Transcribe your podcast
[00:00:02]

Dit is een podcast van 3FM en de KRO NCRV zo. Zo was er weer. Ik ben helemaal kapot. Tijd voor een dutje. Sander Hoogendoorn. Leuk dat je erbij was, Sander. Dank je wel, maar over Super Slapen! Het boek van Floris Woutershof. Maar jij had namelijk een hele existentiële vragen. Ja, ik wil graag weten hoe ik beter kan slapen. Ja, en daardoor beter leven. Ja, mijn kat gaat de deur uit. Ja, kinderen ook niet goed.

[00:00:25]

Dan moet je gewoon niet aan beginnen voor truffels. Niet goed asjeblief mensen. Stop met truffels, neem voor je gaat slapen, want het helpt niet. Eigenlijk is Sander de reden dat wij allen heel slecht slapen in Nederland. Sorry, ik wil nu gewoon een dekbed van euh kameel haar.

[00:00:40]

Let's go, let's go.

[00:00:43]

Alcohol bij de zelfhulpboeken. Club Podcast, de podcast voor luie lezers met existentiële vragen bij. Dit keer. Het boek Super Slapen en vandaag te gast in de boekenclub. Sander Hoogendoorn.

[00:01:03]

Wat zeg je na Stijn? Nou, ik? Euh, ik heb nu zo'n koptelefoon op. Maar ja hoor het veel te hard. Waarom? Ik heb mijn oren uitgespuwd zelf. O ja, ja, ik heb zo'n apparaat gekocht, want ik moet ieder jaar me eruit spuiten, want er komt echt.

[00:01:14]

Er komen echt vlokken uit en zo ranzig. Maar het is echt bizar.

[00:01:19]

Als je dat doet, dan hoor je ineens zoveel meer en vind ik helemaal niet fijn aan dat foto's, breukzone of droogleever. Winkelprijzen dat trouwens veel beter.

[00:01:28]

Wat fijn eigenlijk hoor. Gewoon dat je meer in een soort wollige vlekkerige wereld leeft. Niet alles hard binnenkomt. Ja, en dat, dat komen we eigenlijk op het onderwerp van vandaag slapen. Slaap er een hele slechte terugdeed. Maar anders hebben we t heel lang over Flockhart horen. We hebben een hele leuke gast. Je hoorde het al. Sander Hoogendoorn. Hallo, hallo hè? Leuk dat je er bent, denkt presentator van 3FM. Woont in Utrecht.

[00:01:53]

Ja, heeft een kat. Kimmy zeker? Het is toch één van de eerste dingen dat een mol.

[00:01:57]

Is dat dan een van onze collega's Van Strien nog een keer in jouw tuin heeft gekost? Fijn dat dat imago aan me kleeft. Een fervent skateboarder. Ja, zeker dat je maar korona hobby weer opgepakt. Oh ja, vet toch? Waar ga je dan echt naar skatepark in Utrecht ook? Nee, dat durf ik nog niet. Ik ga altijd op het pleintje voor mijn huis parkeerplek hier met lekker asfalt.

[00:02:19]

Nou ja, en natuurlijk niet te vergeten. En daarom zit je hier denk ik ook. Je presenteert de ochtendshow.

[00:02:26]

Ja, dus ik ben ook niet echt een lezer, maar ik had me dit boek wel echt zin van als het dan toch moet. Dan is dit wel een boek waar ik misschien wel veel aan kan hebben.

[00:02:34]

Super slapen van Floris Wouters zon. En de reden dat we dit boek lezen is eigenlijk zo dat Jasper nogal een probleem heeft in zijn leven en wat misschien ook weer aansluit bij jou. In de ochtendshow Ik. Ik vroeg me af hoe ik beter kan slapen. Ik slaap over het algemeen wel prima. Dat zegt ook misschien wel genoeg. Maar ik zou graag toch wel willen leren hoe je beter kunt slapen. Maar wat merk je dan van van dat je misschien niet goed slaapt?

[00:03:01]

Dat merk je dan overdag denk ik. Het is echter ook wel een mentaal ding dat dat. Ik denk dat ik te weinig slaap hebt en dat de hele dag mening black o shit heb. Ik heb maar 5 uur geslapen. Oh nee, nu kan ik niks. De hele dag dat je dat. Dat maakt het nog zwaarder eigenlijk.

[00:03:16]

Volgens mij is dat probleem heel herkenbaar en word er ontzettend veel geld verdiend aan allerlei slaap, middeltjes en iedereen die dat ook te pas en te onpas gebruikt. Maar ik ben wel heel erg benieuwd naar jou. Sander, jij doet presenteert natuurlijk de de ochtendshow. Wat voor slaper ben jij? Nou, ik ben door die ochtendshow.

[00:03:32]

Ben ik wel gedwongen om echt beter met m'n slaap om te gaan, want mijn wekker gaat om 4 uur s ochtends.

[00:03:39]

Ik ben nog 5 uur in de studio en om 16 uur mensen 4 uur s nachts staat Sander op de shirtjes.

[00:03:45]

Mensen vragen ook altijd van jou. Maar hoe lukt het je dan om vroeg naar bed te gaan? Ik denk nou als je iedere dag om 4 uur opstaat, dan word je vanzelf om 9 uur s avonds moe. Dus weet je dat dat ritme, dat zit er wel ingesleten. En ja, ik ben eigenlijk veel bewuster met slaap omgegaan en ik slaap denk ik ook gemiddeld wel iets korter dan andere mensen. Omdat ik moe laat lig je meestal in bed.

[00:04:05]

Ja, meestal wel. Om 9 uur is een beetje het ijkpunt. En soms wordt dat 10 uur en soms ook 8 uur. Zelfs als ik echt heel moe ben of de dagen daarvoor gewoon intens waren ofzo. Dus ja, maar dat is een beetje het ijkpunt. En uhm, dat is eigenlijk. Eigenlijk ben ik daardoor best wel goed gaan slapen omdat. Ja, je moet wel, want als je s ochtends om 4 uur opstaat en je krijgt om 6 uur niks uit je bek omdat je moe bent.

[00:04:28]

Ja, dat moet je zo snel afgestraft. Zal ik even de flaptekst voorlezen? Graag ook.

[00:04:34]

Je komt in slaap is een absolute voorwaarde voor excellente prestaties. Slaap is zelfs belangrijker dan eten en bewegen samen. Heb jij een veeleisende baan? Ben je ondernemer of topsporter? Dan is het noodzakelijk dat je een goede nachtrust geniet. Want zonder goede slaap neem je slechte beslissingen. Maak je fouten op het werk? Ben je een risico op de weg en is de kans op sportblessures zelfs 40 procent groter. Daarmee heeft slecht slapen een duidelijk groeiende economische impact.

