Transcribe your podcast
[00:00:00]

Even een klein berichtje van de directie van John beleggende podcast voordat we beginnen met deze aflevering. Eind januari wordt de Gouden RadioRing uitgereikt en het lijkt Pym mij heel leuk om te winnen in de categorie podcast. Als het jou nou ook leuk lijkt dat wij winnen. Je hebt een momentje over, ga dan naar www. Punt Gouden RadioRing punten. NL en breng je stem uit. Je hebt tot vrijdag 15 januari alvast heel veel dank namens ons.

[00:00:30]

Deze podcast is 100 procent expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:39]

Dit is Jong Beleggen, de podcast. Ik ben Milow en ik ben Wim en we hebben het in deze aflevering over vastgoed.

[00:00:46]

Ja, de stenen, de stenen, inderdaad.

[00:00:49]

En een term, dat heet reeds. Dat staat voor Real Estate Investment Trust. Ja, alles over vertellen. Ja, ik heb een blik geworpen op je voorbereiding. Zag er ingewikkeld uit, maar valt mee.

[00:01:03]

Kopje boven cashflow dividend.

[00:01:05]

We hebben het over Alibaba en de nog steeds niet verschenen Jack Ma.

[00:01:09]

De groene golf. En ik heb weer transacties gedaan. En ik heb een grote ontdekking gedaan over iets in de kern selectie. Want altijd heel ingewikkeld. Ja, hoe weet je over een IETF in de kern selectie zit? Ik heb de gouden tip al interessant, nu intrigerend. Snel beginnen? Ja.

[00:01:40]

Ik bedoel, ik zie dat je nog geen ring om je vinger heb. Nee, dat klopt. Maar hou je van euh, van goud of zilver?

[00:01:48]

Jij hebt het denk ik over de Gouden RadioRing die te winnen valt. Binnenkort. We maken kans op de gouden podcasting h tandkas ring.

[00:01:56]

Ja, de titel van die verkiezing is de Gouden RadioRing, maar je kan dus ook op een podcast stemmen.

[00:02:01]

Ja, over een paar jaar heet het gewoon Gouden Podcast. Ging die op fights langzaam de ether uit?

[00:02:07]

Al even rustig aan. Jaja, dat is nog steeds ook gewoon mijn. Euh, mijn werk. Ja, de radio. Ja nee, nee, we gaan is heel belangrijk ja. Maar het is wel leuk dat er nu ook een podcast verkiezing doen. Want ja, podcasts zijn natuurlijk wel steeds belangrijker, lijkt de luisteraar steeds meer mensen. Ja, ik denk dat er heel veel podcasts zijn die meer bereik hebben en misschien ook wel meer naar geluisterd wordt dan bepaalde radio programma's.

[00:02:28]

Ja nou leuk. En wie weet winnen we wat. Zou jij je galajurk tevoorschijn halen en jij je pakken? Hoewel ik niet denk dat we daar live heen mogen dan als je uitgereikt wordt, het inderdaad gewoon een euh en meeting wordt. Maar je kunt er ook nog in pak zitten voor de show. Ja, dat kan natuurlijk ook. OK, we zullen zien dat ie t. Het gaat trouwens bij mij best wel goed op de. Op de beurs.

[00:02:50]

Ik. Ik dacht van na die capital bestorming. Ik weet niet wat dat uiteindelijk met euh ja, mijn SNMP 500 gaat doen. En de verwachtingen van hoe die euh hoe die bedrijven gaan presteren. Maar het gaat alleen maar beter. Ja, het is een euh. Ik denk dat heel veel mensen hier boos van staan te kijken. Het gaat eigenlijk alleen maar omhoog. Klein beetje vlak in december, een beetje schommelend omhoog. Maar nu is het weer weer omhoog.

[00:03:13]

En volgens mij staat bijna elke elke beurs op all time high van Amerika. Wel ja. En ja, ik kan me best wel voorstellen hoe veel mensen zich afvragen van hoe kan dat? Hoe kan dat wel? Want als je naar buiten kijkt, dan zie je alles in een lockdown. Je hoort overal dat een virus zich verspreidt. Natuurlijk, het vaccin komt er wel aan, maar dat ze nog een vertragende factor in Sidwell en zit wel in een bijzondere tijd.

[00:03:38]

Na een onrustige tijd ook die mensen met Bontes op een hoofd waar hoorns uitsteken ziet rondhuppelen, de meest onzinnige teksten hoort uitkramen.

[00:03:47]

Ja, ik ben. Wat ik wel een beetje las is dat de meeste mensen wel dachten dat na zo'n bestorming had dat effect zou hebben. Maar het lijkt mij dat het de markt eigenlijk immuun is voor voor alles wat er gebeurt. Ja, het zijn denk ik bijzondere tijden. Waar we nu begeven. Ik vind. Je kan het ook moeilijk in perspectief zetten dit Odé situatie. Nu ook allemaal all time high. Je ziet me aan alle kanten. Dat geldt naar plekken, stroom waar je denkt na.

[00:04:13]

Je ziet eigenlijk helemaal geen euh ja. De fundamentals daaronder kloppen gewoon helemaal niet. Zo was. Nou ja, gaan we zo bij het nieuws ook bijvoorbeeld Fastned gedenkt. Waar gaat dit heen? Ja, maar ook wel heel veel aandelen waar je helaas helemaal geen onderliggende waarde. Echt dat het niet vertegenwoordig met de onderliggende waarde. Kijk niet zover ik het kan zien, ook niet met de groei die de onderweg zei dat het een bubbel kunnen noemen. Bij bepaalde mag ik één ding een hekel aan hebben is dat.

[00:04:39]

Dat zie je ook op YouTube zo. Iedereen praat over de beurscrash in een bubbel, een soort van Okkerse weer een nieuwe all time high wordt, dan schieten de YouTubers en in de krantenkoppen met bubbels de grond uit. Elk jaar wordt kan je met een paar artikelen vinden of een YouTube machine die over een bubbel praten over crash en hebben. Natuurlijk, uiteindelijk heeft iemand een keer gelijk. Ik houd daar gewoon niet van over te praten. Euh, ik klinkt spannend, maar het blijft gewoon.

[00:05:06]

Dat wordt altijd gekeken naar de dotcom bubbel. En waar het echt helemaal instorten. Er zullen wel wat bubbeltjes ontstaan zo hier en daar in de markt. Maar dan bedenk ik moet je nemen in bepaalde hoeken denken en dat dat kan wel een keer klein beetje gecorrigeerd worden misschien. Ik denk dat het op zich allemaal wel meevalt. Denk als je gaat kijken hoe vaker over een crash in een bubbel gesproken is en hoe vaak het daadwerkelijk is gebeurd. Dat zegt de naar verhouding slaat het nergens op.

[00:05:33]

Bijna nooit voor. Het is ook niet heel gek als je een keer op all time high staat, dan ontstaat er altijd een correctie. Dus als je gaat kijken naar de afgelopen vijf Trejo de beurzen gaan ze niet in rechte lijn omhoog. Dus omhoog, beetje naar beneden omhoog, een beetje naar beneden en omhoog naar beneden. Dat gaat een beetje een golfbeweging in een soort van cyclus. Zonder Daelen geen pieken. Nee, het is dus altijd de piek is er altijd iets hoger dan de vorige daul en de een.

[00:05:56]

Na de piek komt een dal, maar die is weer hoger dan de vorige dag. En zo ga je eigenlijk op lange termijn omhoog.

[00:06:01]

Nee, zo voelt het inderdaad ook als ik naar mijn portfolio kijk en het bedrag dat erop staat. Het is telkens twee stapjes vooruit, een stapje terug.

