Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze podcast is 100% expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:09]

Dit is Jong Beleggen, de podcast. Ik ben millioen en ik ben Pim en ik heb het wel een beetje gemist. Ja, het goede weer te zien in het gelijk en goed om weer een microfoon voor onze snufferd te hebben denk ik. Wat gaan we doen in deze aflevering? We gaan terugblikken op 2020.

[00:00:24]

Ja, wat voor rendement ik heb gemaakt. Vooruitkijken naar 2021. Wat kunnen we verwachten?

[00:00:30]

Een hoop veranderingen hoor, op een positieve manier. Ik ben heel benieuwd wat de community gevraagd naar hun top drie van bedrijven in 2001. De winnaars van 2021.

[00:00:39]

Ja, wat staat er op één? Justitie kon ook geen ongelijk geven.

[00:00:45]

Even gespeeld hadden eigenlijk niet moeten doen.

[00:00:48]

We hebben over de transfer Alibaba natuurlijk iets te interessante zondag om op dit moment te volgen.

[00:00:55]

Ja, want ik hoorde dat de oprichter Jack Ma op mysterieuze wijze verdwenen is.

[00:01:02]

Of is dat een beetje overdreven om dat zo te zeggen? Maar het valt wel mee. Oké, ga beginnen. Ja.

[00:01:22]

Wat ik wel grappig vond om te merken is dat we een hoop nieuwe luisteraars erbij hebben gekregen sinds 1 januari.

[00:01:28]

Ja, ik. Ik denk dat heel veel mensen hun voornemen hebben. Ik ga beleggen dit jaar.

[00:01:32]

Ja, dat lees je ook in de reacties. Mensen zeggen mijn goede voornemen is dat ik ga beginnen met beleggen. En jullie podcast helpt daarbij.

[00:01:38]

Ja, heel veel. Ik merk ook in de luistercijfers dat het echt een hele harde spurt is. Allemaal nieuwe instromers. Ja, leuk. Welkom natuurlijk.

[00:01:47]

Maar wel grappig om te zien is dat de laatste aflevering van vorig jaar was. Derivaten en opties. Ja, dat stuk de meest complexe aflevering die we hebben gemaakt. Dus alle beleggers die nu in schoten. En die starten vaak met de laatste aflevering die startte met de meest complexe aflevering. Maar ik denk dat ze dat worden stopgezet, lijkt me.

[00:02:02]

Ik zou rechtsomkeert maken als ik die laatste aflevering zou worden met opties. Ben je een nieuwe luisteraar en start je nu in Ja, ga maar even na aflevering 1 procent. Begrijp je uiteindelijk aflevering 33 ook? Ja, echt een aanrader om bij begin te beginnen. Inderdaad heb je veel boze reacties gehad van mensen die zeiden of zijn jullie niet de afgelopen twee weken?

[00:02:24]

Nou gewoon wat? Wat leuke hapjes gekregen van de doe deze donderdag eens niet meer hetzelfde. O ja, dat mensen de ritme missen. Ja, ik kan me er wel iets bij voorstellen je. Ik luister zelf ook heel veel potas en heel veel pods hebben we van schema. En als dan Vaco, koppel je dan dat moment van dat podcast uitgaat? Ja, ook met een bepaalde activiteiten moet je vaak een zelfde ritme in een week. Heb het al tien keer doorbroken.

[00:02:51]

Ja, ik heb het helemaal niet, maar ik luister ook heel weinig podcast. Dus eigenlijk best wel raar voor iemand met een podcast bedrijf. Maar ik luister zelf echt heel weinig.

[00:03:00]

Ja ja, ik ja, ik niet. Ik luister heel veel.

[00:03:03]

Ja, dus in jouw vrije tijd heb je voornamelijk podcast geluisterd afgelopen twee weken vrije tijd.

[00:03:08]

Ik heb heel veel gewerkt. Ik moest nog een projecten afronden. Euh. En nee, ook gewoon met familie. Dat kan.

[00:03:16]

Ja, ik heb ook heel veel gewerkt en mijn jeugd afgerond. Ja, dat klopt ik. Ik ga fulltime een podcast maken.

[00:03:23]

Vanaf dit jaar. Ja, dat had ik niet verwacht. Dat ik dat zou doen. Nee. Maar ja, ik moet het bijna wel om.

[00:03:32]

Om een beetje bij te blijven, maar fulltime jong beleggen podcasts maken over nog meer podcast. Als je dat zegt nee, nee, nee. Gewoon een podcast dat zo druk genoeg mee.

[00:03:42]

OK gelukkig. Ik dacht als straks moet je delen met een andere podcast.

[00:03:45]

Nee, nee, gewoon me gewoon gezellig. 2. Ja, maar gewoon de tijd ermee. Ik moet natuurlijk ook. Euh, ik. Maar waarom we de podcast zijn begonnen is om mij beleggings reis te documenteren. Maar ja, ik ben ondertussen mijn Rijssense een beetje tot stilstand gekomen door een beetje door het succes van de podcast. Ik merk het aan. Ik was veel meer bezig met het maken en het creëren van de podcast. En ja, dat vind ik eigenlijk heel zonder dat stoppen eigenlijk mijn eigen euh ja, mijn eigen leren.

[00:04:11]

Maar dat haalt eigenlijk ook het concept van de podcast onderuit. En dat ja, dan moet ik toch keuzes maken voor gekozen om fulltime aan de podcast te besteden?

[00:04:20]

Ja, want je hebt de afgelopen maanden dan wel een paar transacties gedaan, hier en hier en daar, maar niet bijzonder veel. En je hebt volgens mij ook nog niet echt een fundamentele analyse of iets gemaakt waar je echt ging kijken naar een heel nieuw bedrijf.

[00:04:33]

Nou, dat is. Dat is iets wat wat veel tijd kost. En daarin kan je natuurlijk eindeloos leren. En ja, dat is iets wat we de laatste maanden wel een beetje bij ingeschoten is. En ja, daar wil ik me veel meer voor over gaan leren. En nog ook. Dat ga ik graag delen met iedereen. En over vertellen en zo. Iets wat ik de komende tijd graag wil gaan doen is een goed voornemen. Ja, dat gaat dus zeker gebeuren gaan.

[00:04:57]

Gaan we echt een goede diep duiken in het beleggen doen? Dat natuurlijk delen in een podcast elke week?

[00:05:02]

Ja, daar ben ik zoals al helemaal terugkomen. Maar laten eerst nog even terugblikken op afgelopen jaar.

[00:05:08]

Ja, ons eigenlijk voor ons beiden het eerste beleggings jaar. Echt een serieuze belegging?

[00:05:13]

Ja, want voor jou was het voor jou nou een jaar vol verrassingen dat. Ten eerste ik heb nou ja, ik ben begonnen met beleggen, iets wat ik nooit had gedacht. Nee, ik ben daarnaast ook mijn eigen podcast bedrijf begonnen. Dat is los van het beleggen, maar daar had ik ook nooit gedacht. Dus. Tot zover de verrassingen. Ik had eerst nog nooit gehoord van een IETF. Ik heb nu twee etappes. Ja, ik ben daar eigenlijk wel heel blij mee dat ik ben begonnen.

[00:05:38]

En zeker toen ik hoorde van ja. Je bent nooit te laat om te beginnen. Het is altijd goed om te beginnen. Het geeft een soort van gevoel van controle over de toekomst.

[00:05:47]

Dat kan nog goed voor ook een beetje rust.

[00:05:49]

Misschien heeft die rust ook, want het is telkens weer iets wat op je lijstje staat van oh, dan moet ik echt mee beginnen. Dat moet ik gaan doen.

