41. Wat is een aandelen- & claimemissie? | € 192.600
Jong Beleggen, de podcast- 1,174 views
- 25 Feb 2021
Wat speelt er allemaal rond het uitgeven van aandelen? Pim duikt de diepte in met aandelen- en claimemissies aan de hand van voorbeelden als BasicFit, Tesla en Imtech. Nieuws van de aflevering zijn de recente rode cijfertjes in menig portefeuille. En wie weet is het huidige deuntje van Jong Beleggen straks verleden tijd, want er is iets moois aan het ontstaan. Wat dat met Nivea en het Leger des Heils te maken heeft, hoor je in deze aflevering.► Uitgebreide show notes en achtergrondinformatie: http://jongbeleggendepodcast.nl► Word Vriend van de Show: https://vriendvandeshow.nl/jongbeleggen► Dagelijkse updates via Instagram: https://www.instagram.com/jongbeleggen► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: https://forms.gle/phwa7yRSz2UZg2rk6Door de toenemende populariteit van de podcast blijkt het echter onmogelijk om alle berichten te beantwoorden; hoe graag ik dat ook zou willen. Veel vragen die gemaild worden krijgen een antwoord in de podcast. De kans is heel groot dat jouw vraag al besproken is in één van alle afleveringen. Voor veelgestelde vragen verwijs ik je graag door naar de website, waar een pagina hiervoor is ingericht. Klik hier voor alle veelgestelde vragen.Deze podcast is 100% expertise-vrij en alleen geschikt voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.
Deze podcast is procent expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.
Dit is jong beleggende podcast. Ik ben miloen en ik ben voor iedereen met een iPhone.
Opgelet, want jong beleg is het nu ook op clubhouse. Wat zijn we hier?
Ja, ze hebben het straks even over. Maar we hebben het vooral over aandelen, emissies en claimemissie. Dat is onderdeel van de Corput Exchange. Lekker droge stof.
We hebben het natuurlijk over die rode cijfertjes in je portfolio. Ja, want gekweekt. Ja, we gaan het hebben over grondstoffen, zilver en goud. En er komen ook nog wat opmerkingen en community berichtjes in. Voor deze aflevering en we besteden aandacht aan het merk Jong Beleggen. Dit wordt zo leuk. Ja, jongens hebben echt iets leuks voor jullie in petto. Laten we maar snel beginnen.
We hadden afgelopen vrijdag onze clubhouse ontmaagding Ja debut, ja, ja, ik had al een keer in een room gezeten als spreker, maar voor jou was het echt de eerste keer.
Ja, de eerste keer was een Uitvogelen. Ik denk. Ik denk dat mensen wel gemerkt hebben. We hebben gelezen dat het de eerste keer was, maar het was wel heel leuk.
Ja, het was heel leuk ja. Heb je veel reacties gekregen?
Waar ik wel veel positieve reacties, ja zelfs een beetje zoeken naar de dynamiek nog? Het is zo open, dus zijn er geen regels.
Nee, ja, we gingen er ook een beetje in van huis. Stel maar vragen.
Dus je moet zelf een beetje regels maken en dan moet je. Je moet het wel goed organiseren. Je hebt een soort van voorzitter nodig, eigenlijk in.
In zo'n ROM is dit een open sollicitatie verzoek.
Nou nee hoor, neem liefst geen berichtjes sturen.
Ik heb ook gevraagd of de Gashi hiervoor dus in dit geval Paul ligt of die vond ik ook wel leuk. Zo ga ik een aantal mensen kopen en een iPhone heeft. Ja, het heeft ie. O ja, hebben we wel volgen elkaar ook al op clubhuis. Ja, dat is dus alleen voor mensen die een iPhone hebben. Het is wel vrij triest.
Ja, da's wel jammer ja. Maar het was wel een leuk eigenlijk. In principe kan je dit natuurlijk ook in andere vorm doen, maar ik merk wel dat het leuk is om zo'n fan direct lijntje te hebben met met de luisteraar.
Ja ja is voor de vorige mensen die erbij waren. De volgende keer gaan we iets gestructureerde doen. Gewoon deze vrijdag weer toch binnen 5 uur.
Ja, laten we gewoon weer proberen. Dan ga ik lekker op de hei stappen. Lekker op de Hiệp. Het clubhuis is in ieder geval.
Op die manier. Ja, ik vind wel een beetje raar dat je toegang geeft tot al je contacten.
Ja, dat is natuurlijk de truc. Dat is natuurlijk de truc van de makers om zo is eigenlijk alle producten vroeg groot geworden op Facebook. De contacten werden ingeladen en dan kreeg je al je contacten en een bericht en dan krijg je dat netwerk perfect.
Ja, als lukte het natuurlijk niet. Nee, dat is allemaal jammer. Maar goed, we hebben het er maar even voor over, want ik vind het wel echt een heel leuk medium. Het is heel vrij.
Ja, het is wel heel grappig he. Dit past eigenlijk veel beter bij Twitter. Daar heb je natuurlijk. Het is eigenlijk al een soort van clubhuis natuurlijk. Iedereen zit een beetje in het luchtledige te lullen. En nu kan je er bouw. Je hebt daarom een soort van een following bays opgebouwd en hiroki waarop jouw expertise is waar je veel over weet. Vaak zou een ideale plek om voor hem de auteur, de degene die een following beez opbouwt. De autoriteit om Dikson een clubhuis te starten op Twitter.
Dan heb je al je bereik en dan kan je praten over jouw onderwerp waar jij een expertise in hebt. Dus ik denk dat dit eigenlijk ook heel, heel goed bij Twitter past. En ik denk dat heel veel mensen ook veel meer behoefte aan hebben om dit op Twitter te hebben. Want als moet je dus weer een nieuwe following beez opbouwen club.
Maar dat vind ik wel weer leuk, want dat heeft nu een soort van gelijk speelveld effect. Feit weet je wel. Iedereen kan je het wel. Op Twitter heb je gewoon aan de mensen die al veel volgers hebben. Die hebben dan automatisch daar weer profijt van. Maar nu is iedereen op nul begonnen.
Ja, da's wel waar. Het is alleen omdat je om niks opgeslagen wordt. Is het eigenlijk moet je dus eigenlijk toch je autoriteit op een ander platform opbouwen? Want je kan niet een soort van autoriteit opbouwen op clubhuis, want je hebt m. Je hebt geen profiel, niks dus je. Je moet iig een keer je je naam al op hebben gebouwd op een ander medium. Ja, daar kan het nooit een Sendo Medium worden. Als het niet zich ontwikkelt.
Afijn, goed clubhuis. Hartstikke leuk. Wat gaan we doen vandaag? We hebben het over een aandelen en claim emissie sayer. Ja, het klinkt best wel saai en dat komt ook een beetje omdat het saaie woorden zijn. Maar emissie betekent eigenlijk uitstoot. Als je het op koolstof betrekt. Maar nu gaat het dus eigenlijk om de uitgifte van aandelen.
De emissie heeft nu misschien wel een beetje een en misschien wel een negatief worthing. Als je emissie goocheltruc je vaak negatieve nieuwsberichten kun je wel een positieve. En ik denk het sowieso wel leuk om af en toe eens een beetje een droge aflevering te maken. Dan wordt er ook een beetje bij. Uiteindelijk lijkt me wil ik gewoon alles wat met beleggen te maken documenteren eigenlijk. Er zitten ook gasten bij en in onze portfolio, maar ook natuurlijk soms gewoon droog kennis.
