Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast. Dit is een podcast van de algemene vereniging Radio Omroep, ook wel de Algemene of AVRO.

[00:00:14]

Hoi Vennet, je luistert naar de Jort Kast. Euh, ja, bij het sluiten van dit jaar. De ene laatste Jort gast die we gaan maken. Toch even de vraag wat was het nou voorjaar voor mij en de persoonlijke gebeurtenis? En dat uiteraard naar wereldniveau trekken. Dus het is het jaar van Jort. Wat viel mee op dit jaar? En wat viel mij op aan jou? Want ik ben redacteur van de hoofdcast. Hallo aangenaam. Ik doe ook weer een keertje mee.

[00:00:41]

Wat is een ziekte, geloof ik? Daar kun je natuurlijk een uur lang over hebben.

[00:00:43]

Ga ik niet doen, dus ik ga een aantal dingetjes over Corona zeggen die misschien relevant zijn, die misschien nog een ander inzicht geven en die blijven hangen. Uhm, wat viel me op? Het was het jaar van Europa. Het was het jaar van de babyboom. Het was het jaar van zwart wit, zwart wit denken in alle opzichten, maar ook de hele bladluis Mader discussie. Het was ook het jaar van de doctoren en de doctoren, dus van de dokters, de mensen die genezen en van de doktoren die ervoor hebben doorgeleerd.

[00:01:08]

Het jaar van de experts. Het was niet het jaar van de media denk ik, want ik denk dat de media vooral voor verwarring hebben gezorgd en voor hysterie waar wij met dit programma niet echt op zitten te wachten. En voor jou persoonlijk? Ja, het was wel een reukje. Ik moet eerlijk zijn ik. Ik had het niet willen missen, maar ik vond het wel heel vervelend. Ik vond een eenzaam jaar toch minder mensen gezien dan anders. Ik mis mijn vak.

[00:01:28]

Ik de podia. Ik mistte contact. Ik miste restaurants. Ik mis. Cannes.

[00:01:35]

Nee, wat mis je niet? Je mist ook wat dingen niet. Uhm, ik. Ik vond de eerste lockdown. Toen zat ik in mijn tuinhuis aan zee en dat vond ik echt wel in t Zand. En ook wel prettig plan. Al snel een enorm smerig schandaal. Wel met een dikke tachtigplussers. Nou nou nou zeg. Waar staat de waarde van dat zo te zeggen? Jouw woorden? En dat had inderdaad, zoals je al duizend keer hebt gezegd, eleganter gekund.

[00:02:02]

Dat had eleganter gekund. Hoe vind jij op zo'n verweer van? Je moet altijd elegant is dat van de heer Houcke tijd? Dit is het beste wat het het omschrijft.

[00:02:12]

Dat omdat er zo. Kijk, dat heb je heel vaak als veel naar t zelfde wordt gevraagd om Gmünd blijkt je in een soort groef in een script te gaan antwoorden dat volgens mij niet onwil, maar dat is meer omdat het in je hoofd gaat zitten. Ja, ik zal waarschijnlijk een alternatief eloquent zeggen ofzo. Dat we dat mooie, poëtischer literair gezegd kunnen worden als we die 80 plussers hier roken. Laten we even terug luisteren. Precies zei.

[00:02:35]

Zet je schrap, want niks natuurlijk, want je moet een keer los. En wanneer iemand in september en oktober volgend jaar als de hele economie naar de bliksem is.

[00:02:43]

Ik denk niet dat we daar bang voor dat die economieën echt naar de bliksem gaan. Albeda bang van dit is gebeuren op dit moment. Er zijn duizenden en duizenden ondernemers, zeker ook in de toerismesector, maar ook nu al in andere sectoren die op de rand van de Mongolen bungelen. En omdat nu uiteraard gezondheid zoveel aandacht krijgt. Niet ten onrechte hoor. In deze weken moeten we dat even uitzitten, maar dat moet natuurlijk niet te lang duren. Dit is niet eens een atoombom in de economie die allang gaande is met vertraging en de mensen die nu alleen maar gezonder gezondheid.