[00:05:03]

Een keertje slecht slapen is niet zo erg, maar als het regelmatig voorkomt, dan krijg je concentratieproblemen en een dalende productiviteit. Op de lange termijn vergroot het de kans op een burnout en zelfs op kanker val je lastig in slaap.

[00:05:16]

Lig je uren wakker? Kom je s morgens moeilijk je bed uit? Dan is dit boek voor jou zo gemeen ook gewoon dat dit. Dit slaat op iedereen. Zo gemeen, zo makkelijk.

[00:05:26]

Ja, maar ik denk dat dit ook wel het.

[00:05:28]

Het slaat op iedereen, maar ik heb toch wel altijd dié mensen om me heen die die slapen 6 7 uur en die hoor ik daar nooit over. En ik ik vind 6 uur slaap vind. Voor mij is gewoon echt te weinig. Ja, dan ga ik echt klagen de dag erna zeg maar.

[00:05:40]

Ik voel het aan m'n vriendin van hij. Euh, hoe slaap ik eigenlijk? Weet je wel hoe? We hadden t erover naar aanleiding van dit boek en zei ze Ja, jij slaapt nooit goed, maar je slaapt eigenlijk ook nooit slecht. En eigenlijk is dat dus gewoon goed slapen. Ja, want dan heb ik nergens last. Geen klachten? Nee, maar ik ben gewoon negatief ingesteld.

[00:06:02]

Voor heel veel mensen is slapen een soort frustratie moment van ik kan niet slapen, ik o, zie je. Ik ben nu al een half uur wakker. Die krijg ik nooit meer terug in mijn slaap. En daar komt een soort of ik maal. Ik denk aan dingen en zie, ik kan er weer niet slapen en ik heb slecht geslapen. Want en alles? Het stapelt zich op. Het is een soort euh ja, negatieve visuele cirkel naar nog minder slaap.

[00:06:29]

Dat schrijft die hier ook. Verander jij je denken van tegen zijn en dingen die je niet wilt naar voor zijn dingen die je wel wilt. Dan zullen er wonderen in je leven gebeuren. Dus ben jij tegen wakker liggen of ben je voor lekker doorslapen? Dat is de vraag. Je kon je uitdagen om vanaf nu veel bewuster na te denken over wat je zegt en denkt. Hij zegt dus je moet inderdaad niet je verzetten tegen ik slaap slecht, maar gewoon vanuit het positieve uitgaan.

[00:06:52]

Ik ga lekker slapen. En als je dus dedag gaat klagen over dat je slecht slaapt, dan werkt het ook allemaal averechts. Dat.

[00:06:59]

Nou, ik vond dat. Dit was de passage die je nu voorleest. Dat was eigenlijk, want ik dacht o Jasper moet nodig een slaap boek lezen. Euh. Toen las ik dit en toen dacht ik al werd het steeds meer vond ik het eigenlijk steeds interessanter worden. Want ik vond dit ook een ding voor zijn voordringen. Ja, dat dat het. Dat kun je heel breed trekken. En dat vond ik eigenlijk ook leuk, want nu is het helemaal toegespitst op slapen.

[00:07:23]

Maar ik merk bij mezelf wat ik net zei. Of die negatieve gedachtes. Euh, dat je heel vaak tegen dingen bent. Het is veel makkelijker om ergens tegen te zijn, maar waarbij je eigenlijk voor dat ze dat zegt, die ook. Dat is ook een passage waarin het zeggen dat het resoneren ook wel bij mij vond. Mooi. Ik ben voor goeie slaper. Ja, hij is aan refereert ook op een gegeven aan een boek van Steven Coovi, dat zijn klassieke managementboek.

[00:07:49]

Het gaat heel erg over de cirkel van invloed en dingen waar je geen invloed op hebt. En euh, dat lijkt daar wel een beetje ook op, dat je vaak tegen dingen bent die allemaal buiten je invloedssfeer liggen. Men kan veel beter kijken naar waar heb ik wel invloed op en wel heel veel energie om.

[00:08:04]

Daar deed het écht te zijn en dingen tegen dingen te zijn die jij toch niet kunt veranderen zelf.

[00:08:11]

Dat had ik dus bij dit boek pas tegen dit boek. Jeetje, moet ik dit boek gaan lezen? En nu ben je overal voor. Nu denk ik ja ja. Dit was eigenlijk een heel goed idee, want het gaat over meer. Ik heb het er ook echt echt letterlijk ingezet. OK. Toch een goed boek?

[00:08:28]

Euh Sander, zou jij? Het is bij dit boek misschien wat ingewikkelder dan mijn andere boek, maar toch een soort samenvatting kunnen geven van dit boek. Ja, nee, het begint inderdaad met een met een stukje theorie dat je inderdaad je je hele mindset moet veranderen. Overslapen. En ik ben daar eigenlijk altijd wel een beetje allergisch voor. Want hij hij zegt het wel in in een soort hele sexy taal van als je het zo benadert. Je bent niet meer tegen wakker liggen, maar voor doorslapen.

[00:08:54]

Ja. Alsof dat al je problemen oplost. Maar ja, dat is dus de de theorie. Ik sla eigenlijk altijd veel meer aan op het praktisch gedeelte en dat komt gelukkig daarna ook over het juiste matras. Wat heel logisch is. Uhm, een goed bed. Je slaapkamer moet je veranderen in een slaap oasen. Jij vond ik heel tof en daarna gaat het toch over voor Akke. Eigenlijk gaat het over alle dingen waarvan je ook wel weet dat ze slecht voor je zijn.

[00:09:19]

Maar schrijft het wel op zo'n manier op ja.

[00:09:22]

Ja. Voeding bijvoorbeeld is ook heel belangrijk. Ja en euh. Nou ja, die je slaapkamer natuurlijk ook. Euh. Telefoongebruik? Ja, maar ook ja overstemt by lampjes in een in de in de slaapkamer heeft ie het over eventueel een tv die je daar staan. Maar weet je dat zijn van die hele kleine dingetjes. Uhm, je slaapkamer moet eigenlijk gewoon zo sober mogelijk zijn en echt gewoon alleen voor slapen en nog geen kantoortje erbij vind ik.

[00:09:45]

Vind ik wel mooi, want je hebt het over die slapen Waasse. Laten we beginnen met de eerste vraag heb je echt naar aanleiding van dit boek actie ondernomen? Mijn kat.

[00:09:54]

Die mag altijd gewoon de slaapkamer opkomen. Wat vind ik het gewoon gezellig en. Maar die ligt s nachts ook nogal eens een beetje te spoken en loopt over het bettany. Zo en ook prikkels zijn dat allemaal goed weg. Prikkels dus.

