31. Hoe het voor mij begon (met Alex Otto) | € 176.800
Jong Beleggen, de podcast- 1,128 views
- 3 Dec 2020
De man waardoor het grote avontuur voor Pim allemaal begon, begenadigd belegger Alex Otto, is te gast. Wat volgt: een gesprek de lessen die hij leerde in zijn 40-jarige carrière, en wat een bizar beursjaar het was voor jonge beleggers om in te stappen. En kan de Pims portefeuille de goedkeuring van Alex ervaren oog wegdragen? Deel 1 van een tweedelige serie met de voormalig Delta Lloyd-beleggingsbaas.► Uitgebreide show notes en achtergrondinformatie: http://jongbeleggendepodcast.nl► Word Vriend van de Show: https://vriendvandeshow.nl/jongbeleggen► Dagelijkse updates via Instagram: https://www.instagram.com/jongbeleggen► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: https://forms.gle/phwa7yRSz2UZg2rk6Heb je een vraag voor Milou of Pim? E-mail ons: pim@jongbeleggendepodcast.nl (We zullen je naam niet delen als we je vraag in de podcast gebruiken tenzij je het anders aangeeft)Deze podcast is 100% expertise-vrij en alleen geschikt voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.
Natuurlijk is energie groen. Dat is de enige goede keuze. Wist jij dat Greenchoice al 20 jaar voorloper is op het gebied van groene energie? Ze leveren niet alleen 100 procent groene stroom uit Nederland, ook je gasverbruik wordt gecompenseerd door het wereldwijd beschermen en aanplanten van bos. Ga naar Greenchoice Pantanal en sluit je aan bij de groenste energie beweging van Nederland. En dan gaan we nu door naar de podcasting. Deze podcast is 100% expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden.
De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies. Dit is jonger beleggen, de podcast.
Ik ben Milow en ik ben in deze aflevering. Het is toch december een cadeautje voor alle luisteraars. We hebben een hele interessante gast voor jullie.
Ja, en heel interessant.
Iemand met veertig jaar beleggings ervaring klopt Alex Otto een grote naam in de beleggingswereld. Zonder hem zouden we hier ook niet gezeten hebben hebben.
Nee, dan is het met Alex is het allemaal begonnen. Ze hadden hadden we geen podcast, geen podcast en was Pim misschien ook helemaal geen belegger geweest? Nee, nee dus. Daar gaan we het over hebben met hem. En hij gaat jouw portfolio beoordelen.
Ik ben heel benieuwd. Daar word ik nou geroosterd, denk ik. Ik ben benieuwd wat voor cijfer. Ik ben heel benieuwd.
Ik denk dat het nog goed zal komen, maar ik hoop het zo. We hebben t over wat voor beursjaar het is geweest. Maar ja, waarin toch natuurlijk veel jonge beleggers zijn ingestapt. Hoe ziet Alex Otto dat jaar een beursjaar in een perspectief van iemand die veertig jaar ervaring? Dat is wel heel interessante superaardes. Ja, en we gaan het nog even hebben over over shoppen via een review van Jan. We krijgen nog iets voor de Belgen.
Een nieuwtje voor de weer is voor de Belgen. Laten we maar beginnen.
Eigenlijk is meneer Onto of mag Alex alsjeblieft, zeg ik ja. De reden dat dat hij er zit? Ja, nee, dat klopt. Ik ken Alex al een lange tijd. Euh ja, vier. En euh, een goeie vriend van mij is de vader van van Gillian en ik denk in 2000. 17. Toen kwam ik jullie aan of je hebt met het idee.
Dan wilden we eens wat meer weten over beleggen. Wat een avond georganiseerd, ook met zijn partners erbij. Toen schoof Pim Verlaan. Die kende ik ook nog vanuit zijn vriendengroep, dus dat klopt. Ja, dat was 2017.
Kregen we eigenlijk de eerste diep Deif in in beleggen? Ja, en die avond hebben we eigenlijk nog een paar keer herhaald. Klopt, en ik ben gelijk. Gelijk na die eerste avond, 1 mei, heb ik mijn eerste aandelen gekocht. Volgens mij was dat toen Microsoft en Shell volgens mij nog n. Ik weet niet meer welke, maar dat waren de eerste aandelen die ik bij je bij de Rabobank heb gekocht.
Een grote stap? Ja, en ik moet bekennen ik. Ik kende jou nog niet, Álex, maar ik heb me natuurlijk ingelezen. En als ik het nou ja, het beeld maar schetst is eigenlijk best een beetje wat Cindy Crawford was voor vo-LK. Onzin. Hoe vaak jij ook de financiele bladen heeft gestaan met jouw. Toch?
Nee, dat klopt. Is in periode geweest. Was dit bijna dagelijks? Ja, dat er bedrijven werden overgenomen of gingen fuseren. Ja, daar waren wij altijd namens. Delta wordt grootaandeelhouder. Werd vaak naar onze mening gevraagd. Nou, die mening mocht ik verkondigen.
Ja maar jij was. Je bent begonnen als bij Shell. Ben je begonnen en temeer daar portfolio manager geworden. Daarna bij Delta Lloyd. De CEO van de beleggings afdeling. Ja klopt. Kijk, dat gaat al goed. En dan? Uiteindelijk ben je het vermogen van de familie Blokker gaan meer. Klopt.
Ja, daar liepen ze 7 jaar en per 1 november jongstleden ben ik gestopt. En euh, doe ik het wat rustiger aan. Hoe bevalt dat nou zeggen? De eerste maand is veel drukker geweest dan ik had verwacht. Maar het moet is eraf. Dus ja, het bevalt. Het bevalt prima. Kijk, dat beleggen. Dat heb ik 40 jaar gedaan. Het is niet even een knopje wat je aan en uitzet, dus het beginsel is nog steeds met het screenen van de kranten in leeftijd te lezen.
Ik neem ook aan dat je ook een eigen aandelen portfolio hebt. Naast natuurlijk klopt heb ik ook ja. Dus dan blijft het eigenlijk. Het houdt nooit op. Het houdt nooit op.
Maar dat is ook het leuke van beleggen. Het pakte. En het stopt nooit. Ha, ik bedoel, s avonds om half zes gaat de beurs in Amsterdam in Europa dicht. Dan is Amerika nog open tot 10 uur half elf. Daarna gaat Japan open, dus het gaat voortdurend door. Het staat nooit stil en er is altijd nieuws. Het is zelfs als je naar tv programma's kijkt, als je winkelt, als je in de de straat loopt. Hoe gaat het daar?
Waar zie je veel mensen? Waar zie je weinig mensen? Alles vanuit het dagelijks leven is te vertalen naar een één of ander oplegging en dat fascineert.
Nou, dat vind ik. Dat merk ik dus ook wel. Sinds ik aan beleg met kijk je de wereld wel, ook vanuit een beleg dat heel erg vanuit mijn werk vanuit als we die zijner dat ik als je eenmaal die zijn en ben, dan zie je dat de hele wereld vanuit een diezijn oogpunt je kijkt als je menukaart voor je uit. Dan kan je niet meer fatsoenlijk naar me nu kijken. Kijk eerst hoe is dat die zijn? En wat voor idee zit er achter?
Ik merk dat nu ook langzaam als belegger. Geheel bezig als je een bedrijf ziet. Is beursgenoteerd. Even zoeken of het is of niet. Ja, en hoe gaat het dan met dat bedrijf? Ja, ja, ja, je hebt er ook een laatste. Ook een heel mooie afscheid en interview gehad in in het. Ze zat echt soort Serfaus. Symbolischer om de boel achter te laten en iedereen te laten weten dat je dat je wil.
Ik kreeg het verzoek van V&D en ik ben ook een aantal jaren columnist geweest bij het FD. Dus ik heb nog een beetje een link met met mensen daar. En die vroeg een Gosuin leuk vinden een afscheidsinterview te geven. Dus ik heb dat gedaan en heel veel, ontzettend veel reacties gehad. En uiteindelijk ja al was een mooi moment om er dus een streep onder mijn actieve loopbaan te zetten. Ik wat eigenlijk gelijk opviel was dat je wordt genoemden mister 5 procent.
Nou, daar wil ik straks nog even op terugkomen. Hebben we echt e. Ben ik heel nieuwsgierig naar. Dat je zo'n aparte naam hebt gekregen in de beleggingswereld?