[00:06:07]

Zo kan je dat dus ook gemiddeld gezien van de 10 dagen beursdagen naar 7. Is het in het groen, dus het gaat ook gewoon over het algemeen naar boven 2, bij 2, naar boven 2 en 1 naar beneden. Zo simpel gezegd dus. Het is niet heel gek dat je naar een all time haj en een cordia zoemde. Om hier een correctie ik wil niet snel spreken over een bubbel.

[00:06:26]

Hebben die vervelende YouTubers misschien een keer een correctie nodig? Bij deze jongens?

[00:06:30]

Ja en ja. Ik mogen daar natuurlijk over over praten als ze dat willen. Maar je merkt wel daardoor. Dat is heel YouTubers die door een algoritme dus dat scoort natuurlijk gewoon een stuk. Net als klikt beet het in de krant en zo die koppen die die trekken, andere mensen klikken en daardoor gaan andere zekerheden. Dit trekt de aandacht. Ga ik ook doen en voor je t weet US Open. YouTube. Je ziet alleen maar video's van beurskoers. Komt eraan of bewogen.

[00:06:55]

Zo zou werken natuurlijk een beetje als je vecht voor euh. Voor oogballen zijn werken kranten natuurlijk in principe ook als je vecht voor oogballen.

[00:07:03]

Mooi verwoord. Nee, klopt. Zo werkt het in de media jongens. Just do it ze maar beginnen. We gaan toch iets hebben over vastgoed beleggen? Ja, en specifiek over reeds. Maar laten we ze beginnen met beleggen in vastgoed. Dat is dus eigenlijk dat je een tweede huis koopt.

[00:07:19]

Naja, vastgoed is beter dan natuurlijk een woning, maar dat is natuurlijk nooit een winkelcentrum kopen. De eerste wat je denkt is een natuurlijke woning. Euh, omdat dat eigenlijk de grootste vastgoed categorie is natuurlijk. Maar voor woningen, urma en vastgoed moet je denken eigenlijk gewoon Astene. Ja, zo werd natuurlijk vroeger ook een beetje in de volksmond gezegd. Beleg geen stenen en in vastgoed, terwijl de meeste. De denk dat de meeste particuliere belegger denk ik in woningen mensen is die wat ouder zijn en die eigenlijk helemaal niet van de beurs houden, denken dat van vroeger uit altijd al is.

[00:07:51]

Dan koop je begrijpende tweede woning met je huis op afbetaald. En dan neem je een hypotheek op je eerste huis. En dan krijg je natuurlijk Kerstmis vrij en daar koop je een tweede huis van, waardoor je dus nooit aan een vreemde hypotheek moet nemen. Maar dan kan je gewoon een hypotheek nemen waar je in woont natuurlijk. Fischer fiscaal veel voordeliger en veel goedkoper. Of je koopt een tweede woning voor je dochter of zoon die gaat studeren ofzo. Dat is wel iets wat van vroeger uit denk ik wel al bekend is, maar pakte de heren die echt in vastgoed beleggen in de vorm van kantoren of winkelcentra.

[00:08:23]

Dat komt eigenlijk niet echt voor. Nee, want wie je dan praat je over veel grotere bedragen?

[00:08:28]

Ja. En dan zou je dus als particulier persoon een heel kantoor moeten kopen. Ja, een heel gebouw. Ja ja, nee, dat is toch niet echt een kantoortje kopen in een kantoorpand?

[00:08:39]

Nee, maar even dan nog terug naar woning. Heb jij wel eens aan gedacht om nog een tweede huis te kopen? Bedoel je? Ja, nou ja.

[00:08:46]

Nee, ja, nee zeker. Dat is natuurlijk. Als we helemaal teruggaan waar de podcast begon, zou ik daarvoor nog wat Duqu verveeld gezeten met vermogensbeheerders, met mensen die ook een bedrijf verkocht hebben. Ja, je kan je in één keer kapitaal en dan moet je wat mee en ga je niet op je spaarrekening laten staan. Als je niet direct een bestemming hebt om te investeren in een nieuw bedrijf of iets. Dan moet je toch wat mee doen? Euh ja, dan ga je tuurlijk alle categorieën langs.

[00:09:11]

Dus je hebt natuurlijk wel vastgoed overwogen. En uhm nou ja, er zijn. Het heeft voordelen en nadelen, zoals natuurlijk elke soort van Essed categorie. Maar het grootste nadeel is dat je dat je short van je leercurve is. Heel laag vind ik. Omdat je namelijk als je om wil leren moet je het vaker doen. Dus ik denk dat je eerste huis je koopt, maak je veel meer fouten in een derde huis, maar je komt niet zo snel op je derde huis.

[00:09:34]

Het duurt heel lang. Beleggen gaat je leercurve veel sneller en andere dingen zit je. En je hebt moet best wel minimaal 30 procent meenemen. Hoe bedoel je nou? Als je een huis wil kopen voorbeeld van 3 ton, dan kan je maar Wilmotte a 2 ton 2:20 financieren. Dan moet je zelf ongeveer een ton meenemen en je moet echt de straat op. Je moet echt. Je kan niet vanaf je computer doen. Je moet wijken gaan verkennen. Je moet huizen bezoeken en je hebt te maken met huurders natuurlijk.

[00:10:03]

Dus dat zijn er. Dat is een kant van van vastgoed die die voor mij minder interessant is. Een voordeel is nu wel dat je met een hefboom kan beleggen en dat kan met aandelen veel moeilijker dan hefboom eindigen. Nou, dan zit je als je bijvoorbeeld een huis koopt voor 30 procent en dan lenen die andere 70 procent en daar betaal je in een paar procent rente op. Maar dat kan als je een rendement van acht procent hebt. Dan heb je dus een hefboom, omdat je op die geld op het geleende geld meer rendement haalt dan je daadwerkelijk aan rente betaalt.

[00:10:33]

Ze hebben een hefboom, dus dan ben je eigenlijk een belegger met geleend geld. Maar dat is in vastgoed heel normaal, omdat je namelijk een huis als onderpand hebt. En die fluctueert niet zoveel in waarde. Dus jij bent niet echt met geleend geld aan beleggen, want je bent wel met geleend geld beleggen, maar je hebt. Je hebt een onderpand dat veel meer waardevaste is en dat kan beginnen met wel 30 procent zakken. Alleen dat heeft is geen probleem zolang je t niet verkoopt en mijn aandelen weer elke dag kijk.

[00:11:00]

En als het dan 10 procent en meer dan 10 procent in me naar boven en dan kan. Dat kan je daarop handelen? Ja dan natuurlijk. Kan een voordeel het huwelijk credit. Dus als je geld wil kan je gewoon Einse uithalen. Kan je bij vastgoed tuurlijk niet beleggen in aandelen? Is flexibeler, veel flexibeler en kan zo met kleinere bedragen. Je kan al starten met 50 euro. Dat kan natuurlijk niet met vastgoed. Ja, als je toch in vastgoed wil beleggen.

[00:11:21]

Maar ik denk wel vastgoed. Mensen geloven daar echt in, die houden. Daarvan is dan vaststaan wie het is. Het is anders dan een bedrijf en misschien ook een simpeler bedrijf. In principe een vastgoedbedrijf zijn het ook heel veel mogelijkheden om te beleggen in vastgoed. En vooral in Amerika is dat een. Daar moet iedereen voor zijn eigen pensioen zorgen over zouden oude dag. Daar zit eigenlijk vrij normaal veel standaard om in vastgoed te beleggen. En vooral voor de mensen die voor hun pensioen zitten en voor hun inkomen.

