Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze podcast is 100% expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:09]

Dit is jong. We leggen de podcast Ik ben Miloen en ik ben Pim. In deze aflevering krijgen we een uitdeed van het portfolio van Tim. Er wordt wel eens tijd. Ha ja, want soms komen we er niet helemaal aan toe om nou te kijken. Wat zijn jouw beweegredenen? Dus nu even jouw strategie en Philosophy even goed doornemen?

[00:00:27]

Even terug naar waarom doe ik het ook precies? En jij je recente transacties? Moeten we dan ook maar even doornemen? Facebook en Kruitfabriek. En mijn portfolio? Daar zal ik ook wel even een en ander verdelen. Ben benieuwd. Ja, ik zit in een crisis met China iets. Maar daarover gaat het.

[00:00:44]

Straks hebben we het nog over GameStop hebben, want daar komen we weer niet onderuit. Nee, dat moet heffen. Ja, oké, daar gaan we ja.

[00:01:06]

Het was een hectische week. Ik ben verhuisd. Ik ben een beetje te laat ook, want euh, ik moest opeens een stuk verder fietsen. Oh ja, natuurlijk. Vandaar dat je later was. Maar ik ben er wel helemaal bij hoor vandaag. Ja, je ziet er ook heel scherp uit. Jawel, heel goed. En het was sowieso een hectische week. Ook voor jou, want ik zette op vrijdagavond de tv aan.

[00:01:28]

Was het vrijdag net als vrijdag? En wie zag ik daar bij EditieNL?

[00:01:32]

Ja, dat was ik. Ja, ik heb ook heel veel appjes gedaan. Ik weet gelijk wie er allemaal EditieNL kijkt. Ja vrienden. Nee. Maar het was heel leuk en het ging allemaal vrij snel gedaan worden. Maar uiteindelijk hebben ze uit dat kwartiertje een minuutje geknipt.

[00:01:47]

Wanneer aan de keukentafel zat je het altijd af. Een aflevering opnemen? Ja.

[00:01:53]

En hoe weet je dan om nu, hier en daar ingevlogen te worden als alles pro en je bent?

[00:01:58]

Jij bent een beetje de expert. Antwoorden lijken en ja, dat is.

[00:02:03]

Ja, ik heb natuurlijk ook last van de inpasbaar syndroom. Het is natuurlijk. Ja, als je het mij vergelijkt met een misschien een gemiddelde Nederlander weet ik veel. Maar ja, als ik me vergelijk met bijvoorbeeld de gast die we nog altijd pauzeert, dan weet ik helemaal niks. Is het concept waar je je mee vergelijkt? Euh, je voelt je een soort van bedrieger?

[00:02:20]

Euh. Impasse syndroom. Als jij op de radio bent en je vertelt dingen over beleggen waarvan je denkt van ja, ik ben ik wel echt een expert.

[00:02:29]

Ja, nee, dit ligt dat ik wel een beetje aan het onderwerp. Maar ja, af en toe heb ik dat gevoel wel ja. En ik snap op zich ook wel dat ik gevraag worden, want ik leg het misschien op een manier uit dat ook nog wel begrijpelijk is om het misschien niet zo goed snap, dus dat is misschien ook juist de bedoeling. Maar ja, je je studie eigenlijk wel mee?

[00:02:46]

Ja, maar het is ook al weer leuk om bepaalde manier toch?

[00:02:50]

Ja, het is een soort van nieuwe situatie waar ik op zondag aan moet wennen.

[00:02:55]

Snap ik? Wat gaan we doen vandaag? Ja, wij komen telkens niet heel erg aan jouw portfolio toe. Nu gaan we wel even wat meer in depth hebben over jou of je portfolio, toch?

[00:03:06]

Ja, ik denk dat we even in een soort van portfolio updates moeten doen. Even kijken, we geven een soort van reflectie door mijn portfolio en een ander stuk kunnen we even door de wat recente transacties gaan. Euh, ja, dat is een beetje een beetje een idee. Ja, ik ben er van het weekend wat van gaan reflecteren van waarom doe ik dit ook alweer? Waarom heb ik deze pot? Waarom ben ik aan beleggen? Wat was eigenlijk het oorspronkelijke idee?

[00:03:29]

En het gaat mij er wel heel erg, omdat ik op een veilige en verantwoorde manier vermogen opbouwde. Ik ben niet op zoek naar 30, 20, 30 40 procent rendement per jaar. Ik ben op zoek naar 10 15 procent rendement. Daar zou ik voor tekenen, maar op een hele veilige en stabiele manier.

[00:03:46]

Ja, jij bent zelfs ontevreden als dingen te hard stijgen. Ik merk gewoon dat het. Ik vind het gewoon heel belangrijk dat ik met een gerust hart mijn geld kan beleggen. Het emotionele stuk van beleggen telt voor mij heel zwaar. Nu ben ik er heel veel mee bezig en het is eigenlijk zo van fulltime job geworden. Maar dat is natuurlijk niet het doel waarom ik dit dan doen ben? Ik vind het eigenlijk. Het leven gaat er niet over dat je de hele dag door aan een hapje aan t kijken bent wat je beleggingen doen.

[00:04:15]

Daar is het leven veel te mooi voor.

[00:04:16]

Neem maar wat. Waarom zou je dan naartoe willen?

[00:04:18]

Ik wil eigenlijk naar een situatie toe waar ik met een gerust hart kan beleggen en waar ik ongeveer gemiddeld gezien n dag in de maand besteedt. Een portfolio bij te houden in. Dat is natuurlijk wel gewoon elke dag de krant. Ik ben wel op de hoogte wat er allemaal speelt, maar echt met je portfolio bezig zijn is goed duiken in wat je wil gaan kopen, waar je bijkopen. Dat moet gewoon in één dag in de maand kunnen. En dan kan ik heb ik gewoon tijd om de dingen andere dingen te doen die ik ook heel leuk vind, zoals mailtjes beantwoorden.

[00:04:46]

Ja, ik denk meer gewoon aan gewoon gewoon op vakantie gaan. Boeken lezen.

[00:04:52]

Sport de dingen die het leven.

[00:04:53]

Leuk maar ja en ik vind dat je het leven is niet. Is te mooi om de hele dag bezig te zijn met het beleggen en geld verdienen. Euh, dat ben ik met je eens. Belangrijk is dat je dat je met beleggen dus op een veilige en verantwoorde manier. Passief eigenlijk vermogensopbouw kan doen. Dat vind ik de kracht van beleggen als ook de reden waarom vind ik. Waarom je moet gaan beleggen?

[00:05:14]

Dat is maar ik hoor je eigenlijk wel eens zeggen. Beleggen is leuk, dus je vindt het ook leuk. Is het niet leuker?

[00:05:21]

Vind het niet leuk genoeg om meerdere dagen dan in de maand te gaan doen.

[00:05:24]

Jammer, maar viel er mee bezig met het somogy van beleggen? Is er dan meer aan? Echt beleggen gaat over. Bedrijven begrijpen hoe werken businessmodellen? Hoe zit de bedrijven in mekaar? Hoe werken bepaalde trends? Waar gaat de economie naartoe? Gaat de wereld naartoe? Dat is voor mij steeds meer beleggen. Wat daadwerkelijk het bedrijf doet op de beurs is eigenlijk helemaal niet zo relevant. En dat is voor mij wel een heel, heel groot verschil. En ja, dit is wel echt.

[00:05:51]

Dat is wel mijn basis, dus daar bouw ik wel dus mee. Het is een beetje mijn filosofie hoe ik naar beleggen kijk en daar ga ik natuurlijk een strategie opbouwen.

[00:06:01]

Vertaalt dat zich ook naar wat je uiteindelijk veranderd hebt in je strategie? De laatste tijd. Nou, als je het echt veranderd hebt en je bent misschien een beetje verschoven, maar ik ben weer constant bijschaven. Ik ben niet iemand die heel radicaal handelt, zit schaven. Zo moet je met een kaasschaaf. Beleggen. De kaasschaaf. Zo ben ik wel mee bezig. En ik merk gewoon ik voel gewoon heel erg bij welke aandelen ik me heel zenuwachtig hoort en waar ik heel vaak naar kijken.

[00:06:28]

Welke aandelen? Ik kan me niet zo druk om maken, maar word je zenuwachtig?

