Transcribe your podcast
[00:00:00]

Natuurlijk is energie groen. Dat is de enige goede keuze. Wist jij dat Greenchoice al 20 jaar voorloper is op het gebied van groene energie? Ze leveren niet alleen 100 procent groene stroom uit Nederland, ook je gasverbruik wordt gecompenseerd door het wereldwijd beschermen en aanplanten van bos. Ga naar Greenchoice Pantanal en sluit je aan bij de groenste energie beweging van Nederland. En dan gaan we nu door naar de podcasting. Deze podcast is 100 procent expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden.

[00:00:36]

De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies. Dit is jong.

[00:00:40]

We leggen de podcast. Ik ben Milow en ik ben Wim. Vorige week was Alex Otto te gast en deze week is hij weer te gast. En dat is voor ons de gelegenheid bij uitstek om eens even dieper op de materie in te gaan.

[00:00:54]

Na veertig jaar beleggings ervaring gaan we even even uitdiepen. Ja, precies.

[00:00:58]

En dan hebben we het over waarom hij Mister 5 procent wordt genoemd.

[00:01:02]

Ja, dat is heel interessant. Als je meer dan 50 hebt in aanmerkelijk belang. En wat voor voordeel heeft dat eigenlijk allemaal? En dan kan je dat gebruikt, hele mooie verhalen over je bedrijfsbezoeken, doet je bedrijven analyseert en ook een beetje het blik op wat voor impact heeft. Technologie?

[00:01:17]

Nu ja, precies. En de opkomst van technologie gaan we er ook over hebben. We hebben het ook over de dotcom hype. Maar Nina Brink? U weet wel, maar gewoon beginnen. Laten we lekker beginnen.

[00:01:43]

Maar werd er vorige aflevering al voor kort gehad over de Mister 5procent? Ja, daar heb ik me vorig jaar moeten inhouden. Ik ben er eigenlijk heel erg benieuwd. Hoe word iemand Mister 5? Ja, die naam is eigenlijk een in het leven gekomen toen ik een column schreef voor het V&D. En Disney noemde mij euh, Alex tot Mister 5procent. Dat is toen een eigen leven gaan leiden. Euh ja, wat zegt die naam? Ik ben bij Shell op gegeven ogenblik.

[00:02:09]

Euh. Euh. Ook de Nederlandse aandelen portefeuille gaan doen.

[00:02:13]

En ik merkte dat het wat gemakkelijker was om in contact te komen met CEO's en Chiro's van kleine bedrijven.

[00:02:22]

Daarvan hele grote bedrijven, dus ik heb. Ik heb heel veel small caps, kleine bedrijven euh gekocht. En toen ben ik naar een naburige Delta Lloyd gegaan als een verzekeraar. En bij een verzekeraar is het zo dat als je meer dan 5 procent in een bepaald bedrijf belegt, hoef je geen euh belasting te betalen over de koersstijging en ook niet over het dividend. Alleen bij verzekeraars over algemeenste. Dat geldt voor particulieren en dat geldt ook voor verzekeraars. Geldt niet voor pensioenfondsen, maar wel voor verzekeraars.

[00:02:52]

OK, dus daar werd mij gevraagd en dat was eigenlijk de opdracht. Toen ik daar begon ga een 5 procent portefeuille opbouwen voor Delta Lloyd, zodat dat in ieder geval belasting technisch heel aantrekkelijk is. Jij pakken eigenlijk al een groot gedeelte van je rendement is door vijf jaar staat. Vennootschapsbelasting is al gauw 20 25 procent, dus dat hoef je al niet te betalen daarover. Dus je begint al met een plus. Maar het belangrijkste was. En dan praat je over.

[00:03:20]

Uh uh 9, die 90 eind negentiger jaren.

[00:03:25]

Denk dat ze gaan werken. Op dat moment was de euro in opkomst en door de opkomst van de euro's gingen alle landen portefeuilles. Want vroeger werd belegd in een Engelse aandelenportefeuille, in een Nederlands, in een Duits en in een Frans, zich altijd echt afschuwelijke euh. Portefeuilles en die gingen naar n Europese portefeuille. Dus iedereen ging Europees beleggen. Wat werd er dus gedaan? Iedereen kocht de grote Europese namen en alle smallcaps die werden verkocht eigenlijk.

[00:03:56]

Ja, dat was ontwikkeling e en de tweede ontwikkeling. Het was een beetje de de dotcom hype, de internet bubbel.

[00:04:03]

Je had toen werd gesproken over de oude economie in de nieuwe economie, een oude economie waar die oude bedrijven die 1. Nou ja, waarvan we allemaal wisten wat ze deden. Maar dat waren bedrijven die heel stabiel waren. Die was nou ja, praat vrijuit over bedrijven als Boskalis. Ha, dat is dat is een zand spuiten bij bedrijven als Grolsch. Ha ha ha, dat soort bedrijven. Uhm, waar je niet sexy meer. Want je wilden allemaal beleggen in bedrijven die nu nog geen winst maken.

[00:04:30]

Maar pas over de komende 5 jaar is wel heel erg herkenbaar met denken ja, maar dat was maar dat had een ongekende hype verstard.

[00:04:38]

H. Ik bedoel, het topte toppunt of dieptepunt van de dotcom hype was het bedrijf van World Online van Nina Brink. Oh ja, iedereen dag wow.

[00:04:47]

Daar ligt een bakker met goud, dus iedereen die ging maar n schrijven veel meer dan ze nodig hadden.

[00:04:52]

Nou, we kennen de afloop van nou SSB eigenlijk niet, maar wel woorden.

[00:04:57]

Lei was een typische euh, nieuwe economie aandelen. En iedereen wist dacht van nou luister dan gaat in de toekomst heel veel winst maken. Dus iedereen schreef er op in. Er waren maar wat te stellen waar maar een miljoen aandelen beschikbaar werden voor 20 miljoen aandelen ingeschreven. Dus die prijs waarop het naar de markt kwam ging maar hoger en hoger. Dus in feite kocht je echt letterlijk. Gebakken lucht. Op die winst was toen nog niet. Eddy moest komen en die wees moe steeds hoger worden omdat er zoveel aandelen verkocht.

[00:05:30]

Nou, dat is toen heel snel fout gegaan en tandhygiëne kwam niet. Het is nooit gekomen. Het bedrijf is ook gewoon helemaal ge.

[00:05:37]

Euh zeg maar. Euh bestaat ook niet meer. Nee dus dat was eigenlijk een beetje té hé. Het voorbeeld op dat moment. Maar terugkomen op die small caps waren dus twee ontwikkelingen. Iedereen keek naar Europese en Nederlandse grote bedrijven en iedereen keek naar nieuwe economie. Dus dat was het moment. Ik voelde me echt als een kind in de snoepwinkel. Ik zag over de bedrijven van heen. Dat is mooi hé, want het is goedkoop en niemand wil het hebben.

[00:06:02]

Niemand wil het meer hebben.

[00:06:04]

En opgegeven hadden we dus 60 5% belangen namens Delta Lloyd. En we zagen zoveel mogelijkheden dat we ook een eigen fonds zijn begonnen. Dat was te euh. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Dat belegde puur in zulk soort bedrijven. Uiteindelijk zat er 1,7 miljard euro in dat fonds. En wat nou? Was het mooi? Wat was dat? De strategie was heel simpel. We kocht alleen bedrijven die goedkoop waren. Qua qua koers winstverhouding kwa cashflow prijs cashflow. Nou, dat spreekt iedereen aan.