[00:10:06]

Maar mijn slaapkamerdeur gaat dicht en Kimi blijft beneden. Telefoon ga ik proberen. Euh, niet beneden te leggen, maar wel in de slaapkamer. Maar dan gewoon ergens anders, dus niet op het nachtkastje.

[00:10:16]

En waarom vind je dan dat toch de stap om in je woonkamer te laten groot? Ja, omdat ik. Ik heb zo'n slaap app die ook het licht regelt. Dus als ik opsta, dan ga mijn Philips Hue lampen gaan aan. En zo word ik extra snel wakker om aan de dag te beginnen zitten op de wifi en zitten de wifi.

[00:10:33]

Dus eigenlijk zou het kunnen. Maar ik vind dit ook het zo, want ik. Ik heb een tijdje terug voordat ik dit boek heb gelezen ook een wekker gekocht. Zelfs eentje die alleen UV licht geeft als als de geluid wordt gemaakt. Dus het is eigenlijk gewoon een soort wit kastje. En ik heb memo wit slaapkamer, dus stop. Maar ja, op gegeven moment. Ik kan het alarm niet meer veranderen, dus die gaat altijd om acht uur af.

[00:10:56]

En ik wil ook in het weekend gewoon uitslapen. Uhm. Dus toen dacht ik ja, dan ga ik de batterij eruit halen. Ik denk dat dit voor heel veel mensen een heel moeilijk ding is om echt niet je telefoon mee naar je bed te nemen. Ik had altijd mijn telefoon gewoon dag en nacht aan ligt gewoon naast me. Dus als er iemand om 3 uur s nachts belt, dan heb ik zo vaak moeten meemaken met Stijn als Stijn en zijn vriendin.

[00:11:21]

Die wil elkaar nog wel eens epov bellen midden in de nacht. En met Streetlab hebben we ook wel eens een reisprogramma gemaakt dat een liggende zaal, de kamer, de horizon s'nachts en dan gaat dat ding af.

[00:11:31]

GAS zet dat ding uit. We liggen te trekken en als je daar iets van zegt wordt zij heel boos.

[00:11:37]

Ja, ik zou sowieso liever een eigen kamer willen. Nee, maar je hebt gelijk.

[00:11:43]

Maar daar ben ik nu echt ik.

[00:11:44]

Ik heb best wel veel dingen nu aangepakt naar aanleiding van het boek. Maar wat ik een belangrijke avond aan, ook aan die telefoon dat je toch gaat voor nieuws lezen. Maar het hele nieuws en dat dat vind ik wel mooi uiteengezet, is vaak dat teert op t m n negatieve berichtgeving. Als je positief nieuws brengt, daar is ook onderzoek naar gedaan. Dan wordt het gewoon steeds minder gelezen. Dus eigenlijk moeten alleen maar negatief om mensen het te laten lezen.

[00:12:14]

Met hart van gevoel ga je dan eigenlijk naar bed. Daarnaast is het gewoon je biologische klok wordt verstoord door 1 scherm tijd en en en blauw licht. Omdat je melatonine aanmaakt. Dat is een hormoon die heel belangrijk is voor je slaap. Die wordt gewoon gestopt of geremd door dat je dus dat blauwe licht van je telefoonscherm ziet.

[00:12:31]

Nou, hij heeft het inderdaad over melatonine en euh, als je inderdaad de hele tijd rond je ook, maar ook als je op je telefoon kijkt. En je krijgt bijvoorbeeld altijd rooibos, rode bolletjes berichtjes en je check die, dan krijg je dopamine. En dat verstoort weer. Inderdaad geeft je weer juist zo veel energie, maar dat geeft een kick. Dat is hetzelfde wat wat vrijkomt bij je bij drugsgebruik. Ja, dus dat is wel een idee. Voor mij is het wel onpraktisch, want ik lees altijd inderdaad als ik naar bed ga ook nog even het nieuws.

[00:12:56]

Want als ik dan s ochtends dat ochtend zo staat te doen, dan ben ik al op de hoogte. En daar gaat het ook om. Een vak dus dat vond ik nog lastiger. Ja ja, dat is inderdaad voor jou misschien. Ja, jij brengt dus dat negatieve nieuws.

[00:13:09]

Zorgen voor slecht slapen? Nee, maar dat dat.

[00:13:14]

Kijk, dit is, het zijn natuurlijk ook veel open deuren. Maar euh, ik heb hier wel doorgelezen, dus door ook zijn schrijven. Euh wel dit aangepakt. In aangegrepen als iets van ouder ga ik wat een doen ze alle apparaten weg. Echt, mijn telefoon gaat uit uit niet op standby men. Uh uh, ik heb mijn wekker. Die zat op m'n telefoon. Ik heb een analoge wekker. Jongens, wat goed. Jaja, jij jaja, mijn vriendin vindt het helemaal vreselijk, want daar ben ik nogal echt behoorlijk naar geluid.

[00:13:45]

Maar ik vind het eigenlijk. Ik vind het wel mooi dat je gewoon weer even gewoon heel bewust wordt. Waar is de slaapkamer voor? En die slaap? Oh's? Slapen en seks? Slaap en seks. Ja, dat was jou niet vergeven en vergeten.

[00:13:59]

Hij zegt ook je moet ook positieve associaties creëren met je slaapkamer. Dus als je niet kunt slapen je ligt al een kwartier of twintig minuten wakker, dan moet je gewoon echt je bed uit gaan en in de woonkamer gaan zitten. Als je die hebt, uhm, omdat je anders. Dus deed de negatieve associatie en ligt in bed en kan niet slapen. En dan? Dat heeft ook impact op hoe je naar je slaapkamer onbewust kijkt. Dus ga lekker je bed uitgave een boekje lezen in een andere kamer.

[00:14:24]

En zodra je een beetje slaperig wordt, dan ga je gewoon in je bed liggen.

[00:14:27]

Maar ook wel opviel aan het boek. Dit zou namelijk heel veel goede, praktische tips iedereen staan die je meteen kunt toepassen. Maar wat ik? Wat ik altijd wel opvallend vind aan die zelfhulpboeken is dat soms de schrijver ook een beetje teveel in zichzelf en zijn verhaal gaat geloven en soms een beetje doordraaien. Ik heb een aantal dingen geschreven waar ik dacht oké. Floris, je ga je je boekje te buiten bijvoorbeeld. Je moet je wifi uitzetten door een tijdschalen klok op je rauter te zetten.

[00:14:53]

Wie gaat dat doen?

[00:14:55]

Niemand gaat dat doen. Ik heb serieus met m'n vader heeft gebeld. Hij waren Cookbook zoon, zo'n tijdslot. Ik denk toch echt dat ja, ik geloof wel dat de wifi straling niet goed voor je is.

