Transcribe your podcast
[00:00:01]

Hoi, ik ben Dany Hoflaan en ik weet jouw wachtwoord althans. Die kans is groot, want veel mensen hebben hun digitale veiligheid niet op orde. Daar heb ik dus een boek over geschreven met daarin mijn meest spraakmakende onderzoeken over de duistere kanten van het internet. Als slimme apparaten die opeens zacht maar dik tegen je zeggen hoe puisterige pubers die het bankiert in Nederland platleggen. Je kunt het nu bestellen bij de boekhandel of bij das mag. Dan krijg ik er een euro extra voor.

[00:00:25]

Dat is wel zo leuk.

[00:00:27]

Dit is Jomo, leggen de podcast. Ik ben Eylau en ik bevind. In deze aflevering hebben we het over de beurs wijsheden.

[00:00:34]

En ja, we gaan leren van de allergrootsten. De allergrootste dus.

[00:00:37]

Dan hebben we het over Benjamin Franklin, maar ook over Donald Trump.

[00:00:41]

Ja, nou, Donald Trump, de andere grote Warren Buffett, Carmen Buffett, natuur en Pit Lynch. Ja, en nog een paar.

[00:00:48]

Ja zeker. En we zijn deze week in het nieuws geweest, namelijk op Radio 1. Daar heb ik nog wat eenman over te vertellen.

[00:00:56]

Ja, en bij één van mijn favoriete podcast precies podcast over media hebben we ons Hoke genoemd.

[00:01:02]

En we hebben ook een Vooijs bericht gekregen van iemand met de vraag of je een aandeel dat echt door het dak schiet, of je dat nou moet verkopen of dat je dat moest vasthouden.

[00:01:10]

Ja, een hele goeie vraag. Ja ook waarom? Moeilijke vraag? Ja, maar jij hebt natuurlijk wel een antwoord op. Ik heb daar wel een idee over. Ja, precies.

[00:01:18]

En tot slot hebben ook nog de Amerikaanse verkiezingen die even aan bod komen gelopen. Kijk nou aflevering voor alweer.

[00:01:25]

Laten we snel beginnen. Tim Jij hebt. Ik zag een foto voorbijkomen van dat je met wijn en drinken was. Ja, ik heb jouw heerlijke Italiaanse wijn gedronken. Ja, en je hebt spijt dat ik er niet meer had meegenomen, toch? Ja, ik had toch wel nog een doosje willen bewaren? Heel lekker wijntje.

[00:01:55]

Ja ik. We waren wel met de auto, dus jammer dat ik niet gewoon de dingen voor gegooit inderdaad. Ik heb daar achteraf ook wel spijt van.

[00:02:00]

Ja, als je maar een keer in de buurt me dan een tijd dat die lekker was en het lekker was. En het was een leuke week. Niet op de beurs, maar voor ons was het wel een leuke week.

[00:02:10]

Het was op de beurs zeker geen werkweken. Nee, jij bent elk jaar geweest. Ja, ik heb een cadeau gekregen. Echt jongens, hier ligt voor mij de mooiste boswandeling van Nederland. En terecht. Dat is een boek vol met wandelingen van 4 kilometer tot 12 kilometer. En volgens mij ook nog wel ja, 15 kilometer. Hier zie ik ook door het hele land. Ik ben er echt super blij mee, want als er iets is wat ik graag doe, dan is het boswandeling maken.

[00:02:35]

Ja ja, echt heel goed idee van je. Milo de boswachter. Precies. Ja, ik heb ook rubberlaarzen gekregen van mijn moeder. Dus ik ben straks gewoon weer niet op zoek naar een beetje een lijn.

[00:02:45]

Dat je allerlei vrienden familie een beetje Bohm wil hebben.

[00:02:49]

En o als je als je het zo benadert neem. Ik denk niet dat dat het is toch? Nee, natuurlijk niet. Nou ja, een naaste. Natuurlijk jouw verjaardag ja. Hebben natuurlijk ook wel wat andere leuke momenten gehad van de week zijn en je hebt je niet wat eigenlijk? Je debuut is live op de radio.

[00:03:07]

Nee, daar zat ik ook mee te denken. Het was wel het eerste debut. Ik ben op Radio 1 geweest afgelopen maandag. Live. Om over beleggen te praten. Ja, dan zou je zeggen ja. Dat doe je dan toch gewoon even? Maar het is toch wel echt anders om dat live te doen op de radio dan op zo'n podcast. Maar ik wil wel een keer eerder was ik al op de radio geweest. Toen was ik in het Vondelpark, moest ik live verslag doen.

[00:03:28]

Van Uhm ja. Nou live verslag doen. Kijk, moet het zo zeggen. En we hadden in het Vondelpark. Toen werkte ik nog voor EenVandaag, hadden een uitzending over Duitsland en de verkiezingen. Die had ik helemaal voorbereid. En toen had ik gezegd zal ik anders ook even het park ingaan om wat Duitsers te bevragen over de Duitsers? Want ja, ze lopen er altijd genoeg hier in Amsterdam Noord. Volle bak dus als ik live verslag gaan doen van de Duitsers in het Vondelpark.

[00:03:53]

Oh kijk, dat is wel 4 jaar geleden ofzo denk ik.

[00:03:56]

Nou, je hebt het echt fantastisch gedaan. Misschien wel bij welk programma ben je geweest?

[00:04:00]

Stacks en Twan, dat zijn dus Dionne Stax en Twan van Peperstraten. En ja, dat was echt heel leuk om te doen. Ik mocht vanalles vertellen over over de podcast en over nou ja, waarom. Steeds meer jongeren gaan beleggen, zaten ook in dat het verslavend is dat in de titel. Ik heb dat niet gezegd, geloof ik.

[00:04:18]

Nee, dat was een beetje de engel die ze die ze zochten.

[00:04:21]

Ja ja, nou gun ik ze best hoor. Maar volgens mij was het in kader van de Week van de Belegger, maar dat is volgens mij ook niet.

[00:04:28]

Nou ja, dat is het wel, maar dat wordt niet heel officieel allemaal.

[00:04:33]

Ik ben, ik dacht dat het eind september is, de week willen beleggen. Maar nu is het de week van de podcast.

[00:04:38]

Kan ik heel snel iets claimen? En dit is volgens mij normaal. Is het deze week de Week van de Belegger en dat is normaal een commercieel event waar mensen bij elkaar komen en dan spreken. Maar dat gaat ook niet door. Nee hoor. En Corona dus. Volgens mij is het daardoor dit jaar een beetje zijn wat online seminar is, maar volgens mij heeft die niet zo heel veel lading. Nee nee dit jaar. Nee, kijk ik. Ik ben supertrots op.

[00:05:01]

We hebben het fantastisch gedaan.

[00:05:03]

Een jong belegger, wel een mooie in de etalage gezet. Op de radio.

[00:05:07]

Nou ja, en. Tegelijkertijd heb jij ook wat gedaan. Of althans er zijn twee mensen fan van jou. Dan heb ik niet over mijzelf. Ik ben natuurlijk ook maar goed, twee mensen die ook een podcast maken, namelijk jouw favoriete podcast, podcast of media.