[00:06:38]

Je koopt iets wat goedkoop is. En ja, je kocht iets wat een aantrekkelijk dividend gaf. We zijn begonnen. Een jaar dat we gewoon garanderen dat we elk jaar 6 7 procent dividend zouden uitkeren stond er toch nog een stuk hoger hoor. En 3. Het waren allemaal bedrijven waarvan er een gerede kans was dat ze van de beurs zouden worden gehaald. Gekocht dus van gekocht, overgenomen. Oh, en het overnemen van bedrijven gaat altijd met een prijs, maar met een premie van 20 tot 80 procent soms.

[00:07:08]

Ik bedoelde dat een beetje de slagroom op de cake. Toen wij waren eigenlijk de grootste verzamelaar van 5% belangen. Alleen doordat we dat deden en namens Delta Lloyd en namens het Delta Deelnemingen Fonds had je soms belangen van 10, 20 25 procent. Nooit meer dan 30 procent, want dan zouden we een bod formeel het van de beurs moeten halen. Dus we bleven altijd al die 30 procent MJM. Als je dus als iemand dus eigenaar is meer dan 30 procent moet je je verplicht om een bod uit te brengen.

[00:07:37]

Ja, maar hoe zit het dan als dan een eigenaar bijvoorbeeld? Iemand heeft er 80 procent eigenaar. Je brengt het naar de beurs en die het heeft dan ook meer dan 30 procent jambe.

[00:07:44]

Die Idi. Euh. Is altijd aandeelhouder geweest. Dan geldt het niet. Dan geldt het niet. Maar als jij gewoon nu zegt ik ben Pintelaan en ik heb de loterij gewonnen en ik. Ik neem een 30 procent belang in Achêne. Ja, dan zal jij een bod uit. Moet ik een bod aan de ander? Dan moet je de andere aandeelhouders uitkopen, maar dan kan je bod toch lager doen? Nou ja, er zijn ook regels.

[00:08:07]

Maar ik zie je echt extreem veel gelijkenissen met Warren Buffett. Maar dat de vorm bvtw eigenlijk van ons gestolen. Ben je niet warm? Buffett van Buffett van Nederland dan maar dan niet bekend waar? Buffett heeft het ook groot geworden met de verzekeringsmaatschappij om Martijn van Cash. En je hebt het precies waar je precies hetzelfde gedaan met mijn sleutels heeft. En die neemt ook over het algemeen een meerderheidsbelang. Sterker nog, als hij het bedrijf echt heel goed vindt, dan haalt die ook van de beurs van de Nässjö.

[00:08:37]

Hij heeft meer deelnemingen die waar die homp zijn eigenaar van is dan een gedeelte Aboud positie op hem. Removed koopt dit en hij doet dat ook met bedrijven die heel goedkoop zijn. Hij focust ook heel erg op cashflow. En hij houdt heel erg van dividend en vooral dividend groei. Maar het belangrijkste van deze strategie is. Je krijgt ook toegang tot het management. Kijk, als wij 10 15 20 procent van de bedrijven hebben je belt de CEO op Vio.

[00:09:03]

Je spreekt met Delta Lloyd. Wij willen toch graag Morrisson voor je langskomen? Hoe het gaat die agenda leeg maakt de agenda leeg. Als ik nu meneer Vanhoutte van files bij alver jo euh mijnheer Onto ben ik of Alex Otto en ik heb nul komma tien procent van uw aandelen. Heeft u even tijd voor me? Zegt hij ook om naar de aandeelhoudersvergadering te grijpen. Dus je je zat echt met het management om de tafel? Ja, en eigenlijk heb ik dit jaar niets anders gedaan dan met een team.

[00:09:29]

Uiteraard denk dat niet alleen. Gewoon elke dag. Het management van bedrijven, de Chiro, de Chiro strategie en wat is het nut daarvan?

[00:09:39]

Gewoon de dynamiek snappen zij het volledig de dynamiek snappen. Weten waar het bedrijf mee bezig is. Wat een strategie is.

[00:09:46]

Het was ook euh, soms euh hé. Je moet heel voorzichtig zijn omdat je met management om tafel zit. Moet altijd uitkijken van hé. Wanneer heb je voorkennis? Ja hoor, dat is wel gebeurd. Dan zit je bij een bedrijf en die vertelt eigenlijk iets meer dan wat bekend was in de markt. Ja, dan moet er gelijk een persbericht uitkomen. Ik bedoel, we hadden een afdeling compliance, die keken gewoon mee. Want. Het laatste wat je wil is dat je dat je gaat beleggen op kennis die nog niet algemeen bekend was.

[00:10:15]

Dus dat was wel het als. Kijk op een voorkennis voor Philips is veel moeilijker te hebben dan euh, extra kennis op kleine bedrijven. Daar zaten we heel scherp op een hele compliance afdeling die daar bovenop zat. Dat kan ook voor Streekje, ook als je. Je kan ook een concurrent hebben voor een diner waar je allebei 5 procent zin in dat je dus ook twee partijen in de keuken kan kijken die op elkaar concurreren.

[00:10:36]

Het mooie was dat je, als er dan iets gebeurde in de wereld. Dan maakte altijd een rondje langs onze bedrijven. Dus je belde de show zien was wat gebeurd. Hoe gaat het met je orderportefeuille? Hoe gaat het? Dus je krijgt zo verder? Je stopt even de barometer in je portefeuille. Ik krijg een verdraaid goed gevoel van hé, hoe gaat het nu in de UK?

[00:10:56]

In de economie? En nou, van die 60 bedrijven ik heb ze ooit eens geteld zijn er ongeveer vijfenveertig van de beurs gehaald of gefuseerd.

[00:11:06]

Zo waarin welks? Dat snap ik nog niet helemaal. Welke zin is dat dan voordelig voor degenen die die aandelen van die bedrijven hebben als ze overgenomen worden?

[00:11:16]

Nou stel jij, jij hebt dan een een klein bedrijf en je maakt winst. En je merkt gewoon dat dat bedrijven steeds meer naar elkaar toe gaan kruipen. Er komt Pym binnen. Die zit in hetzelfde bedrijf als jij en die zegt veel jouw bedrijf is is is 10 miljoen waard. Ik bied 50 miljoen voor jouw bedrijf ja, waarvan jij zegt. Nou prima, dat kan ik. Uh uh ieder geval. Vaak ben je zelf ook aandeelhouder. Kan ik in ieder geval een brokje daarvan cash gemaakt.

[00:11:43]

Je kan ook zeggen prima, gaan we samen doen, dan gaan we fuseren met elkaar. En dat betekent wel dat als je hem in grootbedrijf hebt, dat je wel op meer schaal groot gaat krijgen en dat je dus je kosten naar beneden gaat.

[00:11:56]

Er zijn allerlei redenen. Het zijn vaak strategische gedachten waarom bedrijf overgenomen werd en heb je ook vaak een gawein. Als iemand het koop, koop ik met een extra premie bijvoorbeeld hebben wat aardiger 10 naar 15 miljoen. Je hebt in één keer 50 procent winst op jouw aandeel. Dit is stukken in één dag of in een paar. In een hele korte periode kan je 5 procent winst pakken. En dat is natuurlijk rendement. Hier en daar heb je gelijk een heel goeie performance fietsslot.

[00:12:19]

Dat was gewoon de slagroom op de op de op de taart. We hebben toen gemiddeld in die tijd de praatje van 2000 tot 2010 wat 4 5 overnames per 1 ben per jaar gehad en dat ging vaak gepaard. Dan weet je gebeld door door door de pers he? Wat vinden jullie van dat bod? Ah, zo om als één land daar? Euh daarin? Ja maar. Dan heb ik ook eigenlijk dus alle als je ook al bij een CEO van een bedrijf kwam en was ik heel veel druk.

