Transcribe your podcast
[00:00:00]

Welkom bij een podcast over media met Alexander Klöpping en Erdős Kamphuis. Daar ben ik bijzonder welkom aan onze vriend, een vriend van de show. Dat zijn een hoop sinds mijn strenge, strenge toespraak van vorige week. Er zijn bijgekomen en nieuwe vrienden van harte welkom. Svea Iwan JOC Senator, Martijn Kuiper, Thijs Willem Jorwerd, Marieke de Asster, Annemieke Cime, Maurits PKS, Sjoerd ρ en Kris van. Ja, je hebt grote ogen, maar mensen zijn doodsbang voor iedereen.

[00:00:32]

Is erg fijn om jullie in het clubhuis te hebben. Lang langlevende angstcultuur bij Pon. Wil je ook vriend worden van de show? Dat kan gaan naar vriend van de show Pantanal Slash podcast over media. En dan kun je vriend worden voor wat kost dat? 3 euro per maand. Ik vind dat geen geld voor je grijpstuiver grijpstuiver koffie verkeerd. Oké, we hebben een gast Jan Slagter Jan Slagter 66 behandeling. Hij is al van alles geweest. Makelaar in huurkoop overeenkomst, de manager van het christelijke zangduo Elly en Rikkert, oprichter van Snoeken.

[00:01:04]

Paleize maken. We kennen hem vooral als oprichter en directeur van Omroep MAX. Begin deze eeuw viel Slagter op dat er maar weinig televisie programma's werden gemaakt voor 50 plussers en dus besloot hij zelf om in dat gat te springen. Op de maand af. Vijftien jaar geleden begon Max met uitzenden en inmiddels trekt de vierde omroep van Nederland, vierde op een goede avond meer dan 4 miljoen kijkers met knallers als Heel Holland Bakt, Het geheime leven van Hendrik, Groen Max, Vakantie Man!

[00:01:33]

Bed Breakfast. En we zijn er bijna, de onderkoning van de publieke omroep. En we zijn de echte koning, eigenlijk Philippe Distaal, die wel uit een zelfverzekerde man. We willen weten wat zijn formule is. De formule Jan Slagter in het geheim. Daar kwam hij erachter. En ook wat het betekent voor jongeren. Precies. Maar voor niets gaat de zon op. We hebben een sponsor, Time een financiële app en we hebben het natuurlijk vaak over financiële onafhankelijkheid.

[00:02:00]

Wat eraan toe? De oprichter heeft er naar geluisterd, naar onze podcast die over een rammelaar en die dacht en overlapt met het appje dat wij maken. En dus laat ik sponsoren. Dank je wel. Heel leuk. En daarin RPI je.

[00:02:14]

Je laat je betaaltransacties binnen je uit je bank en je kan aangeven welke abonnementen je allemaal hebt. Het idee is dat als jij een abonnement hebt waarbij je vaak over gehad hebben en dat je dan kan gaan onderhandelen met de klantenservice van het bedrijf, abonnement hebt om korting te krijgen voor verlenging ofzo. Dat doen zij dan voor jou. Ja, dat is een van de belangrijkste bouwstenen van een financieel. Onafhankelijk worden is inzicht in je uitgaven hebben en vervolgens op die vaste lasten bezuinigen.

[00:02:41]

Dat doen zij dat ze zijn als je het probeer. Het ziet er ook lekker uit. Is mooi gemaakt als je het wil proberen. Als je duim wil downloaden, ga dan naar Dime punt. Daarom schrijf je met d mee. Dus duim punt app slash pomp. Als je dan in actie code gebruikt om 20:20 klinkers of verkiezingen uitschrijft pom 20u20, dan krijg je een maand gratis een betaald model en daarnaast printen en geld. Met dat percentage te plakken op dat bedrag wat ze voor je uitonderhandeld.

[00:03:15]

Maar ook een dieptepunt slash.

[00:03:19]

Om en gebruik de actie Cooler POM 20:20. We hebben natuurlijk ook gewoon in de show nooit staan.

[00:03:25]

En dan nu Jan Slagter. Ik denk het belangrijkste dat ik wil weten van jou. Laat maar gewoon mee beginnen. De publieke omroep is natuurlijk voor iedereen, maar de kijker voornamelijk oudere mensen naar ja nou voornamelijk ja ja en mijn vraag aan jou is hoe gaan we dit oplossen? Dat publieke omroep relevant? Laten we beginnen met de categorie jongeren. Hoe gaan we ervoor zorgen dat dat jongeren weer een publieke omroep geraken? Met Met MAX hebben we ervoor gezorgd dat hier geen kijkcijferkanon zeg maar je kan volgens mij kunnen die testbeeld uitzenden en kijken er nog steeds veel meer mensen naar.

[00:04:27]

Hoe Maczek noemen ze het ook wel? Af en toe bij de publieke omroep. Hoe ver? Maxeda?

[00:04:32]

Euh. Voor jongen komen we? Dat van Bakst wordt. Euh.

[00:04:38]

Je bent nu een paal. Ik zal nog afmaken en nu op een bepaald punt in je in je in je carrière maak, staat op de kaart. Dit is klaar, maar dit is gewoon. Dit is het. Ik weet niet of misschien dat er vroeger naar Mies Bouwman meer mensen keken, maar verder is het waarin dit is ja maar. Maar voor ze maar relatief gezien. Het kan niet heel veel beter dan dit. Wat jullie nu hebben dat jullie hebben gemaakt.

[00:04:58]

Nu wordt het tijd om je tijd aryan. We moeten als volk een oproep doen. Op een uurtje tijd met inzet voor de jeugd, jeugd de toekomst. Hoe gaan we dit fixen?

[00:05:07]

Kijk. Laat ik beginnen met te zeggen dat de publieke omroep al sinds wij bestaan nu 15 jaar en dat uitzenden op radio en televisie. En toen was er ook al het adagium we moeten ons richten op 20 negenenveertig, want dreigen de jongeren kwijt te raken. Dat was toen wel het geval en 15 jaar later zie ik het weer terug. En beleidsplannen. We moeten ons richten op jongeren. En waarom slagen wij daar niet in of slagen we daar deels in?

[00:05:33]

We mogen ook niet zeggen dat bijvoorbeeld NPO 3. Uh. En kijk. Jongeren ja wat. Wat zijn jongeren? Is dat iemand van 16 1820 bij onder de 40 of iemand van 38 ook als jongere? Euh, wij doen dat ook met ouderen bij een ouder als je 50 bent verdwenen, ouder als je 94 bent. Daar zit natuurlijk ook wel een groot verschil op de WK. Ik denk wel dat we af en toe euh of misschien wel regelmatig de wedstrijd spelen in het verkeerde stadion dat we zeggen.

[00:06:01]

We hebben een prachtige wedstrijd en er zitten maar 40 mensen te kijken, terwijl in het stadion daarnaast. Daar zitten de mensen die het graag hadden willen zien, maar die bereiken we niet. Dus ik denk dat t dat doet. Het Linea kijken. Dus gewoon de afstandsbediening s avonds op de bank kijken, de embryo 1, 2 of 3. Dat je daar jongeren die meer toe verleid. Dat gaat niet gebeuren. Ik zie dat. Ik heb twee zonen van 22 en één van de 27 die kijken naar televisie.

[00:06:30]

Nooit af en toe moeten ze kijken. Van Mijn vrouw naar Max maakt mogelijk programma over de ouderen in Oost-Europa en ze kijken dan ook een keer hoe de wereld er euh, op drie uur vliegen van verwaande uitziet. Euh, dus we moeten de andere manieren voor bedenken. Kijk ik maar ik meneer, ga je dit doen? Want ga jij doen met maakte? Heb je nu al 15 jaar schijt aan jongeren? Gewoon gezegd dat iedereen dat iedereen lult maar over ho ho ho nee, helemaal niet.

[00:06:59]

Jij zegt altijd in ieder eentje waarin jij altijd hebben het over verjonging. Maar wij zijn gewoon voor de ouderen waar de ouderen de grootste bevolking straks eromheen eromheen. Maar tegelijkertijd moet ik moet ik erbij zeggen bijvoorbeeld een program als Heel Holland Bakt. Daarbij reiken wij binnen de publieke omroep de meeste 6 tot 13 jaar. Nee, maar is bijvangst aan de bijvangst? Het is bijvangst van zijn zin. Daar zijn ze bij zetten. En ze hebben een heel jaar heel jaloers.

[00:07:32]

Dus kijk ik zot. Kijk. Jongeren kijken niet Belinea. Jongeren kijken niet meer op vastgestelde tijden waar een programma wordt door Vijf over acht begint, doen ze niet. Ik zou. En dat is er niet. Ik zou een soort Netflix achtige omgeving beginnen voor jongeren. Dus echt gefocust op alleen maar jongeren. Euh. Netflix is een fenomeen. Ik heb het zelf ook. Ik heb Videoland. Ik heb al die betaalzenders. Ik heb zelfs iets van primum.