[00:05:55]

Ja, zei Javier. Voor mij beleggings jaar. Het is nu heel moeilijk om het in perspectief te zetten. Maar jij? Ik lees natuurlijk veel kranten en ik hoor natuurlijk veel. En omdat ik een beetje van Alex begrepen is dat dit jaar is een jaar wat eigenlijk niet te vergelijken is met alle andere jaren. Ja, anders is dat heel lastig om te zien, want dit is eigenlijk het jaar waar wij voor het eerst beleggen.

[00:06:15]

Ja, we hebben geen andere referenties. Nee, maar je kan kan wel enigszins inbeeldt dat dit jaar echt bizar was. De. De dalingen kunnen nog even teruggekeken in Volgens mij. 23 maart stond ik op min 32 duizend. En dat is net dat is nog niet eens zo lang geleden. Nee, je staat nu op min twee naar huis en ik ben geeindigd op +27 met een beetje. Ja, dat is echt een verschil van 60.000. Ja, dat is in een.

[00:06:45]

In zo'n korte tijd nadat. Dat is wel bizar. Als je gelijk met de andere jaren waar volgens de kredietcrisis zwart soms gewoon drie tot vijf jaar duurde voordat het weer helemaal hersteld was, zit wel een heel bijzonder jaar geweest.

[00:06:57]

En hoeveel daarvan is dividend als je een duur? Lenting? Oh ja, uhm, je wil gelijk naar mijn rendementen gaan. Dus ja, ik ben nu toch wel nieuwsgierig. Laten we daarom meteen in de gang gaan om gelijk goed zelfs 27.000 389. Da's mijn rendement in absolute euro's en daarvan is 31 148 is is dividend. Dan kan je het ook een gekende vraag ik hoeveel? Wat is het percentage? En ik heb daarmee een beetje gesjord van hoe kan je nou rendement berekenen?

[00:07:26]

En dat is ook vaak voor de Portfolio Dividend Tracker. Ben ik daar ook mee bezig? Er zijn zoveel verschillende manieren om om dingen te berekenen. En als ik een puur pak met een totaal vermogen wordt belegd plus mijn rendement, dan kom ik uit op 17,9 procent. Maar dat zijn niet helemaal de manier te zijn om om meer rendement te berekenen. Want als ik bijvoorbeeld in zegt dat halverwege het jaar zeg in juli 12 100 euro inleg, dan heeft het eigenlijk maar voor 50 procent van het jaar kunnen renderen.

[00:07:59]

Dus dan mag je het eigenlijk op je eind berekening ook maar voor 5 procent meewegen. Want als je chef of stel je voor je. Ik sta op 31 december nog even wel 100 000 euro te instoppen. Ja, daar kan je niet die duizend euro volledig meerekenen omdat het maar één dag heeft gehad om te kunnen renderen. Dus je gaat ook een weging toepassen. Jeetje, wat ingewikkeld. Daarna valt best mee hoor. Je gaat een weging toepassen op je stortingen, dus je moet uitzien als wat je in januari stort.

[00:08:26]

Stel je voor 100 procent mee zit dus 12 twaalfde. Alles wat je in februari stort stel je voor 11 twaalfden mee. Dus je gaat een afweging hangen aan je storting. Nou, dat is heb ik dus gedaan en ik heb dus. In totaal heb ik dus 154 duizend euro ingelegd dit jaar. Maar als ik met die wegingen ga berekenen dan komt daag ik me met weging verwerking van stortingen op de basis van weging op 125.000. OK, dat komt omdat ik natuurlijk erg Gander jaar meer heb ingelegd.

[00:08:57]

Dus dat om meer rendement te berekenen doe ik dat dus op 125.000 euro. En dan kom ik uit op 21,9 procent. Oh, en eigenlijk moet je natuurlijk ook nog je cash meenemen. Ik heb. Mja, dat is een beetje. Ik heb niet echt een milieubewuste cashpositie, dus die heb ik daar nu niet echt meegenomen dus. Maar rendement komt daar een beetje tussen de 17,9 en de 21,9. En dan zijn er 4 procent verschillen tussen. Maar ja, hoe dan ook, het is natuurlijk een prachtig rendement.

[00:09:27]

Ja, mag je best trots op zijn als ik? 1 januari zou ik voor dit tekenen? Absoluut. Ja, ik denk dat ja, het is denk ik wel heel fijn als je iets wordt eerst doet. Dat je je een goed rendement? Ja, maar dat is natuurlijk ook. En je zei het al kort. Het was een heel bijzonder jaar, uitzonderlijk jaar. En waar het eigenlijk.

[00:09:48]

Nou ja, je zou kunnen zeggen dat de wereld een beetje op zijn gat lag met al die Loosduinse. En ondertussen ging het op de beurs eigenlijk gewoon echt heel goed. Voor heel veel mensen. Ik denk dat heel veel jonge beleggers ook vorig jaar vrij succesvol of nu in de plus hebben afgesloten.

[00:10:02]

Ja, nee, ik denk dat de meeste mensen die die het McDuck in een community in een topic geweest over dat iedereen ze rendement ging delen. Ik denk dat 99 procent van de mensen die een reactie gegeven hebben een positief rendement. Maar er zit ook wel iets.

[00:10:19]

Dat is natuurlijk heel fijn voor ons, omdat wij dat beetje extra hebben om te beleggen. En dan ga ik een beetje opkomen voor de mensen die het minder hebben en niet opkomen voor mij. Daar moet ik wel aan denken. Wij hebben geld, dus wij kunnen dat laten renderen.

[00:10:33]

Uhm, maar de mensen die dat niet hebben en die gewoon moeten werken voor hun geld en die gewoon. Nou ja, misschien ook wel niet hebben kunnen werken omdat door een lockdown was.

[00:10:43]

Als je er zo over nadenkt, zou dat best wel verschillen, die er al zijn ongelijkheden al best erg kunnen vergroten eigenlijk na afgelopen jaar.

[00:10:51]

Ja, dat klopt volledig. Maar dat is toch best met elke crisis zonder na te denken. Waarom dan eigenlijk eigenlijk best wel logisch uit te leggen? Dan komt namelijk in een crisis. En dan gelden er namelijk heel andere regels dan. Ja, dan gaan de verschillen heel groot waar ze dingen mee gaan. Dat gaat heel erg dalen. Gaat heel hard omhoog. Overheden gaan. En centrale banken? Die gaan de markten binnen dit beïnvloeden. Dus er gaat heel veel.

[00:11:13]

BV. Gaat heel veel beweging plaatsvinden. En als er dingen veel bewegen, ja dan. Dat zijn de. Dat zijn de momenten om om geld te verdienen, maar dan moet je net wel geld hebben.

[00:11:24]

Maar uiteindelijk is dat. Doen zullen meer crisis komen. Op een gegeven moment gaat die ongelijkheid zo groot worden, want dat gaat zich ook niet helemaal cellen herstellen. Want wat er nu gebeurt is niet opeens dat mensen je denken. Nou, ik ga dat geld weer inleveren ofzo. Weet je wat dat ongelijkheid groeit en net zo'n crisis veel erger. En de week van nou zitten we straks met een revolutie?

[00:11:43]

Ja, maar ik denk dat dat niet zozeer te maken. Alleen met nu even, want er zijn ook. Vorig jaar was de gemiddelde rendement volgens mij 28,5 procent. Dat was een jaar waar er geen crisis was. En dat is dus veel meer dan nu, want nu heeft hij uit de Ajax is 1 de herbelegd en Ajax is 6 procent of zo 5 een half procent gegroeid. Vorig jaar was het 28, een half procent dit jaar. En dat was geen crisisjaar, dus je kan dan ook zeggen ja.

