Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze podcast is 100 procent expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:10]

Dit is Jong Beleggen, de podcast. Ik ben Willow en ik ben. In deze aflevering gaan we roddelen over brokers. Jawel, ja, hoe werkt de handel precies?

[00:00:19]

En wat is hun orderboek? En de gratis brokers staan gratis. Brokers bestaat gratis. Gratis brokers bestaan, maar bestaat gratis. Inderdaad. Dat is te zien. Ja, we hebben het over de strategie.

[00:00:29]

We gaan het hebben over GameStop en de short squeeze en over revoluties in het algemeen en fakkels en hooivorken door transacties. Je hebt transacties gedaan inderdaad. Oh, en natuurlijk niet te vergeten hebben we weer een gast en dat is Paul weg. Die kun je kennen van aflevering 33. Aflevering op niveau precies over opties en futures. En die termen gaan ook voorbijkomen in deze aflevering, dus weet je nu al niet meer wat dat precies was. Luister eerst nog een keer even 33 en dan gaan beide beginnen.

[00:01:13]

Voor degene die Paul niet kennen misschien hebben ze niet alle afleveringen geluisterd, maar wat? Ja, foei. Ten eerste Paul is optie handelaar in ruste. Leplae mij een market maker gewerkt? Ja ja en je bent nu terug. En we gaan het deze keer niet over opties, futures.

[00:01:28]

En zo hebben we daarover brokers. Vaak denken mensen trouwens dat wij over brokers gesproken aan de Giro verbonden zijn, omdat dit soort reclame maken voor de Giro, omdat de voortdurend over de Giro hebben. Maar er zijn er echt veel meer. Ja, er zijn er heel veel. Het komt eigenlijk omdat ik zelf bij de Giro zit en daardoor praat ik daar natuurlijk automatisch over. Maar er zijn heel veel verschillende brokers. Het landschap is best wel uitgebreid. Denk in Nederland en alle banken.

[00:01:53]

Daar hebben een aantal internet brokers en ook normaal een aantal nieuwe appjes meer.

[00:01:57]

En de meeste mensen zitten misschien wel bij de Giro toch? Al zit jij ook bij de Giro. Nee, ik zit niet weg. Kijk eens bij denk ah ok. Is dat ook een goeie? Is best een goeie broker. Ik ben tevreden. Oké, maar waarom gaan we het over hebben?

[00:02:09]

Premier krijgt vaak vragen over. Nou, het is steeds meer brokers die gratis handel aanbieden. Ja, we weten allemaal dat gratis niet echt bestaat. En ja, om daar goed te begrijpen hoe een broker dan geld verdient en hoe je nou juist die juiste keuze maakt voor een broker is is best lastig. Ze proberen allemaal een beetje te verbergen hoe ze nou echt geld verdienen. Dus we willen eigenlijk in een aflevering een beetje induiken in de verdienmodellen van alle brokers, zodat iedereen zelf kan bepalen of de broker goed bij hem of haar past.

[00:02:38]

Ja, maar mensen die op dit punt zijn in deze serie van afleveringen, die hebben we daar natuurlijk allang ontbroken.

[00:02:47]

Ja, dat klopt, maar je kan ook tegenwoordig vrij makkelijk van broker wisselen. Denk dat elke broker biedt wel aan om je aandelen mee te nemen. Een andere broker moet je wel wat voor betalen, ook als je een portfolio nog niet zo groot kan. Eventueel ook altijd kiezen om om je aan de te bijna als gelijk weer terug te kopen. OK.

[00:03:03]

Maar volgens mij moet je wel eerst beginnen bij het begin, want dan willen we eerst nog even terug naar ja. Hoe werkt nu eigenlijk die handel precies op de beurs?

[00:03:08]

Ja, ik denk dat het makkelijk is, want kunnen nu stellen. Kunnen alle brokers meteen gaan behandelen. Maar ja, brokers die innoveren ook en die veranderen continu. En ik denk dat de jonge beleggers er beter mee geholpen is als ze gewoon goed begrijpt hoe dat nou eigenlijk werkt. Als je een order stuurt en wat er dan precies gebeurt en wat er allemaal voor tussenpersonen inzitten, zodat je dat ook kan gebruiken om te kijken van he. Is dit een broker die ik graag wil of juist niet?

[00:03:31]

Naar welke criteria kijk je dan? Want zit er echt heel veel verschil tussen? De verschillen zijn echt aanzienlijk en gebeurt op dit moment ook echt heel erg veel in de broker landschap. Dus je ziet eigenlijk elk halfjaar zie je wel weer nieuwe ideeën opkomen en ik merk zelf. Ik weet uit mijn ervaring best zo veel goed werk, maar het is toch wel zo moeilijk om echt uit te vinden wat er nou wat er nou precies gebeurt en hoe het geld verdiend wordt en hoe het eigenlijk kan wat ze beloven.

[00:03:57]

Dus ja, daarom lijkt me wel relevant om dat ik goed goed uit te zoeken.

[00:04:01]

Ja nou ja, dus een start. Maar hoe werkt? Hoe werkt handel op de beurs? Ja, nou ja, je kent allemaal de beurs. Dat is Euronext. Vroeger was het echter fysiek gebouw, tegenwoordig is het meer eigenlijk een computer. En wat faciliteert de beurs eigenlijk het? En ja, een platform dat koop en verkooporders met elkaar gemeten kunnen worden om op de beurs te mogen handelen. Dat mag niet iedereen. En dat zit hem eigenlijk vooral in.

[00:04:24]

Kunnen we de mensen die op de beurs zijn ook echt vertrouwen? Als je daar mee handelt kunnen die het wel betalen en zijn die wel betrouwbaar? Ja, dus om op de beurs te mogen handelen moet je lid worden. En eigenlijk zijn er twee type leden op een beurs. De ene is de broker. En wat doet de broker? Die neemt orders of opdrachten van hun klanten. En die sturen ze naar de beurs. Maar die handelen zelf niet.

[00:04:46]

En je hebt market makers of dealers. Die handelen niet in opdracht van klanten, maar die zijn eigenlijk tegenpartij voor de orders die die daar liggen. Nou gaan er zouden geven zij ook. Ze zo nog even wat dieper op in hoe dat dan precies werkt. En banken? Die zijn vaak allebei Desna Bank als als koper secties is vaak broker en wel ja. Market Maker op het Zuid houdt dus eigenlijk in. Als particulier kan je dus niet zelf de beurs op.

[00:05:09]

Daardoor heb je een broker nodig en die biedt het eigenlijk voor alle partners aan die je niet zelf een lid te worden hoeven van de broker. Die kijkt ook of jij een goede klant bent of een bankrekening hebt wat je Ardi is. En ja, die moet zich. Die moet zich verantwoordelijk gedragen. Of jij wel jouw echt jouw geld belegt en dat je niet aan het witwassen bent. Precies.

[00:05:29]

Maar ondertussen zijn ze niet heel selectief ofzo. Ik heb niet het idee dat de broker waar ik zit de Giro helemaal weet wie ik ben en helemaal garant kan staan voor mij. Weet je wat ik heb?

[00:05:39]

Ja, maar als je iets fout doet, dan krijgt de broker de schuld en dan van de. En niet de beurs. De beurs heeft zelf hele. Het is gewoon best wel lastig om lid te worden. Heel veel formulieren, heel veel cheques voor compliance waar jij moet voor doen. Je moet gereguleerd worden door de AFM en zullen. Dat kan je van elk niet, niet van elke elke particulier verwachten dat ie doorhad dat hij dat doet. Dat is inderdaad wat een broker dan voor je doet.

[00:06:03]

Nou, dan wordt er dan. Op de beurs wordt dan heel veel gehandeld. Die handel, dat zijn eigenlijk alleen maar afspraken van die heeft dat gekocht van die ze die hoeveelheid in die. Je hebt aan het eind van de dag een hele lijst met transacties. Wat er dan moet gebeuren is, dan moeten de aandelen van partij naar partij 2 gebracht worden en er moet het geld overgeschreven worden. Dat wordt gedaan door een clearing bank, de clearing en settlement.

[00:06:28]

Ook daar zijn verschillende partijen. Elke member van de beurs heeft dus ook een account bij een bepaalde clearing bank. ABN Amro is daar bijvoorbeeld een hele grote. Die doet de kleding van over de hele wereld, maar kunnen ook andere investment bank zijn dan die aandelen. Vroeger had je die aandelen zelf. Dat betekent dus ook dat er in het echt als je een aandeel gekocht hebt, dan duurt het nog steeds drie dagen voordat je die ook echt hebt. Want die iemand dat verzonden worden via de post.

[00:06:53]

Vroeger ging inderdaad iemand met een koffertje met aandelen naar die partij. Die drie dagen zit er nog steeds in qua regel, maar tegenwoordig worden die aandelen op een jaar Central Securities deposito bewaard of een custody een bank. En daar liggen dan die stukken, zoals dat dan heet. Daar ligt wellicht bewijs wie aandeelhouder is van wat?

[00:07:11]

Waar? Waar liggen die van mij? Kan ik dat achterhalen?