[00:11:48]

Ja, omdat beleggen in vastgoed zorgt voor huurinkomsten. In welke vorm dan ook. Het geeft zulke huurinkomsten dus de prijs van een pand. Dat kan heen en weer gaan over tijd. Maar de huur, die blijft vaak gelijk en die wordt soms zelfs elk jaar geïndexeerd met de inflatie. Een bedrijf kan dus qua waarde verschillen, maar omdat de cashflow elk jaar gelijk blijft of zelfs elk jaar verhoogd kan worden. Want deflatie. Dat zijn de inkomsten uit huur de kassa.

[00:12:14]

Dan heb je dus een. Is er dus een hele veilige belegging. Wat je als A als aandeelhouder dus altijd structureel inkomen uitgekeerd? En wat de waarde van het huis of het pand ook doet? Ja, en dat is dus een heel fijne vorm van beleggen. Als je je inkomen nodig hebt, bijvoorbeeld voor pensioen, is het. Wil je een inkomen hebben, dan is vastgoed natuurlijk een heel fijne voor. Omdat het een vaste cashflow heeft, maar dan hoef je dus niet het hele huis te kopen neem ik aan dan man.

[00:12:39]

Je hebt dus jou. Dit is een andere vorm van beleggen dan een huis kopen.

[00:12:44]

Ja, dit is eigenlijk wat je eigenlijk bedoeld is. Er is een B. We hebben in Nederland een aantal Burgman die de vastgoedbedrijven Wereldhave, Unibail-Rodamco, Westfield, Vastned en Eurocommercial Properties. Ze zijn wel allemaal gefocust op winkelcentra. Ja, dan maakt het gelijk natuurlijk wat minder interessant. Want ja, winkelcentra, wil je daar nou echt in beleggen? Dus ik kan jouw vraag. Hoe vaak ga je naar Winkel vergeleken met vijf jaar geleden? Ja, nu natuurlijk helemaal niet.

[00:13:10]

Nee, nu helemaal niet. Nee. Maar over het algemeen gezien na de lockdown tegen procent. Ja, nou wat minder dan hoe je vroeger denk ik. Ja euh shit. Winkelvastgoed wordt langzaam minder interessant. Jamin en Santander denkt dat de.

[00:13:24]

Maar maakt het niet uit. Want die bedrijven die daar zitten, de winkels die daar zitten, die betalen toch huur? Ja, maar je ziet wel dat er steeds meer leegstand is en dat de winkels de grote winkels langzaam verdwijnen zoals de V&D. De winkelcentra zijn ze denk ik op lange termijn misschien een iets minder vaste vastgoedbeleggingen? Ja, en dan hebben we ook in België. We hebben het al zover gehad. Belgie kende heel veel vastgoed fondsen. Ook België is natuurlijk helemaal niet technologisch gefocust.

[00:13:49]

Dat hebben natuurlijk besproken ook. Maar vastgoed fondsen, daar houden ze wel van. En daar zit ook een hele grote. Dat heet volgens mij A2DP, dat Warehouses De Pauw. En ja, dat zie je als een soort van distributiecentrum. Volgens mij een logistiek centrum. En dat is natuurlijk nu in één boeman in de Bol.com en Amazon's. Die moeten ergens. Dat zijn die dozen in het landschap. Ja, precies. En dat is natuurlijk juist weer een hele interessante vastgoedbelegger.

[00:14:16]

Want je hebt als het gaat over type belegger, heb je dan winkelcentra, kantoren, logistiek, meer industrieterreinen en je hebt woningen en je hebt zorg. En dat zie je wel. In Amerika zijn de ziekenhuizen dus seniore. Huizen, ziekenhuizen en zorginstellingen is ook wel een veilige belegging lijkt me wat dat betreft.

[00:14:34]

Ja, dat is in Amerika zo populair. Daar zit alles commercieel, dus zorg ook. Ja, er zijn heel veel wheat die in de zorg zitten in Amerika omdat het gaat. Is ook logisch. De vergrijzing komt er aan en jij zegt nu reeds.

[00:14:47]

Maar we hebben het nu over reeds, dus dat zijn vastgoedbedrijven. Ja dan misschien moeten we er nog even op induiken. Ja, een reet is eigenlijk een. Het is gewoon een. Het is een vastgoedbedrijf, maar we noemen het een Wheat, omdat het namelijk dan ook vertelt dat het bepaalde voordelen heeft en bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf zoals Wereldhave. Dat is ook een vastgoedbedrijf, maar dat doen we er geen reet om. Read staat eigenlijk voor dat het bepaalde belastingvoordelen in Amerika ook.

[00:15:14]

Dus moet het een Amerikaanse moeder, een Amerikaanse ok. In Amerika hebben ze namelijk een bepaalde regeling, een belastingvoordeel dat als je voor 75 procent van je vermogen in het fonds zit in een vastgoed en je je in je weerkeert 90 procent van je cashflow je winsten uit als dividend. Dan heb je een bepaalde status en dan hoef je dus over je behaalde winst geen vennootschapsbelasting te betalen. Als het bedrijf ja men. Dit is een bepaalde regeling die gemaakt is door president Eisenhower in 1960 en hierdoor zijn er onwijs veel reeds in Amerika dus het dataverkeer.

[00:15:55]

Wat jij naar je het vastgoed? Dan komt huurinkomsten winnen, dus noem je dan cashflow. Als je dat voor 90 procent uitkeert aan je aandeelhouders krijg je zoveel belastingvoordelen. Dus alle bedrijven die heel veel vastgoed hebben meer dan 65 procent kiezen daar natuurlijk ook voor. Waardoor natuurlijk. Je hebt een heel hoog dividend percentage daardoor, waardoor natuurlijk een heel interessante belegging is voor particulieren.

[00:16:20]

Ja, maar waarom heeft ook een hoog dividend percentage duiken? Als een bedrijf winst uitkeert noemen we dat dividend. Ja kijk bijvoorbeeld een Coca Cola of Michell die kirt of 3 4procent dividend uit. Ja, en die keren ongeveer 50 procent van de winst uit. Doe je dan op. Bradshaw en de rest investeerden ze in het bedrijf, maar nu reeds 90 procent die 9.2, dus dan kan je nu al kan je al raden dat de dividend percentage veel hoger is.

[00:16:48]

Het is voor Nederlanders eigenlijk nog gunstiger om dan namelijk in Amerika. Daar betaal je over je ontvangen dividend inkomstenbelasting. Ja nou zeg dat je 100 euro dividend ontvangt. En je hebt een inkomst belasting van 30 procent. Dan betaal je daar 30 procent belasting over of over dividend. Nou, wij hebben dat in Nederland niet, maar we betalen geen inkomstenbelasting over dividend, maar betalen over je ontvangen dividend dividend belasting. Ja 15 procent in Amerika. En wij hebben we is 30 procent.

[00:17:19]

Maar we hebben een regeling met Amerika dat zij 15 procent hebben en hebben daar ook nog eens het voordeel dat wij 15 procent betalen over dividendbelasting. Maar dan kunnen we weer verrekenen met ons vermogens heffing dus. Voor Nederlanders is het extreem gunstig om te beleggen in redes en ik denk ook wel dat ik ook langzaam een beetje lees. Het komt nu ook wel een beetje op. Ik denk dat Breach vooral voor heel veel mensen die wij zelf, onze luisteraars en ik mensen en wijzelf zijn nog vrij jong.

[00:17:48]

Dus wij hebben iets minder behoefte aan een heel stabiel inkomen voor sowieso dividend inkomen. Maar ik denk dat als wij allemaal wat ouder worden en langzaam wat defensive willen gaan, er wat meer inkomen daaruit wil hebben uit ons vermogen. Dan is de kans dat je langzaam naar week verschuift helemaal niet gek. Je ziet ook arken in alle dividend. Portefeuilles zit gewoon heel groot gedeelte reeds.

[00:18:11]

Ja ok. En wat is dan het rendement wat daar uitkomt?

