Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze podcast is 100% expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:09]

Dit is jong. We leggen de podcast. Ik ben Milow en ik ben. In deze aflevering hebben we het over koningen en aristocraten. Wat dividend betreft ja.

[00:00:19]

Werd het stabiele dividend groeiers? Ja, precies. En over just iets tqnb, want daar heb jij je positie in verhoogd.

[00:00:27]

Ja, daar gaan we echt helemaal op los.

[00:00:29]

Uitgebreide analyse coming your way. Je hebt een boek gelezen toch? Dat het in. In het verlengde van de eigenlijke dit onderwerp. En dan heb we natuurlijk nog Jack Ma die je die verdwenen was, maar toch niet meer.

[00:00:41]

Hij is terug en jij wou nog even iets toevoegen aan de vorige aflevering. Een aantal oplettende luisteraars even wat geduld.

[00:00:47]

OK, laten we daarmee beginnen. Ik heb nog steeds geen ring om een vinger. Nee, je moet toch nog even geduld hebben voor die gouden ring. Ja, misschien had ik niet misstaan om jouw vinger.

[00:01:11]

Nee, nee, ik zit natuurlijk te kijken naar de hand.

[00:01:14]

Hij was eigenlijk al een visualiseert. Ik zag hem wel gewoon zitten. Inderdaad. Nee, helaas.

[00:01:19]

Ja, niet gewonnen. Maar nou ja, publieksprijs zijn jongens. En als we een juryprijs winnen, dan ga ik het pas echt waarderen.

[00:01:28]

Ja, maar dat gaat om kwaliteit en dan gaat de kwaliteit en niet om hoeveel bereik je hebt. Of is het wel zuur? Ik ben een hele slechte verliezer. Excuses daarvoor.

[00:01:35]

Die ring, wat maakt het uit? Wat maakt het uit zaken? Jij wilde nog iets toevoegen aan vorige aflevering?

[00:01:41]

Ja, dat is wel. Dat is. Ik ben ook nog aan het euh, aan het onderzoeken. En onderweg mis je wel eens dingen. Nou dat is het fijn dat je de podcast hebt, want heel veel mensen die we die benoemen, dat dan. Vorige week gaat het over Reais. Nou, dat is vooral een Amerikaanse constructie waar je belastingvoordeel ieder voor de organisatie dan. Er is dus in Nederland ook een euh ja, zo vond een vergelijkbare vorm voor vastgoed beleggingen.

[00:02:05]

Ja, nou, het is niet specifiek voor gas vastgoed belegging, maar we hebben dit wel eens eerder genoemd. Dat deed de FBI.

[00:02:11]

Ja, dat is een fiscale beleggingsinstellingen en dat houdt eigenlijk in als je die status hebt dat je je net als bij de reais geen vennootschapsbelasting doet. De ben eigenlijk vrijgesteld daarvan, maar je hebt wel een minimale uitbetaling van vijfzitter procent van je winst dus dat is eigenlijk redelijk vergelijkbaar met Reach. Er zijn wel wat nuanceverschillen. Echte details weet ik nog niet, maar het is dus ook in Nederland. Daardoor kan je er eigenlijk al van uitgaan dat alle vastgoedfondsen in Nederland dit hebben, waardoor je dus sowieso 65 procent wordt uitbetaald.

[00:02:41]

Een pay out van 5 7 procent dus. Dat weet je eigenlijk ook gelijk. Waarom alle Nederlandse vastgoedfonds ook zoveel uitkeren? Ja, want ja, ze willen ook die voordelen pakken van geen belasting. Maar je hebt dus wel veel uitkeren. Maar als je natuurlijk nog heel veel kans in de markt ziet, zullen ze iets minder uitkeren, ze minder kansen zien. Dan zal het zelfs meer richting 100 procent gaan. En dat? Ja, zo interessant om te weten omdat de achterliggende gedachte achter achter de fondsen misschien wel goed om aan toe te voegen februari.

[00:03:07]

Dan hebben we een hele bijzondere gast en dat is de CEO van Wereld Wereldhaven.

[00:03:15]

Ja, en dat vind ik een heel mooie. Mooi dat we dit voor mekaar gekregen steken. De CEO van vastgoedfonds Wereldhave en die hebben we ook even genoemd vorige week. Het is niet de bedoeling dat we met hem in gesprek gaan over het bedrijf zelf, maar inhoudelijk. Maar we gaan het hebben over hoe is het nou om een CEO te zijn? En hoe kijkt de CIO nou tegen aandeelhouders aan eigenlijk? Hoe kijkt een CIO tegen ons als luisteraar aan?

[00:03:39]

Dit is een ja weer en ik vind het gewoon heel leuk om wat we met deze podcast constant een andere blik kunnen pakken op beleggen. Ja, en dat is iets wat ik in de toekomst vaker wil doen om als ik het hele wereldje van beleggen, al die perspectieven zo langzaamaan aan bod te krijgen.

[00:03:54]

Ja, ik ben heel benieuwd. Maar eerst maar even het onderwerp van vandaag ja gehad hebben over dividend. King zijn aristocraat heb je vorige week wel gezegd. Uhm ja, vertel, waarom moet het hier over hebben?

[00:04:07]

Maar misschien om eerst mee te beginnen? Weet je wat het is?

[00:04:09]

Nou, je hebt kort uitgelegd dat zijn dus. Euh ja, bedrijven die al hele lange tijd dividend uitkeren, structureel en lange tijd ja dat ze wel verschil in zitten. Of het een aristocraat of een koning is. Maar euh ja, minimaal 25 of 50 jaar.

[00:04:25]

Ja uhm. Dit is misschien een beetje laat nu. Maar dit zijn termen die je als je gaat beleggen heel veel tegenkomt.

[00:04:31]

Maar we weten allemaal dat niet eerder over gehad. Ja, weet ik eigenlijk niet waarom ik het niet? Eerder zag ik de term die ik van de allereerste keren tegenkwam als toen ik maar dividend portfolio samenstellen. Als je een bedrijf vragen wat je groeit. Het gaat heel hard groeien, steekt al het geld in groei, groei en op rendement. Volgens mij was eerder al te hebben van Curva en brengen we dit soort van de grootste groei gepakt. En daar komt eigenlijk het meeste geld binnen heb je in een unieke positie en dan ga je langzaam wat geld terugkeren naar de aandeelhouders.

[00:04:59]

En dan mag je het dividend elk en dan naar die. Zo vaak kunnen ze zo'n positie lang vast te houden. Ze keren maar een klein percentage 20 procent van de winst uit. En die andere tastend kunnen ze nog blijven steken in de positie behouden, misschien zelfs wat groeien. En zo langzaam bouw je door de jaren heen een steeds grotere. Je betaalt steeds meer dividend, eigenlijk een. Apple en Microsoft zijn enkele mooie voorbeelden. Die zijn pas over acht jaar geleden begonnen.

[00:05:21]

10 jaar geleden dividend betalen. En nee, ik betaal elk jaar een beetje meer omdat ze elke keer meer winst maken.

[00:05:27]

Het percentage blijft misschien wel gelijk of betalen ze percentueel meer na.

[00:05:30]

Ik denk dat het percentage juist ongeveer gelijk blijft. Ze betalen altijd volgens mij rond de 30 procent uit het hoofd. Maar omdat ze elk jaar iets meer winst maken. En ze blijven gewoon 30 procent uit te keren keren kunnen ze elk jaar iets meer uit. Als je echt voor dividend gaat beleggen. Dus je belegt vooral voor de. Voor het inkomen dus ook een beetje in het defensief eigenlijk. Dan wil je bedrijven die wel bewezen hebben dat ze dividend uitbetalen.

[00:05:54]

Je wilt dus niet bedrijven hebben die na al die jaren goed is. De kinderen wat extra dividend uit. In al die jaren nog veel minder dan niet. En dan weer wel. Is die short die onregelmatigheid van dividend uitkeren. Dat is natuurlijk niet fijn als je belegt voor het inkomen. Nee, Amerika is euh, daar is het extreem normaal om te beleggen. Daar worden kinderen gewoon opgevoed die gaat beleggen. Dat is. Er zit gewoon in hun cultuur.