[00:12:08]

Vorig jaar was dus 1 wel 6 keer meer rendement dan dan dit jaar. Dus het verschil is houden is eigenlijk het jaar daarvoor veel erger zijn geweest.

[00:12:18]

Maar ik voel me daar. Ik denk daar aan. Ik voel me toch een beetje bezwaard bij dan om ja te beleggen. En soms dat ik denk van ja dat u belt om te zeggen dat ik een belegger ben. Ik vond het lullig, vind het een beetje een beetje decadent ofzo.

[00:12:32]

Nou ja, het is. Dit is in principe zijn beleggen natuurlijk iedereen. De mensen die wat minder geld hebben in Nederland, die beleggen ook omdat die nog via een pensioenfonds. Iedereen belegt. Kijk en ik denk ook dat het ook gewoon niet altijd zo, maar soms ook gewoon een kwestie van keuze is. Ik denk dat we in Nederland ja zelfs al heb je een minimumloon. Heb je Piet nog steeds niet heel slecht? Nee, misschien vergeleken met je buurman?

[00:12:56]

Misschien wel, maar als je het vergelijkt met andere landen is je kan volgens mij beter één van de armsten zijn in Nederland dan Jan Modaal in Afrika. De discussie over over kan nog wel even duren. Maar ja, het leven is niet gelijk. Net als we of niet overal gelijk geboren zijn en dat we niet allemaal even slim zijn en dat niet en die allemaal niet even hard werken.

[00:13:17]

Ja, maar dat is wel. Er zijn natuurlijk grenzen aan wat mogelijk is qua ongelijkheid. Beetje ongelijkheid is goed, maar goed andere dus.

[00:13:24]

Gezien misschien ook dat ze denken over een algemeen topic in de hele wereld. Rijken worden steeds rijker. Ja, maar als je gaat kijken echt de wereld. Wereldwijd zijn natuurlijk al heel veel studies die laten zien dat dat de armere ook heel veel rijker worden.

[00:13:38]

Dat het over het algemeen het kapitalisme nog zorgt voor bredere welvaart.

[00:13:42]

Ja, dat is natuurlijk wel heel duidelijk dat het moet laten zien dat zelfs de de armere staat ook steeds rijker worden. Alleen dat 10 procent omhoog voor een arme en 10 procent voor de rijken is nog gewoon is, is nogal een groot verschil.

[00:13:58]

Ja kennen dat. Maar ja, dat het zover de terugblik. Ik heb geen rendement uitgerekend van mezelf. Zo maar even doen bij mij wat minder ingewikkeld.

[00:14:08]

Maar ja, ik weet niet hoeveel je in de plus had.

[00:14:10]

Doet de portfolio dividend zakken dit trouwens. Kan die dit ook berekenen? Je rendement?

[00:14:14]

Ja ja, maar we hebben nu nog een. Deze manier die ik nu net vertelde over die wegingen, dat is nog niet ingebouwd. Dat gaan we dus binnenkort doen. We hebben nu. Laat je gewoon je complete rendement zitten of tegen je vermogen plus transactiekosten in valuta en dividend. Laten we lossy zakken. Maar ik begrijp nu dat dit de meest correcte manier is. Gaan we dan ook implementeren? Ja. Ik ben eigenlijk echt heel blij met uhm met dit rendement.

[00:14:42]

En als ik dan over denkt ja, wat is het voor mij nou belangrijk? Wat? Waarom beleg ik? En wat is dan het rendement wat ik verwacht? Ja, ik merk ook wel steeds meer dat het je gaat ook je hele strategie en beleggingsportefeuilles sturen waarin je weer. Als ik verplicht 50 procent wil, dan moet ik gewoon een specifieke strategie gaan voeren als ik het nooit halen. Ja, en ik zit toch wel een beetje in de hoek van vermogensopbouw, maar ook kapitaal behoud en daar zit ik wel een beetje tussen.

[00:15:09]

Nu zit ik er erg op dividend en groei en ik wil de dividend heel erg verlagen. En ik wil veel meer naar Velho gaan. En dat is ook iets waar ik juist die analyses veel meer over moet doen. Ik wil veel meer kijken naar wat is jouw bedrijf intrinsiek waard? En voor tegen welke prijs kan ik het nu kopen? Om ook maar een ja, een soort van foutmarge meer in? In mijn beleid? Ja, eenmaal qua aankopen te doen.

[00:15:29]

Nog heel wat verschil hoor. Want Dividend en velho, dat hoeft elkaar niet uit te sluiten. Dat klopt. Nee, maar hoe eigenlijk de algemeen dividend strategie wordt gehouden is dat je wordt. Je kijkt naar wat keert een bedrijf als dividend uit? Begluurd dat over? Arrhenius heeft bijvoorbeeld al veertig jaar op dividend niet verlaagd. En dan maak je daar en dan ga je een beetje dollar kosten voor het schijfje erin. En dan ga je ervanuit dat het bedrijf de komende 40 jaar ook nog z'n dividend verhoogt.

[00:15:55]

Een ei heeft het echter mooi tussen een stabiel bedrijf is een blue chip, ziet het bedrijf wat eigelijk niet meer weggaat. Neem bijvoorbeeld Johnson Johnson. En daar kijk je eigenlijk niet naar wat het daadwerkelijk waard is. Niet slecht. Bedrijven zijn altijd wel aan de dure kant. En dan ga je daar gewoon in. Over tijd en geen moment ben je dat leven van je dividend inkomsten en bij verlies kijk je meer naar de intrinsieke waarde van het bedrijf.

[00:16:16]

Een beetje meer Warren Buffett weer Warren Buffett stelt. En dat is denk ik wel de meest moeilijke vorm van beleggen, want je moet daar wel de cijfers in. En dat is wel iets wat ik wel steeds meer wil gaan doen. Ik wil uiteindelijk wil ik wel gaan leven van mijn vermogen. Dit is ook. Ik heb geen apart pensioen en dat doe ik bewust niet om. En dan kan je ook let. Pas met pensioen op je pensioenleeftijd. Het nut van vermogensopbouw is er niet.

[00:16:43]

Als je er als je slimmer doet om meer geld. Ik moet wel eens van doelwachter zitten. Dat soort van vrijheid dan. Maar ja, dit is gewoon mijn pensioen. En als ik eenmaal op een moment kom waar ik kan leven van een dividend inkomsten, dan kan ik met pensioen in theorie.

[00:16:58]

Welke leeftijd denk je dat je dat gaat kunnen?

[00:17:01]

Ja, dat is natuurlijk heel lastig om te zeggen. Want wat denk je dan toch? Ja, dat ligt er een beetje aan natuurlijk. Hoe hoort nu precies te zijn? Dat moet ik even goed uitrekenen. Ik ben namelijk niet eens in je hoofd. Is niet te doen om rendement op rendement te berekenen. Dat kan je als mens. Achtste wereldwonder? Dat is. Dat krijg je als mensen die ook echt een tooltje voor gebruiken. Kijk in tien jaar als je gemiddeld 8 procent rendement per jaar, dan verdubbelt je vermogen in tien jaar tijd.

[00:17:28]

Dus ja, dan kan je zeggen dat ik wat ik nu heb als ik dat verdubbel in tien jaar tijd, maar dan en leg wat bij en dan moet het wel. Die tussen 10 en 15 jaar moet dat wel zeker kunnen. Het vooruitzicht dat zál in. Ja, als ik zou doorgaan zou dat moeten kunnen denk ik. Ja, dit is wel waarom ik het doe. Ik ben eigenlijk het idee begonnen. Daarom heb ik zo'n hoog dividend percentage.

