Transcribe your podcast
[00:00:02]

Dit is een podcast van 3FM en de KRO NCRV Jes was een meer Howman en jeetje, ik ga even naar het ziekenhuis, want we gaat onder hebben over jouw kloppende vingers op mijn kop, op de bus vinger.

[00:00:19]

Eigenlijk heb dus Kruimeltje Ruiterstraat helemaal stijfjes klimtouw.

[00:00:25]

Maar we gaan het ook hebben over de zeven spirituele wetten van succes. Als je deze toepassing je leven dan. Ja, kun je eigenlijk alles bereiken wat je wil? Volgens Deepak Chopra. We gaan het hebben over de angst vandaan voor de dood.

[00:00:39]

Ja, en het stinkt ie ondertussen weer naar poep.

[00:00:41]

Ook ik geloof dat veel alcohol bij de zelfhulpboeken. Club PopCap Podcast voor luie lezers met existentiële vragen leidt dit keer de hoek. De zeven spirituele wetten van succes. Vandaag te gast in de boekenclub New. Jawel, dames en heren, welkom bij de alweer de allerlaatste aflevering van. Wat zit je nou met je poten controle. Ik ben niet zo doof als jij hoor. Je zet hem keihard nodig. Is die van jou? Ja jongens, ik gaat helemaal mee.

[00:01:20]

Heb jij met je vingers? Ja, dames en heren, u luistert naar de allerlaatste aflevering van de zelfhulp boekenclub van deze serie. In ieder geval deze reeks.

[00:01:31]

Ja en het euh bestaan tijdens eens. Misschien moeten we uitleggen wat er gebeurd is.

[00:01:39]

Ik baal hier nu van dat ik nu een Puss vinger heb, want ik dacht al van Rabe hebben.

[00:01:44]

Ik wil niet nee, maar ik baalde ervan. Ik dacht al van nu hebben we jou uitgenodigd. Daan, Daan, Daan, Boom, we kennen jou allemaal euh. Van het programma. Streetlab is leuk om zo Gamma Zoo aan te kondigen, want dat hebben wij natuurlijk met z'n vieren. Euh ja, zie ik funny feli programma. Ja. En toen dacht ik ben Hope eigenlijk in deze podcast ook jou een beetje? Euh, gewoon euh, wat wijze lessen eindelijk eens bij te brengen.

[00:02:09]

Oh ja, en dat. T is een keer een serieus gesprek word ik. Ik heb ik vandaag een puss gingen en zag ze de hele dag over een pushing we.

[00:02:19]

We komen ook net van de de spoedeisende hulp af. Ha ja, dat is wel serieus. Daarom nemen we nu pas ook euh, oma, om half twee s nachts.

[00:02:28]

Nemen we dit al? Ja, nee, ja, ik zat er al vanochtend bij de huisartsenpost. Euh, want ik? Ik bijt. Ik heb slechte gewoonte om hun nagels te bijten. En toen? Euh, toen ging dat zo'n velletje zo nagelriemen kan dan ontsteken als je zo'n velletje hebt, tapijtje de Raaff. Toen ging dat groeien.

[00:02:45]

Toen kwam er nou pus uit vier, nu al de grootste EUclaim. Maar ik ga er zo meteen wel een foto van maken en dan lekker op Instagram zetten. Nu denken mensen ja, hoe erg kan het zijn, maar het is een dikke pushing. Het is glimt. Het is echt een hele dikke pus. Hij glimt eigenlijk. Ja ja. Maar goed, laat het snel over het boek gaan hebben. Euh, wil jij een? Ja, ik dacht misschien kunnen we toch even de flaptekst doen?

[00:03:13]

Want mensen denken ja, wat is dit? Die zeven spirituele wetten van succes? Zal ik die gewoon even voorlezen?

[00:03:20]

Ja, ook de zeven spirituele wetten van succes. Succes is niet altijd het resultaat van hard werken, zorgvuldig plannen en tomeloze ambitie. Deepak Chopra laat zien dat er een andere spirituele manier is om succes te boeken. Als we onze ware aard doorgronden en in harmonie leven met de natuur, wordt ons leven vanzelf plezieriger. In de zeven spirituele wetten van succes Deepak Chopra uit zijn rijke kennis bron en zegt hij zeven krachtige principes uiteen die iedereen eenvoudig kan toepassen om in alle gebieden van het leven succes te boeken.

[00:03:55]

Ja, ja, dat is dus euh, ja, vind ik wel wel echt wat in dit boek staat. Daan, jij bent te gast in onze podcast. Erg gezellig. Ja, omdat niemand kon. H. D. D. D. Daar klopt het eigenlijk op neer. Dat is niet helemaal waar, want wij hebben het. Wij hebben het. Nou ja, je weet je kent ons al langer dan vandaag. Jij weet hoe wij hier er mee bezig zijn.

[00:04:19]

Je weet ik heb alles geluisterd. Ook trouwens dat alles geluid. Ik vond het echt heel tof. Nou, dat vind ik echt. Vind ik leuk hoor.

[00:04:25]

Ja, ik vind je lezers ook heel knap. Nee, maar wij dachten wel zo vaak ja. Ik zou het hier eigenlijk ook wel eens uitgebreider over willen hebben. Euh. Bij ons in de podcast om dat jij altijd ook wel enige weerstand tegen chakra's euh spirituele wereld überhaupt hebt. En. En ook al een beetje van een zijden draadje naar ons gesprek af en toe misschien luistert. Ja, na ik. Ik heb de. Ik heb er niets op tegen.

[00:04:53]

Daar wil ik wel mee beginnen, maar ik vind het gewoon euh, wat lastiger omdat. Dus als Jasper, als jij mij dus vertelt over een therapeut die in een vorig leven kan kijken bijvoorbeeld. Ja, dan is dat voor mij. Is dat moeilijk? Ja, ik. Ik geloof daar niet in. Ja en. Maar ik vind het wel super fijn als jou dat helpt. Ja. Dus ja, ik weet niet of ik daar dan te nuchter voor bent.

[00:05:19]

Maar ik ben vroeger bijvoorbeeld ook. Ik heb het ook maar weer over iets gehoord te beginnen. Ik heb eczeem.

[00:05:29]

Euh, nee, ik heb. Ik heb er heel heftig. En daar ben ik vroeger echt stad en land voor afgereisd om het juiste zalfje of het juiste dingetje. En mijn moeder, die was even fanatiek in India. Daar ben ik er ook heel dankbaar voor. En toen waren we op een gegeven met ook bij een arts biomedische geneeswijzen. En die was ook vrij spiritueel en had opleiding gevolgd in India en deed heel veel met plantjes en groetjes. En daar sta ik dan ook heel erg voor open.

[00:05:59]

Uhm, alleen hielp geen reet.

[00:06:02]

Gewoon wat proberen boeren een beetje inhalen, maar dat lukte niet. Maar het is echt een golfballen, want jij zit sowieso al de hele dag in Seppe. Zit die met Kerry op shirt op zijn witte shirt? Hij loopt de hele avond al te te te te te winden. Maar nee te zeggen.

[00:06:21]

Ik heb het over het boek heel paar groot. We hebben een boeken uitgezocht.

[00:06:27]

Euh, dat hebben Jasper en ik samen gedaan. Omdat we dachten van hoe krijgen we Daan zover om in te gaan zitten en een boek te lezen? Ja, jij bent net zoals ons een eigenlijk een slechte lezer. Ja, ik was ook heel blij met deze podcast. Eigenlijk zou ik baalde toch ook wel een beetje dat ik nu zelf zo'n boek moest gaan lezen. Maar we hebben echt het t. Denk ik, het dunste boekje dat we konden vinden.

[00:06:48]

De zeven spirituele wetten van succes van Deepak Chopra. Uitgekauwd 126 bladzijden. En het is ook het. De letters zijn nog groter dan 1 dan zeg maar Gijp van Michel. Michel van Egmond. Ik heb dit boekje echt zo gigantisch snel uitgelezen of het ging ik niet makkelijk. Maar dat is ook het gevaar, want ik heb er nu toch al weer even twee keer doorgelezen. Uhm, je moet het wel echt goed en veel lezen en je kunt dit echt goed toepassen denk ik.

