Transcribe your podcast
[00:00:01]

Hoi, ik ben Danny of lang en ik weet jouw wachtwoord althans. Die kans is groot, want veel mensen hebben hun digitale veiligheid niet op orde. Daar heb ik dus een boek over geschreven met daarin mijn meest spraakmakende onderzoeken over de duistere kanten van het internet. Als slimme apparaten die opeens maar dik tegen je zeggen hoe puisterige pubers die het bankiert in Nederland platleggen. Je kunt het nu bestellen bij de boekhandel of bij das mag. Dan krijg ik er een euro extra voor.

[00:00:25]

Dat is wel zo leuk.

[00:00:26]

Deze podcast is 100 procent expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies. Dit is jong.

[00:00:36]

We leggen de podcast Ik Ben Millieu en ik ben. In deze aflevering hebben we het over. Je hebt er misschien wel eens van gehoord. De beweging Baier Financial Independent Retailer Urly.

[00:00:47]

Financiële onafhankelijkheid? Ja, precies en vroeg met pensioen. Ja, maar dat doen we niet alleen. Nee, want we hebben onze eerste gasten. De eerste gast in de studio zitten we nu in de studio van Dag en Nacht Media bij ons. Gast is Ernst-Jan fout.

[00:00:59]

Het is de directeur en oprichter van De Correspondent, maar misschien voor velen ook bekend als podcast over media Jame met Alexander.

[00:01:07]

Maar wij gaan het met hem hebben, dus over vier en over de rol van beleggen in die vingerbeweging en kostenbesparingen.

[00:01:13]

We gaan het ook hebben over Tesla en diens zoon Piet. Ja, inderdaad, we hebben nog een correctie van de luisteraar van de IETF van Francina van vorige week. Ja, zo interessant de. Interessant voor mij ook, want ik ben wel potentieel geïnteresseerd in de Italianen en moet je goed opletten. En we hebben een fietsbrug die over einde van de show dus helemaal vol.

[00:01:31]

Laten we beginnen weer helemaal vol. Inderdaad, we gaan beginnen.

[00:01:50]

Er zou fout welkom. Hallo. Zo mooi dat ik er mag zijn. Wat is hier nou gezellig? Dat je er ook wil zijn? Sven, hoe is het eigenlijk ontstaan tussen jullie twee?

[00:02:00]

Nou, ik. Ik was gewoon een fanboy. Ik en ik heb jou volgens mij een berichtje gestuurd. Pym van een keer een kopje koffie drinken. Ja, dat klopt. Drie dagen, niks anders gedacht. En toen kreeg ik eindelijk antwoord van je. En nog toen het nog kon. Een kopje koffie gedronken.

[00:02:10]

Je moet begrijpen dat Pim het heel druk heeft. Honderd mails per dag, ongeveer allemaal moeten reageren.

[00:02:16]

Tegenwoordig hebben we hier zoveel kanalen bereikt. Nee, maar heb je hem echt zo lang laten wachten? Nou, ik kan me niet herinneren hé. Zo voelt het misschien misschien wel drie uur.

[00:02:24]

T Was gewoon zo spannend voor mij. Ja, ik snap dat ik snap dat. Had je ooit verwacht dat je in een podcast over beleggen zou belanden?

[00:02:30]

Nee eigenlijk. Euh, eigenlijk niet. Zeker niet dus met twee jaar geleden had het gezegd dan nog helemaal niet. En sinds een jaar? Iets langer anderhalf jaar beleg ik, dus dan is misschien wat logisch, maar nog steeds naar je zeggen altijd hol opcenten expert vrij. Dat ben ik ook en ik ben een hele passieve belegger. Maar nee, dat antwoord is kort. Bekrachtigden had ik niet verwacht. Maar jij bent in jouw leven wel al een tijdlang druk met geld.

[00:02:55]

En hoe ga je daar mee om? Welke rol speelt geld in je leven? Ja, hoelang ben je daarom mee bezig? En waarom dan nu pas ook met beleggen? Een beetje over nadenken?

[00:03:03]

Ja, ik denk zo ongeveer um dat ik bijna 30 werd. Ik werd vader toen ik 29 werd en daarvoor was eigenlijk al aan het einde van de maand mijn geld op. En eigenlijk sinds mijn studententijd in de studentenstad. Nog logisch. Ik stond achter de bar van het buurtcafé en ik. Ik leen af en toe met je bij. Dan is het logisch dat je niet uitkomt. Maar toen ik 29 was, had ik gewoon een goede baan bij De Correspondent.

[00:03:30]

Ik gaf af en toe lezingen, dus ik verdiende bijna twee keer modaal en ik kan me nog steeds niet uit. Aan het einde van de maand en ik dacht dat ik was dat zo'n type dat tijd spaarde. Het maakt niet uit. Als morgen afgelopen. Dan heb je er niks aan. Maar toen ik een zoon kreeg toen dat zeg ik nu achteraf hoor dat dat een beetje mijn ding was. Meteen mezelf analyse begon. Je verantwoordelijkheid is groter dan mezelf te worden.

[00:03:50]

Toen heb ik het financieel roer omgegooid. Kantelpunt? Ja, en het duurde een paar jaar. En anderhalf jaar geleden was ik als ik een goed genoeg uitgangspunt om te gaan beginnen met beleggen.

[00:04:02]

Is dat zomaar in één keer een moment geweest? Want ik ga het helemaal omgooien.

[00:04:06]

Ik las al best wel vaak over inkomen vergroten, dus ik al. Voor die tijd las ik stukken van boeken van bijvoorbeeld die het hele bekende Rigg der porde het later. Later bleek dat die man een Trump adept te zijn.

[00:04:20]

Niet geschreven gadverdamme, maar dat soort boeken had je wel echt. Tenminste erg. De miljonair Minsart. Maar die gingen allemaal over het vergroten van je inkomen en het bloed. Daar was dat dat best wel goed. Ik had ook een aardig inkomen, maar daar schiet je natuurlijk niks mee op als. Als het er ook volgens hem net zo hard uitvliegt. Toen ik daarover gaan lezen en eigenlijk van die eerst van die hele degelijke personal finance boeken onderhandelde verzekeringen, dat soort verhalen hoor je dat niet ontzettend zij Ik las het.

[00:04:48]

Ik las ze met heel veel interesse, want ik was echt gemotiveerd om wat aan te doen. Maar ik merkte dat het niks bij me deed, dat ik volgens niet echt traag handelen. Ik denk omdat dat er niet een groter verhaal achter zat. Het is pas echt gaan lopen toen ik de de Fire beweging ontdekte en is onderwerp van deze podcast. Wat is dat dan het grotere verhaal dat erachter zit? Ja, waarom het nu wel? Waarom wordt een soort van klikt dat alles Bamako eigenlijk?

[00:05:10]

Als je over vier nadenkt? Het gaat erover dat je Fayrouz betekent financieel in De Pennant Retail Rally. Dus financiële onafhankelijkheid vroeg met pensioen en bereik je door zo min mogelijk uit te geven. Dus je zou je uitgaven te doen, niet zozeer aan je inkomen en wat je overhoudt, vervolgens te investeren in vastgoed of of beleggen. En als je dan 25 keer een jaar uitgaven hebt bij elkaar hebt gespaard, zou je volgens de Amerikaans fiscaal systeem met pensioen kunnen, want dan kan je elk jaar 4 procent opnemen.

[00:05:38]

Daarvan leven. Ja ok. En wat maar voor wie het grote verhaal erachter was als niet zozeer die die me ken. Niks van hoe wanneer kan je met pensioen? En zo hoef ik hem niet meer pensioen maar meer. De herwaardering van je van je uitgaven, maar je geld naartoe gaat en waar je wat je nou echt geluk brengt en wat niet. En hoe je rijksuitgaven uitgaven kan. Ja, maar is dan de soort van de titel financieel Frankrijk niet heel erg misleidend?

[00:06:01]

Want het gaat dan toch eigenlijk meer over geld besparen, bewust met geld omgaan, geld controle? Ja dan echt financiële onafhankelijkheid. Eigenlijk wel.

