Transcribe your podcast
[00:00:00]

Kijk. Defensie en oorlogsvoering en dreigingen zijn dus steeds minder klassieke oorlog voeren met amendementen met Pepa PUF. Dat gaat steeds meer online zijn natuurlijk.

[00:00:12]

Nou dan dat ze maar in de twee landen Duitsers vallen binnen bij. Twee vrienden verkennings toffee, hij doet het maar waar beiden komt, hij zingt af en toe een foute noot, net niet succesvol. Twee van de tennissters zeilsport. Daar zitten Ye'or, onze, onze tante Sandra met al zijn speldjes van al zijn militaire missies die natuurlijk twee keer in zijn leven heeft gedaan, de verovering. Heb je aan de verovering van Stokkem 93 precies de belegering van Goor?

[00:00:57]

Want jij bent een veteraan, helemaal zeker als jij. Euh ja. Ik zit in defensie. Groeningen inderdaad hechte defensie. Goed past bij jou. Ook bij jou. Nou, niet bij jou. Ik denk dat je pas de witte vlaggen best. Ja. Witte rook. Witte rook. Reden de witte vlag. Ja en euh. En koken in het kampement precies op de gewone.

[00:01:18]

Dat het uitsnijden soep maken voor de vijand. Nou ja, God, jij wat. Alsof jij als jij bij mij bij Defensie werkt. Of als je dan. Wat zij dan? Wat zeg je in zijn column Halletje? Ik bedoelde damesbladen in zijn damesblad Defensie. Bestaat dat nog?

[00:01:36]

Fencing schuldenlast? Defensie? Ja, ja, inderdaad ja, zegt een leuk plaatje. Ik las dat ik gluurde er altijd één, want er stond altijd een beetje succesverhalen.

[00:01:45]

En zo ja dan. Wij hadden verder niks.

[00:01:47]

Maar nu heb je natuurlijk voor een werknemer. Dus doen we gewoon verhalen in Albéric. Ja, ik weet het nog wel.

[00:01:54]

Alsof ik echt seks maar zogezegd zou halen. En niet zo aan Defensie. Dan gewoon allemaal interessante informatie over eerste ongesteldheid. Hebben het over defensie inconsistentie. Dan gaan we het hebben over het meisjes, defensie onderwijs, het damesbladen. Hij leidt het hoofd van het hebben over Defensie.

[00:02:09]

We gaan het hebben over onze onze zelfverdediging. Wat is Defensie? Waarom is dat eigenlijk iets waar we heel weinig over nadenken? Moet dat niet wat meer zijn? Betekent Defensie ook niet meer dan alleen maar het verdedigen van je grondgebied? Zou het ook bijvoorbeeld kunnen betekenen? Hulptroepen in tijden van nood? Hallo pandemie? Dat soort zaken? Ja, want we vinden het niet erg sexy. In Nederland lijkt het.

[00:02:32]

Het is niet dat je zo denkt. Wij blij. Ik denk dat wij er wel iets mee hebben. Met het onderwerp. Althans als ik voor mezelf spreek. Ik vind het wel ja, ik vind het ook iets hebben.

[00:02:40]

En het is ook denk ik gewoon echt belangrijk en zwaar onderschat. Maar laat me een beetje een gezamenlijke zoektocht, dus eigenlijk samen. Gezamenlijke missie gaan we vandaag. We gaan op missie. We gaan op missie. Leuk zeg nou.

[00:02:53]

We zitten natuurlijk nog wel even in. Euh, Mister Monkey, ook wel Mister Monkey genoemd. Ja, onze grote vrienden die binnenkort hopelijk het hotel gewoon weer open kunnen doen. Jizya en dan krijgen jullie geen korting, maar dan moeten jullie wel hier komen slapen allemaal. Maar dat vind ik wel zo aardig. Ja euh.

[00:03:08]

En jongens blijf achter de muur komen he? Want dat is euh. We gaan ook vandaag weer wat doen.

[00:03:14]

O ja, ga je een lok achter omega achtermuur lokken?

[00:03:18]

Nou, dan moet ik even naar beneden scrollen waar we het over hebben. Dat weet ik niet, maar de manier geeft mij vechten.

[00:03:23]

Onze vechtpartijen. Dat gaan we doen. Oh nee, want ja, die zijn. Die zijn wel op de vingers van een hand van de vrienden vuurwerkslachtoffers te tellen ja. Of wij wel eens hebben gevochten in de in de bres gesprongen voor iemand?

[00:03:34]

Ja, maar natuurlijk heel vaak aan echte echte helden. Dat zijn wij wel, ja. Maar ik hoor ze weer denken.

[00:03:42]

Die luister kinderen. Althans de gieren vooral. Ja, van nu al aan de Berlijnse Muur is gevallen. Is besta, die staat toch niet meer? Waar kun je dat vinden? Ja, en ik heb van horen zeggen dat je dat op een petje af kan vinden. Echt.

[00:03:57]

En dan de slechte zelfspot kasseiklassieker. Ja, en dan kan je je abonneren en dan gaat er een wereld voor je open.

[00:04:02]

We gaan door met een dieptepunt, dacht ik zo ja, zal ik dan maar meer met de VVD aftrappen? Lijkt me heel goed. Nou, ik ben natuurlijk een paar weken te buitenland geweest. Ik ben nu wederom in gestraald file vanaf de Canarische Eilanden bij nodig. U mag niet weg. Nou ja, misschien ben ik daar ook niet, want ik reed op dit moment nog niet af op de Britse eilanden. Zal zijn op dit moment. Het zou ook op de langlauf ski's in Zweden kunnen zijn.

[00:04:27]

Ook niet noodzakelijk. Maar goed. Ja ja, trek ik me er niets van aan? Nee, natuurlijk niet. Nee. Zo ben jij. Zo ben ik en ik heb dus wat afstand genomen van mijn vaderland. En ik? Ik begin. Uhm ja, ik begin ik. Ik heb na. Ook vorig jaar heb ik me. Ik heb me vorig jaar zo geërgerd aan Nederland en de Nederlandse mentaliteit en een klein geestigheid die ook een soort van oplaaiden door Korona heel erg met elkaar bezig zijn.

[00:04:54]

Kijk ik. Je hoort wel eens van die verhalen van mensen. Die gaan al naar Amerika en naar Los Los Angeles. Artiesten, acteurs of zangers die zegt ja, Nederland is te klein voor mij. En dan denk je heel snel. Wat een gelul jou een heel groot land is van jou voor mij.

[00:05:07]

Nou, dat is ook zo als je de schaal inderdaad toepast. Van mij is dat land gewoon twee keer zo groot als assessoren. Die hoef je niet voor. Maar het is ook zo. Maar goed, snap je wat ik bedoel? Dat is heel irritant.

[00:05:18]

Ja, dan denk je van zo'n aanstellerij Nederlands.

[00:05:20]

Hartstikke leuk, maar ik heb dat afgelopen jaar en ik voel dat nu eigenlijk ook heel sterk. Toch? Ja, dat klinkt een beetje dom, maar op geen moment in Nederland. Echt een beetje een vervelend klein, dom landje. Maar dat komt er meer vijanden, want dat gaat Nene anders ook wel kanaal. Dit komt ook door de Naya. Nou vijanden krijg ik. Nou ik niet. Maar goed, maar het is het issue ook bij hangt ook beetje.

[00:05:42]

Samen met de mediawereld de wereld waar ik in zit. Die is gewoon heel klein, een beetje dommig. Maar ik hoop ik. Ik proef het ook wel bij collega's die ik leuk vindt hij. Maar ik zeg graaide de twee het type Joris Luyendijk in en Thomas Erdbrink zo. Die die hebben dat ook heel sterk. En ik ik. Ik dacht altijd dat dat aanstellerij was, maar ik herkende dat. Ik begin het een beetje te herkennen. Ik vind dat eigenlijk ook weer heel suf, want ik haat dat soort pretentieus gedoe.

[00:06:06]

Maar dat is toch overdreven zelfhaat. Maar ontwikkeld ergens in Nederland is hetzelfde.

[00:06:10]

Is natuurlijk als je in een klein landje woont om beter geen moment met jezelf.

[00:06:14]

Ja, maar wat zou er in Amerika niet ook gebeuren? Maar dan? Op andere schaal is er gewoon een heel groot land.

[00:06:18]

Ik moet. Ik moet gewoon zorgen dat ik dit jaar écht meer in het buitenland ben. Daar komt op neer.

