Transcribe your podcast
[00:00:00]

Een bestaand huis vinden lijkt dan onmogelijk, laat staan een huis bouwen, maar durft te dromen. Ik ben Bart-Jan Kune en ik breng je huisbaas. De podcast Ik neem je samen met Vereniging Eigen Huis mee in de mogelijkheden op het gebied van nieuwbouw en echt alles komt voorbij. Het is gigantisch. Van de kleine lettertjes abracadabra, soms tot aan de beste en betaalbare plekken om te wonen voor de helft van het geld. Woon je buiten de Randstad als een koning?

[00:00:24]

Alles over nieuwbouw in huisbazen, de podcast in je favoriete podcast app en op eigen huis bent snel slechts podcast.

[00:00:30]

Deze podcast is 100 procent expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:40]

Dit is Jong Beleggen, de podcast. Ik ben Milow en ik ben. In deze aflevering. Gaan we het hebben over psychologische valkuilen bij beleggen?

[00:00:48]

Ja, cognitief en emotioneel. Schijn jij heel verstand van hebben? Klopt. Ik schijn ook een studie psychologie euh. In de broekzak te hebben.

[00:00:55]

Al zou ook horen of je je goed heb opgelet. Oh jee, het is wel echt een tijdje geleden spin. Maar goed. Je hebt een update, want er is een jong beleggen de video gemaakt.

[00:01:03]

Leuke ja, heel leuk met Dennis. Ja, we gaan het hebben over Fastned. Klopt, coin b's en euh, duurzaam beleggen? Ja, Fastned hoort daar ook natuurlijk een beetje bij. Maar we gaan het ook. Hebben we inderdaad over duurzaam beleggen in het algemeen. Vraag van de luisteraar. Ja, dus dan moeten we dat behandelen.

[00:01:18]

Zit er niks anders op, dan gaan we. Zijn er al genoeg mensen gevaccineerd dat er eindelijk een keer een kunnen doen? Of hoe zit dat bijna? Nou, ik heb wel heel erg positief nieuws gelezen, net wat dan volgens mij n juli is.

[00:01:45]

Een groot gedeelte van Nederland gevaccineerd of m minimaal één keer gevaccineerd mits de leveranciers van vaccinaties op tijd leveren. OK, en het is dus positief nieuws dus. En Jong Beleggen event komt eraan.

[00:02:00]

Jongens nog even volhouden.

[00:02:02]

Kijk een beetje door zo'n zo'n club clubhouse sessie. Ja, dan krijg je er zo'n gevoel van. Euh, een beetje de kroeg, maar dan net niet. Is dat geeft eigenlijk heel veel saamhorigheid. Ja, maar dat zag je, motiveert om om eens een keer fysiek en inventor dan ook weer een fysieke Evence.

[00:02:19]

Ook gesproken. Wij zaten er natuurlijk ook bij de vooravond vorige week. Ja, dan moesten wij. Ja Lieve, moest inderdaad ook even komen.

[00:02:27]

Wel hoog Hamok. We gaan wel naar de studio. Nee, maar het was wel leuk omdat ik er mee te maken. En nee, je was er iets heel interessant. Ik moet zeggen dat ik een hoop geleerd heb hoe die wereld in mekaar zit, hoe die dynamieken werken. In het begin laat je nog een beetje met je meenemen, meeslepen je alles, overkomt je hem. En dat zou je nu al een andere keer hebben. Heb je daar misschien iets meer regie over?

[00:02:50]

Ja, maar is alles wat je een eerste keer doet?

[00:02:52]

Ja, mensen zeiden dat dat ze een beetje vooringenomen aan tafel zaten. Nou ja, eigenlijk iedereen, behalve wij. Dus ik heb een nieuwe naam bedacht, dus de vooringenomen avond. Hij vond het wel leuk en ze moeten ook een beetje tegengas geven natuurlijk.

[00:03:05]

Erg interessant. Het is een beetje met vanuit welke bril je kijkt denk je. Kon ook wel zien op Twitter dat ze dan zo'n ideaal medium waar je de ruwe gedachtes van van Nederland kan kan lezen. Je merkt wel een beetje vanuit welke bril je kijkt, wat voor reactie er komt. Over het algemeen best wel veel mensen die naar ons luisteren hebben gekeken en dat die wel heel anders oordelen dan dan bijvoorbeeld babyboomers die ons podcast niet kennen. Je merkt daar wel een grote kloof.

[00:03:30]

Ja, maar het was wel jammer denk ik dat de presentator er zelf niet geluisterd had. En daardoor kwam de sfeer van. En het idee van de podcast niet goed over. Maar ja, wie weet mogen we dat nog voor handelskernen anders doen. Wie weet? Inderdaad, wij zijn er dus al een hele leuke en leuke ervaring. Zeker zeker.

[00:03:46]

En nog een andere leuke ervaring. Jij hebt de eerste jong beleggende de video gemaakt?

[00:03:51]

Ja, we gaan van de podcast naar de video en de podcast blijven staan, dat natuurlijk en komt nu een beetje videoBij. Moet wel zeggen. Vrij onwennig om ook in beeld te zijn. Nou ja, heel leuk is. En een mooie test voor alle vrienden van de show om te kijken of ze of ze video ook kunnen waarderen. En dat was dus zo goed bevallen. Hem kan straks wel even wat meer over vertellen.

[00:04:12]

Ook leuk. En in deze aflevering hebben we het over de psychologie van het beleggen. Kijk, ik verwacht heel veel van jou.

[00:04:18]

Je hebt al veel vragen van mij. Ik heb wel even door de voorbereiding gekeken en er kwamen wel wat dingen bekend voor. Maar ik ken het wel vanuit de psychologie natuurlijk, en niet zozeer vanuit het beleggen.

[00:04:28]

Maar ik zal kijken hoe ver ik kom.

[00:04:30]

Ja, ik moet wel zeggen dat eigenlijk bijna alles wat we gaan bespreken heeft. Komt niet echt uit het beleggingswereld.

[00:04:36]

Nee, maar wel toegepast op het bij deze indrukken. Het zijn eigenlijk best ja. De mens is natuurlijk, al heeft niets te maken met beleggen aan zich. Wordt er gekeken naar wat zijn de valkuilen die een mens om zich heeft? Vanuit emotioneel en cognitief? En die wordt dan nu vertaald naar wat er nadelen? Wat voor valkuilen heb je dan tijdens beleggen precies?

[00:04:55]

Ook dat is de principes wel kent al precies, dan schets ik het principe en dan kun jij het toepassen op het beleggen.

[00:05:01]

Als je de meest ervaren beleggers spreekt, zeggen ze eigenlijk allemaal dat dit onderdeel het belangrijkste is. Tijdens beleggen. En dat is natuurlijk heel opvallend. Fraihi net beginnen beleggen in. Psychologisch het belangrijkste. Ik moet gewoon leren een bedrijf waarderen. Leer een bedrijf onderzoeken, maar dat blijkt dus toch wel zo te zijn dat. Dat is iets wat je zegt. Eenmaal kan, dan is eigenlijk wat nog overblijft. Elke keer is weer een stukje psychologie stukje emotie en dat dat eigenlijk de het verschil maakt tussen of je een goede belegger bent of niet.

[00:05:32]

Dat is misschien ook wel te verklaren waarom ze zeggen dat economen en heel veel slimme mensen helemaal geen betere beleggers zijn. Niet per se betere beleggen dus.

[00:05:40]

Wat je eigenlijk zegt is dat er niet zozeer een verband is tussen iku en rendement, maar meer psychologie en rendement.

[00:05:49]

Ja van ja. Hoe foyers? Zelfkennis? Herken je alle valkuilen die je hebt? Herken je dat goed? Kan je je daartegen indekken? Kan je daar goed mee omgaan? Dat dat een veel je doordat je kansen vergroot voor een beter rendement dan Kikuyu zijn ook door heel veel studies naar gedaan. Dat bijvoorbeeld artsen en zo een chirurg helemaal geen betere beleggers zijn.

