S05E08 - Ali Niknam over bunq en buikpijn
Een podcast over media- 1,431 views
- 21 Aug 2020
Ali Niknam is 'serial entrepreneur'. Op zijn 21-ste zette hij met webhosting-bedrijf TransIP een winstmachine van jewelste op. Al die tientallen miljoenen steekt hij in zijn huidige start-up: bunq. Dat is GEEN bank, maar een techbedrijf met bankvergunning die af en toe onnavolgbare keuzes maakt. Wij willen Ali leren begrijpen, en dat leidt tot vuurwerk en een blik op de ware Ali aan het einde van het gesprek.💏 Een hartelijk welkom aan de nieuwe vrienden van de show. Jons, Ernst, Alain, Leon, Vera, Nanda, Willem, Geert, Folkert, Kees, Martin, Frits, Belle en Rens: wat fijn dat jullie er zijn! Wil je net als hen ook nieuwe afleveringen mogelijk maken? Word vriend van de show via vriendvandeshow.nl/podcastovermedia Shownote🇨🇭🔪 Bekijk de site van bunq
Taakverdeling Aan boord van deze Boing 7.4 zijn KLM en Air France een extra warm welkom en onze Flying Blue Elite en Elite Plus leden en de nieuwe vrienden van de show Jons Ernst Allen en Leon Fera landen, Willem, Geert, Folkert, Kees Martin, Frits Bel en Rens.
Dank jullie wel voor het steunen van onze show. Als jij nou ook vriend van de show wil worden, dan kan dat via podcast, via vriend van de show op Slash podcast over TCP ip. Voor 3 euro per maand zorg je ervoor dat wij deze show nog beter kunnen maken, bijvoorbeeld met deze aflevering. Mijn hemel, wat een voorwerken hebben wij moeten doen. Lees mappen doorgaan, interviews bekijken. En dat doen we met veel liefde. Maar het kan natuurlijk nog beter als daar een redacteur op zit bijvoorbeeld noem eens wat.
En daarvoor hebben we jouw steun nodig. Punt, vriend van de show Punt nl. Slash podcast over media. Goed zo. En onze gast van vandaag is Ali nickname Kalinic. Een serial entrepreneur noemen we dat in goed Nederlands. Hij heeft op zijn 21ste is hij een bedrijf begonnen Trans IP. Als je het kent ga ik een tevreden klant. Als je het niet kent. Het is ontzettend groot. Het is namelijk een van de grootste webhosting bedrijf ter wereld en ze staan bekend om hoe makkelijk je domeinnamen kan registreren, alles zelf kan regelen en het is een enorme winst machine.
Ali heeft er meer dan 40 miljoen winst uitgetrokken afgelopen jaren en dat steekt hij allemaal in Bunq. Zijn volgende bedrijf en Bunq is een man.
Geen nummer is geen bank, maar een technologiebedrijf of zelfs niet, noemt een Swiss Army met een bankvergunning met een bankvergunning. En daar gaat ook een heel groot deel van het gesprek over er met Ali Ali hebben over. Waarom is het dan geen bank? En wat dan wel? En waarom? En en en we proberen ook nog een soort van vergelijk te leggen met hijzelf, want hij is zelf overduidelijk niet alleen de drijvende kracht, maar hij vormt ook heel erg het idee.
Ik heb een soort tegen dat hij iets te veel op de troepen vooruit loopt, dus het is bij vlagen licht ongemakkelijk gesprek. Ja, want hij is niet onomstreden. En in onze community is er vaak kritiek op punk van van gebruikers. Maar tegelijkertijd is iemand die heel bewust dingen doet dus en wilde begrijpen waarom niet zo'n aanpak. En ik kan ook zeggen dat aan het eind van het gesprek. Ik denk dat ik hem beter ben gaan begrijpen. Vuurwerk op het einde.
Maar wat? Wat? Wat ook wel het bijzonder is om altijd het idee dat de mensen achter achter het bedrijf je een idee kan geven over waarom het bedrijf bestaat en wat eigenlijk probeert te doen.
Ik heb het idee dat nu beter begrijpt dan hiervoor. En dat vind ik toch leuk. Laten we gaan luisteren, ze gaan luisteren.
Aleydis is een podcast over media, welkom trouwens. De band Leuk mag zijn, heel veel zin in mooi. Het is een enorme meta podcast. Ook ze hebben het vaak gewoon over de media. Ze wilden eigenlijk beginnen met de vraag wat zijn jouw ervaringen met de media? Als consumeerde of als iemand die geïnterviewd wordt?
2. De meeste mensen zijn een consument van media. En jij bent één van de mensen die heel veel met media te maken heeft. Dus wat is je? Wat is daar een gevoel bij? Er is de kwaliteit in Nederland goed naar jouw idee.
Nou, mijn ervaring is dat we in Nederland wel een klein beetje een apart landje zijn vergeleken met landen om ons heen. Dat ten eerste en ten tweede. Wat ik echt merken is dat je misschien wel zoals met alles, dus misschien zelfs geen openbaring, maar dat je journalisten hebt die echt goed zijn en die uit zijn op een goede uitzending of informatievergadering. Of dat soort zaken en die mensen in hun waarde laten en proberen zo maar de onderste steen boven te krijgen.
Je hebt journalisten die gewoon euh, dat minder doen. Dus bijvoorbeeld mensen die klakkeloos dingen overnemen van anderen of mensen die met voorbedachte rade eigenlijk al hun verhaal klaar hebben. De antwoorden. Ik moet nog, geef nog even drie antwoorden printjes in. En precies daar kan ik ook weer door. Ja, en dat euh.
Dat zijn verschillende stijlen als de verhouding een jaar ervaring. New door de jaren heen. In het begin was het een beetje afkijken. Ik denk één op vier was echt goed, de helft was gewoon goed en één op vier was dan weer wat minder mee. En nu spreek ik gewoon niet meer.
Maar het is wel moeilijk.
Nee, maar weet je als iemand als je het verhaal al weet, dan heb je mij niet meer nodig, denk ik dan.
Maar als je samen een gesprek wil hebben en dat maakt niet uit of dat makkelijk of een moeilijk gesprek is. Ik sta voor alles open als je gesprek wil hebben. Je wil samen echter een ontdekking toe of naar een gesprek toe.
Dan mag je me altijd bellen, maar hij spreekt geen les meer, zeg je. Nee, van die ene kwart.
Van der Vaart zei Je zei twee dingen. Je zei Nederland is ook een apart eilandje. In welke zin dan? Neem even een slokje. Dit weer. We hadden net met de heren erover dat het niet te doen is om te slapen onder werktijd onbeperkt.
Nou, het is anders merk ik dat. Euh. Dus bijvoorbeeld iets simpels als in Nederland mag je op feiten controleren. Wat heel prettig is, want we zijn allemaal mensen. Iedereen kan altijd te keren als je iets hebt gegeven en dan krijg je het stuk terug. En dan mag je op feitelijke onjuistheden. Mag je controleren. En soms lijkt dus bijvoorbeeld getallen verkeerd zijn. Of dat een quote net een woordje mee is. Want dat zijn dingen, dat is heel erg prettig.
Dat gebeurt in Duitsland bijvoorbeeld ook, maar in de UK of Frankrijk of andere landen is dat. Euh, is dat niet gebruikelijk? Sterker nog, ik weet nog de eerste keer dat ik een interview had met een Brit. Toen zei van OK, maar ik mag straks mijn quotes controleren en toe. Dat was de communicatie. Daar is sowieso wat in directer dan Nederland. Dus die man voelde zich ongelooflijk geschoffeerd. Vooral wat bedoel je? Denk je dat ik mijn werk niet goed doe ofzo?
Dat vond ik best wel een interessante gewaarwording, dus er zitten culturele verschillen, net zoals dat de culturele verschillen zitten in de maatschappij. Zitten er ook culturele verschillen in de geïnterviewde mensen van niet? Een les die niet goed zijn? Heb je idee? Wat is het soort van sentiment? Wat zij proberen te wat? Wat zij proberen op te wekken in.