[00:06:22]

Jawel, nog dan vliegen aan jou. Nee, minder vliegen, maar daar langer wat langer zijn. Ik moest vorig jaar moest natuurlijk heel tijd op en neer omdat ik met stomme kut opnemen zijn bedrijf begonnen. Dus misschien leuk als je ook dan wel hier bent. Af en toe?

[00:06:33]

Nee, want we hebben gewoon zoemer en dat hebben we ervoor. Dat heb ik toch laten zien dat het kan? OK.

[00:06:38]

Ik weet het goed. Ja maar vriend, je weet waar mijn kracht ligt niet achter. Niet in meetings. Niet dat ik de sfeermaker ben tijdens de Seels binnentrekken. Orgelwerken? Nee, ik moet gewoon goed. Ik moet gewoon achter mijn laptop. Ik moet meer om achter mijn laptop in een buitenland zitten dan wel hoor. Ja, voordat ik naar mijn dieptepunt Gazanen wil ik.

[00:06:58]

Ja, we gaan iets nieuws doen. Euh, we gaan nog steeds iets nieuws doen.

[00:07:03]

Lam Gods nog een keer wat te doen? Nee, we gaan iets nieuws doen, want de dieptepunten die blijven bestaan. We hebben we natuurlijk altijd wel komende jaren komen kopen zonder dat hoofdonderwerp. Maar ik wil daar ook een goed voornemen aan hangen.

[00:07:15]

Voortaan even een aantal keer. Waarom een aantal keer? Zo vaak doet de nieuws bonzen mee.

[00:07:22]

Ik had namelijk Coca-Cola. Hartverwarmend, want Coca Cola. Nou, ik sprak ze toen. Ik had wat die maken, het magny niet een drankje Yari maken en de drankjes onder andere op Chicago.

[00:07:34]

Maar het ding was ik sprak natuurlijk voor die truc. Ik had op gebeld nummer 100 Coca Coca-Cola Truck en ik had gezegd you can. De drie kleine ten zuiden ervan. Nou natuurlijk. Hier heb je doorheen.

[00:07:45]

En toen de baas zelf marketingbaas kwam hem ook brengen.

[00:07:49]

Hij die ook zei ik van Jozef we niet gewoon een deal maken voor allemaal heel veel andere leuke sponsoring in de podcast. Ja, prima gedaan.

[00:07:56]

Ik zie je daarom of ik niet in Nederland is. Ragna, jij. Jij tikt dat. Ik denk dat als je belt gewoon met met met met het corona houtkachels. Hola ola!

[00:08:05]

Ja ja nou. En op dit blikje staat dus een goed voornemen. Echt, en dat gaat over mijn dieptepunt en dan moet jij raden. Maar ik ga dus nu mijn dieptepunt noemen. Dan moet jij daarna moet je bedenken. Wat zou er op mijn blikje staan aan een goed voornemen om dat dieptepunt voortaan te voorkomen? Snap, want we zijn natuurlijk het nieuwe jaar, dus we zijn goede voornemens zijn belangrijk en dat is ook wel leuk.

[00:08:28]

We moeten alleen maar raden, je wordt de deken en er staat heel groot licht op. Precies dat zou kunnen. Zero ja, nee, dat is hem niet. Ik ga mijne na mijn. Mijn dieptepunt is het volgende. Ik was bij een niet nader te noemen winkel waar je planten en bloemen en alsmede andere dingen kan halen. De diervoeders, de grinta bruin, de Brinta fluim en daar heb je zo'n kar. En dan had ik de twee, mijn twee jongens.

[00:08:54]

Had ik haar opgezet en die moest ze vasthouden als ik mijn kinderen zei ja, daar zitten geen twee. Jaja, weet ik veel, maar het kan ook. En die had ik te opgezet. En ik had gezegd je moet je wel aan die stang vasthouden. Want als ik dan.

[00:09:11]

Aanpapt wou nou eenmaal de jongste Yobe. Dus als je dan naar voren gaat en weer terug naar hébben zondigheid dan beweegt, had Henk de Jong. Ik zei tegen Ouse niet loslaten. En wat doet ie? Dit doet ie wel en die flikkert van dat karretje af met Simmel op de grond. En wat gebeurt er die heeft? Is het met die lieve kleine tandjes wat natuurlijk nog melkt tandjes zijn? Dat is het voordeel. Een heel klein stukje van zijn voortanden, zo'n hoekje is ervan is eraf.

[00:09:45]

Maar bij mij. Ik ben al heel voorzichtig en Kim niet. Ransart vind ik.

[00:09:50]

En bij mij gebeurt er ook nooit wat. Maar dat is nu dus wel bij mij gebeurd.

[00:09:53]

Dus je zit nu te schermen dat het bij mij dus natuurlijk alleen maar groeien en je hebt je autoriteit verloren is klaar.

[00:09:59]

Ik baalde, maar ik heb er ook nog een beetje nachtmerries van, want ik vind altijd met tanden en ogen bij kinderen dat zo definitief als daar wat mee gebeurt. Ja, gelukkig dus met die melktanden. Je hebben een back up, maar afschrikkend, maar heeft.

[00:10:10]

Wat gebeurde er vannacht? Ja, kijk ik. Ik heb zo'n nachtje beugel te boven en een Janek draait. En ik kijk, ze is er ook bij mij boven vannacht. Door het knarsen ofzo is er een mini hoekje uit alsof het een soort van van je kind en jij ook. Ik weet het niet, maar in het circus. Maar ik vind het heel erg is Gods, want dan moet je dus aan.

[00:10:30]

Ja, het kan wel weer gemaakt worden. Maar het is ook Sneijder. Ik snap je wat ik bedoel met definitief het is zoals ik was. Euh ja.

[00:10:36]

Ik had een gewone bierflesje. Zou tegen de onderkant van een tanghi.

[00:10:38]

Ja ja, jij deed je. Jij probeerde de dj natuurlijk niet eens.

[00:10:42]

Zo ben ik ben ook ik ben. Ik ben toch geen mijnwerker? Maar ik detect tikt het gewoon per ongeluk aan. Het is heel vervelend. Ja, nou heb je echt 3 maanden. Zit je met je tong. Langzaam voelde het, voelt het scherm fijn. Op geen moment wordt het dan wel sluit het af. Maar ik is wel inderdaad. Ja, je krijgt het niet, je krijgt het niet. Handig zijn geen nagels tanderosie?

[00:11:01]

Ja, denk ik. Dat heet Macca.

[00:11:04]

Maar goed, jockeys, wat ga je nu met Youp doen? Want die krijgt die. Die heeft nu gewoon een halfvolle melk dan in een mini hoekje. Ervanaf staat hem. Hartstikke leuk keeltje. Niks aan de hand. Euh, Lawford mop. Dus dat is het allemaal niet erg. Ja, oké, nee, maar ik vind het. Het is je J.J.M.

[00:11:21]

Elke dag en als het waar is, is dat een groot bezwaar tegen tegen Kim. Van jou? Dat zijn motorische voorzichtig is. Ik vind dat ze. Het valt mij altijd op wat je denkt. Ik denk altijd, althans mijn grond idee bij vrouwen is dat ze voorzichtig zijn en dat ze dus niet altijd beheerst de motoriek hebben. Maar volgens mij is dat.

[00:11:38]

Ik heb altijd en toch ook klunzige vrouw. Ja, maar Kim is klunzig, helemaal alleen. Je kan immers zijn klunzen. Link naast mij. Let echt minder op, ik ben echt jongen. Bij elke trap of ergens water is vanonze bezig. Je hebt ook zo'n filmpje op YouTube. Zie je vaders hun kinderen redden van euh, dat ze weet je met de auto en de bijna depeuter en party die zo de peuter van. Dat kunnen vaders met zeggen pap redden.

[00:12:03]

Ja, moeders kunnen dat niet goed la.

[00:12:05]

Wij zaten toch vroeger op een prairie en dan kan er een mammoet voorbij? Moet je ook scherp zijn en moest je schrijft vrouwen ja, die vrouw die maar een paar bessen plukken na half in die pot roeren. Nou, goed is dat.

[00:12:15]

Maar nu is de vraag wat staat er op mijn blikje als goed voornemen?

[00:12:19]

Over dit dieptepunt bedenk jij nou waarschijnlijk hou je goed vast aan vader starring. Nou euh. Het komt in de buurt. Nee, het is niet mijn goede voornemen is.

[00:12:32]

Ik beloof dat ik mijn geliefde nooit meer laat vallen.