[00:06:17]

Ik durf wel zeggen dat bijna elke Amerikaan een Amerikaan belegt en daar heb je niet echt een collectief pensioen. Dus wat heel, heel veel mensen moet er wel in dividend bedrijven om dividend. Bedrijven keren dividend uit en dividend is in cash inkomen en dat kan je dus gebruiken om van te leven. Precies omdat zo een cultures in Amerika gaan. Ga je daar namen aangeven om omdat het een soort van status wordt? Natuurlijk met het idee hoe langer je dividend uitkeert, hoe meer betrouwbaar je ben.

[00:06:45]

En dat moet natuurlijk gelabeld worden, want dat maakt het natuurlijk makkelijk. Ja, en daar zijn eigenlijk dividend Kings en aristocratie enzo uit ontstaan. Maar dat misschien nog wel daar aan toe te voegen. Je hebt namelijk twee dingen je kan 25 jaar dividend uitbetalen, maar dat kan natuurlijk nog steeds schommelen.

[00:07:00]

De ene keer kan je een euro per repressiever, de andere keer ca. 75 cent. Dat kan door door die feiten te gaan schommelen. Maar waar dit over gaat? Al deze termen dat zijn gaat niet over dat je dividend hebt uitgekeerd, maar dat je dividend structureel verhoogd hebt.

[00:07:16]

Dus meer per percentage. Of nee, dat percentage is natuurlijk afhankelijk van de koers, maar de echte de het pure geld uitkeren. Dus voor elke Chee ook aandeel wat er is wordt bijvoorbeeld 50 Cent uitgekeerd. En dan moeten de jaar daarna wordt er minimaal dus 51 cent uitgekeerd en een jaar daarna dus minimaal 2 5procent. Dus dan zie je dus zit elk jaar deze verhogingen dus als per a. Als aandeelhouder krijg je per aandeel elk jaar een beetje meer uitgekeerd.

[00:07:44]

En die sprongen, die wil je natuurlijk liefst. Natuurlijk hebben we gewoon ongeveer 10 procent per keer, want dan krijg je de ene jaar 50 zijn en dan 55 jaar en daarna 60 half cent. Ja, en zo weet je natuurlijk een moet er doorgroeien in een bedrijf dat al 50 jaar op rij ze dividend elk jaar kan verhogen. Verleden behaalde resultaten zegt niks over de toekomst, maar dan kan je wel zeggen dat er iets heel goed in die organisatie is.

[00:08:10]

Want dat betekent dus ook dat ze waarschijnlijk 50 jaar lang elk jaar meer winst maken.

[00:08:16]

Ja, dat al wel. Een voorwaarde moet natuurlijk de ouderwetse rusten. Het percentage dat ze uitkeren van de winst moet dan wel gelijk blijven, want je kan natuurlijk eerst beginnen met 10 procent en dan een jaar daarna ga je naar 12 procent. Als je dus in die 50 jaar langzaam weer per regio heel erg verhoogt, hoef je niet per se meer te verdienen. Maar dan ben je dus eigenlijk gewoon meer van je winst gaat uitkeren. En daar zit ik ook een manier.

[00:08:39]

Maar wat je vaak wil kijken naar die bedrijven, hun denkelijk. Johnson Johnson is heel mooi voorbeeld. Gaan ze ook nog een paar pakken. Daar zie je gewoon in. De afgelopen acht à tien jaar zie je dat de pht bij shows van gelijk is gebleven. Dus verkeren altijd een beetje gemiddeld gezien 5 procent van de winst uit over een hele lange periode. Maar intussen is de dividend wel elk jaar verhoogd. Dan weet je dat weet je dus eigenlijk gewoon zeker.

[00:08:59]

Dat moet dus de de winst rosaria. En dan kan je Arin bijna wel zeggen dat de omzet daar ook bij omhoog gegaan is. Want je kan natuurlijk wel eenmalig of een paar keer je kosten verlagen en daarom gaat je die winst omhoog en dat kan je weer niet 10 jaar achter mekaar doen. Dus als je daar naar kijken zul je wel zien dat structureel de omzet iets omhoog gaat. Structureel daar dat de winst iets omhoog. En dan kan je dus je phfw Shaw gelijk houden.

[00:09:19]

Kan je dus elk jaar iets meer dividend uitkeren. En dat is natuurlijk een. En het is allemaal t zijn allemaal kleine stapjes, relatief kleine stapjes constant. Maar als je het 50 jaar lang doet en dat heeft natuurlijk een extreem compound effect. Dat zegt wel wat er is.

[00:09:33]

Uhm, Johnson Johnson is 50 jaar. Dat is dan een King ja.

[00:09:36]

En een andere toevoeging is dat als een bedrijf 50 procent van die van de winst uitkeert. Betekent eigenlijk dat ze Fijter procent nog van de winst overhouden in de organisatie? Ja, daar moet je wat mee doen, maar dan ga je het niet bankrekening zetten. En wat er vaak gebeurt is dat ze een gedeelte gebruiken. Voor Cher bij is de Copa eigenlijk eigen aandelen in structuur, Rios hebben gewoon een ander waardoor de koers omhoog gaat. Want als je elk jaar voor een paar voor een paar procent aandelen kan terugkopen, dan kan je eigenlijk over lange termijn wel zeggen dat ook daardoor een paar procent omhoog gaat.

[00:10:08]

En ze hebben nog een andere percentage over wat ze waarschijnlijk games uitbrengen. Niet innovatie of misschien een andere kleinere bedrijfjes kopen, waardoor je eigenlijk dus voor je succes type bedrijven eigenlijk een structurele dividend en betalingen. En vaak zit er rond de paar procent en heb je ze ook nog je eigen koers. Als je op lange termijn gaat kijken zie je dat alle dividend Kings eigenlijk zowel koers als dividend inkomen hebben. En ik denk dat dat een heel groot verschil is met bijvoorbeeld Shell.

[00:10:32]

Shell heeft in de afgelopen jaren altijd bewogen binnen Rains van 25, 30 tot en met 20 ofzo. Weet je dat tussen er. Maar dat komt omdat Shell natuurlijk een heel hoog dividend pay percentage had en heel veel uitbetaalde van de winst, waardoor je eigenlijk helemaal geen geld meer overhoudt om als bedrijf te groeien. Waardoor de koers natuurlijk eigenlijk ook nooit omhoog kan. Ik denk dat de meest duurzame vorm zit, maar eigenlijk in combinatie is. Een beetje dividend, een beetje shar bij Werckx en een beetje in een organisatie waardoor je eigenlijk zo een mix creëert waardoor de koers altijd mogelijk op lange termijn waardoor je wel als dividend inkomsten hebt.

[00:11:07]

En je creëert een als een soort van schaarste doordat je aandelen terugkopen en je ziet dat al die Kings hebben dat eigenlijk gemeen.

[00:11:13]

Als je eigenlijk dus zo'n bedrijf hebt in je portfolio, dan kan je eigenlijk niet echt een buil aanvallen.

[00:11:18]

Nee, ik denk jij dan. Waarom ik eigenlijk dit nu ook interessant vind? Omdat ik me namelijk met dividend Sportfive Anette aan het herzien ben. Ja verkleinen zelfs ja en ook maar ook ik merk gewoon dat ik mijn interesse ligt. Al veel meer groeiaandelen, maar ik wil wel, maar ga niet de hele portefeuille in groeiaandelen doen. Is gewoon veel te agressief. Ja uhm, ik wil namelijk wel gewoon 100 procent belegd zijn, maar of een groot gedeelte belegd zijn.

[00:11:42]

Maar ik wil niet de aandacht ervan verdelen aan alles wat ik wil.

[00:11:46]

Liefst met wat meer of minder holdings, waar ik me aandacht op foto's van zit en dat wat ik echt leuk vind. Dan denk ik ja dan maar die met idee van dividend. Beleggen is wel dat als je echt groeibedrijf kiest, dan dat bijna geen aandacht vergt. En dan zit ik wel de twijfel. Ga ik dan meer voor de dividend Kings en aristocrate die al echt een bestaand model hebben? Of ga ik iets meer voor de dividend? Groeiers en dat zijn de de de toekomstige winsten kwets?

