Transcribe your podcast
[00:00:01]

Hoi, ik ben Dany Hoflaan en ik weet jouw wachtwoord althans. Die kans is groot, want veel mensen hebben hun digitale veiligheid niet op orde. Daar heb ik dus een boek over geschreven met daarin mijn meest spraakmakende onderzoeken over de duistere kanten van het internet. Als slimme apparaten die opeens zacht maar dik tegen je zeggen hoe puisterige pubers die het keer in Nederland platleggen. Je kunt het nu bestellen bij de boekhandel of bij das mag. Dan krijg ik er een euro extra voor.

[00:00:25]

Dat is wel zo leuk.

[00:00:27]

Dit is zomer, leggen de podcast. Ik ben Milow en ik ben. In deze aflevering gaan we terug naar de zeventiende eeuw, naar de tijd van slotgrachten en het bewaken van de goudvoorraad.

[00:00:38]

Na een rush, ridders, kastelen, goud, mooie tijd. En zo ja, dus blijven we eigenlijk over de moat. Gaat het over pokeren en de boycott op Facebook?

[00:00:48]

Precies kunnen we dat nog herinneren?

[00:00:50]

Ja, dat er niet meer geadverteerd werd door grote bedrijven als Unilever en zo. Ik heb de Quote 500 meegenomen.

[00:00:57]

Ja, en wat pokeren met te maken met bedrijven. Ja, daar ging jij de fout in. Want pokeren heb ik altijd zeg. Oh nee, zit ik nou niet op te letten?

[00:01:06]

Ja ja, da's niet erg. Ik vergeef je. Maar je hebt een transactie gedaan. Ja, en daar heeft China weer een hoop mee te maken, dus daar moet het ook over.

[00:01:16]

Ja, we gaan richting China. Twee transacties. Er waren twee transacties om het geld bij bijgestort.

[00:01:21]

Niemand gaat bijgestort. Dat is een hoop gebeurd en daar gaan we lekker bij aangifte. Oh jee, de inkomstenbelasting aangifte. Laten we daar nog even niet over hebben. Het is nog wat er vorige maand is 2 november. Ja, laten we snel doorgaan. Laat de dag beginnen zelfs. Ik heb een wandeling gemaakt, Pim. Prachtig, ja, ik zag mooi een mooi fotootje langskomen. Ja ja, gewoon hier om de hoek. Ja, andere kant.

[00:02:02]

Het Amsterdamse Bos eigenlijk met jouw boekje brengt natuurlijk ook al vooral herfstkleuren en blaadjes, maar je loopt er langs sloten door moerassen bijna dorre. Een hele grote kersen gaart met blaadjes in alle kleuren. Enorme bergen en overal alleen maar dwarrelende blaadjes.

[00:02:20]

Was het mooi? Volg je dan echt het het parcours of zeker de wandeling in?

[00:02:26]

In het boekje Ja ja, 8,3 kilometer was het altijd zo. Zo moet je echt doen. Je moet wel kijken. Inderdaad, een beetje opletten en ze staat of wij hier slaan nu het eerste pad links af. Als je ziet dat de route dus je kan ongeveer een beetje een beetje wat een richting is.

[00:02:39]

Ja, er zijn dus echt unieke routes, dus het zijn unieke routes. Je kan maar alleen lopen met het boekje. Volgens mij wel. Er staan geen paaltjes. Nee. Unieke route dus. Dank je wel nog daarvoor. En daar wordt gebruik van gemaakt.

[00:02:51]

Weet je dat al? Kijk, een goed cadeau. Dus ja, het gaat goed met de podcast.

[00:02:56]

Ja, hou je nog even een ribeira? Ik ben ook binnenkort jarge. Wanneer ben je ook weer jarig 7november? O ja, ok.

[00:03:03]

Goed. Wil je ook boswachter worden? De Wallen?

[00:03:06]

En nou nee, ik leen jouw boekje wel een keer.

[00:03:08]

Oké, als je het, dan moet ik ook goede weer minder. Ik ga eraan denken en het gaat ook goed met de podcast.

[00:03:16]

Ja, wij zijn over de honderdduizend luisteraars heen in de maand. Ja, de shit. Zo snel zegt denk je dat is niks. Maar als je even gaat visualiseren. Twee keer de arena vol. En dan elke maand. Ja.

[00:03:28]

Het is best wel een gek idee dat.

[00:03:29]

Maar dat gaat ook hard, want vorige week zaten we er nog met 85 duizend.

[00:03:32]

Ja, het is. Dat komt denk ik vooral door. Daarom denk ik radio. Nee, het is dus. Ik merk het ook wel aan alles hoor. Ik merk aan de mailtjes. Ik krijg zoveel mailtjes binnen, ik niet. Ik kan niet meer bijhouden. Je trekt het echt niet. Nee, ik denk ik probeer elke dag er wat weg te werken, maar ik heb een wachtrij van 65 mailtjes. Nu dus. Het gaat heel lang duren, denk ik voordat ik alles kan wegwerken.

[00:03:55]

Heftig Ja.

[00:03:56]

Ik realiseer me ook nu pas een beetje van alles wat wij in een eerdere aflevering hebben gedaan. We zeiden toen ook daar een beetje van ja, stel je vragen maar antwoorden. Wel die mensen die nu net zijn begonnen, die weten dus niet hoe voel ik geen druk?

[00:04:08]

Nee dus. De bedoeling is misschien wel dat mensen nu iets minder gaan. En ja, we zaten nu toch al proberen of ik iets minder kan gaan werken, zodat ik iets meer tijd heb om. Om ook iedereen vragen te beantwoorden en ook wat meer tijd hebben om een podcast goed voor te bereiden. De voorbereiding, die wordt steeds korter.

[00:04:28]

Ja, als in een ja je hebt natuurlijk. Dit is deze podcast is een pad van jouw ontwikkeling en alle inzichten die jij opdoet ondertussen. Maar je hebt het nu zo druk met mailtjes beantwoorden. Dat jij je misschien wat minder tijd over hebt om daadwerkelijk inzicht hetzelfde te ontwikkelen.

[00:04:44]

Nou, dat klopt, dan weet je mij steeds meer bezig met eigenlijk het vastleggen en de randzaken eromheen. En daardoor steeds minder tijd om me om ook echt te leren en te ontdekken. Natuurlijk wel weer even een euh ja. Wat meer tijd gaan we vrijmaken om ze te leren en te ontdekken. Dus daar gaan we in de toekomst wel wat dingetjes veranderen. Ook spannend.

[00:05:04]

Ja ja. Nou dan? Nee. Deze uhm aflevering. Oh ja, mijn huiswerk zo. Ik vind het heel erg moeilijk. Ik zit telkens naar de Giro kern lijst te kijken en het is gewoon Chinees. En dan ga ik alles opzoeken en dan vergeet ik het weer. Ik heb gewoon geen. Ik vind het moeilijk, maar ik ben er over gaan praten met een vriendin en zij praat erover weer met haar moeder die uh. Nou ja, een ervaring heeft in de beleggingswereld.

[00:05:28]

Zij zegt ook jij, je hebt nu wel genoeg in Amerika. Ze heeft ook de S&P500. Oh uh dus.

[00:05:33]

Nou, we zijn. Het is work in progress. Maar zoiets gaat niet over één nacht ijs bij mij.

[00:05:37]

Nee, maar dat maakt het helemaal niet uit, want dan blijf je gewoon af en toe even delen. Ja, dus als ik iets weten dan had je hulp nodig hebt dan. Ja, maar ik wilde ik. Zelf ken ik wel een goeie podcast zijn.

