Transcribe your podcast
[00:00:00]

Natuurlijk is energie groen. Dat is de enige goede keuze. Wist jij dat Greenchoice al 20 jaar voorloper is op het gebied van groene energie? Ze leveren niet alleen 100 procent groene stroom uit Nederland, ook je gasverbruik wordt gecompenseerd door het wereldwijd beschermen en aanplanten van bos. Ga naar Greenchoice Pantanal en sluit je aan bij de groenste energie beweging van Nederland. En dan gaan we nu door naar de podcasting. Deze podcast is 100% expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden.

[00:00:36]

De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies. Dit is jong beleggende podcast.

[00:00:41]

Ik ben Baloe en ik ben. In deze aflevering gaan we het hebben over iets heel ingewikkelds, namelijk opties, futures en andere derivaten.

[00:00:48]

Ja, dat wordt een diep ik misschien wel de meest complexe aflevering die we gaan maken. En daar hebben we iemand op uitgenodigd. Maar dat kunnen we niet alleen.

[00:00:55]

Nee, we hebben daar een hele slimme gast voor nodig en dat is Paul Wight. Maar daarover straks meer. Maker Market Maker inderdaad, klinkt welkom, maar ik heb geen idee wat het betekent, maar klinkt inderdaad cool.

[00:01:07]

We krijgen ook een lesje geschiedenis van hem en we gaan even over Disney goud. Ja klopt, Oud-Griekse filosofen komen voorbij. Kortom, weer een bomvolle aflevering. Laten we beginnen, yes!

[00:01:30]

Opties, futures en andere derivaten. Ik heb er al heel veel over gehoord. Ik snap er niet zoveel van.

[00:01:35]

Jij volgens mij ook niet in een klein beetje, maar niet genoeg. Nee, nee en euh. Daarom hebben we een heuse offy handelaar aan tafel. Paul Wight Allo csob op of Celaya II in ruste. Ja, je bent met sabbatical en met Herbert vierendertigste. Ja, nu al klaar met werken. Eventjes ok. Maar of die handelaar wat? Ja sorry, maar ik weet ook niet wat dat een optie handelaar doet of wat. Ja, waar moeten we beginnen?

[00:02:01]

Zeg jij?

[00:02:01]

Maar ja, ik heb acht jaar lang bij een handelshuis gewerkt. Dat is trading hier in Amsterdam, maar bij ook kantoor in Chicago en is een zogenaamde market maker. En marktmakers zijn handelaren die handelen voor eigen rekening en die doen eigelijk wat anders dan dan beleggers. Beleggers die hebben geld en die willen dat in aandelen of grondstoffen stoppen omdat bepaalde risicobereidheid hebbben en daarvoor betaald worden. En handelaren zijn geen beleggers die hun posities vaak niet lang vast. Maar die verdienen geld door de liquiditeit te verschaffen aan die beleggers.

[00:02:40]

Nou, wat is dat dan? Kijk bijvoorbeeld naar. Als je een zelf op je DeGiro BinckBank scoutte inlogt, dan wil je in iets kopen of een aandeel. Dan koop je dat uiteindelijk van iemand. Wie zit daar dan achter? Nou, dat kan misschien een andere belegger zijn. Maar ja, hoe weet je dan dat die precies? Jij wil de Duitse aandelen kopen dat er precies op dat moment iemand anders was die €1000 aan de hele wilden verkopen?

[00:03:01]

Ja, dan vraag ik me eigenlijk altijd al af wat is een soort magisch?

[00:03:04]

Dat is dat een markt merken? En die market maker die staat? Is dat ook één iemand die zegt dat te doen? Nee, dat zijn er meerdere.

[00:03:10]

Want als een enigma. Soms is het inderdaad één iemand. Dat zou het heel fijn vinden, want dan heeft ie geen concurrentie. En dan kan ie eigenlijk de prijsvragen die ie wil, want je zal misschien op je op je counter gezien hebben dat er altijd een bied en laat prijs staat is prijzen voor wie wil kopen en de prijs waarvoor die wil verkopen. En ja, het verschil tussen die twee prijzen. Dat is eigenlijk hoe de market makers geld verdienen.

[00:03:34]

En nou staat die heel wijd. Nou, dan verdient u veel geld. Maar dat kan natuurlijk ook niet de wij doen. Want ja, dan zal op een gegeven moment denken van laat maar zitten. Dan hoeven we willen mensen niet handelen in wijk.

[00:03:44]

Bedoel je dat het verschil groot is tussen die twee? Ja dus, zegt een aandeel is ongeveer 15 euro waard. En dan zegt je nou koop het voor 10 en verkoopt voor 20. Nou, dan zit je. Al moet je wel behoorlijke investering doen om eigenaar te worden van dat van een aandeel op moment dat een market maker daarmee wegkomt. Ze hadden al heel gauw iemand anders komen die zegt nou, ik koop het voor elf en ik verkoop het voor 19.

[00:04:08]

Nou en dan gaat iedereen met hem handelen en niet meer met die ander.

[00:04:11]

Er zit altijd iemand tussen of dat ik het goed begrijp. Dus als ik een Iciar verkoop in mijn heb en dan zat er dus bied en laat en dus het verschil tussen.

[00:04:19]

Er zit altijd een market maker tussen. Bijna altijd.

[00:04:24]

Hoeft niet per se. Je kan ook direct tegen een andere belegger handelen, want die mag ook een order inleggen. Iedereen mag dat doen, maar waarschijnlijk wel. En je moet het ook een beetje zien dat vergelijken met bijvoorbeeld de Albert Heijn. De Albert Heijn zit tussen jou en de boer. Als jij aardappels wil kopen. Ja die boer zeg nou je kan met mijn aardappels kopen. Ik heb hier 100 miljoen kilo. Ik verkoop ze één keer per jaar en dan kom ik zo met meetrekken voorrijden en nog een storting per jaar over.

[00:04:49]

Ja, dan ben je niet blij en je moet gewoon elke dag een aardappels kunnen kopen. En de Albert Heijn zit daar eigenlijk tussen. Je kan direct naar de boer, maar die heeft natuurlijk niet altijd. Nee, precies ja. Diezelfde bereidheid is voor ons is het als je als consument dan heel goed dat doet meer dan alleen maar. Albert Heijn is dus ook een Jumbo. En. Hoe meer mark het merk is te zijn, hoe meer concurrentie in de markt.

[00:05:10]

Meest concurreert natuurlijk altijd. En ja, op een gegeven wordt het heel erg krap. En dan wordt het beleggen veel goedkoper. Is DMC een grote? Daar zat jij dus ja in.

[00:05:19]

De opties is één van de grootste ter wereld. En er zitten nog een paar anderen en die zitten ook in Nederland. Optiver juist een hele grote. Andere firma's zijn bijvoorbeeld zitten daar hoor Susquehanna of Dior Double You. Je hebt ook flow traders, die trouwens ook in Nederland. Maar die is groter in de iShares. Maar ja, de. Wat heel grappig is, Nederland is ook een van de van oorsprong landen van de beurs en oogst ook het eerste land waar in de jaren tachtig derivaten op de beurs zijn gekomen of opties op de beurs zijn gekomen.

[00:05:53]

Daarmee is Nederland altijd nog best wel een grote speler in die handel.

[00:05:56]

We zijn pioniers. Zo grappig eigenlijk, want wij zijn dan begonnen in de VOC. Tijd met eigenlijk de. Het creëren van de beurs. En dus zeg je eigenlijk ook dat wij ook de grondleggers zijn van derivaten. Nee, die waren er al in Amerika, maar op het Europese continent was Nederland ook in het eerst bij. Dat is aio a beurs. Zoals dat waar nu trouwens NSC zit, werd toen de eerste Europese Cipriano net even flow traders. Ik denk dat bij de meeste liedschrijver wel bekend, maar dat is natuurlijk een beursgenoteerd bedrijf.

[00:06:25]

Hier wordt wel heel erg gezien als mark short, van een beetje als hedge tegen de. Tijdens. Als het wat onrustiger wordt, dan gaan mensen wat meer naar Florennes trainersstoel, maar dat een van de weinige aandelen die aan omhooggaan staat, heeft daarmee te maken. Ja, ze zijn ook behandeld bij Arjen Lubach als de mensen die geld verdienen op een manier dat de hemel niet deugt. Maar ja, als je even een stapje terug neemt is kijk van hoe Mark meegezonden.

[00:06:51]

Het geld verdienen is als te veel gehandeld wordt.

[00:06:54]

En wat je ziet in zo'n crisis als bijvoorbeeld in euh.