[00:06:11]

Hmm, dus dit is een hele belangrijke aflevering eigenlijk.

[00:06:14]

Maar ja, als ik het moet geloven en alle grote beleggers zeggen dat het allerbelangrijkste is. OK. Ik denk dat dat ene kant snap ik dat wel, omdat nou de in de soort van de oneindigheid van beleggen. Dus als je de komende 50 jaar gaat beleggen zal ik denk ik de eerste jaren extreem voor kennis moeten opdoen in het beleggen. Gewoon zich. Hoe werkt beleggen en hoe worden in bedrijven de waarderingen? Maar die kennis stagneert begeven we, denk ik.

[00:06:36]

Want dat kan je op een gegeven moment, maar wat er dan overblijft is elke keer dat emotionele spelletje. Dat houdt natuurlijk nooit op. Uiteindelijk moet je dit gewoon beheersen. Ja, denk het wel. Dus euh. Ik had hier ook wel al drie afleveringen over kunnen maken in de voorbereiding om de lijst aan valkuilen die je zo lang.

[00:06:54]

Ja, maar we hebben zes uitgezocht en die gaan we doen. Uhm nou nee. Laten we maar gewoon aftrappen met de eerste. En dat is de confirmation bias. Misschien even goed zeggen om een Bayes is eigenlijk een soort vooroordeel, is een soort van Beijers genoemd.

[00:07:13]

Het zijn allemaal Bayes, dus allemaal vooroordelen en eigen valkuilen waar je in kan trappen. Dit is de confirmation bias is bevestiging is vooroordeel. Dus dat heeft te maken met het idee dat als jij iets zelf iets vindt, dat je ook gaat zoeken naar dingen die in overeenstemming zijn met wat jij vindt. Dus dat je in een soort van tunnelvisie komt en ook alleen nog maar die waarheid ziet en alleen maar informatie mee verzamelt die dat bevestigen. Ja ja, dat denkt misschien.

[00:07:39]

Een heel actueel voorbeeld is de filter bubble. En daarin zijn bijvoorbeeld Lubach heeft er ook een heel mooi stuk over gemaakt met YouTube en al die algoritmes dat je als je eenmaal in een bepaald onderwerp uit de fabeltjes vuik. Ja, dan krijg je alleen maar dat onderwerp te zien omdat je dat heel erg! Jouw gedachte bevestigd en daardoor is het een versterkend effect. Ja, en dit werkt met beleggen natuurlijk extreem in je nadeel, want je bent daardoor dus minder aan het kijken naar naar tegenargumenten.

[00:08:08]

Want die filthy eigenlijk weg en je bent alleen maar een lezenaar. Wat als jij begrijpt wat er besloten? Dit aandeel is? Goed, dan ga je dus eigenlijk alleen maar argumentatie lezen die dat bevestigt. Dan word je blind voor tegenargumenten en risico's.

[00:08:20]

Dit heb jij een keer aan den lijve ondervonden volgens mij. Ik herinner mij Justified qhj dat je op dit moment zei ja, ik was misschien niet helemaal kritisch genoeg.

[00:08:28]

Nou, dat is dat ik me misschien met Vesna ook wel een beetje maar bij. Dus daar heb ik het vorige keer al verteld. Ja, ik moet meer meer focus nog leggen op risico's en daardoor ook tegen argumenten. Dus ja, ik ben eigenlijk heel erg op zoek naar. Je maakt al een heel lange lijst met met. Dit is waarom het goed is. Ik vind iig dat ik mezelf moet verplichten om ook tegenargumenten op te schrijven zodat ik ja moet.

[00:08:52]

Elk bedrijf heeft natuurlijk tegenargumenten, anders zou de hele wereld erin beleggen. En dat ik zo naast mekaar kan leggen dat ik Brehme wel kan zeggen lieft argumenten voor vind ik zwaarder. Ja, maar je moet wel tegenargumenten hebben. Dus als het een keer fout gaat met het aandeel dat je dan ook kan en kan zien is heeft het te maken met één van die tegenargumenten. Had ik ze dan misschien niet goed genoeg gewogen? Ja, maar heb je liever wel in kaart gebracht?

[00:09:15]

Denk je wel. Kan vergelijken met als je verliefd bent. Ergens heb je een roze bril. Dan zie je eigenlijk nooit de slechte eigenschappen van de ander. En het is ook een beetje met dit. Je moet begeven met wel die bril af en toe afdoen om ook de andere kant te zien. Dit is iets waar heel veel beleggers last van hebben. Soms vraag ik mezelf wel eens af dat euh, je moet ook heel vaak een bedrijf hebben geanalyseerd die je niet hebt gekocht.

[00:09:36]

Als dat niet klopt, dan heb je eigenlijk. Euh, dan zijn je acli zaken niet goed geweest. Want het kan niet zijn dat elk bedrijf dat je organiseert dat je dat ook daadwerkelijk koopt. Die moet ook een gegeven moment misschien wel de helft van bedrijven analyseren die je uiterlijk niet koopt.

[00:09:49]

Ja, want er zijn nog veel meer goeie bedrijven natuurlijk dan degene die ik had.

[00:09:52]

Ja, maar dat betekent eigenlijk dat je dus anders als je dat niet. Als je dus niet alles koopt wat je analyseert betekent dat je nooit kritisch genoeg bent. Nee, liever dat dat de Romeinen voor mezelf en mijn verhouding tussen analyses die ik gedaan heb en wat ik dat werk heb gekocht is best hetzelfde. En dat is aangegaan. Dat lijkt verdacht, want dat kan natuurlijk eigenlijk niet.

[00:10:11]

Nee, want je hebt dan misschien niet genoeg die negatieve kanten van een bedrijf in kaart gebracht.

[00:10:16]

Ja, ik denk wel dat je op een gegeven moment echt wel een verhouding moet hebben. Misschien van één op drie of vier ofzo. Van de vier bedrijven die organiseerde je er maar eentje kopen. Ik snap wat je bedoelt en die verhouding is voor mij heel hoog en dat geeft me helemaal de mijne. Dat klopt natuurlijk. Nee, nee, dat is natuurlijk leuk. Dat kan natuurlijk niet. Ik kan natuurlijk niet. Alles wat ik analyseer, kan ik niet kopen.

[00:10:36]

Nee, dat klopt niet. Nee, dat is voor mij er in mijner. Hier moet ik op letten. Groeien inderdaad ok.

[00:10:43]

En dan hebben we de overkom verdiend. Bayes het overmoedig Heintz effect? Ja, hoe zou je dat ook beleggen zien? Word je gewoon overmoedig met een aandeel kopen is denkt deze. Gaat het fantastisch doen en dan mislukt het. Ja, dat spreekt redelijk voorzichtig.

[00:10:59]

En ik denk dat een en een is. Een heel mooi voorbeeld die er altijd wordt aangehaald is dat. Er zijn heel veel onderzoeken naar gedaan en wordt er gevraagd. Vind jij jezelf een betere chauffeur dan gemiddeld? Nou, daar is m ruim echt een ruime meerderheid voor 80 procent die zegt dat ze zichzelf een betere rijder vinden dan gemiddeld.

[00:11:19]

Maar de meeste mensen denken ook dat ze bovengemiddeld intelligent zijn of dat ze en ook met. Vind je jezelf meer ethisch dan al je collega's? Zeggen ze altijd ja. Maar bijna iedereen zegt ja, maar dat kan natuurlijk niet waar. 50 procent zit er onder fietsrit zitten boven. Het gemiddelde en iedereen vindt zichzelf een betere autorijder dan de ander en misschien homorelaties relaties zelfs een stuk gegaan.

[00:11:42]

Maar dit brengt niet uit ervaring. Uhm, dit is wel iets waar denkt iedereen. Dit zit gewoon in de mens. En dat is iets wat je heel goed mee moet realiseren als je als je aan het beleggen bent. Ik denk dat vooral zijn situaties waar dat heel erg kan gebeuren is dat je als een ander heel hard omhoog gaat, dat je je bedenkt dat ik ben echt een goede belegger. Geheel snel dat succes van een goed aandeel compleet aantrekt. Ja ja, maar ook kan leiden zonder zoom.