[00:06:33]

Nou, ik merk wel dat zo'n zo'n bedrijf als Tesla gaat het zonder daarvoor. Ik word daar best wel zenuwachtig van. Daar heb ik een gigantisch veel winst op gemaakt. Kaart neer? Helemaal niet. Ik vind ik helemaal niet over beleggen gehad. Maar ja, dat is zo overgewaardeerd. Klagen heeft. Je kan er niks. Je dan eigenlijk niet meer rationeel wat over zeggen.

[00:06:52]

En dat is het dat je er niks rationeel over kan zeggen. Is dat wat aangeeft dat het niet meer over beleggen gaat?

[00:07:00]

Je bent overgeleverd aan het sentiment en ja, daar kan je helemaal niks mee doen. Er zit helemaal geen wijsheid in ofzo.

[00:07:07]

Nee, maar dat is wel ook beleggen natuurlijk. Het is de verwachting. Het is ook sentiment dat het geld misschien. Ja, maar daardoor is het. Het voelt wel dat het. Het is heel dunnetjes, dus je hoeft maar iets te gebeuren. En het is weg. Je een bedrijf echt goed kent en je weet waarom je het koopt, dan maakt het helemaal niet uit. Ik heb dus bij zo'n grote positie in DQJ. Ik maak me daar dus echt geen seconde druk om.

[00:07:33]

Dat zegt als ik de Borghi naar meegegaan. Kort termijn zit me helemaal niks. Ik ga pas kijken over zes maanden jaar. Dan ga ik eens kijken hoeveel.

[00:07:42]

Wat het dan doet, zo'n Tesla Tesla's eigenlijk zo'n? Als je het vergelijkt met een hond is de Beagle die heel ondeugend is en heel springerig en heel vrolijk. Dat kan heel leuk zijn, maar dan moet je echt aan de lijn houden en opletten.

[00:07:53]

En zo'n ander bedrijf wat jij en hij conviction dus juist die TGW is dat. Dat is wel eentje die er wel bij.

[00:07:58]

Dat is de golden retriever. Die kun je zo van de riem laten en vertrouwen van. Nou, dat komt wel goed. Ja, en die kan blijft wel eens weglopen. Je weet toch wat hier weer terugkomt? Precies. En dat heeft ook al ermee te maken dat je. Misschien heb ik ja, ik heb die hij officieel reed gewoon in Tesla. Als bedrijf misschien wel, maar niet op deze waardering. En ik merk gewoon dat ik steeds meer aan het kijken ben van wat betaling.

[00:08:17]

Nou voor een bedrijf. En als ik het een goed bedrijf in dat stuk stap 1, stap 2 vind ik de prijzen die ik voor portaal vind ik dan te laag? Of vind ik dat achtergebleven? Dan merk ik gewoon dat het me heel veel rust geeft. Ik ben de laatste transactie die ik gedaan heb. Ik reageer steeds meer gekeken naar wat betaal ik er nou voor? Vind ik dat een koopje? Ondergewaardeerd? Dan merk ik gewoon dat ik daar eigenlijk helemaal niet mee nu mijn drukke Bakers naar beneden gaat, maakt het uit.

[00:08:46]

Het is een gaskachel bedrijf en ik heb al heel weinig betaald. Ze komen wel goed wat te maken met dat ik dus begrijp wat ik koop en daar merk ik. Daar zit heel erg verschil. Dan weet je eigenlijk gewoon in. Ja, daar gaat gewoon in een bepaalde tijdsperiode. Misschien is het 1 jaar op zijn half jaar, misschien 2 jaar. Dat er uiteindelijk wel weer uitkomen. En dan heb je gewoon Cissako Faulhaber te wachten. Ja ja, en dat is heel relaxt.

[00:09:10]

En dat is precies wat je wil. Natuurlijk wel aardig. Gewoon verder leven en af en toe even kijken en zien dat het goed gaat. Ja en dan. En ja daar. Ik snap wel steeds meer ik al die boeken en we hebben het al eerder had over waar Warren Buffett over praat.

[00:09:24]

Wie moet goed geinvesteerd JP Ferdinand II uiteindelijk al die boeken? Ze hebben allemaal gelijk en dat merk ik ook dit jaar natuurloop alleen jij. Je kan daar naar mijn idee niet beginnen, want het is te complex en ik loop daar uiteindelijk naartoe. Waar eigenlijk elke belegger die al heel lang belegt en alle grote beleggers die altijd zeggen. Dit is de enige manier hoe je op lange termijn rendementen gaat maken. Het eindstation? Ja, ik merk dat ik wel langzaam richting.

[00:09:50]

Ik zie een beetje licht in einde van de tunnel, maar ik ben er nog lang niet. En dat is ook de reden waarom ik zo graag meer tijd wil maken om boeken te lezen, om te leren en ook bedrijven nog beter te analyseren. Ik daar naartoe gaan, want ik weet dat ik daar ben. En dan gaat het me rust geven. Meer kolen op het vuur, even de trein in beweging en dan gaat het lesgeven te volgen. Vandaag heel goed.

[00:10:12]

Ja, daar gaat het wel. Vervuilender is heel fijn en laten we doen elektrische treinen. En misschien is het leuk om even als het nu toch over bedrijf hebben we dus goed mee gaat. Maar jij denkt nou hoef je niet op te letten.

[00:10:23]

Dit is een golden retriever. Waar? Welke zou je als voorbeeld?

[00:10:27]

Wat heb je nakijken? Als ik het nu Herndon zijn we een beetje idee die ik nu heb als bijvoorbeeld veel waarde categorie pakken noem ik dan even de bewezen bedrijven. Daar zit bijvoorbeeld Facebook in een proces. Alibaba, Microsoft, ASML, Walt Disney. Het zijn bedrijven. Die hebben al stuk voor stuk een extreem sterke motor zijn. Die hebben een concurrentie voordeel. Ze zijn in een categorie allemaal marktleider daar. Als bedrijf zijnde hoef je daar niet. Dat zit wel goed, maar je wordt Facebook proces.

[00:10:58]

En Alibaba, dat zijn wel drie bedrijven die gewoon vind ik vrij goedkoop zijn. Ja, die hebben best. Tegen een denk ik een lichte onderwaardering gekocht en dat voelt gewoon heel fijn, zei onwijs sterke bedrijven die ik kreeg. Een heel goede prijs op God. Ik dat Microsoft misschien een beetje onder valt. Toen de tijd Walt Disney ook nu is, dat is natuurlijk al aardig omhoog gegaan. ASML is impossible ook vind ik ook even alleen. Die is nu wel heel erg duur, maar wel een unieke positie.

[00:11:25]

En als ik het dan vergelijk met bijvoorbeeld wat dan meer in de trends lees groei aandelen zie, daar zit bijvoorbeeld zo'n Vassili in kroostrijk. Dat zijn bedrijven die direct nog niet bewezen hebben dat ze een echte concurrentievoordeel hebben dat ze echte mode hebben. Ze hebben niet een echt unieke positie, want daar zijn ze nog. Daar is die markt nog te jong voor, maar daar zijn ze wel naartoe. Gaan die posities die we gaan nog veroverd worden. Daar zitten veel meer bedrijven die volledig de groei gaan in die positie gaan.

[00:11:51]

En dat vergt wel veel meer meer aandacht. Dus vind ik ook heel leuk. Maar niet daar moet gewoon. Daar moet ik maar een aantal bedrijven van hebben, anders kan ik dat gewoon niet bijbenen. Nee is te veel werk ken ik. Daar valt misschien dan ook wel zo'n zijn Alphenaar onder en Gusti teken weet ik. In Alphen is nu ook echt heel erg duur. Is heel hard gegroeid. En dan merk ik toch wel een beetje gewoon. Dat wordt heel dunnetjes dat je gewoon elke keer als er iets negatiefs komt.

[00:12:19]

Dan weet je gewoon. Dan gaat het. Dan gaat het gelijk fout omdat het zo is. Een soort van nummer Prize for Perfection. Het is dus als het mag. Je hoeft maar iets, zie iets tegen te zitten en het zakt. En dat blijft wel een leuke categorie vind ik, maar daar wil ik er minder in hebben.

[00:12:37]

Is dat altijd zo met hoe duurder een aandeel is, hoe meer risico je hebt dat het heel erg op en neer gaat.