[00:07:18]

Maar dan moet je het ook echt doen en niet effe doorlezen als een kort boekje. En ik oh ja, het was leuk. Nee, ik heb er dus best wel lang over gedaan. En dat komt omdat ik ben. Dus jullie zijn inmiddels getrainde zelfhulpboeken lezers. En wat er daar in gebeurd is? Kijk. Ik lees als ik lees ik lees sowieso heel weinig, maar als ik lees dan lees ik een roman meestal en dan gaat het verhaal ergens heen en bij dit is het niet.

[00:07:42]

Daar zit niet een duidelijk beginnen, een eind. Dus het is niet heel belangrijk. Je wil niet weten wat er aan het einde van het hoofdstuk gebeurt. Dus je moet heel erg je aandacht erbij houden tijdens het lezen. Ik heb dus zinnen. Nou, ik denk sommige grappen wel tien keer opnieuw moeten lezen. Ik kan misschien straks een aantal voorbeelden geven van het. Hij heeft namelijk wel.

[00:08:01]

Hij heeft het heel wollig of ik weet niet of dat een vertaling is. Maar het is heel wollig opgeschreven. Bij een bank het totaal niet mee eens. Ik vind echt. Daarom hebben we nu zeven zelf al boeken gelezen in deze reeks. En dit is echt veruit het meest complete praktische Zilverboek dat ik nu gelezen. Ik vind het oprecht. Ja, ik weet niet of ik het durft te zeggen, want zij gaan toch. Ik vind het denk ik het beste zelf.

[00:08:25]

Een boek dat ik tot nu toe heb gelezen. Magdala nu al. Dat ik nu al weer bang ben voor de komende weken. Dat we dood worden gegooid met 1 wetten van Deepak Chopra. Ik ben al de hele tijd Jeppe en stuurde me net wij komen hier naartoe. Had hij de trein gemist en toen zei die ik niet, dus ik had hem niet gemist? Ja, ook zei de wet van subsidies de schulden van het UWV weer. Waffel e jij kwam je dus heen.

[00:08:50]

En toen zei je nou, ik heb Deepak Chopra toegepast, want daardoor ben ik nu toch nog met drij gegaan, want hij was dus te laat voor zijn trein. What's new? En toen was ie uiteindelijk toch. Niet te laat omdat de treinvertragingen had en toen lag dat aan Deepack. Euh, welke wet was het ook weer? Euh, effe denken. De wet van de minste mins verzet vermeende wintersfeer sinds de weerstand. Ja ja, want ik was eens op de fiets en ik fiets altijd door het Vondelpark als ik naar station Zuid ga.

[00:09:24]

En toen door de. De korona en de drukte nu in de parken hebben ze heel veel ingangen dichtgedaan. Dus je kwam bij mijn ingang aan en die was dicht. Maar er was al een klein hekje waar iedereen overheen ging met gewoon overheen stapt en ik heb mijn fiets eroverheen getild. Ik denk ja moeten snel mogelijk in de trein. Toen ben ik door het park gefietst. En toen kwam ik aan bij de uitgang waar ik normaal eruit ga.

[00:09:45]

Maar dat is natuurlijk licht, maar ik heb het allemaal geaccepteerd, aanvaard. Ik heb ook gezegd Jo, euh, ik ga keihard fietsen mijn best doen. Maar ik vind het ok dat ik de trein niet Garain. En toch. En juist als je dat doet is niet focussen op dit moet ik hebben. Dan krijg je het. Dat is een van de wetten van de spirituele wet van succes. Maar dan misschien in jouw eigen woorden. Wat heb jij als basis uit dit?

[00:10:11]

Uit het boek gehaald? Als je nu hier bij ons aan tafel zitten denk ik nou dit heb ik eigenlijk meegenomen of de meeste bijgebleven. Euh ja, wel meerdere dingen.

[00:10:20]

Ik zie het eigenlijk een beetje als een soort euh. Handleiding voor het voor het leven. Uhm en ik zijn zeven hele goeie uitgewerkte euh. Handvatten om euh, die hij je geeft om om het leven wat makkelijker te laten verlopen. En dus uhm ja, dat zijn dus die zeven wetten. Wat dingen die ik heb onthouden zijn. Euh, stilte accepteren. Dat is iets waar ik dan de laatste tijd wel wel erg mee bezig ben geweest doordat ik zat eigenlijk in een periode waarin ik me kop aan het afwerken was, omdat ik fulltime Anatool was met een theatershow en daarnaast nog twee programma's aan het maken was.

[00:11:03]

En ik stond zo'n vier à vijf avonden in de week op te treden. En toen stopte dat ineens vanwege de Krohne crisis. En toen zat ik dus ineens noodgedwongen thuis. En toen werd het stil van Van V. V. Voor het eerst in een heel lange periode in leven. En dat zijn eigenlijk. En dat schrijft Deepack dus ook in het boek. Is dat het heel belangrijk is. Volgens mij is dat in de eerste set al wel. Euh.

[00:11:28]

Dat heet de wet van de pure potentially tijd. Als ik het goed begrijp. Mar of euh. Daarin heeft hij het eigenlijk over mediteren. Wat jij? Euh, ik moest ook heel veel aan jou denken Jasper. Door het boek. Omdat jij sowieso heel erg bent veranderd door de meditatie retraite. Die heeft de stilte retraite die jij hebt gedaan. Uhm, dat die stilte die er toen in mijn leven ontstond heeft mij ook weer heel veel goeds gebracht.

[00:11:56]

Ik had het in mijn theater ook daar heel erg over dat ik al constant bezig ben met stiltes opvullen en volgens mij met ons vele anderen die op het moment dat jij op station eventjes zit en het valt even stil. Dat je dan naar je broekzak broekzak grijpt om je telefoontje te pakken en de tijd en ver weg te scrollen en op moment dat je dat niet doet. En bijvoorbeeld in de natuur gaat staan en luistert naar wat er om je heen gebeurt en dan kan.

[00:12:26]

Dan komt de creativiteit dus naar je toe, waardoor de hele mooie nieuwe dingen kunnen ontstaan. En uhm ja, dat ervaarde ik wel zo aan het begin van deze hele maar wat magits storm. Ja nou ja, ik. Ik heb je gezien in die periode. Op een gegeven moment is het te veel geweest. Is het eigenlijk gewoon teveel? Ik denk dat we dat wij drie alle drie ook wel kennen. Ja uhm. Maar wat maakte dat je het altijd wil opvullen?

[00:12:57]

Ja, omdat ik ook wou, omdat ik ook wel bang ben voor die bang was voor die stilte tussen pediaters, zijn minder dan meerdere dingen waarvoor ik bang ben in een stilte.

[00:13:07]

En sowieso als ik s avonds in bed lig. En ik heb sowieso een aantal verboden onderwerpen in mijn hoofd. Eén daarvan is sowieso de dood. Daar ben ik echt crazy bang voor. Omdat ik gwa. Ik wil dus niet dat het stopt. Dat vind ik. Dat vind ik niet te verkroppen. Of dat er mensen verdwijnen, dat vind ik echt. Maar je wil dat dit leven niet stopt. Ja, dit is ook in mijn hoofd.

[00:13:31]

Is dit het enige leven? Ik weet dat jij het type ActionAid ook? Inderdaad, het leven is oneindig, maar ik vind het wel mooi wat jij daarover schrijft. Trouwens over of over het leven dat. Dat dit dus een kortstondig moment is van ontmoetingen. En ja, maar in die zin zeg je dus eigenlijk denk ik dan altijd als je ze echt heel erg bang voor de dood ben, ben je dus eigenlijk ook wel euh. Heel content met wat het hoe het gaat.

[00:13:55]

Ja, maar dat komt ook omdat ik ze euh, het fucking leuk vind wat ik doe, wat ik allemaal meemaken, wat ik allemaal doe en de mens van wie ik hou. En dat wil ik gewoon allemaal niet. Ik wil niet dat het stopt. Dus dat is eigenlijk iets heel erg goed. Ook de momenten dat ik er minder last van hebben van de dood zijn ook momenten dat ik ongelukkig ben. Dus dan? Dan denk ik ja, dat ben ik daar gewoon niet mee bezig.