Dat is niet één ding. Dat kan positief of negatief zijn. Het punt is gewoon dat in mijn beeld van de journalistiek. Zou ik zeggen dat iemand met een open vizier dingen probeert uit te zoeken? En een interessant verhaal probeert te maken voor zijn of haar lezers of luisteraars of kijkers. Maar sommige mensen die hem een vooropgezet verhaal en dat vind ik gewoon zonde. 2 Zei je jezelf? Euh, zei zelf iets anders doen als je het zelf voor het zeggen zou hebben.
Als training niet. Ik ben geen journalist. Nee, maar ik heb wel heel veel mensen te maken. En ik? Ik lees heel veel interviews met je en ik bespeur dan ook irritatie over inderdaad journalisten die domme vragen stellen. Ofwel voor vooringenomen zijn of niet. Je bent ook van een type die met oplossingen komt voor dingen die zijn denk ik vast hier over nagedacht. Jij kan niet in de file staan zonder dat je je afvraagt hoe de file opgelost worden.
Dan heb je ook vast dit soort grouper. Kijk even. Kijk, laten we wel wezen als driekwart van de journalisten goed doet of zelfs uitstekend doet, dan doen we het al best wel goed. Er is geen systeem sluitend, maar je vroeg me naar mijn ervaringen en die zijn dus. Dat is twee dingen dat er echt kwaliteitsverschil tussen journalisten zit. Ik kan me ook voorstellen dat er zoiets is als dat het leuk is om jongens zoals jij die ongelooflijk succesvol zijn om je op jonge leeftijd om die te zien struikelen.
Mascara kan voorstellen dat dat een soort van dat een basishouding is. Die misschien nog gezonde kritische houding is dus echt Nederland.
Ja, dat is echt Nederlands en dat heb je absoluut niet in. Of nou Frankrijk, Duitsland, ioqw of IOSS is daar absoluut niet meer aangemoedigd worden en van het niets.
Het is een succesvolle vent. Laten we eens luisteren wat hij te vertellen heeft. Misschien kunnen we daar wat mee, terwijl het in Nederland is. Nou niet altijd, maar in Nederland is de basishouding wat kritischer. En dat? Euh, dat is ook best wel interessant. Daar heb ik wel over nagedacht, want dat zorgt ervoor dat we niet van die gekken zoals Trump krijgen. Bijvoorbeeld iemand als Trump zou hier nooit ver kunnen komen in het leven. Want iedereen denkt van Jezus gast.
Doe normaal maar in de VS wel. Maar iemand als Ionesco zou hier ook nooit kunnen, want daar zouden de mensen evenzeer van zeggen. Jezus als gast, doe normaal. T Is dus ook een beetje wat voor samenleving je wil hebben. Hoe ga je dan als iemand met een Iron Mask achtige trekjes kopen op Nederlands niveau? Hoe verhoudt je je dan tot die tot die? Nationale houding van doe even, doe even normaal. Nou, ik weet niet of de nationale houding is, maar met je volksaard toch?
Ja, maar tegelijkertijd zijn we ook wel weer trots op 1, op de overwinningen en op de hoogtepunten die we als land halen. Dus het is het is het is heel subtiel, maar als het over journalisten hebben daar geen vragen over. Dan merk ik dus wel dat de basishouding in Nederland vaak kritischer is. Vaak ook terecht dan van buitenlandse Fido niet daarom je ambities hier bijvoorbeeld ook bindend uitspreken dan dat je dat zou doen in Amerika.
Nee, niet per nee. Ik bedoel, ik denk je bent inmiddels oud en grijs genoeg. Ik heb het voorrecht gehad om maar één keer Kofi Annan nog mee te mogen maken in een redelijk kleine setting jaren geleden. Een bijzonder intelligente en charismatische man. En hij was er voor tien minuten, zoals dat soort praatjes snel gaan en op geen moment zei die iets van zijn charismatische manier biedt Sutuur zelf aan. Want waar het dan allemaal dingen waar hij antwoorden vraagt dat hij onder vuur had gelegen omdat hij ergens voor had gekozen en achteraf.
En hij bleef dat standpunt innemen omdat die er van overtuigd was. Neem even een slokje water. Thee, omdat hij ervan overtuigd was dat dat de juiste keuze was in die situatie. En daar had ie best wel uitdagende tijd over gehad. En achteraf, een aantal jaar later had men dan alsnog gelijk gekregen. En toen zei ja, weet je de ene? De enige manier om in deze warrige wereld, waarin ook in internationale zin als je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, je van alle kanten misschien wordt belaagd is om trouw te blijven aan je principes, trouw te blijven aan je waarden, trouw te blijven aan wie je bent.
En dus nee dit. Ik bedoel, jullie kennen mij ook buiten deze podcast om. Of het nou binnen deze podcast, buiten deze podcast, doordeweeks, s avonds of in het weekend. Ik wil gewoon altijd zoals ik ben, later thuis wat meer over hebben over wie jij bent. Uhm, je bent in Canada geboren. Toen we naar Iran verhuisd en daarna naar toen je ze ongeveer zeven was en zo toch naar Nederland klopt. En je ouders je allebei topsporters.
Je moeder heeft in het nationale team van Iran. Het gebouw is gebouwd en je vader heeft op olympisch niveau geschermd. Hoe is het om een kind te zijn van topsporters? Ik zou niet weten hoe het is om een kind te zijn. Ik geef mij precies wat ook weer een bijzonder bijzondere gewaarwording is in het leven dat je niet kan. AV-Test in je leven. Maar dat is misschien gesprek voor een ander keertje. Maar ja, ik weet het niet.
Ik weet niet wat een normale jeugd is. Ik weet niet of iets als een normale jeugd bestaat. Ik weet wel dat materiaal met vriendjes was. Er waren vast dingen anders na.
Dus niet alleen mijn ouders, maar ook het feit dat ik in veel verschillende landen heb gewoond in verschillende werelddelen. Uhm heeft mij altijd gegeven, vind ik een soort wereld. Euh wereld blik. En uhm. Ik was jaren jarenlang ook heel erg blij met de trend die heerste dat mensen naar elkaar toe groeiden en dat we de Europese Unie kregen en dat we de euro kregen en dat we het gevoel hadden van samen komen werden wel. En euh, want dat was een gevoel waar ik me mee kon vereenzelvigen.
Ik bedoel als Canadese Iranees Hollander. Euh, kan ik jullie info vanuit mijn ervaring verzekeren dat voor zover ik mensen kende in al die landen en alle andere landen waar ik geweest ben, wil iedereen eigenlijk hetzelfde. Je wil gewoon plezier hebben met je vrienden en familie. Je wil s avonds een leuk tv kunnen kijken. Je wil veilig over straat, weet je wel. We willen allemaal zo'n beetje hetzelfde en dat besef dat de overeenkomsten tussen verschillende mensen groter zijn dan de verschillen.
Nou, dat was jarenlang de trend. En ik vind het heel erg jammer dat in die zin dat we nu eigenlijk nu weer een fase ingaan met Brexit en met Trump die een muur wil bouwen. Een muur notabene in 2020. Dat zit me ongelofelijk dwars, dus ik denk dat ik dat heb. Mechelen? En zijn er als je naar opvoeding kijkt wat? Wat zijn de lessen die? Euh, als je daaraan terugdenkt? Die iedereen die er met kop en schouders bovenuit steken?
Ja, zo, zoveel dingen, zo eentje. Uhm. Altijd voor mezelf nadenken. Ik weet de aanrijding niet meer, want dat is het. Het is al jaren geleden, maar ik had opgegeven net iets gedaan, kattenkwaad uitgehaald of weet ik veel wat. En toen? Toen vroeg mijn vader me. Waarom heb ik dat gedaan? Ja Maurits, beste vriend toendertijd zo'n laat geboren Maurits. Ja, die weet ik veel die het ook gedaan ofzo. En toen zei mijn vader ja nee, amen, hola, jij hebt gedaan.
Jij bent verantwoordelijk voor je eigen daden. Dus het is ook als iets wel of niet doet, maar niet onnozel van iemand anders moet. En ik denk dat dat altijd wel een beetje bij is blijven hangen. Presteren is iets wat psychologie van de koude grond natuurlijk zou. Hij zou zwart van. De verwachting is dat dat presteren als er op een moment dat je twee topsporters ouder is, dat het ook een waarde is die wordt meegegeven. Is dat zo?
