Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze podcast is 100% expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:09]

Dit is jong beleggende podcast. Ik ben Milow en ik ben. In deze aflevering hebben we het over beleggen in grondstoffen.

[00:00:17]

Ja, goud, olie, uranium, licom, kobalt, hout, graan.

[00:00:23]

Heel Kolonisten van Catan komt voorbij. Natuurlijk even mijn favoriete Belg vroeger. En jij hebt wat inzichten opgedaan die je wil delen.

[00:00:31]

Nieuwe dingen geleerd? Waar gaan we hebben over het rendement van goud?

[00:00:35]

Precies en manieren waarop je allemaal in grondstoffen kan beleggen? Zelf iets of zelf ook futures komen voorbij.

[00:00:42]

We komen met een echt een hele grote update voor PDT, waaronder daarin veel aandacht voor privacy. En nu toch over privacy. Heb Koebel is met het idee gekomen om privacy meer aan de gebruikers te geven.

[00:00:56]

Incrowd ja. En de belastingaangifte, daar hebben we ook even Cortona. Laten we snel beginnen.

[00:01:16]

Pym Zullen we dat misverstand dat er bestaat uit de wereld helpen of zullen we het laten bestaan? Over ons al of niet over dat misverstand. Ah ja, nee. Wat wil je erover zeggen? Eddy Merckx? Ik zit al na te denken.

[00:01:33]

Het gerucht gaat dat wij deden ja, we zijn niet aan het deden. Nee ja, bij deze dus de wereld uit, geholpen met een goeie chemie. Maar dat hoeft niet direct te gaan. Nee, precies.

[00:01:44]

We houden het. Ik kan ook gewoon bevriend zijn. Mensen. Dat kan. En dat zijn wij. Pim, de laatste tijd nog nieuwe inzichten opgedaan?

[00:01:53]

Ja, nou, leuk dat je het vraagt. Ik ben eigenlijk de laatste tijd heel erg bezig met het waarderen van aandelen. Dat is gewoon een beetje iets wat terugkomt. Ik denk dat de komende maanden wel vaker terug gaat komen. Ik merk als ik ga kijken naar het waarderen van aandelen. Dat was ik eigenlijk toch al een ander, iets andere blik op beleggen krijgt dan nou. Globaal was de strekking anders. Je moet hele goede bedrijven selecteren en verder niemand.

[00:02:19]

Ja, in het meest ideaal is dat je een bedrijf koopt dat elk jaar groeit, maar ook meer omzet maakt. Meer winst maken en dat je daar groeit. Ja, dat is eigenlijk een missie. Dan hoef je eigenlijk nooit wat te doen. En ik kom alleszins. Mag je als je naar waardering ga je, dan krijg je ook misschien weer een soort van nieuwe strategie waar je in veel meer kortere termijn kijkt. Dan kijk je tot drie tot vijf jaar.

[00:02:39]

En ik? Ik merk steeds meer dat. Er zijn gewoon heel veel bedrijven waarvan je in eerste instantie zegt dat dat als je daar heel lang mee te maken te krijgen 20 30 jaar daar waar je het gewoon niet echt veel toekomst in. Maar dat kunnen we nog steeds hele goede beleggingen zijn als je meer op korte termijn gaat kijken. Dus 3 tot 5 jaar. OK. En ik had altijd het een beetje. Misschien het vooroordeel dat je bijvoorbeeld met bedrijven zoals hun een Unibail of een bank zoals in G zouden, maar dat je daar eigenlijk helemaal geen geld mee kan verdienen.

[00:03:09]

Of dat het niet interessant geen interessante beleggingen zijn omdat het over 20 jaar niks oplevert. Met garagisten, dat is er van een neergaande trend of industrie waar heel weinig marge zit. Dat is niet interessant of wordt prijsvechters. Denk op lange termijn komt er wel weer andere prijsvechters. Hoe sustainable is het nou echt lange termijn? Hoe ergens nou echt die moot? En ik merk wel dat als je meer gaat waarderen dan in je bouden dan een marketing of CCN is.

[00:03:39]

Je waardeert het aandeel op bepaalde prijs en dan ga je dus een soort van veiligheidsmarge overheen halen. En als ie daar zelfs oni veiligheidsmarge komt grote veiligheidsmarge is hier omgeven met koopt, dan is de kans gewoon heel groot dat je daar nog steeds een goed rendement op maakt. En dat zal dan niet voor de komende 10 jaar zijn. Maar dat is dan nog meer een tijdelijke onderwaardering die er wel inzit. En dat zal dus dan waarschijnlijk in drie tot vijf jaar misschien uitlopen.

[00:04:05]

En dat is eigenlijk wel een ja, misschien wel een nieuwe vorm van beleggen voor jou ja, die ook. Een soort van categorische dat je echt veel meer gaat kijken naar naar veel meer op korte termijn 3 tot 5 jaar waar je echt werk is zijn. Is een bedrijf echt ondergewaardeerd enz. Kan ik de komende 3 tot 5 jaar zien dat het er nog uit gaat lopen. En 10 jaar 20 jaar is heel moeilijk te voorspellen. Banken. Hoe die er over 20 jaar voorstaan weet je eigenlijk niet, maar je kan wel zeggen dat ze niet meer in de huidige vorm zijn.

[00:04:30]

Maar de komende 3 jaar 5 jaar zullen ze nog wel in dezelfde vorm zijn.

[00:04:35]

Ja, maar dan moet je dus wel ook weten op welk moment je weer moet verkopen. Ja, en dat maar daar. Dat is makkelijker als je kan waarderen, want dan geef je aan een soort van prijs ervan. Dit is wat ik er dat, dit vind ik het nu waard. Nou, als je dan coping verder onder en op een gegeven moment als de koers oploopt, dan gaat ie richting de prijs waar jij berekend hebt. En dan kan je weer verkopen.

[00:04:54]

En ik zou persoonlijk nooit bijvoorbeeld dacht ik had ik nooit in een bank of ik ga nooit in vastgoed. Ga nooit in bouwbedrijf om, want daar is het niet echt toekomstmuziek. Ja, maar ik denk wel eens alleen maar gaat nadenken over 10 20 jaar. Dan kom je maar in een heel klein groepje aandelen uit. En dat zit je bijna altijd in technologie of in merken zoals eeneigen en zo ja, want de rest is ja. Dat is eigenlijk allemaal wel op lange termijn.

[00:05:20]

Wel een beetje jaren. Ik denk dat het gaat neerwaarts. Je denken alles wat heel kapitaalintensief wordt steeds minder. Dat zegt de CIO op die manier. Denk maar. Je kan ook op korte termijn prima en een goed rendement maken op op banken. Je ziet het nu. Volgens mij staan nu de twee banken ING en ABN Amro voor, maar nu te deed op +32 is dus gewoon A. We zijn nu gewoon koplopers in de Ajax dit jaar. Dus als je ze eind vorig jaar had gekocht.

[00:05:45]

En als je die goede berekening had gemaakt van de sffa onder meer dat je nu gewoon een heel goed rendement gehad. Dit geeft wel voor mij weer waardering, geeft de nieuwe bril. Beleggen. En er komt eigenlijk nog een tweede leerpunt, dus ook heel erg. Mijn persoonlijke gevoel bij bedrijven moet ik eigenlijk loslaten. Ik merk dat ik onbewust en ik heb voor PostNL een keer aangehaald waar ik niet zo positief over was. En dat is precies een voorbeeld.

[00:06:09]

Ik zie op lange termijn zie ik PostNL niet zo heel veel toekomst in, maar op korte termijn kan het nog best wel dusdanig was gegroeid.

[00:06:16]

En dat is weer dat soort van dat vooroordeel die je dan hebt, maar ook bijvoorbeeld bij Heijman. Had ik dat een Boudicca in de bouw, zit ze 4 procent marge. Waarom zou je in een partij gaan beleggen waar dat ze in een markt met 4 procent marge? Maar ja, zelfs in elke sector. Ook al zijn de marges. Ze zitten altijd een aantal winnaars. Nou ja, ik heb zelden met vliegtuigmaatschappijen. Denk jij? Dan ga je toch niet in beleggen?