[00:08:00]

Prima, maar zo'n Prien nooit naar gekeken. Betaalbaar iedere maand. Euh. Maar in een Netflix achtige omgeving waar echt alleen programma's zijn voor Jungen, waar je ook inspeelt op die behoefte. Dat kunnen programmaatjes zijn van vijf minuten tien minuten. Dat kunnen series zijn. Euh, en ik denk als de publieke omroep naast de NPO Plus wordt wat redelijk goed gaat. Ik vind het toch niet helemaal goed in elkaar zitten. Soms echt zoeken om je programma te vinden?

[00:08:27]

Euh. Maar goed, dat vraagt een grote investering als je een Netflix achtige omgeving maakt waar je je richt op 20:34 of op. 18:34 En daar je helemaal op focust? Kijk, zo'n serie die we hebben gemaakt, zo'n dramaserie als de commando's van juni hebben gezien. Fantastische serie. Ik heb m helemaal. Ja, ik ben dan ook gaan. Jongeren natuurlijk, maar ik ben ik. Ik kan me wel voorstellen dat jongeren naar zo'n serie graag kijken.

[00:08:54]

Euh, ik heb hem helemaal in twee dagen tijd via een Populus helemaal uitgekeken. Maar een een een euh, we zijn publieke omroep. Waarom zouden we niet iets maken? Het wordt allemaal betaald waar jongeren echt hun gading vinden, maar dan ook internationaal. Ik denk dat je dat niet alleen voor het Nederlands taalgebied, want dat is wel een beetje onze macken. Euh, we zijn een te klein land. Jongeren spreken tegenwoordig heel goed Engels. In veel opleidingen zijn ook in het Engels.

[00:09:21]

Als je dat vanuit een Europees perspectief zou doen, samen met andere publieke omroepen. Euh, waar je alle content in gooit waar jongeren echt in geïnteresseerd zijn en wat dat is denk ik vaak. Euh, de makke euh. En en daar ook jonge programmamakers fertiele zich. Deraedt Ook ouderen. Ik maak iets vanavond voor jullie waar jullie naar moeten kijken. Dus ik serveer. Eten waarvan jullie misschien helemaal geen trek in hebben. Weiwerd mijn max altijd omgedraaid werd een auto en nog steeds op zoek naar van wat wil die auto nou?

[00:09:52]

Waar willen ze graag naar kijken? Maar doe je dat onderzoek? Met mensen praten op straat? Euh. Kijk de gedachte. Want dat is natuurlijk ook een een achterhaalde gedachte. Euh, waarom zijn 50 plussers niet interessant voor de reclamewereld? Er wordt het woord nog steeds gezegd dat die inmiddels opgerekt naar 55. Het taboe op de commerciëlen omdat er euh. Euh. Men roept ze zijn merkentrouw. Dus ik heb een iPhone. Euh. Zou hij liever naar Radio 1 bijvoorbeeld nummer gaan?

[00:10:25]

Dat is onzin. Ja, zelfs dat is onzin. Mijn oma zaliger heeft heel haar leven. Douwe Egberts koffie gedronken? Weet je waarom dat het was zegeltjes? Nee, de warme punten heten dat. Omdat er maar twee merken waren Chubb, Ravanelli en Douwe Egberts. Er was geen keuze. Ja, als je nu en dat zeg ik ook was. Ik heb al eens op congressen gesproken waar heel veel euh marketeers adverteerders zaten. Ik zeg volg nou aanstaande zaterdag.

[00:11:00]

Iemand in Albert Heijn met mijn kleur haar, ja en kijk wat die doet. Die man loopt niet. Overal zijn spullen te pakken en hij kijkt, hij zegt tegen zijn vrouw wat zullen we nemen? Zullen we dit proberen? Ja, mijn vader was negentig. Toen kocht u nog een ander merk auto omdat er keuze is. Dus die gedachte moeten we even loslaten. Luister even terug naar de jongeren. De jongeren. Want dit gezegde moeten de Europese Netflix Balen-Wezel, Europese Netflix vanuit de publieke omroep gefinancierd.

[00:11:30]

Ook dat is geen gebrek aan ambitie. Nee, maar ja, goed, het is niet mijn taak om dat te doen. En is het belangrijk nu? We doen nu weer even.

[00:11:39]

Het Europees natuurlijk sowieso moeilijk als we kijken naar. We zitten midden in de Kroonraad. Uit Duitsland mag je wel naar Griekenland en Nederland mag je niet naar Griekenland?

[00:11:47]

Daar is het dus waarom is zo belangrijk dat hij dat dat er zelf een Netflix gebouwd wordt? Knapzak. Netflix is er al jaren, maar ik ben een publieke omroep. Dus ik vind ook wel dat we euh. Kijk, ik ben voor amusement op televisie. Maar ik vind dat we ook jongeren moeten informeren. Maar op hun manier weet je wel niet. Wij moeten dat niet bedenken. Wat ik met jullie ga vanavond eten, wat ik heb gekookt, maar we gaan luisteren naar een van wat zij graag willen zien, waar zij geïnteresseerd zijn.

[00:12:13]

En als je dat met men met vijf Europese landen zou doen.

[00:12:16]

Waarom wordt er zijn weinig geluisterd naar de omroepen? Omdat dat. Dat zit m nog heel veel. Niet alleen bij de beide bij de beide omroepen. Maar dat zit m met name ook bij programmamakers.

[00:12:25]

Het zit m ook bij producent Leistra, die niet is van jullie succes. Succesvol?

[00:12:31]

Nou ja, kijk, ook wij zijn wel eens eigenwijs, maar ik probeer altijd wel te horen en te luisteren na afloop van het programma.

[00:12:37]

Wat mensen daarvan vonden? Hansi of is het soort van. Het is ook wel van wij weten wel wat goed voor u is. Nou dat is dan is dat dus wel.

[00:12:45]

Dus wie dat nu ook niet een beetje voor de jongeren mag? Misschien embryonaal baryonen geen behoefte aan een heel nieuw Netflix? Misschien heb je zoiets van jou? Zit al op YouTube zitten, op Netflix zetten daarop of. Maar als je kijkt naar het gedrag van jongeren van waar ze allemaal op zitten. Ja, en hoe ze van het ene naar het andere gaan en ook geïnteresseerd zijn in series in informatieve programma's. In Babel voor hem gemaakt. Weet je wel dat daar zit?

[00:13:09]

En omdat we natuurlijk een heel klein taalgebied zijn, denk ik dat je dat in Europees verband moet doen. Stel dat iedere publieke omroep zich nou. We stoppen daar uh 100 miljoen. Ik denk je dat je ook normaal vanuit de Europese Unie subsidie zou kunnen krijgen om. Het moet natuurlijk geen uh super commerciele omgeving worden, maar die zijn er genoeg. Ja, maar juist iets vanuit de publieke omroep waar het niet natuurlijk alleen maar gaat over tegenliggende. En dat nu al die programma's maar op.

[00:13:37]

Maar waar jongeren zich toe argenteau. Dat ik. Ik zie mijn zonen zitten. Die hebben er ook een concentratie worden van een mug. Uh. 5 minuten naar iets te kijken en zich uit het volgende. Een emmer door emmer, door emmer door te denken wat we kunnen leren van Max.

[00:13:51]

Hiervoor ken ik jullie hebben een apologeten knie. Bij gebrek aan een mooi Nederlands wordt gekozen om de oudere doelgroep te bedienen. Er is niet echt meer een omroep over die Zuckerman in een politiek chatclient zich richt op jonge Milas milieus. Kamp Kamila is gericht op jongeren. Nou ja, dat zou BNN moeten doen.

[00:14:10]

Ja, maar ja, dat was ooit in de jaren negentig.

[00:14:12]

Maar ja, nou, dat zou nog steeds kunnen. Alleen moeten ze dat dan niet alleen maar doen of zelfs veel minder doen op NPO3. Ze moeten juist onderdeel worden van die community van de jongeren. En en hoe bereik je die? Ja, daar begint natuurlijk. Terecht dat je zegt van je. Hebben ze daar wel behoefte aan? Ik denk van wel. Maar begin met een onderzoek. Begin bedoeld, maar dat. Die cijfers hebben we toch bij jongeren allemaal naar kijken waar ze in geïnteresseerd zijn.

[00:14:38]

Moet het een nieuwe omroep zijn die we oprichten? Of Canned kan net hervorming van 1 van de omroepen niet al zijn.

[00:14:44]

Nou, ik denk dat het eerdere initiatief moet worden vanuit de publieke omroep. Dus niet de branding van een nieuw merk, maar gewoon 1. Vanuit de publieke omroep waar de omroepen. Kijk, we hebben natuurlijk een uniek systeem in Nederland, nergens ter wereld waar zoveel omroepen zijn die content leveren. En ik ben er wel trots op dat wij dat hebben. Uh. En wij zouden dan uh daar content van kunnen maken. Maar dat kunnen de Engelsen. Dat kunnen de Duitsers.

[00:15:11]

De Fransen. Uh ik. Ik geloof daar wel in dat je euh. Maar je moet wel iets. Ook. Uhm. Willen met. Met. Met. Met zo'n Netflix achterom geven jongen, je moet ook wel vanuit de publieke omroep gedacht. Euh, ook jongeren wel betrekken bij wat jongeren zijn nu heel erg ik. Ik heb ik heb, ik zat er helemaal naast. Ik heb vijf jaar geleden was geroepen Hayo, die jongeren van vandaag de dag.