[00:05:18]

POM die luistert denk ik. Toch al om 3 jaartjes.

[00:05:22]

Denk dat als je een fout. Alexander Klöpping.

[00:05:24]

Ja ja, dit is natuurlijk een euh ja. Ik vind het een hele leuke pot. Sowieso een tip om om naar te luisteren. Ja, ze praten over media vol dat dus dan een beetje de invalshoek. Maar het zit wel een hele grote technologie en een beetje nerd invalshoeken in.

[00:05:39]

Ja, bijna ook wel van ja, maar ik vind het ook leuk om te luisteren. Het is gewoon. Die jongens hebben gewoon hele leuke dynamiek met elkaar. En nou ja, Alexander Klöpping is sowieso een beetje mijn jeugdheld.

[00:05:49]

Vanaf dat ie Blendle had opgericht met Marten Blankesteijn.

[00:05:53]

Dus ik vond het ook finalist. Volgens mij was Frank dus.

[00:05:57]

Nou ja, is een soort les oorspronkelijkheid een beetje gewoon een techneut die ja.

[00:06:02]

Het is gewoon een beetje Veldhoek. En zo word je ook journalistiek. Heeft volgens jou achter ja, erg fout natuurlijk ook.

[00:06:07]

Er is een fout. Zo ja, ik ook. Even later hoor. Ik heb het fragment eruit gehaald.

[00:06:11]

Ik werd er op attendeert door Pim van Jong Beleggen. Hij greep podcast jongen leggen. Ik heb me getypt, maar wij moeten hem uitnodigen. Ja, zo goed kunnen we het even hebben over deze podcast. Ook ja, ik luisterde dus in de auto. Ik ga. Iedere week ga ik met de auto en dan luister ik iedere week met de auto op de auto.

[00:06:31]

En euh, dan luister ik deze podcast. Ik ben een beetje in de war over hoe goed het is. Pim kan heel helder uitleggen, even neerzetten. Maar ja, hij is wel een beetje meta. Dit niet zo een andere podcast in een podcast.

[00:06:46]

Als hij dat nou weer gaan gebruiken, dan is het een podcast als in een podcast in een podcast.

[00:06:51]

Maar ja, superleuk. Ik ben eigenlijk best wel trots op natuurlijk een podcast die je zelf, die ik zelf luister. Dat we daarin genoemd worden.

[00:06:59]

Ja, en ook zullen we maar gewoon beginnen met de aflevering van deze week. Het onderwerp van deze week moet ik zeggen beurswijsheid en ja beurswijsheid ja.

[00:07:09]

Waarom gaan we het eigenlijk over hebben? Nou ja, gooit er wel zo eentje tussendoor. Kom je er met een quote van Buffett of. Nou ja, doe er eentje. Weet ik niet. Vooral Warren Buffett geloof ik. Maar ik vind eigenlijk wel goed idee. Jij dacht gewoon ik ga wel een paar op een rijtje zetten en die kunnen we dan bespreken. En ik heb dat ook gedaan de afgelopen weken. Wat ga je dan zoeken door wat er allemaal is gezegd over de beurs?

[00:07:30]

Dat is een hoop, maar ik heb er toch een leuke selectie gemaakt.

[00:07:33]

Ja, leuk ja. Dat is wordt natuurlijk s quote en beurs wijsheden die vliegen soms om je oren helemaal. En bij speciale gebeurtenissen. Dan wordt er vooral in het nieuws en wordt er snel een quote weer bijgehaald. Ja, het is altijd een beetje. Hoe kijk je nou tegen Quote aan? Soms een beetje afgezaagd, maar ik denk wel als je naar een beurswijsheid quote gaat kijken die al 20 30 jaar bestaan of langer. Zit, zitten altijd wel een hele duidelijke waarheid in.

[00:07:58]

En als het zo'n lange tijd heeft overleefd, dan is er toch zit daar toch wel een les in? Heeft de tand des tijds doorstaan? Ja, een BXL met boeken denk ik je. Je kan beter boeken lezen die 10 20 jaar oud zijn. Want als ze op dat moment nog steeds bijgedrukt worden, dan weet je je verzekerd en een theorie in dat boek zit dat heel lang overleeft. En dat is natuurlijk met beurs wijsheden ook. Daarom zie je ook vooral heel veel wijsheden van mensen die al zijn overleden of als je al heel oud zijn.

[00:08:25]

En vooral van een beetje de nieuwe generatie investeerders en hun voorbeelden. Ik gaf aan over. Kan je niet eens kijken naar keywords?

[00:08:32]

Ja, ik weet dat jij zo'n fan bent van van Katie Woods en jij een lijstje stuurde met wijsheden. Even dacht ik ze zaten helemaal niet.

[00:08:40]

Nou ja, om wat zijn natuurlijk nog niet zo heel lang bekend is. Misschien heeft ze wel zo een hoop wijsheden al verteld, maar dat dat nog niet echt is opgepakt omdat het nog. Het moet nog tijd overheen gaan omdat ja, omdat langer om dat waarde te geven denk ik. Het leuke is als je er zo naar aan het kijken bent, dan ga je er ook wel patronen in herkennen. Hoe bedoel je? Ik heb nog heel veel gelezen afgelopen week.

[00:09:01]

En dat ik ook heel veel en eigenlijk in alle "de zit eigenlijk Anibal een rode lijn. Je kan ze allemaal aan mekaar verbinden.

[00:09:08]

OK, ze spreken dus niet dat je dingen moet tegenkomen, maar je ziet van dit springfout elkaar wel heel erg tegen. Nee, eigenlijk niet. Nee, ik zou wel durven zeggen als je alleen maar de beurs wijsheden gaat lezen. Dat je zelfs daar wel een bepaalde strategie en een een idee van belegger uit kan destilleren zonder dat je kan beleggen denken.

[00:09:27]

Japans is precies een beetje dat ze doorlopen. En kijk van van ja, waar komt het vandaan? En klopt het eigenlijk nog ook al wat ze zeggen?

[00:09:35]

Ja, en ik denk ook wel leuk. Wat kunnen we ervan leren? En wat hebben we daaraan? Of wat heb jij daar misschien nog? Zodat zodat ik en jij een betere belegger worden?

[00:09:45]

Ja ok. Weer beginnen.

[00:09:47]

Euh, ja, da's is goed in deze business. If you get your right. Six times ouder.

[00:09:53]

Teijn. Uhm. En die is van Peter Lynch. Dat vind ik een hele eer. Dat vind ik een hele. Ook een hele interessante belegger om te volgen en heeft de hele interessante kijk op beleggen vind ik misschien zelfs nog wel meer. Dan past meer bij mijn als als Warren Buffett. Leeft hij nog? Ja, die lui leeft nog. Volgens mij wel. En je moet het idee denk een beetje loslaten dat je altijd alles maar goed moet hebben.

[00:10:16]

Want wat hebben ze eigenlijk gezegd in deze wereld? Als je goed bent, dan heb je misschien zes van de tien keer gelijk.