Nou, als je leest het artikel Word ik ook thuis zal door mijn kinderen minister 5 procent.
Dat kan niet meer, want als je eenmaal zo een specifieke naam krijgt, dat betekent wel dat er dat er iets bijzonders achter zit. Maar eerst ben ik eigenlijk heel erg benieuwd naar BVVA. Wat vind je eigenlijk van van de podcast? Want zonder meer zonder jou was deze podcast eigenlijk nooit geweest?
Nee, nou ja, nu, zo zegt ik. Ik moet zeggen ik kan me die eerste avond best wel voor de geest halen. En in feite heb je het over beleggen. Wat is beleggen? Wat zijn de gevaren?
Maar ook vooral hoe doe je dat nu? En hoe koop je een aandeel? Wat moet je daarvoor doen? Hoe opium? Beleggingsrekening? Hoe leg je een order in? Het zijn de vaak meest simpele dingen en het is best angstig, want er zit ook een tikfout maakt aan. In plaats van duizend euro. Beleggen is tienduizend euro. Ik noem maar iets. Ja ja. En het mooi is dat dat gewoon opgepakt is, opgepakt wordt en zeker door.
Door jouw Pym. Euh ja. Je hebt een bepaalde passie. Heb je ontwikkeld ook leidend tot deze pot? Nou ja, je bent een aantal keren daarna ook bij mij thuis geweest en dan ineens gaat die laptop open en zie ik een aantal spreadsheets dat ik denk wow.
Die jongen heeft een ongelooflijke Leunens keuze of afgelopen. Stond ik echt fan van Twente? De indruk wekt zeker van onder de indruk. En ook als ik hoor en zie de populariteit van deze podcast. Ja, ik vind t geweldig. Kijk, het is laagdrempelig. Het. Het spreekt mensen aan. Je bent heel transparant, je hebt geen verborgen agenda. Euh. Dus ja, ik vind het gewoon heel leuk. En ik denk de nou ja ook gezien de groei van het aantal luisteraars dat er zeker ruimte voor is.
En ik hoop dat jullie hier nog lang mee door blijven gaan.
Nee, je hebt het over de learning curve. Inderdaad die leercurve. Je moet ook voortdurend over en je hebt telkens over leer geld over. Als je dan een aandeel heeft gekocht of te lang vasthoudt, of weet ik veel dat u daar elke keer weer van leert. En hij is ook nooit het idee van ja, stom dat ik dat heb gedaan. Maar het is altijd ja is toch grappig. Maar ik wil de opties wel. Voor de volgende keer vind ik een hele leuke houding en dat maakt het natuurlijk ook een stuk leuker om te beleggen.
Lijkt mij.
Ja, het is ook wel erg. Kijk, bizar dat ik in januari heb ik nog bijna niks wist. En dan nu kijk hoeveel ik nu al geleerd heb in een jaar tijd. Ja, ik weet dat de curve natuurlijk uiteindelijk wel afvlakt, maar je hebt een andere manier bij wijzer je een gevoelige snaar geraakt. En ik heb Mentink al heel lang ondernemer en dat voel Merkels belegger ook een dat je daar ook heel veel in kwijt kan als ondernemer. Je bent natuurlijk jouw bedrijf aan boord.
Ik merk ook dat ik daardoor ook heel anders nadenken over over eigen ondernemingen. En het brengt ook heel veel, heel veel dingen samen.
Maar ik ben benieuwd naar Ben is. Hoe ben jij dan begonnen als belegger? Alex?
Ja euh.
Ik ben in 81 begonnen bij Shell, Shell Pensioenfonds en eigenlijk helemaal geen beleggings achtergrond. Ik heb hier ook bedrijfseconomie en commerciële economie gedaan. En toen zeiden ze tegen mij Gol, zou je bij Shell Pensioenfonds willen komen werken? Phocis pensioenfonds of ik tot m'n wakker?
Nou ja, nou maar Wouter, kom je op de beleggings afdeling? Tref ik een aantal jaar? Heb ik de performance? Heb ik op Pholcus meeting een systeem opgezet voor het meten van de performance van de portfolio managers die namens Shell Pensioenfonds aan het beleggen waren?
Halen ze sorry. Hoeveel rendement over de mensen behaalde.
En ja, daar werd ik zo door gepakt. Ja, en dan raak je zo verbonden met de portfolio managers. Als je dan binnenkwam één keer in de maand die vertelden dat ze het goed gedaan hadden. Nou, dan was je zo'n vent een goede carrière tegemoet. En als die soms wat tegen viel was het van de AUXA toch ne keer narekenen en heb je al leren rekenen op school en dat soort dingen allemaal. Ja, maar het pakte me enorm.
Dus ik heb daar een heel goede leerschool gehad.
Ik heb dat jaar 5 6 gedaan, maar waarom pakt dat je zo?
Wat is er dan? Beleggen die die? Euh. Ja. En ineens sta je daar heel dicht bij en ben je bezig met koers.
Je bent bezig met bedrijven, met markten en met geld, met geld, met heel veel geld. Ja, en toen uh, werd mij gevraagd of zou jij, zoals dat vroeger heette, Junior Portfolio Manager willen worden? Ja, en dat was per 1 oktober 1987. Nou weet jij nou precies?
Dan word je dus beoordeeld door je eigen systeem wat je selecteert.
Maar dat is gelijk veel verder ontwikkeld. Maar dat was ook waarin we de echte creche hebben gezien. Ha 1 oktober 87 Black Monday. Oh ja, je hebt net zo'n euh die markten op één avond gewoon euh 10 15 procent naar beneden ging. Ik weet nog goed, ik was aan opleiding van TVB hier in Amsterdam lijk. Wie te bekkie zag binnenkomen van mensen die gewoon bij brokers en banken werkt en ook zoiets als wat gebeurt er allemaal? Ja, ja, ja, dat was intrigerend.
Ik kwam net kijken, dus ik stond echt als hun kind. Stond ik gewoon alles. Gent in de snoepwinkel. En wat gebeurt er allemaal? Ik vond het allemaal reuze interessant voorstel. Dus ja toen. Toen is het begonnen en daarna heb ik een aantal jaren later mijn eigen portefeuille gekregen. Engelse aandelen, Spaanse aandelen. De Engelse aandelen vond ik heel interessant omdat er geen land was op dat moment waar zoveel goeie analisten waren als Engeland. Daar analist die die 30 40 jaar naar hetzelfde bedrijf keken.
Ja, dat was de kwestie. Goed naar analisten luisteren voordat je je beleggingsbeslissingen dan.
Spanje stond daarmee in contrast. Spanje was heel anders. Spanje ben ik gewoon regelmatig naar Spanje gegaan, autocue gehuurd en gewoon langs die bedrijven gegaan. Daar hadden ze geen analyse. Nou, je had wel analisten, maar niet het niveau wat ik gewend was uit Engeland. Natuurlijk, de analisten die daar waren probeer ik wel te gebruiken. Ja en. En het voordeel was ja, je had Shell op je kaartje staan. Kwam overal binnen. Ja en iedereen, dacht Wauwer.
Groot potentieel grote aandeelhouder. En toen ben ik pas echt die BKS Trung gekregen van het ontmoeten van het management, ontmoeten van bedrijven. Maar is dat dat ook? Het grote verschil met toen en nu? Dat je de informatie was denk ik toen minder goed voor dan nu. Dus je moest wel het van analisten hebben. Je moet wel bedrijfsbezoeken doen, want het. Als kon je gewoon niet aan de juiste informatie komen. Dat klopt tegenwoordig. Het passieve beleggen.
ETF's. Dat zijn de zogenaamde Jahwe. Je weet het niet. Dus je koopt koopt gewoon een benchmark. Dat was er toen helemaal niet, dus je moest echt je eigen portefeuille ingerichte. En daarvoor moest je te zwak kennis hebben van bedrijven. Dat kon je of via analisten of zelfs bij bedrijven op bezoek gaan. Maar dan ben je dus eigenlijk ook denk ik wel zo'n portfolio mensen ook ook. Dan heb je wel in je om ook een goeie ondernemer te zijn.
Want als je veel langsgaan bij bedrijven veel met management zit, dan is dat je moet. Je moet ook een beetje kunnen Matthey denk ik dat het met de eigenaar of wil van de directie die je hebt. Denk ook heel veel ondernemers bloedingen dan? Ja en nee.