[00:15:37]

Die weten niet meer wat demonstreren is! Riep ik vijf, 7 jaar geleden. Het Malieveld is altijd leeg. Euh. In mijn tijd. Toende stonden we daar voor Veronica en tegen de kruisraketten? Nou, ik heb ik zat er helemaal naast gegeven met zulk een Malieveld vol met jongeren die zich die. Die protesteerden tegen hoe wij omgaan met onze aarde. Om maar een voorbeeld te noemen. Dus men is best wel bereid om zich ergens voor in te zetten.

[00:16:04]

En ik zeg daar ook heel eerlijk bij. Euh. Even los van waar we het nu over hebben. Ik zou vandaag de dag geen jongeren willen zijn. Ik heb nu twee kinderen, maar als ik nu de beslissing zou moeten nemen, zou ik nu kinderen willen. Ik zou ze niet nemen. Zou dat niet? Nou, ik vind het een een V en een een nou ja, hoe moet ik dat netjes zeggen? Ik vind de maatschappij heel erg verhard.

[00:16:26]

Ik vind het euh, heel egocentrisch. Ik vind het euh. Als ik maar iets gebeuren. Of. Of mensen zijn agressief. Daar heb ik geen publiek er allemaal op. Dus kunnen jongeren niet op het rechte pad houden van jongeren. Dit is. Dit is waar jouw verantwoordelijkheid werd voor haar kleinkinderen op deze wereld wil. Dan zou je daar toch iets aan moeten doen? We moeten actie ondernemen en er is een etmalen Rorik moeten luisteren naar jongeren. Luister naar de jongeren, het groepsgevoel B-Max gemaakt.

[00:16:56]

Want dat is dus aan iedereen overkomen. Overleed 70 de jaren 80.

[00:17:00]

Dat is fascinerend. Al die andere omroepen die die kelder in ledenaantal aan het snel!

[00:17:04]

Hebben het snelstgroeiende weekblad van Nederland. Wat is het geheim van weekblad? Nederlands Mekkaanse in deze week weer vijftienhonderd nieuwe abonnees erbij. Handmatig of zo'n 50.000? Nee, daar zit nu een betaalde oplage van 100, negentigduizend onkies, inclusief de. De losse verkoop. Dus dan gaan er zo'n 30 35000 iedere week via Albert Heijn en Jumbo.

[00:17:26]

Maar hoe? Hoe je in een tijd dat alle kinderen weer uit? Daar begint het weer luisteren. Uhm, ik wilde een omroep gids. Dat wilde ik al heel lang. Maar ik wilde niet een traditionele omroep gids, want er zijn er al tien van. Ja, dus als er niet DWXY bij dit nieuw programma komt, dan zie je op alle carvers van de omroep bladen een portret van een Iturbe Witzier. Euh. Anita Witzier duikt onder op het programma.

[00:17:49]

Daar hebben we het dan over. Ik heb het omgedraaid. Als je een omroep blad begint, moet 50 procent van je content moet programma gerelateerd zijn, dus dat is het spoorboekje. En daarnaast ben ik gaan kijken. Wat kan ik er daarnaast nog inzitten? Heb ik de vrije hand in? Volgens het Commissariaat voor de Media, dan ga ik daar artikel in plaatsen waar ouders in geïnteresseerd zijn. Vrije tijd gaat over pensioenen, gaat over gezondheid.

[00:18:14]

Het gaat over misbruik, gaat helemaal niet over televisie. Een columnist gaat over het koningshuis. Uh, puzzels zitten erin. Wij waren bij, komen binnenkort met een nieuw blad zelfs weer papier. Wat als ik bij Albert Heijn sta kijken? Euh. En denk ik dan zeg ik altijd de max bladen. Even netjes niet. Ik kan het niet laten. En dan zet ik ook onze MAX bladen voor de VARA en die van de heren netjes staat. En we.

[00:18:42]

Maar dan? Dan zie ik ook dat oudere Al-Manar die Pilzen boekjes gaan van Denksport. Weet je wat die worden? Ooit was Keesing één van de grootste uitgevers op dat gebied, was onderdeel van Telegraaf Media Groep. Dat was de eens enige winstgevende tak toen nu niet meer, want ze hebben t verkocht met in enige winstgevende tak binnen de Telegraaf Media Groep je al die mensen die boekjes pakken en die kosten 5, 6 7 euro se New York, dan heb je 100 puzzels.

[00:19:09]

Ik dacht als ik nou een omroep gids maak, ik doe er 50 procent. Omroep Een programma gerelateerd ons spoorboekje? Dat moet. Dat moet. En de rest vult met puzzels. En dan? En dan kost dat blad 99 cent.

[00:19:26]

Is de rode draad in, want iedereen zou dit kunnen doen. Iedereen zou kunnen denken van. Ik ga ook dat Pilzen boekje lekker lopen. Of ik zie dat de ouderen genegeerd worden door een tijdschrift en ik ga daar wat aan doen. Waarom lukt het Max telkens wanneer je bij je stapt wel telkens in een krimp markt in de markt met een tijdschrift? Wat is de rode draad?

[00:19:45]

Omdat ik nog steeds kijk. Iedereen houdt maar papier is uit, maar dat is helemaal niet waar. Een papieren selemani uit ja, voor bepaalde groepen is het uit. En natuurlijk euh. Komt er bij ons ook een moment. En dat zal misschien over vier, vijf jaar zijn dat we zeggen ja nu, nu, nu, nu, stel op. Nu komen er niet veel nieuwe abonnees meer bij. Weet je wat dat komt? Ook op een moment dat iedereen op internet zit?

[00:20:06]

Als ik 95 mag worden? Dan weet ik ook nog steeds op internet werkt. Stop je. Er is nog steeds troep in Nederland die niet weet hoe het werkt. Dat zijn met name echte ouderen, maar daar komt een moment waar. En zo zullen wij ook veel meer. Euh euh. Digitaal. Kijk. Ik ben van een generatie, ik hou van papier, maar dat gaat allemaal heel erg over het medium. Wat wat wij willen begrijpen is.

[00:20:28]

Euh. Waarom werkt Max? Waarom werkt Max voor die doelgroep? Hoe zorg je ervoor dat het niet Raye? Hoe maak uw overtuigd mens om lid te worden van Max, terwijl het eigenlijk om teruggaande wordt dat? Die vraag stelde je net van euh. Maar hoe bereik je dan die omw? Wat? Wat doe je dan daarvoor? Kijk, wij zijn een vereniging, ja, een omroep vereniging en een vereniging. Dat wil ook zeggen dat er een verenigingsleven is.

[00:20:52]

Ja, dus we laten mensen niet 7 uur of 50 per jaar betalen. Ieder jaar bedankt acceptgiro. Diest versturen wij ook nog. En euh euh, dat was het. Nee, we organiseren ledendag. We organiseren reizen. Mensen willen met ons op reis als auto. Als dat label Max eraan zit, dat is vertrouwd is het van jullie. Gaat er iemand van Max mediageniek? Dan ga ik mee. Ja, dus het is. We hebben de Max ombudsman.

[00:21:18]

Ja, dat is. Als je de lid bent van Omroep Max voor die 7 euro of 50 per jaar kun jij en jij en jij iedere dag tussen 12 en 3. Bellen naar de Max ombudsman. Heb jij een probleem met de Mediamarkt of euh. Heb je iets met met een verzekering waar je niet uitkomt? Wij geven advies en er zitten vrijwilligers. Dat zijn euh, juristen, gepensioneerd maatschappelijk werkers. Iedereen kan bellen. Ja, en dat. Dit wordt gemaakt.

[00:21:48]

Dit is nou ja.

[00:21:49]

Veel van die onderwerpen komen terug in ons programma Meldpunt. Ook bijvoorbeeld iemand kwam bij ons en die zei ik heb een brief gehad van het ABP, het pensioenfonds en ik moet twintigduizend euro terugbetalen. Ik heb te veel geld gehad, maar dat wist ik niet. En nu komt het ABP zeg ik moeder teruggeven. Daar hebben wij een zaak van gemaakt. De meldde zich duizenden mensen die datzelfde probleem hadden.

[00:22:13]

Maar ik kan me voorstellen dat De La het leidt af en toe tot tot ideeën voor programma's. Maar het is dus ook wat je. Wat je eigenlijk zegt met die reizen met de ombudsman is ook gewoon dat je echt een waarde toevoegt aan een waarde toe. TROS Radar heeft ook zijn building, maar dat was tenminste vroeger toen ik nog keek in 2002 22 mei, toen er een melding en dat er alleen maar Open-Lijst uitingen van eerder zijn.

[00:22:36]

Eigenlijk niet omgedraaide omgedraaid en de backs ombudsman was ooit of de ombudsman was ooit iets van de VARA die bij DAT ter ziele laten gaan. Zij wilden er geen geld meer insteken, want kost geld. Dat betalen wij vanuit het verenigings geld wat wij krijgen. We hebben dan ook nog een keer de s'morgens dienst. En wat is de service dienst? Als jij belt tijdens het telefonisch spreekuur IBAN. En ja, weet je wat, dit is een complexe zaak. Dit gaat bij niet in een telefonisch spreekuur met je oplossen.