[00:06:37]

Sowieso, afgelopen 100 jaar reminder geen euro winst gemaakt gemiddeld. Maar ja, Ryanair en Wizz Air zijn fantastische beleggingen.

[00:06:45]

Ze meteen, maar je moet je hele sentiment eigenlijk loslaten. Lijkt me moeilijk, maar ja, ik moet echt wat.

[00:06:51]

Dat en ook ik heb ook keurig bij prijsvechters dat bijvoorbeeld Basic-Fit. Ik meen ik heb altijd een beetje jeuk van die reclames. En ja, dat zei ja, dat merk ik. Dat ik me dat ook heel erg tegenhoudt als belegger om naar uit te kijken. Want ja, ik vind het maar ik vind het niet zo'n leuk bedrijf. Ik heb daar geen goed gevoel bij en ik moet het eigenlijk. Als belegger moet dat uitschakelen, want dat kan nog steeds wel gewoon een heel goed een goede belegging zijn.

[00:07:14]

Maar ja, je hebt het over gehad. Daar verschillen we ook een beetje van mening over je. Want ik vind wel dat je dingen waar je geen goed gevoel bij hebt dat je daar niet in hoeft te beleggen. Want ja, waarom zou je daarin investeren?

[00:07:24]

Ja, maar het gevoel ik bedoel het, het goed gevoel is meer. Dat is een persoonlijke mening. Is dat. Ik ben een een euh, en die zijn er gewoon een maker vanuit mijn hart eigenlijk. Dus als ik zo'n Basic-Fit zie wou dat dat dat brokkelt.

[00:07:39]

Mijn marktjes hart een beetje af als ik zie hoe ze reclames maken en zo pijn aan je ogen.

[00:07:43]

Ja, dat is en het is allemaal. Het is een beetje. Het is gemaakt voor de massa, het is grauwer. Persoonlijk spreekt het Minya, maar dat als belegger zijnde moet ik er natuurlijk gewoon loslaten. Wat maakt mij nou uit wat wij als belegger zijn en wat voor die zijn ze voeren? Als dat aanspreekt bij de doelgroep, dan doen ze het toch juist heel goed?

[00:08:00]

En dat is wel een les die ik wou. Wat leer nou dat ik dus het sentiment en mijn en of de marky van een bedrijf mij aanspreekt? Dat ik dat loof moet laten ja voor een belegging en dat ik eigenlijk voor mezelf meer contrair moet handelen. Want dat geeft me tuurlijk ook een beetje een voorsprong voor andere beleggers. Want ik denk dat ik niet de enige ben die zo naar bedrijven kijkt. Wat zijn wel twee dingen die ik hier eigenlijk afgelopen tijd wel geleerd heb?

[00:08:27]

Je kan eigenlijk nooit zeggen dat een bedrijf een slechte belegging is, want zelfs de allerslechtste bedrijven kan. Je kan een goede belegging zijn, zolang ze maar heel goedkoop kopers is. En Thomas uit de community die al twee maanden geleden Hijmans gekocht. En toen dacht ik echt ja, dan was ik eerlijk. Je gaat er geen bouwbedrijf kopen met kleine marges heeft is niet echt een goede trackrecord. Hele bouwindustrie niet. Ja, ik zat. Hij zat er natuurlijk zelf ergens Proton-M.

[00:08:51]

Volgens mij zijn we ons sindsdien echter tientallen procenten gegroeid. En ik zat natuurlijk gewoon volledig naast en ik was veel meer met mijn gevoel. Dan spreek dan dan eigenlijk de gewoon puur kijken naar de cijfers. En ja, dat zoiets de nieuwe inzichten en nieuwe inzichten.

[00:09:06]

Ja, wil je het ook nog hebben over het onderwerp van vandaag of niet?

[00:09:09]

Uhm ja, wat is het onderwerp over het waarom van beleggen in grondstoffen en grondstoffen? De dat daar krijg vaak vragen over, heb ik het idee. En ik weet ook een beetje hoe jij daar tegenover staat namelijk. Nou ja, dat zijn er gewoon van. Die dingen die heel afhankelijk zijn van vraag en aanbod qua prijs.

[00:09:28]

En dus dat je er niet echt een fundamentele analyse op kon loslaten. Ben benieuwd waar we het over gaan nemen vandaag. Waar gaan we beginnen?

[00:09:34]

Ja, volgens mij komt het nog om. Waarom ze? Waarom? Heel veel gevraagd over grondverf? Omdat we iets willen zijn is een beetje. De verhalen gaan rond dat we in een soort van super cykel zitten. Super Seiko? Ja, dat is dus een. Dat heeft te maken dat dat de grondstoffen bewegen in een soort van Seiko eigenlijk. En dan in één keer wordt is er extreem veel vraag naar grond voor lange perioden. En dat noemen ze dan een Super Seiko Obwalden.

[00:09:57]

Volgens mij de varkens Seiko dat volgens mij heeft meer te maken met de staart van een varken.

[00:10:01]

Oh ja, en het schijnt dat we dus nu in het begin van die Seiko zitten. En. Daardoor wordt het nu. Wordt nu hierboven geschreven. OK. En dus. Dus je merkt dat eigenlijk alle alle websites die over aandelen zo praten dat steeds meer grond tot steeds meer artikelen komen over grondstoffen. Ik denk dat daardoor wordt dat we daardoor veel meer vragen over krijgen.

[00:10:23]

Ja, wat moeten we hier van weten?

[00:10:25]

En hij is misschien om eerste te beginnen over ja, wat zijn grondstoffen? Wat grondstoffen, zeker goud. Zilver begint met olie. Ja natuurlijk.

[00:10:34]

Echte verhaal, daar mag je niet zeggen over China. Hoezo? Oh nee, uitkijken.

[00:10:41]

Uhm, cacao denk ik. Koffie? Ja uhm, ijzer. Erdős ya ya ya ya! Dan kun je het gewoon gaan. Columnisten spelen natuurlijk hout, baksteen of gewoon steen. Hout is ook een graan. Ja, een graan.

[00:10:59]

Nou kijk maar, je hebt eigenlijk dan de energie genoemd. Dus dat aardolie en aardgas de edelmetalen en begon je mee met goud en zilver en koperplaten. Maar en we hebben ook de agrarische producten. Ze gingen zoals de Maya's in koude graan in de koffie. Maar we hebben ook nog. Die heb je niet genoeg. De chemische elementen hadden ze uraniummijn, liedje Mijn Kobalt en winkelde wel.

[00:11:19]

Een verschil tussen zit is er de agrarische? Die zijn natuurlijk in principe. Die blijven elk jaar, die groeien weer. Graan is eigenlijk ook een grondstof.

[00:11:29]

Nee, al niet. Dat groeit toch ook? Ja en v bedoel ik. Ja koeien. Nee, nee, nee, want volgens mij. Nee, dat is de zon niet gezien als grondstof. Maar ik denk dat dat een dier is en daardoor niet.

[00:11:41]

Ik zou het ook te onpersoonlijk vinden om gewoon een koe een grondstof te noemen.

[00:11:45]

Maar bij mij, de koe is voor een heel groot gedeelte natuurlijk ongelijk. Het eindproduct?

[00:11:50]

Ja, al zag hij al je filters op je gaan in. Ja, het is natuurlijk het eindproduct. Maar goed ook dat we dit niet eens grondstoffen zien denken. Ja ja, maar dat is in dit geval een verschil tussen. Dus de agrarische producten die gewoon elk jaar komen. Ja, dan kan je opnieuw oogsten. Ja maar wij. En dan heb je de chemische elementen. Dus de uranium lithium kobalt. Dat zit ook echt in de grond, net als aardolie en aardgas.