[00:12:13]

Dat weet eigenlijk niet zeker, maar je kan bijvoorbeeld zeggen dat een dijk een visa, maar Microsoft en Apple die keer nu om erbij zo'n 10 jaar dividend uit. In het verhogen zal dit jaar op rij. Dat is misschien over 5 over 15 jaar. Dan hebben ze vijfentwintigjarig verhoogd, dan zou dat een dividend aristocratisch kunnen zijn.

[00:12:32]

Precies als je 25 jaar dat doet. Dan ben je een aristocraat en 50 jaar is een koning. Ja, ik zit een beetje te twijfelen. Ga ik dan schuiven naar meer de aristocratie en de Kings nu al? Of ga ik iets meer daarvoor niet voorfase zitten? Dat ga ik kijken of ik bedrijven kan selecteren die mogelijk richting die status gaan.

[00:12:50]

En wat zou daar dan het voordeel van zijn?

[00:12:52]

Als je zo'n groei dividend bedrijf omdat de natuurlijke bezit gewoon meer groei in om meer richting King gaat? Ook defensiever. Het is nog steeds een goede reden mensen ik op lange termijn. Maar ja, om min. De groei is al groot geweest.

[00:13:05]

Maar ze keren misschien ook wel een hoger bedrag aan dividend uit omdat ze dan zo groot zijn. Nou ja, dat valt nog relatief mee. OK, dat valt mij dus ook op. Je zou dus zeggen als een bedrijf al 50 jaar dividend uitkeert, zou je zeggen dat dividend heel hoog? Ja, maar dat is dus helemaal niet zo. Hoe kan dat dan onder namelijk de dividend percentage wordt bepaald? De hand van hoeveel dividend wordt er uitgekeerd in de koers?

[00:13:24]

Maar omdat de koers gewoon elk jaar omhoog gaat?

[00:13:26]

Oh ja, er worden blijft het procentueel gezien altijd rond de 2 3. Ik bijvoorbeeld maar 2 of 3 wat procent. Ook dat valt mij dan ook erg op van heel veel dividend. En wist Secrets en Kings is het percentage altijd rond een beetje tussen de 2 3. En eigenlijk kan je wel zeggen dat als een bedrijf 50 jaar z'n dividend uitkeert en zit tussen de 2 3 dat het dan moet de koers gewoon in de afgelopen 50 jaar ook alleen maar omhoog zijn gegaan.

[00:13:50]

Dat kan echt niet anders, al zal dat echt wel oprichtingen. De 20 30 procent.

[00:13:54]

Ik dacht dat dat snapte. Dus ja uhm ja, dus ik denk tot wel. Als je echt op de lange termijn belegging die wint kan je beter daarnaar kijken. Dan zeg ik ga nu naar bedrijfssites wat 5 6 procent zit. Als ik naar mijn dividend portefeuille kijken heb ik een hele mix tussen echt achterhield bedrijven die richting dus 6 7 procent zitten en en aan bedrijven die veel meer dan 2 procent zitten. En ik denk dat er met mijn horizon dat ik eigenlijk achteraf gezien niet de bedrijven had moeten nemen die Rigg die een beetje 4+ zaten.

[00:14:26]

Wat is dan bijvoorbeeld een bedrijf dat 4 tot 6 procent dividend uitkeert?

[00:14:29]

De eigenlijk twee bedrijven waren gewoon waar eigenlijk bijna geen innovatie en groei meer in zit. Alle utilities enzo.

[00:14:36]

Ja, maar toch. 4 tot 6 procent is toch meer dan 2 procent? Ik snap niet zo goed waarom je die niet zou willen hebben per se Hermanas als een bedrijf.

[00:14:45]

Als je dus elk jaar winst maakt. Je keert aan alles, bijna alles aan dividend uit en haal je er nog eens dat je bijna niks meer over. Hoe kan je dan als organisatie? Nog groeien en innoveren is niet, dus als dan hoe? Als je niet kan innoveren en groeien. Dan gaat de omzet ook niet omhoog naar de omzet niet omhoog. Gaat de winst niet omhoog? Nou ja, dan blijft webbedrijven eigenlijk heel erg stabiel. En dan heeft ook Jurgen.

[00:15:05]

Hij heeft ook geen reden om om de koers te laten groeien. Want waarom zou de koers nog groeien als als je als bedrijf niet groeit?

[00:15:12]

Ja kijk, er zijn wel meer op het dividend groeibedrijven gaan zitten. En dan in die groei kan je dus toch kiezen. Ga ik nog veel meer voor de rassenwetten Kings of ga ik veel meer? Dat zijn termen die je ook heel veel ziet. We hebben dividend champions different containers die we in challengers.

[00:15:27]

Het lijkt wel een UNM film die Avengers.

[00:15:30]

Zo ja, dit zijn termen die zijn vrij nieuw. Maar wat dat hij eigenlijk inhoudt noemen ze ook het dividend CEAS. De drie keer per se in het oude Erkin. Dat Dividend Challengers is een bedrijf dat ene volgend dividend verhoging heeft gedaan tussen de vijf en negen jaar. Dan hebben we daarna een dividend containers. Dat zijn bedrijven die tussen de tien en de vierentwintig jaar in de naam Dividend Champignons. En dat zijn bedrijven die het dividend hebben verhoogd meer dan 25 jaar.

[00:15:57]

OK, en dan kan je zeggen na meer dan 25 jaar is hetzelfde als aristocrate. Alleen is er geen groot verschil tussen die drie die ik net noemde en Kings en een rist Secrets is dat dat alleen telt voor de SPI. Als je een lijst zoekt van dividend, tennisrackets en kink krijg je dus alleen maar bedrijven die in de SPI zitten en die andere 3 die ik noemde de 3/6. Dat zijn er termen die onafhankelijk zijn en die dus over de hele economie gelden.

[00:16:21]

Dus dat zijn de. Dan weet je een beetje de termen die je veel tegenkomt.

[00:16:25]

Ja, even wat voorbeelden. Wat zijn bijvoorbeeld bedrijven die we allemaal kennen die dividend koning zijn? Dit zijn vooral termen uit de Amerikaanse Xserve beginnen met een lijst uit Amerika. Ik denk dat Procter Gamble kan denk ik wel zo'n beetje de Unilever Nestlé van America Johnson Johnson nou, die al heel vaak heel vaak besproken. En zij hebben Coca Cola. Ja euh, 3 m van de post-it war is volgens mij ook helemaal in begin een keer genoeg Colgate-Palmolive shampoo. Ja ja, wat een pasta is volgens mij.

[00:16:59]

De Diyala kennen we zelf al, maar volgens mij is net zo van Unilever zit zoveel onder. En misschien kennen we ook wel euh. Die heb ik ook gehad. En dat is Altria Group. En dat is van de sigaretten van zowel voor ratten dat een splitsing was van Philips Morris. En die heb ik nu niet meer. Maar die zin heeft ook al meer dan 50 jaar dividend verhoogd. Dat zijn eigenlijk een beetje de de twee bedrijven die de meeste mensen kennen in de lijst.

[00:17:23]

Ga ik op de website zetten, dus dan kan je ze allemaal doornemen met hoeveel jaar ze dividend verhoogd hebben. Maar Nederland heeft ze ook wel toch? Ja, we kunnen wel even naar de lijst van Europa gaan en die is gewoon heel. Die is extreem moeilijk. Er is gewoon.

[00:17:35]

Lees is gewoon geen enkele website Europeanen. Dat Turcq een beetje de cultuur. Die zijn gewoon niet zo van structureel dividend uitbetalen. Daar merk je gewoon toch over de jaren heen dat als de keer wat minder gaat dan was ik wat minder uitkeek naar een meer. Merk je nu ook met Kroonlaan is onzekerheid en het eerste wat er wat betreft heel veel druk van samenleving over de rug van politiek dividend. Doe maar even niet mee en alle banken mochten ook geen dividend uitkeren en is ook wel wat voor te zeggen.

[00:18:02]

Ja ene kant wel waar ze hevelde. Je merkt dat er heel veel druk komt uit de maatschappij en vanuit de politiek. Als het een keer wat minder gaat dan dat er dan eigenlijk op de stoel wordt gezeten van het bedrijf en wordt bepaald wat ze met de winst moeten doen.