[00:12:36]

Ik heb gezegd van jou hou je goed vast. Laat zich toch los. Klik flikkert op de grond. Ik was gewoon verantwoordelijk. En als kan thuiskom, dan zit ik dus helaas niet zo in elkaar dat ik gewoon glashard tegen Kim kan liegen. Dat kan, zegt Jo. Euh tante, druipt bloed. Geen idee waar dat vandaan komt? Geen idee. Dat kan ik niet. Wij zijn te eerlijk. Althans, ik ben te eerlijk. Maar ik denk jij ook na dat ze ook.

[00:12:58]

Maar dat is een kwaal. Is echt een kwaal. Het is dus bijna een dwangneurose.

[00:13:02]

Ja, dat merk ik bij jou vaak. Ja goed, defensie. Uh. Volgens mij heb jij echt een jij wel een hoge pief geregeld om het onderwerp een beetje in te luiden.

[00:13:13]

Ja precies. Nou ja, wat? Noem eens wat namen van Defensie. Gewoon een paar grote namen van generaal generaals. Gozer. Alsof ik een nummer is. Nog erg? Nee, maar ik weet degene die jij hebt gevraagd. Dick Berlijn. Ja, die naam ken ik. Ik ken een paar namen als die wat meer negatief het nieuws zijn geweest. Weer Karremans. Ja uh. En. En Marco Kroon. En dat soort namen. Maar verder ken ik inderdaad niet van u.

[00:13:38]

Van u. Ja, zegt u ook iemand?

[00:13:40]

Ja is ook een grote grote baas, terwijl eigenlijk. Dat is natuurlijk inderdaad ook meer dan vroeger een van de echte leiders van het land.

[00:13:47]

Nou ja, vroeger waren het ook meer bekende namen. Nu zijn er meer mensen die een influence met een half miljoen volgers kennen dan dan. Dat is inderdaad Jelsma.

[00:13:55]

Maar denk jij dat de derde generatie van onze ouders, of misschien nog wel daarvoor dat iedereen wist?

[00:14:00]

Nou ja, die kennen nog wel de de. De Generale misschien? Ja, we zijn ook nooit zo'n oorlogs land. We hebben nooit zo simpel historisch, heel ons gebrek aan interesse voor. Maar goed, laten we gewoon. Even eerst maar eens luisteren naar iemand. Maar wie meer weet is Dick Berlijn. Dick Berlijn is een oud militair. Hij was generaal en ja, dat is de hoogste in rang binnen de luchtmacht. En volgens mij is hij nu een beetje meer op de achtergrond.

[00:14:27]

Hij zit. Hij zit nog wel in een soort van advies, dingen gretig aan. Dat is weer wat anders, maar we weten ook echt niks.

[00:14:34]

We weten ook echt niets, maar het is echt heel erg, weet gewoon niks. Maar goed, ik wist nee ja nee. Laten we nou eerst maar eens gaan luisteren en eerst luister laten te zeggen heeft ja.

[00:14:47]

Hij dat luik een stekkie, ongevraagd advies van een BNF, een Sénat of een onbekende korona laat zien hoe kwetsbaar we zijn als samenleving en samenleving, is belangrijk en zorgt voor gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, veiligheid et cetera. Allemaal zaken die we alleen niet voor elkaar krijgen, maar als samenleving wel. De samenleving wordt soms bedreigd en blijkt kwetsbaar. Soms betreft dat onze gezondheid en kan Korona soms onze data netwerken. Denk aan Cyber. Soms komt er dreiging van binnen en soms van buiten Nederland.

[00:15:27]

Na de Tweede Wereldoorlog hebben we met Europese landen, Canada en de Verenigde Staten afgesproken die externe bedreiging gezamenlijk het hoofd te bieden. De afspraak was dat landen twee procent van het bruto binnenlands product aan Defensie zouden besteden. Nederland haalt die norm al jaren niet meer op, de lange termijn draagt daarmee bij aan de verzwakking van de NAVO. Voor onze samenleving is dat niet goed. We moeten ons natuurlijk niet bang laten maken met niet realistische scenario's, maar we moeten ook niet naïef zijn.

[00:16:03]

Conflicten ontstaan niet als tegenstanders elkaar als sterk zien. Conflicten worden mogelijk als één van de twee, de ander als zwak ziet. Europa moet daarom een sterke, geloofwaardige defensie houden en daarom moeten we landen, dus ook Nederland, een proportionele bijdrage blijven leveren. Mijn oproep aan jullie zou zijn. Blijf het belang van Defensie in dat grotere verband, zing. Zoek Defensie op. Maak kennis met de mensen en neem ze serieus. Het is wel echt interessant, maar dat dat grotere plaatje.

[00:16:40]

Dat snap ik wel, want dat vergeet je wel vaak toch? Want je bent eigenlijk altijd bezig met het. Ook de verdediging van je eigen land. Althans, dat is het eerste waar je aan denkt. Van hier maar die binnenkomen.

[00:16:51]

Maar je moet natuurlijk ook als grote man. Europa moet natuurlijk sterfplaats sterk blijven. Maar goed, wat.

[00:16:58]

Wat ook heel interessant is, wat hij zegt en waar je denk ik ook niet snel over nadenkt is dat dat je natuurlijk heel erg bent geneigd om Defensie belangrijk te achten. Als reactie op gevaar. Maar het is natuurlijk ook vooral preventie van gevaar.

[00:17:12]

Ja, dat hij dus heel lang zo natuurlijk bij ons dat het daders dus zorgen dat je sterk bent zodat je niet wordt aangevallen en dat je dat je niet als zwak wordt gezien als weerloos. Wat natuurlijk wel degelijk denk ik op dit moment. Zo is dat Europa door de grootmachten als zwak wordt gezien. En dat is ook logisch, want we onder investeren in defensie. We geven veel te weinig geld en uit, dus het is niet gek dat Rusland denkt nou zo'n Krim, zo'n Oekraïne, daar kunnen we gewoon noemen willen.

[00:17:42]

Want jawel, wat gaat Europa doen? Ja dus dat dat is. Je ziet gewoon dat dat zich vertaalt in agressie. Ja dus. Maar goed, laten we even beginnen met ja, met soort van persoonlijk element. Heb jij je? Heb jij iets meegekregen met defensie op je opa's en vaders die in zoals je verwacht bij vrezen?

[00:18:03]

Maar ze zijn natuurlijk ongelooflijk heldhaftige mensen. Het enige wat ik me nog kan herinneren is dat ze uh hebben. Heel vroeger waren het waar het echte zeerovers. Daardoor krijgen we dit weer. Maar Jan en zeerover heeft niks met Defensie. Nee, dat zeg ik. En daarna is het denk ik redelijk uitgestorven. De heldhaftigheid zwaar. Ik heb niemand van generaal maar reumatoloog plezier kunnen vinden die je die die echt in het leger heeft gezet waar ze eten naar goed waarschijnlijk Bellême ouders hier naar deze aflevering weer op hun zeggen.

[00:18:35]

Jawel je oudoom was dit en hadden nog geen idee. Maar nee, niet niet iemand van dichtbij. Ik ken ook niemand die in het leger heeft gezeten. Ik heb wel iemand die bij zo'n beetje zijn andere post in Frankrijk ohi. Die OkCupid vreemdelingenlegioen. Dat ken ik. Ken ik iemand van 11 die dat heeft gedaan? Maar ik ken ik ken niemand die ook bij Defensie werkt, wel een clubgenote. Palos. Oh nee, dat was ook niet Paullus trouwens.

[00:19:00]

Nee, ja, nee, maar de andere de andere. Die heeft bij Defensie nog even gewerkt voordat hij een soort Countach werd.

[00:19:07]

Jullie was ook ambtenaar bij Defensie. Was России ambtenaar bij Defensie. Jarry zat tussen twee dingen in een ongewoon rij posten in de Syrische burgers. Kent verder niemand die daar werkt of heeft gewerkt.

[00:19:18]

Ja en ja, nee, ik in mijn familie ook niet nietzo. Nee, nee. Wel wel ja. 200 jaar geleden ofzo. Maar toen waren ze. Toen waren mijn voorvader natuurlijk Paulie. Politici zaten Jantje, maar die sonder niet bestonden niet in de loopgraven. Stonden niet in en in de modder, in de modder en een met een clarinet of returning zo'n ouderwetse geweer. Nee, zo'n ouderwets geweer had niet een klein beetje. Wel z'n ding met z'n prikken van een bajonet, een bajonet.

