Transcribe your podcast
[00:00:02]

Dit is een podcast van 3FM en de KRO NCRV zou de worst weer eens zijn. Wat de positiviteit na een intense lang gesprek, maar wel heel boeiend. Ja, zeker met Wim Verpoorten. Ja, ja, ja, we hebben het allemaal over gehad. Goodness Penza, Jasper zijn een beetje groupies. Ja, maar we zijn meditatietechnieken.

[00:00:21]

Over hoe je in je onderbewustzijn kunt komen, hoe je je oude patronen en emoties kunt transformeren. Je hebt over flauwte. We hebben het over floten. Maar dat doe jij graag? Ja, maar ik ben eindelijk weer eens echt positief over een boek. Zoveel is leuk hoor. En jij gaat mediteren zijn.

[00:00:38]

Je hebt nu besloten een voornemen voor het nieuwe jaar geen alcohol. Beide zelfhulpboeken club PopCap Podcast voor luie lezers met existentiële vragen bij dit keer uit het boek overstijgt je zelf. Vandaag te gast in de boekenclub Gwen van Poorten. Ja, dames en heren, we zijn nu weer met de nieuwe zelfhulp boekenclub podcast met niemand minder dan quem verpoorten.

[00:01:11]

Ha ha ha ha. Ja, welkom. Leuk dat je er bent. Zo leuk om er te zijn. En jij kwam al heel positief binnen, want jij hebt ontzettend veel zin om dit boek te bespreken.

[00:01:21]

Nou ja, ik ben Jolies Pensa fan van alles wat ik de afgelopen jaren voorbij zien komen. Postcards, als hij iets te vertellen heeft is ie meteen te gast bij alle podcast die ik luister. En op YouTube. Dus hij komt de hele tijd voorbij. En ik? Dit stond op mijn verlanglijstje, maar ik wilde het lezen op het moment dat ik daar een beetje tijd voor had en was ik een tijdje vrij was. Nou, dat gebeurde het afgelopen jaar niet echt.

[00:01:43]

En toen kwam dit. En ik had eigenlijk een aantal andere boeken. Mijn hoofd Seijas, we moeten dit gaan lezen. Toen dacht ik ook al moet het gewoon gaan gebeuren en ik heb hem er echt doorheen moeten knallen. Ik heb echt. Vrijdag was ik pas op 50 bladzijdes zijn. De afgelopen twee dagen heb ik dit. Maar dit is gewoon een van die boeken die je leven verandert. Dit boek is echt voor mij. Exact op het juiste moment.

[00:02:08]

En wat wil je dan? Natuurlijk niks liever dan met andere mensen over praten. Nou, dat heb ik geprobeerd met mijn vriend de afgelopen tijd. Wie had dat nog niet gelezen? Nee, dus dat is echt een.

[00:02:16]

Loop je de hele tijd tegen zo'n muur op? Zie je wel. Mag ik even iets voorlezen? Zijn blik van jou? Je bedoelt het goed. Ik heb geen idee waar het over hebben. Start. Je eerste met jullie eindelijk jouw fijne.

[00:02:27]

Fijn dat dat je zo en changement over t boek. Daar zitten we voor natuurlijk. Maarja, voordat we aan het boek overstijgende zelf beginnen. Dan beginnen we eerst met jou, want wij kondigen iedereen altijd een beetje aan met datgene wat in top of mind ligt bij ons als we aan jou denken. Oh God. Dus Jasper.

[00:02:45]

Euh. Nou? Heeft lang gewerkt bij BNN. Ja, dat klopt. Nou, je hebt natuurlijk je eigen podcast met z'n allen, de podcast waar ik onlangs te gast was. Was erg leuk. Ik moet ook aan hardcore denken als ik jou zie, niet als ik jou zie eigenlijk.

[00:03:01]

Maar dat is wel waar. Dat hou je van hardcore. Nee, weet je wat? Is Mee is een beetje mijn roots. Ik kom uit het zuiden van Nederland en uhm, Gräber was overal en ik heb dat altijd bij me gehouden. Ik heb altijd geprobeerd om alles waar ik mee opgegroeid bijna en waar ik vandaan kom bij me te houden, ook als je op een plek komt. Ik ging 18 uit huis toen hij zich naar Den Haag, daarna naar Amsterdam.

[00:03:23]

Ja, daar zijn de dingen die waar ik me mee omringde vroeger niet altijd heel cool en een soort van hipster way. Weet je wel toen ik bij BNN was. En dat kon ik niet zo goed hebben omdat ik dacht er is meer in Nederland dan alleen maar Randstad en lekker met z'n allen naar hippe techno feestjes gaan. Ik ben gewoon opgegroeid met fucking Thunderdome. Dus lees ik. Ik vind dat ze het gewoon in mtDNA en dat en dus ik heb dat altijd heel erg omarmd.

[00:03:47]

En ook met alle presentatie dingen die ik heb gedaan vind ik het juist altijd leuk om een beetje tegendraads nog te denken. Maar hey jongens, doe maar lekker cool en hip en stoelen enzo. Maar dit is ook wat ik vet vind.

[00:03:57]

Je mediteert ook veel plaatsen meditatie. Challenge gedaan eigenlijk met luisteraars om 30 dagen achter elkaar te mediteren. Heftig hoor.

[00:04:08]

Ja, maar was wel. Het was echt wel tof. Was van 5 minuten na 20 minuten in oktober. Ik dacht gewonnen. Ik ben in te mediteren. Daar had ik t in de podcast over naar de podcast, dus ook een beetje gegroeid. Ik dacht in het begin dit leek kijkers kunnen vragen sturen. Nou, dat gaat. Sex, drugs, rock 'n roll, hardcore alles. Dat soort dingen worden. En dat werd steeds meer mind vonden.

[00:04:32]

Smient Seitz. Ik ging een beetje voorzichtig praten over mijn burn out en wat ik doe. Daar kwamen zoveel vragen over en over mijn mediteren. Dacht ik Nou ja, ik vind het leuk. Ik doe het al zo lang. Laten we eens kijken of het samen kunnen doen, maar dat is wel een beetje uit de kluiten gewassen. Dan zie je dat uit de kluiten gegroeid, een beetje ontploft. Ja, omdat toen ik begon waren er gewoon al een paar honderd mensen.

