Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze podcast is procent expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:09]

Dit is jong leggen de podcast. Ik ben meedoe en ik bevind. In deze aflevering hebben we het over Bitcoin met een fantastische Gaspard Monge. Klopt die zelf ook?

[00:00:18]

Een podcast over bitcoin maakt Satoshi Radio.

[00:00:21]

De samenstelling van de ICS gaat veranderen en heeft politieke invloed op de beurs. Precies. En we hebben het nog even over geanticipeerde spijt. Naar aanleiding van die aflevering die we maakten over psychologie van beleggen. Laten we snel beginnen.

[00:00:49]

Welkom Bart, ja, dank je wel. Denk dat je er bent uit Rotterdam, helemaal uit Rotterdam. Ik vind Rotterdam zo'n leuke stad. Ja, ik vind um de mooiste stad van Nederland. Ja ik.

[00:00:59]

Ik weet niet. Ik ken het nog niet zo lang. Ik was er laatst pas echt goed voor het eerst en toen zag ik gewoon wel. Ja, deze stad heeft zoveel moois en de gebouwen en de mensen. Ja, het sprak me allemaal aan. Ik weet niet precies waar het in zit.

[00:01:11]

Ja, ik heb, ik heb op zich hetzelfde hoor. Alleen ik had het ook een beetje hetzelfde uit Amsterdam. Ik ben een paar jaar of vijf, zes jaar geleden gaan werken na mijn studie in Amsterdam. Ja, en dan ontdek je opeens Amsterdam, terwijl ik mijn hele leven in Rotterdam had gewoond. Dan kom je opeens achter de grachtje. Zijn de chaos en en en en de hectiek van Amsterdam. Dat zou ook wel leuk. Maar ja, uiteindelijk als ik dan gewoon weer Rotterdam ben en gewoon lekker langs de Maas kan lopen dan.

[00:01:35]

Ja, dan voelt het toch wel als thuiskomen. En inderdaad, qua architectuur is Rotterdam echt on-Nederlands bijna. Ja ja, zn stad. Pim zei ja ja, ja ja, ik hou m toch meer van Amsterdam.

[00:01:48]

En dat is ook waar we zitten op dit moment. Dus kijken dan mijn mond er even over dat ik een nederlaag leden. Maak ik mij helemaal niet uit hoor.

[00:01:55]

Je mag je accent wel aanzetten als iedereen z'n eigen voorkeuren heeft voordat we straks het over Bitcoin gaan hebben waar ik echt heel veel zin in heb. Kijken we al langere tijd naar uit. Volgens mij allebei wel. Nog even een reactie op een bericht uit de community op een aflevering die we een paar weken geleden maakten. Aflevering 42 over de psychologie van beleggen hebben we een berichtje van een psycholoog gekregen. Is misschien wel leuk om even door te nemen. Zij schrijft Denise schijft als psycholoog.

[00:02:23]

Wat ik extra blij dat ik deze aflevering zag. Ik heb geluisterd. Goed dat jullie mensen bewust maken van onbewuste processen. En zoals je al zei Pim. Je kan er heel veel afleveringen over maken. Een begrip dat vaker door mijn hoofd is gegaan tijdens het luisteren van de podcast. En voor mij een aandachtspunt blijft, is geanticipeerde spijt. Ik betrap me er zo vaak op dat ik neig dingen te kopen op basis daarvan. En dan legt ze dus uit wat dat is.

[00:02:47]

En geanticipeerde spijt is dus dat je nu dingen gaat doen om in de toekomst te voorkomen dat je spijt krijgt dat je het niet hebt gedaan.

[00:02:54]

Irritante psychologisch presa zijn toekomstige spijt in de marketing is ook heel bekend. De Postcodeloterij maakt er ook heel erg gebruik van, want de prijs kan niet op postcode vallen. En dan zal je buurmannen en een lotje hebben. En jij niet? Ja, dan hebben we die allemaal nieuwe auto's in de straat. En jij niet? Dus je koopt eigenlijk het lot om te voorkomen dat je straks spijt hebt. En niet zozeer omdat je heel graag mee wil doen dit samen aanleggen?

[00:03:17]

Ja ja, dit kon ik ook heel vaak voor met aandelen van aandelen die heel hard gaan en waar iedereen over praat. Dan wil je eigenlijk gewoon het aandeel hebben omdat je wil voorkomen dat als het straks heel succesvol is en heel hard gaat, dat jij daar niet over mee kan praten, hier niet bij hoort. Daar is heel positief gereageerd over die aflevering. En iedereen zeiden allemaal ja, ik herkende mezelf in die aflevering. En ja, het is nu ook niet voor niks dat we dat stukje eigenlijk misschien wel het belangrijkste onderdeel van beleggen is.

[00:03:44]

Bart, heb jij ook gelezen? Ik heb zeker geluisterd. Ik vond het. Sluit mooi ik het beetje vind ik vast. En solo van Van Aleman dat boek. Dat hele boek draait eigenlijk om die Bayes, dus die jullie behandeld hebben. Iedereen kan zich hier vinden. Alleen de meeste mensen herkennen het niet of weten het niet. Maar zodra je dat boek lezen of een ander aan die aflevering luistert, dan begin je dat te herkennen. En dan kom je er eigenlijk achter dat jij heel veel dingen die we doen eigenlijk het meeste.

[00:04:09]

Die dingen die we doen doen we onderbewust. En dat vond ik best wel een openbaring. En ook best wel een beetje eng. Is eigenlijk maar een klein stukje bewust. Euh doet. En ja, het beste wat je kan doen. Het enigste wat je kan doen is in ieder geval bewust van zijn dat je die vooroordelen of Bayes hebt, maar over toekomstige spijt. Ja, ik kom dat ook voor in Bitcoin.

[00:04:32]

Ik denk zeker ja. Ik denk zeker dat het voorkomt in Bitcoin. Zeker nu dat ik denk dat dit de toekomstige spijt heel erg samenhangt met met homo verfrissingen uit. Uhm, jij hoort iedereen daarover. En ja, wat nou als die bitcoin 1 miljoen waard wordt? Je hebt me al laten lopen. Je kent het al zien. Is dat die 100 euro waard is en toen 1000 en toen 10.000 en vijftigduizend en straks een miljoen. Laat je nu nog een keer lopen.

[00:04:59]

Ja, dat is een.

[00:05:00]

Dat is een hele lastige en altijd het idee dat je eigenlijk toch al te laat bent. Tenminste, dat heb ik mijn mensen gespreid. Dus ook nog niet groot genoeg geweest om om te kopen.

[00:05:10]

Ja en nee, het blijft ja, het blijft doorgaan. En het is ook wat dat betreft natuurlijk zo. Er een bijna nieuwe euh asset class zou je kunnen zeggen. Dus je weet ook niet precies waar dat kan eindigen, waar die top ligt. En ja, dat is heel lastig. Ik voel het zelf persoonlijk juist heel erg. Met met met huizenkoper op dit moment en ik denk dat heel veel mensen in onze leeftijdscategorie daar een beetje inzitten van. Ja, je bent starter en nu ja, ik kan met m'n vriendin.

[00:05:35]

We hebben alle twee een en een fulltime baan. Een vast contract. Dus wij zitten nog net. Het voelt een beetje alsof een richting in een ravijn geduwd worden. En als ik over mijn schouder kijk, dan heb ik nog een meter of 15 nu omdat we allebei een baan hebben en omdat. Samen zijn, terwijl alle mensen die in hun eentje zijn, die liggen ergens onderaan het ravijn inmiddels. Groetjes vanuit het ravijn. Precies ja, we hebben.

[00:05:57]

Wie weet ben ik er binnenkort bij. Ja, gezellig zijn. We hebben jou uitgenodigd. Jij weet heel veel over Bitcoin. Je me een ideale gast voor ons en jij natuurlijk een eigen podcast. Satoshi Radiowerk? Ja, want dat de naam komt van zijn vandag is niet helemaal definitief bekend of zo. Maar dit is één van de oprichters van Bitcoin zeker. Het is de vraag of de bitcoin alleen wie dat dan zijn of wie dat dan is dat.

[00:06:19]

Dat weten we nog steeds zeggen, maar dat blijft een beetje het mysterie.

[00:06:23]

Het is ook niet of het één persoon is, of dat het een groep mensen is. Nee, hij is misschien gelijk, want wij zeggen je hebt een fantastische andere podcast met een aantal. Met een aantal doe je dat volgens mij dus na deze afleveringen. Als je nog veel meer wil weten over Bitcoin, dan moet je naar jouw potjes gaan, want daar ga je volgens mij maandenlang in debt in. In alles wat te maken heeft met Bitcoin. Ja, we zijn daar pak m beet twee jaar geleden mee begonnen.

[00:06:48]

Ik ben het gestart met met Wijnand Luitjes bevriend en toen een collega van mij. Die is er afgelopen jaar mee gestopt. Zijn Bart en Peter slachtten daar ingestapt om mij te helpen. En nu doen we het met z'n drietjes. En ja, een heel blije hoe dat gaat. Die jongens schrijven voor zichzelf en voor een website. Lekker cryptisch schrijven ze artikelen over over Bitcoin en andere moeilijke onderwerpen. Complexe materie hebben ze het altijd over. Dat kunnen ze heel goed.