Uhm, dan moet je er even over nadenken, ja, dan moet ik echt even over nadenken. Ik weet niet of dat zo is. Ik weet niet of dat zo is. Ik weet dat op Regnier. Ik denk wel dat ik een gezonde dosis Troye van de energie het meeste meegekregen euh. En nee, ik heb in zekere zin ook een Aziatische opvoeding gehad, dus natuurlijk vonden mijn ouders het vreemd dat ik een soort 6/6 mentaliteit van de Nederlandse cultuur nastreefde, want dat was in de.
Dat was in Iran niet zo. Een Aziatische opvoeding is dat je tiener moet halen dat je je hebt van die cartoons. Toch dat dat iemand medeauteur scoort. Nijntje naar inhoud van hun chasers. Chapeau voor de familie. Dingen. Dat was het ook wel een beetje. Nou, ik denk niet dat Iran zo extreem is, maar in Iran is het wel misschien een beetje vergelijkbaar met Frankrijk waarin je geacht wordt toch echt je best te doen om hoge cijfers te halen waarin cijfers zo publiekelijk zijn.
Maar voor jouw ouders en voor mijn ouders in hun opvoeding wel, maar ze hebben dat in mijn herinnering althans nooit echt aan mij opgelegd. Ik was ook een koning van zes jaar staan natuurlijk. Dus dat, want ik deed gewoon heel veel andere dingen. In elke zin lijk je op je ouders. Ik denk uhm. Ja, hoe lijk ik op mijn ouders? Ik denk toch wel eigenzinnig, energiek, wereldlijk, veel willen reizen. Brede vrienden en kennissen kring hebben toch ook wel slim?
Ik wil niet arrogant klinken zo. Maar ik omdat het. Het is redelijk bijzonder wat je tot nu toe hebt gedaan voor voor je leeftijd. En ik denk dat dat zo voelt. Het voor mij dus niet. Ja en nee, maar dat ben ik eigenlijk. Zo voelt het niet zo nauw wat je hebt. Je hebt drie bedrijven opgericht, één ervan. Die maakt zoveel miljoenen winst dat je daar een heel ambitieus project mee kan financieren. Waarom voelt dat niet bijzonder?
Als ik terugkijk op wat ik tot nu toe heb gedaan? De dingen waar ik trots op ben is denk ik ten eerste dat dat ik hier gewoon ben. Zo maar met mijn vrienden, mijn familie en mijn vriendinnen. En ja, in deze kamer met jullie leuk gesprek, dat vind ik bijzonder. Ben ik echt heel, heel, heel blij mee? Ik was vanochtend ook echt enthousiast om iedereen te komen. Nou, dat is toch leuk? Als kijk.
Als ik terugkijk en ik zie dat ik om 9de ben begonnen met programmeren. Toevallig zag ik van de week. Een vriendin van me heeft ook kinderen. Eén van haar dochters is 9. Ik denk al toen menus begon met programmeren. Het geeft een soort hil. Als je een beetje van jezelf denkt. Oh ja, mijn leven was was dan toch wel anders. En toen ik 12 was ben ik begonnen met beleggen. Nou, ik ken toevallig weer andere vrienden.
Die hebben kinderen van 12 en toch wel jong. Toch wel jong. Ja, dat is heel gek. Maar als je mee hier en nu vraagt. Dan denk ik altijd ja, maar er zijn nog zoveel dingen die ik wil doen en er zijn nog zoveel dingen die niet zijn gelukt. En er zijn nog zoveel dingen die ik graag zou willen bijdragen aan deze wereld. Dat ik voor denk ik heb heel veel ambitieuze mensen. Ik kan nog zoveel meer.
Nou en dus. Dus voelt het voor mij. Ik kijk altijd vooruit en ik zie nog de weg die ik graag zou willen afleggen en daarom denk ik dat hij vandaag. Is dat nou echt bijzonder? Ik ben nog niet waar ik wil zijn. Het lijkt me heel heel. Ik ben natuurlijk niet. Ik ben geen kind van topsporters, maar het lijkt mij heel bijzonder om op te groeien. Een omgeving waar het altaar, waar de prestaties van je ouders zo meetbaar zijn de hele tijd en die daar waarschijnlijk ook veel offers voor moesten maken.
Stel ik me zo voor als ik kijk naar andere topsporters. De Lijn breekt dat al iets met je doet dat je erg altijd gericht bent op. Hoe kan ik het maximale uit jezelf halen en doe ik het wel goed?
Dat zou kunnen. Ja, ik weet dus niet anders en ik weet niet. Je hebt het over offers en dat is zeker ook wel zo. Maar ik denk dat we. Eentje een top pianist brengt ook offers. Natuurlijk, ik bedoel, als jij a kind was geweest van een topsporter en top pianist, dan had ik nog dezelfde vraag gesteld ook. Maar. Offers klinkt wel zwaar, maar ik denk gewoon het leven bestaat uit keuzes. En als je linksaf gaat, dan ga je niet rechtsaf.
En sommige keuzes zijn moeilijker dan anderen. En daar hadden wij het net toevallig ook even over. Maar ik weet niet of het als een offer voelt. Ik denk weet je, als je een avondje gaat stappen met je vrienden, dan ga je dus niet een avondje naar de bioscoop. Ik weet dit misschien heel simpel klinkt, maar zo voelt de beetje voor mij. Ja, misschien dat, maar de achtergrond van mijn vraag is het het geijkte pad dat je kan dat je in deze maatschappij is, dat je op een gegeven moment meer tijd gaat steken in privé.
In veel vrienden gezin. En als ik interviews met jou lees, dan wijk dan wijkgericht van het geijkte pad af. In de zin dat je dat. Dat is een aanname. Misschien klopt niet, maar daarover zomaar wat. Ik wil tachtig uur per week kan werken in ruil voor interviews met jou gaat erover dat je tot een uur s nachts aan het werk bent. Dat je na je komt volgens mij toe aan twee tafeltjes uitgaan en soms even zwemmen. Maar verder lijkt het of je altijd het werk bent.
Dat is in het geijkte scenario en ik zeg niet dat dat het beste scenario is. Dat maak je dan een offer of een keuze. Zo ja, dat is. Ik zie het als een keuze. En natuurlijk is het samen goed. Iedereen heeft het wel eens Hartogh. Als je bij een studentenvereniging zit en je hebt je ontgroening. Dan is dat ook niet makkelijk. En waar en waarom heb je deze keuze gemaakt? Omdat ik. Omdat dit het meest interesseerde, omdat ik altijd misschien ook ben opgevoed met het idee dat we als mens de verplichting hebben om de wereld mooier achter te laten dan dat we hem aantroffen.
Ik ben eigenlijk van jongs af aan veel nagedacht wat dat dan betekent voor mij een. Het is inderdaad zo dat ik de afgelopen jaren heel veel gewerkt heb. Dat was ook nodig. Het is niet zo dat ik mijn hele leven lang honderd uur per week weet ik veel wat heb, zowel zo zoals ik me ergens op zwart. Daar ga ik er ook voor, want ik denk dat halfzachte dat zit niet. Dat zit niet helemaal in mijn aard. Uhm ja, weet je, je kan het ook omdraaien.
Kan zeggen 80 uur per week. Ik denk dat ik de laatste tijd meer richting stress te gaan. Maar dan weet je dat je de hele tijd lijkt zeggen is. Echt veel vergelijkingsmateriaal heb ik niet. En ja, zo bijzonder is het eigenlijk ook niet. En zo hard werk ik eigenlijk ook niet. Ja Ali. De start van de trackrecord. Als je die naast iemand anders van je leeftijd legt als gemiddelde van je leeftijd leg, dan is dat bijzonder.
Ik denk dat euh, waar ik naar op zoek zijn is. Waarom doe je wat je doet? Je ouders zijn een soort van zijn, een soort van poging tot afslacht. Daar kijken of er daar of daar iets van een verklaring inzit. We proberen het te verklaren en ik probeer mee te werken. Je zegt dan en je zegt dit zijn echt mijn overwegingen. De wereld mooier achterlaten dan hier. Dat is een ding. Want daar heb je veel over nagedacht.
Daar heb ik wel veel over nagedacht. Want weet je wat grappig is? Ik vind geschiedenis één van de meest underwater vakken die er zijn geschiedenis, ethiek, filosofie, spaarsaldo eigenlijk. Jonger mee moeten beginnen ook meer, want dat geeft context aan een menselijk leven. En euh, van wat ik weet. Ik ben geen geschiedkundige, maar van wat ik weet is de periode van de Middeleeuwen de enige periode in de mensheid waarin er eigenlijk geen sprake was van vooruitgang, maar juist van achteruitgang.