[00:12:14]

En dat voel. Ik weet niet precies hoe dat in detail werkt, maar daar moeten denk ik daar zijn. Is volgens mij duizenden jaren. Moet daar dus voor een van de aardbodem voor samengedrukt zijn en verschoven zijn in alles om wat de planten en bomen gestorven. Met andere woorden daar kunnen we niet van bijmaken nee. En dat geldt ook. Zelfde voor de edelmetalen. Ja, dat is dus dat ze eigenlijk wel. En dat is wel een belangrijk element voor grondstoffen dat het daar in principe niet bij te maken is.

[00:12:41]

Niet voor allemaal, maar voor de meeste.

[00:12:44]

En waarom zou je daar dan in gaan beleggen? Ja, dat is ook een goede vraag, want het zijn natuurlijk. Jij denkt. Iedereen belegt al in vaak indirect al in de verwerker daarvan. Hoe bedoel je dat nou? Het is niet in.

[00:12:56]

Niet letterlijk in het product dus, zoals in aardolie Shell bijvoorbeeld. Maar waarom je echt in grondstoffen kan zitten zo?

[00:13:04]

Ik denk dat de grondstoffen zijn schaars. Nou, ik denk dat de mensen houden daar vaak wel van bitcoin. Ook een goed voorbeeld is volgens mij het grootste argument met bitcoin dat het een schaars heeft. De vraag naar grondstoffen zullen toenemen omdat er over de hele wereld gezien nog steeds de populatie nog steeds groeit, vooral in Azië steeds minder suiker. Hoe meer western eigenlijk dus Azië wordt, hoe meer de vraag naar grondstoffen komt. Ja, je kan wel de economische opgang wel zien met de vraag naar grondstoffen.

[00:13:34]

Ja, ik snap dat jouw front grondstoffen gaan, niet klomp goud blijft.

[00:13:38]

Er komt goud. Ja, nee nee. Klopt niet failliet. Maar tot mensen zegt van nou. Ik vind goud niet meer mooi en dat vindt dan iedereen.

[00:13:44]

Ja, dat is natuurlijk een. Dat is een nadeel als het sentiment. Maar in wezen kan natuurlijk een klomp goud niet vrijuit gaan. Nee, dat wordt gezien als hedge tegen inflatie. OK, dat moet je uitleggen. Denk ja, dit jaar komen we straks zonder inflatie. En de prijs van hun grondstof is vaak volatiel. Dat kan je nu als nadeel zien, maar dat is ook jammer.

[00:14:05]

Dat kan je dus ook heel erg als voordeel zien, omdat je dan op korte termijn veel geld mee kan. Want dat is gaat heel beweeglijk en bijvoorbeeld de flitshandel laten wel door zou gehad hebben die bij die spinnen garen bij je beweeglijkheid. Dus je kan dat natuurlijk als je weet hoe je er mee om moet gaan en kan je het als voordeel gebruiken.

[00:14:21]

Ja, dat kan een reden zijn allemaal om te beleggen in goud.

[00:14:24]

Daarom zie je ook dat meer handelaren in grondstoffen zitten dan echt beleggers. Ik heb tot nu toe nog geen ArchEnemy particulier gehoord die in grondstoffen belegt omdat het namelijk ja, hier moeten we best wel kort op de bal zitten. En je moet best wel kennis hebben van hoe die markt bewegingen maken.

[00:14:40]

Behalve menselijk goud in een kluis hebben. Is dat ook een soort belegger of kun je dat?

[00:14:45]

Ja, nee, ja, ja, dit is misschien ook wel. Je hebt het ook een beetje de speculant, de handelaar en belegger. De beleggers zijn veel passief. Er erkent een klomp goud uit heel passief doen. Je kan niet gewoon kopen. Kan je ergens in een kluis leggen voor 10 jaar en dan kan je maar uithalen. Is dat te simpel? Gewoon belachelijk beleggen. En soms ook wat lastiger met een met olie en valt olie of met een zak graan.

[00:15:09]

Maar ach, de hele grondstoffenmarkt. Het is een euh. Het wordt gewoon door een heel groot gedeelte eigenlijk gestuurd. Door tuurlijk door bedrijven, want heel veel bedrijven hebben de basis een grondstof. Ja en en het werkt voor een heel groot gedeelte eigenlijk met lange termijncontracten Daumier futures. En dat werkt zo bijvoorbeeld KLM. Die verkoopt een ticket na een onderdeel van de groot gedeelte van de ticketprijs is kerosine. Dat is een heel groot gedeelte van de prijs. Maar als jij nu een ticket koopt voor wat naar Milaan voor 100 euro, maar jij gaat pas over een half jaar vliegen dan KLM niet.

[00:15:44]

Biedt jou ticket aan voor 100 euro. Zegt toch even 60 euro daarvan. Kerosine is er van die 100 euro. En jij koopt nu al die ticket? Maar je gaat zo'n half jaar vliegen en wil eigenlijk KLM wel een soort van de garantie hebben dat ze ook als jij gaat vliegen over een half jaar dat ze ook qua kerosine jou daarheen kunnen brengen. Want als die kerosine dan in één keer 80euro wordt, dan heeft KLM best wel pech.

[00:16:07]

Wij vrouw Hennebert dus die wil zich daar op dat soort van voor verzekeren. Ja, en daar heb je Fischers voor dat soort zaken. Langetermijncontracten voor een bepaalde grondstof dus. De prijs die verweven zit in het ticket voor de kerosine prijs. Die zullen ze op een bepaalde manier eigenlijk al vastleggen voor in de toekomst. Ja, zo dekken ze zich eigenlijk in voor de kerosine prijzen die heen en weer gaan. En dit gebeurt natuurlijk met alle grondstoffen als. Een voorbeeld mag ik een voorbeeld bedenken?

[00:16:34]

Als je dus koffieboeren hebt en Starbucks koopt die koffie en dat ze zeggen we gaan dit verkopen voor zoveel. Dan gaan ze ook een soort futur aan om koffieprijs te groeten.

[00:16:44]

Albert Heijn doet niks anders dan dit. Jij wil in de winkel de consumentenprijs voeren? Ja euh, wat je gaat doen naar boeren toe, de geit zeg maar. Ik wil jouw oogst wel kopen voor een half jaar, want je gaat nu net planten. Maar dat wil ik voor een afgesproken prijs waardoor de boer een garantie heeft dat dit voor die prijs krijgt en waardoor Nestlé Souburg ook een garantie heeft dat ze het voor die prijs kunnen voeren, waardoor de prijs in de supermarkt niet heen en weer gaat aan de hand van cacao prijzen.

[00:17:10]

De markt van grondstoffen bestaat eigenlijk uit twee. En jij noemt je dan zo'n spotmarkt, dus dat is mensen die grondstof verhandelen om de spot dus dus gewoon gelijk. O ja, een beetje off the market eigenlijk. Dus dat is mensen. Ja, je gaat gewoon letterlijk naar een Cacau boer en je koopt de cacao en er wordt van direct afgehandeld. Dus dat heeft niks te maken met de cacao prijs voor onderlinge deal. Ja, en je dan de lange termijn contracten.

[00:17:34]

En je ziet natuurlijk dat die twee boven elkaar verweven zijn, maar je moet ook wel rekening houden met de langetermijncontract. Er zitten wel heel veel haken en ogen aan, want je moet er ook rekening houden je ze kunnen afspraken in de toekomst. Maar je moet daarvoor ook natuurlijk een stukje opslag rekenen en een stukje rente rekenen. Want het is een afspraak in de toekomst.

[00:17:52]

Allemaal kosten ze zit wel iets meer iets meer in verweven. Ja, en hoger dan die prijs bepaald. Uiteindelijk wordt die prijs sterk bepaald door vraag en aanbod. Ja, en dat. Dat maakt denk ik ook vind ik persoonlijk ook het beleg in grondstoffen heel lastig omdat ja, hoe kan je nou een analyse maken op vraag en aanbod? Dus heel lastig. En ik denk wel dat dat zou kunnen, maar dan moet je echt echt diep in zo'n grondstof gaan zitten, bijvoorbeeld die wel in koper beleggen.