[00:07:14]

Dat zou de Giro je kunnen vertellen. Grappig. En dat maakt ook gelijk. Het voor een pak LIR heel veilig om wat namelijk de stukken waar jij aandeelhouder van bent. Die staat los van de broker. Precies dat maakt het ook juist heel fijn als de broker failliet gaat. Wat altijd kan gebeuren, dan gebeurt er in principe niks met jouw stukken. Ja, dit is eigenlijk voor elke broker. Als je als het gaat over aandelen. Ja en je hebt soms ook geld staan bij broker.

[00:07:39]

En ook daar is het belangrijk dat een broker dan een bank is, want dan valt het onder het depositogarantiestelsel. De eerste 100.000 euro in Nederland is dan gegarandeerd door de overheid. Als je broker geen bank is, dan kunnen ze ook die dienst niet aanbieden. Hebben ze eigenlijk best wel goed geregeld, dus de stukken waar je eigenaar van bent staat los. Het geld wat je nou niet belegd hebt staat los. En dan heb je eigenlijk het bedrijf zelf.

[00:08:00]

De broker zit. Zijn er drie losse stukken? Ja ja, zo wil je wel dat het dat het je niet elke broker heeft dat inderdaad zo geregeld. Maar er komen dan. Dan kan je er zo over denken. Ja ja dus ja. Wat je natuurlijk als belegger wil is dat dit proces goedkoop en veilig en snel verloopt. Dus 1 procent van de aandelen kopen. Ja, dit is dan Forde voor de veiligheid. Heb je veel toezichthouders zoals Nederland?

[00:08:23]

Is de AFM, in Europa heet dat de ESMA. Maar elk land heeft inderdaad ook zijn eigen toezichthouder. Nederlandse toezichthouder is vrij streng omdat de kosten laag is en dat er veel concurrentie is. Dus brokers concurreren met elkaar? Nou, dat kunnen we allemaal zien. Is zitten allemaal te stunten met de tarieven voor de dealers. De marktmakers daar staan ook heel veel van op de beurs. Die proberen ook allemaal te concurreren voor de beste prijs. En hoe meer ze zijn in hoe slimmer die dat doen, hoe goedkoper de transactie is voor de belegger.

[00:08:50]

Dus gaan worden? Ja, maar ook leering, banken die concurreren met elkaar voor de voor de goedkoopste tarieven. Dus als belegger nooit te veel van merken. Maar dat is aan de brokers en marktmakers om dat in de gaten te houden. En beurzen zelf. Vroeger waren beurs inderdaad nationaal niet hadden één tarief, dus die beurzen stonden dus zelfs van de Euronext of Deutsche beurzen. Maar ja, in de laatste jaren zijn ook heel veel andere beurzen tussengekomen. Die dingen gewoon slimmer deden en daardoor lagere tarieven konden bieden.

[00:09:19]

En heb je bijvoorbeeld van die beurzen die daartussen zijn gekomen? Ja, Chiracs Bad Sjix is bijvoorbeeld een bekende die is opgericht door een aantal marktmeesters in een jaar of tien geleden, inderdaad in protest van de hoge tarieven van bestaande beurzen. Die hadden vaak nog een fysiek gebouw in handelsvloer en dat soort dingen en thjx als bijvoorbeeld alleen een computer. Die konden dat veel goedkoper doen. Wat voor aandelen kan je daarop opkopen?

[00:09:42]

In principe alles wat er ook op Euronext is. Ja, ok, en ook daar is het dan weer afhankelijk van. Dan is het tarief van de beurs misschien lager. Maar je wilt natuurlijk ook dat daar ook veel marktmakers zijn en goede brokers. Die hebben ook bijvoorbeeld een smart order gehouden, zoals dat heet. Die gang steeds kijkt van op welke beurs is het laagste tarief? En zijn er genoeg marktmakers om ook de goedkoopste spread aan te bieden?

[00:10:06]

Ja of nee, maar daar gaan we. Dan wordt het vrij technisch. Ik snap denk ik wat je bedoelt, want door meer market makers hoe minder spread. Er is, dus worden er verschillende tussen. Maar is dat heel belangrijk om dat niet te snappen ook? Of kunnen we dat?

[00:10:17]

Ik denk wel dat het goed is om te weten hoe het in zijn orderboek werkt. Van je stuurt een order en wat je dan zegt is van Havik ik voor. Ik wil 10 aandelen Shell kopen voor een bepaalde prijs. Nou, dan ga je naar de beurs en de beurs faciliteert in orderboek. Hoe moet je dat voorstellen? Gewoon een stapel met orders. Links liggen alle kooporders, gesorteerd van laag naar hoog, dus de hoogste bieding ligt bovenop en rechts liggen alle verkooporders en daar ligt het de laagste verkoopprijs ligt bovenop en dan zit er gewoon een hele stapel.

[00:10:46]

Nou, en wat je dus wil is dat het orderboek goed gevuld is als belegger. Als dat leeg is, dan kan je koop worden inleggen, maar dan gebeurt er niet zoveel. Dus dat orderboek dat wordt gevuld door market makers en die betalen iets minder via aan de beurs, op voorwaarde dat zij 95 procent tot 100 procent van de tijd dat orderboek altijd gevuld hebben. Nou ok dus dat. Dus dat is de afspraak. En hoe meer marktmakers te zijn, hoe krapper.

[00:11:11]

Het verschil tussen die koop en verkoop zijn twee stapels in twee zalen. Ja, en dat is euh, nou in de praktijk. Neem bijvoorbeeld een aandeel liquide aandeel zoals Asimo of Shell hebben het over het verschil tussen de bied en laat prijs van 0,05 en 0,1 procent of iets dergelijks. Dat is weinig. Dat is best weinig en de echte waarde van het aandeel ligt daarin daartussenin. Of verdient de market maker? Jij moet dat die spread oversteken zoals dat heet is.

[00:11:38]

Dan verdienen ze die 0,05 procent die ze dan evenveel betalen. Dat is best weinig geld, maar ze doen dat dan heel vaak en dat telt dan wel bij mekaar op, waardoor ze best wel goed kunnen verdienen. Het risico is best wel groot, want een aandeel beweegt makkelijk een of twee procent per dag. Dus op moment dat jij het koopt en zij het verkocht hebben, nou dan hebben ze maar 0,05 procent winst gemaakt. Dan hoop je ze wel weer dat ze het snel kunnen terugkopen.

[00:12:03]

Want ja, als dat de hele dag niet lukt ja dan kan je echt een veelvoud daarvan verliezen. Dus het is best een risicovol beroep. Maar ja, daar zijn goede mensen als jij.

[00:12:12]

Dan gaat de vrouw. Ja inderdaad het. En er zijn er dus heel veel. En die concurreren daarmee. En Afrikaanse toetreding is dus ook iets wat dat daar veel meer ideeën heeft gebracht. Het is dus niet echt een nieuwe strategie. Het is dit. Marc Hamerkop bestaat al honderden jaren, maar er is meer. Die strategie werd vroeger met de hand gedaan. Dat is moeilijk, maar met computers kan je veel sneller en veel beter. Daardoor zijn die spreads ook veel veel krapper.

[00:12:35]

Maar dit zorgt er dus eigenlijk ook voor dat als het heel erg beweeglijk is, de markt daardoor gaan worden sneller gehandeld of ook. En daardoor gaan ook automatisch de suppression mogen en dat zorgt zeker.

[00:12:46]

Moeten ze vaak meer marge nemen als het HIL? Als er veel risico is. Er zit veel onzekerheid in de markt en dat zorgt eigenlijk voor dat bijvoorbeeld partijen zoals Flow Traders Luxemburg genoteerde. Je kan in de cijfers kijken dat er in de periodes waar de hard naar beneden ging met Corona de de winst ook omhoog gaat. Precies zoals het veel beweeglijk is, moet er vaak meer marge vragen. De andere parameter die veel meespeelt is hoe vaak wordt het verhandeld? Dus kijk, in testlab beweegt bijvoorbeeld heel veel, maar er wordt zoveel gehandeld.

[00:13:12]

Dat is toch alweer die kleine marges hebben? Kijk je naar 1 stock als Alphen? Ja, dat is dan best. Illiquide. Dat is een smallcap er nog. En daar? Daar moeten ze dan ook meer marges krijgen. Ja ok, daar zitten ze. Hoe meer risico, hoe groter de marge gaat natuurlijk. En dus ook als je kijkt naar wat voor orders je kan sturen. Bij een broker moet je vaak kiezen tussen een limiet order over een market order.

[00:13:35]

In het orderboek liggen meestal limiet orders, dus dan zit een prijs en een volume aan. Een market order betekent gewoon van koop dit volume tegen elke prijs die er ligt. Normaal als het orderboek goed gevuld is dat prima in een pakje, gewoon boven de lavoro. Of je gaat naar het volgende prijsniveau totdat je order gevuld is. Maar als er niks ligt of die spread is heel erg wijd, ja dan kan je inderdaad ook alles betalen. En het orderboek gaat soms ook wel eens leeg.