Ja uhm ja, dit hoort er ook gewoon bij. Ik denk als je wat langer belegt dan ga je hier gewoon mee te maken hebben. Dus goed om dit een keer te weten. Ik denk ook wel dat je dit ook gewoon regelmatig gelezen hebt. Als je een beetje het nieuws volgt en je bent al een jaartje aan blijven heb je dit wel een paar keer gezien. Maar dat je misschien nooit goed gerealiseerd wat het nou daadwerkelijk inhield. En dan gaan we het nu over hebben.
Nou vertel, want ik denk dus dat gaat het over aandelenuitgifte? Ja, dat doet natuurlijk elk beursgenoteerd bedrijf aandelen uitgeven.
Ja misschien om nog een stapje terug te gaan is een emissie en een claimemissie is een corporate acción. Zo wordt het een officieel genoemd. En het houdt eigenlijk in dat dat zijn grote Ivans eigenlijk van een beursgenoteerd bedrijf of van een beursgenoteerd bedrijf gevens. Ja, je moet het zien als een wat eigenlijk allemaal onder corporate actions valt. Er zijn geen beursgang. Dan zijn aandelen gesplit, wordt een emissie of een claimemissie en inkoop van eigen aandelen. Winstwaarschuwingen, een overnamebod en een splitsing.
Een onderneming CADIZ Het zijn een beetje gewoon de grote gebeurtenissen in het leven van een beursgenoteerd bedrijf. Net zoals je in mijn leven dan misschien een huis koopt of een kind krijgt of gaat samenwonen. Dat soort live event. Niet dat jullie de corporate extender, dat zijn eigenlijk allemaal acties die vanuit die een bedrijf uitvoert. Maar er zit een soort van regulatie achter de zitten. Dat moet. Dan moet je officieel toestemming voor vragen en moet je melden. Dat zijn eigenlijk alle plichten die je hebt als je als je beursgenoteerd bent.
Je kan niet zomaar even een eigen aandelen inkopen. Je ziet ook wel bij sommige brokers en ook bij sommige websites zoals Yahoo! Vermeldt het anders. Maar daar wordt het ook echt onder het kopje corporate actions geschaard. Volgens mij de dividend aankondiging staat bij de Giro ook onder corporate actions. Ook wij zijn druk bezig met PDT. Je bent ook met heel veel data. Alles binnenhalen, alle koersen hard. Maar wij willen natuurlijk ook. Kort werd ex-soldaten hebben en die data is heel moeilijk te krijgen.
Merken wij. Dat is nee, dat is best wel verborgen. Maar die is heel erg belangrijk, want daardoor kunnen wij weten wanneer een aandeel overgenomen is of gesplitst is. En daar gaat het nu nog best wel veel fout in data, zodat een ja in één keer in een bedrijf gewoon verdwijnt. Maar dan moeten wij die verdwijning moeten wij kunnen registreren. En dat registreren wij dan door een corput Xindi, dat wij kunnen zien dat dat bedrijf overgegaan is in een ander.
En anders is er in één keer. Is het bedrijf verdwenen of zijn er opeens zoveel aandelen bijgekomen?
Ja, denk je dan dat we eerst met de koers zoetjes?
Dus die corporate actions worden officieel geregistreerd? Euh, dus daar is deze emissie een claimemissie is een onderdeel van een corporate action? Ja. Het is eigenlijk. Er zijn teveel Computex en zomaar in één aflevering te halen, maar bij de beursgang hebben natuurlijk al gehad. De beursgang, de IPO. Die hebben met de koop besproken zijn nog anderen die we een andere keer kunnen bespreken, zoals een aandelensplitsing of een fusie of een splitsing van de onderneming dat er een nieuwe onderneming uitkomt.
Maar nu dus corporate x'en de aandelen emissie. Gaan we nu ja, dan gaan we t nu over hebben. En de claimemissie? Ja nou ja, een gewone emissie gaf het eigenlijk al aan. En is gewoon uitgeven van van EXZ aandelen van extra aandelen.
Dus niet de eerste aandelen, maar een extra ja, heel duidelijk extra aandelen. Dat is heel belangrijk. Bij de meeste aandacht bij een beursgang gebeurt dat in wezen. We hebben natuurlijk bij een IPO gehad, hebben het over een daybreak listing gehad en over een over een IPO. En wat er vaak gebeurt bij een IPO is dat er extra aandelen worden uitgegeven. Emissie en die worden naar de beurs gebracht en daar kunnen mensen zich op inschrijven en die kunnen dat kopen.
En daardoor omdat er dus extra aandelen zijn uitgegeven, wordt eigenlijk niet cash die daarmee wordt opgehaald. Eigenlijk wordt die Quest eigenlijk organisatie gestopt.
Ja, ook maar even. Want jij zegt nu want wel dat bij een beursgang maar extra aandelen. Dus je hebt gewone aandelen? Bij een beursgang die je gewoon uit serveert en dan ook nog extra aan.
Nee nee, dit is ik zeg dat er 100 aandelen zijn en verdeeld over 5 aandeelhouders heb je allemaal 20 procent. Maar als je naar de beurs gaat dan willen die 5 mensen die 20 procent hebben. Die gaan niet hun aandelen verkopen. Maar het bedrijf geeft bijvoorbeeld 20 extra aandelen uit en er zijn in totaal 120 aandelen. Ja, en die 20 extra aandelen die door het bedrijf worden gecreëerd, die worden aangeboden en die worden verkocht, maar dat het geld wat daarmee wordt opgehaald.
Dat gaat dus niet naar een Vanda. Eigenaren de aandeelhouders. Maar dat gaat in het bedrijf. Check daar. Dat is heel belangrijk om te weten. Daardoor is ook de reden waarom mensen naar een beurs een beursgang willen, omdat ze daardoor kapitaal ophalen wat in de organisatie komt. En daardoor wordt de organisatie kapitaalkrachtig. Ja, wat uiteindelijk gunstig is voor de al zittende aandeelhouders.
Die verwateren wel allemaal, want die houden niet met z'n allen. Met z'n 25 procent.
Nee, die gaan een beetje naar beneden gaan en daarmee verwateren. Maar die vaak is verwatering dan minder erg. Omdat er zoveel geld organisatie binnenkomt in de organisatie kan dat geld weer investeren, waardoor het bedrijf veel meer waard wordt en kan groeien. Kan groeien, waardoor eigenlijk als je verwaterd voorbeeld van 20 naar 18 procent carrière kan beter 18 procent hebben van een groter bedrijf dan 20 procent van de kleinere bedrijven. Dat is eigenlijk de het idee. Alles is relatief, ja dus.
Het idee is natuurlijk dat je met het geld dat je ophaalt harder kan groeien. Groter kan worden. En daardoor ben je bereid om een te verwateren. Dat zeg ik het idee, maar dan moeten dus wel een heel duidelijk plan liggen wat je met dat geld gaat doen.
Als er geen plan ligt met dat geld in gaat niks met het geld doen. Ja dan verwatering, maar dan worden bereikt niet meer waar. Dat wil je natuurlijk niet. Dus er moet wel heel duidelijk en een strategie achter zitten waar je geld gaat doen. Ja, en hebben we het ook nog gehad? Hebben we ook een daybreak listing om het af te maken zoals Spotify heeft gedaan? Daar gaan worden dus geen nieuwe aandelen uitgegeven. Er zijn vijf aandeelhouders van 20 procent en ze zeggen niet we gaan 20 procent extra aandelen uitgeven, maar we gaan een aantal zittende aandeelhouders vragen om hun aandelen aan te bieden.
Maar daar haalt er dus geen geld op. Nee. En als je op zoek gaat naar die aan. Houden? Ja, ja, dat is ook specifiek. Dat was de duidelijk listing die een tijdje geleden, maar dat is dus het kenmerk van David.