[00:07:13]

Ik ben enorm blij dat ze daarbij zijn. Elke week maken we met z'n drietjes een podcast over Bitcoin. Inderdaad. Ja, leuk. En kan je ze beginnen. Maar wat is een bitcoin? Ja, ja, dan gaan we terug en direct weer springen we direct weer dieper in de nadenk. Ik denk dat het heel lastig is om dat heel simpel te definiëren. Ik ga wel een poging wagen hoor. Ik denk dat. Bitcoin is een digitaal decentraal schaars goed.

[00:07:41]

Dat is dat is het simpelste, het meest meest samengedrukte ja definitie like van kan maken. En dat zijn voor mij de drie belangrijkste dingen de schaars decentraal en een digitaal. En hoe is bitcoin dan ontstaan? Is het? En wat hoeren ontstaan van geld? Dat kennen we allemaal. Dat is Begijnend. Vervanging voor Waar aan ruilen en Breemen. Hebben we daar geld voor bedacht? Dat is makkelijker dan kip met koeien ruilen. Is is. Hoe is bitcoins ontstaan?

[00:08:11]

Nou ja, bitcoin is ontstaan na eigenlijk de financiële crisis in 2008. Een beetje een reactie op het ja op het huidige monetaire systeem en de fouten die daarin zitten. Of Satoshi, die dus de oprichter. Die vond eigenlijk dat dat niet juist was hoe we op dit moment onze ons financiële systeem hebben ingericht en heeft daar eigenlijk op gereageerd door door door bitcoin te maken heeft hij alle bitcoin ter wereld gemaakt.

[00:08:41]

Nou ja, Bitcoin is het dus. Ik denk dat dat. Dus dat is het schaarste gedeelte.

[00:08:45]

Is het een uitvinding voor wat Rouzier nou ja, er zijn? Er zijn er 21 miljoen in totaal. Dat is het maximale wat er ooit zou zijn en die worden gemaakt. Daar hebben de meeste mensen denk ik inmiddels wel van gehoord. Ja, het is net als dat goud dat uit de grond wordt gehaald. Wordt Bitcoin eigenlijk ook uit de grond gehaald, uit de digitale grond gehaald om het zo maar te zeggen. En per jaar per bitcoin blok zeg maar komen.

[00:09:08]

Daar worden de bitcoins uitgegeven. Maar dit vind ik al lastig, want hier ga je alweer zo diep de diepte in als we even terug eisen. En de bitcoin draait eigenlijk op de blockchain. En dat is volgens mij een heel groot onderdeel van de bitcoin. Toch, als er geen blockchain was was er ook geen. Ja, het is onafscheidelijk van. De meeste mensen krijgen ook kortsluiting bij het woord blockchain. Maar op de blockchain technologie dat bitcoin is bedacht samen met de staat.

[00:09:34]

Samen met de staat, als je de whitepaper leest. Dat zeg maar het artikel, zeg maar met de theorie die Satoshi heeft geschreven. Dat is overigens maar zes of acht pagina's vrij kort. Daar wordt dat concept genoemd, maar dat is eigenlijk echt. Vanuit een innovatief perspectief. Echt revolutionair? Ja, nog na een tijdje raak ik het. Het punt is dat je bij een normaal geldt. Heb je een overheid en een centrale bank die daar monetair beleid over uitvoeren?

[00:10:01]

Zou je kunnen zeggen wat wat de ECB bedoelt op dit moment zegt bijsturen op 2 procent inflatie? En dan wij je zien dat de rente te hoog wordt, dan drukken we dat. En dan hebben we bepaalde bepaalde knoppen waar we aan kunnen hij of we kunnen. Als we de economie aan moeten duwen dan komen we met een opkoopprogramma, dus die verruiming programma's die er nu zijn. Zeker met Corona zijn die wereldwijd redelijk hard aangestuurd. Ja, en bij Bitcoin is het hele idee dat.

[00:10:29]

Dat kan dus niet. Het beleid ligt vast van tevoren en dat is transparant. Ze zijn er 21 miljoen en dan kan je er niet zomaar 42 van maken. Althans, dat kan wel, maar dan moet je eerst iedereen ervan overtuigen dat dat dat het de bedoeling is. En ik denk merkhouders sneller als het gaat over bitcoin en werken altijd twee dingen scheiden één keer om de technologie aan zet, want volgens mij is ie. Daar zit volgens mij de buty in bitcoin.

[00:10:53]

Ik denk ook dat heel veel mensen die fan worden van Bitcoin fan worden omdat de onderliggende technologie echt revolutionair is. Denk je dat wel kan en zeggen denk ik. Daarom denk ik ook vooral de mensen uit de technologie hoek zo'n fan zijn van Bitcoin, omdat het echt iets magisch bijn is vanuit technologisch punt. En daarna krijg je natuurlijk meer het politieke Sukke, het sociale stuk, het economische stuk en dat gaat over de toepassing daarvan en daar. En daar wordt vaak de discussie over gevoerd.

[00:11:19]

Want je hebt het dus net over de sociale of de monetaire verruiming en zo. En dat is te ene kant heel goed natuurlijk dat overheden en de munt kunnen bewaken en kunnen voor kunnen zorgen dat er dat zullen kunnen controleren. Of er rente is over inflatie is in deflatie. Als je het als daar geen enkele controle is wereldwijd, dan krijg je Swings. Daar kan je je eng van. En jij hebt juist bij een grains. Ja, dan ga je gewoon he.

[00:11:43]

Dan weet je niet waar naartoe gaat en kan de rente soms heel hard omhoog gaan. Heel hard naar beneden, inflatie, hard mogen inflatie naar beneden. Je moet juist een heel stabiliteit creëren en daardoor kunnen bedrijven durven te investeren en meer toekomstgericht te denken. En daar zitten de de grote winsten en de economische vooruitgang. Als je die discussie gaat voeren, wordt het een heel economische discussie. En dus ik zou eens een stapje terug willen naar de technologie, naar de basis van.

[00:12:09]

Wat maakt Bitcoin nou in? In de kern? Zo zou Sandton in de kern. Wat het interessant maakt is dat je niemand hoeft te vertrouwen. Daar komt het op neer. Bitcoin is van niemand en dus van iedereen. Dat dat dat is wat het in de kern interessant maakt denk ik. Dat verschil met banken ja, want daar vertrouw je dus dat dat de ECB en de overheid ha zoals Pim zegt te weten wat het beste is voor ons allemaal.

[00:12:32]

Ha, dat zei je inderdaad. Daar ga je dus van uit dat je inderdaad die economische swings waar we het over hadden dat je dat kan controleren en dat je daar wat aan kan doen door de rente te verlagen of te vangen. Is het eigenlijk maar bitcoin is dat is dat is dat niet? Uhm is te vertrouwen. Bitcoin is te vertrouwen omdat het is code de de niet van van afgewezen. De niet zo makkelijk van afgeweken worden. Het is inzichtelijk, iedereen kan dat zien.

[00:13:01]

Je kan dat checken en je kan. Je kan zelf meedoen en je kan zelf je eigen noodt, zoals dat heet, draaien. Waarmee je dus eigenlijk een kopie maakt van alle transacties die er ooit gedaan zijn op het Bitcoin netwerk. Het is alsof ik de complete database van de ING, ABN Amro en alle andere banken download en daarmee kan zien of ja, of er niet ergens dubbel geld wordt uitgegeven, of iemand niet meer geld uitgeeft dan dat ie dan dat ie heeft.

[00:13:28]

Alles klopt of er daadwerkelijk het geld wat in de in omloop zou moeten zijn ook daadwerkelijk op die bankrekeningen staat. Ja of nee, dat kan ik nu niet. En dat is dus een samenvatte eigenlijk. Nu beheert de ING of de ABN-Amro de waarheid eigenlijk. Ja, we hebben onderling transacties, Milow en ik. Maar de ABN Amro 10G die die bewaart, die die waarheid. Dus als de ABN Amro zegt dat wij 10 transacties hebben gemaakt, dan is dat ook gelijk de nieuwe waarheid.

[00:13:54]

Ook al hebben wij misschien maar 5 gedaan. Bij Bitcoin is het zo dat als miljoen transacties doen dat jij eigenlijk ook en nog alle andere bitcoin houders eigenlijk die transactie ook beheren. Waardoor eigenlijk niet één iemand kan zeggen dit zijn de oude. Jullie hebben de 10 gedaan precies in je valideert, dus je hebt bepaalde regels. De belangrijkste zijn daar dat er in een beperkt aantal munten is. De tweede is dat je niet dubbel spannend heet dat. Als ik een euro heb en ik geef mij maar een Pym dat ik er niet aan nog Amylum kan geven.

[00:14:23]

Maar dat Pym 2 euro heeft of of die ene euro voor mij. En dat controleer je dus dus elke keer als we teruggaan naar de basis. Dus je hebt gewoon bitcoins, gewoon een betaal systeem en betaalsysteem. Beta bestaat uit transacties, zo simpel is het. Ik had het net over die Blox. Elke 10 minuten en dat is de ongeveer elke 10 minuten is er een blok met transacties. Dan moet je zien als er als een bus. Laten we heel simpel.

[00:14:47]

Je hebt op Amsterdam Centraal op een busstation. Elke 10 minuten komt er een bus. In die bus kunnen 50 mensen mee. Nou ja, goed, wat krijg je dan? Busstation loopt vol. Laten we zeggen dat er 30 mensen staan. Die kunnen redelijk goedkoop een ticket kopen, want er is toch plek voor iedereen. Zelfs nog 20 ha euh, plek voor 20 personen over busje vertrekt. Komt de nieuwe bus aan 10 minuten later en staan er opeens 50 man.