[00:14:01]

Als er inderdaad veel nieuws is of veel ja iets heel raars gebeurt, dan kan het orderboek inderdaad helemaal leeg liggen. Dus ik zou ook een belegger aanraden van kies altijd gewoon ook een limiet order. Probeer niet slim te zijn door te zeggen nou, ik leg mijn limiet eerder op de biedingen. De zygote gebeurt en dan proberen eigenlijk marges te maken.

[00:14:20]

Ik maak het order. Ja, dat zou ik niet aanraden. Dus ik zou altijd een limit order sturen die niet te gierig is zoals ik het zegt. Dus gewoon wel dat je meteen je order krijgt, want ik denk niet dat je als belegger zelf moet proberen het spelletje van de markt mee te spelen. Heb je eenmaal de IT systemen niet voor, maar als je Mark het order stuurt en je hebt de pech dat het orderboek leeg is? Je zou een procentje teveel betalen en dat is.

[00:14:47]

Dat zou echt vervelen.

[00:14:48]

En dat komt dus daadwerkelijk echt wel voor. Dat het orderboek leeg is, maar misschien nog wel iets te nuanceren zit van de smappee. Daar zitten zulke hele hoge volumes in. En als je dan één of twee aandelen koop van een IETF en hoe erger 9 hoor 9 of 9, hoe groot is de kans dat zoiets gebeurt in zo'n situatie vrij klein? Ja, maar het is beter om jezelf aan te leren, om al de limieten worden. Ja ok.

[00:15:13]

Doe jij dat ook al? Ben eigenlijk doe ook.

[00:15:15]

Ik ben begonnen met markaante orders en mensen die al heel veel gelezen hebben, die weten dat ook. Ik heb mezelf nu aangeleerd dat ik altijd het limiet hoorde. Ja, ik heb ook wel eens verhalen gelezen dat die man dan en vooral mensen die dan de markt door willen, maar die willen heel veel kopen. Maar dan ga je natuurlijk short van de hele orderboek af en dan kom je brein het ook echt op een hele hoge prijs uit. Ja, dat denk ik Fransje.

[00:15:33]

Hele grote orders doet dat je nog moet je aan een limiet horen, want daar koop je dus niet de aandelen van een prijs.

[00:15:39]

Alleen mooi, je gaat het hele orderboek door.

[00:15:41]

Ik wist niet dat dat zo werkte. Nou, kijk bijvoorbeeld naar wat vorig jaar gebeurd is dat onze minister van Financiën die wilde een flink aantal aandelen AirFrance-KLM kopen. Ja, die kon niet bij de broker county gaan inlog en Commodore met die aandelen. Want als de prijs flink omhoog gaan is die heeft daar inderdaad ook een bang voor gebeld. En die gaan door. Die nemen dan ook flink de tijd voor die knip het in kleine stukjes doen een kleine limite orders enzo.

[00:16:08]

OK, maar hoe is dat eigenlijk op? Maar ze? Even samenvat van wat betaal je als belegger? Je wil een aandeel hebben. Ja, je moet die custody moet je betalen. Je moet de beurs betalen, je moet de stalinisten. Dat is waar dat op bewaar. Je moet een kledingbank betalen. Je moet spread cose h. Is dat verschil tussen bied en laat prijs? Euh, dat is dus je moet de market maker betalen en je moet de broker betalen.

[00:16:32]

Henry is ook in zijn kosten. Dat lidmaatschap van de beurs is een website en personeel. En euh ja. En al die dingen, die hebben ze allemaal nodig. Daar ontkom je dus echt niet aan. Dat is er gewoon precies. Dus je kan inderdaad als je daarop wil bezuinigen moet natuurlijk ergens vandaan komen. Ja, dus dat betaal je eigenlijk ergens anders mee.

[00:16:53]

Ja, als als je broker zegt dat het gratis is bedoeld. Ja, want als hij de brokken heeft altijd kosten, dan hebben wij de omgeving net als veranderd in Japan.

[00:17:01]

Nog even kort. Heel goed, heel goed ja.

[00:17:04]

En wat is er in de Brooker vroeger even korte geschiedenis? Vroeger was een broker inderdaad meer een soort private bank, dus dat was alleen voor de hele rijke mensen konden Vandenbroucke bellen. En die gaf ook vermogens adviezen die vertelden wat je moest kopen en wat niet. Het was niet voor de gewone mensen. Toen in jaren 70 80, is de discount broker opgekomen die van het hele advies in die klant relatie laat omzet. Het enige wat wij gaan doen is Ornette schuiven, waardoor de kosten heel erg omlaag zijn gegaan en het beleggen dus ook beschikbaar werd voor een veel groter groep aan mensen.

[00:17:37]

In Amerika is het ook begonnen en nu geven ze ook gewoon banken dat gaan doen. Het was al best wel ouderwets, want je moest de koers uit de krant halen en dan moet je inderdaad je bank bellen. Nou, ik wil dat kopen. En nou steeds zie je dat er ook best best wel lastig was om de kosten te vergelijken en waar die kosten ook gemaakt werden.

[00:17:53]

Dus het was toen nog best wel duur, maar gewoon om gewone man kon in ieder geval meedoen. Het was emancipatie van de beurs.

[00:18:00]

Ja, toen kwam de tweede revolutie en dat is ook opgekomen. Met de tijd van internet is dat je natuurlijk veel meer informatie beschikbaar kon maken. En eigenlijk de eerste die daar in Nederland een uitdager was als BinckBank. Die had als eerste zijn internetbank voor beleggen uitgevonden. En die heeft dus kon het ook tegen veel lagere kosten doen en heeft dus ook de bank willen grootbank daarin uitgedaagd en hebben toen ook hun tarieven moeten verlagen en moeten investeren in betere beleggings websites.

[00:18:25]

En dat is best wel een revolutie geweest. Beleggen eigenlijk weer beschikbaar werd voor nog grotere groep mettre en de derde revolutie zit er nu eigenlijk middenin. En dat is wat je ziet. Is dat nu het gratis beleggen en het beleggen heel erg opkomt?

[00:18:40]

Dat nu allemaal in Amerika heb je dat met met Robin Hood en ding als Peak Senzo van euh, dat heb je van de Rabobank dat je als je koffie koopt je overige Russische zijn.

[00:18:50]

Echt heel veel ideeën om beleggen dus weer toegankelijker. Maar dat is trouwens niet gratis Piet. Da's niet raar, maar wel verleren van die grap, maar dat maakt het wel toegankelijker.

[00:18:58]

Ja, nou ja, maar. Gratis handel is natuurlijk wel gegeven, net wat ik allemaal verteld heb. Hoe werkt dat? Hoe kan handel inderdaad gratis zijn? Het is inderdaad echt gratis. Er zijn eigenlijk twee grote stromen daarin en de eerste is de. Dat is waar gaat het handel vandaan komt. En dat is wat je in Amerika ziet. Wat er eigenlijk gebeurd is dat de broker biedt inderdaad Handel zonder broker commissie aan. Maar hoe kan een broker nog geld verdienen?

[00:19:26]

Wat hij heeft gedaan is hij heeft een afspraak gemaakt met een market maker die zegt Van Hout. Ik heb hele goede flow is goede vlao voor Mark. Ik had al uitgelegd dat het best wel veel risico is. Een market maker is vaak bang voor orders, daar heel veel informatie in zit van hele slimme beleggers die precies weten wat ze doen. Hij koop een aandeel van de markt, maar kan eigenlijk meteen. Is dat een enorm verlieslatende treetje, omdat die belegger hele goeie!

[00:19:53]

Heel goed onderzoek had gedaan? Hoeveel informatie heeft. Heel groot is een particuliere belegger. Kleine Orontes heeft meestal niet zulke goede informatie als een professionele belegger. Nee, het is voor een markt erger. Is dat heel fijn? Als er dan een broker naar de toekomst van New. Ik heb eigenlijk alleen maar orders van particuliere beleggers. Dan is de markt Mecanoo best wel in geïnteresseerd. Nou, zegt de Brakken. Dat kan, maar dan moet je me wel betalen.

[00:20:18]

OK, je zegt eigenlijk dat de market maker wil eigenlijk een soort van domme tegenstander hebben en minder slimme tegenstander. En dat vindt die in particuliere beleggers. Daardoor is eigenlijk de hele. En o ja, flauw van orders van pakt leren beleggers dat. Een broker heeft Ariq daardoor voor een market maker van Kassa en dat is een tegenstander waar die graag tegen speelt. Precies. En in Amerika is dit niet de standaard, dus beleggers in die zin gratis. Niet gratis, want je betaalt nog steeds.

[00:20:45]

Spreid de markt bij elkaar. Verdient de spread, maar die moet ook een gedeelte weer terugbetalen aan de broker, waardoor de broker tegen de klant zegt dat ie geen commissie rekent. Kennelijk betaal je nog steeds wel de spruijt, dus daar moet je wel rekening mee houden. Is dit een win win situatie? Nee.

[00:21:00]

Ja, daar is heel veel discussie over. Dus ik denk dat de laatste woord daar niet over gezegd is. Want je krijgt ook fragmentatie door. En dat betekent dat je dus twee speelvelden krijgt waarbij. Tarief is voor alle particuliere beleggers in een tarief, voor de professionele beleggers worden orders minder goed gemikt zijn. Het zou best kunnen dat het voor iedereen duurder is. Alleen er worden, daar is nog heel veel discussie over. Veel onderzoek dus. Het zou best kunnen dat dit niet voor altijd blijft bestaan.