En dat is wel heel goed om te weten dat ik het verschil tussen. Bij een emissie geef je extra aandelen uit. En daardoor kan je dus extra kapitaal dat je verkoopt gewoon nog meer van het bedrijf. En dan ga maar. Een nadeel is dat alle bestaande aandeelhouders verwateren. Dus het is heel belangrijk dat het bedrijf plannen heeft en het plan heeft wat ze met dat geld gaan doen.
Dus daar kijk je naar als jij gaat beoordelen. Nou ja, daar komen nu de aandelen van. Zit aan een plan achter. Dat is vrij logisch ook.
Maar het gebeurt dus heel vaak dat natuurlijk een emissie wordt gedaan vanuit nood. Ja, ja, omdat ze het geld al omdat het geld op is om bijvoorbeeld leningen niet kunnen betalen of ze schulden hebben. En die schulden worden te hoog. Dus de verhouding schuld en verhouding van mijn eigen vermogen. Die wordt scheef. En dan krijg je eindelijk een probleem dat je een. Dat heet dan de credit rating. Die hebben we al eens eerder besproken over volgensmij, al hadden we toen de beoordeling maar ook met de obligaties doen.
Hoe hoog je bij bedrijfsobligaties? Ja, ze zijn niet waardigheid. De kredietwaardigheid. Er zijn drie instanties in een wereld die dat beoordelen. Het is hoe hoger je kredietwaardigheid scoren, hoe goedkoper je geld kan lenen. En dat houdt eigenlijk in. Als je een hoge rating hebt voor de AAA rating, dan zegt dat eigenlijk dat je bijna wel 100 procent je je je lening terug kan betalen, waardoor je dus dus een risico loser. En daardoor krijg je ook minder rente of zelfs zelfs nul procent.
Nu ja. Dus het is voor voor een bedrijf dat geld nodig heeft en heel veel schulden heeft. Heeft dus ook een hele lage kredietwaardigheid. En dat wordt dus een beetje als een vicieuze cirkel. Hoe meer je leent, hoe lager je dit waardigheid wordt, hoe meer rente je betaalt over je over de lening.
Dus dan zit je in nood en dan wil je er geld van uit je uit aandelen.
En dan is erger je enige optie is dan je hand ophouden bij aandeelhouders. Ja precies.
En denk jij dan als belegger dag en dauw? Dan moet ik niks mee te maken hebben. Of kan dat nog steeds ook wel een goed plan achter zet?
Nou, dat kan wel. Dat ligt een beetje aan een situatie waar misschien nog voordat we echt op bedrijven ingaan. Is misschien wel goed om dat zijn is een gewone emissie. OK. Dan worden we gewoon extra aandelen op de markt gebracht. Ja uhm. Die worden gewoon vaak via net bij een beursgang. Dat wordt vaak in een zakenbank gedaan. Bijvoorbeeld JP Morgan Morgan. Die begeleidt al die extra aandelen. En dan wordt 10 procent een emissie van 10 procent gedaan.
Maar daar wordt dus niet in één keer gezegd. Na maandag 10 procent extra de beurzen op. Want ja, dan heb je veel meer aanbod dan vraag. Dus zo'n zakenbank JP Morgan bijvoorbeeld, die gaat al dan rustig de markt inbrengen. Dat doen ze worden over een periode van twee weken ofzo. Of een maand gaan ze elke dag wat extra aandelen in vloeien, waardoor je dus eigenlijk op een niet heel erg merkt ook dat niet in één keer zo'n dumpingprijzen is.
Nypels is een emissie van extra aandelen uitgeven. Dat doe je vaak als de koers heel hoog staat. Ja, nou ja, misschien is dat toch toch maar weer. Voorbeeld geven is Tesla. Die heeft in de afgelopen jaar volgens mij 2 of 3 keer een emissie gedaan. En dat doe je vooral als de aandelenkoers heel hoog staat. Ja, dan ga je gewoon zeggen nee. Wij vinden takelbedrijf dat onze koers veel te hoog staat dan wat het waard is en we gaan daar gebruik van maken.
We doen een emissie verwateren. Een beetje expert en vader van alle aandeelhouders en dan hadden wij daardoor geld mee op. Ja, precies. En dat heeft Tesla een paar keer gedaan en die heeft daardoor 10 miljard opgehaald door gewoon extra aandelen uit te geven. Wat Force? Normaal zou dat. Nou, dan maak je de beleggers echt heel boos mee en moet jij de rest in een keer 10 procent meer aandelen dus dus je. Jaja, iedereen verwatert daardoor alleen omdat Tesla zo hard omhoog ging.
Hij heeft eigenlijk niemand ergens echt bezwaar tegen laten omdat ze het ook minder merken. En misschien ja en ja, je merkt het minder, maar als ze niet hadden gehaald het aandeel nog veel hoger staan. Natuurlijk wel heel slim van Tesla, want in heel veel andere groene aandelen doen het ook die heel hard omhoog gaan. Nu diagenese zwaar over prijs zijn ze ook heel slim om om extra aandelen te gaan uitgeven. Want zie jij, hier is een heel de meest goedkope vorm naar kapitaal.
Ja, het heeft ook wel een effect, want daardoor heeft het heel kapitaal heel veel kapitaal. Graag gratis kapitaal en daardoor juist wel weer de kans dat ze hun beloften weer waarmaken. Dus het is ook wel weer een positief effect.
Ja ok, en dan heb je ook nog eens een claimemissie.
Ja en een claimemissie. Dat is iets anders. Ja, dat gebeurt vaak een beetje uit nood. Niet altijd, maar een claimemissie houdt eigenlijk in dat je bij de bestaande aandeelhouders een claim legt om nieuwe aandelen te kopen. En dat is eigenlijk een soort van optie. Hmm, dus wat ze eigenlijk doen? Ze gaan eerst naar de bestaande aandeelhouders toe en ze zeggen we willen eigenlijk jouw eens bestaande aandeelhouder de optie geven om extra aandelen bij te kopen, dus die gaan dus niet direct de markt op.
Bij nieuwe aandeelhouders waarbij de emissie wel gebeurt. Maar ze gaan eerst naar de bestaande aandeelhouders en ze geven aan u de optie om het aandeel UM te kopen vaak met een korting. OK.
En ze mogen dan de aandeelhouders mogen alsnog wel zelf bepalen of ze ze krijgen die ze krijgen, een cheaters of een voucher om het aandeel te kopen tegen een korting. En ze kunnen ervoor kiezen om die voucher te verkopen. Of ze kunnen ervoor kiezen om die Woutje te gebruiken en extra aandelen bij te kopen.
Dat klinkt inderdaad als een optie ja. En het is ook letterlijk een optie waar we met Paul Wight over gehad hebben. Dus ook letterlijk een optie. Het is een beetje een spel tussen die ene kant niet teveel korting geven, want dan zakt het hier ook. Maar je woont niet te weinig korting geven, want je wil wel het aantrekkelijk maken voor de bestaande aandeelhouders. Dus dan wordt een beetje tussen gespeeld.
Ja, en waarom zou je dat doen dan?
Nou ja, neem bijvoorbeeld um bcx. Is een mooi voorbeeld en misschien ook wel Ryanair. Die is zijn hart gezonder. Bedrijven hebben ze bewezen in het verleden, maar dan heb je de kroon na Christus kunnen ze niks aan doen. Maar ze moeten a naar Ryanair kan niet vliegen en Basic-Fit een sportschool open? Nee, maar ze hebben wel een heel goed verdienmodel. Goeie cijfers, bewezen groeistrategie, goeie piloten, niet betalen.