[00:04:52]

En er zijn nu nog steeds mensen die blijven staan op een Instagram account. Met z'n allen de podcast dus beschermd en dan kunnen mensen dus 31. Nog steeds meedoen en ik zie iedere dag nog mensen zeggen al. Ik heb het vandaag afgerond. Erg goed ja, en ook een wel wil. Bijzonder dat ik dan. Ja, ik ben al zolang in mee bezig, maar ik zag niet dat dat iets was waar ik over kon praten. Dat dat.

[00:05:13]

Ik had toch een beetje ook het plaatje in mijn hoofd van wat andere mensen van mij haalden. Ik heb tien jaar geleden een burn out gehad en wat ik heb gedaan is op de achtergrond. Achter wat iedereen ziet wil, ben ik nog steeds heel ambitieus geweest. En hoe kan ik dan heel hard werken en ondertussen mentaal en ook fysiek in balans blijven? Hoe doe je dat? Ja, dat is niet iets wat komt aanwaaien. Maar als je zo diep hebt gezeten, hoor jij dan.

[00:05:36]

Dan? Dan wil je dat gewoon nooit meer meemaken. Maar ik wilde ook niet een ander leven gaan leiden, want ik wilde gewoon alles wat ik nu heb. Dat wilde ik hebben. Dus hoe kan ik dat gaan doen? Nou, dan moet je zoiets van zelfstudie gaan doen. Jezelf leren kennen. Maar dat vond ik niet. Dat was te privé. Toen ik een burnout kreeg, was het te privé nog om daarover te praten. Niemand snapte dat.

[00:05:54]

Ik was begin twintig. What's wrong with you? Dan ben je gewoon een beetje gek. Ja en. Bij BNN Ook dit was voor die was mijn verhaal heeft niemand wat mee te maken. Drugstesten op tv. Grote bek, gek. Alles is eigenlijk nog veel meer privé, maar dat maakte me niet uit. Maar dit is mijn verhaal. Totdat ik merkte dat er dat mensen daarnaar wilden luisteren. Maar dat vond ik wel heel moeilijk in het begin of anderhalf jaar geleden dat ik dacht ja, maar je kan toch niet allemaal zo dacht ik.

[00:06:22]

Maar ik ben allemaal en dat is nu. Dat is nu rond, dus dat voelt wel heel fijn dat het niet meer euh. Ja, dat past dan op een gegeven moment niet meer.

[00:06:30]

Ik denk dat het juist heel leerzaam is voor andere mensen om te horen over dit soort ervaringen. Ja, en wie weet dat daar?

[00:06:37]

Dit boek overstijgt jezelf van Jo deSpaanse ook aan bij kan dragen? Ja zeker? Zou jij misschien Gwen? Voor ons? Een korte samenvatting uit je eigen hoofd kunnen geven?

[00:06:51]

Joris Penza. Die heeft een techniek ontwikkeld waardoor je van meditatie je trauma's die je in je onderbewustzijn hebt opgebouwd. Heftige dingen die je hebt meegemaakt, maar ook allerlei andere situaties daar. Soort van je. Ben je je software geïnstalleerd? Zeg maar je software kan ombouwen in meditatie en waardoor je een fijner, leuker, meer zorgeloos leven leidt? Dat is denk ik in grote samenvatting. Ehm. En hij leert je eigenlijk hoe je hersenen in mekaar zitten en hoe je trauma's worden opgeslagen, wat er allemaal in je onderbewustzijn voor spelen.

[00:07:26]

En hij leert jou daar inzicht in te krijgen, dus zelfbewust te zijn dat te herkennen en dat om te bouwen. En dat laatste vind ik heel interessant, omdat ik echt het gevoel heb dat dit boek de volgende stap is. Ik dacht dat ik al heel ver was. Ik heb vijf jaar een therapeut gehad. Ik heb me helemaal scheel gekletst. Ik heb heel veel inzicht in mezelf en ik dacht dat het herkennen van aids dus bijvoorbeeld ik noem maar iets hebt iets geks meegemaakt op de snelweg soort van klein trauma ongeluk worden ervaar.

[00:07:55]

Je maakt nog een keer zo'n situatie mee uit. Je lichaam gaat hetzelfde afspelen, inclusief de chemie in je lichaam. Dus dit gebeurd is gewoon een soort van trauma. Wat opspeelt een programma. En ik dacht dus altijd oh ja Gwen, je reageert hetzelfde. Ik weet waar dit vandaan komt. Dat is genoeg dat Burstyn babbel zeg maar dan ben je daar. Maar ik ben dat door dit boek achter gekomen. Dat het dus niet alleen genoeg is om me te herkennen.

[00:08:21]

Ha. Juist als je jezelf herinnert dat zoiets is gebeurd, krijg je die chemische reactie voor alle mensen die nog niet hebben gelezen. Misschien wordt dit een beetje vaag, maar Jody Spencer zegt dus dat je dat je het je kan herinneren, maar dat je het ook kan om denken dat je het kan.

[00:08:34]

Herodotos herinnert maak je juist weer die chemische stoffen aan de stijl. Ik heb die vervelende fabeltje, zegt iemand zegt wat lelijk Stefanini, zegt Jasper. Euh klootzak, dan kan bij dat. Dan kwetst mij dat. En er komen dus chemische reacties in mijn lichaam. Maar daar kan ik dagen na de nog steeds over nablijven denkt. Wat een lul dat ie mij een klootzak noemde. En door als je weer terug over nadenkt, dan worden diezelfde chemische reactie in je lichaam gemaakt, want je lichaam weet verschil niet.

[00:09:04]

Dus of het nu gebeurt of dat het een herinnering is waar je aan terugdenkt. Maar om als je dat zo vaak doet, dan conditioneren je dus je lichaam met dat gevoel. En je lichaam denkt dan een tijdje ok. Dit is de hier raak. Raakt je lichaam gehecht aan wat je lichaam denkt? Dit is hoe wij zijn, dus dit is eigenlijk. Vind je lichaam het eigenlijk wel fijn na een tijdje? Wordt gewoon echt verslaafd aan die staat.

[00:09:25]

Dus als je dan dat niet meer voelt en na een tijdje als je dat zo vaak hebt gedaan, dan gaat je lichaam dus zijn jez naar je hersens van jou. Wij willen weer dit gevoel voelen, ook al was het helemaal niet fijn.