Ik kom uit een backers gezin, dus wat dat betreft euh, dat het ondernemerschap is, maar eigenlijk wel met de paplepel ingegoten. Ik werd vroeger ook met een bakfiets met brood de straat op gestuurd om probeerde die leeg te krijgen. Verkoper. Uhm nee, maar da's gewoon heel leuk.
Ik vind het ook heel interessant om het management te ontmoeten om je te verdiepen in een bedrijf. Wat zijn de risico's? Wat zijn de Opportunity van de kansen die je er ziet? Ja, uhm ja. En toen ben ik gevraagd om bij dat woord beginnen. Ja dus ja, zo is de bal eigenlijk aan het rollen gebracht.
En voordat je het voor ik wist was ik eigenlijk gewoon fulltime bezig met het leggen. En fulltime bedoel ik gewoon. Twenty four seven had ik net ook zei dat staat nooit stil blijven in mijn Meteora en is eigenlijk beter van perongeluk ingerold dan als ik. Zo kan ik dat zo zeggen.
Beetje zoals jij. Ja ja, natuurlijk wel. En ik kan me er eigenlijk al wel voor Sète je. Jij naar de mensen om je heen. Familie, vrienden en misschien zelfs ook kennissen. Weet iedereen dat je een goeie belegger bent? Daar komen ik ook heel veel mensen naar je toe om met de vraag Alex, wat moet ik kopen? Ja, dat is waar. Dat is in toenemende mate.
Euh, ik bedoel, bij de laatste crisis zit de financiële crisis 2008 2009. Kon je op je spaargeld nog 4, 0 of 5 procent krijgen. Dus je had het gevoel lui begrijpt niks van dat beleggen. Ik verdien wel gewoon aan mijn spaargeld. Ja maar ja, we krijgen nu nul en van volgend jaar zelfs een negatieve rente. Ja dan. Dan merk je toch wel dat de interesse ook iets van God? Kun je beter niet gaan beleggen? En zeker in maanden is dat afgelopen maand.
Het is heel bizar. Als de markt omhoog gaan, raken mensen enthousiast om te gaan beleggen. Ja, en dat is markt onderuit gaan. We willen het liefst. Klopt.
En dat doet me denken aan die bekende quote van Warren Buffett, die ik las als andere Gré die zijn. Dan moet je terughoudend zijn. 60. Ja dus. Ik heb wel een beetje het idee dat ik dan ook ben ingestapt. Ik zit net iets. Inderdaad. Eigenlijk is iedereen nu Gradisca daar eigenlijk niet moeten.
En dan weer ja ja kijk beleggen ze in principe heel simpel wat je moet kopen als het laag staat en verkopen als het hoog staat. Ja, allerlei. Het voelt vele malen prettiger om te kopen als het staat dan koop wat te laag staat. Dat is heel vreemd, dat zit gewoon in.
In de natuur en dat is eigenlijk het belangrijke van beleggen is gewoon proberen weg te blijven bij de emotie. Ja, en ik kan me best voorstellen na een rally van afgelopen maand waarin de AEX volgens mij 15 procent gestegen is. Nou ja, misschien even rustig aan. Ja, ik zeg ik ga gelijk verkoop, want dan ga je proberen te timen. Ja, en niets is zo moeilijk met beleg als Time. Het is echt, dat zijn dat wel.
Ik heb één van de lessen die je mee zou geven aan een beginnende beleggers. Ga vooral niet Thijmen. Nee, nee, nee, dat is. Dat is gewoon heel moeilijk, weet je. Vroeger had je nog zogenaamde day traders. Dat waren gewoon mensen die jullie nog niet nog steeds. Nou ja, die heb je wel.
Euh, volgens mij is het wel een beetje een uitstervend ras. Je merkt wel dat de door de gecompileerde training enorme run neemt. Ja, maar gewoon mensen die s ochtends naar de borden kijken van New Police. De olieprijs is vannacht wat gezakt. Laat ik vandaag vat Royal Dutch kopen in de hoop dat dan dat s avonds weer te verkopen. Dat is een beetje casino gehalte en daar moet je vandaag van verder blijven. Uhm, ik moet zeggen dat ik dat tof zeg.
Heel veel mensen die ik tegenkom noemen beleggen ook speculeren. Kijk, en dan raak je wel een gevoelige snaar bij mij, want dat is het niet. Althans niet zoals ik naar beleggen kijk. Het is niet hetzelfde als naar casino gaan. Wat is het dan? Het is gewoon zorgen dat je goed voorbereid bent, goed geïnformeerd bent en dat je op basis daarvan weloverwogen beslissingen neemt. Niet elke beslissing is goed, maar ik zeg altijd al zes van de tien beslissingen goed zijn.
Dan verdien je meer dan het gemiddelde. Dus wat dat betreft, dat is dat is heel wat anders. Dan laat ik je om 10 uur maar even aandelen Philips kopen en vanavond om 5 uur gaan we wel kijken of ze hoger staan. Ik verkoop ze weer. Ja, dat kan worden. We hebben daar ook een keer een gesprek over. Juist. Hoe noem je je daarna? De winnaars zijn zijn goed gekozen en de verliezers zijn pech of Rono?
Ja, dat is altijd wel zo. Dat kan je. Ik moet vaak presenteer voor management en raad van bestuur en wordt familie ook afgelopen 7 jaar.
Ik zeg altijd die dingen die je goed gedaan hebt. Heb je goed gezien en dingen die niet goed gedaan hebben. Gewoon pech gehad. Weet je, het is dat is een beetje.
Ja, dat maakt het ook lekker luchtig dat het eigenlijk een prijsje voor.
Ja inderdaad. Je zou ook een beetje blijven motiveren, toch? Ja ja, maar dan als ik het er zondag een beetje uithaalt merk. Ben je echt een belegger voor de lange termijn? Absoluut. Dat is ook de enige manier hoe je goed kan zijn als belegger denk je. Ja, ik vind het daar hou je toch leuk? Euh. Kijk euh. Het kan niet zo zijn dat je van dag op dag aan het beleggen bent en dat je elke dag of met een Röyksopp binnenkomt van goh, ik heb geld verloren of ik heb geld gewonnen.
Nee, beleggen is a. Het is voor de langere termijn. B. Je moet het doen met geld wat je binnen afzienbare tijd niet nodig hebt. Als ik echt heel belangrijk. Ja, als je zegt van ja, ik wil over twee jaar een wereldreis gemaakt. Ik ga er volgens mij beleggen. Moet je niet doen, want op het moment dat je nodig hebt kan net Corona Covic nummer 20 uitgebroken zijn. Is dat het beursanalist 30 procent lager en daar moet het nooit met geleend geld doen.
Het virus nog even benoemen. Je moet het altijd doen naar zijn eigen keuze. Je moet altijd weten waar je in belegt. Waar beleg je in? En hoe reageert de koers? Waarom gaat het omhoog en waarom?
Heb je wel eens ergens een belegd waarvan je achteraf dacht ik heb dat niet helemaal goed begrepen eigenlijk. Wat dat wat er nou precies was, waar ik in herbelegd.
Ja, ik begin wel. Dan ga je in bedrijven zitten die ik wat minder goed kende. Maar op dit moment, als je naar mijn privé portefeuille kijkt. Ja, dat zijn bedrijf. Ja ik. Ik ken niet alle ins en outs, maar ik begrijp wel de dynamiek. Ik vind gewoon als je kijkt naar het nieuws wat er op een bepaalde dag gebeurt, moet je kunnen begrijpen waarom bepaalde aandelen omhoog gaan en waar men naar beneden gaat. In die dynamiek moet je moet je gewoon begrijpen.
Je moet gewoon in grote lijnen weten hoe de koers reageert voor een bepaalde drij bedrijf of vanwege het nieuws wat er op dat moment. Maar dat is iets wat je natuurlijk ook over tijd ontwikkelt. Euh. Euh. En op begin weet ik ook gelijk een gespreide portefeuille hebben. Ja, ze ziet je wel erg in een soort van een raar speelveld van je weet wel dat je ja, misschien wel snel 20 minimaal 20 aandelen om gespreid te zitten omdat je het risico wil verlagen.
