Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze podcast is 100% expertise vrij en alleen geschikt voor amusement doeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

[00:00:09]

Dit is Jong Beleggen, de podcast Ik meedoe en Ik Ben Pimp Je ligt hier een boek op tafel Pym en vind eigenlijk helemaal niet bij je passen.

[00:00:17]

Ja, de titel is niet zo goed en nee, dat past niet echt bij. Maar ben benieuwd wat er zo binnen ok. Nou, dat mag jij dan straks vertellen. We gaan het hebben over een Baader beleggen in het Duplicate effect.

[00:00:28]

En zoals beloofd hebben we het over the watch en de wishlist.

[00:00:31]

Een concurrent van Tik Tok is in China naar de beurs gegaan. Ja, qhj Sune, zeg je dat toch weer ook een hele mooie naam op tv. En we hebben het over Bitcoin. Want ja, dat zag ik is er opnieuw duur. Dus als Nieuwsuur toch overweegt weet je dat we bespreken.

[00:00:45]

En nog een aantal vragen van een luisteraar. Ja, precies.

[00:00:47]

AS usual ook. Nou, dat kan. Ben werd later ja, nou ja, dat maakt niet uit. Je woont ook iets verder nu en het is. Het is ijs. Overal veel sneeuw. Ja, het was een soort hel van zesenzestig om hier te komen eigenlijk. Zadel was ook bevroren. Snel ze hadden al weet je hadden ze het eerst. Maar het was gewoon zand beginnen waren vetkuif en niemand kan fietsen. Blijkbaar, want ik bemerking er nog wel aardig, maar iedereen die stapt af en ik moest op de rijbaan.

[00:01:28]

En nou ja, volgende keer kon ik echt weer op tijd. Ik heb geen nieuwe trend. Je maakt helemaal niet uit waar ze lekker aan wachten met een kopje koffie.

[00:01:34]

Ja en nee. En een glas water. Ik ben echt verwend. Uhm, even een dingetje. Het ligt hier op tafel. Een boek en de titel is verdubbel je geld in vijf jaar.

[00:01:46]

Beetje foute titel vind ik ook eigenlijk helemaal niet bij jou passen. Maar dit ben jij dus aan t lezen.

[00:01:51]

Ja, dat klopt. Het is een beetje een rare titel. De auteur Sam Hollanders. Die heeft het ook in. In één van de eerste hoofdstukken beschreven dat de uitgever deze titel wilde en dat hij er zelf eigenlijk helemaal niet van houdt. Het is een beetje zo. Ik noem het. Op internet zijn het bij het noemen. Ja, je wordt er eigenlijk een beetje vies van als je de titel leest.

[00:02:12]

Daarom vind ik me ook helemaal niet staan op jouw tafel. Nee, maar het is ook de is een beetje hetzelfde als de forw werkweek van Tim Ferris zoekzone zo bij titel en nu net voor u. Of hij uberhaupt vier uur gewerkt heeft? Zegt zo'n zo'n titel dat natuurlijk lekker klinkt. En dat maakt het misschien voor heel veel mensen misschien makkelijker om te kopen. Maar ik heb dit boek niet gekocht. De titel maar op de rivier is die ik heb gelezen al begonnen.

[00:02:38]

Ik ben op de helft. Ik wil. Sowieso heb ik besloten om het boek te lezen en ik heb eigenlijk programm alle Nederlandse beleggings boeken lezen. Ook om een beetje een beeld te krijgen van wat er om is. En dit boek gaat over waarden beleggen als iets waar ik natuurlijk al al lange tijd over nadenk en naartoe wil gaan. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik merk wel dat hoe meer ik over lees en hoe meer ik er mee bezig ben en hoe meer ik begint te begrijpen.

[00:03:02]

Ja, ik ben nog lang niet zover dat ik nu ook echte fanzone en discount Kesteloot methode uit mijn mouw schudt om een intrinsieke waarde van een bedrijf te berekenen. Interessant. Maar ik kan je wel beloven dat gauw. Daar ga ik wel. Komen ze zo richting het einde van het jaar gaan. Dan durf ik wel te zeggen dat ik een unieke waarde belegger kan zijn. En dan kan ik gewoon heel goed bedrijven analyseren en intrinsieke waarde breken. Maar wel lukken ik ook langzaam wat mensen aan te spreken die waar ik mee bel die al verder zijn.

[00:03:31]

Dus dat gaan we gewoon een uurtje bellen en kijken wat ik krijg ervan. Hoe kom je er in contact met die mensen dan? Ja, die mailen mij. Dat zijn gewoon mensen die ook bezig zijn met waarde. Beleggers die je leuk vindt om daar over te praten.

[00:03:42]

Ja die meneer mij van nou, ik kan je wel effe op gang helpen. Ze Bellick en dan gaan we even videobellen en dan gaan we daarover praten. En daar leer ik weer een hoop shit over nadenken om binnenkort zulk soort gesprekken eens een keer video op te nemen. Je gaat bellen ben en dan kijken of je die kan delen met je met alle vrienden in de community, zodat die ook die ruwe gesprekken die niet gestart zijn.

[00:04:04]

Je kunt ook wat van kunnen leren, maar dat is wel een idee. Maar over nadenken en of de andere dat ook leuk vinden natuurlijk.

[00:04:10]

Nee, je kan het als experiment doen. Ja, nou ben ik daar zit ik nu over na te denken. Je zo aan de tafel.

[00:04:17]

Maar die titel die je ze dan dus gewoon opgeplakt worden door de uitgever eigenlijk. Maar daar gaat het dus helemaal niet over. Nee. En wat zijn dan bijvoorbeeld? Euh ja.

[00:04:26]

Je bent op de helft, zeg je. Maar heb je al belangrijke dingen geleerd?

[00:04:29]

Ja, ik heb wel een hoop. Ik maak ook notities. En ja, ik wil uiteindelijke een soort van ja, dat klinkt allemaal groot. Maar het is meer voor mezelf een soort van investment manifest schrijven ik. Lijkt me leuk om met uiteindelijk mezelf te zien als een soort van fonds en een fonds. Heb je normaal klanten?

[00:04:45]

Dan moet je dus ook vertellen wat je favoriete beleid is waarin je in belegt. Waarom beleg je in bepaalde bedrijven en wat je visie? En daar dat MIT daar commit de aanlegvan de klanten op die die geld in het fonds stoppen? Ja, maar jij hebt geen klanten? Nee, maar het lijkt me heel leuk om dit wel op te schrijven. Om zo zo'n om jezelf te dwingen om er om over na te denken. Om het op papier te zetten en ook jezelf een soort van richtlijnen te geven.

[00:05:09]

Dwingt je om goed na te denken over de keuzes die je maakt en wat je op papier te zetten. Want ik merk gewoon heel erg dat als je niks op Bizidee hebt in je hoofd, dan kan het heel snel zijn als de post een maand lang de beurs verandert. Dat je dan ook in je hoofd meer mee verandert. Ja, dat gebeurt nogal snel. Dat was op dat moment een maand lang alleen alle waarde aandelen naar beneden gaan en alle groeiaandelen in één keer aan.

[00:05:28]

Ik ga toch al meer mee naar groei. Je wordt heel wispelturig denk ik.

[00:05:32]

Dat zijn al regels in jouw fonds die je opschrijft. Naam. Uiteindelijk wil ik steeds meer richting Waardenberg gaan. Ik denk dat dat op lange termijn denk ik wel de meeste emotionele rust geeft.

[00:05:43]

Maar dat lijkt me de de overkappen. Nou ja, dan zit ik maak daar nu notities uit. Hele ruwe notities die ik van mezelf heb hoor. Bijvoorbeeld een langetermijn focus. Dus beleggen is een marathon. Dus als ik fouten maakt moet ze toegeven en analyseren. Vermijden van permanent verlies. Ik moet niet bezig zijn met het voorspellen van een. Soms klinkt dat allemaal een beetje als open deur, toch niet. Niet de toekomst voorspellen. Jamie kan dat of en en verlies en vermijd verlies.

[00:06:11]

Ja, maar gepraat met een gemiddelde belegger die beweert de toekomst te voorspellen. Ja, dat gebeurt heel veel.