[00:18:17]

Echt een cultuur dingetje dus. Het is wel ons en de Verenigde Staten. Ja heel erg daar word. Daar wordt toch heel erg gezien als dividend? Uitkeren aan aandeelhouders is vies. Wordt hier de aandeelhouder, die is dan in de crisistijd nog de aandeelhouder geen winst maken. En ja, als je belegt voor je inkomen jij. Dat is niet fijn en je wilt er toch vanuit gaan. Je wilt niet dat een bedrijf jou even zegt ja, we pauzeren nu even.

[00:18:39]

Jouw inkomen?

[00:18:40]

Nee, dus we hebben gewoon. We hebben er weinig. Ja dat nou daar is de eerste informatie is gewoon bijna niet te vinden. OK, echt, het is zo lastig grappig. En als je dan informatie vinden is maar de vraag hoe betrouwbaar ze is. Ik heb wel een beetje gezocht, maar echt die structurele verhoging.

[00:18:57]

Wat natuurlijk extreem bijzonder is dat zie jaarlijke dat. Dat zie je eigenlijk bijna niet in Europa, maar de bedrijven die wel al heel lang dividenden uitkeren zijn is bijvoorbeeld Nestlé. Nu al 61 jaar keerden ze dividend uit. Unilever 54 jaar. De Nona Çelik wel. L'Oréal, Danone, Danone, ja. Of de nonnen? L'Oréal, Roche Kaaij misschien? Euh. Nou, Wolter Kluwer is een Nederlands bedrijf waar het heel even het saaiste bedrijf op Ajax. Maar volgens mij echt structurele groeien als je kijkt naar wat de kleurtjes volgens mij echt een rechte lijn omhoog in de afgelopen tien, vijftien jaar.

[00:19:36]

Ik zie ook Linth de tussenstand. Nou ja, Liemt, dat kan ik wel.

[00:19:39]

Chocola van de chocola en euh, Philips en DSM natuurlijk. Daar zitten best wel veel Nederlandse bedrijven die echt structureel dividend uitkeren. Dat kan geen toeval zijn. Nou ja, nou grappig dat ik dat zegt. Ik heb een euh, een uh en een boek gelezen. Als één van de 52 in ieder geval. Ja en nee, dat is wel leuk. Ik probeer af en toe even een boek te verwerken in Uh in de podcast. Dat is een boek.

[00:20:08]

Je leeftijd als goudmijn en is geschreven door Martin. Euh winden. Dat is een Nederlands boek. Ook Nederlands boek ja.

[00:20:16]

Is dit een aanrader? Leven is een goudmijn. Je leven, je leeftijd is een goudmijn.

[00:20:21]

Dat is een beetje het boek. Dat merk ik wel. Alle boeken die zijn geschreven, die zijn allemaal vanuit een perspectief geschreven, dus die zijn een eigen filosofie. Dat kan soms wel als je a, dus moet je meerdere boeken lezen denk ik om een breder perspectief te zien. Maar wat de man Martin hierin schrijft is dat hij belegt alleen maar in drie landen en dat is nieuw. Hij noemt het dus hun landen Zwitserland, Jneid steeds in Nederland en onderwijsvisie tot altijd de meest betrouwbare landen zijn in de wereld, komt hij ook met bewijzen voor in dat die heel hoge innovatiekracht hebben en eigenlijk overigens hoog scoren.

[00:20:53]

Als je schrijven dat zij zegt dat Zwitserland, de Verenigde Staten en Nederland de meest betrouwbare landen zijn.

[00:21:00]

Ja, in welk opzicht nou gewoon in in dat ze altijd hun afspraken nakomen is altijd een dat je altijd een leningen terugbetalen. Dat er ook de meeste innovatiekracht is. Dat de meeste Nobelprijswinnaars uit die landen komen recht en hij dan helemaal voorbeelden van bijvoorbeeld Duitsland is een paar keer viet gegaan in de afgelopen 100 jaar. Frankrijk ook. En hij noemde het niet zomaar eigenlijk wat hij zegt. Ik beleg alleen in drie landen en dat moeten Divided Ristic kwijt zijn. Dat is eigenlijk wat ie zegt.

[00:21:27]

Hij noemt het woord niet. Ja, ook alle voorbeelden die je nu noemt in het boek. Die zijn eigenlijk allemaal in de lijst van Different restaurants en ze legt alleen de goede bedrijven uit die landen. Ja en nee, hij is wel echt een. Hij zegt ook dat hij belegde in in drie sectoren in consumentengoederen. Nou, dat is Nestlé en Unilever en zoon Philip. En nou gezondheidszorg. Nou, als je het Philips ook een beetje in natuurlijk en in de industrie uh, en als bijvoorbeeld DSM of een UH een in een roze florio zouden zij.

[00:21:57]

Dat is eigenlijk wel niet heel gek dat ie die drie sectoren noemt. Om meteen ja, als je als je een different derwisjen kwijt wil zijn, dan moet je al minimaal 25 jaar dividend uitkeren. Dan kan je eigenlijk al geen technologiebedrijf zijn. Want ja, zolang bestaan technologiebedrijven niet eens om echt divison een status te hebben. Nee. En er is ook een andere kant. Euh, dat zijn wel sectoren die waar je eigenlijk geen verandering meer gaat zien.

[00:22:19]

Ik denk dat in de industrie. Daar zitten gewoon bedrijven in. Daar komt niet zo snel een nieuw bedrijf. En ook in de consumentengoederen. Dat gaat niet zo snel. Nieuwe Nestlé ontstaan, dat is gewoon praktisch onmogelijk. Ik denk dat alle bedrijven die in die sector zitten die die we zie natuurlijk met ja, maar daar gaan ze ook niet meer zo groeien natuurlijk.

[00:22:36]

Nou ja, die groeien gewoon elk jaar en zo een beetje een beetje om. Wat ze namelijk elk jaar de prijzen kunnen verhogen tot inlevering heeft zo immens veel producten en er zijn elk jaar meer monden te veel.

[00:22:45]

Ze kunnen elk jaar weer de prijzen van die producten iets verhogen. Heb je weinig in die door als in één keer paar cent meer betaald? Ik heb het wel door en ook al seeding. Als je als je kijkt naar. Ze kopen alles op. En dat als je vooral kijkt naar vegetarische slager enzo en die alle partijen die mogelijk een bedreiging ooit gaan worden. Die koop Unilever of Nestlé altijd op i. Als ze klein zijn is het opkopen, zo weet Ben Jerry's ook een voorbeeld.

[00:23:13]

Nou, zo zijn er tientallen voorbeeld te noemen. Het is een beetje wat en wat nu heel erg tegen is bij alle grote techbedrijven dat ze niks meer mogen kopen dus eigenlijk. En dat levert Google non-stop. Maar dat zegt nooit iemand wat van Uhm ja, dat wel.

[00:23:27]

Maar zij bemoeien zich misschien ook. Ja ja, ze zit ja.

[00:23:30]

Ze zit natuurlijk in een ideale zoon omdat ook helemaal niet met politiek benoemde is ze. Ze ligt natuurlijk echt niet onder een vergrootglas. Ze zitten allemaal een beetje beetje in, dus aan de zijkant. En daardoor zijn er natuurlijk hele stabiele beleggingen. Ja, en ze doen het ook extreem goed in in crisistijd. Ja ok.

[00:23:46]

En waarom heeft het boek dan? Je leeftijd is een goudmijn? Ik dit.

[00:23:50]

Hij schrijft eigenlijk uifw en verwoordt het allemaal niet zo. En het is allemaal verpakt in een in dat het voor startende beleggers is eigenlijk. Hij zegt Het gaat beleggen in Different restaurants. Doordat vanaf je geboorte dat je vijfenzestig. Je bent miljonair en dat is aan je pensioen en ik in grote lijnen geloof ik dat ook wel. Dat dat zo is. Uhm, het is even. Verwoordt het allemaal anders dan hoe ik het zou verwoorden zijn hele defensieve vorm van beleggen.

[00:24:15]

Maar als je dat heel lang volhouden, dan denk ik best wel een succesvolle vorm ook is.