[00:12:49]

Voor elke juli langskwamen waren ze. Ik denk ook vaak wel euh gespannen. Want het voelt toch denk ik voor ook zelfs voor de hele directie altijd een een Bole Jolings gesprek als jullie langskomen. Jij de baas van het bedrijf, enz. Toch word je veroordeeld. Je krijgt toch je grootste en vaak de grootste aandeelhouder op bezoek? Kwamen ook vaak bij ons op bezoek. Alleen je kreeg ook wel een band met met CEO's en een chiro's. Ik bedoel, die kwamen vier keer per jaar.

[00:13:14]

Kwamen die langs? Begin nog even kennismaken, maar wat vooral wil met je de ijs breken. Voet op tafel. Hoe gaat het nu? En waar wil je naartoe met het bedrijf? Wil een vriendschap aan overgehouden?

[00:13:25]

Nou, ik vind het lastig om over vriendschappen te spreken. Wel? Euh ja. Wel een heel leuk netwerk aan overgehouden. Weet dat beeld? Ja, absoluut natuurlijk. Ja, absoluut. En dus jij eigenlijk? Je hebt het gewoon heel erg goed gedaan en waarschijnlijk bij.

[00:13:38]

Nou ja, weet jij? De belangrijkste is dat de beslissing om hier in te gaan beleggen is genomen door Delta Lloyd. Je hebt gezegd verlies, maar je moet in veilig zijn. Belangen veilig. Het is het mandaat was. 2. De situatie was er omdat Google bedrijven werden gewone en met een neus aangekeken. Dan moet je wel zien.

[00:13:58]

Dat moet je wel zien. En volgens mij is gewoon een fantastisch team waar ik aan. Waar ik leiding aan mocht geven. Wat? Wat? Euh ja, gewoon heel goed was met het. Met dit concept en op een gegeven zijn we toch uit gaan rollen naar Europa.

[00:14:12]

Het geld wordt Europees Deelnemingen Fonds en zelfs naar Azië. Delta Lloyd Aziatische deel fonds als ik zie zelfde concept als dat ik me goed herinner ben je daar ook op veel in Azie. Kristof veel bezoeken ook in China.

[00:14:24]

Twee keer per jaar gingen we wel naar Azie toe op zoek bij die bedrijven. Ja, we kochten nooit bij naam. Wat als je een 5% belang in een bedrijf neemt? Zeker in wat kleinere bedrijven kun je niet van vandaag op morgen kun je die weer uit. Dus op moment dat je een 5% belang neemt moet je wel echt alle checks en Bellens moet. Je moet je gedaan hebben om zeker te weten. Gaan we ons lange termijn verbinden aan die bedrijven?

[00:14:46]

Ja, dus je moet Aging wel bezoeken doen en anders is het eigenlijk onmogelijk. Ik ben in die vijf procent even ingetogen. B Ik heb een boek gevonden en dat heet tenminste 5 procent. En dat is een moet zijn naam nu even uitspreken. En dat Kalou stun Goulburn ken en die is geboren in 1869 en overleed in 1955. En die is een van de oprichters geweest van Shell in 1907 en die wordt ook omschreven als Mister 5 procent van de hele oliemaatschappij opgericht en altijd 5 procent belang in.

[00:15:20]

Oh, dat wist ik niet. En er is A. Er is een boek over hem geschreven. Is vrij recent uitgekomen oom agent die ook bij Shell heb gezeten. Ja, ik ken de man niet. Oh, ik dacht misschien is het inderdaad je zit daar link. Nee. Ik wel heel erg. Ik kijk uit naar het boek. Zo wel even met je delen. Ik heb zelf niet gelezen waar we al grappen.

[00:15:37]

Ja, ik kan nog wel een vraag. Zijn er ook resultaten van bekend? Hoe jij dat gedaan dan bedoelt met je team? Natuurlijk. Maar is het waar? Heb je de markt verslagen? Op langere termijn ook bij.

[00:15:49]

Wij hadden niet. Wij deden nooit aan markt verslaan. Nee, beleggen conform een benchmark is niet mijn manier of onze manier van beleggen. Ik weet dat wij op een gegeven ogenblik met deelnemingen fondsen naar de markt kwamen van luister, wij gaan gewoon 7 procent per jaar voor u verdienen, waarvan een groot deel dividend was. Dat was al 5 6 procent. Het andere deel kwam altijd wel via één van de overnames. Kijk de cijfers van de DEL tot portefeuille.

[00:16:16]

Die worden niet publiekelijk gemaakt. Maar als je kijkt naar het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Die heeft 10 procent per jaar gemaakt. Tien jaar lang. Dat is een euh, ja, dat kon je wel mee. Als wij thuiskomen ja. Ik las ook in een artikel uit 2009 dat jullie beter deden. 9procent beter dan Ajax. Oh, dat kan best. Maar een Ajax was voor ons geen spiegel.

[00:16:39]

Ik ik, ik weet dat. Onze producten werden ook door banken verkocht. En ja, dat kon nog. De code. Beleggingsfondsen Vier bank open. En die bank was toen groot ingestapt en toen kreeg ik na drie maanden een telefoontje van een van de hoofd. Verkoop van die bank op het Delta Deelnemingen Fonds blijft al drie maanden achter bij de Ajax naam zijn van GO!

[00:17:00]

U moet zo snel mogelijk uw klanten eruit halen, want u bent helemaal niet geschikt voor dit fonds. Weet je, dat is ook niet het. Dat is ook niet de strategie. Dat was het niet. Dat fonds. Wij waren gewoon bezig langetermijn die 10 procent per jaar te maken. Wat is het? Dat vind ik tikwa en daar waar weet ik niet. Heb ik je die vertaling te maken naar de naar de luisteraars? Het je omschrijft is is natuurlijk van een gewone pacte leren belegger niet te doen.

[00:17:23]

Denk je ook niet dat een pak meer vragen altijd daardoor achterstaat? Hetgeen geen toegang tot de boardroom?

[00:17:28]

Klopt hij absoluut dat dat dat doet? Dat is zo. En daarom was dat deelnemingen fonds. Er zijn nogal wat van die small cap fondsen die dit doen in Nederland. Dit kun je niet zelf doen. Dan moest je een team worden hebben. En ja, daar heb je niet. Die exposeert na het neen naar het management die daar wel van belang is.

[00:17:49]

En denk je dan ook dat het vergeleken met je vrijt met zegt 20 30 jaar geleden en nu dat het nu voor een pak lilare makkelijker is dan toen of anders of andersom? Of is er niks veranderd? Zou ik ik? Als professionele belegger zag je de hele dag 4 jaar Reuters op je bloemberg. Wat een aandeel op dat moment deed de aandeelhouder. De particuliere aandeelhouder kon dat de volgende dag pas uit de krant vernemen. Je had geen idee. Tegenwoordig is internet er en kun je gewoon live.

[00:18:14]

Kun je gewoon de koers volgen. Jouw dagen alleen maar dagkoersen in plaats van dat dagkoersen?

[00:18:19]

Ja, lijkt me zo raar dat er weer eens heel veel vorster. Ja nee, echt totaal niet.

[00:18:24]

Dat is dus het is veel dankzij iets dat veel transparanter. Je kunt elk moment kun je zien wat het. Wat het aandeel doet en wat er was. Ook een tijd. Dan kreeg je telefoontjes uit Londen, Voordaan van de hele grote brokers. Wat zijn de aandelen die gezocht worden? Ze zoeken zoveel aandelen redacteurs, zoveel Philips en die informatie credo.