[00:21:27]

In ieder geval wat het wel is. Het is minder transparant, het lijkt gratis, maar eigenlijk is het het niet. En nu worden de prijzen die een particuliere belegger betaald worden eigenlijk besloten in een kamertje tussen de Brooker en de marktmakers, waar dus de particuliere belegger zelf niks over te zeggen heeft. Cerckel, die weet niet eens wat hij betaalt dus. Totaal niet transparante vergelijk met gewoon je weet van tevoren wat je betaalt. De Amerikaanse beurs Landschap is daarin iets beter geregeld.

[00:21:52]

Dat de wel bepaalde eisen zijn dat je altijd een beste executie moet hebben halletje kan niet in prijs rekenen aan de particuliere belegger, terwijl iemand anders het veel goedkoper zou kunnen krijgen. Daar zit wel een bepaalde bescherming, maar er is gewoon heel erg veel discussie over. Gaan we dan naar Nederland? Daar is dit gewoon verboden. En dat komt door het provisieverbod dat is ingevoerd na de financiële crisis, waarbij bleek dat. Kijk bijvoorbeeld naar de hypotheekmarkt, waarbij bepaalde adviseurs bepaalde hypotheken aanraden aan klanten.

[00:22:24]

Niet omdat dat het beste voor de klant was, maar omdat die adviseur door de hypotheek verstrekker werd betaald ook die hypotheek aan te raden. Hetzelfde geldt voor vermogensbeheer. Je moet naar dat fonds niet omdat het fonds het beste voor de belegger was, maar dat was het beste voor de adviseur. De kickboxen is inderdaad eiland helemaal uit en toen hij in Nederland gezegd. We gaan dit verbieden en we willen dit gewoon transparant krijgen. Je moet als adviseur moet je gewoon zeggen van dit rekening.

[00:22:50]

Als kosten voor mijn advies. En dit is wat de vermogensbeheerder rekent. En dat halen we uit elkaar, zodat de klant daar veel betere kosten jagen. Dat betekent ook dat dat gratis handel trucje uit Amerika hier in Nederland niet kan werken. Ook. Maar toch zie je wel dat er veel meer wordt geadviseerd geadverteerd. Hoe kan dat dan? Hoe kan dat Aldgate ze beleggen? Ja ja, er zijn inderdaad een aantal trucjes. Euh, ik heb er bij veel brokers hebben gekeken.

[00:23:20]

Soms kom ik er gewoon niet achter. Wat laten we al heel lastig doornemen? Wat zijn bijvoorbeeld EPST of brokers die zeggen wij doen het gratis Japanse Genk-Oost kennen bugs.

[00:23:31]

Plus 500. We kennen trading toe aan toe. Denk dat de drie bekendste zijn de litoral. Ojee EITO hebben we nog in elkaar. Zie je ook heel veel YouTubers daarmee? Euh ja, adverteren of hiervoor reclame maken. Er zijn een aantal trucjes zoals ik zijde zijn nieuwe partij die je moet betalen als je je transactie wil doen. De clearing, de markt ook. Enzovoort. Heb ook wel uitgelegd dat die allemaal wel een functie hebben om te zorgen dat het veilig verloopt.

[00:23:56]

Na de bekendste truukjes eigenlijk van we gaan gewoon die allemaal uitsnijden. OK, dat betekent dus dat het soms je order helemaal niet naar de beurs wordt gestuurd, maar dat je een weddenschap tegen die broker zelf aflegt.

[00:24:10]

En dat is eigenlijk contract voor difference. Dus je krijgt geen aandeel dan je denkt dat je een aandeel koopt. Maar je koopt eigenlijk een contract voor difference of een die wat een derivaat is. Dat derivaat. Dossiers die je is, in tegenstelling tot een derivaat, is een optie niet gelicht op de beurs is dus een optie. Koop, dan ga je wel die hele structuur door, maar die is vaak tegen de broker zelf. Je hebt een weddenschap tegen de broker.

[00:24:33]

Dat betekent dat de broker als market maker op 1 opstaat. De broker die verdient aan de spread. Die kan dan zeggen ik reken geen commissie, maar je betaalt hem in principe gewoon in de spread.

[00:24:43]

Ja, want is er geen concurrentie van door andere market makers? Dus het is een soort best kunnen dat die spread een stukje wijder is dan weer of geen geen competitie heeft en hun omgeving gegeerd waar niet alleen zelf meespeelt. Dan kan je kan je ook nooit verliezen. Je kan ook wel verliezen, want je loopt wel de risico's als een market maker, maar je hoeft. Er zijn weinig prikkels om zo scherp te stellen als op de beurzen.

[00:25:04]

Ja, want dan reageer je natuurlijk wel de daadwerkelijke koers. Dat kan ook niet bedacht worden natuurlijk.

[00:25:08]

Nee, dus je bent naar New jij? Carrez werd weet ik eigenlijk niet of daar veel controle op is. Dus het zou best kunnen dat die vertraagd zijn. Ik heb er wel eens gezien dat je op Plessis 500 trouwens een aantal jaar terug. Ik weet niet of dat nog kan, maar daar kon je aandelen kopen in BMW op een dag dat de Duitse beurs dicht was en ze sinds het bieden dat ook vaak in de avonduren aan en dan buiten de beurstijden om.

[00:25:32]

Dat is ook best wel gevaarlijk, want ik baseer is het prijs van de cijfers die op de prijs van de onderliggende aandeel. Maar na half zes is de beurs gewoon dicht. Ja, en dan moeten ze iets anders bedenken na het eerste wat natuurlijk is dat ze die spread heel wijd maken om het risico in te dekken.

[00:25:45]

En je krijgt dus niet eens daadwerkelijk het aandeel waarom niemand met een koffertje? Dat is nou eigenlijk het belangrijkste punt. Je bent dus niet aandeelhouder, echt aandeelhouder is als je.

[00:25:54]

Je hebt degene die dat, die de die zo'n Brooker hebben.

[00:25:58]

Denken zij dat het is dat het werkelijke aandeel krijgen nadat is wel iets waar je heel kritisch op moet zijn van krijg je inderdaad echt het aandeel? En sommige van die gratis Brocade bieden inderdaad wel het aandeel, maar dan verzin ze bijvoorbeeld een ander trucje. Dus bijvoorbeeld. Euh. Wat ik ook heb gezien is voelt een beetje als roddelen.

[00:26:16]

In Nederland heb je een provisieverbod, maar mogen ook brokers zijn die in Nederland actief zijn. Maar die staan niet onder toezicht van de AFM, de Nederlandse. Die is vrij streng, maar onder een buitenlandse toezichthouder, zoals bijvoorbeeld op Cyprus of Israël of Duitsland. En als daar geen provisieverbod geldt, dan kan je dat gebruiken om toch zo'n Amerikaanse constructie op te zetten. Dat is misschien nog wel goed om zeggen dat je denkt namelijk aan Duitsland als betrouwbaar. Dat zit goed in elkaar, maar als het naar de laatste 10 jaar al bewezen is dat Duitsland op dat financieel gebied niet altijd te vertrouwen is.

[00:26:52]

Nou echt, dat is nu. Naja, de Duitse AFM weet niet welke dat exact is. Maar Bafin, ja, die doet het de laatste tijd niet goed naar zijn zin. Helemaal nat gegaan met Doyen Card. Oh ja en ja, heel veel schandalen, ook in Duitsland en de regels die wij in Nederland hebben. We zijn veel strenger dan in Duitsland. Wie van mij perspectief al afgelopen jaren is dat Duitsland het niet heel goed doet op financieel gebied en dat je ook niet zo snel vanuit moet gaan dat de tienduizend allemaal maar zo goed geregeld is.

[00:27:21]

Maar dit is wel wat er is gebeurd. Dat wordt denk ik wel goed moeten kijken bij een Brooker van onder welke toezichthouder valt nl. En er zijn niet heel veel brokers die volgens mij onder de AFM vallen, want ze hebben dan de bink van Denk aan aanwendde Giro. En natuurlijk alle Nederlandse banken. En ja, dat deed Devos. Nee links niet. Die valt onder Engelse raclette en volgens mij trading to onto ook Bux. Wel Navman. Ja ja dus die maar de bugs.

[00:27:51]

Daar heb ik ook naar gekeken. Die biedt wel dat je het echte aandeel krijgt. Maar niet alle orders zijn gratis, dus in Amerika kan je wel gratis handen. We weten niet hoe dit werkt en in Nederland kan je alleen onder bepaalde voorwaarden gratis handelen. Dat betekent dat je je orders voor vier uur moet insturen. En dan worden ze tussen 4 en 5 uur s middags worden ze uitgevoerd en daarna kan je er niks meer mee doen. Dus ja, dit zijn niet gewoon normale orders die je door kan sturen.

[00:28:19]

Dat ze daardoor geld op verdienen, dat weet ik niet.