[00:10:22]

Ja, toen ik dit een beetje doorhad en las zijn ideeën hier hierachter gaf het mij heel veel rust. Omdat je op begint denk ik moet alles goed hebben. Ik ben heel erg gefocust, vond ik. Moet een beetje gefixeerd, want ik moet alleen maar winnaars hebben. Maar daar gaat het helemaal niet om. Niemand kan alle winnaars kiezen. Dus als je er al zes goed hebt 6 procent, dan doe je het toch heel goed? En dat geeft geeft heel veel rust, waardoor je ook wat makkelijker wordt over.

[00:10:48]

Als je een keer een verlies Harry importeert. Zo niet erg als je je voor een gedeelte rode cijfers ziet. En om dat nog eigenlijk nog luchtiger te maken. En dat vond ik kijker best wel een grappige invalshoek. Je kan op een aandeel maximaal 100 procent verliezen, maar je Maijer kan op een aandeel of je zou makkelijk duizend procent kunnen winnen.

[00:11:07]

Ook de winst zit eigenlijk zijn altijd groter hoger dan de verliezen. Potentiële verliezen, want je een ander kan makkelijk 200 procent meer waard worden, maar je kan nooit meer dan 100 procent verliezen. Ja, grappig dat mooi bekeken. Dat is eigenlijk de reden waarom je met 60 procent gewoon een heleboel geen goede rendementen kan hebben. Ja, je hoeft natuurlijk maar één keer of zo'n goed bedrijf ertussen te hebben zitten. Niet of je die vast te houden. En dan heb je eigenlijk versla je de markten eigenlijk al al elk jaar.

[00:11:35]

Dat kan één aandeel of twee andere kunnen, we kunnen natuurlijk meer rendement bepalen van je volledige portefeuille en dan even introspectie.

[00:11:42]

Hoe zit het percentage deze verhouding bij jou denken? Hoe?

[00:11:46]

Dat is een goeie vraag. Of noem eens één van de fouten, dan zeg ik ja, dat was inderdaad. Dat was geen goede keuze.

[00:11:54]

Ja, dit is toch wel een Shell is voor mij natuurlijk geen goeie keuze geweest. Dat is in februari geweest. Ja, lekker op het hoogtepunt ook.

[00:12:02]

Dat is niet anders geweest. Nou ja, dat komt daar dat ik de als is mij gewoon leergeld. Euh ja. Ik heb dat aandeel gekocht en nu net begonnen was. Euh ja, dan ga je natuurlijk over lezen. Iedereen is Charles Chelles, hoeksteen van je portefeuille en nooit dividend verlaagd. En euh, heel duidelijk dat ik daar een keuze heb gemaakt op ja, op andermans ideeën. Euh. En dat is gewoon een leergeld. Zo goed ik ga, daar vond ik het wel.

[00:12:26]

En kijk, ik denk wel dat ik denk 55 om euh. Om 45 c denk ik nu met rood en groen denk ik.

[00:12:34]

Ja, dat is op zich prima toch?

[00:12:36]

Ja, misschien wel leuk om na een of een jaar zo ja op die manier naar te kijken. Ja, ben ik nou? Ik kan er nog eentje aan vastplakken die daar een beetje bij hoort. Die is wel heel bekend. Euh, Kadjar leuzes en let your profits, want dat is natuurlijk heel erg, zit Giorgia vast. Wat bedoelen ze daar precies mee? Nou dat als je een verliezer heb euh, is het heel natuurlijk om om die vast te houden.

[00:12:59]

Om een ding die je denkt. Nou, dat gaat nog wel omhoog. En als je als een ander het heel goed doet en dan wordt het procentueel gezien meer. En dan ga je je winsten pakken. En dat zit eigenlijk een beetje uit die euh, uit die euh. Die eerste van dat je er ongeveer 1 verhouding 4 6 goed moet hebben is dat je ook snel als je verliezers hebt moet verkopen en dan naar voor schuiven naar winnaars. Dus als je eerst 4 6, 4 6 hebt 40 60 dat je al eerder naar bijvoorbeeld 30 70 gaat omdat je je verliezer sneller verkoopt en naar de winnaars stopt.

[00:13:31]

Want het gevaar is namelijk dat je heel snel je winnaars van je winst wil pakken en dat dan je verliezers wil vasthouden. Als je het maar lang genoeg doet, eindigt het eigenlijk met een portfolio met verliezers.

[00:13:40]

Ja, precies, want je zou kunnen zeggen van kijk die winnaars, daar zal ook beneden al gekoerst verkopen. Dan heb je snel geld ja, maar dan moet je juist vasthouden.

[00:13:48]

Ja dus. Dus ook dat is een beetje ook. Hoe zorg je nou voor dat je ook die 60/40 verhoogt? En dat komt? Dan zit je heel erg tegen die quota. Laat je je winnaars lopen? Ja, ik heb best wel afgelopen halfjaar echt wel vaak momenten gehad van ik ga Shell een beetje afromen. Euh, er zijn heel veel andere aandelen waar ik meer potentie in zie. Maar dat is een van de manier. Is het toch moeilijk om dat verlies wat verlies te accepteren?

[00:14:16]

En dit is derde. Dit past hier heel goed bij en ik merk dat ik er heel veel over nadenk en ook terugkijk van wat had ik anders kunnen doen? 2 momentjes gehad dat ik het bijna had gedaan en toch niet gedaan had. Dit is voor mij. Het is echt leergeld ten spijt. Wat nou ja, als je het niet had gedaan. Achteraf gezien had ik natuurlijk moeten doen, maar dit is wel een les van mij ook gewoon.

[00:14:37]

Hoe garandeer je dat niet gewoon vandaag? Ja, dat weet ik niet. Nee, maar dit is nee. Ik denk dat hier elke elke belegger heeft hiermee te maken. Dit is vind ik. Dat lees je ook heel veel. Het is. Het is heel moeilijk. Hoe ga je om met je verliezers? Ik beweer heel erg over te reflecteren en over na te denken dat ik dat ik hier in de toekomst niet meer in kon.

[00:15:00]

Interessant. Wat heb jij voor mooi meegenomen?

[00:15:03]

Heb ik mijn hele oude meegenomen van één van de founding fathers van de United States of Lurken en investment in Nollet S&P's the best interest? En die is van Benjamin Franklin naar opkijken.

[00:15:16]

En toen dacht ik ja, dat doet me eigenlijk ook wel denken aan wat we in een paar van de vroegste afleveringen hebben besproken. Als je dingen leert en je kennis vergroot over bepaalde onderwerpen.

[00:15:28]

Dat is natuurlijk ook een hele goede investering in jezelf.

[00:15:31]

Ja, dat klopt, want we hebben natuurlijk wat je wil. Je refereert nu naar een van de eerste afleveringen. Volgens mij hebben gezegd dat kennis ook componist is en dat is het grootste bewijs is dat je elk jaar waarschijnlijk een salarisverhoging krijgt omdat je beter bent in het werk. Je kan hetzelfde werk verrichten. Minder tijd dus. Je wordt meer waard. Ja, en dit maar dat geld dat ik met beleggen ook. En als ik nu al kijk wat ik ben in februari dan begonnen als ik zie hoeveel kennis ik nu al opgebouwd.