[00:17:50]

Heb ik er volgens mij nooit verteld. Ik wil uiteindelijk leven van mijn dividend en dat geldt ook wat groeide bij omdat ik dat leuk vind, maar eigenlijk langzaam kom. Ik kwam er nu langzaam achter dat het eigenlijk op zich prima is. Alleen daardoor focus ik op in de vroeg stadium op die vermogens behoudt. En dat wat Alex ook zei, ik heb eigenlijk een strategie gekozen waar ik misschien iets meer waar ik mee moet eindigen in klim, maar niet mee moet beginnen met een volwassen strategie.

[00:18:18]

Met je opa strategie.

[00:18:19]

Als ik het heel oneerbiedig gezegd heb je eigenlijk een strategie begonnen waar ik mee moet eindigen. Dus ik wil dat nu ga. Kom hier gaan verhaal veranderen. Dus veel meer weer naar groeistrategie. Dus meer en meer vermogens groei, maar wel al in de kern. Wil ik wel al een stukje vermogens behoud hebben waardoor ik me al leer om daar mee om te gaan en wil ik dat over jaren heen? Ga ik dat percentage gewoon vergroten. En zo Heistenaars ga ik geleidelijk in verval.

[00:18:46]

Ik in een nieuwe strategie. Verdomd verstandig. Dat is. Dat is een beetje het plan.

[00:18:51]

Dus we gaan de komende tijd heel wat leren over Velho. En daar gaan we dit. Dit jaar kan je je daar veel van verwachten. En natuurlijk ook groei groei kopen.

[00:19:01]

Precies zullen we even vooruit vooruitkijken dan. Want we staan nu dus aan de vooravond van 2021, de vooravond. Het is al begonnen. Dat ik het zo zeggen je gaat helemaal recht op het podcasting en dat vind ik eigenlijk best wel een bijzondere keuze. Ook wel dapper. En ik vroeg me af vind je dat niet spannend? Want je hebt nu een stabiel inkomen? Redelijk stabiel je je verdient in ieder geval geld en met podcast is iets onzekerder. En dat al het andere is dat jij even helemaal op zijn.

[00:19:31]

Ja, nee dat. Ik heb het natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan uiteindelijk. Wat me eigenlijk over de streep heeft getrokken is dat we hebben met de podcast Nu en Extreme Momenten met de vorige maand geinig met 200.000 luisteraars. Podcast heeft omzich momenten denk belegger nu ook gek en ik heb een skill set waar ik in productontwikkeling. En dat is iets wat ik al twaalf jaar doe. Dat Vlerick niet in een jaar. Nee, die keuze. Ik ga nu voor de keus, maar die keuze is er over een jaar misschien niet meer.

[00:20:01]

Ze kiezen liever dan voor om nu voor de podcast te gaan. Ook al werkt het na een half jaar, niet over een jaar. Dan kan ik altijd weer teruggaan in inproduct. Ontwikkelen is een soort vangnet. Ja, maar ook om dit geeft mij nu het meest energie. Dat begint ook als je ouder wordt. Je leert dat je uiteindelijk veel meer moet lijden door door energie en door waar je plezier punt, waar je veel leert en waar je plezier in hebt dan waar je het meeste verdient.

[00:20:27]

Meer merkt Brehme ook al natuurlijk. De gouden kooi wordt natuurlijk. Nou ja, het is allemaal. T Is iets wat je goed kan. Dat is iets wat je maar daardoor automatisch goed voor beloond wordt. Ze is heel verleidelijk om haar land te blijven, want elke andere stap hier maakt is. Hoe dan ook, als het financieel gezien een stap terug? Ja dus. Dat noemen ze dan de gouden kooi dat je eigenlijk niet meer kan veranderen om met je, omdat die in zo'n luxe situatie zit.

[00:20:50]

Ja, maar eigenlijk langzamer dan ook wel je zin hebt om weer wat nieuws te doen, maar dat je daardoor altijd wat voor moet inleveren.

[00:20:57]

Ja, maar er zijn heel veel mensen om mij heen die ook willen beginnen met podcast en zeggen we onmiddellijk een podcast maken. Heb je nog ideeën? Mag ik dat even tegen je aanhouden, zoals dat al zo leuk zeggen? En dan luister ik wel vaak en dan hoor ik het aan. En dan denk ik van ja, er zijn nu zoveel podcast. Het is heel leuk als je wilt gaan doen als een soort van hobby ding, maar je moet wel echt goed nadenken.

[00:21:18]

Ja. Kun je daar dan als enige Ringoir dat je daar geld mee gaat verdienen?

[00:21:22]

Ja, ze misschien ook wel te maken. We hebben daarnaast natuurlijk ook nog de PDT die u houcke verder met PDT ontwikkelen en dat groeit natuurlijk ook heel erg hard. Heeft mijn aandacht ook nodig. Dus ga ik er ook nog naast doen. Ze is niet alleen maar podcast maken. Wat ik eigenlijk wel ik. Ik wil graag nog beter leren beleggen. Ik vind dat onwijs leuk om te doen. Om beter belegd te worden moet ik heel veel boekenlezer. Ik vind lezen heel leuk.

[00:21:45]

Ik lees heel graag heel veel boeken en als ik er ook nog eens podcast mee kan maken en ook nog eens een een portfolio van netwerker in ontwikkelen, heb ik ook een gelaagdheid aan. Die allemaal mekaar aanvullen. En dat is natuurlijk eigenlijk extreem componist. Want als ik de ene doe heel veel leer, dan word ik beter in het andere. Als ik de ander bedoelt word ik weer beter in het ander. En zo versterkt zich natuurlijk ook allemaal extremer.

[00:22:09]

Ja, dat is eigenlijk een beetje een beetje de de de de truuk. Denk ook als je iets doet lezen. Je moet proberen alle tijdsbesteding in de hele dag door mekaar te laten versterken. Allemaal hetzelfde doel. En zoals ik in mijn vrije tijd vrije tijd dus in Avonturen Weekenddag ga ik boeken lezen, want die vind ik leuk.

[00:22:25]

Nou, daar leer ik niet over romans denk ik. Nee, dat denk ik. Ik las ook dat jij elke week een boek wil gaan lezen, dus 52 per jaar komend jaar.

[00:22:33]

Ja, dus dat ben ik het tweede heb ik in 2014 nog een keer gedaan. En dat wil ik nu weer gaan doen. Heb je in je eerste dan al uit? Ik heb er al vier uit, vier uit in één week. Ja, nee. Hoe doe je dat?

[00:22:46]

Ja, door gewoon. Euh ja. Geen. Geen Netflix te kijken.

[00:22:51]

Je alsnog wat boeken hebben het over dan na een beleggings boeken.

[00:22:57]

Euh. En nou ook wel.

[00:22:58]

Heb je een abonnement op de bibliotheek? Of ook hoe kom je Zilverboek?

[00:23:03]

Ja, nu gewoon elke week een hoop boeken bestellen. Ik heb me heel lang boekenlijst, maar ik heb.

[00:23:08]

Ik heb fysieke boeken. Ik heb mijn irriteer, ik ga ze koken en luisterboeken nog doen.

[00:23:13]

Maar doe me dan ook vandaan. Kunnen we ook vanaf nu elke week een boekbespreking kort doen? Dat zou kunnen, vertellen we een boekje lezen.

[00:23:19]

Maar niet elk boek is is is zo goed om te doen. Maar we kunnen we kunnen na elke week wel van een topic.

[00:23:26]

Nou ja, ja, maar ik lees ook boeken die niet rechtstreeks beleggen te maken hebben.