Dus waarin mensen minder gelukkig waren, minder gezond waren, gemiddeld inkomen nam me af. Levensduur nam af. Opleidingsniveau nam af. Alles nam af en. Ik heb erover nagedacht. Hoe komt dat nou? Het is dus. Dat bewijst dus dat het geen vanzelfsprekendheid is dat de wereld alsmaar beter wordt. Overigens voor iedereen die denkt dat het dertig jaar geleden beter was. Nou. Ik weet het niet hoor. Kijk eens een filmpje terug. Kan wel eens het idee met je als je een avondje gaat stappen hebt.
Je hebt tot op heden van Natal als echte topavond.
En dan kijken die foto's terug na.
Misschien was het toch niet zo glorieus als dat ik in mijn hoofd dit in de middeleeuwen was. Het slechte nieuws, dus het is geen vanzelfsprekendheid dat de wereld alsmaar beter wordt. Daar dus moeite voor nodig. Er is inzet voor de inzet van ons allemaal. En dus vind ik dat wij allemaal en dus ook ons best moeten doen om iets bij te dragen aan het algemeen, maar voor onszelf, voor de mensen om ons heen. Maar ook voor het algemeen belang.
En hoe kom je? Hoe kwam je tot die opdracht aan jezelf? Is dat iets wat je van je ouders en meegekregen of of iets wat je hebt gezien? Vroeger was het die studie die je net noemde naar de geschiedenis. Ja, een beetje een beetje van alles. Ik denk wel dat het dus door, doordat ik in verschillende landen ben opgegroeid, dat ik ook verschillen heb gezien en dat ik ook vermeende verschillen heb gezien en dat ik dat nooit echt goed begrepen.
En dat zag je eigenlijk een beetje met Korona, een recent onderwerp te wijten aan alles. Mag dat ook gebeuren? In het begin van Corona, zomaar honderd meter van de grens in Duitsland, was een kroonen besmetting. Maar toen was in Nederland alles nog wel mee. Terwijl iedereen zich maar kan. Inschatten dat als het honderd meter van de grens is, dat Nederland dan de volgende aan de beurt is. En inderdaad, een week later was de eerste besmetting in Nederland.
En toen ging het balletje rollen. Maar het punt van mij is. Wat maakt nou? Wat maakt het nou? Dat zeg maar, alleen maar omdat er ooit is een grens is getrokken. Dat mensen zich. Uh, gedistingeerd tot elkaar voelen. Zozeer zelfs dat het met louter rationele zaken als een ziektebestrijding euh, dat meeweegt in iemands overweging. Dat vind ik best bijzonder, dus je wil zeggen dat. Dat heb ik dus niet. Nee, en ik denk dat dat heeft meegeholpen in mijn overtuiging dat dat dat is, denk ik.
Eén van de dingen die ik zou kunnen bijdragen. Uhm, het idee dat we allemaal gelijk zijn. Het idee dat we grosso modo allemaal ongeveer hetzelfde willen en dat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen. En dat als we de aandacht besteden aan de overeenkomsten dat we die zullen vinden. En als we aandacht besteden aan de verschillen, zullen we die ook vinden. Dus het is aan ons om te kiezen welke van de twee. Dit is de de de reden waarom je hard werkt, waarom je de keuze maakt om.
Te werken aan mij. Dat is de reden waarom ik een werk waaraan ik werk. De reden waarom ik hard werk is, denk ik, omdat het voor mij niet voelt als hard werken. Ik ben gewoon lekker aan het als iets voor jou naar sport. Als ik squash, dan ga ik ook altijd lekker aan als ik uitga. Als ik drink ga ik ook lekker aan. Dus ja, euh, dat zit een beetje in het aard van het beestje.
Het is dus de T. Het idee dat grenzen vervagen en in in de kern allemaal gelijk zijn. Daar wil je. Daar wil je bevorderend in werken. Dat idee op dat idee. Dat idee. En euh, ja, en eigenlijk in die zin. Daarmee denk ik het algemeen welzijn. Maar om dan een totaal onder een vraag te stellen uit totale onnozelheid. Dus excuseer mij, maar waarom dan een hostingbedrijf en een in een misschien een secundair een bank beginnen?
Nou, dat kan ik je heel goed uitleggen. Want het internet? Euh, wat jij en ik allebei een soort van bewust hebben meegemaakt en beginnen van de auteurs. Het inbellen is democratisch, maar er waren genoeg hostingbedrijven zonder nickname is euh euh. Was voor mij een magisch iets. Omdat het afstanden overbrugd snel door te rijden. Ik snap dat internet positief is voor de wereld, maar hoe zonder nickname er ook zijn, maar dat is nu.
Dat is nu. Ten eerste is het nu luchtballons, geen gebalanceerde hand dat er toen was. En ten tweede om het mee te maken op dat moment om het mee te maken dat je kan inbellen en opeens met je oma en opa drieduizend kilometer hiervandaan een gesprek kan voeren. Dat had iets magisch en ik weet nog, dus dat was voor mij magisch. En dat is wel iets mee omdat dat zoveel dat ik zo magisch en dat dat sloot ook aan bij dat euh.
Euh. Bij het bij elkaar brengen van de wereld. Hoe bevorderen jouw werk dat dan? En ik ben natuurlijk een geek eersteklas ik waar ik gewoon mijn interpretatie van doen, want hij natuurlijk al heel veel over je gelezen. En we kennen al een tijdje mijn interpretatie van hoe het is gegaan is dat jij op je 20e weet aan begonnen. Eenentwintig eenentwintigste. Je zag een zakelijke mogelijkheid. Was toen heel erg moeilijk om überhaupt een domeinnaam te reserveren. Volgens mij moest je zelfs nog proberen.
Daar zag jij een mogelijkheid. Gat in de markt heb je goed gedaan en in mijn beleving was je, als dat een succes was, je financieel onafhankelijk uit je draaistel te denken van OK. Dit heb ik allemaal bereikt waardoor je de wereld beter maken. Maar nu lijkt het of je zegt dat je al bij Tanta speeldag van OK wilde meer wil maken aan Hoost in bedrijf. Is de. Nee, nee, nee, maar ja, nee, maar zelfs nee.
Maar dus jij vraagt wel wat wat in jou? Euh, euh, in dat vereenzelvigen van de wereld. Wat ik daarin zag je in Trance p. Dus wat ik magisch vond was het bij elkaar brengen van de wereld. Dus ik was daar niet expliciet mee bezig. Maar ik denk wel dat communicatie en een Soumaré dichter bij elkaar brengen voor mensen dat. Dat is intrinsiek iets wat bij motiveerden ook toenam. En dan krijg ik nog iets anders dat het gewoon technisch ongelooflijk spannend als je groeibedrijf begrijp je het gewoon gaaf Equant.
Dit is dan ook gewoon een antwoord van de stand speelzones succes.
Maar ik vond het dus gaaf omdat het technisch echte uiha, maar ook vanwege het kleiner maken van de wereld en vanwege die communicatie. Ook omdat ik gewoon uit eerste hand daar zelf ervaring natuurlijk mee had. Dat ik mijn oma en opa opeens kon zien. En bij toen je na ging denken over Bunq wat toen de overhand? Uhm, nou, ik had toen veel meer mogelijkheden. Want euh. Ik had inderdaad een financiële positie waar ik iets mee kon doen.
Ik had heel veel ervaringen met het oprichten en het runnen van bedrijven waar ik iets mee kon doen. Ik had inmiddels een netwerk waar ik iets mee kon doen. Dus ik dacht ook nou is de balans verschoven. Van Uhm. Kijk, ik had toen Transkei oprichten. Had ik misschien over Bunn kunnen nadenken, maar dat had ik nooit van de grond kunnen krijgen. Niet alleen omdat de financiële middelen de Nima niet waren, maar ook omdat ik gewoon onvoldoende volwassen was en onvoldoende ervaren was.