[00:12:08]

Want als een aandeel heel hard zakt, dat is dan denk ik nou, dat slaat nergens op. Het is de markt, heeft de fout. Als je dan in plaats van weer opnieuw naar de markt omstandigheden gaat kijken is dat je overmoedig wordt en dan flink gaat bijkomen van anderen, wat heel hard zakt. En dat je dat dan bijvoorbeeld om het weer goed dat je het goed wil maken dat je voor hetzelfde geld er weer instapt.

[00:12:30]

En dus inderdaad elke negatieve, elk negatief gevolg. Dat plaatsje de oorzaak buiten jezelf en alles wat goed gaat dan zit in jezelf al zijn. Ik heb dit gedaan. Ja ja ja, dit is een. Het is een heel bekend effect van bij. Bij beleggen doe ik zelf ook wel een beetje eigenlijk dat dat je denkt. Bij Shell was dat wel een mooi voorbeeld voor mij. Dat ik ook heel snel denk dat het zakte van de Karni dat hij bijkopen en uiteindelijk waar ik was ik te geforceerd geforceerd bezig op opdat aandelen flora.

[00:13:02]

Een beetje totaalplaatje dat de positie van Shell veel te groot werd en waar ik eigenlijk in het begin eigenlijk helemaal niet achter sta. Als ik het zo heel neutraal zou bekijken, werkte ik ook wel een beetje met mijn goeie aandelen. Die zijn heel hard gestegen en met dividendaandelen aandelen achtergebleven. Nou, dan ga je wel erg denken van ja heb. Ik moet alles overzetten naar groei omdat daar heel erg de succes vandaan komt en ben je het heel erg op dat moment bezig.

[00:13:24]

Word je een beetje overmoedig?

[00:13:25]

Hoe ga je daar dan mee om? Nou ja, ik denk dat dit het beste is om om heel erg een plan te hebben en een strategie te hebben waar je je aan vasthoudt. Het hele idee van de strategie is dat je niet laat leiden door momenten in de markt. In jij kan zijn natuurlijk dat het nu een periode is dat de groeiaandelen hard, alleen dat het langzaam misschien een saxen periode is. Maar er waren aandelen die beter doet. Dat zal over tijd constant verschillen.

[00:13:49]

Maar je moet niet elk half jaar jaar met de wind mee maaien, want dan loop je al achter de feiten aan. En wat zegt zoals het is achteraf? Als je achter de kudde aanloopt, loop je altijd in de stront.

[00:14:02]

Heerlijk inderdaad, dat volgens mij. Ook heb ik ook een stuk gelezen dat uiteindelijk is. Het is beter om gewoon een strategie te hebben voor de lange termijn dan constant wisselen van strategie.

[00:14:13]

Dus welke straat Rio kies is altijd succesvoller dan constant wisselen? Ja, en daarom is het heel belangrijk je de goed plannen. En dit komt vaker voor trouwens bij mannen dan bij vrouwen. En het leidt ook vaak ook nog een stukje als je dit effect. Zorg er ook voor dat je vaak meer gaan handelen, want op lange termijn handelen toekenningen een negatieve rendementen. En vrouwen? Die zijn wat bedachtzamer, wat rustiger, andere minder vaak.

[00:14:39]

Dit is de reden dat vrouwen beter beleggen. Ik denk dat dit een euh, dat wij minder overmoedig heeft.

[00:14:45]

Valt dus wel heel veel studies ook naar dat. Vooral vrouwen minder handelen en handelen heeft vaker meer. Heel veel mannen handelen vaak in wat impulsiever en dat heeft op lange termijn gewoon een negatief effect op je rendement.

[00:14:57]

Ja ja, ook gaan er recensie Bayes. Dat is dat je dus de voorkeur geeft om de gebeurtenissen die het meest recent gebeurd zijn dan dat meer als waarheid aan te nemen. Of je daar meer op te baseren dan op lange historische trend of dingen die in het verleden zijn gebeurd.

[00:15:17]

Ik denk dat we dat doen. Beleggers dat ook? Jazeker. Jaja, je je leven veel te in vrienden nu.

[00:15:23]

Dus we denken dat maar aan de andere kant de successen uit het verleden bieden geen garantie.

[00:15:29]

Maar ik denk dat het om die gaan niet in heel veel verschillende voorbeelden uitleggen. Maar de markt gaat heel erg op en neer. Op lange termijn gaat het omhoog en dat ze hun trendlijn doorheen trekt. En als het dan is sta ik best raar dat als de beurs een keer paapse naar beneden gaat, de mensen in paniek raken. Denk jij hier ben? Veel dit jaar kijken. We zijn dit jaar zo'n 6 à 7 procent omhoog gegaan. Op Breemersch dus maar zelfs 8 procent.

[00:15:52]

En we zakken nu afgelopen weken wat mensen raken, dan ga ik een beetje in paniek. Ja is. Je moet wel even uitblijven. Neem je als je op weekbasis rekening. Jaren een slechte week. Maar als je dan even kijkt naar wat er in t verleden wat voor lijnen al is neergezet vanaf november. Helemaal niet gek dus je.

[00:16:09]

Je moet wel constant blijven uitzoomen, dus je moet eigenlijk jezelf aanpraten om altijd te blijven concentreren op die lange termijn prestatie. Dan alleen wat er even deze week is gebeurd.

[00:16:20]

Ja, en het in dit. Wat het nou echt voor jou als nadeel heeft als belegger is dat je heel erg recent nieuws zwaarder beoordeelt dan nieuws in het verleden. En ik denk dat dat ook de reden is waarom markten op korte termijn heel erg. Speelbaar zijn en daardoor ook heel erg heen en weer bewegen, maar daardoor aandeel op lange termijn als de fundamentals goed zijn altijd naar waarnaartoe gaan is een misschien wel mooi voorbeeld. Unilever, die is gaat voor IS, verhuist nu of gaat verhuizen naar naar Engeland, gaat uit Nederland.

[00:16:51]

Dat is heel erg tijdelijk nieuws en je kan je dus heel erg afvragen raken dat fundamenteel. Het bedrijf gaat er daardoor minder omzet maken. Gaat het door? Minder winst heeft er daardoor minder potentie en toekomst en dat mag natuurlijk helemaal niks uit. Het blijft gewoon in Amstrad enigszins het hoofdkantoor. Juridisch gezien verplaatst, maar dat heeft nu nul effect op. Sterker nog, ze maken minder kosten, maar dat zelfs positief is. Daarom is het ook niet goed denk ik, om elke dag al het nieuws te lezen van al je holdings die je hebt, want dat zorgt ervoor dat je heel impulsief wordt.

[00:17:21]

Heb jij deze Bayes wel eens bij jezelf bespeurt? Uhm ja, nou, in het begin heb ik boekingen al vrij snel gekocht. Ik moet zeggen dat was wel de periode. Wat minder verstand had van beleggen dan dat ik nu heb. En ik merkte dat ik boekingen als bedrijf eigenlijk fundamenteel toch nog steeds goed vind. Dat zit eigenlijk heel goed in mekaar, heeft een weinig risico. Maar het zat in zit een heel erg slecht sentiment in. Het was heel erg in Corona.

[00:17:49]

Ik had een beetje in een dal gekocht en ging heel hard. Mogelijk dat ik nou voorlopig nog niet reizen en ik ben. Ik liet me veel meer meenemen binnen de tijdelijke nieuws eigenlijk. En ik ben eigenlijk afgestapt van het fundament dat boek. Uiteindelijk gaan we gewoon weer reizen en van alle reizen in de reisbranche is boekingen. Waarschijnlijk gaat de grote winnaar worden. Het is gewoon een platform, heeft bijna geen kosten. En dat is best wel al fout geweest om recent nieuws eigenlijk en recent sentiment onder Astense afstand te nemen van het aandeel.