[00:06:10]

Ook omdat als je het over financiële onafhankelijkheid hebt dan volgens mij mensen meteen een soort quote 500 in gedachten. En om een klapper maken met ondernemen en dan hoef je daar mee te werken. Ik heb het vaak over op een blog, over intentioneel leven of over steeds vaker over financiële vrijheid. Wat voor onafhankelijkheid? Want die onafhankelijkheid, dat hoeft voor mij niet niet. Het is niet iets waar ik naar toewerken. Wat me motiveert motiveert me veel meer dat ik de controle over het geld heb in plaats van dat mijn controleert.

[00:06:36]

Als ik me altijd afvraag bij die term Financial Independent Julita Urly, gaat het om dat allebei? Of is het een van de twee? Is het een keuze? Is het financiële onafhankelijkheid of vroeg met pensioen? Voor jou is het alleen. Financiële onafhankelijkheid of financiële vrijheid?

[00:06:49]

Op dit moment wel. En als je dat zegt tegen hardcore vier mensen. Je hebt dus echt mensen die weten. Op 23 februari 2000 33 kan ik met pensioen.

[00:07:01]

Hardcore Fieremans is een sekte. Mja, het kan wel.

[00:07:05]

Kan sektarische trekjes zijn. Dat dit de leider? De leider van de sekte. Mister Many Moustache meneer geldt snor. Vrij vertaald dat zijn de Canadezen in Amerika wel. Die noemt zichzelf die zegt dat de grap en dit is in een sekte. Ja en. En er zijn ook documentaires gemaakt en dan zie je dan komen er van die vier mensen aan het woord en dan staat daaronder gaat met pensioen op die en die datum.

[00:07:26]

Oh ja, precies soort handtekening. Ja, ik zou dat niet weten wat mijn pensioendatum is.

[00:07:31]

Er wordt ook vaak de de zeebeving weten ze. Hoeveel procent spaar je elke maand? Dat wordt ook vaak daarbij gecompenseerd door. Dat heb je. Heb je dan ook gewoon gelijk? Verandert dat je? Ja, jij ongeveer. Ik weet voor dit jaar is het nu 25 procent. Tot nu toe is dat is dat voor in de community veel weinig is? Nee, dat is met je beginners niet sorry zeggen, maar het is toch raar.

[00:07:52]

Ja, dat is een deel van het inkomen dat je spaart toch voor je netto inkomen? Ja ja ja, 55 procent.

[00:08:01]

Ja en ik reken dat volgens mij. Het is een heel verschillende definities van wat je nu zegt is in grote lijnen. Ik reken alles erin mee wat er bijdraagt aan mijn vermogen. Dus dan kom je ongeveer op 50 procent uit. OK, en het idee is dan dat je die 25 procent die je dan bespaart elke maand dat je dat dan gaat beleggen. 4. Verder ga je ervoor zorgen dat het geld voor je gaat werken. Ja goed. Maar ja, ja.

[00:08:22]

En je hebt ook mensen die dus de sekteleider, die waarop ze op het hoogtepunt spaarden, die 70 procent van zijn netto inkomen 70 procent voorstellen.

[00:08:31]

En hoeveel? Maar dan moet je toch ook heel veel verdienen? Want hoe kun je het anders zoveel sparen?

[00:08:36]

Hij verdiende best wel goed volgens mij. Samen met zijn vrouw verdiende hij destijds zijn al heel lang met pensioen. Hij is nu ergens in de veertig toen hij ging met pensioen. Drieëndertig 31 was, verdiende zijn volgens mij samen iets voor 150.000 dollar per jaar. Dat is niet zoveel als dat je je 150.000 euro zou verdienen, want je hebt veel meer kost als Amerikaanse consument van mijn verzekering en zo, maar nog steeds gewoon echt een goed salaris. Volgens mij drie keer modaal ofzo in Amerika.

[00:09:00]

Maar het is wel een misvatting omdat het alleen maar gaat over mensen met hele grote inkomens omdat 4 zo op de uitgavenkant zit. Dus het idee is hoe minder je uitgeeft, hoe minder je nodig hebt. Dus versnelde je financiële onafhankelijkheid B, B, B bereikt. En hoe minder je uitgeeft, hoe sneller je spaart en hoe sneller je ook tot dat doel komt. Dus dat is echt waar het verschil maakt. Is dat ook de reden waarom het bij zo'n grote groep mensen aanspreekt omdat het eigenlijk verhogen voor de werknemers?

[00:09:27]

Mensen die niet ondernemer willen zijn het juist heel erg resoneert omdat je het gaat om besparen. Dat kan iedereen. Een stukje geld verdienen is niet voor iedereen weggelegd. Of meer geld verdienen altijd.

[00:09:38]

Ja, dat hangt in een keer mee af met wie je omringt. Ik denk dat iedereen binnen armbeweging anders is, maar je hebt een stroming die heel erg op het geld besparen zit en je hebt als je naar Reddit gaat naar de The Dutch 4 groep daar, dan gaat het alleen maar over. We hebben bijna. Van hoe optimaliseert het aan een vermogens kant? Ja, en dat laatste motiveert mij minder. Ja ja, want ik ben juist inderdaad van die school ook bekend met 4.

[00:10:03]

Ik ben er ook wel bekend mee. Ik. Ik ben van nature vanuit een best wel. Mijn ouders waren altijd best wel goed in het gewoon goed omgaan met geld, hebben goede geld opvoeding gehad. Dat je nadenkt over over wat je koopt en dat je daarvoor spaart. Ik heb altijd wel een goede relatie met het geld gehad is. Dat gaat voor mij heel erg natuurlijk. Het bespaarde kant en het bewust omgaan met geld. Altijd al geweest, je hebt toch een Tesla gehad ben?

[00:10:27]

Dat klopt, maar ik heb ook moment gehad dat ik het heb laten gaan, maar dat was als ondernemer. Ik denk dat dat wel een essentieel verschil is tussen wat van je financiële huishouding, privé en zakelijk. Dat is echt een wezenlijk verschil. Tesla was ook op de zaak, maar ik vind dit is heel mooi en 4. Dit is helemaal in de geest van vader dat jij zegt. Maar je had toch een Tesla als een soort schandvlek? Weet je wel van de dat?

[00:10:52]

Waarom had je dat wel in heel veel kringen? Tesla natuurlijk juist heel mooi om te hebben. Kan maakt de grote vakbeweging inderdaad niet, want dan denkt iedereen dat is gewoon een paar honderd euro per maand lees kosten en dat brengt je verder af van je onafhankelijke. Ja nee, dat snap ik wel. Maar er is wel wat. Nou, zonder mijn vrouw af te maken is dat het de begin stuk. Het besparen is voor mij heel erg natuurlijk.

[00:11:12]

Dus daar heb ik automatisch minder focus op. En naar mijn idee zit altijd de grootste winst in huis. Kennis opdoen, want dat ontbreekt bij heel veel mensen. Dat is eigenlijk de basis van de podcast. Hoe ga je nou meer vermogen opbouwen en op een veilige manier die kennis ook compound. Ik heb het idee dat het misschien vanuit mijn perspectief wilt begeven met je de slagen die ik kan maken als het gaat om besparen. We geven me een soort van zijn gemaakt en dat je dan een kwestie van uitvoer is en ook de start van de diepgang in het optimaliseren.

[00:11:43]

Hoe kan je meer met je vermogen doen? Dat daar op lange termijn veel meer te halen valt? Ik vind wel echt interessant wat je zegt over dat je kennis over wat je aan de uitgavenkant kan doen op een gegeven moment niet meer, niet meer zo compound en dat je daar een soort kritiek punt bereikt dat het Reimer uitmaakt. Ik denk dat dat punt wel verder ligt dan dan je nu suggereert omdat je wel en je hebt natuurlijk gewoon standaard besparen van zorg voor dat je niet te veel geld uitgeeft.

[00:12:10]

Als het niet nodig is. Dus zorg ervoor dat je elk jaar overstapt of zelf een energieleverancier dat dat op die manier besparen of dat je bij de aanbiedingen groot inkoopt. Maar om een andere manier van besparen zegt bedenken van wat heb ik eigenlijk nodig? Wat brengt mij echt voldoening? Dus ik toen ik de auto op een gevel naar auto wilde omdat ik de stad uit wilde met mijn gezin? Elk weekend dacht ik ga er gebruik van maken. Toen als ik hier had ik heel erg de neiging om om ook een vette auto te.

