Transcribe your podcast
[00:00:00]

Welkom bij podcasts of media met een club, een arts, een fout en een bijzonder welkom voor de nieuwste vrienden van de show. Mensen die besloten via vriend van de show op internet als podcast over media deze podcast te steunen. Welkom Thijmen, Gijs, Flappie flaps, Babel en Frens. Is ontzettend leuk dat jullie vrienden zijn geworden. We zijn hier met 250 beetje gezellig. Heel fijn, wat ook gezellig is. We zijn op vakantie, wij zijn op vakantie in een belachelijk mooi huis.

[00:00:29]

Als je ooit nog denkt ik wil met meerdere gezinnen op vakantie en ik wil in een bereikbare afstand, want het discovered gaat naar het goed in Fintele. Fintele is een gehucht in West-Vlaanderen.

[00:00:41]

Het echte gehucht is drieënhalf uur rijden, maar de dieren overduin naar de hemel. Jeetje, een jacuzzi.

[00:00:48]

We hebben een frituur. En die krijg je hier niet bij als je hier naartoe gaat.

[00:00:56]

Maar wij wel. Tim de Gier. Hallo Tim? Ja, leuk. Tim is zondag in Zelzate niet alleen onze broodheer. Hij is namelijk de baas van Dag en Nacht Media. Hij is ook vriend, de podcast, uitgever en uitgever en huisvriend. Leuk om maar te zijn hoor. De derde keer dat je bent gaan praten over je bedrijf. Dag en Nacht Media, over je nieuwste loot van het bedrijf dat zijn podcasting bedrijf van Nederland. Ik denk het niet zeker, want dat is niet echt statistieken.

[00:01:24]

Dat is gewoon zo noemen. We kennen elkaar goed.

[00:01:26]

We kennen elkaar al tien jaar als de beste incrowd, klinkt Forli. Alleen vrienden van de show zullen zich waarschijnlijk zelf betrokken voelen. Ik ben mee op vakantie. Het is niet zo dat ik hier automatisch aan gewend om weer terug euh. Maar voor niets gaat er ook een sponsor van deze aflevering. En dat is dus koe of lief Cool of life Oleksander van de vorige aflevering.

[00:01:53]

En omdat alleen maar adverteerders hebben waar we zelf ook fan van zijn. School of Life, opgericht door Alain de Botton, een hele populaire filosoof, en Rob Wijnberg van Van Engeland. En zij proberen mensen te helpen meer voldoening uitleeft te halen met inzichten uit filosofie, psychologie en kunsten. En ze waren altijd behoorlijk gericht op de eigenlijk op de poepje als individu en hoe jullie tot leven verhoudt. Zondag zullen altijd workshops met zowel over relaties. Welkom Kladblok. Hoe je ook een oud leraar kan worden.

[00:02:24]

Maar nu richten zich veel meer op.

[00:02:27]

Dan is dat via video of moet je ergens heen? Nee, vroeger huurden ze de Westerkerk af, was dat uitverkocht? Spel spreken en ze hebben nu een video.

[00:02:37]

Nu doen ze veel video, maar ze organiseert binnenkort ook een business course en daarom willen ze in deze aflevering adverteren. Want dat wij die business kort gaan aanbevelen, ook omdat de score vaak niet zo bekend is als een organisatie die professioneel met bijzondere aandacht spreken over deze nieuwe business koers is genoemd. Series beste scores, een serie scores. We gaan zo horen van ondernemer Tim de Gier, die ontzettend succesvol is, die zichzelf erg ontwikkeld heeft op professioneel vlak.

[00:03:09]

Toch denkt. Ik wil ook mezelf ontwikkelen op professioneel vlak.

[00:03:15]

Dus die serious business koers die start op 3 september en in deze business koers leerde emotionele vaardigheden cruciaal zijn voor een professioneel succes en meer voldoening in je werk. Net als Tim de Gier duurt zes dagen in Amsterdam. Ik vind het heel belangrijk om in Amsterdam Frederiksplein heel makkelijk te bereiken en daar kan je. Daar kan je die discourse volgen. En luister vooral slim hoor. Want dat is natuurlijk veel beter. Dat is gewoon een merk waarbij als je dat beetje aan vagen congres of bij zo'n organisatie een cursus organisatie denk je waar ga ik zes dagen mijn leven voor vrijmaken?

[00:03:55]

Maar van de Skulls wij verwacht een soort van niveau.

[00:03:59]

Dat is te duur. Hoeveel kost dat nou? 27 rond 50 euro. Da's veel geld aftrekbare en je persoonlijke keuze, het doen bij je werkgever. En heel goed nieuws ook fijn voor je werkgever. Als je via ons een business course afsluit krijg je 500 euro. Fileert is een code actie code die je niet slaafje Amsterdam. Zoek je de beste scores op enkele punten? Kom je in Amsterdam. En die link staat overigens ook gewoon in de show Notes.

[00:04:34]

De directe link naar de beste scores. Dan krijg je 500 euro korting als je de volgende actie Code gebruikt. Podcast over media aandacht.

[00:04:43]

Ik vind dat veel te gaan naar de score. FIFA.com Slash.

[00:04:47]

Amsterdam Zoek serie sinds kort op en voor onze code.

[00:04:51]

In podcast over media krijg je 500 euro korting. En dan nu Tim.

[00:05:18]

Tim, je bent er weer. Derde keer, ja, heel erg leuk om weer te zijn. The original vriend van de show. Ja, de vorige keer stonden we nog op het dak bij Alexander. Dat is de setting met de chrono doorgevlogen. Toen raakte ik in paniek. De laatste keer. Nee, dat was de eerste keer toe. Als je net terug Tim uit Harvard, waar je niet met een fellowship had gedaan, een jaar lang onder had onderzocht wat je wilde met je professionele leven.

[00:05:44]

Daar kwam toen de combi ons vertellen. Daarna kwam daar dag en nacht media uit voort en dat was de tweede keer dat we elkaar spraken aan Harvard. Weet je wel? Ja, toen waren namelijk. In dat jaar komen dan heel veel uitgevers en hoofdredacteuren langs en die had het allemaal alleen maar over podcast. Maar dat was en ik keek toen heel anders naar podcast. Ik denk een beetje zoals jullie ook naar podcast keken. Ik maakte toen een podcast met Ernst-Jan.

[00:06:09]

Deze Anne-Jan over literatuur, over literatuur. En ik dacht een podcast is iets wat je voor vijftig mensen doet. Maar aangezien, zeg maar de hoofdredacteur van The New Yorker ervan kort en van Buzzfeed en al dat soort dingen alleen maar over podcast en praten praten, zei Turnover Podcast. In die tijd was het een beetje met het met het beeld wat we nu hebben. NASA waren echt.

[00:06:33]

Ze waren er zoveel serieuzer over. Misschien nogal serieuzer dan hoe wij er nu over praten dan wij nu.

[00:06:38]

Terwijl dit in 2015 vijf jaar is dan anders. Maar wat is er serieuzer? Wat nemen zij serieuzer? En dat leidt nu nemen.

[00:06:48]

Zij zagen het echt als een uithangbord podcast. En hier is toch nog steeds een beetje wat je wel van een ijverige stagiair mag de podcast maken. Laat die sinds jaren de podcast maken in plaats van de hoofdredacteur. Jij wilde daar verandering in brengen met dag en nacht media en toen je het begin lanceerde. Toen was je de tweede keer te gast bij ons. Toen mochten wij de lancering opluisteren met een. Met een opname van een podcast over media. En nu de derde keer een paar jaar later, drie jaar later zoiets.

[00:07:18]

Ja, we zijn in 2017 begonnen april 2016 en het is nu 1 augustus 2020. En als je nou kijkt naar de Nederlandse podcast Landschap, hoe het eruitzag toen je begon en hoe het er nu uitziet. Wat is dan het grootste verschil? Er is echt veel veranderd, maar we zijn nog steeds een beetje onderweg. Heb ik het gevoel ja, toen in 2016 had je echt gewoon zo'n handjevol podcast, onafhankelijke podcast en vooral heel veel publieke omroep podcast.

[00:07:47]

Maar dan programma's die online waren gezet. Slecht geripte programma's. Toch hoorde je eerst nog even aan het einde van de stairs. Dat lijkt inderdaad het nieuws ster. En dan begon het programma pas en stond er al oppas als weet ik veel met het oog op morgen 0 1 punt 16 Sleigh ofzo.

[00:08:07]

Ja ja, dat was toen een beetje en toen was er ook gewoon. Toen echter gewoon s zo fout die we in de media zo vaak maken is dan heb je een nieuwe. Dan is er iets nieuws. En dan zeggen we oh, dat is nog distro B. Dat ze nog een distributie vorm in de plaats van iets waar ik iets heel nieuws mee kan. Een heel nieuwe tak van sport dus doen met Podcast Splenter gewoon alle programma's online. En als je een paar podcast zie je die onafhankelijk losmaakten zoals jullie en Micha Wertheim en Paulien Cornelisse met echt gebeurd.

[00:08:38]

En als je er nog een paar echt niet veel. Ik denk mensen die dat echt structureel deden. Dat waren er misschien 20 ofzo en nu 20 shows. Ja en nu echt zoveel dat het soms echt niet bij te houden is. Krijg je de audities van mensen die ideeën pitchen voor een podcast? Ja, heel veel. Hoe vaak denk je? Je hebt het niet geteld? Ongetwijfeld, maar hoe vaak gebeurt het in een week? Nou ja, in ieder geval wel een paar keer per dag.