Dus toen ik die dingen wel had, kon ik nog meer op het ethisch overtuigde worden. Hebben jongeren Colet stuk zitten en nog minder op het commerciëel. En hoe Rinne je eigenlijk een bedrijf stuk, zeg maar dat die balans verschoof. En de reden waarom dat een bank is geworden is alleen maar omdat de financiele crisis zo plaatsvond op dat moment. En omdat ik vond dat we te veel bezig waren met nadenken over wie de schuldige was. In plaats van dat mensen bezig waren met ook een goed.
Hoe lossen we het allemaal op? Duurzaam en het lijkt het komt op mij over alsof bunga bunga voor jou. Het is toevallig een bank of een techbedrijf en een bankvergunning. Swift gaat noemt, maar het komt ook heel erg over om mij nu als t gepresenteerd wordt er als een soort vehikel voor het verbeteren van de wereld. Dus je verwacht bij een bank niet zo snel dat. Als je daar als je die opent dat er bijvoorbeeld CO2 reductie centraal staat, dat verwachten ze snel is.
Het lijkt soms als vanaf de zijlijn alsof dat wereldverbeteraars aspekt bijou af en toe de overhand neemt over. Hoe krijgt dit zakelijk? Hoe maak je hier een stuk een financieel succes van? Ja. Kan dat? Wat is je vrouw leren? Uhm, iemand anders in onze groep vroeg het anders hebben een luisteraar groep. En daar kunnen mensen vragen insturen die vormleer. Iets mondiger. Die vroeg waarom bomen?
Waarom worden mensen die geen Bunq gebruiken je kent? Bij Bunq? En jij kan veel beter uitleggen dan ik. Maar ik gaat proberen een creditcard nemen en dan voor iedere euro die je uitgeeft worden. Er wordt een deel boom geplant 100 elke 100 euro en Bantoe en daar is een fee functie in de app waarin staat hoeveel CO2 er bespaard door Bunq te gebruiken. Dat goed. Nou ja, je hebt dus. Euh. Ja. En het leuke is dus dat.
Dat is een technische beschrijving. Maar het leuke is dus dat je iets kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Simpelweg door het gebruik van een andere pas. Uhm. Daarbij heel veel over nagedacht, want wij denken namelijk dat er een heleboel mensen iets willen bijdragen aan deze wereld, maar dat we het al druk genoeg hebben in ons dagelijks bestaan met alle dingen die ons bezighouden. En dus weigerde Agfa ook. Hoe kunnen wij nou als Bunq onze gebruikers het makkelijk maken om toch iets bij te dragen?
En dat is inderdaad wat wij doen Super Green. En daarmee kan je dan met je pas welke pas dat ook is. Het is niet alleen een creditcard, dus ook een pinpas waar je bij de Albert Heijn mee kan betalen voor elke 100 euro die je uitgeeft. Plant wij een boom en dat gaat dus ongelooflijk hard. We zijn ook hard op weg om bijna een miljoen bomen te planten in acht maanden tijd en dat is dat zijn significante getallen zijn. Dat is de CO2 reductie die we met z'n allen hebben bereikt.
Samen die de anders niet was geweest. En dat vind ik magisch, maar dat fascineert mij. De zorg dat je. Het is namelijk vanuit gewoon normale bank perspectief. Is het niet normaal dat dat de bomen zo zichtbaar zijn? En ik weet ook dat je er veel om bekritiseerd wordt. Dus ik ben heel erg benieuwd waar waarom je het over ging is.
Waarom? Waarom?
Ja, er zijn twee dingen één bank is opgericht om de financiële sector te bestendigen en te verduurzamen door diversiteit aan te brengen. Vanaf het begin hebben we bij Bunq dingen anders gedaan. De ervaring is anders. Het verdienmodel is anders dan mensen die er werken zijn anders. En dat is belangrijk omdat diversiteit de enige manier is om iets duurzaam en bestendig te maken. Dus wat je nu ziet is. We staan nu op de vooravond van een enorme financiële crisis. Sommige bedrijven zullen het helaas niet redden.
Andere bedrijven zullen het ongelooflijk goed doen en dat is wat diversiteit doet veranderen. Ons omstandigheid bevoordeelt sommige groepen en benadeelt andere groepen. Maar het geheel blijft stabiel, omdat het systeem dus meerdere elementen kent. Dat heb je niet in de financiële sector, of nou bij de eenheden ABN, de Rabo, Royal Bank of Scotland, spaarkassen in Duitsland zit. Al die bedrijven hebben grosso modo hetzelfde product, hetzelfde verdienmodel, hetzelfde type mensen. En daar is geen goed of slecht in.
Ik heb daar geen waardeoordeel over. Het enige wat ik constateer is omdat alles een monocultuur is. Krijgen we dus ook grote hervent vol catastrofes op het moment dat het misgaat als een Thuisdag zoals in 2011? Nou dus, Punks oprichtingsdatum is altijd geweest om anders te zijn. Daarom zeg ik ook altijd zijn bedrijf met een bankvergunning, dus dat is een deel. Het tweede deel is wat betekent dat dan voor het product? In mijn overtuiging oprechte overtuiging betekent dat dus dat Bunq niet nog een 1G Triodos, Abbie en spaarkassen BNP Paribas is, want die bestaan al.
Het is niet in Punks overtuiging het is niet ons zonder Etro om een goedkopere JG te worden. Want dat bestaat al. Er is al een hele goede ingelijst, namelijk JMG. Bunq moet vooral Bunq worden en wat dat dan betekent is dat wij het dus proberen om binnen een inclusieve groep mensen in de community's voor ons heel erg belangrijk. Daarom doen we heel veel dingen, ook in interactie met mensen, te luisteren naar onze gebruikers. Daarom zie je dat wij zo'n beetje de enige bank zijn in de wereld die de deuren openhoudt, ook als dat betekent dat dat er soms wrijving ontstaat.
Maar de deuren staan niet voor open en je mag er van vinden wat je wil, maar je weet in ieder geval wel waar we staan en je kan je mening uiten. Dus dat betekent dat dat de deuren open staan, dat er een community bzx zijn. Maar dat betekent ook dat wij onszelf meer zien dan alleen maar een digitale kluis. Wij proberen jou als gebruiker in het dagelijkse behoeftes en met de normen en waarden, met dingen die je probeert te bereiken in je leven te ondersteunen waar we kunnen, zoals een techbedrijf dat zou kunnen doen.
Ik snap denk ik nu ook beter waarom er is. En er is een kritische groep core users van Bunq die er vanaf het begin bij waren die. Het is een soort subcultuur je bijna op. Op Telegram waar wij actief zijn en waar wij actief zijn met onze podcast die heel kritisch zijn over de richting die Bubka nu ingaat. Ik denk dat dat mensen zijn die erbij zijn gekomen in het begin dat het nog erg draaien om dat eerste doel. Een alternatieve bank die die eigenlijk een techbedrijf is en maar dus ook de vluchten van vruchten van plukt.
Als gebruiker toen wij toen wij bunkeren dit gebruik samen. Alexander en ik waren echt verbaasd over alles wat je ermee kon. Dat was die eerste groep. En nu lijkt het met de laatste stappen die je neemt. Of je veel meer naar een tweede doel gaat, namelijk een soort gerichte keuze komt op mij over als we richten ons op een groep mensen die impulsiviteit belangrijk vind, die de wereld beter wil maken en daar is dit de bank voor. En daar positioneren we ons op.
Daarmee lijk je de eerste groep te vervreemden, maar ik gok dat jouw aanname is dat die tweede groep veel groter is. Klopt dat, dan zit ik aan ernaast. Nou uhm.
Gelukkig hebben we een uur de tijd, dus kan ik dit heel uitgebreid gaan beantwoorden. Als we even terugkijken naar de geschiedenis van bank, dan zie je grosso modo drie versies versie 1, vers 2, versie 3 en eigenlijk een versie 0.10. Nooit iemand heeft gezien. Versie versienummers achter de schermen. Daar hebben we mee geëxperimenteerd ook. Hoe werkt het nou om een bank te maken waar niemand bij ons was? Echt bankier. Niemand wist hoe je bank was, maar zelfs bankiers weten niet hoe je bank moet maken.