[00:18:21]

Dan moet je echt inkopen duiken. Dan moet je weten hoe wordt er koper uit de grond gehaald? Hoeveel kost het om koper uit de grond te halen? Wat is de break even prijs? Euh, wie zijn de grote spelers die koper nodig hebben? En hoe groot zijn die spelers procentueel gezien?

[00:18:37]

Dus dat zit op de aanbod? Kan het allemaal? Maar moet je ook de vraag kant helemaal snappen?

[00:18:41]

Dus hoeveel is er in het verleden gevraagd hoeveel en welke spelers hebben het nodig en hebben die spelers alvast heel veel ingeslagen? Dus bijvoorbeeld een autofabrikant die ze? Die heeft heel veel staal nodig en die is gewoon natuurlijk altijd een hele grote opslag staal hebben. En die zal er zelf voor kiezen dat als staal al heel goedkoop is, dan kopen ze wat extra in je hebben ze dus heel is wordt Staudinger heel duur en zullen ze uit hun voorraad halen. Is die en dan moet je moet heel erg rekening houden als je in grond stabiliseert.

[00:19:11]

De prijs dalen mee? Ja, maar je moet heel erg rekening houdt dat zulke partijen als I. Hoe groot die zijn, dat die ook heel veel macht hebben om die prijs te bepalen. Dus je moet als je een grondstof zit heel goed kijken. Hoe groot is de markt? Wie bepaalt de prijs? Wie zijn de afnemers? Hoe machtig zijn ze? Het vergt best wel een studie en het denken ook prima dat je daar als je daar heel erg in verdiept.

[00:19:32]

Je vindt het leuk dat je daar prima een goede belegging kan zijn.

[00:19:36]

Maar als je dan meer werk dan een bedrijf analyseren, denk je nou.

[00:19:39]

Ik denk niet zozeer dat er meer werk is. Het is alleen. Euh ja, je moet je een mooie tijd, zeker in een grondstof alleen. Ik vind zelf dat als je je helemaal verdiept in de grondstof. Dan heb je die kennis ook alleen maar voor een grondstof. Dus het is die kennis zit dan echt opgesloten in die grondstof.

[00:19:56]

Maar tegelijkertijd als je als je zegt dat ik daar zijn heel veel bedrijven die dus werken met grondstoffen, dus bijvoorbeeld aan een Shell. Dan heb je dat toch ook wel aan om te snappen hoe de olieprijs precies werkt? Ja, dat klopt. Ja ja, dus dan heb je t niet alleen voor die grondstof nodig, maar dan kan je het ook gebruiken om te investeren in Shell. Misschien als dat klopt.

[00:20:15]

Ja, dat snap je dus dan kan je het wel doorvoeren naar de bedrijven. Die zie je eigenlijk niet. Je kan er niet hele keten van die grondstoffen kan je dan beleggen? Dat klopt alleen. Ik vind het leuker om in een gemeente meer bedrijven achter bedrijven. Dit waar veel meer gaat over innovatie, over merker branding diensten en die zijn. Dat is voor mij dichter bij mij. En ik denk dat dat op lange termijn ook en dat die groep meer groeit dan grondstoffen.

[00:20:41]

En vooral in een westerse economie gaat er sowieso nog meer naar.

[00:20:44]

Dient ze toe dat er meer rendement oplevert? Kun je bijvoorbeeld zeggen wat is het nou? Wat is het rendement van goud?

[00:20:51]

Goud heeft doet heeft in de afgelopen 40 jaar. Als je dat dan afzet tegen de aandelen. Dus gewoon een wereldwijde gespreide Sihy World. Dus gewoon een wereld index eigenlijk. Heeft volgens mij de aandelen rond de 8 9 procent gedaan in de afgelopen 40 jaar en goud ongeveer 2,5 procent. Rendement aan rendement dus dat is echt echt veel minder. Ja, en het is eigenlijk ook heel logisch dat een grondstof op lange termijn altijd minder rendement hebben om het je namelijk te maken hebben dat een groens of keert geen dividend of rente uit.

[00:21:27]

De grondstof blijft de grondstof, dus als ik een klomp goud neerlegt. Ik hou om veertig jaar vast. Het succes of rendement wordt bepaald. Want wat de prijs van goud op dat moment is en die prijs van goud? Die gaat eigenlijk altijd in een golfbeweging. Dus als je m toevallig koopt in een dal en je koopt, verkoopt een piek en heb je goed rendement. Maar als je dan zonder wie niet in het verschil is met aandelen, ja, die creëren waarin je bakkersvrouw.

[00:21:54]

Die kunnen het uitkeren als dividend van het dividend. Kan je herinvesteren, kan je weer nieuwe aandelen kopen? Dus als je dat principe van herbeleggen doet, ga je op lange termijn alles wat je kan herbeleggen waar je cash uit krijgt en kan je herbeleggen. Ga je op lange termijn?

[00:22:07]

Hoe langer de periode dat altijd meer rendement maken, maar ze zijn wel, dus aan het begin van wat ze dan nog leuk aan het beleggen in goud. En dat kan ik me ook wel voorstellen. Of een andere grondstof dat je zo van spreiding hebt is dat het zwaard van indekt in je portefeuille niet alleen maar met aandelen, bedrijven en dividend inkomsten, maar spreiding.

[00:22:25]

En ja, nee, ik denk dat vooral heel veel vermogensbeheerders die gebruiken echt grondstoffen als een. Ja, als gewoon een voor een goed gespreide portefeuille. Als je een stukje op 5 of 10 procent in in grondstoffen en je zou hedge. Ja en nee. Mensen doen het. Ja, je kan er bijvoorbeeld voor inflatie doen in het sticht inflatie. Want hoe werkt dat na inflatie en kunnen we ook nog eens een aflevering over maken? Vind ik wel heel, heel erg economisch.

[00:22:50]

Maar de inflatie houdt natuurlijk letterlijk in dat je moet, aangezien je voor hetzelfde geld kan je binnen kopen als je bijvoorbeeld een brood of een A, een auto en olie die is die Jordana duurder is voor de zus dezelfde activiteiten.

[00:23:05]

Ben je dan het jaar daarna bijvoorbeeld één of twee procent duurder uit? Ja, dus je je koopkracht. En om ook de inflatie gaat de koopkracht achteruit? En waarom wordt het nu duurder? Is de grondstofprijzen omhoog gaan en als grondstofprijzen omhoog gaan, dan wordt de brood duurder, wordt je biertje duurder en wordt je auto duurder? Dus eigenlijk de inflatie komt heel vaak door verhoging van grondstofprijzen. OK ja, als je de zin belegt in grondstoffen. En als we dus anderhalf procent inflatie hebben, dan gaan hoofdzakelijk de grondverf weg.

[00:23:34]

Ook met anderhalf procent omhoog. Ja dus dan heb je het lef.

[00:23:38]

Heb je een hetze tegen inflatie is en zeg je is schakel je inflatie uit?

[00:23:43]

Want ja, je verdient dan meer op je grondstoffen. Dus je gaat eigenlijk met minimaal met de inflatie prijzen. Wat de burger gaat die grondstof ook omhoog? En dames? Wat er nu ook de verwachting is met die Super Seiko is dat we dus nu heel lange tijd inflatie gaan krijgen. En het heeft ook weer te maken. Zal dat onder de Wynen zo wat ze verwachten? Dat moeten we volgens mij een Super Seiko zitten.

[00:24:02]

Maar waarom is er dan een super cykel? Hoe ontstaat dat? Ja dat. Dan moet je ook zeggen dat weet ik niet exact hoe dat precies werkt. Er zijn wel als je daar op zoek naar grondstoffen, supersave of community's superzuinige dan vind je daar weer zoveel video's over. Ik kan me daar niet helemaal in verdiept. Hoe dat precies zit? Maar wat je nu wel erg merkt door de pandemie is eigenlijk een beetje de wereldhandel een beetje stilgelegd. Ja, eigenlijk.