[00:28:21]

Was best gek dus eigenlijk als ik dus om 10 uur s morgens een order plaats. Ja en want ik zie bepaalde prijs na. Hij zakte met 10 procent. Maar ga gaande de dag gaat de prijs. Euh, is er wat nieuws en dan gaat de prijs weer omhoog. En naar +3% koop ik op het einde van de dag voor +3 in plaats van Vermin 10 waar ik de order heb ingelegd. Dat is dus wat er gebeurt. Ja, ze hebben er wel beveiliging opgezet dat het geloof niet meer dan 4 5 procent lager of 4 procent hoger.

[00:28:48]

Ja, dat is dus nog niet normale orders, dus die gaan nu worden niet direct doorgestuurd. Waar kan je nou dus een broker op selecteren? Ja, een stuk meer dan alleen maar prijs. Ja, altijd net over al of het een bank is of niet. Dat betekent dat. Euh ja, als het een bank is dan mag je daar ook geld stallen. En als je daar geld hebt staan, dan moet het gegarandeerd zijn door een depositogarantiestelsel.

[00:29:11]

Dat kan nergens. Een bank is niet. Elke broker is ook en hij is ook een bank waar verder naar kan kijken is. Uh, hebben ze een mooie website? Wat is dit een goede app. Wat bieden ze allemaal informatie als Heb je realtime koersinformatie? Of is dat 15 minuten vertraagd of heb je helemaal niks? Zitten er ook gereedschappen bij om je aandelen te selecteren? Bij sommige heb je helemaal niks. Eigenlijk alleen een prijs, maar andere die bieden een hele uitgebreide suite aan met fundamentele informatie.

[00:29:38]

Historiciteit, historische prijzen, technische analyse, fundamentele analyse, Brooker notes en Brooker ratings. En ja, dat kan je gewoon heel erg helpen bij het selecteren van. Die informatie is natuurlijk niet gratis. Is dat? Ja, je moet dat of los betalen. Of het zitten in de transactiekosten verwerkt is dat. Maar natuurlijk ook al weer lastiger om te vergelijken. Sommige breuksteen heel van educatie. We hebben een wijsheid waar je hele Wikipedia waar je gewoon veel over beleggen kan leren.

[00:30:04]

Waarom heb jij Bink gekozen? Omdat het. Die heb ik al heel lang. Die was toen inderdaad qua tarieven en een goede uitdager vergeleken met de banken. En ja, ik ben tot die tijd. Eigenlijk heb ik geen grote reden gezien om om te wisselen. Ik denk dat Binck het qua qua interface nog steeds behoort, nog zeker tot tot de beteren in de markt. Ja, en jij stuurde wat screenshots, zag er heel goed uit. Wel veel meer dan meer informatie dan je hebt bij de Giro.

[00:30:29]

Je hebt zelf ook bij de Rabobank CDM hem helemaal begin. Daar ben ik eigenlijk begonnen. Ja Radicals als bank en dan ga je automatisch ook een beleggingsrekening openen voordat ik zo wijs was als nu. Ja. Nee. Maar dat is nou ja. Rabobank staat niet bekend om de meeste technologische innovatie en is die werkt ook echt voor geen meter. En je ziet ook helemaal niks. En dat was voor Mariko de grote reden om om haar weg te gaan om hier gewoon niks ziet.

[00:30:52]

De app werkt niet fijn na het kopen van orders, werkt heel omslachtig en de interface is ook wel een euh. Vind ik ook wel een belangrijk onderdeel in je beoordeling.

[00:31:00]

En moet je nou per definitie wantrouwig worden als het gratis is? Ik vind van wel. Euh ja, ik denk dat je gewoon heel goed moet begrijpen wat er gebeurt. En als ik het niet snap, dan ben ik eigenlijk al heel voorzichtig.

[00:31:13]

Dus net als mijn aandelen koop. Je moet wel goed snappen hoe het bedrijf werkt.

[00:31:16]

Inderdaad en kijk ik in als je het vergelijkt met supermarkten. Kijk, je hebt in sommige supermarkten zijn duurder dan andere, maar als je bij een goedkope supermarkt binnen loopt, dan zie je dat alles in dozen staat en in de andere supermarkt. Dan ziet het allemaal heel mooi uit. Denk na. Ik snap wel waarom de N duurder is dan de andere. Maar als dat niet. Als ik dat niet snap dan. Ja, dat klopt iets niet.

[00:31:38]

Ik en mijn gevoel zegt heel erg dat als je net begint begrijp je vaak weinig vermogen bij je belegd weinig. Ja, en dat naarmate je meer vermogen krijgt verschuift ook een soort van urgentie om het meer te snappen. En dat je het dat klink misschien gek, maar als je 100 euro belegde denk je nou wat maakt het uit? Risico risico's 100 euro. Maar als je natuurlijk feiten tijdens de rem belegt, dan word je wel iets kritischer. Dan kan men wel opzich begrijpen dat heel veel mensen starten met het gratis beleggen en naarmate ze wat serieuzer gaan beleggen wel denken na.

[00:32:07]

Dit voelt niet helemaal goed. Ik ga het dan toch over naar een misschien wat serieuzere broker.

[00:32:12]

En innovatie is natuurlijk ook heel goed dit. Het is goed dat die huidige brokers steeds worden worden uitgedaagd, want als ze zitten te slapen en dan hebben slapende klanten is dit heel fijn. En er zijn best wel wat dingen, zeker voor kleinere beleggers die ik best interessant vind en dat dit bijvoorbeeld het fractioneel beleggen. Want als je een. We zeggen allemaal voor je in deze podcast dat je jong beginnen en dat je veel moet leren. Maar ja, als je 100 euro te besteden hebt dan wordt het gewoon best lastig, want je koopt.

[00:32:40]

Je koopt twee aandelen, je betaalt 10 euro transactiekosten en je staat er meteen 10 procent in de min. Ja ja, succes natuurlijk. Die 10 euro transactiekosten, die betaal je ook als je 5000 euro erin legt. Ja, dan maakt het inderdaad niet zoveel uit. Maar ja, voor een beginnend belegger wordt het dan heel lastig. En als je. In fractionele aandelen kan doen en het is inderdaad gratis. Euh, ja, dan kan je wel op veel jongere leeftijd leren.

[00:33:04]

Alleen ja, als je kijkt hoe het werkt. Ja, daar zitten natuurlijk wel risico's qua regulering en als broker failliet gaat. Heb je dan wel echte aandelen of heb je ze niet?

[00:33:12]

Je kan toch als je in een fractie van een aandeel kopen, dan kan je nooit aandeelhouder zijn. Daar koop je altijd een. Nee, want het is het bedrijf dat bepaalt hoe groot dat aandeel is. Dat heeft de Giro natuurlijk dan wel slim opgelost door te zeggen. We hebben een kleine selectie waar we dus maar één keer in de maand gratis kan handelen om de startende beleggers op gang te helpen. Met het idee denk ik dat als je eenmaal dit doet een paar jaar dan bouw je een grotere portefeuille wil.

[00:33:37]

Dan ga je misschien ook niet een keer een LOZ aandeel kopen. Of je koopt iets buiten de kern selectie en dan gaan we wel verdienen. Dus is dat soort innovatie dan ook heel goed. Maar dan begrijp je het.

[00:33:47]

Het voelt wel eerlijker om mensen bewust van korting geven om om jou als beginnende belegger op gang te helpen. Ja ja, kortingskaart acties zijn inderdaad goed te begrijpen. Ja, en dan heb je dus het andere. Wat we zeiden is dat je dus de market maker laat betalen voor een order, dus dat is eigenlijk al iets minder transparant. En het andere verdienmodel zit inderdaad door mensen in derivaten te sturen. Dat zijn dan de sierk. Die is bij de broker zelf als marktmeester optreedt.

[00:34:13]

Ja, of turbo's, waarbij het geld ook weer op een andere manier wordt verdiend. Nou ben je aan Leene natuurlijk. Dan ben je geld aan het lenen en daar kunnen ze dan een rente voor vragen. Dus ja, sommige brokers zien dat ook heel fijn. En dat merk je ook wel. Dat als je kijkt naar de educatie. Dat probeert een broker bij een goede belegger te maken of probeert in mij het geld af te troggelen. Die derivaten in te sturen zullen zoveel mogelijk handelen en de hele tijd gemotiveerd worden om dingen te doen die eigenlijk niet zo verstandig ze stimuleren.

[00:34:40]

Hiernaar waarvoor de broker de m de hoogste marges. Ze gaan hier naar het goud sturen voor hem. Wil jij nog wat zeggen over de de Brookes die we allemaal hebben? Nou, dat is een hele klus. Ik denk dat je wel gewoon een paar grote categorieën kan maken. Je hebt de klassieke banken. Die bieden heel veel zijn een bank bieden. Ook vermogensbeheer biedt eigenlijk een heel pakket. Het is wel de moeite waard om daar eens naar te kijken.

[00:35:03]

Ja, ik weet niet of ze allemaal even duur zijn, maar ze worden wel goedkoper. Maar ze zijn heel transparant in prijzen. Bij bank zitten. Dat is wel beter geworden dan jaren geleden. Ja, nou, dan heb je dan nog de uitdagers, de historische uitdagers zoals bijvoorbeeld de Binks en de de Chiro's. Maar hoe groter die woorden, hoe meer die ook beginnen. Hoe meer de banken zijn op hen gaan lijken. En zij zijn ook wel meer op de banken gaan lijken, zoals bijvoorbeeld een bank.