[00:05:46]

Dat begint nog een keer bij aflevering 1. Inderdaad goed. Deze aflevering hebben we t over blue chip en moot beleggen. Nou weet ik al wat moten is, want dat heb je al een keer uitgelegd. Maar het is wel een keer ter sprake gekomen.

[00:06:01]

Ja, het was die slotgracht om het kasteel. Ja nou ja, nu verklap je natuurlijk in één keer dat zo makkelijk helemaal niet. De meeste mensen kennen die dingen wel, maar misschien kunnen we ook beginnen met een verhaaltje vertellen.

[00:06:11]

Ook eens goed. Daar hou ik van. Ja nou ja, van hun team tegen. In de 17de eeuw was er een groot bos. Dan ben je nou weer nauwelijks aandacht he. En daarom werd ik een koninkrijk. Moest al onze bezittingen beschermen wat werd en al snel gemaakt dat er een kasteel gebouwd. Het kasteel is natuurlijk ook geëvolueerd. Hoe sterker ze zijn geworden en beginnen met soort van vier palen aan de zijkant met een muur tussen kanonnen op een rij.

[00:06:36]

Ja, en kanonnen. Ze werden natuurlijk steeds met steeds beter. Maar de tegenstanders, we kwamen altijd wel weer binnen. Dus het werd eigenlijk steeds geavanceerder, steeds verder uitgebreid. Hoe kan je nou al je bezittingen beschermen? Alle bezittingen, maar natuurlijk vooral in goud en daarom geen moment is? Je kan ook zien de eerste kastelen hebben ook helemaal geen graf. Eromheen geen water en al langzaam zijn er grachten gekomen, konden de mensen niet zwemmen in die tijd.

[00:07:01]

Ja, dat weet ik niet, denk als je met een groot harnas gaat zwemmen dat je toch al snel naar de bodem gaat. Ja, precies.

[00:07:08]

Je hebt natuurlijk ook materieel nodig om die muur kapot te krijgen. En je kan moeilijk een ladder neerzetten dat ook de. De Werder Bremen, de gracht gegraven en die werd volgens volgelopen met water. Je komt natuurlijk nog steeds binnen als de gracht met water is. Alleen wat doet die gracht die vertraagt? En die vertraging zorgt ervoor dat je de tijd krijgt om diezelfde herorganiseren te positioneren en misschien om je mensen op andere plekken in jouw koninkrijk. Dan kunnen die naar jouw kasteel te komen.

[00:07:37]

Ja, je geeft jezelf tijd. Nou, dat is eigenlijk. Daarom is die meter voor euh werk zo goed voor bedrijven. En dat noemen ze dan eigenlijk. Economic mood. Want eigenlijk in dat je een beetje een een zo'n sterk concurrentievoordeel hebt en je kasteel is dan je bedrijf. Heergracht is dan je concurrentievoordeel en je concurrentie voordeel. Dus je gracht, die beschermt je jouw winstgevendheid van jouw kasteel van jouw bedrijf en die die moot dus die gracht, die zorgt ervoor dat je je de tegenstander vertraagt of het langer duurt voordat ze bij jouw winstgevendheid kunnen komen.

[00:08:14]

En daardoor heb jij dat als bedrijf de tijd om daarop in te spelen, om op te kopen of te veranderen. Dus je wil eigenlijk een bedrijf hebben die een hele dikke moten heeft ook?

[00:08:27]

Want jij hebt ze dus in verschillende soorten en maten en maten.

[00:08:29]

Vooral daar zijn wat bijvoorbeeld Morningstar denkt wel de bekendste Morningstar. Ja, dat is folding. De meeste mensen kennen die website wel waar je iets mee kan vergelijken, maar dat is een groot BDD. Ja is voor mij gewoon groot instituut die heel veel doet met financiële producten en vooral heel veel analyses doet. En die hebben eigenlijk een soort van moot rating ontwikkeld, waar ze dan drie ratings hebben n t is. Dat heeft geen moot. En dan hebben ze een negrao moot, dus dat is een beetje Belgravia Small.

[00:08:57]

En dat is volgens mij is dat de voorwaarde dat je het tien jaar lang aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en je hebt dan een white mood. En dat is dan dat je 20 jaar lang aan bepaalde voorwaarden voldoet. En dat geeft een beetje aan hoe krachtig je concurrentievoordeel is en hoe moeilijk je te kopieren bent. En hoe jouw grote natuurlijk himal, hoe langer het duurt voordat partijen erbij kunnen komen, betekent nog steeds niet dat je het niet kwijt kan raken.

[00:09:21]

Alleen dat geeft het bedrijf gewoon veel tijd om om te sturen, om te kantelen en om bij te schaven. Precies om erop in te spelen dus. Daar komt het dan. Op dat moment is het licht er dus minder aan het bedrijf, maar veel meer aan management. OK, je hebt inderdaad, want als je, ja, je kan er nog steeds, je kan nog zo'n grote moten hebben, maar als je de indringers ziet komen en je doet niks.

[00:09:43]

Ja, er zijn natuurlijk ook prima voorbeelden van bedrijven die die een moot hadden en die die het zijn kwijtgeraakt. Of die zaag of hiet gegaan. Heb je er eentje? Nou, Kodak is misschien een voorbeeld. Oh ja, omdat. Volgens mij was Kodak gewoon heer en meester als gaat om foto's. Kodak momentje. Ja, en zo zijn er best wel veel grote bedrijven geweest die echter een flinke motor hadden en die dat langzaam zijn kwijtgeraakt.

[00:10:07]

Het is een grote slotgracht, biedt geen garantie dat je geld niet gejat wordt. Nee, zeker niet.

[00:10:14]

Maar dit is wel anders. Dit is metafoor. Is heel mooi om te zien wat dat geeft hier. Dit is misschien één van de allerbelangrijkste dingen voor beleggen. Als je aandelen echt lang wil houden, dan is het gewoon heel belangrijk dat bedrijven in de kör heel goed zijn. En je hebt die term bedacht eigenlijk. Euh, ach ja, dat is die werkt. Warren Buffett die is. Ik dacht het al. Ja ja ja, ze gaat over aandelen lang vasthouden.

[00:10:40]

Dat is natuurlijk typisch iets wat hij doet.

[00:10:42]

Dus zitten we aan een grappig verhaal aan. Want dit is hij schreef hier volgens mij in het zakenblad De Forton in 1999 en is hier voor het eerst echt over geschreven. En Charlie Munger hebben het ook al eens over gehad dat zijn companion die ze daar runt, die samen eigenlijk investeringsfonds mee. En Warren Buffett is eigenlijk best wel een ja, ik noem het een beetje euh, een beetje een Hollander. Weet je dat ie altijd een dubbeltje op de eerste rij wil zitten?

[00:11:09]

En zijn filosofie was altijd. Ik ga. Ik wil een bedrijf gewoon zo goedkoop mogelijk kopen. Ook al is het bedrijf misschien niet zo heel goed. Als ik het maar gewoon heel goedkoop koop, dan loop ik eigenlijk ook geen risico. Charlie Munger was veel meer van de school. Bedrijven moeten die moeten ext extreem goed zijn, dus dat is een beetje samengekomen dat ze nu hun filosofie is. Een beetje extreem goede bedrijven voor een goede prijs en compromis.

[00:11:35]

Ja, en dus wordt er eigenlijk een beetje op neerkomt is dat Charlie Munger. Voeg dan nog toe dat het bedrijf echt heel goed moet zijn, dat ze dan de moot en dat resulteert dan in dat het nog steeds een goedkoop moet zijn. Maar noemen ze dan een goede prijs? Ja, maar als je als je dat natuurlijk doet, dan kan je een aandeel heel lang bezitten. Want als een bedrijf echte moot heeft echt een competitief voordeel heeft en het heeft een goed management die dat kan beschermen.