[00:06:17]

Altijd Long is al heel simpel. Gewoon altijd voor koersstijgingen, niet short. Hou het simpel. Dus geen andere complexe producten. Negentig procent van de tijd zit in de analyse. Nou, dat is iets wat ik al eerder aangaf vorige week. Ik merk gewoon steeds meer dat dit de belegger gaat. Veel meer over analyses maken. Het bedrijf leren kennen is ook alles om het bedrijf leren kennen, zoals de industrie als bijvoorbeeld Spotify. Neem dan Netflix aan. Wil je eigenlijk gewoon weten hoe Netflix in elkaar zit?

[00:06:45]

Heeft laatst ook een boek geschreven van een van de eigenaren. Wil je eigenlijk ook weten hoe het streaming landschap in elkaar zit? Die wil gewoon heel erg weten hoe. Ja, hoe? Wat zit alles om dat bedrijf heen? Dat is eigenlijk wat je wat je aan het analyseren bent. En je bent eigenlijk helemaal niet bezig met met met koersen. Zit eigenlijk nooit bij je broker, dan ben je eigenlijk bijna nooit.

[00:07:07]

Dat is de andere tien procent. Ga je voor wijziging nieuws? Nee. Euh. De site dus. De andere tien procent is een beetje de broker in het nieuws en de andere 9000 zijn gewoon veel meer. Ja, ontwikkelingen en hoe dingen in mekaar zitten qua op lange termijn langzame stromingen. En focus op ijzersterk concurrentievoordeel. Maar daar komen we straks eigenlijk ook nog verder op. En dat is eigenlijk beleggen is eigenlijk vrij simpel. Je moet een ijzersterk concurrentievoordeel hebben.

[00:07:32]

Het bedrijf moet gewoon echt fundamenteel heel sterk zijn en moot hebben. En je moet het kopen tegen een goeie prijs. Dat is de essentie. Als je beleggers zou uitleggen zou dat het zijn. Want ik neem bijvoorbeeld Alpha en is misschien wel een mooi voorbeeld. Ja, dat heeft natuurlijk helemaal geen moot en het groeit nog hard omdat het ook denk ik door één van de weinige beursgenoteerde bedrijven is die die in elektrificatie zitten in batterijen enzo. Maar dit heeft natuurlijk helemaal geen moot.

[00:07:58]

Het is echt helemaal niks. Unice heeft geen patent. Het heeft geen naam met heeft. Het enige waarom het nu hard groeit, zo moet het in de markt zit dat heel erg nodig is. En één van zijn maar heel weinig beursgangen. Bedrijven die dat aanbieden.

[00:08:09]

Ja, dat is dat strookt uiteindelijk niet met jouw overkoepelende visie op. Nou ja, het waren de beleggers.

[00:08:15]

Of het moet nog zich verder ontwikkeld wordt heeft gewoon geen echt uniek positie. Dus dat gaat. Hoe dan ook gaat dat een keer ten koste van de marges. Want er is dus ook heel makkelijk. Komt er concurrent bij die hetzelfde product gaat aanbieden. Dat gaat dit dus uit je portefeuille. Nee, dat zijn dus wel dingen waar je nu anders naar gaat kijken en heb je natuurlijk wel. Je hebt ook. Ik heb ook groei en trend beleggingscategorieën. Ja, je moet je ook niet.

[00:08:38]

Ik vind het ook wel. Je moet de strategie ook niet zo nemen als. Dit is het. En ik doe niks anders meer.

[00:08:42]

Nee, want die zag ik ook wel bij een regel staan van als je een bedrijf koopt dat en dan nog een groeiende trend zet. Dat is ook een reden om het natuurlijk in je portfolio te houden. Ook al heeft dat misschien niet een moot. Nou ja, jij hebt ook wel moordend.

[00:08:55]

En elke regel van de Neuer Markt. Ik ben eigenlijk voor mezelf wel een beetje een ik die sowieso een mix zit. Ik ben ook niet zo van ik ga mezelf. Regels opleggen, dan moet ik er echt aan houden. Misschien over tijd? Misschien wel, maar ik vind ook trend en groei in groeiaandelen die trend beleggen. Groei vind ik ook heel leuk, omdat dat namelijk vaak bedrijven zijn die ik gewoon heel interessant vind. Het leuk zijn en dan?

[00:09:18]

Daar kan ik het ook, maar dat zou ik dan ook weer andere voorwaarden afzien.

[00:09:21]

Laat je dat een moods gebeuren even los en dan kijk je naar andere regels.

[00:09:25]

Ik denk dat ze dat ik daar ook wel een een groepje aandelen zou willen bezitten en dat Jacques ook een beetje momentum noemen. En daar zal ik wat korter op de bal moeten zitten. Zo zou ik scherper moeten in de gaten moet houden hoe wat voor trends we nu ja. Zit er veel geld in de markt? Is het? Wat is nu de. Waar zit nu de groei waar je nu een beetje momentum is? Het zal veel meer kort op de bal moeten zijn.

[00:09:47]

Zitten we ook daardoor een hoger risico? En het lijkt nu natuurlijk dom dat we alleen maar omhoog gaan. Dat dat heel makkelijk is, maar dit is natuurlijk een uitzonderlijke periode. Gaan ook andere tijden tennisrackets waar Ciccio Trend beleggen en Momentum aandelen veel kon veel moeilijker zijn, veel risicovoller. Maar dat blijft natuurlijk wel leuk. En daar ben ik nu een beetje aan het kijken. En je kan bijvoorbeeld bij zo'n leek misschien ook wel mooi voorbeeld zijn Vassili. Dat is dan misschien dan wel nu echt wel superieur.

[00:10:16]

Wat ze doen qua technologie. Maar of ze echter ooit moot gaan krijgen, dat betwijfel ik natuurlijk extreem. Ik denk dat dat gewoon niet is. Wanneer de kans dat dit ook overgenomen gaat worden door de zijn zou ze natuurlijk ook concurrenten hier doen. Maar de kans dat het wel een emmerson, Klout of een markt kijken.

[00:10:32]

Want ik ben al die bedrijven vergeten ook eens wat ze precies doen.

[00:10:36]

Vassili was ik doe daarom een beetje de infrastructuur van het internet, dus als je er van contain dus als oh ja zelfs portefeuille nummer heeft dat je dan niet altijd de nummers uit n server haalt in Amerika cassette? In Azie. Maar dat je de nummers dus verspreid worden over de hele wereld.

[00:10:51]

Hebben ze dan niet aan een concurrentievoordeel omdat zij die dat netwerk hebben? En iedereen heeft hen nodig? Of is het heel makkelijk?

[00:10:58]

Nou, ik vinden altijd dat je moet gewoon rekening houden dat als partijen zoals. Zowel Microsoft als die die ook die markt in willen. Dan? Dan ben je eigenlijk gewoon bijna klaar. Sluit ook niet uit dat we zonder twijfel ooit een keer zo'n bedrijf overnemen en dat dan ook integreert. En dan denk je wel van jou als je echt op lange termijn gaat kijken, dan zit natuurlijk een extreme groeimarkt. Nu maar je aan als een Margje straks echt omhoog gaan.

[00:11:23]

Dan weet je nu gewoon nu al zeker te gaan zulke partijen er ook inzitten. Euh ja dan. Dan drogen die Marjo gelijk weer op. Dus ik zal. Ik denk nooit dat Wesley op lange termijn echt een extreem sterke moot gaat krijgen.

[00:11:35]

Is het dan niet een beetje toekomst? Voorspellen wat je nu en dan noemen?

[00:11:38]

Ja, maar dat is natuurlijk. Het heeft niet een voorspelling over hoe er zijn en voor hoeveel rente en Dingens, maar het heeft gewoon te maken met dat je scenario doet over het businessmodel. En dan moet je moet altijd naar de toekomst kijken over het businessmodel. Ja, maar ik bedoel meer mee met toekomst. Voorspellen dat je niet grasweide komt de recessie aan of er komt een manier meer economisch is het een stuk? Ja, precies. Maar je moet wel toekomst spellen in het scenario maken voor bedrijven zegt oké.