[00:06:58]

In maart wordt gewoon heel veel gehandeld. En ook mensen moeten ineens handelen omdat er gewoon beleggingsfondsen die bepaalde regels hebben. Nou, als dit aandeel of als de beurs zoveel naar beneden is gegaan, dan gaan we gewoon verkopen. Maakt niet uit hoe en tegen elke prijs een computergestuurd en eigenlijk nou voor regels en gewoon met heel veel emotie. En ja, op moment dat er zoveel gehandeld wordt en mensen onder tijdsdruk zitten om dat te doen. Ja, dan krijg je dus dat dat dat soort marktmakers ook al gewoon veel meer verdienen dan dat ze dat zouden doen op een moment dat eigenlijk niets gebeurt en dat ze alle tijd hebben om te denken dat je zal zien dat op een beurs is liquiditeit ook niet oneindig.

[00:07:37]

Dus als een als een hele grote aandeelhouder gewoon in één keer zegt alles verkopen, ja, dan zal die veel meer moeten gaan betalen dan als je zegt nee, ik heb een maand de tijd en ik doe elke dag een heel klein plukje.

[00:07:50]

Dus ja, wat is er dan niet zo deugdelijk aan? Wij vinden in Nederland sowieso niet leuk als iemand anders meer geld verdient dan wij natuurlijk.

[00:07:56]

Maar ja, nou ja, dat is het denk ik.

[00:07:58]

Dan is het jaloezie eigenlijk dan maar wat? Wat is het argument van Arjen Lubach? Ik heb het niet gezien.

[00:08:02]

Wat is nou dat? Ja, hij zette dat. Dat was als het hiërarchisch is, is dat. Dan moet iedereen zich inzetten voor de voor de zorgen. En als iemand dan toevallig heel veel geld daar verdient, dan is het onze ton. Ik snap wel dat het een heel wrang gevoel geeft, maar ik denk dat als die Mark Meekers er niet zijn. Nou dan kan je helemaal je aandelen niet meer kwijt. Kan je helemaal niks. En dan zullen de koersuitslagen op de beurs gewoon nog veel groter zijn.

[00:08:27]

Want je moet ook begrijpen dat op een moment dat een aandeelhouder zijn aandelen wil verkopen omdat ie vindt dat de vooruitzichten slecht zijn. Ja, dan moet die markt. Je moet het kopen. Nou, ik kan me voorstellen dat je als er nog zoveel onzekerheid is over de Cronin crisis. Dat je ook niet heel blij bent omdat de courante zit. Natuurlijk wel ja, met een heel pakket aandelen. Nou, dat is nu natuurlijk dat we er al weer hersteld, maar dat weet je op dat moment ook niet.

[00:08:53]

In dat soort periodes willen ze ook gewoon wijdere spreads moeten vragen, want de risicopremie om om dat risico op te kunnen vangen.

[00:09:01]

Eigenlijk stel je dus ook gewoon heel nobel een dappere ridders. Zo zou je zelf jezelf.

[00:09:07]

Je neemt dus eigenlijk het risico dan dat ik het AedO zelf niet kwijt kan. Dus zet je het aandeel langere tijd moet bezitten.

[00:09:13]

Ja ja, Mark Merkx loopt ook behoorlijk wat risico. En de zijnen? Ja, je hoort de verhalen over de marktmakers die veel geld hebben verdiend. Nou, van VLAO weet je dat omdat die beursgenoteerd zijn en andere bedrijven zou je dat niet zien of er in hun jaarverslag. Maar moet ook niet vergeten dat er een hoop ondersteboven zijn gesukkeld omdat ze het risico inderdaad niet kwijt konden. Want hoe zag je zo'n een gemiddelde dag bij jou? Je ging en ging naar kantoor toe en dan zit je.

[00:09:39]

Ik zie mijn vormleer dan tientallen schermen voor jou. Ja, inderdaad, tientallen schermen.

[00:09:43]

Maar waar zit jij? Is het niet? Ja, ik zit in de beursvloer, maar dat zit je natuurlijk niet.

[00:09:47]

Dat was vroeger inderdaad. Voor 2002 had je inderdaad nog een vloer met al die gekleurde jasjes en mensen die heel hard schreeuwen. Dat bestaat eigenlijk niet meer dan al 20 jaar elektronisch geworden. De handelsstraten zijn in die zin niet veranderd. Er wordt nog steeds op dezelfde manier gehandeld. Nu met computers en daardoor gaat het dus ook sneller, maar ook efficiënter. De handel is daardoor veel goedkoper geworden. Maar de gemiddelde dag zag eruit na een. De beurs in Europa is open tussen 9 en half 6.

[00:10:16]

En ja, je komt meestal een uur van tevoren binnen. Euh, vroeger kijk je dan ineens naar nieuws en wat er s nachts gebeurd was en wat in Amerika gebeurde. En omdat je dus bied en laat prijs moet geven, moet je dus ook een prijs hebben van ja. Wat zal het aandeel vandaag waard zijn? Dus daar moet je dan een inschatting voor maken? Nou, je begint met wat was het? Wat is gisteren de laatst behandelde prijs?

[00:10:37]

Maar goed, als er bijvoorbeeld cijfers zijn geweest of of er is nieuws geweest, ja, dan zou je daar een aanpassing op moeten maken. En dat doe je in je voorbereiding. Maar dat jij bent al een soort van eigenaar van een x aantal aandelen neem ik aan, want je kan er niet van niet van alle aandelen doen. Ja, die firma's zijn vaak opgedeeld in Desseaux en niet door allemaal een regio of een product type en sommigen die handelen index opties.

[00:11:00]

Ik ben begonnen toen een aantal jaar de AEX index gehandeld is, dan direct naar de de opties van de laatste jaren heb ik dat in aandelen gedaan. Ajax is in index. Het is wel drukker. Aandelen hebben per naam wat minder volume, dus dan doe je vaak een groepje aandelen. En dat is dan vaak georganiseerd op een sector bijvoorbeeld, want dan blijkt dat een beetje op elkaar heeft. Maar ja, dus een paar specifieke aandelen dus de hele dag door gevolgd.

[00:11:24]

Ja PJK kan je ook delen welke aandelen dat waarde. Weet je dan ook echt alles van dat aandeel? Vooral. Wat en wat de dagelijkse beslommeringen zijn of waarom niet iets beweegt, dus het is hier allemaal heel erg korte termijn, want je positie staat vrij kort. Maar de laatste jaren ben ik ben ik met de auto en technologie sector bezig geweest in Europa. Dus dan moet je denken aan BMW, Volkswagen en Nasional en en en dat soort firma's.

[00:11:47]

En dan kijk je eigenlijk vooral over naar wat. Wat zorgt eigenlijk voor de voordelen voor die bewegingen? Maar het zijn eigenlijk de bewegingen waar wij als handelaar naar kijken. Zijn voor een gewone belegger eigenlijk oninteressant omdat het. Ja, je kan het allemaal wel verklaren, maar als je euh marktmeester maak eigenlijk hele kleine marges en die zit er nou tussen de seconden en de minuten, soms uren op een positie. En ja, dat zijn het soort bewegingen of het soort informatiestroom waarvan ik denk dat je er als belegger, zeker als particulier belegger, helemaal niet naar zou moeten willen kijken.

[00:12:20]

Ja, dus heb ik heel veel verstand van de lange termijn verwachtingen van ASML. Nee dat. Daar geloof ik misschien niet eens zo veel naar gekeken. Maar ik weet bijvoorbeeld wel heel goed dat als ASML handbeweging maakt welke andere chipmakers daarop reageren en of die dan wel goed op Apple reageren of juist niet. En maar goed, het was ook al een paar maanden geleden. Dat kan nu ook weer heel erg veranderd zijn. Die dynamiek in in een in een hele heel korte tijd.

[00:12:47]

Vreemd? Ja, maar eigenlijk ontzettend moeilijk. Euh, ja, als je het leuk vindt dan euh. Dan gaat het wel. Gaat het vanzelf. Maar je moet wel inderdaad van van PZS houden en wat erbij is gekomen. Door huivering toetreding zijn die dingen ook veel kwantitatieve geworden. Ik heb zelf vroeger ook in Delft gestudeerd en eigenlijk is hier dus je bent veel bezig om ook dingen met data analyse met machine learning algoritmes te bouwen. Op die manier ook steeds meer te automatiseren.

[00:13:15]

En want het leuke daarvan is hij is zijn.Het van ja je als groep. Als handelaar ben je verantwoording voor een aantal aandelen naar vroeger toen ze nog op de vloer stonden met gekleurde jasjes. En dan kon een market maker één persoon. Die kon maar één aandeel handelen, want die moest alles met de hand doen met hoofdrekenen. Adorp door computers? Ja, dan kan je op een gegeven. Als één persoon kan je gewoon 50 60 aandelen doen omdat je gewoon heel veel algoritmes en computers nemen gewoon zoveel werk uit handen dat je daardoor veel efficiënter wordt.

[00:13:43]

Want wat je dan ook gesteund door een groep analisten die ook voor jou die aandelen gingen onderzoeken en als er nieuws kwam dat ze dat gelijk bij jou aan jou gaan zelf doen. Ja nadat analisten werden ook wel steeds belangrijker. Ja, het is ook een beetje. Het hangt een beetje van de firma af. De ene zet zich iets meer op fundamentals in, de ander zet zich iets meer op kwantitatieve. In dat daarin onderscheidt elke firma zich een beetje.