[00:09:08]

Paar keer per dag, een keer per dag. Komt er iemand auditie. Nee, niet dat ze een paar keer per dag bij ons langskomen. Dan zou ik zeggen uit te stemmen. Nee, maar ik denk dat we echt een paar keer per dag mensen contact met ons opnemen over een podcast die een idee of. Of hebben ze dan smo waar ko mee en een plan waar werkt? Waar komen mensen daarmee na? Wij zijn gewoon ook echt een beetje een bonte collectie, want we zijn ooit begonnen aan een thema avond met vier podcast.

[00:09:34]

En toen was eigenlijk onze enige idee. Kijken of er nog een vijftal leuke podcasts op konden zetten en of een beetje geld konden verdienen met shows. En we zijn gewoon alles gaan doen. Dus we hebben ook de mensen in onze mailbox zitten zijn een combinatie van mensen die een orgineel podcast idee hebben en hulp nodig hebben om het uit te werken. En mensen die al een podcast hebben en daar geld mee willen verdienen of groter willen worden en daarom contact met ons opnemen.

[00:09:59]

Dus het is echt een bonte mix van bestaande shows en nog niet bestaande shows en mensen die een vaag idee hebben van. Ik wil wel een podcast maken, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Heb je de app en maak je kans, zeg maar als je een als je een podcast idee naar jullie instuurt dat het ook echt gemaakt wordt. Ja, jullie openen de mailbox wel.

[00:10:17]

Maar we zijn echt een hele tijd heel slecht georganiseerd geweest, waarvoor sorry, maar we waren gewoon maar met z'n tweeën. En vanaf begin af aan heeft de mailbox gewoon rood gestaan van luisteraars en potentiele podcast makers. Dat we een hele tijd ook gewoon niet op alle mails konden antwoorden. Want ja, als je een heel uitgebreid plan krijgt opgestuurd, dan wil je ook daar uitgebreid op reageren. Daar ga je niet gewoon zeggen van ja. Nee, doe je Gottes niet.

[00:10:41]

Nee, gewoon geen tijd voor. Dus t b bouwde zich echt zo op. En nu zijn we inmiddels een bedrijf waar acht mensen werken. En dat zijn allemaal mensen die op die mails, antwoorden en plannen doorlezen en plannen uitwerken. En hoeveel shows hebben hier nu 50 of zo'n 50? Ja, maar je zijn het. Eerst waren was het integrale afleveringen van de BL en een handjevol makers. Nu zijn er superveel nieuwe podcast, maar de embryo's nog steeds op superpopulaire.

[00:11:11]

Als je nu naar de top 10 gaat in bijvoorbeeld de iTunes Podcast app, dan staan er bijna alleen maar euh en PL podcast ver. En dat is wel een beetje een euh. Wel een beetje een probleem voor de podcast wereld. Omdat de NPO. Die hoeft niet echt een nieuw verdienmodel te vinden met die podcast, want die zijn gewoon podcast, worden gewoon betaald uit NPO geld. Ze moet het. Volgens mij moet het zelfs uit leden. Geld betalen is een erg ingewikkeld voor voor mensen bij de NPO om een show te maken.

[00:11:38]

Het moet echt een beetje in een vrije tijd of voor een habbekrats, maar ze verkopen geen reclames of smaken geen donatie model. Zo, het is gewoon. Want dat zou oneerlijke concurrentie zijn, toch volgens de wet? Ja ja, en ze moeten al hun geld besteden aan lineaire programmering. Ik weet niet of dat nog steeds zo is, maar dat was echt een hele tijd zo dat je alleen maar geld kreeg uit de uit de pot. Als je als je iets maakte voor lineaire programmering van één van de kanalen van de publieke omroep en podcast zijn eigen kanalen.

[00:12:08]

Serieus inmiddels, want dat gaat heel veel. Dat gaat wel geld tegen aan. Marketing gaat er tegen aan tv spotjes toch voor tv spotjes. Je ziet gewoon tv spotjes voor podcasts. Doet dat met jou als jij op de bank zit en dan komt het tv spotje voor podcast voorbij. Dan ben ik een beetje jaloers. Lijkt me wel vet. Ik ben om een spotje. Vialli in in de AB, in de pauze bij The Voice. Ja, dat zegt waar allemaal normaal.

[00:12:35]

Dat vind ik heel erg vet, dat zeker ook. Voor die podcast is dat heel erg goed. En de publieke omroep is ook wel een fijne concurrent voor ons, omdat zij dus geen advertentiemodel omheen bouwen en wij wel wordt. Maak zijn podcast veel groter, want zijn heel veel mensen die nieuwe podcast ontdekken dankzij hun en waarvan een heel groot gedeelte daardoor onze show zou ontdekken? Een podcast uit een nog vrij obscure dus eigenlijk. Elke reclame die de NPO in zo'n groot reclameblok maakt, is stiekem ook een beetje reclame voor Yuliya.

[00:13:02]

Zo ziet het wel ja. We kunnen. Dat is altijd. Je hebt altijd concurrentie nodig, want je kan niet in je eentje een markt maken. Dus we kunnen niet met dag en nacht in onze eentje gewoon duizend podcast uitbrengen en dan in onze eentje de markt zijn in Nederland. Maar het is ook wel vervelend, want zij kunnen gewoon eindeloos de hitlijsten vol pompen. Met allemaal met allemaal podcasts waar ze niks hoeven te verdienen. Jij moet ervoor zorgen dat je je hoofd boven water kunt blijven.

[00:13:27]

Je hebt acht mensen die je acht families, acht gezinnen die van jou afhankelijk zijn, een modden die je moet voeden en Oduber gewoon oneerlijke concurrentie is. Zoals het ook is dat de de NRC en de Volkskrant en nu Pantanal moeten concurreren met NOS.nl, waarbij nu op internet Pantanal advertentie gelden moet ophalen en NOS.nl gewoon uit de staatsruif kan doen. Dat is op FOK! Voor de tv hebben we dat allang geaccepteerd. Dat het RTL Nieuws tegen NOS Journaal is en dat alleen met publiek geld is, ander met privaat.

[00:13:58]

Maar voor wat blijft het altijd ongemakkelijk. En ik vind mijn podcast en B-4 ook eigenlijk nog veel gemakkelijker. Dat moet je toch ook voelen? Ja, het is vooral oneerlijk dat je gewoon niet met budgetten kan werken waar zij mee werken als ze shows maken. Dus daar krijg je wel natuurlijk mensen die graag een lijstje van deze tien podcast. Moet je echt luisteraars je op vakantie gaat? En daar staan dan een paar dagen shows tussen. En heel veel publieke omroep shows.

[00:14:22]

En dan denk je ja maar de hele tijd in eigen shit. Want dat is ook nog best op de NOS Journaal gaat NOS.nl aan en NOS.nl verwijst dan weer naar Windows Tech Podcast of wat wat ze dan ook allemaal hebben.

[00:14:35]

Ze keerde het idee dat podcasts gratis zijn, dat je waar we heel veel last van hebben gehad, we als een zuylestein dat vroeger het beeld gecreëerd had dat kwaliteitsjournalistiek online gratis zou kunnen zijn. En nu gebeurt dat ook. Een podcast, want zoals je zegt is er geen Erdi of geen donaties te geven als luisteraar. Dus blijkbaar kun je hele goeie dingen luisteren die gewoon gratis zijn. Dus als ik het goed begrijp ben je woedend op laborante. Eigenlijk kan de.

[00:15:01]

Het kan me geen bal schelen. Maakt mij echt niet uit. Ik vind de publieke omroep echt een fijne concurrent die naast ons groeit en die heel veel mensen aan de podcast brengt. Maar ik streef er ook naar om met dezelfde budgetten als de publieke omroep te kunnen werken. Dus ik denk dat wij gewoon daar aan het werken zijn en dat ik hoop dat ze daar. Een tijdje ook zijn, dat je dus ook gaat zeggen van 1 tot 5 ook mooie verhalende series kunnen maken, want die zijn gewoon super duur.

[00:15:24]

Jullie moeten vooral heel veel drank betalen en koffie enzo.

[00:15:28]

Als je niet terugkijkt naar het eerste plan dat je voor dag en nacht hebt neergelegd, drieënhalf jaar geleden en waar het nu is, wat is er anders gegaan? Dan kan je verwachting van tevoren. In het begin ben je moduleert jezelf ergens op dat ze in t begin dachten we zijn een soort Gymfed. Wij vragen gewoon een aantal podcast om zich bij ons podcast netwerken aan te sluiten en vanaf daar gaan we een producent zijn van nieuwe podcast. Maar er werden al heel snel een echte advertentienetwerk.

[00:15:54]

Dat had ik ook niet echt zien aankomen. Het overkwam jullie, dat overkwam hetzelfde. Bleek dus ook veel meer adverteerders te zijn. Wat? Wat ik wel wat kwijt. Toffe les vond die goed heeft uitgepakt. Voor ons was dat wij in het begin gewoon een aantal adverteerders hebben benaderd die heel weinig geld aan ons besteden, maar hele goeie namen waren om in podcast adverteren. Dus we hadden weet je wel al een paar leuke startups die in podcast adverteren.