[00:12:06]

Daarom denk ik maar voor kruidnagels heeft weer een ander voorbeeld. Daar denk ik namelijk wel dat die zou wel de potentie kunnen hebben om om een om een moten krijgen om gewoon het grootste cybersecurity bedrijf te worden in de wereld. En als ik dus nu veel meer richting moten al denkt, dan ga je toch wel alweer anders kijken naar je portfolio. Maar waar komen straks nog wel even iets verder op in? Uhm, en dan? Ik wil meer focussen op risico's dan rendement en dat is iets wat ik wel maar wel realiseer.

[00:12:35]

Als laatste uit analyses die ik gemaakt heb. Die zijn nauwkeurig gefocust op allemaal alleen maar positiviteit. Gewoon in bijvoorbeeld die taishi tqnb heb ik eigenlijk alleen maar positief gehad, maar ik had ook de risico's moeten definiëren. En dat heb ik eigenlijk.

[00:12:49]

Je hebt gekeken naar wat gaat er allemaal goed? Ja, maar ik heb niet het lijstje gemaakt. Wat kan er mogelijk allemaal fout gaan? Ja, en het spreekt wel voor die positieve insteek. Ik snap wat je vinden, maar dan moet ik dus eigenlijk nog wel doen, want justitiegebouw heeft zeker een aantal grote risico's. En dan heb ik eigenlijk. Dat heb ik niet benoemd en heb ik ook niet bewust opgeschreven. Dan moet ik wel meer gaan doen.

[00:13:09]

Voel ik een huiswerk opdracht aankomen? Ja, ik moet eigenlijk dat wel, wat ik mezelf nu wil. Ik wil ook gewoon een risico lijstje maken van elk elke belegging heeft risico's en is een beetje naïef om ze niet op te schrijven, niet in de weg te stoppen.

[00:13:21]

Ja, nog belangrijker, want veel belangrijker punt, want regel nummer één is Dauntless Manji. Ja, maar je hebt helemaal gelijk.

[00:13:28]

En regel nummer twee is Faket wil Namor.

[00:13:31]

Ja en je hebt helemaal gelijk. En daardoor als ik die risico's goed opslaan, kan ik het ook af en toe teruglezen. En dan kan ik dat ook monitoren of of die risico's ook daadwerkelijk goed of slecht uitpakken. Dus daar moet ik nog meer op gaan.

[00:13:44]

Vind ik ook meer focus op risico. En ik wil aandelen bezitten over een periode van 3 tot 5 jaar. Ongeveer met waar beleggen moet je ze eigenlijk? Een basis dat je een heel goed bedrijven die op dat moment iets ondergewaardeerd is of of onder intrinsieke waarde of ondergewaardeerd verrekenen in de markt. En je moet wel het aandeel de tijd geven om te groeien. O ja, om het eruit uit te laten komen. Die waarde, die waarde, dat ook kun je in een golfbeweging.

[00:14:08]

Dus je moet wel wel met de idee van 3 tot 5 jaar om die waarde te laten verzilveren. Ja, dat geeft ook gewoon heel fijn gevoel. Ik denk namelijk als je geen moment een paar jaar verder bent en je hebt alle aandelen ongeveer 3 tot 5 jaar, dan heeft het ook bij het jaarlijks ook niet zo heel veel. Hoef je ook niet heel veel meer te doen, want die aandelen bezit je door voor een lange periode. En als je er 15 20 hebt, dan zal de.

[00:14:30]

Ja, daar zullen de maar een paar aandelen per jaar is zo'n 4 5 aandelen per jaar waar je echt wat mee moet. De rest. Die bezit je al en hou je nog gewoon vast. Zo maakt de belegger dan een keer super eenvoudig. Dan heb je er eentje bijna 1 per kwartaal waar je wat mee moet. Ja, dan wordt beleggen natuurlijk eigenlijk heel erg passief. En dat is natuurlijk waar je eigenlijk. Dat wil je waar je naartoe wil.

[00:14:48]

Ja ja. En je wilt bedrijven die in een die waarde die de markt structureel groeit, zien wel in een groeimarkt zitten. Er is bijvoorbeeld zo'n. Nou ja, ik denk dat ze sigaretten als mooi voorbeeld of bijvoorbeeld olie. Dat is gewoon duidelijk. Die krimpen gewoon.

[00:15:03]

En daar wil je eigenlijk wel van wegblijven van wegblijven. Want ja, als je het dan lang vasthoudt dan weet je gewoon dat de marges gewoon gewoon opdrogen. Dus daar wil jij uit van wegblijven. Je wil eigenlijk ook in een industrie zitten waar potentieel de marges heel hoog zijn.

[00:15:19]

Zijn nog steeds bij taalregels h. Ja, daar zijn er. Ja, dat zijn een beetje mijn regels. Ja, want ja, de bouw bijvoorbeeld zit een marge in van een paar procent. De auto industrie zit ook heel weinig marge.

[00:15:29]

Wil je eigenlijk een beetje van wegblijven om omdat de kans gewoon heel groot is als de keer fout gaat en de marges? Ja, dan ben je zeker gelijk in de min. OK. En je wil veiligheidsmarge instellen. En dat houdt in dat je als je een berekening wilt bijvoorbeeld de DJF methode discount cashflow flow methode dat je altijd een marge veiligheidsmarge inbouwen van ongeveer 25 30 procent. Dus als je een berekening doet op wat het bedrijf waard is, dan wil je altijd dat je het ongeveer tussen 25 en 30 procent daaronder koopt.

[00:16:00]

Maar dat is je veiligheidsmarge die je. Hanteert ook wanneer het bedrijf koos een soort vuistregel. Ja, die. Dat raakte de kracht van Warren beleggen dat je altijd een veiligheidsmarge hanteert. Ja, je kan je je kan liggen wat voor informatie de instap, wat je eruit krijg. En dat is natuurlijk een interpretatie van toekomstige groei ook. En dan wil je. Daar komt dan een koers prijs uit. En die koers prijs, die wil je veiligheidsmarge inbouwen.

[00:16:23]

Dus dat zit altijd 25 tot 30 cent onder zoals je de rekening een beetje daarnaast zit. Dan heb je altijd een marge ingebouwd. Precies dus.

[00:16:31]

Volgens mij linkt dit dan ook een beetje aan waar we eigenlijk afgesproken hadden om het over te gaan hebben deze aflevering. Daar komen we straks verder ook maar over dat Rhisnes Whitelist gebeuren. Dan ga je dus zelf je bedrijf wilt hebben en je hebt die veiligheidsmarge. Ga je wachten tot die op het goeie punt komt en dan ga je hem kopen. Ja, jij doet wat je doet.

[00:16:49]

Het idee is eigenlijk dat je een berekening doet van wat vind ik het bedrijf nu waard is. Samen met de toekomstige winsten en cash cashflow. En dan komt daar berijmde aan en een koers prijs uit en een pak veiligheidsmarge. En dan heb je een koers prijs van als die daaronder komt, dan de kar. Je verkleint gewoon je risico. Maar wat ik eigenlijk? Ik merkte dat Brechtje berekenen op. Wat is nou de intrinsieke waarde? Dat is best wel een uitdaging.

[00:17:17]

Daar moet ik echt nog veel in leren. En dan ga ik natuurlijk ook wel doen dat leren. Maar wat ik nu wel of als we gewoon doen is gewoon kijken naar het bedrijf of het echt een sterke concurrentie vormen. Hoe zit dat in mekaar? Wat voor marktaandeel heeft het? Heeft het hoge marges? Daar ben ik nu iig heel erg door. Focus en ga zo. Met die blik ga ik ook doen een portfolio aan. En nee, dat is ook hoe ik naar mijn whitelist en mijn wishlist kijkt.

[00:17:39]

Ja, euh. Ik ben eigenlijk een euh, twee lijsten aan het samenstellen. Waar ijzersterke bedrijven op zitten. En door de jaren heen bouwen die. Dat lijstje is steeds verder uit en begeven met Shell. Vijf jaar belegd of 10 jaar belegd. Dan hebben we geven we gewoon een lange lijst van bedrijven. Die heb ik ooit een keer goed bekeken. Die zijn ijzersterk omdat beleggers steeds makkelijker, want ze hebben geen weer meer aan een lange lijst. Haal die lijst gewoon in de gaten.

[00:18:04]

En af en toe kom, dan gaat er eens eentje af. Komt een centje bij en dan wordt beleggen natuurlijk eigenlijk vrij makkelijk dan. Euh. Als je eenmaal dat klaar hebt zitten. Je hebt een soort van overzicht ook.