[00:18:44]

Al ertussenin wist Van Hee, daar zit gewoon een hele grote koper. Zit in het aandeel Philips. Nou ja dan. Wat daar niet mag is frontrunner naar hier en daar ga ik ook alvast wat kopen.

[00:18:54]

Maar je weet wel op dat moment van ja, die kennis. Die kwam eerder bij de professionele partijen terecht dan bij de particuliere belegger. En dat is gewoon veel evenwichtiger geworden. Dat is veel gelijker geworden. Ik. Ik denk nu dat dat de. Tuurlijk, als je analist bent en je gaat naar bedrijven toe en je doet de hele dag niets anders dan naar een een euh bedrijfs KLM kijken of wat dan ook dan dat je wel meer kennis vergaart. Maar het is vooral veel gelijkwaardiger geworden.

[00:19:24]

De informatie komt veel. Als Philips om 10 uur op acht uur met cijfers komt, staat om kwart over acht al op de website. Ja, en dat is wel IKB.

[00:19:33]

Iedereen noemt daar de smallcap. Ik merk. Ik heb zelf dan Alphenaar smallcap en ik merk daar zit er maar een paar analisten op. Heel weinig. En ik merk dat de. De invloed voor analisten zijn heel groot op de koers. En ik merk het daar was laatst een analist, hier of daar een verkoopadvies en het aandeel zakte direct. Hoe kijk je aan tegen dat nou, dat wat jij zegt? Hij kijkt naar een bedrijf als Apple. Apple of Microsoft wereldwijd?

[00:19:59]

Denk ik dat er 40 analisten zijn die de hele dag niets anders doen dan naar het aandeel Microsoft of de sector om Microsoft inzit. Dus er wordt zoveel over geschreven en wordt zoveel over gesproken. En eigenlijk kun je zeggen dat het heel lastig is om nog extra kennis te vergaren met betrekking tot zo'n bedrijf. En in feite zeggen we dan. Die markt is heel efficiënt ja. Oftewel alle informatie zit in die prijs. Ja, omdat het vanuit zoveel Engels al wordt belicht.

[00:20:29]

Sison Ja, als je kijkt naar een klein bedrijf waar maar twee analisten op zitten. Daar is de efficiëntie veel kleiner, omdat er gewoon veel minder analisten zijn. Dynaco die daar naar kijken. En dat is dus als een hobbyist of als een analist of als een portfolio manager. Van Delta Lloyd Deelnemingen Fonds zie je dat daar veel makkelijker toegevoegde waarde te leveren is, omdat er gewoon veel minder efficiëntie is. Niet alle informatie zit in die koers. Omdat er gewoon veel informatie niet bekend is, is ze daardoor ook daardoor een groter risico voor een pak leren om in smallcaps.

[00:21:03]

Ja ja, dat denk ik wel. Het is vaak minder liquide. Andere kant aan particulieren al niet zo'n grote stap, dus je kunt het ook wel redelijk kopen verkopen. Maar kijk naar het Smallcap effect. Daar worden ook enorme studies gedaan. En wat is de smallcap effect van een portefeuille?

[00:21:20]

Maar je ziet dat langzaam maar zeker wel wel wel wel verdwijnen. Denk je ook dat een goede portefeuille zit? Dus ook en altijd wel een smallcap in of een minder? Ja, aan de andere kant is er wel weer een extra risico, want dan zie je net wat je zegt. Dus zit je in een bedrijf bouwen dat door twee analisten gevolgd wordt, maar wat weinig over bekend is waarvan het management niet goed kent. Dus het is ook alweer een hoger risico met zich mee neemt.

[00:21:44]

Het gaf mij wel een eng gevoel dat er gewoon een mening van een analist van ornament. Dat had zoveel invloed heeft op de koers. En het gaat natuurlijk niet. Het gaat echt om de miljoenen. Ja, er is wat was ik zelf erg van geschrokken. Nee, dat zo. Dat zal bij een bedrijf als Apple niet gebeuren, zoals de analist van een hele grote internationale bank zegt. En ik zet hem. Je ziet het wel eens hé.

[00:22:05]

We hebben euh, onze Rajko Mondadori gewijzigd van een Baye naar een Holthof, van een holte naar Marcel. Je ziet wel wat impact, maar dat is niet zo groot omdat dat maar een mening is van die 30 of 40 die de nakagawa averell small cap als de twee nakijken en één. Ja, ik ga op een cel zetten. Ja, dan krijg je toch al nadenken. Want vind je ook dat dat dat we als pact leren dat je moet luister of moet?

[00:22:29]

Euh, veel waarde moet hechten aan analyse? Ja, dat hangt van de kwaliteit van de analist. Vaak zie je dat. Euh.

[00:22:37]

Euh euh. Jonge mensen die van de universiteit komen, die gestudeerd hebben, die heel veel goeie kennis hebben. Je komen we dan in een klasje terecht aan een van de eerste banen die ze krijgen. Jongleert dat aandelen Swolgen en daar zijn dit vaak niet te grote aandelen? Zijn het vaak de kleinere aandelen? Dus ja, loonvoorwaarden moet je hechten aan een analist die euh euh, nog geen jaar een bedrijf volgt. Stage loopt nog. Ja, weet je, dat was het eerste!

[00:23:03]

Is de vraag die we ook al stelde aan een analist. De meeste kennen we al van job. Hoe lang volg je dat aandeel? Nou dan vergelijken dat met die 30 jaar, want een beetje bij met een gemiddelde lengte was van 1 van de Engelse analist die bedrijven volgde.

[00:23:17]

Ja dan. Ik heb altijd gezegd vroeger nog, toen hij met deelnemingen fonds. Wij moeten wel zorgen dat er niemand, maar ook niemand meer weet van dit bedrijf dan wijzelf. Zelfs analist en zelfs een analist niet. En dan moet je investeren.

[00:23:28]

Investeren goeie mensen. Je hebt je moet zorgen dat je op tijd met de bedrijven aan tafel zit. Ja, dus als zo'n analist. Ja, waar is zijn? Waar is zijn recombinatie op gebaseerd? Is het feitelijke kennis echt het management gesproken? Daar kan ik wel zeggen dat als je een analist ben. Dan ben je eigenlijk niet goed genoeg, want als je goed genoeg bent dan kom je bij. Dan werk je bij zo'n fonds, want dan word je natuurlijk euh ja.

[00:23:49]

En als je. Ik neem aan dat je ook alle goeie analisten die wil je daar ook in dienst hebben. Toen ik dat iemand een goeie mensen hebben begeleid die die tijd leider ook zelf mensen op om te leren van hoe kijk je daar nu naar en waar moet je op letten? En ja, en dat zijn sommigen zijn echt hele goeie portfolio ministers geworden.

[00:24:08]

Misschien een beetje grof geld, maar er eigenlijk dan wel een beetje de de singletjes nog in die wereld, die dan nog moeten groeien.

[00:24:13]

En als je de singletjes weet je. Ik zeg altijd dat zijn. Dat zijn de jonge mensen die willen investeren in carrière.

[00:24:19]

Ja, en dan moet je gewoon de tijd van nemen. Ja, ik heb wel wat gezegd dat euh, economen twisten namen het stokje over de wet gebaseerd op modellen en keuzes in plaats van bedrijfsbezoeken. Ik had daar ook wel eens wat over gelezen dat dat zich in een economisch eigenlijk maar niet zo goede beleggers en Seijas veel meer dan de socioloog en de filosofen die het eigenlijk veel beter doen omdat economen alleen maar naar cijfers kijken en dat eigenlijk het hele stukje vergeten over waar een groot deeltje van de fundamentele analyse over gaat.