En nou, neem bijvoorbeeld Basic-Fit Fit een heel mooi voorbeeld. Die hebben een ongeveer gemiddelde groei van 30 procent per jaar. Ze opent 150 sportscholen en daar hebben ze er een return on investment van 30 procent. En dus dat is een hele goeie statistieken. Alleen nu door de korona is dat eigenlijk een beetje en zo met je kink in de kabel. Alle scholen die moeten dicht. Dus dan heb je eigenlijk als bestaande aandeelhouder. Zie je eigenlijk dat dat de kracht wordt van Basic-Fit had langzaam aan het verdwijnen is om het cash opdroogt.
En dan wat Basic-Fit heeft gedaan. Die heeft eigenlijk gezegd wij hebben nu gewoon door de korona crisis meer cash nodig, want onze reserve loopt op en we zitten eigenlijk gewoon te wachten tot de economie weer opengaat. En die heeft aan alle bestaande aandeelhouders gevraagd om wat aandelen te spekken. Een beetje bij te kopen en met een lichte korting. En daardoor heb je eigenlijk als aandeelhouder de mogelijkheid om niet te verwateren. Want je krijgt eigenlijk de optie om extra aandelen te kopen met een korting doordat die emissie succesvol is.
Komt er meer cash binnen en houd er meer cash binnenkomt, is de kans heel groot dat Basic-Fit dit overleeft en dus weer kan doorgaan op de oude voet.
Het is een soort van toewijding aan het bedrijf waarin al in had geïnvesteerd. Als niemand die claimemissie doet, dan is de kans groot dat dat Basic-Fit. Uh, over de kop gaan over de kop gaat en dus misschien wel, red. Maar daardoor niet zo groei kan vasthouden. Wat dus eigenlijk als zittende aandeelhouder alleen maar negatiever is.
Dus dan is het beter om als dit allemaal wat bij te leggen. Maar je krijgt er voor terug wat nieuwe aandelen en daardoor kan het de groei vasthouden. En daardoor als je uiteindelijk over een jaar 2/3 geluk vasthouden, dan heb je vriendelijk weer terug. Ja dus er zijn ook hele positieve claims emissies. Maar er zijn dus ook negatieve claimemissie.
Uiteindelijk gaat het erom wat je met het geld gaat doen. Ja, als je een claimemissie doet om schulden af te lossen. Da's niet heel lekker.
Nee, want dan weet je dat ze het niet kunnen steken in groei. Nee, dan wordt het bedrijf niet van een moot. Ja, daar wordt het bedrijf niet meer van waard. En die hebben we. Dat kan ook bijvoorbeeld tegengestemd worden. We hebben Unibail-Rodamco Westfield gestemd.
Je mag aandeelhouders ook over stemmen natuurlijk. Ja, je hebt natuurlijk gewoon aanhouden. Zie jij? Is haar stemming over. En bij US? Unibail is daar voor, zoals het vorig jaar november 2020 is, haar in de aandeelhoudersvergadering op is tegengestemd voor mij. 62 procent was voor. Ik weet niet precies waar de grens lag, maar 2 6 procent was ieder geval te weinig en daardoor is de claimemissie niet doorgegaan. Ja, dat is natuurlijk beetje discutabel, want je in dit geval heeft.
Dat geeft geen lekker signaal. Nou ja, u geeft ook een beetje aan een beetje onprofessioneel management denk ik. Maar wat Unibail toen heeft gedaan nu? Die heeft drie jaar lang dividend gekort. Wat volgens mij Theo's van bestuur is. Een claimemissie doen, heel veel geld ophalen, daardoor met die schulden mee aflossen. En dan kon je wel dividend doorbetalen en nu is claimemissie niet doorgegaan.
Je hebt eigenlijk wel een beetje jezelf daarmee als aandeelhouder. Als je niet in. Ja, als je tegen zo'n claimemissie gaat stemmen.
Nou ja, ja, wat heb je liever? Wil je aandelen bijkopen door zo'n claimemissie? Of wil je liever gewoon geen dividend ontvangen? Ja uiteindelijk als en blijft niet goed gaat en moet hoe dan ook. Of moet geld bij of het beleid moet? Moet kostenbesparing? Er moet iets gebeuren natuurlijk. In dit geval hebben ze nu dividend gekort voor 3 jaar om en daardoor gaat er minder uit en kunnen ze dus de kosten reduceren. En er is misschien nog wel goed om erbij te zeggen is dat.
We hebben dat met Martijn Storm. Je gaf de afleveringen voor heel kort aan. Zie je hier van Wereldhaven?
Ja, dat je dat er eigenlijk standaard als bestuur mag je onder de 10 procent een emissie doen. Ja, dat heeft hij aangegeven. Van daar hoeft niet over gestemd te worden. Zit standaard wordt daar goedkeuring voor gegeven? Dat is eigenlijk is elk jaar bij de vergadering wordt gewacht, maar in noodgevallen mogen we tot 10 procent zonder goedkeuring van een aandeelhoudersvergadering doen. En dat heeft het hier verkort. In de aflevering verteld en dat noem je dan ook wel een euh ja, een subtekst emissie.
Ook wel een flits emissie omdat het allemaal eigenlijk al goed kunnen. Proces is zo klaar. Ja en hoeft dus geen prospectus gebouw te worden.
Dat is eigenlijk een. En ja, een heel voorstel wat je ermee gaat doen en alles. En dat kan tot maximaal 10 procent bij de meeste bedrijven. Dat is wel dus een keer goedgekeurd bij de aandeelhoudersvergadering bijvoorbeeld. Basic-Fit heeft hier gebruik van gemaakt. En euh. Dot com heeft hier ook vorig jaar gebruik van gemaakt en dat wordt vaak gebruikt om. Dit wordt niet vaak in nood gebruikt, maar dit wordt vaak gebruikt om echt groeiplannen te door te voeren.
Ja, de de betaling te bekostigen eigenlijk. Dit kan ook gebeuren. Je bedrijf kopen. Je ziet bijvoorbeeld een heel mooi bedrijf wat precies aansluit bij jouw bedrijf en dat is een mooie synergie. Kan je creeren. En dat kan ik betalen door een claimemissie van acht procent en daardoor haal ik 300 miljoen op en met 300 miljoen kan ik dat bedrijf kopen. Daar zijn vaak heel veel bedrijven zijn daar. Vele andere zijn daar blij mee, want je kan gewoon in één keer een nieuw bedrijf binnen voegen.
En als het ook nog eens synergie geeft en je daardoor omzet, verhoging en winst verhoging, kan je zo'n bedrijfstak steeds groter worden. Dus uiteindelijk is het ook wel een beetje ja. Wat ga je met het geld doen? Hoe de koers erop reageert? Om even nog even in de diepte te gaan bij een claimemissie. Hoe dat precies werkt is je krijgt. Als aandeelhouder krijg je een claimemissie en dat houdt eigenlijk in dat je een optie krijgt. En die optie?
Die heeft altijd een bepaalde doorlooptijd, dus daar worden je krijgt een optie om te zeggen dat die optie geldt. Twee weken ja. En er zit vaak een korting op UM, dus bijvoorbeeld een korting van 15 procent. En die verlopen geen moment. Dus je krijgt een optie om moment dat die optie wordt uitgegeven. Tegenbod een aandeel is 8 euro en er wordt voor 10 procent extra aandelen uitgegeven. Dan is dus de volautomatische Jisr 10 procent meer aandelen beschikbaar.
Dus dan moet je ook meer aandelen delen door de waarde van het bedrijf. Door automatisch de beurs natuurlijk al wat zakt, dus de opties zitten dan snel gerekend zeg op 7 euro 20 ja, onder de 10 procent zakt 80 cent. En dan heb je ook nog eens een korting van bijvoorbeeld 15 of 25 procent. En dat die korting zit hem dan vanaf die 7 euro 20. En ik heb er uit mijn hoofd niet hoeveel dat is, maar dan wel naar beneden.