[00:16:20]

Maar wat er bijvoorbeeld ook cinefiel. Weet je wel? En euh. En toen kwam er in de euh. Als vervolg daarop kreeg je een paar grote merken die daar ook wel bij wilden horen. En vanaf daar ging het heel snel mee. Werd commerciele Booi eerder dan deze producent? Ja, wij zijn echt anders. Wij zijn geen Gymfed of er zijn geen Descheemaeker live.

[00:16:41]

Maar dit is eigenlijk wel het plan van tevoren. Dan heb je wel weten wat het verdienmodel ze in gedachten hadden destijds. Nou, ik dacht ook wel we kunnen zelf advertentiecampagnes voor onze shows gaan verkopen. Nou, ik kan me heel snel achter dat je voor advertenties voor grote adverteerders gewoon groot bereik moet hebben. Dus meer shows moeten hebben en dan een veel grotere operatie moeten opzetten. Dus we hadden de 50 shows gewoon nodig om om een zegmaar met grote adverteerders te kunnen praten.

[00:17:08]

Dus dat moesten we gaan doen. Dat is echt heel anders geworden. En daarnaast hebben ook nog het Donati platform opgezet natuurlijk. Waar komen zo over te spreken? Vriend, een vriend van de. En dat was ook iets waarvan dacht ja, dit moeten we nu gewoon doen. Want anders dan wij zijn de enige die dit direct gaan opzetten. ". Daar komen zo op terug nog heel even die euh. Kun je dat afsluiten? Podcast Landschap. Alexander schrijft als een warm buffet.

[00:17:30]

Elk jaar worden aandeelhouders brieven over de staat van de scholastiek, de staat van de media. En elk jaar vraagt je af wat er over podcast, zeg maar zelf. Wanneer komen de sterren? Wij blijven de sterren. Waar blijven de sterren? De grote sterren? Chantal Janzen. Brard. Linda de Mol. Maar daarin is ze echt. Daar is Amerika echt verder dan in Nederland. Is dat ie je dat ze daar echt gewoon all the good. Mensen die doen vooral podcasts maken.

[00:17:58]

Zij zijn al mensen die gewoon zeg maar Palma ofzo. Michelle Obama en Amy Schumer bijvoorbeeld, en ook Oprah Winfrey zijn allemaal podcast te maken. Hillary had ook een podcast tijdens haar campagne Diel, terwijl op een gegeven moment mee op. Want toen ging de campagne niet meer zo goed en vond het ook niet meer zo leuk om de hele tijd over zichzelf.

[00:18:16]

Waarom doen ze dat in Nederland niet? Jij praat met jij, praat met de sterren Tim. Ik weet voor Veľký dat jij een paar van die mensen net minder gesproken hebt over waarom doen ze niet?

[00:18:23]

Waarom happen ze niet?

[00:18:25]

Wel op een gegeven moment dat wij het eens zeiden van hem moet er echter RTL 4 public hebben. Dat zeg maar wat Alexander. Chantal Janzen publiek noemt denk ik. Vandaar de advertenties in The Voice. En toen kwam op een gegeven moment kwam André van Duin met een handdoekje om z'n nek. Onze redactie oplopen en die zei ik kwam podcasts maken. Ik geloof niet meer. Radio podcast is het helemaal waar, want die handdoekje?

[00:18:51]

Goeie vraag. Omdat hij altijd naar het zwembad ging. Vlak naast onze redactie, dus onderweg terug. Ik denk echt dat zo gegaan is dat ie onderweg terug van het zwembad, dat iemand zei dat hier met iemand over podcast te spreken kwam en iemand tegen hem heeft gezegd. Nou, das toevallig. Ja klopt op de deur. Wedijver, de handdoek bij zeg maar. Ja, André van Duin heeft daartoe gewoon Dik Voormekaar Show geweest. Ja, maar die wilde echt een nieuwe A een nieuw seizoen gaan maken van de Dik Voormekaar Show.

[00:19:20]

Maar toen overleed zijn echtgenote en dat gooide het even in de war. Maar ik dacht echt dat kan een wegbereiders zijn voor mensen als Chantal Janzen en Platform Commitments. Vreemd dat ze niet gewoon weg, omdat het nog niet groot genoeg is omdat er niet genoeg geld is te verdienen advertenties. Ik denk dat voor het prestige van podcasts wel belangrijk is dat dat soort mensen het gaan doen. Maar ik weet niet of het met een goed gevoel mensen zal zijn. Of is het te elitair?

[00:19:45]

Ja, nou, ik denk gewoon dat het lekker comfortabel is voor een Chantal Janzen of een Humberto Tan of van Eva Jinek om gewoon bij een omroep programma's te maken. Ja, als je een dik contract en een lease auto krijgt en een vast tijdstip waarop je show maakt en een grote redactie. Maar bij podcasts kan je natuurlijk ontzettend veel. Heb je ontzettend veel vrijheid en kan je heel erg groot zelf worden. Dus ik denk wel dat ze dat gaan doen.

[00:20:10]

Uiteindelijk is Humberto Tan bij jou komt het allang al vet en heb je aan een checklist je van voldoe je er alle. Alle dingen waar we zo iemand nodig heeft om een podcast te beginnen bij dag en nacht. Eigenlijk moeten Humberto Tan checklist hebben, maar hebben we dit allemaal. Nou, we hebben wel echt bedacht dat we en toen we toen we erachter kwamen dat echt alles moesten doen en niet gewoon een Descheemaecker lief konden zijn. Nou, dat was.

[00:20:34]

Dat was moeilijker dan gedacht en we moesten ook andere dingen doen. Toen dacht ook we moeten infrastructuur neerleggen om te zorgen dat mensen podcast kunnen maken, dus dat hebben we echt gedaan. We hebben gezorgd dat we goede producers hebben, dat we goede apparatuur hebben en dat je ergens een studio waar je bij ons kan opnemen. Je kan koffiedrinken bij ons. Je kan met andere podcasts praten. We hebben de distributie webplatform. We hebben gewoon gezorgd dat we alles hebben, zodat dat makkelijk kan, zodat het straks makkelijk wordt voor Humberto Tan om bij ons aan te kloppen.

[00:21:04]

Roberto proefje zijn klaar vorm. Ja, dat was wel dat we echt ons best voor gedaan moesten. Echt effe bedenken hoe dat dan moest. Hoeveel man werkt werkt aan al deze dingen bij jullie. Hoeveel mensen werken aan dag en nacht zijn nu? We zijn nog maar een klein bedrijf. Er zijn nu acht mensen die bij dag en nacht werken. Wat doen die acht nou? Advertenties verkopen bijvoorbeeld. Maar wij hebben ook gewoon producers podcast makers in dienst.

[00:21:31]

En en nu mensen die het verdient van de show platform verder bouwen. Dus daar gaan we ook wel op uitbreiden. Riker Like was gewoon producer en heeft een eigen show opgezet en is producer presentator van Doodgemaakt.

[00:21:45]

Nu ontbreekt er nog iets. Uhm, nou wat. Wat we nog niet kunnen in Nederland missen wij niet. En volgens mij andere onafhankelijke podcast bedrijven ook niet. Is dat je echt mensen in dienst hebt die podcast maken en dat als eerste activiteit hebben? En dan zeggen ik maak een podcast, daarvan kan je me kennen en daarnaast schrijf ik een boek. Of daarnaast ben ik columnist voor een krant. Of weet je wel die dat gewoon echt als primaire bastaens vorm, waardoor dat inkomen raison d'être podcast zou zijn.

[00:22:18]

Er zijn je dan in dienst bij al ja dat denkt dat ze naar die tot Hardies stap moeten als podcast salaris van jou en jij als redacteur in dienst is bij een krant dat een podcast van die dienst is, maar een podcast zoals bij bij talkshows de anker in dienst is van de omroep?

[00:22:36]

Ja, en precies dat dan ook een anker kan denk ik. Zoals ze nu bij deze overstap van tv en radio kan je nog niet voorstellen dat ze overstapt van tv en radio naar podcasts. En die stap moet er wel komen en Tottenham dus ook grote transfers gemaakt kunnen worden. Ik las laatst de Brutélé gaat nu niet meer dan 50 jaar en 50 5 naar Q-Music, maar naar Dag en Nacht Media.

[00:22:58]

Ik las laatst de biografie van Annie M.G. Schmidt en die maakte een heel bekend radioprogramma toen Radio Net opkwam volgens mij familie doorsnee ofzo. Het was een enorm succes. Maar toen kwam tv op de Ginn zit daar helemaal op. En toen stapte ze over naar tv waar ze volgens mij Zeg ns AAA voor maken. Zij stapte dus telkens op de nieuwste, de nieuwste media op. Toen dacht ik eigenlijk heel tijdloos dat Tino bij podcast gebeuren.

[00:23:22]

Ja, maar dat moet er. Nou ja, dat moet nu gaan gebeuren. Maar dat is gewoon nog niet zo. Je kan gewoon niet. Je merkt dat een heleboel mensen zijn van de categorie. Linda de Mol, Humberto Tan, Eva Jinek die het wel overwegen om op podcast te maken, maar dan denken. Ja, maar de ontzettend comfortabele leventje wat ik nu kan hebben bij een omroep is nog voor mij nog veel relaxter dan een podcast te gaan maken.

[00:23:46]

Bij de Obama's maakt het echt Obama's gaan niet zo heel snel een televisieserie maken waar men een potje van maken.