[00:15:11]

Nou ja, goed, zal het ticketprijs iets omhoog gaan waarschijnlijk. Een bus vertrekt en op een gegeven moment we zijn nu en dan hebben het over 2010 2011. We zijn nu verder. Bitcoin is populairder. Ze staan wel tweeduizend man te wachten, soms bij dat budget.

[00:15:24]

Die mensen die staan te wachten, dat zijn de mensen die geïnteresseerd zijn in Bitcoin transacties. Laten we het. Dat zijn de mensen die een transactie doen. De beurs zijn die blokken en die worden volgestouwd met transacties en pas als je in de bus zit. Is jouw transactie daadwerkelijk gedaan? Om het zo maar te zeggen. Skibus die gaat weg na 10 minuten, later weer 1. Dus zo moet je bitcoin zien. Dus elke keer elke 10 minuten vertrekt een nomade.

[00:15:46]

Wat een bus. En als je daar in wil zetten, ja, dat ligt eraan. Hoeveel mensen daar staan te wachten wat het jou kost. Dat zijn dus de transactiekosten. Leuk goed. Daar heb je dus die blockchain. Want wat maakt dat nou zo veilig naar? Je moet eigenlijk een soort van zien dat die bussen met kettingen aan elkaar vastzitten, dus het is leuk dat steeds leuker. Dus als jij een een transactie wil veranderen die in een bus zit die een uur geleden vertrokken is, dan moet je niet alleen die bus terughalen, maar ook de 5 bussen daarvoor.

[00:16:13]

Ja, waarom zou je een transactie willen veranderen in een bus die 10 bussen verderop is?

[00:16:17]

Nou ja, ze dan. Dan kan je dus frauderen. Op die manier is de veiligheid die je volgens mij aan de voorkant van de bus en de achterkant van de bus zit een code. En die wordt ook weer gebruikt in de andere bus, waardoor je als je een bus er uit haalt en zet er een nieuwe bus in. Klopt die connectie niet meer met de bus ervoor en erna? Betekent dat je die bus voor nou ook moet aanpassen al Deena.

[00:16:37]

En dat gaat maar gewoon door. Wat al? Vooral de NAA, waardoor je dus eigenlijk bijna oneindigheid aan bussen moet veranderen in die rekenkracht die hij nooit. Die ga je nooit winnen. Normaal heb je dus gewoon een igg die al die of een Rabo voor refer ABN die al die transacties verwerkt en bijhoudt. Of dat klopt met iedereen rekening en dat. Dat heb je nu niet nodig.

[00:16:56]

En los van dat je dan vanuit kan gaan dat er dus niet gefraudeerd kan worden, is het ook nog gewoon een hele klus voor allemaal medewerkers van aanwendde. Niet om precies uit te zoeken of er gefraudeerd wordt en een hele hoop werken. En dan kan er wel eens wat er tussendoor glippen.

[00:17:11]

Ik denk en ik denk frauderen heb ik het hier dus over de regels misbruiken van van zo'n blokt zijn. En dat is die dubbelspelen. Kijk, ik bedoel ik kan nog steeds frauderen in de zin van witwassen. Overblijver. Staat er los van ja, dit is echt gewoon de regels die we met af hebben gesproken. Dus ik heb een euro. Die kan maar één keer uitgeven, niet twee keer. En kijk, dat zou je kunnen veranderen op momenten dat je die die blokken gaat veranderen.

[00:17:35]

Het wijzigen van de waarheid. Ja inderdaad, ja. Ik kan je bijvoorbeeld zeggen het begeven. Hebben we 2.000 mensen die wachten op Amsterdam Centraal van de bus maar alsmaar feijter in de bus komen komt elke 10 minuten bus. Dan kan het zijn dat dat iemand gewoon tot in de eeuwigheid te wachten op een bus. Ja, dan kan die transactie nog niet uitgevoerd worden. Inderdaad dan. Dan betaal je te weinig voor je ticket en dan sta je in de kou.

[00:17:59]

Ik sla bijvoorbeeld een paar weken te wachten op een transactie. Jammer, maar dat betekent dan gewoon dat als jij een transactie doet, jij maakt geld naar Milow over en jij moet dan ook betalen voor die transactie. Ja maar om en je mag zelf een prijs invullen wat je daarvoor betaalt. En als jij eigenlijk geen veiling is? Ja, dus als je te gierig bent, dan kan je nooit een transactie doen. Klopt dat zeg ik dan net zo goed bij beleggen werkt.

[00:18:24]

Je heb gewoon een exchange en dan een een. Als je een aandeel koopt, koop je altijd van iemand anders. Dus iemand anders is diegene. Die moet hem eerst verkopen voordat jij hem kan kopen. Ja, ik werk er dan bij na. Bij Bitcoin heb je dus de Meinesz de mijne setten die blokken in elkaar richters. We hebben het over noodt schat en hebben het over miners. En het ene is niet het ander, maar het andere is wel.

[00:18:44]

Het lijkt heel simpel zeggen een een mijner is een noot. Per definitie is ook een noot ja moet een noot zijn, maar een noot hoeft niet de mijne te zijn. Meinesz die zn blokken in elkaar. Dus die gaan kijken op dat busstation. Meinesz eigenlijk de buschauffeur om het zo maar te zeggen. Ze gaan kijken. OK, 50 plekken. Nou gaan we er in een rijtje staan wie de meest betaald heeft. En kom een blok maar in mijn busje maar in.

[00:19:07]

En dan rijdt die weg als die vol zit. Die mijn er echt een mens. Deze computer is een computer precies, maar die computer is van de mens. Om zo te zeggen dat wordt allemaal door computers uitgevoerd. Goed. Er is een bus die mijner die maakt, dus die is de buschauffeur die zegt kom allemaal maar binnen en dan rijdt die weg. Wat er dan gebeurt op moment dat ie weg rijdt, laat je eigenlijk aan alle andere buschauffeurs weten van Jo jongens.

[00:19:33]

Ik rij nu weg en dan kan iedereen checken of hij voor of hij zijn bus gevuld heeft volgens de regels. De zitten daar inderdaad maar 50 mensen in en zitten daar niet. Ook zes honden in. Om het zo maar te zeggen weet je wel dat veel platgeslagen wat de regels? Wat? Wat? Wat de regels zijn en wat je met die Meinesz wil? Je wil niet dat elke keer om het decentrale aspect anders kan je net zo goed naar een bank gaan.

[00:20:00]

Je wilt dus niet dat elke keer dezelfde buschauffeur zijn bus mag vullen. Als je wél een bepaalde random inbreiding krijgen, spreiding daarin krijgen en daar komt dat hele energie verhaal vandaan. Kijk in principe de regels die je opstelt zijn heel, heel makkelijk te volgen. Van elkaar mogen alleen mensen in een bus, geen honden. En ze moeten allemaal een pet op hebben. Ik zeg maar wat. Dat is heel makkelijk te berekenen. Dat is zelfs zo makkelijk te berekenen dat je daar niet per se die spreiding meekrijgt.

[00:20:29]

Dus wat er gedaan wordt is ok. Dat zijn de regels plus. Wacht effe dus nog een extra regel. Geef mij het antwoord van 3 keer 54 gedeeld door drie en daar de wortel van. Goed. Dat is heel moeilijk. Dus met al die Meines die gaan proberen dat sommetje uit te reageert. Ryanair Rarities trial and error. En wie het eerste dat sommetje heeft uitgerekend plus de andere regeltjes gevolgd heeft. Die mag wegrijden met zijn busje. En omdat het zo moeilijk is, zorgt dat ervoor dat iedereen dat sommige probeert te rekenen dat je dus eigenlijk daarmee uitsluit dat iemand vijf keer achter elkaar een blok mag maken.

[00:21:03]

Want als het.

[00:21:04]

Mag ik even serieus vragen. Want voordat ik weet hoe belangrijk is het om dit allemaal precies te snappen? En ik ben ook wel benieuwd hoe wist jij dit allemaal toen jij begon? Dat jij bent helemaal belegd in dit toch? Ja, 100 procent 95. Bijna bijna 100 procent snapt het allemaal.

[00:21:22]

Hoe belangrijk is het om dit te snappen? Want dan weet ik hoe goed ik moet blijven opletten.

[00:21:26]

Ja, nou ja, ik denk dat sowieso heel interessant denkt dat ook belangrijk is om het idee erachter te snappen. Kijk deze tegen het technische verhaal. Ik denk uiteindelijk dat niet iedereen dit gaat snappen en dat desondanks Bitcoin een een onderdeel van hun leven gaat worden.

[00:21:42]

Dus ja, ik snap ook niet precies hoe het internet werkt en hoe dat allemaal gaat met verkeer.

[00:21:49]

Maar ik weet wel hoe ik het moet gebruiken, maar ik denk wel dat het dus wel heel. Is. Een hele goede vergelijking die je dan maar. Ik denk dat het wel heel belangrijk is. Kijk, het internet is ook gebaseerd op protocollen en. Ja, daar hoef je ook niet alles van te weten, behalve dat het open is zodat het van iedereen is en het zelfde geldt voor Bitcoin protocol en we zijn in de loop der jaren. Zit een beetje midden in die in die informatie revolutie die gestart is met het internet.

[00:22:14]

We zijn een beetje van protocollen overgestapt op platforms tussen Facebook en Go-Go en Amazon, noem maar op. En een platform is niet heel anders dan een protocol, maar het is gesloten. Het is van iemand, het is van een bedrijf en daar gaat het voor mij een beetje fout. Ook je hoeft niet per se te weten hoe het internet werkt, maar wel denk ik dat het voor ons voor onze generatie zeker generatie na steeds belangrijker wel woord van. Wat is het verschil tussen opensource en closed doors?