[00:23:05]

Dan neem je dat apart. En dan heb je ook weer een team klaarstaan die jou gaat helpen. Net zo lang tot totdat loket waar jij tegen aanloopt, waar je die doorkomt opengaat. Dat kan een halfjaar duren. Dat kan een jaar duren. We komen bij je thuis om erover te praten. Wil al je papieren zien en en dat dus. Dat is ook wat we doen. Waar is dat? En waarom is dat vrijwilligerswerk dat zomaar?

[00:23:29]

Maar ja, we hebben een paar betaalde mensen in dienst en de rest allemaal vragen waarom doe jij het als als als directeur van een omroep? Waarom vind jij het belangrijk dat dit gebeurt? Disorders? Dat klinkt niet alsof je daar een dat wordt dat erbij bedoeld. Dat wordt me ook vaak verweten van. Het is toch niet de taak van een omroep om te begrijpen? Ik wil begrijpen dat we een vereniging zijn. Ik laat mensen betalen voor het feit dat ze lid zijn van omroepvereniging MAX.

[00:23:53]

Is toch gek dat ik dan wel hebben die mensen om geld vragen, terwijl ik eigenlijk niks voor ze doe?

[00:23:58]

Ik kom uit alles is de SP was daar altijd heel groot. En dan mensen die op de SP stemden. Die konden ook naar een SP huisarts gaan. Ja bevobbelt. Ja en. En dus bij wijze. En ook een belangen. Euh euh. Vertegenwoordiger. We komen op voor hun rechten en en dan ongeacht van welke politieke kleur. Ik heb al iets meer samen gedaan met de ChristenUnie. Heb ik iets samen gedaan met het CDA, maar kwamen ze bij Jan B.

[00:24:21]

Daarmee eens rekbaarheid zet ik mijn handtekening onder weiger. Toen de strippenkaart heel lang geleden verdween. Ik was niet tegen het verdwijnen van de strippenkaart. Alleen ouderen waren de Noor die klaar voor. Hebben wij een petitie opgemaakt en we hebben gezegd de strippenkaart moet voorlopig blijven. En toen hadden we het onder tweehonderdduizend handtekeningen aangeboden aan en aan de Tweede Kamer en hebben die die strippenkaart nog met een paar maanden verlengd.

[00:24:46]

Hoe kijken jouw collega omroepbaas hiernaar? Ik heb niet heel veel vrienden in Hilversum, lijkt zo zeggen ik heb er een paar waar ik dit mee kan delen. Ik heb een hele goede relatie met de EMBO, maar die vinden mij een beetje een eigenwijs mannetje. En en ja, die kijken. Heb ook wel een beetje tandenknarsend naar of van het succes van Max. Kijk, zij zien het alleen maar zo gaan hun ledenaantallen en. En even terugkomen die jongen om een hele omdat hetzelfde als je dat dat gaat doen met met.

[00:25:14]

Met die app voor jongeren waar je dan zorgen ook dat je had vroeger. Dat was van euh, de NCRV. Los Vast met Jan Rietman kun je nog herinneren. Twee jaar nog nooit. Los, Vast Los Vast was een groot muziekprogramma in De Kuip. Er kwamen vijftigduizend mensen met vijftigduizend mensen een opname krijgen voor een opname. Daar werd muziek gemaakt en iedereen vond het fantastisch en daar traden artiesten op. En dus dat was dan hou je ook mensen naar je toe.

[00:25:46]

Dan laat je ook zien dat mensen belangrijk EO dit ook wel een beetje. Ik ben christelijk opgevoed. Ik ging vroeger met heel veel plezier naar EO jongerendag. Voel ik me echt verwant met de EO?

[00:25:55]

Nou dat als je kijkt naar het huidige bestel? Dan zie ik gewoon een aantal omroepen die het goed doen. Uh, dat is de Evangelische Omroep. Dat is WNL die ook nog geprofileerd is. Die toch ook probeert dat rechtse geluid van Nederland te vertegenwoordigen. Dus de VPRO? Ja euh, dat is Max. Ja euh. BNN VARA zeg ik altijd tegen ze. Jullie moeten wat meer kleur op de wangen krijgen. Jullie zijn een beetje ver afgegleden van jullie ideaal.

[00:26:25]

Het socialisme laat het gewoon zien hoe het bestaat nog steeds. Euh. Ze hadden nooit dat merk. BNN VARA is de grootste fout die ze hebben gemaakt. Moeten samenvoegen. Waren twee sterke merken. Dan ga je twee merken die niks met elkaar te maken hebben. Hij is samenvoegingen. Ja, da's de dood in de pot zat BNN een sterk merk moeten laten worden. Uh. En de VARA moet meer rood op de wangen krijgen. De Roodehaan moet weer terug, waardoor je ook weer bestaansrecht hebt.

[00:26:51]

En als ik kijk naar de twee andere grote fusie omroepen KRO-NCRV, AVRO, TROS slaat nergens op. Dat slaat nergens op. Caïro De missie is dan zie ik zo'n spotje voorbijkomen, zie ik een lampje branden van een fan van een fiets. En dan? Dat zit ik dan uit. En dan komt de slopende bij. We moeten wat meer omkijken naar zijn Nederlandse uitzet. Schei toch uit jongens.

[00:27:15]

Ja, je bent. Jij bent. En aan de ene kant ben je een hele goeie merken bouwer en aan andere kant. Euh. Het lijkt ook alsof je dingen doet die eigenlijk commercieel niet te verantwoorden lijken als je ermee begint, maar die uiteindelijk heel goed werken omdat ze voor dat ledig gevoel zorgen. Waardoor je als enige omroep heel hard groeit. Omdat mensen echt voelen wat hij nou net zijn zorgen behartigt. Wij zijn belangenbehartiger. Je kunt ons bellen, weet je wel.

[00:27:47]

Ik ga je helpen. Maar dit kan je niet alleen maar uit opportunisme doen. Ik geloof wel dat dat jij dit ook doet om je het echt belangrijk. Ik vind het belangrijk, kijk daarom hoeveel mensen hebben ons tegen me gezegd waarom ga jij niet commercieel? Ik heb aanbiedingen gehad en mag rustig door alle commerciële zenders. Kom bij mij werken, kom bij mij werken. Ja, ik heb ook een bepaald idealisme alleen. Euh euh. Hoe ik Max leid?

[00:28:08]

Dat doe ik wel als een bedrijf. Ja, ik zie die combinatie wel. Maar kan je dit ook zonder idealisme doen?

[00:28:13]

Dus al die andere omroepen waar je net over had kunnen kan je dit? Kan je nog een omroep hebben nu zonder idealist te zijn? Nee volgens mij. Nee, nee. Kijk, er zijn natuurlijk euh omroep. Kijk ik. Ik zit ook wel in een bevoorrechte positie. Ik heb dit opgericht. Dit is mijn kind. Weet je wel. En voor je kind ga je goed zorgen, maar die zitten nu ook omroep directeuren bij. Wat ik ook wel eens zeggen, dat vinden ze ook niet leuk als ik dat zeg.

[00:28:36]

Maar ik zeggen toch ja, weet je als die ergens directeur kunnen worden van de koekjesfabriek? Ook prijzen verdienen meer. Gaan ze daar naartoe? Ik zal me geen zorgen maken. De directeuren. Dat zegt Kadjaren directeur carrière directeur. Ja goed, ik heb een goede baan. Wordt goed betaald bij de publieke omroep. Dus ja, als ik daar als ik er beter van kan worden. Ik weet dan ook dat er al een aantal gewezen Heerle gesolliciteerd hebben op de functie van Peter van der Vorst om daar directeur te worden.

[00:29:01]

Nou laat ze zo die tent in de steek. Weet je wel? Nou, ik moet er niet aan denken, maar je zegt ik doe het wel als een bedrijf dat zou betekenen dat alles als dingen te liefdadige zijn. Dan gaat er een rode streep doorheen.

[00:29:12]

Nou nee, nee, nee, nee, nee, maar je je moet wel goed met je centen omgaan. Dus euh. Euh. Wij hebben qua overheid organisatiekosten. Er is ooit een onderzoek geweest van BCG Boston Consulting Group. Wij zijn de goedkoopste publieke omroep, omdat al die vrijwilligers.

[00:29:30]

Nee, nee, nee. Ook in China is dat er maar vanuit de verenigingen. Maar omdat wij goed met ons geld omgaan. Euh, niet het geld over de balk smijten. Euh, goed nadenken hoe je de processen laat verlopen waardoor het risico van verschillende dingen die je hebt het beter hebt.

[00:29:49]

Maar de omroep je hebt de vereniging. Dat zijn niet loze dingen en eigenlijk oude ideologische dingen. Ruitervereniging als ik het goed begrijp dat voor de leden wel. We hebben ook nog de stichting MAX maakt mogelijk. Die staat los van de omroep waarin bij ouderen helpen. In landen waar euh. Ouderen onder hele bizarre slechte omstandigheden moeten komen, staat een los ding. Dat moet het Commissariaat voor de Media omdat dat dan. Ja, we mochten dat niet verweven met de omroep financieren dan met de grens ofzo van anderen.