Want welke gek heeft er nou een bank gemaakt de afgelopen 50 jaar? Dat was verzonnen. Versie 1 was een MWP taakjes wel bekend om vrijwel vrijwel product wat kunnen aanmaken, wat voldoende spannend is om anders te zijn dan een bestaande bank. Euh euh. Maar ja, het is gewoon onmogelijk om 4 compleet van start te gaan. Dat is versie. Dat was de versie waar volgens mij, jij en ik destijds van bij De Wereld Draait Door. Ja ja.
Nou dat. Dat was de voorloper van Tikkie. Dat soort functies, de voorloper van tqjy, volledig digitale mourning biometrische veiligheid. Dat soort. Maar wat mensen misschien niet meer herinneren is dat er niet eens iDeal in zat. Dat hadden we niet eens. We hebben eigenlijk. Die amfibisch gedachte wat techbedrijf eigen is altijd aangehouden, want we wisten niet wat mensen belangrijk vonden en wat niet. Vervolgens hebben in anderhalf jaar tijd in een razendsnel tempo Bunq figuur compleet gemaakt.
Toen kwam versie 2 V-2 Punk Premium. Daar was door een zelfde kleine groep mensen destijds ook nogal wat kritiek over. Wat doen? Wat doen ze nou? Versie één is het beste sinds Louis Braille. Waarom verandert het nou? Kunnen we niet terug? Toen kwam versie 2. Versie 2 was de eerste versie die vier jaar compleet was. Versie 2 kon je echt als een dagelijkse bank gebruiken. Met iDeal en met iDeal. Met creditcards met normale passen.
Internationale betalingen, alles zat er in. Versie 2 was ook de eerste versie waarin we al een stap richting vereenvoudiging zetten, want een van de dingen die we merkten is het hebben van een volledige spectrum van alles wat je in dagelijks leven nodig hebt. Qua bank en Derboven opgeplakt ook nog allemaal dingen die wij verzonnen hebben, die het leven makkelijker maken, die je helpen, tijd besparen, die helpen, geld besparen, je helpen om je leven makkelijker te maken, om die allemaal in een vijfenhalf scherm te krijgen.
Je vond de worden door al die fiches die erbij waren gekomen. Euh, ja, dat vond ik. Maar dat wezen de cijfers ook uit, want we zijn heel erg gedreven. Mensen begrepen niet. Weet jij wat een nummer 1 gevraagd de euh vraag was op support? In die tijd? Ik weet dat niet. Raad eens veel. Ik heb geen idee hoe kan ik betalen? Toch was de nummer twee de nummer één. Wat is mijn IBAN nummer?
Dus? De realiteit? De realiteit waar wij? Terwijl dat gewoon op dat scherm staat. De realiteit waar wij mee te maken hebben is dat wij een kleine groep mensen hebben die heel uitgebreid gesproken zijn en die euh, de hoed van de rand weten van de banken die dat ding ook helemaal ingesteld hebben. Met als ik de Albert Heijn inloop via een Siri integration verandert mijn pas van de ene subkamp naar de andere account en spaar ik automatisch 50cent voor mijn volgende vakantie.
Wat dus kan met Bunq, wat fantastisch is en waar een ander deel van de mensen die zich aangetrokken voelde tot Bunq door wat het vorige kan betekenen, maar die gewoon tfja. Wat moet ik hier nou mee met die vierduizend klompjes die in de groep zitten in die tweede, tweede groep? En het is onze uitdaging om die tweede groep dezelfde ervaring te laten meemaken als de eerste groep. Om het zo makkelijk te maken dat die tweede groep het karma kan en dus kwam.
Sorry hoor, v3 en V3 is de volgende stap in vereenvoudigingen in wat je aan Bunq hebt. Maar V3 is ook de eerste versie die verwezenlijkt wat de oorspronkelijke visie was, namelijk. We zijn niet met een andere bank, we zijn een techbedrijf met een bankvergunning en dat is. Is het weer heel vroeg gelanceerd? Ja. Ja, er zaten wat boekjes in ofzo. Nou, het was nog niet volledig af. Net als V-1 niet volledig af was.
Net als V-2 niet volledig af was, was W3 ook niet volledig af. Je kan niet zeggen dat je luistert naar de gebruikers een en tegelijkertijd een product lanceren wat al af is, want dan ontneming gebruikers. De mogelijkheid om feedback te geven kan de beta langer maken, toch?
Maar dat is het ook. Dat zou kunnen. Dat zou kunnen. Maar eigenlijk ontneem je dan alsnog een grote groep gebruikers de mogelijkheid om feedback te geven. Daar zit een soort dualiteit in, want het lijkt alsof je op een soort twee sporen, wat volgens mij niet een heel. Volgens mij is dat enigszins een cliché dat heel waar heel veel waar is, zelfs beentjes die doorbreken mee te maken hebben. Aan de ene kant heb je hier Kipkorir users die mensen die je die de Albert Heijn lopen.
Er gebeurt vanalles omdat ze zoveel tijd in de bank hebben geïnvesteerd en een andere kan die ook heel graag beta's willen en daar feedback leveren en zo vroegmarkt betrokken willen zijn. Aan de andere kant weer de massa. Ik ga er vanuit dat je de massa wil gaan bereiken, maar die massa zit helemaal niet te wachten op denk ik op een op een beta functie weer gewoon. Ik wil gewoon een simpele app lanceren om alsjeblieft. Als ik er geen Viber beroep door Overpeltenaar op hoef te geven.
Hoe ga je met die dualiteit om? Ja, nou, dat is echt een hele goeie vraag. Want dat is natuurlijk een enorm dilemma. Dus waar leg je de grens? Wanneer is een minimum Faull product minimum genoeg? En ik denk dat voor ons de Gré. We hebben eigenlijk twee richtlijnen. Eén de basisfunctionaliteit van het bankieren moet altijd blijven werken en dus geld ontvangen betalen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is best ingewikkeld als ego. En we zien bij de traditionele banken toch regelmatig dat ook zonder het introduceren van nieuwe functionaliteit, het instandhouden van de zendtijd soms een uitdaging lijkt te zijn.
Dus als n. Dat is één regel. Dus met andere woorden mensen moeten bij hun geld kunnen en de continuïteit moet gewaarborgd zijn. En het tweede is. We hebben eigenlijk de regel je moet een beetje buikpijn hebben als je lanceert. Want anders lanceert te laat. Je moet een beetje buikpijn hebben. Ik had liever nog even dat scherm anders gedaan. Of o ja, daar hadden we iets beter over na moeten denken. Want. Als je dat niet doet.
Doe mee, dan ben je niet bezig met een serie, vind ik dan op een serieuze manier. Samen met je gebruikers een product ontwikkelen. Maar de hele propositie van Bunq is toch veranderd naar iets wat veel meer over duurzaamheid gaat dan juist iets heel technisch. Want eigenlijk, zoals je het beschrijft dus V2, was je van heel veel fietsers aan het bouwen. Gewone mensen willen dingen. BTW splitte na wat je zegt. Zie allerlei SCIRI integraties. EPA.
Waar waar rekening de hele internationale zomer is gewijd aan. En eigenlijk lijk je te zeggen dat daar dat er te complex. Andere? Nee, nee, nee, dat is niet wat ik zeg. Dat is niet wat ik zeg, want ook met V-2 hadden we de interface echt onder handen genomen en simpeler gemaakt. Dat is een permanente focus van Beun. En overigens zag je bij V2. Dat is grappig, want zag je een aantal gebruikers die nu vdw de hemel in prijzen.
Toen V-1 de hegemonie. Ik snap dat iedereen altijd. Maar om het over duurzaamheid te hebben. Als je teruggaat naar de origines van Bunq. De reden waarom bunkers start is duurzaamheid. We willen de financiële sector weerbaarder maken, maar iets anders aan bomen en duurzamer maken. Duurzaamheid is een heel breed begrip geworden. Ik snap dat daar. Dat daarin geen financiële sector aan kan vallen. En nu het redden van de aarde. Er zijn wel heel verschillende dingen.
Allebei redden van de aarde, een stabiele en stabiele samenleving, een stabiele samenleving, maar alles op alles weg.
Zo kun je alles hieronder staat. Weet ik niet. Ik weet niet of je er alles onder kan scharen, maar ik weet wel dat een stabiele samenleving kan niet bestaan zonder stabiele financiële sector in het verleden en geschiedenis. In het verleden gezien is de doelgroep van de app veranderd, is de propositie veranderd van techies naar mensen? Ik denk ik denk dat de doelgroep niet is veranderd. Ik denk en daar valt de vergelijking met bijvoorbeeld het internet ook te maken dat wat er gebeurt is dat de Trekkies het als eerste doorhadden.