[00:35:25]

En in de Giro ze zijn wel overgenomen. Laat is Ubbink door Saxo en de Giro door flaptekst. En dan de laatste categorie. Dat is eigenlijk de meest moderne uitdagers. Ja, die zitten soms. Euh. Hebben ze echt iets sinusitis bedacht? En soms zit innovatie meer in de dingen waar ik me twijfels over hebt. Het Decius en de Turbo. Waar moet die verdienmodel gewoon minder tov het programma of de interface zo maken dat je dat je niet door hebt?

[00:35:52]

Weg naar dure producten?

[00:35:53]

De bekende Amerikaanse daarvan is bijvoorbeeld Robin Hood. Maar ja, je hebt ook dingen als waren laatst ook negatief in het nieuws benoemd.

[00:36:01]

Toch was jij weet jij serieus over?

[00:36:04]

Nou, ze hebben zelfs de het gebouw waar een Rubino zit. Er is ook een balie in klantenservices en daar hebben ze het kogelvrij glas of koper weer in het glas. Hebben ze daar geplaatst? Dat zegt al genoeg over hoe dat bedrijf in elkaar zit qua businessmodel. Zat er gewoon heel veel mensen echt goed nat op gaan.

[00:36:19]

Ja, zo ja, ik denk ze verwachten gewoon dat mensen ze komen neerknallen. Dat zegt al genoeg omdat het heel veel mensen snappen niet wat ze doen en raken daardoor. Denk bij veel geld kwijt en dat mensen in paniek raken, maar dat is wel een IVOO. Persoonlijk zou ik denk ik altijd van Brooker gaan die onder de AFM valt. Ik heb mij wel vertaal in de Nederlandse autoriteit op dat gebied, dus ik hou ook wel in de gaten wat er met de Giro gaat gebeuren nu flaptekst het over heeft genomen of de Giro niet uiteindelijk ook onder de Duitse regels gaat vallen.

[00:36:47]

En dan ga ik daar anders naar kijken. Ik denk ook dat. Ja, het is gewoon niet zo fijn om op de wisselen van broker kost ook wat extra geld. Je moet de regels allemaal overnemen of je moet alles verkopen en kopen en je je je dikke Blegny over de lange termijn voor de komende 20 30 jaar. Ardashir. Je wil ook daar een beetje rekening houden met het kiezen van een broker dat je er wel of je gevoel lang kan zitten en of je ook echt weg kan.

[00:37:12]

Want als je het recente maar goeie fysieke aandelen bezit. Maar een weddenschap op het aandeel is een prijs die is dan betekent weggaan bij een broker niet een nieuwe tussenpersoon kiezen. Maar alles wat je hebt liquideren en dan weer helemaal opnieuw beginnen met beleggen.

[00:37:27]

Ja, want je hebt het aandeel natuurlijk niet.

[00:37:29]

Je hebt het aandeel niet en het Broca kan failliet gaan weet kwijt.

[00:37:31]

Dat is misschien nodig, dus is het belangrijkste qua buva bestaan er op de wereld. Mensen zijn creatief. Is mooi om wat te zeggen en daarnaast ook over creativiteit gebruiken. Gaan we naar de portfolio dividend? Swagger deed had in Brugge toch hoe creatief ben jij geweest?

[00:37:50]

Nou, we hebben. We hebben onze ons team uitgebreid. OK. En dat was hard nodig. Armorica deed Dit was voor het eerst met ons team is uitgebreid. Nou ja, de. We hebben vorige week is er een diverser bijgekomen. Dat was nodig en dat was hard nodig. En we zijn ook nog in gesprek met een extra. Die worden nog daarbij. Het is gewoon heel veel werk. Het gaat goed. Het gaat de goede kant, maar het kan altijd sneller, altijd beter.

[00:38:16]

En ja, het landschap van Nivelle met is heel breed natuurlijk en hechten heel erg. De data en de backend techniek gingen meer de voorkant. Hoe ziet het eruit? De interface, de interface en daar zijn ook weer specifieke specialisaties in en beweerde eigenlijk het team op die en met iets uit te breiden dat we iets meer specialisaties hebben. En dat gaat heel goed. Ja, en maar daardoor hebben we wel alle code en en alles moeten documenteren, want je kan je hebt.

[00:38:42]

Je moet een beetje zien is of je met meerdere mensen een boek gaat schrijven. Krijg je in je eentje een boek, schrijft en zit alles in je hoofd? Hoe formuleer je alles en wat ze met je de tone voice? En als je in één keer een extra schrijver erbij haalt, dan kan je. Dan moet je samen afspraken maken. Want ja, je kan niet zeggen nou, je schrijft jouw hoofdstuk Enya, hoofdstuk 2 en een plak bij mekaar.

[00:38:58]

Nee, je moet van tevoren afspraken maken over welke praline ik voor al mijn vrienden vanuit de derde persoon en heel veel regels. En dat moet je dus documenteren en moet je afspraken over maken. We hebben ook heel veel tijd besteed om die afspraken te maken en dat te documenteren, zodat het klaar is om met meerdere mensen aan te werken. Dit zorgt er allemaal voor dat jij dat we gewoon een beter product kunnen bouwen dat het veiliger is. Het was allemaal wat stabieler is dus een goed fundament dat we lekker veel verdieping op kunnen.

[00:39:26]

Wel, klinkt verstandig en we hebben ook vrienden erbij gekregen.

[00:39:29]

Een hele hoop vrienden. Hoeveel? 100 negenenveertig we zelfs een beetje koket omdat. Ja, misschien moeten we dat dan niet meer doen. Elke 100 negenenveertig. Dit was de laatste keer.

[00:39:39]

Misschien moet het gaan overslaan.

[00:39:40]

Nee, we gaan dat niet overslaan. We moeten ze even bedanken. Ja, bedankt, maar dat aantal moeten we heel veel over wordt. Dan slaan we dat aantal over. Ja oké, heel veel dank jongens dat jullie weer Almaz. Ja vriend van zo zeggen.

[00:39:52]

Het is dus heel blijkt bijzonder blijf. Ik zeg het elke week. Hij zegt er ook bij, want het blijft ook bijzonder. Blijven het waarschijnlijk ook nog wel even zeggen ja zeker. Ja, oké, er gaan we naar t nieuws. Ja, we hebben vorige week uitgebreid genoeg gehad over een gast die tekende en ik ben van het weekend een beetje op Twitter gaan duiken en dat is mooi. Als je dan zoekt op elke soort van tikker kan je op je Twitter invoeren en dan kan je zien hoeveel waar mensen op reageren.

[00:40:18]

Als ze dat symbool gebruiken. Het grappige is dat je dus nu heel erg ziet dat heel veel mensen reageren. Wat zijn dan één keer voor oranje scooters enzo in Londen? Het was dus ik ben wat mensen gaan volgen en een beetje naar gaten gehouden in Jitske. Die reageert ook op sommige mensen. En da's wel grappig dat er een influence er een euh, YouTuber en fashion YouTuber die gesprekken is gegaan met Jitse Groen. Ik heb de link ook op de website gezet en die vertelt eigenlijk van dat een ja tot haar favoriete restaurants nu al en wel bijzitten en dat ze overal oranje jassen ziet staan.

[00:40:47]

Gaat Rekord de rijen van dertig bezorgers bij restaurants? En hij reageert uit een op en een. Het is wel leuk om te zien dat ze kondigen aan ons bedrijf als een strategiewijziging gaan doen en je ziet in de kracht de executie. Kracht wordt gewoon echt in een eigenlijk. In een gewoon klein weekje zie je gewoon het daadwerkelijk effect. Fashion blogger, die pikt dat natuurlijk ook. Die denkt hij een nieuwe trend. Oh nee, het is het valt.

[00:41:13]

Valt ook extra. Maar het is leuk om te zien dat dat in één keer dan zo nou werkelijk gebeurd is. Bijzonder denk ik.

[00:41:19]

Of het zegt heel veel over als een bedrijf dat zegt dat ze dat doen. Dat het daadwerkelijk ook direct gebeurt. Het is een vervallen. Je ziet dat je schoen een keuze heeft gemaakt die heeft en je heeft dat blijkbaar doorgevoerd naar Londen. En de volgende dag gebeurt het. Als een CIO dit zegt en word ook daadwerkelijk gebeurt dat ook direct ja geeft aan dat dat die daad bij het woord voert en dat die executie kracht heeft. En er heeft nog heel veel regie heeft over de organisatie.

[00:41:42]

Dus ook sowieso eigenlijk wel leuk om als je een bedrijf volgt, gaat ook de CEO volgen op Twitter. Dat geeft ook aan. En dan vooral kijken met wie die in gesprek gaat. Ja, misschien wilt u wel een keer per jaar een gesprek.

[00:41:53]

Ik heb me wel uitgenodigd, vertelt Had nog niet gereageerd. Nou, dat wachten we nog even af dan. Euh. Verder nog nieuws in Halen. Samen iets besproken.

