Transcribe your podcast
[00:00:01]

Artsen zonder Grenzen heeft een nieuwe bijzondere podcast genaamd Grenzeloos. In deze serie bundelen bekende Nederlandse podcasts hun krachten in de strijd tegen het coronavirus. Voor Artsen Zonder Grenzen is dit de grootste noodhulp operatie ooit, zo vertelt Landen coördinator Tom. In de aflevering met Hardy over de onderhandelingen met de rebellen.

[00:00:24]

En zelfs als je toestemming hebt van een centrale overheid, wil nog niet zeggen dat een rebellenleider die de macht heeft zomaar toelaat. En wij moeten ook bescherming hebben. In verschillende afleveringen worden ontroerende, schrijnende en inspirerende verhalen die de hulpverleners meemaken verteld door henzelf. Grenzeloos is te beluisteren via Spotify. Welkom bij aflevering 265 van Echt Gebeurd!

[00:01:12]

Podcast met waargebeurde verhalen, verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Deze week een verhaal dat Lotte Cop in december 2016 bij ons vertelde tijdens een verhaal een middag met als thema Donkere dagen. Oma's hoeven eigenlijk niet zoveel te doen. Ze zijn nou eenmaal met pensioen en ze kunnen eigenlijk de hele dag bingo spelen.

[00:01:39]

Maar ze hebben een plicht, vind ik. En dat is dat ze lief moeten zijn.

[00:01:45]

Bij mijn oma en dan plicht niet helemaal serieus. Sterker nog, ze kwam ter wereld met maar één missie ons haar familie het leven zo zuur mogelijk maken.

[00:01:57]

En dat deed ze heel goed.

[00:02:00]

Ten eerste liet ze zich schandelijk verwennen door mijn opa, een veel te lieve Indonesische man die werkelijk alles voor haar, zodat zij de hele dag hoppers door de Bolten op de vrouw kwam kijken. Dat deed ze dan ook en haar stoel was elektrisch, met een knopje omhoog en omlaag en wieltjes, zodat ze eigenlijk nooit meer op hoefde te staan.

[00:02:15]

Ze kon overal zo heen manoeuvreren.

[00:02:19]

Daarnaast was ze heel erg nicotineverslaving en rookte als een ketter. Zoals wij bij haar kwamen, moesten al onze kleren in de was gooien.

[00:02:25]

En toen ik een jaar of negen was, denk ik, kreeg ze een hondje Bobby, een chipbouwer, die zij dan op haar beurt weer schandelijk verwend maakte, zodat die Superfast een dik werd.

[00:02:35]

Een soort van honden versie van mijn oma, dat zij een soort nog iemand was die ons het leven zuur maakte. Bovendien. Wat het ergste was is mijn oma had zo'n ontzettende behoefte aan aandacht dat ook zij door had de aandacht naar iemand anders uitging, ze altijd wel iets deed dat het weer op haar kwam. En dat was dan zo erg dat mijn ooms en tantes ze jong waren eigenlijk nooit een verjaardag hebben kunnen vieren omdat mijn oma dan weer standaard een of andere aanval kreeg zodat we met z'n allen naar het ziekenhuis moesten.

[00:03:01]

Het hele feest niet door kon gaan en er altijd bleek dat er niks met oma aan de hand was.

[00:03:08]

Nou had ik dit alles al best wel jong door. En eigenlijk ben ik best wel lief.

[00:03:13]

Ik studeer humanistiek en ik doe vrijwilligerswerk, waarbij mijn oma dacht ik nou ja, jij verdient dit eigenlijk gewoon niet.

[00:03:19]

Dus ik kreeg ook een missie, namelijk om mijn oma weer het leven zo zuur mogelijk te maken. Zij was een terror oma. Ik werd een terror kleinkind.

[00:03:29]

Ik was een kleuter en toen had ik al door oma. Die kan niet zomaar een sigaret is. Op een dag heb ik besloten ik ga stiekem als ze niet alle sigaretten verstoppen. En toen kwamen mijn mama en papa meer ophalen. En toen we eenmaal thuis waren, belde mijn oma echt furieus en eiste ik terug. Zou komen om die sigaretten weer tevoorschijn te toveren, want ze wist donders goed. Ik heb het gedaan, dus heb ik s avonds laat nog sigaretten uit de tuin moeten opgraven.

[00:03:57]

Ik herinner me nog een mooi moment toen ik ietsje ouder was. En toen zat ik met mijn nichtje en mijn oma op de bank. De boot en de buurvrouw te kijken. En toen verzuchtte mijn oma. Ach, de liefde is blind en zei ik gelijk.

[00:04:09]

Ooit was opa dus wel stekeblind en mijn nicht moest huilen van het lachen en zei ik dacht het. En jij zegt.

[00:04:14]

Maar mijn oma keek me alleen maar strak aan en zei als ik straks een engeltje ben, dan plastic op je hoofd.

[00:04:27]

Nou ging mijn opa dood doen. Toen ik een jaar of elf was, maar mijn oma bleef nog heel erg lang leven. Op een gegeven moment leek ze zelfs een rare verhouding met een veel jongere man uit haar straat. Henk en een hele lange man met krullen. En die was opeens gewoon altijd bij oma, die altijd met haar mee in zat en altijd bij haar aan tafel te roken en te eten.