[00:24:44]

Over cultuur en mensen spreken of aanvoelen waar je naartoe gaat zitten. Doet de concurrentie je in een groeimarkt. Is dat ook iets waar en hoe jij daarnaar kijkt? Ja, nou, in die tijd werden heel veel rekenmodellen gemaakt. Van waar is het meeste risico? Ha. Dat ging met name over. Hoeveel geld moeten we in aandelen stoppen? Hoeveel moeten we die hypotheken stoppen? Hoeveel moeten we in vastgoed stoppen? En het is altijd heel goed om terug te kijken van OK.

[00:25:10]

Wat heb je historisch verdiend aan het beleggen in aandelen? Heb je Storify die aan het beleggen in vastgoed? Je moet uitkijken dat je dat ook niet gaat gebruiken naar de toekomst toe. En dan dat je de. Dat je die trend voort gaat zetten. Je kunt simulaties maken van ok uitgaan van het verleden. Is dit een hele interessante categorie? Het is een manier van beleggen, kwantitatief beleggen. Dat zijn echt de de mensen die niks anders doen dan modellen maken met een cijfer op basis van historische cijfers en op basis daarvan koop of verkoop.

[00:25:40]

Doe alleen. Ik ben altijd, ik geloof altijd toch in een dosis gezond verstand en fundamentele analyse.

[00:25:46]

Ook bij mensen. Lekker eigenlijk ook. Maar ook weten waarin je belegt.

[00:25:50]

Maar dat is eigenlijk is het wel goed dat dit zo is? Want als dit natuurlijk niet zo zou zijn dan dan heeft de markt geen zin meer, want dan kan het gestuurd worden door computer. Ja, we hebben het ook het gevaar gezien he. Want wat je tegenwoordig ook terug naar 1987. Waar kwam die crash in 1987 vandaan? Euh, je hebt een bepaalde stop loss orders en de computers die gaan verkopen als de AIC of als de stellende poort zeker niveau komen.

[00:26:15]

Ja, dus voordat je het weet werden al die grenzen werden bereikt. En voordat je weet staat de min 10 min 15 procent. Was dit ook niet al met de koning? Nu gebeurt dat. Wat mij erg opviel is dat zelfs goud obligaties allerlei ging naar beneden. Maakt dat iedereen geld liquide moest gaan maken om, maar ik denk dat er zeker mee te maken, maar absolute paniek is omdat er heel veel computers schort, van alle alarmbellen gingen en die gingen verkopen.

[00:26:37]

En dat. En dat Trickett eigenlijk weer een andere computer en daardoor ging eigenlijk alles naar beneden. Absoluut. Ja, weet je, het zijn programma's die dan als je bepaalde niveaus bereikt. Dat is jouw bepaald niveau. Wil ik daar van af? Ja, een niveau voor de bereikt en voordat je het weet. Daarom heb je zogenaamde cirkus breakers op dit moment. In Amerika is er zo als en dat heb ik een paar keer gezien in maart, als er indexen in korte tijd teveel daalt, dan heb je even een pauze.

[00:27:01]

Een Surcouf breken? Stop die door even stop omdat het verwachte geboren keer gebeurt of dat de beurs is stilgelegd. Ook waar is dat gebeurd? Ik weet niet vast nog in een bepaalde Europese landen ook gewerkt. Currents slagen.

[00:27:13]

Uh oh ja, in Amerika was het ook zo veel jongens.

[00:27:16]

Eventjes gewoon even stoppen om in ieder geval even de kalmte te bewaren en de ratio weer terug te brengen. Ja, maar dat heb je ook. Euh ik. Ik weet niet. Het is een aantal keren dit jaar gewoon gebeurd dat de stem tempore. Dat er zoveel verkoopdruk ging het zo hard naar beneden en dat ze gewoon even ok. Er wordt een half uur niet gehandeld.

[00:27:36]

Ja dat iedereen weer even even bijzinnen kan zien of die computer weer even opnieuw af kan stemmen, want anders blijft ie maar de oren uit.

[00:27:42]

Oh ja, zo ja. En wat het begin mag ik gewoon inbreken inderdaad. Ja, we hadden t net even over die dotcom hype. Als je dan nu kijkt naar wat je nu ziet gebeuren, is dat toch. Meeste mensen gaan naar technologie. Tenminste wat ik van Pim begrijp dat daarin meer staat op de technologie aandelen omdat die een minder gedraaid lijken te worden.

[00:28:05]

Correct meer van Rong zie je daar een soort parallel in van dat je nu eigenlijk misschien ook wel zou kunnen dat het ook een soort van hype die technologie aandelen net als de met de dotcom hype, maar dan een beetje anders.

[00:28:15]

Nou, ik heb het al een tijd geloofd. Weet je wel zeker met de met met die grote aandelen was als Emmerson als Google als Facebook. Fernão moet nu nog maar zien wat je wil. Ik wil dat verdienmodel, moet zich nog maar eens gaan bewijzen. Ja, als je ziet dat de bouwer van zulk soort huizen van Google bedrijven is zo aanwezig. Daar heeft de Verthé voorlopig bedoel. Als je kijkt naar de stenen trap 500 25 procent van die de grootste benchmark van de wereld bestaat uit zulk soort bedrijven dat zeker geen hype.

[00:28:47]

Natuurlijk is het altijd bedrijfjes omheen omheen cirkelen die ook iets nieuws denken te hebben. Waar je al te voorzichtig bij moest zijn, maar als je om puur naar de grote namen kijkt als een Microsoft als een emmerson. Google, Facebook, Netflix. Ja, dat zijn bedrijven waar echt zo'n organisatie en zoveel veel cash binnenkomt op dit moment, waarvan je kunt zeggen dat het model zich bewijst dat. Dat is wel duidelijk geworden. Alleen zulke bedrijven moeten natuurlijk wel scherp blijven en ze kunnen niet onderuit gaan zitten, want in deze tijden tijd concurrentie ligt op de op de loer.

[00:29:22]

Kijk, een mooie historische beeld. Een Nokia. Nokia heeft jarenlang één van de meest toonaangevende bedrijven bij mobiele telefoons geweest. Is ook helemaal down. De grote vraag. Kijk naar een bedrijf als Ericsson in Zweden. Apple heeft natuurlijk ook enorme thick naar beneden gehaald en hij denk je ook niet dat daardoor in technologie dividend altijd lastig blijft. Of er eigenlijk nooit echt zullen komen zoals je hebt in bijvoorbeeld farmacie en euh, en consumer goods. Om wat als een bedrijf zoveel kerstster elk kwartaal uit laten lopen?

[00:29:54]

Dat we daardoor de innovatiekracht verliest en daardoor eigenlijk uiteindelijk wel weer achter gaat lopen? Nou ja, ik denk dat je zorg moet gaan maken als een bedrijf als Emmerson 4 procent dividend uit gaat. Keer wat in feite zeggen ze dan ja, wij zien. Op dit moment kunnen wij niet meer geld verdienen dan die 4 procent die we uitkeren. Als zij denken dat door innovatie en nieuwe investeringen in nieuwe producten en nieuwe diensten kunnen wij veel meer waarde toevoegen dan die 4 procent die we uitkeren.

[00:30:24]

Prima dus. Ik zou het zorgelijk vinden als een bedrijf als Emmerson heel veel dividend uitkeren, tenzij het op een redelijk zo'n cash coward zoveel cash binnenkomt. En het zijn. Dat is zo'n tv zone. Een hun bestaansrecht meer in de maatschappij dat je juist jongens. Het geld komt over de clip he. Dus we gaan maar een ieder geval een stuk of gaan eigen aandelen inkopen en dat 87 zich onvoldoende. Ik heb voor een heel groot deel de eigen aandelen in Doel ook al dividend.