[00:18:15]

Wij hebben heel veel, kwam daar, stak de op over een lijstje met wat voor wie Scholma heb. Maar er zijn Richey van iets meer opgezet als een bedrijf. En ja, die zorg dat ook ook nog koerswinsten hebben. Je hebt een combinatie tussen dividend en koerswinst. Maar je hebt ook veel meer reais. Die zijn wel veel minder bekend, want dat zijn minder soort bedrijven. Maar dat zijn eigenlijk gewoon partijen die zich bijna geen geen management inhoudt. Die zijn ze allemaal heel summier.

[00:18:41]

Die hebben gewoon heel veel vastgoed. Is gewoon een fonds opgericht waar heel veel geld op gaat. Heel klein managementteam. Die kopen vastgoed en beheren dat. En dan wordt de huurinkomsten van uitgehold. En dat wordt dan weer gelijk weer alle. Ze worden eigenlijk gewoon verdeeld over over alles. Alle aandeelhouders en het management is sociaal meer, dus die behouden blijft heel weinig over aan de strijkstok, waardoor eigenlijk bijna alle winsten uit de huur gewoon direct doorverwees naar aandeelhouders.

[00:19:06]

En dat er eigenlijk geen helemaal geen bekende bedrijven. Die maken geen reclame, die positioneren zich niet. Dat zijn natuurlijk hele zij een beetje tussenstations ja. Maar dat zorgt ervoor dat je ze als particulier dus kan beleggen in vastgoed. Ja. Maar er zijn heel veel reade die er prima tussen de acht, soms zelfs twaalf procent uitkeren per jaar dividend. En er zijn wel hele specifieke reden. En dat zijn wel de rit die eigenlijk bijna niemand kent. Maar Amerika kent echt echt Moises veel read.

[00:19:35]

En ik ben ook een boek aan het lezen nu die in dat beetje beter beleggen dan een bank. Mentioned mee begonnen, dus ik kan er nog niet. Ik ga misschien binnenkort wat verder vertellen, maar daar gaat eigenlijk dat over dat je zo simpel gezegd is. De schrijver is, heeft in Amerika gewoond, heeft daar gezien dat hij of vrienden van hem beleggen in in heel erg hoog dividend. Fondsen als inkomen voor een pensioen. Maar die zijn heel erg zo gefocust op de Amerikaanse markt.

[00:20:02]

Zo eigenlijk specifiek dat het eigenlijk niemand ze kent. In Nederland is het helemaal niet bekend en wij kennen eigenlijk alleen de reeks die heel bekend zijn. En die ook weer promotie maken, reclame maken. En hij heeft het eigenlijk dat concept een beetje naar Nederland gebracht. En hij legt ook uit wat voor type reeksen zijn. Ja, maar eens tussen de 8 en 12 procent is prima te doen. Je moet wel rekening houden dat als je het doet dat je als natuurlijk een keer tegenvalt.

[00:20:26]

Economisch dan kan het zo zijn dat er een paar huurders tunica betalen en zo. En dan wil niet zeggen dat dan de dividend iets misschien wel iets naar beneden gaat met 1 2 procent. Alleen dat heeft heel veel effect op de koers. Ja, mensen schrikken ervan en mensen gaan gelijk het aandeel verkopen waardoor de koers naar beneden gaat. Maar je moet net als bij woningen moet je een beetje zo zien dat je je hebt, je cashflow en je hebt de waarde van je woning en de waarde van je woning gaat dingen heen en weer.

[00:20:51]

En dat moet je zien als de koers. Dus de koers van een A van zo'n 5 gaat vaak ook heen en weer. Maar dat is dus niet zo erg. En nee, maar dat is wel heel moeilijk omdat je als je nou ook inlogt bij de Giro en je hebt bijvoorbeeld 10 procent dividend van een jaar, maar gaat Koeistraat 20 cent. Daarmee sta je in de min 10 cent in de min. OK. En dat is voor heel veel mensen heel moeilijk.

[00:21:10]

Hoe ga je daar mee om? Ja, dat is niet te accepteren. Bijna? Nee dus. Je ziet. Ik heb. Maar je ziet wel een verschil namelijk. Want 20 procent koersverlies. Maar je houdt wel gewoon je team zit kerstvrouw. Dat je een jaar daarvoor ook al had is in principe prima, want je hebt groei. Je hebt gewoon je inkomen en daarvoor beleggen. De kans is dan heel groot dat natuurlijk die koers op Boum geluk gewoon weer gaat herstellen, zolang je maar je kerstvrouw houdt.

[00:21:35]

Dus dat zijn ideale vormen van. Als je bezig. Met inkomen in plaats van met vermogensopbouw. Als je vermogensopbouw doet en waar ik eigenlijk in zit en ik alle luisteraars natuurlijk een beetje krom om 10% inkomsten te hebben, maar 20 procent koersverlies en onderaan de streep is je vermogen minder waard geworden.

[00:21:54]

Ik vind wel ingewikkeld. Nou kijk. Ja, ik ben ligt er waarschijnlijk aan mij hoor. Maar wat vind je ingewikkeld? Nou net zeg je dat het lucratief is. Terwijl hadden we het over euh dividend? Euh percentage wat achter dat 12 procent is? En nu is het als de koers daalt dan euh. Maar ja, ik snap het niet meer.

[00:22:16]

En je moet dan een beetje in perspectief zeggen dit Tim, dus dit type. Die zich inzet. Katrien deze type kan voor bepaalde situaties heel interessant zijn dus eigenlijk. En dit is misschien minder interessant voor voor de meeste mensen nu. Omdat we denken nu allemaal in een leven zitten waar we vermogensopbouw willen doen en ons meer minder willen focussen op inkomen. Dus het is misschien nu minder interessant, maar dit is wel een soort categorie dat heel groot is. En dat wel interessant om te weten hoe dat precies werkt.

[00:22:46]

En als je langzaam naar meer inkomen wil gaan, dan is dit wel een categorie waar je op lange termijn naartoe kan werken. OK. JP Morgan doet al jaarlijks zo'n asset management onderzoek, een hele bekende. Dan kan je het rapport moet. Jammaers is wel leuk om die zich vrij recent uitgekomen van 2002 20 zijn. Maak een overzicht van allerlei trends die er gaande zijn en categoriseren ook sets van hoe ze de performance van de afgelopen tijd, afgelopen jaar, de afgelopen tijd.

[00:23:14]

Daar hebben ze ook al in de grafiek en met de 20 jaarlijkse return van. Per categorie is per categorie. En daar staat reeds structureel op n. Op welk jaar je oppakt, of je nou van 20, 19, 18 17 pakt staat reeds altijd op 1 en die staat altijd met een gemiddeld rendement in 20 jaar tijd gerealiseerd tussen de 9 en 10. Vaak weet je hoge belagen in de 9. Ja en als je dat vergelijkt met Smappee komt de Zebina natuurlijk niet aan.

[00:23:45]

Nee dus dat Miyako zit op de 6 ofzo? Ja, ben jij iets? Ja, bijna 6 jaar. Ja ja, in de afgelopen 20 jaar. Dus dat is wel een euh ja, dat valt wel op. Want wie het toch over het algemeen dus vastgoed nou echt heel erg goed doet in Amerika is dat daardoor ook een hele nederlaag. Of voor heel veel mensen die het pensioen beleggen. Of liever beleggen voor inkomen. Een hele belangrijke categorie.

[00:24:09]

Precies dus. Ik heb dan met een ETF. Met de S&P500 heb ik bijna 6 procent rendement, maar daarmee bouw vermogen op. Met een breed kun je 8 procent rendement hebben, maar dat krijg je als dividend en het dividend. We hebben dik dividend al eerder besproken. Of je nou een Coca Cola Antwerpen of een Shell aandeel kreeg ook dividend van ja. Alleen omdat een Shell of Coca Cola. Dat is een bedrijf en een bedrijf die er natuurlijk een beetje gezond euh.