[00:03:18]

En laten we wel wezen, we zijn 80 plussers die te dik zijn. Die komen nu aantreden. Klinkt heel hard, maar dat is statistisch ruw wat er gaande is. Wat op een gegeven moment moet toch gewoon een belangenafweging komen van Ladd? Hoezo economische schade? Is ons het redden van mensen die waarschijnlijk binnen 2 jaar dood waren gaan? Ja, 2 april.

[00:03:40]

Hele korte forcing. Ik heb het vaker uitgelegd. Ik had een bevriende arts gesproken in het Amsterdamse Medisch Centrum die een kankerpatiënt naar huis had moeten sturen die niet geopereerd mocht worden en die nog 11 of 13 weken te leven had. En diezelfde arts was toen naar de Korona afdeling gelopen en had eigenlijk niet gezegd daar liggen alleen maar dikke rokende tachtigplussers die een goed leven achter zich hebben. Waarom moet ik een jongen van 30 naar huis sturen? Dat zat ontzettend in mijn hoofd.

[00:04:07]

En toen meldde Omroep Friesland omdat heel de provincie dicht moest en zeker de Waddeneilanden vonden ze. Althans, vonden allerlei politici. Je hebt mensen die die met een soort gretigheid voor een lockdown pleiten, waarvan ik denk waarom bejaarden, zo zegt ze, is bijna blij mee zijn dat iets dicht mag. En toen floepten dit eruit. Ja, ik heb ontzettend veel last van gehad, maar ik heb er ook profijt van gehad in die zin dat het brak een discussie open ging erover.

[00:04:32]

Dat ja jongens, medisch leed is niet het enige. Dat is allemaal heel sneu en er zijn heel veel verdrietige families nu. Maar er zijn ook heel veel verdrietige ondernemers, dus ik zeg er meteen. Straks ligt het halve bedrijfsleven een intensive care. Doen we dan? Ja, maar ik weet ook nog dat er wel. Ik heb het beheer natuurlijk, die inbox van dokter Gelder en co. En daar kwamen mailtjes binnen. Nou ja, ik kan ook heus wel wat gezien in mijn leven dat ik werk met jou en wat daar binnenkomt.

[00:04:55]

Maar van eentje schrok ik wel. Dat was. Als jij weer voet op Terschelling zou zetten, dan zou je in een rolstoel belanden. En dat zij die heel dreigend wel met naam en achternaam erbij. Dus ik dacht nou, dat gaat waarschijnlijk niet doen. Maar ik schrik er wel een beetje van. Zijn mensen nou zo gek? Of ben jij zo erg? Vraag ik eerst. Misschien een combinatie, misschien is dat. Ja, maar goed, ik ben ook een soort wissel, blauwer ik.

[00:05:19]

Ik ben wel iemand die dan durft alleen te zijn, alleen te staan en zoiets te zeggen. En ik ben er niet trots op. Dat gaat niet om. Maar het gebeurt gewoon. En het zal het komende jaar in twintig 2021 wel weer een keer gebeuren met iets anders. En dan moet je even tegen bestand zijn met mijn methode hier dus. En dat eigenlijk al een paar jaar. Lees niet. Euh. Lees geen sociale media. Lees geen columns, lees geen recensies.

[00:05:41]

Dus ik kan alle communisten toptreffen ook gerust ons heeft geen enkele zin om over mij te schrijven, want lees toch niet. En misschien krijgt het via 4 wel eens te horen.

[00:05:49]

Maar ik wil toch ook niet dat het met een ordelijk gedrag verandert? Kijk, artsen zijn opgeleid om mensenlevens te redden godzijdank. En die kijken dus best op een smalle manier naar de werkelijkheid namelijk. Hier is een patiënt die patiënt gaan redden en dat moeten zij ook doen. Maar er is nog een andere patiënten en dat was de economie en de geestelijke volksgezondheid, bij jongeren, bij ouderen, bij eenzame mensen, noem maar op. En daar hebben ze misschien begrijpelijk.

