, ik denk verlies van een dierbare.

[00:19:19]

Ja ja, dat kan natuurlijk een partner zijn. Bedoel als je als je een aantal jaren een relatie hebt gehad en de partner gaat weg. Om welke reden dan ook. Maar vaak zijn dat natuurlijk pijnlijke redenen. Ook omdat die persoon jou niet meer zo interessant vindt of juist iemand anders gevonden heeft die aantrekkelijker is. En dan kom je dus in een euh. En dan verlies je dus iemand ender en wat er gebeurd is. Je hebt je altijd geïdentificeerd. Als je houdt van iemand, dan identificeren je daarmee je hechtte aan een persoon.

[00:19:48]

Dat is heel gezond, dus de spirituele visie zegt niet dat je dat niet meer moet doen. Sommige spirituele beoefenaars denken dat dat het fout is om je nog te hechten, maar dat is dus weer bindingsangst met een spiritueel sausje. En nee, de ego's hechten zich. Je hecht aan je ouders, aan je kinderen, aan je familie en aan je geliefde. Ja, en dat is dus gezond. Betekent ook dat als iemand dan uit je leven verdwijnt, dat er een een soort gat valt in die identiteit.

[00:20:16]

Dus als je je gehecht bent aan iemand, dan vervult die persoon een soort rol in jouw zelfbeeld en een gat in jezelf. Wél betekent dat wat daar onder zat, namelijk dat diepe gevoel dat je niet goed bent zoals je bent. Dat komt dan ineens aan de oppervlakte. Ja, dus dat is wat Roue in feite is. Een soort pijnlijk gevoel van onvolledigheid. Daar valt iets weg wat een deel van jouw compleetheid uitmaakte en is volstrekt gezond en normaal.

[00:20:43]

En en uhm, het eigenlijke probleem zit m in dat je dat pijnlijke gevoel niet wil voelen. Dat is een ego is het ego wil gewoon geen nare gevoelens voelen. Gaat daartegen in verzet gaat. Dingen denken als waarom overkomt mij dat nou weer? Waarom? Nu weet je wel wat een lul die mij maar weggaat. Dat soort dingen dus verzet moeilijke verhalen die het lijden als ware verlengen en erger maakt. Dus hoe moet je met verlies omgaan? Door het RAM proces alle ruimte te geven.

[00:21:13]

En daar zijn boeken over hem van K. Elisabeth, G. Kübler Rossija. Mooie boeken over die stadia van Van Van Verzet, boosheid, onderhandelaar weet je wel, tot en met acceptatie en het spirituele proces. Precies hetzelfde ook de. En je mag je gewoon verdrietig voelen. Je mag je paniek voelen. Je mag de gevoelens hebben die zeg maar getriggerd worden door het verlies van je geliefde en dan proberen om daar als het ware een soort vriendelijk gewaagden bij te hebben.

[00:21:43]

Dat dan dat proces niet te willen versnellen. Met kunst bedoelen niet. Niet niet gaan zuipen om het niet te hebben over wat je wel, want dan krijg je alleen maar nog meer verdriet. En nog langer verdriet. Ja.

[00:21:56]

Interessant Rosanne die vraagt. Euh. Ik ben benieuwd of hij gelooft dat er op ieder potje een dekseltje past en of voor iedereen liefst een aanvulling voor een leven is.

[00:22:06]

Ja, dat potje een dekseltje. Ik denk dat op elk potje heel veel stiltes passen en op elk dekseltje heel veel potjes passen, ook afhankelijk van hoe ver je ontwikkeld bent in het DEEJ identificeren van dat ego. Dus het hele punt van dekseltje en potje is dat. Sommige mensen hebben echt een soort overtuiging dat er maar één ergens in deze wereld rondloopt en dat is dan de waarheid. Mensen denken vaak dat in termen ook van zielen maakte of dat soort dingen.

[00:22:38]

Soul, soul, connectie en. En dat mag je allemaal gerust geloven. Maar als je dat gelooft maak je het jezelf wel behoorlijk lastig. En als je anderzijds in staat bent om je eigen gevoelens als het ware te kunnen hebben zonder je volledig mee te identificeren en daar een soort ruwe humor en een soort ruimte omheen. Dan blijkt dat je op veel meer mensen verliefd kunt worden dan vandaag alleen maar iemand die aan alle voorwaarden voldoet. Iemand hoeft dan eigenlijk alleen maar aantrekkelijk te zijn en een aantal basis opvattingen met je te delen.