[00:12:39]

Tesla Ik zat nog een beetje op de been met de BMW, mocht ik een weekje met een bv iedereen rondrijden en vond ik ook al heel mooi. En toen dacht ik van ja, ook elektrisch. Nou, dat wil ik en ik speelde echt mee dat het maar dacht van dat. Dat geeft me status. Op dat moment had ik veel vrienden. Reden op dat moment ook allemaal van dat soort auto's. En dat dus. Ik had echt zoiets.

[00:13:00]

Ik wilde. Ik wil dat ook. Het geeft ook echt status. Ja, in bepaalde kringen geeft het extra vrouwen die gevallen eerder op een man in een Tesla aan. Wordt er dan in een Fiat Panda niet? Niet alle vrouwen, maar dat was laatst een onderzoek geweest. Dezelfde man in een Panda en een Tesla. Dus geen status.

[00:13:17]

En nee, ik was was gelukkig al getrouwd mensen. Maar daar was ik weer geen zorgen om te maken. Maar ik merk wel eens dat je wel als je op tv. Als je op de school, reünie of een familiedag komt aanrijden, dan van die klassieke momenten, dan kom ik daar met een Skoda Fabia uit 2005. Daar ben ik uiteindelijk voor gegaan. Voor die Skoda omdat ik realiseerde die populariteit of die status gaat mij nooit echt voldoening geven. Dat is een einde.

[00:13:41]

Een heilloze weg dus. Nooit dat je zegt kijk maar naar de president van Amerika. Ik heb nu genoeg populariteit weer, nu machtig genoeg. Ik ben gelukkig, terwijl wat je daarvoor inlevert als je kijkt naar wat. Wat brengt je? Wat brengt je wel echt gelukkig dat ik denk je iets waar je heel veel kennis over kan blijven vergaren dan? Euh. Dan kan je daar je uitgaven op aanpassen. Dus voor een auto. Wat is voor mij belangrijk dat ik met mijn gezin weg kan?

[00:14:04]

Dat geeft me echt voldoening. Dat is de enige argument plus veiligheid. Natuurlijk werd die auto er uit heb gekozen en ik ben het met je eens dat je op de vermogens kant op technische wijze technisch veel meer technische wijze ik technische kennis kan verkrijgen dat het dan heel erg kan compounds. Maar ik denk dat Fire ook echt staat voor inzicht krijgen in wat je als mens voldoening brengt en daar je uitgaven op aanpassen en dat je daar ook heel veel nog van kan leren.

[00:14:27]

Maar zo'n interessante evolutie gebruikt eigenlijk dan geld om erachter te komen waar je echt gelukkig van wordt. Dus eigenlijk ook een onderdeel van jezelf leren kennen. Ja, dat is nooit klaar. Nee, dat verandert natuurlijk ook. De situatie verandert. Ja, daar blijven maar keuzes voorbijkomen. Waarbij ik kom elke keer weer in de verleiding om vlot met woning. Ik woon nu best wel krap 70 vierkante meter met vier uur en ik kom dan. Ik ben best al twee keer de beste op een gegeven met een verleiding gehad van we gaan groter wonen.

[00:14:57]

Dat zou. We wonen nu omdat we het huis wat gekocht hebben, nog heel Centraal en Amsterdam, maar dan zouden we minder vertrouwen moeten. Gewoon als er een grotere woning zoeken en toen beginnen erover over nadenken. Toen dachten we waarom willen we eigenlijk per se groter wonen en daar meer uitgeven, terwijl we in een hele fijne buurt wonen, dichtbij de schoren van onze zoon? En op die manier nemen die tax. En gaan we niet mee. Die maatschappelijke geldt reflex eigenlijk.

[00:15:20]

En dan word ik daar gelijk kwam. Een heel grote uitdaging, want als je dit kan je heel erg. Zelf kan je het heel erg doen. Je kan er zelf over nadenken, maar ik hoor je aan het praten over je vrouw. Dat is volgens mij wel een hele nieuwe dimensie. Om met vier rond gaan denk ik wel samen. Ja ja, je moet er samen goed over praten. Lijkt mij dat dat best wel een uitdaging is. Dat klopt.

[00:15:40]

Laat dat nou. Dat gaat nu goed, want het gaat.

[00:15:43]

Zo ja, ga je mijn vrouw zo inbellen? Ik vind het nog best wel goed gaat.

[00:15:49]

Ik denk dat de beste gesprekken over geld niet over geld gaan. Dus als wij als ik gewoon. Ik werd opgevoed met daarin geïnteresseerd. Zij is veel beter met geld dan ik. Dus ik ben heel goed opgevoed op geld vlak ook. Maar ik ben gewoon verpest. Ergens in mijn puberteit, omdat ik omdat ik sites ging bouwen waar ik heel veel geld mee verdienen en heel weinig moeite er op dat moment mijn geld. Besef gewoon verpesten. Zij heeft daar nooit last van gehad en zou dus veel beter met geld.

[00:16:16]

Dus ik had ik. Ik sloot op haar niveau op gegeven met aan en geven toe dat ik verder met vier. En wat ik heb gedaan is eigenlijk het allemaal met inzicht achteraf, maar gewoon haar heel echter in betrokken. En er is een documentaire gemaakt Playing with fire. Hm, niet echt een topfilm.

[00:16:33]

Best wel Quincey, hier en daar. Maar wat? Wat ik er wel heel goed aan vind is dat het de deze vraag die je nu stelt centraal stelt. Hoe ga je met je partner om het goed? En er zit een oefening in die ik, die ik iedereen kan aanraden. Dit heeft ons heel veel inzicht gegeven. En wat willen we nou eigenlijk? Stel, je hebt wilt weten komt ie. Klinkt heel geforceerd, maar het is sowieso ontzettend leuk om te doen.

[00:16:54]

Ook als je het niet deed. Doe het dus ook gewoon leuk om met als je geen relatie hebt om met vrienden te doen ofzo. Je pakt allebei een briefje en je schuift naar je schuift tien dingen op waar je tien activiteiten die op wekelijkse basis geluk brengen. Doe je allebei los van elkaar wat er op mijn lijstje staat? Ik denk dat heel veel lijstjes overeen komen wat mensen worden in principe van de meeste dingen. Het geluk zelf die inderdaad tijd doorbrengt met rare huisdieren, hobby's, dat soort dingen, allemaal ingevuld.

[00:17:25]

En daarna, lees dan elkaar voor en kijk je naar de overlap. Zit er volgens wat je vervolgens gaat doen in dat je gaat kijken van hoe sluiten. We sluiten onze uitgave hierop aan. Jake Dus wij hadden bijvoorbeeld. We hadden destijds hadden we een vakantiehuisje. Omdat de bewoners vaak krap wilden een tuin en dachten we gaan we elk weekend met die ouwe Skoda naar vakantiehuisje waar we die we van familie konden huren. De zwijnen kozen niet zo heel veel, maar toch was toch wat als het 200 euro zou per maand en die nergens op.

[00:18:00]

Van die lui op geen van ons lijstje stond zondag een vakantiehuisje op het platteland.

[00:18:05]

Tijd doorbrengen en wat er wel bij ons lijstje stond was tijd doorbrengen met vrienden of door op uitgaan leuke dingen doen. Terwijl wij zaten alleen maar opgesloten in plattelands huisje, zonder vrienden elk weekend. Dus toen we van een andere kant waar natuurlijk. Dat is best wel een spannende spannend besluit. Ja, want het komt voor als iets moeilijk is om aan comfort waar je aan gehecht bent na afscheid van te nemen. Dus je bent er wel gelukkiger op geworden? Ja, het was best een spannend besluit, maar daarna heeft het ons meer, heeft het ons meer vrijheid opgeleverd en we zien onze vrienden nu veel meer.

[00:18:35]

En zo gauw, want er zijn heel veel, heel veel mailtjes van staan vooral hebben over voornamelijk mannen als luisteraars, maar krijgen nu best wel vaak mailtjes van hoe kan ik nou mijn vrouw betrekken bij het beleggen? Ik luister heel veel, heel veel naar de podcast. Ik ben er actief aan belegger, maar het lukt maar niet om een vriendin of mijn vrouw mee te krijgen. Zit er een hele mooie oma? Misschien als een soort van startpunten? Oma is een lijstje maken.