[00:09:35]

Uh, geef ons dat gevoel en dat wist ik dus niet, want ik ben zo hyper bewust van mezelf. Ik weet alles wat ik voel, bijna. Dat kan ik herleiden naar een moment, denk ik. Nou, dan ben ik er. Maar ik heb een hele hoop patronen die ik nog steeds heb. Ik merk gewoon dat ik nog steeds in het verleden leef, doordat ik het niet echt loslaat. En dat leert hij. Dat vind ik echt na.

[00:09:55]

Dit is gewoon. Dit is echt zo'n boek. Dit is gewoon een lieve chante. Dit boek gaat gewoon mijn leven veranderen. Wat vind jij daarvan zijn? Uhm, het is een Amerikaan niet schrijft, dus daar was ik al bang voor. Jasper wilde heel graag lezen en ik dacht we krijgen weer zoon en hoe overstijgt je zelf? Nou? Het klinkt al meteen weer van al. We moeten het de meest succesvolle, meest briljante persoon worden. Kijk naar Michael Jordan die dateert.

[00:10:23]

Opeenstapeling van succesverhalen en heren blijft het gelukkig heel dicht. Euh, bij bij de schrijver, maar bij normale, redelijk normale mensen. En euh, spitst zich toe op de lezer. Euh, jij dus.

[00:10:39]

Het is gewoon bijna een soort biologisch boek, want je leert gewoon echt over je hersenen hoe dat werkt en hoe je lichaam daarop reageert omdat samen in verband is.

[00:10:46]

Hij praat heel chill tegen jou. Wat ik heel fijn vind is je. Hij heeft echt een aantal keer omschreven. Je denkt misschien op dit moment. Dit en dit dit, maar daar komen we straks op of we gaan dit fixen. We gaan hier zometeen op terugkomen. Jij? Hij geeft me echt zelfvertrouwen op een manier. Uhm, waardoor ik helemaal zin krijg in wat je leest. Soms ingewikkelde shit. En dan denk je ook. Wacht, wat wacht.

[00:11:08]

Het is best wel veel. Maar hij?

[00:11:09]

Hij loodste er zo fijn doorheen na het OM voor de lezer en de luisteraar. Het begint eigenlijk ook gelijk met een stukje kwantumfysica. Dit zeg maar. Wij bestaan helemaal uit heel veel cellen. Miljoenen miljarden cellen en die bestaan uit atomen. Ja, die bestaan uit su cibo tonnerre dealtjes of zoiets. Ja, de hele kleine deels. Maar wat? Wat dat zijn? Dat zijn eigenlijk bewegende energieën. En die zijn voor 99,99 99,99 procent. Zijn die niets?

[00:11:43]

Ja, is het geen materie? En voor 0,000 000 0 1 procent is het materie dus eigenlijk. Wat hij daarna uitlegt is dat voor 90 procent zijn is alles bij en alles in het hele universum. De hele planeet is voor 90 procent potentie en wij focussen ons maar op dat hele kleine deeltje dat 0,000 no 1 procent materie, wat wij zien en wat we voelen en kunnen waarnemen. Maar eigenlijk zijn wij veel mee omdat er dus in in die zin dat niet zeg maar daar zit wel een soort intelligentie noemt ie dat.

[00:12:21]

Een universele intelligentie dus. Daarmee kun je dus ook heel veel creëren, terwijl waar je bij denkt. Heel statisch van ja nee, ik ben gewoon niet slim of ik kan niet. Ik kan niet sporten, dat kan ik niet. Zo ben ik niet gebouwd, maar dat is gewoon allemaal. Is jezelf beperken. Ja ja, als je dus meer daarover leest en erover leert dat eigenlijk kunnen wij zijn met tot alles in staat ben ik van overtuigd, maar die voelde ik wel altijd al ja.

[00:12:47]

Al denk ik vanaf mijn achttiende ofzo na het lezen van de sequens voordat mensen überhaupt is daar over praten. Want als je gewoon echt een soort tovenaar. Sorry hoor. Ik heb wel die docu gezien.

[00:12:59]

Ja dat is gewoon heel Amerikaans. Dan ga jij helemaal slecht op als je die Dokus stijg je echt op. Maar ik heb al heel vroeg.

[00:13:06]

Toen ik de Sicard las terboekt van van de docu. Het is heel slecht, maar het is een beetje de het idee dat je kan manifesteren. Dat jij dingen kan. Euh, met je mindset, met je fayt, met je gevoel door visualiseren dat je dingen die je naar naartoe kunt trekken in het universum.

[00:13:26]

En toen dacht ik vaak dit heb ik al heel mijn leven gedaan en ik heb mezelf zeg maar van mij kamertje in de gehold solt naar. Een huis in Den Haag in mijn eentje toen ik 18 was, terwijl ik heb soort van alles om me heen verzameld met het blinde vertrouwen. Ik heb het laatst, sprak ik iemand. Die kwam ik op Ibiza tegen toen ik achttien was. Die zei ja, hij kwam naar mij toe in de shoarma tent. En toen zei hij Let me op, ik kom nooit op de televisie.

[00:13:52]

Ik wist gewoon wat mijn toekomst zou zijn. Ik heb iets gedaan, ik door blind vertrouwen en het uitspreken. En toen dacht ik dat is interessant.

[00:14:03]

Maar maar hij heeft u daarna geholpen dat je het merino of juist te veel over nadenken. Ja, dat krijg je. Eqo dachten daarna echt van wow. Dus als ik dus negatief ben en denk dan trek ik dat ook aan. Toen werd ik en raakte ik een beetje van in de war, want ik voel me dus nu heel kut met ook nog veel jongen. Veel kwetsbaarder, onzeker enzo. Dus ik ga nu niet zo lekker. Maar dat betekent dus dat ik nu slechte dingen aantrekken.

[00:14:26]

Dat wil ik niet. Als je er bewust van wordt krijg je een soort van ced bek, maar jaren later heb ik dat wel weer opgepakt.

[00:14:31]

En ja, interessant. Ja, maar hij is De Joode, Spencers schrijver. Ik wilde eigenlijk alle grote wereldleiders dit ook onbewust doen. Want mensen die groene visie hebben, ook als zoals Gandhi, beschrijft hij die terwijl de hele omgeving niet zo is, maar hij. Als je met je hersens en met je lichaam al dat idee hebt en dat voelt gewoon dat toekomstbeeld. Dan kun je dat dus creëren.