[00:24:36]

Niet meer dan 70 procent uit 5 procent van die liep misschien nog wel lager, want dan hou je nog het geld over om je bedrijf te runnen. Ja, en om je om investeringen te doen en om je concurrentiepositie te houden. Waardoor je dus eigenlijk altijd de combinatie tussen koers, groei en dividend. Dat vind ik ook prima, maar een een vastgoedbedrijf zoals reed het Shell hiervoor? Ik heb een een vastgoedbedrijf en ik heb een heel groot appartementencomplex met 120 woningen.

[00:25:02]

Als praktiseert kan je dat nooit kopen. Maar als ik zeg tegen dan laten we nu met de 200 40 man daarin investeren. Dan hebben we allemaal even van half appartement met misschien met nog een ex én iemand in dienst, een conciërge of een klusjesman. Zou ik prima dat complete appartementencomplex kunnen runnen. Dus dit is natuurlijk extreem efficiënt. Hebben we twee mensen die in beheer doen van 120 woningen, dus ook veel efficiënter dan wat iedereen een losse woning koopt en zelf het beheer doet.

[00:25:30]

Die efficiëntie is natuurlijk heel gunstig, waardoor eigenlijk al het geld dat binnenkomt. Dat kan ook. Daar kan ik gelijk met een ander, want je hoeft niet door te investeren. Je hoeft niet je concurrentiepositie vast te houden. Je hoeft eigenlijk alleen maar je hoeft bijna niet te ondernemen. Nee, precies te beginnen wat de puzzelstukjes op de markt is. Daarmee is het een hele interessante belegging voor inkomen, want je kan ook nog eens de huur dat vaak letterlijk geregeld.

[00:25:53]

Kan je je hier corrigeerden op inflatie? Ja, vooral mensen die met pensioen zijn. Die wil natuurlijk uit zorg dat ze hun koopkracht behouden. Ja, dat je niet gaat Integra. Niet dat als je bereid met 30 m siiw bent, dat je na 30 jaar maar de helft kan kopen. Daarom is dit een hele interessante vorm. Ik snap het. En dan moet ik eigenlijk maar één ding even over je vertellen voordat we naar een voorbeeld bedrijven gaan als het gaat om een reeds en van vastgoedbedrijven.

[00:26:17]

En dan moet je ze eigenlijk anders waarderen. We kennen natuurlijk heel erg de de Peyragudes. De koers winstverhouding, dat is de koers. Vergeleken met de winst. En dan heb je een ratio een verhouding en dan kan je dat afzet tegen je concurrenten. En dan heb je ook een soort van gemiddelde. Dus de gemiddelde is dan volgt 15 A waar. De afgelopen tijd is nu een stuk. Hoog, maar je kan dus ook zeggen we vergelijken bijvoorbeeld een Pepsi met Coca Cola, dan kunnen we zien wie op dat moment goedkoper is qua niet helemaal niet gelijker fundamentele analyse, maar het is een startin startpunt om te kijken hoeveel keer de winst betaal.

[00:26:50]

Ja, maar dat werkt natuurlijk helemaal niet met met vastgoedbedrijven. Want de winsten? Die verschillen heel erg. Want als je een zegt een miljard aan panden beheert en de panden, die moet je elk jaar wordt hier op je balans. En het is bijvoorbeeld nu Korona en dan ga je de panden afwaarderen. Dan neem je daar waardering mee. Maar dan ga je een Mac in één keer heel veel verlies. Zo kom je onderaan de streep. Heb je gewoon verlies, maar je het gaat uiteindelijk om de cashflow.

[00:27:15]

Die de waarde van die panden kunnen door de jaren heen wel fluctueren, maar dat maakt helemaal niet uit zolang de cashflow maar op peil blijft. Dan gaat het prima. Dus we hebben daar een andere methode voor. Een beetje pho. Ze hadden eigenlijk voor funds from operations en dat houden eigenlijk evenveel plots gezegd. Niets van de cashflow. Dus wat is de cashflow versus de de koers? Ja, en dan heb je ook nog de adjusted fans van operations dat zo'n a ffo.

[00:27:41]

En dat dan een aangepaste vorm. Die is iets uitgebreider en meer boekhoudkundig ook. Maar je ziet meestal de info. En dat zit je dan eigenlijk af tegen de tegen de prijs en heb je dan presto en favo. Ik heb ook een voorbeeld op de website gezet dat ze als je naar een chique alpha gaat, dan zie je ook als je naar vastgoedfondsen shop plaats van p roadshows zie je foto en ook CRISPR verval. Ja, en wat je nou moet weten is dat de gemiddelde in Amerika een afgelopen tijd ligt tussen de 16 en 18.

[00:28:12]

Ook qua ratio. Net als sorry dat ik vertelt dat de Pierres show van zijn de gemiddelde SNMB bedrijf in de afgelopen 15 was. Ligt dat bij vastgoed tussen de 16 en 18? Dit moet je wel een beetje weten, want als je vast weet gaat vergelijken kan je dat een beetje. Als Rich eerste instantie een richtlijn pakken van is een bedrijf een beetje? Is dat duur of goedkoop? Precies daar moet je wel even op letten. Op de website heb ik ook een linkje gezet er naartoe en een om gecirkeld.

[00:28:38]

Maar waar dat dan staat op schikkingen alfa over en even dat ze van mij begrepen.

[00:28:42]

Maar hoe hoger dan die ratio is, hoe duurder goedkeurde.

[00:28:47]

Want er is eigenlijk niets met koers winstverhouding als. Hoe hoger het getal is, hoe duurder het verhoudingsgewijze is. Dus hoe ja, hoe vaker je de winst betaalt. En je wil het liefst natuurlijk zo min mogelijk de winst betalen. Ja, ze en misschien nog wel wat leuk om nog even te noemen de dat je de bekende Amerikaanse reed. Ik heb er zelf natuurlijk een paar. Ik heb dit door Reality Trust, dus een datacenter. Ik heb vooral reacties die zijn dat zijn meer bedrijven achtig dan echte.

[00:29:18]

De rede die ik net omschreef als die zijn puur gericht op inkomen. Die zijn ook heel moeilijk te vinden. Voor Nederlanders moet ik echt wel goed gaan speuren.

[00:29:26]

Die bedrijven die jij hebt, die zijn wat bekende. Ja, dat zijn eigenlijk de bekende reacties. En dat zijn dan meer bedrijven. Daardoor kan je ze natuurlijk ook. En een nadeel vind ik erg. Vooral in Nederland is vastgoed van winkelcentra, winkelcentra vind ik, net als hij. Ja, dus dan maar ga je toch al snel in. In meer logistiek zitten misschien meer woningen en woningen. In Nederland heb je niks aan doen alle woningcorporaties. In Duitsland zitten wel een aantal vastgoed bedrijven die in woningen zitten.

[00:29:53]

België is heel bekend met vastgoed, dus als je vast gebruikt moet je ze in Belgie kijken. Zit er heel veel. Daar heb je ook logistiek zitten. Maar ik heb dan een aantal in Amerika op een rijtje. Zet ook op de website waar waarvan jij nou? Daar kan je mee beginnen om eens te kijken of het bij je past. De meesten zitten een beetje tussen de serie en de zes procent dividend. En dan moet je denken aan reality.

[00:30:16]

Dit zou relatief trage datacenter zijn, maar een politiek Rubus vastgoed in winkelcentra en verdere reality investment trust. En dan is een winkelcentrum waar dat kind bijvoorbeeld al 28 jaar op rij dividend uit dat dividend ook verhoogd. Ook dat is best veel 28 jaar en heb je dus gewoon twee crisissen meegemaakt en nog steeds dividend. En daar gaan we het ook volgende week over hebben. Over dividend, aristocrate en Kings. En dat gaat over hoeveel jaar op rij heb je je dividend verhoogd?