[00:23:11]

En dan heb je dus eigenlijk een veel ruimere keuze ook. En met wie je relatie kunt aangaan. En als je dan ook nog spiritueel zegmaar, maar op dat pad gaat van eventueel polyamorie, dan kun je zelfs verschillende relatie aangaan tegelijkertijd. Ja, maar natuurlijk ook weer extra knoppen.

[00:23:27]

Drukkerij. Lijkt me ook wel. Een drukkerij is erg moeilijk als onderdeel van een spiritueel proces. Dus ja, daar kan je voor kiezen. Of niet natuurlijk. En dan moet iedereen zelf weten.

[00:23:37]

Ja euh, Noortje, die vraagt waarom weet je of of je je soulmate hebt gevonden? Nou ja. We zijn allemaal mensen als onze chômage en we hebben we allemaal één en dezelfde essentie. Ja ja, één en dezelfde nog duale essentie die zich manifesteert in ontelbare vormen. En dat is mooi. Dat is fijn dat dat zo is dat niet alles hetzelfde eruitziet. Ja, dat alles verschilt. Zeggen dat alles uniek is. Alle verschijningsvormen zijn uniek. Ook alle mensen zijn uniek.

[00:24:06]

Ja, dat is mooi en daardoor krijg je als het ware dat het leuk is met de N. Minder leuk met de ander. Dus allemaal ook helemaal ok. En dus als je dan echt verliefd wordt op iemand? Dan hebben sommige mensen daar een gevoel bij van. Ik heb me zo weet gevonden. En andere mensen hebben dat gevoel er niet bij, omdat ze uberhaupt niet in termen als meid denken. Dus laten we het begrip Somé beschouwen als gewoon een term die uitdrukt dat je je heel erg verbonden voelt met ja en dat dat gewoon komt omdat je verliefd bent op iemand waar.

[00:24:42]

Maar eigenlijk is zomaar. Het komt eigenlijk net hetzelfde neer als wat je zegt over de ware. Dat is dus ook als je daarnaar gaat verlangen naar. Dat moet zo heten. Ja dus.

[00:24:50]

Dus ook als je iemand gevonden hebt en je bent verliefd en je denkt dit is mijn soulmate. En je hebt daarbij het idee dat deze persoon uniek is in de wereld. Hij is uniek natuurlijk, maar niet uniek als zo weet dat er dat er dus, want als het dan uit gaat, dan ben je zo sterk omdat je denkt dat de enige die voor jou geschikt was in deze wereld, die die die bijna voorbij. Nee, je kan echt. Met heel veel mensen kun je een hele liefdevolle relatie opbouwen.

[00:25:17]

Voor jou ook wel hoopvol punt.

[00:25:20]

Haha ja, een dringende vraag van Keto kom je af van een verliefdheid op iemand die niet beschikbaar is. De aantrekkingskracht blijft groot. Steeds weer in diezelfde cirkel. Help!

[00:25:31]

Ja verliefd. En dan? De persoon is niet beschikbaar en is ook niet euh. Valt dat op geen enkele manier beschikbaar te krijgen dan? Ha. De status, die obsessie die kan ontstaan. Mensen kunnen echt al jarenlang door en door ongelooflijk diep dal gaan. Euh, van euh, van onbeantwoorde verliefdheid. Hoe kom je daar vanaf?

[00:25:51]

Ik denk op twee manieren door en door een niet destructieve afleiding te gaan zoeken. Dus niet te veel thuis te gaan zitten piekeren en gaan zitten dagdromen. Maar dan gewoon maar we gaan maar weer wat doen. Weet je wel. Ga desnoods je huis stofzuigen en een afleiding die niets schade oplevert. Dat bedoel ik. Kijk, want je hebt ook afleidingen die wel schade opleveren. Je zou kunnen zeggen ga heroïnegebruik. Heb je een erg? Heb je geen last meer van de verliefdheid, maar dan heb je echt een groter probleem geplaatst.