[00:06:11]

Maar daar hebben ze eigenlijk een begin hebben geen oog voor gehad.

[00:06:13]

Ik vind dat dat eigenlijk symbool staat voor zowieso sowieso met ziekte en dood zijn gaan omgaan terwijl je moet het. Niemand dan nog de mensen beter maken en iedereen zijn het eeuwige leven hebben. Ja is het. Het is maar die Huijer heeft dat eigenlijk het beste op ge worpen. De voormalige De Denker des Vaderlands hoogleraar filosofie arts ook van huis uit die zegt ja, je kunt misschien wel ouder worden, maar moet je dat eigenlijk wel willen? En dat hebben arts natuurlijk huisarts ook wel gezegd tegen patienten boven de 80.

[00:06:43]

Ja ja, wilt u dat wel? Een dag op de ICES is een week. Tenminste revalideren en misschien wel voor eeuwig. En dat vond ik een van de teleurstellende dingen. Het totale gebrek aan eigen verantwoordelijkheid, eigen zelfredzaamheid is. Iedereen kijkt meteen vragend naar de mis van financi om subsidies te geven en boos naar de buren dat ze hun mondkapje niet op hebben. Ik denk van ja, weet je. Het is gewoon een vierde soort even niet zo belangrijk maken.

[00:07:09]

Je kunt ook gewoon een beetje nadenken en afstand houden en respect hebben voor hygiëneregels. En dan kom je al een heel eind. Maar kennelijk doet 20 procent van de bevolking dat niet. Waardoor we nu in de shit zitten.

[00:07:19]

Als we even wat groter kijken. En kunnen we achteraf zeggen dat dit het jaar van de wetenschap is? Heeft de KRO naar de wetenschap en de autoriteit van wetenschap heeft dat het goed onderhouden?

[00:07:30]

Jaar van het onderzoek. Als je nu ziet wat big farma, vaak wordt daar onaardig over gepraat. Maar als je nou ziet wat die farmaceutische bedrijven aan vaccins voor mekaar krijgen. Ik maak even Kennedys klemmetjes voor alle neveneffecten en alle. Misschien dat dat de bijwerkingen zijn die we ons nu nog niet vermoeden. Maar op zichzelf, zo'n prestatie van Pfizer of moderner is het ook onvoorstelbaar. Hier stond gewoon 15 15 jaar voor soms. En ze deden dat gewoon niet.

[00:07:54]

Binnen een jaar. Nou, echt groot compliment hoor. Daar had een Nobelprijs geen gemogen wat mij betreft.

[00:07:58]

Maar dat doen ze natuurlijk ook uit eigenbelang. Terwijl ze verdienen daar nu heel veel geld. Iedereen moet zo'n vaccin welbegrepen. Eigenbelang is de motor van onze welvaart. Het idee nu dat de overheid alles moet doen, alles via de Belastingdienst, dat is de doctrine van Lodewijk. Als je klagen maar ik geloof er echt niet in. Het afschilderen als alleen maar nobel vind ik ook een beetje overdreven. Oh nee, helemaal niet tegelijkertijd als je. Ik heb de prijs gezien met de Belgische staatssecretaris alle onderhandelingen prijzen met de farmaceuten bekend heeft gemaakt.

[00:08:26]

Euh, Pfizer vraagt geloof ik één euro achtenzeventig voor een injectie per dosis en moderne heel veel meer en het tienvoudige ongeveer. Maar al met al. Pfizer verstrekt dit geloof ik tegen de prijs van een griepprik. Alleen is natuurlijk nog nooit zijn er 7 miljard mensen met een griepprik geweest, dus het is als alsnog heel veel geld. Maar ze hebben wel 2 miljard geriskeerd en Senol voor hun onderzoek was mislukt of de concurrent was eerder geweest en beter. Dat is een enorme gok met 2 miljard geld.