[00:18:14]

Tot zover je regels. Dan denk ik ook niet zonder.

[00:18:17]

Begin december is beklad, maar ga ik dus de komende tijd nog verder aan schaven waar je nog iets uit het boek halen verder uit.

[00:18:25]

Er is nog één ding wat mij opviel en dat is het. De Duplicate effect had het dus nog nooit van gehoord. Ik weet niet of van die naam niet een warm Buffetts belangrijkste regenjasje jij noemde het al even euh. Rondom bewoner Marloes Mornie Ruanda Mateu en Never Forget en Boy. Nee, dat is een soort van logische. Iedereen kent het wel, je moet geen geld verliezen. Dat klinkt zo logisch, maar hij noemt het euh. Het Duplicate effect.

[00:18:53]

En om eigenlijk die koop meer kracht bij te zetten en dat is het, houdt eigenlijk in dat het Duplicate effect het dat het geld wat je vandaag of het verliest dat je het je morgen ook geen rendement meer kan geven. En daardoor onderbreekt je eigenlijk het rente op rente effect.

[00:19:10]

Sterker nog, het is misschien wel het tegenovergestelde van het rente op rente effect.

[00:19:14]

Ja, het is natuurlijk het je onderbreekt het de Dely als je al die compound introns koken, laten die mensen invullen. Daar gaat natuurlijk vanuit. Een onafgebroken reeks is van companie rente op rente. En doordat je geld verliest onder Brinck je eigenlijk dat dat effect. Ja euh, want al het geld wat je vandaag verliest kan dus morgen geen rendement meer maken. Desastreus? Nou, als je het zo stelt. Dus die duizend euro die als je voor 10.000 euro belegt en je verliest 1000 euro per dag, dan kan morgen die duizend euro je geen rendement meer geven.

[00:19:48]

Maar dus de dag erna ook geen dag daarna ook niet. En dat effect is natuurlijk extreem. Dat komt ook wel weer terug in wat wij voor een paar afleveringen geleden hebben gedaan dat we de SGP hebben vergeleken met Different Aristocrate. Dan zie je toch dat de Different aristocratie op lange termijn een hoger rendement hebben. Niet omdat ze elk jaar beter doen, want de SP deed het elk jaar beter. Alleen van de drie jaar dat het naar beneden ging, ging de USS Pigeon veel harder naar beneden.

[00:20:13]

Was zelfs beter naar beneden gaan inderdaad. Ja, dat effect goedmaken.

[00:20:17]

Dat is gewoon heel moeilijk. Want dat dat geld dat je verliest kan de jaren daarna niet. Compoundboog de winsten op lange termijn worden uitgemaakt door je verlies te beperken dames. Hij schrijft ook in het boek dat waarden beleggen daardoor soms best wel moeilijk is om wat je namelijk. Er zijn gewoon heel veel periodes waar je waarde belegger gewoon weinig oplevert. En hij omschrijft deze periode nu als heel moeilijk om wat eigenlijk de waarde van de aandelen heel erg achterblijven en er alleen maar groeiaandelen hard groeien.

[00:20:42]

Dus het lijkt heel erg alsof je super dom bent als je alleen maar waar de belegger nu doet. Maar dat is niet waar. En hij zeg jij. Daar moet je ook nooit een rendement gaan vergelijken op korte termijn. En daar moet je altijd een langetermijn paccar van 5 tot 10 jaar. En dan heb je moet sowieso een complete economische cyclus hebben gehad om te kunnen laten zien of een strategie echt werkt. En daarmee kan je eigenlijk. Op korte termijn heeft helemaal geen zin.

[00:21:04]

Nee, het is het grote gelijk van Warren Buffett is weer eens te meer bewezen. Ja en neen. Ik heb daar ook over gelezen dat je dat de grootste Falko kunnen zijn, dat je constant wisselt van strategie. Euh ja dus. En dat is dat stuk de emotie van het Benford. Als je nu waarden beleggen, deelt die daar denk je echt ja, ik stop ermee. Ik ga grute beleggen.

[00:21:22]

Maar dat is net als met wisselen op de snelweg. Je moet op je eigen baan blijven als je ook met winkel met de kassa zie. Hoe verleidelijk het ook is. Ja, en dan denk je ik wist wel elke keer van Rijmenam. Maar keer op keer de verkeerde keuze. Ze beter is om gewoon blijven staan. Dit is met detoxen. Mijn zonen Bauke geeft weer een hoop inzicht en zet je weer aan denken.

[00:21:42]

Ja, zoveel zelfs dat we al halverwege zijn en nog aan het onderwerp verliezen begint.

[00:21:48]

Het onderwerp zit er wel een beetje in verweven is, want we gaan het hebben over de whitelist en de wishlist. Klinkt een beetje hetzelfde, maar er zal wel een verschil tussen zitten.

[00:21:57]

Ja, het is. Ik denk dat watches is eigenlijk de meest gebruikte naam. Magic in het beleggen in de business heb ik een beetje zelf bedacht, eigenlijk puur uit aanvraag. Er zal ongetwijfeld wel vaker gebruikt worden, maar de whitelist is eigenlijk hoe, hoe, hoe die in veel producten wordt genoemd. Heb jij een whitelist?

[00:22:16]

Ja, uhm, nou nog niet officieel. Maar als ik iets op mijn watch list zet, ik ga ik daar iets opzetten wat te maken heeft met een IETF in dividend. King zijn sequens. Oh ja, en bespeur ik daar teleurstelling?

[00:22:30]

Nee, absoluut niet. Maar ik denk juist goed is om wat meerdere items gewoon in de gaten te houden. Ik ben benieuwd naar die geworden. Waar je ook nog naar kan kijken is naar de van AC White Mood en daar heeft Vanhercke baseert daar. Hij heeft daar ook een IETF op gebaseerd, dus dat kan voor jou ook wel. Gaat ook op doorgeleid naar kijken. En jij nou misschien even goed doen. Jacco ik kan zo vertellen welke kant op watches.

[00:22:53]

Maar ze beginnen goed om te zeggen waarom heb je nou een whitelist nodig? En wat is het verschil? Wat is voor mij het verschil? Vertel. Ik denk dat je eigenlijk altijd twee verschillende lijsten moet hebben. De whitelist is eigenlijk heel erg bedoeld om op korte termijn in de gaten te houden om te kijken. Nou, als er dit bedrijf vind ik heel in Sandton of dit moet ik eigenlijk in mijn portofoon bijvullen, bredere spreiding te hebben of iets meer verder.

[00:23:15]

Ik mis deze sector nog dat je eigenlijk een Menorca niet klaar met je analyse. Maar je weet het wel, je houdt het wel in de gaten en je wil misschien ook misschien nog even een cijferseizoen afwachten om te kijken wat voor ontwikkeling het doormaakt. Ja, je hebt altijd een aantal aandelen in portefeuille waar je van zegt dat die ja, die zullen er wel eerst als eerst Antjie uitgaan. En ja, ziet eruit gaan. Dan heb je misschien ook weer juist een aandeel nodig in die sector.

[00:23:40]

Ja, en dan een waardeloos is eigenlijk een lijstje met aandelen die jij heel nauw in de gaten houdt. Die hebben potentieel. Je portfolio ingaan?

[00:23:47]

Ja, precies. En handig vaak. Ja euh ja. Zorgde ervoor dat je om een hype whitelist afvaardigingen nauwlettend in de gaten gaat houden. Eigenlijk misschien net zoveel als die in je portfolio zit. Je gaat ze op zelfde manier volgen. Je hebt dezelfde manier analyses gedaan, je vindt alleen de prijzen op dit moment nog niet. Nog t komt in de buurt. Maakt je het een beetje af te wachten? Kijk zijn twee manieren hoe, waarom dat begint een interessante prijs kan zijn.

[00:24:12]

Uhm, ik denk. Neem bijvoorbeeld de economische handigheden kunnen vrij veranderen. Bijvoorbeeld als bromt alles open gaat straks, dan kan de boeking in één keer interessant zijn. Maar bijvoorbeeld Emmerson. Die blijft al voor mij vol, maar sinds juni vlak qua koers. Maar ondertussen hebben ze wel al twee keer kwartaalcijfers laten zien die extreem goed zijn.