[00:15:56]

In zo'n korte tijd, bijna elke dag, heb ik wel een momentje dat ik iets met beleggen doe. Als ik dan terug heb hoeveel je kan leren in zo'n korte tijd. Het is nog niet eens een jaar verder, ook al zou ik dit jaar geen rendement maken. Zelf vind ik het nog steeds niet erg, want ik weet dat die kennis de komende dertig jaar me heel erg goed van pas gaat komen. Dus dat is wel een euh. Dat maakt het ook op een luchtige nu mee om te gaan dat ik het nu toch ook wel filmmuziek.

[00:16:18]

Vooral de eerste jaar, als ik maar van alles leer.

[00:16:22]

Ja, je moet het eigenlijk gewoon realiseren wat je al wint. Nu al eigenlijk met waar je allemaal mee bezig bent zonder dat het nog daadwerkelijk gemonteerd is.

[00:16:31]

Ja, dat is ook dat je kunt kunt het een dus beleggen gaat voor over lange termijn. De korte termijn winsten zitten mee in mijn kennis en de lange termijn winsten zitten ook en het is maar een daling. Maar ja, in in gewoon opzet wil je gewoon rendement. En zo zie ik beleggen niet.

[00:16:47]

Nee dus dat vond ik wel een hele mooie en ook gewoon fanbasis. Euh, nou ja, geruststellende wijsheid dan. Hij leeft in de 18de eeuw. Volgens mij begin achttiende eeuw tussen 700 en 800.

[00:17:00]

Dus ja, ik vond dat vond het wel mooi en dat verhaal is ook mooi, maar dat is nu elk jaar.

[00:17:04]

Niemand kan dat ook afpakken. Kennis? Nee, klopt, maar het is een hele mooie naam. Maar jammer. Uhm ja, daar komt ie. Investing chubby, mor lijk watching pain 3 or watching grass grow. If you want excite bent T.K. Eet 100 dollars en goty las Vegas.

[00:17:24]

Ja, die vind ik leuk. Die spreekt lekker tot de verbeelding.

[00:17:27]

Deze is heel leuk om. Ik denk dat heel veel wijsheden gaan gaan over lange termijn, vooral die van Buffett. En dit is een hele mooie. Is dat van wie is deze dan? Deze is van Paul Samuelson, omdat ze heel, heel letterlijk het zegt je moet beleggers geen gokken. Euh, als je wil gokken ga je in Las Vegas. Beleggen gaat over langzaam en duurzaam vermogensopbouw. En dat kan je eigenlijk niet zien in het nu dus net als gras groeien.

[00:17:55]

Je kan gras eigenlijk niet zien groeien en je kan ook niet. Ja, nu hebben we tegenwoordig hele moderne verf, maar vroeger verf kon je niet zien drogen.

[00:18:03]

Liever kun je niet zien drogen. Euh, ja, nee, het gaat erom dat je gewoon heel veel geduld moeten hebben en niet ook snel resultaten wil zien.

[00:18:10]

Nee, en daarom is ook het idee dat je rendementen gaat vergelijken op korte termijn, zodat het helemaal geen zin. Nee, als je een beetje wil zien of iets beter doet of wie je wil vergelijken met iemand op de markt, dan moet je echt minimaal 5 jaar hebben. Ja, echt vaak zeggen ze 10 jaar en dit vind ik een hele mooie en dus ook weer een euh ja, ook een heel goeie om te onthouden dat jij dat dat het vermogen kreeg eigenlijk gewoon op lange termijn.

[00:18:34]

En dat gaat dus heel langzaam.

[00:18:36]

Uhm, nou ja, ik denk wel je hebt. Maar dat is misschien gewoon een heel ander soort belegger. Kijk, je kan natuurlijk een day trader zijn en dat je elke dag een aandeel in de weer gaat hebben op het hoogste moment verkopen en op het laatste moment. Maar dat is niet onze stijl.

[00:18:52]

Nee, dat is het. Maar dat is natuurlijk een handelen, een stuk actief. Ik vind persoonlijk dat beleggen passief is en handelen is actief. En dan heb je het ook in beleggen. Heb je losse aandelen in ETF's en de mensen die het zo niet vinden losse aandelen actief? Ik vind zelf van niet. Ik vind ik. Ja, ik heb dan losse aandelen, maar ik kan nog steeds ze daarnaast gewoon werken. Ja, maar het grappige is wel.

[00:19:13]

Ik denk dat dit het beeld van die dienst, die handelaar, die actieve belegger. Dat was gewoon mijn hele beeld van beleggen voordat ik ermee begon. Ik dacht je moet echt heel veel weten en precies weten wat je moet kopen en moet verkopen. Dat realiseer ik me ook in dat gesprek op Radio 1. Ik dacht van dat was mijn beeld van beleggen. Ja, en daarom ga je dat niet doen, want dat kan ik helemaal niet, denk ik.

[00:19:35]

Dat kan niemand. Dat is tenminste bijna niemand. Het is gewoon heel erg moeilijk.

[00:19:38]

Ja, maar daar zijn computers veel beter in dan ze. Maar heb je waar lees je? Was op 80 90 procent van de handelaren een verlies maakt?

[00:19:46]

Dit weerhoudt mensen ervan om te gaan beginnen met beleggen. Ja, dat klopt.

[00:19:50]

Maar denk ook als je een fotootje van beleggen ziet, dan wordt er vaak een mannetje met een uur met een grafiekjes enzo en zo'n 9 heel veel schermen. Daar wordt een handelaar laten zien. Ja, bij jezelf. Als het gaat over een hecker, dan wordt er zomaar zo'n jongen in een hoodie of wanneer het gaat over onderzoek.

[00:20:08]

Dan zie je een laboratorium met typetjes te zien zijn en daardoor wordt denk ik wel heel erg een bepaald beeld. Vreemd. Maar dat soort dingen. Het mooie aan beleggen is dat je dat het passief is en denk dat is de kracht van beleggen, dat je ondertussen gewoon door kan gaan met je leven, maar daarnaast ook nog vermogensopbouw doet zonder dat je daarvoor uren hoeft te geven. En ik denk dat dat voor iedereen gewoon een gewoon goed is. Ja, dat is denk het mooie aan beleggen dat passief is.

[00:20:37]

Ja, dat vind ik ook wat Shell eigenlijk. Uhm. Ze hebben er allebei nog eentje doen. Want ja, we hebben er veel meer uitgezocht, maar ik denk dat we dan euh, nou nog wel een uur kunnen zitten.

[00:20:47]

Uhm ja, nee is goed.

[00:20:49]

Daar heb ik ben senior, maar ik weet niet of we de luisteraar gaan zeggen we gaan er wel wat meer op de website zetten, want er is veel meer uitgezocht. Laten we dat doen. Ook wil ik even deze doen. Het is misschien een beetje ja, ik ben toch echt een beurswijsheid kan noemen, maar ik moest er meteen aan denken toen we het gingen hebben over beurswijsheid. Uhm, dit is een film uit 1981. Daarin zit Gordon Gekko.