[00:24:27]

Alle partijen zijn de voorraden eigenlijk op wat maken vrij is opgemaakt. Dus nu gaan we langzaam weer uit de pandemie. We zien weer licht aan einde van de tunnel. Dus nu moet er in één keer. Die voorraden moeten weer bijgevuld worden. En we gaan straks natuurlijk een gigantische koopsignaal krijgen van iedereen. Die gaat straks de deur uit en z'n vakantiegeld wordt uitgegeven als een ALS. Dan is de verwachting dat er als een malle geld wordt uitgegeven zijn en wat er gebeurt.

[00:24:52]

Dus alle bedrijven die gaan Djax volle mortgage produceren.

[00:24:56]

Poules gaan ze produceren. En wat heb je daarvoor nodig? Grondstof, grondstof.

[00:25:00]

Dus er komt een extreme vraag naar grondstoffen en daarna ja en nee zeggen. Als er één vraag komt wat de prijs mogen ze prijs omhoog gaat worden, duurder om te produceren. Als het duurt.

[00:25:10]

En die prijs wordt gewoon doorberekend. Dus krijgen we inflatie. Dus wordt prijzen worden allart prijzen omhoog. Dus krijg inflatie. Ja, dat is een beetje de verwachting.

[00:25:18]

Ook leuk, een leuk vooruitzicht.

[00:25:21]

Nou ja, kijk, er zijn heel veel meningen over. Euh, ik moet zeggen daar moeten we echt eens een keer ook een econoom ofzo voor vragen. Want dit schijnt ook heel erg inflatie idee van de economie. Maar wat ik altijd geleerd heb is dat voor een gezonde samenleving een gezonde economie. Heb je iets van inflatie nodig? Want als je er als je altijd 1 procent of inflatie hebt? Dat betekent dat je geld eigenlijk je koopkracht achteruit gaat volgend jaar.

[00:25:45]

En dat zorgt ervoor dat je gestimuleerd wordt om je geld nu uit te geven. Als je deflatie hebt. Ja. En dan kan je er volgend jaar dus meer kopen van diezelfde 100 euro. Gaan mensen sparen? Gaan we iets uitstellen? Ga je kopen uitstellen? Nou, dat is natuurlijk slecht. Als iedereen kopertijd uitstellen valt de economie stil. Je hebt een soort van gezonde. Het is volgens mij een gezonde.

[00:26:05]

Incentive is de motor en je moet Guilluy altijd een extra incentive hebben om geld uit te geven. En daardoor wordt geld dus in de toekomst minder waard. Dus de 100 euro die je nu hebt is meer waard dan dan de 100 euro die je over 5 jaar hebt. Want als je belegt, want we hebben inflatie elk jaar, dus dat betekent dat je met je 100 euro koopkracht.

[00:26:31]

Minou Dus wat ga je dan doen als je de 100 euro uitleent of onderdelen doet? Ga je zeggen moet je rente overhebben, want ik wil koopkracht behouden. Dus je wil minimaal aan rente rekenen, want de inflatie gaat zijn. En dank.

[00:26:43]

Dat is een heel gezond systeem, maar de rente is laag. Ja, en daarom zie je de.

[00:26:50]

Je hebt dus daarom rekenen zovaak de reële rente en dat is de rente die je krijgt plus de inflatie. Dan heb je de reële rente. Daar kijken ze vaak naar en die is inderdaad extreem laag, waardoor dus geld in de toekomst dus niet minder waard wordt. Waardoor je eigenlijk en dan moet je.

[00:27:05]

Dus moet je dus investeren in groei en daardoor gaat alles in Derck technologie toe. Daarom zeggen ze nu ook als de rente stijgt, dat het een bedreiging is voor de technologie aandelen. Want die groei wordt dus wat minder nodig. Ja, dat zeg ik een beetje dat verhaal nu. Euh.

[00:27:24]

Hadden we dat voor nu vast? Tot het tegendeel wordt bewezen door een echte econoom die bij ons? OK.

[00:27:31]

En dus even terug naar grondstoffen. Jij bent daar dus niet enthousiast over om zelf letterlijk in grondstoffen te gaan beleggen. Maar dan lijkt me dat dat via bedrijven in grondstoffen beleggen nog wel een optie zou kunnen zijn, toch?

[00:27:43]

Ja en nee, dat zou zeker kunnen. Er komt ook bij. Ik ben zoveel aan het leren, want ik moet nog zoveel leren. Dus ik beweer ook wel keuzes te maken van wie ik wel in verdiep. En ik heb gewoon heel duidelijk een keuze. Maar ik ga echt in bedrijven. Daar wil ik gewoon heel veel van leren. Dat denk ik ook dat op lange termijn natuurlijk het hoogste rendement, dus ik slaat gewoon grondstoffen gewoon links liggen. Maar er zijn wel heel veel bedrijven waar je gewoon inkomen legno chosun bijvoorbeeld bijvoorbeeld als je de olieprijs die zat vos rond.

[00:28:10]

Corona is even onder nul gegaan. Je weet dan dat dat nooit houdbaar is. Dus als je op dat moment denkt de olieprijs gaat sowieso weer omhoog naar Corona, dan moet je terug in een oliemaatschappij. Na Nestlé is stuk voor koffie voorbeeld en dan hebben we Barrick Gold voor goud. Koper is een mijnbouwbedrijf. Als je ziet dat de goudprijs heel hard omhoog gaat, dan lijkt het lijkt mij verstandiger dan om hun mijnbouwer te zoeken. Die die Degner die de op de goedkoopst mogelijke manier of de meest veilige of Ivann en efficiënte manier goud uit de grond kan halen.

[00:28:43]

Want die gaat profiteren van die stijgende goudprijs. En dan? En die kunnen dan weer wat ze daar verdienen aan dividend uitkeren. Dus volgens mij, dat zou ik dan persoonlijk doen.

[00:28:54]

Maar als ik dan maar even bij mijn koffie bijvoorbeeld mag blijven als die koffie in prijs daalt. Dat is dan weer gunstig voor UM en zou Nestlé ja omdat die dan goedkoper in koffie kunnen? Ja, dat klopt.

[00:29:08]

Als je dat zo goed dat zeg is goed, want je moet dus heel goed kijken. Bij de ene als je hebt dus een grondstof en er zijn partijen die die profiteerde van een hoge prijs en zijn partij die te profiteren van lagere prijs. Dus als je grondstof heel goed snapt, dan betekent dat je ze wel kan verdienen. A. Uh, als je het omhoog en omlaag. Als je dat goed snapt. Dat klopt. Fascinerend. Ja, want ik denk misschien aan een mooi voorbeeld is.

[00:29:34]

Dan ben ik er nog even ingedoken. Olie is natuurlijk bij voor de grootste grondstof. Wij eigenlijk. Als je er echt in verdiept kom je daar eigenlijk achter hoeveel bedrijven eigenlijk afhankelijk zijn of een gedeelte van zijn van olie. Neem bijvoorbeeld KLM, ArcelorMittal, euh, AkzoNobel, Vopak en Euronav. Allemaal Nederlandse bedrijven. En die profiteren allemaal van een lage olieprijs. Dat zou je niet in één keer zeggen, maar als je dus deze vijf bedrijven in je portefeuille zou hebben en de olieprijs zakt, dan zou je merken.

[00:30:04]

En dat is voor heel een heel heel jaar lang zal je merken dat deze vijf partijen meer winst gaan maken om onze vraag om ons al vijf afhankelijk zijn van de olieprijs te KLM met de kerosine, Akzo Mittal om het staal die ze kost heel veel energie om staal te produceren. Akzo Nobel voor zeer veel chemisch natuurlijk. Dus je hebt olie nodig en Vopak voor de opslag van olie. Nou wordt meer opgeslagen als olieprijzen, maar ook beneden gehad om te wachten tot de olieprijs weer omhoog gaat.

[00:30:33]

En Euronav zijn niet tankers die olie moeten vervoeren. Je proeft hier allemaal van een lage olieprijs en dit moet je goed realiseren dat als je dus deze vijf partijen hebt, dat je dus uiteindelijk heel erg aanvankelijk ben van die prijs. Het is dus qua spreiding op bijvoorbeeld valuta. Op sector moet je ook heel goed kijken of je een goede spreiding hebt om olie grondstoffen.