[00:23:52]

Heel veel televisie is een slecht voorbeeld met zichzelf.

[00:23:57]

Dus niet dat je toch een interview kan kijken met. Dat zijn mensen interviewen op tv. Nee, ze hebben wel docuserie gemaakt. Daar is het een hele grote Netflix deal. Ja, maar dit is een film toch bedoeld. Een interview show van wat ze doen.

[00:24:13]

Uhm, het is ook iets heel sjix. Ik denk dat de kijk van Netflix iets maken wordt denk ik. De makers financi, chique. Iets voor radiomaken is gewoon niet sjiek. Dus als jij nu een hele gave. Weet ik veel wat jij nu? Noem eens een voorbeeld van iemand die gaaf is. Eva Jinek bent. Ja, ik noem maar iets als Eva Jinek nu. Een radioprogramma gaat mij zitten denken. Wat is dat fiets?

[00:24:39]

Maar als hij nu een podcast aangemaakt door iedereen zet van hem, maar niet één keer per maand.

[00:24:45]

Een achter de schermen podcasts van tv elke week? Ja, want maar ik denk dat je dat eerst gaat krijgen. Dus wat jij net omschrijft over Jort Kelder die denkt ik nou maak naast mijn radioprogramma nog een achter de schermen podcast. Dat ga je dan krijgen, maar ik ben heel erg benieuwd naar wie de eerste is die gewoon zegt ik ga nu vijf keer per week een podcast.

[00:25:03]

Komt de column podcast al door de minister? Proef heen. Toen we net met de post net begonnen, wilden sommige auteurs niet bij ons schrijven omdat ze dachten dan lezen de ministers niet meer mee wat ze in de krant wel doen. Denk je dat de dat is voor mensen als. Als Eva Jinek algemeen of specifiek voor haar belangrijk is? Maar voor dat soort mensen is het belangrijk. Is dat bij podcasts het geval? Ja, ik denk echt dat je nu spekkoper bent.

[00:25:27]

Als Eva Jinek dit zou gaan doen dagelijks dat je dan. Dat zou een heel erg groot zou worden. Heel veel luisteraars en heel veel belangrijke luisteraars. Eerste minister? Check. Maar we hebben de podcast Betrouwbare Bronnen van Jaap Jansen en Peter Kroeger. Dat ze ook echt zo'n podcast die voornamelijk door politici wordt geluisterd. Dus dat is juist omdat je er dan een heel kort lijntje hebt naar de doelgroep die je wil. En zij kunnen ook iets precies voor die doelgroep maken.

[00:25:52]

Je hoeft ook niet de hele tijd alles te maken voor de grootst mogelijke doelgroep. Je kan ook iets te maken voor een specifieke doelgroep, maar dagelijks podcasts.

[00:25:58]

Dat mist dus nog het landschap als ik je goed begrijp. Maar ja, je hebt. Je hebt een heleboel dagelijks podcasts, maar gewoon zeg maar een super ster. Een grote naam die echt een podcast gaat maken als grootste onderdeel van z'n bestaan. Dus echt dat als dagelijks werk gaan doen.

[00:26:14]

Dat is nog steeds niet rendabel. Er. Matthijs van Nieuwkerk. Maar wat een. Maar misschien is hij wat losser van het geld. Maar wat wordt er betaald worden? RTL 4 om een talkshow op tv te gaan maken? Natuurlijk niet in verhouding tot wat je kan verdienen. We hebben het laatste gehad over het gifgroene gevaarte. Spotify, die de naam zou roken één van de bekendste en meest populaire podcasts maakt ter wereld, heeft gekocht. En binnenkort moet je een spotje account hebben om de naam te kunnen luisteren.

[00:26:41]

Hoe hebben Kimble het midden van Obama's staat met de Obama's? Hoe kijk je naar Spotify?

[00:26:49]

Iedere Sportfive is echt van. Het was ongeveer 80 procent iTunes en 20 procent Spotify tot aan Clijsters luisteraars. Tot dan een jaar geleden ongeveer. En het is nu meerderheids Potvin, dus die hebben echt supersnel alles ingelopen.

[00:27:06]

Dan de helft van jullie podcast werd geluisterd. Spotify.

[00:27:10]

Het zitten best wel wat interessante kantjes aan. Bijvoorbeeld Spot maakt het publiek veel jonger. Dus ja, jonge luisteraars zijn meer dan ampel op de hele op de hele markt.

[00:27:22]

Ja ja, veel voor die markt zeker? Ja en. Maar iedereen kijkt natuurlijk in podcast land naar wat Spotify gaat doen, want die kunnen echte die zijn met geld smijten. Overal podcast bedrijf aan te kopen om zoveel mogelijk originele content op Spotify te krijgen.

[00:27:38]

Ja, want ik wil niet vervelend doen over de Humberto checklists, maar is natuurlijk nog één ding niet afgevinkt bij jullie. Namelijk dat jullie niet Humberto vanaf dag één een groot bereik kunnen geven na een spotje voor het spotje spotje zou besluiten we ook in Nederland Roertunnel content maken. Dan kunnen zij tegen Humberto zeggen ja, ik kan dag en nacht werken. CNOOC naar ons. 4 ton ha. Dat is ook al dat geld.

[00:27:59]

Maar we zorgen ervoor dat je aan alle gebruikers in Nederland gerekend wordt en dan nog bereik hebt.

[00:28:05]

Ja, maar wij kunnen het. Wij kunnen dat potentieel natuurlijk ook aan om te luisteren. Er worden 5,3 miljoen podcast per maand geluisterd binnen dag en nacht podcast. Als we in al die komma 3 miljoen dus 5,3 miljoen keer een podcast Gleizes kunnen maken. Beetje rare metric. Als je niet gewend bent. Maar stel je voor dat die 5,3 miljoen keer er een trailer zet voor een nieuwe show. Dan heb je allemaal mensen bereiken. Allemaal mensen die al weten hoe podcasts werken.

[00:28:34]

En dan kan je dus supersnel kan je bereik creeren voor mensen. En de grootste podcast in Nederland hebben gewoon al de voordelen. Die komen al aan de 600.000 beluistering en zo is dat zo dat. Dat is wel serieus, dat groeit wel sneller qua b qua bereik. Maar ja, ze zijn natuurlijk gewend gewoon de ze zijn. Kijk en luistercijfers gewend van van tv en radio. En daar gaat gewoon om wat je marktaandeel hebt. Dan kom je boven de miljoen uit.

[00:29:02]

Dan maak je je wel zorgen om spotje veilig en wel s nachts in bed en je denkt oh jee, wat er zijn hier gaan beginnen?

[00:29:08]

Nee. Nou ja, nee. Het voelt als dat ik helemaal niks aan kan doen, want wat er met spot gebeurt voelt totaal oud-Romeinse. Maar denk ook dat gewoner is. Een soort oorlog aanstaande tussen die podcast platforms die allemaal zoveel mogelijk goede content willen. En het is gewoon maandagnacht en aan ons om hele goeie podcast te maken. En dan gaan Sons of ook willen op een gegeven moment. Of iedereen blijft bij ons omdat gewoon super leuk is.

[00:29:35]

Welke platforms zijn nog meer? Nou ja, je hebt. Je hebt nu pot. Je hebt nu een podcast land. Heb je een paar grote spelers? Spotify sportvisserij er eentje van. Maar je hebt ook Lumina 3 die echt Surinam. Zo ja, da's in Amerika. Die hebben echter ontzettend veel geld opgehaald en die hebben dus al die entertainment sterren treffer.

[00:29:53]

En zo ja, volgend jaar Oprah Winfrey ook. Weet je wel, dat soort types. En je hebt. In China heb je Himalaya of Himalaya. Dit is een hele grote pot kan spelen, maar ik verwacht dat de komende tijd. Emmerson is zich ook in podcast Land aan Bewegen. Ik verwacht eigenlijk dat Netflix ook al gaat komen.

[00:30:10]

Je de wacht zal inzendingen. Hoe gaat Amazon zich in de podcast wereld mengen? Gaan ze dan ook de luisterervaring? Gaan ze die ook willen?

[00:30:19]

Denk je of o ja, ja, ik denk dat ze er gewoon al die grote platforms. Kijk gewoon van hoe kunnen zo compleet mogelijk aanbod hebben?

[00:30:27]

Dus die bijvoorbeeld Emmerson die wel gewoon alles in Amazon Prime zitten en Prime en die universele muziekdienst Music?

[00:30:37]

Ja precies. En daar willen ze gewoon dat iedereen het een soort platform oorlog. Iedereen wilt dat je via hun apps gaat luisteren. Dus ze willen zoveel mogelijk content die alleen in hun apps kan kan horen. En dan hebben zij zoveel mogelijk luisteraars kunnen lokken in hun systeem. Een fantastisch uitgangspunt, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld spotjes waar hebben ze ook de hardware?

[00:31:01]

De Alexa broeien zijn. Nadat je dat je bijvoorbeeld. Dat hebben ze wel eens mee geëxperimenteerd reclames gaat je Alexeï laat zijn getrouwheid eens een nieuwe film of gamma.

[00:31:14]

Maar luisteren jullie eigenlijk podcasts en spot?

[00:31:17]

Nee, verschrikkelijke interface, irritante interface toch?

[00:31:21]

Dat vind ik ook zo raar vind ik.