[00:15:05]

Ja maar dat alles, dan krijg je de wifi van de buren wel door je muur heen hoor. Ja, dat is ook lichamelijk. Die hebben geen tijdschalen. Een klokje. Dat ging mij ook echt te ver.

[00:15:12]

Je kunt ook van die soort van wifi blokkerende apparaten kopen of een aluminium hoedje opzetten als je slaapt.

[00:15:18]

Precies dan wil ik ook. Als we nu het t blokje even door de negativiteit toch we mogen laten varen.

[00:15:27]

Laat tegelijk op aanhebben fatum hopen.

[00:15:30]

En dan begint het boek met bad. Zeggen anderen over super slapen. En dat is nou dat is me een partijtje postief en dat gaat gewoon 5 pagina's door honger.

[00:15:40]

Dit is ook meer iets voor op de flaptekst vind ik eigenlijk. Dan heb je een pasta dat gewoon bescheiden 2 3 "de. Want hoe goed je boeken is? Nee, maar dat is exact wat Sander nu zegt. Daar staat het open, dus het is wel heel. Hij is wel echt wit. Wauw, ik heb echt een heel goed boek geschreven. Ik ben ook benieuwd wat en wat had je nog meer voor punt dat je denkt. Ook Florens, nu ga je even te ver.

[00:16:00]

Nou, op een gegeven moment zegt ie dat je een slap buddy moet nemen. En dat is iemand die eigenlijk samen met jou ook bezig is om beter te gaan slapen. Ja, maar dat niet alleen. Je moet ook een slap penal introduceren. Dat zijn mensen wensen. Groep mensen aan wie je vraagt hoe ze slapen ofzo. Nee, die die dus ook voor jou het een beetje bijhouden waarmee een soort van soort vergadering gaat te houden over jouw slaap zeg maar.

[00:16:22]

Maar dat was nog niet alles wat dit. Hier zou ik nog mee kunnen leven. Neem het ook nog een slaap mentor hebben. Iemand die je eigenlijk bewondert op het gebied van slapen. Nou ja, zwaar. We hebben we kunnen al 3GPP.

[00:16:32]

We zijn nog met z'n drieën, dus we zouden ook kunnen slapen.

[00:16:34]

En al beginnen jongens breaking nieuws. Buik slapen is slecht voor je. Dus we zitten nu. Slapen, zitten te luisteren, die denken om. Ik was zelf ook. Ik ben een zei buik. Slapen is niet goed hé. Bijna wegstopt nu. Euh, nog niet. Maar ga je daarmee stoppen? Want ik ga meestal begin ik of op mijn rug over me zei maar ik wordt ook wel eens wakker met een hele dot kwijl op mijn bed op een kussen omdat ik weer op mijn buik ben gaan liggen s nachts.

[00:17:04]

Ja, het is ook moeilijk om ermee te stoppen. Euh. Wel wat ik heb gedaan. Ik ben gisteren samen met mijn vriendin ook naar de bedden speciaalzaak. Gauw Ja ja, want dat zegt die ook. Je moet echt echt tijd nemen om erbij te komen. Niet zo veel ouder is een actie. Dan neem ik wel bed. Je ligt bijna één derde van je leven op je matras, dus waarom zou je daar even snel of in de winkel een bed voor?

[00:17:27]

In jouw geval tweederden.

[00:17:28]

Dus ik zeg maar, ik ben naar na een kussen gaan kijken, want ik had echt een hele vieze slechte ouwe kussens en ik wilde een dons kussen. Dat staat ook in het boek Het beste wat er is. En euh, toen zij eigenlijk bij de slapen de slaap gigant die zegt. Nou, dat zou ik echt niet doen. Dat is gewoon ergonomisch én niet goed. 2. Vind ik een slechte ventileren, dan is dat eigenlijk helemaal af te kraken.

[00:17:55]

Ja. Misschien vind je prettig, misschien is dat het gevoel, maar eigenlijk ergonomisch moet je blauwe Blakes hebben. Dus daar ben ik nu ook voor gegaan. Maar toen dacht ik wel van. Hier staat weer. Hij sprak het boek eigenlijk tegen. Oh shit, heb je dat ook tegen hem gezegd dat je met een boek bezig bent? En jazeker. Ja, want ik vroeg aan hem. Ik vond namelijk iets. Ik had hier nog nooit van gehoord.

[00:18:18]

Ik weet niet of jullie er ooit van hebben gehoord, maar een dekbed van Carmela haar? Nee, nee, ik nog nooit van gehoord.

[00:18:25]

Ik vond dat wel vet. Ik dacht dat wil ik zeker, want die die sowieso zowel goed voor als je te koud hebt s nachts. En als je het te warm hebt. Ja, want kamelen lopen in de Sahara. Ha. Dan is het s nachts bloedheet en dan s nachts is het bloed koud. Ja, dat is het zit.

[00:18:42]

Ja, wat goed. Ik slaap dus altijd met s met oordoppen in. Oh echt? Ja, dat heb ik mezelf aangeleerd. Eigenlijk zodra ik op kamers ging wonen in Utrecht en ik huisgenoot had die wel eens euh, één keer per week een techno afterparty gingen houden met harde muziek zeg maar. Dacht ik. Ja, hierdoor kan ik niet slapen. Ik ga oordoppen en ik sliep ook aan de straatkant met enkel glas. Is ook niet lekker in Utrecht, want echte verrijden veel mensen op een gammele fiets door Utrecht.

[00:19:11]

Dus dat heb ik mezelf aangeleerd en doe ik eigenlijk vandaag de dag nog steeds. Dat moet ik denk ook wel eens gaan afleren, want dat is natuurlijk ook niet ideaal. Als ik dus ja geen oordoppen in heb, dan heb ik sowieso al een paniek dat ik denk ik kan niet slapen. Dat gaat niet lukken.

[00:19:23]

Ik heb het wel geprobeerd, maar ik. Ik voel me daar wel onveiliger door, omdat ik wel ook onbewust dingen wil horen als er beneden iets is. Of euh, ja ja, ik weet.

[00:19:36]

Ik zeg altijd ik heb altijd toch een beetje een soort prop in mijn oren die die vlokken zo rot gebruiken.

[00:19:45]

Jullie slaapmedicatie? Ik wel ja zeker? Echt.

[00:19:49]

Ik ruik melatonine minder heftig dan echte heftige slaappillen.

[00:19:55]

Maar uhm, als ik echt zo even twee uur wakker lig voordat als ik in bed ligt, zeg maar voordat ik wilde slapen, dan ga ik wel gewoon effe een pilletje klappen met een pilletje slapen. Ja nee, dat dat.