[00:08:56]

Overheden kunnen niet 2 miljard op de roulette zetten en we zien wel waarom moeten ze meteen als boosaardig gezien worden? Omdat ze hun vaccin maken? Dit is inderdaad een onderdeel van de markt en hier zag je dus dat concurrentie namelijk heel veel farmaceuten tegen elkaar gaan opbieden in reservecapaciteit ter beschikking stellen. Ik vind het een. Ik vind het een overwinning van het kapitalistische markt. Denken alleen dat in een jaar waarin iedereen hoopt dat de overheid werkelijk alles nationaliseren. En ik zeg niet dat de overheid niks had moeten doen, want dit zijn dit natuurlijk een soort oorlogssituatie.

[00:09:27]

En heb je gewoon overheid nodig, maar graag wel tijdelijk. Ja.

[00:09:31]

Je bent natuurlijk per definitie verdacht. Ja, als je heel veel geld verdient aan iets wat andere heel veel leed opleveren, dan moet je dan zeker.

[00:09:39]

Dit is een voedingsbodem voor complot. Het zijn allemaal hele grote pensioenfondsen die hebben belegd in aandelen Pfizer. Dat zijn al die ambtenaren en al die andere mensen die nu niet gekort willen worden op hun pensioen. Dat dus dat dit misschien niet alleen Pfizer, maar gewoon in de farmaceutische industrie worden. Serieus, veel uit de grote pakketten zitten bij institutionele beleggers. Dat zijn gewoon de pensioenen van jou en mij, van gewone mensen. Als je nou gaat zeggen we gaan dat pensioen gaat 2 miljard gaan we op de roulette zetten als het misgaat, hebben de pensioen trekken, ze hebben pech gehad en verkorten we de pensioenen.

[00:10:06]

Nou, je ziet hoe makkelijk dat in Nederland gaat, dus weet je hier is geen antwoord op het al. Het enige antwoord is op we gaan alles nationaliseren. We gaan. Laboratoria starten die dat volledig monopoliseren en leidt dat dan sneller tot een beter vaccin? Ik waag het zeer te betwijfelen.

[00:10:21]

En als je het hebt over het imago van de wetenschap dan wat nou?

[00:10:26]

Kijk we wat voor ons winnen was in in. Maar je ziet ook mijn vervanger in dit programma, Rosanne Hertzberger. Zij ook. Laten we nu naar de experts luisteren. De experts hebben hier het grotendeels voor het zeggen gehad. Niet alle experts zijn het altijd met elkaar eens, maar dat zou. Het betekent dat de wetenschap ook niet vordert dat de wetenschap niet zichzelf kan verbeteren. Daar is nu eenmaal wetenschap voor. En ja, de absolute honderd procent waarheid die en die bestaat niet.

[00:10:51]

Een kilo weegt duizend gram, maar misschien is het in veel andere. Op veel andere gebieden is dat niet precies zo? Ja, dat kan is een interpretatie. Ik vind het tijd dat de wetenschap er beter van is geworden. Omdat we om te beginnen heel veel hoogleraren in beeld hebben gezien en het idee. En dan heb ik meteen over de rol van de media dat ze elkaar overal tegenspreken. De meeste mensen van de omaatje die ik ook in mijn programma's voorbij zag komen, die waren genuanceerd.

[00:11:15]

Die zijn helemaal niet zwart wit. Die praten voelt Marc Bonten, zeer gerenommeerde onderzoeker van de universiteit in Utrecht. Microbioloog staat aan het hoofd, een heel groot onderzoeks project. Die man praat met genade, met nuance over dit probleem, die voor Absolute Thirds zo'n virus ook niet alleen op geremd wordt. Welgekozen worden gezegd. Ja, het is een lockdown. Nee, ik. Ik verdedig ze echt. Uhm, en ik denk dat een goeie ook altijd de eerste zijn om te twijfelen aan zichzelf.

[00:11:44]

Jij noemde de media. Daar heb je al begin dit jaar. Ergens in maart had je bij Jinek ook al over de rol van de media.