[00:30:20]

Dat financier waarmaken daar een televisieprogramma over. Dus betalen we vanuit een programma kosten. Euh, ik word er niet extra voor betaald. Ik heb een salaris, dus daar gaat geen dubbeltje van. De Stichting Max maakt mogelijk naar mij toe. Ik maak dat programma. We hebben een paar mensen in dienst, maar dat valt best mee. Ik geloof van iedere euro gaat er '96 zender Het Goede Doel. We hebben mensen in Moldavië, werken in Roemenië, in Afrika.

[00:30:43]

Maar daarnaast is ook aan mij kijkers bij kijkers. Stort uw bijdrage op Giro 4 5, 6 7. Bij deze weer beste luisteraar. Ja, ik werd een IBAN nummer die helemaal uit mijn hoofd. Volgens mij is de 5 6 7 e-ticket kom je er? Nee, maar dat is dan ook weer vanuit 1. Kijk, toen ik Max begon had ik wel zitten. Ook even geen leuke programma's maken en maar ik vind ook dat wij de plicht hebben als publieke omroep.

[00:31:07]

Wij zijn ook uh uh, het venster op de wereld. Wij moeten ook laten zien hoe ouder in andere landen. Kijk Moldavië. Dat is een land. Als je daar naartoe vliegt, dat is drie uur vliegen, dan vlieg je naar het oosten en dan kom je in Moldavië uit. Dus heel dichtbij. Vliegen altijd overheen. Als er Herbalife. Ja, als je 3 uur naar het zuiden vliegt, dan kom je uit in Marbella. Groot verschil in Amsterdam zuid oosten, Moldavië, het armste land van Europa of naar het zuiden.

[00:31:38]

En dan kom je in Marbella. Daar hebben wij echt wel euh, voor. Heel veel voor duizenden duizenden ouderen. Ik werk al 13 14 jaar t verschil kunnen maken.

[00:31:47]

Denk je dat jonge mensen ook behoefte hebben aan die Anice belangenbehartigers? Uh. Want mijn. Mijn idee is een beetje dat ouderen mensen die hebben dan de neiging inderdaad om om Servisch nummer van de max te bellen. En een jongmens gaat echt niet de Consumentenbond bellen op moment dat er een probleem is.

[00:32:05]

Als er echt ook een een, een een. Een club zou zijn waar jongeren naartoe kunnen bellen, waar ze jongeren ook aan de lijn krijgen, waar ze echt ook geholpen worden, waar je waar mensen die aan de telefoon zitten ook de taal spreken van de jongeren die veel gaat.

[00:32:20]

Tim Hofman doet het goed, dus dat is elke week weer. Iemand heeft een probleem. Hij gaat voor zo. Maar daar maken ze dan een programma van waarbij de ontvanger tientallen, honderden telefoontjes per dag waar we geen programma over maken, zij die exact kunnen kopiëren misschien.

[00:32:36]

Dit soort je dit. Dit bos is trekt die lijn door en maakt een maximum een telefoonnummer bij. Ik ben er van overtuigd, want dit soort rechtse winkel gecombineerd met een beroerte.

[00:32:46]

Dat heet toch de rechts winkel toe en bestaat nog steeds. Maar wij vinden het ook omdat het gaat.

[00:32:53]

Er wordt ook geen subsidie meer aan gegeven, maar is in feite natuurlijk heel leuk dat je een programma hebt dat eigenlijk het uithangbord is voor en servers en dat er een wisselwerking ontstaat tussen euh, dat de mensen daadwerkelijk gaan bellen en daarmee geholpen worden waardoor het groepsgevoel gecreëerd wordt en er programma's gemaakt worden. Maar daar maken we geen programma's dat Abed B. Genval. We kwamen erachter dat het heel veel waren.

[00:33:18]

Tim Hofman dus moeten doen. Die zou een lijn moeten maken en niet alleen maar een programmaatje maken. Dan is het wel ja, dat doe het al even televisie. Precies overduidelijk. En en en als je echt zegt van aan mijn hart klopt voor de jongere. En ik zou wat. Jongeren hebben vandaag de dag niet gemakkelijk echt om mij heen en ik maak me daar grote zorgen over. Daarom zeg ik ook net. Ik zou nu geen kinderen nemen omdat ik zie dat ze toch wel een wereld in nemen van worden.

[00:33:43]

Ik neem verantwoordelijkheid. Ik heb twee kinderen.

[00:33:44]

De zorg, heel goed voor juridische bijstand, moeten ze dus bieden en juridische bijstand. Een luisterend oor weet je wel toe tijdens de rola. Euh. Hebben wij samen met de Luisterplein als bestaande organisatie bedacht die aucune dit die dit wel helemaal zelf opnieuw gaan optuigen. Maar er is een organisatie die duizenden vrijwilligers uit de Luisterplein. En wij hebben. Wij hebben een samenwerking gezocht en ik heb de spotjes weer ingesproken. Die mensen hebben heel veel telefoontjes van Duitse korona tijd.

[00:34:11]

Maar als het gaat om eenzaamheid, om er een voorbeeld te noemen, hebben het altijd over ouderen. Maar ook onder jongeren is er ontzettend veel eenzaamheid. Euh. En en en euh. Als je millennials die thuiswerk op twintig vierkante meter bevobbelt. Maar jij zei net die omroepbazen als ik vertel over een vrijwillige canter van deze belangenbehartigers. Kanten van die wordt niet gezien door ze. Wat gebeurt er als jij? Wij hebben er ook geen interesse, geen interesse in.

[00:34:35]

Want zijn geen idealisten? Het zijn gewoon carrière directeur 9.5 en de opa.

[00:34:41]

Maar als je dan zegt dat lineaire uitzenden, dat moeten we opgeven als het om jongeren gaat. Hoe wordt daarop gereageerd? Nou ja, daar spelen we natuurlijk ook als publieke omroep wel op in. Weet je wel alleen. Het is ook een kwestie van budget. Weet je. Dus ook wel euh. Kijk dat dat NPO start up. Daar komen jongeren ook. Weet je wel. Dus the dust. En we zitten op YouTube en we zitten op Instagram en bezit op al die ik snap B-kanten waar het heen moet.

[00:35:07]

Maar we moeten een podium maken. Daarom begon ik met dat stadion. Dat begrijp ik. Maar ik vraag me af. Het afscheid nemen van lineair uitzenden. Hoe wordt daarna gekeken? Dat wordt dat gebeurt denk ik stapsgewijs. Kijk, we bereiken nog steeds. Kempico 3 Pro 3 doet het in verhouding hartstikke goed onder het bereik van jongeren. Alleen dat zou beter kunnen. Dus we moeten euh. Daar komt een moment denk ik. Misschien over vijf jaar of over zeven jaar.

[00:35:36]

Ja, dat we zeggen jongens lineair uitzenden voor jongeren. Dat moeten we niet meer doen. U moet. En dan moeten we klaar staan met dat nieuwe Netflix achtige omgeving. Europees euh. Waarbij jongeren hun ei kwijt kunnen, maar niet alleen zenden, maar ook ontvangen. Weet je. En en daar? Daar gaat het fout. We zijn alleen maar uitzenden, uitzenden. En voor de rest van het nieuw programma heb jij nog iets? We gaan dit nu aan ze geven.

[00:35:59]

Hier moeten ze nu naar kijken vanavond. Maak een promo.

[00:36:02]

Nee, volgens mij begin ik de formule Jan Slagter wel te begrijpen. Ik geloof hier ook wat ook wel voor jongeren. Alleen uhm.

[00:36:10]

Bijvoorbeeld bijvoorbeeld is er iets van wat je dwars zit. Jongeren maken zich ze, het volk. Dat vind ik echt mooi om te zien wat ik was. Ik stond vroeger ook op het Malieveld en als ik muziek de Jong op het Malieveld staan denk godverdomme, zet men het wel door. Snap je wel, ze moeten ook van zich laten horen. Ik had altijd gedacht de jongeren patat generatie. Nou noem het allemaal wat zich geen raad hebben, maar jullie geloven.

[00:36:32]

En euh euh. Daar was ik best wel trots op. Was ik best wel trots. Dus ja, daar stond ik ook. En ze hadden een goed verhaal. Weet je wel. Dus ik zit helemaal niet als als baby Baumgarten hoor die jongen. Nee, ik vond ik misschien dat ik er ook wel tussen willen staan. Je wel gewoon om om om te. Te zeggen van nou, dat doen jullie hartstikke goed. Euh. Dus daar moet je wel mee beginnen luisteren naar ze en op het moment.

[00:36:57]

Ik vind het ook heel gek dat er in Nederland geen jongerenpartij is. Als ik nu euh zesentwintig zou zijn zou ik een jongerenpartij beginnen. Ja en ik weet zeker, ik weet zeker dat ze zo'n goeie lijsttrekker hebben. Ze maken geen ruzie zoals de ouderen dat doen. Euh Dandan, dan zijn ze goed voor 15 zetels. Hoe ga jij met de opvolging om? Ik neem aan dat jouw AOW ontvangt.

[00:37:25]

Ja, da's mooi hoor. Het is niet veel, want ik heb een tijdje in het buitenland gewoond, maar ik krijg ook weer iets. Uit België kreeg ik ook weer iets van 350 euro per maand en ik krijg van de pot. Krijg ik geloof ik iets van 400. Dat is uiteraard nog zeker een aanvulling, maar je werk je werk nog en je werkt afdelingen nog 70 uur per week en bespeur ook geen gebrek aan energie aan deze tafel. Maar ik kan me wel voorstellen je bent ook het nadenken van Omroep Max.