[00:21:12]

Dat is een hele euh, nou ja, een gehaaide beurse fraudeur eigenlijk.

[00:21:17]

Het is een hele hele frauduleuze beurshandelaar. Dat is het gewoon eigenlijk. Maar hij verdient wel heel veel geld.

[00:21:23]

En die geeft een speech ten overstaan van het Amerikaanse regering waarin die opkomt voor de aandeelhouders.

[00:21:33]

En euh, hij zegt eigenlijk dat de regering het verantwoordelijk is voor de economische crisis daar in de jaren 70. Dat was volgens die Gordon Gekko dan veroorzaakt door inefficiënte bureaucratische regelingen. Ze was veel meer liberalisering nodig. Ponti koning Jacobus III gaf een speech is een beroemde speech geworden, ook al is het maar een film die greed is good is.

[00:21:58]

Gierigheid is goed, is breder en meer hebberigheid.

[00:22:02]

Ja, gierig, great. Hebberigheid? Ja is dat. Is het maar een klein verschil tussen ons gierigheid? Is het minder uitgeven aan hebberigheid? Meer willen hebberigheid? Dat is het. Dat is het goeie wordt inderdaad, dus hebberigheid is goed. En dan spreekt die eigenlijk ook voor alle aandeelhouders van alle bedrijven daar. Je moet een hebberig zijn, want daarmee breng je de economie tot leven. Dat is natuurlijk best wel een tegendraadse ja. Niemand zegt dat hebberigheid goed is.

[00:22:27]

Het is één van de zonde.

[00:22:28]

Brokkelde jouw linkse hart nu niet af?

[00:22:30]

Ja, maar ja, maar dat brak je wel door. Geïnspireerd op een hele goede manier denk ik ben jij? Dan ga je toch over nadenken?

[00:22:36]

Maar wat heb jij ervan van opgestoken? Eigenlijk dus niet zo heel veel.

[00:22:40]

Daarom zeg ik het is niet zo'n goede beurswijsheid. Wel, ik moet toegeven ik heb trouwens fragmentje welke kant we even laten horen.

[00:22:48]

Ik weet dat het strooidienst leyssen genomen werd. Khoury Verlackt baccalaureaat is Kooitje. Quietus White Grey Works. Greet Rouffaer is gastvrouw en die is evolutionair is cvwy in omloop.

[00:23:10]

Het weet verlies van Manji verloopt.

[00:23:15]

Als Marc Sergeant bij hem in Coeuré Mark My Words om naar allerliefst samentelt uit Atonaal van kritiek op Origin.

[00:23:27]

Een grote continues.

[00:23:29]

Ja, en dan gaat die Spiez nog een tijdje door. Maar ik vind het gewoon ook die stem van Michael Douglas en die. En ja, hij boezemt angst in. Met de manier waarop die het zeg. Het zet je wel aan het denken. Want ja, misschien was het ook wel zo dat er in de jaren 70 daar een crisis was in Amerika door dat de overheid allemaal regelingen had voor bedrijven. En hier moest je aan houden en daarom moet je aan houden en dat je dan mee het hele ondernemerschap onderuit haalt.

[00:23:53]

Ik denk dat het zegt je wel gewoon aan denken over hoe die verhouding zou moeten zijn. Tussen hoe vrij kun je je bedrijven laten en hoeveel regels moet je daar tegenover zetten?

[00:24:04]

Nou, ik denk dat Amerika hierop gebouwd is. Natuurlijk ook Gradisca. Ja, dat is het grappige aan vind ik. Als je als je nou aan een gemiddelde Amerikaan vraagt, vind je niet dat er meer belasting betaald moet worden en dat er meer een vangnet komt. Zelfs als je het aan een gewone Amerikaan vraagt, dan is het antwoord vaak altijd nee, ook al hebben ze dat eigenlijk nodig. Ja, maar het idee dat zij zelf een keer een succesvol bedrijf opzetten of in één keer veel geld hebben zelfs al heb je bijna niks heb, voelen ze altijd de potentie dat ze dat toch zouden kunnen bereiken.

[00:24:36]

En dan het idee dat je dat dan moet afstaan. Dat zit zo niet lekker, waardoor ze liever hebben dat ze dat het zo blijft. Precies ja, dat is de zelfoverschatting eigenlijk.

[00:24:47]

Ja, maar ook wel een beetje dat dat hoedde denk ik wel hoe goede opvoeding is en hoe scholen daar mee omgaan. Dat je dat een beetje de merken 3mei. The sky is the limit. Je kan. In Amerika kan je alles creeren, zelfs al kom je uit de goot. En dat is natuurlijk een hele andere instelling. Die Dinan vooral in Europa is, vind ik al heel erg opvallend.

[00:25:06]

Inderdaad ja ja, wij willen bijna afhankelijk zijn van de staat. Ja ja, ik vond t wel een interessant en nog wel een leuke quote ook. En gewoon meteen een filmtip doen maar bij Wallstreet 19 87.

[00:25:18]

Ja, ik heb even gekeken. Is dat helaas niet op Netflix. Ik heb mezelf ook nog niet gezien. Nee, maar even kijken of ik op een andere manier. Ik weet niet precies waar die staat. Ik had niet zoveel. Is timing niets te zeggen hoor.

[00:25:28]

Je kan in ieder geval een speech luisteren op YouTube. OK. Maar waarschijnlijk moeten die ook effe op de website bijzet. Zelfs een nee, zou ik dan nog in doen?

[00:25:36]

Ja, doe er nog eentje te. Maar dan wel de beste die je hebt. Ja, maar ik had er eentje van een Donald Trump. Maar nee, die bleek nee, maar die gaat sneuvelen. Oh ja, want ik wil eigenlijk Barnabas F.R. Nog even in fietsen. Hij is wel zo erg.

[00:25:50]

Uhm, the stock market is het devies voor Transfer in money from the impeachment to the passion. Hm, ja, nu moet ik even laten inwerken. Ja, het geld gaat vaardig van het. Het heen en weer van de ongeduldiger naar de geduldiger. Ja, het sluit een beetje aan met de gedachte dat als jij denkt dat een aandeel dat moment interessant is, goed geprijsd is. Jij vindt het aantrekkelijk dat jij besluit om te kopen. Dan denkt dus iemand anders na.

[00:26:18]

Maar dit aandeel, dat is eigenlijk te duur. Time interessants verkopen. Dus daar zitten in principe en een tegenstrijdige gedachte in. Die vindt het een goeie deal. En de ander die vindt jij het niet meer interessant te zien hoeveel er van af en dat in die gedachte. Het is best wel zo van mijn blowing eigenlijk dat je dat je dus a zegt moet je ook, het gaat je wel relativeert. Dus jij dus van overtuigen dat het goed is?

[00:26:42]

Is iemand er dus van overtuigen dat het niet goed meer is? Uhm, waar is wezen deze quote dan vooral over gaat is dat er een keer in een diep dal is geweest en dat warm bovenaan heeft gezet. Dat zijn de momenten dat mensen die weinig kopietje houden geen investeringsplan hebben. Gewoon gelijk een beetje gaan zweten als het naar beneden gaan en dan eigenlijk heel snel hun verliezen pakken en in paniek raken en verkopen. En dat dan de lange termijn. Verstandige beleggers, een rustige, geduldige belegger dat juiste momenten zijn waar je aandelen koopt.