[00:19:00]

Ja ja, maar dit is. Dit zijn dingen die je door de jaren heen bent gaan doen natuurlijk. Je moet ook ergens beginnen. En ik heb ook wel ergens gelezen in mijn voorbereiding voor deze aflevering dat je flink wat werk in moet stoppen om zoveel inzicht te krijgen in wat je uitgaven zijn en wat je allemaal precies doet waar het op gaat. Want jij zit maandelijks te tekenen.

[00:19:23]

Ik kijk maandelijks uit naar wat er binnen is gekomen, wat er uit is gegaan. Ik neem elke elke transactie handmatig door. Ja, dus dat ik de transactie elke keer dat je een koffie bent.

[00:19:32]

Elke keer dat je er in supermarkt bent.

[00:19:34]

Dus die moet ik maar een categorie geven. En het kan je heel makkelijk automatisch doen met allerlei software. Ik doe het handmatig omdat ik wil ja, ik wil eigenlijk al die haar al die uitgaves herbeleven en zien waar in welke categorie ze passen.

[00:19:51]

Vind je dit louter staan? Is het echt leuk?

[00:19:52]

Het zijn superleuk, want ook alle nu even niet in die gekke pandemie. Maar het is ook heel leuk om te zien wat je allemaal gedaan hebt. Je herbeleeft je maand ook echt. Dit bedoel ik. Geef toe, ik ben je bent gewend aan om wekelijks met een nerd te praten, dus ik ben ook ik.

[00:20:06]

Ik geniet heel erg van dit soort sites en daar vervolgens doorheen gaan en kijken waar waar het geld zijn gaat en of we daar of daar nog achter staan. Robbie maakte bijna bijna wel. Ja ja. En het biedt maar ook echt inzicht in hoe en hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Ik kan bekennen dat ik ook elk een speciale uitgave met allemaal uitgaven is.

[00:20:27]

Maar het is natuurlijk ook hoe minder je gaat uitgeven. Hoe. Dat is natuurlijk een doel. Hoe men dit ook te doen hebt. Ja, het is ook andersom.

[00:20:34]

Hoe meer, hoe kan transacties analyseren? Zeker? Maar wat ik merk is hoe minder uitgeeft, hoe meer te doen heb. Want wat ik onze grootste uitgavenpost was, denk ik. Of tenminste waar we het best op kunnen bezuinigen of horeca. Dit is nu geef ik bewuster wat meer geld uit aan de horeca omdat natuurlijk heel moeilijk hebben, maar dit paar geleden.

[00:20:52]

Je bent ook nog een weldoener en Jan wil. Ik wil nu niet in de tijden waren hoorde ik al een leven met al een super moeilijk hebben. Ga zeggen bezuinigd op de horeca. Nee, maar destijds andere context gaf ik echt belachelijk veel geld uit aan de horeca.

[00:21:03]

Ja, hoeveel? Euh. Nou dat verschillen per maand, maar wel echt meer dan dan 1000 euro per maand. En bijna telde ik ook thuisbezorgd bij Aldi. Aldi avocado toast atuw voor al kopjes koffie.

[00:21:19]

Je komt er misschien wel makkelijker aan dan je denkt.

[00:21:21]

Ja, ik denk denk dat heel veel mensen die nu luisteren denken van dat is echt heel veel, maar ze toch toptijden dat je best in de buurt komt. Als ik als ik in een lunch tent zit erin kijk om me heen. Ik zie iedereen die avocado breuksteen 12 euro bestellen en dan een een sapje van 6 euro en een koffie of 4 euro erbij doet het een paar keer. Plus nog een paar etentjes en wat thuisbezorgd ziet je er heel snel uit.

[00:21:42]

En dat hoe kan ik hier op? O ja, en heel vaak deden we dat. Ik geniet echt enorm van van uit eten gaan en we doen het ook nog steeds. Het is niet dat er alleen maar op bezuinigd heb, maar wat heel vaak deden was gewoon uit luiheid eten laten bezorgen. Of dan maar even naar het eetcafé op de hoek gaan om daar te eten. 4.

[00:22:00]

Is wel echt een heel goed a goed middel om dat luie alternatief tegen te gaan. Dus je kan dit ook breder trekken weet ik voor de taxi in plaats van de fiets of Netflix in plaats van van Uhm ik veel een hobby beoefenen en dus wat. Wat me opviel is dat we dat, omdat we dus daar op gingen bezuinigen eigenlijk veel meer te doen hadden en veel meer gingen koken. Veel meer elkaar. Elkaar spraken ook zou je veel minder afgeleid en veel minder in een soort van kom voor, kom voor verzuipt je veel minder.

[00:22:29]

Dus ik die kant heb ik. Daardoor heb ik meer tijd voor hobby's, meer tijd voor voor echt samenzijn. Dat is wat. Wat me uiteindelijk echt motiveert. Het hele verhaal ben ik wel enthousiast. Ik ben zelf daar helemaal niet mee bezig met mijn uitgaven en ik beleg ginds alleen maar omdat Pim zegt waar ik in moet zitten. Nou ja, ik leer was natuurlijk, maar ik heb wel het idee dat ik al met 10 0 achter sta, omdat ik gewoon niet van me verdiepen in mijn eigen geldzaken hou.

[00:22:55]

Ik ben ook niet overzichtelijk gestructureerd. Ik heb dit allemaal niet en ik zou het wel willen, maar ik zou niet weten waar ik moet beginnen.

[00:23:02]

Uhm, help me. Het klinkt een beetje triest, maar ik denk. Kijk, ik denk dat dat. Dus we lijken een beetje op elkaar. Daarom wil ik ook heel graag koffie gaan drinken. Maar volgens mij halen wij ontzettend veel buitensporig veel plezier uit dit soort systemen opzetten en organiseren en gaat daar heel veel tijd in zitten. Maar ik denk dat wij het het moment van het deminister returns al wel voorbij voorbij zijn. En volgens mij? Als ik kijk naar bijvoorbeeld mijn beleg kant.

[00:23:31]

Ik doe daar het Kossmann. 0. Geen tijd meer. Gewoon letterlijk niet. Ik moet één keer in het jaar her balanceren en vijf jaar strategie heroverwegen. Dat is het. En aan de uitgavenkant als ik daar. Ik heb natuurlijk heel veel tijd erin gestoken om het te leren en vervolgens mezelf ook dat gedrag aan te leren. Maar nu komt het neer op een avond per week dat bekijken en begint het met het in kaart brengen van je. Mij betreft wel ja, want dan kom je erachter hoeveel een horeca gaat bijvoorbeeld.

[00:23:57]

Ja ja. Kunnen we daar iets op inzoomen? Ga Herman lanceren. Eén keer in het jaar. Ja, hoe doe je dat nou? Ik zit bij Uhm bij Meesseman, dus ik weet dat dat me dat ietsje meer kost dan op let op mijn hele leven dan de Giro. Maar wat voor mij dat de moeite waard maakt is dat het mijn kansen op succes vergroot omdat als ik het handmatig zou moeten. Als ik handmatig elke maand mijn aandelen zou moeten kopen, dan zou ik gewoon ruimte voor voor fouten maken, creëren of emoties.

[00:24:28]

Ja, precies dus ik. Bij Meesseman werkt het als volgt dat je je hoeft. Je hoeft niks te doen, behalve een keer, behalve te bepalen waar welke elke transactie je maandelijks moet doen. En dan gaat het automatisch. Dus ik koop 80% voor aandelen, aandelen, 20 procent obligaties en uhm dat en elk jaar herhalend zit ik daartussen. Ze is er bewust. Kies bewust voor obligaties. Ja, ik weet ik. Mijn doel zit is mijn pensioen potje, de bouw zelf geen pensioen op en ik wil ik.

[00:24:59]

Ik doe graag voor gewoon de het geijkte pad van defensief passief beleggen. Je bent een horizon van ongeveer 30 jaar, dus dan weet ik in deze leeftijdsklasse. Als je nu dan is het verstandig om die vadem over aan te houden en dan vanaf mijn veertigste weer iets meer obligaties gaan kopen. Het is best frustrerend om te zien nu dat mijn aandelen supergoed gaan. Sinds ik ben begonnen is sinds anderhalf jaar en die obligaties is er altijd een paar in overvloed.