[00:31:23]

Ik vind alle interface van alle podcast players irritant 19:40, dus ik luister wel eens met de podcast over cast en soms een tv spot is gewoon niet gemaakt voor podcasts. Ik vind het zo raar dat het zo euh, dat het zo populair is ondanks die interface.

[00:31:42]

Maar toch, al heeft ik zijn marktplaats gevoelde bij het van ja toen ze ook heel succesvol bij dat hele subscriber op podcast dat die hele ervaring eigenlijk wijkrestaurant van meneer want want want Spotify raadt toch laat gewoon je beginscherm zien. Dit vind je in t Zand en klopt dan. En misschien is dat ook nodig. Maar ja, een van de dingen waar. Wat? Wat gewoon de drempel zo hoog maakt voor mensen die net komen kijken bij podcasts en dat ze het niet leuk vinden om te subscriber op iets.

[00:32:09]

Wat zijn er nog niet zo heel erg ding? Ja, en zo'n podcast fietsen eigenlijk heel onoverzichtelijk. Harde dingen en Despodt. Het maakt het zo laagdrempelig eigenlijk, want daar krijg je gewoon alleen maar je soort spot je aan.

[00:32:21]

Je moet ons voorstellen dat iemand gaat aan het eind van de dag in de auto zitten. Is het een zet z'n auto aan? Krijg je portefeuille op je op je dashboard en dan gezegd spot je gewoon je wil nu of deze muziek luisteren, of deze podcast of drive dat ze dat door mekaar mixen. Uhm ok, maar net het is de bedoeling. Amazon gaat originele content maken, maar Netflix gaat ook podcasts maken. Ik denk dat we nog helemaal niks.

[00:32:48]

Ze willen zo groot mogelijke markt. Volgens mij is dat de strategie van Netflix is zo snel mogelijk zo groot mogelijk markten aanboren. En dat zit nu natuurlijk vooral in tv series. Maar ik denk dat ze ook zijn. Best wel actief al in podcast land. Netflix maakt gewoon een heleboel podcast. Naja, het is gewoon Mako om te ter advertenties via Ooit Media. Dat is nu ook niet Aunt Media.

[00:33:12]

Ja, ik zal ooit nog een keer zeggen dat het Promenade Media. We laat het hierbij maar zijn.

[00:33:27]

Goedkope reclame voor de shows die ze maken.

[00:33:30]

Ja, maar ik denk dat Netflix uiteindelijk ook wilt dat iedereen Netflix op de telefoon heeft staan en dat je dus toch niet via de Netflix app ja ja, cultuurbudget.

[00:33:38]

Weet je wat Spot ook eens heeft gedaan? Da's ook wel vet Städte. Je kan dus gewoon in Spotify. Als je naar podcasts luisteren krijg je ook beeld. Als mensen beeld erbij hebben geüpload. En dan kan je dus achteraf gewoon als je deze podcast over media op zondagavond aanzet. Dan zie je dus ook gewoon livebeelden van waar we nu, waar we nu zitten. En dan als je hem yxc scherm met dan hoor je gewoon de podcast, hoor je gewoon het geluid.

[00:34:00]

Maar schermen aanzetten, video kijken of het is voor jou wel een gebouw neem ik aan.

[00:34:06]

Ja, ik denk onder meer maar ik denk dat ze al die platforms bekijken het gewoon. Wij willen het moment van de dag waarop iemand entertainment wil met de podcast. Ook bij al die alle kranten denken nu. Ik zit nu gratis podcast te maken, maar uiteindelijk wil ik abonnementen, abonnementenverkoop en zit iedereen te optimaliseren voor betaalde podcasts of betaald betaalwijze. Iedereen is naar toe en toewerken naar betalen voor podcasts in plaats van adverteerders daarin. In ieder geval als model voor erbij.

[00:34:33]

Alle kranten denken dan ok, dan moet ik podcasts in mijn eigen app gaan integreren. En ik moet altijd een beetje dat ik altijd een beetje denkt ja ok. Dit gaat echt niemand doen. Niemand gaat de NRC app gebruiken om naar NRC vandaag te luisteren. Dat geloof ik gewoon niet. Dat is een heel klein groepje die de bereits dat gedrag die gedragsverandering door te maken en en apps als Spotify misschien Amazon. Als ze echt een goede podcast maken, maar wel een beetje afhankelijk daarvan.

[00:35:01]

Euh. En misschien? YouTube. Lijkt me dat dat soort van geschikte platforms zijn om betaalde dingen te doen waar je ook podcasts voor podcast zou kunnen betalen. Maar jullie zijn natuurlijk met hetzelfde probleem, namelijk je wil graag dat mensen betalen voor jullie podcast met vrienden van show vertellen. Misschien is dat een goed eerste stap wat vriend van de show? Wat is dat? Deze vriend van een show? Wanneer bedacht je het? Wat is nou? Wat is het dan?

[00:35:26]

Honderdduizend keer verteld? Website doneren? Hartstikke leuk, zo'n podcast of meer doen het ook. Jullie wel? Maar ik heb ook heel vaak gedacht van de adverteerders in de podcast. Zo leuk omdat het publiek heel erg bereid is om dingen te doen voor hun favoriete show. En wij geven al die waarde, geven weg en adverteerders. En wij dachten op een gegeven moment aan jou waarom geven eigenlijk die waarde aan adverteerders om daar iets geld mee te verdienen? Dus ze moeten die waarde aan podcast geven?

[00:35:55]

Dus als je gewoon een donatie vraagt, dan is je publiek heel erg bereid om dat te doen. Dat was gewoon ons redenering. Dus wij dachten van ja, we moeten een donatie platform maken en dat is dus niet. Zijn transactionele Galati waar jullie uitgebreid over liefde willen betalen laat zien? Ik denk dat dat soort steun relatie is, dat mensen gewoon een podcast horen denken. Ik wil ook onderdeel uitmaken van wat ik hier hoor en dan is geld geeft is een van de manieren waarop je dat wil doen.

[00:36:20]

Maar je hebt daar dan ook een player opstaan. Dus je kan dan naar een podcast van jullie gaan en daar heb je dan ook. Kun je ook de podcast luisteren? Dat is best wel prominent in de interface, namelijk het kunnen luisteren van alle oude afleveringen. Dit idee achter jullie zelf ook een app zijn die mensen speciaal gaan gebruiken om bepaalde podcasts te luisteren. Dan heb je dezelfde aannemer aan namen als waarschijnlijk de NRC heeft. Als ze denken dat mensen de NRC app gaan gebruiken om podcasts te luisteren.

[00:36:47]

Ja, ik ben echt een roepende in de woestijn op dit gebied wat niemand wil, die play erin. Maar Player in. Iedereen met wie je dit gebouwd hebben. Die vond dat echt een dom idee om er een player in te doen. Want die dachten ja, iedereen gaat gewoon via Spotify luisteren. Waarom zou je een player in jouw argument waar? Ik wilde per se die player wel in, omdat ik vind dat je uiteindelijk de route moet open houden naar zo'n compleet mogelijk ervaring.

[00:37:09]

En ik zie dus formaat dat in de toekomst dat je dus je meeste podcasts luister via Spotify of overklasten of podcasts, maar je ene favoriete show die luister via vriend van de show. En dat is zeg maar je podcast waar je bij zweert die het liefst elke dag luistert, waar je met andere mensen praat, waar je plaatjes naartoe. Dat mensen zo over podcast nadenken en hem een beetje n pet pief hebt.

[00:37:34]

Nouja, dat is mijn eigen ervaring van toen ik een. En dit is ook de reden zondagnacht ben begonnen. Ik schreef altijd. Ik werkte bij NRC en bij Vrij Nederland. Een podcast maken en ineens als publiek super fanatiek. Zo fanatiek dat ze ons kerstkaartje stuurden na zeg maar een half jaar nadat de Tour de France was afgelopen als podcast over ging. En toen dacht ik al maar dit is echt een hele. Dit is een hele bijzondere. Het is een hele bijzondere ervaring die je hebt met je, met je publiek.

[00:38:02]

En dat is de die die band die je hebt met je publiek. Daar moet je, die moet je faciliteren, daar moet je iets bijzonders mee doen. Maar jij dinsdag via Spotify? Nee.

[00:38:11]

Fijn dat je dan weer in het oude oude vreemde kamp Alexander.

[00:38:19]

Alles is racial en keihard. En dan is de gezelligheid waarin je samen naar je zit te timmeren ook zoiets als emotie? Nee, maar ik denk dat je dus bijvoorbeeld push notifications. Die zijn gewoon. Je krijgt veel te veel push notifications op je telefoon, maar je wilt dus ook niet. Push notifications van 40 verschillende shows? Zeker niet, maar wel van eentje, namelijk al deze luisteraars van podcasts over media. Die willen wel effe weten wanneer een nieuwe podcast over media online staat.

[00:38:48]

Maar die hoeven al die afleveringen van NRC vandaag van deze merken lieft. En van de nu Pantanal podcast hoeft ze niet te hebben en ze willen gewoon een podcast. Is een directe relatie mee. En dat willen wij. Denk gewoon gaan. Naast al die grote platforms staan die met elkaar vechten zijn. En dan willen wij een app bieden uiteindelijk waar mensen gewoon een podcast via liceo of voor een podcast of voor twee of 3, maar gewoon echte podcast waar je die waar je geen aflevering van wel mist.