[00:19:46]

Zo ja. Nou goed. Nou goed zo. Nee, die kennen wij niet. Nee, die kennen we niet. Nee, daar hebben we niet. Dus we hebben eigenlijk weinig gestolen, maar we hebben er wel wat mee. Ik denk dat dat ook komt omdat we toch. Uhm ja, we hebben werk is zou dat ook te maken hebben toch? Misschien een beetje met dat stomme koor, maar dat je toch het gevoel van zo'n ontgroening.

[00:20:07]

En dan hebben we het duel toch nog steeds een beetje.

[00:20:09]

Jammer dat je dat je dus wel denkt dat het goed is voor mensen. Nou, wij hebben het natuurlijk.

[00:20:14]

We hebben door uitzending gewijd aan de soorten die schappelijke dienstplicht. Dus ik denk dat we dat allebei wel voelen dat daar echt wel wat inzit. En dat hoeft niet altijd extreem fysiek te zijn. Ik denk dat dat ook een heel groot image probleem is van Defensie. Dat alles. Alles wat je doen. Ik denk dat dat dat negentig procent van de mensen denkt. Ja, daar moet je eerst met je hele. Moet je inderdaad een heftige ontgroening? Dan moet je onder van die touwen door klimmen en over een muur.

[00:20:41]

En het is alleen maar heftig, want we zien wat machines zijn. Amerikaanse taferelen natuurlijk.

[00:20:46]

Maar dat is wel een goed punt, want een van de een van de dingen waar Defensie natuurlijk eigenlijk op inzet nu is van jou. Het is veel breder dan alleen maar legertje spelen. Het is niet alleen maar voor stoere jongens in stoere pakken met nachtkijkers in Afghanistan spannende dingen doen, maar dat is natuurlijk wel een beetje het imago omdat ze zelf ook uitdragen in al die spotjes. Als je kijkt naar waar, adverteren ze, waar en welke toon slaan ze aan?

[00:21:11]

Het is natuurlijk altijd wel spannend en je ziet ze dan ergens ook.

[00:21:14]

Want nou, hij zegt zelf Dick Berlijn over cybercrime. Je verwacht het misschien helemaal niet, maar daar doen zij waarschijnlijk natuurlijk heel veel mee. Die mensen staan niet in het veld te vechten, maar zitten op kantoor de boel in de gaten te houden.

[00:21:28]

Ze gaan gewoon nergens meer een kip klagen.

[00:21:30]

Wat heel belangrijk is, maar ziet dan in die in die commercial zie je altijd wel als ze dat aan het typen zijn zien en straaljagers overvliegen met men met met ja dochters, altijd ga jij je opgeven voor zij Bakvormen County.

[00:21:42]

Maar ik ik als als je gewoon één of andere dikke lelijke eend achter een kweek was gisteren zag zag ik dat was van John van den Heuvel, Mocro Maffia achtige heerlijke docu dingetje over wat dit gaat op Nederland.

[00:21:56]

Gisteren was ook het arrestatieteam met het blanke arrestatieteam van Nederland, die dan martelkamer is in het zuiden van het land, ergens op een industrieterrein. Die gaan er met een bom ontploffen. Ze waren hier, die deur gaat eruit en dan komen ze binnen met zo'n cameraatje. Ja, dat is wel spannend. Ik kan me voorstellen dat er heel veel kirt zit te kijken en denken nou ja, zo'n arrestatieteam, daar wil ik wel bijhoren. Dus het is natuurlijk wel logisch dat ze dat de marketing daarop.

[00:22:19]

Gent is toch maar goed.

[00:22:21]

Het werkt ondertussen toch niet, want Defensie heeft bijna 10.000 vacatures openstaan. Dat is één van de grote problemen bij Defensie op dit moment dat. Het wordt natuurlijk geklaagd over een air under funding, dus ze worden te weinig. Er wordt weinig geld aan Defensie uitgeven, maar het. Het defensiebudget is het. Het geld wat nu beschikbaar wordt gesteld? Wordt niet eens uitgegeven.

[00:22:42]

Ze kunnen wel omdat ze vraag ik me af wie dus die 2 procent halen we niet, we halen zij 1,2 procent maar 2 is. En hoe kunnen we dan? Want van het BBP is het bruto binnenlands maar hoeken. Hoe komt dat dan? Want ik heb ook gezien dat bijvoorbeeld als je een hele grote boten koopt die in 5 jaar gebouwd wordt, dat dat geld dan nog niet eens uitgegeven kan worden is wel gereserveerd. Inderdaad, 10.000 banen die je niet gewoon niet kan vullen omdat de mensen gewoon niet zijn.

[00:23:07]

Dus ja dan het geld kan je niet uitgeven.

[00:23:09]

Maar waarom zijn ze er niet? Omdat ze dus in een vroeg stadium niet kiezen voor een carrière bij Defensie of omdat ze niet genoeg betaald krijgen voor iets ander ander werk krijgen?

[00:23:18]

Nou ja, ik kan me voorstellen als ik het uh, als ik stel dat ik het zelf had gewild, dat ik die kans heel klein. Uhm, maar ik kan me wel voorstellen dat je dat bijvoorbeeld 3 4 jaar doet. En als je dan met je cv naar en naar de Zuidas gaat bijvoorbeeld, kom je wel binnen zo'n interessant verhaal.

[00:23:35]

Nou, ik weet nog heel goed. Ik had vroeger een Duitse mage of had 9/11. Roelie 9/11 ook. Nou ja, en hij? Uhm. Hij zat bij zo'n soort van elite clubje binnen het leger. De Auping. Wieringa klinkt toch super vet?

[00:23:52]

Maar jij zou dan wel heel goed bijpassen. Maar ja, ik zie meer mijzelf. Ja t is dat we daar waren in de Holterberg. Maar dat waren niet die jongens die ook vooraan stonden. Dat was gewoon een beetje strategisch.

[00:24:02]

Nee, maar die moest echt vette dingen die gingen skiën met een banned en niks. Jawel, dat was echt een soort elite team. Die moest het niet. Moest in de gehele VerHuell ziek melden terwijl de de de bitches.

[00:24:15]

Die vinden het in ieder geval het hele land vindt Defensie over het minst belangrijk van heel Europa.

[00:24:19]

Ja, maar dat kon. Draagvlak is natuurlijk gewoon een schuld gevoel. Nog steeds van de tweede wa zijn. Ja die vinden. Die zijn zo nog steeds. Gaan niet gebukt onder het schuldgevoel van de Tweede Wereldoorlog dat zij.

[00:24:31]

Ze willen niks met de met leger oorlog, maar die zijn het slechts de allerslechtste jongens die zoals wij zijn ook zo goed als het gaat om hoeveel dan nu? Pieter, over hoeveel mensen zijn bereid om te vechten voor hun land? Ja, maar ook is volgens mij toch ook gewoon de bijdrage aan de mening van de Duitsers. Maar goed, inderdaad, dat cijfer is dus 15 procent en Nederland aantal mensen een percentage dat wil vechten voor het eigen land 15 procent.

[00:24:55]

Hierbij ja. Maar ja, als de nood aan de man is natuurlijk. Maar goed, ik. Ik denk gewoon goed. Daar heb je het eerder over gehad. Dan gaan we niet over in herhaling vallen. De maatschappelijke dienstplicht, de verbindende factor van het leger dat. Dat spreekt mij gewoon heel erg aan. Dus ik maak me weinig zorgen om zich. Gacy gaat tussen arm en rijk. We komen elkaar niet tegen. Ik weet zeker dat het goed is als je mensen toch dwingt om bij elkaar te komen.

[00:25:22]

Samen opdrachten uitvoeren bij elkaar, op de slaapzaal. Dat is gewoon. En ik hou ook ergens wel van dat jaar, dat beetje. Kijk, de wereld is zo complex tegenwoordig. Je hebt zoveel keuze, zo veel afleiding is deed het met de schermpjes. Ergens is het wel lekker om in zo'n bubbel te zitten met een duidelijk doel. En je hebt gewoon een team en een doel. Ik bedoel, waarom houden we allemaal van spelletjes? Van Wie is de Mol?

[00:25:43]

Van al dat soort programma's? Het is toch ook een beetje gebaseerd op het leger? Op op Defensie? Is een missie met z'n allen. Dat schept een band. Die is immers een bepaalde dreiging. Er is wel een verschil als het echt gebeurt als je echt de deur op moet. Ja ja, nee maar goed. Ja. Kijk, dan is het inderdaad misschien maar 15 procent het ook. Ik denk dat Marc me zegt zegt ja en 5 procent doet daadwerkelijk mee.