[00:27:11]

En dan volgend jaar eigenlijk ook nog. Een quote van Jesse Livermore is dat het geld in aandelen wordt verdiend door te wachten en niet door te handelen.

[00:27:22]

En ook weer een heel geruststellende. Eigenlijk is het.

[00:27:25]

Je hoeft echt niks te doen als je bijvoorbeeld terug ging naar de grote bedrijven als Apple, Microsoft en Google. Maar dat zijn de bedrijven die je al als je die had gekocht 10 jaar geleden. Dan is het best wel een bumper boot geweest. Is naar beneden gaan omhoog. Gaan we eigenlijk helemaal niks moeten doen. Is inderdaad gewoon het aandeel gekocht op 10 jaar van schaal en gewoon helemaal niks gedaan. En zo met je Captein Einstein natuurlijk. Maar het geeft wel aan.

[00:27:47]

Dat geeft de ene kant een extreem rustig gevoel dat als je gewoon extreem goede bedrijven kiest en er gewoon een gewoon niet handelt en gewoon lang vasthoudt. Dan is eigenlijk je dus je rendementen zit hem altijd in in het niet handelen en groeibedrijf is op lange termijn vaststaan. En denk dus en dat misschien nog wel het allermoeilijkste is het niet handelen. Ja, hoe passive je bent als belegger, dus hoe beter je bent.

[00:28:16]

Een hele goeie lid zijn wel ja, als je dat allemaal erin zit zijn allemaal al top. Beleggers die eigenlijk allemaal zeggen langetermijn is waar de winsten die kennis opdoen. Nu moet je weten waarom je het koopt als je iets niet gaat zoals je verwacht. Omdat je het weet waarom je t koopt en je verwacht ik om niet uit, moet je ze verkopen en laat je winnaars zitten. En handel vooral niet. En er is voor mij ook een quote. Daar is het type dat je koopt.

[00:28:39]

Shorter is tijd je kolom en er is heteinde. Yego phishing. Euh ja, je moet gewoon heel veel tijd je gewoon gaan vissen.

[00:28:47]

Ja ja, ik ben toch nog heel. Je mag alleen die van soms nog even noemen. Mag ik hem ook zo? Maar jij je fiets nu? Dat komt zeker omdat ik jou een cadeautje heb gegeven.

[00:28:56]

Het is sowieso een lekker. Euh ja ok. Dat is de reden. Uhm, nou ja, dat verwacht.

[00:29:04]

Ja hoor, maar de tijd die.

[00:29:10]

Sometimes your best investments. Harde wonz. Junot maak jij. Je zou niet zo snel zeggen dat er iets verstandig komt uit die man.

[00:29:19]

Nee, maar dan toch wel ja. Hoe dit deze wijsheid komt uit de tijd dat ie nog niet in de spotlights stond. Ik denk dat heel slecht tegen spotlicht kan.

[00:29:28]

Hij wordt ook Jong Oranje van Denemarken. Ik weet niet hoe komt.

[00:29:32]

Sondheim Your Best Investments oud-Hollands You don't mjk.

[00:29:36]

Laten we de mensen nog even over nadenken.

[00:29:38]

Ja, want dan gaan wij door naar de portfolio dividend Jagger D.

[00:29:44]

Ja, we hebben er weer een hele mooie uitdeed. En dit is iets wat je bij je eigen broker normaal niet kan zien, want je kan normaal alleen je je rendement, die totaal rendement. En wij hebben nu een een optie gemaakt om je portfolio te filteren op sectoren waardoor je dus je rendement per sector kan zien.

[00:30:03]

OK, dus in percentages wat je gewoon in absolute getallen om gerealiseerde gerealiseerde winsten, transactiekosten, maar ook je je percentage winst.

[00:30:13]

Want dat doet de Giro dus niet eens. Dit laat niet eens mijn percentage winst zien.

[00:30:16]

Nee, dat kun je dus allemaal nu zien per sector. Daarnaast de natuurlijk ook welke holding ze in welke sector. Dus je kan en je kan ook nog eens kiezen dat je ook een aantal sectoren aan kan klikken.

[00:30:27]

En was dit dan iets wat vanuit de community werd gevraagd omdat je dat zelf bedacht?

[00:30:30]

Nou precies, die wil ik zelf natuurlijk graag aan het worden. Feiten kunnen we niet zien natuurlijk. En met open armen ontvangen, want het is gewoon heel interessant om te zien welke sectoren uberhaupt welke bedrijven in welke sector heb zitten. Hoe is de verdeling? Zie ook een percentage verdeling. Zie je ook. Ja en poep, maar ook hoeveel rendement je is per sector.

[00:30:48]

En is dat dan puur interessant? Of kan je daar ook nog iets mee? Verder is dat iets waarop je gaat handelen.

[00:30:53]

Nou, dat is vooral inzicht natuurlijk. En gewoon. Ik denk een heel grote lijnen, beetje al een beetje, maar er zitten nog altijd wel verrassende dingen tussen. Leuk helemaal en het werkt ook. Je werkt er gewoon met alle vrienden, die hebben al al toegang.

[00:31:06]

Ja ok, dus jij kan het ook zien. Wachten we gaan we zover door. Ik zal eerst nog even vertellen wie de nieuwe vriend van Joe zijn geworden.

[00:31:13]

Rikken, Vérian, Linda IiP, Bas, Sjoerds, Sandra, Inge, Koen, Sietze, Peter, Jurgen, Margo, Steven, Thijs, Nick, Ian, Arthur, Arthur. Gewoon natuurlijk. Klaas, Gert, Luuk, Laura, Charles, Marc, Dennis, Liam, Anna, Nick, Neotenie, Guus.

[00:31:31]

René is de René. Dennis, Kevin, Lucas Mol. Christiaan Laura Leffe. Annemieke Theun in Veen. Pim Chaque David Ideen Sander. Luuk de sorry Sam zien we zeker een naam tussen staan. En dan is dat een naam. Of is dat een een bijnaam die geen zichzelf heeft gegeven?

[00:31:55]

Dat weet ik niet. Ik noem ik noem maar mijn naam ook op, maar dat ben ik niet. Dat ben jij niet.

[00:32:00]

Nee, nee, ik heb mezelf nog niet zien staan. Maar bijvoorbeeld neotenie bijzondere naam moet je echt zo heten. In Veen heb ik rijk.

[00:32:07]

Ja, misschien is dat een nyk. Neem dat misschien.

[00:32:09]

Ik neem inderdaad een pen, maar ik ben ook nog eens welkom. Welkom bij de show. En Pim. Ik was wel benieuwd. Hoe zit het met jou, jouw rendementen per sector?

[00:32:20]

Dan heb je dat ook bekeken. Ik heb mooie vragen jou. In welke sector denk jij dat ik het meeste rendement heb gehaald?

[00:32:27]

Dat weet ik wel. Nou, technologie ging dat niet goed?