[00:22:41]

Wat is het verschil tussen centralisatie en decentralisatie? Wat is het? Waarom is privacy belangrijk? En dat zijn dingen die je wel meekrijgt op momenten? Over Bitcoin gaat nadenken, maar ik deel je niet in van jouw mening, want ik vind mijne. Ja, want ik vind juist als je je je spaargeld ergens in steekt iets waar je je hard voor gewerkt hebben, dan heb je over. Dat wil je investeren. Beleggen voor later, dan is volgens mij een hele belangrijke voorwaarde van intekenen.

[00:23:07]

Gaat de hele podcast over. Is dat je begrijpt waar je in investeert? Ik denk als je begrijpt wat bitcoin doet, dan ga je ook meer minder snel weg als je naar beneden gaat. En dat geldt natuurlijk voor alle Prezi, alle vormen van beleggen. Ik gaf geen mening, zal een vraag. OK. Maar dat is wat. Daarom vind ik wel belangrijk dat dat als je belegt in Bitcoin Nethe. Je hoeft niet in de kern te snappen, maar je moet wel begrijpen wat het is.

[00:23:32]

Ik kan ook niet een Coca-Cola runnen en een hele dynamiek snappen van Coca Cola maken. Hoe je dat in de fabriek doe? Maar ik begrijp wel de dynamiek van het bedrijf Coca-Cola. Ja ja, nee. Eens ik denk ik denk inderdaad dat je moet daar kijken hoe diep je daarin kan gaan. Maar gewoon de fundamentele verschillen tussen een een tussen geld dat door een centrale partij gemaakt wordt en gerund wordt en bitcoin dat decentraal is, zijn ook heel belangrijk.

[00:23:57]

Ik had nog wel een vraag over die die transacties, die jeanetten. Is dat ook degene die handel die in die buschauffeur die de eigenaar van de van de mijn eigenlijk I krijgt, die dan ook de transactiekosten is? Als het onze hele goede. Hij krijgt transactiekosten en subsidie. Dat is op dit moment elk blok, dus elke bus die er weggaat staat eigenlijk. Satoshi zou je bijna kunnen zeggen om te stimuleren dat die bussen lekker blijven rijden. Staat die bitcoins uit te delen?

[00:24:27]

Dus inderdaad alle transactiekosten. De kaartjes en kaartjes. Je krijgt nog een soort van geld toegestopt die buschauffeur is. Op dit moment is tot 6 punt 25 bitcoin en dat halveert elke vier jaar, dus dat is vorig jaar gehalveerd. Daarvoor was het 12 en al 25 en het begin was het 50 zelfs. Dat is eigenlijk een subsidie van nou ja, weet je wat. Ook al krijgen geen transactiekosten, alsnog verdien je daaraan namelijk 6 munt, 25 bitcoin en dat halveert elke 4 jaar totdat het op een gegeven moment eigenlijk puur transactiekosten moet zijn.

[00:24:56]

Dat betekent eigenlijk dat dus dat natuurlijk marktwerking dan de prijs van een transactie blijft. Zal altijd de prijs blijven voordat je die mijn kan blijven runnen. Want als die als al die mijner niet break even kunnen draaien, dan gaat niemand meer dat doen. En dan kan je geen transacties meer doen. Dus die transactie prijs gaat blijft altijd een marktwerking. Het is inderdaad de marktwerking ja. En wat je wel krijgt als die subsidie afneemt. En die miners die moet blijven in dezelfde omvang met dezelfde apparatuur Meijnen hebben dezelfde kosten daaraan moeten ergens anders wat omhoog.

[00:25:26]

En dat is dus de. De Bitcoin prijs in dit geval of de transactie de transactiekosten. Zou je zeggen als je geen nieuwe bitcoins meer krijgt, dan is het enige waar je nog aan verdient transactiekosten, dus die moeten dan omhoog. En dat impliceert dat die basis bitcoin laag waar we het nu over hebben alleen nog maar gebruikt wordt voor enorme grote transacties met die enorm veel waard zijn, waar je dus ook hogere transactiekosten kan betalen. Ja, de zon bewegen je echt naar een bitcoin als globaal settlement systeem.

[00:25:58]

Bijna een soort van ja, de de absolute. Het fundament, zeg maar. Qua qua geldsysteem. Nu kan het zo zijn dat je op een gegeven moment twee weken lang op een busstation staat met je ticket van twee euro, omdat je gewoon niet meer in zo'n blok komt. Je komt niet meer in die bus en dat is ook zo. Ik denk dat dat dat uiteindelijk de de was. Een beetje in het begin toch wel de belofte van bitcoin en werd een peer to peer electronic cash genoemd eigenlijk.

[00:26:27]

Of dit het orkest dat wordt zitten wel een stuk lastiger. Uhm ja, omdat het steeds grotere bedragen worden als je nog die transactiekosten wil kunnen betalen. Dus ik denk dat Bitcoin meer een onderliggende laag gaat worden en dat daar systemen opgebouwd moeten worden waar gewoon de gewone man of vrouw op straat gebruik van kan maken.

[00:26:46]

Hebben we het dan over crypto correcties of wat? Ik denk bijvoorbeeld PayPal zou dat kunnen? PayPal biedt Bitcoin aan aan gebruikers in Amerika. Op dit moment wordt wereldwijd en dan kan je op een gegeven moment met je PayPal. Bitcoins kan je ook betalen bij winkels. Dat zou een extra laag kunnen zijn. Visa en MasterCard of één van die twee in ieder geval, is bezig met met het met het aanbieden van bitcoin als betaalmiddel. Dan gebruik je eigenlijk hun systeem om te schalen.

[00:27:13]

Dus bitcoin als basislaag en daarbovenop kan van alles gebouwd worden wat beter schaalt het ecosysteem daarop. Die bigger than moet wel komen, want als de transactiekosten omhoog gaan en je wilt een getemde biertje kopen voor daar gaat op in. Amsterdam is 5 euro ondertussen, maar dan gaan de transactiekosten straks omhoog. Hoger zijn dan dan de transacties zelf. Ik denk dat Bitcoin zeker in Nederland staat met wat wij gewend zijn daar op dit moment geen geschikt is. Je moet eigenlijk het ecosysteem op.

[00:27:39]

Is dus wel heel belangrijk voor het succes van Bitcoin uiteindelijk als betaalmiddel. Zo zeker? Ja ja, maar eigenlijk is toch de echte start van Investment DIESES te maken over Bitcoin. Op lange termijn moet het toch een betaalmiddel zijn? Ja, dat weet ik niet. Je hebt natuurlijk. Ik ben het daar denk wel wel mee eens. Ik denk dat het ook wel kans van slagen heeft als het puur een stor ofwel jou blijft. Dus die dat decentrale.

[00:28:05]

En die die bijna defragmenteren. Dus het het of deflatoire. Een van de twee in ieder geval die die harde kap van 21 miljoen. Die is in een in een wereld waar Fiat currency is. Ja, bijgedrukt kunnen worden en bijgedrukt worden is misschien ook al wel genoeg. Alleen dan. Dan heb je het meer. En dat is ook. En als laatste Noorse miljardair die met zijn met zijn bedrijf Bitcoin ging kopen. En die had daar een hele mooie brief gemaakt aan de aandeelhouders.

[00:28:35]

Waarom ie dat ging doen? U zegt de ze eigenlijk drie scenario's of Bitcoin met helemaal niks goed. Dan houdt het op of het wordt een soort digitaal goud of het woord waar ik net over wat een soort globaal monetair systeem. De basis van van. Van digitale betalingen wereldwijd. Ja, er zit nog wel een verschil tussen die laatste twee, maar dit is Finca Winterzonnetje in Tsjechië. Je schetst nu eigenlijk drie scenario's waar Geert uiteindelijk kan worden en kan je het wat meer vertellen over.

[00:29:02]

Waarom zou Bitcoin Shao Investments? Waarom is Bitcoin een interessante belegging? Ja, ja, da's is een goede naam. Misschien is ook gewoon goed om een oom om de noemde dat de. De situatie waar we in zitten te schetsen. Ik denk dat de luisteraars van de podcast Wat Jullie Hebben het ook laatste! Bij de vooravond op tv gezegd. Weet je maar we zitten gewoon in een. In een wereld waar sparen buiten misschien zes maanden of een jaar noodfondsen op je bankrekening bespaar.

[00:29:31]

Ik houd het wel op, weet je als je geld wil verdienen of koopkracht wil behouden. Met met de inflatie die we hebben plus de rente die we niet hebben op onze spaarrekening. Verlies je daar koopkracht en geld? Ja, en dan ga je op zoek en naar waar jullie uit zijn gekomen bij. Bij een bredere vorm van beleggen is vooral aandelen ben ik uitgekomen bij hem bij. Bij Bitcoin. Maar ik denk dat het heel goed is om te schetsen dat de uitkomst misschien al een andere plek is, maar het het startpunt hetzelfde voelen.

[00:30:03]

Dezelfde problemen. We zien al allemaal ons huis, ons droomhuis. Elk jaar verder uit het zicht verdwijnen, terwijl we keihard sparen dat jaar. Dat is raar dat dat wel dan dat doet. Dat klopt niet helemaal. En ik denk wat wat voor mij? De meest revolutionaire is, naast de hele blockchain verhaal waar we net over hadden. Dat is misschien lastig te begrijpen, maar als je kijkt naar ons onze huidige geldstelsel en ons huidige betaalsysteem. Dat is allemaal lokaal geboren en ook een beetje analoog geboren.