[00:30:51]

Je moet dus wel wat dingen kijken, maar je andere kant werkt natuurlijk ook op als de olieprijs heel hard omhoog gaat. Dan heb je bijvoorbeeld SBM Offshore. Dat is de boorplatformen. Je hebt Shell natuurlijk, maar die profiteert is de olieprijs omhoog gaat. En je hebt natuurlijk de Fugro, de bodemonderzoeker naar nieuwe velden. Als de olieprijs heel hard omhoog gaat, kan ik deze partijen ook mee omhoog.

[00:31:13]

Ze is dus eigenlijk één van beide in je portfolio hebben als je een. Als je als je niet teveel van het aanvankelijk wil zijn van een olieprijs, dan moet je daar wel goed rekening houden dat je een beetje ze keldertje. Dat je daar wel rekening mee houdt in je portefeuille. Denk aan olie die zit onder. Wust in extreem veel inst extreem veel bedrijven. Je hebt. Wij zijn gewoon heel veel bedrijven die gewoon energie nodig hebben, die heel veel energie nodig hebben om iets te produceren.

[00:31:41]

En op dit moment in de wereld is olie gewoon daarvoor de grootste chord van onderdeel van onze energie. Als je echt tegen olie ben, dan kan je echt heel weinig bedrijven in beleggen. Want er zijn heel veel bedrijven die weten Olivera hun olie gebruiken. Ga fietsen of zo. Inderdaad ja, dan beleggen. Dus dat is normaal iets waar je rekening mee moet houden. Ja, mijn conclusie is.

[00:32:05]

Lacht Ik heb nog één vraag. De vraag die je wist dat zou komen. Zijn er ook grondstof ETF's? Oh oh ja, natuurlijk had ik kunnen weten.

[00:32:12]

Ja en nee, die zijn er zeker. Er zijn er heel veel van. Ik denk ook wel dat als je echt wil beleggen in grondstoffen, je doet het bijvoorbeeld voor 5 procent in je portefeuille en je je denkt nou, nu is dat een interessante tijd. Dan kan je ook veel beter een ETF nemen en dan kan je er zijn zoveel iets van. Nou bijvoorbeeld, vinden de. Van Hecke, de Nederlandse ETF leverancier.

[00:32:31]

Die heeft wel een hele mooie gold miners, dat zelfs de mijne. Ja, dus dat is een hele eer. Die hebben er volgens mij twee verschillende varianten. We hebben volgens mij uit. Zelfs uit de kern selectie komt de Iciar. Uhm ja, soort van de community swap. En dat is eigenlijk een hé, zo'n IETF. Die bestaat volgens mij uit tien verschillende grondstoffen en de ene grondstof is een hoger percentage in een ander. Maar die creëert Arkan een mandje aan heel veel soorten grondstoffen.

[00:32:58]

En je hebt ook de business tree us visco gold is, dan beleg je echt fysiek in goud. Dus als je in die IETF belegt, dan koop je uitgeven voor wist. M3 koopt ook fysiek goud en slaat dat op. Dus ja, je kan het beleggen in de goudmijnen. Je kan beleggen in goud zelf. En ik heb nog een linkje op de website gezet naar de Burgman en die heeft een overzicht gemaakt van op grondstoffen welke ETF je kan kiezen.

[00:33:23]

Je kan echt niet los op met de grondstof ETF's, dus die zijn er zeker.

[00:33:27]

Kijk, en dan nu jouw conclusie. Stap 1. Ja, ik denk dat eigenlijk niet helemaal nieuw is.

[00:33:32]

Echt passief beleggen is vooral moeilijk met grondstoffen, want dat gaat heel erg in een Seiko. Ja, maar ik denk wel als je als je echt een gespreide portefeuille wilt en je hebt wat meer vermogen en je gaat misschien naar meer naar vermogens behoudt die je hebt niet zo'n lange horizon meer. Dan kan ik me wel goed voorstellen. Je gaat beleggen in grondstoffen waar je zegt ik doe gewoon 5 procent of 10 procent van mijn portefeuille in grondstoffen. Zorgen dat het veel meer over behoud gaat.

[00:33:58]

Maar ik denk als je echt Mogens groei moet doen en je wil echt op om de komende 30 40 jaar je vermogen laten groeien. Dan is er volgens mij maar één conclusie er moet je gewoon aandelen zitten. Daar is gewoon geen enkele herkansen die op lange termijn beter doen. Dus ook al denk ik wel dat je als je er leuk vinden en dan wat meer in wil verdiepen, kan je er prima in korte periodes meegaan in een bepaalde cyclus met een klein stukje van je portfolio.

[00:34:25]

Maar voor mij ja, ik, ik doe dat niet. Ik vind het gewoon niet interessant genoeg en ik focus me meer bedrijven. Daar ga ik nog de komende jaren nog mijn handen vol aan hebben.

[00:34:36]

OK, we hebben weer nieuwe vrienden van de zouden bijgekregen. Leuk dat jullie je bij ons hebben aangesloten.

[00:34:42]

Allemaal bijvoorbeeld Loes Lust die schrijft Ik ben Loes en heb net mijn eerste idee hebt gekocht bij DeGiro. Ik wil eerst even oefenen met ETF's en daarna ook losse aandelen gaan kopen. Ook overweeg ik om een fonds bij Meesseman te openen op naam van mijn twee zoontjes. Heel leuk om hier te zijn.

[00:35:00]

Welkom blues. Ja, leuk. Ja, dan heb ik nog een briefje van Bram. Hallo allemaal. Ik ben Bram, een twintigjarige student bedrijfseconomie. Mede door de studie kwam ik erachter dat ik mezelf meer bezig wilde gaan houden met beleggen. En toen ik dit vertelde aan vrienden, raadde een van mijn vrienden deze podcast aan. En het is echt geweldig nu ik eenmaal bij ben. Nu ik eenmaal bij ben met de podcast, erger ik me dat ik nog maar één aflevering per week kan luisteren.

[00:35:26]

Voor de rest ben ik ook begonnen met het lezen van boeken over beleggen, bijvoorbeeld wiskunde porde. Heb je ook gelezen op? En die intelligent investor. Als iemand nog boeken tips heeft, hoort Bram het graag. Jongens, help hem in.

[00:35:38]

In de kennisbank in de community hebben we een hele lijst met boeken waar alle alle vrienden al een stukje hebben geschreven over waarom ze dit boek aanraden. Een heel lange lijst.

[00:35:48]

Kijk nou Bram. Tel uit je winst. Ga daar even kijken. En hebben we nog een bericht van William? En die schrijft Als werknemer van Heineken kon ik het niet laten om mijn eerste aandeel van Heineken te kopen. Helaas nu even slechte tijden. Maar eenmaal de kroegen weer opengaan, dan komen de betere tijden er ook aan. Verder ga ik me eerst focussen op iets. De rest komt later wel. En binnenkort een rekening openen voor mijn kinderen Pim en Milou en de rest van het team.

[00:36:13]

Keypad die GOTEBORG.

[00:36:15]

Leuk? Ja, leuk verhaal. Grappig en dat die daar wel een lijn in en beleggen voor je kinderen eerst in IETF beginnen. Ja, da's natuurlijk goed. Zoek eigenlijk gewoon perfect. Lekker beleggen voor je kinderen. Nog jong, zelf lekker. Met een IETF lekker veilig, gewone passief, lekker vermogensopbouw doen. En als je gaan lekker meer ontdekken over je losse aandelen als je die interesse werkt, als je als je het leuk vindt nogal langzaam daarin groeien.

[00:36:44]

Het is echt lekker investeren in je kennis en beleggen met beleid. Het is fantastisch.

[00:36:48]

Ja, en heb jij nog een tijd over dit of dat?