[00:30:46]

Dus als je door een bepaalde crisis en je dividend valt, betekent wel dat je je bedrijf al goed rend?

[00:30:52]

Ben je dan wel een aristocraat dan wel een koning? Ja dus. En bijvoorbeeld een ritje in kamt korps. Misschien de meest bekende, die heb ik zelf ook. Uh, en LTC Propertize seniorenwoningen dan wel trouwens ook. Zit ook in de zorg en heb je voor Stor Geppetto commerciële panden. Zo heb ik een aantal opgezet waar je even naar kan kijken als je als je reet wil doen. En je hebt ook vastgoed IETF. Oh, en er zijn er ook heel veel van.

[00:31:18]

En naar voorbeeld van EK Nederlandse van EK in Kiev die even de Global Real Estate IETF uit de kern selectie. Spreiding over de hele wereld Azië, Amerika, Europa. Ze hebben je gewoon een hele letterlijk een vastgoedportefeuille over de hele wereld verspreid. Rendement. Je weet dat ik van cijfers houden. Volgens mij zit daar een. Vierenhalf procent dividend rendement op. Ook als je vastgoed wil, maar je wil niet specifiek in een fonds zitten en je wil ook spreiding over alle types.

[00:31:46]

En dan is een initiatief natuurlijk een hele ideaal. Maar je hebt iets gezegd in alleen maar woekerend of alleen maar dispute. Maar je hebt ook voor ETF's in allerlei type vastgoed, dus met een RTF kan je je lol op. Euh, vertel mij wat je nog nog vragen over vastgoed en weet ja duizend.

[00:32:05]

Maar daar hebben we denk ik geen tijd voor. Ik vond het uiteindelijk. Ik heb wel het idee dat ik het begrijp.

[00:32:11]

Ik denk dat vooral veel mensen misschien niet direct aan de orde is. Maar ja, ik vind met beleggen dat je. Soms moet je ook gewoon heel veel dingen weten. Nu nog niet zo relevant is dat je dat op een later stadium weet dat het misschien wel relevant kan zijn en dat je ook een breder perspectief krijgt. Wat er allemaal voor aanbod.

[00:32:28]

En dan had ik ook nog iets trouwens. Dat heeft niet helemaal met het onderwerp te maken, maar is wel interessant. Ik heb een ontdekking gedaan. Ik zat later een beetje te kijken van ook welke items wil ik nog meer? Ik heb nu in China een tfv erbij genomen. Maar toen keek ik op die lijst. Dat is een pdf die gewoon circuleert. En daar staan alle items opgesomd die in de kern selectie herschilderd zijn. Ik dacht van ha.

[00:32:51]

Volgens mij is die lijst niet helemaal compleet, want uiteindelijk heb ik in China iets afgenomen. En de selectie zit, maar die staat niet op die lijst. Ik dacht is die lijst wel compleet? Die is dus niet compleet? Het is een lijst.

[00:33:04]

O ja, nou ja, dat ik. En het is onwijs onhandig. Ik vind die pdf rechten heel snel.

[00:33:10]

Inderdaad. Je kan de uren naar kijken en dan snap ik nog steeds niet wat er heel onhandig. Nee dus. Ik heb het opgelost wat je kan doen om te kijken of een of een IETF in de kern selectie zit. Ga je in de Giro naar upproducten? Ga je naar checkers, dus dat zijn iets. En dan kun je bij soort selecteren via dat dat de dop daar een minuutje checkers en tussen haakjes achter gratis. Dat is dan de kern selectie.

[00:33:37]

Dat zijn de items in de selectie zitten heel handig.

[00:33:39]

Ik zie dat je ook nog gelijk een volledige naam uitgeschreven krijgt. Da's natuurlijk gelijk. Al tien keer handiger dan die afkorting die in die PDF staat. En dan kan je gelijk een en door Lick klikken natuurlijk naar die in plaats van de nummer copy Russisch.

[00:33:53]

En inderdaad dat ik zit gewoon met die nummertjes te typen en dan typische daarna overhad. Ik zit een heel ingewikkeld. Dus dit is veel en veel handiger ook eigenlijk veel logischer dan op die lijst kijken. Wat een goeie tip. Ja, ik denk dat heel veel mensen dit niet wisten dus, want in de community zie ik iedereen altijd rond sleuren met die pdf. Ik denk niet dat mensen dit wisten. Nee nou graag gedaan jongens. Uhm. Zullen we dan maar naar de PDT dit jaar?

[00:34:16]

Alleen laten we gaan. Vertel. We hebben het vorige week gehad over die data. Ik moet wel zeggen het is echt. Dat is echt fantastisch. Hiermee word ik dus met mijn makkers. Hart gaat hier sneller van kloppen. Dit. Ja, ik vind het gewoon prachtig dat je data haalt. Het virus kan de en misschien straks vijf of misschien wel 10 in de toekomst. Dat is allemaal mogelijk. Brengen we allemaal bij mekaar, dan maken we doen we dan een mijner.

[00:34:39]

Dus we willen bijvoorbeeld het dividend percentage van een bepaald aandeel. En dan kunnen we straks perche specifieke bron aangeven dat ie van die bron dividend percentage moet pakken van een andere bron. Pak je de locatie van andere broekpakken in de sector. We kunnen zelfs in de toekomst dat dezelfde gebruiken. De community die hen laat dan de aandelen in. En als een aandeel prijzen of een sector of een noem een metric, ja dan. Als die niet klopt, dan kan de gebruiker er op klikken.

[00:35:08]

Dat zijn plannen in de toekomst van. Dit klopt niet. En dan krijgt je dus een suggestie van alle andere databronnen. Van welk klopte dan toevallig eentje? Wel ja, en dan kan die hem dus zelf corrigeren. En dan slaan wij dat op als standaard dat we in de toekomst dat is aan iedereen serveren. En zo kunnen wij dus gebruik maken van de inzichten van alle vrienden om onze dataset compleet te krijgen. Dan plukken we dus per bedrijf. Van elke daad zit een ander iets dat die mapping.

[00:35:36]

Dat is echt fantastisch.

[00:35:37]

Ik zou gewoon heel blij van. Dit is gewoon de.

[00:35:42]

Dit is gewoon de key van een mega goed product maken.

[00:35:46]

Gewoon letterlijk. De palen die we in de grond slaan om dit product op te bouwen. Ja ja, als je data kwaliteit niet goed is dan heb je gewoon helemaal niks aan product. Nee, dat goed. Ja, heel goed hoor ik heel blij mee. Ja, en ik wil misschien nog iets anders daarbij zeggen. En dat is dat we nu iets gedi zijn te hebben. Normaal laat ik haar claim verder alleen wat we gebouwd hebben, maar we hebben nu ook de handmatige invoeren die zijn.

[00:36:08]

We hebben we eerst alleen maar een import gemaakt voor de Giro. En we willen ook graag andere brokers ondersteunen. Ja ja, we kunnen wel heel specifiek voor elke broker importen maken, maar dan duurt het heel lang voordat we alle brokers ondersteunen. Ze hebben nu gezegd we gaan eerst een handmatige import maken, kan iedereen in ieder geval de tour gebruiken. En dan gaan we dan later weer de import marken voorzien voor specifieke brokers. Wat hebben we nu gedaan?

[00:36:30]

Zijn waar voor alle vrienden zeggen? Kijk even in de Quinty geeft even feedback op wat we. Is dat volledig? Ja, zodat we, zodat we dat kunnen, we gaan bouwen? Ja, over vrienden van de CEO gesproken. We hebben nu weer een hoop nieuwe bijgekregen. Zoveel zelfs dat ik ze niet kan opnoemen. Allemaal helaas. Ik vond het een leuke bezigheid, maar het worden.Het wél 145 146 van de bijna 42.