[00:39:18]

Dan kan je wel luisteren naar bijvoorbeeld jouw podcast, de rode lantaarn van opening, de rode lantaarn. Want ik ben groot fan van de rode lantaarn. Waarom doe je dat in plaats van naar spot 5?

[00:39:28]

Je opent vriend van de show, zo heet zo heet het platform en dan opent die op de pagina van de podcast waar jij je vrienden met een soort label app waarmee je in plaats van spot via Spotify luisteren.

[00:39:40]

Wat is wat in het voordeel voor de luisteraar?

[00:39:43]

Nou, bijvoorbeeld om die push notifications te ontvangen voor één specifieke show, maar ook omdat je wil meepraten en omdat je afleveringen wil praten. Omdat je dingen wilt typen.

[00:39:52]

Omdat je met die zon achter de schermen foto's. Deze aanname nu een paar maanden kunnen testen, want het is nog een soort bètaversie live. Wat? Wat zijn je eerste? Wat? Wat zie je nu terug? Inderdaad. Ik heb ik hield een beetje rekening met twee scenario's, een beetje zoals met dag en nacht. Dat van tevoren kon mij niet helemaal overzien of het super hard zou gaan lopen en het allemaal uit de hand zou lopen of dat het helemaal dood zou slaan.

[00:40:19]

Hielden rekening met allebei en dat hadden met de vriend van de show ook. En het kan nog steeds allebei de kanten op hoor. Maar met. Met de eerste resultaten die we zien is gewoon met de podcast die ik maak over de rode lantaarn. Over wielrennen is dat het weer veel te veel wordt. Zoveel ja, zo valt dat gewoon af en toe de hele boel vastloopt omdat er zoveel reacties op worden achtergelaten. We hebben voor podcast maakte een soort notification tapje gemaakt dat als er iets gebeurt op het platform, dat daar als podcast maker dat je daar een berichtje van krijgt.

[00:40:49]

Maar gebeurt zoveel dat die notification tap gewoon de hele boel vertraagt? En wat doe je dan met je luisteraars op vriend van de show? Wat? Wat? Waarom is zijn moment actief waar we niet over na een wijsneus zeggen?

[00:40:58]

Aan wie gaat de Ronde van Lombardije winnen dit weekend? Of wat voor biertje moeten we drinken tijdens de volgende aflevering? Of wie denk je dat Lotto Jumbo moet kopen? Jumbo vist, maar daar krijgen wij gewoon super veel reacties vragen aan.

[00:41:12]

En straks een chatbox ofzo? Wat is dan de interactie? Wat ik dus verwacht? Laat ik dus hopen dat er gebeurt in de toekomst. Is dat jullie dan op woensdag zeggen? Aanstaande vrijdag gestemd te gast in de podcast. Waarover moet je met hem praten? En jullie via platformen een push notifications na Poezenboot luisteraars met Dordtsche? En dan krijg je allemaal onderwerpen. En dan op vrijdag weer een push notification. De aflevering staat online en luister hier naar de antwoorden op jullie vragen of op jullie thema's.

[00:41:40]

En dat wil je gewoon niet. Met 40 shows doen de twee met tussen de 1 en de Spanjaard de hele tijd teruggaan naar je.

[00:41:47]

Maar je hebt toch telegram. Je kunt dat soort groepen toch doen en je kan je voor betalen. Heb je toch gewoon een Donati dingetje? En toch allemaal geen nieuwe technologie, maar eigenlijk wat je zegt. Ik ben toenaderingen aan het zoeken. Ik zie alleen boos kijken eigenlijk. Wat je zegt is is een emotionele relatie die mensen met één podcast en dat doen ze eigenlijk best wel irrationele dingen. Namelijk een andere app openen om je podcasts mee te luisteren en onze manier rationeel.

[00:42:14]

Maar ik denk ook dat je niet moet onderschatten dat als je dat felbegeerde Chantal Janzen publiek wil bereiken, dat je niet moet zijn gegaan. Maar naar mijn telegram. Nee, veel te ingewikkeld.

[00:42:25]

Gewoon zeggen. Dat blijkt uit dit alles. Want waarom? Waarom ze nog radio maken? Omdat heel veel luisteraars geen idee wat podcasts zijn en NRC ze nu een kans biedt om dat medium te gaan proberen. Ze vertrouwen als NRC zegt de podcast mag een keer proberen. Dan vertrouw ze en hersenen gaan ze dat de kans geven. Individuen. Daarom denk ik geloof dat echt niet. New York Times heeft ook de Dely tapje in in die eb. Ik geloof gewoon niet dat dat de manier is waarop mensen uiteindelijk.

[00:42:55]

Ik denk dat het een beetje appels en peren is, omdat Amerika al veel verder is met podcasting publiek. Ik denk ook dat er nog een heleboel gaat veranderen de komende tijd, dus je wil ook gewoon een soort basis leggen waarop je voort kan. Om te kijken wat Spotify gaat doen. En dan spot je bijvoorbeeld ineens een keiharde muur om alles heen gaat zetten. Dan gaan een heleboel luisteraars zich gewoon niet door die muur willen gaan, een hel op een andere plek zoeken en dan wil je gewoon een goed platform hebben.

[00:43:18]

Dus dat je bijvoorbeeld zegt we trekken al onze podcasts uit Spotify terug, want die gaan ineens ongevraagd allemaal advertenties erin zetten. Maar dan moet je wel een eigen plek hebben waar ze dan wel niet kunnen. Dus je moet voorbereid zijn, ook op een heleboel dingen. Dus t is niet alleen maar dat je nu al weet waar het precies naartoe gaat. Maar hoe zit dat dan met een vriend van de show? Want daar komt op een gegeven moment neem ik aan een app voor je het gezegd.

[00:43:41]

Maar dan moet je dus dat een appel gaan lanceren. Uhm, nou ja, nee, dank je wel benoemd. En dan 30 procent van heb je er wel over nagedacht? Nee, met van Ford ook niet, maar ik weet het echt niet. Ik bedoel dat dat probleem. Jullie hebben vast ook vaker gedacht ze zullen we lanceren een eigen app en dat er altijd problemen tegenaan lopen. Denk je aan dan moeten ineens alles via Apple gaan verkopen en dan gaat 30 procent van de inkomsten al gelijk weg.

[00:44:15]

En dat is gewoon dat Superettan. Maar wat wij nu als oplossing gedaan hebben is dat wij nu gewoon gezegd hebben het is gewoon een klassiek platform. Ik had gewoon een website waar je naar kan verwijzen. Iedereen zit in zijn eigen app te luisteren en dan kunnen jullie gewoon makkelijk zeggen van ga bijvoorbeeld naar een podcast over Media Pantanal en daar koop je gewoon de vriend van de SHO pagina aan. En dan is er gewoon een website waar je die donatie kan achterlaten.

[00:44:36]

Geen prettige luister bij te staan. Doe uiteindelijk wel een app, maar hoe dat verder moet met. Ja dat. Ik heb geen idee. Ik wil ook hopen dat de EU om te zien ingrijpt. Ik hoop dat heel erg op de EU. Ik denk dat op een gegeven moment Europa op gaat. Zeg van nee, dat is een enorme dat. En triest is jouw vrienden. Je bent de monopolist. Als je dat doet is macht niet meer.

[00:44:56]

En ik denk dat ze dat eerder in Europa gaan krijgen dan in Amerika. Maar hoe? Hoe? Wat denk jij dan?

[00:45:03]

Is wel meer aandacht voor dit dit issue? Volgens mij spelen in Europa dan in de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven hebben in korte tijd heengaat die ongeveer ongelooflijk veel PR genereerde over dit onderwerp. Nu dus Epic met. Met voor het spotje Viewers natuurlijk eerder een groot voorbeeld. Uh, ik zag op internet dat er mensen zijn die magneetje. Ik zag.

[00:45:30]

Ik weet niet meer waar ik het haalde. Was internet waar waar mensen zijn? Zelf heb ik ook gevraagd hebben aan Netflix en spot of Netflix was bereid met andere subscription diensten waar de suggestie wordt gewekt. Wat zou het gaaf zijn als iedereen op hetzelfde moment of een paar dagen na elkaar zijn apps zou terugtrekken of deze functies zou toevoegen? Wat een goed idee. En ongetwijfeld hebben ze dat geprobeerd, maar is dat niet gelukt? Want Spotify bracht wel gelijkgesteld met IT'ers.

[00:46:01]

Dat is wel Kardinaalsmuts Pot geweest, maar er zijn natuurlijk heel veel andere. Er zijn nu. Afgelopen week was het nieuws dat er heel veel gaming platformen willen zijn. TV maker Microsoft zijn toch ook in dit conflict loopt? En die willen ook unlimited gaming apps uitbrengen en dan eigenlijk een soort van eigen appstore te maken en die ook geen zin hebben om 30% af te dragen, maar voor partijen van de grootte van een van ons. Dag en nacht kost Bent.

[00:46:24]

Blondel is het gewoon wachten tot hij er wat aan doen. En tot die tijd moet wel een beetje om de regels heen werken.