[00:30:50]

Maar meer volgens mij zelfs eigen aandelen. Ik merk dat. Dat idee heb ik heel erg bij bij technologie. Het moment dat het echt echt bijvoorbeeld richting de 4 procent dividend gaat uitkeren. Dat je dat ze daardoor de capaciteit niet meer hebben om het Brout het businessmodel staande te houden en dan vooral het moment komt waar iemand anders die dat niet doet, waardoor je eigenlijk ook gewoon in koers naar beneden gaat. Die trend zie je steeds vaker. Je ziet bij IBM en wat dividend uitkeren gaat qua omzet naar beneden in lange tijd.

[00:31:15]

Nou, ik denk dat Intel nu zo het kant op gaat. Je merkt als technologiebedrijven dividend gaan uitkeren in Komen Breemen op een niveau van 3 4 procent. Dan zie je er anders gewoonweg naar beneden. Ja, en dan denk ik dat die 40 analisten die naar dit bedrijf. Te wassen vragen en hoe ziet de komende jaren uit? Waar gaat de winstgevendheid vandaan komen? Ja, dus je kan eigenlijk als een dividend portefeuilles. Het best moeilijk om technologie daarin te hebben omdat het.

[00:31:38]

Ja ja, absoluut absoluut. Wat dat? Dat geeft toch wel aan dat de groei in feite uit is. Maar het wil niet zeggen dat die bedrijven niet langer kunnen blijven bestaan. Ik bedoelde de zijn gewoon euh, farmaciebedrijf telecombedrijven waar zoveel cash binnenkomt, indigo deur door kunnen blijven gaan met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en gaan investeren in 5G netwerken. En daarnaast we zeggen ja, wij vinden het toch wel belangrijk voor onze aandeelhouder om wat dividend uit te keren.

[00:32:09]

Maar die staan niet op die innovatieve euh sprong die bedrijven als Emmerson hun goebel nog kunnen maken. Daar ben je zelf ook. En hoe een technische belegger zelf ook in technologie. Uh, oh God, we moeten eerlijk zijn.

[00:32:23]

Mag ik gewoon je lach vervolledigen? Nee, op dit moment nog niet. Nee, nee, ik heb wel een een een stuk in een euh. In een wat bredere index verzekert buitenlandse zit een stukje, maar niet in directe bedrijven. Op dit in welk telecom denk ik wel eens wat? Telecom, farmacie, retail, consumer goods, consumer goods? Ja ja ja. Een beetje ouwe mannen wordt vrouwen.

[00:32:47]

Ja, maar oudbouw.

[00:32:48]

De sector denk ik die wel stabiel zijn met een hele lange trackrecord. Ja ja euh. En minder beweeglijk denk ik. Ook minder beweeglijk en een. En nogmaals, gewoon ook een heel aantrekkelijk dividend dat je jaarlijks uitgekeerd krijgt. Ja, als het gaat om 5 procent onbetekenend je alles van het bedrijf zou kunnen weten. Je kan de shit ook met het management waa. Hoe zou je een pak Dillier adviseren om om analyses te doen of een onderzoek te doen naar een bedrijf?

[00:33:13]

Goeie vraag. Een hele belangrijke vraag. Iedereen kijkt naar winst. Dat is niet borax, belangrijkste is gewoon de cash en cash flow, de echte cashflow. Hoeveel geld komt er bij een bedrijf binnen? En hoeveel cash is er ook eerste? Hoeveel komt de binnen en vervolgens? Wat gebeurt er met die cash h. G. Gaande ze investeren in nieuwe strategieën? Gaan ze hun nieuwe activiteiten doen? Gaan ze overnames doen? Gaan ze dividend uitkeren? Wij keken of ik kijk nog steeds.

[00:33:46]

Hoeveel cash komt er bij een bedrijf binnen en wat? Wat doen ze mee? Maar dat is het. Als ik me goed. Er is ook een Mattrick voor dat je kijkt naar hoeveel rendement worden gehaald op op eigen kapitaal. Is dat ook waar je dan zoiets? Ja. Nou weet je het. Het is gopu. Je wilt weten wat met die kess als wij met bedrijven. Kijk, je kunt wel. Op die manier kun je winst berekenen, maar ze maar op één manier waarop je kunt zeggen over cash komt er een bedrijf binnen en laat zien wat gebeurt er met die?

[00:34:11]

Wat gebeurt met die kess? Waar besteed je dat aan en socio ook? Euh, hoe spaar jij hierover? Hoe ziet jouw eigen Use-It jouw model eruit? Belgium wakker van s nachts?

[00:34:23]

Kijk, wat waar wij altijd mee bezig waren. Wij proberen hun waarde te geven aan hun bedrijf. Kijk, je hebt een bedrijf waar de waarden die wij geven aan bedrijven. Je hebt een aandeel Koef. En dus je gaat zo'n ik. Je kijkt naar de balans. Ik kijk naar de goed veel. Je kijkt naar de caché die je jaarlijks binnenkomt en op basis daarvan ga je een bedrijf een bepaalde waarde geven. Die waarde vergelijking met de aandelenkoers. En er staan meer dan twintig procent tussen zat, zei Van Hij kan interessant zijn.

[00:34:56]

Dat is de een minder is en noem je dan de marges.

[00:35:00]

Je moet 20 procent marge 20 procent. Maar als je kijkt, het wordt nooit helemaal één op één. Nee, er zit heel veel sentiment. Zit daar omheen. En ja, als wij met z'n drieën waren gaan berekenen van je bedrijf komen alle drie op een andere waarde uit. Is dat dat? Daar moet je ook rekening mee mee houden. Maar wij hadden voor elk bedrijf wat. Denken wij dat het waard is? Ja, en wat is de aandelenkoers?

[00:35:23]

En daar euh. Ageerden reageerde maar op. Is er over. Of die vrije cashflow is? Dat houdt dat in dat je eigenlijk wel cash die er binnenkomt in een gelijk minde de kosten, dat trekking als vrije cashflow. Kijk, je wilt gewoon weten van hoeveel cash en hoeveel van die cash gaan ook naar korste toe en hoe verhoudt zich tot andere jaren? En waarom zit daar zo'n enorm enorme stijging in? Cash is gewoon allesbepalend binnen. Ja ok, dan ook.

[00:35:46]

Hoef je natuurlijk overhoudt om vrij te besteden. Ja euh ja. En je kijkt wil je dan aan wat je dragen kijkt als je als Arsenal aandeelhouder is? Als je cash in het bedrijf zit, dan moet dat een bepaald rendement hebben. Want als anders, als dat niet hoog rendementen, dan wil ik het liever uithalen. Maar dan ga ik het zelf ergens anders wel wel besteden. Waar ik wel, maar rendement was wel. Dat was zeg maar e.

[00:36:08]

De discussie ging het meest over. Wat doe je met die vrije cash van jou? Wat is je geen strategiewijziging? Ik zou geen overname doen. Ga je met cash doen? Het is eigenlijk de vraag die je bijna alles zelf vindt. En wat ga je daarmee doen? Precies?

[00:36:21]

Ja dan. Dan keert het nog maar uit aan aandeelhouders.