En dat is dus de optie prijs waar jij dat kan op uitoefenen.
En dat is dan die heb je twee weken de tijd, net zoals in een kledingwinkel waar uitverkoop is dat er ook niet eeuwig. Twee weken de tijd omdat kledingstukken in Seel te kopen?
Ja en nee, maar dat is wel. Dat kan wel zijn natuurlijk, dat mensen zo weinig vertrouwen hebben in in dit bedrijf. Met deze claim dat zelfs de andere prijs zakt onder jouw optie prijs omdat het gewoon heel veel mensen denken aan dit bedrijf is vind ik dit de.
Dit is te verkopen aan de vind ik niet meer goed waardoor heel veel mensen gaan verkopen worden zomaar de aandelenprijs onder die optie prijs kan zakken. En dan zijn er al je opties zijn waardeloos. Maar dat ligt een beetje aan de kwaliteit van de van de claiming wat je met geld gaat doen. Ja, maar zeggen dat je dat dat de aandelenprijs nooit onder die optie prijs komt, dan kan je ervoor kiezen om dit naar aanleiding om die optie uit te oefenen.
Maar dan moet je dus wel aandelen kopen. Moet je wel dat geld hebben natuurlijk. Of je even kan ervoor kiezen om die optie te verkopen en zie je vaak wel dat er tot die ANEL prijs vaak al richting die optie gaat, ligt er een beetje aan hoeveel? Euh ja, hoeveel ander natuurlijk worden uitgegeven? Wat als er opties op de markt komen? En niemand wil dat die alle bestaande ouders willen die optie niet uitoefenen die zich aan die optie verkopen.
En dan weet je natuurlijk nu al dat iedereen die dan het aandeel wil kopen. En die koopt het dan via die optie. Die kunnen die je kan kopen waardoor de andere prijs natuurlijk zakt naar begin met richting die optie prijs. Maar dat is wel een tijdelijke dip, want een gegeven moment naar twee weken vervalt het optie contract. En dan is natuurlijk meer geld organisatie ingegaan. Euh ja, omdat die opties zoek zijn of nieuwe aandelen zijn uitgegeven, waardoor eigenlijk de deur weer cash in de organisatie zit, waardoor eigenlijk de andere prijs daarna weer kan stijgen.
Eigenlijk wel weer een beetje naar niveau daarvoor gaat. Omdat er ook heel veel cash in organisatie is.
Als je een aandeelhouder. Euh, al zijn voordat je zo'n claim mag hebben.
Je krijgt eigenlijk als aanhouden claim, maar vaak is het ook zo jammer.
Als je dus de optie Gedi gaat van het zal je die wil je verhandelen, mag je die dan ook dan alleen verhandelen onder andere aandeelhouders van dat bedrijf.
Maar berenmarkt is gewoon en dus gewoon een optie. Dus doe je normaal ook opties kopen. Dat is gewoon een optie, dus kan iedereen kopen. Ja, je moet een mooiers.
Eerst wordt die alleen maar de optie gemaakt voor de al bestaande aanhoorden. Die bestaande ouders moeten dat dan verkopen. En dan is die gewoon op de vrije markt. Maar is misschien nog wel goed omdat je als je 10 procent extra aandelen wordt uitgegeven en jij bezit zelf 100 aandelen, dan krijgt hij natuurlijk 10 opties. Je kan je krijgt niet voor zo'n 100 aandelen, bezit ook voor 100 aandelen een optie zoals de verhouding. Maar er zijn ook echt de hele uitzonderingen geweest waar.
En dan weet je echt dat foute boel is. Dat dat je dus meer opties krijgen dan je aandelen bezit. En dan weet je echt dat foute boel is bijvoorbeeld andersom krijgt. Dus je hebt 100 aandelen, maar je krijgt 200 opties en dan wordt er zo extreem veel nieuwe aandelen uitgegeven. Dubbel zoveel dan er al was. Dan weet je echt dat er dat het foute boel is ook.
Heb je dan wel eens aangeboden gekregen? Een claim? Nee, ik heb er niet nog niet gekregen. Ik heb wel in de community een paar keer gezien bij Toei, waar een aantal mensen. En hier en eens van ja, wat is dit? Staat dan geen keer wat in me? In mijn portfolio over Warnez is dat volgens mij FBTO? Wie en wat is dat? Ja euh, genre. Ik heb wel inaccuraat, die hier een paar gezien, maar ik heb er zelf nog nog geen allemaal niet mee te maken gekregen.
En dat is misschien ook normaal om te zeggen is dat zo'n claimemissie? Dat gaat eigenlijk. Dat gaat via corporate action en zit ook weer een zakenbank bij en die staat dan weer garant. Is dat als je natuurlijk 10 procent extra aandelen uitgeeft tot 20 procent? En dan moet je die de markt in? Ja, dat moet wel.
Die moeten wel gekocht worden, want als ze niet gekocht worden dat ze die zelf kopen dan gaan ze die zelf kopen. Dus een zakenbank die die gaat peilen. Hoeveel interesse is er in het aandeel? En die als ze dus heel veel interesse is dan merken? Dan is het risico voor ons heel laag. Ja, maar is niet zo heel veel interesse. Daar kan de bank mogelijk zitten met dat ze zelf de andere moeten kopen. Dan zal het risico dus omhoog gaan, waardoor ze dus ook meer marge pakken voor die IPO.
Ja. Daarom heb je short van roadshow waar ze gaan testen aanvoelen. Hoeveel interesse is er in het aandeel? Dus er zit altijd een zakenbank tussen die die dat organiseert? Daarmee is ook wat Matthijs Storm zei je moet goed kijken naar de analist, wat hier over over zeg. Ik had nog even met Paul gebeld, die onze gast van de optie Market Maker. Die handelen natuurlijk in opties, dus die weten heel veel van af. Die vertelde een verhaal over Imtech.
Ja, dat ging heel slecht. Ansfried gegaan. Zijn bedrijf een aantal jaar geleden is een beetje waar, al wordt gesproken over dat bedrijf ook niet kunnen gaan. Daar werd begin maart ook een claimemissie gedaan, maar die was echt. Nou volgens mij 3 4 keer hoger dan het aantal aandelen dat uitstond. Maar er zitten zaten heel veel banken. Die zaten met leningen en obligaties in Imtech. En die banken. Die gingen dus ook die claimemissie begeleiden. En die waren dus heel positief over die claimemissie omdat ze er zelf in zaten.
Ja, en analisten waren dus ook allemaal heel positief over die claimemissie. Maar dat, dat was helemaal niet terecht, want het bedrijf is de naaf niet gegaan.
Maar analisten waren positief omdat ze merkten wat mensen zijn en positief waren. De analisten van de banken bedoel ik. Die waren heel positief, maar die moesten wel positief zijn, want ze zaten er zelf in met leningen. En dat is wat eigenlijk. Wat Matthijs Storm zei je moet heel goed naar een analist kijken. Vanuit welk? Welke werkgever praat je en zit die werkgever? Want er worden zijn heel veel analisten bij banken ziet zitten die toevallig onder water met eigen belangen.
Waarom ze het advies op een bepaalde manier geven? Ja, dit is wel, want toen ik met Paul belde die vertelde dit van grappig dat Matthijs dit zei, want die heb ik wel ervaring. Maar ze is wel goed om. Euh ja.
Goed om maar nu een voorbeeld te geven wat Matthijs precies een leerzame anekdote. Ja, nou, ik vind het best wel leuk eigenlijk. Heb in zo'n droge aflevering.
Ja volgens mij het idee dat ik weer wat geleerd heb. Volgens mij waag ik een beetje alles al gehad over. Claimemissie? Oh nou, kijk aan mooi. Dan gaan we naar de uitdeed en we ga even een update van de update. We gaan de update iets anders doen.