[00:25:22]

Ik ben fel van mening dat als je een langere horizon op 20 15 jaar moet, je geen obligaties doen.

[00:25:28]

En financieel? Triesman.

[00:25:29]

Dat vind ik persoonlijk helemaal als we gaan kijken naar waar de obligaties. Wordt het überhaupt nog oplevert. En je ziet het effect wat obligaties eigenlijk het verleden hadden heel erg een averechts effect op aandelen. Dat dat effect heel wat weg heb is disagree nu Kroonen. Alles ging naar beneden, zoals goud, obligaties. Het hele financiële systeem is aan het veranderen dat niet meer alles van contra is, maar dat er nu steeds meer beweegt. Alles beweegt in dezelfde groep hetzelfde ritme eigenlijk, waardoor de obligaties veel minder effect hebben.

[00:25:58]

Dus de temper is ik heb zo. Destijds ben ik hier mee begonnen omdat ik had geleerd dat je dat ze hun dempend effect hebben. Dus als er ooit een enorme correctie of een crisis crash, is dat dan de obligaties dat op mijn portefeuille gaan dempen? Is er geen antwoord als je er zelfs omhoog ging? Vaak ja. En dat idee dus ga je her balanceren. Gaat je als je aandelen naar beneden, dan gaat je obligaties omhoog. Dan kan je her balanceren, goedkoop je goedkoop aandelen en verkoop je wat duurder obligaties.

[00:26:24]

Dat effect is langzaam een beetje aan het verdwijnen, helemaal omdat obligaties bijna niks meer oplevert. Dat komt natuurlijk door de rente. Die regel van was vaak je leeftijd in obligaties die we al vrij achterhaald is denk ik. En dat je nu langzaam een nieuwe soort van regeltjes ziet. En je kan beter onder de 20 25 jaar überhaupt nog niet in obligaties denken. Pas langzaam als je richting de twintigjaar, ga dan maar een obligatie plan maken. Nou, dit is nieuws voor mij.

[00:26:50]

Ik leer nu live in een podcast. Ik heb dit gebaseerd op een op de boeken schitterende eenvoud van indexbeleggen. Het is een boek uit 2010, dus ik kan me voorstellen dat dat ook. We hebben het over horizons van jaar, dat het dat het misschien weer anders is. Ik ga me nu in verdiepen. Elke aflevering is dit. Ook nummer 25 tot 29 29. Wat zijn echter waar we hebben? We hebben hier eerder over gehad. Ja, ik zou het zelfs kunnen uitleggen.

[00:27:18]

Waar ik eigenlijk eerder voor zeg is zo'n beetje twee van CM waas van contra items te nemen. Euh. Eentje die bijvoorbeeld in een compleet andere regio zit of een beetje een soort van rivers is ofzo, waardoor je dat effect hebt. Als de anderen naar beneden gaan gaat de ander omhoog. Dan kan je her balanceren. Ik doe dat met RFEC met obligaties wel echt voor nu wel echt verleden tijd is. Maar ok. Ik ga me er in verdiepen en dat ga ik dan dus doen in mei volgend jaar.

[00:27:45]

Omdat het moment dat ik GHR balanceren en. En dan ga ik ook weer. Dan kijk overnamestrategie en waarom. Zo probeer ik het echt voor mezelf te doen. Want als ik nu zal ik er nu in zou gaan duiken. Ik heb ook wel. Afgelopen jaar zei iemand echt. Maar je moet nu PostNL kopen, want ze gaat veel meer games bezorgen. Dan heb ik gedaan. En dan zit PostNL zit de hele dag in mijn hoofd. Is gewoon een stukje PostNL in mijn hoofd en hebben de checking die aandelen hele tijd is ben.

[00:28:12]

Ik deed mij denken aan crypto currency waar ik in 2017 heel veel mee bezig was. Ik kon niet. Was er geen dood moment wat niet naar het openen van mijn kipdorp ging? Waar ik de koers ging checken dus ik merk. Ik heb een paar van mijn vrienden. Maak je mij al belachelijk over omdat die wel heel erg van stock pikken zijn enzo zo. Maar ik kan. Ik. Ik wil gewoon niet dat mijn Brjansk daar naartoe gaat. Dat tijdrovend?

[00:28:36]

Ja en ook gewoon euh ja en aandacht roven. Of jij ook echt? Ik denk er al een hele tijd zo wel heel herkenbaar, maar ik denk dat daar geen moment als een van kantelpunt is. Als je niet weet waarom je het kopen, waarom het omhoog of naar beneden gaat, dan heb je altijd schrik voor onrust. Het de te blijven controleren en het is als met cryptische ondergronden ondoorgrondelijk. Voor de meeste mensen in ieder geval. Voor mij wordt ook dat gevoel.

[00:28:56]

En als je wat beter begrijpt waarom je iets koopt. Ik heb een goede analyse gedaan. Op lange termijn zie ik het omhoog gaan en hoef je niet meer elke dag te kijken en voel je ook. Schiet je ook niet omhoog als het een keer naar beneden gaat. En ja, ik emotie. Ja, ik ga dus. Ik kies er dus voor omdat dat punten komen, omdat ik ik wil. Ik weet dat ik deze strategie volg en daarbinnen wil.

[00:29:15]

Ik wil ik, wil ik het wel optimaliseren. Ik heb wel zoiets van ik ga wel naar dat obligatie verhaal. Kijk waar het nu over hebt, maar verder willen. Weet ik als ik dit blijf volgen en volgens volgens de historie heb ik dan als ik met pensioen ga over weet ik hoelang waarschijnlijk rond de 7 ton ofzo. En dan kan ik daar. Kan ik daar goed van leven? En dat accepteer ik dan. En ik probeer verder al mijn tijd en aandacht te besteden aan nu bijvoorbeeld mijn werk of andere dingen.

[00:29:42]

Dus het is wel. Ik luister met heel veel plezier naar jullie podcast en ik ben nu echt. Op een gegeven moment begint het ook echt te kriebelen. Ik wil hier wat mee gaan doen en ik sluit ook niet uit dat ik het op een later moment wel ga doen. Maar voor nu is het. En dan ben ik ook weer terug bij jou. Vraag van hoeveel tijd gaat er in voor nu heb ik voor mezelf gewoon gekozen. Aan die kant is dit het gewoon.

[00:30:00]

En weet ik dat ik negentig procent verstandig gedrag zit in die overige types. Dan ben je wel gek. Ik ben aan beleggen en dat is eigenlijk zo'n negentig procent. Ja, en daar ben ik volledig met je eens zat ook. Heb je dan bewust gekozen om het voor pensioen en beleggen te doen? Maar dat zorgde dan toch eigenlijk voor dat je? Als we puur naar Fajr kijken in nooit eerder met pensioen kan. Want het geld komt pas vrij op je pensioenleeftijd.

[00:30:21]

Niks zie, ik ben niet aan het pensioen. Beleggen in de strikte zin van het woord. Dus ik doe dit op zakelijk beleggen. Ik weet je hoe de normale feijter community omgaat met pensioenbeleid. Euh, nou, wat er dus wel grappig is, dat is nogal een soort gat in de markt, want heel veel vaker gaat over Amerika. De Amerikaanse fiscale systeem. Dat is gewoon heel anders dan hier. En als je dan de valt, want dat heeft ook tot gevolg dat in Nederland de vader verhalen veel diverser zijn.

[00:30:45]

Ook omdat je er veel meer voor je gezorgd wordt hier. Zoveel mensen die bouwen al automatisch pensioen op hoeft niks voor te doen, terwijl tot in de VS vaak een keuze is hoeveel je je aan je pensioen opbouwen en dergelijke. Wat ik zie is dat mensen heel veel mensen in de Nederlandse vakbeweging een soort MMX aanhouden. Dus die doen en pensioen beleggen omdat het fiscaal heel, heel voordelig is. Maar die zien ook dat risico dat je er niet bij kan.

[00:31:06]

En dus ik zie dat het Amerikaanse te veel simpeler verhaal en hier zie je gewoon heel veel verschillende smaken. Ja, want daar krijg ik natuurlijk heel veel vragen over. Je kan wel aan pensioen blijven, maar weet ik je verzekeren nooit eerder met pensioen kan ja. Maar ja, als ik niet ga pensioen gaan beleggen, dan mis ik ook weer de fiscale voordelen. Ik denk dat denk ook niet dat ik denk dat ik goed om zo'n mix te hebben.