[00:26:05]

Nou ja, dan komt het natuurlijk aan op serieuze risico's nemen met je eigen leven. Ben je bereid om je eigen leven toch op de waagschaal te stellen om omdat er gevochten moet worden voor de goede zaak? En wat die goeie zaak dan is, is natuurlijk lastig. Kijk, in de Tweede Wereldoorlog moesten natuurlijk mensen en ook in de eerste keer bijna alle oorlogen moeten mensen het slagveld op, terwijl ze er misschien niet achter staan. Dat is natuurlijk een stuk drama en dan moet je ook.

[00:26:28]

Dat moet ook gewoon omdat je anders word je door je eigen generaal gefusilleerd omdat je hem een een wegloper bent of een onderduiker. Of hoe noem je dat? Een deserteur? Deserteur? Ja. Dus ja, nee, ja, wij. Wij zijn helemaal niet opgegroeid met Amerikaanse.

[00:26:44]

Word je natuurlijk gewoon. Dat is vanaf het moment één van quite van van meetaf aan. Nee, maar dat hij die die die. Die hebben gewoon een grote vrijwillig leger. Die mensen worden niet volgens mij toch nu?

[00:26:56]

Nee, maar ik bedoel het draagvlak is daar wel veel groter. Dit zit natuurlijk ingebakken dat je extreem veel respect te voor hebt, dat het iets heel moois is. Veteranen hebben ook privileges. Er wordt gedaan.

[00:27:07]

Ik heb gewoon een keer in in in vegers weet ik nog. In een barretje kwam. Zo'n kwam een militair binnen en iedereen moest even gaan staan en klappen hoor. Ik heb gewoon meegedaan. Ja ja, zal wel ja.

[00:27:16]

Nee. Maar het is. Het is in Amerika is het toch een soort van plek waar? Uhm, waar jongens met name terechtkunnen die gewoon niet zo goed weten wat ze samen willen.

[00:27:26]

Maar ik kan me best voorstellen. Ook in Nederland als uh naja als als vrouw of als een Jaap achtig figuur.

[00:27:33]

Dat hangt er natuurlijk tussen dat je dan al gaan, maar meer naar die definieer. Ik heb daar geen zin in, maar er is toch nog wel meer te doen. Ik bedoel, je kan toch ook maar goed minnen? Defensie is meer meer met met de kijk defensie en oorlogsvoering en dreigingen zijn dus steeds minder klassiek. Oorlog voeren met met meten met pief paf poef, dat gaat steeds meer online. Er zijn natuurlijk na dat dat ze mogelijk wordt pello offline gehaald.

[00:28:03]

Tja, gewoon twee landen. Duitsers vallen binnen bij de Sims. Nee, er worden Warcraft. Ja, ja en nee. Maar de cyber draai dreiging. Maar ook ik zou ook zeggen dat dat Defensie een rol moet spelen bij rampen.

[00:28:19]

Ja, maar wat is nou klimaatverandering van deze pandemie? We hebben het natuurlijk hele. Vorige jaar hebben we het gehad over een ziekenhuis capaciteit, de zorgcampus een veldhospitaal opzetten. Nou ja, waarom? Waarom is er geen soort van backup potentieel voor ik heb? Het probleem was ja, de bedden zijn er wel en die ventilatoren minstens de mechanische. Dat kan toch maar goed je.

[00:28:42]

Hoe snel kun je mensen goedgetrainde van de mensen en mensen van Defensie om Kádár tot die er toch ook wel fit en vrij lastig ouderzorg? Binnen een maand kun je toch gewoon een goede koolwitje verpleegster van die apparatuur.

[00:28:54]

Maar daar geloof ik niks van. Nee, je moet gewoon een buffer hebben, zeg maar het ethische noodrem. Dus je moet een buffer hebben met mensen die dit soort onverwachte dreigingen risico's waar je nooit over nadenkt kunnen opvangen als die zich eens in de Naya 20 maar hebben ze nu hebben we het niet of hebben ze er gewoon geen gebruik van gemaakt.

[00:29:15]

Nu ik deze pandemie nu gewoon niet hebben.

[00:29:17]

Nee, deze of gene is er geen geld voor uitgeven om die mensen om te scholen. Ik denk dat we een hotel om te bouwen tot militair hospitaal. Ik weet eerlijk gezegd niet, maar ik denk ik denk dat dat Defensie daar wel een rol bij had moeten spelen. Ja maar goed. Laten we nog even kijken naar wat? Waar bestaat de defensie haren uit? Is mij altijd de bekende landmacht duidelijk.

[00:29:41]

De Marechaussee, de luchtmacht en de marine? Is de landmacht? Nou, dat zegt hiervoor eigenlijk al. Ja, het schijnt hè.

[00:29:48]

Ja, de marechaussee beschermt de grenzen in de politiek. Dat. Ja, dat zijn natuurlijk altijd de die die dingen die meedraaien als Rutte ergens rondrijdt. Als de marechaussee. En natuurlijk ook de douane. En zo ja, ha en luchtmacht, nou, die zullen jullie wel niet onder water zuilengang ook iets in de lucht en de marine doen. Of zij? Nee, maar de marine heb je dus wel. Het is wel een geinige, want daar heb je dus echt een T-splitsing wat ik nooit heb geweten.

[00:30:12]

Daar heb je echt de vloot op zee. Dus mensen gewoon die echt op de schepen zitten. En je hebt het Korps Mariniers. En die doen hun speciale operaties, maar die doen volgens mij. Dat is volgens mij echt de.

[00:30:21]

De elite afdeling binnen Defensie. Dat is het hoogste. Ja, maar dat heeft dan precies als een beetje verwarring, want dat heeft niet zoveel Nesbic met Marine te maken. Nee, nee, nee goed. Nee.

[00:30:31]

Wat ik me ook af, waar kan je überhaupt? Moet je nou voor al deze dingen? Moet je dan uh hbo, embo universitaire? Wat, wat maar waar moet je hebben?

[00:30:40]

Want ja, dat kan je daar gewoon zo heen als je weet ook niet.

[00:30:43]

Nou, ik weet wel dat Defensie zich natuurlijk meestal wel richt op mbo hbo. Volgens mij niet zozeer op hoogopgeleiden.

[00:30:50]

Maar dat gebeurt, want ik weet dat. Bij politie gebeurt dat nu ook dat je vanuit vwo meteen kan instromen bij de recherche. En dan krijg je meteen wat meer betaald en verantwoordelijkheden. En het feit dat volgens mij is dat bij de. Bij Defensie nu ook wel het geval hoor.

[00:31:05]

Ja is niet gek. Ik weet niet, maar ik kijk. Het probleem is natuurlijk dat dat je eigenlijk zou willen dat Defensie voor alle soorten mensen man, vrouw, hoog, laag opgeleid, noem maar op dat er een interessant carrièrepad daar is. Of dat je in ieder geval een paar jaar daar kan zijn en dan iets behaalt of door kan stromen naar weer een ander traject. Ja, maar is dat niet? Is juist ook het probleem, want ze willen toch die mensen ook houden?

[00:31:31]

Je hoort weinig mensen. Ja, volgens mij is het zo zei dat het gewoon het apparaat is er niet op in kijkt. Defensie is sinds de val van de van het IJzeren Gordijn in 1990, maar einde van het communisme is gewoon alles afgebroken. Gewoon fysiek van de barakken, de leger en de basis hebben we. Het is gewoon weg. We hebben gewoon heel veel oud materiaal. Ja, en dat betekent dat dus ook. Maar vooral de infrastructuur en de leiding en de de de de docenten enzo.

[00:31:58]

Die zijn ook allemaal weg, dus voordat je dat weer hebt opgebouwd. En dan moet je dus niet elk jaar een beetje een miljard erbij. Maar dan moest je in één klap of in een paar jaar moet je echt mega investeren om al die structuren weer op te bouwen. Als je er serieus werk van wil maken, want anders blijft het een beetje rommelen en loop je de hele tijd van tekort naar tekort. Dan ben je een hele tijd pleisters aan het plakken.

[00:32:20]

Dus ja, eigenlijk. Volgens mij moet je vrij harde keuzes maken of je doet. Je doet het helemaal niet meer, je bestrijdt helemaal uit.

[00:32:26]

Je zegt sorry, nauwere balen. Ik vraag me wel af moet natuurlijk. Nou, dan moeten er moet aan meer geld heen, maar als er meer geld heen gaat moet het ook ergens anders vanaf. Toch bedoeld? Dan gaat het van de zorg of onderwijs of wat dan ook. Gaat het af? Hoe belangrijk vinden we het? Nou ja, zeggen we van Defensie staat gewoon op de allereerste uitgave die eruit gaan gaan naar Defensie, want dat is het allerbelangrijkste wat wij hebben.