[00:23:30]

Ik lees ook boeken die bijvoorbeeld biografieën of bepaalde sectoren op bepaalde innovaties ook wel boeken die ja soms. Ik denk dat je niet alleen maar over beleggen moet lezen, want je moet beginnen met lezen over over nieuwe ontwikkelingen en. Uiteindelijk gaat het erom dat je bedrijven beoordeelt in een bepaalde hoek. Dus je moet ook wat weten van bepaalde sectoren. Ja, ik ben nu waar ik binnenkort wat starlet boek ook zo kan. Productontwikkeling, business boeken en ook gewoon wat.

[00:23:58]

Want ja, nou, ik weet niet of de roman is, maar v.

[00:24:01]

Ik lees alle boeken van Hendrik Groen. Nou, er is net een nieuw uit te geraken.

[00:24:06]

Dan ga ik binnenkort ermee begin natuurlijk missen. We wisten wel een beetje ook een beetje voor je plezier dus. OK.

[00:24:10]

Heel goed. Nou, dan ga ik je aan houden elkaar in. We gaan. Ik kan wel. Als ik een goed boek heb, kan ik wel. Ga ik nog wel even delen?

[00:24:19]

Ja, graag, doe dat verder nog plannen.

[00:24:22]

Ik denk dat we wel één van mijn grote punten dit jaar wordt. Er komt PDT uit te bouwen naar een stabiel product. Ik heb zelf natuurlijk een portefeuille en daar wil ik zelf goed managen. Ik heb zelf heel veel behoefte aan goede software om portefeuille te managen. Nou dat. Ondertussen hebben al duizend andere mensen die willen dat ook. En dat soort wel één. Ja, en er een heel belangrijk punt voor mij dit jaar. Ik wil gewoon het einde van het jaar.

[00:24:45]

Een extreem stabiel product wat gewoon goed werkt voor iedereen. En dat voelt gewoon heel fijn als productontwikkelaar om iets te bouwen wat je zelf heel graag wil en waar anderen ook blij van worden.

[00:24:55]

Ja, en al die vrienden die dan hebben meegeholpen, daaraan gaan we daar ook nog iets mee doen.

[00:25:01]

Ja, dat zou ik ook heel leuk vinden. Maar ik sla wat mij heel leuk lijkt om na de zomer, want dan moet het misschien kunnen om iets om een fysieke bijeenkomst te doen. Een lijf een podcast op te nemen nodigen alle vrienden uit. Gewoon een biertje doen. Praten over beleggen na mekaar. Een keer de hand schudden. Want ondertussen spreek ik wel dagelijks met de mensen uit de community. Maar wat leuk is om eens een keer te zien?

[00:25:22]

Ja dus. Dat lijkt me ook heel leuk om. Dit omdat dit jaar te doen om gewoon een fysieke bijeenkomst te organiseren.

[00:25:28]

Zeker leuk wordt een grote grote hal worden. In het derde kwartaal moet het worden ook geloof ik. Ja ja, ik hoop het wel. Oh ja, en een grote hal?

[00:25:37]

Ja, want ja, straks als iedereen komt, dan zitten we met twee ton.

[00:25:42]

En ze Naya dus duizend vrienden, die zullen misschien sowieso komen en misschien gaat het al meer. O ja, de vrienden natuurlijk. Niet alle luisteraars. Nee, misschien tegen die tijd wel. Ja, misschien wel. Dus dat is ook iets wat ik wel wil gaan doen. Een echt een bijeenkomst organiseren. Dat is toch toch heel leuk? Ja, dat moeten we ook gewoon doen. Ja, ook een lijft. Een podcast op MNM lijkt me ook heel leuk.

[00:26:00]

Ja, ik weet niet of ik of ik dat kan. Eerlijk gezegd, nu zitten wij lekker met z'n tweeën aan de keukentafel, maar voor een publiek is er echt wel niks. LEF hoor.

[00:26:08]

Namen gaat helemaal goedkomen. En ik wil wat vaker gaan reizen, maar ik weet niet of dat gaat lukken.

[00:26:12]

Ik weet ook niet of dat gaat lukken, want dan gaan we dat doen met de podcast. Dan moet ik even Henon werk zijn en dat moeten we ook nog eens gaan uitvogelen.

[00:26:20]

Waarom zou je heen willen? Nou, ik heb een paar vrienden die wonen in het buitenland en je hebt kwam hier langer een jaar niet gezien dan. Daar wil ik sowieso heen en ook gewoon lekker. Euh. Gewoon lekker in de zon. IJsland staat ook wel hoog op mijn lijstje, maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. Het vaccin komt idee dat het allemaal afgerond is. Dan zitten we volgens mij in de zomer, in de zomer.

[00:26:41]

Tot die tijd even blijven zitten en dan nog eventjes vooruit kijken. Want je hebt een lijstje sture die hij mee van de week over de euh. De bedrijven die het heel goed gaan doen in 2021. Volgens vrienden van de show.

[00:26:57]

Ja, dat is wel leuk. En ja, het is toch een beetje. En ja, als je jaar start moet je lijstjes hebben om lekker euh.

[00:27:06]

Heb je lijstjes? Nou, we hebben we gevraagd aan euh. En of je voor iedereen in de community kon aangeven al een lijst van alle Nederlandse aandelen dus te smal met een landschap en al de overige ook. Wat zijn voor jou dan de. De drie winnaars van 2021?

[00:27:21]

Ja, en er is massaal gestemd. Ja, er is heel veel gestemd en daar is natuurlijk een. Heb ik even de top 10 van gemaakt. Is natuurlijk een hele lange lijst geworden, maar we hebben even de de tien grootste. En dat. Grappig dat de nummer één. Dat is wel heel duidelijk. Echt met kop en schouders. Da's just it to. Euh, met 38,9 procent kun je die verwachten dat de winnaar wordt van 1 juli van dit jaar en nummer 2 a zeemijl en nummer 3 poses.

[00:27:49]

En met allebei 27 procent zullen ze ook technologie. Ja euh. En dan al Guyenne op nummer 4 en Ahold op nummer 5. Allebei 18 19 procent en Alphen op 1 op 6. En dat is toch opvallend dat euh, dat we dus allemaal verwachten dat winnaars van vorig jaar ook dit jaar weer goed gaan doen. Ook wel een beetje logisch. Euh ja dus. Sommige zijn wat minder hard gegroeid dan de ander. Maar toch allemaal weer winnen is allemaal ook wat technologie hoek Ahold dan Alphen ook allemaal niet echt technologie.

[00:28:19]

En dan 7 cm. En dan daarna Royal Dutch Shell en Basic-Fit. En dat zijn eigenlijk de enige twee verliezers van vorig jaar die de in de top 10 staan. Ik had wel meer verliezers verwacht van van vorig jaar in in de top van dit jaar, maar blijkbaar kunnen de vrienden dat de winnaars van vorig jaar dit jaar ook beter gaan doen dan de verliezers. Ja, op zich ook wel een logische gedachte is ook wel over het algemeen de winnaars hit van de jaren daarvoor.

[00:28:48]

Ook de jaren erna.

[00:28:48]

Heel goed en eigenlijk een veilige. Om daarop in te zetten.

[00:28:51]

Ja, ik heb zelf ook Up For Justice Theekopje gestemd. Ik ga daar binnenkort nog eens goed je goed induiken en ik overweeg heel erg om mijn positie daarin te vergroten. Ik denk dat dit een aandeel is dat het heel goed gaat doen. Gaat ook nog de fusie afronden. Einde van het jaar met crêpe. Krijgt een notering in New York. Ik denk dat dit een aandeel is dat het heel goed gaat doen.