[00:11:58]

Tuurlijk ja, en wordt ook wel eens gezegd dat voor echt een goed bedrijf echt echter echt een heel goed breerder kan. Eigenlijk gewoon een euh ja en noem je ze dat een soort van Faull kan dat remain managen? Dus dat je bijvoorbeeld Coca Cola? Dat is idd zo fundamenteel goed in elkaar. Dat kan bij een door iedereen gerund worden omdat het het concurrentievoordeel zo sterk is en zo goed georganiseerd dat het management werkt, maar dat het relatief minder Empack maakt.

[00:12:26]

Een goed management ook, maar dit dat van dat moment wisten we al. Maar wat heeft een belegger daaraan? Wat kunnen we daarmee? Hmm. Als je geen warm water bent?

[00:12:34]

Ja nou, ik wist dat ik een term die Dierick veel tegenkomt. Er zijn ook best wel ETF's. Die doen bijvoorbeeld alleen maar Whitmore en Tfjz. Het is natuurlijk een Nederlandse ETF uitgever. Zo heb ik even gekeken naar ze een euh ujs white mood en de Global White Mood. Dat zijn er twee. Iets die dus alleen maar in moods beleggen. En je denkt heel snel dat ik een moot hoef je niet zo gelijk te zijn als een MacDonalds of een of een Coca-Cola account ook een relatief klein bedrijf zijn die een hele kleine niche zit, maar je wel bijvoorbeeld 70 of 80 procent van die niets in handen heeft en daardoor een concurrentievoordeel heeft, bijvoorbeeld in schaalgrootte.

[00:13:18]

En kijk, dat is dus wel grappig. Gewoon om die tevens een keer door te lezen. Want dan zie je dus dat de Global White Moods aan 66 bedrijven in. En er zijn heel veel bedrijven die helemaal niet kent. Dat maakt natuurlijk heel interessant, want je denkt heel erg snel aan de grote jongens. Die wordt natuurlijk altijd gecommuniceerd. Als je naar moot zoekt, dan krijg je de bedrijven zoals stukken Coca Cola en Apple Enzo. Maar je kan ook gewoon een moot zoeken in in een kleine industrie.

[00:13:43]

En bijvoorbeeld zal een mooie Thor Industries nou, dat kent eigenlijk helemaal niemand. Maar dat is een bedrijf dat verkoopt campers en caravans. En er zijn volgens mij. Als ik het goed zeg, ik weet de concurrent niet. Maar ja, de verdeling van de bedrijven in die sector is aan Thor Industries en nog een andere BKV. Jammer dat ik de naam niet van kwijt ben, maar die wij zitten samen ongeveer zo'n 60 80 procent van de markt. Het is natuurlijk niet zo'n hele grote industrie, maar omdat die industrie wordt eigenlijk wordt gerund door twee verschillende bedrijven.

[00:14:15]

Uhm, weet je eigenlijk wel zeker dat die twee gaan gewoon een gigantisch concurrentievoordeel hebben naar de rest van de industrie? Met beleggende moet je heel snel. Je moet gewoon veel meer kijken naar Pérouse. Is even kijken welke sector zitten en wat zijn dan de concurrenten? Want als mensen Kemper willen kopen en ja, dan heb je dan kan je wel vergelijken met een appel of met andere. Dat heeft helemaal geen zin, want die verkopen geen Kempers. Nee, dus als mensen een Gamper willen nemen dan gaan ze toch naar alle Kempers kijken en dan wat voor bedrijven blijven turnover.

[00:14:43]

Ja, als je ziet dat de Kempers industrie jaarlijks groeit en dan weet je zeker dat eigenlijk als een bedrijf 40 procent in handen heeft. Ja, dat had dan ook een groot gedeelte verspreid van die groeipact. Ja ja, dat en ja, dat is dan een vrij makkelijke rekensom eigenlijk is. Eigenlijk moet je als je belegt eigenlijk altijd zoeken naar moot. Iedereen die zit natuurlijk in de appels en de en Microsoft, want die hebben natuurlijk een hele duidelijke markt mee.

[00:15:09]

Waar denk ik ook een groot voordeel van je portfolio uit kan bestaan zijn kleinere bedrijven die een moot in een kleinere hoek hebben in een kleinere sector hebben. Daarom is het mooi zo belangrijk, maar wat handig dat je daar een IETF voor hebt.

[00:15:22]

Ja, nee, dat is toch ideaal? Dan is het dat jij dat zeker?

[00:15:26]

Dat ze ook al zijn er natuurlijk nog steeds bedrijven die in een mode die motor, maar die zitten dan in een sector die die krimpt. Maar dit is wel iets waar je eigenlijk altijd naar moet kijken als je gaat beleggen. Wat voor concurrentievoordeel heeft het nou echt?

[00:15:38]

Maar dat brengt mij tot de vraag van wat is dat dan ook weer precies? Wat allemaal een concurrentievoordeel kan opbouwen? Dat is misschien wel goed. Het zijn eigenlijk immateriële activa. Ja, dat klinkt allemaal weer zo heel technisch. Maar dat houdt eigenlijk in dat het gaat over patenten, overheids licentie, merknaam. Dat zijn waarom ze dat immateriële activa noemen. Ze staan shorten op de balans ma in, maar die moet je zo waarderen. En dat is heel moeilijk.

[00:16:01]

Want hoe waardeer je een patent? Een overheids licentie of een merknaam? Maar bijvoorbeeld neem bijvoorbeeld Coca Cola. Nou, dat is natuurlijk een merknaam. Dat is gigantisch. En die merknaam heeft is heel veel waard. Ja, maar Disney is ook een voorbeeld als het gaat om patenten. Ze heeft zoveel patenten op al die Disney figuren, figuren die ze gemaakt hebben. Ja, voor Mickey Mouse enzo. Dus dit is een hele belangrijke. Dit is echt een een gezien als een concurrentievoordeel.

[00:16:29]

Ik zou zeggen elk bedrijf heeft een merk, misschien niet dat zoveel waard is als Coca-Cola.

[00:16:34]

Maar ja, maar sommige merken bij gewoon weggooien. Merk Trouw.

[00:16:38]

En dan word ik als voorbeeld genomen Tiffany mijn nieuwe Tiffany Nederlands kent. Tuurlijk. Daar wordt namelijk toch wel vrouw. Mensen en vooral vrouwen zijn bereid 25 procent meer te betalen voor een Tiffany Diamond dan voor een ander merk. En exact dezelfde Demant. Ja, dat slaat nergens op. Het geeft via een extreem concurrentievoordeel. Daar kan gewoon een andere partij niets tegen doen. Wat kan je dus doen als Tiffany? Ja, of weer op hogere marges? Of je kan ze op een gegeven moment goedkoper wegzetten of andere dingen aanbieden?

[00:17:07]

Je kan je. Je hebt gewoon extreme concurrentievoordeel. Ook in next uhm overstap kosten zou ik het gemak waarmee de klant kan overstappen.

[00:17:16]

Mag ik deze invullen? Dat heeft misschien te maken met het feit of je met Microsoft werkt als bedrijf. Ga je niet opeens al je computers geen Microsoft afhalen en ook iets heel anders overstappen?