[00:14:53]

Het is een soort biologieles van jezelf. Je onderzoekt eigenlijk jezelf aan de hand van dit boek, maar dit zouden ze op de middelbare school moeten lesgeven.

[00:15:02]

Qua hij zou trouwens ook een goede docent zijn.

[00:15:05]

Ja, ik zou wel goodness mensen les willen geven, onder meer om zo de spelers alles.

[00:15:11]

Dat is wat die dus gewoon echte glashard bewijst dat je dus uhm, je hersengolven aanpast met mediteren. Dat kun je gewoon namelijk met één of ander apparaat op je kop zetten. En dan kun je gewoon kun je gewoon die hersengolven scannen en je hebt dus verschillende golven als je slaapt. De diepe slaap zit heb je delta golven. Als je daar net wakker uit wordt volgens mij, dan heb je theta en alfa weet ik ook niet meer. Maar goed, meestal zitten wij dus een bèta golf en dat zijn hele snelle golven.

[00:15:43]

Kan je even zeggen wat bladzijde want ik wil je 214 ok.

[00:15:47]

Maar als je dus gaat mediteren dan kom je dus weer. Als je dus goed mediteert en je je lichaam, de omgeving en de tijd overstijgt zelfs waar dit boek dus over gaat, dan kom je dus weer in die delta euh. Hersengolven terecht. Net zoals je een kleine baby was. Ja, precies, die spelers zijn ook allemaal lui bij. Je moet ook anders naar baby's kijken.

[00:16:07]

Eigenlijk hebben we dat zijn zeemonsters ja, maar het is eigenlijk een beetje zoals je een hartslagmeter ziet. En hoe sneller het gaat, dus hoe meer UV golven er eigenlijk door je door je hersenen stromen en eigenlijk ook vergelijkbaar met bijvoorbeeld bloeddruk. En euh, nou. De. D. D. D. Het aantal slagen per minuut. Hoe harder dat gaat, hoe eigenlijk opgefokte je bent en dat ook in je hoofd zit.

[00:16:33]

Ja, ik wil een stukje voorlezen, want dit was een van de meest treffende stukjes. Nou, hier zie ik heb een soort tekening van acht om de afgelopen twee weken gewoon echt niet goed, want het was te druk. Ik wist niet hoe ik daar mee om moest gaan. Me en al twee keer op een vrijdagavond zit ik echt zo op de bank van. Ik kan niet iets wezenlijks gaan doen met andere mensen omdat ik gewoon te druk ben en dat gewoon een beetje paniekerig was zo.

[00:16:58]

En toen las ik dit. En toen besefte ik me dus eigenlijk dat ik eigenlijk het meeste in deze staat ben. Maar als we lange tijd in noodtoestand blijven hoog betta, dan brengt hoog Betta ons ver uit ons evenwicht. Doordat er een enorme hoeveelheid energie voor nodig is en omdat het het meest reactieve, instabiele en vluchtige van alle Herzen betrokken is. Als hoog bijter chronisch wordt en uit de hand loopt, wordt het brein ongezond sterk gestimuleerd. Jammer door gebruiken de meeste mensen hoog bij het veel te vaak zijn obsessieve compulsieve, slapeloze of chronisch moe, opgewonden of depressieve wringen ons in de gekste bochten om almachtig te zijn, of klampen ons wanhopig vast aan het gevoel dat we volslagen machteloos zijn, willen haantje de voorste zijn en voelen ons slachtoffer van onze omstandigheden.

[00:17:41]

Dit was dus echt in een week waarin ik zei waarom gebeurt dit allemaal? Ik sliep slecht, ik slaap nooit slecht. Maar de afgelopen week super slecht geslapen. En toen dacht ik vaak. Dit is de Waai waarin ik de hele tijd ben en ga ik dus niet met mijn vriend mee naar vrienden omdat ik denk ik moet hier verandering in brengen. Dan zit ik alleen op de bank in deze staat te zijn, slaaf te zijn aan mijn eigen chemische reacties van ellende.

[00:18:07]

Ook mogen die zich als je vastzit in hoog betta valt, leren zwaar. Nieuwe informatie die niet strookt met de emotie die je ervaart, dringt nauwelijks door tot het zenuwstelsel. Maar de problemen die die u zo nijvere analyseert, kunnen niet worden opgelost binnen de emotie waar u ze in analyseert. Waarom niet nu? Uw geanalyseerde veroorzaakt steeds hogere frequenties. Als u op deze manier denkt, reageert uw brein overdreven sterk. U redeneert slecht en denkt niet elders. Zullen hiervoor analyseren.

[00:18:33]

Dan gaat door. Probleem je kunt problemen dus niet oplossen door heel veel over na te gaan. Het wordt alleen maar erger.

[00:18:39]

En dat doe ik dus al twee weken lang. Dan maak ik nieuwe planningen. Nieuwe een nieuw strijdplan. En dan zit ik kijken. Hoe kan ik al deze informatie en stress nog beter plannen terwijl het gaat hier? Het gaat erom dat je juist een stapje terug neemt. Toen dacht ik dit. En het leuke aan dit boek is dat als je het leest dat hij steeds zegt ik ga je straks leren. Ja dus. Ja ok. Je hebt gelijk.

[00:19:01]

Maar nu dan. En wat gaan we dan doen?

[00:19:03]

We zijn al open op drie vierde van het boek dan hè?

[00:19:06]

Ja ja, maar dat vind ik heel interessant omdat ik de Steinkjer maar luister. Hij tizi wel lekker Tricia, maar je in. Maar ik herkende het zo en dan denk ik en je zit ik dan ook de hele week. Ik mediteert. Ik heb een goede agenda. Ik heb een agent. Ik heb alles. En waarom ben ik dan zo gestrest en kan ik niet meer goed slapen en functioneer ik niet meer goed? Dus je gaat. Ik dacht dat dat goed was, want ik heb lekker veel inzicht in mezelf.

[00:19:31]

Wat gebeurt er eigenlijk? Ik zit als een opgefokte kip jezelf totaal anders dood te analyseren.