[00:14:06]

Dat is ook een beetje de de bedrijfscultuur en waar ze een beetje een niche vinden. Elk bedrijf is wel een dingetje waar ze dan heel goed in zijn. Euh ja, dat beeld geeft ook een plek in de markt en daarmee probeert een comparatief het fantastisch te krijgen.

[00:14:19]

Ja, wat kan iedereen zomaar een market maker worden? Of moet je daar echt specifiek in iets voor kunnen of iets voor gedaan hebben? Na heel vroeger stonden er heel veel mensen op de vloer die vaak niet eens een school hadden afgemaakt. En die moesten heel snel kunnen hoofdrekenen. Competitief zijn, maar ook groot en sterk, want het is je mooiste, terwijl ze op een beetje duwen en trekken om ergens te komen. De laatste jaren is het steeds technischer geworden, dus dan nemen vaak mensen aan die een technische studie hebben gedaan.

[00:14:49]

En ja, het heeft veel van wiskunde en natuurkunde weten. Je moet snel zijn met getallen. Je moet competitief zijn, je moet geen fouten maken. Dus je moet ook je details altijd goed op orde hebben. Ja, en je moet er gewoon een fascinatie hebben voor voor die beurs. Naja, als je dat leuk vindt dan ga je er echt een hele leuke tijd hebben. Want ja, het zijn allemaal jonge mensen die werken. Allemaal moslim. En wat ik heel leuk vind aan werken bij zijn handelshuis is dat er.

[00:15:15]

Euh ja, het is. Het is een beetje. Niet lullen, maar poetsen mentaliteit. En dat komt omdat alles wat je doet het burgers gewoon heel meetbaar. Dus je hebt gewoon heel weinig mooie verhalen. Alles wat je doet. Nou leuk. Leuk idee. Nou, gaan maar doen. En en en ja, levert het geld op. Dan is het fantastisch. Leent geen geld op naar ophouden en weer wat anders bedenken en wat dat gaat performen zijn wel heel makkelijk zichtbaar.

[00:15:37]

Precies zal ook makkelijker zijn dan dat wat we hebben. Misschien voordat we het in de opties duiken.

[00:15:44]

Wat ik wel weet, dat optie. Ik heb wel vaker laten gaan, maar heb je nog één vrouw om te delen van die. Als acht jaar optie handelaar die mooi is om maar om te delen.

[00:15:55]

Gaat wel eens finaal mis. Of o ja, het gaat wel eens. Je gaat wel eens mis, maar hij moet gewoon zorgen dat je dat kan beperken. Op zich. De tijden dat je gewoon aan zo'n grote crisis hebt, zoals in maart of ik toch al in februari 2018 word ineens de markt heel erg gaat bewegen. Nu ja, dat is hij wel. Echt sensationele tijden. Want dan? Soms ben je nogal bezig om dingen te lezen of dingen te begrijpen, maar dan gaat het gewoon zo snel en gebeurt er zoveel.

[00:16:23]

Dan moet je zo snel beslissingen maken dat dat zijn weken dat het euh, dat is wat. Slaap je libero? Ja, na goed, als de beurs dicht is kan je ook niet zoveel doen. Dan moet je wel zorgen dat je nu al munt probeert slapen, maar dan sta je nog wel strak van de adrenaline. Niet altijd. Dat was het niet. Wat was er dan in februari 2008 in?

[00:16:44]

Ja, dat was heel grappig. Euh ja, Pim, die heeft altijd uitgelegd. Als je investeert in aandelen moet je heel erg goed begrijpen wat het bedrijf doet voordat je daar ook je geld in stopt na. Voor derivaten geldt het ook. Begrijp echt heel goed wat dat derivaat eigenlijk doet. En het ging toen om en om een in een nood of een structuur product, zoals dat heet is. Dat is eigenlijk een heel complex geïnsinueerd product en dat is een heel populair product geworden.

[00:17:10]

Omdat tussen 2013 en toen 2018 was de beurs heel saai, ging gewoon omhoog, maar bewoog eigenlijk nauwelijks. Voor producten die afhankelijk zijn van beweging was het heel vervelend is dat iemand die had een product bedacht waarbij je eigenlijk betaald werd. Als de beurs niet bewoog en wat gevaarlijk is van derivaten is, moet je ook altijd kijken van doe geen product waar iedereen is. En toen in één keer naar niemand weet eigenlijk precies waarom. Terwijl de beurs wel begon te bewegen, terwijl iedereen oogwit en iedereen ineens uit dat product wat al niet meer kan hebben.

[00:17:50]

Nee dus toen schoot die sentier index ineens omlaag en de prijs van opties of de volatiliteit heel erg omhoog. En ja, dan krijg je een soort short quiz. Maar op een gegeven. Dan moet je euh, inderdaad beslissingen gaan nemen van ja. Het risico is heel groot, maar deze prijs slaat gewoon eigenlijk nergens meer op. En dan moet je daar ook gewoon tegenin durven gaan. Maar dat is ja, dat zijn ze ook een rariteit omdat je gewoon.

[00:18:13]

Je weet nooit wat er gebeurd is en dan moet je beslissingen nemen onder enorme onzekerheid. En dat is wel dat zijn, aldus zijn zinsnede tijdens je kan er nu al om lachen.

[00:18:23]

Je straalt er een beetje van ja.

[00:18:25]

Nee, het is. Het is hartstikke leuk om om bij een handelshuis te werken en kan het ook iedereen aanbevelen als je een beetje van de beurs houdt ervan.

[00:18:33]

Ik kan me wel voorstellen me voorstellen dat je dan vol met Adeline zit. Als je daar bij er is. Misschien noemde Netto even over derivaten. Misschien is het goed om daar nu een stapje naar toe te maken. Net zoals opties toch of niet? Derivaten zijn denken jullie zijn experts. Ja ja, want wat is nou? Wat is aan en in? Derivaten en opties zijn een voorbeeld van een derivaat. Futures zijn een voorbeeld van een derivaat en dat zijn ook de derivaten die op de beurs kan vinden.

[00:19:04]

En er zijn nu nog veel meer. Wat dat eigenlijk is, is dat het een een afgeleide is van een echt product. Dit is een echt product, zou ik dan bijvoorbeeld een aandeel noemen, maar bijvoorbeeld ook een een grondstof. Als je heel vroeg in de gaat. Die derivaten bestaan eigenlijk alles in. Het bekendste verhaal is eigenlijk van de van de filosoof Thales van Milete, een oude Griek die altijd hele mooie theorieën had. Natuurlijk krijgt hij commentaar, maar als je zo slim bent, dan moet je ook wel heel veel geld kunnen verdienen.

[00:19:32]

A filosoof ben niet geïnteresseerd in geld verdienen, maar hij het voelde zich toch gedwongen. En toen had hij bedacht. Nou, het is nu winter. De hele landbouw ligt plat en niemand doet wat. Als ik nu een claim leg op alle Olijfje perse in het land. Het kost me nu niks, want iedereen. Ja, wat moet je met Olijfberg? Nou, dan wacht ik gewoon tot het zomer wordt en alle olijven geoogst zijn. En dan kan ik vervolgens weer heel veel geld verhuren.

[00:19:55]

Nou, dan had hij eigenlijk zijn eerste derivaat bedacht door een soort contract te maken op basis van een onderliggende. En dat dat is dan die olijf perse waarmee die als einddatum gekomen is en zijn zoon rechten kan uitoefenen en dit in de jaren erna is. Zijn die vooral in de landbouw heel erg populair geworden. Want vooral voor boeren was het altijd al heel fijn om hun oogst te verkopen voordat ze die inderdaad helemaal gezaaid, geoogst en in een vooraf al weten voor hoeveel ze het kunnen verkopen.

[00:20:27]

Ja, ongeacht precies op een moment dat het mislukt door een of andere grote hagelstorm. Ja, dan zijn ze eigenlijk al vanaf. Goed, dat zou je zeggen. Zit iemand anders met dat probleem? Maar die heeft dan het voordeel. Zeg nou. Ik koop gewoon 100 oogste. Nou, dan kunnen zo'n 10 van mislukken. Maar dan houcke ik er nog 90 over. En zo kan ik het risico diversificeren. Ja, en in die zin zijn dat soort contracten.

[00:20:49]

En dat noem je dan de Engelsen voor het contract. Bedoeld om risico van risico aversie mensen naar grotere risico appetijtelijk heid te kunnen. Maar dat heeft vooral met met risicospreiding werk. Een boer die die heeft één oogst en die moet zijn volledige bedrijf zijn boerenbedrijf daarvan runnen. Als die oogst mislukt is. Grote kans dat ie gelijk failliet gaat. Fristi heeft heel veel behoefte aan zekerheid. Ja, maar iemand die die net het kan bij 100 boeren kan afnemen.