[00:36:54]

Maar ja, dat betekent niet dat we minder dankbaar zijn. Dat is natuurlijk ook een stukje bedankje natuurlijk om op te doen. Maar doordat er zoveel zijn, bespaart iedereen om een hele lange lijst namen op te noemen. Maar we zijn natuurlijk nog steeds net zo dankbaar en blij met alle nieuwe vrienden als wat we hier waren.

[00:37:14]

Dus iedereen die de afgelopen weken weer is bijgekomen? Heel veel dank. Maar daar ben ik heel blij van. Ja, elke keer weer. Ik vind het elke keer weer bijzonder zucht. En dank je wel voor je steun.

[00:37:24]

Ja. Gaan we naar het nieuws? Ik las een berichtje over Fastned.

[00:37:29]

Ja uhm, ik denk ik hoef niet per se in te duiken in het euh. Het aandeel Fastned zelf. Maar ik denk dat Fastned in Nederland een beetje symbool begint te staan voor een soort van groene gekte ofzo. En dan moet je denken aan de elektrificatie ofzo. Duurzame energie of om een alternatieve energie is dat. Na even in die hoek?

[00:37:50]

Je weet wel een beetje, want even voor de rakkertjes. Fastned is een bedrijf met elektrische laadpalen voor elektrische auto's.

[00:37:57]

Toch de gele koepels die je misschien wel ziet naast het tankstation. Precies? Ja, en daar is gewoon een soort van. Alle realiteit en fundamentals zijn gewoon losgelaten.

[00:38:07]

Dat is gewoon onzin. Dit is een hype aan het worden. Iedereen wil daar inzetten.

[00:38:12]

Je betaalt nu voor Fastned 180 keer de omzet die eens winst omzet. Bizar. Ze hebben zelfs de de rentelasten die ze hebben. Ja, de rente Elizabethaanse is net zo hoog als de winst die ze maken. Gaat helemaal nergens over. Voor mij hebben ze 131 laadstations en ze zijn gewaardeerd op 1,1 miljard euro. Dan gaat het helemaal nergens over. Het blijft natuurlijk lastig zeggen wat je doet, wat je ervan moet vinden. Omdat je denkt ja, er zit zit er misschien toch wel groeipotentie in, maar je moet toch wel denk ik wel heel veel jaartjes wachten nu voordat je die groeipotentie waard geeft.

[00:38:50]

Ook een beetje aan dat er blijkbaar weinig andere groene, duurzame, goede alternatieven zijn om je geld in te zetten als je duurzaam wil beleggen.

[00:38:59]

Nou, dat is denk ik een beetje. De punter is gewoon een hele grote groep mensen in de markt op gegaan. Een beetje de millennials en die na de millennials zijn geboren en dat die groep nu gaat beleggen. En dat wil gewoon groen beleggen. Duurzaam beleggen wil niet het geld, niet niche bedrijven Shell zitten? Nee. Maar dat is gewoon heel weinig aanbod.

[00:39:19]

Ik zou willen adviseren aan de luisteraars.

[00:39:21]

Blijf sceptisch, maar houd het wel in de gaten dat je je moet wel goed zien dat je een bedrijf kan nog zo fantastisch zijn en nog steeds een onwijs goed bedrijf. Maar als je er teveel voor betaalt, kan er steeds een slechte belegging zijn. De prijs bepaalt uiteindelijk of het een goeie belegging is. Daarvoor beleggen belegt niet omdat je groeibedrijf wil hebben. Je belegt omdat je een goede belegging wil hebben. Daar moet je denk ik wel heel erg rekening mee houden.

[00:39:46]

En dan gaan we naar je portfolio, want er zijn wat dingen gebeurd.

[00:39:51]

Ja, ik heb de aandelen verkocht en 3 aandelen bijgekocht, maar ik ben ik doorgegaan. Waar ik al mee begonnen was met het dividend Sportfive flink te verkleinen. En ik heb IBM nu koor en elders properties verkocht. En dat nu Corus, een staalbedrijf. Ik wil gewoon niks meer met grondstoffen te maken hebben. Ik denk dat dat kan, dat vind het gewoon te moeilijk. Ja, is gewoon niks voor mij. Ik voel me daar niet comfortabel bij.

[00:40:17]

Nou, IBM is een technologiebedrijf. Er zijn weinig technologiebedrijven die dividend uitkeren. Maar IBM, ik zie daar gewoon. Ja, van alle technologie bedrijven Chiracs ik zoveel mooie andere kansen dat ik IBM eigenlijk. Technologiebedrijf in me. Euh dividend chique gewoon niet zo zit. Helemaal niet nu. En hebben we elders Propertius zijn reet in de zorg. Maar ja, ik merk gewoon dat. Ik wil eigenlijk maar liever een portefeuille iets meer groeiers hebben die bedrijven die heel simpel zijn.

[00:40:48]

Waar ik zeker weet dat ik dat goed begrijpen. Dat ik gewoon eigenlijk met zekerheid kan zeggen dit bedrijf is er over. Over 10 jaar, 20 jaar nog steeds. Nou, ik heb veel minder inzicht in zo'n elte Cypriotisch Kendal bedrijf. Veel minder goed. Kijk er zo'n van Microsoft of Johnson Johnson Co kan je weet gewoon zijn zeker. Dat is Fenati er nog steeds. Dus heb je deze posities gesloten. Die heb ik allemaal gesloten. En zo heb ik dus eigenlijk heel blij met weer mijn failliet verklaard.

[00:41:12]

Dus als ik dit zou doorgaan dan kom ik een beetje rond de zomer, einde van de zomer een beetje op. Maar ideale verhoudingen uit. Lekker bezig en geld heb ik eigenlijk doorgezet naar Alibaba Trousers en TQNB. Nou zit ik best wel. Waarom Alibaba een proces? Ik heb het ook heel lang over nagedacht. Ik weet het niet, ik kan niets goed zien. Je kan echt co eigenlijk gewoon geen inschatting maken over hoe dit gaat ontwikkelen met Jack Ma.

[00:41:37]

Nee. Ik denk wel, maar ja, dat is misschien ook wat naïef gedacht. Kan me gewoon niet voorstellen dat daar echt wel gebeurt. Maar ja, hij is nog steeds niet verschenen.

[00:41:45]

De andere zou verschillende berichten dat ie dat ie op zich niet verdwenen maar je weet het niet die eigenlijk aan de andere kant denken. Waar ben ik mee bezig? Want beleg is al complex genoeg. Waarom ga ik dan daar beleggen? Maar dat komt misschien. Ik had denk als ik geen positie. Dat is de vraag waar je een hele slechte argumentatie. Maar als ik geen positie had, had ik het denk ook niet genomen. Omdat ik positie heb is het misschien wel makkelijker fietsen voor zulke eigenlijk helemaal geen vrede.

[00:42:09]

Een manier om te beleggen vind ik ook niet. Nee, maar ik zie dit ook wel een beetje dat ik ook nog steeds mee denk ik ben nog zo jong als belegger. Ik moet ook gewoon wat meer dingen gaan proberen. Ik wil ook gewoon zien hoe dit uitspeelt om is. Ik ben daar niet mee bezig. Ik lees er veel over. Ik kijk een gemord programma trouwens op NPO op reis met de Chinezen. Of zo heet het om met Ruben de Leeuw naar een leuk programma slenteren ze.