[00:31:25]

Dus je zou gek zijn als je die fiscale. Ik ga begin met pensioen beleggen, want ik niet die fiscale voordelen laten liggen. En want het idee van vader is dat je dus niet aan lieve Stalin vla levensstijl inflatie doet, laat staan inflation. Dus wat? Wat ik altijd wat ik deed? Waarom ik op mijn twintigste geld tekort kwam. Mijn dertigste, ook al verdiende ik veel meer zodat ik mijn levensstijl upgraden met mijn inkomen. En dat is ergens logisch dat je dat ik als vader niet in een studentenkamer woon.

[00:31:51]

Maar de gulden middenweg had ik erg gemist en nu zie ik dat we dat we dat dus niet meer doen. We we upgraden onze levensstijl niet meer synchroon met wat er binnenkomt. Dus we hadden laatst. We zijn de laatste wel in inkomen op vooruit gegaan. Veroorloofde ons een paar extra luxe ding, een paar paar extra upgrades, maar niet het hele land. Wat de grootste sprong heeft gemaakt in ons is ons paar percentage.

[00:32:13]

Is dat eigenlijk niet echt de key van financiële afhankelijkheid of 4 dat je niet doet aan leefstijl inflatie? Ja, ik denk het wel ja. En dat je dat doet omdat je weet dat het een soort van heilloze weg is. Ja, dat bedoel ik met het grote verhaal erachter. Eigenlijk is Varius gewoon heel degelijk financieel advies. En als je er rationeel naar kijkt, dan dan. Dat hoor ik ook vaak genoeg. En dan is dit. Dit is niks nieuws.

[00:32:37]

Weet je wel. Maar wat denk ik nieuw aan is is dat. Die vingerbeweging heeft een soort grote ignatiev bedacht, waardoor nu honderdduizenden mensen, ook uit onze leeftijdsklassen, hier opeens mee bezig zijn. Dat ze opeens het hele saaie financiele advies dat al decennia lang mensen proberen mee te geven nu opeens populair is en en een soort van ook een gevoel van empowerment geeft. Het moet, denk maar een beetje aan het huishoudboekje van vroeger en met de zegeltjes uit de boekjes knippen.

[00:33:05]

En dat is eigenlijk in grote lijnen wordt natuurlijk doorgezet.

[00:33:08]

Ja ok.

[00:33:10]

Nou ja, je hebt ook een heel 9 stappenplannen geschreven. Meestal heb je blogde gehoord. Dat snapt het ook wel.

[00:33:15]

Euh. Fout. Punt, kom maar. Dat is best lastige achternaam. Dus je kan ook gewoon VARAgids punten. Nou en dan kom je ook. Ja, we doen ook een linkje in nationaux.

[00:33:23]

Leuk om naar linkje. Want ja, dat nou nog helemaal te bespreken.

[00:33:26]

Ik weet niet of dat misschien nodig om even nog drie snel 3 tips voor de snel 3 defensietop voor de luisteraar snel 3 te hebben.

[00:33:37]

OK. Nou, ik heb er die van oefeningen al genoemd. Als je nou nog een keer over het onderwerp van een rij met je partner over praten, als je er dan over gaat praten en je wil, wie moet die oefening natuurlijk ook inleiden? Je moet delen dat je dat je over geld wil praten over beleggen. Dan zou ik heel erg. Nogmaals niet over het geld zelf beginnen, maar over je motivatie. Dus voor mij was dat heel erg.

[00:33:55]

Ik wil meer zekerheid, veiligheid, ik wil meer verantwoordelijkheid nemen. Ik voel me nu niet verantwoordelijk en voelt tekortschieten. Dat is een heel ander gesprek met mijn vrouw dan ik wil werken. Veel erger besparen. Random tip 2 Even denken ja, begin met inzicht krijgen waar je geld naar heen gaat. Je kan bij elke bank kan je gewoon je transacties exporteren in een CSV bestand. Die gooien in Google Drive, converteren naar spreadsheet en dan ga je ze gewoon door inzien.

[00:34:22]

Ja, en dan zie je waar je per maand je geld heen gaat. Het kost je per avond. Zie het gewoon als een mooie manier om dat gekke jaar 2020 te hebben. Hard blijven. Aan de volgende stap is dat je targets gaat geven zodat je max zoveel geld per maand aan boodschappen. Ja, en dat daar de shepherds die heel strikt budgetten aanhouden. Dus mag maar achthonderd boodschappen of 400 euro naar boodschappen. Wat wat ik nu wat men nu goed voor mij werkt is?

[00:34:49]

Ik moet wel weten wat ongeveer de posten zijn om tot een soort budget te komen, maar ik heb nu gewoon twee rekeningen én vaste lasten rekening. Het betaalrekeningen wordt dan over, de andere betaalrekening is gewoon losse uitgaven, van kleding tot horeca boodschappen. En ik weet daar gaat elke maand x bedrag op op is het op. En dat gaat natuurlijk allemaal geld meteen zodra mijn salaris ontsluierd binnenkomen naar spaarrekeningen. Mijn derde tip. Samenvattend is automatiseert dat soort dingen.

[00:35:15]

Zorg dat het allemaal automatisch naar de juiste potjes gaat en zorg dat je rekening hebt waarvan je weet dit kan ik uitgeven en als is is het op. In plaats van dat je meteen heel erg op specifieke budgetten gaat zitten, krijg je gewoon een beetje gevoel voor hoe kan ik in de maand? Hoeveel kan je nog uittrekken? Dit spreekt me wel aan. Ik doe dat ook verschillende. Nee, ik niet. Ik ga wel doen en denkt echt waarom niet?

[00:35:34]

Dat is een kleine moeite. Het is misschien om een berichtje naar beleggen te maken. Als je bewuster gaat leven en ook meer weet waar je geld naartoe gaat, dan kan je daar uiteindelijk meer gaan beleggen. In dat stuk het financiële en het bruggetje in deze podcast.

[00:35:47]

Ja inderdaad is ok. Heb je al gehoord over onze portfolio dividend checker?

[00:35:53]

Nou, ik heb daar zeker van gehoord, want ik heb zelf ook een podcast en wij zitten bij hetzelfde platform. Vriend van de show, podcast van Media. En wij waren daar altijd. Beginnen we daar best wel? Dan zaten we in de kopgroep van qua aantal vrienden van de show. En jullie hebben ons verpulverd in stof achtergelaten in Chili Dividend Tracker.

[00:36:11]

Ik bel elke keer dat we opnemen een kwartier bezig met het oplezen van alle namen en enige tijd ik. Nee, dat is overdreven. Euh, ja, nou. Het is tijd voor de update dat ze wilden weten wat heb je gedaan?

[00:36:24]

Ja, nee, we hebben. We hebben weer een weer een mooie update bij. Als je vanuit de Giro transacties importeert, dan kun je later natuurlijk gelijk je portfolio. Dan zie je al die holdings. Maar je ziet eigenlijk niet hoe die transacties worden geïmporteerd en welke in het verleden heb geïmporteerd en voornam dat we ook hebben. Ze hebben nu een overzicht gemaakt van al je transacties. Je kan ook door al je transacties heen scrollen. We zien dan hoeveel aandelen je hebt gekocht van een bepaalde holding.

[00:36:50]

We laten ook zien of we dat aandeel al in ons systeem hebben.

[00:36:54]

Zoals wel een beetje het bankafschrift verhaal eigenlijk. Nou ja, eigenlijk exact. We geven inzicht in al die transacties, we labelen en geeft visueel heel mooi weer. Kan een mens zijn dat er soms IETF zijn of specifieke aandelen die net de beurs zijn die we nog niet hebben? En dat laten we inderdaad mooi zien. En dan kan je dat in een community aangeven dat we dat aandeel nog niet hebben. Dus dat is een meer een update voor een inzicht eigenlijk.

[00:37:16]

Ja, en we gaan hierna bezig met de dividend. Overzicht zijn mooie visuele weergave van dividend inkomsten. Daar wordt heel veel naar gevraagd.