[00:21:18]

Die is wel bereid om een risico te nemen om het hier goed gespreid zit. Precies daar staat zijn hele nuttige voorbeelden van van derivaten. Het is nog een nogal mooi verhaal over derivaten, want je zou ook zien dat ze vaak voor speculatie worden gebruikt. Je lijkt misschien allemaal wel gehoord van de tulpenbollen manie die ooit in de 17de eeuw was. Euh, is gebeurd dat het op een gegeven tulpenbollen heel interessant werden. Het ging net als met bitcoin ging omhoog en iedereen dacht nou, dan moet ik ook maar tulpenbollen hebben en op een gegeven werd.

[00:21:46]

De tulpenbollen kreeg de prijs van een van een heel grachtenpand. En toen waren er ook allemaal Duitsers. Die gingen ook in de tulpenbollen en die deden dat ook via zo'n voorcontract. Dus eigenlijk de thope op werd al verkocht voordat die inderdaad echt gegroeid was. En toen brak de Dertigjarige Oorlog uit in Duitsland en toen verloren ze heel veel geld en stapten ze allemaal uit de tulpenbollen. En toen stortte die prijs inderdaad helemaal in en ging die naar nul. Nou, daar zaten mensen die dus die tulpenbollen hadden gekocht.

[00:22:16]

Of zo'n vuurtje nog altijd iets zeiden van ja. Ook die prijs van tulpenbollen is nu heel laag. Maar ik zit nog met dat derivaten of dat forward contract voor die hele hoge prijs. Want toen ik nog duur was, dan zie je nog een ander euh euh. Risico voor de derivaten. De partijen met wie die heb afgesloten. Hebben er vertrouwen. In dat geval waren de Nederlanders onbetrouwbaar en zeiden ze nou. Weet je wat we? We veranderen het contract en alleen als je nog winst kan maken op die dat contract, dus op moment dat de tulpenbollen boven de waarde van het contract staan, dan geldt die nog.

[00:22:49]

Maar als je daaronder is gedaald, dan vervalt de waren al die mensen natuurlijk heel boos. Maar ja, dat is natuurlijk. Dat is dan het risico van als je zaken doet met een onbetrouwbare partij en dit zo zie je dat je hebt. Derivaten zijn afgeleide producten van van een onderliggende. Dit kan de tulpenbollen zijn, maar daar kunnen aandelen zijn. Het kan een landbouwweg zijn, maar dat wordt afgesloten als contract tussen twee partijen en op een moment dat die partij dat samen doen.

[00:23:17]

Dan heb je het over een OTC contract. Dat heet ook wel over de counter. Daar is geen derde partij bij aanwezig die bepaalt of dat waarde heeft of niet. Wat er in de jaren 70 gebeurde en dat was in Chicago. Men heeft het altijd over de Amerikaanse beurs. Alsof dat in New York zit. Maar de derivatenbeurs zit zit in Chicago, omdat dat het centrum van de Midwest is waar alle landbouw in Amerika zit. Die zijn toen begonnen om dat soort contracten op de beurs te verhandelen.

[00:23:45]

Waarom? Omdat je dan die derde partijen hebt die die contracten gaat standaardiseren die zorgt dat het betrouwbaar is dat als een van die partijen denkt regels te kunnen veranderen, dat het dan niet kan. En op moment dat een van die partijen met wie het contract afgesloten dat hij failliet gaat en niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dan kan. De beurs kan dat risico overnemen en vanaf dat moment werden derivaten eigenlijk officieel voor. Het contract ging vanaf dat moment The Futur heten en is het aantal derivaten en open kijktijd daarvan ook enorm toegenomen.

[00:24:19]

Wat kan je daar nou mee als belegger? Je hebt futures eigenlijk op alles op aandelen op indekt op olie zijn vooral bekend met grondstoffen, toch? Ja, heel erg bekend met grondstoffen. En ook daarvoor zijn ze natuurlijk als risicospreiding, zei ze fijn. Pim heeft ooit in een podcast gezegd dat hij niet heel blij is met het feit dat een aandeel in een oliebedrijf zo afhankelijk is van de van de olieprijs. Nou, je kan een oliefutures nemen om dat risico eigenlijk af te dekken, dus je zoekt de correlatie uit tussen dat bedrijf en de olieprijs.

[00:24:50]

Nou, als je dat getal gevonden hebt, kijk je naar het positie inneemt tegenover het positieve in in de olieprijs. En eigenlijk heb je dan alleen nog maar blootstelling aan alles in het bedrijf, behalve de olie zelf. OK. Begrijp heel goed hoe dat contract werk. Want wat gebeurt er op het moment dat die contract een einddatum bereikt? Wat krijg je dan soms als het? Dat is het meest gebruikelijk bij futures op de index. Krijg je gewoon het verschil in geld tussen waarop je de future hebt gekocht en waar de index op dat moment staat?

[00:25:24]

Krijg je een geldbedrag, moet je geldbedrag betalen. En dan is het klaar. In het geval van olie komt daar inderdaad een vrachtwagen voorbij met allemaal olie. Dat zegt daadwerkelijk het probleem toch ook dat die olie? Die moest je afnemers. Die moest je ook ergens kwijt kunnen. Ja, de opslag was een probleem. Met benzine werd er ook Gursever van grapjes gemaakt.

[00:25:43]

Je kan beter thuis nu je zwembad leeg laten lopen, vol laten lopen met olie en dan wachten en dan dat er weer verkopen laat. Inderdaad, met de Cronin crisis werd die olie niet gebruikt. Alle schepen werden voorgezet. Al die bedrijven die olie opslag hebben, die zaten helemaal vol. Maar die vuurtjes waren nog steed en die olie was nog steeds produceer. En er waren mensen die dachten van na kan gratis olie kopen. Maar ja, loopt dat contract af?

[00:26:06]

Nou, waar kan ik het leveren? Daar toen gingen die prijzen inderdaad naar 19 onder nul. In de windenergie is het heel gebruikelijk dat nu negatief gaat en dat zijn vaak 4/6. Die zijn heel erg korte termijn, ook omdat de wind zo vaak beweegt. En ja, daar zijn ze veel meer aan gewend. Maar toen in de olie was dat iets nieuws?

[00:26:24]

Ja, maar er zitten ook vuurtjes in de wind. Dus dan ga je en dan ga je denken van ook naar de komende tijd. Gaat de wind zoveel waaien?

[00:26:31]

Ja, dat doen. Dat doen energie. Handelshuizen die die neem stroom af. En die moeten dan gaan kijken van wat zou daar een eerlijke prijs voor zijn? En ja, een competitieve wanddikte waarin het ene handelshuis beter een andere kan zijn, is bijvoorbeeld door goed te kunnen voorspellen hoe hard het gaat waaien of hoeveel de zon gaat schijnen.

[00:26:49]

Kalemie worden en nou eigenlijk uit. Ja ja, ja. Interessant is maar dat de US het verschil dan tussen een fietser en een optie is. Daarbij vind je hier ben verplicht om wat af te nemen hierbij. Een optie is dat je inderdaad zeggen dan heb je een optie om het OM ook daadwerkelijk af te nemen of niet. En anders ben je gewoon je laten verlopen en dan ben je je risicopremie kwesties. Dus bij de Futur. Is het inderdaad tweezijdig.

[00:27:09]

Je moet het altijd afnemen bij de optie is geen verplichting, maar het is een recht en je hebt daarvan twee soorten. Dat is cool optie en je hebt de putoptie de optie. Heb je het recht om het te kopen? Bij een putoptie heb je het recht om het te verkopen. Wat zit er allemaal in dat contract? Je hebt dan een prijs. Je spreekt af voor welke prijs wil je het aandeel op dat moment of iets anders gaan kopen of verkopen?

[00:27:36]

Is dit een einddatum op? Dus? Hoelang loopt die optie? Dat kan. Naast opties lopen ongeveer maandelijks. Dan kom je nog op een andere eigenschap en dat is de distaal van de optie. Dus sommige kan je alleen uitoefenen op een moment dat de einddatum van het contract ook echt is bereikt. En uitdovende betekent. Je hebt een optie om Shell voor 18 euro te kopen over een jaar, dan aan het eind van het jaar. Dan kan je inderdaad kijken, wil ik zelf 18euro hebben.

[00:28:06]

Als je nog steeds op 15 een halve euro staat, wil je dat niet, maar staat je op 20. Nou, dat lijkt me wel wat. Ja, die eerste, dat zijn de Europese opties. Je hebt ook Amerikaanse opties. Die kan je eigenlijk uitoefenen op elk moment dat je dat zou willen. OK, dat heeft niks met het feit te maken dat in Amerika de ene stijl handelen in in Europa de andere, maar dat is gewoon een soort terminologie.

[00:28:30]

Europese opties aan het eind van de looptijd. Amerikaanse opties. Op elk moment dat je wil. Wat is nou zijn optie waard? Hebben ze er heel lang over nagedacht dat het heel lastig? Hoe prijsje een huis in opziener een vuurtje is eigenlijk vrij vrij makkelijk. Je kijkt van elk ik wil over. Over een jaar wil ik een bepaald product kopen. Dat betekent dat ik het geld nu niet hoeven uit te geven, maar pas over een jaar. Dat geld kan je dan op de bank zetten en dan rente krijgen.