We gaan wat meer aandacht van vrienden van de show en daarna geven we een update die niet per se met de Portfolio Dividend Tracker te maken hoeft te hebben.
We gaan er meer meer rouleren met het geven van updates. Precies? Ja, want er zijn in ieder geval nieuwe ontwikkelingen voor de podcast. En dan hebben we iets meer ruimte om om ook nieuwe dingen te delen.
Precies maar beginnen met vrienden van de show. We hebben weer een hoop nieuwe bijgekregen, waarvoor dank allemaal. Zeker leuk dat jullie erbij zijn. Ik dacht misschien is het leuk om even een paar berichtjes van mensen die zich voorstellen in de community door te nemen. Ja, leuk.
Even kijken bijvoorbeeld. Roy is erbij gekomen. Die zegt ik ben 34 jaar, een Finanz medewerker. De wereld van het beleggen vond ik altijd al interessant, maar dankzij de podcast van Pim en Milou wil ik nu ook echt gaan beginnen met beleggen. Dit jaar wil ik me voornamelijk toeleggen op het opdoen van kennis en vandaaruit een start maken met de aankoop van mijn eerste items en of losse aandelen. Ja, ook leuk hoor dat je erbij bent. Dan hebben we het daar na introductie van mijn broer en beste vriend tot de podcast Gau aandachtig begonnen met luisteren.
De podcast aan zich vind ik al een waanzinnig cool en nobel initiatief. Dat ik ook kan bijdragen aan het voortbestaan is helemaal te gek. Fijn idee om met gelijkgestemden te zijn en de vraag te kunnen stellen en wellicht ooit te kunnen beantwoorden. Op aanraden van de show is mijn Brooker de Giro. Nou hebben we dat aangeraden Pim.
Nee, we doen niet aan. We hebben alleen een voorbeeld misschien gegeven. Inderdaad, de Giro heeft ons nog niet. Bedankt hiervoor. Daar wachten wij nog steeds op. Nee hoor. Hij focust op duurzame etappes en heeft nog een lange horizon.
Ben benieuwd zegt ie leuk. Uhm, nou nog eentje dan ben. Ja, nog eentje. Hebben we een berichtje van Eline? Zegt Hoi, ik ben Eline. In anderhalve week heb ik met heel veel plezier al wandelend een weg door de meeste afleveringen geluisterd. Ik heb een account geopend bij de Giro en wil daar met maandelijkse inleg vooral een appeltje voor de dorst opbouwen. Richt mij voorlopig vooral op iets. Ik bleef tot op heden veel plezier aan het analyseren van verschillende items.
Het inlezen in ontwikkelingen op verschillende markten, leuke eliana dat je er ook bij bent. Welkom. Leuk!
Ja, wie had gedacht dat het leuk kon zijn om iets te analyseren?
Ik niet. Nee, maar dan zie. Zo zie je maar inderdaad.
Het deed Tim. Wat gaan we doen? Ja, we gaan die nu niet de PVV doen. Maar we gaan een update doen over onze podcast. Ja, want wij hebben wat leuks te vertellen.
Ja, wij dachten het gaat nou best wel goed de laatste tijd. We hebben nog steeds. Daar krijg je dan heel veel luisteraars bij eigenlijk. En we zien ook dat we steeds meer gevonden worden door bijvoorbeeld de Viva.
Pim stond laatst in de Visa jongens, dus we dachten we moeten misschien ook een beetje verder professionaliseren.
En wat hebben we nou euh gedaan?
We zijn een samenwerking gestart met tambour tambour sound engineer sound engineers en we zijn met hen een euh en nieuwe tune aan het ontwikkelen voor de podcast. Ja, en dat was ik goed. Ja, we hebben een. We zijn een project gestart om onszelf van merk positionering, maar dan op geluid. Ja klopt. En dat is een heel leuk proces. Allemaal vragen om een vraag aan ons gesteld en we hebben al muziek moeten luisteren en moeten aangeven welke nummers vinden die nou passen bij de podcast BNN?
We zijn heel fanatiek bezig geweest en hebben uiteindelijk een playlist gemaakt met 50 nummers, maar wij vinden naar dit past wel bij ons. Die gaan we ook op de website zetten. Dus als je het leuk vindt om niet te luisteren, dan moet je dat vooral doen.
Spotify playlist is niet jong.
Beleggende playlist jong de playlist en daarvan hebben we er vijf uitgekozen en gedeeld met Tambour. En zijn we eigenlijk. Ze zijn teruggekomen met een debriefing, wat heel mooi in vaktermen. En daarin zijn de archetypes naar voren gekomen en de archetypes van wat een merk kan zijn.
Dus liet ook bijvoorbeeld Rolex zien in geen reclame van Rolex kijken en er kwam duidelijk naar voren dat het echt soort van helden waren dat opgevrolijkt. Dat is het archetype van roodoranje van helden of heersers.
Inderdaad, heersers. En wij hebben ook een archetype toebedeeld gekregen op basis van onze eigen input.
En dat was de verzorger. Zorg over de zorg gever. Inderdaad, wij worden gelinkt of we zijn een beetje gelijk aan Nivea en het Leger des Heils. Volvo ja Volvo inderdaad. Ik wil jouw reactie dan. Wat trouwens wel grappig, maar jij zult echt een beetje van de. Had ik echt nooit verwacht. Maar eigenlijk is het best wel logisch.
Ja zelfs wat grappig dat je je gaat heel erg denken vanuit jezelf als persoon. Je ziet al die hier. 12. Archetypes ik jou? Wie zou ik als mens zijn? Heerst sowieso. En maar je moet natuurlijk niet denken vanuit jezelf, maar je moet denken vanuit de podcast het archetype van de podcast bij andere mensen.
En daar kwam eigenlijk de zorg geven. Hij was eigenlijk uhm, hij was Niels. Die zijn gelijk. Dat zijn jullie. Was gewoon geen discussie mogelijk. Nee, toen liet ie ook geluid. Horen van reclames die ook in diezelfde hoek zitten en alleen maar de audio nyk. Ja, dat klopt daar. En het grappige is de nummers die wij hebben aangegeven. Die vijf nummers, die vallen ook bijna allemaal in het type opgever.
Ja, er was er zelfs eentje die hij ook als voorbeeld liet horen die wij hadden ingediend. Forever Young van Bob Dylan. Ja.
Maar nu is natuurlijk het leuke stuk. Dit is uiteindelijk de rest van briefing uitgekomen en die gaat naar een componist. Ja, precies daar gaat gewoon. Een echte componist had aan de slag om voor Young beleggen een unieke tune te maken. Ja, precies. En we houden jullie op de hoogte. Dit is heel leuk.
Ja, dat Cyprus binnenkort over een aantal weken horen jullie in één keer een nieuw geluid in de podcast.
En hopelijk van jullie het al net zo goed passen bij ons als wij vinden dat het bij ons past. Dus we gaan daar binnenkort weer een beetje over geven. Ja, dus dat gaan we naar het nieuws.
Wat is jouw opgevallen deze week?
Nou? Mij viel onder dat onder andere op dat het effe iets minder lekker ging. Euh op de FP van de Giro. En ik zag ook al een tweet van Alexander Klöpping voorbijkomen. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier en dan allemaal grafiekjes die naar beneden gingen.
Misschien moet je ook zorgen maken als soort jongens. Ook daarover gaan tieten. Dan denk je echt. Jaja, als m. Zegt ze als grapjas bij de bakker gaan hebben over aandelen. En dan de gewone krant is aan jou. Ook Alexander Klöpping is niet de bakker Pim.