[00:26:22]

Dus nee, niet destructieve afleiding kiezen eventueel. Daarnaast uhm, zijn maar spirituele beoefening doen. En dat betekent dus dat telkens als je het verlangen voelt dat je het niet bestrijdt. Want dat is wat er nu ook gebeurt. De persoon zal niet alleen verlangen naar die onbereikbare geliefde, maar zal dat verlangen ook tegelijkertijd proberen niet te voelen. Het niet willen voelen van jouw onbeantwoorde liefde Hautem in stand sta en op het moment dat je als kunt gaan zitten en zeggen ok.

[00:26:52]

Laat me nou eens echt gaan voelen. Wat voel ik nou eigenlijk? En de persoon is alleen maar de trigger. Ja, dus dat hele idee dat je denkt dat die persoon onmisbaar is voor jouw geluk is al een gedachte die in veel narigheid veroorzaakt. Persoon trekkers, dat weliswaar, maar het zit met jouw eigen geest die zich heeft zeg maar een soort obsessie heeft gecreëerd van dit is mijn enige bron van geluk en zo. En dan dat mogen voelen.

[00:27:16]

Ook dat niet bestrijden natuurlijk, want dan kom je nog verder van huis. Maar juist dat mogen voelen. O, wat is dit? O. Dit is weet je wel, een soort klein jongetje in mij wat eindelijk een mammie gevonden had wat helemaal klopt. En weet je wel, dat zal ik nu maar eens gewoon zorgen voor mijn eigen welzijn gaan zorgen in plaats van ieder kind te denken dat ik daar iemand anders voor moet vinden. En dan ga je misschien wel euh, je spelen.

[00:27:40]

Twee Lebad ga je elke dag mediteren en leer je vriendelijk te zijn voor je onbeantwoorde liefde. Ja, mooi. En zodra je vriendelijk bent voor een onbeantwoorde liefde wordt die in feite beantwoord, maar dan door jezelf.

[00:27:53]

Ja, nou ja, mooi, dan zijn we hier heel erg gelukkig mee. Ik vond het wel erg inspirerend. Je je mist nog wel wat. Wat mis ik dan? Mijn handtekening? Ja, zo ja, dat is bijna vergeten. Passiebloem vroeg ons af of je ons boek nog wilt signeren. Ja hoor, een bovenbuurman boom.

[00:28:16]

En was gewoon weer Relaes. Dat was m helaas. Volgens mij heb jij een topdag gehad. Ja zeker? Euh ja en nee, dit was toch echt wel. Euh, een hele leerzame middag. Want ik heb toch wel weer heel wat dingen opgestoken. Heb een goeie vraag gesteld en ik ben heel erg blij met de vragen van jullie de luisteraars. Ja, ik hoop dat ze euh beantwoord zijn zoals jullie da dat voor ogen hadden. Ja, dat mensen er gewoon echt iets aan is.

[00:28:42]

Voor herhaling vatbaar? Jasper om bij jou Geurs op bezoek te gaan. Dat we elke week goed hoor. Euh nou euh da. Nou, ik weet het nog niet. Maar nee, ik vond. Ik vond in ieder geval heel leerzaam. Ja euh. Ja, volgende keer gewoon weer een euh. Een boek met een leuke gast. Tot de volgende keer op de volgende volgende keer in de zelfhulpboeken. Club cabaretier Kasper van der Laan. Jongens Kasper van der Laan Hier meneer, konden jullie toe, we gaan een boek bespreken, namelijk het boek Diep werk.

[00:29:14]

Werken in een wereld vol afleiding van Quel Nieuwpoort. Ik heb daar heel veel zin in. Ik zat er toevallig net in te lezen ook. Totdat ik een appje krijg van Stijn met de vraag om dit bericht in te spreken. Dus in die zin ben ik er weer helemaal uit. Uhm. Maar goed, zo zie je maar weer hoe makkelijk je laat afleiden door een telefoon en hoe moeilijk het is om de diepte in te gaan. Nou maak ik daarmee het boek eventjes relevant.

[00:29:37]

Ik dacht het wel. Jongens, ik kijk uit naar ons gesprek. Ik zie jullie snel toen Baron Bonbon.