[00:28:56]

Het is nu vrij laag, maar vroeger was het dan wel. Belangrijk is dat. Dat moet je er nog bij optellen. En dan krijg je ook nog van oké, dat jaar krijg ik geen dividend dat ouder dan vanaf. Heb je een prijs van de Futur bij een optie? Heb je dat ook? Maar er komt ook nog een heel stuk onzekerheid bij. Want ja, hoe prijzig dat? Dat is heel lastig. Ook dat is in de jaren zeventig gebeurt hetzelfde ongeveer zelfde periode als dat hij optiebeurs is ontdekt.

[00:29:23]

En dat zijn zijn drie natuurkundigen die hadden ontdekt hoe je derivaten en specifieke opties zou moeten prijzen. Hebben ze ook de Nobelprijs voor gekregen? En dat model, dat heette The Black en Charles. Als je geïnteresseerd bent in wiskunde zat het hartstikke leuk om naar te kijken en om te studeren. Ten eerste hadden ze een soort wiskundig model gemaakt van hoe een aandeel beweegt en is hij eigenlijk dat de groei in een return, zoals dat heet, in percentages is afhankelijk van het soort graft, zoals dat heet.

[00:29:56]

Hoeveel? Hoeveel je verwacht dat het aandeel over de tijd gaat stijgen en in onzekerheid. Dat noem je. De volatiliteit die tweeEn invloed aanhaalt is een heel mooi model voor gemaakt in het tweede. Wat ze hadden ontdekt is dat je eigenlijk elk derivaat kan namaken in de onderliggende. Dus je kan een optie Prijs Quaida simuleren door een portfolio aan te houden van een beetje geld en een stukje van het aandeel. En als je dat hypothetisch gewoon oneindig vaak kan herp balanceren.

[00:30:27]

Dus als het aandeel in het geval van een call optie gaat aan de omhoog, dan haal je een beetje geld eruit en een soepje een beetje aandacht erbij en dan weer naar beneden. Dan kan je die prijs helemaal namaken na die ontdekking. Daar hebben ze toen de Nobelprijs voor gekregen en dat is het Blackett Charles model. Daarmee kunnen ze eigenlijk elke optie prijzen. Wat daar zo interessant is, is dat voor de prijs een optie is. Die Drifter, die lange termijn verwachting van gaat een aandeel omhoog.

[00:30:50]

En dat heb je natuurlijk nodig om dat risico te nemen. Want zonder zonder dat je winst krijg wil mensen geen risico nemen. Heb je niet nodig om een derivaat te prijzen. Ook dat is de reden dat de optie markt, omdat het toen heel erg goed konden. Prijzen zijn echt enorm uit hun dak gegaan en sindsdien zijn de volumes daarin enorm toegenomen. Maar ik wil nog even een stap maken naar voordat ik deze aflevering begon. Ik weet weinig van opties en derivaten en ik heb al zoiets.

[00:31:17]

Nou, dat zijn complexe producten. En waarom zou je daar in handelen als je, als je weet dat de markt over een lange periode gewoon omhoog gaat dus om zei je het zelf, je zelf veel moeilijker maken dan de NATO is. Maar omdat in de pers wel veel vragen hebben over gekregen om keren in de put en call opties te duiken. Zit jij eigenlijk hier? En ik ben eigenlijk niet. Wat zou je adviseren aan. Aan jonge beleggers?

[00:31:39]

Hoe ga je om met deze producten? Wat moet je ermee? Adviseer Mark niet, maar. Wij adviseren niet.

[00:31:46]

Dit is geen Anvil, spraken ze zelf als persoonlijk. Maar je belegt zelf ook, neem ik aan.

[00:31:53]

Waar worden opties meestal voor gebruikt? Is om risico af te dekken en het andere is om te speculeren met het laatste beginnen. Als jij een aandeel wil kopen in de hoop dat het omhoog gaat, dan moet je je wel een aandeel van 100 euro kopen. Dan moet je daarvoor 100 euro op de bank hebben. Je kan ook een optie kopen. Dan kan je eigenlijk hetzelfde blootstelling aan die stijging hebben, maar daar hoef je misschien maar 20 euro te betalen.

[00:32:21]

Dat betekent dus dat je eigenlijk vijf keer zoveel geld kan inleggen, dus ook vijf keer zoveel winst kan maken. Als je gelijk hebt. Dat is speculatie. Wat je ook kan doen. Je kan je risico afdekken als je er bijvoorbeeld zorgen maakt dat de beurs gaat inzakken. Dan kan je een put optie kopen en dat betekent dat je je het recht voorhoudt om het altijd nog voor een soort prijs te kunnen verkopen. Wat is agent? Je verzekering is als je zo negatief over het aandeel bent, waarom verkoop je het dan niet?

[00:32:49]

Ja, dat is een hele goede vraag. Soms kan je dat niet of is het te groot. Of dan? Ja, soms is het gewoon inderdaad echt een verzekering waardoor je het rustiger slaapt. Het kost je wel geld.

[00:33:00]

Want hoeveel geld kost dat je dan zo'n optie kopen? Ja, dat hangt dus heel erg af van de van de volatiliteit. Dus op moment dat de volatiliteit heel laag is, is het verwachte risico van zo'n onderliggende laag is danzij IS inderdaad niet duur. Maar ze kunnen inderdaad ontzettend duur zijn. Zoals bijvoorbeeld bij Biergarten betaal je er ontzettend veel voor een optie op een gegeven moment, maar is wel handig als je de had gehad.

[00:33:22]

Uiteindelijk is VKM goedkoper gekocht. Maar ja, als het niet geïmplodeerd was dan was je daar inderdaad best wel wat geld op verloren. Dus als je als belegger ben, dan weet je een beetje dat je als het heel slecht gaat een keer 30 procent kan verliezen. Maar als je in de opties gaat, dan hebben we het inderdaad over totaal andere percentages en moet je ook niet verbazen als je je hele inleg gaat verliezen. Of erger nog Gajser Short, want dat kan ook.

[00:33:49]

Dat betekent dat je opties dus verkoopt of schrijft. Dan kan je nog veel groter gedeelte van je inleg verliezen op manage opties. De short gaat. Dan kan je dus eigenlijk word je betaald op moment dat niet gebeurt, waarvoor de optie het is zo ingewikkeld is.

[00:34:05]

Ik doe mijn best. Dus je bent ofwel je bent een verzekeringsnemer als je daarmee vergelijkt. Dus neemt zo'n put optie. Je verzekerde huis tegen brand. Nou, als je dat zegt, hoop je dan dat je huis afbrandt? Nee, natuurlijk niet, maar je slaat wel een stuk beter als je huis niet verbrand, maar kan ook de verzekeraars spelen. Waarbij je geld verdient aan de premie die mensen betalen. En ja, als dan een huisvrouw. Dan moet je heel veel geld betalen.

[00:34:30]

Maar als je dat goed d'hiver subsidieert kan je daar natuurlijk wel wat aan. Die gebruiken ze ook vaker, bijvoorbeeld een verzekering voor een brand. En ook als iemand een huis wil kopen dat je daar een optie op krijgt. Ja, maar hoe zou ik ze zelf gebruiken? Ik ken zelf heel als belegger. Als handelaar was ik altijd heel erg op de korte termijn. Als belegger zit ik eigenlijk veel meer op de lange termijn dan valt voor mij. Die speculatie categorie valt voor mij al af.

[00:34:54]

Die verzekerings categorie valt voor mij ook af, want als ik echt zo negatief ben, kan ik altijd verkopen. Dat is eigenlijk mijn Bredenaars show.

[00:35:03]

En als ik goed diversificeren, dan is dat goedkoper dan een putoptie kopen. Maar daar betaal ik inderdaad geen premie voor. Al ik wel interessant vind zijn twee andere constructies. De eerste daarvan heet de covert cool of het is cool over richting. Zoals dat heet. Wat je eigenlijk doet is je hebt een aandeel die hij gewoon hebt voor het dividend. Ook verwacht je dat dat aandeel waarschijnlijk niet heel erg omhoog gaat. En als dat wel zo zou gebeuren, dan zou het niet erg vinden om die te verkopen.

[00:35:33]

Nou geloof, jij hebt een. Johnson Johnson is één van die aandelen in jouw portefeuille waar de Zeeuw instaat. Ik vind hem heel stabiel. Je pakte dividend bij heel blij mee, maar als je heel erg omhoog gaat, dan zou je zeggen. Ik heb er niet echt heel veel tijd voor. En als ik dan verkoop, dan vind ik dat prima. Wat je dan kan doen is je kan eigenlijk een cool optie short gaan. Dus jij verkoopt de corruptie aan niemand anders om dat aandeel van jou te kopen op het moment dat ie door een bepaalde prijs gaat.