[00:36:53]

Ja en over de PDT. Ook is een woord een heel mooi weekje. We hebben echt een Mahau en een DJ klaarstaan. Nou, dat is echt geweldig. Het heeft ook wel even geduurd moet ik zeggen, maar we hebben de op 25 plekken verbeterd eigenlijk of aangepast of toegevoegd. Dus ik ga ze niet allemaal. Banned is echt een gigantische update. Ja, we hebben het al eens eerder genoemd, die data dat we. Eerst hadden we één leverancier en we moesten over naar meerdere om natuurlijk een groep een goede dekking te hebben op alle aandelen en IETF.

[00:37:27]

Dus we hebben eigenlijk de hele infrastructuur opnieuw moeten bouwen, waar we dus in de toekomst makkelijker datasets kunnen toevoegen. We gaan heel anders om met hoe we data nu tonen. Ze hebben nu al vier datasets werkend en deze komt deze week live. Nou, dat is echt een. We gaan een extreem grotere dekking hebben, dus dat is echt een euh. Dat is misschien dat zeg ik het fundament.

[00:37:48]

Dus dan ga ik mij China IETF daarin terugvinden. De kans is heel groot.

[00:37:51]

Ik, dat durf ik niet zeggen. Specifieke. Maar dat kan je dus straks gaan bekijken. OK. Een ander ding? Privacy wil ik even zeggen. Ik ben zelf nou met alle ontwikkelaars en in die ook die portfolio netwerker maken. Wij zijn allemaal heel bewust van onze privacy. Dus wij blokken alles wat we. We zorgen dat we een soort van zo anoniem mogelijk het internet op kunnen. Ja, dat willen wij natuurlijk ook in het doel. Ja, het zou een beetje hypocriet zijn als wij nu alle data van iedereen leeg trekken en het zelf niet doen.

[00:38:20]

Nee dus. En dat is ook een ding. Wij hoeven dat ook niet te doen, want ons verdienmodel is abonnementen, dus we hebben gewoon een heel eerlijk businessmodel. Je betaalt en daar kan je een product voor en je betaalt niet met je data. Ja, we zijn nog lang niet mee klaar, maar dit wordt echt een groot onderdeel van. Van PDT. Dat het een euh ja, gewoon 100 procent privacy vriendelijk wordt. Ja, je kan veel troep landen.

[00:38:42]

Je kan eerst veel topsector, maar nu straks ook op landen. Daar zit een extra filtering in, dus kan je zien hoe gespreid je portfolio zit over alle landen in de wereld. Ja, we hebben nu ook de stortingen en opnames, dus we laten nu ook in hoeveel geld je gestort hebt en hoeveel geld je er weer uitgehaald heb. En doordat we nu dat nu kunnen doen, kunnen we dus nu een volledige rendementen berekenen. Zeker, want dat was eigenlijk het enige wat we nog misten om de berekening goed te doen.

[00:39:08]

Ja, en we hebben nu de talen die werkt niet, dus hebben we de Tour volledig in het Engels en volledig in Nederlands. Dus je kan nu ook switchen tussen talen.

[00:39:16]

Nou handig. Nieuwe even bijhouden, maar die lijst is echt nog veel langer uitgewerkt. En alle vrienden die krijgen? Die krijgen hier gewoon een volledige lijst te zien. OK.

[00:39:28]

En dan van mij naar het nieuws. En ik zie hier staan Gugel. Wat is er over bureau te melden?

[00:39:34]

Ja, dat is de aanleiding. Is de zaak een onderwerpveld? Laat het al vaker voorbijkomt ook. Doe ook met iOS updates 14 14:14 nog wat. Maar. Apple heeft gezegd dat je niet meer zomaar mag traceren wat heel veel nadeel wat nadelig is voor Facebook. Wat niet traceren? De g data van gebruikers.

[00:39:54]

Is een beetje een hacker. Ik denk wat mij een beetje mijn gevoel voor en iemand in de community heeft het ook een keer aangegeven dat eerst wat je tabac dat dat eigenlijk beginnen met dat kan niet meer. Toen en nu is olie kan daar kan eigenlijk niet meer. En ik denk dat een beetje het volgende ervan. Dus ja, hoe moet dat slachtoffer het volgende waarvan jij wordt een beetje raar aangekeken als je daar in belegt? Of alshet of dat heeft een soort van negatief sentiment.

[00:40:19]

Dat is privacy. En ik denk wel dat je als je belegt dat je wel nu rekening moet gaan houden met het element privacy. Het zijn bedrijven die het sentiment op privacy. Ja, en dan moet je dus wel denken aan Facebook en Google. Zo zijn natuurlijk de twee grootste bedrijven. Die verdienen geld door advertenties en geld en om een goed zo goed mogelijke advertentie aan te bieden dat je privacy geschonden worden. Dus je denkt dat dat wel twee bedrijven zijn.

[00:40:50]

Er zijn wel meer bedrijven waar je wel in je risicoanalyse rekening moet gaan houden met het wereldwijde sentiment als het gaat om privacy. En er zijn partijen die daar niet geld mee verdienen, zoals en Apple die daar heel hard op tegen zijn. En die zijn met met Safari en met Firefox browsers ook heel erg op de top.

[00:41:08]

Want daar gaat het probleem zich misschien een beetje zelf oplossen, in plaats van dat je overheden daar voor nodig hebt.

[00:41:13]

Ik denk uiteindelijk alle problemen worden opgelost door gewoon het sentiment en gewoon commercieel als mensen niet meer willen. Ga jij gaan mensen gewoon de portemonnee laten spreken en dat zorgde uiteindelijk voor de veranderingen. Ja en maar goed. Hij heeft nu aangegeven dat ze met hun browser Chrome OS niet meer cookies. Koekjes in gaan blokkeren? Je hebt die al, die cookie meldingen, die kan je wel. Een moment dat je dat accepteert dan gaan er worden cookies geplaatst en dan word je gevolgd.

[00:41:38]

Komen. Waarom gaat dat nu ook in? Net zoals Firefox dat dat doet?

[00:41:41]

En nog net voetje te halen bij de centiemen? Ja, eigenlijk wel.

[00:41:45]

Denk ook dat ze bang zijn dat ze marktaandeel verliezen. Dat iedereen over gaande Safari en Firefox maar ook een beetje op voor te lopen denk ik dat als ze dit niet vanuit zichzelf langzaam stapjes nemen, dat op een gegeven moment wet en regelgeving komt die dat blokkeert. Maar dit is wel waar ze geld aan verdienen. Ja, negentig procent van de inkomsten komt van advertenties. Dit is natuurlijk is dit is natuurlijk gebracht als wij zijn voor de privacy. En ja, ik denk zelf dat je merkt dat ook met Facebook is.

[00:42:11]

L'Atelier heeft zelfs een winstwaarschuwing, geeft aan dat die update had aangekondigd. Ik vraag me wel af in hoeverre zij niet een nieuwe technologie hebben ontwikkeld dat zij eigenlijk dezelfde kwaliteit advertenties kunnen laten zien, maar dan dat ze dat op een andere manier doen dan dan via cookies. Dus je komt, dan ga je ga je ook steeds meer over lezen de komende jaren dat er steeds meer mensen een negatief sentiment komt als gaat om privacy. Uhm is het zijn. Dit zijn wel elementen waar je rekening mee moet houden.

[00:42:39]

Goeie wil niet zeggen dat er natuurlijk slechte beleggingen zijn, want je hebt eigenlijk gezien dat de back is een van de beste beleggingen geweest van de afgelopen. Nou, niet vanaf Markink voor, maar vannacht na 90 tot 2010. Een van de beste beleggingen. Olie ook even bij. Je merkt als het sentiment naar beneden gaat in een bepaalde industrie, dan is nog lang niet zijn top bereikt en dan worden de marges daarna echt hard omhoog. Ze wil niet zeggen dat Cuco en Facebook slechte beleggingen zijn voor de komende vijf jaar, maar je dit voor iets waar je wat waar je wel steeds meer merkt natuurlijk heel goed is voor de consument.