[00:18:21]

En dat jaar hebben daar zeg ik niet moeten doen als ik nu kijk naar. Sterker nog, ik ben. Ik heb zelfs Booking Nuur op mijn whitelist staan om te beoordelen. In die tussentijd had ik het verwacht en nu is het heel hard omhoog gegaan. Het is altijd fout geweest en als ik nu Jarque uberhaupt was ik nou al mijn fouten kijk vind ik echt de grootste fouten van de bedrijven die ik verkocht heb. Maar ja, volgens mij zegt elke belegger dat is het.

[00:18:45]

Ja. Nou ja, volgens mij. Alle beleggers die ik spreek, die al heel lang beleggen is eigenlijk het antwoord altijd. Ik heb me winaars te vroeg. Ik heb gewoon aan te vroeg verkocht.

[00:18:53]

Dat zegt echt iedereen. Ja heeft dat niet. Misschien te maken met de volgende Baijens die we willen bespreken, namelijk de LOZ virgin. Dat je nou ja, zoveel mogelijk verlies wil voorkomen. Mensen vinden natuurlijk helemaal niet leuk om te verliezen.

[00:19:07]

En dat euh, dat weegt ook zwaarder dan wat ze potentieel kunnen winnen. Dus als je bijvoorbeeld heel veel tijd in een project hebt gestopt, dan kun je op een gegeven moment denken van ja, nou weet je. Ik stop ermee, want al die tijd heb ik er insteek. Dat is verloren tijd en ik denk niet dat het me heel veel gaat opleveren in de toekomst. Dus dan ga je opgeven. Uit. O ja, omdat je niet iets wil verliezen of niet nog meer wil verliezen.

[00:19:34]

Dat is dus verlies aversie.

[00:19:37]

Dat verlies dus meer pijn doet dan ja dan winnen. Ja, dat is eigenlijk best wel raar dat wij als mens zo gewaardeerd zijn dat we dus een verlies van 10 procent en een winst van 10 procent. Dus niet als gelijk beoordelen. Het geluk als mens en de pijn die we ervaren als het zover even zou zijn is 10 procent meer teams en minder. Dan zullen we de die 10 procent verlies ervaren als 20 en een winst van 10 gewoon als 10, waardoor je dus als het gelijk blijft of zelfs geldt als je voor 15 procent winst hebt en 10 procent verlies.

[00:20:10]

Dan zullen we het nog steeds ervaren als een totaal als verlies, omdat je dus verlies eigenlijk twee keer zoveel ervaart als als winst. En wat er is gebeurd is dat je dus winst, je sneller winst gaat nemen van ja van goede aandelen en dat je dan hebt ja en verliezende aandelen dus heel veel pijn doen. Ja en dubbel zoveel pijn waardoor je die niet die ik waardoor je die minder snel verkoopt dan je winnende aandeel omdat je dan je verliezer is.

[00:20:36]

En wat er dus uiteindelijk gebeurt is dat je dus heel lang begint met een portfolio kan zitten met alleen maar verlies aan aandelen omdat het gewoon heel pijn doet om daar vanaf te gaan af te kopen. Want dan? Ja, dan weet je zeker niet kwijt ben.

[00:20:50]

En ik denk dat dit effect best wel bij. Ik denk dat iedereen zich nu kan afvragen van ja, hoe ga ik met mijn verliezers om? Ervaar ik dat ook zo begrepen worden? Wordt teveel aandacht gelegd op A op verliezers? Ja, ik denk dat het toch wel een. Een eigenschap een goede eigenschap is omgeven met een verlies dat aandeel niet als een verlies het aandeel te zien, maar weer terug te gaan naar wat het bedrijf nu nu wordt. En nu de huidige omstandigheden in je vraag te stellen.

[00:21:18]

Als de. Zal ik het aandeel nu voor deze prijs ook kopen als het antwoord nee is dat je dan gewoon je verlies neemt?

[00:21:23]

Hoe zit dat bij jou dan? Heb jij vaak aandelen die echt gewoon die op verlies stonden verkocht? Of heb jij ook gedacht van deze had ik nog even vast en eigenlijk iemand te lang? Ik moet zeggen ik heb het nog moeilijk om daar echt, onder andere omdat ik nog vrij kort lag. Als je kijkt naar de andere. Ik heb best wel veel aandelen verkocht. Merker had ik gewoon veel te veel gekocht. Maar ik heb van alle aandelen die hij verkocht hebben bijna allemaal met verlies verkocht.

[00:21:47]

Ik heb niet heel veel moeite om verlies te accepteren, maar dat komt misschien ook omdat ik er gewoon heel veel heb. Maar ik denk wel als ik heel veel tijd steken in een bedrijf. Neem bijvoorbeeld nu Just Eat. Als dat de komende drie jaar niet van z'n plek komt. Ja, ik sta zelfs op een verlies na drie jaar. Ja, dan weet ik niet of ik ooit daar houden. Of ik dan nog hetzelfde zo praat als nu.

[00:22:10]

Ik denk dat dat al heel moeilijk gaat zijn voor ja, maar ik denk dat dit een is herkend. Iedereen heeft denk ik wel een verliezer in zijn portefeuille die heel veel pijn doet.

[00:22:19]

En dus jouw advies is loslaten. Niet de makkelijkste vraag die je zelf kan stellen. Zal ik het aandeel nu ook kopen als ik ze niet had? En ik ga dus opnieuw een analyse doen voor de huidige prijs? Zou ik een andere dan kopen of niet? En als het antwoord ja is, dan heb je geen reden om het nu te verkopen. Nee, maar als het antwoord nee is ok. Dan is het niet handig om het te houden.

[00:22:40]

Nee ok, dan gaan we naar de engineering bias. Dat zegt het wordt al een beetje het verankering x effect. Dat is dus als jij het eerste beetje informatie dat je krijgt, dat dat het soort van je basis wordt of waar vanuit je vertrekt bij het beoordelen van alle nieuwe informatie die je krijgt.

[00:22:59]

Vaak gaan mensen en een bedrijf analyseren aan de hand van een moment. Ja, en dat dan? Als basis neem ik het om nog even terug te pakken naar dit effect. Euh, wat? Waardoor het heel herkenbaar wordt is dat in winkels als daar een prijs is. Het kost nu 9 euro negenennegentig, maar hij was 20 euro. Dan zijn mensen dus niet meer kijken niet meer. Het is 10 euro. Is het product ook echt 10 euro waard?

[00:23:23]

Maar wat ze zien is. Het is nu 10 euro goedkoper. En we weten allemaal dat die als er acties zijn. Mediamarkt staat er bekend om. Dan zeggen ze het is een actie 10 euro. En dan vanaf 20 euro. En dat was helemaal niets in de geul. Het was bijvoorbeeld 12 uur en zetten zich om 20 uur.

[00:23:39]

Mag dat? Is dat? Doen ze dat echt? Ja, dat is nu. En elk jaar komen er misschien niet uit dat Mediamarkt hier liet dat. Volgens Opto is ja, vooral als het gaat om de btw korting bij Mediamarkt. Ah ja, dan zal de week ervoor alle prijzen. Oh, dat is ook zo. En trap er niet in.

[00:23:55]

Dit is een supermarkt. Heb je dat natuurlijk ook. Is dat wat wij dus doen als mens is dus bij. Het lukt ons dus niet meer om de prijs die ervoor moet betalen omdat ons zicht te beoordelen. Dus die 10 euro voor. Voor een fles wijn is dat ook echt 10 euro waard. Maar wij zien. Het enige wat wij zien is Plancius 20. Het was eerst 20, super goedkoop, dus wij beoordelen niet meer op de huidige prijs.

[00:24:19]

En dat geldt eigenlijk ook met ook wel een mooi voorbeeld. Met het schatten van bakstenen bijvoorbeeld. Nou schat je dat je eerste vraag stelt. In hun woning. Sowieso heeft dat meer dan vijftigduizend bakstenen meer of minder, zegt hij bijvoorbeeld meer. En daarnaast heb ik de vragen jouwen hoeveel baksteen heeft een woning? 50.000. Nu ga jij al heel erg denken. Nu heb ik jouw gegevens over die vijftigduizend. Ja, het is waarschijnlijk iets meer dan vijftigduizend denk ik dan.