Dat waar banken allemaal toe in staat is wat er fijn is aan Bunq, waarom je bank zou moeten gebruiken en dat dat net als bij het internet net als bij Excelsa vooral hier. Euh, hoe heet dat plein ook weer zo slecht met naam hier vlakbij, met wat kerkje, nieuw nieuwe de ex-PSV'er Walplein. Het extra sfeervol plein waar euh euh. Mensen zijn, maar in dat pand in een onverhard pand sliepen en voor hun een gouden tijd meemaakten met in modems en dat soort zaken.
Mij overkomt, is het een hele gave app gemaakt met heel veel fiches die jij graag zelf zou willen gebruiken en mensen zoals wij ze graag zelf zouden gebruiken. En dat je erachter kwam er een verandering nodig om de groep groter te maken. En dat is duurzaamheid. Uhm, ik denk niet dat dat recht doet aan hoe lang van tevoren weddingplanner plannen, punk en wat onze langetermijnvisie is totaal iets anders het redden van de financiële.
Ik weet dat dit een potentiële crisis komen tot aan. We gaan de bouwgrond en bomen. Ik weet dat dit een populaire mening is op Telegram, waar veel. Je zegt me nu echt als populist. Het blijft mijn hart. Zo zou ik dat durven. Is toch echt iets heel verschillend. Wat? Wat is er mis mee in mijn hoofd?
Dat is inderdaad een andere naam, maar daar is niks bij. Als dat zo zou zijn zou ik dat zeker zeggen. Euh. Ik bedoel bunkers ook niet vies van een draai maken waar dat logisch is. Het is niet altijd al het plan een maar in zicht. In dit geval, in dit geval is dat niet zo. Ja, we zijn gewoon een techbedrijf met een bankvergunning. Dit is een bedrijf met een bankvergunning, maar dat is niet in JG.
Maar je zegt zelf we gaan heel veel phhy. We hebben heel veel fiches gemaakt. Op gegeven moment was de interface te bloot. Het is geen ingewikkeld te gingen vereenvoudigen. En daarbovenop zijn bomen gekomen, want duurzaamheid is altijd ons doel geweest. Dat is wat je zegt toch? Wat ik zeg is dat we bij Bunq altijd bezig zijn geweest met vereenvoudigen tot ons, met V-2 ook al het geval. Dat kan je misschien nog herinneren, zeker toch? Nou, dat hebben wij W3 doorgezet.
En wat ik zeg is punks altijd een takelbedrijf geweest met een bankvergunning waarin we dus mensen hun dagelijks leven probeerden te vereenvoudigen door wat Bunq is. Nou, bij V2 zou je kunnen zeggen dat dat meer op het functionele aspect was en bv W3 omdat functionele aspect nu eigenlijk is bediend. En dus zijn niet echt meer vriendjes die ook de tqjy kunnen verzinnen die ze graag zouden willen hebben. Teus game nu, dat is wat we van V-1 zijn, maar gingen van.
We moeten iets hebben om te lanceren naar V2. We moeten iets hebben wat dagelijks bruikbaar is. Nou, dat hebben we. En niet alleen dat. We hebben iets wat dagelijks bruikbaar is en fantastisch is. Gaan nu dus naar W3. We gaan een stapje hoger in de Maslow piramide en we gaan iets bouwen waar mensen met een bepaalde overtuiging makkelijker hun dagelijks leven mee kunnen doen. En bunkers, een bedrijf met een maatschappelijke mand met een maatschappelijke missie dus.
Wat betekent dat je naast de maatschappelijke missie die heel duidelijk is, ook winst moet gaan maken. En en zeker dus het antwoord op de vraag waarom die bomen? Omdat het commercieel en aantrekkelijk is om je te positioneren als een bank die buur duurzaamheid en impulsiviteit centraal stelt. Dat is niet waar, want euh, vooralsnog is. Kijk de. Waar gaat het over hier met economics hebben? Prima. Maar de economics van wat wij doen met Superboy is zeker niet hoger dan met premier.
Nee, ik zou zeggen dat over een merk gaat. In plaats van over zijn marktpositie. Ik vind duurzaamheid belangrijk. Disbank Bunq bestaat bij de gratie van duurzaamheid en dat was denk ik eerst tastbaar om tastbaarder abstracter werd. Met facteurs kennen dus de financiële sector helpen is nogal een grote stap om te maken. Voor een consument is hoofd Forde. Ja ja. Wat vraagt een onderstellen? Wat is dan nu de de propositie voor een normale gebruiker? Wat is het als je nu banken aan hen verkoopt, een puur inhun voordelen denkt?
Wat is dan de propositie? Ik zou vooral zeggen denk niet aan banken als een bank. Je kan gebruiken als een bank, maar als je een. Volgens mij hebben we dat heel mooi verwoord op de op de website toont Sink of banken uit Ihor. Euh, Every Azur traditional bank think of yours van Nijnsel. Swiss army naive. Dat helps gezweefd. Grimani en SiO2. Dus eigenlijk wil je dat consumenten het idee van een bank in hun hoofd herdefiniëren?
Ja, dat je dus dat is niet alleen een middel is om je om te is bij waar je kunt sparen, waar je geld kunt uitgeven voor een hypotheek, eventueel kunt aanvragen. Maar ook het is niet alleen een fee. Kijk de bank zoals die nu is. De traditionele bank zoals die nu is is een Excelsior feitelijk toch een grote kom binnen, dat ook. Dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik nog wel enigszins over gehad.
Misschien moet een aparte aflevering. Rabobank haalt met Alexander clubhit. Maar uhm, hoe dan ook, het is gewoon een Ekselse. Sommige apps zijn misschien beter dan andere, maar de Rabobank bedoel je nou? Ik hoor goede verhalen over die ingreep, maar uhm. Het is gewoon een Ekselse. Maar geld is zoveel meer voor een samenleving en kan ook zoveel meer zijn. Het is. Iets wat je zou kunnen inzetten voor goede dingen, het is iets wat je zou kunnen inzetten om mensen te verbinden.
Het geld is eigenlijk en dat vind ik best wel grappig. In geld zit iets unieks, want geld an sich is niks. Geld is vertrouwen in elkaar. Ik wil nou niet heel filosofisch abstract. Het woord credit betekent vertrouwen. Nou ja, en geld zelf betekent wat of wat geld betekent is. Geld is niks anders dan een afspraak. Je hebt twee schapen. Ik heb drie kazen. Ik heb misschien een schaap voor jou nodig, maar jij niet mijn kazen.
Nou weet je wat gaan doen. We maken een afspraak dat we een getal opschrijven en dat getal representeert een waarde waar ik dan later een stel kaarsen van kan kopen wat je bent. Het punt is dat ik denk dat we met Bunq probeer te doen, is teruggaan naar de oorsprong van geld en het maken tot een sociaal middel. Daarom is die stap ook zo belangrijk voor ons een sociaal middel waarin mensen inspraak hebben. Om je het dagelijks leven te verbinden en te vergemakkelijken.
Hoe? Als je zo onder vuur ligt en tegelijkertijd trouw aan je eigen wado blijven, hoe zorg je er dan nog voor dat je twijfel voor jezelf kunt organiseren? Want ik kan me ook voorstellen dat je als je zo op de troepen vrij loopt en zo gelooft in in de bomen, in het. Dat je ook een soort van tunnelvisie daarvan kan krijgen. Onwaar trouw aan jezelf te blijven, hoe zorg je ervoor dat je toch ook mensen om je heen hebt die daar wat over zeggen en er misschien voor zorgt dat je iets anders gaat doen?
Nou, dat is een goeie vraag en ook dat is een dilemma. Er zijn natuurlijk geen absolute waarheden voor uhm, maar ik denk dat je. Misschien kunnen we wel een beetje met voetbal vergelijken. Ik weet niet waarom ik die vergelijking vaak trekken omdat ik eigenlijk heel weinig van voetbal weet. Maar toch. Ik denk als je bij Ajax voetbalt. Louis van Gaal is de trainer, is al een tijdje geleden.