Maar je kan eigenlijk nooit in zo'n korte tijd 20 aandelen de dynamiek volledig van kennen. Nou ja, een beetje en en het begint ook met interesse. Ik bedoel, jij hebt echt interesse. Jij gaat echt in Namen zitten en Milo, jij ziet in. Het zal je interesse hebben, maar je moet ook de tijd hebben en het leuk vinden om echt op zoek te gaan naar bedrijven. Ja, het was ook de eerste keuze die je moet maken als je goed zegt luister, ik wil gewoon op lange termijn rendement maken op aandelen.
Prima, doe het in een ETF en dan ga je met de markt mee omhoog. Ga met de markt mee naar beneden. Je kunt ook zeggen ja, maar ik vind het juist leuk om naar bedrijven te kijken. Wat maakt het nou dat koers omhoog? En wat maakt dat het koers naar beneden gaan? En dan kom je dus bij een portefeuille zoals die van jou, waarop je echt gaat verdiepen in bedrijven en waarop je probeert achter te komen. Waarom gaat dat te mogen?
Waarom gaat dat een brede? En moet ik misschien wat bijkopen op dit moment? Dus dat is al een eerste keuze? Ja ja, met de passie die jij hebt. Puma is natuurlijk geweldig om in hun eigen portefeuille. Ik vind het ook superleuk omdat ik merk dat mijn Verschaete dat ik het teveel heb waardoor ik het nieuws niet meer kan, niet van zoveel over het nieuws, gevolgen en dynamiek goed kennen. Daar zit nu een beetje mijn irritatie dat ik het liefst wil de wereld naar beneden brengen om je weet als je het nieuws kan volgen en je weet wat de dynamiek is en geeft ook een gevoel van controle op.
En die controle raak ik nu een beetje kwijt. De beste risk management die er is. Als je weet waarin je belegt en dat je ook volledig begrijpt wat de dynamiek is achter zo'n bedrijf. Wat het resultaat bepaalt. Kijk jij volgens mij? Ik heb gisteren snel zitten tellen. Vijfenveertig namen je portefeuille. Da's veel. Ja ja, dat is heel veel. Ja naar jaar nu. Mooi bericht naar mij, naar mijn portefeuille. Je hebt me meer, hebt hem ingezien.
Wat denk je daarvan? Ik heb nog weten wie wat je verdient, maar helemaal niet. Ja, nou ja, weet je.
En we zijn volledig transparant. Je mag er Amstrad 45 namen. Ik kijk eens naar de grote grote lijnen.
Ik ken niet alle bedrijven even goed die erin zitten. Euh, ik vind 45 namen veel hè.
Ik heb ook wel eens jullie podcast gehoord. Diversificatie is goed hè. Het het spreiden van je portefeuille is daar enige gratis lunch die door is. Die is er wel eens die in ons vak opzeggen. Dat zullen de Engelsen zo mooi kunnen zeggen. Uh, this is free lunch. Ik snap dat niet.
Nou spreidden is dat je je risico gaat spreiden. Je moet niet teveel eieren in je mond. Maar wat met een villains te maken?
Nou, voor je neus betekent dat dat als je gaat spreiden betekent in ieder geval dat je risico je risico ga je verlagen? Ja, en dat betekent een makkelijke manier. Dat is dat betekent ieder, want naar de toekomst toe dat je minder risico loopt. En dat kost je niets. Alleen je koopt wat meer aandelen. Ja, maar als je meer dan 20 25 namen zit, zie je dat de stijging van je diversificatie van je spreiding ze effect gaat.
Gaat gewoon afnemen, want jij is een groter risico omdat je moeilijker al je holdings kan bij absoluut.
En je belangrijkste manier om je risico te managen is om die bedrijven goed te kennen. En zo krijgt het risico perspectief je je het grootste stuk. Vind ik wel. Ik vind je moet gewoon verdraaide goed weten waarom je in. AALTER Bedrijven zit en wat de risico's zijn dat de winst van bepaalde bedrijven onder druk komt en waardoor de winsten van bepaalde drijven juist gaan stijgen. Het is lastig om welke portefeuille vijfenveertig namen is. Ik zou zeggen wat. Wat? Wat zijn nou jouw, zoals de Engelse zeggen jij?
Wat zijn jouw high conviction namen? Haico Conviction is. Wat zijn de namen? Eén op de vijf zegt dat zijn ze. Daar ga ik echt voor. Dat zijn er geen vijfenveertig. Nee, absoluut absoluut niet. Nee. Het is natuurlijk en het is een hele goeie vraag. Er zou anders project. Ik merk dat ik euh, nadat wij ook van de gesprekken die we in het verleden hebben gevoerd. En het was denk ik in januari februari.
In de Eerste Kamer waar ik dit jaar waar ik volledig in ben gedoken was Adrianne. Die had ik echt. Na een beetje de hoed en de rand wist ik van ik had de video's teruggekeken van O. Totdat de oprichting. Meer mensen gaan volgen die daar werken. Alle belangrijke functies op Twitter. Ik. Ik wist bijna alles van bedrijfscultuur wijs en daar kon ik wel echt met heel veel zekerheid zeggen dat dit één van de grootste holdings wordt. Dit bedrijf is en dat is prima.
Daar voel ik me zo goed bij. De stad is misschien wel het enige bedrijf waar ik dat echt honderd procent bij had. De rest is toch wel heel erg veel gekeken naar wat andere mensen allemaal zeggen. Ook wat het resultaat in het verleden zijn, vooral de dividend bedrijven. Daar heb ik eerder gekeken naar track record. En bij groeibedrijven is dat merk je dat wat minder kan naar twee kijken trekken. Kijk veel meer naar het bedrijf zelf, maar dit is een hele goeie vraag.
Maar wel merk ik een hele moeilijke vraag. Om te beginnen is er gewoon heel veel. Heb je?
Ik merk het ook gewoon mijn eigen ervaring, maar ook mensen die ik ken. Ik begin altijd met heel veel namen. Zoek prima. Je hebt exposure en langzaam maar zeker ga je toch Hajji Conviction ga je om te ontwikkelen. Je gaat dus naast Achêne kijken. Ga je ook een verdieping maken naar een ander bedrijf? En straks heb je gewoon Tina wat je zegt Junior. Dit zijn mijn Atheens dus daar. Daar durf ik in te gaan. Misschien dat je er nog eens tien bij stoffen zal.
Nasji iets minder. Maar ook daar heb ik wel een heel goed gevoel bij. Kijk, het goede van de portefeuille is dat het een goed gespreide portefeuille is. Ha ik. Volgens mijn elf sectoren is het in elke sector. Ik vind het heel belangrijk pharmacy, telecom, energy, noem maar op. Ik zie dat ik nagedacht heb over dividend, aandelen en groeiaandelen. Nou, je hebt 60 procent voor de dividend gekozen en 40 procent voor de groeiaandelen.
Dat vind ik een prima prima spreiding. Hangt toch van je eigen agenda af? Ik bedoel ja euh. Als je wat dichter bij je pensioen zit, kan ik me voorstellen dat je wat defensiever gaat beleggen. Ja, en dan ga je. In plaats van 60 procent dividend ga je misschien naar negentig procent dividend. Maar jij in jouw bloei van het leven, denk ik. 60/40 is prima, zelfs nog een beetje defensief. Maar vooral in deze tijd denk ik dat dat gewoon een euh ja.
Ik denk dat dat een hele goeie is.
Over dat dit stukje krijgen ook heel veel vragen over en dat is de vrouw in deze tijd. Het dividend aandelen doen het veel minder goed natuurlijk vooral meer een beetje. De oude economie waarde aandelen dan de groeiaandelen hebben dit jaar vooral technologie die ze natuurlijk fantastisch. En heel veel jonge beleggers die in haar lijst zijn krijg heel vaak een mailtje. En waarom heb je zo een Oudemans portfolio mannen portefeuille dividend aandelen die voor hen is passé en ik? Wat ik zelf heel erg heb is dat ik ben.
Kom net kijken en ik wil gewoon niet zo snel mijn strategie aanpassen aan de hand van de huidige marktomstandigheden. En om wat moet ik ook nog niet in het verleden veel meegemaakt geloof ik gewoon ook niet dat nu in één keer alles in één keer groei wordt. Hoe? Hoe zie jij dat nou? Het hangt er helemaal vanaf wat je doelstelling is. Wat ik zojuist zei kijk. Als je gewoon euh goed bent.