[00:20:08]

Of het nou een placebo effect is of alle ja of dat toch echt iets doen. Maar het is toch fijn. Jij nam er ook altijd meerdere.

[00:20:15]

Ja tuurlijk. Ja, tuurlijk, wat zijn we die hele kleine pilletjes niet, maar daar kun je echt wel een paar van euh mee naar binnen slikken. Maar ik zie jij gebruiken wel. In zo'n mate dat ik denk dat je dat ongeveer nodig. Dat je voor je gevoel het nodig hebt om te kunnen slapen.

[00:20:31]

Ja nee, ik heb wel periodes gehad dat ik het echt iedere avond nam, maar nu doe ik dat eigenlijk niet meer. Alleen als ik dus in mijn bed lig te malen en dat ik echt niet kan slapen, denken vaak dat ik gewoon één of twee pilletjes erin. En dan? Dan lukt het ook altijd. Of dat nou het het geruststellende effect is van dat je dus dat pilletje hebt genomen of dat het echt werkt. Ik weet het niet, maar toch helpt het.

[00:20:50]

Ik heb bij de. Dat was vlak voordat ik het Glazen Huis in ging, een week lang plaatjes draaien en onregelmatige radio dingetjes zo. En toen was er net een dingetje uit van de Lush en dat was een soort slaap crème. En alle Instagram en bloggers waren dat soort van lyrisch over. En ik kan ook wel zeggen dat het euh, dat het echt goed werkt. Dat is een soort kraampje die je gewoon opdoet. Een beetje aloë vera achtige vibe en euh.

[00:21:15]

Ik heb de hele week in het Glazen Huis met nou ja, toch vrij veel obec prikkels om je heen. Heb ik echt heerlijk geslapen? Ja, dus die kan ik zeker ook aanraken.

[00:21:24]

En ja, je, op het moment dat je het opdoet denk je al. Ah ja, lekker even grappig.

[00:21:30]

Maar dat zegt hij in een boek ook hé. Hij doet er ook een soort van lavendel heeft dus niets over de zalfje op om inderdaad de geur en. En dat het in je lichaam trekt. Hoe heet dat spul nou?

[00:21:41]

Lavendel en mandarijnen? Ook iets van de Rijn? Ja, maar dat dat dat werkt zou de associatie te maken denk ik.

[00:21:49]

Dat als je enkel lekker slaapt met zo'n Crespi en je doet het vaker op. Dat is misschien hetzelfde met die melatonine pillen. Ja, als als je de Enqvist goed van geslapen hebt, dan verandert je associatie met dat grammetje ook. Ja nou dan lukt het wel.

[00:22:01]

Ja, je gebruik mandarijn of lavendel olie in de strijd tegen slapeloosheid of lange of lang wakker liggen. Beide hebben langdurig positieve effect op je slaap, fase en herstel het evenwicht van je dag nachtritme. Dus dat kunnen we ook nog doen. Een plan jij dan ook, want dat zegt jij ook in het boek waar ik dan wel weer erg om moest lachen. Naastde de tijd schakel Klok op je wifi plan een pieker kwartiertje.

[00:22:23]

Ja, dat vind ik nou niet gedaan. Ik heb wel een paar keer tegen mezelf als ik in bed lag en toch weer te veel ging malen van ok. Nu heeft pieker geen zin. Ik ga morgen lekker even piekeren.

[00:22:31]

Zoiets tegen mezelf geprobeerd.

[00:22:32]

Maar dat is vaak met piekeren toch dat je dat niet echt implant. Het gebeurt gewoon. Maar schijnbaar als je dus jezelf voor de gek houdt door te zeggen ik ga morgen lekker en pik een kwartiertje dan. Dan merk dat aan. Ik heb het nog niet ervaren hoor.

[00:22:47]

De do's en don'ts voordat je gaat slapen. Juniore. Namaak? Maar ik heb ook al gelezen. Ja ok, maar de slechte luisteraars hebben ik vind neenee, vond ik gewoon leuke praktische tips. Dus eigenlijk moet je eens anderhalf uur van tevoren hiermee beginnen. De DUWZ voordat je gaat slapen, de douche, de douche, licht, opruimwerk in huis, mediteren, ademhalingsoefeningen, ontspannend boek lezen, babbelen met je partner of kinderen. Die heb ik niet. Ja, da's lastig.

[00:23:19]

Dingen noteren in een notitieboekje. Geen to do lijst, maar eerder een aantal persoonlijke notities. Leg het naast je autosleutels. Mocht het iets belangrijk zijn, dan vergeet je niet om er de volgende dag aan te denken. Dit creëert rust voor je geest, je gevoel voor veiligheid verhogen. Want slapen brengt je in een kwetsbare positie. Zorg er dus voor dat de deuren en ramen goed gesloten zijn. Het voorkomt dat je s nachts wakker wordt ontdekt. Heb ik de achterdeur afgesloten?

[00:23:43]

Pas de regels toe uit hoofdstuk 3. De slapeloze. Ja ok. Dit is het zijn er veel. Maar ik mag zeggen ja en nee. Jaargeld maar drie minuten lang een opsomming van wat je allemaal kunt doen.

[00:23:53]

Nou ja, het is toch gewoon? Ik denk dat dit echt handig is om een mag dan ook de dood Donets voordat je gaat slapen. Dit zijn echte slaapkamers. Don't. Ja, er maar een paar dan. Pittig, te veel, te vet en te laat eten, alcohol drinken of frisdranken met veel suiker of cafeïne. Deze heb ik niet gelezen trouwens.

[00:24:14]

Technologie zoals mobiele telefoon, laptop, tablets en dergelijke gebruiken. Dat moet je dus niet doen. Lezen van en reageren op e-mails, chats, messages installeren, auto reply dat je enkel bepaalde tijdvakken reageert op mails vroeger van zware gesprekken of kijken naar horror of rampenfilms. Horrorfilms. Moet je zo zijn? Nooit. Het is niet goed voor je slaap. Te warme douche, badderen of sauna voor het slapengaan. Hierdoor gaat de centrale lichaamstemperatuur omhoog, wat je slaap niet ten goede komt.

[00:24:43]

Hou je van lezen voordat je naar bed gaat? Doe dit dan in een andere ruimte dan slaapkamer. Aanzetten van de vaatwasser of wasmachine vanwege de nachts droog hout, geluid in de gaten laat de apparaten op een ander moment draaien. Piekeren, het evalueren van de vorige dag en je zorgen maken over de dag van morgen. Schrijf je gedachten op en plan een Pieke kwartiertje in. Eerder op de avond. Je kunt hier meer over lezen in hoofdstuk 7. Elke vorm van lichamelijke inspanning, zoals sport, is s avonds af te raden, behalve seks.