[00:32:47]

Nou ja, vroeger. Vroeger was werd dat gezien. De nummer één overheidstaak werd gezien het garanderen van de veiligheid en de de. Hoe noem je dat de autonomie of de de nood van het grondgebied? Ja dus, dus dat was er maar één taak. Bescherm je burgers punt en dan krijg je onderwijs. Maar goed, het is toch natuurlijk gedraaid? Dus we hebben het idee dat dat die nummer één taak eigenlijk wel goed zit. Dus dat je daar niet niet voor hoeft te betalen.

[00:33:15]

Dat je daar makkelijk kan bezuinigen. En dat is natuurlijk iets wat bij het publiek leeft en wat daardoor ook bij de politiek leeft. Dus als er bezuinigd moet worden op elke politieke partij wil toch dat dat wel gehaald wordt? Die 2 procent? Nee, volgens mij toch bijna niemand die is, maar ze wil het wel. Maar als puntje bij paaltje komt en er moet bezuinigd worden, dan is Defensie de makkelijkste manier om te bezuinigen is er niet. Ga nou niemand echt over zeuren.

[00:33:38]

Dat is nog maar de kleinste groep mensen is wel nodig, maar het lijkt alsof het niet echt nodig. Dat is gewoon relatief. De kleinste groep mensen die daarover gaat zeuren als je bezuinigt op onderwijs, krijg je leraren stakingen als je bezuinigt, de zorg krijg je bezorgen, sta personeelszaken en dan ga dan. Iedereen heeft zorg nodig dat natuurlijk heel en onderwijs ook bedoeld word je elke dag of hij toch in gezinsverband mee geconfronteerd omdat iemand ziek wordt, omdat kinderen naar school moeten.

[00:34:02]

En defensie word je gewoon niet mee geconfronteerd. Tenzij het nodig is. Nee, maar je mist dus eigenlijk wat. Dick Berlijn zegt dat grotere plaatje een beetje voor je houden, maar dat ook heel belangrijk is om als geheel niet te zwak te zijn. Ja, vind ik wel echt in zand. Ken je er eigenlijk überhaupt? Want ik heb best wel vaak ook dat voor mezelf? Vraag ik me wat af. Gaan die mensen nou wel ook echt op missie doen?

[00:34:25]

Me dan wel eens? Wat gebeurt er wel eens? Wat is het allemaal vredesmissies? Of blijven ze een beetje je trainen in Nederland? En is dat het maar volgens mij gaan? Gaan er toch wel echt euh eenheden gewoon echt naar buiten in Afghanistan hebben ze toch?

[00:34:37]

Wij hebben. Wij hebben als Nederland wel bother. Ja inderdaad, maar wij hebben als Nederland toch ook een beetje? Ja, want wat van slechte bladzijdes gehad in emissies. Het ergste was natuurlijk Srebrenica. Srebrenica Brenta in in Bosnië waar ik nog. Ik heb mijn mijn huis in Kroatisch deels. Zorgkosten hebben wat wij iets is deels gebouwd door een man door Aamir. En die komt uit Srebrenica, Aken dus Srebrenica. En ja, die Diver, die hè?

[00:35:10]

Die zijn niet gek op Nederlanders kan ik je vertellen. Die zijn niet blij met ons en dat is goed te begrijpen, want dat is echt wel een behoorlijk drama geweest. Weet niet hoe.

[00:35:20]

Dat was toch met ca. Er ook met de Karremans.

[00:35:22]

Dat was Laarmans is dus de het Dutchbat bataljon 11 bataljon dat zo weinig mogelijk de charme die wij lukraak gooien we ze erin hadden.

[00:35:33]

Geen flauw benul.

[00:35:34]

Ja maar ja, het heet Dutchbat zou gebeuren en bad. Nou ja, en laten we de smalle Naipaul met. Maar het is bad. Zal wel voor bataljon staan, toch? Het zal een nieuwe Batman staan. Nee, dan denken ze Dutchbat na en die die waren in een charge van het gebied rondom scribenten Isa. En daar waren de de de de Serviërs.

[00:35:56]

De Bosnische Servisch lagen in de bergen en de moslims moesten ze beschermen. En die die Serviërs ideeën van Norbu gaan we. We nemen alle mannen en vrouwen mee en die gaan we veilig naar een veilige zone voor de Bosnische voor de moslims brengen. En ja, was natuurlijk gewoon compleet duidelijk wat daar ging gebeuren. De mannen en vrouwen werden gescheiden en die Serviërs hebben gewoon. Onder toeziend oog van het Nederlandse bataljon hebben ze gewoon die mannen meegenomen en allemaal vermoord. Zijn gewoon achtduizend mensen vermoord daar en dat is echt.

[00:36:27]

Ja, dat is gewoon de enige genocide op het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is natuurlijk echt om je, om je om je kapot voor te schamen dat wij daar toch een beetje verantwoordelijkheid is. Er is volgens mij wel bij. Bij Strafhof in in Den Haag is dat vorige week en is het volgens mij in Nederland voor 10 procent aansprakelijk gesteld of zoiets. Maar goed, in zijn filmpjes verdwenen. Het was allemaal. Het was natuurlijk echt toch geen beste beurt voor Nederland.

[00:36:52]

Daar zijn we niet goed gedaan. En in Uruzgan jaren zijn de meningen volgens mij een beetje over verdeeld. Die missie daar zijn wel vijfentwintig Nederlanders volgens mij gesneuveld.

[00:37:00]

Dat werd dan ook zijn wij, zijn wij uberhaupt als Nederlanders? Gaan wij veel? Euh ja, komen wij veel voor andere landen op wat andere landen? Niet helemaal volgens mij. Ik kan me voorstellen dat men Zwitserland nooit iemand uitstuurt. Euh weet ik niet. Maar nee, wie weet ik ook niet.

[00:37:12]

Ja, die zijn natuurlijk van oudsher graag neutraal. Maar toch. Die Mussolini is nou niet echt snel mee. Nee, die zeggen wij zijn Zwitserland. We zijn ook Zwitserland. Ja ja ja nee. Uhm Nederland volgens mij prima reputatie verbieden. Die zijn toch ook laatst van you're small country, big footprint of zoiets? Weet je wel van jullie? Jullie doen best wel goed mee in de internationale rechtsorde. Dus voor mij ligt het niet zo Ziani missies. Maar het is wel de.

[00:37:38]

De betalingen dus. Dus ja, daar staan we er gewoon slecht op. Binnen de NAVO dat we die 2 procent niet halen. Amerika betaalt betaalt natuurlijk heel veel. Die betalen volgens mij wel 4 procent ofzo van hun begroting van hun bbp en die zijn gewoon klaar met Trump die er natuurlijk keer gezegd van ja, ik ben wel klaar met die Europese free riders. Ik ga niet de hele tijd voor euro betalen en dat is natuurlijk toch wel te begrijpen.

[00:38:00]

Nog n dingen over die euh. Je hebt ook in je column gezegd 10.000 US vacatures kunnen ze niet ook gewoon is. Er is dan ook niet die selectieprocedure. Misschien gewoon te moeilijk. Is het een lastig? Moest daar niet gewoon? Ik weet het.

[00:38:11]

Ik weet eerlijk gezegd niet wat. Uh, wat het probleem is van T. Daar heb ik me niet in verdiept.

[00:38:17]

Wat zal ongetwijfeld met zowel dát? Is dat het misschien wel te streng en te moeilijk is. Het geld? Ik denk het niet. De seksscènes. Ik denk gewoon dat dat mensen niet willen. Nee, ik denk dat gewoon echt mooi. Nee maar goed, om eens binnen die vinden die willen. Ja nou ja maar. Dus speelgoed laat betalen komen ze wel. Ja, dus er moet meer geld zijn.

[00:38:37]

Ja maar ik de drempel om. Uhm kijk defensies staat nu zo ver van ons af. Allemaal dat je toch iets moet verzinnen. Ja en ik zou zeggen is de gewone dienstplicht. Uh, onmensen met Defensie te laat waarschijnlijk als je inderdaad een jaartje dienstplicht doet. Ze zullen er echt wel mensen blijven hangen. Tuurlijk, die vinden de gewone maar nagebouwde zeggen naar het bevalt.

[00:38:56]

Maar ik moet je voorstellen dat je van een middelbare school komt en je hebt nooit echt lekker je plek gevonden daar in je, konta in je je. Je hebt. Je hebt gewoon mensen die gedijen bij zo'n omgeving, van discipline, van regels, van regelmaat, van weten waar je aan toe bent. En er zijn natuurlijk mensen die daar gewoon minder goed bij gedijen. Uhm. Alleen je hebt. Je hebt heel weinig van dat soort plekken eigenlijk meer. Je kan overal.