[00:36:03]

Maar er zijn er ook bijna kunnen zeggen ik verkoop nu gewoon. Het aandeel was niet bij een bepaalde prijs gaan. Ja, maar wat je dan niet hebt is dat jij nu ook de verzekeraar speelt. En als jij de verzekeraar speelt dan kan je dus die premie innen. Is die optie. Die heeft een bepaalde waarde om ouderen in die looptijd waar eigenlijk de verwachte kans in bestaat dat die omhoog gaat. En dan pakt hij geld. Of dan dan?

[00:36:28]

Dan heeft die optie een bepaalde waarde. Als jij die short gaat dan in ja, eigenlijk die premie. En dat kan je ook Johnson Johnson weer een procentje iets in die orde van grootte extra rendement op geven. Weet je afhankelijk van welke uitoefenprijs je kiest? Als je heel erg kiest vlakbij de huidige prijs, dan zou je veel premie vangen, maar is de kans dat je moet verkopen ook vrij groot als je hem wat hoger kiest na? En dan pak je wat minder premie, maar is de kans dat je hem moet verkopen ook weer wat kleiner.

[00:36:57]

Maar je kan ook. Je kan je zeggen ik kan er ook Mac procentje winnen, maar kan ook denk ik dan aan makkelijk een procentje verliezen. Wat er gebeurt op het moment dat Johnson Johnson wordt overgenomen en hij gaat 20 procent omhoog. Ja, dan doe je niet mee. Nee. Stel, je hebt je uitoefenprijs 2 procent boven de huidige prijs gezet. Ja en dan zal je alleen die 2 procent pakken. En dan ben je klaar. Kan daar heel veel geld op verliezen?

[00:37:21]

Nee, want als je dan een tekeningetje maken van hoe hedde de. De prijs van het aandeel versie, de winst die je maakt nabij een normaal aandeel is dan een rechte lijn omhoog. Wat je dan doet met zo'n coole optie schrijven. Als je het aandeel hebt dat je naam eigenlijk afbuigt. Dus hij gaat omhoog tot de uitoefenprijs. Vanaf daar is die vlak. Heb je het aandeel niet. Dan is die eigenlijk vlak en gaat hij daarna naar beneden, dus je moet het het veiligst zonder te doen als je het aandeel wel hebt zelf, maar dat zij dit zelf ook toepassen.

[00:37:54]

Ja, dit is t is wel wat werk, maar je kan daarmee wat extra rendement pakken op je op je portfolio, op dingen waarvan je niet verwacht dat ze weer gaan stijgen. Die kloof portfolio lijkt me dat gewoon geen fijne, namelijk een, want je hoopt inderdaad dat ene ervan heel erg omhoog. Ja, dan doe je dat. Pak je dat juist niet mee? Ja, maar ik snap wel dat je dat kan, maar ik vind het nog steeds.

[00:38:16]

Van mij vind ik het vrij onnuttig. Nutteloos eigenlijk, want ik heb juist. Je hebt juist een johnson&johnson in je portefeuille, ook als demper en als wat meer risico aversie. En daar zit je vaak wat meer beweeglijke groeiaandelen tegenover. Dus als je graag wil spelen met je iets meer rendement wil pakken met je defensief aandeel, kan ook zich uit voor een laag percentage. In die defensieve aandelen gaan we wat meer groei zitten. Dit is misschien niet helemaal hetzelfde, maar dan hou je de belegger wel veel simpeler dan wat het is.

[00:38:46]

Het is sowieso simpeler om om dat te doen alleen wat je doet op men. Dat je het verplaats is, vergroot je eigenlijk het risico wat je neemt hierdoor meer in groei te zitten en minder in defensief. Wat je doet met CO opties schrijven. Bovenop je. Ik zou het dan zelf meer defensieve aandelen doen. Misschien niet risico verhogen zeggen. Heb je niet extra geld voor nodig? Misschien een klein beetje voor je je margin, maar dat is technisch.

[00:39:10]

Dat moet je maar even met je broker kijken. Maar je kan op aandelen die je al hebt. Schrijf gewoon nog wat extra opties waarmee dus een half procentje extra rendement pakt. Wat je al hebt is dat ook, want het is niet dat je geld dat je anders ergens anders voor zou kunnen gebruiken. Ja ok. Want dat hoor je best wel vaak als je de krant lezen waarin een aan en analist hoort of op tv. Dan zeggen ze altijd ja, je moet gewoon schrijven.

[00:39:34]

Even een optie op een op aandeel X ofzo. Vertel eens eerst het nieuws en dan komt de conclusie jaar met een optie op A op het aandeel zetten. Bedoelen ze daar dan dit mee? Nee, dat is dat klinkt een beetje als speculatie en ik ben er zelf heel voorzichtig mee. Euh, ik denk dat de markt over het algemeen efficiënt is. Een efficiënte markt betekent dat je aandelen altijd makkelijk kan kopen en verkopen omdat er marktmakers zijn, maar ook dat heel veel.

[00:40:03]

De informatie op dat moment beschikbaar is. Die zit in de prijs, dus het is niet. Ik denk niet dat het mogelijk is door het V-Day te lezen om dan een stukje informatie te vinden die de rest van de markt nog niet weet, waardoor dat aandeel te goedkoop of te duur staat. Waarbij dan een optie zou kunnen nemen. Dus ik ben daar wat sceptisch over en ik zou daar zelf niet niet aan beginnen, dus dat hoort bij mij meer in de speculatie.

[00:40:26]

Ik had er is nog een andere strategie die interessant is dat je kijkt naar het kopen van een aandeel dat je eigenlijk wel zou willen hebben, maar dat je zegt ik doe het eigenlijk alleen als de prijs nog een beetje zakt. En wat je dan zou kunnen doen is dat je een put optie short gaat. Vanaf dat moment heb je dus wel blootstelling aan dat aandeel. Eigenlijk niet als het omhoog gaat, maar alleen als het naar beneden gaat. Dan pak je ook weer die premie.

[00:40:54]

Speel weer met de verzekeraar, maar dan moet je wel. Dat moet je alleen doen als je wel dat aandeel zou willen kopen. Dus als je zegt vnna, als het nog een half procentje zakt, dan zou ik het wel willen hebben. Dat betekent dat je eigenlijk een order inlegt voor elk procentje onder de prijs. Ja, ben er zelf iets minder fan van. Als het dan ineens 20 procent zakt ja. En dan moet je het ook nog kopen.

[00:41:14]

Maar dan ben je misschien helemaal niet niet blij mee. Ja ja, Ikea na. Maar dat zijn de Strategier waarvan ik denk na die zou je. Als jonge belegger zou je die nog kunnen toepassen. En al kan je net dat extra beetje rendement pakken, maar dan moet je wel echt goed begrijpen wat je doet. Dan moet je wel. Dan moet je het zijn complexe producten. Moet je deze aflevering nu luisteren als je een paar keer hebt zitten met je ogen zitten draaien, dan kan je beter nog van weg blijven.

[00:41:37]

Precies niks houden. Nog even een paar boeken erbij pakken. Nog één gaan studeren.

[00:41:42]

Als je hiermee aan de gang wil. Ik ga nog een paar bouwcode bij pakken denk ik dan ik. Ik heb ik voor mij. Ik hou het lekker bij bij simpel beleggen. Dat past het best bij mij. Ik denk namelijk dat er dat kan, ik voor de meeste mensen ook gewoon aanraden om dat te doen. Ja, ik denk wel dat opties haar gewoon interessant. En als je het interessant vindt, dan kan je daar echt echt leuke dingen mee doen.

[00:42:05]

Maar weten echt heel goed wat je doet en ga je dan ook flink verdiepen voordat je daarmee aan aan de slag gaat. En wie ben ook kritisch op jezelf? Weet ik echt iets meer dan dat de markt weet? En euh ja, als je dat daar heel zeker van bent, dan kan je daarop een positie innemen. Maar ben daar een heel bescheiden. Want de markt zit vol met professionals die goed opgeleid zijn en vaak heel veel weten. Ja, en probeer hen niet na te doen hoor.

[00:42:31]

Jij omschrijft wat je de afgelopen acht jaar hebt gedaan. Kom daar als leek bij. Heb ik niet het idee dat ik meer kans maakt. Ik kan beter al mijn energie in tijd steken in het analyseren van bedrijven op een fundamentele manier. De diepte in gaan waar ik veel meer kans maak? Ja, in ieder geval denk ik dat je als particulier je met beleggen moet bezighouden en niet met handel. Handelaren en beleggers hebben elkaar nodig. Maar ik denk dat je als particulier belegger om je dan met handel bezig te houden is echt ontzettend lastig om.