[00:04:47]

En je had een mening over de hele familie en oma, begon Henk extravagante cadeaus te geven. Echt een TomTom. En zo. Terwijl ik altijd maar een schamele twee euro kreeg voor mijn rapport. Dus ik trok het allemaal niet zo goed. Ik was het terror kleinkind, dus ik heb iedereen. Dit kon. Het verhaal vertelt over de rare man die opeens bij mijn oma was en ik dacht dat ie homo was en de Bilzenaar van elkaar. Normaal heel moeilijk tot op een dag.

[00:05:12]

Ik was 14, denk ik en ik was op een verjaardag het niet zo veel mensen kende en ik had. Ik kom niet echt een houding vinden, dus op een gegeven moment een geschenk voor mij, zei een vriendin.

[00:05:23]

Vertel ons over je oma, da's grappig. Dit is mijn kant dat ik het hele verhaal vertellen over mijn oma. De knopjes en Bobby en Henk dan nu. En op een gegeven moment leg ik het lumineuze idee dat ik oma aan is bellen. Dan kunnen jullie haar stem horen. Dat is grappig. Ja ja, dus uiteindelijk zat ik met mijn mobieltje op luidspreker. Iedereen op het feestje was muisstil. Telefoon ging over en over en op een gegeven moment zei ik ja, ze is vast bij een homo vriend Henk.

[00:05:50]

En toen klonk. Geen homo verstijfde. Daarbij wordt verzocht verstoten uit de familie.

[00:06:00]

Toen zijn oma Nicky Nikki, ben jij dat? En toen hing ze op. Ze dacht dat ze mijn tante aan de telefoon had. Wat is de enige reden is dat ik het nog kan navertellen.

[00:06:12]

Maar ik dacht ja, dit is best wel laag.

[00:06:15]

Deze actie dus ik besloot eigenlijk mijn leven te gaan beteren. In die tijd verhuisden we ook naar een huis, maar twee, drie straten van mijn oma vandaan. Ik dacht maar kan nu wat vaker langsgaan, want heb ik ook gedaan en dat was oké. Maar mijn oma liep ook een beetje op haar einde.

[00:06:31]

Mijn vader vertelde vanmorgen nog over wat hij vond dat er in moest. En dat is dat we dan met kerst met oma hadden. Wel het al zo lang meegemaakt dat zij altijd de aandacht op zichzelf moeten trekken. Dus hij herinnert zich nog zo goed dat dan aan de tafel aan het diner mijn oma op een zo hard hoofd in het bord viel en de hele familie gewoon doorging.

[00:06:50]

Toen dacht ik nou ja, het gaat wel leuk.

[00:06:54]

En op een dag hebben mijn nichtje en ik kip tandoori gemaakt en heel erg ons best gedaan. Het was de tijd van mijn nichtje en toenam mijn oma een hap en vroeg het lekker oma. En zo nee.

[00:07:05]

En toen had ze niet meer verder. Toen hadden wij het ook echt gehad. Tenminste, ik dacht echt nou een beetje het is goed geweest. Ik trek me handen er vanaf.

[00:07:14]

Maar toen ging oma echt dood. Dat was een beetje gek. Toen moest er opeens haar huis ontruimen en strookjes trekken om wie Bobby dan zou krijgen en iemand moest spreken op de begrafenis. Nou, ik dacht ik vind dat niet zo heel erg. Ik doe het wel.

[00:07:28]

Maar wat zeg je over iemand als je eigenlijk geen goede herinneringen of voor diegene hebt? Dus ik vond het heel moeilijk wat ik moest gaan zeggen. En ik dacht ook al ja, ik kan niet als terror kleinkind nog een genadeklap geven, maar het was dan ook weer niet helemaal goed. Dus uiteindelijk had ik ervoor gekozen van Toon Tellegen over de mier en de eekhoorn en hoeveel ze elkaar zouden missen. Niet heel toepasselijk op situatie, maar Terbeek.

[00:07:51]

Dus ik droeg ik stond voor die zaal zoals nu en droeg het verhaal voor. Maar vlak voordat ik klaar was keek ik de zaal in en zei ik opeens.

[00:08:03]

Ik hou van je oma en ik ga je heel erg missen. En tot op de dag van vandaag heb ik geen idee waarom ik dat dus opeens zei. Maar ik heb er dus twee jaar lang over nagedacht. En ik denk dat u, net als ik eigenlijk wel weet waarom ik dat zei. Maar een momentje werd een engel. En ze heeft op mijn hoofd geplast.

[00:08:31]

Worden Verhaal van Lotte. Lotte is schrijver. Haar debuutroman Skai Dancer verscheen in 2013. Ze werkt nu aan een tweede roman, die naar verwachting volgend jaar uitkomt. Volgrecht gebeurt op de sociale media, posten nieuwe Poltergeist afleveringen en nieuws over aankomende verhalen middagen op Twitter, Facebook en Instagram. De beste manier om op de hoogte te blijven is je opgeven voor onze nieuwsbrief.

[00:08:54]

Die vind je op onze website www.

[00:08:57]

Punt. Echt gebeurd? Punt net. De redactie van Echt Gebeurd bestaat uit Paulien Cornelisse, Rosa van Toledo, Sander Post, Maarten West Veen en mijzelf Micha Wertheim productie verslaving in opname Nicolaas Vrijman podcast, Gijsbert van der Waal aflevering 265 tot volgende week.

[00:09:14]

En vergeet niet, oma's hebben maar één plicht.

[00:09:17]

Lief zijn.