[00:17:24]

Dat is een hele goeie. Ja, dat klopt. En Oracle is ook een beetje Microsoft dat doen dan een database structuren zoals je organisatie in al je data organisatie draait op Arko dus eigenlijk al je klanten. Al is dat gaat eens omzetten. Good luck. Nee precies. Ja, dat is ook, maar ook een Apple ecosysteem. Nou ja, ik zie dat jij een MacBook Air hebt. Ik heb een Apple eerste stem en ik zie jou daar niet zo snel een tablet van Windows kopen.

[00:17:51]

Of nee, dat zou dan misschien niet. Inderdaad, dat mag niet. Nee en Android smartwatches, dat gaat dan niet zo makkelijk. Nee uhm, dus je zit in het ecosysteem van Apple. Dus jouw overstap kosten zijn dan heel hoog? Vaak wel. Nano is van een overstap kosten dat ie op zijn site ook weer heel moeilijk aan een klant komt. Dat is weer een andere. Ding is het Sils mechanisme.

[00:18:14]

Is wat stroef. OK, en hebben we druk. Netwerker Fekter Nou, die kan je volgens mij ook zo invullen denk ik.

[00:18:21]

Nee kan ik echt niet zo goed invullen. Vertel een netwerk effect.

[00:18:24]

Ja, dat zit m in bijvoorbeeld Facebook. Uh MasterCard justified qw. Facebook is vrij duidelijk. Als je meer vrienden opzitten wordt het veel interessanter en interessanter. Oh ja, precies dus. Justified QHJ is eigenlijk vrij simpel. Hoe meer restaurants er zijn, zo groot woord aanbod is dus eigenlijk hoe meer je gebruikers erop komen. Maar voor een restaurant wordt het weer interessanter om te komen, want er zijn meer gebruikers, dus dat is natuurlijk een netwerk effect. The winner takes all, al wordt dat heel snel.

[00:18:53]

Gugel zoekmachine, Jacobo een zoekmachine. Hoe meer mensen zoekmachine gebruiken in het Google Maps ook een goed voorbeeld is hoe meer mensen Google Maps gebruiken om meer sociale data wordt toegevoegd. Om meer jij weet dat er files? Dus hoe meer mensen het gaan gebruiken enzovoort. Maar MasterCard ook precies hetzelfde op. Hoe meer mensen en masse een MasterCard betaalpas hebben, hoe meer restaurants en gewoon plekken waar je gaat betalen. Gaan ze MasterCard aanbieden? Want als je in een hotel zit en 50 procent van je gasten hebben Merced, MasterCard, maar jij hebt alleen maar Visa.

[00:19:23]

Ja, dan ga jij Begijnend. Ook MasterCard aanbieden, want je wil je klanten goed helpen.

[00:19:27]

En wie neemt er dan ooit nog een pass van een creditcard startup bedrijf?

[00:19:31]

Ja, dus dat is een week om deze wat je dus dan moet doen. Dan moet je als startup. Kan je dus op het netwerk van MasterCard zo'n een product maken, waardoor MasterCard dus en Visa dus in twee partijen zijn, in de wereld die dit jaar verenigde tapperij zijn en alle andere partijen? Die moeten Obree op hun netwerk bouwen, waardoor ze eigenlijk hun concurrentie vorig jaar nooit meer weggaat. OK. Euh, check. Nou, dan heb je kostenvoordeel.

[00:19:58]

Ik denk dat daar het beste voorbeeld is. Mason en Mason, een stukje zo groot die ik weet gewoon precies waar er heel veel producten van gekocht worden. Die weten gewoon precies wat de marges zijn op elk product is. Die kunnen gewoon exact zien. Dit product levert zoveel marge op als wij weten hoeveel nu verkocht wordt. Dus wat hebben ze de laatste keer gedaan? Toen gingen ze wc rollen maken, konden ze net goedkoper wedstrijd dan alle concurrenten omdat ze al precies wisten hoeveel ze gingen verkopen.

[00:20:26]

Ze zetten het bovenaan in de webshop en je vraagt zo alle concurrenten weg omdat je gewoon je concurrentievoordeel en extreme schaalbaarheid verder hebben ze kostenvoordeel. En dat wij bijvoorbeeld ook voor Union Pacific. Dat is één van de grootste Routh in Amerika. Dat is zo groot. In Amerika ga je niet nog een keer aanleggen. Dat kan eigenlijk niet. Het is een beetje zo'n groot kostenvoordeel dat eigenlijk nooit iemand in de buurt komt van een prijs. En dan heb nog de laatste de efficientie op schaal.

[00:20:57]

En daar moet je dan denken aan zo'n schaalvoordelen na je ups bijvoorbeeld. Die heeft een netwerk in heel de wereld met van het verzenden. Dat is gewoon niet meer te creeren. Dat is zo'n schaalvoordeel dat ze hebben ok.

[00:21:08]

En dan hebben we nog blue chip aandeel en blue chip is misschien wel leuk om even te stellen, maar dat is een term die komt eigenlijk uit het casino willen pokeren. De duurste chip, ze de duurste chip in pokeren. En die worden eigenlijk gegevens, niet in een vaste definitie. Die zegt ze nou. Dit bedrijf is echt een blue chip.

[00:21:27]

Dat is niet een. Je vindt dat niet terug in de titel van een nee, omdat het namelijk het is niet heel hard. Het is niet zo dat als je aan deze voorwaarden. Dan ben je een blue chip, dus iedereen interpreteert dat een beetje anders. Maar t is wel een term die je heel veel tegenkomt.

[00:21:42]

Bijvoorbeeld als je iets een heel goed Anel vindt, dan zeggen oh oh, dat is echt een brute ja nee.

[00:21:48]

Ik kan er altijd over discussiëren en er is bijvoorbeeld supergrote bedrijven. Ze hebben een betrouwbare trackrecord en consistent dividend groei en dat je bijblijft bij inflatie. Het heeft de hoogste rating voor bedrijfsobligaties en dus AAA. En het heeft een hele sterke financië.

[00:22:05]

Dat is wat wij ongeveer vinden dat het dan een blue chip aan is. Maar jij kan dan nog steeds zeggen als ik zeg dat is echt een blue chip, kan jij zeggen nou, dat weet ik niet, want zo'n sterke financi heeft ie nou ook weer niet.

[00:22:16]

Nee, dat klopt. Het is het. En het wordt Ariq m v. Exact wat jij zegt. Het zijn eigelijk bedrijven die iedereen kent. Dat zijn eigenlijk een beetje de bedrijven die die generaties overstijgen gevestigd die de generatie die ze die eigenlijk moeten weten in fundamentele dingen produceren. Dus die is niet tijdgebonden dingen dus bijvoorbeeld. Ja, dat denk je bijvoorbeeld aan een euh, aan een Disney merken American Express 3mm van de post-its. Oh ja, euh, onder andere.

[00:22:42]

En nou ja, in dit nu zaken denk ik niet dat Apple er ook bij Microsoft en Johnson Johnson.

[00:22:47]

Heb je dat nou ook bijvoorbeeld over een Albert Heijn?

[00:22:50]

Ja, Albert Heijn is dan erg in Nederland. Heb je dat natuurlijk ook? Ik denk dat Albert Heijn een goed voorbeeld is. Dat is een bedrijf dat het gaat alle generaties over. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat Albert Heijn ooit verdwijnt. Ik denk dat wel wat jij zegt misschien wel goed. Dat is eigenlijk waar je een beetje bloedgiften moet en moet bestempelen. Gaat een bedrijf ooit weg? Ja, ok, en dus het is. Het is eigenlijk het staat eigenlijk buiten de tijd.

[00:23:13]

En wat hebben we daar dan aan? Ik ben heel praktisch even ingesteld dat het internet.