[00:25:11]

Dit bevordert de slaap. Bovendien is de opzwepende muziek in fitnesscentra vaak niet bevorderlijk voor slaap. OK. Nou mag ik er nog eentje aan toevoegen. Ja ja, wat ook niet bevorderlijk is voor je slaap is zijn truffels zeker niet de D.

[00:25:30]

Victoor. Nog effe leuk om even toch even aan te halen, want we zouden deze poppenkast eigenlijk vorige week opnemen. Eigenlijk vorige week zondag.

[00:25:37]

Uhm, maar zaterdagavond was ik met een vriendin en wij zaten lekker op mijn balkon. Een nulpunt 0 biertje te drinken. En toen kwam zij op het idee om truffels te gaan gebruiken. Ik had het nog nooit gedaan. Ik ben. Ja, ik. Ik ben gewoon een hele heftige drie of meer dimensionale S&P's terechtgekomen. Ja euh ja. En jij wist dat ik altijd mijn telefoon aan heb. Dus ik belde jou? Ja, want ik ik. Ik heb het opgenomen.

[00:26:07]

Ik heb. Ik heb wel jouw geloof, niet wat? Ga ik nou een klein stukje joh? Ik heb een uur met hem aan de lange gangen.

[00:26:15]

Hoe laat jaren niet? Van 11 tot ofzo. 11 tot 12 heb ik met hem aan de lijn gehangen. Goeie trein stukje uit. Uit ons gesprek. En ja, ik heb.

[00:26:24]

Ik heb de truffel trip van Jasper. Een klein fragmentje.

[00:26:30]

O ja, en dan breng je wel ja.

[00:26:45]

Ja, dan heb ik. Ja, het gaat eindeloos door. Gewoon wat er gebeurt.

[00:26:50]

Nee, je bed. Je bent de hele leuke Cheadle. Probeer ik heel positief te zijn en ik denk dat je er gewoon laten komen. 1E klas komt echt goed kijken wat je prettig vindt, of je lekker vindt om op de bank te liggen of better life. Dat stelt scheren onder de douche staan. Maar nee, het ga. Helemaal. T Is redelijk gaan. Nou, ik kan je zeggen, die gedachte heb ik echt hard nodig, dan hoor je altijd toch al je vochten heel erg tegen hetzelfde eigenlijk wat je maar kan.

[00:27:24]

Weet je wat er gebeurde zijn als ik mijn ogen dicht deed, dan vloog ik echt door meerdere mensen en zag ik echt de sterkste patronen en kleuren. En als mogen opendeed. Dan zag ik ook allemaal leipe kleuren en shit bewegen. Kijk normaal. Ik heb wel eens actie gebruikt en dan kan ik daar ook helemaal opgaan in een soort roes. Hey, als je je oog richt mag je dan je ogen open doen? Kan je wel een beetje meer met de mensen zijn?

[00:27:45]

Gewoon weer een beetje normaal doen, een mens zijn. Maar nu was het gewoon ogen open was fucking hard space oog richt was wakkerz. En een tijdje na een uur dacht ik. Ik ben er wel even klaar mee. Kan het eventjes wat minder? Nee, en het werd steeds en steeds erger. Ja, en het duurde lang zeg. Holy shit.

[00:28:02]

Nou, we hebben in ieder geval heel veel mensen die weer uit de droom geholpen om het ooit te gaan proberen. Als je een beetje gevoelig bent. Euh zou ik het zeker niet doen. Maar er zijn mensen die je echt in je mooie, ook spirituele ervaringen doorkrijgen.

[00:28:14]

Wat ik wel mooi vond is dat jij mij op die zondag belde en het eerlijk zei. Want ik weet niet als ik dat had gedaan en ik had die podcast met jullie moeten opnemen of ik het eerlijk had verteld. Ik had me daar wel een beetje voor geschaamd ofzo.

[00:28:26]

Ja en jij belde, maar je zegt Jo. Gek verhaal hoog, maar duikt maar meteen in. Ik heb dit gedaan. Ja, ik moest eigenlijk eerst hard om lachen. Ten tweede dacht ik wou dat dit gewoon super eerlijk. Dit vind ik echt echt tof.

[00:28:38]

Maar goed, dat is in ieder geval niet bevorderlijk. Nee dus. Uh, inderdaad. Roken, drinken drugs. Ik denk dat dat niet allemaal zo kwamen daarop.

[00:28:45]

Ja ja. Uhm, ik heb dus een personal trainer waar ik nu niet echt meer mijn sport. Maar die is ook in slaap coach en is zelfs zijn eigen slaap boek aan het schrijven. Dus het leek mij wel leuk om hem even te bellen en te vragen wat hij over dit boek vindt of gewoon uberhaupt over slaap te zeggen heeft. Zullen dat doen? Nou ja, euh, misschien krijgen we nog meer goeie tips.

[00:29:18]

Hij Mark al helemaal. Hoe is het? Ja hoor. Ja, goed.

[00:29:25]

Ja, we zijn nu onze zelfhulp boekenclub podcast Adel opnemen over het boek Super slapen. Heb jij nog bijvoorbeeld aanvulling? Want je hebt het boek ook wel eens gelezen? Heb je alles gezegd volgens mij?

[00:29:35]

Ja, hoeveel slaap boeken zijn heel erg op zoek naar regelmaat, ritme? En het klopt. Je lichaam werkt op een ritme, pastelkrijt met eten. Alleen het leven heeft een regelmaat, weinig afgewerkt jaarkaart. Op mijn verjaardag wil ik mijn cotinga's klanten van op om binnen hetzelfde uur uitslapen. Als je 19maart een avondje hebt waar je enkel op een zak chips door eten en dan liefst iedereen op het bord maandag nog gewoon netjes compenseren door dan zonder iets in de Colaker feitelijkheid misschien ook naar bed te gaan.

[00:30:07]

Maar wat bij auxine van mijn nam? Of ik geobsedeerd kan leveren aan mijn album? Slaap niet meer leuk. Leuke stap, niet meer leuk doen, want jij moet op tien uur slapen. Want ik heb een boek gelezen elke avond. Nou ja, precies om haar te plezieren. Ik heb ook wel een beetje weg te nemen. Tuurlijk. Goede kwaliteit. Slaap soms op 9 uur. Zo komt me heel veel goede dingen. Alleen het leven loopt natuurlijk heel anders bij iedereen hebben de hele week in Engeland.

[00:30:33]

Man man, ik kan hele andere en de andere die je nu nog Zabel de huisdieren uitlaten meenemen. Leuke wanneer een iets minder leuk in bankje. Ja, je hebt geen controle over haar kinderen en dat schijnt ook heel slecht voor je slaap te zijn.