[00:14:18]

Ander verboden onderwerp is is Jaish Ander. Ja, daar ben ik gewoon bang voor.

[00:14:24]

Ik ben gewoon bang dat we dat twee keer overstroomt en dat ik dat we allemaal naar de klote gaan. Euh, ik ben bang voor de nieuwe technologie om Eddy Wally eventjes te citeren. Dus ik ben ze eten. Een phet film over ex machina dat ze over robots die de wereld overnemen van Bangkok.

[00:14:47]

En het ben ik ook bang voor ja, en waar ik ook nooit over mag beginnen te Riau is de oneindigheid van het heelal, de oneindigheid van het universum. Ja, daar ben ik ook echt, dat vind ik vrij. Nou ja, we waa de punten die jij noemt aan. Het zijn allemaal wel dingen waarvan ik denk van. Het is een licht ongrijpbare dingen. Ja dan. Ja, dat is zeker iets ergs. Maar ik vind gewoon eng als ik, als ik naar het gebied ga dat ik denk van.

[00:15:10]

Dit heeft uiteindelijk allemaal niet bestaan. Wat er nu gebeurt omdat dit tenminste het heeft wel bestaan. Maar bedoel dit dit stopt. Ja maar of er dan geen waarde heeft, dan heeft het toch juist heel veel waarde? Jij kijkt natuurlijk heeft het heel in de toekomst ja. Hoewel dat er hier zijn.

[00:15:27]

Ja in het ragga de kracht. Ja, dat is wel natuurlijk, maar dat is ook zo. Maar wat ik dus wel fijn aan dit boek vind is dat de dat dat het ook kan helpen bij. Bijvoorbeeld als je ook erkent dat je zonder angst een van die angsten hebt die ik dan heb. Ik heb er overigens niet in het dagelijks leven heel veel last van hoor van. Ik ben niet iemand met angststoornissen, maar uhm. Dat dit boek daar ook wel bij kan helpen.

[00:15:53]

Nou, ik denk dat er dan bij de tweede wet aankomen eigenlijk de wet van het geven. En dat betekent ook gelijk de wet van het nemen. Ja dat het heel erg gaat om uh. Zitten de de deur, de kosmos, de oneindige kosmos, dan ziet hij eigenlijk als iets een een soort ja, een soort groot organisme waar het alles in verband staat. Daar komt het ook wel redelijk terug in de kracht van het nu. Alles is eigenlijk een beweging, dus het is steeds een dynamische wisselwerking tussen geven en nemen.

[00:16:26]

Dus als jij iets heel graag wilt doen moet je het ook kunnen geven. Dus ook als jij een bepaalde wens hebt moet je ook dit geven aan andere mensen, dus ook hun ook andere mensen dit gunnen. Ja, wat ik heel erg tof vond daaraan vind ik sowieso tof aan het boek is dat het zo concreet wordt gemaakt. Ja, ik kan me voorstellen dat bij heel, heel, heel veel hulp boek. Volgens mij heb ik jullie horen zeggen over the art of new evening giving, een vak dat daar moeilijk is om echte handvaten te krijgen van hoe.

[00:16:55]

Maar hoe pas ik het aan toe? Bij bij Deepak Chopra. Die geeft echt hele concrete dingen. Dus bijvoorbeeld bij dit hoofdstuk zegt ie dan van geef. Als je ergens op bezoek gaat, neem iets mee voor iemand. Ja, altijd zit je altijd, al is het iets heel kleine materie. Materieel zijn, het kan ook een compliment zijn of een gebed. Ik weet niet precies wat hij bedoelt misschien? Of een een en een soort van een spreuk of een wens voor iemand anders.

[00:17:21]

Of een bloem gewoon langs de weg toewensen dat je minder scheten laat. Dat zou ik inderdaad, al is het een lavendel bloemetje plukt. Maar dat vind ik echt heel erg leuk omdat ik het proberen. Ik merk aan mezelf bijvoorbeeld wat mij de zin kan verrassen en gelukkig kan maken is als de caissière tegen mij ineens begint te praten. Zo van hé. Euh, weet ik veel. Ze hoeft alleen maar te vragen of hij alles goed dat je dat je dus door iemand anders iets te geven, namelijk aandacht of.

[00:17:56]

Iemand zich niet als een nummertje laten voelen dat je iemand uit heel gelukkig mee kan maken. Het is zoiets kleins. Ja, en je krijgt het daardoor dus ook terug. Ja precies ja, dat g. Dat zegt hij daar mij ook heel erg. Daarover denk ik wel in dit boek van t. W. Dat bedoel ik met wollig. Het gaat dan een heel hoofdstuk over. Ik snap dat je deel gelaagd moet uitleggen, maar ik denk soms ook van ja, maar de zin.

[00:18:20]

Je oogst wat je zaait had hier ook volstaan. Ja, is toch goed om het even uit te leggen, ja, ik. Ik kijk dat je het begrijpt. Dan denk je van ja. Ik begrijp dus. Ik vind het onnodig om dit zo te lezen. Maar toch. Ik ben ook zo niet eens met mensen die zeggen ja, zelfhulpboeken lijken allemaal op elkaar. Als je er een paar hebt gelezen, dan begrijp ze allemaal. Ik heb iedere keer weer als ik lees dat ik toch ook al zijn de dingen die heel goed met elkaar overeenkomen.

[00:18:49]

Tussen de verschillende boeken heb ik ook, zeker met dit boek weer dingen die ook heel goed overeenkomen met de kracht van nu, bijvoorbeeld toch op een andere manier zijn geformuleerd. Waardoor ik toch weer denk van ja, dat is ook zo aan het. Het inspireert me toch weer. En ik denk toch dat je er echt iets aan hebt om op zo veel verschillende mogelijke manieren dingen te leren en komen op het woord dharma.

[00:19:13]

Je gaat te ver gaat. Je gaat te veel. Je gaat nu naar de dag zijn, nu bij je weet ik. Maar er zijn bij wet nummer drie. Euh, nee. Wet van het karma. Maar daar was boos op. Stijn mag toch prima naar de darm? Laat het een beetje op vogelkenner. Nee, nee, nee. Ow ik, daar komt u toch al in? Nee, de darmen, die zitten op het ijs. Jij hebt het karma.

[00:19:33]

Dharma is het doel van het leven. Het is de luisterrijk karma en dharma. OK, laat het begin even gewoon opnieuw bij de wet van 1. De wet. 3. De wet van het karma ofwel oorzaak en gevolg. Ik denk dat veel mensen wel een soort idee hebben van wat karma is.

[00:19:50]

Uhm, het is een beetje het karma is en het komt erop neer dat eigenlijk. Euh, kijk maar eens gewoon stukje voor. Of je het nu leuk vindt of niet. Alles wat er op dit ogenblik gebeurt is het resultaat van de keuze die in het verleden hebt gemaakt. Helaas maken veel velen van ons de keuze onbewust, waardoor we niet in de gaten hebben dat het keuzes zijn. En toch zijn dat eigenlijk ieder moment in je leven in het nu.

[00:20:16]

Maak je keuzes of je door hebt of niet. En deze keuzes die euh. Zet weer iets in stand. Wat karma is, zeg maar. En dat krijg je dus ook weer terug. De wet van wederkerigheid, een mooi en zelfs een wet. Ja, een nieuwe wet of de oogst wat je zaait. Gaat het over Constand keuzes maken? Jasper is constant keuzes worden van de keuzes die je maakt. Want je kunt al zeggen jaren kon ik niks doen om dit in dit gebied waar je je hebt die keuze gemaakt.

[00:20:44]

Ja, alles en de staat ook ergens. Omschrijving van hoe je dan die keuze moet maken. Want je hebt bijvoorbeeld heel veel mensen die niet kunnen kiezen. Nou ben ik op zich ook wel iemand die soms moeite heeft met keuzes. En daarover beschrijft die dan heel erg. En dat is echt een cliché, maar het is heel fijn om te lezen naar het hardly.