[00:23:18]

Het is natuurlijk hele defensive manier van beleggen, omdat het namelijk bedrijven zijn die altijd zullen bestaan, waardoor je dus eigenlijk de kans dat je je geld kwijt raakt als het bedrijf failliet gaat of verdwijnt of heel erg klein wordt, is gewoon heel erg nieuw. Ik denk dat in een goede portefeuille zit natuurlijk ook gewoon om gewoon één of twee blue chips of hiervoor een percentage bloedgiften. Dus ik denk een goeie portefeuille is ook. Ja, dan moet je ook risico's managen van het front week over hebben.

[00:23:47]

En die chip kan niet alleen maar harde groeiers hebben, maar je wil ook bedrijven die wat stabieler zijn. Een studie hebben zij die groei hebben hier ook al een beetje volatiliteit manager. Dat wil ik zelfs al in mijn incheckt portfolio. Is er bijvoorbeeld Nijskens ook een blauwtje bij Verizon, Visa?

[00:24:02]

En ik vind eigenlijk wel grappig dat ze daar dus zeggen altijd van nee. Beleggen is geen gokken, want je weet wat je doet en wat doen ze. We gaan opeens een gok term gebruiken om te zeggen dit is een goed bedrijf uit de pokerwereld.

[00:24:14]

Wat ik bedoel? Ja ja, dat klopt wel. Ja ja. Wordt een beetje gezien dat dat als je het al die kleuren met poker. De blauwe fiches zijn het meeste waard. En dan zijn er het minst van. Dan ga je in de rij het meest zuinig mee om. Ja, zo kun je het ook zien.

[00:24:29]

Dat vind ik wel een mooie insteek. OK, dan gaan we naar de pdf. Deed wat ze kopen.

[00:24:35]

Ja ja, er is weer een hoop gebeurd. Eigenlijk best wel heel veel gebeurd deze week. Uhm, maar ik ga er één ding uitpikken en dat is de responsief die zei dat de stukken een vakterm ja, en dat waar liefhebbers voor alle productontwikkelaar die kennen dat wel.

[00:24:51]

En dat houdt eigenlijk in dat als je de website aan het ontwikkelen bent, dan weet je als maker nooit op welke. Is de gebruiker het gaat bezoeken, een merk of Windows, maar je weet het niet of het een is of een tablet. Ja, misschien zag je in de toekomst kan je er in je tefra. Kan je om te doen? Nee, je weet nooit wat voor schermen er in de toekomst allemaal nog zijn komen. En je hebt je tv tegenwoordig, waar je ook websites op kan bekijken.

[00:25:13]

Dus er is een technologie ontwikkeld. Het heet Responsive Diezijn. Dat houdt eigenlijk in dat je het zo programmeert dat het flexibel is, dus dat met alle schaalt en je werkt dan eigenlijk. Dat heet dan met pixels. Ga je bepaalde kantelpunten maken, dan is het zo breed is en zo hoog, dan toon je het op deze manier zo groot en hoe groter het scherm. Zo kan je lettertype ook wat vergroten.

[00:25:35]

Dat lijkt me heel erg leuk, maar jij kan en dit hebben wij dus nu ingebouwd in de portfolio duwen en trekken. Eerst werkte dit alleen maar op de computer en als je dus met je telefoon naar je website ging, dan toonde je eigenlijk een computer Vaartland, waardoor je dan waardoor je dus heel wat zowel horizontaal als verticaal moest vergroten. Dat werkt natuurlijk niet lekker dus, want we hebben nu gedaan. We hebben het zo opgezet altijd dat geoptimaliseerd is voor alle apparaten.

[00:26:00]

Het ziet er voor mobiel nu goed uit, maar het ziet er voor 1 tablet goed uit en voor desktop harstikke professional. Dat wil je een optimale ervaring heb.

[00:26:10]

Per apparaat.

[00:26:12]

Belangrijk lijkt me. Vrienden van de CIO, we hebben er weer een paar bijgekregen. Daar komen ze Douwe Koen, Paul Marica, Dagobert D. Barry Thijs, Max, Luuk, Vincent, Pieter Shihan, Jasper, Koen, Cederic, Anita, Heel Gewoon Marnix, Ivo, Luciano, Matthieu, Mathijs, Désiré, Arthur, Halle, Arthur.

[00:26:33]

Niet van Goldbach, maar nog niet dezelfde artiesten als de nieuwe Arthur Vonken. Denk het wel.

[00:26:40]

Arthur Dennis Ritchie Simon, Marco Malindi Bastiaen Edo. Anwar Boris Jan Swennen, Robert Jan Hansie Hansie Hansie Freek Martin Sven Niels Riep Koolkaai Thomas Martijn Simon Marcel Rowan Bram Swennen Jesse ben je Mindaugas Jochum Pieter Rogier welkom welkom.

[00:26:59]

Echt super. Bedankt voor jullie steun. Leuk dat ze niet meedoen. Ik ja, ik waardeer het enorm. Ik heb de meeste mensen al persoonlijk leren kennen. Ja, want iedereen die ik gaat ook de community in en die stelt zich ook voor. Ja, de meeste mensen die je hebt even kort een praatje meegemaakt hebben.

[00:27:15]

Marieke bijvoorbeeld. Marieke zelfs al een profielfoto genomen van een poes. Speciaal voor mij.

[00:27:21]

Ik voel me vereerd, dus het is wel. Het is heel leuk te doen. Ja, ik waardeer natuurlijk heel erg dat mensen het vertrouwen in ons hebben om het product te bouwen en ook mee willen denken. Tijd om feedback te geven en te gebruiken. Euh, ja ja. Super super fijn. Denk je wel dat het nieuws?

[00:27:38]

Ja, ik heb de Quote 500 meegenomen. Maar laten we eerst beginnen met jouw nieuws.

[00:27:41]

Ja, er is zoveel gebeurd afgelopen week dat we echt heel kritisch moeten zijn wat we gaan vertellen. Maar jullie anderhalf uur luisteren. Ik heb 2, 3 weken geleden of 4 weken geleden proces gekocht. Het is eigenlijk een soort van investeringsfonds. Hebben mij heel veel cash betaald. Ik weet effe niet meer Shakthar. Het gaat over miljarden cash om met zo'n 60 miljard ofzo. Ze willen daar bedrijven voor kopen en dan vooral internetbedrijven die in consumentenmarkt zitten en dus bobbeltje.

[00:28:07]

Tenzij dan het thuis thuisbezorgd.

[00:28:10]

Bedrijven en ja, dat gekocht omdat jij dachten ondergewaardeerd was. Ja, ik had dus daar een analyse over gemaakt dat het ras er zwaar ongedeerd ondergewaardeerd. Als je de cash plus alle waarde van alle bezittingen die ze hebben, dan kwamen ze ruim onder hun intrinsieke waarde. Ja dus ik heb dat gekocht. En het grappige is nu dat Bob Veendijk, de CIO die heeft aangekondigd dat ze alle bedrijven zo duur vinden nu dat ze eigenlijk geen geen bedrijven kunnen vinden om te kopen.

[00:28:38]

Dus die cash die ze hebben. Die kunnen ze eigenlijk niet kwijt. Dus berekend. Dan heeft u gezegd we gaan we weer gewoon voor 5 miljard eigen aandelen inkopen, want ik vind mijn eigen bedrijf extreem ondergewaardeerd ok. En dus dan koop ik gewoon mezelf, want ik vind mezelf te goedkoop. En ik? Ik heb. Dat geeft mij altijd wel een link. Dit geeft mij een goed gevoel. Hier word je blij van omdat ik het bedrijf koop met de reden dat ondergewaardeerd is onder de intrinsieke waarde.