[00:24:50]

Maar ik kan wel kunnen. Ik weet niet hoeveel bakstenen woningen maar zeggen dat de woningen maar 3.000 bakstenen heeft. Dan heb ik jou gevreeën door die vijftigduizend. Maar jij bij kan. Als ik die vraag eerst Sancy had gesteld. Hoeveel bakstenen heeft een woning en wat jij nooit vijftigduizend gezegd?

[00:25:03]

Hoe werkt het met beleggen? En dit is. Dit is ook met werkt met beleggen. Heel erg is dat als een aandeel zo hard zakt bijvoorbeeld in één keer 20 procent, dan wordt het de omkering is dan heel erg. Hoeveel?

[00:25:15]

Die was je precies? En dat is eigenlijk nietszeggend.

[00:25:18]

Ik merkte op dat heel veel jonge beleggers dit doen als ze een andere Gortzak. Dan zie ik gelijk in een junior al. Nu is het gezakt, dus nu is het interessant, nu kopen. En ze bezitten dan heel erg het Etsel van het is nu in Zolder te koop omdat het eerst 80euro was en dus nu 60 euro. Dus het is 20euro goedkoper. Ja, dat is een heel gevaarlijk mechanisme, want er is natuurlijk vaak een reden waarom het zakt.

[00:25:43]

Ja, dat moet je eerst uitzoeken en je moet eigenlijk helemaal niet kijken naar de koers. En dat is ook wat volgens mij, want ik heb ook verteld over waarderen van bedrijven. Daar kijk je helemaal niet naar de koers. Je kijkt naar de fundamentals van het bedrijf. Zit je bedrijf goed in mekaar? Wat is de waarde die het bedrijf vertegenwoordigt? En wat ben ik bereid om voor om te betalen? Met een veiligheidsmarge dus. Als je bijvoorbeeld uitkomt dat de fair value prijzen van de intrinsieke waarde zowat wat jij waar het bedrijf waard vindt als dat uitkomt op 70 euro.

[00:26:14]

Wil jij van Angelis nog een soort van korting erin om met je foutmarge wel meenemen in je berekening? Ja, dus jij wilt kopen voor 60 euro of zelfs 55euro? Dat is je basis. En assembler als het bedrijf dus onder die 55euro komt. Dat je m dan pas koopt en dus niet gaat ankeren op een koers om het die zakt en wat je veel meer fundamenteel bekijkt.

[00:26:36]

Je moet eigenlijk helemaal niet op je watch list stond en je hebt afgesproken van Nazi 60 wordt. Ja, dan koop ik, want dan is het wel oké ja, maar dan is het dan. Dan stel je dus niet de vraag moet ik m kopen? Doordat ie niet 20 cent goedkoper is, dan is het gewoon. Ik heb al fundamenteel alles bekeken en hij komt nu op een prijs die die ik interessant vind. Maar je moet dus wel weer gaan gewoon kijken.

[00:26:58]

Is er iets fundamenteels in het bedrijf veranderd? Is de markt veranderd? Er moet iets zijn dat je kan.

[00:27:03]

En als dat er echt niet is, dit is echt niks veranderd. Dit bedrijf is gewoon puur sentiment op de beurs. Dan is het goed. Dan is het goed en daar moet je. Dat is heel belangrijk dat je daarnaar kijkt. Want wat gebeurt vaak als een individueel aandeel zakt en de rest van de markt zakt niet? Dan is het vaak wel zo dat er daar is dan iets aan de hand in dat bedrijf. Dat moet wel omdat het dat er is niet.

[00:27:26]

Er is altijd een reden waarom het zo en dan kan jij ze. Moet je zelf die reden op waarde schatten?

[00:27:30]

Ja, gewoon een laatste. Ja, dat is de home bias, oftewel de thuismarkt voorkeur. En deze moet je mij uitleggen.

[00:27:38]

Ik denk dat jij me wel herkent. OK. Uhm. Als ik mij eerst niet vertel naar niet beleggen is dat je namelijk alles wat dicht bij huis is veel positiever beoordeeld, veel aantrekkelijker. OK, ik denk dat we dat allemaal wel zien. Ik denk dat politiek hier ook heel erg mee te maken heb. Je kan homies natuurlijk als land zien dat voornamelijk vinden dat je in Nederland beter is, maar het kan je toch ook op meer lokaal zien. En ook op dat je minder zo'n platteland vinden de mensen in de stad maar niks.

[00:28:07]

En mensen in de stad vinden mensen platteland maar niks. Je vindt eigenlijk hoe kleiner de omgeving, hoe mini daarbuiten. Het Amari meer fout vindt lokaal geproduceerde producten.

[00:28:18]

Vinden we ook Shell terug?

[00:28:19]

Dat is eigenlijk alles wat als je een bepaalde cultuur ben opgegroeid, erop of eronder, waarin jouw familie. Dat vind je Arinc. Mensen die daar die daarbuiten vallen vind je al snel minder. Of je bent gewoon heel erg bevooroordeeld in. Wat wordt er in jouw omgeving kent? Ja, dus je bent bijvoorbeeld in jouw fout in jouw voorkeur? Ja nou, zodat naar beleggen trekken? Dan kan je natuurlijk wel voorstellen dat als je in Nederland geen Nederlands spreekt die woont in Nederland en je consumeert Nederlandse content in nieuws dat je dan automatisch bevooroordeeld bent voor Nederlandse bedrijven.

[00:28:56]

Dat is natuurlijk een risico, want Nederland is een klein land. De bedrijven zijn en hebben een kleine impact op de wereld. Als je de wereldeconomie gaat kijken waardoor eigenlijk over het algemeen gezien Nederlanders veel te veel belegd zijn in Nederlandse bedrijven. Ja, logisch, want je krijgt heel veel Nederlandse informatie. Tot je dus de informatie die ik hoor jij daar vaak over Jarry. Die informatie dichtheid is gewoon veel hoger voor Nederlandse bedrijven.

[00:29:23]

Je bent ook altijd heel positief over Nederlandse bedrijven in het algemeen, zeker de laatste tijd in Amsterdam.

[00:29:28]

En ja, dat is de zorg met de maar om. Ja dus daar ben jij wel vatbaar voor denk je? Jazeker, toen ik dit aan het opschrijven was en ging kijken hoeveel procent van bedrijven heb ik eigenlijk van Nederlander? En dat is echt heel veel. Namelijk 33 procent. Ja, dat is niet een hele goeie spreiding.

[00:29:46]

Nee, een derde van je waar je, zoals je in Nederland, vergelijkt met de rest van de wereld is niet helemaal in verhouding naar oppervlakte. In ieder geval niet heel erg. Nee dat daar. Toen ik dit 80 jaar dus niet zo handig. Nee, moet ik hier beter op letten. En ik heb de. We hebben dan nog het voordeel dat de Nederland de euro heeft. Als de Nederlands Nederlandse geur de gulden nog zou hebben, zou het echt een probleem zijn.

[00:30:12]

De euro is zo'n grote munt, dus daar is 33 procent. Euro is natuurlijk prima. Zit je ook een beetje in Europa? Ja, dus dat is goed. Maar ik zou het ook eigenlijk voor goud. Betere spreiding zou ik natuurlijk wat Nederlandse bedrijven moeten verkopen en ook moeten hebben in een wat andere Europese landen.

[00:30:28]

Is dit wel iets wat je ook onbewust toch wel? Ja en intrappen eigenlijk, maar tegelijkertijd zijn bijvoorbeeld transactiekosten vaak wel wat lager.

[00:30:37]

En je in je thuisland?

[00:30:39]

Ja, er is wel best wel wat van te zeggen. Er zijn ook een aantal aspecten te noemen waarom we een homobars hebben. Natuurlijk wat jij zegt transactiekosten. Die zijn vaak in een land in je thuisland goedkoper, maar hebben ook toegang tot informatie uit de wisselkoers natuurlijk.