[00:21:03]

Ja, hoe je. Hij geeft echt Doelse, hoe je beter naar het hart kunt luisteren. Het is inderdaad ook weer even die de stilte opzoeken en eventjes echt proberen te denken. Wat? Wat zegt mijn gevoel? Je hebt soms als je een keuze maakt of je ergens ergens naartoe gaat, dat je al een beetje een ja ergens een gevoel hebt van in hoever dit moet doen. En dat gevoel ja je je gut feeling. Hij geeft echt aan hoe je daar jouy daar zelf in kunt trainen om daarnaar te luisteren.

[00:21:36]

Ja, dat vind ik. Zou ik zeggen hoe hij het hart beschrijft. Verhoek erg mooi. Het hart is intuïtief holistisch, contextueel, relationeel. Het is niet gericht op winnen of verliezen. Het zoekt contact met de kosmische computer, de zaakjes, het veld van pure potentially tijd. Ik vind dit zo echt dit weten te zuiveren. Nee, ik vind het allemaal veel te ingewikkeld beschreven. Ja, wat ik zo mooi dera vinden ze dat jij zegt dat je hard die die Charlot eigenlijk V-1 met dus de kosmos.

[00:22:06]

Want ja maar kijk eens weet welke keuzes je moet maken. Is de kosmos. Iemand die nadenkt? Ja, want de kosmos heeft de grootste intelligentie diner en deed wat jij. Wat jij nu zegt is eigenlijk wat. Wat ik dus bedoel te zeggen denk ik. Ik denk namelijk dat hij zegt eigenlijk zou je minder moeten nadenken. Ja en het laten gebeuren. Maar daar ben ik het bij. Ben ik het volledig mee eens? Jij zegt is de kosmos iemand die nadenkt?

[00:22:34]

Dus ja, als ik misschien wel als mens hoef niet na te denken in de kosmos is pure intelligentie dus die die. Die maakt gewoon de juiste keuze wat voor jou op dat moment de beste keus is. En dat is wat je hart doet. Ja ja, en toch luister ik hier naar en dan hoor ik gewoon hele zweverige praten.

[00:22:52]

Het is een beetje hetzelfde als als ik in het Engels lees. Ik ben gewoon constant dingen aan het vertalen naar Jip en Janneke taal. Ja, als ik lees de holistische potentially tijd van Kosmos zie 1 portie passie, dan denk ik. Sorry, ik moet even opnieuw beginnen ja, maar de Saunière gemeubelde zijn helemaal niet erg alleen. Daarom heb ik ook moeite met het boek. Maar misschien heeft het ook met me eens. Volgende week behandelen we gewoon even wetten van Donald Duck met tekeningen dat ook één van mijn doelen in mijn leven om spiritualiteit meer concreet duidelijk te maken.

[00:23:29]

Voor mensen die wat moeilijker het wat moeilijker hebben om spiritualiteit te begrijpen. Zelf wat we hier proberen. Een foto heeft pixels. Als je een foto van een afstands iets, zie je gewoon een plaatje. Maar al die pixels, dat zijn eigenlijk kleine vakjes die informatie vertellen. Maar eigenlijk zijn die vakjes zijn allemaal t zelfde, maar ze dragen allemaal andere informatie met zich mee. En dat is eigenlijk wat het universum ook is. Het is eigenlijk allemaal hetzelfde is allemaal energie.

[00:23:54]

Maar het zijn allemaal kleine. Het plaatje is met andere informatie en daardoor zien wij in de stoffelijke wereld waarin we leven, zoals Deepak Chopra zegt. Zien wij dingen, ervaren wij dingen, voelen we dingen, maar diep vanbinnen zijn wij gewoon diezelfde. Energiek is en zijn we allemaal met elkaar verbonden. Ja, we zijn allemaal Settle en we zijn eigenlijk van allemaal dezelfde grondstoffen gebouwd. Wij alle mensen hebben DNA, wat trouwens ook nog heel erg overeenkomt. Alleen maar een paar dingetjes anders lijken op heel erg op dieren.

[00:24:27]

En ja, we hebben helaas euh een helaas zeg ik nu maar het ook er weer een groot geluk. We hebben een goed stel hersens waarmee we kunnen kijken naar het verleden, naar de toekomst. En euh, dat brengt heel veel problemen met zich mee. Ook heel veel mooie dingen, maar ook van mooie dingen. Ja, want wat hij dus ook schrijft in het boek. Doordat je kunt denken kun je ook je lot bepalen. Dieren, de natuur, die beweegt gewoon in een soort dans.

[00:24:56]

En dat. Dat gaat allemaal vanzelf. En dat gebeurt gewoon. En dat is heel mooi, maar wij. Omdat wij dus dat denkend vermogen hebben, kunnen wij dus ook onze toekomst bepalen. Door deze zeven spirituele wetten toe te passen. Wat ik me mooi vond over wat je zei, over die of wat Deepack eigenlijk zijn. Ik vind trouwens dat als ik Deepack zeg moet ik gewoon denken aan gewoon een rapper.

[00:25:17]

Het klinkt ook als Tupac, maar die Parkes Shakur, Deepak Shakur. Maar wat hij inderdaad zegt over de de staat van zijn. Dus uhm, en gewoon zijn zonder dat je iets doet. Volgens mij is dat ook een beetje waar. Wie weet wat je aan doen met als je aan het mediteren bent, is waar wat jij hebt gedaan in die stilte retraite. En wat ik een hele interessante vraag vind. Euh, daar heb ik het. Tijdens het schrijven van mijn theatershow over gehad met Peter Heerschop.

[00:25:49]

Uhm, wat blijft er over? Als je dus alles weghaalt. Dus wij hangen onze identiteit mis en dat doe ik zelf ook heel erg als je op een feestje bent. En je spreekt iemand die je niet kent als een van de eerste vragen die stelt en. En wat doe jij in je dagelijks leven? Alleen als dat allemaal wegvalt.

[00:26:10]

Dus als mijn hele Instagrampagina en maar ik voel me wat misselijk.

[00:26:17]

Dit is dus ja, maar dit is dus het ego waarheid. Ook heel erg over van de zee egel waar je erg los van moet komen. Uhm, als je dat allemaal weghaalt dus je je identiteit hang. Je mag aan je beroep is je dat weghaalt. Wie ben je dan? Nou, als je dit echt interessant vindt. Daar gaat de kracht van het nu nog veel meer over en ook veel langer en nog veel. Bolliger overigens.

[00:26:39]

Maar ga ik die echt lezen?

[00:26:41]

Maar uh, wat ben je dan? Ja, eigenlijk wie je er bent? Ja, puur en wist ik heel mooi om daar juist naar te zoeken. Maar ik denk juist dat ik dus de door al die stiltes op te vullen dat ik daar juist verder van aan toe aan het weg huurlijnen.

[00:26:56]

Niet dat ik bang ben voor wie ik. Voordat echt ieder mens had. Ja, en daarom vind ik het dus wel heel bewonderenswaardig wat jij hebt gedaan op die stilte retraite status B. Daar is best lef voor nodig om dat aan te gaan om dus gewoon drie jaar stil te zijn. Hoelang heb je na tien dagen, tien dagen om tien dagen stil te zijn? Je kwam wel helemaal happy terug. Ja, maar uiteindelijk ben je je eigen beet. B.

[00:27:20]

Uiteindelijk ben je toch zwevend en boven de grond en ben je met beide voeten b voet op de grond. Sta je weer en sta jij veel harmonieuze in het leven. Het is echt waar dat. Het heeft je echt zoveel opgeleverd. En jij hebt zo'n ontzettende groei gemaakt door zoiets doen. Dus ik vind hem z'n dagen. Maar eigenlijk zijn er maar 10 dagen op een mensenleven. Wil me dat veranderen? Stel je voor dat je dit gewoon wekelijks doet. Gewoon dat je dat vanaf jongs af aan op de op op school op de basisschool eigenlijk gewoon leren te mediteren dit toe te passen.

[00:27:52]

Dan zou de wereld zo veel meer in harmonie zijn als dat zou gebeuren. Ik weet niet hoe voor iedereen zo helpt. Kijk, jij staat echt weer voor open. Nou ja, ik denk dat als je van jongs af aan als kind leert dat al. Want dan is het net zoals als rekenen. Ja, als je dat gewoon leert, dan is het normaal, zegt Van der Leer je daar gewoon mee omgaan. Maar wie ben je inderdaad? Als alles wegvalt?