[00:29:01]

Nou, de huidige CEO zegt beaamt dat ook en waarschuwt dat interview ook lezen geeft. Gaat er nu verstandig om met een geld? Ze zitten daar op een hele grote pot met geld. Dus wat is het makkelijkste om geld uit te geven en een nieuw bedrijf te kopen? Maar zij maken een bewuste keuze. Het is gewoon te duur nu. Wij vinden het gewoon niet waard. Nu zie ik geef me een goed gevoel, ze verstandig met het geld omgaan en ze duidelijk gewoon grenzen trekken.

[00:29:25]

Dit is onze grenzen. Verder gaan we niet. We laten ons niet emotioneel lijden en gaan dus aandelen inkopen, wat ze effect heeft op de prijs. Een aandeel is ook sindsdien ook al flink omhoog gegaan. Ja, dit is zijn. Dit zijn berichten. Als je dan een aandeelhouder ben. Ik ja. Ja, dit voelt lekker. Ja.

[00:29:41]

Misschien is dit ook wel trouwens een goede gelegenheid om even onze disclaimer in te spreken die we in gaan bouwen.

[00:29:47]

Ja, groei is wel heel goed acht. Ik heb het opgeschreven, dan kunnen we deze ook later gebruiken. Deze podcast is 100 procent expert. Die is vrij en alleen geschikt voor amusements doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:30:03]

Zo hebben we onze plicht ook weer genomen om ons in te dekken voor een grote boete.

[00:30:07]

Precies, dat scheelt ook interessant. Lekker binnen, goed bezig met processen.

[00:30:13]

En nee, ik ga er al snel een nieuwtje doorheen fietsen. Daar ga ik het alleen maar kort zetten. Ja, we hebben het maanden geleden gehad over de boycot van bedrijven zoals Unilever naar Facebook toe dat de advertenties werden stopgezet. Maar daar heeft Facebook natuurlijk helemaal niks van gemerkt, want de omzet is van 22 procent gegroeid in een kwartaal. En dat vind ik dan altijd zo grappig. We hebben het over een boycot en alle media schrijven daarover. Facebook gaat zwaar krijgen, want grote bedrijven gaan tweets, omzet, meer omzet.

[00:30:41]

Het is erg lachwekkend dat hoe erg dan zo mede dat kan van fout kan hebben. Hoe erg jammer dat dat sentiment gecreëerd wordt. Is de boycott heeft gewoon nul effect. Gewoon heel jaar vind ik. Dit geeft maar weer aan dat dat gebeurt met heel veel bedrijven. Met alle goeie bedrijven gebeurt dit wel een keer. Daar moet je op letten, want als dat een keer gebeurt bij zulk soort goeie bedrijven, dat zijn momentjes natuurlijk waar je waar je kan instappen.

[00:31:06]

Maar misschien ook wel leuk feitje e. Eén op de drie wereldbewoners euh. Heeft een Facebookaccount.

[00:31:13]

Oh nee, wacht erg goed. Uhm, nou ja, nu blijft natuurlijk ook minder tijd over voor de Quote 500, dus misschien hoeven we dat ook niet echt te bespreken. Maar hij viel op de mat en ik dacht dat is best wel leuk om even te kijken wie die daar gewoon instaan en hoe ze daar zijn gekomen. Zeker ook nu ik al een tijdje met jou aan het praten bent over bedrijven. Nou nee.

[00:31:33]

Maar wat is je opgevallen?

[00:31:34]

Ik vind hoor, ik heb ik niet eens dat er zoveel supermarkten in staan. Ik had het nooit gerealiseerd. Ik zo'n zoon, zo'n bij winkel als Dirk van den Broek staat erin. De Deen staat erin. Nou ja, natuurlijk. Albert Heijn. De familie Heijn eigenlijk niet. Heel gek hè?

[00:31:48]

Want ik had het net over. Dit is helemaal niet gek, dus daarom moesten de supermarkten bestaan volgens mij gewoon tussen de 50 en 100 jaar. Die hebben gewoon een moot. We hebben allemaal een motor in zijn broertje. Ik denk ik denk dat het nou echt een mode hebben. Ze volgens mij niet de meeste. Ja euh. Maar ja, ze hebben wel allemaal een samenloop. Free Blue chip zit er volgens hem gewoon maar regio's. Dat is een beetje de bijna soort van afspraak die daar lijkt te zijn.

[00:32:11]

Dat elke supermarkt heeft zorg van zijn eigen regio. Maar ik heb ook wel waar ik zat.

[00:32:16]

Ik had het met de verkoper op bijgeladen en ik heb jou over die zelf meter verteld toch die erin staat.

[00:32:22]

We zien daar natuurlijk wel Jitse Groen van TQLB. Ja, heel veel mensen van Adrianne.

[00:32:26]

Ja precies, die komen natuurlijk vaak voorbij. Dat kijk ik dan dus naar met een blik van herkenning in ieder geval. Dat is wel leuk.

[00:32:34]

Maar zoveel zelf meet ook dat ze heel veel mensen bijna de hele Quote 500 bestaat uit mensen die zelf iets hebben opgebouwd. Ja, daar staat natuurlijk de Oranjes staan er ook in. En nog wat adel die gewoon geluk hebben.

[00:32:46]

Maar de meeste mensen zijn zelf meent ja wel knap he. Vonden opa op een ballum manier dus inspirerend.

[00:32:51]

Ja, alle negentig procent van de rijken die bezitten bedrijven zijn eigenaar of of we zijn een gedeelte eigenaar. Ze is gewoon de enige mogelijkheid dat je kapitaal bouwt is gewoon Essarts te bezitten. Die groeien zonder dat jij er zelf tijd voor insteken. Normaal ben jij je eigenlijk jezelf, je grootste zet hier. Jij werkt! En ruilt uren voor voor kennis en voor vooral akkerranden. En dan word je beter in. Dus je krijgt meer. Je krijgt meer voor betaald, maar dat is niet helemaal iets galba.

[00:33:21]

En bedrijven die die doen doen exact hetzelfde en aan andere mensen die dat voor je doen. Maar daar kan je dus gewoon iets anders doen. Dat ze de reden waarom het zo belangrijk is dat iedereen leert beleggen is dat je dus een essed creëert wat meer waard wordt over tijd zonder dat je daadwerkelijk daar zelf bij hoeft te zijn. Dit is wat geen rijken natuurlijk in de koers snappen. Rijken worden alleen maar rijker door hun assets en niet door hun eigen bloed, zweet en tranen.

[00:33:48]

Ja, precies.

[00:33:50]

Weer zo'n wake up call. Mensen word ondernemer.

[00:33:55]

Nou ja, je en je kan. Je hebt meer nog als ik een jongen ik zie dat de onderste om in te komen moet je 100 miljoen hebben.

[00:34:01]

Nou nou ja, je bent die man nog niet eens dertig. Nog een jaartje Pym. OK, we gaan maar snel door. Uh, even kijken, we waren. We gaan naar de. Jij je portfolio deed, want er is een transactie gepleegd.

[00:34:16]

Facebook en Alibaba. Maar we zitten in een nieuwe maand en november. OK. Dat betekent dat je wat erbij bijgeschaafd bijstorten. Ik heb er 3000 euro bij gedaan.

[00:34:27]

Oké, dus die enorme winst in je portfolio komt vooral daarvandaan.