[00:12:42]

Dat het niet meteen het leuke Awans is. Hoe? Het komt er in wezen op neer bij aandelen die hard groeien. Dus hoe duurder het aandeel is frisjes. De de winst op de omzet die het maakt om meerdere eigenlijk al toekomstige winsten al ingeprijsd zitten zo langer om. Hoe meer je betaalt, hoe langer die van de 6.6 succes Rajesh moet zijn. De komende jaren. Op zich is dat natuurlijk niet erg, maar juist als die posities best groot worden in portfolio dan word je portfolio natuurlijk heel erg beweeglijk.

[00:13:14]

En dat wil je natuurlijk heel erg voorkomen. Dat zorgt weer juist ook meer beweeglijkheid wordt. Hoe meer risico? Ja, maar ook een meer emotionele onrust. Het geeft. Ja ja. Sowieso ben ik het langzaam een beetje aan indelen en heb ik ook nog de hele categorie dividendaandelen dagen. Daar moet sowieso al heel vaak zijn. Moet ik sowieso met de volledige kaasschaaf doorheen. Ik zie het nu een beetje. Ik heb nu een beetje als mijn als bewezen bedrijven die gewoon een goede concurrentievoordeel hebben, drie keer een goede prijs kan kopen.

[00:13:47]

Dus extreem goed bedrijf niet. Hoeft niet extreem goedkoop te zijn, maar een heel goed bedrijf. Een goede prijs. Dan zie ik meer de groep potentie aandelen. Dus waar zit. Waar zie ik heel veel groeien? Het moet sowieso in een in een sector zitten wat een opkomende sector is de cybersecurity. In internet infrastructuur na bijvoorbeeld laadpalen dat zijn en Najat thuisbezorgen. Het zijn allemaal groeiende sectoren als je weet gewoon dat die sector zich al 10 20 cent groeit.

[00:14:16]

Dus de kans dat het bedrijf ook twee 10.20 uur zal heel erg aanzienlijk. Dan weet ik de pareltjes eruit halen, waardoor je misschien het dubbele kan groeien als de sector. Dat is een beetje waar je op zoek bent. Is dus meer potentie, is wat risicovoller, zijn vaak wel leuke bedrijven om te analyseren. En dan heb je de categorie duurzaam noemen. Tot nu even. Daar werd ik vorige keer over gehad. Dividend aristocrate.

[00:14:38]

Ik merk dat duurzaam, dus niet in de zin van goed, wel het milieu. Nee, nee, duurzaam in de vorm van het is een. Het zijn een beetje een soort van marathonlopers. Het zijn bedrijven die die een bewezen dividend groei hebben. Dan moet je denken aan een Johnson Johnson, McDonald's, Nestlé, L'Oréal, Procter Gamble en ik. Ik heb nu eigenlijk een hele categorie in dividend aandelen. Ja, dat zijn opzich wel OK bedrijven, maar het is eigenlijk allemaal net niet ok en dat merk ik gewoon dat ik daar.

[00:15:08]

Daar heb ik heel veel moeite mee om ze los te laten na om die bedrijven te hebben omdat ik namelijk het is. Dit zijn eigenlijk overal een beetje net niet. Het zijn niet de beste dividend betalers, maar je heeft ook moeite om ze los te laten. Een transactie nog kan ze me allemaal niet verkopen en heb ik Djax, dan heb ik heb ik Djax 60 70 duizend euro cash en dan moet ik al gelijk ergens anders in stoppen. En dat is wat.

[00:15:30]

Ja, dat weet ik dus nog niet. En dat ben ik dus dan doe ik het in stapjes. Maar ik zie wel hoe ik het nu een beetje formuliertje dat ik een zoon van een groep met duurzame aandelen wil die bewezen hebben. Lang gewoon over tijd groeien. Dat noem ik een beetje dan mijn schokdemper om een portfolio dat als de beurs heel erg presteert dempt. Heel erg denk ik. Dan heb ik eigenlijk meer dan de de bewezen bedrijven die we zijn allemaal marktleider in in hun categorie en die willen kopen tegen een goede prijs.

[00:16:01]

Ja, en dan heb ik een categorie met potentie aandelen. Dat zit echt in de groei en dat zit dan moet er allemaal in. In categorieën zitten die waarvan ik heel veel interesse en moeten bedrijven zijn die in hun groei sector zitten. En daar moet je dus denken aan natuurlijke duurzaamheid, elektrificatie. Elektrische auto's, staatsbedrijven, alles wat echt opkomende trends en daar moet. Dan moet ik een beetje gaan definiëren van wat ze dan precies te. Wat zijn dan de trends voor de komende tijd?

[00:16:31]

Wat is mijn sjirk of competentie en wat welke categorie vallen daarin? Dan kan ik? Ga ik daar kijken naar? Welk bedrijf vind ik het best in die categorie?

[00:16:40]

Soms een beetje.

[00:16:41]

Wat nu mijn plan is en dat de kans redelijk helder uitgedacht kan. Dat kan nog. Schaven, schaven regelmatig. Maar dit is nu een beetje waar ik aan denk. En ik mik toch al een beetje op zo'n 520 aandelen. En ik vermoed dat het natuurlijk. Ik ga ze langzaam rijden. Ik denk dan eerst dat ik een beetje op 20 blijf hangen. Laat je nu nog horen. Goeie vraag. Ik denk dat ik nu 38 heb ofzo. Ik heb in mijn hoofd twaalf groeiaandelen.

[00:17:10]

Daar weet ik precies wat ik bezeert. Ik weet hoe het in mekaar zit, daar heb ik heel veel controle op. Het idee is dan dat ik eigenlijk vooral motiverend. Ergens is het een echt echt flink gaan verlagen. Zo wil ik daar richting de twintig gaan.

[00:17:24]

Het is misschien leuk om een paar eruit te pikken. Misschien voordat we overgaan naar transacties. Jij natuurlijk ook een portfolio.

[00:17:30]

Ja, dat klopt. Misschien wordt dus tijd dat je ook een update geeft per minuut.

[00:17:34]

Dat wil ik ook best doen.

[00:17:37]

Ik heb nu dus best wel een grote positie aan het opbouwen in de S&P500. Ik heb ook een beetje China, maar ik merk dat ik elke maand toch liever wat bijkopen dan als ik maar één transactie doe van de S&P 500, omdat ik dan telkens precies op het goede moment vindt dat die zo laag staat. Dus dat is gewoon verleidelijk om die dan te kopen.

[00:17:56]

En daarnaast ben ik nog best wel onzeker over die China ETF, want ik had het er laatst over met een vriendin en ik twijfel over wat nou de beste is, want er zijn er dus meerdere.

[00:18:07]

En er zijn er drie die ik nu in het vizier heb, waarvan er één niet in de kern selectie zit en twee wel, maar eentje. Die is best wel duur.

[00:18:18]

Is iets van 107 of zoiets boven de 100 en die andere.

[00:18:22]

Die is best wel goedkoop.

[00:18:24]

Die is rond de 7 of 8 euro en die zitten net iets anders qua verdeling van in welke grote bedrijven ze zitten en die ik die andere die niet in de kern selectie zitten. Die is eigenlijk best wel ideaal, want die heeft de laagste doorlopende kost.

[00:18:37]

De Total Expense Ratio is het laagst. Nou ja, dat is de term. Dus ik zit heel erg te twijfelen. Gewoon van wat is de beste om dan te hebben?

[00:18:49]

Ja, nou, dat begrijp ik ook wel.

[00:18:51]

Je zit natuurlijk ergens een kantelpunt, want dat is natuurlijk, want diegene die de laagste kost heeft, die zit niet in de kern selectie, waardoor je dus ook een transactiekosten moet betalen 2 euro.

[00:19:02]

Nou, dat is best wel veel. Ja, dus je elke keer plus een standaard plus nog een beetje een percentage over het bedrag.

[00:19:08]

Dus eigenlijk zou je het misschien zo kunnen doen dat je in één van die andere états de positie zegmaar opbouwt dat je zonder kosten elke maand kan bijkopen. Ja, en kun je dan een soort van op een gegeven moment in één keer alles wat je dan hebt opgebouwd en die ene overzetten naar die andere, dat je niet die transactiekosten hebt, maar dat je in één keer een groot bedrag. Dat kan al met je, want ze lijken verder heel erg op elkaar die ze tegen kopen.

[00:19:33]

Ja, nee, dat kan je gewoon doen. Je kunt ook gewoon een positie opbouwen in in een IETF die in de kern selectie zit en betaal je elke maand geen transactiekosten. En dan Breemen 2.0. Ik vind het nu een bobbeltje. Kan je elk jaar doen dat je elke januari kopie in één keer die positie krijg. Je kan ook gratis verkopen. En dan voel je dat over naar de IETF, die niet in de kern selectie zit waar transactiekosten voor betaald.