[00:43:13]

Daar moet je wel rekening. Nou en niet in andere dingen. Zie je nog dat de clouddiensten van Guo Coeckelbergh steeds meer abonnementen te verkopen, zoals clouddiensten, ook Classroom. Alle basisscholen werken daarmee qgl jezuïet en zeggen dat je je bedrijf gewoon in één keer digitaal helpt met meten. Ja, dat heb ik bij AVROTROS. Ja, maar het is heel moeilijk als school of als bedrijf om gebruik te maken van zulk soort diensten als ze aan de andere kant procent van hun omzet halen uit het uit het hart verkopen van jouw privacy.

[00:43:43]

Dus. Uhm, het is heel moeilijk om als een basisschool om het echte je het vertrouwen te leggen in een Go-Go dat je hetzelfde met jouw werkgever. Ja, die heeft dan vertrouwen aan figuren die eigenlijk bekend staan en zet geld in door je privacy te schenden. En Guge voorstel extreem met dit dilemma.

[00:44:01]

Daarom zie je ook dat van alle clouddiensten wat echt een extreem grote markt is waar Microsoft in zit. En Amazon waar Google eigenlijk gewoon gewoon niet mee komt. En de marges worden nu echt gemaakt in de cloud diensten. De grootste marges bevonden bijna over op de hele omzet van Amazon is gewoon waar voor het grootste gedeelte cloud. En bij Microsoft ook. Maar Google heeft gewoon zoals negatief sentiment dat ze dat mensen niet helemaal aandurven. Maiko wilde gaan en daar beweert Goulding denkt zich ook langzaamaan van zich af te schudden.

[00:44:30]

Je ziet het wel en ik wil me effe iets beter. Terwijl privacy wel iets is waar je ook steeds meer steeds meer rekening moet houden, denk ik in je analyse op echt lange als je lange termijn wil hanteren.

[00:44:40]

Interessant. Daarom denk ik op erg lange termijn dat zo'n partij als Apple en Microsoft veel beter gepositioneerd zijn, omdat het business businessmodel misschien toch gewoon eerlijker is. Euh, opvallend dus ja, maar ik denk denk ik ja maar ok.

[00:44:57]

Nou interessant. Dat was echt voor echt lange lange termijn. Ik dacht.

[00:45:02]

OK. Nou, dan kunnen we naar portfolio. Volgens mij zal ik beginnen.

[00:45:07]

Ja, ik heb eens heel onhandig gedaan, maar ik was sowieso gewoon. Vorige week heb ik dus bijgekocht. Uhm, en zoals hoort hoor.

[00:45:17]

Zoals je volgens je schema precies dat hebt.

[00:45:19]

Dat was goed wat dat betreft. Maar ik was gewoon als vorige week zo druk met mijn nieuwe programma. En ik heb ook gewoon. Ik was er gewoon niet helemaal bij. Met behalve de hele tijd als ik bleef. Bijvoorbeeld ook toen ik in de trein zat, ben ik niet uitgestapt bij mijn station met koffiezet en vergat ik het kapje erin te stoppen. En daarna vergat ik het knopje eronder te zetten. En alles gaat gewoon niet lekker. Het is omdat ik gewoon even twee wijntjes gedronken.

[00:45:42]

Toen dacht ik.

[00:45:43]

O ja, ik moet nog het niet kopen, maar nu ga ik China doen. En toen heb ik dus gewoon weer diezelfde IETF gekocht die ik met die hoge transactiekosten van 2 euro per transactie zou ik met mezelf afgesproken.

[00:45:56]

Doe die anderen eerst uit de kleine selectie, wat later over precies later overhevelen. Dus ik heb de verkeerde bijgekocht. Maar goed, maar lekkere wijntjes.

[00:46:05]

Het was wel een lekker. Dat kan gebeuren toch? Ja, wel weer een les geleerd.

[00:46:10]

Drink geen wijn als je denkt dat transacties wel geen goeie eigenschap is hoor. Drinken en Berlijn drinken? OK. Nee, precies dat gaat niet samen. Neen. Die twee dingen los gaat prima. Dat gaat prima. Ja ja, ok.

[00:46:23]

Dus. Nou goed. Maar afijn. Uhm. Even kijken hoe ik ervoor sta. Momenteel staat mijn portefeuille op vierduizend 984 euro, dus dat is 500 meer dan vorige week in ieder geval. Het gaat. Het gaat gewoon redelijk redelijk steil, maar de Pier houdt wel aardig stand.

[00:46:41]

Het is wel een mooi voorbeeld denk ik. De Nasdaq is meer dan 10 procent gezakt. Ja, technologie, de beurs is een P. Het gaat prima.

[00:46:50]

Is natuurlijk geen opbouw volgens mij. Feit is dat de 30 procent technologie, maar de rest ook gewoon andere industrieën. Je merkt dat niet. Ik ga 10 procent naar beneden, maar de ECB houdt eigenlijk vrij goed stand in. Technologiebedrijven zakken wel. Maar allemaal de goed gespreid is over alle sectoren. Merk je dat het flink doet. Het goed standhouden merk je natuurlijk met een ei is ook dan de essentie.

[00:47:13]

De strijd is moedig. Voorwaarts is dat? Ja, maar jij? Je hebt gelijk. Je hebt wel transacties gedaan. Ja, klopt ik ik niet? OK. Moet er eigenlijk wel scheel moeten wezen? Moet ik nog wel doen deze maand? OK. Uhm, en mijn portfolio waarde is 191.000 500. Ga ik zoals u deze maand ga ik wel transacties doen? Moet nog even goed voor gaan zitten.

[00:47:33]

Ja ja ok. En nog iets dan waar we goed over moeten gaan zitten. En daar gaan we voor naar de reviews. Een grote donderwolk die ook boven mijn hoofd hangt. Of ook die in ieder geval boven mijn hoofd hangt.

[00:47:46]

We kregen een berichtje van Niels, namelijk die schrijft Ik word nog steeds erg blij van de podcast. Leuk, met name het enthousiasme van Pim is erg aanstekelijk. Ik denk zelfs als je beleggen niet interessant vind dat je blij kan worden van Pints enthousiasme. Dat denk ik ook, Niels. Hij schrijft verder. Jullie hadden het eerder.

[00:48:05]

En daar heb ik het over. De donkere wolk, over een aflevering over de belastingaangifte. Ik denk dat deze maand hét moment is. Staat er nog op jullie lijst? Ga zo door!

[00:48:16]

Niels. Om de belastingaangifte. Dank je wel voor je Brignoles. Uhm ja, ik. Ik ga het deze week deze maand even zelf doorlopen om te kijken wat ik erover kan vertellen. Ik ben namelijk heel erg bang dat het een aflevering echt niet waard is als goed is, maar dat ga ik dus zien. Is gewoon alles ingevuld vanuit je Brooker. Evenwel als je een bank hebt tegen de bank of giro dan is dat gewoon ingevuld in een. Hoef je alleen maar te checken.

[00:48:44]

Je hebt er een jaar op gaven gekregen van de Giro waar je alleen maar checkt of die klopt. Ja, en dan valt er eigenlijk niet zo veel veel meer te doen volgens mij. Maar dat ga ik nog even uitzoeken, dus ik denk dat het dan alsnog verlengd wordt. Heel korte aflevering wordt. Waar vind je die jaren op gaven? Die staat bij in de Giro, bij mijn berichten, maar ik ga daar naar. We gaan De Combe nog wel even op terug.

[00:49:03]

OK. Ik denk dat het niet zo heel ingewikkeld is. Oké, ik hoop het em.

[00:49:08]

Nou dan zijn we dan weer daarheen toch? Dan gaan we volgende week doen of volgende week.

[00:49:14]

Ja, we gaan volgende week. We hebben weer gas zoals we sil. Leuk Pagnol. Ja en we gaan het hebben over beleggen in euh, in bitcoin, in crypto currency. Ja, tot veler verzoek.

[00:49:25]

En in tussentijd ga ik met mijn moeder op vakantie naar Limburg. Hopelijk heb ik zin in. Nou jongens, en dan heb ik ook nog een advies voor jullie natuurlijk. Investeer in je kennis en beleggen met beleid.