[00:39:20]

Je hebt overal democratie.

[00:39:22]

Je hebt zo'n Coluche dingen. Van Uhm. Ik weet niet precies hoe het heet eigenlijk maar Defensie Tikal is. Kan je als werkstudent soort werkstudent? Ben je, dan kun je gewoon naast je defensie zetten. Naast je opleiding kan je daar gewoon gaan werken. Betaald? Da's toch wel top. Het is alvast een beetje. Volgens mij is het 20 procent fysiek en dat 80 procent doe je gewoon. Nou ja, weet ik veel. Zit je achter de computer?

[00:39:43]

Ik weet niet wat ze precies doen, maar ik vind het wel interessant.

[00:39:45]

Ja maar goed als al stel nou uhm. Stel nou de wordt naar ons geluisterd. Zou terecht zijn. Zou ik niet de eerste keer zijn dan? En ze zeggen van weet je. We gaan die. Dienstplicht invoeren, maar niet alleen voor 18 jarigen, maar gewoon iedereen tot 40. Daar vallen wij dan nog bij. Moed moet ook gewoon een half jaartje van ons. Niet eerlijk. Ik bedoel je hebt niet gedaan. Ja nee, ik vind wel dat voor jongeren moet, zegt hij.

[00:40:11]

Ha zeg, ik zou het. Ik zou het best wel leuk vinden ja.

[00:40:14]

Maar ik neem er wel een jongetje mee, namelijk een half jaar. Ik heb ook kinderen thuis enzo, dus dat is nog wel een half jaar weg te gaan. De Veedijk gezinnen maar ik vind het heel prima hoefde niet weg, maar je kan er gewoon op je 18de allemaal gewoon even verplicht om je. En dan komt de aap uit de mouw. Dus jij bent je grote bek over dienstplicht en als meneer een aangepaste dienstplicht voor mensen met kinderen. Ik wil best dat we allemaal verplicht één dag in de week een halfjaar vrijwilligerswerk moeten doen.

[00:40:40]

Ga ik dat doen? Vind ik prima. Maar om nou nu een halfjaar als gezin werken?

[00:40:46]

Dat is het argument van jonge mensen die zegt van jou moeten wijzigen om in dienstplicht en in juli alle hoop ergens beginnen.

[00:40:53]

Kom op! Ja ja, ja. Nou ja, ik vind dat. Ik vind dat waanzin. Nou goed, Jaap, kom jij maar eens met een goed business.

[00:41:01]

Het geflopte business cd van. Ik heb echt een ongelooflijk slecht Desirée, dit keer is het een thema. Nee, ook niet Hajji. Ze zijn niet in thema begin als goed het nieuwe jaar. Maar we hebben natuurlijk de start student gehad. Ja en nee. Dat komt door het overmatig euh inkoop gedrag van mijn eega. Euh, je ego en jij ra van mijn eega en die wil nog wel eens wat bestellen en het komt met kartonnen dozen tegelijk binnen.

[00:41:33]

Het is dat ik dat zou in die na. Je kan het natuurlijk niet door de Dordtse student laten wegbrengen. Je kan het in je kattenbak doen voor mensen die een karton bak hebben die in burgerij woont. Die hebben karton bakken. Kun je het in een karton bak noemt? Ik ben zo trots op jou als je mijn woorden overneemt. En wat krijg ik echt heel goed.

[00:41:49]

Ik woon ook echt graag in Bulgarije. Ik zeg ook ik. Ik zeg ook sexy en ik maar ja, financi. Maar ik maak ook was de fout. Als ik dan zeggen. Wat is jouw adres? Vragen ze zijn Kroonenburg loser?

[00:41:59]

Ja.

[00:42:00]

Maar goed, ik dacht die die bak met een blauwe d'exaerdestraat dames is volgens mij in heel het land met een blauw deksel euh.

[00:42:08]

Lichtblauw natte winters, winters in de kleur van een deksel van een van de papierbak in. Noemen ze het een onto?

[00:42:16]

Ja, dan weet ik de hoge kant. En die dat karton zit heel veel lucht in. Ja, net als in Meppel. Ja, nou, dat kun je. Ja, daar kun je twee kartonnen dozen kun je plat stampen erin noemen. Ja, maar ik wilde dus een bak maken die ik weet bij donornier achter. Misschien kan je helpen. Of euh, die trek meteen vacuüm zodat je er gewoon veel meer in kan doen. Zonde van die bak of hij smult meteen het tot as.

[00:42:43]

Hij heise aan het composteren. Hij doet dat zelf. Ja ha, zodat een Sendo. Ja, een beetje Zoya, snap je? Ik bedoel euh. Dus daar ben ik nog niet helemaal over uit.

[00:42:53]

Of gewoon versnipperen kan natuurlijk ook gewoon een Scherrer en Scherrer. En ik dacht dat noem ik dat de karton of bak in plaats van karton bak. Snap je nou?

[00:43:05]

Maar goed? Nee, maar ik vond wel serieus dat.

[00:43:08]

Maar ja, we hebben je ooit gewoon de moeite genomen om zo'n kartonnen doos uit te vouwen. Jawel, maar dan blijft er nog steeds. Gaat maar eens doen. Dan mag je zelf in die bak gaan staan. Dan moet je dus al opstaan tegen angsten en aan een nog adina trappers een zandoogje alsnog niet genoeg ruimte. Het is het is die we hebben te veel karton tegenwoordig. Ons leven wij wel. Als je bij al die maaltijdboxen al dat soort rommel bij kleren van Kim.

[00:43:33]

Ik heb zelfs al een beetje inruilden. Dit is toch lekker om dat een beetje op te schuiven? Nee, maar dat is. Dat is echt veel hoor. Geloof me dat je een kartonnen Heaney. Ik ben.

[00:43:42]

Ik vind het ook zorgelijk. Al die busjes met kartonnen dozen, dus daar moeten we iets mee doen.

[00:43:46]

Nou ja, ik heb hier ook nou niet echt. Ik bedoel, ik wil nog meer erin kunnen flikkeren, maar ik wil wel. Misschien kunnen we daar iets voor maken. Wat biljetten dat kan. Weet ik niet, maar ik vind gewoon dat dat. Euh ja. Dakar Tombak. Ja, ik vind het een waanzinnig slecht idee.

[00:44:00]

Laten we even even concluderen. Ja, we hebben Baaren. Hoe gaan we nou? Hoe gaan we deze impasse doorbreken? Want wij zijn al een keer begonnen over die maatschappelijke dienstplicht. Als we dat nou met z'n allen een klein beetje doen, dan gaat dat misschien nog wel eens een keer door. Maar ik hoop dat elk deel van elke leeftijdscategorie wel gelijk binnen de bevolking moet. Iets van een handreiking doen. Je kan wel zeggen tegen jonge mensen die je die fucking zwaar hebben nu met de Coronet en alle crisis die eraan komen.

[00:44:29]

En Kylian, maar wat wil jij?

[00:44:30]

Wat wil je nog laten doen dan?

[00:44:33]

Kijk, wij kunnen ook nog heus wel wat we gaan doen om een. Nou had de skibaan schietbanen. Beetje skiet zone. Nee, maar we moeten allemaal iets doen, want eentje waren goed. Maar wat het ding is? Kijk volgens mij het grootste probleem van zo'n fanzone. Maatschappelijk dienstplicht is dat je natuurlijk een heel apparaat moet optuigen met docenten met begeleiding. Nou, dat kunnen wij van onze leeftijd natuurlijk doen. Wat is er nou mooier om in een in een mooi Hugo Bospark?

[00:44:59]

Nou nee dame dat het waren de Duitsers. Ja, goed lenen van geld. Nee hoor, Rolf, een rol van Viktor Rolf rol van Viktor Rolf. Pak die laat me een mooi pak ontwerpen. Ja, en dan gaan wij gewoon gewoon een. Jonge mensen van 18 gaan wij even vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Ik vind het hartstikke goed. Laten we dan daarmee beginnen. Doen we dat?

[00:45:19]

En het percentage moet gewoon 2 procent van het bbp. Ja, maar dan moeten ze dat dus wel kunnen uitgeven als het moet. We moeten, we moeten geen bedenk dat je eerst moet het naar 4 procent om alles weer op te bouwen. Dan kan het ook weer niet. Precies. Want we hebben alles gewoon afgebroken. Ja, eens goed Jaap. Euh. Tijd voor een snoepje. Ja, vertel maar.