[00:19:38]

Dat is het. Het eigenlijke principe wat hij wil gebruiken is dat je dus gaat herprogrammeren. Dus die dingen die je wel, die we in ons analytisch vermogen eigenlijk kunnen aan je aanstippen dat je die in een onderbewuste staat gaat veranderen? Ja dus dat is eigenlijk het doel van een boek.

[00:19:57]

Kan eigenlijk alleen door meditatie. Ja, je zegt dat. Mooie meditatie opent de deur tussen de bewuste en de onderbewuste geest. Mediteren om toegang te krijgen tot het besturingssysteem van het onderbewustzijn, waar al die ongewenste gewoonten en gedragingen zetelen en deze te veranderen in productievere manier om ons tot steun te zijn. De scheiding van meditatie. Weet je wat ik ook eigenlijk? Want we hadden het net over hè. Dat dat eigenlijk als je jong bent dan? Euh. Dan heb je eigenlijk een veel shiller golf in Japan.

[00:20:29]

Kijk, als we in tennissen.

[00:20:31]

Ja, dat is lekker vroeg. Ja, maar in ieder geval als je jong bent heb je die golven. Dus dit zijn eigenlijk een hele tille golf. En dan zou je dus eigenlijk kunnen zeggen dat je je functioneert meer op onderbewustzijn. Maar ik vond het ook opvallend. En dat staat eigenlijk niet zozeer in het boek, maar het is wel iets wat ik ook daadwerkelijk geloof is. Dus als je golven veel relaxter zijn. Dus je komt wel in die die.

[00:20:58]

Die zijn molens. Waarom is dat dat je tot je tot je tiende eigenlijk het meeste kan leren meeste kan opnemen? Het meeste? Euh ook ja vormt eigenlijk door. Dat denk ik die golven gewoon heel chill zijn. Zilver op het moment dat wij dus gaan leren. Dan gaan we er alles aan doen ons best voor doen.

[00:21:19]

Je ziet hoe het op school daar nu aan toe gaat. Ja, daar wordt ieder geval toen wij op school zaten gevoel wordt daar zoveel mogelijk weggestopt. Dan gaat het om prestatie uhm, waardoor je ook niet het gevoel hebt dat je kan blijven spelen. Kijk uit het moment dat je stopt met spelen en gaat leren voor je proefwerken en merkt dat het gaat om een cijfer en score en niveaus. Daar wordt er denk ik ook een grote switch gemaakt.

[00:21:40]

Volgens mij is er niet heel veel veranderd. Zo de Spaanse les van Jasper.

[00:21:45]

Hoeveel zou je als mens?

[00:21:47]

Ik zou de zoveel ook. Ik heb namelijk ook een naald vanaf mijn twintigste. Maar ik heb geen burnout gehad, maar wel gewoon een echte Jabal depressief gevoeld sommige periodes. En hoeveel zou je er als als jong iemand aan hebben op een middelbare school? Dat je daar meer over leert? Hoe gevoel werkt? Hoe dit? Werkmethodes? Mensen om uitleg? Ja, maar met welke kun je? Kun je hem levens mee redden? Die is echt wel een beweging in de wereld die niet alleen het hoeft niet per se.

[00:22:11]

Ik ga zweven op een matje en ik maak contact met het universum in het quantum field.

[00:22:16]

Maar dat vind ik inderdaad een goeie. Hoe krijg je dit? Dus als je dat echt daar in gelooft? En ik denk dat wij daar wel in geloven. Hoe krijg je dat voor voor zo'n breed publiek? En hoe maakt dat net zo aards?

[00:22:28]

Weet je wel, dat eet je nou gewoon een nootje tussendoor.

[00:22:33]

Oh oh zo lekker dat je. Ach ja, sorry. Maar als jij beseft dat je als je s ochtends uit bed stapt en je stootte je en alles is kut en je stoot je koffie om en je loopt en je kleedt je niet leuk aan en je gaat naar de beurs en je Daya. Je ziet. Uit als een trol, want hij heeft allemaal geen zin in je lacht niet na, hoe gaat jouw dag dan? Dan heb je waarschijnlijk een beetje een kut dag of je besluit om soort van om te schakelen.

[00:22:59]

En zeg nou, kleed me leuk aardig aan met een glimlach de deur uit. Kindermode. De buschauffeur lacht naaien. Op zo'n manier heb je al een andere aantrekkingskracht. En dat kan je zo extra. Je kan dat op 10.000 manieren uitleggen, maar het moet gewoon nuchter en hapklaar zijn.

[00:23:15]

Nee. Mag ik hier nog wat aan toevoegen? Ik heb een leuk stukje. Dat heet als u verdriet kunt beheersen, kunt u even gemakkelijk vreugde beheersen. Wat hier wel op aansluit? U kent ze vast wel, iemand die verdriet beheerst. U belt daarop en vraagt hoe is het met je? Het gaat wel. En dan zeg jij luister, ik ga met een paar vriendinnen naar een nieuwe galerie en daarna gaan we eten in een restaurant die heel gezonde nagerecht serveert.

[00:23:37]

Daarna gaan we naar liveoptreden. Heb je zin om mee te gaan? En dan zegt diegene neem een hoofdstraat en niet naar. En dan zegt Geode Spencer maar als ze. Als ze zou zeggen wat ze eigenlijk bedoelt, zouden ze zeggen ik heb deze emotionele staat gememoreerd en niet in mijn omgeving. Geen mens, geen ervaring, geen omstandigheid niet. Haalt me uit mijn interne chemische staat van verdriet. Verdriet voelt beter aan dan loslaten en gelukkig zijn. Ik geniet verlopen van mijn verslaving en al die dingen die je wilt doen zouden mij kunnen afleiden van mijn emotionele afhankelijkheid.

[00:24:08]

Deel het. Dit was dat moment dat ik op vrijdag op de bank zat en dacht dus ik doe altijd of ik het te druk heb enzo. Maar ik zit gewoon veel te veel in mijn eigen hoofd en ik wil dat dan niet loslaten. Maar dat is dus grabbelt dus eigenlijk. Je weet wel dat al die dingen beter voor je zijn, maar het is je lichaam. Je bent dus dat zegt die ook op je 35ste voor 95procent geprogrammeerd als mens. Het zijn gewoon automatische emotionele reacties en je lichaam is daaraan gehecht.