[00:24:32]

Dus als de koers vlak blijft, maar dat de winsten die verdubbelen. Dat betekent eigenlijk dat er natuurlijk de helft goedkoper wordt. De koers winstverhouding v v verlaagt dan of met de helft. Dus ik heb een aantal aandelen om op de lijst te staan die die ik heel erg in de gaten houden. Die overweeg ik ook om op korte termijn mogelijk te gaan vervangen. En ik heb ook een wishlist. En dat is eigenlijk een euh ja. Dat zijn eigenlijk allebei de we of zowel de business en de white's zijn Ariq bedrijven die gewoon ijzersterk zijn en vooral de wissel is aan bedrijven die er gewoon in een goede concurrentiepositie hebben, maar je eigenlijk weet.

[00:25:10]

Die zijn gewoon duur en die zijn eigenlijk altijd duur. Je kan je gewoon nooit goedkoop kopen. Die aandelen, die wil je eigenlijk een beetje in de gaten houden. Gewoon met een schuin oog met het idee. Als er een correctie komt, dan pak ik ze van 10 procent of zelfs een crash met Corona van 30 procent. Als het bloed door de straten schoonzussen dan dat je dan gaat afvallen. Dus dan zit jij zie jij 30 procent zakken en je ziet alleen maar rode cijfers.

[00:25:36]

Dan zit jij in je handen te wrijven. Is dat pakje je lijstje? Je wishlist erbij, denk je? Ben je voorbereid? Dit is Black Friday van mij. Maar wat is dan bijvoorbeeld een bedrijf dat dan zo duur is? Altijd. Ik heb dan twee voorbeelden. Nesle is men in de goeien van de afgelopen vijf jaar heeft Nestlé een koers winstverhouding van 28,3. En al zit Nestlé niet in de S&P 500. Hebben we toch wel daar even de gemiddelde van genomen omdat dat een relatief altijd de duurste beurs is om het nog om nog.

[00:26:02]

Je kracht bij te zetten. Die heeft een vijfjarig gemiddelde van 23,1 koers winstverhouding. Dus Nesle is gewoon echt euh ja zeggen ongeveer 20 25 procent duurder dan een gemiddelde van speed. Ja zelfs echt flink. Ja, er is niks en er is gewoon structureel duurder. En dat komt omdat het gewoon een ijzersterk bedrijf is. En ik denk ook dicht bij huis hebben we ASML. ASML heeft een gemiddelde koers winstverhouding van 30 gehad en in de afgelopen zeven jaar ja en schommelde een beetje, maar het is ook nu helemaal duur.

[00:26:36]

Maar als je het vergelijkt met Ajax. Ik kon even niet zo snel de gemiddelde PPI show van een koers winstverhouding van Ajax vinden, maar dat ligt echt structureel lager dan de SPI. Ik denk dat het gemiddeld rond de 16 17 zou liggen. OK, dus je kan bijna wel zeggen dat ASML bijna het dubbele is van het gemiddelde van Ajax. ASML is altijd duur en dat zijn aandelen die je die wel wil hebben eigenlijk.

[00:27:03]

Je wilt dat HNQT bedrijven hebben, maar jij? Dat maakt het ook lastig. Je wil ze ook niet. Ze hebben een soort van lons op een altmaier en je kan maarja als je vorig jaar hadden al gezegd dat je nu ook weer weer wetenschap. Maar je wil het liefst natuurlijk dat die het risico marge veiligheidsmarge die we inbouwde. Je zult aandelen trouwboek eigenlijk altijd met een beetje in en met een beetje een korting veel kopen. En wat dan? Verklein je gewoon het risico?

[00:27:27]

Maar de kans bestaat dan wel dat je het nooit gaat kunnen kopen.

[00:27:30]

Ja dat, dat is natuurlijk Aveda aanwezig. Daarom wil je eigenlijk altijd en dat is een beetje je wat je kan doen. Het is ook een andere oplossing, want je kan zeggen dat zijn zulke goede bedrijven. Ik ga daar gewoon deze Jadis, de koop gewoon elke maand een stukje. Ja, dan ga ik gewoon in de komende jaar 2 jaar bouw het langzaam die positie op. Maar liefst wil je natuurlijk een koopje. Dit is blijven kopen met de derft korting, dus dat is de reden waarom ik een wishlist heb.

[00:27:59]

Ik heb een wishlist met de allersterkste bedrijven in de wereld en op een moment dat er straks een crash komt, die gaat ooit nog een keer komen. Of een correctie. Ja, dan ga ik in mijn handen wrijven en dan ga ik, pak ik mijn lijstje erbij en dan ga ik kijken welke ik ga kopen.

[00:28:13]

Gelukkig heb jij je lijstje ook gewoon lekker eventjes online gezet. Iedereen moet dus wel aan jouw lijstje. Iedereen moet daar maken.

[00:28:20]

Maar ja, je neemt dat lekker als basis om omzet veel verder zelf onderzoek naar te doen. Het is een beetje een mengelmoes geworden van allerlei soorten bedrijven, bijvoorbeeld L'Oreal, Nestlé, Sporting Gamble en US Elf. Maar dat is van Louis Vuitton Moët Hennessy, dus cognac, champagne en Louis Vuitton.

[00:28:40]

Wat een heerlijke tas is. Dat is natuurlijk en is een eis van ijzersterke merken die allemaal in één groep zitten. Die is ook altijd duur naar Apple. Zo vaak duur. Nijlen is altijd duur, technisch is duur. Ik heb Spotter Vijde ook gezet. Daar twijfel ik al wel een beetje over hoe sterk het merk echt is, want die is iets makkelijk. Kopieer waar maar zeer is. Op zich hou ik dat wel in de gaten na shopper. Euh.

[00:29:06]

Is meer een groei aandeel, maar ik merk wel dat ik. Dat heeft ook weinig concurrentie. Denk op lange termijn natuurlijk een goed model en MasterCard die ook in een industrie waar je een duopolie hebt met Visa en MasterCard. Tencent uit China. Nou, dan heb je ook wat. Kleinere bedrijven zoals Tor Industries kent eigenlijk bijna niemand, maar die maken caravans.

[00:29:27]

Er zijn eigenlijk twee grote partijen willen hebben verteld twee grote partijen en willen die caravans maken waar Torinese iedereen van is. Thermote? Yep, Deer en co. Ja, die kennen we misschien van de trekkend trekkers. Nou, die hebben ook echt bij voor een boot de zee. Bijna alle trekkers komen daar vandaan en die kunnen gewoon hun Humphry in een margje altijd hoog houden. Mijn lijst bestaat vooral uit hele grote bedrijven die we allemaal wel kennen. En daar is het heel makkelijk om te zien of ze een motor hebben.

[00:29:55]

Maar liefst. Wat je natuurlijk door de jaren heen wil doen, is dat je die lijst wil uitbreiden met bedrijven die een boot hebben in een veel kleinere sector.

[00:30:03]

En bedoel je dan bijvoorbeeld dat Thor energiewinst dat jij ontdekt hebt? Ja, Thor of D'Eer en co. Maar er is ook bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf, bijvoorbeeld de Hunter Douglas dat ken. Ik ken heel veel mensen niet, maar dat doet ruim decoratie en dat is eigenlijk in een andere Europese concurrenten als een Franse Sophie.

[00:30:22]

Dit is een vrij kleine markt.

[00:30:25]

Het is wel grappig, want het klinkt meteen allemaal een beetje truttig. Caravans, trekkers en raan decoratie.

[00:30:31]

Ja, nee, maar dat je m makkelijk is om een motor zien in de vorm van een Microsoft en Facebook.

[00:30:37]

Maar ja, natuurlijk mogen in kleinere industries. En je wil uiteindelijk je lijstje opbouwen in iemand kleiner industries en man. Daar zitten gewoon veel minder aandacht. En als je de krant Nederlands bedrijf hebt, dan heb je het ook niet zo delen van de wereld die daar naar kijkt. Dat gebeurt vaker dat Ciccio bedrijven ondergewaardeerd zijn dan en bedrijven als MasterCard. Dat zal niet zo snel meer op het nieuws naar ondergewaardeerde, omdat daar ook het grote geld in zit. Alle pensioenfondsen in mijn zoon Hunter Douglas.