[00:34:30]

Ja, die klopt. Maar kijk, ik heb ook wat dividend nog ontvangen. De afgelopen tijd, dus dat heb ik ook herbelegd. Dus ik heb een klein beetje gedaan in Facebook 900 euro. Ik hoef nu niet helemaal in Facebook te duiken. We weten wat je daarvan vindt. Ja euh. Maar Alibaba. Alibaba is wel heel Sandusky en ik zit al aan waar ik al lange tijd in met de gedachte dat ik dat ik meer exposure hebben naar China.

[00:34:54]

En dat doe ik eigenlijk door proces en. Dan via het proces in Haentjens en dan zit ik met 33 procent om erbij in Tencent en Alibaba is ook een natuurlijk bedrijf, wat eigenlijk een beetje de emmerson van China is, maar die bezitten ze ook. Aan de ene groep gaan ze ook nog even over. Iemand heeft een luisteraar vraag ook over gehad, maar daar bezit Alibaba 33 procent van ook. En het grappige is dat dan heb ik dus eigenlijk indirect een percentage eigenlijk 33 procent in Tencent en 33 procent in een groep die beheren allebei.

[00:35:28]

We hebben dus Ali B en wie chat en die zijn dus samen. Bezitten die 94 procent van alle betaal mobiele Thalys verkeer in China? OK, dus dat is eigenlijk al zo'n mooie bijkomstigheid nog. Maar het gaat natuurlijk eigenlijk over. Euh, explosie. Maar China gaat aan. Het gaat enkel over een dikke Alibaba in dit geval nu. Maar ik wil langzaam iets meer me portfolio ook iets miners naar China sturen, maar dan op technologisch gebied. Euh, ik merk dat China daar hard op aan inzet is dat er in harstikke grote groeimarkt is.

[00:35:59]

Er lopen best wel ver voor meer ook maatschappelijk vorming. Hoe de samenleving daar naar technologie kijkt. Veel verder is dan meer dan hoe wij nu tegen technologie kijken en wat wij acceptabel vinden van bedrijven, wij als Europa en BMW.

[00:36:14]

Of bedoel je ook nog de Verenigde Staten naar Amerika?

[00:36:17]

Euh. Heeft ook wel met privacy te maken. Maar ik werk ook wel. Ik vind dat ik toch wel iets meer kan zien en steeds moeilijker negeren dus. En dan is natuurlijk het makkelijkst om in te stappen in hele grote bedrijven om daar de informatievoorziening van China, van China naar Europa of naar Amerika toe gewoon wat makkelijker is dan als je een wat kleinere speler hebt. Dus geef maar maakt voor mij wel comfortabel om. Om dan in te stappen in de grote partijen is ook gewoon minder risicovol.

[00:36:46]

En Alibaba is eigenlijk de emmerson van China, dus het valt echt onder de echte supergroot en dat onder de supergrote vallen natuurlijk de Microsoft, Apple en al die bedrijven, maar daar is Alibaba eigenlijk by far de goedkoopste. Echt structureel goedkoper dan alle andere supergrote jongens. Heb zelfs tweeënhalf keer goedkoper dan Emmerson. En de markt in China groeit natuurlijk veel harder dan Amerika. Ik. Ik zie wel een hoop potentie nog wel in Alibaba. Een groot gilde voor omzet komt uit e-commerce ongeveer 86 procent.

[00:37:19]

En ze gaan eigenlijk net als Amazon. Ze lopen echt kopiëren, gewoon exact Emmerson. Ze gaan ook naar clouddiensten. Ook digital entertainment. Nou ja, maar de hele pay verdeling van Raivio van Amazon. Die doet Alibaba eigenlijk ook. Alleen Adebowale loopt nogal wat achter in die ontwikkeling. Een Cassina loopt. Iets meer in achter. Dus je ziet ook nog wel hoeveel potentie Alibaba nog heeft in al die andere rijke plekken waar ze omzet vandaan kunnen halen. En het grappige is ook om te zien dat Alibaba vijfenveertig procent van alle soort van de cloud infrastructuur in handen.

[00:37:54]

En trouwens nog 14 procent is Tencent, dus dat zijn er. Tencent en Alibaba hebben dus best nog samen een groot gedeelte. Dus jij hebt een groot gedeelte en dat is natuurlijk een.

[00:38:03]

Op dit moment een extreme groeimarkt, dus ze groeien ongeveer 20 procent per jaar. Ja, daar kan je. Eigenlijk hebben we al die deals.

[00:38:11]

Hij dacht ik kan me daar geen buil aanvallen. Nee, dat denk ik niet blij mee.

[00:38:15]

Dus ja, daar ben ik wel blij mee. Jij zei inderdaad is net. We hebben ook daar een vraag over gekregen over Dead End. Uhm, die heb ik inderdaad wel gelezen, anders doen we die nu al vastklampte. Is mag je zo verder over jij je dividend enzo? Uhm, even kijken naar City.

[00:38:30]

Dat was in de podcast app 5 sterren van 7 Jo's toffe podcast. Veel van bijgeleerd. Wat denk jij van de beursgang van ÈNS Group in China of Hong Kong? Eigenlijk is dat een goede instap of moet je er weg van blijven.

[00:38:46]

Dit is natuurlijk. Het nieuws heeft dit bericht een beetje ingehaald, ook omdat het stond gepland voor donderdag, maar dat is een beursgang. Jammer dus. Het zou de grootste beursgang ooit zijn. Dus de Saudi Aramco Saddam was dan de grootste? Of is de grootste tot nu toe? Maar de beursgang is uitgesteld. Jack Melasse, oprichter van van Alibaba. Die is ook oorspronkelijk volgens mij de oprichter van Enqw. Dat is een een uitvloeisel daaruit. Uhm, die heeft problemen met de toezichthouder financiële toezichthouder van China en daardoor schijnt het nu uitstel te zijn.

[00:39:19]

En nou ja, hoe ik denk over een eigen Joden hebben een aflevering over gemaakt. In principe nog even weg van blijven. Ja, ik denk dit is het zou de grootste beursgang ooit worden. En wat ik heel veel las is dat zoveel animo is voor dit bedrijf dat ze verwachten dat het bij opening van de beurzen direct 5 procent omhoog schiet, dus voor particuliere beleggers. Ja, ik weet niet of je direct moet instappen. Ik is waarschijnlijk over.

[00:39:41]

Ik blijf voor altijd even van wegkijken af. Maar ja, als je toch graag in een groep wil zitten. Ja, ik denk dat je dat dan ook gewoon via Alibaba kan doen. Maar ja dus. Nou, dan weet je ook hoe ik denk over ING Groep. Maar we zullen dit nog wel even behandelen als het daadwerkelijk wel doorgaat. OK. De beursgang is kan men erop terug of misschien nu even naar de portfolio, jaar nog terug uit het portfolio.

[00:40:02]

Je moet nog even vertellen over je dividend.

[00:40:03]

Ja, 100 50euro ontvangen. En misschien wel goed om te zeggen dat ik dus dit jaar totaal 29, 100 93. Dat is bijna 3.000 euro.

[00:40:13]

Maar dat is nog niet eens afgelopen. Nee, maar ik vind het toch wel mooi om te zeggen omdat. We doen namelijk elke maand zeggen hoeveel ik ontvangen heb. Wat ik me Breemen steeds meer denken is hoe relevant is dat nog? Mensen weten het ondertussen steeds meer.

[00:40:24]

Inderdaad dan telkens die cijfertjes die ik gewoon en toch van John ik maar zelf. Een momentje dat ik me wel even. Waarom ik dat wilde benoemen stond. Ik heb wel drieduizend euro aan geld ontvangen. Had ik weer herbeleggen. Die gaat ook nu jaarlijks een rendement opleveren. En dit is natuurlijk de nieuwe Changi op één jaar. Denk jij? Wat maakt het uit dan? Die drieduizend euro gaat dan misschien over acht procent hebben. Maar ja, zie dit als je door dat natuurlijk het companen effect en jouw rekensom.