[00:24:19]

Ja, als jij een keer iets wil verwoorden, dan moet je zelf maar een boek schrijven wat ik heb. En dat weet je. Nou, dat is misschien nog wel een idee. Is dat niet ok?

[00:24:27]

Tot zover het boek. Kun je nog iets zeggen over hoe al die bedrijven dan dat? Wat voor rendement daaraan kleeft?

[00:24:32]

Dit is misschien wel het meest interessant stuk in de sluit ook eigenlijk aan bij mij boek. Er is een performance brengen met terugwerkende kracht natuurlijk en is eigenlijk een The Different Kings vergeleken tussen 19, 93 en 2009 jaar. Een portfolio met dividend whistle kwets gelijk gebalanceerd allemaal. Tegenover de Vanguard en zijn P 500 gedaan en er is er dus een een US zesentwintigjarige performance bekeken. Wat mij opvalt en dit is precies waar al die beleggings wijsheden je ook voor waarschuwen. In die zesentwintig jaar is het 21 keer omhoog gegaan.

[00:25:08]

De koersen boven nul geeindigd en bijna alle keren heeft de SGP het beter gedaan dan de Different Kings. Maar dan maar op een van de vijf keer dat het in de min is gegaan, is de SGP echt goed de mening gegaan. Rond 2000 is het echt hard gaande de bubbel internetbubbel. En natuurlijk in 2009 is het flink naar beneden gegaan. En je ziet dat het dividend Kings eigenlijk maar heet of niet de Milligan zelfs nog een beetje plusjes scoren in de jaren of een klein beetje de Minmi ingaan.

[00:25:42]

Oh, ik zie nu dat. Uhm dat grafiekje wat je daar aan en dat zet je op de site. Ja, dat staat op de site. Maar daardoor heeft dus over de 26 jaar heeft het dus een gemiddelde rendement van 13 procent per jaar. De dividend Kinks en de SGP 9,8 winnen.

[00:25:57]

Toch de koningen? Ja, echt echt. Met name met een gigantische 4 procent per jaar. Dat is echt heel veel. Op een op deze berekening hebben tienduizend dollar belegd en dat is dus over 16. Dit jaar is het met dividend Kings 272 geworden duizend en bij de SP 123 dus. De Wii 4 procent op jaarbasis heeft ervoor gezorgd dat er je dubbel zoveel op met dividend keek. En wat het meest opvallende hieraan is, is dat het beste jaar is, al is om en nabij 40 procent voor beide, dus dat is ongeveer gelijk gebleven in het beste jaar.

[00:26:30]

Maar de beurs hier? Daar is ie min 13 voor de Kings en min 37 procent voor SNMB. Dat is in het jaar 2008 9 gebeurd. Ja, wat mij eigenlijk zegt is dat. Dat is de reden. Dat zegt Warren Buffett. Regel nummer 1 verliest geen geld. Regel nummer 2 Vergeet in de regel nummer 1 niet. En dat vond ik ook heel vaak las en dit is maakte dit laatste zo heel mooi zien je. Wie kan er nog steeds bijna elk jaar beter doen?

[00:26:57]

Maar als er een jaar tussen zit waar je gewoon 50 procent naar beneden gaat, dan ga je over een periode van 60 jaar dus gewoon niet goedmaken. Dit is ook de reden waarom beleggen defensief beleggen. Waarom eigenlijk, zegt een defensief belegger, heeft uiteindelijk op lange termijn een hoger rendement dan als je alleen maar in groeiaandelen gaat zitten. Maar dat is namelijk extreem moeilijk, want moet je dus accepteren. Kan dus zomaar zijn dat je een stuk van 10 jaar achter elkaar het slechter doet dan de markt.

[00:27:22]

Ja dan de SP. En ja, we gaan dat emotioneel maar eens aan. En dan merk je nu alle tot nu. Groeiaandelen gaan super hard, dus ik krijg ook heel vaak berichtjes van ja groeiaandelen. Waarom ga je niet alles in groei doen? Ja, dit is wel weer een bewijs dat je dus en dat zeggen ze ook, je moet nooit zomaar strategie wijzigen. Nee is dat toch wel op lange termijn? Doen defensiever aandelen toch altijd beter dan groeiaandelen omdat namelijk als je de V.

[00:27:48]

Als je fiets hebt naar beneden gaat moet je dus 100 procent performen. Daarna om weer gelijk te kopen. Nou, dat is echt gigantisch. Dus als je moet gewoon niet al te gierig zijn en vasthouden aan je strategie.

[00:27:59]

Dit is echter wel effe een dikke plus voor wat defensiever beleggers. En er is nog een ander ding. Dat vind ik ook een hele mooie. Als de Shear Bradshaw. Dat is iets wat ik ook in de toekomst wil verwerken in de PDT. En dat geeft eigenlijk aan je verhouding tussen je risico en je rendement. En dat houdt eigenlijk in. Ze pakken een en je is een berekening waar ze de risico vrije rendement dus promoten. Op een spaarrekening krijg je rendement of in een AAA obligatie krijg je bepaalde rendement en dat zetten ze af.

[00:28:29]

Tegen hoeveel rendement ga jij maken? En dan kijken ze hoeveel risico heb jij gelopen om dat rendement te halen? En dat is stukken, want het rendement een risico gaan samen. En je wil die chakra's het liefst boven NN hebben. Want dat hoe hoger, hoe beter en wat je eigenlijk wil doen met je portefeuille. In dit geval zie je dus dividend. Kings hebben een Sharpe ratio van nulpunt 8/8 en de SP heeft de Sharp ratio van vijf punt zes.

[00:28:54]

Dus dat betekent dat de Celtics met spin. Je risico hebt gelopen, maar je hebt ook eens minder rendement en dat is dus iets waar ik heel veel mensen strooi. Altijd met rendement. Ja euh, dat zie je ook heel veel YouTubers. En zo mag je niemand vertelt hoeveel risico's je daar nou voor genomen hebben. En dat is iets wat wat mij vaak heel erg irriteert. En dat is ook de reden waarom ik die openheid geeft. Dat wil ik dus ook in de Tour verwerken, want ik vind dat een heel belangrijk als beginnende belegger.

[00:29:20]

Dat je goed inzicht krijgen in wat zijn eigen risico's en wat voor rendement maken daarvoor. En je wil eigenlijk zoeken naar zo min mogelijk risico en zo hoog mogelijk rendement natuurlijk. En daar wil je eigenlijk op gaan opgaan. Zo wil je een portfolio samenstellen.

[00:29:34]

OK, even nog één vraag heb je ook iets voor die verdenking?

[00:29:39]

O, da's een hele goeie vraag. Oh, dat had ik eigenlijk even memoria. Die heb je zeker. Ja, die zijn er heel veel. Het is een nog beter dividend Kings gaan nemen.

[00:29:46]

Dan is een pifa van nouja kijk, dat ligt er wel een beetje aan. Ik denk dat dat wel een beetje de conclusie is als er elke 10 jaar en een economische crisis komt kijken. We hebben nu ook een crisis, maar die is niet economisch. Nee, als er een economische crisis komt dan gaan defensieve aandelen altijd beter doen. Maar dat het nu zoveel gestimuleerd is in door alle overheden is dit eigenlijk helemaal geen economische crisis geworden, wat het eigenlijk in theorie wel had moeten zijn of ook nog niet is gebeurd?

[00:30:14]

Ik denk dat. Het is wel een beetje van Keeler. Als we in de komende 20 jaar in een enigste economische crisis krijgen, dan denk ik wel dat defensieve aandelen beter doen gaan waar echt geen economische crisis krijgen. En dan weet je natuurlijk niet. Zal dus en ze zal spelen denk ik beter doen. Maar ja, jij weet het niet. Ook denk ik dat je juist heel goed. Belangrijk is dat je in een dat je goed balanceert. Helemaal als je een horizon hebt van 20 van 30 40 jaar dat je extreem comfortabel bij voelen.

[00:30:39]

Want dan weet je wel, in de veertiger tijd gaat er echt wel een tweede economische crisis komen en dat ga ik wel serieus overwegen.