[00:30:40]

Dat is in de tijd honderd jaar terug dat de eerste banken een beetje begonnen te komen en dat via het systeem het. Ja, ik ben geboren in een tijd dat je dat je nog briefjes en euh en een gulden zijn.

[00:30:54]

Noem het maar op dat er helemaal geen digitaal bankieren en manderfeld van de Fiat systemen het nu een paar keer die het is.

[00:31:00]

Is geld wat? Euh, waar? Waar je moet vertrouwen op de overheid behouden. De Europese Centrale Bank scheldt ons geld. Euro's, dollars, yens. Is eigenlijk al het geld. Tegenwoordig is het geld en macht. Maar dat is dus leuk. En het is allemaal een beetje lokaal geboren omdat het ook allemaal geboren is in een in de tijd voor globalisatie of de globalisering van de hele wereldeconomie. En wat je dus ziet is dat dat in een wereld die digitaal is geworden en in de wereld is, steeds meer samen is gaan werken.

[00:31:30]

Is dat geldsysteem? Ja. Eerst moest het halsoverkop digitaal worden en de naam moest allemaal nog eens aan elkaar gekoppeld worden. Dus je hebt allemaal verschillende aandelenbeurzen die dan allemaal aan elkaar gekoppeld zijn en je hebt allemaal verschillende banken. En dan heb je nog centrale banken en dat werkt dan allemaal weer samen via losgekoppeld werd van goud in de jaren zeventig. Dat ook nog is dat je de ja of nee niet van Bretton Woods, een update, de goudstandaard en op een gegeven moment waar ze de helmaal maar vanaf schrapt.

[00:31:57]

Eigenlijk zeg jij Fushimi zeggen geld in zijn legacy systeem en er is nu een nieuwe innovatie. Kijk, nu heb je dus een een systeem. Wat Bitcoin heb ik het dan natuurlijk over. Dat is per definitie digitaal en per definitie globaal. En dat is gewoon als je daar naar gaat kijken is dat gewoon revolutionair. In mijn ogen kan je dit voorbeeld dus geven over wat je bij jouw Potjomkin donatie van dat vindt. Een mooi voorbeeld. Daar werkte ik in.

[00:32:21]

Het is goed dat je de wagen in feite inderdaad een beetje naartoe, want in Nederland maar heel duidelijk zijn merk je het allemaal niet echt. In Nederland hebben denk ik misschien wel beste betaalsysteem ter wereld. We hebben tqky PayPal. Pinnen. We hebben creditcards en we hebben alles, weet jij. En het werkt ook gewoon binnen een seconde. Directe overschrijvingen. Voor de rest van de wereld geldt dat niet. En daar komt dat globale en digitale vandaan, want binnen zijn wij ontvangen donaties voor de podcasts.

[00:32:50]

Ik heb gekeken van ja, zullen we petje afdoen of zullen we vriend van de show doen? Toen dachten we zijn een bitcoin podcast. Kan ik die maken om euro's te ontvangen? Neemt niemand me serieus. Natuurlijk zijn we gaan kijken van jou. Wat kunnen we nou met Bitcoin? Nou, toen kwamen er op Bitcoin is toch net die transactiekosten toch net wat te hoog. Als iemand een donatie van een euro doet, dan moet ie 10 euro transactiekosten betalen.

[00:33:09]

Daar schiet niemand wat mee op. Ze hebben gebruik gemaakt van het leiding netwerk. Dat is een laag bovenop Bitcoin zonder daar de details in te gaan. We hebben luidst of we hebben luisteraars in China zitten. We hebben luisteraars in Chili zitten, we hebben luisteraars in Australië zitten en Zweden zitten allemaal expats. Die zitten dan eventjes. Vind leuk om te luisteren en die sturen nu gewoon een uurtje donatie dan wel natuurlijk in bitcoins direct op onze rekening. Zonder transactiekosten en zonder dat daar iemand mee te maken hebben.

[00:33:37]

Geen partij die daar vies uithaalt. We hebben geen last van Western Union en we hebben geen last van PayPal die niet werkt in China. Het werkt gewoon overal, dus de mogelijkheden zijn hier wel eindeloos. Als je dus kijkt van bitcoin discrimineert niet wat dat betreft. Het is. Iedereen kan meedoen. Het werkt hetzelfde in Ghana als in Venezuela als in Chili. Ja als in China en en en dit. Dit vind ik erg jammer. Dit vind ik wel echt een.

[00:34:02]

Misschien wel het allergrootste voordeel voor Bitcoin is dat je het wereldwijd inzetbaar is. Dat is bijzonder vind ik dat heel positief. En ik denk dat als je naar verpak even ila maske bij. Die is oprichter van PayPal PayPal geweest en die dit op dit probleem vond hij al toen die PayPal bericht. Dit was ook Peking zijn verhaal met PayPal. Ik wil een in een wereldwijd betaalsysteem hebben waar mensen over de hele wereld makkelijk via internet geld heen kunnen sturen. Het einde heeft PayPal verkocht samen met Peter Thiel trouwens een geweldig boek, een zeer grote man en de PayPal maffia moet je maar eens opzoeken.

[00:34:35]

Doordat die dat verkocht heeft, heeft hier eigenlijk al zijn andere bedrijven die het nu heeft kunnen vinden. Ik denk dat ook. De basis van PayPal is eigenlijk ook de basis van Bitcoin. En ik denk ook daarom is zo'n groot fan van Bitcoin Central City Graaf Tunnel zit een extreme, gedreven login. Alleen hij heeft een van de weinigen in de wereld. Ook dit vermogen. Een executie kracht. Dat maakt hem, denken we, heel erg uniek. Ja, we zijn er ook nadelen.

[00:35:02]

Nou ja, sorry. Ik wil namelijk een vraag stellen die moediger zijn om wat namelijk in Community die vraag heel vaak is gesteld. Hoe zit het nou met de energieconsumptie? Nou, dat is echt een hele goeie vraag. En dat zou slecht zijn voor het milieu. Ja, dat is wat er staat. Kijk, dat is goed dat het dus toch even over dat Meijnen hebben gehad. Het naleven van de regels tijdens het checken of een blok met transacties voldoet aan de regels.

[00:35:28]

Super simpel. Maar wat je dus wil, is het bepaalde Raines bepaalde. Ik ben nog steeds op zoek naar Nederlandse woorden. Jullie weten roepend maar een willekeurig willekeurige. Je wil dus niet inderdaad dat elke mijner achter elkaar. Die blokken kan kan maken, want dan is niet deze taal mee en dan kun je net zo goed banken gebruiken. En het is heel moeilijk om echt willekeurig heid in te bouwen in zo'n systeem en de manier waarop Bitcoin dat gedaan heeft.

[00:35:55]

En dat is de manier die tot nu toe het beste werkt. Andere systemen, andere crypto currency proberen andere dingen. Maar ja, dat zijn weer andere traders die je daar maakt. Je moet een rekensommetje oplossen door meer mensen tegelijk dat rekensommetje oplost. Hoe moeilijker het Bitcoin protocol het rekensommetje maakt dat pas zichzelf aan. En als die prijs omhoog gaat, willen meer mensen het rekensommetje oplossen, waardoor de rekensommetje moeilijker wordt, waardoor er meer mensen daar goed. Hij snapt het wel eens visuele cirkel en probleem is tussen aanhalingstekens dat er dan meer computergames aangaan en die verbruiken energie.

[00:36:29]

En daarom zeg je het probleem tussen aanhalingstekens. Nou ja, daar ga je dus denk ik een discussie in die niet niet vaak genoeg gevoerd wordt. Dat is een een discussie over waarde. Kijk, als jij inderdaad niet gelooft in bitcoin en het nutteloos vind. En zoiets heeft van ons geld zoals het nu eens is toch prima. Bitcoin is onzin. Ja dan is elke kilo zuur of elke watt uur wat er in bitcoin wordt gestopt. Verspilling weet je, als ik een enorme hekel heb aan kerstverlichting, dan is elke beetje energie wat er in kerstverlichting gaat verspilling wat mij betreft, dus het is heel erg subjectief.

[00:37:02]

Ik geloven in de dingen die ik net gezegd heb. En een wereldwijd geldsysteem, wat eerlijk is waar iedereen aan mee kan doen en waar iedereen op kan bouwen. Dat is voor mij best al wat energie waard zeg maar, want het huidige systeem werkt ook niet zo lekker. Zorgt in mijn idee voor met met inflatie die de is dat het heel erg gedreven consumptie en niet zozeer op sparen. Terwijl Bitcoin eigenlijk dwingt over na te denken. Geef ik nu iets uit als ik weet dat mijn bitcoin waarschijnlijk niet als een koopkrachtbehoud?

[00:37:30]

Dat is het idee. Oh ja, dan kan ik misschien ook wel meenemen naar morgen of naar die over 10 jaar. Hoef jij goed natuurlijk. Ik hoef het niet vandaag uit te geven omdat het morgen minder waard. En dat is toch juist wel een beetje de kracht van een kapitalistische samenleving. Dat het geld in toekomst moet minder waard zijn, want je moet een incentive hebben. Nou ja, even totdat dat valt tegen de banken van de economie. Stil ben ik niet direct mee eens.