[00:40:52]

En dit is wel dividendbeleid doen slechter. Technici doet heel grote Guyenne denken. Heel snel. Ja, ik moet helemaal niet in die wereldbedrijf zitten. Ik moet volledig geen technologisch. Dividend doet er niet toe. Maar de kracht van dividend zit m juist in. In het lang volhouden in de toekomst. En dat is iets wat je wat je helemaal niet ziet in het nu.

[00:41:11]

Uhm en mijn totale portfolio waarde is 163.000 zevenhonderd, waarvan het drieduizend euro ingelegd is. Ja, ik weet niet meer wat ik vorige week had.

[00:41:20]

Volgens mij hetzelfde toch? 160 160. En dat is precies hetzelfde na de zaak niet gebeurd.

[00:41:25]

Uhm op Revius. En laten we doen. We beginnen met eentje van Tijn in de appel podcast 5 sterren. Geweldig is de titel. Nooit geweten dat ik met zoveel enthousiasme naar een podcast over beleggen kon luisteren. Ik ook niet. Dat ik eentje zou maken met zoveel enthousiasme eerlijk gezegd.

[00:41:45]

Ik heb twee vragen aan Pim. Ten eerste ben ik benieuwd of hij de betaalde versie heeft bij Yahoo Finance. Pim, even te stormpje te betalen? Nee. Ten tweede een vriend van mij belegt op een app op zijn telefoon en beweert dat hij geen transactiekosten hoeft te betalen. Wat zijn hier de nadelen van? En is het überhaupt verantwoord om op zo'n app te beleggen?

[00:42:06]

Ik ga er uit dat dit de uqna misschien. Ten eerste dank je wel voor je compliment. En ik had ook niet verwacht dat ik met zoveel enthousiasme dit zou maken. Maar volgens mij gaat dit over buks hero denk ik.

[00:42:20]

Daar krijg ik soms al zo'n reclame ding. Ja, dat denk ik wel. En dat natuurlijk een een broker waar je alleen maar kan beleggen via de mobiele applicatie. Het heeft geen website. Uhm, ik heb het zelf nooit gebruikt. Het lijkt mij ook wat onhandig om alle aandelen daar goed in te managen. Ik heb wel shil als je geen transactiekosten hebt. Ja, ik heb maar ik heb toch liever toch de een een website waar ik alles wat meer goed kan zien.

[00:42:45]

Maar, en het aanbod is vrij beperkt. Hebben dus heel weinig beurzen. Ze hebben maar een paar specifieke beurzen en ook niet al lang niet alle aandelen ook.

[00:42:52]

Lang niet alle items, dus het aanbod is heel beperkt.

[00:42:56]

Bovendien is hij dan alsnog gejat en volgens mij verdienen ze geld door door de spreads.

[00:43:02]

En dat houdt eigenlijk in dat moment dus het verschil tussen kopen en verkopen zitten. Als je het een beetje ruimte. En daar zit volgens mij de marge die ze pakken. Begrijp me goed, geld verdienen dus als gratis is, betekent dat er op een andere manier geld verdiend moet worden. Het zijn prima. Heb je zin om te leren en te starten? Ja, maar ik denk als je je echt een serieus portfolio opbouwen, dan denk ik niet dat je daar dan goed zit, maar dat meer.

[00:43:27]

OK. Volgens hem even kijken. Pim? Vraagt Giel. Ik heb een vraagje over dividendbelasting. Ik heb namelijk laatst zowel bij mijn aandelen rekening van mijn bank als bij de Giro dividend ontvangen. Is hier al belasting over betaald? Of hoe gaat het in zijn werk?

[00:43:44]

Ja, bij een broker wordt namelijk altijd de dividendbelasting ingehouden. Dat is ook de reden waarom je niet zomaar bij elke broker kan aanmelden en het aandeel precies. Moet je je paspoort laten zien? Je moet je bankrekening koppelen. Je moet namelijk een als broker vergunning hebben bij de AFM. Volgens mij wordt dan automatisch ook de koppeling gemaakt met de Belastingdienst. Ik snap wel dat dit systeem zo is, want als het andersom zou zijn als iedereen zouden dividendbelasting ontvangen, dan zal iedereen einde van het jaar bij die aangifte dat misschien moeten terugbetalen of moeten verwerken.

[00:44:14]

Dus als je iets heeft natuurlijk liever dat ze dat soort munteenheid. En dan kan je dat later corrigeren. Belasting betaalt liever zelf wat geld dan ze overal moeten innen. Ja dus. De broker houdt gewoon direct jouw afspraken dividendbelasting in en dit ga je namelijk merken bij ABN aangifte. Dus dat wordt verschijnen ook automatisch ingevuld. Ik heb best wel veel vragen over gekregen over dividendbelasting en niet bij aangiftes, maar het is nu nog niet relevant. Dat gaat zoals in maart april dus.

[00:44:44]

Tegen die tijd ben ik het ook weer vergeten. Anders als je. Laten we dat gewoon een aflevering overmaken om de gast waar ze over zijn. Dan pak ik, dan doe ik het net over de vorm, mijn eigen aangifte en weet ik precies wat er om gevraagd. Dat lijkt me echt. En dan kunnen we dat doornemen, maar dit is echt niet moeilijk. OK, ja, dan zie je in maart volgend jaar. Nee, wij zien elkaar nog maar volgende week en dan gaan we het hebben over.

[00:45:07]

Dus ja, je zei het al risicomanagement.

[00:45:09]

Ja, risicomanagement is een beetje zoeken naar titelhoop, risico versus rendement of managen van Risk. Maar dat gaat. Het gaat er uiteindelijk om. Ja, risicomanagement is misschien wel leuk. Iemand die heeft daar ook een mailtje. Zie er altijd wel Duits. Ook al een beetje de aanleiding waarom ik deze aflevering naar voren heb gehaald. Die heb ik gelezen denk ik.

[00:45:28]

Dat risico hoog risico niet persé hoog rendement is. Ja ja, klopt die. En dat was eigenlijk maar een mooi punt. Dus als iemand meer rendement heeft gemaakt gaan we het wel volgende keer over hebben. Dan weer maar dit is een. Dit is ook voor mezelf heel interessant. Ik zit namelijk met een aantal holdings en zouden dus eigenlijk teveel. En het is gruwelijk om te zeggen ja, we gaan binnenkort met gasten werken en we hebben een hele mooie Egas.

[00:45:52]

De reden waarom we deze podcast maken is eigenlijk door die man ben ik nog laatst geweest. Die gaf me ook weer als tip over risico's die zelf niet je boven de 20 aandelen. Dan is het moeilijk, steeds moeilijker om om te weten wat je je bezit. Euh. Dus daarom neemt dadelijk je risico toe, ook al ben je goed gespreid. En ja, gaf me alweer heel veel mooie inzichten he. Ik moet toch wel meer gaan leren over risico, maar we houden z'n naam nog even geheim.

[00:46:17]

Begrijp ik Jacobo? Dat gaan we nog aankondigen. Helemaal definitief is er maar gaan. We zijn er aan het werk met gasten. We hebben nu al twee afleveringen gepland om om met een gast te doen. Het is alleen een beetje puzzelen, want wij kunnen namelijk alleen maar op één speciaal moment de gast moeten. Ook precies kunnen ja. Maar dat komt eraan.

[00:46:37]

Oké dus ja, blijf luisteren en blijf investeren in je kennis en beleg met beleid. De volgende keer dat van geluk.