[00:32:30]

Nee, dat zou ik dus ook verwachten. Maar ja, dat is dus niet zo ik. Mijn rendementen zitten in de niet duurzame consumptiegoederen. En dan dat. Nee, dat komt vooral door Tesla. Daarin zit. Euh, MacDonalds en euh. En lekkend en plat. Euh. En dan heb je totaal 41 procent rendement zo. Tesla is natuurlijk een hele grote fan, maar ze zijn alle drie in de plus.

[00:32:55]

Maar zou je niet ook zeggen dat Tesla een beetje technologie is?

[00:32:58]

Ja, maar dat dat. Dat is een beetje natuurlijk het discutabele met die technologie. Ik denk ook als dat zo doorgaat dat technologie om die sectoren verdeling wordt anders inge ingericht. OK en met eenenveertig procent in de industrie en de technologie hebben beide 33 procent bij mekaar. Dus ook dat is 3.

[00:33:16]

Gewoon een gedeelde tweede plek staat technologie industrie dus blijkbaar ook. Ja, en ben je geschrokken daarvan? Nou ja, industrie had ik zeg niet verwacht, maar dat komt door UPS en alpin in de industrie vallen. Oh, dat is eigenlijk best wel interessant om dat te snappen.

[00:33:30]

Inderdaad, welke sector rendement herkent.

[00:33:32]

Dit was voor mij ook wel weer een inzicht. Dat is dat ik dat je. Uhm ja, eigenlijk. Ene kant niet heel veel waarde moet hechten aan een sector om namelijk. Uhm ja, sommige sectoren zijn gewoon heel breed. En ik? Wat ik wel merk is dat jij je upstairs. Gewoon heel veel geluk om natuurlijk met Corona dat natuurlijk heel veel bezorgde wordt. Maar zo'n Alpha en dat is natuurlijk een chitine industrie om als natuurlijk iets met elektriciteit doet een opslag.

[00:33:58]

Maar dat is natuurlijk wel. In de industrie is dat wel een trend, dus dat wordt dan ook wel weer psychologisch. En dat ik ook wel steeds meer merkt dat spreiding niet per se betekent dat je in alle sectoren zit, maar dat sommige bedrijven je niet allemaal hetzelfde type bedrijf hebben. Soms kan nog steeds een bedrijf heel anders zijn als ze in dezelfde sector zitten. Ja zie sector verdeling is ook. Is ook niet heel erg. Betekend niet dat al een andere sector is dat de definitie altijd anders is.

[00:34:26]

En als je in dezelfde sector scoort betekent ook niet dat het altijd hetzelfde is snap ik.

[00:34:29]

Je hoeft het niet heel erg aan vast te houden per se. Ja ok. OK.

[00:34:35]

Toen dat nieuws gaan en nieuws zoals deze week. Euh vrij leeg. Ik wil deze eigenlijk gewoon even ook gewoon even overslaan.

[00:34:41]

Ja, ik heb ook niks gezien waarvan ik denk dat we deze week zitten natuurlijk in een euh. Nou deze komende week in een cijferseizoen komen. Alle grote technologiebedrijven komen deze week ook wel volgende week eigenlijk daar even een momentje voor pakken en de banken nu met een paar hele mooie vragen gehad van luisteraars. Dus kunnen we daar naartoe gaan.

[00:34:58]

Lijkt me goed. Hadden we het nieuws gewoon even volgende week in eerst nog portfolio? Wat is de. Hoe zou zakken?

[00:35:05]

Geen transacties gedaan en maar van N. Die in één bedrijf dividend ontvangen 27 euro en mijn portfolio waarde is 160 duizend 800.

[00:35:16]

Hm. Nou, dat is volgens mij zat ik met pijn op de 170, twee weken geleden zo goed.

[00:35:21]

Maar ja, het was een slechte week inderdaad. Ja, dat zijn.

[00:35:25]

Volgens mij is ongeveer 50 procent van mijn winst weg gegaan. Ze en ik denk dat dit wel te maken heeft denk ik ook met de deal dat de presidentverkiezingen op onduidelijkheid. En natuurlijk Corona, die de hele wereld weer een beetje opsteekt met een tweede tweede golf.

[00:35:41]

De mensen die toch een beetje verwachtingen temperen.

[00:35:44]

Dus dit is zoals wel een beetje de in de lijn der verwachtingen, ook richting de presentaties of het naar beneden ging. Wat onduidelijkheid.

[00:35:49]

Ik ben benieuwd wat die presidentsverkiezingen gaat doen dan met de markt, ook dan als Biden wordt gekozen. Gaan we dan instorten of is het juist een feit?

[00:35:58]

Dat maakt mij maakt niet zoveel uit. Maar we vinden wel nu al een reden om een beetje onze verwachtingen te temperen.

[00:36:05]

Dus het gaat er vooral om denk ik, dat het ongeacht wat voor president het woord moment dat er een president een duidelijke winnaar is. Dan is er gewoon beleid voor 4 jaar en dat geeft gewoon duidelijkheid gekregen. Gaat belangrijke keuzes. Schuiven ze misschien nog even. Ja, alles wordt een beetje over die president theologie heen getild.

[00:36:25]

Hebben we toch een beetje nieuwslijn? Toch wel? Ha ja. Zo ja, de actualiteit. Laat ik het zo noemen.

[00:36:31]

Uh ok, dan gaan we naar reviews hebben. Euh, hoe heet ie weer? Vooijs berichten gekregen. Dat is leuk doordat meer wat blij mee. Eerst even die van roddel.

[00:36:42]

Juist goed ooit binnenmilieu. Normaal koop ik net als millieu altijd op de eerste rij ICMP 500. Alleen nu zijn er zoals je weet. 3 november de verkiezingen. Denken jullie dat het slim is om eventjes te wachten met het aankopen van dit Amerikaanse?

[00:36:59]

Deze Amerikaanse Iciar? Dank je wel.

[00:37:02]

Oh nou ja, had ik helemaal niet bij stilgestaan. Moet ik even bij stil staan dat de Amerikaanse verkiezingen aankomen? Nou ja.

[00:37:08]

Ja. Ik zou gewoon zeggen als je in een IETF belegt en je doet het maandelijks. Gaan alsjeblieft niet Thijmen. Want je kan natuurlijk twee theorieën op los laten en je kan je redden. Ik denk juist richting verkiezingen gaat er onzekerheid ontstaan waardoor het naar beneden gaat. Een moment dat de uitslag heel erg duidelijk is. Zo wordt 70 procent 80 procent voor één iemand. En dan is het dan wel mensen, dus komt er duidelijkheid. En dan gaat het denk ik kan het omhoog gaan.

[00:37:35]

Ik zou gewoon zeggen helemaal met ETF's. Koop gewoon lekker elke maand.

[00:37:38]

Ja maar toch. Goeie vraag. Want zet mij ook aan het denken, maar dit is het antwoord helder. Nog eentje dan juist goed heb in mijn Milo Marciano hier. Ik heb een aantal goede aandelen gekocht en één van deze aandelen die van SNEP zijn in de afgelopen weken eens 53 procent meer waard geworden. Aan de ene kant denk ik dat ik hier niet naar moet kijken. Deze sprong had namelijk vooral te maken met hun kwartaalcijfers en ik denk dat het bedrijf qua technologie nog veel meer in petto heeft.