[00:37:52]

Ik denk in een in een maatschappij waar de gespaard wordt, wordt er ook geïnvesteerd. Wordt er alleen beter nagedacht over die investeringen? Ik denk dat er nu zoveel goedkoop geld in omloop is dat er ook gewoon heel veel rotzooi gefinancierd wordt die anders gewoon zouden verdwijnen. Zeg maar gewoon van die zombi bedrijven die nog een beetje blijven leven terwijl hun business eigenlijk allang dood is. Maar het energieverbruik, daar wil ik nog wel even even op terug, tot in de auto nog aan te denken.

[00:38:18]

En je kan het denk ik ook wel vergelijken met Tesla. En ik vind het eigenlijk interessanter. Tardi discussie, veel minder speeltijd dus. Je gaat van een en een oud systeem auto's. Op benzine en diesel ga je naar een nieuw systeem uit, dus op elektriciteit naar een andere vorm van energie. En dat is goed, wordt er vaak gezegd. En daar ben ik het ook mee eens, denk ik. Alleen dan moet je alsnog kijken van okay als ik een Tesla rijden.

[00:38:42]

Die energie die electriciteit uit die laadpaal komt uit een windmolen of komt hier uit die kolencentrale die aan de zijkant van Amsterdam staat. Dat maakt nogal een verschil, want als het uit de kolencentrale komt, dan ben je eigenlijk niet heel veel energiezuiniger bezig dan een diesel of benzine rijden. Ik denk dat dat dat bij. Dat die vergelijking ook opgaat voor bitcoin, namelijk dat je dus moet kijken waar die energie, die electriciteit die het verbruikt, waar die opgewekt wordt en niet zozeer hoeveel elektriciteit gebruikt wordt.

[00:39:14]

Ik snap dat trouwens ik wel, maar wat ik. Ik begreep volgens mij nu dat de de energieconsumptie al meer zon dan heel Nederland bij mekaar in een jaar tijd en dat het essentieel toeneemt. Dus als we als we dat eenmaal doorrekenen, dan gaat men de bitcoin net zoveel energie verbruiken als heel Europa bij mekaar zit tussen van uit. Het succes van Bitcoin geeft ook aan dat het daardoor exponentieel meer stroom gaat gebruiken waardoor het eigenlijk zit. Ja, dat staat heel erg haaks op waar wij in de hele wereld naartoe willen.

[00:39:44]

Nee, dat weet ik dus niet. En ik weet welk onderzoek jij doet. Dat vind ik ook het vervelende. Er worden constant. Als het gaat om de energie discussie wordt of gerefereerd aan aan onderzoek onderzoeken van Alex de Vries of aan die van de Universiteit van Cambridge. Ben er wel ingedoken. Alex hebben ook een paar keer in de podcast gehad en er zitten ook wel aardig wat aannames in die onderzoeken, zeg maar die vaak een beetje een beetje uit het zicht verliezen.

[00:40:14]

En dan worden de oneliners ingegooid. De kaart verbruikt niet meer dan een land of worden er raken. En dat, dat vind ik. Dat vind ik een lastige kijk. Ik denk dat je heel goed moet begrijpen wat de dynamiek is voor zo'n mijner als Meinesz. Heel simpel je krijgt bitcoins en daarvoor. Heb je twee kosten, namelijk je kosten voor je apparatuur en je kosten voor je elektriciteit, riekt naar die kosten voor die apparatuur, dan kan je niet zo heel veel mee.

[00:40:37]

Misschien als je een hele grote order plaatst dat je wat korting krijgt, maar daar ga je het verschil niet op maken. Waar het verschil gaat maken is op je elektriciteitskosten. Waar is elektriciteit het goedkoopst? Op plekken waar er een overschot is aan energie en elektriciteit, dus wat je ziet is dat Meinesz vaak op plekken gaan zitten. We gaan op zoek waar de elektriciteit over is en dus bijvoorbeeld bij hydro energie, dus bij een stuwdam waar er op een gegeven moment gewoon een overschot is.

[00:41:05]

Bij windmolens, bij zonne zonder farms zeg je zelfs nog zou kunnen zien als we het even los trekken van hoe het nu is. Hoe het zou kunnen zijn dat Meinesz gewoon überhaupt naar plekken vertrekken waar de energie nu letterlijk in de grond verdwijnt. Je kan wel zonnepanelen midden in de woestijn zetten en dan kan je wel veel energie omzetten in elektriciteit. Transport is ook nog nodig, zeg maar, en dat is lastig. Daar gaat energie verloren. Dus je kan niet zomaar een energie kabel door de Sahara trekken.

[00:41:34]

Op een gegeven moment ben je dan wel klaar. Wat je wel zou kunnen doen is daar een bitcoin mining farm neerzetten met zonne én die met zonne energie aangestuurd wordt. Het enige wat je dan nodig hebt is een internetconnectie en je kan die energie die anders in het zand was verloren was gegaan. Kan je omzetten in elektriciteit? Kijk ik. Mijn punt is dus dat ik niet wil zeggen dat het geen probleem is of dat we er niks mee moeten doen.

[00:41:56]

Maar ik vind het zo zo zo zo klein denkend om het daardoor direct af te schieten om het daarmee. Nee, dat snap ik. Maar dit elke belegging of elk iets heeft een volledig. Is natuurlijk geen nadeel. Het succes van Bitcoin zorgt voor meer energieverbruik en op dit moment is de hele wereld heel hard bezig om energie verbruikt terug te brengen plus het energie duurzamer te maken. Dus daar gaat gewoon een hele lange periode komen dat gewoon heel veel van die mening gaat gebeuren op olie of steenkool.

[00:42:27]

Dat is dus een beetje de vraag. En dat gebeurt wel. Daar is niks mis mee. Dat is maar. Dat moet je wel weten denk ik. Als je het daarna maar of je dat. Of je het ook vindt of niet compleet waren. Want wat ik zegt, ze gaan op zoek naar de goedkoopste energie en de goedkoopste energie vind je over het algemeen niet bij een kolencentrale, want die kan je gewoon als er geen vraag is. Zet je, zet je kolencentrale uit en hou je je kolen op het moment dat de vraag is.

[00:42:49]

Kijk, het punt met met duurzame energie is dat je de wind niet stop kan zetten. Je kan de zon ook niet stopzetten of een rivier. Die energie is er. En ja, je kan je sluizen wel open zetten. En dan? Ja dan stroomt de rivier. Op dit moment is natuurlijk niet duurzame energie altijd nog goedkoper dan duurzame energie. Ja, dat ligt er dus aan voor jou en mij wel, maar niet bij zee voor een Bitcoin Meijnen die je gewoon in een container kan zetten en letterlijk naar plekken kan verschepen waar er een overschot is.

[00:43:15]

Bitcoin kan een soort oplossing zijn voor ons probleem wat we hebben met het opslaan van nieuwe nual.

[00:43:20]

Precies ja, dat is precies het punt. Kijk, op dit moment zijn we op zoek naar batterijen. Zou je kunnen zeggen dat het nu mogelijk is voor mensen in Afrika? Om maar eens wat te noemen om daar iets wat ze lokaal in overschot hebben? Misschien wind of zonne energie of whatever voor voor energie dat ze die om kunnen zetten in een middel. Een globaal economisch middel dus een een. Een munt die ze globaal uit kunnen geven vind ik. Vind ik een fing waar ze wat voor te zeggen?

[00:43:48]

Natuurlijk zeker dat dat. Dat is een voor mij een beetje peleus. Maar goed, ik ben nooit zo echt van die jij bakken, maar ik ga me toch tussendoor gooien is. Ja, als je een goudmijn ziet en wat voor ravage dat achterlaat in de directe omgeving. Niet alleen qua klimaat, maar ook gewoon dat letterlijk gewoon de natuur echt aan gort geholpen wordt. Of een diamantmijn van mij part. Uhm ja, dat dat zeg maar. Het is een beetje dat dat je zegt van ja maar die Tesla van jou, die rijdt op dit moment nog voor 20 procent op op energie uit de kolencentrale.

[00:44:21]

Dus ik tuff lekker door in mijn Hummer. Ja, het is een beetje dat ik denk van ja maar. We moeten wel vooruit kijken, maar ik sta, ik snap punten, ik. Ik ben er bij, vind goud, moet lekker in de grond blijven. Diamanten ook. Daar doe ik ook niks mee. Maar ik snap wel dat. Ik snap wel dat het idee. Uiteindelijk komt het Base op neer. Vind je het waard dat we allemaal overgaan in elektrische auto's?

[00:44:41]

Heel veel mensen hebben een toevoeging, want er doen we de benzine auto weg of de olie niet meer. Kunnen we in de toekomst thuis en zone? Ook hier gaat het om die opwekking. Ja, maar ik bedoel maar zeg, als jij de bitcoin niet als toevoeging ziet, dan is elke energieconsumptie waar jij het mee begon. Isra Neeling is uiteindelijk de basis van deze discussie over verbruikt het nou veel weinig? Ik vraag alleen om een open blik. Ik heb zelf denk ik best een open blik naar de negatieve dingen van Bitcoin, maar ik denk dat dat staat open voor dat soort beetje je out of the box ideeën.

[00:45:13]

Dat Bitcoin misschien een economische batterij kan zijn waar je energie om kan zetten in iets van geld. Om een voorbeeld te geven. Maar ik vind het wel mooi om nu even over te gaan, want we zitten al aan goed de maar dan te zeggen naar hoe pas jij Bitcoin toe in in je vermogensbeheer eigenlijk? Eerst gaf aan dat je vijfennegentig procent in Bitcoin zit. Gaat dat als je meer vermogen krijgt veranderen? Ga je daarin ook andere asset classes toevoegen, zoals als het ooit modulaties aandelen vastgoed nou eens ooit mogelijk zou zijn, zou ik er wel een gedeelte van mijn huis van willen financieren.