[00:36:25]

Dan ga ik er wel wat mee doen als je geen goed genoeg keer het uit aan de aandeelhouders en op moment dat jij, zegt hij. Ik wil een overname gaan doen of ik wil een extra activiteit. Dan kom je terug bij de aandeelhouders en zegt hij ik ga, ik ga geld ophaalt. Ik heb een goed verhaal en een belangrijke vraag die u al te stellen waarom sta jij als smokin bedrijf? Waarom ben jij genoteerd aan de beurs? Waarom zit je op de beurs?

[00:36:46]

Ik bedoel je is maar één functie waarom bedrijven beursgenoteerd zijn.

[00:36:50]

Dat is. Je kunt geld ophalen bij je aandeelhouders. Dat is de belangrijkste functie. Als jij nooit gebruikt om kapitaal op te halen. En er zit heel veel geld in. Keer het dan uit aan de aandeelhouders. Elk moment dat je een fantastisch idee hebt. Ik weet ons te vinden. Wij zijn aandeelhouder. Lange termijn. Kom langs en wij kopen. Zo gaan ze nieuwe aandelen plaatsen.

[00:37:10]

Nemen wij die aandelen waar? Ja, maar dan moet je in dat wel een goed verhaal hebben, zoals dat heet. Heet dat dan niet met een mooi woord kapitaal allocatie dat dat eigenlijk de bijna één van de allerbelangrijkste dingen is die je moet doen als. Als eigenaar van een bedrijf en als grote investeerder. Dat klopt. Wat is dat ook? Iets waar je dan ook als belegger heel erg op let? Je kijkt wat voor potentieel zit in dit bedrijf, wat ze kunnen doen met een vrije cashflow?

[00:37:29]

Ja, absoluut. Ik bedoel wat dat? Ja, wat als je daar geen plannen mee hebt? Ja, dan mag het niet zo zijn. Ik vind het wel prettig als je hiervoor weet dat ik veel cash mijnbedrijven. Ja, nee, je moet er wat mee doen. Je moet er een bestemming mee hebben. Als je dat niet hebt keert dat is prima. Ja. En is dat ook de reden waarom dividend zo zo vaak voorkomt? Absoluut, omdat sommige partijen die neiging misschien KPN extreem voorbeeld zit ik alleen in Nederland in die markt is nou eenmaal zo.

[00:37:54]

Die is best wel verzadigd denk ik. Het is moeilijk om nieuwe mensen te krijgen, krijgt steeds meer concurrentie van grote partijen. Het enige waar ze aan kunnen investeren is als er nieuwe technologieën zoals 5G, kunnen ze het geld uitgeven aan masten. Maar verder kunnen ze eigenlijk niet zoveel met cash doen. Ze moeten er dan wel uit zeker? Vandaar ook dat dat hun dividend ook relatief aantrekkelijk is vierenhalf 5 procent. Je ziet het, er zijn al Zweedse beleggers die ernaar kijken of het wellicht interessant is.

[00:38:18]

En daar is met name die aanwezig kerstspullen dan wel een rol bij. Nou ja, Okken ja, interessant ja. En ik heb. Merk je dat dit wel iets waar ik steeds meer. En om daar steeds meer naar te kijken over dat stukje. Euh, return on on capital. Hoeveel voor winst? Hoeveel? Ja, hoeveel procent winst maken ze nou op het eigen vermogen? Ja, hoe winstgevend, hoe ja, hoe? Wat dat hier rendement?

[00:38:40]

Wat je op je geld maakt op je je cash. Maar eigenlijk heel logisch he. Maar dat is dus er wel. Maar het is de kunst ook van beleggen om het logisch en om het simpel te houden.

[00:38:49]

Want ik merk wel dat er heel weinig gecommuniceerd wordt in het. In dat stukje vrije cashflow. En als je al alle websites kijkt waar informatie kan vinden zo. Er wordt heel weinig aandacht aan vrije cashflow en return on capital over Ikeda. En dat soort zaken gaan het allemaal. En wint koers winstverhouding en. En euh ja ja, dan ben ik al lang weg hoor. Is dat dan niet gek? Dat dat weinig? Dat er dan weinig aandacht krijgen of is?

[00:39:15]

Nou weet je ik. Ik denk zeker naar buiten toe om aan te geven hoe goed gaat het met het bedrijf dan? Is winst wel het meest aansprekende begrip? Ungaro? Hoe goed gaat het met uh uh? Nou hebben we weer met met, met met bijzonder.

[00:39:28]

Als we zoveel miljard winst gemaakt. Dat gaat wel goed. Ja, ik heb zelf een onderneming gehad.

[00:39:32]

Je kan dat. In december was het gewoon bijna de vraag hoeveel winst willen we hebben? Nou ja, kan Topman zelf bepalen, maar dat spreekt meer aan als je s avonds in journaal wat wil vertellen over hoe Emmerson je kunnen zeggen nou, ze hebben zoveel cash. Ja, ja of nee. Mensen zien de winst nog steeds als het eindresultaat. Dat is het ook wel. Alleen wat jij precies zegt. Je kunt wel op tien manieren kun je winst berekenen en dan moet je echt een bedrijf goed analyseren.

[00:39:56]

Gaat het maar om één ding. Als de cash de cash bandenbedrijf. Hoe komt het binnen? Wat gaat uit? Wat blijft? Hoeveel rendement maken en hoeveel rendement maakt? Dit is iets waar ik inderdaad dit ga ik dan wel vaker een podcast over maken. Die heb ik zelf heel veel interesse. Dit is een keer goed uit te zoeken. Ja, ik ben benieuwd. Ja, volgens mij is het deel twee ook afgelopen. Ik denk dat deel 2 nu ook met Live!

[00:40:19]

Deel 2. Deel 3 Infirmary. Wat we misschien ook nog een jaartje weer. Nee inderdaad. Je bent natuurlijk met pensioen, dus je moet ook een beetje van je vrije tijd.

[00:40:27]

Maar dat gaat steeds beter lukken. Even wennen, maar t gaat steeds beter lukken. En goed. Nou dank Alex. Heel mooi gedaan dat je er delen zijn. Fijn wij ook. Ik ben hier met heel veel aandacht volgen. Heb ik wel de tijd voor naar de podcast? Ik heb ze nog niet allemaal gehoord, maar ik ga het allemaal zeker afluisteren. Leuk ja, heel leuk als je. Als ik dingen heb verteld die niet kloppen, dan mag je me altijd even berichtjes sturen.

[00:40:47]

Dan ga ik dat even rechtzetten. Ja, echt dank je wel dat je hier wilde zijn van mij. Jij keek hier al heel erg lang naar uit en ik heb al heel veel mensen verteld dat ik toch wel een beetje trots ben dat je dat je te gast wil zijn. Euh ja, je hebt toch wel veel invloed op mij gehad? Dat ik nu hier zit? Ja euh ja ook nog wel. Nogmaals voor bedanken. Ik vind het ontzettend leuk als ik zie met hoeveel passie jaren mee bezig bent.

[00:41:11]

Dus ja, ik had dat nooit verwacht. Je geeft iemand wel een zetje, maar ja ja, van ok, hij belegt. Wat blijven andere dingen doen. Ik vind het geweldig om te zien hoe je over jullie bezig zijn met deze podcast. En dat het toch zo goed gaat is heel leuk om dan een hele kleine bijdrage aan de kalender te halen. Ik kom ook noemen we ook nog een keer nog bij je terug komen om als het product wat verder is.

[00:41:33]

Ik ben natuurlijk ook heel erg benieuwd naar jouw blik op het product. Je hebt nu in het verleden ook veel producten gemaakt. De Dividend Portfolio Track hoor je hoe je daar naar kijkt. Vandaar nog tips voor heb of dingen moeten aanpassen. Prima. Daar komen we nog een keer. Wil ik graag nog een keer bij op de koffie komen. Koffie staat klaar. Alleen dank je wel.