[00:31:04]

Dat kan geen pensioenfonds inzetten, want dan hebben ze gelijk. Het hele bedrijf van voorgenomen om nog een relatief klein zijn is dus de kans tot daar een onderwaardering in komt. Min analisten volgen het. Dus daar zit sneller een onderwaardering in.

[00:31:16]

Hier zit wel een leuke uitdaging in voor de kleine particuliere belegger die.

[00:31:21]

Maar dat schijn omschrijft hij ook in het boek. Hij belegt heel erg, ook in een echt smallcaps en noemt zelfs ook Michael Capps noemt hij. Dat zijn bedrijven die die dus heel klein zijn, maar wel heel, heel sterk zijn. Maar waar ik het grote geld nooit in kon zitten. Want als een pensioenfonds ingaat, dan bezitten ze groot gelijk eigenlijk een hele bedrijf. Die posities zijn dan gewoon te klein.

[00:31:39]

Het is een soort van pareltjes potje. Is dat alleen de waarde? Dit Fernão wordt het leuk vind ik. Maar dit is natuurlijk.

[00:31:45]

Dit is moeilijker, want die hoe vind je die bedrijven? Want die bedrijven wordt niet overgeschreven, maar liefst niet verhogen. Maar als je door de jaren heen succes bedrijven langzaam opbouwen. Want je bouwt natuurlijk gewoon een een wishlist op met allemaal bedrijven die ijzersterk zijn. Dan hoef je dus eigenlijk alleen maar een beetje in de gaten te houden wat de waardering, een beetje waardering interessant is. Maar dan moet je m wel een beetje kunnen monitoren om meer te kunnen vinden.

[00:32:08]

En ik denk ook wel dat als je dat door de jaren heen doet. En je hebt een goed beleid op je wishlist. Of was het wel noemen? Dan kan je altijd op elk moment altijd wel één van jouw bedrijven in jouw wishlist. Dat. Euh ja, dat het een goede prijs is. Dit voelt voor mij ook als een hele duurzame manier van beleggen, omdat je namelijk de kennis, de tijd en energie die er nu in steekt. Die ga je over een lange tijd heel erg kunnen gebruiken.

[00:32:34]

Is kunnen. Compaan betaalt zich uit. Kan heel erg kunnen. Ja dus ik denk ook wel dat de de kracht van beleggen ook steeds meer is in je wishlist gaat zitten en niets. En niet dus niet alleen maar in je portefeuille. Daarom wilde ik eigenlijk hier heel erg over hebben. Ik ben nu veel meer bezig met mijn wishlist dan eigenlijk met mijn portefeuille zelf. Ja, er staan nog wel veel meer bedrijven op en ik denk dat die lijst de komende tijd ook al veel langer wordt.

[00:32:59]

Ik heb er een aantal op gezet. Je moet mij van de Werfstraat kijken en zie je een aantal voorbeelden. Ja, en ik denk dat iedereen zelf moet beoordelen of die vind dat het ook daadwerkelijk een moot heeft. En ik wil uiteindelijk een soort van sterrensysteem hanteren voor mezelf. Hoe erg ik het een mooi vind.

[00:33:12]

En dat was dan de wishlist. Maar je hebt ook nog eens een watches. Dus ja, op de was aan zijn aandelen die ik vrij goed in de gaten houden. Ik wil een mooi voorbeeld dit voorbeeld. Euronext is de beurs waar we op handelen. Ja, maar die hebben we echt een monopolie van de ja, die hebben volgens mij zeven, acht beurzen nu. Maar er is in elk land heeft vaak maar één beurs, dus de Euronext is gewoon en je kan alleen maar handel op Euronext.

[00:33:33]

Ze hebben ongeveer zeven, acht beurzen in verschillende landen en er is vaak geen concurrentie op in Amsterdam. Ook geen concurrent is Euronext dus. Dat zorgt voor een extreem hoge marges en een monopolie, dus hij wil niet dat Euronext zelf ook beursgenoteerd was.

[00:33:47]

Ja, het is ook een beursgang en dat is dus maar ook een extreem goede Monopoli. Ja, dit is dan een mooi voorbeeld van een aandeel dat eigenlijk het goed doet als. Als de markt heel beweeglijk is, als de beurs crasht, dan wordt dat heel veel familie of volumes gedraaid. En dat is weer goed voor Euronext, dus het is een beetje dempend effect. Dus daar ben ik ook naar kijken. Want hoe kan ik nou wat ze zeggen?

[00:34:07]

Spreiding is gratis lunch. Ik ben ook en ook vaak meer aan t kijken. Hoe kan ik nou echt unieke bedrijven pakken die eigenlijk bijna losstaand zijn, zoals Euronext, die dus ook voor zorgen voor nog betere spreiding? Ja, waardoor ik mijn risico nog meer verlaag.

[00:34:22]

Ja, what's less is eigenlijk? Die staat er nog boven de wishlist, een wishlist light, zeg maar, onder meer door Bardsley. En er was dus eens iets wat het podium potentieel.

[00:34:31]

Ja euh. Drinken drinken dus als er een in. Als ik een ander moet verkopen om worden, boerenbrood ik. Er is een nieuwe nieuwe show die me niet aanstaat of de cijfers of dat gebeurt wat in de bedrijven? Nou, dit is gewoon dit. Is dit zo'n koerswijziging? Nou, vertrouwen geloof ik er niet meer in. Of ik vind het aandeel echt te duur geworden. Dan moet ik een aandeel kunnen verkopen, maar dan moet ik natuurlijk ook.

[00:34:55]

Dat geld moet wel ergens in. Dan moet ik eigenlijk een wel een lijstje met aandelen en alternatieven klaar heb staan die ik dan ga vervangen. Maar dan moet ik wel in de gaten houden dat het dat ik ook wel goed spreiding doe. OK. Dat is een beetje hoe ik er nu mee omgaat. Omdat ik namelijk een gelaagdheid wil creëren. Dat is kan namelijk best lang zijn. Maar dat zijn bedrijven die ik eigenlijk niet volg. Niet in de gaten houden om ook gewoon mezelf te beperken dat ik niet teveel bedrijven volg en wishlist, die wil ik.

[00:35:23]

Daar wil ik ongeveer tussen de 25 en 45 van de holding die ik in mijn portefeuille heb op hebben om. Die volg ik wat nauwlettend. Daar kijk ik ook elke of en wanneer de cijfers komen wat ze doen. En ok. Zo zei doe ik dat ok helder.

[00:35:37]

En dan zijn we er wel. Daar zijn we nu willen en dan gaan we naar de Portfolio Dividend Tracker update. Is er een update? Want je zei vorige keer al van ja, we moeten nu gewoon even hard doorwerken.

[00:35:49]

Ja, naar de research. Dat is eigenlijk geldt nog steeds een beetje. Maar eigenlijk waren er even een momentje pakken om om nog even iets verder uit te zoeken. En alle vrienden van de show doen een donatie voor euro. Een jaar, dat is 5 euro per maand en eigenlijk met die steun een donatie, kunnen wij eigenlijk de basis van de portfolio evident opzetten. Wij proberen dat binnen een jaar te doen, dus dat houdt in dat 1 september aanstaande 2021 is dit jaar om eindelijk de eerste stabiele versie 1.0 te hebben.

[00:36:20]

Ik vermoed dat het iets zou kunnen, maar. En ondertussen kunnen alle mensen feedback geven en meedenken en natuurlijk alvast het product gebruiken. Alleen maar dat voelt wel een beetje zo op een rijdende trein is gaan rijden. En wij zijn ondertussen nog het spoor aan het aanleggen. Zo voelt het een beetje, dus ik Kawakubo alle vrienden even bedanken voor ook het geduld, het vertrouwen en het vertrouwen, maar ook de manier hoe ze daarmee omgaan. Als je in een rijdende trein een rail samenleggen, dan bump dat af en toe een beetje, dan gaat het altijd nog wel eens mis.

[00:36:49]

Maar dat hoort er een beetje bij de ontwikkeling. Er is wel begrip voor. Er is heel veel begrip voor. En ik merk ook in de community dat heel veel mensen daar ook heel veel geduld hebben. En Tom. Ja, niet erg vinden. En ik wil daar toch maar gewoon mijn dank voor uitspreken dat iedereen naar zo'n manier mee omgaat en dat. Euh ja, ik kan eigenlijk niet wachten naar het moment dat we een portfolio van inspraak hebben waar ik zelf veilig en verantwoord mee portfolio in kan beheren.