Nee, maar hij is toch ook niet zo nu? Misschien dat onze podcasts je bezig met aandelen? Ja, da's is. Maar het is een beetje. Het cijferseizoen is nu afgelopen. Daar is ongeveer 20 procent meer omzet of meer meer winst uitgekomen dan analisten hadden verwacht. Dus. Cijferseizoen was extreem goed. We zijn zo hard mogen gaan, dat moet ook weer een keer een beetje naar beneden.
Je best wel aan verwachtingen management gedaan, want ik zit daar nu naar te kijken en dan denk van ja, ik had het wel verwacht. Ik ben eigenlijk vrij relax zonder dat ik 100.
We hebben 2 weken lang volgens mij 11 dagen op rij volgens mij groene dagen gehad. Ja ja, dat is uitzonderlijk. En nu gaat het weer naar beneden. Hoever ben je gezakt? Ja, wanhoop rond de negentienduizend. Ja, in een week, maar ook niet. Hoe gek zijn ook precies de aandelen? Paar die ik wel verwacht had zijn Luuk in Alphen. Ja, Tesla is ook heel hard gezakt. Maar wie heb ik nou net op tijd verkocht?
Maar Antin nou Vesely is eigenlijk precies de aandelen die je gewoon heel scherp geprijsd zijn en die een beetje priester perfection zijn.
Ja, da's waar maar het minste of geringste of te gebeuren.
En dat is gewoon euh ja. Je moet ook een machine als of een 300 procent omhoog gaan. Ja, dan kan het ook makkelijk 30 procent naar beneden gaan. Ja dat is dat. Dat hoort een beetje bij dat spelletje als je zulk soort aandelen bezit. Ja, maar ik kan me wel voorstellen als je net instapt dat dat heel veel pijn doet. Ja ja, dit zijn we al weken waar. Maar denk heel veel mensen even even wakker worden geschud van hoe zit je portfolio in mekaar?
Ja, en er is wel onderliggend natuurlijk wel veel andere aan de hand. Waarom de aandelen zo hoog staan heeft te maken. Wil de rente heel laag is en dat er ook nog een beetje een vraagstuk over inflatie aan rente en inflatie gaat de complete hand in hand. En nu zijn we toch wel langzaam, loopt de Amerikaanse rente weer op? Ja, en als ze de rente oploopt zakt de hele risicoloze voet gaat omhoog. Je kan als je nu eerst zou je bijvoorbeeld 0,1 procent rente krijgen als je het vastzet zet, maar als je dat langzaam moga naar 1procent.
En ja, dan is het dus. Je kan dus één procent rendement krijgen met nul risico, waardoor eigenlijk net ok. Wie het risico nemen in aandelen die hard groeien, wordt daardoor relatief duurder. Omdat je namelijk een voet hebt waar je een nul risico hebt, waar je ook rendement krijgt. En dat effect daarmee is gewoon. Er is gewoon een heel simpel ding. Als de rente omhoog gaat gaan de aandelen nu naar beneden en dan gaan vooral de aandelen naar beneden die je die heel scherp geprijsd rente is natuurlijk heel lang.
Gewoon expres laag houden, die wordt nog steeds laag gehouden.
Ja, en het is ook heel laag en het is nu nog steeds heel laag.
Maar er zitten is er nu eens ingezet. Nou ja, het gaat nu iets omhoog, maar het gaat volgens mij echt met een nulpunt 10 op 20 basispunten. Morgen dus dus echt helemaal niks. Als je heel erg uitzoekt denk je er is gedefinieerd verschil ja alleen ja. Als het gaat toch gewoon omhoog? En daar zit toch gewoon een beetje die angst in? En er zijn natuurlijk ook heel veel partijen. Bedrijven die juist heel erg profiteren van een rentestijging, zoals verzekeraars die natuurlijk extreem veel cash hebben ontvangen.
Alle premies? Ja, nou ja, banken die het hele verdienmodel van een bank is, geld ontvangen, geld uitlenen en daar tussen verdienen ze geld. Dus hoe hoger de rente is, hoe groter het verschil.
Dan heb ik nog wel even een persoonlijk vraagje. Of nou persoonlijk een praktisch vraagje.
Vooral nu zie je dus van de aandelen wat goedkoper. Maar ik heb al begin van de maand gekocht.
Is dit nou? Wanneer weet je of je of het slim is om toch nu nog wat extra bij te kopen om die om een extra transactie te doen?
Naja, ik zou als je echt gewoon in zo'n decenia doet wat jij doet er gewoon elke maand. Zou ik met zo. Dit is echt niks terug in. Ik denk dat je pas echt extra geld zou gaan doen als je echt een correctie is. Volgens mij zijn we nu een paar procent naar beneden en was nou een paar procent. Ik zou veel meer daarop reageren als echt een correctie komt naar 10 procent ofzo. Echt financieel is. Kijk, het is niet een soort van cel ofzo.
Dat is niet wat er gebeurt nu. Het is meer dat er zijn gewoon wat bedrijven zijn gewoon heel hard opgelopen. Technologiebedrijven. Daar wordt nu gewoon heel veel van verkocht. Maar om het proces en dat wordt gestopt in aandelen die wat achter zijn gebleven. Dus het is ook een beetje een geld verplaatsing. Je kan niet echt spreken van een niet echt spreken van een correctie of ze het geld wordt niet echt uit de markt gehaald. Je hebt me ook heel veel mooie maanden gekend en wordt alleen maar donkergroen is.
Maarja dan zit het er ook echt succes. Dagen tussen wordt echt helemaal rood. Is het bloederig? Nou als ik mijn groei aan begin was helemaal rood. Kan je nou maar dividendaandelen. Een beetje rood, een beetje groen. Daar zie je wel heel echt verschil tussen. Ja, het is het type bedrijven.
Ja, ik vind het eigenlijk wel lekker bruggetje naar portfolio. Ja nou ja, maar ik heb geen transacties gedaan. Nee, ik heb er wel een paar die ik wou echt nog wel gaan doen. Maar in deze periode nu zo denk ik nou. Ik kijk nog gewoon even aan hoe het loopt. En ik heb wel een aantal zijn die ik binnenkort wel ga doen. En mijn portfolio waarde is 192.000 600. Dat is volgens mij een daling van vorige week van negenduizend.
Volgens mij is zoiets inderdaad. Ze zaten in ieder geval boven de 2 ton. Ja nou, hier niet meer.
Nee, nee, nee. En mijn portfolio waarde is 4400 67. Dus ja, dat is bijna 100 euro minder dan vorige week. Nou iets ook niet gek nog steeds? Nee. Dus ja, alleen maar relaxt heid aan deze kant. Ga naar wiegt. Ja, da's goed.
Ja, zolang je er zo lachend bij bent, dan ben je gewoon goed bezig en is echt belangrijk.
Ja, maar ik sta nog steeds in de plus. We hebben al 400 euro meer dan toen ik begon.
Ja, maar ook als. Ben je net begonnen? Is dat nu in de min? Ook niet in paniek raken? Nee, inderdaad, in t begin dat ik dat wel een beetje. Maar nu ja, op een gegeven. Maar dit is goed. Dit is precies wat je moet hebben als belegger. We gaan het de volgende week hebben trouwens over emoties in de psychologie van beleggers. Oh leuk, helemaal mijn onderwerp. Ja en nee, dit past ook wel binnen dat.
Hoe het nu de markt is.
Ja, heel belangrijk. Ja, ook leuk. Zin in liever wat minder risico nemen als je daar goed van slaapt en daar totaal niet reageert? Veel beter slapen is ontzettend belangrijk. Je moet het dertig jaar volhouden. Het is dus belangrijk dat je je er heel relax onder bent. Ja. Over slaap gesproken ik kan straks sowieso mijn nachtrust wel vergeten volgens mij, aangezien ik een programma in de nacht kan presenteren op radio.