[00:11:51]

Uhm, luister maar even. Dit is op. Kijk, de eerste dagen van maart vindt u weet niet of je het nog in je geheugen hebt. Maar eerst vielen de beurzen. En dat was een combinatie van het virus. Stak over naar China en de rest van de wereld, maar ook de olie prijs stortte in elkaar. Dat kwam weer omdat er ruzie was binnen de OPEC. En toen kreeg je dus een enorme crash van de aandelen, de olie aandelen.

[00:12:15]

Grote bedrijven natuurlijk, zoals Shell. Die gingen met tientallen miljarden in waarde op één dag omlaag. En toen zat ik bij Jinek. Toen zei ik dit.

[00:12:25]

Jij bent ook toch wel van. Jij vindt ook belangrijk dat het ineens een haantjes was. Jij bent u. Ik ben ook wel lichts met Freezer, maar ik vind deze hysterie. Kijk. Het contrast tussen de rust van de artsen en de hysterie vooral in de media. Vraag me af of er ook een soort media virus is uitgebroken. En daar staan ook tegenwoordig berichten op internet bij de NOS nota bene bij onze publieke omroep, waarbij dan alle berichten onder elkaar worden gezet die weer fake nieuws zijn.

[00:12:47]

Dus het ene nieuwtje wekt het andere nieuwtje op. En laten we niet vergeten dat het natuurlijk is, dat virus. Maar daar gaan duizenden mensen per jaar dood aan. Gewoon griep. Op dit moment zijn de mensen dood.

[00:12:57]

Zelfs duizenden. Die heeft ooit aan slangenbeten naar het noorden. Ook in Nederland. Best weinig trouwens. Maar Rutte kan niet op iedere persconferentie alle mensen persoonlijk gaan condoleren. Want ik geloof geloof ik 250 300 mensen per dag dood, waarvan longontsteking over op nummer eens. Dus ik vind het complete hysterie.

[00:13:13]

Maar ik ben het ook zelf onderdeel van de journalistiek. En er zijn ook heel veel mensen. Die vinden het zeer onterecht dat ik op al die Tromso tafels zit. Zelfs als ik ook mijn Fakse interview daar doe dan mogelijk kan je er niks aan doen toch?

[00:13:22]

Dan moet je worden uitgenodigd.

[00:13:24]

Ja, ik zit daar eerlijk zetten. Nee maar uhm. En ik denk dat ik ook wel me best doe om daar iets zinnigs bij te dragen zonder dat ik daar maar gewoon zitten kwaken. Maar goed, dat terzijde. Uhm ja, wat mij wel stoort aan de. Kijk, dit hele programma is bedacht he. De dus euh radiotherapie tegen iqps en hysterie en media. Of het nou een mutatie is van een virus of het is een iemand die uhm toch wel twee maanden lang hijgend de trap op ging nadat die korona overleefd had.

[00:13:54]

Of ieder incident wordt opgepompt tot een groot nieuwsfeit. En we zijn nu al een jaar lang in een in een Naya. In een mediaoorlog met dat virus gewikkeld waar ik altijd denk van zullen we gewoon de statistiek de bijpassende tabellen bekijken. Wat is de kans dat je eraan doodgaat? Hoeveel van hoeveel oversterfte hebben we nou eigenlijk? En dan kan de minister president wil zeggen er zijn tienduizend lege stoelen, maar er zijn ieder jaar 150 tot 200 duizend lege stoelen aan de kersttafel.

[00:14:20]

Waarmee ik dus niet zeg het korona stelt niks voor. Ik ben geen vierders ontkenner, maar Korona moet je wel relativeren. Corona gaat over en Corona is al, aldus de vrouw, dodelijk in 0,0 23 procent van de gevallen. En want de twee jaar geleden hadden we negenhonderdduizend mensen die in korte tijd griep hebben gekregen. Daarvan is één procent overleden, negenhonderdduizend volgens de statistiek. Dat percentage heeft met Corona nog niet eens gehaald. We hebben natuurlijk als ze niks hadden gedaan geen lockdown.