[00:29:13]

OK, maar wat als dus jouw top je 3 in ieder geval staat? Juist teken je er in op proces ook maar iets dat op een kat.

[00:29:21]

Die geeft alleen aan de drie winnaars die hier proces op nummer of de priesterlijke ook aangegeven. Uh, en dan had ik ook 1cm dat komen aangegeven naar die. Dat zou ook misschien wat raar zijn die zelf niet in mijn portefeuille hebt. Maar ik moet daar nog even goed naar kijken. Maar het is een aandeel dat een hele kleine Market heeft om mij heen, uit mijn hoofd van een half miljard. De kans dat een technologiebedrijf wat een een hele kleine market cap heeft dat dat hard gaat groeien is gewoon aanzienlijk groter dan ik had.

[00:29:52]

Jan Saiyan verdubbeld. Dan gaat het over volgensmij van 50 miljard. Dus ja, als CM tot koop moet verdubbelen dan gaat het over 500 miljoen. Dat is Gruijters dus nog veranderd. Dus ik denk dat dat makkelijker groeit. Ja, ik heb er zelf niet in. In mijn portefeuille is misschien ook wel wat raar dan nog aan te geven dat nog even goed naar kijken. Wat wel echt interessant is om te zien dat je dat. Ajax is echt echt een heel hard tempo en technologie index naar en de Ajax performed ook echt wereldwijd gezien ook echt behoorlijk vergeleken met alle andere index.

[00:30:25]

Die vraag ik me België slechts een gigantisch verschil kan vind ik dat deel mooi te zien. Is toch de toekomst? Maar is ook wel eng natuurlijk dat Ajax steeds meer telt, alleen maar technologie wordt. Want daardoor is de spreiding natuurlijk in een index steeds slechter. Maar als je dan ziet wat voor bedrijven er in de toekomst nog aan gaan komen. Met Marchetti beurt Molly nu en dan ga ik, ga ik al wat naar het nieuws gaan over hebben.

[00:30:48]

Wie Defensor? Dat zijn allemaal bedrijven die meer dan een miljard zijn gewaardeerd.

[00:30:52]

Maar die zijn toch niet? Nee, ze is een beetje zoals bijvoorbeeld Nederland.

[00:30:54]

Ja, ja, ja is één van de eerste Nederlandse succes.

[00:30:58]

Bedrijven als het om technologie gebruiken mensen in andere landen ook weten mensen over de hele wereld.

[00:31:03]

Maar dat is het allemaal. Zijn ze het allemaal nu. Venture capital achter de waarderingen gaan allemaal over de over de miljard heen. Die willen uitdeinende Urly Investors en de Founders en de Vinh en de venture capital bedrijven die willen dat uiteindelijk winsten gaan pakken. En ja, als er een goed jaar is om naar de beurs te gaan is het wel volgend jaar. Want dat je je wil dan de cijfers presenteren van 2020 en die zijn voor al die bedrijven natuurlijk echt fantastisch.

[00:31:31]

Want dat is een gigantisch goed jaar soort technologie. En ja, als die bedrijven, dat zijn echte grote bedrijven. Nu antwoorden in Nederland die er als die naar de beurs gaan straks en die gaan ook de AEX in. Dan worden de woorden uiteindelijk de Ajax gewoon denk ik voor 40 50 procent technology. Ja, want ik zie niet echt andere hele grote bedrijven die die ook naar de beurs gaan. Dat zijn echt denk ik alleen in de komende jaren alleen maar technologiebedrijven zijn.

[00:31:54]

Ja, Nederland is toch echt wel het beetje het euh Silicon Valley aan het worden van euh van Europa. Nou ja, dat vind ik natuurlijk wel mooi. Omdat ik natuurlijk in de hoek zit snap ik.

[00:32:06]

Ja, ik ben hier helemaal thuis in Nederland. Daar is wel een interessante. Daardoor is de kans ook als je als je verwacht dat technologie het de komende jaren goed gaat doen als sector. En dan is natuurlijk beleggen in de economie helemaal geen slecht idee. Nee, want ja, Ajax gaat gewoon en heeft een extreme weging op technologie.

[00:32:27]

OK. Uhm, nou interessant. Ik heb er zin in. Komende jaar in ieder geval wordt een mooi jaar mogelijk voor jou ook.

[00:32:34]

Ik denk dat heel veel beleggers dit het volgend jaar best wel moeilijk gaan krijgen, omdat ik namelijk denk dat de De Meern een een eerlijke verdeling gaat worden volgend jaar. Dus 5 procent van de aandelen gaat het goed doen. Veiligheid gaat het niet goed doen. Vorig jaar was het zo ongeveer 80 procent deed het goed en 20 procent niet. Als je nou markt ben ingestort.

[00:32:53]

Het kan niets anders dan dat er meer verliezers nu gaan. Ik denk dat dat je dit jaar gaat merken dat je ja, dat er verschillen worden gemaakt tussen de mensen die echt een stapje willen maken om echt te leren beleggen en daar de tijd in steken. En dan die leercurve voor doorgaan. En dat ook heel veel mensen denk ik een paar keer een foute keuze maken omdat ze niet genoeg tijd insteken in wat ze kopen. En dan toch weer. Ja, dat is geen probleem natuurlijk.

[00:33:16]

En dan meer terugvallen naar een iets IETF strategie wat natuurlijk helemaal helemaal fijn is als je absoluut niet stopt. En ga dan lekker definitef. Dat is natuurlijk ook helemaal prima, zolang je maar blijft beleggen.

[00:33:28]

Want ondertussen zijn wij hier voor de nodige psychologische hulp en begeleiding toch? In de podcast Janek.

[00:33:34]

Ja, nee je als je je kan altijd een berichtje sturen, of ze nou dan kan ik niet zeggen of het wel is. Nee, maar ik denk dat dat wel een een ja een jaar wordt warm, maar beleggers zichzelf gaan leren kennen.

[00:33:46]

Ja natuurlijk helemaal niets mis mee is maar tijden te leren eigenlijk. Ja, volgens mij is het tijd voor de portfolio dividend. Chakkar uitdijt.

[00:33:56]

Ja uhm, wij zijn eigenlijk vooral met data bezig geweest de afgelopen tijd. We hebben nu ongeveer 95 procent dekking van alle aandelen. Nou, volgens mij bedoel je precies met dekking dus. En we hebben volgens mij nu 220 duizend verschillende symbolen. Dat houdt in combinatie dus in en wordt is aan een bedrijf, maar dat is genoteerd op. Volgens mij acht verschillende beurzen zetten Vanguard S&P is ook zitten ook op 12 verschillende beurzen, dus dat bij mekaar opgeteld zitten we nu op 220.000 combinaties.

[00:34:32]

Haha ja nou, dat is echt heel veel, maar nog steeds niet genoeg. Als iemand een portfolio inlaadt, dan hebben we ongeveer 95 procent van jouw holdings tot vijfennegentig en hebben we gedekt. Je wilt natuurlijk nog maar wel naar 100. Heel vervelend als één of twee aandelen in hun portefeuille niet erkend worden. Of zij dan werkelijk gelijk het totaalbedrag niet meer. Dus we zijn constant bezig met zorgen dat dat voor iedereen en voor alle vrienden naar 100 procent gaat.

[00:34:57]

Dus we hebben eigenlijk heel veel verschillende data sets nodig en we hebben. Ondertussen zijn we bezig met de vierde dataset aan te sluiten en we hopen daarmee richting echt richting negenennegentig procent tot 100 procent te gaan. Daar zijn we heel erg mee bezig, dus allemaal achterkant werk zien we er heel weinig van. Machts dat email staat nu dan. Dan wordt het leuk, want dan kunnen we ons alleen maar focussen op functionaliteiten om nieuwe foefjes. Ja, daar kunnen we nieuwe dingen maken.