[00:28:13]

Ja dat is, dan zou dan je ware aard zijn. Als je je identiteit zo gaat koppelen aan wat je doet of wat je wat je hebt of hebt bereikt, dan wordt het inderdaad een heel pijnlijk verhaal als het ineens weg is.

[00:28:27]

Dus ja en nee, want wat daar weer op aan wat daar? Sorry jazzplaten. Ik wil ook wat daar weg. Wat daarop aansluitende haalde je lid in een van de vorige podcasts over met met Sef bijvoorbeeld dat je dus meer moet focussen. Dat zegt Deepack ook ergens op. Euh, het. Het bezig zijn met je vak en niet de resultaten daarvan. Dus inderdaad, ik neem een liedje op en ik vind dat liedje opnemen zelf al leuk genoeg. En daar ben ik al gelukkig.

[00:28:57]

Maar en hoe het uiteindelijk gaat scoren dat? Daar moet mijn geluk niet van afhangen. De wet hierna is de wet van de minste weerstand, daar gaat het hier eigenlijk ook over. Als je stopt met jezelf belangrijk te maken en de hele tijd naar de buitenwereld te laten weet van hoe belangrijk je bent. Hou je dus heel veel energie over voor creativiteit bijvoorbeeld. Nou. Wat heel erg leuk is. Dat kan heel erg leuk vind is dat je euh, Deepak Chopra haalt.

[00:29:26]

Dongguan aan. Jawel, Holme geworden. Want de lessen van Dongguan die we met z'n vader keizer zijn, worden besproken in de tweede aflevering van dezelfde boekenclub. En dan wil ik even de zak met voorlezen. Dat vind ik erg leuk. In de kunst van de dromen, zegt Dongguan tegen Carlos Castaneda. De meeste energie verspillen met het bevestigen van onze belangrijkheid. Als we wat van die belangrijkheid konden kwijtraken, zouden er twee bijzondere dingen met ons gebeuren. Ten eerste zouden we de energie vrijmaken die we nu nodig hebben om te proberen de illusie van onze grandeur op te houden.

[00:29:59]

En ten tweede zou het al genoeg energie hebben om een glimp op te vangen van de werkelijke grandeur van het universum. Ik denk dat dit citaat zoals ik ook op zoek. Ik vind het geweldig. Ja, ik vond het een mooi en merk je trouwens gaandeweg deze podcast serie ook Jasper. Dat ik ik ik steeds vaker jou gewoon heb laten voorlezen vind ook heel fijn. Ik vond accepteert dat dit ook weer de wet van de minste weerstand Fantasyland tegen mij voorlezen die die acceptatie.

[00:30:28]

Ik denk dat dat wel een punt is. Dat dat altijd een groot probleem is en misschien ook wel nog een tijdje zal. Zou zo blijven.

[00:30:38]

Ja eigenlijk als je alles accepteert in het moment, gewoon nu. Dan heb je eigenlijk geen problemen als je altijd maar gewoon alles zou accepteren. Hij zegt hier ook. Ik zou weten dat dit moment is zoals het moet zijn omdat het hele universum is zoals het moet zijn. Maar dan kun je ook niet goed worden ergens in. Dus als ik zou accepteren dat ik een liedje opneem. En het klinkt als een natte krant, maar ik ben daar ook mee, mochten we al werken om het beter te laten krijgen.

[00:31:07]

Maar je moet het accepteren dat het nu echt niet goed klinkt. Dit is dat bereik je meer mee dan denken. Ik accepteer niet dat ik ik accepteer dan niet dat het slecht is. En dan ga ik nog net zolang opnemen totdat het goed is en dan accepteer ik het.

[00:31:23]

Misschien moet je maar stil zijn.

[00:31:26]

Hahaha.

[00:31:27]

Nee, maar door heel kritisch en streng voor mezelf te zijn. Euh, denk ik dat ik uiteindelijk het beste resultaat niet omdat de dam goed is in jou, voor jouw hoofd, voor jou. Maar die zegt nu is het goed. Maar dat is niet wat goed is, want alles is goed. Maar hier komt ie op dat punt wat jij wat je aan kaart. Dan zie jij nog steeds een probleem dat het niet goed is. Je hebt wel geaccepteerd.

[00:31:51]

Zou van ja. Daar sta ik nu zeg maar. Dit is mijn liedje. Het is nog niet af. Dat kan verschillende reden hebben. Ik heb niet direct een oordeel, niet over mezelf, niet over anderen. Maar dit is weer wat het is. En dan komt die eigenlijk op dat de verantwoordelijkheid. Als ik de dingen heb geaccepteerd zoals ze zijn, zal ik verantwoordelijkheid nemen voor mijn situatie en voor alle gebeurtenissen die ik als problemen zie. Ik weet dat het nemen van verantwoordelijkheid betekent niets of niemand de schuld geven van mijn situatie, ook niet mijzelf.

[00:32:25]

Ik weet ook dat er in elk probleem een gelegenheid schuilt. En door alert te zijn op de gelegenheid kan ik ditmoment transformeren naar iets gunstiger. Iedere keer dat er iets misgaat, moet je echt op zoek gaan naar wat kan ik hiervan leren? Wat kan ik hier uithalen waardoor daar iets positiefs van kan maken? Dus als jij inderdaad denkt aan dit liedje klinkt nu leuk, maar zoek dan naar de gelegenheid in het probleem dat het wel iets goeds kan worden.

[00:32:50]

Snap je dus eigenlijk kunnen altijd iets positiefs uithalen. Dit vind je weer moeilijk. Nee, ja, nee, ik vind niet. Ik vind niet moeilijk alleen. Ik denk dat het ook gewoon goed is om heel kritisch te zijn en niet de situatie soms de situatie niet te accepteren.

[00:33:07]

Het verboden onderwerp, de dood of bijvoorbeeld naar daar. Dat kun je lastig vinden om te accepteren dat dat kan. Dat daar dus moeite mee. Sorry om dat te accepteren en ik weet dat ik dat misschien als ik ouder wordt hoor dat ik. Dat ik dat op een gegeven moment moet gaan doen of kan doen. Alleen dat is inderdaad moeilijk te accepteren. Ja, dat is ook wat denk. Het aller lastigste voor mensen om te accepteren de dood. Ja, ik had een hele goeie band met mijn oma die ze op een gemend overleden, maar nu als zesentachtig.

[00:33:44]

En die had die heeft ook gezegd dat de laatste twaalf jaar van haar leven de gelukkigste jaren van haar leven waren en die accepteerde. Die accepteren wel dat ze dat ze ging, zeg maar. Dus dat maakte het voor mij ook makkelijker te accepteren.

[00:34:02]

Uiteindelijk weet je wat je zegt vind ik vind ik mooi. En wie zeg wat je oma zei eigenlijk? Euh, we waren de gelukkigste van mijn leven, die laatste twaalf jaar. Is het dan niet juist? Eigenlijk ook mooi dat. Dat je dan kunt zeggen van Ah, dat was was zo mooi. Een soort dankbaarheid heeft een soort dankbaarheid en en en acceptatie in haar boodschap aan jullie toe. Ja. Dat klepje daar iets uit meegenomen. Uhm, misschien voor je eigen leven dat dat misschien ook makkelijker maakt om naar de dood te kijken.

[00:34:41]

Nou, ik vind het mooi dat iemands laatste twaalf jaar van van iemands leven de mooiste zijn. Dat vind ik wel mooi omdat. Ik heb wel ergens het idee dat iedereen heeft het altijd over zijn fantastische jonge jaren dat je wel ik ergens tegen. Misschien kom je op een gegeven moment op het punt dat je denkt na Caputsteen het leukst is. Ik heb het leukste wel gehad. Weet je wel? Wel, dat lijkt me wel wel kut is. Maar bij mijn oma is dat een Tuuk nam na het natuurlijk.

[00:35:05]

Mijn oma heeft mijn oma was joods en die heeft de oorlog meegemaakt. En werkelijk iedereen om haar heen kwam niet terug uit die oorlog. Dus bij haar had het toch ook weer erg daarmee te maken. Maar ik vind het wel. Vond dat wel ergens een toosten. Een gedachte dat iemand de laatste twaalf jaar van zijn leven heel gelukkig kan zijn, maar is ook heel inspirerend dat ze dus, ondanks dat ze zoveel ellende in je leven heeft meegemaakt, toch kies voor gelukkig te zijn en niet zich laat beïnvloeden door wat er al het verleden is gebeurd.