[00:19:55]

Maar om op de de Total Expense Whishaw 0 en 2 lager is. Is dat op lange termijn voordeliger, dan koop je dat één keer per jaar dan van dat aandeel. Zo'n pak je eigenlijk verdiend? Ja, dan heb je een voordeel van 0 2 elk jaar. Maar de Tainan eenmalig transactiekosten momentjes in één keer koopt in één keer veel is het relatief weer weinig te zeggen is dat kan je nog één keer per jaar?

[00:20:16]

Lehner Ja, dat vind ik eigenlijk wel. Ik denk dat ik dat ga doen. Ik zal even voorlezen welke dat dan is. Welke ik dan wél? Want ik krijg daar vaak vragen over mensen heel geïnteresseerd en daarom zijn er velen in de show nooit meer verstuurd ofzo.

[00:20:30]

Dat is de HSBC MSCI China.

[00:20:35]

Die heb je nu. Nee, die heb ik niet. Die ga ik in opbouwen.

[00:20:39]

Daar ga je nu in op banken. Dat is uit een kleine selectie precies.

[00:20:42]

En dan moet ik nog even dus nadenken over hoe. Wanneer ga ik dat dan kopen? En wat is je verdeling? Hoeveel procent? Wat is de voordelen bieden? En hoeveel procent van je portefeuille ga je in China zelf doen?

[00:20:54]

Ik vind het wat veiliger met de S&P500 meer. Dus ik wil sowieso een substantieel deel.

[00:20:59]

Ik zou hetzelfde denken aan een verdeling van 70 30. Nou, dat is. En hoeveel heb je nu belegd? Hoeveel geld? Ja, in totaal 4.400 85 euro.

[00:21:14]

Ook leuk, dank je wel voor de update.

[00:21:17]

Waar gaan we nu naartoe? Heb jij ook nog even iets te vertellen? Nu over jouw transacties?

[00:21:20]

Moeten nog even het inhalen. Ik wil eigenlijk een paar uitlichten. Ik heb vorige keer vertelde ik Tesla verkocht. Nu zelfs het allerbeste bedrijf. Het alle mooie dingen kan een keer te duur worden en dat is ook de reden waarom ik verkocht ben. Ik denk ook wel dat het zeker nog wel even door kan stijgen. Ik zie geen reden om dat niet gebeurt. Alleen ik ben. Ik zit er ook weer niet in om. Ik hoef niet per se op de piek te verkopen, vind ik.

[00:21:46]

Dat vind ik hem niet erg en ik was bij Ford. Meest dure en duurste aandeel in mijn portefeuille, dus ik heb eigenlijk gewoon het aandeel verkocht. Volledig gesloten en ik heb het geld verdeeld over heel veel bestaande aandelen. Daar heb ik veel meer gekeken naar.

[00:22:00]

Waardering geeft dat je al rust geeft me heel veel rust geeft me een goed gevoel. Tesla is nog steeds een heel goed bedrijf en staat ook op mijn watch list zoals de correctie komt. Koop dan, sluit niet uit dat ik Tesla weer koop. Maar ja denk uiteindelijk heeft alles een prijs.

[00:22:15]

Soms is dingen gewoon zijn gewoon te duur, maar normaal vind je iets pas te duur worden als je het moet gaan kopen. Maar jij hebt het al, mij zelfs om het te hebben. Vind je dan dus te duur?

[00:22:25]

Ja, omdat namelijke gek als het als de prijs harder stijgt dan het bedrijf omzet en winst maakt. Dan wordt het Drakes er elke keer een jaar bij dat dat is ingeprijsd, dus tegen de waardering. Wat Tesla en nu je er nu voor betaalt, kan je eigenlijk wel zeggen dat Tesla misschien nog wel vijf jaar of zes, zeven jaar deze groei moet doorzetten om dit te kunnen rechtvaardigen. Dus ze mag er morgen niet in de komende jaren. Waar ga ik niks fout gaan?

[00:22:54]

Precies, want dan is het weg thermos om. Zakt die prijs? Ja, dan zakt die prijs en dus eigenlijk occurred de winst achterblijft. Maar de koers gaat wel door. Dan komt er eigenlijk is er van jaren bij en dat vergroot dus extreem risico. Je maakt periode gewoon steeds langer en je kan in in feite 7 jaar kan extreem veel gebeuren. Waarom zou ik daar in gaan zitten en daarom meedoen als er heel veel andere bedrijven zijn die er gewoon veel goedkoper zijn en waar de winst bijvoorbeeld maar voor 1 of 2 jaar is ingeprijsd?

[00:23:21]

Dan is het risico veel kleiner. Dus had ze eigenlijk de. Waarom ik dat gedaan heb? Ik wil niet zeggen dat het seksslaaf verkeerd bedrijven is of niet, maar dat heb je daar gemaakt. Je kan nooit zeggen dat bedrijven slecht of goed is. Het gaat uiteindelijk wat je daarvoor betaalt. Een onwijs goed bedrijf kan een slechte belegging zijn omdat je veel duur koopt en een extreem slecht bedrijf kan een goede belegging zijn om je heel goedkoop koopt. Dus uiteindelijk is het wel constant prijs versus hoe goed is het bedrijf?

[00:23:46]

Daar zitten natuurlijk ergens. En dat dat wil je een beetje bij mekaar houden. Liever natuurlijk dat de prijs iets iets minder is dan hoe goed het bedrijf is. Dat zijn de drie waar je eigenlijk naar zoekt. Dat zijn de pareltjes. Ja, en daar na Tesla valt daarmee niet meer onder. En ik heb natuurlijk het geld gestopt in kroostrijk. Het feit dat Disney nieuw proces. Alibaba, Facebook en Microsoft. Het was best een grote positie op social 10.000euro.

[00:24:13]

En ik heb het eigenlijk een beetje verdeeld, omdat ik niet echt een aandeel in één keer 10.000 euro in wil stoppen. Bouw eigenlijk over tijd op posities op wat meer volgen en dat ik niet in één keer erin zit op een bepaalde timing. Noem me je timings effect weg te halen. Ik heb wel het grootste gedeelte van van de Tesla positie denk ik. Ongeveer zo'n 30 40 procent heb ik gestopt in Facebook. En daar wil ik nu even ook dat het straks naar kwaliteit zal kunnen gaan.

[00:24:39]

Het is goed. Facebook. Facebook is er even recente cijfers gerapporteerd hebben een omzetgroei van 33 procent. Dat is voor een deel. Dat zegt echt heel veel voor een bedrijf dat al zo groot is. En zolang bestaat 33 procent groei. Dat zijn gewoon echt cijfers die je normaal verwacht van een groeibedrijf. Hoe dan? Ja, dat is dit wel uitzonderlijk afgelopen kwartaal. Met verkiezingen iedereen in een lockdown. Ik denk dat. Dit is niet iets wat ze ook vast, maar ik denk dat het gemiddeld volgend jaar op zo'n of dit jaar dan zo'n 20 procent 15 procent gaat uitkomen.

[00:25:14]

Dat is nog steeds natuurlijk flink. En mijn eerste zeggen. Facebook is natuurlijk het sentiment om Facebook is slecht. Ik denk dat ik nog nooit iemand heb gehoord na Facebook. Dat vind ik toch eens een fijn bedrijf dat je vergelijkt met Tesla van Apple. Dat zijn bedrijven waar mensen met trots vertellen dat ze hoe mooi dat bedrijf zijn. Steve Jobs de Messias. Daar word je fan van. Maar Facebook natuurlijk niet. En dat is het sentiment op Facebook.

[00:25:39]

Helaas heel slecht. Is dat daarom ondergewaardeerd denk je?

[00:25:41]

Daar zit al jouw sentiment zeker wel mee te maken. En ik denk dat dit ook de reden waarom Facebook relatief achterblijft bij bij alle andere bedrijven.

[00:25:49]

Maar gewoon omdat je denkt nou, ik wil zelf niet meer op Facebook zitten. Dus ik denk dus niet echt toekomst. In deze zal het bedrijf ook niet zoveel meer kunnen groeien dan dat ik. Ik merk wel dat dat. Dat zit er zeker in. Ik had dat zelf ook heel erg als een soms innoveert bedoelde. Ik had al eens eerder bij Basic-Fit. Ik vind dat eigenlijk een verschrikkelijke sportketen en daardoor had ik heb ik hele negatieve associatie met Basic-Fit.