[00:30:46]

Denk daar zelfs wel aan. Als je in dit interessant vinden dit wat ik nu allemaal vertel, dan is dat boek wel een aanrader. En kan je er ook kijken vanuit dit perspectief misschien ook even de de bronnen lezen die op de website staan, dan kan je ook dit onderzoek zelf zien. De vergelijking. Ja, die grafiekjes helpt wel met inzichtelijker geeft misschien een.

[00:31:02]

Het geeft misschien een ander perspectief op je portfolio. Ja euh, ik ga Ivo dit wel dit verwerken. Langzaam wel in. In mijn eigen Different word Phaedrus. Ik zal ik nog eens terugpakken naar deze aflevering vermoed ik. Zo ook.

[00:31:14]

Lijkt me goed. Dan gaan we naar de PDT uitdeed. Ja, wildparken, eigenlijk niet echt iets nieuws vertellen, maar ik wil eigenlijk nog duidelijk maken dat we zijn. Vorige week heb het gaat over handmatig het invoeren van transacties. Ja, dat zit echt in een die zijn fase. Dus er is nog niet gebouwd. We zijn het nog niet aan het bouwen. We zijn nu in de fase dat we de eerste ontwerpen hebben gemaakt. Zie het als schetsen.

[00:31:35]

We hebben de schetsen voorgelegd aan alle vrienden en we gaan dat de feedback meenemen en dat gaan we verwerken. En pas als dat helemaal klaar is, dan gaan we het. Gaan we het richting het bouwen? Ik wil dat even heel duidelijk maken, want er zijn een aantal mensen die mijn eigen mailden geld hebben. Werkt het al? Euh. Antwoord is nee. Of ik kan me niet vinden in het toe. Ja, het is me nog niet.

[00:31:55]

Ja, dat wil ik even duidelijk maken dat er geen verwarring over is. Nee, dat lijkt me belangrijk. En ik laat natuurlijk in de podcast weten wanneer het zou werken, wanneer we beginnen met bouwen en wanneer het af is.

[00:32:05]

Ja, zou je kunnen zeggen. Ben je op de helft van het hele proces of. Wat denk je?

[00:32:12]

Ja, nee. Het is natuurlijk een beetje dwaas met zo'n het is nooit af. Na 1 september zijn we begonnen vorig jaar. Ik denk dat we dit jaar in september nodig hebben om om dat product helemaal draait. OK, dan is het gewoon goed als zit er geen fouten omheen. Klopt alle data. Dan is het gewoon een tool waar je oo in werkt en alle Braunschweiger op kan vertrouwen dat het altijd werkt. En dan weet ik dat een rond rond die tijd kunnen gaan denken aan fase 2.

[00:32:36]

En dan, want ik wil pas gaan uitbreiden. Dik eigenlijk als wat er is echt heel goed in cijfers is. Dat zie ik een beetje als als tijdspad. Maar ja, we bij het zover productie nooit af.

[00:32:46]

Nou goed, we hebben weer heel veel nieuwe vrienden erbij gekregen. 100 45 dit keer. Ja, dat willen we natuurlijk weer iedereen heel erg bedanken voor de steun. Het blijft dus onderwerp in elke week weer.

[00:32:57]

Ja ja, je moet gewoon blijven, want hij zit te stralen jongens. Ik kan het jullie vertellen.

[00:33:02]

Uhm ok. Euh. Nieuws? Heel kort.

[00:33:06]

Maar kom maar jij mag jij doen dit keer. Ik heb gelezen dat Jack Ma weer is gezien. Hij heeft één of andere toespraak daar niet. Een toespraak waarvan lezing acht dingen. Was het journaal een stukje laten horen.

[00:33:18]

Ja, ik heb hem nog niet zelf niet gehoord.

[00:33:20]

Nee, het is toch Chinees? Dus ik denk ook niet dat het wel veel inzichtelijk zal zijn. Hij heeft in ieder geval niet gehad over zijn verdwijning. Volgens mij is het ook niet duidelijk waar die was. Oh ja, maar in ieder geval hij doet het weer. Ja uhm, en het aandeel heeft daar ook op gereageerd. Van Alibaba. Uhm, acht procent. Zo ja, achter 10 procent. Het is allemaal voorbeurs, dus moeten zien en wat gebeurt bij opening?

[00:33:42]

Uhm ja, nou ja, dat is goed nieuws. Dat ie er weer is. Ja, ik denk dat überhaupt voor imago voor China is natuurlijk wel goed. En ook voor bedrijven Alibaba ja. Ik denk na zo positief.

[00:33:55]

OK. Uhm. Nou, dan hebben we een hoop portfolio's zaken te bespreken. Geloof ik nou zo hoopvol in mijn reet en hoop.

[00:34:03]

Je hebt transacties gedaan in ieder geval. Ik heb sjonge verlaagd en verkleind moet ik eigenlijk zeggen. Ja is natuurlijk. Weet je nog het moment dat jij zegt chip vorm verkopen? Shell niet? Ja nou je sinsdien. Euh, ongeveer 45 50 cent hoog gezeten.

[00:34:17]

Was je blij dat je het niet als. Blijkt dat niet? 9.

[00:34:19]

Luisterde naar je luistert nu wel naar waar dat is en het bezit is natuurlijk extreem groot wordt voor zo'n achterlijk grote positie. En het is natuurlijk alleen maar groter geworden. Ja, en het was maar geen moment. En by far de nummer 1 en ik heb het nu verlaagd met 33 procent.

[00:34:35]

Je hebt een beetje afgerond. Heet dat dan. Toch mogen ze trots op de 33 procent verlaagd. En het is nog steeds één van mijn grootste holdings. Ik wil gewoon. Shell kan niet mijn grootste hobby zijn in hoe ik naar de wereld kijk hoor. Nou, dat kan gewoon niet. Ik voel me daar niet comfortabel mee, dus ik kan je nu over die positie gaan. Gaat nog een keer een flinke schaar doorheen. Uhm, nou, verder wil ik er ook niet zoveel woorden aan vuil maken.

[00:35:01]

OK, dat niet. Waar heb je het geld ingestoken? Mooi barretje.

[00:35:06]

In Justien TGW. En ik ben eigenlijk die positie al eigenlijk afgelopen maand eigenlijk aan het opbouwen. Ja, ik heb het in de gaten. En niet zo'n beetje ook. Euh, ik denk dat ik nieuws op acht procent zit van mijn portefeuille en ik ga dit echt wel door. Bouwen naar 10 maximaal 10. Krijgt de. Ik ga niet meer dan 10 procent doen. Hij conviction op Tecno. Ja, en ik heb hier maar een beetje afgelopen weken hemel in verloren in dit aandeel.

[00:35:32]

En ik denk dat ik een hele aflevering kan vullen. Alleen al over ja. Ik heb ook een gigantisch lange Hettitisch zeggen.

[00:35:38]

Ik zie een hele lijst met aantekeningen. Weet je wat we doen? Je mag de drie belangrijkste aantekeningen eruit halen.

[00:35:45]

Nou, ik ik vrij normaal, moet ik bekennen ik. Uhm, ik ben me er hier helemaal in gestort. Ik heb zo'n beetje alles wat er te lezen valt over de ideeën. Waar heb ik gelezen over bezorgdienst? En het voordeel is dat er ook dat het ook in Londen zit. In Londen is nu de strijd bezig tussen de liberal breed. Ze zijn ook heel veel Engelsen die hun analyses doen. En dat natuurlijk heel interessant. Want dat is de content wat ik kan lezen in het Engels.

[00:36:12]

Ja, ik heb ook een hele mooie gevonden tijd van nieuw mun capito en die maakten he. Ik heb ook op de website. Die moet je eigenlijk. Als aandeelhouder moet je dat even lezen. Een recent is natuurlijk druk flink gezakt door naar de urnes die we vorige week hadden. Is de Andeweg flink gezakt? Nou, even stapje terug misschien. Juist die TGW heeft altijd het gevecht uitgevochten in Nederland. Nou, dat hebben ze gewonnen en daar zijn de marges richting 50 procent gegaan.