[00:37:24]

Fantastisch binnen je goed. En ja, we hebben inderdaad weer een paar nieuwe vrienden erbij gekregen. Leonie Carlow, Pim Thijs, Laurens, Paul, Vincent, Freek, Niels, Remko, Wouter, Thomas, Tom, Jeroen, Bas, Lotte, Daan, Linde, Esther, Pim, Rick, Eelke, Dennie, Joost, Eva, Julia, Eduards, Sabine Sanders, Simone, Peter, Arno, Johan, Paul, Jeroen Markens, Kris Twan, Justin, Tom, Nicol, Jonathan Al Matty, Alsje Allard, Chris, Piat, Robbert, Boris, Barbar, Suzanne Pym, Jasper, Daniël en Arnoud.

[00:37:54]

Is dit allemaal in één week? Mijn hemel. Wat? Hoeveel mag jij erop lezen? Nou euh. 15 geweldige namen.

[00:38:03]

Het gaat niet om de aanvalsters als we jullie gefeliciteerd met jullie community.

[00:38:07]

Dank je wel. En ja, leuk dat jullie erbij zijn jongens.

[00:38:09]

Welkom is het wel heel leuk. We gaan iedereen die dan de portfolio dividend sverker, maar ook de community en daar praten natuurlijk over het product, maar ook over beleggen. Het is heel leuk om te zien dat iedereen me ook analyses begint te delen en elkaar feedback begint te geven over en heb je dit al gezien of moet je dit artikel lezen? En er is een heel mooi artikel gedeeld en dan gaan we volgende week over. Hebben ze vanuit de community.

[00:38:34]

Oh, die komt uit. Ik ga nu ook steeds meer de community in. In de podcast verwerken. Ja, het is daar waar je bij horen.

[00:38:43]

Luisteraars. Uhm. Dan gaan we naar nieuws. Debye had een leuk nieuwtje gevonden, namelijk dat de Tesla wordt opgenomen. Tesla dat is een Tesla uitzending uitzending aflevering die nu wordt opgenomen in de S&P 500. Ja dat klopt.

[00:38:59]

Dat is euh. Zou eigenlijk al eerder gebeuren in denk ik. Toen de kwartaalcijfers van Q2 kwamen in Q3 had Tesla vijf kwartalen achter elkaar winst gemaakt. Dan is het dan kan je de spins en heel veel voorwaarden. Je moet zo groot zijn. Maar de belangrijkste voorwaarde is dat je vijf kwartalen achter elkaar winst moet maken.

[00:39:15]

En ze waren toch ook al wel groot genoeg? Eigenlijk zijn ze heel erg groot. Dat komt volgens mij binnen als bedrijf nummer 6 7 van 370 miljard en dit gaat nog wel een een effect hebben. We zijn heuvel passief IETF beleggers die beleggen in een ETF en ook die boot eigenlijk de S&P 500 na. Maar de Tesla komt er in met een waarde van 370 miljard. En het is dus een index dat gebaseerd is op de waarde van het bedrijf. Tesla komt tegelijk binnen met 1,1 procent van de S&P 500.

[00:39:46]

Dat is veel. Dus dat betekent dat er vanaf 21 december eigenlijk alle iets en Herwig ging moeten doen. En dan gaat de aandacht waarschijnlijk naar honderden miljarden verschoven worden. Rond die datum om geld vrij te maken, dan moeten aandelen verkocht worden om allemaal in Tesla te komen. Je moet als E als een ETF uitgevers de spina boodts, dus ze zijn omdat het voor het eerst is dat het zo groot is. Normaal had een een aandeel laag in een beetje richting.

[00:40:12]

De 20 tot 50 miljard gaat een. Zijn ze nu aan het over nadenken of ze misschien in twee stappen moeten doen omdat ze bang zijn dat het teveel geld gaat verschuiven? Het is een historisch moment, is Jader. Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren rond de kerst. Wat dit? Wat er gaat gebeuren met de koers van Tesla.

[00:40:28]

En wat betekent het voor mij? Want ik? Voor jou betekent dat dat jij vanaf 21 december ook klemmetjes aan de Oudebaan in Dessel. Is dat goed nieuws dan? Nee, dat mag je zo beoordelen als je nu eigenlijk nog op. Ik rij nu een een bolletje Rucker, keurig Cyclura. Ik heb een Honda Civic. Is wel goed bezig, ook op.

[00:40:51]

We wagen een vier auto dag organiseren. Een koe klikken. Geen van. Ik moet wel zeggen. Het was wel heel bijzonder om een Tesla te rijden. Ik had dan voelde je uitverkoren. Nou, het is dan de Moto X. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een auto beter werd over tijd. Mijn auto is gewoon een keer sneller geworden. Nulpunt 2 seconden sneller. Dat is echt iets in je kast. Als alleen vind ik het echt bijzonder ik.

[00:41:20]

Met camera's werden meer geactiveerd. Ik kijk gewoon elke keer nieuwe functionaliteiten, zegt hij. Heeft heel veel indruk op me gemaakt. En dat als je eenmaal een keer testlab begreep, dan een keer meegemaakt. Als je het dan vergelijkt met alle andere auto's snap je wel wat Tesla echt zo bijzonder maakt, maar verder nog aandelen. Uhm. Even kijken hoor me geen nieuws van nou. Ik heb nog naar kan tweeten, kleine dingen delen. We hebben met de Ajax nummer één, want het vliegen door de tijd.

[00:41:44]

Nou nou ok. De Ajax heeft heeft deze week een plus gehaald. Op je YouTube deed ze de Ajax CrossFit turn. We staan nu op 0,3 en 30 en dat vind ik wel een mooi moment. Als je 1 januari aandelen in Ajax had, dan heb je nu dus een plus van 0,3 en 30. Dat is een beetje alsof je alsof er niks gebeurd is, dus eigenlijk gewoon compleet. De corona dip is hij en hoe we er nu voorstaan is gewoon volledig weggevaagd.

[00:42:11]

Maar als we een uhm als bijvoorbeeld 2018 was geweest en er was geen korona geweest, dan hadden we waarschijnlijk een grotere plus gehad. Dus ja, het is er niet geweest. Na wat?

[00:42:19]

Waarom? Ik zeg niet dat het best bijzonder is. Na zo'n diepe crash van ongeveer 30 40 procent heb je normaal echt wel een paar jaar voordat het weer op het normaal punt zit ook. En we zitten dus nu nou 6, 6 7 maanden verder en we zitten alweer in een plus. Dit is echt uitzonderlijk. We zijn niet zenuwachtig over wat er nog kan gebeuren, dat het nog de dat er alsnog een correctie komt. Ja, ik wel. Nou nee niet.

[00:42:45]

Nee, waarom niet? Dan zie ik heb.

[00:42:47]

Ik heb er niemand in de afgelopen maanden zo rustig hier altijd op gegeven als jij nu.

[00:42:52]

Nou, waarom denk je van niet? Nou, ik denk, ik denk zelfs dat volgend jaar misschien één van de betere beursjaren gaat worden in China reactie. Ik zie geen signalen dat het flink naar beneden gaat. Volgend jaar zal Corona waarschijnlijk volledig de wereld uit zijn of hiervoor in de westerse landen. Ik denk dat dat voor zoveel euforie gaat zorgen dat we dat jaar winnend kunnen afsluiten.

[00:43:14]

Speelt het vaccin een rol in deze analyse of als we geen vaccin hadden gehad, dan was je wel iets minder enthousiast geweest. Wat denk ik al volgend jaar?

[00:43:22]

Ja, en dan kan ik die hij sprak minder goed kunnen doen. Wat wel een hele hoop onzekerheid is. Maar ik denk nu dat het volgend jaar een prima jaar gaat worden dankzij vaccins en Baydar. Euh ja, ook denk ik ook de lage rente. Ik denk dat de komende 15 jaar rente moet je al dik maar uitkijken en over currency onze economie. Maar ik denk dat dat heel lang nog laag gaat blijven. We hebben zoveel schulden in alle westerse landen gekregen, dus als je rente mogelijk gaat de schuld omhoog is de enige reden om je schulden naar beneden krijgen.