Ja, je wordt een euh. Ja te beseffen. Hoe leuk is dit?
Ja, het is gewoon een eerste radioprogramma. Je gaat gewoon terug in de tijd, gewoon naar het stenen tijdperk waar je gewoon je radio gaat maken.
No way, radio is wel echt gewoon een grote liefde en ik vind alles met geluid leuk. En het is zo relax om niet over beeld na te hoeven denken. En weet je wel.
Het is gewoon maar een grapje en een super leugentje. Oh, maar ik vind het wel waar wat je zegt. Ben ik ook echt wel trots op? Nou ja, helemaal niet erg. Nee dus. Ja, leuk, heel veel zin in. Maar eerst misschien even vertellen.
Vanaf wanneer en hoe laat het was. Oh ja, de mensen die jou graag willen horen. Vanaf 1 maart. In de nacht op Radio 1 tussen 1 en 2. Myst Podcast heet het programma. Ik presenteer het van maandag tot en met woensdag.
Ja, want leuk. Podcast Ja, ik ben wel. Je gaat voor je herpositioneren. Zo hoor je bij mensen die niet kunnen slapen van 1 tot 2.
Precies.
Ja, we gaan naar Revius. Vraag van Martijn aan Pim. Ik heb je wel eens horen zeggen dat je geen fan bent van grondstoffen. Maar is dat nog steeds zo? Ik zou graag je visie eens op goud en zilver en andere grondstoffen als belegging willen horen in de podcast.
Ja, er is nog steeds wel een beetje zo. Nou, dat klopt. En dank je wel voor je vraag en Martijn D. Uit door deze vragen heb ik ook gelezen dat we helemaal nog geen podcast hebben gemaakt over grondstoffen. Nee, die heb ik op de lijst gezet. Die gaan we binnenkort een keer doen en dat kan natuurlijk niet ontbreken. Nee, ik heb ook vaak vragen over goud. Die en een echte Essed klassen moeten eigenlijk een keer een podcast over maken.
Ja dus dat dat gaan we doen. Dus dat komt eraan. Martijn. Ja, weet je met grondstoffen. Ik ben er en daar heb ik best wel vaak al wat over verteld. Ik grondstoffen die heel gewoon op lange termijn kijken naar afgelopen 200 jaar. Dan is grondstoffen gewoon geen goede belegging geweest. En er zijn gewoon heel veel klassen die bewegen gewoon heel erg in. Een cyclus is altijd heel veel vragen en zal het heel aardig aanbod en andersom.
En dan gaat die prijzen hangen. Die rangs, die gaan dus op en neer. Er is dus altijd een goed moment in een periode van een x aantal jaar dat een belegging grondstof interessant kan zijn. Maar ja, als je 30 jaar gaat beleggen dan. Dan kan je niet zeggen ik kopen een goud en dan ga ik 30 jaar vasthouden. Dat werkt niet zo met grondstoffen. Dat is eigenlijk n.
Dat is niet lang. Past niet bij de langetermijnstrategie. Nee, je zegt cyclus, dus je zit in een in een bepaalde cyclus. Dus je moet instappen en uitstappen. En andere dingen is dat je geen fundamentele analyse kan maken.
En jij gaat liever naar management strategie zitten in een trend. Is het een mode?
Ja, dat zijn volgens mij hele fundamentele dingen die ik organiseren. Die kan je afzetten tegen. En ik vind ook dat namelijk de curve van dat ik beter analyses kan maken. Bedrijven gewoon veel duurzamer is, is iets wat ik denk ik als ik dit langer doe ook echt beter in woord. En als ik een keer een eenmansbedrijf heb geanalyseerd dan in dat bedrijf ga, kan ik de 20 jaar volgen. En dat kan ik dus makkelijker bijhouden. Maar ik al.
Elke keer bouw ik en je op door de kennis die ik al heb gehad. En met grondstoffen zie ik dat gewoon veel minder. Er zijn zoveel dingen waar je in kan beleggen. Waarom zou ik dan zo'n breed perspectief pakken?
Ik kan beter gewoon in de hemel specialiseren in een specifiek stuk waardoor je ook een voordeel kan halen.
En met andere beleggers, omdat je nog veel meer tijd steekt in één specifiek stuk. Als ik in alles gaat beleggen, dan weet ik van alles niks. Ja. Nee, precies zich gespecialiseerd. Ja.
En ik wil niet zeggen dat beleggingsfonds verslechterd is. Nee, maar dit is en er zijn ook echt. Er zijn ook mensen die zijn expert in grondstoffen en die doen niks anders dan grondstof beleggen. Maar dat is prima, maar daar moet wel bij je past zijn. Ik denk wel dat je veel meer focus moet aanbrengen en niet in alles, in alles wat moet zitten.
Maar ze zijn wel goed om daar een keer een aflevering over te maken. Inderdaad, want ik kan en dan kan ik al inschatten of het misschien bij mij past, want ik vaar nu een beetje op jouw analyse.
Iedereen. Iedereen moet er zelf een keuze maken. Interlin moet je wel blijven. Bij naam moet je dan in je cirkel of kunde het Engelse. Iets wat veel mooier dan sierstukken of competence. En ga daar je energie insteken? Ja, want anders heb je nooit een voordeel. Als je als belegger precies op de set. Zo kijk ik daar eigenlijk naar. Ja ok.
Nou, dan hebben we nog een recensie van Willem in de Apple Podcast app. Willem schrijft dit had ik nodig. Dank je wel voor jullie fantastische podcast. Ik luister nu een week en zit bij aflevering 15. Nou, dan heeft ie toch lekker door geluisterd? Uhm, een vriend die al enkele jaren aan het beleggen is probeerde het me altijd uit te leggen. Maar nu door jullie podcast begrijp ik pas wat hij nou allemaal tegen mij aan het zeggen was.
Ik ben ervan overtuigd dat ik met een laag risico mijn geld kan gaan beleggen. Dank voor je recensie Willem. Hartstikke leuk. En dit is ook wel een beetje de strekking van wat we de rode draad misschien wel tussen de berichten die we krijgen. Toch van ik hoorde wel heel veel mensen over praten. Ik hoor altijd al dingen over, ik snap dat nooit. En nu ja, dat is echt een heel leuk compliment. Ja ja, nee. Nou ja, ik denk dat dat voor ons ook geldt.
Voor mij in ieder geval. Ik snap het ook niet. Maar dat u voordat ik ook voordat ik deze podcast had, ik exact hetzelfde. Ja, totdat je er in één keer wel klikte. Het begrijpt. En dan denk je nou, wat heb ik al die jaren het moeilijkste te doen? Ja ja ja ja.
Dit is eigelijk de reden waarom deze podcast maken. Omdat het mij heel veel tijd kost om het wel te begrijpen en door mensen. Better call heb ik die. Zelf ben ik over de drempels heen gegaan. Ja maar ja, als ik die is. Als ik die Chebet gewoon niet had gehad had ik dit ogenschijnlijk Haldis podcast ook niet geweest. Waren ze Bettega wel al niet goed voor is. En door deze podcast is die had ik zelf graag willen hebben voordat ik op z'n bek ging of misschien zelfs zo'n twintig was om 18 uur.
Ja, ook waag ik nu heel veel andere mensen die in dezelfde situatie zitten, wat ze ook gaan beleggen zonder die ze met geld.
Tot zover het Leger des Heils en Nivea en alle onze verzorgende aspecten die daar in zitten. Volgende week gaan we het hebben over de psychologie van het beleggen. Er wordt een hele leuke zin in. Echter. En dan rest ons nog één ding. Investeer in je kennis en beleggingsbeleid.