[00:37:50]

Mijn kindje, noem het net. Hoe ga je dat? Hoe ga je eraan? Jan Slagter echt nog een paar decennia meekan na goed een paar CDA een eeuw een eeuw. Maar kijk ik? Ik? Ik ben er natuurlijk mee bezig. En euh, ik ik was. In juli was ik officieel pensioen gerechtigd. Euh. Ik heb een nieuw contract voor onbepaalde tijd bij max. 1. Dus ik ga daar wonen een aantal jaren door. Maar in mijn hoofd ben ik wel bezig met mijn opvolging, denk ik over na.

[00:38:21]

Wie zou dat kunnen zijn? Moet je een idealist zijn idealist zijn? Het moet ook wel iemand zijn die die iets heeft met deze bij deze doelgroep. Uhm. Laatste keer tegen mensen gezegd. Voor jou als je daar niks mee hebt. Met deze doelgroep en je staat niet achter de idealen. Ga dan lekker bij Albert Heijn werken. Daar zoeken ze ook mensen. We hebben een kroonprinses of prins in je hoofd. Die heb ik wel sinds een. Ik weet niet of dit wordt door.

[00:38:49]

Ik heb al gezegd dat een is euh. Maar ik heb wel laatst dacht ik werkte bij Max. Nee a nee, maar geef niet. Ik ga er niet meer op vertellen want je moet dood kroonprinses benoemen. Je ziet wat er met Lubbers en Brinkman is gebeurd. Is ook lang geleden dat jullie ook die geloven. Dus ik en misschien ook niet, maar ik ben voorlopig nog niet weg.

[00:39:12]

En euh, wat heb je in je achterhoofd als je een kroonprins zoekt? Hij moet wel. Er moet er wel voor gaan. Hij moet wel ook de bezieling hebben. Euh, niet iemand die zich tussen nine to five job en dan weet je dat niet gaat. Nee. Is wel leuk. Jan Slagter of zoek je een eigenschap van jezelf? Want jij bent best een unieke combinatie van dat idealisme en toch een zakenman. Zoek je dat Iny niet op?

[00:39:39]

Dat zoek ik ook wel in die nieuwe persoon. Ja ja, ja ja ja. En ja, ik ik.

[00:39:44]

Waarom zei Glenelg of dieren? Juist ja. Moet ik m? Ik moet eerst nog even praten. Ik ben nu eenmaal. Ik ben er voorlopig nog wel, maar een afstandje bekijkt. Wat denk je eraan? Dit moet eigenlijk nog hier. Dit moet nog iets beter. Hoe bedoel je dat? Nou ja, als je niet het profiel hebt van die persoon, denk jij dit? Dit moet je eigenlijk nog meer doen. Nou, dan weet ik kijk ik.

[00:40:06]

Niemand moet een kopie worden van van Jan Slagter en ook omgekeerd niet. Mensen moeten gewoon zichzelf blijven en de eigen dingen doen. En het wordt een verdomde lastige klus voor die voor die opvolger van mij. Omdat het was mijn kind. En dan komt er toch een stiefvader binnen die elke dag voor het gezin gaat runnen? Ja, nou, je weet, de reputatie van stiefvader en stiefmoeder is over het algemeen niet zo. Dus dat moet wel iemand zijn met begeestering, met bed, met.

[00:40:29]

En ik geloof wel dat dat dat die persoon dat heeft. Euh. Dus ja, ik ik. Maar ik later nog in mijn hoofd zitten. Kan ik pas misschien. Over een jaar of twee jaar ga ik daar pas echt iets mee dingen loslaten.

[00:40:41]

Als je dan overgedragen hebt? Of ga je dan een hele tijd halen? Kijk, ik heb wel gezegd op mensen, je zult je opvolger moeten inwerken. Ik wil nog wel een tijdje een beetje het gezicht blijven, maar je moet het wel. Bestuurlijk en inhoudelijk en qua qua beslissingen moet het echt helemaal loslaten. En dan komt er echter een moment dat op het moment dat jullie mij tegenkomen Mediapark en ik. Ik werk niet meer bij marktstudie, maar door mijn kraag moeten grijpen en in mijn auto moeten stoppen.

[00:41:10]

En wegwezen hier, want dan moet je ook weg zijn. Is de volgende rol. Is niet de baas van Empel. Nee, waarom niet? Nee, nee, dat zou toch mooi zijn om het af te sluiten?

[00:41:20]

Ik ben 66,9 makkelijk. Ja, dat weet ik niet natuurlijk. Maar ik ben geen vergader tijger. Nou, als je bij de andere op kan rijden kan je toch al in tempo rijden.

[00:41:29]

Wat is het verschil dat je heel veel met heel veel instanties te maken hebt? Dat je heel veel moet vergaderen? Daarbij hoort dat. Ik probeer dat allemaal juist.

[00:41:38]

Zo kun je dat beslissen. Waar heb je die ambitie niet? Nee, nee, ik ben het tegen me gezegd. En ik weet dat sommige mensen vinden dat ik dat moet doen. Maar ik ben nog niet klaar bij Max. Jawel. En waarom? Waarom? Waarom ga je dat niet doen? Nee, omdat ik denk kijk, ik ben nu 66. Stel dat ik nog tot mijn 68ste ben. Negenenzestig bij Max Berg. Nog een jaartje of Baalbek 70.

[00:42:00]

Beiden is 88 achtentachtig. We weten ook niet of dat nog wel een groot succes is.

[00:42:05]

Dit zou toch fantastisch zijn? Omdat hele bestel nog een zet te geven voordat je voordat je afzwaait. Nee, ga ik niet doen. Voel je de verantwoordelijkheid niet? Nee, ook niet. Waarom niet? Nee. Nou ja, weet je. Het is niemand over andere mensen dan ouderen. Gaan oude mensen? Nee, nee, nee.

[00:42:21]

Maar mensen hebben me ook wel gevraagd. Voor wie niet bij ons in de politiek komen ga ik ook niet doen. Ik vind het verschrikkelijk, dat snap ik. Dat is een heel ander, heel ander. Maar ook ook Womed met Aymar.

[00:42:31]

Jij bent goed voor zoveel zetels voorsteden dat je KRO-NCRV kunt opheffen en die en kan de VARA die wel? Maar om een haan in een logo te zetten?

[00:42:39]

Ja, nu ga ik twijfelen. Nee hoor, maar we zien het wel. We zien het wel een beetje. Ik ben ook wel iemand die vandaag en morgen ziek wordt.

[00:42:52]

Ik snap hier niks van. Waarom niet? Waarom niet eens, maar een beetje ambitie en wantrouwen? Nee, ik heb die ambitie niet. Maar waarom niet dan? Omdat ik. Kijk, als je dit misschien zestien jaar geleden aan me gevraagd had, word ik misschien wel die ambitie groot. Maar ik wil ook nog een beetje. Ik zie te veel mensen. Ook voor mij leeftijd stelde ik nog 3 4 jaar B-Max. Waar ben ik 70? Hallo?

[00:43:16]

Euh. Mag ik dan ook een beetje?

[00:43:17]

Dan wil ik blijf jij? Ga ik nog wel wat doen? Maar misschien word ik toch wel vrijwilliger bij de ombudsman en ga ik ook die niet zomaar dingen uit de grond stampen. Als ik 70 ben jongens echt niet echt niet nee doen dan kinderen niet. Daar ga ik niet meer doen.

[00:43:35]

Niet over 3 jaar dan opeens. Euh, dat dan? Euh. Blijkt dat je één van de nieuwe Hoogbaan.

[00:43:47]

Je hebt toch nog willen doen met Max.

[00:43:50]

Daaruit puzzelstukjes. De puzzel boekjes um b gewoon toch ook wel weer. Nog steeds groeien dus meer leden. Euh, want dat is niet meer zoals vroeger gekoppeld aan zendtijd en geld. Was vroeger wel zo, maar daar hebben ze toen een stokje voor gestoken omdat ze zagen dat wij te groot werden en de auto acht jaar. Straks hebben we alleen maar een ombouwt waar de EO Max uitzendt. Steppers die die koppeling losgelaten wat op zich natuurlijk. Heel gek is.

[00:44:17]

Euh. Want hetzelfde geldt. Om maar even terug te komen op waar we mee begonnen met jongeren. Er wordt ook heel veel gezegd en dat argument gebruikt Bienne en dat gebruikt ponten. Jongeren willen niet meer lid worden van iets, dat willen ze niet meer.

[00:44:32]

Onzin? Onzin. We willen wel lid worden van zeker overleden ouders, maar ook daar iets voor terugkrijgt. Als je de maar voor je bent. Als ze ook voelen van het is niet eenrichtingsverkeer willen ze de voor je zijn. En die 7 euro 50 die 2/3 pilsjes, die willen ze daar graag verlaten. Alles is ook Servisch. Srebrenica dus. Daarbij werd in deze podcast best wel vaak over alles zijn. Maar als je de correspondent zou willen maximaliseren, dan zijn ze de ernst, leidt Correspondent.