[00:45:43]

Zeker aan de andere kant zou je kunnen zeggen ja, als je gratis geld kan lenen dan. Uhm ja, waarom zou je dan je eigen vermogen erin stoppen? In hoeverre is daar goed? Dat moet iedereen voor zichzelf weten. Ik denk dat sowieso goed is om te zeggen ik sta, ik ga je niet een betoog houden om iedereen te overtuigen om nu in te loggen op de DeGiro rekening. Alles te dumpen tegen marktprijzen, bitcoin te kopen. Ik denk dat je is voor jezelf en dat had ik mooi.

[00:46:08]

En op het vorige punt is van ook. Je hebt waarschijnlijk gehoord van bitcoin, misschien ergens in 2017 of misschien zelfs in de meeste wedstrijden 17. Heb toen besloten om om het niet te doen. Kijk er gewoon nog eens een keer opnieuw naar en dan probeer ook een beetje die oogkleppen af te zetten. Vooral de dingen die die na die door banken genoemd worden of door de overheid als het gaat om witwassen en dat energie proberen. Probeer eens iets verder te kijken zou ik zeggen.

[00:46:38]

Het risico naar beneden snap ik. Het is dus volatiel. Het verliest misschien z'n waarde. Misschien wordt het wel gereguleerd met energieverbruik. Misschien klopt het verhaal dat ik net zo toch helemaal voor geen meter bij het Kuweit, maar kijk ook eens naar het risico naar de bovenkant. Stel nou dat dat het mooie verhaal wat ik zeg dat het inderdaad een wereldwijde reservemunt wordt of dat het wel het internet of het geld van het internet wordt of dat het wel het digitale goud wordt.

[00:47:03]

Ja ja, goed, ben je bereid om zomaar b. Ben je bereid om niet jezelf bloot te stellen aan dat risico? Is niet zozeer de risico naar beneden, maar 3 ze kunnen boven. Dus dan heb ik het ook. Jullie hebben toekomstige spijt, jouw toekomstige spijt ergens. Maar ook wel. Ik denk dat dit een in jullie beleggingsstrategie, een stukje groei. En waarvoor kan je tegen jezelf uitleggen dat dat bitcoin dat je daar dat je daar bijvoorbeeld wel in, in, in en in bijvoorbeeld een Tesla gaat zitten, dat je daar zin in in biotechbedrijven gaat zitten?

[00:47:34]

Dat je daar in S&P's bedrijven gaat zitten. En dat vind ik supertof. En ik denk dat je daar ook aan expo's moet zijn waarvoor Bitcoin nog niet waar we. Zitten we daar dan opeens van? Ja en gevaarlijk doen moet je ver weg blijven.

[00:47:48]

Ja, ik heb zelf ook een als ik zeg van 100 euro kan ik missen, net zoals ik. Wat ik nu al aan beleggen ben kan ik missen. Lig ik niet wakker van alles kwijt ben. Dat kan ik dan ook dan inderdaad daarin doen.

[00:48:00]

Het wordt ook wel een asymmetrische en Sumatra bed, dus een in Zweden is een gok. En dan vind ik een gok. Niet zo heel mooi woord. Maar ja, het is wat het is met een vertaling. En dat is ook, want het is dus asymmetrisch zeg maar de downsizen inmiddels helemaal naar nul gaat. Verlies 50.000 euro is een hele bitcoin koopt. Wat verlies je als je je nu niet blootstelt aan? Ja nou ja, goed. En dat zijn het, die kosten.

[00:48:24]

Ja, nou inderdaad. En die zijn in dit soort gevallen bij dit soort technologie dat het hele idee achter die groei aandelen zijn ze asymmetrisch en namaak. Ik ben het, daar ben ik het mee eens. Ik denk ook dat je daar als belegger dus moet gaan kijken naar. Als jij alleen maar in dividendaandelen zit of jij ziet alleen maar en vooral IETF. Dan is Bitcoin misschien een beetje een rare bij. Want jij hebt jezelf al niet blootgesteld aan dit type aandelen zoals Tesla en Virgin Galactic.

[00:48:52]

Maar als je dat wel al in je portefeuille hebt en je vindt het al fijn om 10 procent aan in een haringhaai risk categorie te stoppen, dan kan je je ook eens bitcoin overwegen om naast je Tesla over je 15 Collecting of je bij A-Tec. Ook is een paar procent Bitcoin te dionysia. Ik denk dat je wel dit. Dit is misschien ook wel een mooie en mooi einde. Is dat bitcoin zit wel echt in de. In de de grote stocks ook echt in de high risk.

[00:49:18]

Maar ook hier Ruard. Dus je moet wel rekening houden als je hier in belegt, dat dat ook past binnen jouw beleggings profiel en of je bereid bent om ook die beweeglijkheid te accepteren. Maar ik denk voor mijzelf. Ik ben heel erg Fenner eigenlijk van de de bazen, de innovatie, de technologie, de technologische revolutie van bitcoin. Ik vind dat wel. Als je gaat kijken naar alle technische technologische innovaties, zit dit wel echt in de top 10 van de afgelopen 10 jaar.

[00:49:44]

Maar wat als het nou een bedrijf was geweest die het gedaan heeft? Ja, dat kan eigenlijk niet, want dan is het niet meer decentraal en noem maar op. Maar was het dan opeens, zeg maar waarom het voor mij heel erg is om de de het speelveld waar het in opereert is is. Serval is compleet. Is Varin in de mist? Je hebt geen idee waar je naartoe gaat en ik merk dat ik iemand keverberg over nagedacht naar deze aflevering toe.

[00:50:07]

Hoe kan het nou zijn dat ik kom uit de technologie? Ik ken Bitcoin al al heel vroeg stadium. Ik heb met allemaal collega's gehad die elke dag over bitcoin praten waren jaren achter elkaar. Ik heb zelfs Bitcoin gehad in 2000. 7 mei 2017 flirts gekocht ook Terium en Leith Coin. Ik ga niet eens uitrekenen wat het waard was als ik dat gouden euh. Ik ik, ik. Ik weet maar al zelf daarom blootstaat om het om te leren.

[00:50:31]

Wat is het? Maar ik merk dat ik. Waarom doe ik dat? Beleg ik daar nu niet in? En ik merk dat ik eigenlijk een lang. Echt een belegger ben die enigszins wil begrijpen wat ik doe. Want daardoor kan ik, kan ik een duidelijke analyse maken. Die analyse als het uitkomt of fout gaan, kan ik dat herpakken. Er kan ik kijken. Waar zat ik fout? Waardoor ik leer en ik merk bij Bitcoin. Het is voor mij zo n grote cloud.

[00:50:53]

Het voelt eigenlijk echt als een soort van gok. Al kan ik me wel indenken dat ik in de toekomst wel een 1 tot 3 procent in bitcoins ga doen, maar dat zal dan voor mij een alternatief zijn van. Dat doe ik eigenlijk, doe ik al bijna niet meer.

[00:51:07]

De high risk aandelen en voor mij is het allemaal afhankelijk van de volgende vraag. Is er een bitcoin Iciar? Nou ja, een goeie, goeie vraag. Er zijn. Er is naar mijn weten zijn er twee die bekend zijn. Er zijn er misschien wel meerdere, maar dat is de fennek. De Nederlandse van factors bitcoin. Die heeft toevallig gister. Ze Todor is de kosten van de IETF verlaagd van 2 naar 1 procent. Nou, dat is dus een flinke verlaging.

[00:51:38]

En dan hebben we Wisdom Threes Bitcoin IETF. Dus je kan ook in je broker dus gewoon in dit geval gierden. Of het ding kan je dus ook binnenkomst kopen via een ETF. En dat kan voor heel veel mensen misschien interessant zijn, waardoor ze al mogen op één plek houden en iets los en account aanmaken bij bijvoorbeeld een exchange zoals een Bitcoin Exchange of een Crypto Exchange.

[00:51:56]

En dat je dan nog Beens een wachtwoord moet hebben en dat je je wachtwoord kwijt raakt en nooit meer bij je geld kunt.

[00:52:01]

Ja, graag goed. Dat is weer een andere andere Rabbit Hole wat we misschien even dicht moeten laten, maar het is wel wel. Je kan over bitcoin kopen, bij Nexans na. In Nederland hebben we een paar hartstikke mooie bedrijven waar dat kan, maar gewoon met iDeal kan betalen. Goede klantenservice. Dat gaat allemaal prima. En dan kan je vaak kiezen van oké, ik laat mijn bitcoins staan op zo'n exchanges of ik haal ze af en ik neem ze in eigen beheer.

[00:52:22]

En dat is nog iets wat we eigenlijk helemaal niet echt over gehad hebben. Maar de mogelijkheid om het in eigen beheer te nemen vind ik superbelangrijk. Niet eens per se of mensen dat doen. De mogelijkheid dat is net als dat ik het heel belangrijk vind dat cash bestaat, terwijl ik het eigenlijk zelf bijna niet gebruikt. Maar goed, dat is voor mij gewoon dat de opt out zeg maar, ik kan er uit. Mocht het nodig zijn. Ik hou het allemaal in eigen beheer.