[00:35:22]

En als dat als het eenmaal zo dag, dan gaat de ontwikkelingen heel hard. Dan wordt het al zichtbaar voor de vrienden. En zo zijn we de komende tijd nog mee bezig.

[00:35:29]

OK, en dan hebben we in de afgelopen drie weken een hoop nieuwe vrienden erbij gekregen. Eigenlijk teveel om op te noemen. Letterlijk denk ik dan 200.

[00:35:39]

Wat gaan we niet meer doen? Dan wordt het een veel te lang, veel teveel. Maar het zou leuk zijn, er zijn heel veel. Zijn er dit keer meer dan tweehonderd? Dus ok, dan ben je wel even bezig. OK, laat laten wel zitten.

[00:35:52]

Bedankt voor het worden van vriend van de zoo. Dan gaan we naar nieuws. Ja uhm je, je zijn net al iets over nieuws.

[00:36:00]

Je had al iets verklapt. Ja, wie transfer? Uhm ja, dat is eigenlijk het eerste echte Nederlandse. Na een succesvolle start denk ik. Ja, en het bestaat ook al echt heel lang. Stap terug. Wie? Transfer is eigenlijk groot geworden. Omdat ze één van de eersten waren hoe die op een hele makkelijke manier bestanden heen en weer kon zetten. Vroeger was dat echt grimme. Nu wordt dat stuk steeds makkelijker. Je kent het niet. Ja, ik denk dat iedereen het wel kent en waar ze dan vooral uniek in waren.

[00:36:27]

Dat ze het super gebruiksvriendelijk deden, ze zo min mogelijk snappen, bestand versturen en dat de achterkant van de website dat waar dat was reclame. Maar dat was al reclame waar je graag naar keek. Ja we eigenlijk. Maar dat je allebei niet eens ziet op de advertenties?

[00:36:40]

Nee, ik zou dat namelijk ook niet hebben gedacht eerlijk gezegd nee.

[00:36:43]

Het is dus de advertentie en denk dat euh. Ja. Wie trouwens vandaag? Ik wou een vernieuwend is geweest in de advertentiemarkt, waar ik bewezen dat je dus ook geld kan verdienen door mooie advertenties te maken. Het bedrijf is door de originele Founders is met verkocht of IVOO meerderheid verkocht aan venture capital. Nee, volgens mij hebben ze nog wel een belang in, maar ze runnen niet meer het bedrijf. Ze zijn er allemaal weg, zijn verder gegaan en wordt nu gerund door een apart team dat gewoon werknemer is.

[00:37:14]

En ze hebben volgens mij in 2018 een heel nieuw team en een nieuwe CEO. Nieuwe Cirio zijn echt zwaargewichten met het idee. We gaan mensen naar de beurs brengen en ze hebben nu aangekondigd dat ze nou niet helemaal officieel, maar dat ze dit jaar. En dan heb je al willen doen. Dus dat gaan ze en ze gaan naar de beurs. Ja, het is nog niet officieel bevestigd van wie transfer dat ze dat een statement hebben uitgebracht. Uhm, maakt net zoveel.

[00:37:39]

We hebben het hier over geschreven dat het wel onhaalbaar zijn om was in 2008 al hebben aangegeven dat ze richting een IPO willen gaan. En dan komen ze naar Ajax. Nou, dat is dus nu de vraag. Het is natuurlijk nog geen beursgenoteerd bedrijf, dus je weet niet wat ze zeggen. Lak niks bekend over omzet. OK, het is dus heel moeilijk schatten. Wat gaat de markt kapseizen? Maar ergens vorig jaar hebben ze in een fantastisch jaar gedraaid.

[00:38:01]

Het Corona. Iedereen moet bestanden versturen als ze digitaal doen. Natuurlijk heel slim. Ze gaan over waarschijnlijk de tweede helft van 2021. Gaan ze naar de beurs, want dan hebben ze die jaarcijfers af. En ze gaan. Aan de hand van de jaarcijfers van 2020 gaan ze natuurlijk een iBood doen. Want dat zijn natuurlijk de gigantische groeicijfers en daar gaan ze de de waarderingen bepalen. Dus ja, dus ik ben heel nieuwsgierig wat de waarderingen zijn, want de waardering gaat bepalen welke index die ook in Nederland gaat kopen.

[00:38:26]

Ze gaan hier van Nederlandse beursnotering hoe dan ook in een zorgenkind, want ze zitten in Las Vegas, New York en Amsterdam. OK. Ik denk dat ondertussen een groot gedeelte van de omzet uit Amerika komt vermoed ik. Maar dat ze toch voor Nederland kiezen als ze een heel mooi hoofdkantoor zit als hier om de hoek bij mij. Oh, wat hier in Amsterdam? Ja, ik loop heel vaak het water. Ja is dus een heel leuk bedrijf om me om te volgen.

[00:38:50]

Mooi nieuws voor de Nederlandse belegger zeker?

[00:38:52]

En dan mag je ook kort nog wat vertellen over het mysterie van de baas van Alibaba. Of wat is het de oprichter?

[00:38:57]

Ja, ja, Jack Ma. Ja, het is eigenlijk een probleem op een probleem dat Jack Ma nogal wat. Ja zeg dat een beetje brutaal is geweest over de het beleid van de Chinese overheid.

[00:39:08]

Als er iets is wat je niet moet doen, dan is het brutaal tegen de Chinezen over 100 jaar met de beursgang van de groep.

[00:39:14]

En nu is eigenlijk gaat het gerucht dat ie al een tijdje verdwenen is. Ja en nou volgens mij klopt. Maar ja, ik heb het idee dat dat allemaal een beetje overdreven is. Dat die misschien een paar dagen niet laat zien wat iemand al schrijft die verdwenen is. Ja, ik denk dat ie nou zo rap boven tafel gaat komen. Maar er IVOO wat er eigenlijk het verschil is om wat uit te drukken is dat. Europa en Amerika zijn allebei bezig met constant die grote monopolisten aanpakken.

[00:39:41]

Nou die Yordi uh hebben het laatst ook of m vorig jaar nog over gehad tot Facebook en Emmerson op het matje werden geroepen door de Amerikaanse overheid. Maar het blijft allemaal wel een beetje blaffen, maar blaffende honden bijten niet. Euh, in Europa en in Amerika. Sterker nog, als de Jory hoorzitting is geweest. In Amerika gaan de aandelen omhoog omdat alle beleggers vinden dat het maar een grap is wat Amerika doet. Maar in China is het toch wel anders.

[00:40:07]

Ja, die zijn toch wel echt? Euh ja. Volgend ingrijpen bij de bij de grote techbedrijven gaat het vooral om Alibaba en Tencent en vooral Alibaba met alle producten die daar nog onder hangen. Zoals een. En het is natuurlijk wel een hele grote om extra onzekerheid die de bijkrijgt als belegger in China, dat je niet weet hoe de Chinese overheid gaat reageren hierop. En dat is toch. Beleggen is soms al moeilijk, maar als je losse aandelen doen maar met een wispelturige Payerne.

[00:40:33]

Als je dan ook nog eens een jaar aan een overheid hebt die je ook niet echt te voorspellen is, moeilijk te begrijpen is, maakt het beleggen in China toch wel. Wel erg lastig, dus ik kan me wel heel goed voorstellen dat heel veel mensen nu zeggen piscina voor mij even niet en ik zit daar zelf moet ik daar ook nog even een goed oordeel hebben. Wat wil ik daar nou mee? En dan zou ik toch neig toch wel steeds meer van ja, dat is best wel een groot risico.