[00:45:01]

Als je de consument zou willen maximaliseren aan zijn zeg maar. Er moet sowieso een rubriek in De Correspondent komen met problemen met bedrijven of instanties of wat dan ook. Dan een telefoonnummer dat je kan bellen dat de daadwerkelijke IRES van een consument daarmee gaan helpen. Je kan een beetje, je kan politieke belangen behartigen, want dit is iets wat belangrijk is los van politieke kleur.

[00:45:22]

Ja ja, ik ik. Ik geloofde heilig in Consumentenbond. Maak jullie overbodig. Dat kan je nog pakken, want je moet nog ouderenbonden maken. Overbodig uitbrandden. Die zeggen ook voor Josué, maar niet hun taak. Wat is ouderenbond eigenlijk? Ja, dus de ANBO. Dat is de politiek. Ja, daar zit dan. Ja, dat is ooit ontstaan vanuit de vakbond. En later is dat dan. Dat waren vaak tegenstanders van de vakbond. Heeft macht zoiets?

[00:45:49]

Ze denken dat ze macht hebben. Ze proberen te lobbyen. Word ik wel afgeluisterd? Hoe ga je eigenlijk met een grote uitdaging de komende paar jaar om dat ouderen meer bij elkaar kunnen komen? Dus je had vroeger van die leden dagen reizen? Dat kan nu allemaal niet meer. Nee. Hoe ga je daarmee om? Nou ja, kijk, dat is maar 1. Nog een half jaartje denk je dan Fakse, o ja, het nieuws als nieuws uit de persen.

[00:46:16]

Nee, een half jaartje denk ik nog dat t dat het gaat duren. Euh, we hebben nu al teste van wij. Waar het binnen 15 minuten weet hebben wij bij ons op kantoor ook euh. Als mensen getest willen worden hebben we wel verpleegkundigen die over zo'n swap in je neus stopte. Niet een keer binnen 15 minuten weten of je kroonen hebt. Het gekke is dat ik zal helpen. Ja, en dat de GGD's aan de Taliban wij maar even weer terug naar naar de kern.

[00:46:45]

Weet je wel? Kijk ik. Dat je jongeren wil bereiken, dan moet je ze iets bieden. En en en euh, ze zijn en dat verbaast me echt. Euh, positief. Ze zijn echt bereid om ervoor te gaan. Maar geef ze wat Kaija en geef ze hoop. Weet je wel.

[00:47:02]

Geef ze allemaal de Gena of Tim Hofman. Moet een politieke partij beginnen?

[00:47:07]

Ja maar ja, t. T. T Is allemaal niet zo'n moeilijke. Eigenlijk nemen wij doet het heel logisch voorkomen en dat is het ook. Het is heel logisch. Het wordt te ingewikkeld gemaakt.

[00:47:17]

Maar hoe waren die jaren misschien net ook met de vraag hoe waren de jaren tussen het idee hebben en dan de vier jaar tussen de omroep starten 2002 2005 drie jaar ongeveer zo'n beetje?

[00:47:29]

Hoe zijn die jaren dan? Is het dan volgen? Met volle moed bouwen? Of het is dat drie jaar na 2002 beginnen? En euh, dan mensen. Terwijl er nog geen programma, geen minuut radio of televisie is gemaakt. Bij de club betrekken en en mensen vertrouwen geven mensen komt er als u lid wordt. Dan komt het er wel en mensen beter in gelooft. Dat is op zich heel bijzonder. Je betaalt voor je baby of de kop, dan moet je ook nog toegelaten worden.

[00:47:57]

Een heel klein nieuwtje. Waarom is Max Out in het bestel gekomen? Er waren twee omroepen, Max en Llink denkers toen failliet gaan Llink was een beetje de groene omroep. Er waren toen twee adviezen gegeven de Raad voor Cultuur was negatief over Maxon over overleving, Commissariaat voor de Media was positief over Maks en over Link. En het ongevraagd advies toen nog ongevraagd nudist gevraagd van de raad van bestuur van de publieke omroep was negatief, dus het stond n. Medy van der Laan wilde ons eigenlijk helemaal niet toelaten tot het bestel.

[00:48:38]

Dat was de staatssecretaris. De staatssecretaris waar link wel wat? Er had zoiets mee? D66, Groen! Leuk, gezellig werd het, Max. Ze kon het ook niet uitleggen. Ja, maar ze kon ook weer niet maken dat ze zou zeggen van euh. Ik laat Klink wel toe en Max niet. Dus wij zijn eigenlijk op de slipstream van Van Fan van links het bestel binnengekomen als link geen aanvraag werd ingediend. Had ik hier nu niet gezeten.

[00:49:05]

Zo wankel en bureaus is het. Dit weet ik van een ambtenaar vanuit haar ministerie die me dood. Paar jaar na zijn komst heeft en blijft natuurlijk streven de publieke omroep om de belangen van de verschillende groepen te behartigen. En daarmee lopen ze ook altijd te koop met DNL en met Ponet, want dat zijn de zogenaamde rechtse omroepen. En die moeten die flank van de samenleving. Kijk, kijk, we hebben natuurlijk een fout gemaakt in het bestel. We hebben wel een voordeur, maar we hebben geen achterdeur.

[00:49:38]

Het is heel gek. California gaat nooit meer uit. Dat is heel gek. KRO-NCRV had al lang moeten zeggen ja, ooit opgericht door een pater en door een dominee. We hebben onze beste tijd gehad. Euh. Voor de AVROTROS geldt bijna hetzelfde. Dus weg ermee en later een nieuw fris bloed.

[00:49:58]

Wat zijn je dromen? Dat zou nu in groeien. Waar? Waar denk je dat een compromis is net een groene omroep bijgekomen?

[00:50:03]

Grote onzin, want er is genoeg groen. Waar gaat ook de Chinese woord uitzenden? Maar je zegt ook dat is waar mensen het Malieveld voorop? Ja, maar dan moet je wel goed kijken. Ik vind het ook onze verantwoordelijkheid als je goed kijkt naar het groen wat we uitzenden.

[00:50:16]

Misschien moeten we iets meer doen als je van alles mag. Ja, maar als je als je van alles vindt dat. Dat omdat er misschien in jouw ogen te weinig is dat er meer moet komen. Ik, ik, ik, ik vind dit.

[00:50:29]

Jij zegt eerder in het gesprek waar je bent. Je bent bij onder de indruk dat jongere mensen weer maar daarom gaat. Daarom moet je bij een omroep maken, maar als je dat doet. Het is niet zozeer alleen jongeren. Ik denk dat dat wij die taak als wij weer doen. Als wij het niet uitzenden moeten we moeten zien te komen. Maar dat. Dat moet uiteindelijk een commissie bepalen, voegen zij iets toe.

[00:50:51]

Binnen het bestaande bestel vind je dat soort van denk je dat er in Nederland ruimte is voor FoxNews achtig opiniërend? Echt echt rabiaat?

[00:51:01]

Ja, nou ja, dat dat ongehoord. Ik zie die wel het bestel binnenkomen. Ja ja ja, dat denk ik. Al denk je dat nou ja, omdat ik me wel kan voorstellen dat dat bepaalde meningen die mensen hebben. Bijna niet hoor en zichtbaar zijn bij de brandweer. Daar kijken we nu naar de korona bedoel. Ook al ben je het er niet mee eens. Ik geloof wel dat de kroon is en ik vind het een hele gevaarlijke ziekte.

[00:51:27]

En ik ga niet zeggen dat als ik straks een vaccinatie krijg. Ik lig straks in mijn slaapzak voor de deur bij mijn dokter. Die vaccinatie te krijgen. En ik ga. Ik geloof niet dat er een chip in zit waardoor ze mij kunnen volgen. Etcetera. Ja, jij misschien wel. Maar goed. Euh. Maar dus. Dus waar ook dat geluid? Daar zijn wij natuurlijk wel een beetje wars van. Wij vinden ook wel een keer. Wij vinden ook wat dat wij bepalen wat jij en ik euh, moeten horen, wat de mening is.

[00:51:55]

Maar er zijn zoveel andere meningen en die moeten ook gehoord worden. Waarom eigenlijk? Waar komt dat? Omdat bijvoorbeeld ongehoord vertegenwoordigt in mijn ogen een hele grote groep mensen die anders denken dan wat wij bijvoorbeeld dagelijks op het journaal en op Nieuwsuur te zien krijgen in onze opiniërende programma's. Dus als zij ook die mening willen verkondigen. En ze kunnen daar vijftigduizend leden dan dan. Dan hebben zij recht van bestaan.

[00:52:20]

Dus geen groene omroep, maar gewoon genoeg groen is. Dat zou misschien wel iets meer moeten. En misschien is dat dan ook een impuls waarbij over na moeten denken dat er nog meer groen op televisie komt. Ik weet dat BNN-VARA dat ook doet. En de VPRO en de Human. Worden.

[00:52:35]

En dan komt ik weer een quiz, maar dit is toch fascinerend als het over groene armoede hebben en zeggen ja, het is er allemaal al. En ontkennen zeggen ja, dat is wel een stem hier hoor. Ik zeg in de algemenere zin groepen in Nederland die zich ongehoord. Ja. En ja, eigenlijk wel. En waarom is daar dan geen ruimte waarbinnen Max. Voor ongehoord, dat geluid. B. B. B. Proberen dat af en toe wel met bijvoorbeeld hun programma's.