[00:36:35]

Toen hebben ze de zijn ze naar Duitsland grana en ook gaan vechten. Nou, dat is een heel lange strijd geweest met Delivery Hero. Daar hebben ze eigenlijk gewonnen. Daar zitten ook de marges ook richting 50 procent. Dus het is in de in een vrij dichte thuismarkt heeft deze Gusti het al supergoed gedaan, maar ook echt hoge marges. En in feite zijn marge op deze dienst is echt extreem hoog. En toen zijn ze dus langzaam maar heel veel andere landen gegaan naar Polen en al die allemaal omliggende landen.

[00:37:01]

En omdat daar helemaal nog geen partij was zijn ze daar ingedoken. Ze hebben dus toch wel zo'n denk ik. Zo'n 10 12 nummer 1 positie zou hier in Europa een beetje vanaf Nederland tot aan een beetje het oosten van Europa. Ja ja, maar die marge is extreem hoog, waardoor eigenlijk voor heel veel beleggers was juist iets. Eigenlijk verblijdde groei fase gegaan en dat heel veel beter zijn dan denk heel veel defensieve beleggers in gegaan. Andere type beleggers die zijn e.

[00:37:28]

Maar euh. Het wordt een kwaliteits belegging. Zulke hoge marges. 50Cent Marsh. Dit is een belegging waar eqo in zit. Het is kassa en ik denk dat er een hele nieuwe stroom beleggers in justitie is gekomen aan de hand van de positie die ze hebben verworven. En nu zitten ze in Engeland. Daar hadden ze 6, hebben ze 6 procent van de markt en daar is ze Deliverance. En Uber zit nu echt als een gek die positie aan het veroveren.

[00:37:51]

OK! En wat de Libro is de thuisbasis is en is Engeland en Tecno. De staatsbudget heeft Just Eat overgenomen.

[00:37:58]

Een tijd geleden en dat is een Engelse en zelfs Engelse en daardoor hebben ze 6 procent van de markt. Maar die zijn nu vol in de aanval gegaan, dus dat is flink wat concurrentie opeens.

[00:38:07]

Ja, nog steeds. Ze hebben zo is het ongeveer 20 20 voor Arits en Liverpool en 60 voor tekenbeten. Moet ik gewoon constant jet zeggen. Maar wat er dus nu gebeurt is Jitse Groen heeft gezegd we gaan alle winstje van Nederland en Duitsland pompen in die Engelse markt. We gaan ervoor zorgen dat die 60 procent dat dat nooit minder wordt dan 6 procent in Engeland. Dus ze gaan vol schrijven, dat wordt echt zo van games. En uhm, daarna gaan eike de marges.

[00:38:34]

Als een hele organisatie stukjes steen naar beneden. En daarom waren de cijfers extreem goed. Echt richtingen van het feit op zijn groei. Als je feiten op zijn omzet groei doet in een jaar, dat is echt gigantisch en de koers beweegt gewoon letterlijk nul eigenlijk. Dat is natuurlijk eigelijk eentje, dat kan niet. Maar 3. Mijn idee is nu dat. Daar zitten dus heel veel beleggers in Jersey die zijn ingegaan. Soort van eten, groeifase over, we gaan net als meer kwaliteit bedrijf zien als een meer een stabiel bedrijf.

[00:39:02]

En nu zegt Jitse Groen eigenlijk. We gaan alle winst die we hadden, want het bedrijf maakte een flinke winst. Die gaan we eigenlijk gewoon vol in de. We gaan weer de oorlog aan eigenlijk, waardoor het eindelijk weer een groeibedrijf wordt zoals het eigenlijk altijd al zo goed heeft gezegd. Maar we hebben altijd gezegd we gaan voor goudmarkt groei en niet voor winst. Ja, en ik denk dat er dus afgelopen tijd heel veel van die beleggers uit zijn gestapt.

[00:39:26]

Daardoor is de koers gedaald en die hebben ook een ritje omhoog gemaakt omdat ze dachten het wordt weer een groeibedrijf.

[00:39:31]

Ik denk dat we eruit. Ik denk dat heel veel beleggers hebben gedacht. En misschien ook wel grote fondsen dus. Maar dit is gewoon niet het type bedrijf. Nee, want wij willen in onze portefeuille had ik net een rietmolen gemaakt, dus ik denk dat nou ongeveer 20 procent denkt hoeveel mensen ook winst te pakken. En ik naar dit bedrijf wordt nu iets te risicovol.

[00:39:47]

Ik stap er uit, dus dat verklaart waarom die koers niet. Dit is mijn theorie en theorie.

[00:39:53]

Maar als ik dan kijk is dat die nieuw mooi. Caputo die ik net noemde. Daar moet je eigenlijk even lezen. En hij geeft eigenlijk aan. Hij schrijft alle strategie uit in Engeland, in Londen. Van wat gaat er gebeuren als Gusti dit doet? Als je dat doet gaat hij alle scenario's uitschrijven. Wat voor effect het heeft op de libero Britt. En hij schrijft bijna alle scenario's die je kan bedenken. En hij kon komt ervan uit dat Justified altijd gaat winnen.

[00:40:17]

Winnen dus.

[00:40:18]

En wat er dus nu gaat gebeuren is dat euh, just eat. Die gaat dus alle winsten pompen in het bezorgen eigenlijk. En ze gaan nulde levering leveren waardoor je eigenlijk als consument of je nou om die betaalt. Gewoon geen bezorgkosten, gewoon nul. En daardoor gaan ze eigenlijk de baby bieden. Eigenlijk de libero uit de marktprijzen en über iets.

[00:40:41]

Nou, dat kan en ook, maar het voordeel is er niet in. De libero kunnen dat helemaal niet vinden vanuit hun kasstroom. Maar omdat gat natuurlijk zoveel marge dat het in Nederland en Duitsland en wat andere landen kunnen ze eigenlijk gewoon markt kopen met de winsten van andere landen waardoor ze uiteindelijk als ze die markt in Engeland winnen. Kunnen ze dat opvoeren, dan zal de marges in Nederland. En dat is eigenlijk een ding. Hier is Jitse Groen al 21 jaar mee bezig.

[00:41:06]

Hij heeft elk land waar ie nu zit, heeft bewezen dat ie dit wint en ik zie geen reden waarom je dat in Engeland niet gaat winnen. Nou, die moet Geppetto, moet je maar even lezen. Ja, en dan is er nog een ander ding. Just IT Away is extreem laag gewaardeerd als je vergelijkt met uhm door de Zuid Amerika. Als je kijkt met Delivery Hero. Dat is de details. Maar dat is dus daar zit proces-Wilders in voor 22 procent.

[00:41:30]

Maar die zit is in alle markten waar juist niet zit zaalcompetitie. Maar ze delen namelijk niet de markten dat ze zo opvallen. Dus eigenlijk. Euh. Dat zie ik ooit nog maar eens. Ik weet niet dat onderhoud mag, maar als die 2 samengaan dan denk je echt dat Sauser fobie.

[00:41:44]

Euh justified en delivery hero. Dat zijn twee dezelfde bedrijven, maar ze zitten eigenlijk allemaal zitten. Ze zitten niet in elkaars markt.

[00:41:52]

Maar je zei net dat die g dat just eat of chat had gewonnen van VerHuell in Duitsland.

[00:41:56]

Ja, want ze zijn dus uit Duitsland gegaan. Ze hebben een deel van Duitsland ergens anders zeggen ja, ze hebben eigenlijk een soort van strijdbijl begraven, strijdbijl begraven en die zijn nu allebei andere landen gegaan. OK. Euh, dat snap ik in de speeltijden.

[00:42:10]

Ja, maar het grappige is dat ze liever Hero is dan weer voor 10 procent eigenaar van Jet is. Nou ja, om wat natuurlijk die strijd is uitgevochten in Duitsland. Daardoor heeft Delivery Hero eigenlijk een stukje van euh, Chesney Tecno gekregen, omdat ze namelijk een Duitse deur hebben afgestaan. Ook het proces is weer eigenaar van voor 2:20 procent van de Libro Hero. Dus ik zit in proces en dus eigenlijk zit ik best wel geconcentreerd in die voetbalvrienden.

[00:42:41]

Maar wie over die waarderingen? Ja, dat zijn vast ook altijd zo laag gewaardeerd.