[00:30:49]

Nog geloof ik wel. Ja maar dat, dan krijg je weer een andere soort van alertheid, waardoor ik een minder diepe slaap heb. Ik best wel goede energie ook een oerinstinct gaat verzorgen.

[00:31:00]

Euh, wat ik weet, wat ik heel belangrijk vond. Wat ik heel erg leuk vond om te lezen in dit boek was het feit. Actief slapen. Eigenlijk heet het het controleren van je slaap. We hebben toen net al heel even over gehad. Maar dat je heel erg. Nu ga ik slapen. Dit is mijn slaap moment. Hoelang dat dan is, maakt niet heel veel uit, maar je hebt blokken van anderhalf uur. Ja en slaapcyclus ja, de desa slaap cycli.

[00:31:28]

En daarmee moet je het doen. En ik ben eigenlijk. Ik denk dat ik minder slaap nodig heb dan acht uur. Iedereen zegt al 8 uur jongens weer breaking nieuws. Het is een fabel. Die acht uur is een fabel. Dat wordt hier in ieder geval in dit boek gesteld. En je kan beter zeven, een half uur slapen, want dan ontwaakte makkelijker. En dat staat helemaal beschreven. Ik denk dat ik ook eerder minder slaap nodig heb.

[00:31:52]

Alleen inderdaad op acht uur. Niet lekker wakker word en op zeven en een half uur wel lekker wakker ben ik ook wel van overtuigd.

[00:32:00]

Want hoeveel slaap je nou eigenlijk is eigenlijk maar zes uur gemiddeld.

[00:32:03]

Ja, ik heb hem ook even uitgerekend, want ik moet er om vier uur uit en ik wil niet te vroeg naar bed, want ik wil ook nog gewoon iets meemaken in het leven. En heel af en toe doe ik ook overdag nog een klein dutje, wat ik echt wel goed kan. Voor voor mezelf dus. Ik heb nu opgeschreven dat ik om half tien naar bed ga en dan vier keer anderhalf uur van die cyclus. Dat is dan zes uur.

[00:32:26]

Dat ga ik dan proberen. Ik denk dat het misschien wel beter werkt dan dat je zeven uur slaapt en halverwege in zo'n cyclus wakker wordt. Dat vond ik wel het uitproberen waard. Dat zou heel veel voor mij oplossen. Dan kan ik en later naar bed en word ik fitter wakker. Top.

[00:32:40]

Maar ja, vroeger en mijn 1900 au. Ik lag niet bij, maar keek twee keer twee keer vier uur in het donker was slapen en dan ging het lampje wakker maken. Boeken lezen en overhalen naar de dokter. Maar na weer vier uur aan het einde je naar achtergekomen als je vijf slaapcyclus doet, dan kom je Onkelinkx een halve eeuw uit. De beste zijn kwaliteit van slaap. Wereldwijd is er een kleine drie procent echt op zes uur minder. Middenkam mama.

[00:33:14]

Maar wat ik ook vaak merk in mijn cozy km per uur op jouw lichaam raak kakelen per jaar minder slaap uit jouw lichaam. Bedden zijn album met een mobiele telefoon als je in de procent komt. Een scherm bonken op een chip met oplader alleen de optie, maar niet in het eigen lichaam kan je niet compenseren met een dutje dan wel.

[00:33:33]

Ja, gewoon lekker. Manutius je ogen dicht doen en je hebt om drie, vier uur inslapen. Negentig minuten 12:02. Dan kan je, dan kan je best wel wel wat inhalige optimaal voor ons gezonde mensen. Kleurplaat is prima. Niemand die echt Kuoni slaapproblemen. Drie keer in de week, slecht slapen drie maanden lang. Beweging, dutjes en een paar dingen opnieuw leren slapen.

[00:34:01]

Maar wat jij eigenlijk zegt is ook wel interessant dat je even een dutje moet doen. Meeste mensen zeggen niet langer dan twintig minuten, want pupil, maar jij zegt eigenlijk. Pak een volledige sla slaapcyclus als dutje. 19.

[00:34:12]

Als jij als chargeer griep opnieuw in slaap nam. Dan kan je maar negen de gewone slaap pakken. Maar ben jij iemand die net als jij tien uur per uur op, met wat onderbrekingen en werk ook graag fabrieken in het midden? Het is voor je brein van Pinera dan bij Twitter. Dan ga je die avond al op gang komen op eerder Nabab, maar Arjen Robben toch wel wat er wat extra is geleerd.

[00:34:37]

Volslagen om een boek hoor. Mochten er nog vragen waar je kan rekenen, maar hij Mark bedankt.

[00:34:46]

Ik zit nu weer effe door het boek heen te bladeren en de staat zoveel euh, zoveel tips in dat ik echt niet alles kan doen. Maar hij zegt het zelf ook de de de habits toont Sheens in het bed van % Max. Ari Habit Pork Rafelig.

[00:35:02]

Ja, dat is een een en een en eigenlijk een quote van iemand anders die hij wel in het boek gebruikt. Maar dat dat is denk ik, waar we ook, waar we het voor doen. En uiteindelijk denk ook van ja. Ik kan u alles gaan aanpakken, maar daar word ik echt heel ongelukkig van.

[00:35:18]

Ja, sommige dingen ga ga je gewoon niet doen. Mensen gaan dat niet doen. Mensen gaan niet in slaap, buddy in slaap Pano en slaap mentor nemen en je weet. Ik kan me voorstellen dat als je echt chronisch slaapproblemen.

[00:35:28]

Als ik dat dat heb ik niet. Maar dan zou ik, daar ga je wel alles eraan doen om dat te veranderen, dus dan wil je dat misschien overwegen. Maar als je gewoon zoals elk jaar jonge. Pak het rustig aan je niet, want dan word je weer gekko. Heb ik alles wel goed gedaan? Ja precies. En daar heb ik gewoon geen geen zin in.

[00:35:45]

Nee, maar ik ben er blij mee. Ik heb een paar dingen gewoon van mezelf opgeschreven waarvan ik denk. Die kan ik echt zo aanpassen. ICP zie en dan heb ik echt het idee dat ik dacht dat je echt iets aan zo'n boek kan hebben.

[00:35:54]

Nou dus dan stop welke printer nog een keertje. Nou, De Katte moet beneden blijven. Ik ga mijn telefoon op het nachtkastje afhalen. Slaapkamerdeur dicht, raam dicht en ik heb nu vier uur naar bed. Uit bed en om half tien gaan slapen. En dat ga ik vast aanhouden. Gelijkertijd uit als de wekker gaat ook moeilijk mooi zeker.