[00:42:01]

Ja, daar ontkomen we eigenlijk niet aan. En dat is euh, GameStop. Nou, er zijn nu heel veel aandelen. Die gaan en schieten heel hard omhoog en daar is GameStop er één van. Die worden aardig bedrijf. Ja, dat is een bedrijf. Beursgenoteerd bedrijf is een gaming bedrijf in van fysieke en fysieke winkels volgens mij. En die worden eigenlijk door. Op Reddit zit een zitten vol met 2,1 miljoen mensen in en daar worden eigenlijk zo van de massa bij elkaar gebracht.

[00:42:26]

En die gaan dus massaal mis. Effe zeggen we met een paar miljoen gaan ze allemaal een aandeel kopen. Euh, dat is eigenlijk een soort van crimineel gedrag, want dat mag volgens mij helemaal niet. Maar er zit een soort van idee achter dat er. We hebben dus heel veel short sellers, dus die gaan niet zo heel veel onderzoek naar een aandeel in die publiceert naar een soort van Richards. En die gaan zeggen we gaan short in een aandeel omdat we denken dat er iets fundamenteels niet goed zit in de organisatie.

[00:42:49]

En wat er gebeurt is dat die grote groep mensen die hier wel dit zitten. Die zoeken dan naar aandelen die. Hoeveel mensen shortje in zitten en het probleem of het idee met short is dat als je als aandelen toch omhoog gaat, dan moet je op een gegeven moment volgens mij die optie uitoefenen. Zo moet je het aandeel kopen.

[00:43:06]

Dus als jij je aandelen short gaat dan moet je ja, je hebt ze niet en jij wil ze toch verkopen. Dus je moet ze van iemand lenen. En de pay off structuur van short is best asymmetrisch, dus de winst is beperkt tot het aandeel op nul staat. Maar je verlies kan in principe oneindig zijn. Ja, het moment dat het aandeel dan omhoog gaat. Dan begin je dus geld te verliezen en dan diegene die jou het aandeel heeft uitgeleend.

[00:43:28]

Die begint dan nerveus te worden van ojee. Wat gebeurt er die die zegt dan moet je meer onderpand storten en op een gegeven. Zal die gaan zeggen. Nou euh. Allemaal leuk en aardig, maar ik wilde het nu terug. Dan moet diegene dit gaan terugkopen, wat erop wijst dat er meer vraag is naar een tweede. Wat er aan de hand is, is dat de mensen die op die community zitten. Die handel over het algemeen met Robin Hood en Robin Hood is optie zijn heel populair product en dan koop je de corruptie.

[00:43:55]

Het is dat van de vorige aflevering 33. Dan speculeerde op dat hun aandeel omhoog gaat. Nou, daar zit een market maker. Die zitten op de short, dus wat doet ie? Die probeert zich daartegen in te dekken door eigenlijk aandelen daar tegen in te kopen. Die weet van op moment dat het die optie in de manji is. Dan moet ik die aandelen gaan leveren. Aan het begin denk je van 10 procent kans dat deze optie in de manji is.

[00:44:18]

Dus ik koop voor elke 100 opties koop ik 10 aandelen, maar begint die dan omhoog te gaan? Dan moet je aandelen bijkopen. Ja, en wat er met opties interessant is, is dat je eigenlijk veel meer opties kan verkopen dan dat er fysieke aandelen bestaan. En dat was zeker omdat je dus die Reddit community hebt. En of het nou crimineel is. Durf ik nog geen uitspraken over te doen, want dat de regels voor marketing manipulatie zijn zo ingewikkeld.

[00:44:43]

Red Market mag marktmanipulatie betekent dat je echt gaat liegen over een bedrijf van je gaat dingen zeggen die niet bestaan. Euh van nou ja, teken waar die US heeft zijn contract waarbij ze heel Zuid-Afrika hebben. Als dat niet waar is dan. Dan ben je echt aan. Manipuleren mag niet.

[00:44:58]

Maar wat heb ik me die nadeed?

[00:44:59]

Dus die hebben gezegd gaat ze allemaal jongeren die ze allemaal via Robin Hood corruptie is gaan kopen? Nou, het is lachen. Doordat we dat allemaal deden. Een grap, net als we die mark bekers aandelen kopen waardoor het omhoog gingen. Waardoor de short sellers dus in de problemen kwamen, waardoor de markt Merckaert heel veel moesten bijkopen na eenvoudige winst. Ging dat aandeel 5000 procent omhoog. Het is eigenlijk een soort rellen. Het lijkt daar wel erg aan denken ja.

[00:45:24]

Nou, tussen het hier en er ontstaat een soort van short squeeze aan het showbizzquiz. Ja, maar er is wel wat wel wat nuanceren zijn niet alleen maar jongeren. Het lijkt me de rellen ook dat er hier heel veel jongeren zijn die gewoon die meedoen. Maar daar zit wel een soort van kern in die dit wel mobiliseert en stimuleert. En dat gebeurt volgens jou radiateur ook. Die zit dan wel een groep mensen die niet staat voor hun eigen gewin.

[00:45:47]

Ja tuurlijk, want die die gaan zelf die positie innemen. En voor zover ik het kon lezen dat er een aantal mensen al in december zijn begonnen januari om posities in te nemen. En die gaan dan heel erg de grote groepen mensen mobiliseren. Die zit er al zeer ceremonieën, andere ook op de eerste weer uit.

[00:46:03]

En dan is het eigenlijk een soort handel met voorkennis, maar dan afgedwongen.

[00:46:07]

Het is mis. Het is misbruik maken van je buurman je. En dat is ook echt verboden en vinden egeltje even de taak van een toezichthouder is ook constant kijken naar transacties op de beurs om te zien hoe ze dit kunnen herkennen en hun strategie van pump en dump is. Je koopt een aandeel. Vervolgens ga je op Twitter of op internet om te zeggen van oud. Dit gaat fantastisch, dat gaat fantastisch. Dat mag je zeggen, maar het moet wel waar zijn.

[00:46:31]

En realistisch is dat niet waar. Maar dan ben je aan het liegen. Dus dan ben je crimineel bezig. Dan gaat het aandeel omhoog. Denk je nou mooi? En een verkoopnetwerk? Ja, maar dat wat er nu gebeurt is dat er heel veel influential zijn die gewoon miljoenen bereiken hebben die heel grote groepen mensen gaan mobiliseren om ook dat aandeel te kopen. Maar dat gebeurde Nederland af en toe ook wel eens bij die bij de echte smallcaps. Beter Bed zijn hele bekende van kon geen namen noemen, maar er zijn een aantal Nederlandse hier wel bekend ontstaan.

[00:46:57]

En ik denk dat ze allemaal de meeste mensen wel weten. Die gaan heel erg positie nemen en dan gaan ze heel erg hun achterban vertellen dat het aandeel goed is.

[00:47:05]

Dus er zijn mensen die dat in dit hernamen, maar je gaat ze niet noemen.

[00:47:08]

Naja, ik wil niet met ze aanvallen hier. Maar dat is wel zijn wel een aantal mensen Nederlands bekend die dit heel erg doen. En dit is natuurlijk, maar nu gebeurt het op een schaal echt op een gigantisch grote schaal. Want volgens mij is GameStop is het meest verhandelde aandeel gister geweest boven Apple boven Tesla. Dat is echt nee. Het is een bedrijf dat in alle opzichten geen toekomst heeft. Is dat? En het is fysieke winkels waarbij ze fysieke spellen verkopen.

[00:47:33]

Dus het businessmodel moet.

[00:47:34]

Nu was dat ik 40 procent chord in een Citron Research. Dat is een hele bekende die publiceert ook als recherches op Twitter. En die man die heeft, dan kan jij leeft van zijn achternaam. Die heeft kinderen ook. Die zijn gewoon bedreigingen gekregen. Dat ie niet meer mag praten over hoe negatief GameStop is en kinderen zijn bedreigt hij zijn allemaal eens eten bij hem thuis bezorgd in massaal dat ze om. De Pestte ze het? Je merkt wel dat het gaat, echt.

[00:47:59]

Het gaat wel de verkeerde kant op, maar ik vind het erg. Ik vind het wel dus best wel zorgelijk hoor. Ik weet ook niet wat hier wat hier nou gaat gebeuren en is heel moeilijk om iemand aan te pakken, want dat is iedereen anoniem.

[00:48:09]

Maar ik denk wordt ook wel gezien als deze Reddit community als Fortuyn Found Bloemberg Therminal. En waarbij ze inderdaad dat dat platform ineens toegang heeft tot het tot de financiele markten. Ja, dat zal een hoop discussie over komen. Ja, ik weet dat je goed moet uitkijken met zulk soort aandelen zoals ze ik als je het omhoog ziet gaan dat je wel gaat onderzoeken. Waarom komt dit? Dit is iets wat al goed is om om dit. Ik wist het ook niet, want shorts je dan.

[00:48:36]

Zo leer je wel elke keer elke keer wat bij.