[00:40:57]

Beleggen in China dat je dan toch ook steeds meer via een IETF moet gaan doen, waardoor je het risico ook veel beter spreidt. Al denk ik wel dat Alibaba echt een gigantisch mooi bedrijf is.

[00:41:08]

Kan je je bijna niet echt een buil aan vallen qua groeicijfers, dus echt niet normaal? Nee. En ja dat. De cijfers komen daar ook aan in februari en ook in het vierde kwartaal zal dat het beste kwartaal na die woorden echt gaan. Alle cijfers overtreffen? Ja, da's al een beetje een ding als er een nieuwsbericht komt dat Jack Ma het bij legt of dat het weer zwart van alles is. Weer koek, koek en ei. Ja, dan gaat het aandeel natuurlijk ook gigantisch hard omhoog.

[00:41:31]

Want ja, de bedrijven zien inhoudelijk wat het is. Is het zwaar ondergewaardeerd?

[00:41:37]

Maar vooralsnog is Jack Ma dus verdwenen. Als iemand hem ziet, laat het weten.

[00:41:41]

Nou, dat zijn de laatste berichten nu. Maar kan me niet voorstellen dat iemand echt verdween. Een stuk glas dat niet in China kan anders was. Ik snap dat. Dat zou ik normaal ook zeggen. Maar voor zo iemand. Dat gaat niet geloofwaardig geloof ik niet.

[00:41:54]

En dan zien we maar weer verschijnen. Uhm portfolio. Uhm, eerste portfolio bericht van het jaar. Geen transacties gedaan?

[00:42:01]

Nee. Portfolio waarde van 181.000 100 ook. Uhm ja. Da's volgens mij een euh, een lichte altijd maar volgens mij. Ja, 500 euro meer. Altijd. Hij is altijd Mipim. Ja dus nee. Een beetje al te hebben. OK.

[00:42:17]

Gaan we door naar de reviews? We heel veel hele leuke reviews en mailtjes en berichten gekregen, waaronder deze van Lara Romanov 5 sterren in de Apple Podcast app met de titel Deze podcast is goud waard. Dit wordt ook mijn eerste recensie over, schrijft ze. Ik ontdekte de podcast tijdens mijn zoektocht naar informatie over beginnen met beleggen. Ik ben al een stuk verder gekomen, maar niets haalt het bij deze laagdrempelige en fun hoorcolleges. Vooral de rollen die de twee hoost vertegenwoordigen.

[00:42:48]

Pim vertelt alles wat je moet weten en Milo vraagt alles wat je wilt vragen. Ben nu bij aflevering 16 en stukje bij beetje leer ik steeds meer. Heb in de Giro account en een oefen aandeel van Aegon gaat begin januari echt beginnen. Spannend en vooral heel leuk. Miljoenen Pym gaan ze door. Wat jullie doen is meer waard dan alle bedrijven in de S&P 500 bij elkaar.

[00:43:10]

Groetjes Lara Sliven.

[00:43:13]

Heel leuk kantoren. Klinkt een beetje raar, maar je went heel erg aan Ciccio brugjes. Want ja, dat klinkt heel raar, maar soms zo. Ziet er zo even bij stilstaan. T Is ja, vind ik. Ik vind het echt iets moois dat wij denk ik. Honderden, duizenden mensen en vooral onze generatiegenoten denk ik kennis laten maken met beleggen. Ja, als je dat gaat kijken over 30 40 jaar. Dat heeft zoveel impact. Ja, gewoon echt.

[00:43:36]

Ja zeg niet dat ze dat zonder ons niet hadden gedaan, maar we geven misschien een hoop mensen wel juist een zetje als ze precies ervoor nodig hebben zodat ze beginnen. Want als je eenmaal begint, dan stop je gewoon eigenlijk nooit meer zonder deze podcast. Had je dan begonnen? Nee, nee. En wanneer? Ja dan had je misschien over 5 of 10 jaar pas begonnen? Ja. Ja. En nu? Nee, helemaal nooit. En nu beleggen.

[00:43:56]

En ik denk ook dat je nu nooit meer gaat stoppen. Nee, denk je misschien in ene jaar wat meer inleg, want al meer stopt niet meer. Nee, ik denk dat dat is zo. En ja, zo iets waardevols.

[00:44:06]

Uhm, volgende regio is een hele lange. Dus ik ga me niet helemaal voorlezen. Ik ga een beetje selecteren. De titel is niet te oud om te starten met beleggen. Hallo Pim en Milou, met groeiende interesse ben ik jullie podcast aan het luisteren. Inmiddels ben ik bij aflevering zesentwintig heel leuk en informatief. Complimenten. Mijn 21 jarige zoon. Slimme jongen is al vanaf zijn 18de aan het beleggen. Ik had altijd het idee dat het niks voor mij was.

[00:44:29]

Sowieso veel te ingewikkeld. Maar dankzij jullie supergoede uitleg. Het lezen van een boek over starten met beleggen en allerlei artikelen op internet heb ik vandaag de stap gewaagd en heb ik een rekening geopend bij de Giro. Uitroepteken uitgekeken wordt deze maand 60 jaar. Alvast gefeliciteerd Marianne. En ze is nog van plan om langst leven, schrijft ze. Dus die horizon van tien jaar minstens, dat moet wel lukken. Uhm, ze kan heel leuk met haar zoon praten over haar beleggingen.

[00:44:57]

Dus nou ja, ook heel leuk om euh, om Marianne mee te kunnen nemen. Ja, leuk voor een belegger.

[00:45:03]

Ja ja, zeg ik ook nog eens dat er ook steeds meer mensen. Ik vind dit vind ik heel leuk om te horen. ZEIST Ook in een community, steeds meer met oudere mensen die allemaal een verglaasd iemand eenenzeventig. Oh ja, uh, ook 1 of 2. Een innemee community in een rjja dat gewoon heel leuk. Dat geeft wel aan om een de extreme motivatie om ook van dit jaar vol voor de pot gras te gaan zeker.

[00:45:23]

Ik kan me voorstellen wat gaan volgende week doen? Dat staat al heel lang op mijn lijstje. Heb ik eigenlijk elke keer vooruit geduwd? Het is het beleggen in vastgoed via Weeds en vastgoed, die sowieso steeds meer Umbar overgedragen gevraagd wordt. Kan ik daarin beleggen? En dat kan natuurlijk sowieso fysiek in vastgoed met een. Geen één nieuw huis kopen en je kan het ook heel mooi op de beurs doen. En dan beleg je bijvoorbeeld in huizen via een aandeel en dan vooral in Amerika.

[00:45:49]

Dan heb je er reeds. En dat zijn een speciale soort van status. En daar krijgen ze een belastingvoordeel, maar dan moeten ze wel een heel groot gedeelte van de omzet uitkeren. En de specifieke specifieke beleggingen. En daarom wil ik daar een losse aflevering over maken. En zo goed om te weten dat als je goed een goeie spreiding wil in je portefeuille, een stuk vastgoed, ook een sector waar je in kan zitten. Ja euh, maar vastgoed beoordeel je wat anders.

[00:46:14]

Ook in vastgoed in Europa. Dat is ook weer iets anders dan vastgoed. In Amerika heb je ook weer wat belastingvoordelen, dus daar kunnen we het over gaan hebben.

[00:46:23]

OK, lijkt me ook belangrijk. Laten we dat doen. En nee, dat is tijd. Investeer in je kennis en belegt met beleid.