[00:24:35]

Dus die denkt nee, ik voel me niet kut en dat vind ik lekker. Dus ik ga niet leuke dingen doen. Je voelt je niet lekker denk ik, maar je lichaam zegt gewoon van nee. Ik moet hier nog even bij blijven in de hoop dat je het misschien oplost. Dat je in de hoop dat je.

[00:24:49]

Ik heb het gewoon verkeerd geïnterpreteerd. Al die tijd, want ik heb heel veel van dit soort boeken allemaal gelezen. Ik dacht dus dat je dan gewoon een stapje terug moet nemen om dingen te verwerken terwijl je moet gewoon niet te lang in de staart blijven hangen die je niks brengt. Je moet gewoon eigenlijk kijken naar OK. Waar zit ik nu gestrest? Teveel waarde ervan. Je kan dus gewoon omschakelen. Je moet jezelf soms laten schrikken en ik denk altijd ok.

[00:25:13]

Hoe voelt dit? Maar dat komt er misschien ook omdat ik ooit een burnout heb gehad. En bij mij? Ik heb gewoon belletjes in mijn hoofd zitten van nou, ik werk nog steeds veel te hard. Uhm ok. Ik voel me niet zo lekker of ik. Bij mij is dat. Dan krijg ik veel schuldgevoel. Kan de telefoon eigenlijk niet laten liggen. Ik slaap minder goed, dan neem ik een stapje terug. Maar wat Joris Penza zegt is.

[00:25:35]

Je blijft hangen in die staat. Ga omschakelen. Dit is echt een. Dit is echt voor mij een. En dit zei ik nog tegen mijn vriend. Ik zei dit is als ik vaak de keuze maken om niet iets sociales te doen omdat ik denk. Nou, dan ga ik maar vroeg naar bed. Juist en strenger voor mezelf zijn, denk ik. Ik moet godverdomme gewoon dan wel dingen gaan doen. Niet goed voelen, want het is mijn ging heel ergens anders opzetten.

[00:25:56]

Ja en ik, wat ik heel interessant vond waren de verslavingen. Dus als jij jezelf, uhm. Als jij emoties wil verwerken kan je het verdoven door verslavingen. En dat kan zijn door dat. Hier heeft niet over drugs, drank kopen, eten. Maar dat kan ook je telefoon zijn. We hebben zoveel dingen om ons heen om het te verdoven.

[00:26:17]

Ik heb nu even periodes ingelast dat ik even geen alcohol gebruik en ook geen vrouwen zie, dus niet dat je gebruik ging.

[00:26:28]

Ik deed even niet met vrouwen, want dat is voor mij ook een manier om af te leiden van mijn diepere, negatieve gevoel zeg maar. Maar dus ik. Als ik dat aan vrienden vertel, dan zeg ik. Dat is ook een soort verslavend. Is dat dan een verslaafde? Die vinden het. Het woord verslaving is meer mensen dan dat koppels en rijk aan heroïne of coke ofzo. Terwijl als jij iedere dag carrièresite telefoon zit, is dat ook omdat je lichaam dus geconditioneerd is geraakt met die chemische reactie die je krijgt voor je telefoon.

[00:26:56]

Want anders zou je niet iedere dag drie uur op je telefoon zitten. Maar de mensen beseffen dat gewoon. Maar Jasper heeft een heeft daadwerkelijk wat verslavingen.

[00:27:04]

Maar ik vond het niet zo. Ja, jij ging hier.

[00:27:08]

Dit zou uitleggen zo. Vandaar dat ga ik doen. En dat vind ik dan altijd een heel goed streven. Maar bij jou heb ik toch altijd in mijn achterhoofd van eerst zien, dan geloven maar dat het. Ik denk naar dezelfde week nog. Euh. Had je wel een terugval?

[00:27:24]

Euh ja, je hebt maar zelfs nog dat je een tikkie gestuurd voor n 1 euro voor een ruggengraat ruggegraat, want je hebt wel 2 euro overgemaakt.

[00:27:36]

Ik heb één keer Revere een terugval gehad. Ik ben toch al weer 2 weken Clé.

[00:27:41]

Het ligt een beetje in het verlengde, maar de kloof, de kloof, de kloof. Ja, ja, ja, deze voelde ik echt heel erg. En wat ik dus heel cool vind is dit is zijn eigen we. Besef moment. Ja, hij gaf al lezingen en hij had m. Dat was een boek waar hij in zat. Wordt de bliep de wino. En ook een Ik heb geen idee is een film, maar ook een boek te vallen.

[00:28:02]

En hij was lezingen aan het geven over de hele wereld.

[00:28:05]

Inés lezingen gegeven totdat hij in één keer besefte dat hij niet zijn eigen theorie leverde, hem dat eigenlijk helemaal niet zo gelukkig was en dat hij helemaal niet zo lekker zat. En toen kwam je er dus achter dat er een kloof was tussen wie hij denkt dat hij is en wie, hoe die zich presenteert en hoe die zich echt voelt. En toen dacht India maar kan niet de hele tijd op een podium gaan staan en dit verhaal vertellen als ik niet in contact ben met mezelf.

[00:28:26]

Toen is er dus achter gekomen dat er een kloof is. Heeft die zichzelf een halfjaar lang teruggetrokken? Op het hoogtepunt van deze Tour?

[00:28:34]

Ja, om iedereen als vrienden verklaren voor Gek van Gashi kunt u zoveel geld verdienen met de hele wereld overvliegen.

[00:28:40]

Hij is zijn eigen kloof gaan dichten en toen weer teruggegaan naar naar het podium om zijn eigen verhaal weer verder te vertellen. Hij heeft het over de identiteits kloof, hoe we lijken en wie we werkelijk zijn.

[00:28:52]

Eigenlijk kun je die opdelen. Die identiteits kloof in euh. Nou dit. Dus hoe gelijken de indie de identiteit die ik projecteer op de externe omgeving? Wie ik wil lijken? Nou ja, televisie. Euh. De Vaesrade. Nou ja, ik vond dit eigenlijk een van de d. Ik vond dit ook één van de leukste hoofdstukken omdat ik denk van ja weet je. Euh. Mensen zullen misschien deze podcast luisteren. Mensen zullen me wel eens op televisie hebben gezien.

[00:29:21]

Dat kan alleen. Dat is echt een totaal ander figuur dan euh, dan dat ik me voel of of ben.