[00:43:02]

Ja, dat is een spelletje waarbij niet het gereedschap heb wat je als handelaar zou moeten hebben. Oké, misschien goed om je nog iets iets aan toevoegen voordat overgaan. Ik hoor ook wel eens in de uitzending dat er vragen komen over turbo's en contract voor Different. Na. Wat is dat? Ik mijzelf van die producten. Dat zijn producten die worden door een privé of door een bank of een broker uitgegeven. Heel kort wat die doen. De CVD lijkt een beetje op de Futur, maar eigenlijk een weddenschap op het prijsverschil van een aandeel.

[00:43:41]

Ze worden gebruikt als beleggingsinstrumenten, maar vaak met hele korte looptijd is heel erg op de korte termijn. Ik ben zelf heel sceptisch over wat ik over de korte termijn over een aandeel kan weten. Ik ben er daarom niet fan van. We zijn heel erg populair in het Verenigd Koninkrijk, omdat je als aandelen belegger in Engeland. Betaal je belasting en stemt Jyoti en associeert die, dan ben je eigenlijk. Een soort weddenschap op een aandeel prijs. Maar heb je niet het aandeel, dus dan ben je vrijgesteld van die belasting.

[00:44:11]

Dus dat is ook de reden waarom ze zo populair zijn. Ik ben er geen fan van. Ik zou het nog misschien wel leuk vinden om eens een keer een wat dieper in te gaan op alle brokers die we hebben. Dit zijn heel veel brokers die volgens mij best wel subset producten ook waar ze heel veel geld aan verdienen daardoor en daardoor hun diensten gratis kunnen aanbieden. En dat. Euh. Kijk hoe ze echt hun geld verdienen. Ja, ik ga dan ook een verkeerde niet in te gaan.

[00:44:37]

In een aflevering over Brooker kijkt van een interessant. Die de Brookings nou echt geld? Ja, daar krijg je ook heel veel vragen over. Waarom gebruik je geen zoals gratis of een andere? Andere euh, andere brokers? Ja, maar er zit natuurlijk altijd een verdienmodel, want anders bestaat het bedrijf niet. Interessant, terwijl hadden we die al geband? Het turbo is een manier om te beleggen met geleend geld. Oftewel je hebt een aandeel dat het kost 100 euro.

[00:45:05]

Je hebt maar 100 euro, dus karmijn kopen. De turbo zegt eigenlijk van. Je kan het ook voor 20 euro kopen. Dan Vinicius Sini financieren wij als bank die onder de 80 euro. Beleggen met geleend geld is heel gevaarlijk. Je hebt wel vaker over gehad. Wat als het aandeel 30 euro zakt? Wie gaat dat dan oplossen? Daarmee heeft de bank de turbo eigenlijk beveiligd met een stop loss order. Die zegt als het aandeel meer dan 15 euro is gezakt dan liquideren.

[00:45:35]

Gaan we de constructie opheffen? Verkopen de aandelen en dan ben jij na. Kijken we al waarvoor het aandeel nog gekregen hebben en dan krijg je dat. Dus je kan maar 20 euro verliezen. Dat lijkt de hele. Ja, het is een aantrekkelijke constructie om te beleggen met geleend geld. Let wel, wat rekent de bank voor het financieren van die 80 euro? Na de marktrente is het bij een vrijwel nul. Maar de bank kan daar gewoon nog wat bovenop gooien.

[00:46:02]

Dus dat is dan gauw 2 procent ofzo. Nu ja, ik ben zelf gewoon niet zo weg van de. Van de stoploss order. Ik denk ook dat het gewoon instabiliteit op de markt geeft is. Wat mij betreft gaan toezichthouders er wel een keer wat van vinden, maar gewoon het feit dat als een B bij een bepaalde prijsdaling mensen gewoon verkopen tegen elke prijs gaan roepen. Ja dan. Dan creëer daarmee eigenlijk weer een nieuwe verkoopgolf. En door die verkoopgolf gaan er weer andere stoploss order vast.

[00:46:32]

Dat zie je wel vaak in van die grote euh, crèches in de markt dat je soms zo'n stoploss level heet. En dan gebeurt de vraag ik in in maart, waardoor begeven met alles naar beneden gaan, zelfs obligaties. Goud om wat begeven met alles raakt, mekaar begrijpen. En dan gaat er weer intent failliet. En als een tent failliet gaat dan moeten ook weer alles geliquideerd worden en gaat maar door.

[00:46:54]

Allemaal geen moment ja. Nou wegblijven van het terras. Zo een put optie show afsluiten.

[00:47:03]

Ja, ik vraag me wel af waarom jij onze podcast luistert. Jij lijkt alles al te weten.

[00:47:07]

Nou euh, ik vind het als belegger heel erg leuk om te luisteren en het feit dat ik in acht jaar als handelaar heb gewerkt. Dat zegt heel weinig over je kennis als belegger. Kan heel goed zijn, maar hoeft niet ook.

[00:47:22]

Dan gaan wij de portfolio dividend shake up doen, waarmee jij natuurlijk dus ook welkom bent.

[00:47:26]

Ik ben vriend van de sharia Asante Tarquini. Niet mogen zitten? Nee, maar Pim vertel wat is.

[00:47:32]

Wat is er gebeurd? We hebben. Ik had vorige week al even een korte hint gegeven, maar ik een fantastische deed. We hebben een hele prachtige dividend pagina gemaakt. Wij importeren nu ook dividend data. Eerst deden we alleen transacties, later dus welke transacties heb je gedaan? Transactie overzicht van portfolio overzicht. Maar nu importeren we ook de dividend data. En dat houdt in dat we dus ook zien hoeveel dividend je per maand ontvangen hebt. En dan kunnen we dus heel mooi weer geven in in grafiekjes.

[00:48:00]

In een staat die je Gramsci al sinds meerdere jaren een dividend ontvang, red je het ziet groeien.

[00:48:05]

Ja, ik kan me voorstellen dat het heel leuk is voor jou om naar te kijken.

[00:48:08]

Ja, ik, ik ben mijn groot gedeelte van mijn strategische dividend. Houd het erbij in mijn Excel en dat hoeft straks niet meer. Dat wordt een mooie tour weergeven. Veel mooier dan in een Excel ja. En we hopen daar in de toekomst ook toekomstige dividenden in te weergeven. Verwachting dus dat hebben straks een mooie tweede driedeling aan Genk ontvangen dividend aangekondigd, het dividend een soort van prognose dividend. Dan kan je ook een verwachting zien wat je de komende jaren gaat verwachten.

[00:48:35]

Handig dus. Dat is een van weer een hele mooie mooie uitdeed. Ja, dan ben ik heel blij mee.

[00:48:40]

OK, en we hebben weer een hoop nieuwe vrienden erbij gekregen. Zonder Efraim dat naar Jopie, Ano, John, Short, Barry, Rick, Arjan, Bas, Marcel, Ivar, Lars and Kevin, Matthijs, Boudewijn, Yorick, Frans, Eva, Simon, Bas, Frank, Maarten, Kas, Dennis, Leander en Jan-Willem, Ekrem, Jan, Carel, Stef, Rosanna, Freek, Guido.

[00:48:59]

Knar is soms razend, maar ik denk niet dat iemand echt knarsen.

[00:49:04]

Is gebruikersnaam en gebruikersnaam.

[00:49:06]

Leuke naam Chris. Tim. Pascal, Thomas, Andre, Reedijk. Daphne, Peter, Marijn, Tom. Stefan, Judith. Sander Lambiel. Orix. Rowan Stein. Jeroen, Jan. CAS, Susan en Jerry. Ronald. Jasper, Sam. Bram Piro.

[00:49:21]

Pietje Bell. Jongens, jullie maken met lachen. Julius, Jasper, Niels, Monique, Thijs, Tim, Kasper, Youri, Frank.

[00:49:29]

Ze was Jan.

[00:49:30]

Dank voor jullie steun blijft er elke week in bijzonder. Ja ja, precies. Pyro pietje. Heel bijzonder dankjewel voor jullie steun. Ja ja ja.

[00:49:39]

Is er nog nieuws? Jeetje, we zijn. Maar ben je echt nog niet?

[00:49:43]

We gaan m wel doen. Er is best wel al weer veel gebeurd en ik wou eigenlijk even Disney eruit pakken. Disney is van de week echt gigantisch hard gestegen en ik vond mij 14 procent op één dag in het boek Magic denken aan 1 aflevering met Alex dat ik zei ja, welke? Welke aandelen heb je nou een high conviction read? Ik merk dat ik. In aflevering 17 heb ik het uitgebreid gehad over Disney en daar was ik toch eigenlijk wel vrij duidelijk over.

[00:50:10]

Dat kan eigenlijk niet. Dat moet alleen maar omhoog gaan als je ziet waar het aandeel toentertijd stond. Vergeleken met 1 en dat ze in de tussentijd een streamingdienst hebben aangekondigd toendertijd met voor mij 60 miljoen abonnees. Nu 87 miljoen abonnees die allemaal een maandelijks bedrag betalen dat alleen maar gaat stijgen dit jaar. Als je dan ziet dat er zo'n 14 maanden zo'n product bijgekomen is met 87 miljoen abonnees die allemaal maandelijks betalen. De prijs is hetzelfde als voor de aankondiging.