[00:46:29]

Hoe moest dat bij Blondel? Dan kon je tenminste te weten hoe vaak wij geweigerd zijn door Apple omdat we weer een woordje haalde. Wat niet helemaal paste in een euh. Je moet. Je moet super schimmig. Mag je alleen maar zeggen dat je een abonnement kan afsluiten via het web. Je mag niet zeggen ga nu naar het werk van alignment afsluiten. Je mag alleen maar dingen zo rennen. Dingen zeggen als deze app kun je gebruiken met een Blendle abonnement.

[00:46:53]

Een vaag, vaag eens mag je ons kan betalen. Betalen dus meerdere keer dat ze dan wel de app accepteren met bepaald wordt. Gebruik dat dan opeens een half jaar later dat woord gebruik opeens niet meer mag. En dat is. Dat is de hele tijd bij Apple ook zo gemakkelijk aan. En we weten dat met Amazon een andere deal hebben gesloten. Dus dat Amazon minder betaalt dan dit dan die 30 procent voor hun Tryin video via videodienst Iwens. Daar zullen wij wel niet voor in aanmerking komen.

[00:47:23]

En daarnaast hebben ze natuurlijk. Het wordt helemaal gemakkelijk als Apple zoals ze hebben met gaming. In die zin is dat soort van dat. Epic is een beetje een rare eend in de bijt, want spotprijsje veel interessantere centre. Die hebben ook al. Apple heeft een eigen muziekdienst waar Spotify mee concurreert. Hetzelfde is met die Arcade Gaming Arcade Service. Hetzelfde is met video natuurlijk wel. Plus er is nog meer nieuws. Als je een app hebt die daar direct mee concurreert, dan is het helemaal spannend, want Apple heeft gewoon heel veel macht daarin, dus dan is dat Epic nog niet eens heel boeiend.

[00:47:57]

Maar in ieder geval. Uhm, ik vraag me echt wel af of Apple hier of die heel veel publieke druk. Volgens mij hebben ze zwaar onderschat. De mate waarin Piepel elkaar en nu voor het Nuijten als je mensen bulb boys warm maken voor het maken van een ei af.

[00:48:15]

Dus dit is echt wel een kanonskogel. Maar voordat Apple echt. Ze zijn zo stellig geweest. Ik heb er altijd een soort vertrouwen dat hun mededingingsautoriteiten dit gaat oplossen. Ik vind alleen wel echt ontzettend lang duren. We zijn tien jaar verder en ook, want dat is ook. Apple heeft dit in de PR oorlog. Dat heeft het epic best wel slim gedaan, want ze hebben niet gezegd. Vanaf nu betaal je via ons in plaats van via Apple's hebben als het ware een functie toegevoegd.

[00:48:41]

Apple heeft het altijd over gebruiksgemak dat altijd het lulverhaal waar ze mee komen en die hebben gezegd. Je kan kiezen wat je wel wil. Je iDeal veel je ook. Apple heeft Apple Music. Hebben ze uitgebracht op Android. Dat is gewoon dat. Dat kun je gewoon op je zeggen. Denk je dat ze Gugel in patches gebruiken? Nee, ze gebruiken Gooijer card formulier, dus omzeilen Gugel pakking Apple zelf en dat is natuurlijk een uitzondering.

[00:49:06]

Gebruiksgemak is juist een uitzondering.

[00:49:09]

Of nee, want dat je bij je die dat je dat ding omzeilt, die die plees door integratie wat heel makkelijke betaling is, maar waarbij ook hogere commissie betaald. Maar daar heb je als developer gewoon een keuze voor gebruik. Of wil je eigen Pema ding implementeren. Maar Apple heeft dus nooit de beginnen die zo op op gebruiksgemak zitten. Nota bene hun eigen ding geïmplementeerd en niet dat ding van Gugel wat gewoon totaal gelijkwaardig is aan. Dus het is alleen op PR niveau.

[00:49:37]

Is het zo niet vol te houden wat dit? Wat dit aan schade gaat opleveren, ook de komende tijd. Je weet dat er andere bedrijven gaan volgen. En die rechtzaak? Die gaat uitgebreid besproken worden.

[00:49:47]

Apple kan kan toch niet aan mij aan andere kant. Het zou me niks verbazen als zij gewoon voet bij stuk houden en wachten tot ze Margrethe Vestager, Vestager, Vestager, Sharlely en nieuwe Neelie daar gehakt van maakt.

[00:50:02]

Te lang wachten en Tim Cook is deze week miljardair geworden. Gefeliciteerd Tim Cook, gefeliciteerd miljonair.

[00:50:10]

Maar dit is wel een dingetje, want je kan niet echt een marge marge.

[00:50:16]

Ja, dat zorgt klootzak. Ja, da's gewoon, want je houdt veel te weinig over. Je moet veel te grote bedragen gaan vragen voor kleine dingen. Dat is een probleem. Toch hebben het gehad over dag en nacht. Het gaat over de Nederlandse podcast Weer een landschap. Over Humberto Chantal Linda, vriend van de show Anita Platform Oorlog. Dan is er nog maar één onderwerp wat we niet kunnen laten liggen. Als ervaren podcast maker als het een beetje de podcast Kingpin van Nederland.

[00:50:46]

Heb je nog tips voor ons?

[00:50:51]

Goeie vraag. Podcast tips.

[00:50:53]

Ja, wij doen het al een tijdje. Kovalev zijn er hard voor het beter worden. We hebben nu geen. Je bedoelt niet voor leuke podcast? Nee. Wat kunnen wij beter doen in deze show? We hebben nu zesduizend euro van onze donateurs van onze vrienden van de. Die kunnen we ergens voor aanwenden. Gaat 200 euro per maand hosting en dan gaat het aanbod er natuurlijk. Maar wat kunnen we? Waar gaan we die de rest voor in investeren?

[00:51:22]

Maar ik denk dat er twee dingen zijn jullie moet gewoon veel vaker zijn. Dan wordt je jullie telegram. Koep is zo enthousiast jongen dat ze als jullie gewoon als jullie twee keer per week zijn twee keer per week luisteren. Dat je dingen gewoon meer moeten maken. Want als je als je meer gaat maakt, waar ben jij dan de ga dan?

[00:51:40]

Het is een soort korona, een podcast die erg heel hoog is. Hoe noem je dat gaan zingen? Hoe doen we dat ook? Cumulatieve groei? Nee, nee. Ik bedoel, de groei is traag ook. Gebruik ook zo wiskunde. En ik denk dat het goed is. Dat zie je gewoon aan podcasts die gewoon heel duidelijk zeggen. Vanaf nu zijn we er één keer per week gaan groeien. Al veel sneller en dat zag je al bij jullie ook.

[00:52:07]

Maar als je dan zegt ik ben er twee keer per week, dan goeie niet twee keer zo snel, maar een goeie vier keer zo snel. En als je dan ook nog zo dan.

[00:52:13]

Hoe zo lekker karakter. Een reden voor mij.

[00:52:22]

Ik denk dat heel belangrijk is dat als iemand achter het stuur gaat zitten of een rondje gaat hardlopen, dat ze zeker moeten weten dat er van hun favoriete show een nieuwe aflevering is. En als dat lukrake is als bijvoorbeeld een show die normaal vrijdagochtend verschijnt, ineens op zaterdagochtend is dat luisteraars kwijt. En dan wij gewoon een gewone groep kwijt. En dat gewone regelmatiger je bent. En hoe voorspelbaarder je bent, hoe beter. En dat zou ook bij jullie show natuurlijk altijd nogal een podcast over media, maar dat is in principe een podcast over financiële onafhankelijkheid en je zelf zelfhulp, transactionele relaties.

[00:52:58]

En zo moeten jullie nog een mooie dag maken.

[00:53:02]

Ik denk dat iedereen die het niet leije en denkt iedere dag dat er vooral een zucht uit gaat tegelijk.

[00:53:09]

Maar ja, je krijgt altijd je overkill mogelijk mag ik hopen. Dit is een soort sweetheart.

[00:53:16]

Ja, maar als je dit elke dag gaat doen, dan worden mensen misschien een beetje moe van. Maar als je een heel duidelijk format hebt dat je elke dag doet, dan krijg je wel vanzelf. Maar is dat ook een tip? Duidelijke format. Als medium podcast luister je hele duidelijke rubrieken dat ook moeten doen. Ik denk dat het wel echt helpt als de belofte duidelijk is dat een luisteraar weet als ie ze nogmaals gaat hardlopen of acht uur gaat zitten.

[00:53:37]

Dat ze weten wat ze aanzetten. Dat ze weten wat ze krijgen, dat gewoon Astro draait, een beetje vaag wordt. Dan heb je een enorme hindernis te overwinnen. En een heleboel podcast moduleren zich naar Denemarken. Live ofzo, die gewoon elke week vernieuwend is en elke week anders. Maar dat kan echt alleen als je een onomstreden, supersterk en reputatie hebt.

[00:53:57]

Video. Niet dat iemand op die hoofd van ons zit te wachten, maar met moeite moet de podcast meer met video. Ik Xiao. Je mag er zijn ook Ernst.

[00:54:07]

Ja, ik denk dat dat veel gaat gebeuren en dat dat heel erg interessant gaat zijn omdat het de functie van spot. Je ziet er gewoon heel mooi uit en ik denk dat het heel gaaf is om een gewoon soort van je favoriete talkshow altijd bij te hebben en op elk moment aan te kunnen zetten. Ga jij er nog dingen mee doen met video?