[00:29:28]

En heeft dat ooit iets met je gedaan? Heb jij ooit gedacht? Ik voel me daar niet zo relaxt bij.

[00:29:35]

Ik heb ook wel eens gezegd Jore Kappen, maar ik heb geen zin meer in. Echt ja. En is dat doordat vertekende beeld ook? Ja ja. En wat is dan wat ze denken? En wat is dan het grote verschil?

[00:29:46]

Nou, het grote verschil is dat ik goedlachs ben en dat ik denk dat ik nou de zin in heb. Of ja, ook niet altijd hoor. Komt er ook wel de echte ik komt er af en toe wel goed doorheen. Euh, maar wel weer achter de kachel.

[00:30:01]

Ja, goed dat we gewoon denken dat dit te veel prikkels is. Ik doe heel weinig dus met social media omdat ik het gewoon niet kan. Ik word er heel gestrest van denk ik. Oude vinden mensen weer vanalles en ik wil eigenlijk ook. Ik wil eigenlijk helemaal niet dat er mensen naar me programma kijken. Ik heb het trouwens de mensen die luisteren. Kap ook gewoon hier met luisteren weet je. Dat is dan wat er allemaal in mijn eigen hoofd dan omgaat van jou.

[00:30:24]

Het hoeft voor mij allemaal niet. Maar waarom doe je dan? Sukkel dit? Deze hele rare dialogen, die heb ik maar regelmatig. Maar waarom doe je het dan? Geen idee. Nee, ik weet waarom je dood is. Nou, dit vind ik dus wel interessant om een gesprek te hebben met twee mensen die er bijvoorbeeld heel erg al veel meer inzitten dan ik. Dus veel spirituele zijn dan ik. En ik wil altijd ergens de balans ik.

[00:30:49]

Ik wil altijd een soort balans aanbrengen met respect. Een lach brengen. En dat vind ik gewoon heel erg leuk. Daar word ik echt heel erg blij van. Maar ja, dat kan ook in mijn hoofd voor euh. Nou hoe wij nu met z'n drieën aan tafel zitten, daar geniet ik van. Ja en dan denk ja ja.

[00:31:08]

Ja, je hoeft er eigenlijk niet meer mensen mee te luisteren dan dan dat bij 3 alleen ja, dan krijg je er weer geen geld voor. Maar grappig is dat.

[00:31:17]

Maar dat zijn veel mensen die dat op een bepaald punt in hun leven. Heb jij dat? Euh. Die kloof heb jij het zeker na?

[00:31:24]

Wat word je net toevallig? Zij besefte ik me net ook weer dat woord. In jouw podcast was ik te gast en daar hebben we hebben het heel veel over spiritualiteit en heb ik zoveel lieve berichten voor mensen op Radson. Ja, echt bijzonder hoe jij daarmee omgaat en hoe jij dat zo'n goed een plek geeft. Wel, ik heb de afgelopen twee weken hebben we best veel down gevoeld en juist heel erg in dat gevoel gehangen. En het is. Ik ben ook geen goeroe die het allemaal perfect weet en ik weet wel ja.

[00:31:47]

Ik kan het wel goed uitleggen en ik weet wel hoe het werkt. Maar t is niet dat ik dat altijd ook perfect kan toepassen, zeg maar. Dus net wat joode Spence het aan. In een lezing allemaal verteld. De mensen, maar dan thuis op de bank voelde zich ineens leeg, zeg maar.

[00:31:58]

Dus hebben een hele hoop mensen brengen ze begin dertig zijn dat ze merken dat ehm, wat andere mensen van inzien, niet alleen maar in het werk dat wij doen, maar iedereen, of je nou op het. Het lijkt nog veel erger als je in een kort zwart bedrijf werkt en waar je met je stropdas iedere dag naar je werk moet, maar dat je dat het niet overeenkomt met wie je echt bent en dat dat op een gegeven met gewoon niet meer kan.

[00:32:18]

Ik hoop persoonlijk dat ik op een gegeven moment ja maar voor mij was natuurlijk eenmaal een soort sex drugs, rock 'n roll, grote bek he. En dat ik op de achtergrond liep. Dit programma en ik wist niet wat er was, maar ik leefde mijn droom. Als ik in de auto naar huis reed, was ik ongelukkig ziek. Dat was zo'n rare. En nu, als ik terugkijk, denk ik ja, dat is gewoon omdat de dingen die je het allerlei.

[00:32:41]

Vond nooit. Daar waren mensen dachten dat ik de ware weinig mensen op de Nederlandse televisie die veel verder af stonden van meditatie dan ik, terwijl dat aan de achtergrond er wel was. En je kan dan dus dat liegen of dat plaatje. Als je dat blijft volhouden dan word je gewoon ongelukkig. Ja, tenzij je de niet iedereen. Maar ik denk heel veel mensen wel. Je kan niet altijd maar. Een soort van Saade opblijven, houden. Uiteindelijk dit boek overstijgen zelf eindigt eigenlijk met de praktijk, dus de vier weken meditatie, vier weken meditatie en ga je mediteren.

[00:33:19]

Zijn nadert weet ik niet. Dat weet ik niet. Nee, daarom zeg ik ik. Ik ben hier eerlijk over. Ik zou het wel graag willen, denk ik. Volgens mij heb ik het jou ook wel eens gezegd. Wat ik op dit als ik dit zo lees. Waar ik ervaring mee heb is flauwte.

[00:33:37]

Ja, en daarin is eigenlijk die beschrijving van dat je naar een heel andere golflengte gaat. Ik had eerst een paar minuten dat ik me enorm bewust was dat ik in een zoutvat lag, want het moet er voor je ogen komen. Dan ga je echt kapot wanneer ik. Maar het is zo zout dat je hoofd niet eens onder water komt. Dus het is een afgesloten ruimte waar je dus in gaat liggen. Ik weet niet of ik dit eerder heb verteld.

[00:33:58]

Maar ik doe het gewoon nog een keer. Je gaat in een afgesloten hok en er zitten is een bad. En dat is precies lichaamstemperatuur. Knetter sound, dus je blijft gewoon drijven. Ik kan, je hoeft je hoogstens op een kussentje te leggen of niks. Het is gewoon absurd. En dan lig je dagen in een pikdonkere bak waar je gewoon niks ziet. Dus eigenlijk alle externe variabelen, zeg maar alle prikkels. Allemaal alle prikkels, zeg maar de lichamelijke prikkels zijn weg.