[00:50:40]

Denk je nou dan? Er zit zoveel waarde in een Disney. Ik toen de tijd eigenlijk. En ik merkte eigenlijk wat ik geleerd had van Alex. Als je toch wel zo'n high conviction rate, dan moet ik er ook veel meer voor gaan. En dat is iets wat ik me wel ga onthouden dat ik, als ik echt wel zeker weet zo werkt dat zeker kan weten. Op een andere doe ik daar veel meer op inzetten. In plaats van het maar weer gewoon stressen om een paar procent gaat doen.

[00:51:04]

En ze hebben ook aangekondigd om komende tijd 16 miljard extra geld te steken in de streamingdienst en zelf alle grote films direct lanceren bij Disney in plaats van via de bioscopen. Is dat gat gaat de komende jaren alleen maar harder omhoog en ik denk dat er op zo'n punt komt dat ze misschien normaal de abonnees van Netflix kunnen halen. En dan ga je naar Disney op een hele andere multicul kijken. Dit is wel iets waar ik, uhm ja, waar ik weer een hoop van geleerd heb.

[00:51:33]

Misschien nog even zeggen dat we wel op BNR zijn geweest. Ja jij tenminste. Oh ja, ik heb hem eigenlijk genoemd. Ik heb hem niet gehoord. Euh, of ik jou volgens mij niet?

[00:51:44]

Nee. Ik heb gelezen dat ik was op Terschelling en je bent een uur bij BNR geweest.

[00:51:48]

Maar jij kon niet achterblijven. Jij was op Radio 1, dus moest ik ook. Ja, dat klopt. Je moest natuurlijk Vandersteegen staan, zeg ik ja. Oh ja, ook nog in het V&D. Ja ja. Nee, dat was een goeie week. Ja ben gequote in Delft. Ja, precies. Ja. En het is leuk om te lezen.

[00:52:03]

Linkjes staan ook op de website, dus precies als je wat terugfluiten op teruglezen, dan kun je naar de website en dan gaan we nog even naar je portfolio.

[00:52:11]

Laten we even doorheen gaan wanneer je geen transacties, geen transacties gedaan.

[00:52:15]

Ik heb wel allemaal beleggingen bij de Rabobank verkocht die ik nog overal. Oh ja, precies die rekening ben ik nu aansluiten. Dat gaat straks ook over naar de Giot, maar hele een heel klein beetje. En ik heb van vier bedrijven dividend ontvangen 86 euro en me hoogte voor een portfolio is 179 1700 ja iets lager dan vorige week. Als je 280. Oh oh ja ok. Nou keep happy hour work en doe nog even reviews. Nou, ik wil nog geen vraag.

[00:52:46]

Hoe gaat me jouw portfolio? Oh ja, ik heb.

[00:52:48]

Ik heb die China ietf. Euh. Was je iets waarvan we de over hadden?

[00:52:53]

OK. En ik heb bijna mijn hele inleg van deze maand. Heb ik daarin gestopt?

[00:52:58]

Nou goed, nu ik je goed gespreid. Ook tussen twee tref je ook een idee dat je heel wat voor verdeling je wilt doen in de toekomst.

[00:53:05]

Nee, dat nog niet. Zal ik daar over nadenken voor volgende keer dat een beetje in de gaten houden waar je elke maand moet bijlag?

[00:53:11]

Ja ja, daar zit ik wel even later in. Dat vind ik nog wel lastig. Dat weet ik niet goed. Hoe dat dan wat daar slim in is? Moet ik nou het een en ander aan het ander of. Goed, ja, daar moet je met jezelf doen wat je versafdeling veel tijd nam om hier je gegevens inlaadt. In Portfolio Defensor kan je zien wat de verdeling is tussen de items en dan kan je zien waar je bij moet kopen.

[00:53:33]

Als je dat zo zou willen doen, dan Revius naar het zuig meer een mailtje dan een rivier. Het is een meermin e-mailtje.

[00:53:40]

Inderdaad, zo kan voorlezen juist goed. Hoi Pim, met veel plezier heb ik een aantal afleveringen beluisterd van jullie podcast. Even met de deur in huis, want je hebt veel mails hoorde. Ik schrijf Goudt niet af, want dat zit in een bull market nu die nog maar net is begonnen. Ik beluister de aflevering met RJM Fout, waarin je zegt dat obligaties en goud niet meer de moeite waard zijn in crisistijden. Goud is gezakt in maart, maar de reden daarachter is breder en anders dan je denkt.

[00:54:06]

Niet te vergelijken met obligaties. Op dit moment blijft goud goed liggen. Het is een waanzinnige, interessante sector. Ik ben net als velen in maart begonnen met beleggen en heb er al veel winst gemaakt met goud, mijn aandelen en zoekers. En ik zie daar ook de meeste potentie in voor de komende jaren. Ook in zelfvertrouwen is succes met de drukte. Vriendelijke groet kerst.

[00:54:24]

Dank je wel voor voor het mailtje. Misschien ben ik daar iets mee door. Door kort door de bocht gegaan met tijdens die aflevering. Maar persoonlijk hou ik niet zo heel erg van grondstoffen. En ik denk dat er wel een onderscheid zit tussen grondstoffen en goud mijnbedrijf, want dan beleg je namelijk daadwerkelijk in een bedrijf. Het verschil tussen of hier belegt in in olie of je belegt in Shell. Er zit namelijk wel een verschil tussen, want je hebt Shell en BP Axon.

[00:54:51]

Het ene bedrijf is het andere niet in een succes met goud mijnbedrijven ook. Je kan daar wel iets meer over zeggen dan dan puur beleggen in goud. Al vind ik wel dat als je naar alle goud mijnbedrijven gemiddeld kijkt, dat die bewegen altijd wel binnen een bandbreedte. Omdat het natuurlijk heel erg direct gecorreleerd is aan de goudprijs en de goudprijs. Die gaat ook op en neer en die gaat niet in één lijn omhoog. Kijk, bedrijven die creeren gewoon waarde.

[00:55:17]

Dat is heel duidelijk. Het creëert iets meer. Maar als je goud hebt en je legt goud op tafel en je wacht een jaar, dan is dat goud niet gegroeid. Het is niet meer goud geworden. Het goud blijft goud, creëert geen waarde en dus de waarde wordt aan hem bepaald. Wat wil iemand ervoor geven? En dat verschilt heel erg. Daarom vind ik het namelijk geen interessante belegging omdat je eigenlijk niet zoveel van kan zeggen, vind ik.

[00:55:38]

En misschien heb jij daar een andere mening over? Ja, naar je. Je ziet wel dat elke elke particuliere belegger ook gewoon het spelletje heeft dat hij wat ie leuk vindt hij zit. Pim is heel erg geïnteresseerd in Fundamentals, een sterke visie op technologie en vindt ook leuk om dit bedrijf 1 verslagen door te spitten. Zelf kom ik uit een iets meer wiskundige kwantitatieve achtergrond. Ja, en dan vind ik zo'n zo'n opties. Strategie vind ik natuurlijk interessanter.

[00:56:05]

Je kan je kan meten en dan kan je daarmee zien of daar een inefficiëntie zit. Dan kan je daar een beetje rendement pakken. Ja, in grondstoffen die euh ja, daar wil ik zelf ook heel weinig van. Maar wat? Daar komt gewoon heel veel psychologie bij kijken. Dus het is een veilige haven dat als mensen de wereld negatief inzien dan kan dat omhoog gaan. Daar zitten ook wat een soort mening over munteenheden in de helft van wat denk je dat de dollar gaat doen?

[00:56:28]

Gaan mensen dat nog vertrouwen? Maar ik werd er zelf ook weinig van. En ja, ik volg wat dat betreft meer Pym op grondstoffen dan ja, dan had ik erg actief in goud.

[00:56:38]

En dat is ook te maken. Beleggen doe ik ook weer. Mooi dat iedereen z'n eigen zijn eigen ei kwijt kan in beleggen.

[00:56:44]

Uhm, de komende twee weken geen aflevering. Tim verlekkeren? Ja, mag je dat voor jou ook zeg?

[00:56:52]

Nou, ik vind het wel even lekker naar en na een jaar podcast maken en ook werken. Daarnaast ook al wil ik jou je vrije tijd al die avonden doorgaan. Dat ik dat we even twee weken even even kunnen bijtanken.

[00:57:04]

Ook echt de tijd om een beetje meer in te lezen wat boeken te lezen is ook. Ik kijk uit naar maar even even rust, maar we zijn er de eerste donderdag van Nieuwjaar zijn we nu weer gewoon ok. Ik weet nog niet waarmee ik had niet?

[00:57:16]

Laten we even nadenken, maar we komen wel gewoon terug.

[00:57:20]

En Paul komt ook nog een keer terug. Altijd alles goed.

[00:57:25]

Nou uhm, dan zeg ik maar gewoon omdat ik altijd een lijdensweg investeer in je kennis en belegt mijn beleid.