[00:30:53]

Of als je in de euro Europa zie je Europa iets minder last van. Maar als je bijvoorbeeld in Zwitserland zit of een land met een Denemarken heeft directeur of toch? Nee, dat hoeft niet.

[00:31:06]

Nee, nee, vlot zit zoals in Denemarken eigenlijk een eigen munt. Dus als je dan teveel op je thuisland zit, dan heb je ook geen spreiding in je valuta en andere valuta. Heb je wisselkoersen en dus ook een risico, is dat wisselkoers risico? Dus je gaat daardoor automatisch nog meer in je eigen munt, wat dus nog meer een hombres is. En je hebt ook belastingen. Nederland heeft dan op zich wel goede afspraken met heel veel landen in de wereld, maar voegde daar belastingen aan.

[00:31:32]

Bijvoorbeeld dividendbelasting is in Duitsland die zo'n 27 procent en in Nederland 15 is je? Je mist wel gewoon 11 procent. Ja, en die. Ja, dit is toch een verlies die je dan pakt als je daardoor meisje dan toch sneller Duitsland en dus belasting dubbele belasting over jou of dividendbelasting kan toch wel ook een reden zijn waarom je Oliver je thuisland blijft? Ja dus het is wel het heeft voordeeltjes.

[00:31:56]

Maar je moet wel zeggen dat ik het gesprek door de voordelen of waardoor nadelen er in andere landen word je wakker dacht je is aan.

[00:32:03]

Daar moet je gewoon heel erg scherp op zijn, dus dan kun je scherp zijn in en dan? Denk aan je strategie. Dus hoeveel procent je in welke valuta wil en welke regio. Dat hangt allemaal vanaf hoe scherper had gesteld. Door van tevoren goed dat de definieren en dat je er ook al duwde en nog een andere dingen is dat je moet ook goed kijken. Natuurlijk niet. Shell in Nederland is natuurlijk anders dan als je een Basic-Fit neemt, want Shell zit gewoon over.

[00:32:30]

De hele wereld is als het gaat met als met de Nederlandse economie heel slecht gaat dat merk Shell dus helemaal niks aan. Maar als je Basic-Fit neemt en we in Nederland Gacoms in een recessie, dan merk je toch veel meer van wat dat bedrijf is. Gewoon heel erg Nederlands gefocust. Ja, dus dat is ook wel een goed om naar te kijken af. En die is het ook vooral echt alleen maar in Nederland haalt bijna alle omzet uit Nederland zoals Nederland en een in een recessie komt.

[00:32:56]

En dan ga je gaat ga ik dat heel erg merk met Alphen doen en je doet daarna bijna alle afzet in Nederland. Daar moet je dus ook wel naar kijken. Naar sommige bedrijven zitten we in Nederland de beurs, maar halen niet de heel veel omzet uit Nederland. OK, maar ik denk dat dit eigenlijk allemaal waar. We hebben natuurlijk nog veel meer. Die We willen de valkuilen waar veel meer valkuilen en ik denk dat misschien eentje die ook heel erg bekend is, is natuurlijk dat je de achter menigte aanloopt.

[00:33:23]

Ja, naar de kudde en dan scheidt. Ja, en dus de Ieperseweg. Dat was een ander paar mensen rendement hebben op bepaalde elektrische aandelen Thal of Kleynen. En dan zie je dat iedereen dat wil. En als ze ook een heel grote voorkeur hebben hebben natuurlijk veel meer kunnen. Misschien later nog eens een keer over praten, maar dit zijn misschien wel. Dit is genoeg stof om na te denken. En dan ga ik nog wel meegeven dat zelfreflectie hebben bepaald.

[00:33:46]

Echt een heel groot gedeelte van of je uiteindelijk een goede belegger wordt. Dus hoe goed kan jij je eigen fouten analyseren? Ben je bereid om tegen jezelf te zeggen ik heb dit gewoon fout gedaan en dat je actief gaat zoeken? Waarom heb je het fout gedaan in plaats van de foute weg te stoppen? Je leert niks van winnaars. Nee, je leert alleen maar van je fouten. Dus als je constant blijft analyseren van waarom heb ik het fout gedaan?

[00:34:10]

Wist ik iets niet of iets over de hoofdzin of hoe je iets verkeerd beoordeeld? Dan neem je dat mee in je volgende belegging.

[00:34:15]

Dan word je geheid een betere belegger, dus dat kennis moet ook een bouwnummer om kennis op te doen met je fouten maken moet je fout maken en moet je dus wel eerlijk zijn naar jezelf. Precies.

[00:34:25]

Gaan we naar de vrienden van de show? We hebben weer een hoop nieuwe vrienden erbij gekregen. Hartstikke leuk dank dat jullie euh, dat jullie meedoen. Gezellig zal ik weer een paar voorstel berichtjes voorlezen. Ja, leuk. OK, dan hebben we eentje van. Hij is eenenveertig woonachtig in Kopenhagen, Denemarken. Sinds een jaartje. Ik hou me bezig met sustainability in de energiesector en ben daarnaast fotograaf. Meer relevant voor jullie. Ik ben een beginnende belegger en een podcast heeft me al veel geleerd.

[00:34:56]

Ik wil me verder verdiepen via de informatie hier en ga dan kijken hoe ik dat toe kon passen, zowel via ETF's als losse aandelen. Ik zal dan voornamelijk kijken naar de energiesector, omdat ik daar veel ervaring in heb en de trends kan analyseren. Leuk Sjöwall succes daarmee. Dan krijg je nog een berichtje van Maurits. Euh, mijn naam is Maurits. Ik ben 31 jaar, woon in Enkhuizen. Ik ben beginnend enthousiast belegger dankzij de podcast. Maar leuk ja, welkom.

[00:35:21]

En dan hebben we nog eentje. Zou ik doen van Erwin? En die zegt Hoi, ik ben Erwin. Eenenveertig vader van twee kinderen. Mijn ervaring met beleggen is na de studententijd vrijwel verdwenen. Nu wil ik een pensioenplan maken en een woonplan voor de kinderen. Het spreekt voor zich dat de podcast voldoende inspiratie biedt en dit platform hopelijk ook. Het zo transparant delen van kennis en elkaar helpen is ook een prachtig visitekaartje van de twintigers en dertigers. Dit zie ik bij mijn leeftijdsgenoten veel minder als een leuk compliment.

[00:35:52]

Kijk nou wat leuk om te horen. We doen ons best om zo transparant mogelijk te zijn. Leuk dat jullie nieuwe vrienden van de show zijn. Er zijn er nog meer. Ik kan niet alles voorlezen, maar dat dat spreekt voor zich. Heb jij nog een update?

[00:36:02]

Pim jouw naam? Yung beleggende video. We hebben het al even. Ik wil toch nog even Dennis en Kamp bedanken. Hij is vriend van de show en had aangegeven dat hij mij een mailtje heeft gestuurd. Begin van de aflevering. Ik heb samen met hem twee uur lang gebeld. We hebben examen en fundamentele analyse gedaan over Basic-Fit en we zijn heel erg. Denk na over een half uur gekwakt zijn we volledig in de waardering methode gedoken. Hoe waardeer je nou een bedrijf?

[00:36:31]

Ja, aan de hand van de discount met cashflow methode.

[00:36:36]

En dat is een een van de waarderingen methodieken die worden gebruikt om een bedrijf te waarderen. Hij heeft een financiële achtergrond, doet hij nu niks meer aan. Maar hij zei dat in het begin van het gesprek dat de DJF methode gaf. Hij vindt dat dat de enige methode is waarin een bedrijf echt goed kan beoordelen.

[00:36:55]

En dat is een andere manier dan die jij normaal gesproken doet. Nou, ik doe eigenlijk nooit echt waarderingen.

[00:36:59]

Echt sucks op die manier waarderingen. Oké en hij heeft me dat nu geleerd. En het is super interessant. En ik herkende deze methode wel, want deze is ook gebruikt om mijn bedrijf dat ik verkocht hebt te waarderen. En nu zie ik jou terug denken dat na die periode denk ik. Ik snapte er eigenlijk niks van vergeleken met nu. Ik begrijp nu heel goed waarom mensen met een financiële achtergrond en account zeggen dat dit eigenlijk de enige methode is die echt werkt om wat er gebeurd is met de discount.