[00:35:36]

Want dat gebeurt. Denk ook bij heel veel mensen. Die blijven toch hangen in het verleden en laat zich daardoor kwijlen terwijl zij kiezen gewoon voor dat dit haar gelukkigste jaren zijn. Ja eigenlijk. Dat vind ik heel mooi. Ja zeker. Zat dezelfde geen moment denken, ik denk dat ze zoals zij het zelfs het liedje van DTZ Momento weet je wel?

[00:36:02]

Ja, dat klopt. Hoofdstuk 5 De wet van intentie en bans.

[00:36:07]

Erg mooi ook weer, want Joke is niet mooi. Ik vond hij. Ik vond. Ik vind het serieus, vind het gewoon echt een heel goed boek. Heel praktisch. Het is lekker kort.

[00:36:17]

Hou van de komt zometeen lekker bij je bij je sterretjes. Maar ik? Ik vond deze. Uhm ja, wel wel wel mooi, maar ook weer ergens lastig. Want hij zegt eigenlijk twee tegenstrijdige dingen, namelijk zo van de intentie en de wens die je in je leven hebt. Die moet je wel voelen, maar eigenlijk ook soort in het in het niets parkeren. Ja, je moet het ook weer loslaten. Ja. Ik vind dat dus een hele geruststellende gedachte dat je niet de hele.

[00:36:48]

Godganse dag daarmee bezig hoeft te zijn, maar dat je gewoon op kunt vertrouwen dat het universum dat voor jou gaat regelen. Hij zegt je neem afstand van je gehechtheid aan het resultaat. Dit betekent het opgeven van je starre gehechtheid aan een bepaald resultaat en leven in de wijsheid van de onzekerheid. Vind ik ook heel mooi de wijsheid van de onzekerheid. Het betekent genieten van elk moment van de reis voor je leven, ook al weet je niet hoe die afloopt.

[00:37:14]

En toch zegt die je laat de details aan het universum over alles. Als je intenties en wensen eenmaal zijn losgelaten in het gat, dat bedoelt dus mee.

[00:37:23]

Ja, nou ja, eigenlijk die meditatie, als je het zo zou zeggen dat je gewoon gaat mediteren. En in die leegte gooi je eigenlijk je wens in de beenspieren. En dan hebben ze dus een oneindig organisatie vermogen. Vertrouwen op dat oneindige organisatie, vermogen van de intentie. Alle details voor je op elkaar af zijn dus eigenlijk wat wordt bedoeld met details. Nou ja, dus als jij dus een wens hebt. Je wil heel graag iets. Jij wil een succesvolle voetbalcarrière.

[00:37:54]

Nou, dat is misschien voor ons nu allemaal heel lastig, maar als jij het gewend is aan die details te gaan. Je moet gewoon die wens voelen. En dan het loslaten in dat gat zoals je dat zegt. En dan het universeler er niks.

[00:38:10]

Kan je nu al vertellen dat je dan geen profvoetballer gaat worden. Het is ook gewoon naja als ik de details in mijn leven aan het universum had overgelaten, dan had ik hier nu niet bij deze podcast aan tafel gezeten. Het is ook gewoon. Het is toch? Dat is ook een cliché, maar het is knoert. Hard werken en niet genoegen nemen met ik laten de details de details wel eventjes aan het universum over van misschien schrijven zij wel aan de melk.

[00:38:36]

Mogelijk schrijft het universum een monsterhit voor je staat. Je kunt de kosmische computer met zijn oneindige organisatie vermogen voor je aan het werk zetten. Dat zegt je eigenlijk.

[00:38:46]

Het is toch heerlijk? Ja, dat kun je lekker aan het werk zetten. Maar als als, als? Als ik ontslagen ben. En uh, na over of ik woon in een gedeelte in de wereld waar het allemaal niet zo lekker loopt. Ja, daar kan je dat wel! Vraagt iemand. Ben je nog op zoek naar werk? Nee, dan doet de kosmische computer voor de zak gewoon over na te denken. Denk ja, hoe werkt dat eigenlijk voor de.

[00:39:09]

De bredere context van de wereld? De kosmische euh.

[00:39:14]

Euh, computer die voor ons allen wat gaat uitstippelen. Dus ja, wij hebben het geluk dat we hier over na kunnen denken denk ik ook wel een beetje. Jij bent geluk dat wij dat wij soms de kosmische wereld inderdaad gewoon mogen laten draaien.

[00:39:31]

Maar die draait altijd zijn, ook voor de mens die het minder goed hebben.

[00:39:35]

Het toepassen van de wet van het afstand nemen. Willen we daar nog over hebben? Nou ja, jij hebt al wel wel mooie dingen gezegd. Ik neem je totale afstand van mensen horen die jij bezit door het verhaal te zwaaien. Dat is jullie fantasie. Dit is jullie perceptie van de werkelijkheid.

[00:40:03]

Dit moet er in, want wij zitten hier nu in de poep lucht omdat jij en je ze dwars door Stijns emotionele verhalen eten.

[00:40:10]

Maar ik wil dat mensen Rothe die we gegeten hebben. Ik heb er gewoon echt ik. Ik heb meer acceptatie.

[00:40:17]

Uh, in t leven. Uh gecreerd. Denk echt dat Superfish nog steeds. Wil ik niet zeggen dat dat dan alles perfect gaat. Dat ik een soort boeddhist ben die op een kussentje zit de hele dag en denkt weet je he? Het is allemaal goed. Helemaal niet. Nee, want dat is gewoon een van mijn euh. Mijn zwakke punten, zodat ik even even kan uithalen. En daarna is het weer goed dat je dus een kleine ruzie te zoeken.

[00:40:46]

Wij hebben vandaag nog even onenigheid over deze opname over deze opname. Ja ja, effe niet zoals bij voorbeeld. Maar ja, volgens mij zijn we. Maar daar zijn we heel goed uitgekomen. Maar ik heb daarna serieus. Toen was ik dus in het park en toen heb ik even over deze wetten nagedacht en heb ik even gereflecteerd over onze ruzie. Dat was niet echt een ruzie, maar het ding was even voor de luisteraars. Er was wat onenigheid over de tijd waarop we dit zouden opnemen en het kwam eigenlijk.

[00:41:11]

Meneer Stijn had het boek vanochtend nog niet gelezen. Laten we dat. Het is gewoon leuk om te doen, maar dat maakt het niet uit.

[00:41:20]

Nou ja, dat maakt u niet uit.

[00:41:24]

Dat is helemaal ok. Nee, maar ook daar gaan we de game. We gaan het zo doen. Heel graag. OK. Euh.

[00:41:30]

Jasper heeft denk ik in deze serie. Uhm, nou, een podcast of vier of vijf. De tijden verzet?

[00:41:38]

Ja, dat klopt. De Dago genaamd. Ja, omdat ik nog niet klaar was met lezen. Nee, heel veel lezen in een natte krant band. Nee, het is het. Het is echt soms veel lees werk. En dit boek was zo dun dat ik dacht Ferrari kan ik. Die kan ik wel redelijk snel lezen, want we zouden in de namiddag opnemen. Alleen toen kwam het vol macropus.

[00:42:04]

Dus ik dacht ok, kunnen we het morgen opnemen, maar kon daar niet?

[00:42:08]

En toen belde ik jou. Dan zeg je van ja gast. Jij hebt gewoon een week de tijd gehad om dit boek te lezen. Toen dacht ik ja, maar ik kan ik. Ik wil heel graag dit boek lezen en het vandaag opnemen. Maar nu was ik dus te willen voordelen, want ik had gewoon moeten accepteren dat dit nu eenmaal zo is. En ik was you will and Oreo. Wat? Wat eigenlijk niet nodig was? Ja kijk, tuurlijk pas.