Uhm, dan wordt er gewoon 4-3-3 gespeeld. Dat is. Dat is gewoon een gegeven. Het is gewoon 4-3-3 IRCAM 4 2 4 speler. Je kan weet ik veel wat spelen, maar Ajax plus Louis van Gaal dikwijls 4-3-3 mag geen mening over hebben. Maar dat is wat het is binnen 4-3-3. Daar kan een discussie bestaan over wie moet er dan op de spits? Wie moet er op de linksback? Wie moet er op doel? Ik denk dat dat totdat.
Mijn antwoord op jouw vraag. Spelsystemen het vast en naar binnen zoek Innergetic precies. En als de kritiek is ja, maar we willen eigenlijk een bank met allemaal vierassers die die ik verzin als. Individu of als kleine groep en we willen heel graag dat het goedkoper is en staat er maar gewoon wel een bank is, dan moet ik die mensen helaas teleurstellen. De concurrentie. Vanaf het begin voor de lancering al heel duidelijk en de consequentie dat het Espeel systeem niet klopt dat d&b bereid dat risico te dragen.
Maar ik weet niet hoe het spelsysteem niet klopt. Nee, dat snap ik, al zou ik er 40 miljoen insteken en al die tijd, maar het kan. Dat kan natuurlijk zo zijn dat het niet klopt en ik denk dat het accepteren om het systeem wil tornen. Ik denk dat als je kijkt naar waar wij nu staan. Nogmaals wat we daar als Nederland echt erg trots op mogen zijn. Beunckens, vandaag de dag één van de vier grote neo beense in Europa.
Twee ervan komen uit de Jocqué N. Komt uit Duitsland. En één komt uit Nederland. Die landen zijn allemaal veel groter dat dat niet zo voelt. Jij voelt dat de goegemeente dat niet voelt. Hoe komt dat, zeg jij nu? Maar ik weet dus niet dat denkt niet dat dat zo is. Weet je zeker dat dat zo is? Ik weet niet of dat zo is, want de mensen waar ik ook mee praat. Die dus niet optellen en dat tellen bij een groepje zitten.
Wat ons overigens vaker voor een negatieve. Negatieve ervaringen heeft gezegd hetzelfde groepje mensen overigens. Maar als ik gewoon praat met iemand zijn maar internationaal. Ik heb wel eens met internationale toezichthouder gesproken van de VS die zei wij vinden het zo fantastisch wat hier gebeurt. Kan jij mij vertellen wat moeten wij als toezichthouder in de VS doen om een bedrijf als Bunq daarvan de grond te krijgen? Ik vind dat erkenning en waardering. Ja, dus het feit dat zij maar dat je dat misschien minder ziet op Twitter.
Maar mijn theorie is niet dat dat niet zou nationaal gevoeld wordt, zoals we misschien een soort van nationale trots voelen. Over Philips of over weet ik veel wat dingen waar de nationale trots over denk ik wel.
En meer en meer naar Verbanck en is eerst denk ik omdat dat zou kunnen, omdat je gewoon of op de troepen vooruit loopt of dat het. Dat het garni niet helemaal klopt dus. Ik ben een. Zit u in deze overweging? Misschien ook een deel. De twijfel van ja, je hebt zelf natuurlijk ook voor dilemma's gestaan. Voor ja eentje. Misschien had ik ga jij dus andere keuzes moet maken. Misschien liep Blondel ook te ver voor uit fruit.
Is dat misschien deel waar ik niet zit te zoeken?
Waarom gaan zoveel gesprekken over de negatieve dingen in plaats van met je zelf? Zegt hij, maar is trots als Nederlandse trots moeten zijn. Is dat zo? Ja, in het kader van Bunq. Ik vind dat echt wel meevallen als ik in een interview lees. Als ik artikelen lezen over bank. Er zit achterdocht in. Ja, dat is wat ik bedoel en meer mensen ook te woord. Maar meer dan andere bedrijven is dat. Maar dat is dat is toch niet zo bijzonder dat er op Blendle?
Op een gegeven moment al zeker. Maar is het niet een verschil tussen je zijn? Ik krijg erkenning van een toezichthouder. Dat is de erkenning van Zwaars. Daarbij ben je blij mee. Maar publieke erkenning is nog uitgebleven. Daar zou volgens mij waar dit over gaat. Dit gesprek en Google zijn. Want je kan ze. Je kan zeggen het is zo ongelooflijk veel geld in gegaan wat er gewoon bal op het hakblok is. Met zo'n overtuiging en met zo'n nauw met.
Met met.
Met een met een ideologisch doel.
Hoe komt het dat dat nog niet een soort van paradox? En dat euh. Ik denk wel eens dat als Bunq bij wijze van in de Yo-Kai was gestart, dat we daar met meer ontzag en respect naar zouden kijken zoals zelfs resoluut kijken ofzo bijvoorbeeld. Maar dan is het dus is het weer terug Arendonkse aankaartten. En dat Frink ja, maar dat vind ik dus jammer omdat we in Nederland dit jaar wel eens met een vriend over gaat. Stel, je moet iemand aannemen en de persoon aan persoon B en ze hebben allebei exact hetzelfde cv.
Ze scoren overal hetzelfde op. Alleen de ene heeft in Stenvert gestudeerd en de ander bij tweede helft. Waar denk welk van de twee zou de voorkeur krijgen. En dat slaat helemaal nergens op, want de tweede helft is vaak goed oud tegenover tweede helft. Over Stenvert een idee of de vakken. Dat heb je ook gedaan, toch? En dat doen wij ook. Dat doen wij maar overnemen die van Stenvert ook. Anders zou je kunnen leven. Zou jij mij mijn?
Mijn punt hierbij is dus waar komt dat nou vandaan? Waarom? Wanneer is dat gewoon dat een klein landje zijn altijd al geweest?
Is meer, maar dat is niet te kijken.
Maar dat is niet waar. Dat is niet waar, want honderd jaar geleden, honderd jaar geleden, was een hele andere mindset van hoogopgeleide mensen kundige mensen. Als je een volk hebt op deze planeet met hoogopgeleide, goede mensen die capabel zijn, dan is het Nederland. Als je een land hebt op deze planeet waar de infrastructuur op digitale front en op transport front. We hebben de beste wegen op deze planeet. Fucking goede openbaar vervoer, maar waar we het al vaak over hebben gehad chaletstijl.
Ja, maar het is dus geen nationale. Dat is dus het punt. Het is geen nationalisme van Nederland groot heeft gemaakt is toen we de wereld ingingen. Dat snap ik. Maar wij zijn een stel kundige, capabele mensen. Ook al zijn wij ter wereld hebben gestudeerd. Ook als ze niet in Stamford hebben gestudeerd. Wij gaan hier in dit land iets moois neerzetten en dan gaan we trots op zijn. Omdat we fucking goed zijn in landbouw, water, wegenbouw, communicatie, internet zijn we hier heel erg goed in.
Waarom doen we dat niet? Waarom lopen te koop? Met kennelijk de oprechte overtuiging dat Philips 110 fucking jaar geleden, die zijn oorsprong vindt in het jatten van patenten van Edison van de gloeilampen? Waarom is dat een bedrijf waar we anno 2020 trots op zijn dan? Antin geloof? Weet ik niet. Waarom is dat toch zo? Is toch jammer?
Dus ik maar ik merk hier aan dat je niet persoonlijk nemen. Zie dit gewoon als een als een een nationaal fenomeen. Zou je daarmee kunnen leven als publieke erkenning altijd uitblijft? Zeker. Maar ik vind het jammer voor Nederland, want ik denk dat het groep mensen die we hier hebben. Kunnen we zulke fnt? We doen onszelf tekort. We doen onszelf tekort. Dat is een beetje mijn en mijn verhaal, denk ik. En dat vind ik ongelooflijk jammer.
Waarom bestaat hier nou het beeld dat je naar Silicon Valley moet dat je dan gemaakt hebt? Wie heeft dat toch in hemelsnaam verzonnen? Waar komt die zelf Destino vandaan? We zijn in Vrakking. Waarom? We hoeven niet arrogant te worden. We hoeven niet uit de hoogte te doen. Maar waarom maken we niet gebruik van de mogelijkheden die we hebben? Om de wereld in te gaan en te laten zien hoe goed we zijn. Dank je wel aan mooi vuist op tafel, mooi einde je.