Nu begin 30 had je geen 30 bent zeg. Waarvoor beleg je behalve dat je het leuk vindt als het echt iets verlaten is voor je pensioen? Daar kan ik me voorstellen dat je zegt hé ik. Ik kan wat meer in groei aandelen stoppen. Dat is voor een hele hele langere termijn. Ik bedoel bedrijven als Adje en Just Take Away. Ja, die moeten we die hebben voor een dividend op het moment dat just it het dividend uit gaat keren. Dan moet je m volgens mij uit.
Ja, want dan is de groei er ook uit. En dan betaal je gewoon veel te veel voor zo'n aandeel. Dus hé. Het gaat met name over wat zijn je eigen doelstellingen? Ik bedoel, ik ben euh net eenenzestig geworden. Ik ben met pensioen. Ja, ik heb ook een portefeuille. Ik vind het bijvoorbeeld wel lekker om gewoon inkomsten uit mijn portefeuille te krijgen. En om een wat defensiever portefeuille, zodat ik niet zakt bij mijn kinderen langs moet gaan om te vragen van jou heb je nog wel brood op tafel?
Ja, ik chargeer het een beetje. Crescente eigen eten?
Nee, het is hangt ook echt af van je eigen persoonlijke agenda. Maar dit bevestigt wel mijn gevoel die ik op mijn manier al heel lang bij me draag. Dat ik me wel wat dividend per jaar iets wil verkleinen. Ik merk dat. Ik kan me voorstellen best wel wat aandelen heb zitten en ik denk dat na John Sanctions is daar een heel mooi voorbeeld van. Dat is zo stabiel en maar wel zo defensief denk ik. Daar kan je voor mij nooit een fout mee maken.
Ik echter altijd meer dan op je spaarrekening. Ja, maar het. Altijd dat het nou echt beter doet dan de markt. Die kans is is denk ik ook niet zo heel groot. En dat zijn eigenlijk de aandelen die nu op dit moment dan heel zonde zijn om te hebben. Ja. Aan de andere kant, als jij altijd gewend bent om rente te trekken van je deposito van je Rabo internet sparen of weet ik waar, dat is ze niet meer, dat valt weg.
En als je als belegger afhankelijk bent van bepaalde inkomsten uit je beleggingsportefeuille, dan is een dividend portefeuille gewoon heel prettig, want je krijgt gewoon e. Je kunt op dit moment een wereldwijde aandelenportefeuille samenstellen met een inkomsten euh. Dividend yield van 4 4 een half procent. Als je dan toch weet ik belegert op langere termijn, dus het mag best af en toe naar 10 procent naar beneden gaan. Het maakt niet uit zolang ik dat dividend maar krijg. En dat hangt helemaal van je persoonlijke leven af.
Ik kan me helemaal voorstellen dat jij zegt ja. Ben ik niet een beetje te jong voor 60 percent dividend? Maar als je 20 30 jaar oud bent, kan ik me voorstellen dat het wel deze kant opgaat. Ja, dit zou ook wel een beetje wat mijn gevoel ook wel bevestigen. Dat ik in één keer veel geld had om te beleggen, maar dat ik best wel spannend vond om ja, gewoon in één keer honderdduizend euro te gaan beleggen. Als je merkt dat ik heel op zoek was naar een risico verlagen en na heel veel lezen merkte ik dat ik dividend bedrijven veel beter begrepen.
Begreep beter waarom ze heen en weer bewogen en de school minder beweeglijk hebben. Een track record waar je ook op kan leunen. Ik merkte ook na als ik ga spreiden en ik ga een groot gilde dividend beleggen, dan heb ik gevoel dat ik op een hele veilige manier kan beleggen. En dat heeft eigenlijk gezorgd dat ik de stap had durven nemen. Maar nu ik meer kennis krijg, merk ik wel. Nou, misschien is dat toch iets te veel, iets te defensief.
Ik merk ook dat me er mee. Ik vind het leuker om groeibedrijven te beoordelen. Hoe komt het dat ik meer in de technologie hoek zit? Wat vernieuwen? Ook omdat natuurlijk nieuwe bedrijven vaak zijn, dat dat ook iets meer interesse heeft. Maar ik denk als je als je dan toch gaat beginnen met beleggen? Pak dan gewoon even een heel saai ordinair aandeel. Wat je heel goed kent. Pak Ahold, ik noem maar iets wat je wel weet.
Je kent het, je komt misschien wel dagelijks. Je ziet ook van hé. Wat is het druk bij de kassa? En je weet wel dat je elk jaar volgens mij rond de 3 procent krijg je altijd een bedrijf als Heineken. Natuurlijk heel populair aandeel. Ja dus. Vroeger zijn ze altijd wat. Nou als de temperatuur boven de 30 graden is? Dan moet je gewoon Heineken kopen, want wordt er meer bier gedronken. Zo simpel is het niet altijd.
Maar je Walter voelt dat je het aandeel begrijpt.
Nou maar dat, dat merk ik wel echt als ik de mij dividendaandelen. Daar kan ik durf ik panacee van bijna blind geld in te stoppen omdat het. Ja, het zijn ook vaak hele dus vrij simpele bedrijven. Het groei merk ik wel dat ik daar die koop ik wat minder vaak. Er moet ook wel veel langer onderzoek naar doen dan dan dividenden. Ik snap dat voorwaarden als je start met beleggen denk dat dividend wel een absolute een hele mooie stap is.
Dat je niet in één keer naar Tree 3 gaat, maar gewoon lekker 2, 1 of 2 start.
Maar het is ook een hele goede knop om aan te draaien. Hoeveel jij zit op 60 40? Nou, ik denk ik denk dat dat begrijpelijk is omdat je 2 jaar bezig bent, maar nu je steeds meer je weg daarin gaat vinden. Je kijkt naar je leeftijd en naar het feit dat je dit geld op korte termijn niet nodig heb. Kan ik me best voorstellen? Je zegt goh, ik ga die 60 is naar 40 brengen. Het is een knop waarmee je kunt draaien.
Ja, dat merken ze. Dat kost ons bij slijpen. Ja, euh ja. Zijn er nog andere dingen opgevallen in de portfolio?
Een enorm hoog dollar risico zou ik zeggen. Ja, het 80% is toch afhankelijk van de de dollar? Dus je verliest geld op dit moment als je ziet dat de dollar zwakker wordt ten opzichte van de euro?
Ja, dat is de portefeuille dividend. Werken die je die ik niet kan ontwikkelen en die laat dat ook heel mooi zien. Je krijgt die van 5 een half procentje.
Ja, zoiets 6% al dollar.
En ik ben niet negatief op de dollar hoor. Ik denk zelfs als je. Laat ik vooropstellen ik ben nog nooit iemand in dit vak tegengekomen die op de juiste wijze heeft voorspeld wat de dollar en de euro en wat de yen en het Engelse pond gaat doen. Valuta's is niet te voorspellen. Dat durf ik echt aan. In feite beleggen iets. Je doet heel veel werk, doe je in bedrijven te gaan verdiepen en dan ineens het einde van het jaar, zegt hij.
Ik verlies 5 6 procent. Hoe komt dat? Ja, dat komt door die dollar. Dus je loopt wel een hoog dollar risico en dat is iets wat je er bij krijgt. Nou, ik denk op langere termijn zal het uitbouwden me. Nu sta je hier te deed op minstens 7 procent denk ik. De dollar ten opzichte van de euro zal volgend jaar ook allemaal uit je hoofd gewaaid.
Dat is dat dus elke dag die kranten lezen. Ja, maar dat is wel. En dat is zo. Zo'n zonde. Ha ik. Ik weet nog dat wij wel door Europese deelnemingen fonds. Komen we straks? Denk ik over te praten. Toen gingen voor het eerst ook buiten Nederland beleggen met onze 5 procent belangen. Toen gingen we ook in Engeland beleggen. Fantastisch, fantastisch rendement. Echt, we waren zo trots als wat. Totdat je alles in de euro om ging rekenen was er gewoon een heel groot deel van dat rendement was verdwenen.