[00:42:32]

Nog steeds ben ik nog steeds meer eens dat het handig is om op de dag dat je een podcast gaat opnemen als het boek te lezen, maar dat maakt niet uit. Nee, dat is nee, maar daar ben ik ben ik ook met je eens. Ik vond het weer moeilijk te accepteren. Jasper jou daarover ging betuttelen, terwijl Jasper al een paar keer Heidepark had verzet. Wat ik echter heb geleerd door andere onder andere dit boek en eigenlijk alle boeken die we in deze podcast reeks hebben gelezen, is dat ik dan daarna wel, ookal kan ik het moment nog niet.

[00:42:58]

Al deze dingen toepassen ga ik wel reflecteren van OK. Wat?

[00:43:02]

Wat had ik beter kunnen doen? En daar leer je gewoon weer van. Dus toch weer. Dus het positieve uit een negatieve ervaring halen ze denken ok. Dus eigenlijk had ik gewoon nog meer. Ook al ben ik het niet mee eens. Empatisch moet reageren en gewoon begripvol en flexibel kunnen zijn van OK. Nou ja, dan doen we het vanavond. Op een andere dag zijn we hebben we daar. Het was ook. Het was ook vrij snel goed.

[00:43:26]

Want ja, ik was hier ook mee bezig. Ik was er. Ik was er wel aan begonnen overigens. Dat willen we trouwens. Wat ik wel grappig vond, ook als ik het jou aan de telefoon. Stijn en Cathy, jullie allebei aan de telefoon. Ook jullie gaan mij dan allebei ook bellen met de echtheid van het verhaal. Maar ik vind het heerlijk. Ja, want dan krijg ik Steijnen telefoon, zegt zegt ja, Jasper zegt dit.

[00:43:46]

En dat krijg je als maar een telefoon, zegt hij. Steinau toch onze eigen gelato wil halen? En dan? En dan zit ik daar tussenin. En ik ben het met jullie allebei met me over bepaalde deeltjes eens. Maar toen zei ik tegen Stijn voor de grap van euh. Het is wel hè. Dit is wat ik hoor dat je nu al begonnen bent. Dan het boek Dit waar Deepack wat je toepast, je Buba lekker geïrriteerd was. Ja uhm, maar wat ik zo lekker vind.

[00:44:13]

Euh. Aan dit soort dingen is uhm lokte jongeren uit om dit uh veel langer door te laten slepen zo'n onenigheid. En dan euh. En dan niet naar elkaar uit te spreken. Sorry man, dit en dit gingen mins en down en dat is zo lekker. Jullie hebben gewoon ruzie en dan is het een half uurtje later. Is het weer helemaal goed? Nee, maar omdat je dus een OCA uitspreekt van ja sorry man deed en dat en dit en dat.

[00:44:40]

En dan is het goed, da's toch lekker, waarop je het ook niet openlaten, niet over 5 uur ineens uitbarsten. Maar dan is de helemaal niets. Dan is het dus helemaal niet erg dat het is gebeurd. Dan kun je dus allebei kijken. Dit heb ik verkeerd gedaan. Kan ik de volgende keer anders doen? En dat hij die ander verkeerd gedaan.

[00:44:56]

En je leert ervandoor, dus zo'n ruzie is ook ergens goed voor. Hij is zeker daarom je moet altijd iets positiefs uithalen.

[00:45:01]

Daarom denk ik ook dat de Puss vinger door de kosmos stijgt.

[00:45:08]

Dit is.

[00:45:09]

Dit was weer zeer vaak ook willen zijn bij de laatste wet aangekomen dames en heren. De wet van het dharma ofwel doel in het leven.

[00:45:17]

Ja, daar vond ik, vond ik wat ik vooral heel mooi vond.

[00:45:20]

Daarin staan wat er in staat is dat iedereen op de wereld elk mens heeft een talent, beschikt over een talent waar niemand anders over beschikt. En zijn bedoeling is om op zoek te gaan naar dat talent in jezelf. Ja, ik zal een lijst maken van mijn unieke talenten. Dan zal ik alle dingen opschrijven die ik graag doe, terwijl ik mijn unieke talenten. En dan kom je er vanzelf achter. Dus als je gaat opschrijven van volgens mij ben ik hier goed.

[00:45:48]

Dat is heel moeilijk om te doen. Ja, het is heel moeilijk om over jezelf. Sommige mensen vinden dat misschien niet moeilijk, maar het is heel moeilijk om over jezelf opschrijf waar je goed in bent. En wat ik tof vond. Euh, wat er in het hoofdstuk geschreven is? Euh. Ik citeer dat even. Ik wil niet dat je je richt op goed zijn op school. Ik wil niet dat je richt op goede cijfers halen of naar de beste universiteit gaan.

[00:46:11]

Ik wil dat je je richt op de vraag hoe kan ik de mensheid van dienst zijn? En wat zijn mijn unieke talent? Dit is wat hij zijn kinderen heeft meegekregen en dat vind ik heel oké.

[00:46:20]

Ik heb echt een euh en zeker op de basisschool een heel moeilijke basisschool. Tijd gehad omdat ik gepest werd en de beeldje. Nee ja, nee, ik werd niet gepest. Ik had altijd wel vriendjes, maar ik was gewoon qua schoolwerk. Gewoon wel echt een beetje een beeldje. Euh, als ik. Ik deed gewoon niks. Ik zat uit het raam te kijken en ik vond. Ik werd super onzeker. Ik ben door leraressen dom genoemd. Ik ben uiteindelijk die school afgestuurd met een advies lager dan vmbo.

[00:46:51]

En omdat mijn beide ouders in het onderwijs zitten, ben ik uiteindelijk gelukkig nog op dezelfde middelbare school jullie terechtgekomen. Jij bent Tom genoemd. Ja, absoluut ook echt. Ja zeker. Maar ik denk dus dat ja, dat vind ik.

[00:47:05]

Nee, nee, nee, helemaal geen er geen gein. Maar ik vind dat wel getuigen van van weinig vermogen als docent. Eigenlijk erg statische mindset. Als er even het boek van Karel wij kunnen aanhalen, het podcast 5 met Zev. Maar goed, ach in ieder geval. Maar ik denk dat het.

[00:47:22]

Dat had mij wel ergens misschien juist wel geholpen heeft al door zo hard. Of toch een bepaalde manier afgewezen te worden. Of daar zit een soort diepgewortelde onzekerheid is daar ontstaan, waardoor ik misschien juist iets liever wil laten zien aan mensen dat ik toch wel iets kan ja, waardoor dus misschien harder net iets harder gaat werken. Dus dat zou u er aan kunnen hebben. Uhm en. Maar waar? Om even terug te komen op Deepack, op uhm, op Tupac.

[00:47:57]

Uhm wat ik dus denk ook dat dat waar scholen en onderwijs meer naartoe moeten gaan. En daar had Adélaïde met Zev ook al over. Dus ook om met kinderen te kijken waar iemands unieke talenten liggen. Want wij hebben op de middelbare school eigenlijk doordat we op een bijzondere middelbare school zaten. De vrijheid gekregen om ons te ontwikkelen op gebied van filmpjes maken omdat de bepaalde leraren bij ons op school zaten. Die dachten hij. Deze jongens die. Die vinden dit leuk.

[00:48:30]

En al die. Die zijn er goed in. Laten we ze hierin stimuleren. Steinway een keer vrij gekregen van school om een keer te mogen filmen in de studio's van Utrecht. Hij heeft de school ons gewoon vrij voor gegeven en het is fantastisch en en ik denk dat daar ook de basis is gelegd voor wat wij nu nog steeds doen.

[00:48:51]

En wat jij als eerste punt aanhaalde dat iedereen en beschrijft de Deepack ook uitgebreider over het op zoek gaan naar een uniek talent waar ik mij van afvragen of ieder talent uniek is.

[00:49:07]

Weet je wat ik denk dat hij bedoelt met uniek talent? Ik denk dat een acteur een uniek talent heeft. Is niet dat hij het meest geloofwaardig een seiner kan spelen, maar op zijn manier zijn unieke manier die seiner kan spelen. Snap je dus dat jij hoe jij een seiner speelt als je het goed doet? Dan kun jij. Iets brengen wat niemand anders kan, omdat alleen jij het op die manier speel. Precies een nieuwe NAM is uniek. Jij jouw persoon.