[00:37:16]

Tot het een doel is waar ik elke dag in kan loggen, waar ik met een fijn gevoel in kan werken. En ik hoop eigenlijk heel erg dat. En dat zie ik ook, dat alle vrienden dat ook heel erg, dat idee dat de uitslag van die visie hebben en dat ze zien hij na een jaar hebben heb ik ook een tour waar ik dat heel goed kan doen. En ik wil toch iedereen nogmaals iedereen bedanken dat je dat ook zo mee omgaan en over dezelfde manier inzetten?

[00:37:41]

Tim en ik zijn jullie zeer erkentelijk voor de steun. Ook wij hebben weer allemaal nieuwe vrienden gekregen waarvoor heel veel dank. Ja, heel leuk en het is ook echt gezellig en ik om jullie.

[00:37:51]

Maar ja, je merkt wel, je leert wel een hoop door. Je leert ook een hoop door te praten en te lezen en andermans ideeën te zien. Ja, dat samen weet je natuurlijk altijd meer dan één en je kan je er gewoon heel erg van mekaar leren. Ja en ja, ook leuk.

[00:38:08]

Gaan we naar nieuws? Ik zat gisteravond Nieuwsuur te kijken. Gisteravond was voor mij dinsdag. Ik ben niet wanneer de luisteraar dit hoort. En toen hadden ze het zelfs daar over Bitcoin. Nou, dan is er echt iets aan de hand.

[00:38:20]

Ja, nee, ja, wat heb je gezien? Nou nou dat Tesla zich daarmee is gaan of iele Musk zich daarmee eens gaan bemoeien en dat die werd betaald door het dak stijgt. En dan krijg ik een beetje ja, wat was het aantal jaar geleden flashbacks van toen het ook zo door het dak ging. Dus ik dacht eigenlijk van nou dat is geweest. En computer hoef ik niet meer daarover druk te maken. Of ik nou wel of niet moet instappen.

[00:38:40]

Nou zit ik weer in de crisis in mijn hoofd.

[00:38:43]

Oh jee, die overweegt en ik overweeg het niet echt. Maar jij hebt toch het idee flesje? Euh ja, dat Fear of Missing uit.

[00:38:50]

Zeg maar dat jij in dat gebied. Ik heb dat totaal niet. Nee nee, dat leer bij jou zijn.

[00:38:55]

Nou ja, ik nou. Ik snap dat gevoel wel erg. En ik krijg ook echt zo veel berichtjes over. Kan je eens wat vertellen over crypto? Dus vertel eens wat over crypto. Ja, ik ben. Ik ga daar wel. Ik ben nu met een aantal mensen in gesprek en dan wil ik er graag een gast uitnodigen die over crypto kon praten. Ik heb daar wel mijn mening over, maar ik ben niet echt een verkoper fan, dus ik kan er ook niet heel veel, echt heel veel inhoudelijk over vertellen.

[00:39:20]

Ja ok. Nee dus. Het is goed om een tegengeluid te hebben. Ja, ik vind het persoonlijk gokken. Je kan geen fundamentele analyse maken over wat de prijs gaat doen.

[00:39:32]

In die zin is ook een beetje goud voor jou, net als goud. Ja, ik vind dat goud nog wel.

[00:39:37]

Daar kan je ook exact zelf vinden. Zo ver kan je dat ook nog. Valutahandel ook is exact hetzelfde. Alleen goud vind ik nog een soort van. Het wordt ook wel gebruikt in in apparaat. Je kan nog een sieraden gaan heeft. Het ligt in kluizen en daar heeft wat heeft nog iets van een waarde in een voor de mens ook alweer gecreëerde warm? Maar je kan met goud ook goud smelt elk jaar een ring van maken. Ja maar ja, bitcoin kan dat niet.

[00:39:59]

De Gouden RadioRing bijvoorbeeld bevond. Dat jij niet het enige is. Het is een.

[00:40:06]

Ja, we gaan naar een ons later over heb ik. Ik kan me daar gewoon. Het voelt voor mij gewoon niet als belegger, omdat je namelijk niet. Euh ja ja en a vind deze analyse kan doen. Dus ja, dan stap je in en. De enige reden dat het omhoog gaat is dat iemand anders er in de toekomst meer voor geeft. Dus ja, wat ga je dan doen? Dan ga je toch iedereen vertellen hoe fantastisch het is?

[00:40:26]

Want dan gaat het omhoog en dan gaat Dams dingen eten is fantastisch. Dan ga ik het kopen.

[00:40:30]

Nog gaat de prijs omhoog. Dus het is 100 procent gebaseerd op een ja op. Het is een soort van geloof als niemand meer in Bitcoin gelooft. Dan is het ook direct niks meer waard.

[00:40:38]

De enige reden dat ik eigenlijk geïnteresseerd ben is. Ik heb het verhaal laatst gehoord van een kennis die het ook in Bitcoin geïnvesteerd en toendertijd op een gegeven moment die winsten uitgenomen en daarom Volkswagenbusje voor gekocht. En dat wil ik gewoon ook.

[00:40:54]

Maar ik. Ik kan mij heel erg. Dat zit ook in een mens. Als alles omhoog gaat, dan wordt er onderling op verjaardag verteld. Ja, bitcoin, ik heb net een Volkswagen. Ietsje korter dan denken en dan wil jij dan ook eens. Ga je ook instappen? Dus ja, maar ik jij. Ik heb daarmee heel erg mijn eigen mening over. Ik denk ook wel ga mij ook nu niet mailen als je een andere mening hebt. Maakt niet uit, maar ik wil wel.

[00:41:14]

Ik ben zelf ook wel geïnteresseerd om eens een keer met iemand in gesprek te gaan die er alles van weet om te kijken of of of die mij in een iets breder perspectief kan geven. Gaan moeten doen, dus we gaan. Ik ben op zoek naar iemand die dat is die hier gasten bij kan komen.

[00:41:30]

Ja, gezellig jij non-nieuws. Ja, er is een euh ja. En dan moest er van filmpjes. Noemen ze. Dat is een soort van de intikte ook. En dat is Coucy. Hou quiche. Curiae? So-wie-so. Jij doet het goed. Ja, dank je.

[00:41:45]

Ja, ik denk dat het het is in een soort Chinese ticketshop is naar de beurs gegaan en is bij de. Dat is na bijna elke beursgang in China nu wat technologie gereed is. Dat gaat er drie keer over de kop. Het is verdriedubbeld. Het is een beetje de. De Snapchat achtig van Van China kan je ook mee vergelijken. Ook op zich in daar een concurrent van Facebook in. Daarin verlengde Matthis alleen in China, maar dat heeft een beurswaarde van 179 miljard euro.

[00:42:13]

Maar waarom dit nou zo interessant is? Waarom ik echt wil vertellen? Tencent is daar aandeelhouder van een groot aandeel met 18 procent en dat vertegenwoordigt dus een belang van 32 miljard. Ja, en ik ben weer aandeelhouder in proces. Oh ja, een proces is meer voor 31 procent eigenaar van tenten en dus eigenlijk alles wat met Tencent gebeurt. Mij dus ook aan. En ik wil even te kijken naar. Kwam een lijstje. Ik was wat verder in Tencent gedoken en ik kwam een lijstje tegen met waar Tencent allemaal nog Lorin is.

[00:42:44]

Nou, ik ben, ik voel mij er soms toe aan. Tencent is is gewoon als bedrijf al extreem groot, maar die hebben er tentakels zitten al in bedrijvende. Dat zegt die lijst is zegt oneindig lang de lange arm van Tencent na. Het is echt niet normaal.

[00:42:58]

Ik ben er echt van geschrokken en zei bijvoorbeeld 5 procent belang in Tesla dat in Liever. Dat vertegenwoordigde ze al een waarde van 40 miljard dollar 5 procent. Is al 40 miljard waard. Ze hebben nu een belang in deze app die jij net noemde 32 miljard. Dan hebben ze een. Nou, ze hebben een en een belang in SNEP in Spotify. In se dat ook in een Chinese Grotius platform. In JD Mij Tang Ping. Duo duo nou en.