[00:37:26]

Het kerstvrouw methode is dat je toekomstige inkomsten dus vrije kasstroom. Als ik een bedrijf zou kopen dan en dat genereert bijvoorbeeld 10 procent vrije kasstroom. Dan kan ik daar als aandeelhouder, als eigenaar kan ik dat zelf bepalen wat ik daarmee doe als ik dat tien jaar achter mekaar doe? Dan heb ik stinkerd 10 procent. Dan heb ik in wezen bedrijf terugverdiend met aan de vrije kasstroom. Of niks voor eigenlijk een alleen bedrijf draaiende voor te houden. Dus die de waarde van een bedrijf zit m eigenlijk in de vrije kasstroom die het bedrijf, dus de winst kan je eigenlijk zeggen, maar winst is boekhoudkundig.

[00:38:04]

Daarom noem je het de vrij kasstromen, je omzet en je hebt kosten. En dat blijft eigenlijk een stukje vrije kasstroom over en je kan je zelf bepalen wat je daarmee doet. Je kan herinvesteren. Je kan het uitkeren aan aandeelhouders. Je kan daar zien, maar je kan daar extra aandelen voor inkopen. Nou, dat stukje vrije kasstroom en dus eigenlijk vrij simpel zeg je winst en je minder kost.

[00:38:26]

Of dit leg je allemaal uit een dividend uit, maar kom je hier voor. Deze methode zorgt ervoor dat je berekening doet op de vrije kasstroom voor de komende jaren 10 jaar en die discounter je naar nu. Dat houdt in dat je dus geld van in de toekomst is. Minder waard dan geld nu. Dus je doet het met een korting per jaar discotheek naar nu. En daar komt dan een fair value prijs uit. OK. En dat is eigenlijk de prijs die je die bedrijven nu waard is als je het nu zou kopen.

[00:38:55]

En dat doe je door ze nog een. Noem je dan een margin of safety in en dat doe je van je fair wel prijzen af en dan krijg je de prijs waar je het aandeel wil kopen. OK, dit is een. Dit is een methode die die als je daar op zoek wilt naar die je krijgt. Je wordt heel overgeschreven en Dennis heeft legt in die video uit hoe die dat doet op aandelen. Hoe dat werkt? Hij heeft mij volledig in meegenomen.

[00:39:17]

Leuk. Ze hebben een hele ruwe video opgenomen over de complete analyse van Basic-Fit met het stukje waardering. En dat hebben we gewoon opgenomen. Heb een dikke minuut ingegooid bij vrienden van de show. Het is heel leuk om te zien dat het om. Meer dan 50 procent van alle vrienden hebben het al bekeken. Binnen een paar dagen, na heel veel reacties onder iedereen, gaat nu ook aan de slag om Wook, die de excellente sites gedeeld met alle vrienden.

[00:39:42]

Het is heel leuk om te zien dat dat ja dan dat we in één keer weer zo'n soort vulkanische injectie doen. Dit geval vanuit een vriend van de show, Dennis. Dat er zoveel mensen naar mij aan de slag gaan is leuk. Ik word er zelf heel enthousiast van. Ik heb heel veel geleerd van Dennis. En ja, iedereen leert daar ook mee.

[00:39:58]

En dus jong beleggen de video. Dat is wel iets wat we nog even willen vasthouden voor de komende tijd misschien.

[00:40:03]

Het is een soort van test of dit een in de smaak viel. Het was heel raar allemaal als gewoon opnamen en dat was heel positief ontvangen en ik toch nog even Dennis daarvoor bedanken. Hij heeft echter heel veel vrienden blij gemaakt. Te leuk met met een stukje kennis delen ze leuk. Goed nieuws is leuk en het was ook bij Clubhouse. Zo weet ik zeker.

[00:40:24]

Dennis was erbij en dan gaan we naar t nieuws. Je mag er eentje doen.

[00:40:29]

Ja ok. Fastned heeft een emissie gedaan. Vorige week over gehad? Ja en nee. De emissie. Ja dus. Daar heb ik een stukje geschreven op de website. Ga ik nu niet over hebben omdat ik minder interessant kan. Toch benoemen omdat er vorige week over emissies hebben gehad. Vooruit, toevallig direkte na de aflevering kwam dit online. Dat is wel leuk. Was wel heel toevallig. Ja, dus daar kan je even op de website kijken wat ik daar over geschreven cloth evo coin B-cellen Kooymans en denk dat de meeste mensen die in bitcoins zitten kennen dit wel.

[00:40:56]

Dit is een app. Het is nog niet beursgenoteerd bedrijf, maar er is een app waar je crypto valuta handelaar is het eigenlijk. Je kan het Isser van de Giro, waar je dan? In de Giro kan je aandelen kopen, maar in mei in Coin Bayes kan je Hypnos kopen en daar kan je ook nog opslaan. Je hoeft niet je eigen wallet te opslaan en doet dan Coin Baas voor jou ook. En die hoopt dat dat bedrijf die wil naar de beurs en mag je dus nu ziet.

[00:41:23]

Denkt dit jaar nog gaande dus. De verwachting is dat er ongeveer zo'n 10 verschillende bedrijven die gerelateerd zijn aan crypto is bitcoin naar de beurs gaan. Daar komt gewoon heel in. En ja, het is. We kunnen niet hebben kunnen ontkennen of of kunnen negeren. Maar uiteindelijk is wel alles wat met crypto bitcoin gaat nu wel steeds meer steeds groter, dus echt populair. Het gaat hier zelfs ook gewoon echt de beurs op. Ja, en dan heb je een ding.

[00:41:46]

Moet je denken aan Bitcoin mijnbedrijven? Aan echt crypto Bursens, want het is niet gereguleerd. Dus iedereen kan ze eigenlijk crypto beurs beginnen. En die gaan dus nu ook echt naar de echt naar de beurs is. We krijgen eigenlijk nu zelfs op de beurs dat niet. Dat je niet direct kan handelen in Bitcoin op de beurs, maar dat je wel indirect kan handelen. Dus als je toch mee wil profiteren van de opkomst van Bitcoin, maar je wil niet zelf bitcoins bezitten, kan je dus nu straks ook in bedrijven zitten die in Bitcoin iets met bitcoin doen?

[00:42:15]

En het wordt een daybreak listing als je het over gehad en dus niet een IPO. Nee dus. De zittende aandeelhouders die gaan wat aandelen verkopen was in 2012 opgericht en is dus vrij jong bedrijf nl. Ja, maar het gaat naar de beurs, waarschijnlijk tegen 100 duizend miljard. Nee, sorry hoor. Oh nee, het gaat naar de beurs met 100 miljard en het heeft daardoor een koers winstverhouding van 300. Dus als ze echt echt flink. Ze maken volgens mij wel winst, maar is wel interessant.

[00:42:44]

Een interessante ontwikkeling dat er dus heel veel crypto bitcoin gerelateerde bedrijven dus nu naar beurs gaan. Het is echt een een en waar wij zo'n grote ontwikkeling gaat in dit jaar starten.

[00:42:55]

We deden dit dan ook dat het iets meer mainstream gaat worden eigenlijk.

[00:42:58]

Ja nou ja, ja zeker, het wordt zeker mainstream. En je kan je wel afvragen. En dat vind ik best wel dat. Die vraag ga ik ook stellen. Over twee weken gaan wij een gast hebben die over Bitcoin kon praten en dat vind ik wel een heel interessante vraag eigenlijk. Arius Coin Baas, eigenlijk een soort van Marktplaats achter net dat de Giro is. Ik denk dat dit ook echt de. Dit kan zomaar zijn dat dit een nieuwe hype wordt.

[00:43:20]

We hebben de hype gehad van de Cline energie, de batterijen, de elektrische auto's. Nou, dit kan denk ik zomaar eens de nieuwe high worden waar iedereen op de beurs wil beleggen in iets wat met crypto te maken heeft, zonder direct in direct in bitcoins Pedrolino.