[00:34:27]

Zo raar. En nou, ik denk dat ik na tien minuten was weg. Ik was er wel. Ik was niet aan de slaap omdat je ze in die Delta golfterrein. Daarom dus ik was er wel bij. Maar op een gegeven moment volgens mij ging het licht weer aan. Volgens mij ging het licht weer aan. Toen ik de. O ja, ik zat in het bad. Ik was gewoon heel, was heel ergens anders. Ik heb heel veel begeleide meditatie gedaan, ook op reis.

[00:34:51]

En dan heb ik kennisgemaakt met vaak. Ik moet super hard huilen, terwijl ik nooit huil en in één keer terugging naar een moment in mijn verleden. Uhm. Waarvan ik ja, ik heb vijf jaar een coach gehad, heb ik nooit gehaald terwijl daar alles aan bod is gekomen. En ik zit hier één keer en ik had een hele leipe van anderhalf uur begeleide meditatie. Ik weet dat ik emoties kan bereiken in mijn onderbewustzijn. Maar wat ik hier zo interessant aan vind is dat het een hapklaar stappenplan is en dat hij gewoon gaat begeleiden.

[00:35:19]

Maar ik ben wel benieuwd als jullie dit gaan doen. Wat willen jullie dan? Ik weet niet of dat zo je vraag.

[00:35:25]

Nee hoor, dat vind ik juist een hele goeie vraag. Ja, ik denk ik denk euh, maar dat is inderdaad wat het is. Ik ben een beetje huiverig voor inderdaad zeggen vandaag ga ik het doen. Ja ja, dat weet ik nooit zeker. Maar zeg het nu gewoon je gaat het doen zijn met je bewuste aandacht. BRUSSEL Als je gaat zeggen ja, ik ga. Ik weet niet of ik het ga doen dan. Dan kom je zelf wel dat je denkt.

[00:35:47]

Ik ga toch niet doen? Het gaat me toch niet lukken? Je zegt nu gewoon ik ga het doen. Ik ga mediteren staan. Ik wil, dat doe ik gewoon, zegt Lieve mensen.

[00:35:56]

Ook deze jongen gaat mediteren, is hij trots. Jaar na jaar goed. Het is wat. Wat zouden spnc en zegt ze denken doen. En daarna kun je pas zijn als het denken gaat over inderdaad wat ik. Ik zit ook in dat denken. Dus ik ik lees het. Ik heb mijn kennis vergaard. Een beetje meer analyses op loslaten. Rijden is niet genoeg.

[00:36:16]

Nee, dat is niet genoeg, dus dan moet je het doen en daarna kun je het pas zijn. En ik zou inderdaad wel wat dingen willen veranderen. Ik zou blijer met mezelf willen zijn. Ik ben redelijk ook al na. Net zoals Jasper. We zijn we zijn. Je zit met twee Downie aan tafel. Zo zijn we wat.

[00:36:32]

Wat we soms wat? Wat? Euh, wat depressief van geest. En dat zou ook minder euh. Willen hebben. Dus wat vrolijker, wat positiever. Dat ik dat ook kan geven aan de anderen.

[00:36:43]

En dat gaat de bladzijde toe waar al die emoties staan te kijken. Nee dus.

[00:36:47]

Dan heeft het niet zozeer met wat alleen de omgeving over mij zegt, maar gaat het meer ook. Wat heb ik de omgeving te geven?

[00:36:54]

Ja, jij en jij als Baete dus. Waar? Waar ga jij? Want je bent al begonnen. Ik zet meer van waar moet ik aan beginnen zeg maar. Ik kijk nu toch met eenzelfde gevoel, omdat ik dat nu ook expres een beetje meer aan het opzoeken ben, doordat ik me afleiding een beetje aan het loslaten ben. Dus ja, dat leren te transformeren, dat lijkt me wel heel interessant. Moeten we nog over de beoordeling hebben? Ja, ja, vind je.

[00:37:17]

Nou ja, ik denk dat iedereen vijfzijdige dat geef ik tenminste voor jou mag praten. Maar. Nou ja, ik. Ik heb zo gaandeweg wel wat kritische notes geplaatst. Er zijn nootjes gegeten, nootjes gegeten dus. Euh, nee, maar ik geef het toch vijf sterren jaar om.

[00:37:33]

Mimi, Mimi, Mimi. 5. Ja, ik ben nog eigenlijk nog veel enthousiaster, omdat ik nu laat merken omdat ik gewoon. Dit is gewoon echt fantastisch om inzicht in jezelf te krijgen. En dan gaat het zo veel verder dan wat ik al wist. Je geeft je tools om. Alle ellende die je rugzak hebt zitten om te bouwen, waardoor veel meer energie is voor andere dingen.

[00:37:56]

Dus dit is na vijf sterren plus waves ik ook vijf sterren.

[00:37:59]

Dus lijkt het jou nou, dat was weer denk ik dan. Dat denk ik ook. Ik Gwen. Super. Bedankt dat je er was. Ik ben blij dat jij met ons dit boek wilt bespreken. We komen geen betere gast bedenken om dit boek te bespreken dan jij.

[00:38:12]

Ja, dank je wel dat ik dat we dit hebben gedaan, anders had ik dit nu niet in twee dagen daardoorheen. Pond.

[00:38:18]

Precies. Lieve mensen, ik. Ik word een veel positiever mens. Ik ga mediteren, floten en floten flauwte en mediteren. Ik. Ik. Ik vind jullie mooie mensen en ik vind het leuk om met jullie dit boek terug besproken te hebben.

[00:38:34]

Mazzel was zo.

[00:38:37]

Volgende keer in de zelfhulpboeken club. Danny Froger. Mannen.

[00:38:41]

Hoe is het? Ik heb me deze week heel erg veel zin om met jullie astrologie voor beginners door te nemen. Ik ben er helemaal ingedoken, dus ik ben heel erg benieuwd wat jullie daarvan weten. En zoals jullie weten ben ik natuurlijk heel erg zweverig. En en en dan zie ik het helemaal zitten. Dus nee, ik maak je borst maar nat. Astrologie voor beginners.

[00:39:03]

Borrel bonbon.