[00:38:06]

Maar ik had me eigenlijk ook voorgenomen om wanneer een aandeel 20 procent meer waard is geworden, eigenlijk winsten moeten pakken en het dan later weer kan terugkopen wanneer het een dipje heeft. Hoe zouden jullie precies omgaan met zo'n situatie? Nu verkopen en later weer terugkopen? Of gewoon afblijven? Niet verder naar omkijken. O ja, en heel erg bedankt voor het maken van de outcast. Ik luister de hele dag door naar podcast en kan zonder blikken of blozen zeggen dat die van jullie toch het meeste impact heeft gemaakt in mei dit jaar.

[00:38:35]

Ga zo door. En nog een hele lange tijd zou door jou.

[00:38:39]

Dat is echt heel erg leuk. Leuk. Ha, een heel leuk einde. Ja, maar wel een hele goeie vraag. Ja en wat een Gijmel.

[00:38:47]

Dit weet ik, want je moet je je renners laten rennen en je moet je katje Lassus doen.

[00:38:52]

Ja, dus je is wat je zou. Je zou zeggen dat je ze zou houden. Precies? Ja, nou ja, dit is natuurlijk altijd heel even kort over. Dit is een hele moeilijke vraag. Euh. En ik merk dat ook in de community. Dit is zelfs een onderwerp over de. Met de vraag hoe ga je om met je winaars verkopen? Wanneer doe je dat? En ja, iedereen reageert daar onder met dat dat. Iedereen heeft daar moeite mee en dit is ook heel moeilijk.

[00:39:18]

En ik denk maar in de regel. Die heeft die 20 procent. En dan verkoopt hij die. Die zou ik sowieso loslaten. Dat is wat ik na dat van jezelf. Wat ik al zei over die en wat pipelines ook zei. Ohhy 60/40 als je je winnaars ga eerst nog wat afkappen in hou je alleen maar verliezers over uiteindelijk. Dan moet je zo zo'n echt. Die regel moet je niet, maar 20 procent. Je moet niet denken in percentages.

[00:39:43]

Absoluut niet. Je moet kijken naar de fundamentals van een bedrijf en het idee dat een bedrijf een dipje heeft. Ja, dat is ook onwijs lastig, want je daar waar dat? Dat heeft eigenlijk niets met beleggen te maken. Het is gewoon hopen dat iets naar beneden gaat en waar. En goeie bedrijven gaan hier naar beneden. Natuurlijk zal altijd wel een dipje zijn, maar dat zal vaak nog niet te maken hebben met het bedrijf om zich maar meer mensen om economische omstandigheden.

[00:40:08]

Ik geloof wel dat echt goede bedrijven. Die moet je gewoon houden. Als je vindt dat het bedrijf echt goed is, dan moet je m gewoon houden. Het kan zijn natuurlijk dat een aantal tech bedrijven snep zit. Ertussen kent SNEP natuurlijk niet zo goed. Maar als je ziet wat SNEP ongeveer het pad van Facebook gaat lopen, dan moet je t absoluut niet verkopen. Of als je denkt daar nu tijdelijk door. Corona heeft het een goede cijfers gemaakt, maar niet die groei kunnen ze niet vasthouden.

[00:40:31]

Dan kan je er beter vanaf doen omdat je dan ziet dat die groei niet vastgehouden kan worden. Maar als groei vastgehouden kan worden dus eigenlijk de simpele Warrens is het een. Is het een soort van eenmalige piek waardoor dus de omzet omhoog gaat waardoor de koers mee gaat? Of is het een trend die ze vast kunnen houden, waardoor ze in de maand of kwartaal erop weer die groei kunnen vasthouden? Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen en snappen waarom het groeit.

[00:40:55]

En Piller groei is geen reden om het te verkopen en of de groei duurzaam is. En soms kan het zijn dat een. Dat is denk ik wel een hele goeie reden. Als SNEP bijvoorbeeld in zijn bijvoorbeeld relatief te groot wordt procentueel gezien, dan kan je dus wel regels aan kopen zegt ik wil een aandeel nooit groter dan 5 procent of 10 procent van het totaal. Dus er is zelfs een addertje. Loop ik gewoon een te groot risico? Nou, dan moet je een beetje afromen.

[00:41:18]

Dan Roombeek wat af naar weer 10 procent. En dan stop ik dan in een ander aandeel waar ik ook potentie in zie.

[00:41:24]

Goed, wat gaan we volgende week doen? Uhm ja, volgende week. Ik wilde over moten beleggen hebben.

[00:41:31]

Ja, met een slotgracht om de slotgracht.

[00:41:33]

En hoe groter de slotgracht, hoe beter. We gaan even in de induiken. Wat is nou moot? Welke bedrijven hebben een motor? Zie je of het een motor is? Maar ik kan me ook nog even de de blue chip company stegen. En ik dacht aan die keuze kunnen we misschien wel combineren met een aflevering over mooi beleggen, dus ik wil de link gecombineerde moot en bloedcel beleggen ook in een up. En dat is best wel een bekende term die je enkel vaak tegenkomt als je een beetje Amerikaans konden lezen.

[00:42:02]

De blue chip companies. En dat idee komt er van van mij, het spel poker dat blauw voor mij het meeste waard is. Ook daar komt de blue chip van.

[00:42:11]

Ook interessant. Ik ben benieuwd. Ik heb nog geen idee wat het betekent, maar ik zal geduldig zijn tot de volgende aflevering. Oh ja, en nog een diens mededeling.

[00:42:21]

Uhm, we hebben uhm, we zijn er op gewezen eigenlijk wel een o van een betrokken luisteraar. Ja, we hebben van een uh. We hebben van een betrokken luisteraar euh. Gehoord dat we wel een beetje moeten oppassen met dat we niet een soort beleggingsadvies gaan uitdragen van ja, jij bent wel eens enthousiast over een aandeel dat zou opgevat kunnen worden als beleggingsadvies. Dat is het natuurlijk absoluut niet. Alles is. Dit is geen beleggingsadvies en dat zeg ik nu alvast.

[00:42:49]

En ik denk dat het misschien ook wel goed is om er gewoon vanaf elke volgende aflevering een soort disclaimer in te gooien.

[00:42:54]

Hierin is ook heel goed punten. Ik ken alle regels niet, maar je mag geen beleggingsadvies geven en daar moet je ook officieel papieren voor hebben. Deze hele pot gras is geen beleggingsadvies is voor amusement doeleinden. Leg gewoon uit. Experts leggen uit wat ik doe. En helaas moeten wij daar volgens mij een officieel disclaimer inbouwen. Dus dat gaan we misschien in een 1, 2, 3 of 4 seconden zeggen. En dan dan en elke aflevering even plakken. En dan denken we onszelf even mee.

[00:43:23]

Ja, dan weet je weer dat. Was het ook weer nou. OK. Nou, jongens en meisjes tot volgende week. Ik denk dat volgende week en investeer in je kennis belegd met ballet.