[00:41:52]

Nou Pim, Alex is net de deur uit en ik denk dat ik er ook maar even van te zeggen nee. Ik ga nu een weekje op vakantie gaan naar Terschelling. Lekker. Ja euh. Dat betekent dat jij dus eventjes wat dingetjes alleen moet doen, maar dan kom je wel uit. Portfolio. Doe ik alleen precies. Volgens mij komt helemaal goed. Vergeet de Outreau niet. Investering in kennis en belegd met beleid. Ik wil toch nog even gezegd hebben anders wordt het voor mij niet af.

[00:42:14]

Heel spannend. Ik denk dat het heel snel gaat, helemaal niet kan. En dus nou tot de tot later Nagano gamma weg.

[00:42:22]

Dan neem ik het wel. Zo, hier ben ik weer, maar dan zonder miloen. We gaan verder met de PDT het deed. De laatste weken zijn we eigenlijk vooral druk bezig geweest met de achterkant, maar dan moet je denken aan meerdere data leveranciers toevoegen, zodat we uiteindelijk 100 procent dekking krijgen in alle items en aandelen. We zijn ook nog bezig geweest om een andere import te maken. Op dit moment importeren we alleen alle transacties van de Giro, maar we hebben nu een andere importeur gemaakt waar we ook alle kouwe data mee importeren.

[00:42:53]

Dus dat is de kosten en de ontvangen dividend. En dus we kunnen nu dus hoop waarschijnlijk volgende week een heel mooi vormgegeven dividend overzichtspagina maken, waar je kan zien hoeveel dividend je per maand ontvangen hebt en dat je in een mooie grafiek hebt dat het ook waarschijnlijk omhoog gaat. Daar later meer over en nu over naar naar alle vrienden. Rosa, Allert, Cima Martin, Paul, Thijmen, Wim, Koen, Erik, Ludo, Marcel, Paul, Janet, Vincent, Davi, Marcel, Markse Leonie, l'Arche, Marco Studieniveau.

[00:43:24]

Lieke, Wiebren, Sebas, Farida, T.E. Erik, Zaza. Waarom het zo Fern, Barry van Gert, Youri, Charlie, Markus, Sander, Maarten, Tom, Lieven, Rogier, Frank, Winny, Maurice, Suzan, Teun, Geert, Gijs, Laurens, Dennis, Silke, Kevin, Jasper, Filip, Paal, Twan, Niek Dion gaat ze weer. Geweldig ontroerend.

[00:43:48]

Zoveel nieuwe vrienden, hartelijk welkom in in de community en natuurlijk in de portfolio. En bedankt voor jullie steun. We gaan nu over naar naar het nieuws. Ik zit al een lange tijd eigenlijk met Tesla. Een beetje zot van in mijn maag en het gaat de laatste tijd zo hard omhoog. Helemaal ook dat het onderdeel wordt van de S&P500. Moet wel zeggen dat ik een beetje hoogtevrees aan het krijgen ben. En Tesla heeft nu aangekondigd dat ze wederom 5 miljard aan aandelen gaan uitgeven.

[00:44:21]

En dat houdt eigenlijk in dat Tesla als bedrijf extra aandelen gaat uitgeven ter waarde van 5 miljard. En dat is natuurlijk vanuit een bedrijfs perspectief natuurlijk een meesterlijke zet. Als je nieuwe aandelen gaat uitgeven, dan moet je dit natuurlijk. Als de koers heel erg hoog zat en de Suruç eigenlijk een hele makkelijke manier om even geld op te halen, nou, ze hebben dat al eerder gedaan. Zo halen ze makkelijk volgens mij zo'n 10 12 miljard op bijna gratis geld.

[00:44:45]

En dat is toch wel als aandeelhouders een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant jij alle bestaande aandeelhouders verwateren, ze komen meer aandelen en 18december moet iedereen zijn positie hebben ingenomen voor de opening van. Van 21 december voor de nieuwe SPI. Ja, ze is een heel licht. Denk dat heel veel mensen zich afvragen of dat. Of het aandeel dat vanaf dat moment niet heel erg gaat kelderen, zag heel veel mensen in de community langzaam mijn positie aan.

[00:45:10]

Afbouwen zijn ze tijdens interessante periode om dit te volgen. Wat gaat er gebeuren? En zelf ben ik er ook goed over nadenken. En nu doornam portfolio. Ik heb deze week wel wat transacties gedaan. Drie aandelen verkocht en vijf aandelen bijgekocht. Zowel bijgekocht, dus geen nieuwe posities ingenomen. Ik heb drie aandelen verkocht Pervert Apartment, Main Street Capital en Bank of 0.4 Scotia. Het zijn eigenlijk de banken en de financiele sector en vastgoed. En ik heb eigenlijk het geld in dezelfde sector gehaald en verplaatst naar een andere holding die ik al in diezelfde sector had.

[00:45:47]

Dus ik heb de van de vastgoed verplaats naar Digital Reality Trust en Utility Inkwam Corps zijn er twee. Op de twee vastgoed holdings die ik heb, dus ik heb dat geld verplaatst en ik heb het geld van de banken en Masjid Capital verplaatst naar JP Morgan Chase en Bank of America. En dan had ik nog een beetje dividend inkomsten over en die heb ik besteed aan Alibaba naar mijn positie iets verder uitgebreid. Zo heb ik mijn portfolio dus weer verkleind van.

[00:46:18]

Nu heb ik uiteindelijk 42 holdings en ik wil uiteindelijk wel naar 20 holdings gaan. Stukje risicomanagement. Alex heeft dat ook al aangegeven. Vorige aflevering. Ik wil gewoon meer controle over mijn portefeuille hebben, dus ik wil. De komende maanden ga ik dat langzaam verlagen en de makkelijkste manier. Voor mij is om aandelen van dezelfde sector te verplaatsen, zodat ik ook niet een heel groot probleem heb dat ik een bepaalde groeispurt mis in een bepaalde sector, bijvoorbeeld vastgoed of banken die toch nog nog iets achterlopen.

[00:46:50]

En ik heb nog steeds wel mijn maandelijkse 3.000 euro te besteden. Is die raken komende maand nog uitgeven. Ik vind het wel heel lastig om aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven te vinden, maar dat alles begint wel heel erg duur te worden. Ik moet toch wel iets beter gaan zoeken naar naar aandelen die iets aan achtergebleven? Ik Alles in Froyen technologie is nu wel echt heel erg duur geworden. Ik denk dat ik daar nog even van wegblijft. Ik heb wel dividend ontvangen.

[00:47:17]

Zevenenzeventig euro van drie verschillende bedrijven en mijn portfolio waarde is nu weer een all time haj 180 000 zevenhonderd. Zo ben ik heel erg blij mee en deze week slaan we even de rivier over. Nu pakken we volgende week weer op. Volgende week hebben we weer een gast en we gaan het hebben over call en putopties, samen met Paul de Wigt. Hij heeft heel veel ervaring in euh, in het handelen met opties. We hebben daar echt heel veel vragen over gekregen.

[00:47:47]

Of wij daar eens een keer goed willen uitleggen wat het nou betekent. Ik weet het zelf ook niet helemaal. In grote lijnen wel, maar ik ben wel benieuwd hoe moet ik nou precies allemaal in mekaar steken? We gaan samen met hem deze aflevering door. Ze kijken er erg naar uit. Volgende week. Nou, dan rest mij nog één ding investeer in je kennis en beleg met beleid.