[00:43:36]

Geen transacties gedaan. Nu ga ik binnenkort wel weer doen, want de nieuwe mat. Uhm, en mijn portfolio waarde is 193 200 spin.

[00:43:45]

Ietsje mogen gaan het vorige week, maar nog steeds onder de 2 ton. Maar echt wel flink tronende. Ik moet wel zeggen dat ik soms denk ik was waarom maak ik eigenlijk een portfolio openbaar en elke keer die in die stand? Wat maakt het eigenlijk uit voor de luisteraar? Is heel belangrijk. Maar ik ik denk als alles omhoog gaat is het niet zo relevant. Dus ik Harrier, waarom doe ik dit eigenlijk nog? Moeten niet stoppen. Toen dacht ik aan de reden waarom ik dit eigenlijk doe.

[00:44:08]

Is eigenlijk voor die correctie. Ja, als die correctie exact een keer komt 30 procent eraf, 40 procent eraf, dan wil ik laten zien dat tot het bij mij ook gebeurt ja en dat dan dam wordt tijdens het openbaar maken van dat bedrag. Hij is een heel krachtig en kwetsbaar.

[00:44:23]

Ja, maar daar kan ik ook laten zien om iedereen die ook nu net als belegger is dat je niet in paniek raakt. Dat we ook mekaar beetje kunnen ondersteunen en helpen dat als ze voor het eerst in een echte correctie komen. Dat we dat je daar niet in paniek gaat verkopen.

[00:44:37]

En in het kader van kracht en kwetsbaarheid zal ik ook mijn portfolio even delen. Ja, nadat het best wel even slecht ging afgelopen tijd gaat het nu weer ietsje beter en heb ik een portefeuille waarden van 4.500 en acht euro. Dat is ongeveer zo, is vorig jaar wel jammer.

[00:44:53]

Tussendoor ging het echt. Ik ben op een gegeven moment onder de 3 net onder de 400 winst gezakt. Ja en nu sta ik weer 450 winst. Ja, jij mocht deze maand ook weer. Ja, ik moet nog wel. Inderdaad nee, ik had gister willen doen, maar ik heb het zo ontzettend druk in het spel. Ja, ik zou zeggen het spijt me, het spijt me helemaal niet. Kan zich bij mij toch nog even door.

[00:45:15]

Dat gaat van de week hebben we vandaag niet vandaag hoor. Ga naar reviews. Ja, we hebben een audio bericht van Michiel.

[00:45:22]

Jullie haalden het al eens aan. Ik ben een duurzame belegger, dus in Nederland zijn er inderdaad weinig duurzame beleggingen. Ik denk dan dan is er en Fastned, waar je dit vorige keer al een keer over hadden.

[00:45:36]

Er zijn wel veel duurzamer ETF's te vinden, maar helaas niet de gratis Italiës van de Giro. Maar dit zijn toch wel labels voor eerst die alleen maar een duurzame bedrijven beleggen. Nu is maar de vraag in hoeverre weten jullie de duurzaamheid van het bedrijf mee bij de aanschaf van een aandeel?

[00:45:56]

Ja, dank je wel voor Java en natuurlijk een hele dikke actuele vraag. Ja, ik merk zelf heel erg dat ik meegaat. Het nog niet echt mee. Ik heb al heel veel moeite om echt te leren beleggen. Ik ben een short en constant aan het rennen om goed te leren beleggen. En ik merk dat het duurzaam beleggen, dat dat en nog een makkelijk, een factor nog moeilijker. En ik merk dat ik heel veel moeite heb met. Wat is nou duurzaam?

[00:46:21]

En hoe kom ik er nou achter dat een bedrijf duurzaam is? En ja, voor de hand ligt? Fastned is duurzaam, maar is dat wel echt duurzaam? Wat is er nou duurzaam aan Fastned? Ja, stem, ja ze. Ze zitten in de elektrificatie van in Japan. Dat alle auto's elektrisch worden. En ze bieden daar laat op. Maar is dat al zich duurzaam? Want wat is daar duurzaam aan? Dat ze op plekken waar al tankstations staan een norre gebouw gaan neerzetten?

[00:46:51]

En dan kan je je ook afvragen is dat het tankstation dat straks knopen wordt. Maar ja, die tankstation gaat daar toch gewoon laadpalen neerzetten? Dat is toch gewoon heel duidelijk wat die gaat doen toen jij al die dingen gaan doen niet verdwijnen zijn er tienduizenden in Nederland. Die krijg toch allemaal gewoon een laadpaal en ik snap je punt.

[00:47:04]

Maar misschien heb je dus wel zo'n Fastned nodig om die euh euh tankstations laten rijden van hè. Misschien moeten wij dat ook doen.

[00:47:11]

Want straks ja, het is een beetje van de euh. Daarnaast kan je ook afvragen gaan we mensen niet gewoon thuis laden en op kantoor niet onderweg? Want je stimuleert misschien ook juist het extra rijden je. En dat is misschien ben ik een beetje negatief, maar ik bedoelde meer mee te zitten.

[00:47:25]

Heel veel kanten aan. En ik bedoel meer met zeggen is het. En duurzaamheid zit er niet altijd in. Dat is wat heel erg is. Duurzaam wordt alleen maar gezien iets wat nieuw is. Is er iets, moet iets nieuws komen wat beter is dan de was? En dat is duurzaam. Maar volgens mij zit m juist de duurzaamheid. Toch ook heel erg in de verandering van iets is iets een bedrijf dat constant mee verandert en aanpast is toch in wezen duurzamer dan iets nieuws beginnen.

[00:47:52]

Ik vind het gewoon niet een gezonde manier om dus alleen maar te beleggen in bedrijven die nieuw zijn, zoals een visnet. Dat zijn extreem risicovolle bedrijven, helemaal nu. Dat vind ik een zwaar overgewaardeerd en ik zie totaal geen toekomstperspectief. In dat bedrijf vind ik het gewoon onverantwoord om om daarin te beleggen. En ik merk dat ik veel meer behoefte aan heb, aan gewoon bestaande bedrijven die en die nu wat veiliger zijn. Wat minder risico. Die die wel duurzaam zijn.

[00:48:21]

En dat punt en merkt op dat vind ik heel moeilijk. Want hoe kan ik nou beoordelen? Duurzaamheid is volgens Nestlé, Unilever, Procter Gamble zijn overdreven identieke bedrijven. Hoe beoordeel ik nou welke van die drie het meest duurzaam is?

[00:48:36]

Voordeel van deze polka's is dus dat er wel af en toe gasten hebben die wel heel veel weten van een onderwerp. En je bent nu ook in gesprek met iemand die Antwerpenaars. Ik het.

[00:48:45]

Ik vind wel dat ik m. Ik wil het wel meenemen. Ik vind wel dat jij dat. Dat ik dit moet meenemen in mijn beleggings keuzes. Maar ik ik moet daar meer van gaan leren. Om dat ik dat mee kan nemen in mijn keuze hem zonder dat ik daardoor meer risico neemt. Dus ik mijn focus is nieuwe leren en vermogens behoudt. Mooi is deze podcast dat we een rijkdom maken en ik wil heel graag iemand in uitnodigen die hier alles van weet.

[00:49:10]

En hoe beoordeel je nou een bedrijf op duurzaamheid?

[00:49:13]

Ja en ja, daar zijn we nu denk ik. Ha, volgende week gaan we daar wel over beleggen in grondstoffen. Op verzoek van velen geloof ik wel ja.

[00:49:21]

Het komt eigenlijk omdat. We zouden eigenlijk over Bitcoin Encrypt currency hebben, maar daar hebben we de week verplaatst. Je komt er wel aan. Dus we doen even deze aflevering tussen. Ja precies en daarna we weer weer gas. Dus nog even een weekje met ons tweeën. Ja, en dan hebben we daarna weer een heel interessante gast. Yes! Nou, lieve jonge beleggers. Investeer in je kennis en belegt met beleid.