[00:42:33]

Als je iets over China wil, meer weten over de cultuur, is dat leuk om te kijken. Dus ik ja, ik, ik. Maar ja, ik heb dat. Ik heb er toch maar een klein beetje, maar ik heb het geld een beetje verschoven. Ik ga niet mijn positie verder uitbreiden. Hoe ik het nu zie? Met de kennis die ik nu dat dat geld dat zij van China nemen juist DKW. Ja ik me heb namelijk zelf het idee dat dit bedrijf echt een zware als er achtergebleven is met de markt.

[00:42:56]

Als je ziet hoe hard de omzet is gegroeid de koers tegenwoordig gewoon niet de groei die ze meemaken. En als je ook nog eens kijkt naar wat de waarderingen zijn van concurrenten zijn zo veel hoger echt Nawal 100 procent zelfs 150 procent hoger dan dan juist die TGW. Ik kan er gewoon niet helemaal de vinger op leggen waarom die korting inzit. En nou, misschien zie ik extreem iets over het hoofd. Ja en ik houd het heel erg en gaat. Ik ga nog steeds verder ook indekken.

[00:43:27]

Maar ik zie gewoon nu niet. Ik zie gewoon heel weinig tuinzijde. Als je ziet hoeveel markten verblijven veroveren hard groeit. Natuurlijk, het gaat al terug met Corona. Straks wel uit de lobt aangaan die natuurlijk doorgaan. Dan gaat er misschien wel iets minder besteld worden. Of de groeicurve gaan niet hetzelfde zijn, maar toch.

[00:43:44]

Ik denk dat mensen ook wel een beetje nieuwe gewoontes aanleren hoor. Dat is verder achter komen dat het toch wel heel relax is om lekker te blijven bestellen.

[00:43:50]

Ja ja, ik ben. Ik vind het een euh. Ik blijf het toch? Euh. Stel jij. Mja, vaak. Maar ik denk wel een keer in de twee weken. Een keer in een week tijd, heel vaak als er visite kwam of een borrel. En dan niemand natuurlijk, gezien het koken. En dat gebeurt wat minder vaak. Dus de impulsiviteit is een beetje uit je leven gegaan, waardoor je nog wat meer kan plannen. En dan kook je vaker.

[00:44:13]

Ja, eigenlijk zit ik ook veel te leuk. Ik denk dat ik het een keer een maand in keer drie weken de. Best wel ja, maar jij kan ook heel goed koken. Ik kan heel goed koken. Ja en weet jij nog helemaal niet. Trouwens, misschien kom je daar ook nog achter. Nee, dat is ook een hint. Was dit precies? Ja, ja, nee, ja dus.

[00:44:30]

Dus ja, ik ga sowieso vaker nog beter in Yuste Ita induiken. Jij wel, want dat is wel een beetje al. Beleg is dat je wilt natuurlijk. Als de hele markt zegt dat het. Dat had blijkbaar een die waarde moet hebben. En jij denkt als belegger dan dat ze daar allemaal naast zitten. En dat zijn de momenten dat je dat verschil dat je het verschil maakt en je gaat aan jezelf twijfelen. Ja maar ik elke keer een geweer induiken.

[00:44:55]

Ik blijf er induiken en ik ga er. Vond ik ook even een goeie. Helemaal saxe cijfers komen even goed op een rij, zetten nog maar ik zie gewoon. Ik denk toch wel dat je hier weinig fout aan kan doen?

[00:45:06]

Denk ik zelf, maar daar gaan we het dan wel achterkomen. OK. Portfolio waarde? Ja uhm. 185 1.500. Kijk eens als het aan meisjes is. Dan gaan we naar reviews. We hebben een audio bericht gekregen van Jessie, Emilio en Tim. Ik heb een vraag, want de afgelopen weken was niet te missen dat de oprichter van Alibaba onder andere is verdwenen. En euh, nou heeft dat te maken met de politiek? En euh, ziet China het niet zitten dat hij zo'n grote invloed heeft op op de markt en eigenlijk ook op het land?

[00:45:47]

Euh. En nou? Vroeg ik me heel erg af hoe jullie dit zien, eigenlijk in het grotere plaatje. Want blijkbaar schuwt de Chinese overheid niet om in te grijpen. En ik vroeg me af hoe kijken jullie hier tegen aan? Wat betekent dit voor de toekomst van bijvoorbeeld Alibaba, maar ook eigenlijk breder dan dat? Moeten wij hier rekening mee gaan houden? Euh, met onze portfolio's?

[00:46:15]

Ja, ik blijf het wel een lastig onderwerp vinden, heb ik net even gezegd. Ik denk dat als je een belegger is al moeilijk genoeg. En als je dan ook nog eens een overheid erbij gaat krijgen dat er onvoorspelbaar is, maar we er niks van afweten, is er misschien ook eigenlijk te veel risico om om te beleggen in zijn in China. Ja, een belegger gaat toch fauve risico mijden? En dit zijn vooral Rizzoli. In principe kan voorkomen.

[00:46:42]

De mee. Ik merk wel in als ik een beetje zo in Amerika kijk zijn er toch wel heel veel Amerikanen die zeggen dit is de druppel. China is niet te vertrouwen. Ik stap er uit, dus als je er echt mee. Toch wel meegaan in de groei van China, want die is er natuurlijk wel. Kan je toch beter doen wat jij doet? Eigenlijk kunnen dat China iets hebben, want dan heb je er veel minder last van die specifieke gevallen.

[00:47:01]

Ja maar ja, ik denk wel aan de andere kant als China van de overheid een bedrijf echt groot wil hebben en dat ook stimuleert. Een bedrijf gaat mee in de visie 5 jaar plan van de Chinese overheid. Ja ja, dan denk ik wel dat een goede belegging kan zijn. Want ja, dat is je merkt toch wel als je als overheid het graag wil? Dan gebeurt het. Dan gebeurt het toch wel zijn. Dan kan je als belegger toch wel mooi?

[00:47:25]

Dan kan je mooi mee. In Ganesh kan je toch misschien beter toch meer in IETF gaan zitten?

[00:47:30]

Laf kan China ook heel stabiel zijn. Inderdaad minder afhankelijk van Wider om de vier jaar zit. Maar hij kan gewoon zeggen nou, we gaan dit de komende 20 jaar doen.

[00:47:39]

Ja, ik las een heel mooie discussie over wat volgens mij. Ik weet niet of het over NIO was en daar had iemand op een OM reactie gegeven. Ja, maar de Chinese overheid die je ziet en met de vingers in India. Die stelde dat heel ergens negatief. En dat kan ook in in Virginia West. Al is het ook heel negatief en dus een woonboot waar KLM zit die de overheid in en die die eist andere dingen die voor aandeelhouders heel negatief zijn.

[00:48:00]

Dus dat heeft in de westerse landen heeft het een hele slechte reputatie als DKT kandidaat. Toen zei iemand anders ja, maar dat is juist juist heel goed. Want als je weet dat de Chinese overheid er inzit en dus ook de gaten dicht loopt en de regelgeving voor je aanpakt, is het denk je in China als een pluspunt dat China het bedrijf stimuleert. En dat gaf me eigenlijk al een. En ja, een inzicht dat ik denk ja, dit is dus je gaat al zo snel je westerse blik op Chinese bedrijven leggen dat je eigenlijk om een achterstand hebt omdat je zo kijkt.

[00:48:31]

En dit is weer China is gewoon een andere cultuur, dus het is heel moeilijk als westerse beleggers weinig weten van de cultuur om ook echt goede bedrijven analyseren. Als je daar nog niet in zit en je wilt ons in een betere IETF of kijk het lekker aan. Het is toch wel ja, beleggings al moeilijk genoeg?

[00:48:47]

Ja ok. Nou dus volgende week, je hebt het al kort gezegd hebben we het over Different Kings en aristocratie? Ja, kijk uit en in tussentijd. Investeer in je kennis en beleg met beleid.