[00:52:44]

Dat zijn ook weer allemaal mogelijkheden hoe je dat moet doen. Maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen lastig is, zeker als we alleen maar zeggen van het. Ik zie het als belegging en dat hele idee. Idealistische gelul van je laat maar lekker, maar ik wil wel inderdaad gewoon exposed zijn aan het aan het risico naar boven. Dat is een RTF. Hartstikke interessant. Het enige wat ik zou willen zeggen, want dat weet ik niet zeker.

[00:53:02]

Check ook of van 11 daadwerkelijk voor elke, terwijl dat één ETF één bitcoin waard is. Even voor het gemak ja, dat ze ook daadwerkelijk zelf wel die bitcoin aanvaarden. Zo'n belangrijks met als het ook dat de IETF waar je in belegt, dat je ook fysiek goud koopt en opslaat of dat ze de goudprijs volgen. Dat is natuurlijk wel een essentieel verschil. En weten we dat. Volgens mij durf ik, maar ik zou het nog even goed checken.

[00:53:25]

Al durf ik niet met zekerheid zeggen dat moet ik echt controleren. En dan is dat denk ik een hartstikke mooie manier inderdaad. Wat je zegt Pim, dat alles gewoon op één plek blijft naast je aandelen, dat je n porto hebben waar je in kan, dat je niet druk hoeft te maken over hardware ballen. Het zijn moeilijke dagen. Je ook makkelijker herlanceren natuurlijk. Want als je bijvoorbeeld zegt ik wil 2% in Bitcoin en Bitcoin stijgt te hard naar Rome wat af.

[00:53:46]

En dan? Zo kan je dus ook makkelijker je je giro je. Ik denk dat het voor heel veel mensen zeker ook publiek wordt. Hier luistert die al zo'n rekeningen hebben door die hele KBC mikmak heen zijn gelopen, dat dat prima is en wie weet zeggen die op een gegeven moment wel van na. Weet je. Ik wil het wel in eigen beheer hebben. Of ik wil wel een programma programmeren wat gebruik maakt van Bitcoin. Dat is het vette.

[00:54:05]

Dat kan allemaal programmeerbaar geld. Dat is fantastisch, want normaal is dat voorbehouden aan de ING en de Rabo en de agens van deze wereld. En nu kan het zelf.

[00:54:14]

Nou ik, ik ben wel enthousiast. Ik vind ja. Ik vind het wel sympathiek. Ik ga het misschien wel doen. Wie weet binnenkort en niet verkopen.

[00:54:23]

Dan ga ik wel vaker naar jouw podcast luisteren.

[00:54:26]

Iedereen is iedereen is wel ja. Ik kan echt uren met jou doorpraten Bart. Geweldig! Ik heb echt ook nog 100 vragen voor jou. Ik ben ook altijd belangrijk als het gaat. Ik hou er van praten en als het gaat over innovatie nieuwe dingen vind ik leuk.

[00:54:40]

Ik vond het ook leuk. Nog leuker dan ik had gedacht. Zullen we dan gaan? Zelfs vrienden van de show gaan? Jij laten dat doen. We hebben weer een hoop nieuwe vrienden erbij gekregen en daarvan willen we iedereen bedanken. Leuk dat jullie meedoen en erbij zijn. Zo eentje voorlezen omwille van de tijd van. Werd al meerdere jaren bezig met beleggen, soms uitbesteed en soms zelfstandig en iets op oplossen aandelen. Hier de boeken van Warren Buffett en het internet kwam ik de podcast tegen van Pim en Milou.

[00:55:05]

Wat een geweldig team, wat een leuke podcast. De energie straalt gewoon van een podcast af. Echt een genot om te luisteren. Vragen die ik ook zou kunnen stellen worden meteen gevraagd door middel. Nog nooit eerder meegemaakt. Echt super. Nou nou ja, wat leuk. Ja, dank je wel. Werd iedereen zich ook bijna voorgesteld in Community. Ja, heel leuk om ja ja ja, er is een hechte groep te worden.

[00:55:27]

En en updaten doen we volgende week misschien even kort het nieuws van Intel dat we natuurlijk inderdaad Ajax. Die gaat er binnenkort anders uitzien. ABN Amro en Galápagos gaan eruit. Zichniet Fay en de Basi Semiconductors gaat er in. En dat zijn de twee grote wijzigingen in Ajax. Ik denk dat iedereen dat wel meegekregen heeft, maar wij krijgen even een her weging. Ajax wordt nog meer technologie. Veertig procent wordt nu technologieen is een. Ajax wordt nu langzaam Nesbic aan het eigen noemt.

[00:55:59]

OK portfolio Pym en geen transacties gedaan hier niet. Ik merk. Ik moet nog één ding even delen. Ik merk dat. Ik heb wel moeite. Ik heb steeds meer moeite dat het dat mijn portfolio publiek is, want ik steeds meer druk. Om een transactie doen die ik goed kan uitleggen omdat ik wel merk dat heel veel mensen heel erg met mij meekijken. Ik voel me steeds meer verantwoordelijk en ik moet wel goed in de gaten houden dat niet langzaam het een nadeel wordt dat ik me voor mezelf dat ik mijn portfolio publiek maak is.

[00:56:29]

Ik ben hier wel heel erg mee bezig en over nadenken.

[00:56:32]

Ik neem het al over van mijn portfolio. Waarde is vijfduizend 113 euro en dat gaat best wel goed. Al zeg ik het zelf als ik een goed register zelfs bijna op 600 euro in de plus. Mijn portefeuille is ook gestegen 199 1.500 even 10.000 euro naar beneden gegaan in twee weken tijd. Ik ben nu weer terug is in dit vinden dan. Dit vind dan weer mooi van portfolio openbaar maken en je klanten zien. Exact 10+ ik met 10.000 euro en ik heb niets gedaan en ik ga nu weer naar na 10.000 weer 10.000 m hoger dan de markt.

[00:57:04]

Je gaat gewoon op en neer en ik hoop ook erg aan mensen te leren en laten zien dat je niet in paniek moet raken, ze naar beneden gaat. Dit is ook wel een beetje de reden we ruiken te openbaren. Ga naar reviews. Ja, we hebben een audio berichtje van Vincent geklop van Vincent influisteren.

[00:57:20]

Dag Pim en Milou. Bedankt voor jullie ongelooflijk leuke en leerzame podcast. Jong Beleggen werd aangeraden door een hele goede vriend van Bart, die ook heel toevallig aanstaande zaterdag Chalkis. Deze Bart weten nog niet, maar als cadeautje geef ik hem met een aantal vrienden een vriendschap op jullie show dat hij met een portfolio dividend trekker nog beter kan beleggen. Maar ik heb natuurlijk ook nog een echte vraag over de actualiteit en dit keer Pym. Hoe volg jij de Nederlandse verkiezingen?

[00:57:46]

In de Verenigde Staten? Is de beurs druk gezet op Bardens? Overwinning op strategie er nu op aan? Of verander je deze pas nadat een nieuwe coalitie is gevormd? Of hou je eigenlijk op een andere manier rekening met politieke verschuiving? Groetjes van Vincent. En bedankt voor de show.

[00:58:01]

Wat een leuk bericht. Ja naja. Allereerst Bart, gefeliciteerd en superleuk dat je vriend van Joke de ogen heeft. Dit gebeurt. Krijg deze vraag. Ga ik niet over deze Bart Hijra? Over andere bankrovers vraag krijg ik heel vaak of een vriend van Shaukat ook al denkt dat het nou nou richting de 5 of 10 keer is voorgekomen. En heel leuk natuurlijk dat ze samen luisteren. En over de vraag. Ik denk dat de Nederlandse politiek echt nul invloed op wereldschaal.

[00:58:28]

Ik hou er ook helemaal geen rekening mee. Ik denk als je nu terugkijkt naar de Amerikaanse politiek. Hoeveel invloed heeft het nu echt gehad op je aandelen? Dat er een wissel van de wacht is geweest? Ik denk als je uitzoekt dat het eigenlijk gewoon nul effect heeft politiek beleid. Ik denk dat dat veel meer de tendens en de sentimenten in de hele wereld veel meer invloed heeft dan de politiek. De politiek volgt uiteindelijk gewoon het sentiment in de wereld waar hij als de hele wereld willen.

[00:58:53]

Meer duurzaam. Dat zit gewoon in elke burger bij en nu. En politiek gaat daar gewoon naartoe. Die beweegt ook met dat mee. En ik denk dat je die de een van de valkuilen over de recensie Bayes dat je actueel nieuws veel zwaarder weegt is denk ik ook heel erg met de politiek. Je ontkomt er niet aan om iets van politiek nieuws mee te krijgen in de hele stad. Hangt vol kranten staan vol. Je gaat heel erg het idee krijgen dat het heel belangrijk en heel veel invloed heeft, maar volgens mij heeft het gewoon nul invloed.

[00:59:20]

Nou helder. Volgende week, wat gaan we dan ook kunnen over de voor en nadelen van eigen aandelen inkopen? De Vries jr. Baybasin is als bedrijf Cher bijwerkt, McCain ook nou goed? Bart Mol, dank voor je komst in geen probleem. Jullie dank voor de uitnodiging. Noem nog één keer jouw podcast zoals radio.

[00:59:39]

Ik zou ook even in Show News. Even een linkje naar jullie shows. Ja ja Bart, dank je wel. Ik heb genoten van een gesprek. Ik leuk om om meer te leren over bitcoin zo. En leuk ook om meer te leren kennen. Dank je wel.

[00:59:51]

Dat hebben we meer dan al wijzer geworden. Dus ja, inderdaad. Investeer in je kennis, wordt wijzer en belegd met beleid.