[00:43:51]

Zonder pijn te lijden moet je inflatie hebben en de rentes die je gaat echt niet omhoog gaan. Als ze geen rente seinde en laag blijven, dan ga je ook niet krijgen op obligaties. Dan geld moet naar groei. Waar zit een groeiende in aandelen om de waarderingen die we normaal gaan zien voor aandelen die vroeger altijd een beetje '15 koers winstverhouding? Dat we dat langzaam een beetje los gaan laten en een nieuwe standaard gaan maken hoor, denk ik. Ik loop met mijn mond er naar buiten.

[00:44:16]

Zo ja of te bellen als ik het even niet meer ziet zitten. Ja, nee, maar ik hou ervan om ook positief zijn. Dat is ook makkelijk als je een horizon van 30 jaar. Dan kan je lekker lekker positief blijven. Ja ja, dat merk ik ook wel Tony Tourniquets begin dit jaar plaatsvond. Toen had ik zoiets van ja van mijn aandelen maakt dit niet uit, want ik zit er toch 30 jaar. Ja, ik vind het een zo'n rustgevend gevoel.

[00:44:37]

Ja, reviews moet je nog zeggen. Oh ja, sorry portfolio. Ik heb geen transacties gedaan. Wel dividend weer ontvangen van zeven verschillende bedrijven en vooral volgende maand voor het rechter. Dat is mijn topmaand december. OK, dan komt Sinterklaas. Ja, dan verwacht ik toch wel zo'n 5 600 euro dividend. Tussen mij en mijn Westmaat en ik zit nu op 100 vierenzeventig 1.500. Dat is meer dan ooit.

[00:45:00]

Deze als we hier een update Altamira feliciteert.

[00:45:05]

Ja, ik zit hier ook vast even lekker bezig. Keep of the good work.

[00:45:12]

We nu weer dat het Lee nu is natuurlijk. En die import van de dit slaat natuurlijk niet ergens op omdat ik nu elke keer omhooggaan, maar ik heb ook gewoon al min min 32 procent gestaan. Toen het begon. Ja ja, dus het is wel een. En de meeste mensen volgen mij nu. Maar zou ook al zou het bijna Schavan leuk vinden dat het weer creche om ook te laten zien dat het ook kan gebeuren en dat je gewoon rustig kan blijven.

[00:45:36]

Maar het geeft wel aan dat het ook groeit als je nu kijkt met de eerste aflevering. Nu zit er een heel groot verschil tussen het heeft te maken. Ik leg me ook omdat ik vanuit de minder plus ben.

[00:45:47]

Gaan we nu naar reviews? En we hebben weer een nieuwsbericht van Linda hoi Pim Manilow.

[00:45:53]

Ik luister echt super graag naar jullie podcast. Ik heb zelf econometrie gestudeerd, dus ik zou het meeste wel moeten weten. Maar ik leer toch nog elke week wel iets nieuws en dat vind ik echt top. Ik heb een vraagje over werknemers aandelen. Bijna elk beursgenoteerd bedrijf pity wel in een bepaalde vorm aan. Dus dat is toch wel voor een paar miljoen Nederlanders die daar werken. En meestal wil men aan een goede deal. Uhm ook in mijn geval, maar daardoor zit je wel snel met een heel groot deel van je portfolio in één aandeel.

[00:46:22]

In mijn geval is dat één derde. Ik vroeg me af hoe je er aankijken tegen de spreiding van de rest van je portfolio aan. Ik zat zelf te denken aan bijvoorbeeld indextrackers om toch heel breed te gaan, maar ook aan een geografische spreiding. Oké, misschien zelfs een interessante InShared voor de hele sector, maar met Huisman in zit. En ik ben heel benieuwd wat jullie hierover denken. Alvast bedankt en ga vooralsnog door. Ik blijf lekker luisteren.

[00:46:46]

Het ligt een beetje aan. Aan de werkgever, maar ik denk dat je er altijd wel gebruik van moet maken. De meeste werkgevers die doen als je het jaarlijks gebruik van maakt, dan gaan ze nog eens 20 procent. Krijg je er extra voor? Sommige werken verdubbelen het zelf. Die rendementen ga je zelf niet maken. Moet je natuurlijk wel geloven in het bedrijf waar je werkt. Maar ik denk dat dat altijd wel goed is om daar gebruik van te maken.

[00:47:05]

Het ligt er wel een beetje aan de voorwaarden. Wanneer mag je ze dan verzilveren? Zijn vaak opties. De rest van de spreiding? Ik denk dat ze hetzelfde antwoord al verstandig. Om dan in een iets heeft te doen. Heb je sowieso voldoende spreiding. Uiteindelijk ligt het ook een beetje aan hoeveel je overhoudt. Dan kan je dat langzaam dat die een derde je zelf nog bij legt misschien naar kwart brengen. Maar dit is inderdaad een risico. Maar het is wel een denk ik wel een risico dat je kan nemen omdat je je werkgever je zoveel extra geeft.

[00:47:34]

En als je ook nog eens gelooft in het bedrijf ja, lijkt mij wel een hele mooie deal.

[00:47:38]

Uhm. Even kijken. Ja, we hebben nog iets over die IETF China. Stuur Thomas iets. Hoi Pim. Ik hoorde net de podcast en hoorde het deel over de ETV van China. Nu heb ik de ijzers Masai China Jusititie TFV cc met nummer. 0 BJ Vijfje PG 5 6 en Tikker Chn. Deze wordt op de Amsterdamse beurs verhandeld, dus wel transactiekosten van 2 euro. Maar deze heeft een expense ratio van 0,4 procent. In deze ETF zitten ongeveer dezelfde bedrijven als in de ETF van HSBC.

[00:48:12]

Wat was de vraag? Nou, dit is wel een mooi punt. Vorige week heb ik verteld over de China IETF en die zat in de kern selectie en daar had je de. De totale kosten per jaar zijn 0,6. Nu is dat zo fijn dat de luisteraars ook goed opletten en delen dat we nu een IETF is. Die heeft een 0,4 kosten. Dat is minder. Dat is een stuk minder, alleen is het niet in de kern selectie. Als je regelmatig koopt elke maand, dan kan je beter voor de kern selectie gaan.

[00:48:37]

Wat heb je transactiekosten? Als je niet meer wil bijkopen wil je positie vasthouden, kan je beter eenmalig je transactiekosten betalen, want dan heb je een lagere jaarlijkse kosten. Ze zitten ergens een kantelpunt en wat je eigenlijk zou kunnen doen is klopt. Je bouwt je positie op via de kleine selectie en dan een gegeven moment je precies groot genoeg is. Verkoop je dat en ga je over naar de Eicher? IETF en dan betaal je minder per jaar zoals een goede tip.

[00:49:02]

En het zijn exact dezelfde holdings. Ik heb gekeken, het zijn exact zo ook.

[00:49:07]

Wat gaan we volgende week doen? Iets uit de community? Ja, ik zit er enkel voor naar Thijs of Thomas was. Maar die deal een heel mooi artikel. The art of not selling. Ze gaan een aflevering maken over wanneer verkoop je nou een aandeel die art of nod zelf? En dat wil ik eigelijk het artikel als als basis nemen en ook in artikels en heel veel onderzoeken en studies die we dan kunnen aanhalen. Maar het is heel moe. Het is vooral emotioneel best wel lastig om maar om.

[00:49:33]

Om niet beginnen met wat winsten. Na een emotioneel lastige aflevering. Ik ben nu al benieuwd. Ik ga me inlezen.

[00:49:40]

Waar gaan jullie dat? We hebben een podcast over media.

[00:49:42]

Wij hebben de volgende keer Rutger Bregman te gast. Oh ja, dus ik moet nog even gaan bedenken wat ik aan die garde gewaardeerde collega we gaan vragen.

[00:49:49]

Ja, ja, ja, dan rest ons nog heel erg te bedanken dat je te gast willen zijn bij ons. Heel graag gedaan. Ik vond het heel leuk. Kijk nou eens diep in Boncquet.

[00:49:58]

Ja ja ja, dat gaan we zeker zelf kiezen. Maar dat hoeft niet per se.

[00:50:04]

Het is niet bindend. OK, nou dan. Investeer in je kennis en belegt met beleid en je kunt een podcast ook beluisteren via Spotify.

[00:50:12]

Dan weten jullie dat er na al afleveringen staan, ook tot volgende keer persoonlijke touch.