[00:54:24]

Ja, we gaan dus ja. We gaan nu live video in onze studio aanleggen. Dat we dat kunnen doen in ieder geval. Maar ik geloof niet. Er zijn live. Video is niet zo belangrijk meer. Kan video bij een podcast?

[00:54:34]

Wat ga je dan doen? Wat ga je aanleggen dan? Gewoon zorgt dat het geluid en beeld tegelijk kunnen opnemen? Waar zij dan op driekwart drukken? Heel gaaf destijds een surf studio record. En dan niet dan een microfoontje. Alles gaat vanzelf. Zitten allemaal dingen onder de tafel die het geluid beter maken? Toch?

[00:54:52]

Het is helemaal. Heeft de proef gemaakt zodat je alleen maar op start hoeft te trekken.

[00:54:56]

Maar het idee dat er ook video begint mee te lopen. Want een goed idee heb ik naar Spotify.

[00:55:02]

Ja, dat is de bedoeling. En dan van alle podcasts in onze studio worden opgenomen. Maar sommige mensen zullen gewoon zeggen nee, we willen de intimiteit van de audio bewaren. Dat is ook prima, want iedereen wordt echt woest op. Maar als ik zeg dat we de video gaan maken, dan zeg mensen nee podcasts. Dat is weet je wel. T Is toch ook een beetje een euh na community?

[00:55:21]

Of we nou zeggen dat van die digitale stad mansi, dan vinden we de rest van het internet zich moeten gedragen. De podcasts moeten blijven zoals podcast nu zijn. Ik ben blij dat Bottelier niet is, want die had me echt direct met een podcast. Altijd gezegd van het eerste uur. Maar dat is. Dat is de fase voordat Angela Groothuizen gaat podcast.

[00:55:40]

En daar richt het tijdperk Angela die luistert. En uhm, monomeer tip.

[00:55:52]

Maar ja, misschien kan het dan ook zelfs al gaan concurreren met tv programma's. En dat je dus op een gegeven moment gewoon je tv programma. Dat zijn nu zo gewend aan lineaire programmering. Maar dat je je hebt soort lineaire programmering wereld en je hebt een on demand wereld. Maar dat gaat straks helemaal overal door elkaar heen lopen. En als je dan je favoriete programma gewoon in een spotje veiligstelt of in een iTunes luistert en een gelijk beeld erbij krijgt of als podcast kan luisteren.

[00:56:15]

En dit toch weer een Netflix metafoor. Inderdaad, dit als je gewoon het ding aanzet en je wil iets kijken. Spot vs. Je zet hem aan iets luister of het algemeen is dat de soort van denk ik. Basis. Reactie met zelfspot. Leuk, al die vier dingen, maar in de basis kom je om iets te luisteren. Netflix kon je om iets te kijken. Het idee dat je gewoon gesprekken kan kijken is misschien niet zo heel erg gek en produceert al jaren toch met de visuele radio.

[00:56:37]

Maar het punt is heb je distributie, want dan is het interessant. Als je Netflix of YouTube bent of Potterierei bent, dan heb je die distributie. En dan als je met een intentie naar zoon gaat, ja, dan kun je ook gewoon allerlei French appjes hebben. Of juist hele bv beroemde mensen die zich aan Netflix committeren en dan een talkshow gaan maken zoals Zac Efron. Zag ik op Netflix een interview programma heeft gebeurt gewoon ja.

[00:57:02]

Maar ik denk dus dat als wij kunnen het toch niet bepalen wat spot, comedy agnomen als wij gewoon supergoede shows blijven maken en daar gebruik van maken dat ze daar gewoon prima in de zomer natuurlijk gewoon kopen. Sportfive dan maar leuk en aardig goeie shows, guys, jeugdblad maken en zo uiteindelijk. En je kunt ook blij eigen site maken en zo. Maar uitkijken moet je er natuurlijk gewoon kopen om voor te zitten. Er Nederlands markt zoals de gymlessen hebben gezegd.

[00:57:24]

Er is geen andere uitgever. Die 50 kijkt heel wat ongemakkelijk op zijn stoel zitten en weet dat spot waar half Nederland naar luistert naar proberen Hardiquest.

[00:57:33]

Maar ik wil wel graag dat hij spot gaan kopen, maar kwam gewoon nog een huisman bij.

[00:57:41]

Ja, misschien wel. Gaan in ieder land. Daar heb je nu in Amerika hebben ze en ze hebben zijn bedrijf gekocht. Maar dit moet je in ieder land moet dit gaan doen. Ze willen voet tussen de deur, krijgt de lokale markt. Dan kun je met heel veel geld gaan strooien om mensen weg te kapen. Maar je kan ook in één keer een community overnemen. Het klinkt een beetje DNA spotprijsje zoals Jemelle doen heel voorzichtig bepalen wat ze achter de Paweł gooien en wat eigenlijk gewoon blijft zoals het was.

[00:58:07]

Heel voorzichtig en met dingetje ook weet ik Robin heel voorzichtig met mensen voor het hoofd stoten. Dus ik denk dat de acquisities doen en dat zij individuele gezichten aan zich binden. Zou ik gokken? Ja, lijkt me heel logisch. Met Robin hebben ze gewoon EPL proberen te dwarsbomen. Dat was gewoon YouTube en YouTube. Ja, gewoon van. Zij moeten niet meer bij onze concurrenten zitten zonder dat iedereen zegt de hele tijd Jamaer. Gaat dat of spot vaak?

[00:58:35]

Gaat het toch nooit terugverdienen? Jouw Robbens verdient naar verluidt 70.000 dollar per aflevering en maakt er vijf per week, dus dat tikt aardig haar maar. Dus dat gaat ze inderdaad nooit terugverdienen. Dat sommetje maakt ze ook helemaal niet gewoon. Hoe zorgen dat al die luisteraars bij ons zitten en niet? Je voelt wel mooi wat je zei Tim.

[00:58:57]

Gewoon mooi Chooz blijft. Maken de rondes goed. Ik ben het er niet mee oneens. Kijk me heel anders aan, je loopt verkeerd.

[00:59:08]

Als is een mooi einde toch vriend. Ik probeerde wel boos aan te kijken.

[00:59:14]

Dank je wel Tim, dat je tijd voor je vakantie wilde inruilen om ons komen praten. Onze excuses voor deze sfeer. Maar ja, we zijn met elkaar op vakantie.

[00:59:21]

We hebben allemaal vertelt hoe we zetten en welke welke we eigenlijk hebben. We al wel. Dat zijn we gedaan. Zijn begint en dat mag ik niet bij zijn. Je moet het wel opnemen.

[00:59:34]

Kan je nog wel iets voorlezen?

[00:59:44]

Nee, dat is heel leuk. Wij kijken. We hebben ons verteld wat er gebeurt. Heel veel. Daar is heel veel liefde. We hebben ook nog die ouderwetse, fijne recensie. Hier zitten in komen is blijkbaar steeds meer luisteraars. Ja, dat begrijp ik van niets meer. Tim, maar toch fijn als plek waar dit commentators bij elkaar komen. Maar jullie maar. Kijk, dit gaat echt helemaal verkeerd. Jullie moeten nu natuurlijk zeggen we gaan even kijken wat voor reacties op zeedienst van de show zijn binnengekomen, want daar wordt dus gereageerd.

[01:00:16]

Direct op afleveringen.

[01:00:17]

Want de recensie and ons jouw bodyguard leest maar voor je oud wordt en gezegd dat vriend van de show op de vorige afleveringen jullie gemaakt hadden, zei Jan Willem zes dagen geleden. Wat een leuke aflevering. Madeleines zit goed in het straatje van die EWUY en is erg leuk om naar te luisteren. Wat ik niet helemaal snapte was de eigen implementatie van Mollie. Ik kan haar site niet vinden, maar ik denk dat de Vuurnatie niet vaak boven de 8 donaties niet vaak boven de 8 euro uitkomen.

[01:00:43]

Schrijf praktische vraag hoe relevant probeer je wel via de van Molly? Molly jij? Nee, maar ik denk wel dat dat Madeleine ook echt een hele grote donatie krijgt. Mensen niet heel belangrijk, maar zeker ook voor 800 euro boude uitspraak. Ga ik toch tegen Appel. Euh, Marjo Jans verfrissend. Marjo Jans verfrissend. Scherp. Interessant. Pas recentelijk ontdekt en nu rust gehad. Aflevering uit luisteren. Ik vind het super dat een podcast naar te luisteren. Interessante topics.

[01:01:31]

Spek naar de gasten toe, maar op een nuchtere en rationele manier die scheppend vragen. Je merkt gewoon dat beide mannen slim zijn. Ik wist niet dat dit zou komen als ook die voorgelezen. Zo positief dat ik wel zomerse feiten.

[01:01:47]

Ik voel me.

[01:01:48]

Daaronder zeg rend top podcast met deels geouwehoer en deels de heel interessante gesprekken die stof tot nadenken geven. Mooie omschrijving toch? Vind ik wel treffend.

[01:01:58]

De NPO moet er zijn.

[01:02:02]

Als u een taxi kan komen halen gaat natuurlijk zien dat de tot iemand van spotje van Yuna aan het luisteren is naar jullie volgende week aankondigen bij ons zegt Van O. Nee. Interessant. Wij gaan dat spotje fait advantest afscheid gesprek een laatste saluut plaatsen.

[01:02:26]

Het was een mooie tijd, nog een fijne vakantie bij elkaar.