[00:42:44]

Maar de Liever Hero heeft ongeveer dezelfde omzetgroei gemaakt. Ja, maar die is dit jaar met 4 in een jaar tijd zo afgelopen jaar 94 procent meer waard geworden. Koersstijging waardoor eigenlijk liever hier maar ongeveer dubbel zoveel waard is nu als justitie Kenway. Maar ze presenteren ongeveer dezelfde omzet en zet groei maar ergens naar. Hoe kan nou een bedrijf dat in Duitsland genoteerd is in de DAX dan voor van bijna Kapisa van mekaar, maar qua koers gewoon extreem groot? Er zit geen beweging in.

[00:43:14]

Heeft dat te maken met wat je net zei dat er dit soort beleggers die de indruk dat die er werken al denk ik en heb je door de sneeuw ze in Amerika?

[00:43:21]

Nou, dat gaat helemaal door het plafond. Want eigenlijk gaat het wel. Gaat de koers gewoon richting de waardering. Dat geloof ik gewoon in. En ik denk zie gewoon dat er nog heel veel upside is voor Fortis. Niet helemaal als je vergelijkt met concurrenten, ook als je vergelijkt met wat voor Margery pakt in Nederland en Duitsland. Ik wed gewoon om je, liet ze groen. Ik denk echt dat ik denk dat hier weinig fout aan kan doen. En dan hebben we nog een onzeker ding en dat is grub hup in Amerika.

[00:43:46]

Dat is natuurlijk iedereen zeggen. En waarom moet je dit nou kopen? Ja, ik snap dat wel. Als je als je duidelijk de grootste in de wereld wil worden, dan moet je een boete toch wat opslokken.

[00:43:54]

Dan moet je een positie in Amerika hebben. Dat kan niet. Je kan niet soort van hele wereld zijn, behalve Amerikanen die je er eigenlijk niet toe. Ik was er nog een paar jaar verder gegaan, zijn er maar een paar spelers over. Alles is opgekocht. Je moet dus nu kopen, want als je nu niet koopt dan is er niets meer te koop. Precies is en dus ik snap dat Zagreb grip heb gekocht hebben, want dat is eigenlijk de enige partij die je nog kon kopen in Amerika.

[00:44:14]

Wil niet zeggen dat het een goede keuze is. Dat gaan we natuurlijk nog zien, maar ik had geen keus. Ik denk dat die met zijn ambities, wat hij waar hij echt al heel duidelijk over is. Die is de enige keuze die je had kunnen maken. Deze fusie gaat afgerond worden in halverwege het jaar en dan ga je gaat er dus Amerikaanse bedrijf gefuseerd worden met een met jet en dan ga je géén Amerikaanse beursnotering krijgen en koop aan de Nasdaq.

[00:44:40]

En dan wordt natuurlijk leuk, want alle waarderingen in Amerika liggen gewoon veel hoger. Euh ja, dan zou het zomaar kunnen zijn dat daardoor de waardering automatisch ook meer gerechtvaardigd wordt naar de concurrenten die er zijn om. Ik denk dat Amerika gewoon veel meer waardering is voor groei bedrijven en ik. Dus ja, ik ben niet wel positief over mij. Dat laat ik ook zien in mijn portefeuille, dus ik blijf natuurlijk voor. Ik vind het heel interessant en nog leuk is nee, maar t is 10 minuten.

[00:45:07]

Moet je weg ook Nederlander. Nederlanders zitten al. Ik vind het wel heel leuk om de Nederlanders als dank voor dit kijkje onder jouw schedel pin.

[00:45:15]

Ja, ik begrijp me denk ik dat als ik dit vaker echt zo in depth ga doen, dan wil ik denk ik een aparte afdeling van het bedrijf gebruiken. Want dit is zonde, want ik ben gewoon niet uitgepraat. Nee, weet ik, en dan kan ik ook meer vragen stellen. Maar je moet wel nog even je portfolio waar vertellen.

[00:45:30]

Uhm, 188 op 1.600. Kijk dus we gaan richting de twee ton.

[00:45:36]

Ik heb me ook nog een ander bedrijf gekocht. Crowd strike. Maar daar is geen tijd meer om over te praten. Gaan we een andere keer doen? Dus ik heb een hele kleine positie ingenomen. OK. Cyber security zijn ok. Nou, dan doen we een review. Ja, ik krijg er 5 sterren van. Horizon 2000. Eenenvijftig. Titel is eindelijk een hobby. Nou, dat is toch leuk dat we mensen aan een hobby hebben kunnen helpen?

[00:45:59]

Even kijken. Wat zegt die hij zegt?

[00:46:01]

Al sinds de eerste lockdown in maart ben ik op zoek naar een hobby. Maar eindelijk heb ik een. Ik ben als een spons. Alle info die er maar te vinden is over dividend beleggen aan het opslorpen. De hele dag s avonds in bed duurt het wel een paar uur voordat ik alle info heb verwerkt. En dan toch eindelijk weg. Ik moet duidelijk nog leren mijn emotie onder controle te houden. Dat alles is ingegeven door jullie podcast.

[00:46:24]

Je geniet uitroepteken. Nou wat leuk.

[00:46:27]

Nou, wat leuk. Ook niet dat de mensen van hun nachtrust afhouden.

[00:46:30]

Nee, dat hoop ik ook niet. Dat is ook belangrijk. Jongens slapen, onderschat het niet. Ja, ik heb wel eens gelezen dat. Euh, dat was misschien een beetje raar, maar vroeger ja. En wie in het half uur voor het slapen aan denkt, daar droom je ook over. Oh, en dat ik daardoor altijd voorslag ben gaan ging leren vroeger. Want toen dacht ik nou, dan ga ik daar misschien onbewust over dromen.

[00:46:52]

Dan weet ik dat de volgende dag wat beter. Ja, dat was natuurlijk vroeger een leren was. Dus misschien droomt ze ook wel over ons.

[00:46:59]

Nu jij denkt dat het een vrouw is? Ja, dat kan natuurlijk ook. Oh ja, oh ja, ik zei dat het een hij is, maar jouw horizon 2000. Eenenvijftig, dat klinkt genderneutraal.

[00:47:07]

Dus ja, nou ja, dan ga je opzij. Je hebt hem gelijk. Dat staat helemaal niet hoor. Maar ik snap dat jij hoopt dat er een vrouw is die van jou droomt. Ja, maar voor jou zou een man nooit van mij. Zou het andersom zijn? Inderdaad, mogelijk mogen we wel een voorkeur wagen in deze tijd.

[00:47:21]

Nee, eigenlijk mag. Nou, dat mag officieel. En ja, dat mag. Ja dat mag.

[00:47:26]

Ik heb wel vaker verschil. Moet er wezen dat je in deze pot. Jij ook al. Oh. Heftig?

[00:47:31]

Ja oké. Volgende week. Uhm. Over mannen gesproken. Leuke mannen gesproken. We krijgen Paul Wight weer op bezoek.

[00:47:39]

Toch was was er in december opties.

[00:47:43]

De echte kenner met hem gaan we het hebben over brokers en het verdienmodel van brokers. Uhm, daar lijkt me heel veel interessants over te zeggen.

[00:47:51]

Ja dit is echt een euh, daar zijn zoveel brokers ondertussen.

[00:47:55]

Ja en dan heb je daar voor Bux bijvoorbeeld. Dat zeggen mensen vaak.

[00:47:58]

Ik heb ook al bij Bugsy genomen, maar is gratis gratis trading up to end to end. Gratis bestaat natuurlijk niet. En ja, Paul gaat ons meenemen in het landschap van alle brokers en de verdienmodel van de broker. En waar je op moet letten met het selecteren van een broker. Het gaat. We gaan even de diepte in in het verdienmodel van brokers. Ik vind dat heel lastig, maar hij weet er alles van. Het idee is niet om allemaal Brookings af te zeiken.

[00:48:26]

Het idee is om een gewoon een landschap te schetsen waar we waar iedereen inzicht in krijgen en dan zelf keuzes kan maken welke brokken weer nou bij hem of haar past. Ja, dat correct zal me niet weerhouden om een mening te geven.

[00:48:39]

Maar goed, heel goed. Zo ken ik. Uhm ok. Nou heb ik zin in dan in de tussentijd. Investeer in je kennis en beleggen met beleid.