[00:49:37]

Als je die op een goede manier kunt overbrengen. Dat maakt het uniek. Daarbij is de G1 slechts niemand op de wereld zijn als Stijn van Vliet. Er is niemand die dat zoals jij, dat weet ik niet. Nee, hier wel. Nee, nee sta. Jij bent een uniek mens. Dat kan. Dank je wel. Nee, dat is jammer. Je wordt op dit moment gezegend. Nee, maar ik ben het wel volledig met Jasper eens.

[00:50:00]

Is niemand die het exact zo doet als jij? Nee, maar volgens mij zit het hem niet per se in van God. Ik moet altijd maar denken dat ik uniek ben en zoeken naar wat het uniek maakt. Volgens mij ben je gewoon meer op zoek naar van wie ben ik? En het maakt niet uit of er aan de E in Kuala Lumpur nog een Daan Boom of een Jasper een rondje verstijven vliegen, maar dat die die exact hetzelfde doet, want het maakt maakte helemaal niet zoveel uit.

[00:50:28]

Maar wie? Wie ben ik en wie ben en wie ben ik met mezelf? Aangroeide lachen bij het idee van Markvallei Lum boerse versie van.

[00:50:40]

Alleen ik denk om dit zeg maar in praktijk te brengen. Makkelijker te maken dat. Ik ga toch even die parkgemeente verbeteren.

[00:50:48]

Wedden dat die dit woordje uniekheid weg kunnen laten? Gewoon iedereen heeft een talent en ga op zoek naar je talenten. En of dat nou zo uniek is of niet maakt eigenlijk ook niet uit. Tot wat het uniek maakt is dat jij het op jouw manier doet. Dat maakt het uniek. Daar ben ik het dus wel mee eens.

[00:51:05]

Ja euh. De beoordeling Jasper. Ik wil graag beginnen met jou omdat jij je.

[00:51:11]

Nou, ik denk gewoon wel redelijk ja. En ik enthousiast bent. Ik ben heel enthousiast. Ik ga kort zijn, kort en krachtig. Ik geef het vijf sterren. Ik vind dit oprecht echt. Dit is echt het boek dat ik het graag zou aanraden aan mensen.

[00:51:26]

Nog nog liever aan de kracht van het nu. Ja, de krav van nu gaat dieper in op het feit van jij hebben namelijk echt wel. Je bent me al weken aan het lastigvallen met quotes uit de kracht van ik weet het.

[00:51:37]

En sorry daarvoor. Ik vind het hartstikke fijn dat je dat doet, maar dit boek is super. Praktisch, kort, overzichtelijk. Ja, soms voor sommige mensen misschien een beetje wollig. Maar als je dit? Ja, je kunt ook nog drie keer lezen en dan heb je iets sneller gelezen dan de KAV van nu. Ja euh, ja en nee, ik ben het gewoon echt blij toen ik het las. Ik dacht echt ja, hier kan ik echt wel mee.

[00:51:58]

Het zijn praktische tips. Ik ga ze echt proberen toe te passen in mijn leven en ik ben er ook van overtuigd dat het je echt gaat helpen. Dus ik wil iedereen dit boek aanraden. 5 sterren. Helder Wil jij of ik? Euh, ik ga wel, want anders sluit je een gast af vind ik heel raar. Refreintje. Heel raar Ockeghem. Euh. Ik geef de vier sterren. Euh. Wat ik ook heel hoog vind. Euh, ik vind het een heel euh goed.

[00:52:30]

Uhm, een hand heel goed handboek voor het voor het leven om het leven makkelijker te maken. Dat zei ik aan het begin ook al. Euh. En ik denk dat je dit handboek ook euh, niet één keer moet lezen, maar gewoon bij je moet dragen. En af en toe als je op een moeilijk kruispunt zit in je leven. Uhm. Euh ja, waarop jij een belangrijke keuze moet maken. Of daar gaat een relatie uit. Dat je dan een boek zo'n boek kan lezen en dat je dan weer eventjes je mind refreintjes.

[00:53:01]

En denkt hij dat zijn dingetjes die ik uit kanalen die ik ga toepassen. Helder. Ja en jij strijk. Ik geef ook vier sterren. Cathy, van tevoren over nagedacht. Ik was eigenlijk zeer positief. N. Omdat ik het inderdaad mensen kan aanraden, omdat het lekker overzichtelijk euh. Kort en bondig is opgeschreven. Dus voor mensen die euh een beetje willen instappen zou ik eerder dit aanraden. Euh, omdat je m gewoon. Je kan er dan ook iets langer overdoen.

[00:53:31]

Maar dan? Dan begrijp je het misschien ook beter. Dan staan er een aantal hele praktische tips in. Het zou zelfs een 5 kunnen worden op het moment dat als ik, want ik heb er een paar dingen uitgehaald die ik euh echt wil gaan toepassen. En misschien wordt het dan, als dat écht ook vruchten afwerpt, vruchten afwerpen dat ik gelukkiger word en anderen om me heen ga daar gelukkiger van worden.

[00:53:54]

Dan zou het zelfs nog een 5 kunnen worden.

[00:53:57]

Volgens mij voor mij. Ik zie ook dat het moet gaan. Mag ik nog even dan af? De laatste woorden van het boek, die vind ik namelijk erg mooi. Die slaap sluit ook naadloos op aan. Sorry, geeft niet. We zijn even stil blijven staan om elkaar te ontmoeten, lief te hebben, te delen. Dit is een waardevol moment, maar het is voorbijgaand. Het is een kort intermezzo in de eeuwigheid. Als we samen zijn met genegenheid, vrolijkheid en liefde, zullen we weelde en vreugde voor elkaar scheppen.

[00:54:31]

En dan is dit moment de moeite waard geweest. Klinkt mooi einde. Ik rook mooi en hing, maar het is wel de moeite waard geweest. Zeker als je kan zeggen dat het de moeite waard is geweest, hoef je niet bang te zijn voor de dood.

[00:54:47]

Euh, weet ik niet. Dat denk ik. Maar je hebt nog even dat. Ik heb nog en je weet het niet, maar het is een beetje genegenheid, vrolijkheid, liefde met elkaar delen. Dan scheppen we ook vreugde voor elkaar. Da's mooi. Ja dus heb ook haar lief en neem eens een cadeautje mee.

[00:55:07]

In de kleinste vorm. Ik hoop dat alle luisteraars inderdaad denken. Weet je wat? Ik neem morgen een cadeautje mee voor die avty, lijkt mij de lach. Dankjewel.

[00:55:16]

Een vraag waar je die gast wil zijn in ons wil graag heel graag. Dit was we blij dat alle andere BN'ers hebben afgezegd. Dat ik hier kon zijn.

[00:55:24]

Stijn, dit is toch een beetje in emotioneel moment. Janken dan? Dit is de laatste podcast van deze reeks. Ja. Komen jullie terug? Euh. Om nog even dieper aan Tali. Je moet niet teveel vastpinnen op wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ja, maar ik ben een luisteraar en ik wil weten of er nog meer komt. Laat het even in euh, de wijsheid van de onzekerheid willen. Wij willen wel.

[00:55:48]

Ow, dus als het nu niet komt, dan weet je dat wellicht niet heel snel.

[00:55:53]

Haha, humor. Welk je wel? En tot volgebouwde. Dankjewel allemaal voor het luisteren. Lieve mensen en we hopen dat jullie genoten hebben. En hopelijk ja volgt de zelfhulpboek Club op de Sociales. Ja stuur berichtje. Naja, als je een berichtje stuurt maak je nog steeds kans op een van deze boeken. Want we hebben er nu een echt een stapel liggen en deze week ook echt winnen dames en heren.

[00:56:18]

Daarom daar tot ziens. Borrel bonbon handje. Deze podcast interessant.

[00:56:25]

In de 3FM app vind je er nog veel meer. Zoals deze hij.

[00:56:30]

Ik ben Angélique dj bij 3FM en heb jij wel behoefte aan wat meer rust in je hoofd? Dan heb ik wat voor je. In mijn podcast zendtijd heb ik allemaal korte workouts voor je brein. Gewoon even je hoofd helemaal laten ontspannen met simpele oefeningen. Hiermee s'en tijd check je via de 3FM app of jouw favoriete podcast platform.