Ja ja, dat was pound steuren. Ja, dat kunnen wij toch niks aan doen? Nee, dat klopt, maar je moet het wel naar je aandeelhouders. En die moeten het wel betalen. Oef. Wat vind je daarvan? Want ik merk dat we de euro dollarkoers uiteindelijk best wel schommelt binnen een bandbreedte. Je gaat heel ver terug gaat kijken. Zelfs de euro is het eigenlijk constant. Gaat het heen en weer? Kan je eigenlijk niet zeggen dat als je echt voor lange termijn belegt, dat dat niet zo heel veel uitmaakt omdat dat uiteindelijk toch binnen blijft zitten?
Ja ja, maar da's op lange termijn. Nogmaals ik. Ik heb ook een stukje Dollo risico in mijn portefeuille. Maar 80 procent is best veel. Geeft niet, maar je moet je daar wel van bewust zijn dat je wel de juiste aandelen kiest. Alleen dat het goede effecten van H. Dat kan volledig voor een groot deel weggevaagd worden, want de dollar doet begin altijd wel iets breder. Maar ik merk dat als ik in andere landen gaat zitten, maar waar dan in zitten.
Met de dividendbelasting voor Zwitserland hele hoge dividendbelasting heb ik daar verlies van als ik die werd ontvangen. Ze lekkage. Ik vind het teveel moeite om dan naar de overheid in Zwitserland te gaan om dat terug te vragen, om meer bedragen dan weer te klein voor zijn. En ik merk dat als je gaat naar Azië. Daar ben ik nu langzaam richting China. Dat gaan we ook merkelijk heel veel moeite hebben om de dynamiek van een bedrijf te begrijpen, om er een dynamiek werkt, ook met cultuur.
En ik merk dat die cultuur niet zo heel goed kent. En de toegang tot informatie is toch anders. Het probleem met China?
Ik heb het gevoel dat er altijd een laagte zit tussen zijn interpretatie op interpretatie. Daar heb ik heel veel moeite mee, dus daarom heb ik uiteindelijk besloten van hou ik klaar als je op begin nog een beetje liggen? Want waar zie jij dat? Is dat inderdaad zo dat cultuur onderdeel uitmaakt van die dynamiek? Absoluut absoluut. Weet je ik? Ik vind China een mega interessante vallei. Je merkt wel dat de beurs in China nog ongelooflijk gedomineerd wordt of kan worden door overheidsregels.
Die kunnen gewoon in een hele korte tijd kunnen kon regels maken dat het voor een privépersoon in China, maar ook zeker bij Chinees heel oninteressant wordt. Dus je bent een beetje overgeleverd, ook van het reilen en zeilen binnen het land.
En het is weet je wel. Ik ga niet. Dit is gewoon. Het is gewoon een wat minder ontwikkelde markt dan de Amerikaanse aandelenmarkt. Maar dat wordt steeds beter. En nogmaals, ik denk dat China. Nou ja, dat wordt de de grootmacht van de wereld. Ik denk dat ze binnen tien jaar Amerika voorbijgestreefd zijn. Dus ja, dat je een brokje exposure daarop. Euh opneemt is prima. Ik denk een bedrijf als Alibaba wat ook gewoon wereldwijde exposure heeft is is gewoon is is gewoon prima.
Alleen je krijgt relatief weinig goede informatie nog steeds en dat zit je weer eens wat in jezelf en je moet het bedrijf goed kennen. Je moet. Hij confession recht hebben op een bedrijf en dat vind ik moeilijker in Chinese bedrijven. Ja, alles staat wel echt hoog op mijn lijstje om een keer met een expert te zitten. Een taal die China heel goed kent, maar de beleggings perspectief. En ik wilde er graag zelf wel wat meer over weten.
Ik had nog wel mag ik nog even jaarruimte? Dat dividend gebeurden, want net even over en toen moest ik denken aan Shell, die dus begin dit jaar opeens voor het eerst zijn dividend heeft verlaagd.
Hoeveel dat bij jou? Alex euh, ik heb altijd geroepen. Volgens mij stond dat ook in dat artikel dat de CEO van Royal Dutch van Shell. Die dividend gaat verlagen moet nog geboren worden. Ja kijk, ze hebben hun dividend sinds de Tweede Wereldoorlog alleen maar toe laten nemen. Ha. Ik bedoel als je als je praat van welk aandeel zou je voor je oma kopen en ze je opa en oma koos? Dat aandeel daar kan.
We gaan niet kijken waar geen kwaad aan. Ik had het absoluut niet verwacht als jij vorig jaar deze tijd aan mij gevraagd had. Voor jou moet je. Wat gebeurt er met dat dividend van Royal Dutch? Zeg ik nou, dat blijf gewoon overeind. En dan komt Corona en Corona heeft zo'n ongelofelijke impact gehad en we zagen dat alles viel stil. De vliegtuigen die vliegen niet meer, de auto's rijden niet meer. De wereldwijde economie stond stil en olie is zo ongelooflijk afhankelijk van.
Je zag die olieprijs als een bom naar beneden gaat is zelfs negatief geweest. 19. Woningprijs hebben we nog nooit gezien. Ja, en dat kon zelfs. Een bedrijf als Royal Dutch waar toch heel veel cash zit, kon dat gewoon niet bijlopen. Nee, ik. Ik had dat nooit verwacht. Ik had nooit verwacht dat in die situatie terecht zouden komen waar we in zaten of nog steeds een beetje inzitten. Ja dus. Dus de energie die koers van 24 euro naar 10 euro 80 gaat.
Ik kan me nog heel goed herinneren dat hoewel we net over 2017 door de eerste zorg van beleggings avond hadden. Volgens mij was dit ook een van de eerste dingen die je vertelde over dividend beleggen. En dat naar de CEO moet nog geboren worden.
Ja maar ja, niemand zag Kroonen aankomen natuurlijk. En achteraf is altijd makkelijker praten.
Maar het is niet ondenkbaar dat meestal was gedacht dat ik alles of dat of jij of dat we alles in Royal Dutch hadden belegd. Ja dan. Dan heb je wel even een probleem, zeker als je dan eenenzestig bent en met pensioen gaat. Ja ja, en dan kom je je bij dat spreiden. Het is daarom moet je gaan. Je moet altijd zorgen dat je gewoon een aantal bedrijven die ook in andere sectoren zit. Want welke sectoren doen het heel goed op dit moment?
En nou ook de ITY bedrijven? Ja, kijk naar de door de voet de supermarkten. Kijk naar de farmaciebedrijf en dat ze de kracht van spreiding. Het goede nieuws voor Royal Dutch vind ik wel is dat ze ook een dividend verlaagd. Volgens mij met 60 procent. Ze hebben bij een derdekwartaalcijfers zelfs voor het eerst een dividend dan weer verhoogd. Dus dat is wel weer een teken van vertrouwen. Een andere kant. Nou ja, we gissen natuurlijk de rechtszaak begonnen tegen Shell en van allerlei milieubeweging.
Nou, dan gaat het jaren duren. Ik heb ze weer in portefeuille. Ik ben er wel even tussentijds hebben uitgestapt voor een deel, maar ik heb ze rond de 10 euro weer ingesteld. Maar ik heb wel de idee dat je grootste hobby volgens mij nu helemaal rond. Die koelste, flink opgelopen. Het is voor mij 54 procent gestegen. Ja, dat gaat het. Shit. Als er al veel inzit. Maar ik wil dat wel. Ik ga die wel zeker verlagen.
Ik vind dat ik teveel exposure naar Shell hoor.
Ik weet in ieder geval Pim dat jij goed genoeg gespreid zit voorlopig. Dus ja nee, dat is. Dat is zeker geen fijn gevoel. Ook komen achter de gedachtes die ik zelf al had. Dat ik kleiner wil en dat ik wat meer richting groei wil gaan groeien, hoeft nu niet per se te betekenen dat natuurlijk om technologie gaat. Ik wil ook groei meer ook weer meer gespreid hebben, maar focus en spreiding in dividend. Ik wil straks ook meer spreiding in groei hebben en het iets meer naar groei verleggen.
En kleinere met minder holdings. Dus dat dat gevoel had ik zelf al na de bevestiging ook. Dat geeft natuurlijk een geeft een heel fijn gevoel.
Ja ja, nou ja. En dan zijn er nog duizend dingen die we nog verder zouden willen bespreken met Alex. Wat ook maar dat. Ja, dat is dat. Gaan we even naar een volgende aflevering toe.