[00:43:32]

Billy Belinea ze allemaal. Ja, je moet ze maar even kijken, zeiden ze. En ik heb ook die Wikipedia erbij gezet. Die lijst is heel lang, maar dan alleen al de belangen die ik kon vinden en ik kon. En daar zijn er veel meer dan ik kon vinden. Dat vertegenwoordigt al een waarde van 200 zevenenveertig miljard en dat zijn de belangen die ik kon vinden. Tencent is nu gewaardeerd op. Die aandelen zijn dat het heel hard zegeviert en deed van Tencent al 29 procent.

[00:43:55]

Sinds 1 januari. Tencent is nu en heeft nu een waarde op de beurs, een beurswaarde van negenhonderd achtentwintig miljard.

[00:44:03]

Dat pakken we 31procent van, want dat is het belang van proces. En Tencent? Ja dat klopt. En dat vertegenwoordigt dus een waarde van 287 miljard. En dan kan u even wat als je nu proces zou willen kopen op de beurs. Want is de beurswaarde? Dat vertegenwoordigt een waarde van 100 65 miljard. Dat is veel minder, veel minder. Dat is dus een ja. Ik noem dat even een discount van 43 procent, dus alleen om het belang van Tencent.

[00:44:30]

Dat proces heeft kan je eigenlijk is al 43 procent goedkoper als je proces nu koopt. Zit een extreme discount in in prozaïsch? En dat komt eigenlijk die discount alleen maar groter geworden omdat Tencent is hiertoe deed 29 procent gegroeid en poses regeert deed 15 procent gegroeid groei minder.

[00:44:50]

Het proces is 15 procent, al groeit dit jaar.

[00:44:52]

Nou zegt onwijs goed. Het is supergoed. En dat is echt een flinke stijging. Maar omdat Tencent nog dubbel zo hard is gegroeid, is natuurlijk het verschil eigenlijk nog veel groter geworden. Het was al heel ondergewaardeerd. Het is nu nog meer geworden en dan heb ik eigenlijk nog niet eens helemaal nog niet eens alle belangen mee die proces in al die andere bedrijven nog even.

[00:45:12]

Dus wat zegt het nou voor jou? Nou, wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het proces heb ik al een keer een analyse over gemaakt en die was eigenlijk heel positief. Ja maar omdat ik volg nu steeds beter tenth zijn.

[00:45:22]

Wat is je proces? Bezit miljard Tencent vorig jaar Tencent. Zo hard groeit. En dat ik merk dat in. Ik denk zelfs tijdens het zich al ondergewaardeerd is. En er zit dus ook nog eens een onderwaardering in van proces naar Tencent toe. In zo'n Inception waar jij je aangegeven van een veiligheidsmarge of veiligheidsmarge op veiligheidsmarge? Ja dus ik. Voor mij is dit de supersave naar de aarde zo. Geeft me wel steeds meer het gevoel van ja, dat proces.

[00:45:49]

Dat is sowieso zo'n onderwaardering en daar kan je eigenlijk gewoon helemaal niks fout doen. Ik denk ook dat dit een euh, zolang Tencent zo door blijft denderen dat proces daar lekker achter aanhoorden.

[00:46:00]

Ja. Ik vind dat Noske nog steeds als ik erover nadenk. Bizar dat dat proces een genoteerd had in Nederland en een belang heeft van 31 procent in het. Van de grootste bedrijven in China. Het is een omkijkt.

[00:46:13]

Ja, dat is echt één derde van Tens en is dus van Prose.

[00:46:16]

Ja dat hoe ze dat ooit voor mekaar kregen. Dat zegt dat ze van de meest meest geniale zet. Die ga.

[00:46:23]

Je gaat nooit een betere keuze maken dan dit, maar geniaal achteraf natuurlijk. En ze hebben het ook wel heel veel risico voor gelopen. Ja, maar het is blijft dan toch wel, maar het is toch leuk als de beste een van de beste investering ooit een onderneming blijft. En toch was een uniek verhaal.

[00:46:37]

Ja ok na portfolio en portfolio waarde 198 1.800. Zo was even 199.000 en een beetje overtreed om.

[00:46:48]

Dus ik ga dat nadat we weten niet wat er komende maand gebeurt. Ik moet nu dus nog aan deze man, maar dan moet je er geld inleggen. Dus als ik dat inleg ga ik terug gelijk Rhenen. Maar dat is wel omdat ze al een symbolische drempel is.

[00:47:02]

Heb ik ook mijn waarde. Nu ja, 4000 500 zesenvijftig, maar heb weer een beetje gestegen.

[00:47:08]

Ik ben ook maar een beetje gestegen. Oh, ik ben voor het eerste 500 euro in de plus.

[00:47:12]

Zie ik nu ok. Kijk kijk eens goed nieuws, want 4.000 euro ingelegd 500 euro plus. Nou ze volgens mij meer dan je ooit daarin hebt gekregen.

[00:47:23]

Ik weet het wel zeker. Audio bericht ja, lijkt me goed. Ook Denny heeft een berichtje ingesproken voor ons.

[00:47:29]

Alles wilde ik zeggen dat ik een groot fan ben van de podcast. Ik ben zelf werkzaam in herkansen sector. Ik heb daarom de volgende vraag in welke mate haar aan uitgebreide controle stroming vandaar het Stjarnan kan.

[00:47:41]

Ten eerste dank je wel voor je vragen en complimenten met name. Ik moet zeggen dat ik kijk daar eigenlijk helemaal niet naar. Daar komt eigenlijk een beetje omdat het euh subsituut controles aan de klassieke goed en eigenlijk als controle gebeurt. En er is niks. Er is geen. Er wordt niks groots gevonden. Dan wordt het eigenlijk ook niet gemeld. Je merkt het wel aan nieuwsberichten waaraan veel analisten, maar ook een inzicht te geven. Als dit afwijkt, dus door een externe accountant dan.

[00:48:12]

Dan wordt het nieuws. Dus het is een beetje de standaard. Is eigenlijk een beetje zoals het gewoon ok is, dan hoor je er nooit wat over. Als het als er wat fout gevonden is, dan hoor je het heel erg. Dus het is het supergoede. Dit gebeurt. Dat is een soort van extra veiligheidsmechanisme die is ingebouwd om ervoor te zorgen dat er wel. Ja, dat alles dubbel gecontroleerd wordt. Voor mij is het eigenlijk zo. Ik kijk er nooit naar.

[00:48:34]

Het is eigenlijk meer dat. Het valt me wel op als het daadwerkelijk afwijkt, want dan wordt er namelijk over geschreven. Ja, precies ok ja. Rest ons nog eventjes te zeggen wie de volgende week te gast is. We hebben weer gasten zo leuk weer ja.

[00:48:48]

En dat is de CEO van wereldhaven Pim. Wat is wereldhaven?

[00:48:52]

Nou ja, wereld hebben we wel een paar keer benoemd toen over de reeds aflevering. Het is een vastgoedbedrijf in Nederland beursgenoteerd. En deze aflevering gaat niet over Wereldhaven zich. We gaan niet het hele bedrijf Wereldhave bespreken, maar de Matthijsen storm. De CEO van Wereldhave. Uhm, en we gaan met hem eigenlijk het perspectief van een directeur bespreken op een hele beleggen.

[00:49:18]

Maar ik bekerhouders bekijken constant alles vanuit een aandeelhouder naar het bedrijf toe. En ik zou heel graag een keer met een CEO willen praten die uitlegt en zijn visie op de aandeelhouder heeft gestuurd. Hoe ziet de aandeelhouder ons? Ik ga me ook de vraag stellen hoe kan je nou als belegger en een management goed beoordelen aan de buitenkant en zulk soort vragen?

[00:49:38]

Dat kan een directeur natuurlijk als het goed is, als geen ander beantwoorden. En hoe kunnen wij nu zien als belegger wanneer de onderneming goed geurend wordt? Ja ja, maar ik kijk er heel erg naar uit. Ik heb even voor gesprekken met hem gehad. Een hele makkelijke prater dus. Er wordt een hele leuke aflevering.

[00:49:51]

Leuk zin in? Spannend ook? Uhm nee, dan heb ik nog een advies voor de luisteraar. Investeer in je kennis en belegt met beleid.