[00:45:37]

Wie heb jij met een? Die is nu gek.

[00:45:41]

Ja, ik heb een. Ik heb een top aan Chica meegenomen. Ik heb ontmoet bij het speelpot. Chica het Obote. Ja Wannemaeker. Maar ik vroeg ik ben.

[00:45:51]

Ik heb gewoon meer vierling met Latijnse, Romaanse talen en een vervoeging. Dan wordt het topaas chica. Nou, ik vind ik ben Nasji grappig als de eigenaar. Chico. Ja, nou ja, dit is niet zoals ik dat had bedacht. Dus gewoon niet overal had. Een topo madhouse is een topo is een capitis. De Topo Chico. Ik heb meegedaan aan één televisie spelletje jaargeld. Waar? Nee, ik ben niet afgeleid. Nee, echt waar.

[00:46:17]

Ik mocht gewoon plaatsnemen. Afgebeld. Maar toen was het wachten. Ach ja, je had het programma zitten en ze hebben een extra stoel bij. Ziezo! En dat was een quiz. En die ging over 2020. De Nationale 20:20 prijsvraag naast wie zatte Katja Schuurman was.

[00:46:36]

Hoe was het nou?

[00:46:37]

Die was wel ja. Zou best op een barak op een brakke zondag waren het nou daar zou best eens zo'n maandje mee willen pakken.

[00:46:45]

Ja ja goed, maar lama Babak was een spelletje. En dan kun je dus kon iemand winnen. Nu moet jij drie keer raden wie heb gewonnen. Nou, ik denk dat jij hebt gewonnen.

[00:46:56]

Ja, dat is correct. Daar gaan we niet te lang bij stilstaan. Maar het werd gepresenteerd door Emma Wartel, boer eenmaal.

[00:47:04]

Nou, ik ken hem alleen van het schreeuwen bij het songfestival. Heb je verder wel eens wat ik best grappig vond? Het was vrij vermoeiend, maar wel grappig. Ja ja, ja, lachen al gek. Nee, maar ik kende haar niet zo goed.

[00:47:16]

Zij is ja, zij zat. En zij heeft ooit die BNN Academy gedaan en komt uit Twente. Dat schept natuurlijk een band, maar ik vond haar heel leuk, vindt Herman van Veen. Maal niet goed, lust het echt. Maar voordat we verder gaan. Nel nova Emma. Ja, maar wat had je met je willen drinken? Wat ik jou moet? Ik kan dat nou hè? Dit is mijn vraag aan jou wat je wilt drinken. Jij komt met snoepje.

[00:47:39]

Sander. Wat zou je met willen drinken?

[00:47:41]

Een kratje.

[00:47:42]

Chicago Joya, Neuquén, Portico Japanese. Serieus is de game niet echt een echt zo heftig aquae, maar daar gaat ook bij. Zo was er een 5 door een foto van hun zoon Nakagawa Hermosa Maasmechelaar parketzaal partita tot party.

[00:48:06]

Nee, maar ik vond het echt leuk. En inderdaad, ik ken er ook van dat hysterisch gedoe en spuiten slikken enzo. En dan denk je vergangenen worden in een vermoeiend kind, maar ze deden dat best wel heel goed. Moet zeggen dat presenteren. Ik heb natuurlijk zelf ook gepresenteerd. Ik heb natuurlijk een kortstondige prisma's. Ben jij en ik. Ik zou ook gestopt.

[00:48:22]

Ik zou gaan met Renze en Renze Renze Klamer, die ze ook echt wel goed idee, zo'n heel kalm en starry. En zij was een beetje meer chaotisch. Maar ik vond.

[00:48:29]

Ik vond haar heel leuk, maar leuk hoe oud autisme. 1 mei zoemende Photovoltech.

[00:48:35]

Ja, nee, ik heb echt geen flauw idee.

[00:48:38]

Maar is zij ook? Ik ken nog Solve wortels boer Nauwelaers. Geen familie, want die zal jongen. Je ziet eruit alsof jij alleen maar sommetjes dringt aan de Mexicaanse en Spaanse Mexicaanse, maar ziet eruit als een singletjes dringt.

[00:48:49]

Maar er wordt geboortejaren zullen wel meer worden boertje. Ik denk wel dat er meer, want de boetes zijn ja, maar ik vond ik.

[00:48:54]

Ik vond het maar wat. Jij vond ook wel eens. Het is natuurlijk niet extreem, maar het is niet zo in your face modderlaag. Knap, maar ze heeft echt heel veel vinegar. Ja ja, het is een spel zonder zand.

[00:49:06]

Is een beetje op de Gramme actief. Ze is zeker de Gramme en ze heeft iets Spyros. Ik houd ook van je alternatief. Ja, dat denk ik wel. Het is wel druk. De isal die de handen vol aan hem reinigen. Ja, maar ik vind haar. Nee, ik pik was. Ik was eigenlijk wel onderin. Ja, leuk. Wie had jij daarbij graag gezien? Gepast geworden?

[00:49:28]

Maar Topo Chico Lulz geen kleine Raya Coteaux, het snoepje van Sammy. Wie Jaap? Ja, Sander. Jaakke Jaap Emma was natuurlijk niet een thema. Euh, ons bord, waarom niet?

[00:49:50]

Nou ja, omdat zij niks met BWZ maar zijn niet zegt.

[00:49:53]

Hoewel, Defensie gelezen, maar ja, ja of nee, maar evenwichtig. Wie? Wie zou dan misschien iemand die thema die als de op een chique allebei allebij, want ik weet eigenlijk niet of Emma een vriend of een vrouw ook niet heeft. Geen idee wat worden ingeschat. Maar als ik er nou eentje in het thema mag bij zoeken. Ja euh. Kijk Dick, Berlijn is is is eens op leeftijd en dan ga ik er niet naast zitten. Maar ik dacht naar dit.

[00:50:16]

Dit is mij ingefluisterd door onze eigen Samuel A. Die hier natuurlijk werkt. Sammy die vond dat programma van Jeroen van Koningsbrugge. Die heeft zo'n programma over euh. Over. Over Defensie. Ik weet even niet meer het kamp van hun kant van kampen. Koningsberger Dat is het. En daar zat Tom Cornelissen in het doek. Puur voor haar en ook voor de euh, luister kindertjes.

[00:50:38]

Dus de vrouwelijke luidst kinderen die noemen we luisteren geen Janine. Altijd luisteren, nemen de vrouwelijke luisteraars. Die mogen ook eens een keer wat hà nam hij eerlijk zijn. En dit schijnt echt een ontzettend lekkere gozer te zijn. Ja, en hij komt ook uit Twente en hij komt uit Twente, dus dat is misschien een hele leuke combinaties. We kunnen kijken of we een connectie tussen de kudde Cornélis wordt. De boer combinatie. Ja, dat moet kinderen krijgen.

[00:51:01]

Maar Cornelis klinkt ook allemaal prima. Niks aan de hand. Ik weet niet of hij de drukte aankan, maar ik zie het toch wel zitten.

[00:51:08]

Nou hij, hij is een rustige militairen, dus hij kan er wel mee omgaan met vrouwen. Ja, da's wel al die gillende keukenmeid om zich heen en van ieder gaan in belang. Precies knallen.

[00:51:17]

Nou, we gaan met een mortier. Jaar uit rennen.

[00:51:24]

Ik zeggen maar ik zie ik zie er dus al 21 jaar. Mag ik nog even één woord zeggen? Mortier wordt hier. Ja, dat vind ik mooi. Kijk, ik kun je nog een paar dingen noemen van de fans van het leger. Iets wat je mooi kunt. Van Uhm is er nog kampement? Kampement is ook prachtig. Ja, ik zei al loopgraven. Dat heeft op jou ook klaar. Jouw van toepassing. We gaan makkelijk muerte, gaan we kijken, want daar gaan wij praten over onze vechtpartijen.

[00:51:57]

Ja, met wie hebben gevochten tot leven? Hebben we daar eens hendels een robbertje gevochten? Een blauwe luiken, misschien wel lauwe luik zoals we dat de feestneus. Zo noemen we dat hé. Als je iemand een keer ja ogen. Ja ja, ja ja. Ja ja, ik ben heel benieuwd.

[00:52:12]

Ik. Ja, jij en ik. Je hebt als ik heb meer als jou gevochten.

[00:52:16]

Nauw met de bierkaai ga ik ook uitleggen wat dat precies is. Ook Johnny.