[00:26:12]

Maar je moet heel erg de je je blik. Als consument moet je ook een beetje los zien van hoe het bedrijf is. Maar het is qua oko de reclame die ze maken.

[00:26:22]

Dit geeft mij geen goed gevoel, maar heeft dit ook een beetje te maken met hoe jij wil dat de wereld eruitziet. Want nu klinkt het alsof je alleen inzit voor het geld. Je kan ook kijken, want dit is de wereld die ik om mij heen wil zien. Daarin is geen plek voor Facebook, dus nou ja, daar hou ik niet van. Basic-Fit. Ik word gek van die irritante reclames, dus heb ik niet naar kijken. Ik wil misschien investeren in iets groens, want daar weet je wel dat je je zoon laat spreken en invloed uitoefent.

[00:26:49]

Ik vind dat snap dat wel. En dat is heel logisch wat je nu zegt. Ja, dat is het uit. Uiteindelijk gaat het wel om beleggen. Moet je ook niet met te veel emotie doen. Die man primair is dat je vermogens behouden of vermogens groei wil doen. Ja, dat is wel primair. Je moet ook spreiden.

[00:27:05]

Voor jou is het te zeggen dat is de enige gratis lunch die je krijgt.

[00:27:09]

Spreiding, maar op een bepaalde manier is dat misschien wel op een gegeven moment iets waar je zo van gewetenswroeging.

[00:27:16]

Maar mensen gebeurt in ieder geval wel dat mensen ideologisch beleggen. Zeg jij dat is gewoon eigenlijk. Dan moet je gewoon niet doen.

[00:27:20]

Dat moet je in Nederland. Dat is iedereen en moet iedereen zelf weten. Ik ga daar niet zeggen dat iemand niemand Kocaeli. Jij doet het niet. Jammer, maar ik vind het daar heel erg gradaties in. Kijk, je kan er je. Je kan ook beleggingen, wapens. Nou ja, dat ik vind dat namelijk echt dat wij te ver gaan. Naja nee, ook niet zozeer. Ik ben daar niet zozeer om te oordelen. Ik vind. Ik vind het heel erg dat Facebook kan je daar misschien als bedrijf niet fijn vinden, maar het is ja en je kan daar heel veel discussie over.

[00:27:45]

Of het nou goed is voor de wereld niet, maar daar kan je met elk bedrijf hebben. Nee, dat klopt. Dan kan je toch ook met komen ook? Ik wil best wat me nu staat en dat jij vindt dat. Dan moet je je gewoon Nema lossy.

[00:27:54]

Nou, ik vind dat vind ik wel. Ja nee. En dat is natuurlijk dat. Maar je kan met elk bedrijf, elk groot bedrijf kan je iets vinden. Nou, kledingmerken is en vind je maar iets dat er iets in belang in Bangladesh is. Coca Cola maken mensen dik met gelijke delen, maar er is altijd wel al wel iets te bedenken bij een bedrijf wat schadelijk is voor een grote groep mensen daar. Dat is niet mijn positie. Om dat te oordelen hebben we wet en regelgeving.

[00:28:18]

We hebben democratie. Daar bepalen we met z'n allen wat, want de wet is en wat goed en slecht is. En als dingen echt niet goed zijn, dan dan hebben we daar een rechtstaat voor om. Wat voor Nederland? Ik ga niet als individu op op de stoel van de rechter zitten en ik kan ik wel mijn geld laten spreken. Maar dat is dus iedereen mag dat aan zich doen. En daar moet je dus anderen ook niet op veroordelen als iemand besluit om iets te doen waar jij niet in gelooft.

[00:28:42]

Nee, nee, maar dat is ook weer eens.

[00:28:43]

Anders ben ik. Ik veroordeel jou niet. Ik was toch benieuwd naar hoe jij het ziet?

[00:28:47]

Ja, maar ik heb daar geen moeite. Ik vind Facebook zelf. En om zich een beetje tweedeling met twee SBK. Ik zit natuurlijk ook op WhatsApp op WhatsApp. Nou, dat is. Ik kan wel zeggen en ik vind dat wel. En het is een extreem fijn product. Het zorgt ervoor dat ik wel met iedereen in contact blijft. Het werkt altijd dat je snel stabiel. Zorg dat mijn contact met mijn vrienden en familie ja, dat is.

[00:29:09]

Het is wel een extreem goed product. En ook met Instagram. Ja, dit mag ook wel eens gezegd. Instagram is ook leuk.

[00:29:15]

Het is een manier hoe ik ook een makkelijk nu met jungles communiceer. Aan anderen kan daar en de nieuwe uitzendingen op laten zien. Je hebt ook heel veel mooie dingen over bedrijven, nu ook door de lockdown. Eigenlijk de enigste inkomstenbron is je profileren via de socios en daardoor mensen naar je website krijgen. Alles heeft twee kanten. Ja, goed punt.

[00:29:34]

Facebook bedankt voor deze gezegd.

[00:29:36]

Dat is misschien privé. Is het misschien niet zo'n heel goed bedrijf, maar aan een kant. Daar gaat het nu niet over. De nettowinst, die was 11,2 miljard ja, met en van 7,4 voorvorken, maar 11,2 miljard in een kwartaal. Dat is echt echte echter veel. Maar nu ga ik me ook even iets aan de fundamentals gaan. Hebben we dus een winst in 2000 20 van 29,1 miljard winst en winst van 9. Dat is echt heel veel en een vrije en vrije kasstroom.

[00:30:06]

23 miljard per jaar hebben we al 23 miljard per jaar vrij te besteden. Dat is nog geen bestemming voor de totale cash in het bedrijf is 62 miljard en dat is echt heel veel. Ik weet niet wat ze daar al. Ze kunnen natuurlijk heel veel dingen mee kunnen doen, enorm bedrijven. Ze kunnen natuurlijk eigenlijk niks meer kopen om alles wat ze kopen daar. Dan gaat reguleringen overheen. Elke koop die ze wel doen gaat nooit om akkers gaat gewoon niet meer goedgekeurd wordt.

[00:30:31]

Dus wat kunnen ze met het geld doen? Zijn twee dingen. Mark Zuckerberg ze kunnen daar een dividend van uitbetalen. Ook gaan ze voorlopig nog niet doen. Nee, wat gaan ze dan doen in het bedrijfsleven? Aandelen in terugkopen? Dus daar gaat geen moment en aandelen terugkopen Granma komen van Apple sorry. Bij Facebook is ie 2/6, maar die gaat nu gewoon keer benut worden. De totale waarde van Facebook is nu 700 tot 60 miljard. De market cap halen we daar even WhatsApp vanaf gaande vrij tot ze nog geen geld verdienen met WhatsApp.

[00:31:02]

WhatsApp hebben ze betaald 19 miljard voor betaald in 2014. Het is vier keer gegroeid. Qua gebruikers gaan we er even vanuit dat die 19 miljard dus nu 4 geworden is. Dat is dus zesenzeventig miljard. Dan ga ik er vanuit dat je dus dat ze dat je nu evenveel betaalt voor een user als toendertijd. Die zijn sowieso natuurlijk omhoog, dus als ze. Ze verdienen nu geen geld met WhatsApp en als ze dat hebben we verkopen nu dan zouden ze daar voor 76 miljard voor krijgen.

[00:31:32]

Ja, ik denk dat ik wel meer maar gaan. Laten we het constructief doen en hebben we de cashpositie van 62 miljard. Dan kom je totaal uit. Als je dat de zesenzeventig plus 62 miljard van de market cap afhaalde, kom je uit op 600 22 miljard. Dat zie ik nu even als de waarde van Instagram en Facebook Bangka. Dus als je 600 22 miljard deelt door 29,1 miljard dat is de winst van vorig jaar, dan kom je op een koers winstverhouding uit van 21.

[00:32:00]

En er zit ook dus ook nog eens in dat er een verwachting is dat er komend jaar een groei is van minimaal 20 procent. Een bedrijf met een koers winstverhouding van 21 waar een groei in van 20 procent. Dat is echt dat. Dat is echt goedkoop. Dan heb ik nog niet eens over dat ze ook nog best wel veel geld steken in de E, AR en 4 AR producten. Maar het is eigenlijk ook nog een heel groot stukje groot stuk van de winst.