[00:52:59]

Hollandse zaken met Kees Grimbergen hoor je echt ook wel. Af en toe nodigen wij burgers uit die daar mogen vertellen wat ze van een bepaald onderwerp vinden. Euh. En dat gaan we niet redactioneel helemaal bewerken. Dat is niet mijn mening. Weet je maar als er een grote groep in Nederland die zich ongehoord voelt en die voelen dat ze bij de publieke omroep niet aan hun trekken komen. Ja, dan moet je er wel voor openstaan. Maar daar ga ik gelukkig niet over.

[00:53:22]

Dus uiteindelijk commissariaat de raad van bestuur en de Raad voor Cultuur die gaat bepalen of zij straks iets gaan toevoegen binnen bestaande bestel. Als het gaat over groen en jongeren, gaan ze dat ook.

[00:53:32]

Heb je het idee dat de wereld een betere plek waar je wil je wél geen kinderen meer? Dat is misschien ook de leeftijd niet, maar je kleinkind in deze wereld moet je geen kinderen nemen. Denk je dan dat de wereld en gezelliger beter een mooie plek wordt als ongehoord in het bestel? Nee hebt. Het gaat om hoor en wederhoor. Dus je moet ook wel dat toch niet doen. Maar je moet wel die meningen afwegen.

[00:53:52]

Je moet ze wel serieus nemen op dit moment groeien op een moment dat je er belastinggeld tegenaan gooit tegen mensen die Korona ontkennen.

[00:53:58]

Weet ik niet. Dankzij natuur lijkt. Er zijn genoeg ook heel veel verstand. Hier moet er ook iets tegenover zetten. Kijk, voor hem is het net zo goed belangrijk als voor ons. Om een Mentos zei men een bepaalde stelling komen dat er ook tegengewicht geboden wordt voor wat zij beweren. Ja, bedoelt die discussie moet je wel met elkaar aandurven. Een ander programma in een ander programma, bij een andere omroep, misschien bij een ander om? Dat lijkt me dan dus.

[00:54:22]

Maar goed, we gaan het allemaal zien jongens. Uhm. Ik zou daar niet over willen beslissen. Nee, nee, maar ik ben. Kijk even voor de goede orde, ik ben best wel voor meer sorry. Meer goede programma's op op radio en televisie, maar op het moment dat een bepaalde groep vinden bevinden. Iets te weinig groen. Daar moet weer een omroep voor komen. Euh ja, dan kun je nog even doorgaan.

[00:54:47]

Denk je dat er echt ruimte is voor een soort van Nederlandse FoxNews? Nu dus misschien niet in de publieke omroep, maar gewoon in. Ja, dat geloof ik best wel. Ja ja, maar er ligt een hele grote groep mensen die toch een hele andere mening zijn aangedaan. Als wat er voor Trump die een hele andere mening zijn aangedaan als het gaat over asielbeleid en ga zo maar door. Euh ja. En die zijn er ja bedoeld. Kijk maar naar de PVV.

[00:55:12]

Kijk naar voren. Dat is een groep die eigenlijk niet zit te wachten op het journaal. Nee, die vinden dat allemaal te gekleurd. En of dat waar is of niet.

[00:55:22]

Ook niet. De 2 0 maakt het inderdaad niet. Dat is dan weer een beetje te soft, is ondernemend en zou dus dat harde rechtse geluid waar Barbaar, Wilders en Bohai voorstaan dat.

[00:55:34]

Dat hoor je niet. Eigenlijk heel gek dat dat zo weinig is. Dat is op de Arena Plecker, maar hij hoort het verder. Je hoort het genoeg.

[00:55:43]

Maar tegelijkertijd moet er ook wel bij zich natuurlijk. Wilders is denk ik wel tienduizend keer uitgenodigd om in programma's een talkshow Nieuwsuur zijn verhaal te komen vertellen. Maar kom niet met Geert Wilders is geen dan geen Donald Trump als in t is niet vermakelijk om naar Geert Wilders te kijken. Hij is heel saai, als hij maar het woord jarige niet klaar mee.

[00:56:05]

Maar als je naar Trump luistert, bekruipt je het steeds langer.

[00:56:10]

Dan blijf je kijken. Goed, we gaan er een eind aan breien met blote hand en een eventuele resomeren voor al die mensen dat moeten gaan doen. Nog één keer de formule Jan Slagter is de Spikkerelle ernst? Ik dacht dat jij me geen aanvullen, dus dacht ik kan het normaal gezegd dat je start?

[00:56:27]

Een beweging waar je een sterk merk bouwt met gewoon hele goede programma's zoals dat we begonnen. Daar stappen we misschien nu een beetje overheen. Maar je bent natuurlijk al vijftien jaar hele goeie programma's maken en vervolgens zorg ervoor dat je die leden meer geeft door er echt fors te zijn door uitgegroeid. Het begon met natuurlijk Max is begonnen ooit omdat ik gezegd heb er moet een omroep komen voor ouderen omdat u up in Hilversum geen stem heeft. U wordt daar, wordt van u gezegd.

[00:56:56]

U kijkt toch wel? Dus waarom zouden we een omroep was? Maria sterk maken? Maar dat was wel enorm goed voor jongeren, maar dat was er niet is voor ouderen. Marcel van Dam zei ooit toen ik met Hemming in in discussie was in het Lagerhuis om voor ouderen. Waarom niet een omroep voor tevreden bij brokers? Zo werd erover gedacht. De rest is geschiedenis en wij hebben nu. We hebben ouderen stem gegeven en we hebben ze ook zeggen neergezet.

[00:57:25]

Niet als ziek, zwak en misselijk. Wat als het vaak over ouderen ging? Bij de publieke omroep de maximum niet was, was het altijd kommer en kwel. Ik kan me dit fragment herinneren vanuit NOVA. Er staat een man van van van 88. Helder van geest, alleen fysiek. Niet meer zo, zo zo kwiek. Zijn zoon staat ernaast en ze zochten een plek voor vader in het verzorgingstehuis. En wat doet de journalist? Wat doet de verslaggever?

[00:57:51]

Daar staat de man. Daar staat de zon. Hoe gaat het met vader Inhumans dat er naast die man kan praten? Die man, kijk ook zoiets van hallo, ik mag dan wel niet meer. Euh een marathonloper, maar ik weet wel precies waarom ik hier sta.

[00:58:06]

Is duidelijk in Noville. Jan Slagter heb je dus een beweging met een hele duidelijke missie. En tegelijkertijd je wil, die omroep is er gekomen. Radio, televisie, programma's, internet, noem maar op. En tegelijkertijd voor dag 1 heb ik de leden betrokken bij wat wij deden en kwam ik erachter dat zij ook gehoord willen worden.

[00:58:27]

Probleem serieus, je ziet er niet als een transactionele iets. Nee, het is niet van u. U betaalt en de bedankt. Tot ziens, u heeft niks te vertellen. Euh. Het is natuurlijk wat heel veel politieke partijen ook doen. Stem op ons en voor de rest weten wij wel wat goed voor u is precies.

[00:58:42]

En vervolgens buiten een ding omheen waardoor je de omzet verhoogt en de omzet.

[00:58:47]

Kijk, net als het mooie wij zijn natuurlijk een een. Een omroepvereniging. We hebben geen aandeelhouders, dus alles wat wij verdienen met ons blad gaat echt om heel veel geld. Dat je aan een blad van 99 cent zoveel geld kunt verdienen wist ik ook niet. Want wat? Wat zijn jullie jaaromzet vorig jaar? Dat gaat echt in de miljoenen. En we houden daar best wel 1 à 2 miljoen per jaar aan over. Makkelijk. Nou, dat gaat ook weer naar de programma's.

[00:59:13]

En dat gaat niet naar naar naar Jan Slagter of naar Peter Contains die de deur.

[00:59:18]

De hoofdredacteur is geen dividenduitkering en het laatste is letterlijk bottomline ook nog graag Alexander op. Mooi Ament. Dank wel. Heb jij ook? Heb je wel eens naar de podcast van de Speldt geluisterd? Dit is best podcast. Een tyfus hekel aan de speldt. Waarom? Ik luister naar Manmanman, dat vind ik leuk. Dat is gewoon de jongens die daar zitten en integriteit voor zijn. Raap oprecht. Ja, die vertellen gewoon of verschuilen zich niet achter dat gordijn van satire als ironie.

[01:00:17]

Het zijn van irritante favourites die dan gewoon een docent die die gewoon echt z'n best doet om gewoon Engelse les te geven en dat uit zijn hart doet. En dan de hele tijd van die maar manipulatieve Febo kindjes dat zo zie ik het vormen zijn. Maar het is allemaal zo zo'n zo'n rookgordijn wat de hele tijd opgetrokken wordt. Allemaal onder het mom van satire maar. Maar echt laat ze het van de waarachtigheid allemaal om een beetje onzekerheid en onzekerheid verbloemen. Haarspeld zullen we weer standdaarbuiten en bovenkomen.

[01:00:47]

Ons moeten weer met praten.