[00:36:16]

Een virus. Dat neem jij mee Jasper. Want het was jouw vraag.

[00:36:18]

Ja ja, ik. Ik ga echt aan mijn ritme werken. Dus nu slaap. Ik zeg gewoon één keer om twaalf uur, dan om twee uur s nachts nam om één uur s. Het schommelt heel erg. Ik wou eigenlijk echt een vast tijdstip bepalen. Euh, dat ik naar bed ga dan eigenlijk. Probeer een uur daarvoor echt te stoppen met je telefoon, met een met teveel intensieve dingen en gewoon lekker mediteren weer. En dan denk ik dat dat echt heel veel gaat helpen.

[00:36:43]

Ja ja, ik kom uit en ik heb de zomer kussen vervangen. Mijn telefoon gaat helemaal uit, dus ik heb allerlei rakkertje ook. Euh ja, ik probeer dat. D. D. Die wilde ik eigenlijk deze week ook al beginnen gooien, zeg maar. Euh, de de de hele telefoon al anderhalf uur van tevoren weg. Ja, dat is nog niet van gekomen. Nee maar hé bam procent. Hij en zijn vrouw hebben het werk dus je met kamelen aan.

[00:37:09]

Die ga ik ook.

[00:37:10]

Nee, dat ga ik dus niet doen. Dus nee, dat. Ja, ik was daar de de de ander is slaap Gigante vergaan. Die zijn van mij. Bol is ook gewoon prima. Dus ik ga denk ik voor wat toch voor een wollen deken. Hij had zeker geen Carmela. Nou ja, hij zou kunnen bestellen.

[00:37:27]

Dit zou ook. Maar jongens. Laat me graag alles wat in dit boek staat. Laat me graag van alles wijsmaken. Aan de recensie geven. Ja, nou, dan mag jij beginnen Stijn. Ik had er echt helemaal geen zin in om aan dit boek te beginnen. Euh, ik heb er echt wel leuke dingen uitgehaald. En waar ik dus echt mee aan de slag ga dat ik er ook geen zin had om ermee aan de slag te gaan. Dus ik denk dan schrijf je gewoon iets iets goeds op.

[00:37:51]

Euh ja, op een gegeven momenten als het gewoon als je dit in in euh nou een korte tijd lees, dan is het wel heel veel informatie. Dat ligt ook aan de manier hoe je het leest natuurlijk.

[00:38:01]

Ik vind het beste best aardig boek, mokken, een een sterren geven. Dan zeg ik euh, drieënhalve ster ok. Omdat het omdat ik gewoon denk van het gaat men nieuwe misschien ook wel mijn leven veranderen.

[00:38:15]

Maar je weet het niet dat jij nog vrolijker en positiever. Sander. Wat? Wat is jouw? Ik sluit me ook wel aan bij die drie en half, omdat daar echt heel veel dingen in staan die je gelijk kunt kunt toepassen. Ja, ik ben gewoon een beetje allergisch voor de voor de te grote dingen die je moet veranderen. D. We zijn ook allemaal gewoon mensen en we eten af en toe ook gewoon een frikandel s avonds en euh, je vlak voor het slapen wel.

[00:38:45]

Werkt bij mij heel goed. Nee dus. Dus ik denk inderdaad pak eruit wat je eruit kunt pakken in jouw leven. En euh, blijft die frikandel s avonds eten als jij daar gewoon vrolijk van wordt? Want uiteindelijk, als je ergens vrolijk van wordt, dan kan het niet al te slecht zijn. Dat is ook weer zo.

[00:39:00]

Euh, ik ben het met jullie helemaal eens. Ik denk dat ik het net iets. En ik geef dan een half sterretje mee. Ik vind het toch wel echt ja, bijna een volledig boek. Als je beter wilt gaan slapen ja, ik heb het nog niet allemaal kunnen toepassen, dus ik kan nog niet helemaal zeggen of het ook klopt. Maar ik heb wel het idee dat je dat van een klein slaapprobleem tot een heel groot Gronings slaapprobleem, je echt met dit boek verder kunt.

[00:39:23]

Dus ja, ik geef gewoon 4 sterren niets. Nou lijkt Floris, daar zitten we toch op een sterretje of X7 is zoiets gemiddeld? Ja ik. Wat maakt het uit? Oh en euh ja. Misschien is dat ook nog een stukje. Dat wil ik toch even mee eindigen. Daar stond ook nog een stukje over ons slakken in ons slakken. Ha ja, dit is allemaal troep uit je buik halen.

[00:39:47]

Als ze dat nou nog gaan doen. Dat jij een keer jij hebt het die al vaker over gehad dat je dit graag een keer wil doen.

[00:39:51]

Als ik dit euh zou doen dan breng ik jullie graag op de hoogte.

[00:39:57]

Dit hoofdstuk heb ik even gemist. Die kun je gewoon nog nalezen, is pagina 143. Want jij wil een keer zo. Hoe heet de in Kerstmis maar of mij? Ze staan hier verschillende dingen van ons slakken in. Dus dat vond ik wel weer interessant. De niet dingen die naar binnen gaan, dus over voeding, maar meer wat er allemaal uit gaat, dat vind ik interessanter.

[00:40:14]

Je hebt daar de naam thema van gemaakt die je leven met je ogen uit spuiten.

[00:40:17]

En dan nu ook je buiken laten reinigen is zeg maar. Euh, vind ik belangrijker dan wat er in gaat. Maar eigenlijk is dat het probleem misschien wat er in gaat. En ik ben alleen maar bezig met wat eruit gaat. Ja, maar eigenlijk heel vies mannetje.

[00:40:32]

Ja nou euh. Was er weer Sander. Onwijs bedankt dat jij wilde aanschuiven. Ik hoop dat je heel lekker slaapt. Ja, ik ga meteen een dutje doen. Niet na iets helemaal kapot.

[00:40:42]

Volgende keer in de zelfhulpboeken.

[00:40:44]

Club voicemail van vanmorgen laat een bericht achter na de geboorte.

[00:40:55]

Jasper. Ik dacht wel even off, want ik was natuurlijk laatst te gast in jouw podcast en toen hebben ook afgesproken dat jij dat gast zou zijn in onze podcast Atlántico Superleuk is. Ik heb er een boek en dat is van Jolles Penza naar Om het even over gehad. Dat is een neurowetenschapper die schrijft over wat je allemaal kunt creëren met je denken. Heel interessant. Het is wel een boek van zo'n 350 bladzijden. Ik weet niet of Stijn er zo blij mee zal zijn, maar volgens mij ben je lekker op vakantie, dus dan heb je vast wel tijd om even te lezen.

[00:41:23]

Hopelijk tot snel jouw.

[00:41:25]

Bonbon.