[00:32:21]

Eigenlijk ook nog in de investeringen zitten. Dus eigenlijk als ik dat er dan zal de waardering nog lager zijn. En dan heb ik het eigenlijk ook nog over de fantasie dat er inzit wat je kan doen met 2,8 miljard actieve gebruikers.

[00:32:36]

Dus jij zegt eigenlijk die is al ondergewaardeerd, dus je vindt het al vrij goedkoop en het is waarschijnlijk nog rooskleuriger dan het beeld dat jij nu is.

[00:32:44]

Je kan echt niet praten over onderwaardering en kwaad, over je kan praten over dat het relatief met de markt gekropen is. OK, maar dat klopt wat je zegt, want 21 koers winstverhouding is het vergelijkt met de andere bedrijven. Dat is gewoon Unilever. Daar betaal je nu 21 keer de winst voor.

[00:32:59]

Ook een leuk bedrijf ja, maar die heeft geen 20 procent groei per jaar. Nee heeft niet zoveel fantasie. Nog heeft niet zoveel potentie nog. Ja, wat heb je liever als je even evenveel betaalt voor Unilever en Facebook?

[00:33:13]

Wat zou je dan kopen op Facebook? Ja, dat is nu wel gewoon. En als we dan vergelijken met Apple, Microsoft en Google en die zitten nu rond de 35 koers winstverhouding. Dit is de reden waarom ik eigenlijk mijn positie flink heb uitgebreid in Facebook.

[00:33:28]

Gaan we naar Kruijswijk? Ja, is mij beloofd.

[00:33:31]

Kruijswijk is een is een nieuwe positie en cybersecurity. Nou, dat is natuurlijk sowieso een in de industrie. Die gaat echt. Dat gaat de komende jaren gigantisch groeien.

[00:33:42]

Grote strik. Als je even nadenkt te ver gaan. Maar dat klinkt vrij agressief. En dat is ook nog een security systemen. Dat zit natuurlijk. Zit wel een soort van filosofie in, omdat het namelijk als je aangevallen wordt als bedrijf zijnde. Dan is het heel moeilijk om je daartegen te weren. Maar het idee is wat met kroostrijke is dat ze alle beveiliging in de cloud over een heel verschillende bedrijven, dat ze dus op een bedrijf aangevallen wordt, dat ze dat eigenlijk gelijk kunnen kunnen gebruiken om gelijk de andere allemaal te beschermen.

[00:34:12]

Ze herenigen eigenlijk de krachten Avelgem om alles bij mekaar te doen. Vroeger ging het eigenlijk zo dat je nu ga ik gelijk effe in in de geschiedenis van cybersecurity. Maar vroeger was alles om Primoz en dat houdt eigenlijk in dat alles op locatie gebeurt. Elk bedrijf had een heel grote serverpark eigenlijk waar heel veel ICT ers en systeembeheerders zitten dan. Elk bedrijf regelde eigenlijk zijn eigen beveiligings. Alles om Krampus, alles lokaal. Er werd ook heel veel mensen ingehuurd om een uurtje facteurs die daar kwamen om het ook te beveiligen, maar je als je aangevallen wordt.

[00:34:44]

Omdat goed analyseren eenmaand eruit te krijgen, heb je ook heel veel rekenkracht nodig. Jammer dat er een lokaal is. Heb je dus heel veel rekenkracht nodig, wat je dus nou heel soms nodig hebt. Dit is dus een.

[00:34:56]

Het is heel moeilijk om om omdat je niet gebruik kan maken van de krachten van buiten je muren om het allemaal om te zijn.

[00:35:02]

Ik snap waar je naartoe wil. Het is veel efficiënter en nu ga je een.

[00:35:06]

Kroostrijk is eigenlijk zelf gezien als een cijfer securitybedrijf, wat een SaaS model heeft geïntroduceerd, dus het is eigenlijk een Soffers een service en het biedt eigenlijk cybersecurity aan. Vanuit de cloud. En dat beetje bieden tuurlijk extreem veel voordelen. En helemaal met nu werken vanuit vanuit. Work from home. Een trend is natuurlijk dat iedereen werkt overal. Niemand is meer op kantoor. De zaken om PRIMOZ beveiliging heb je echt niet zoveel meer aan. Dus daar zit het naar.

[00:35:36]

Natuurlijk niet nieuw deze trend, maar dit wordt natuurlijk alleen maar groter. Ja, misschien wel mooi te zeggen dat de oprichter stuurtje bedrijf ook aan die werkt er ook nog steeds een CIO. Ik vind dat zelf altijd heel fijn als je als je iemand ideeën. Ik vind gewoon als je in een groeibedrijf zit, dan moet eigenlijk de oorspronkelijke eigenaar. Die heeft een visie. Die moet het bedrijf nog runnen. Ik vind dat als het in groeibedrijven hun originele eigenaar is, je niet meer.

[00:35:59]

Dan doe ik het liever niet. Dat is voor mij echt een hele belangrijke voorwaarde om groeibedrijven naar de omzet verdubbelt. Bijna elk jaar verdubbelt elk jaar. En dan al drie jaar op rij. En het maakt dus nog wel een ding. Het maakt wel verlies en maakt flink verlies nog. En de verliezen gaan ook steeds meer om, wat de omzet ook harder omhoog gaat. Alleen de verliezen gaan niet zo hard naar beneden als de omzet omhoog gaat, maar zit er wel echt?

[00:36:26]

Het is echt een bedrijf dat gewoon volledig inzetten op groei. Dus dat vind je niet zo heel erg lastig. Nou, dat vind ik niet heel erg, maar dat zoiets om in de gaten te houden. Want als die groei achterblijft, dan wordt het druk steeds pijnlijker als je nog verdubbelt. Dit is wel iets wat de komende tijd natuurlijk wat je in de gaten moet houden. Dat het begint met wel verlies natuurlijk relatief niet zo hard laten stijgen. Maar ze hebben wel een goede vrije en goede operationele cashflow, dus zijn wel bewuste bewuste verliezers te verliezen.

[00:36:59]

En dat is goed om te zijn. Veertig bedrijven van de wereld van top 100 aan wereldwijde bedrijven. Daarvan zijn er al 40 klant. Er zijn elf van de twintig grootste banken ter wereld. Die zijn Auckland klant. Naar daar kan je wel zeggen dat als de elf grote banken van de twintig in de wereld al klant zijn en die laten de eigenlijke cybersecurity regelen door kroostrijk. Dat zegt wel wat als banken dat zomaar doen? Niet, die kiezen niet zomaar even een bedrijfje.

[00:37:25]

Ja, en er is nog wel een ander wat mooi is. Ik kijk altijd op Glassdoor. Ja, dat is een soort van HR achtige tool waar de werknemers of anoniem of publiek wat kunnen zeggen of bedrijven een soort van rating hoor, hoe het is om bij dat bedrijf te werken, maar dan van het bedrijf, maar dan vanuit de blik van de werknemer in plaats van vanuit de werkgever. Dat is een Glassdoor punt kon men. Daar kan je dus ook kijken naar kroostrijke.

[00:37:50]

En dat daar zijn die cijfers echt fantastisch voor. Een bedrijf dat zo hard groeit is dat best bijzonder. En eigenlijk alle Revius zeggen vooral dat het werknemers zeggen dat het een fantastisch product is. Ja, dat is eigenlijk diegene die weten het echt. Dus dat is ook heel positief. Ik denk dat het potentie heeft om de grootste securitybedrijf in de wereld te worden.

[00:38:10]

Ben je blij mee? Nou, interessant dat die van mijn. Ja, maar hij kijkt erop.

[00:38:15]

We gaan naar de portfolio dividend checker deed. Heb je nog wat nieuws te vertellen?

[00:38:20]

Vind ik voor deze week eigenlijk niet zozeer iets nieuws. We zijn de afgelopen tijd best wel veel dingetjes begonnen, zijn nog steeds bezig met die data. Eigenlijk elke week een podcast en update gaat eigenlijk een beetje té snel voor nu. We zijn nou echt het fundament aan het bouwen en daar zijn we gewoon nog lekker mee bezig. Dus deze week niet echt een hele concrete uitdeed. Ze bouwt zich altijd wel een beetje op en verwachtte eigenlijk half februari om er daarbij echt een hele grote nieuwe update te doen.

[00:38:45]

OK.