Let op, ik denk dat het dat we gewoon een deel 2 gaan maken.
Precies daar komt een dat wij. Maar wat ik dan wel nog even wil doen is het nieuws bespreken. Want dat we nu natuurlijk een expert aan tafel en dan moeten we de actualiteit even door.
Pim Yael nieuws.
Uhm ja, ik denk dat je je stipte nog wel even aan. Ik denk dat het. Euh, we zijn nu afgelopen. Afgelopen maand november is het volgens mij een recordmaand in de wereld index. Qua groei zullen nooit zo'n harde groei 13,2 procent. En waarom ik het eigenlijk even uitgepikt heb is dat ik het als je belegt. Dan moet je deze maand meepakken, anders kan je eigenlijk voor mooie rendementen wel vergeten dat ze er reden voor waar je volgens mij nooit moet thijmen.
Maar wat voor soort burgers stappen alle jonge beleggers nu in? Ja, het is natuurlijk een enorm onzekere jaar. Het is een uniek jaar. Ik bedoel, we zijn in maart volgens mij wereldwijd 35 procent. Het zijn de beurzen naar beneden gegaan. Enorme nervositeit waar we in terechtgekomen zijn. We hebben heel snel herstel gezien. Hoe kwam dat? Met name door de stimuleringspakket van de centrale banken en van de overheden. Dat is de reden waarom er op een gegeven ogenblik toch wel weer gekocht werd.
Zag je best weer een snel herstel na maart? Waar stap je in een ingeval er lijkt op dit moment? Euh euh, licht aan het einde van de tunnel met de vaccins. Iets wat aangeeft dat er data hier een einde aan komt. Maar wat blijft je waar? In welke omgeving zit je dan? Euh, de economie heeft een enorme tik gekregen. Hier en daar wil je ook, wordt er gezegd, is een zombie economie wat gewoon? Heel veel bedrijven worden in stand gehouden door overheden.
Het is een een. Een economie die door de overheid draaiende gehouden wordt. En het belangrijkste. En daar zit we al jaren in. En dan zullen we nog jaren in blijven zitten. Daar is op dit moment een enorm gebrek aan rendement en is geen rendement. Je kunt je spaargeld niet meer op de. Op een rekening zetten is het moet naar groei. Dus je bent op zoek naar van hoe kan ik mijn euh euh, vermogen laten groeien? Ha, en dan.
De Engelsen hebben zo'n mooi woord die zeggen Tina, dat is derde is no alternative. Ja, er is gewoon geen alternatief, dus ik kan me voorstellen op dit moment. Euh. En zeker na een maand als afgelopen maand met +15% Ajax dat meer mensen naar het beleggen gaan gaan kijken in een hoogst onzeker wereld, maar waarschijnlijk wel een wereld die weer aan het opkrabbelen is. Alleen markten zijn daar al op vooruit gelopen, dus dan moet je wel rekening mee.
Wat ik? Waarom ik hier erg specifiek naar vraagt? We hebben het ook over een community. Er zit nu bijna 600 man en ik merk dat bijna iedereen in een community heeft die staat op een positief rendement. Als je natuurlijk een fijne manier is om te beginnen, we beleggen ze natuurlijk in een twee jaar paar eerste jaar positief afsluiten. Wat kunnen we nog meegeven aan allerlei jonge beleggers dat ze volgend jaar niet uitstappen als het een keer slecht gaat? Want dat gaat Hovius.
Pijnlijk kan, dat denk ik niet zo zo'n goed jaar meer worden voor de meeste beleggers denk ik. Dit jaar als volgend jaar ligt er weer op je eigen standpunten. Per 1 januari gestopt bent dat je nog steeds op een verlies staat. Dat Ajax denk ik. Ja, de das om en nabij. Maar ik denk dat de meeste mensen maandelijks bijkopen. Maar Pim, we komen precies terug wat we zojuist gezegd. Dit kun je niet timen. Dat is echt onmogelijk als je geld hebt.
En nogmaals, het is geld wat je binnen afzienbare tijd niet nodig hebt. Ga niet proberen. Je kunt natuurlijk af en toe een beetje versnelling aanbrengen als ze Ajax een tik naar beneden krijgen of net zoals nu een harde. Heel hard omhoog gaat. Maar blijf gewoon elke maand wel euh, geld toevoegen aan die portefeuille. Ja en tuurlijk, ik kan me voorstellen dat je in een maand 1 eind november als je zegt Nouhi doen wat minder groot bedrag na die +15%.
Maar blijf het wel doen dus dus ga niet proberen te timen. Want echt ik ik. Op het moment dat je denkt dat je over water kan lopen krijg je natte voeten. Dat is dan moet je echt. Dan moet je voorzichtig mee. Euh euh. Mee zijn. En ik ben er nog steeds van overtuigd. Lange termijn vanaf dit op dit moment lange termijn. Euh, ga je altijd een goed rendement maken ten opzichte van andere beleggingscategorieën. Alleen je moet dat niet gaan proberen te timen.
Een andere beleggingscategorieën denk ik alvast goed. Ik denk aan obligaties, hedgefunds, private equity. Dat soort. Dat soort zaken of spaargeld. Want dan weet je ieder verzekerd dat je op 0 tot negatief uit gaat komen. En je hebt ook nog inflatie natuurlijk. En je hebt inflatie. Ja ok. Nou ja, dat is een goeie. Nog volgens een goeie tip zou op het eind halfvol.
Ja je onderleggers. Ja nou, dat is wel genoeg denk ik zo voor aflevering N van de tweedelige serie met Alex Otto. Dank dat je nou ja zelf hebt verteld over een paar maanden en persoonlijke beoordeling heeft gegeven over zijn portfolio. Heb je er wat aan gehad? Nou ja zeker? Ja, heel fijn. Ja ja, dank. En. Nou ja, in de volgende aflevering horen we je weer ook heel graag gedaan.
Dan is het nu tijd voor de portfolio dividend checker deed Alex. Otto heeft inmiddels de ruimte verlaten. Ja, je hoeft Alex natuurlijk niet bij te zitten, al dit gewauwel van ons over de tijd en euh portfolio wat we allemaal nog moeten bespreken. Dus Pim, vertel je deed maar ik heb vooral nieuws voor de Belgische luisteraars. OK. Ehm, dat worden er steeds meer en bevriend van die show. Het platform dat we gebruiken voor de donaties. Je ondersteunt nu ook BAM Contact en dat is de Belgische idylle.
Dus nu kunnen alle Belgen die onderdeel worden willen worden van de community en de portfolio van Denderbekken willen steunen en meedenken en mee ontwikkelen en al gebruiken. Je kunnen nu ook doneren via BAM via de banden tussen de Belgische. Dus dat ze denken na een welkome update voor de voor de bijl?
Zeker, en maakt het toch net een stukje toegankelijker.
Al ons geld geven is altijd goed, want de weg zo makkelijk mogelijk maken is de Belgen die er die zijn nu ook welkom. Waren ze ook al was er ook wat makkelijker. Ja uhm is. Speciaal voor jullie. Ik moet ik eigenlijk doneren of mag ik gewoon meedoen? Naaien mag ik echt? Ja joh. En wie kan je die 60 euro extra willen? Ja, dat is waar.
Inderdaad, Tom Boonen kennen we weer een hoop nieuwe vrienden van de zoo erbij gekregen. Ik lees altijd even netjes op zit zijn Robbert Bastiaen Cykel, Rutger, Koen Robyn, Eric Nick Dion en Frank Peter Raoul Roos. Ivo Koos Frank, Christian Dimitrie Peter Peter-Jan Sydney en Nathaniel Minka. Stefan Wouter. Ilona Kay. John Martijn. Jelle Shears. Christoffer Jinan. Florestan Sven Dion. Edward Joep Shirt. Steven Hermans Liebrand. Bjorn Batu Khan. Vincent Tom Yuna Dogon Kan David Hilko Almaar Nardo Ruben, Marco Marzano Youri Mark Norman Piramides Marcin Luzine, Joris Arno, Nick Peter Mark Ralph Knol Knol, Naim B.
Knol, Baycol, Paul, Rick, Mads Aegean, Kris, Thijs, Kees en Twan. De lijst wordt steeds langer. Ik heb even geteld tijdens 76.