[00:48:39]

Fascinerend vind ik echt passé. Ik merk wel dat. Ik heb wel het gevoel dat de financiële markt een beetje aan het veranderen is. U brouwt de wereld is aan het veranderen met je merkt dat er gewoon hele grote groepen mensen makkelijk gemobiliseerd worden, zich kunnen afzetten tegen autoriteiten. Wordt dit ook een beetje zoals deze hele grote groep mensen zich afzetten tegen de financiële sector? Dit merk je wel in heel de wereld nu een beetje. En dit vertaalt zich dus nu ook nu naar de de yen, naar de aandelenmarkt.

[00:49:04]

Ja, ze revolutions, hooivorken, fakkels door de straten en ook hier. Ja ok. Tot zover dan. Het nieuws denk ik aan jongens. Laten we naar het portfolio van Pim, want er is wat gebeurd. Maar er is een hoop gebeurd.

[00:49:19]

Ik heb Tesla verkocht. Oh ja, daar kunnen we eigenlijk al hele aflevering over praten. En ik heb PPL Corp verkocht. En ik heb eigenlijk de geld eigenlijk van de PPL Corp verschoven naar JP Morgan om het wel in het dividend de hoek te houden. En ik heb eigelijk de rest van van het hele aandeel Tesla verspreid over over A. Het is het verspreid over zes verschillende holdings die ik al heb, dus ik heb geen nieuwe holding aangekocht. We gaan hier later nog een keer goed op in, want we hebben daar nu geen tijd voor.

[00:49:48]

Gaan we volgende week weer aan het werk? Misschien kun je de hele aflevering volgende week hier je over na te denken, om volgende week even in een soort van portfolio update te doen. Dat we even wat meer tijd kunnen nemen om in een aantal andere te duiken.

[00:50:00]

Ik denk dat je in ieder geval ook heel veel luisteraars er blij mee zou maken als je dat bij deze wilt toezeggen.

[00:50:05]

OK. Euh, dat zeg ik dan toe je een beetje gedwongen of niet?

[00:50:11]

Dan gaan we vonden ik iets dieper in Ahoy kankercel over welke transitie ik doormaakt als belegger.

[00:50:16]

En wat is de algehele waarde? Oh ja, 194 000 800. Het gaat echt met gigantische sprongen vooruit. Wat ik eigenlijk bijna zo vervelend vindt. Dat klinkt heel raar, maar alles gaat veel te hard omhoog en is gewoon soms gewoon. Ik vind het bijna vervelend dat aandelen gewoon veel te hard. Hoogtevrees van vind het zelf een fijne gevoelens. Een andere bron. Elk jaar zo'n ongeveer zo'n 10 15 cent groei en dan verplaatsen. Verspreid over 5 jaar dus.

[00:50:45]

Elk jaar, en dat vind ik, voel ik me veel fijner bij dan als een aandeel in een jaar tijd 100 procent groeit. En dan? Ten eerste krijg je dan snel hoogtevrees. En dan waarderingen lopen wel heel erg scheef met wat het daadwerkelijk waren waard. Is het weer? Ja ja, dik. Ik heb positie in in Clean Energy IETF. Die is heel erg gegroeid, zeker toen Barden president van de Verenigde Staten werd. Maar nu gaat het wel heel hard en krijg je daar toch inderdaad een beetje hoogtevrees van.

[00:51:12]

En natuurlijk worden risicovolle aandelen, ze worden gewoon een steeds groter stuk van je portefeuille en dus het risico van je hele portefeuille toe. Die winnaars zijn altijd leuk, maar eigenlijk moet je dan wel gaan herbeluisteren om te beoordelen dat het wel goed bij je strategie blijft passen.

[00:51:28]

Ga naar reviews. We hebben een audio bericht en dit audio bericht is een job in Ermelo.

[00:51:35]

Job hier. Thanks voor jullie gave podcast. Ik heb jullie ongeveer een maand geleden ontdekt en alle afleveringen inmiddels erdoorheen gebeden geluisterd. En er viel maar één ding op, namelijk aan het begin van de podcast was meteen heel duidelijk op de lijn. Ik kon mijn aandelen, ik ze 30 jaar vast en dat is mijn strategie. Maar door de maanden heen lijkt het wel alsof je steeds meer richting goede aandelen bent gegaan. En dat het ook een steeds groter deel van je portefeuille lijkt op te maken.

[00:52:03]

Is het nou zo doordat je steeds meer kennis hebt vergaard, je ook meer risico neemt? En is dat niet mogelijk een valkuil voor in de toekomst? Heel veel plezier met het maken en later droeg.

[00:52:12]

Ja, dit is een en een hele goede vraag. Is dit eigenlijk? Er zitten heel veel gelaagdheid in die vraag, dus alleen al over deze vraag van haar man. Aflevering vullen. Ik denk dat ik daar volgende week ook wat uitgebreider op terug wil komen. OK. Maar daar heeft hij het keurig mee. Je ziet gewoon mijn groei. Ik denk dat dit ook de kracht van de podcast is, dat je ziet hoe ik groei en wat voor kennis ik vergaren.

[00:52:33]

Dat ik dus ook af en toe terugkomen op de beslissingen die ik hiervoor heb genomen, omdat ik gewoon meer inzicht heb gekregen. Denkt de eerste dat ik heb een veel te grote grote spreiding in mijn different portefeuille. Daarom ga ik hem verlagen. Ze hebben het idee dat je goede aandelen heel lang wil vasthouden, die dat tot staat in principe nog wel alleen. Ik heb gewoon heel veel aandelen gekocht in mijn dividend portefeuille, waarvan ik teveel gefocust op het dividend en te weinig heb gekeken.

[00:52:56]

Is het bedrijf echt goed? Neem bijvoorbeeld een IBM is een mooi voorbeeld. Zit erin. Het is een op zich een prima bedrijf, maar het is echt geen topper en succes. Bedrijven met meer, die kan je eigenlijk gewoon niet dertig jaar vasthouden. Want de omzet, die zakte al af en elk jaar een beetje. En daar ben ik heel erg in gegroeid. En een andere kant is dat ik misschien wat te defensief zat en daardoor waarschijnlijk iets meer naar groei.

[00:53:20]

En er komt ook om. Cirkel of competence zit gewoon veel meer in technologie en technologie is over het algemeen gewoon groei en je hebt niet helemaal het gevoel dat. Maar dat is misschien wat naïef, maar dat ik ook meer risico neem doordat ik mijn portefeuille iets meer naar groei verschuift, omdat ik namelijk de aandelen in groei gewoon veel beter begrijp. En er zitten best wel wat aandelen in die nu niet nu onder groei heb vallen. Bijvoorbeeld zo'n proces waard en maar dat zit ook wel richting Velle, omdat dat gewoon een hele erge onderwaardering is vergeleken met intrinsieke waarde.

[00:53:54]

En ik denk dat Facebook ook een voorbeeld is dat als je de kerstster afbouwt en kijkt uit hoeveel. Als je puur de winsten gaat kijken die ze halen uit Facebook en Instagram is het heeft het best wel een relatieve lage koers winstverhouding vergeleken met de markt. Echter wel veel lager dan dan de gemiddelde. Het is wel een groeibedrijf, maar zit ook wel steeds meer richting de waarderingen en in de Veldhoek. Dat is een beetje de groei die ik meemaak als belegger.

[00:54:15]

Dat ik veel beter begrijp wat is een bedrijf nog waard en wat betaal ik daar nou voor? Maar kort samengevat ik weet beter wat ik koop en daardoor voelde dat ik minder risico neemt. Ja, dat is ook een leerproces. Ik denk dat dat kracht maak van deze podcast. En volgens mij hebben ze ook eens een mooie quote van een wijze man die verandert af en toe van euh van mening. Euh ja ik. Ik vraag gewoon heel veel kennis.

[00:54:37]

En ja, zo past ik eigenlijk ook konst. Om mijn gedrag aan mijn botermarkt te worden ben ik mee begonnen. Nou, onder andere door Paul ben ik niet naar limit hoor. Dat zijn s is een klein voorbeeld, maar zo vergroeien ik en verander ik van mening. Voortschrijdend inzicht? Ja, en ik denk dat ik mij nooit uitgeleerd, maar kom wel op een punt dat het wat ik langzaam wel een beetje uitgekristalliseerd, hoe ik het wél en dan zo'n kleine de verandering zet kleiner zijn.

[00:55:00]

Hoe oninteressant zou deze podcast worden als jij niet meer af en toe van mening veranderen?

[00:55:04]

Ja en nee. Helaas zijn. Maar dan is ook de tijd denkt dat ik moet stoppen, maar voorlopig nog niet geloven dan nog niet. Inderdaad nee ok.

[00:55:12]

Ja nou Paul, leuk dat je weer was.

[00:55:16]

Wanneer gaan we het feit nog wat meer kennis in huis hebben? Ja, zeker leuk. Veel nieuwe dingen gehoord. Uhm, ja en nee volgende week. Wat gaan wij dus doen? We gaan het hebben over jouw portfolio die eindelijk een beetje jij. Dat heb jij blijkbaar nu gecreëerd. Ja dat is zojuist. Dank je wel baal voor deze hele duidelijke uitleg. Ik ben in van weer een hoop wijzer geworden.

[00:55:36]

Ja, leuk dat ik hier mocht komen. Nou volgende keer en in de tussentijd investeer in je kennis en belegd met beleid.