[00:38:45]

Nou, dan hebben wij nog even geduld en wil ik nog even van de gelegenheid gebruik maken om natuurlijk alle nieuwe vrienden van de CIO te verwelkomen en te danken voor de support.

[00:38:57]

Dank je wel weer gezellig. Leuk dat jullie erbij zijn en welkom ook in de community. We zien jullie wel verschijnen. Gaan we naar het nieuws? We hebben de vorige week over gehad GameStop. Ik heb ook aan de hand daarvan op de radio mogen uitleggen wat short gaan betekent. Uiteraard vanuit bad met bubbels, maar we ontkomen er niet helemaal aan om het er nog over te hebben. Want wat ik in ieder geval merk is dat de twee kampen zijn ontstaan en jij volgens mij ook al wat reacties gekregen.

[00:39:24]

Het heeft heel veel losgemaakt. Heeft de Israëlische garage niet kunnen werken? Best wel wat kritiek gehad met zelfs best wel veel over meegekomen. Er is heel, heel veel verweten.

[00:39:34]

Maar ja, wat jij zei vorige week eigenlijk dat het een beetje kwajongens waren, dat het bijna crimineel gedrag. Nou ja, ik heb het nog net even voor de uitzending terug geluisterd. Best wel genuanceerd verteld denk ik. Hoe waar wat mij verweten is dat ik de mainstream media volg en dat ik aan de rijke kantoor en dat ik me meer moet verdiepen in de YouTube copywriters vertel stempelt als euh, eigenlijk.

[00:39:59]

Dus ja, daar de rijke versonnen die hier worden aangepakt. Hij wordt bijna neergezet als een. Bedenker van de rijken? Terecht? Ja, ik heb echt heel veel reacties hierover gekregen en misschien ook wel goed om te zeggen dat we. We nemen het woensdagochtend op. We baseren dus op de informatie van dinsdagavond en hij is donderdag uitgekomen. Het nieuws heeft de podcast denk ik een beetje ingehaald en ik merk ook wel wat jij zegt over die twee kampen. Kijk, in principe komt het wel op neer.

[00:40:27]

Ik snap wel erg de emotie die in het verhaal zit. Maar ik heb nog even het stukje marktmanipulatie bijgehaald van de AFM. Ja, ik heb daar ook naar. Ja, en daar staat heel duidelijk in. Verder is het verboden om de koers van een financieel instrument op een abnormale of kunstmatig in niveau te brengen. Je moet maar lees het stuk minus één regel eruit het namelijk. Dit is wat er gebeurt. Iedereen kent wolf Wall Street wordt. Ze gaan heel wat aandelen kopen en gaan ze via de telefoon iedereen bellen.

[00:40:56]

Je moet het aandeel kopen, met andere kopen en als het aandeel hoog aan verkoop zet en dan pakken ze de winsten.

[00:41:03]

Zo is er natuurlijk niet helemaal gegaan. Je kan je afvragen wat is AB normaal? Moe is. De enige manier is dat je mag beleggen. Is dat het gebouw gebaseerd moet zijn op een fundamentele analyse? Of kan het ook zijn dat je het meer ziet als een spel? En kijk eens wat er gebeurt, want het is niet gezegd je moet dit kopen.

[00:41:21]

Er zijn mensen die heb gezegd misschien wel eens gezegd dat je dit moet kopen, maar daar en daar wil ik dus nu van wegblijven. Ik ben hier niet. Kijk, mij maakt het niet uit. Ik heb er geen last van. Uiteindelijk is het ook niet aan mij om te bepalen of of het marktmanipulatie is of niet. Daar gaan het eigenlijk heel veel instanties. De Amerikaanse Awami gaat hier straks ook gewoon over. Die gaat erover. Bij wie gaat het onderzoeken?

[00:41:43]

Ja, en daar zijn in principe. Ik snap het sentiment wel dat het een soort van tegen Wall Street is. En ik snap ook wel de basis waar het uitkomt. Dat een natuurlijke het aandeel al in bij zo'n hoge shortpositie is opgebouwd richting 140 procent en dat een aantal mensen in de RedHat community dat hebben gezien. En dan denk ik dit kan niet en dat kan als je een beweging wil starten. Dan heb je een verhaal nodig en een gezicht en verhaal.

[00:42:08]

Je moet storytelling doen als krijg je mensen niet in beweging. Dus je wil dan gaan polariseren, wil groepen tegen elkaar zetten. Want dat Mackey je wilt voor vrij eenvoudig en duidelijk verhaal. En dat is wat er natuurlijk nu ontstaat. Er ontstaat een soort van Wall Sito Main Street. Een beetje een hetze tegen de Hartshorne. Dat maakt mij natuurlijk helemaal niks uit, want die hard fans die geld verliezen. Maar dat is en je moet dat een beetje zo.

[00:42:29]

Je moet dus zelf een tegenstelling creeren, anders krijg je groepen mensen niet mee. Maar ik merk dat dat heel erg doorgeslagen is in de reacties naar mij toe. Alsof het soort van de de main stream media. Dat mag je niet meer vertrouwen. Die zijn al die zijn aan één kant. Ik denk nou we hebben in een we leven in een democratie waar onze Iunius sterk denken een van de beste Suzuki's in de wereld, waar je echt wel mogen verwachten dat ons dynastiek objectief is.

[00:42:51]

Dus ik. Maarja, dat vind ik heel zonde dat er zo'n grote groepen mensen daar zo die tegenstelling creeren. Dat is natuurlijk. Ik volg ook YouTube. Ik kijk ook heel veel YouTube video's en ik zie wel dat ik eenmaal een video. Ga je de volgende video, dan ga je in een volgende video verzet extreem versterken.

[00:43:08]

Moet ik zeggen dat het ook wel invloed op mij, want ik dus inderdaad Wall Betts ging kijken op Reddit.

[00:43:13]

Ik word er wel echt ingezogen en ik begon ook te denken van Jane. Eigenlijk is het wel een punt. En die hedgefunds, die verliezen gewoon hun eigen spel. Lekker voor ze. Ik merk dat ik daar zeer gevoelig voor was.

[00:43:23]

Het is ook en het is ook een extreem mooi verhaal om die piraten vlag niet hoor voor te bakken. En daar is ik ook helemaal niks mis mee. Ik denk dat de rest van de wereld er ook helemaal geen last van gehad heeft.

[00:43:32]

Nee, maar denk je dat het bij deze rel dus is gebleven? Of wordt het daadwerkelijk een soort revolutie?

[00:43:37]

Nee, dit is dus een speldenprik te gaan. Niet zoveel veranderen, denken, denken niet. Ik denk wel dat het van wel scherp zijn gesteld. Denk dat die in een doener al heel erg risicoanalyses. Ik denk dat daar nu Walsbets bij staat, maar ik denk niet dat het echt heel erg gaat veranderen. Je moet wel zien dat je short gaan heeft en ook heel veel positieve dingen.

[00:43:56]

Het is dat zij voor ook een soort van functie. Het heeft een extreem dempend effect op een dalende koersen als je met Corona 30 procent naar beneden gaat. Dan zijn er zoveel mensen die shortje. Die verdienen daar geld op en die gaan dus nemen die winsten realiseren door aandelen te kopen. Want dan het verschil wie je winsten chord. Dat zorgt voor een dempend effect.

[00:44:14]

Is dat een dal vorming? Dus dat heeft een positieve effecten doen. Extreem voor Richard, want je kan extreem veel verliezen, maar je kan relatief weinig verdienen. Dus daar zijn de recherche goed. Ze brengen eigenlijk altijd fraude. Een lichtsensor zijn een soort van zuiverende effect in het bedrijf. Hier blijven scherp. Heeft ook. Het heeft ook heel veel mooie dingen. Er zijn ook heel veel pensioenfondsen. Die maken dus gebruik van het fonds om ook dat soort van risico indekken.

[00:44:38]

Want als je ook short kan gaan, dan heb dan denk je gewoon veel meer in je portfolio. Veel meer soort van neutraliseert.

[00:44:45]

Het heeft een positief effect is, dus het ligt uiteindelijk zoals altijd een stuk genuanceerder.

[00:44:52]

Ja, en er zit wel echt te zitten. Wat ik gewoon weer heel veel moeite mee heb is dat doorgaan dus heel veel mensen nu beleggen. En die denken dat dit beleggen hier enkel dit blog. Dit heeft niks te maken met beleggen.