Ja nou ja, heel fijn ja. Blijft bijzonder goed en het is ook leuk.
Ik herkende natuurlijk alle namen al, want iedereen komt de community in, stelt zichzelf voor. Waar kom je vandaan en wat doe je voor werk? Meneer Bij begon met beleggen wat je strategie. Leuk is dat mensen dan nog reageren voor een auto. Wat voor aandelen heb je dan? Of ze haar feedback geven of helpen? Ik doe dit. Of daar moet je eens kijken. Iedereen deelt ze transacties, zegt een euh. Hoe noem je dat? Peer to peer learning?
Ja, het is gewoon ook heel gezellig lief dat jullie mede jongens, dankjewel voor de steun. En natuurlijk ze maken gebruik van de tool gelijk. En dat is natuurlijk ook heel mooi en gewoon feedback geven en wat er beter kan ze graag willen zien. Heel leuk.
Ja. Nou, we hebben het nieuws al gedaan met Alex. Ja, een portfolio. En precies gaan we in het portfolio. Hoe gaat het er geen transacties gedaan. Al is het wel een nieuwe maand. Het gaat zeker bij, maar dat is echt zo kort. Ik had geen tijd gehad om de eerste dagen van december te doen. Uhm, portfolio waarde. O ja, daar waren we vorige keer vergeten. 100 zesenzeventig 1800 was veel en veel geld.
Het wel iets iets minder dan vorige week. Maar nog steeds heel veel.
De klok had wel een Alzheimer. Ik had 188 euro winst bijgeschreven. Nou, dat is een hoop precies bijgeschreven. Het is niet meer niks minder natuurlijk. Nee, dat is waar.
Nee, nee, het gaat super nu door Alex bij Ben ik een beetje afgeleid vandaag. Maar je had nog huiswerk.
Ja klopt, ik heb nog niet nieuwe aandelen gekocht. Dus ook nieuwe IETF nemen afnemen? Ja klopt, maar dat ga ik dus doen.
Dan ga je met een nieuw aan en dat houdt iedereen nog nog een week langer is nog langer is. Ik ben wel eentje die weten hoe ze de spanning op moet bouwen. Ja goed.
Ja ja, maar dat over de algemeen zijn. Dat was we hebben ook een druk besproken vrouw die niet meer wat meer tijd voordat ze een beslissing nemen nader zijn zou zijn. Wat overwogen en minder impulsief met beleg.
Ik durf geen stereotype opmerkingen meer te maken over vrouwen, want ik ben al een aantal keer flink op mijn vingers getikt.
Ja, we hebben de vakminister commissie op ons goed. Tot zover naar reviews. Ja, dat klopt.
Maar reviews. We hadden een audio bericht van Nick, Raimondo en Pim.
Wat een leuke show. Ik lees niet elke week heel veel plezier terug naar die mooie podcast. Ik was eigenlijk benieuwd of Pim bekend was met het aandeel Shocker. Zulke fooi is een Canadees bedrijf actief op het e-commerce platform. En zeg echt een beetje Emmerson achterna. Omdat ik wel heel bijzonder vind aan hun, is dat zij erg innovatief proberen te zijn en bijvoorbeeld ook kapitaal uitlenen aan startende ondernemers die het niet lukt om een lening te krijgen via de bank. Wat vind jij van zo'n type bedrijf?
En denk je dat er in het aandeel van Superfish nog veel rek zit? Ik ben er wel van overtuigd, maar ik was benieuwd naar jouw mening. Nou, ik ben ook benieuwd naar jouw mening.
Ja, dit is. Ik ken Shockwave een beetje de staat wel op mijn watch list. Maar ik heb eigenlijk niet zo heel veel onderzoek naar gedaan. Is heel moeilijk kan gaan. Ze zou geen advies geven. Ik vind het moeilijk om echt te oordelen of er überhaupt nog rek in zit of iets. En daar heb ik gewoon niet goed genoeg naar gekeken. Maar ik denk als bedrijf van het principe bedrijf van dat je zit in ecommerce en deze dossiers als bedrijven zullen zijn mkb er naar shoppen vijf gaat.
Je maakt een account aan en je betaalt een vast bedrag per maand. Dan heb je ineens een kant en klare webshop met alles erop en eraan. Je hebt mijn eigen online bedrijf gewoon instond voor een paar euro per maand. Geen grote investeringen. Je moet alleen maar je eigen soort catalogus erin in verwerken. En dan kan je gaan verkopen. Heel makkelijk om een webshop te beginnen. Euh, en denk dat vooral door Corona zijn. Heel veel webshops hebben heel veel winkels en die zijn natuurlijk gewoon in één keer een webshop gaan maken.
En dat is vrij makkelijk met shoppen. 5. Wat ze ook nog doen is een pak, ook nog eens een percentage op elke Seel en vaak één tot twee procent. En ze hebben ook nog een vaste opstart van 20 30 cent. En daar zitten natuurlijk zo'n pak eigenlijk gewoon op elke transactie die iedereen doet en pak ze gewoon geld. Ja, dat is natuurlijk volumes. Dat is natuurlijk een briljant model. Wel zegt je dit is echt briljant model, dus ik werkte Kranske goed.
Ik zie niet zozeer de vergelijking met Emmerson om wat Emmerson namelijk één platform heeft en daar iedereen alles om opzet. En dat met Demet Shop Beaufays, Ariq het zelfde wel hetzelfde principe dat je de onderliggende techniek aanbiedt. Alleen in plaats van dat het een plek is waar iedereen komt geef je eigenlijk alle verkopers. Geeft eigenlijk een platform een technologie zodat ze hun eigen webwinkel kunnen beginnen. Ze moeten ook een eigen promotie doen, ze eigen marketing. Ze biedt alleen het fundament in plaats van ook het bereik.
Amazon biedt ook het bereik aan. Ik vind dat model echt wel degelijk anders. Ze is volgens mij een heel mooi bedrijf, al zie ik wel dat het de koers winstverhoudingen is ook wel extreem hoog. Elke twee jaar verdubbelt de omzet, dus dat zou wel positief 1,2 miljard 1,5 miljard omzet. Alleen verlies verdubbelt ook om de twee jaar. En ze hebben nog steeds geen winst. Maar volgens mij is het aan de buitenkant zo snel, zegt het bedrijf.
Zich zit volgens mij wel prima met mekaar in groeimarkt. Technisch zit het goed in elkaar.
Weet je nog hoe jij dit? Dit antwoord begon? Ja, ik heb me er niet echt in verdiept en ik weet niet zo goed hoe het zit.
Ja, nee, ik ken dit bedrijf al heel lang, want ik ken de zaak.
Dat komt omdat ik in Nederland had je vroeger van die webshop Lightspeed en 1-2-3 webwinkel Enzo. Dat dit concept dit ken ik al van acht jaar geleden in Nederland. Alleen die. Die partijen zijn allemaal opgekocht en het is allemaal geconsolideerd naar een aantal partijen en in shop. Beaufays heeft de meester gekocht en is de grootste. Maar ik heb het bedrijf aan zich niet. Nee, ik snap het heel goed. Ik plagen mee. Beetje Jake.
Uhm ok. Nou dan. Dank voor je vraag. Nick op zoek op 5. Goeie vraag. OK. Nou, volgende week gaan we het weer hebben over Alex Otto, want dan is ie gewoon weer te gast.
Niet over allen, want om met de gamet Alex Otto praten over. Nee, we gaan het hebben over een aanmerkelijk belang en hij wordt ook wel Mister 5 procent genoemd. Ja, en daar willen we alles van weten. Wat houdt dat in? Wat moet je doen om 5 procent? En organiseer nou een bedrijf?
Precies, want daar weet hij natuurlijk alles van. En ja, vrij succesvol. Portefeuille beheerder van Delta Lloyd, waar hij lange tijd de baas onder belegging stak. Daar veertig jaar beleggings en vader. Ja, nou, dat is echt een UM. Het is inderdaad wel echt.
Je gooit er een kwartje in en dat wordt veel meer waard. Dat kwartje uiteindelijk. Dat Slim Beleggen is met beleggen inderdaad. Nee dus daar hebben we weer zin in. En hopelijk kijk jij er ook naar uit luisteraar. En ja, in de tussentijd blijf investeren in je kennis en belegd met beleid.