[00:45:04]

Daar zit ook mijn fascinatie heeft. Niks te maken met beleggen. Dit is gewoon ordinair gokken. Maar hij mocht het allemaal gebeuren, maar het is gewoon zo jammer. Gaan zo veel mensen hier geld op verliezen. Dit is een piramidespel. Degene die als eerste dit hebben gezegd op Reddit. Die hebben heel veel geld verdiend. En alle mensen die later zijn ingestapt, die gaan geld verliezen. Dit gaat gewoon. Dit gaat toch al een bloedbad worden met heel veel pacte leren.

[00:45:26]

En dat is gewoon gewoon heel sneu.

[00:45:28]

Heel anders dan ik denk. De mensen die dit deden heb ik misschien ook een beetje voor de lol gedaan. Af en toe gewoon kijken wat er gebeurt kan nimmer.

[00:45:34]

Een klein precies is er ook heel veel mensen in de wereld. Veel geld van. Ik wil onderdeel zijn van de geschiedenis dus maar niet. Die verliezen nog steeds geld in ik. Ja, ik zie gewoon heel weinig. Iedereen is er van. Heel lovend over een positieve. Ik ben hier gewoon niet zo positief. Ik zie hier gewoon totaal niet de fun en de voordelen van in het verhaal werd natuurlijk steeds mooier om wat natuurlijk een Robin Hood waar iedereen op optie belegt, dus op Margin.

[00:45:58]

Iedereen zit daar met geleend geld te beleggen. En dan heb je ook nog is dat? Ja, het is zo ironisch allemaal dat dat. We hebben vorig jaar al over de verdienmodellen van brokers en Robonaut is gratis. Daardoor handelen mensen heel veel. Omdat er zoveel gehandeld is, is natuurlijk die orde stroom extreem groot geworden, waardoor ook de spreads heel groot werden.

[00:46:17]

Dit is dus heel gunstig geweest voor de market maker. En dan was er maar één en dan was de citadel die de één van de eigenaren van Citadel. Dat is weer degene wat eigenlijk alles wat ie daarmee verdiend heeft die eigenlijk gestopt. 2,3 miljard is weer gestopt in Melvin keppeltjes om het te redden. En dat is dat hedgefunds.

[00:46:34]

Dit is eigenlijk het is zo ironisch dat eigenlijk de het geld wordt wat door die orde stroomt. Verdienen ze wat ze gratis beleggen is echt gestopt.

[00:46:42]

In mei of ik heb om het te redden. Jammer dus. Het is eigenlijk net zo sterk als wel rond. Ja, maar t is maar, dat is het. Het geld wordt verdiend aan de achterkant. Daar zit de hedgefunds allemaal. En daar is ook het licht ook onwijs voor. Geld van het fonds in Robin Hood.

[00:46:56]

Dus uiteindelijk verliest de kleine particuliere belegger altijd.

[00:46:59]

Ja, ik denk het wel. Dat is wel een heel sneue, snelle conclusie. Ja, je kan je ook afvragen als je gratis belegt. Dan ja, dat betaal je op een andere manier. Dit later ook. Wel heel mooi zien dat je uiteindelijk is gratis is niet gratis. Nee, maar het is te duur. Het is een prachtig verhaal. Ehm. Maar ja, nee, Netflix wil dit natuurlijk verfilmen. O ja, ze mogen mij inhuren als hoofdrolspeler.

[00:47:23]

Ja, dat snap ik. Kan wel uitleggen hoe het allemaal zit.

[00:47:25]

Ja nou ja, dat is euh. Ik zeg. Ik zou jou ook wel graag. Ja, ook in de film Doctor WHO.

[00:47:30]

En dat naar Hollywood. In het long. Misschien ik ben moeten er nog wat over zeggen. Verder Nee kijk, ik snap heel goed de de.

[00:47:40]

De historie die is gecreëerd. En ik ben ook echt niet tegen de radde beleggers. Was ook echt niet belachelijk maken. Ik laat me echt niet leiden door wat een krant zegt of doet wat je terwijl ik mijn eigen mening heb men. Slim genoeg om beide kanten in te zien en daar een mening over te hebben.

[00:47:54]

Precies, zo is het. En dat kunnen we onze luisteraars ook alleen maar oproepen denk ik. Denk gewoon lekker zelf na. Heeft me wel geraakt dat er dus zo'n grote groep mensen zo direct naar mij communiceert. Ik vind dat ik vind dat v. Ja, ik ben er wel van geschrokken. Ik vind dat echt de grootste. Ja, wel jammer.

[00:48:12]

Nou ja, maar dat is gewoon wat je in de hele samenleving ook ziet. Toch? Steeds meer op elk onderwerp zijn we nu aan polariseren. Ik zou zeggen laat je gewoon niet polariseren, want dat is wat ze van je willen. Jongens.

[00:48:24]

Volgens mij hebben ze alles over gezegd. Volgens mij ben ik iets vergeten hoor. Nee, nee, ik ben ook te gast geweest bij een Hurks om tafel. Ja, en die komt ook deze week uit Wall Street, een andere podcast en heb ik een uur en een kwartier verteld over deze zaken. Heb je iets meer uitgebreidere analyse over hoe ik er naar kijken wat er gebeurd is?

[00:48:41]

Ja, gaat het vooral luisteren dan? Inderdaad? Uhm. Ga naar portfolio.

[00:48:46]

Nou ja, geen transacties en geen transacties gedaan. Deze week en portfolio waarde is 195.000 100 en is ongeveer hetzelfde als vorige week. Maar er is in deze week tijd is er wel hoop veranderd. Ik ben echt vijfduizend euro minder gegaan en ik ben daarna weer verder gegaan. Is echt een aparte week geweest. Gewoon echt een korte knik. En we gaan weer omhoog.

[00:49:07]

Gaan naar reviews krijgen. Een berichtje op de Instragram van jong beleggen. Even kijken, er staat. Hoi, ik heb een suggestie. Ik heb jullie nog niet gehoord over extra voordelen bij sommige bedrijven. Als je aandeelhouder bent. Ik had altijd aandelen. Eurodisney in Disneyland Parijs zijn niet meer op de beurs. Nu, omdat ik die aandelen had, kreeg ik 25 procent korting op hun hotels en entree en 10 procent korting in alle winkels in het park. Nu heb ik aandelen Royal Caribbean.

[00:49:34]

Dat zijn Cruzes. Ik ga vaak op vakantie en krijg nu elke keer dat ik ga 200 dollar aan extra tegoed omdat ik aandeelhouder ben. Dit is vast niet voor elk bedrijf een toepassing, maar misschien leuk om eens te noemen.

[00:49:45]

Ik had me helemaal niet gerealiseerd. Het klinkt eigenlijk ook best logisch als je ben. Dan ben je een trouwe klant en de markt krijg je wordt korting en je bent zelfs iemand gewoon eigenaar.

[00:49:54]

Eigenlijk een stukje ja, dus het was me eigenlijk niet bekend. Ik kan ook niet zo 1-2-3 bedrijven denken waar dit nog meer gebeurt. Nee, er is misschien wel leuk als de luisteraars zijn die dit. Die dit weten. Ja, stuur me een berichtje, dan zullen we dat even. In een podcast? Ik vind het eigenlijk wel. Jawel. Logisch. Eigenlijk is het een win situatie. Dank je wel voor voordelen. Ja, inderdaad leuk.

[00:50:15]

Wisten we niet goed. Volgende week gaan we het hebben over de wishlist. Of hoe je het ook wel eens met de wishlist.

[00:50:23]

Ja, dat is een beetje. Ze praten vaak in whitelist met ideeën van die hou je in de gaten. Ja, maar ik noem het eigenlijk ook een wishlist. Omdat het hier geen moment moet je wel een lijstje klaar van bedrijven. Dit zijn echt. Dit zijn de pareltjes van mij, maar die zijn gewoon die eigenlijk altijd duur in die mooie goekoop als er een Cres is.

[00:50:45]

Dus je iedereen moet eigenlijk een post-it op z'n Buter bestaan. En als we met Landskrona 30 procent naar beneden gaan dan Ajax. Bijzonder je die positief kopen en beslis ik.

[00:50:56]

We gaan daar gaan we het even over hebben. Van wat over jou? Wat is het nut van een Whitney's elk en hoe stel je dat nou samen? En ook over die van jou? En dan gaan we ook even over die van mij hebben.

[00:51:06]

Leuk goed. Nou, dan kijk ik uit dan in de tussentijd. Investeer in je kennis en beleg met beleid.