[00:14:50]

Dan hadden we echt wel tienduizenden doden gehad. Maar zelfs dat moet je, hoe hard het ook klinkt, relativeren. Want het is een heel veel gevallen oversterfte, want daar word heel weinig mensen weten is dat de populatie in verzorgingshuizen gemiddeld maar zo'n jaar in zo'n verzorgingshuis overleeft. En dan zijn ze dood. Het is niet omdat Jort Kelder dat wil, maar dat is gewoon omdat de mensen in hun laatste levensfase daar belanden.

[00:15:11]

En als er dus een griep. Of een coronavirus of wat dan ook voorbijkomt, struikelden die als eerste dus misschien wel de helft van de doden valt daar en de andere relativeert. Maar er gaan ook heel veel jonge mensen aan dood. Nou, dat is de statistiek zeg dat het gewoon niet waar is. Wat valt aan de media niet te verwijten? Het gehijg wat je XITE ziet er twee dingen. Je ziet de populaire Medius NOS Journaal, RTL, SBS Nieuws die euh, stille eigenlijk ook mist president Hugo de Jonge alleen maar emotionele vragen.

[00:15:40]

Nooit feitelijke vragen dus. Dus die die vragen na die persconferenties waren bijna allemaal op het niveau van je eigenlijk. Maar het is geworden met kerst. En zijn we niet braaf geweest, dan moeten we nu niet een uur. We moeten niet harder. Moet het niet harder? We zijn niet braaf genoeg? Of mogen we een cadeautje? Bedoeld dat het allemaal op het bijna o ja, op een soort kinderlijk niveau. Vanuit de gedachte dat de kijkers toch dom dus geef ze dan ook gewoon domme teksten en we hebben de andere kant.

[00:16:02]

Dan zag je op wat ook de euh Algemeen Dagblad een Telegraaf zitten. Ook wel een beetje op dat sporadisch zie die. Die gaan ervan uit dat de mensen snappen het niet. Die vinden het een heel ongrijpbaar en niet zo'n virus. Dat is het natuurlijk ook. En dus voelen we ze daarin. En dan heb je aan de andere kant een Haezebrouck kranten Volkskrant, NRC en die zijn weer opvallend gouvernementele. Die steunen eigenlijk iedere hard ingrijpen en een heel fundamenteel debat over democratische waarden.

[00:16:27]

Over in hoeverre wij in een soort politiestaat willen gaan wonen, waarbij vorige week zelfs in de Tweede Kamer suggesties werden gedaan. Of de politie niet achter de voordeur kan gaan controleren of mensen niet stiekem naar hun werk zijn en of ze niet stiekem op kantoor zitten. Maar ze moeten thuis zijn. Ja, dat zijn toch autoritaire tendensen? Die wil je echt niet in dit land. En je kan dit soort democratische waarden kan je maar één keer kapotmaken, want ik vraag me af hoe tijdelijke tijdelijke noodwet ik moet even zien hoe tijdelijk die wetten zijn.

[00:16:57]

Zullen we voor de grap één keer een pauze inschakelen zodat mensen zichzelf even een wijntje kunnen inschenken wat drinken wordt? Maak even reclame.

[00:17:03]

We drinken nu een witte Buckman, een Rjjy. Een van mijn favoriete. Ik vind dat we dat wel verdiend hebben. Nu moet ik. Zullen we over Korona stoppen? Want euh, van t voorjaar klaart het op. Euh, dat virus waait een beetje weg. Hoop mensen hebben gehad. Mensen en godzijdank gevaccineerd tegen die tijd. Ik ga ook mij laten vaccineren, want ik wil de wetenschap steunen en ik denk dat ik voor Janssen vaccin gaat, nationalistisch als ik ben onder lijden.

[00:17:28]

Ik wil ook maar één prik nodig. Moet ik altijd huilen en een prikje? Ja dus. Euh. Daar wachten we dan maar eens even op. En ik word wel wil ik een oproep krijgen.

[00:17:35]

Was dit in jouw ogen het jaar van Europa?

[00:17:39]

Nou, om te beginnen is het het laatste jaar dat de Engelsen nog een beetje bij zijn. Dus die zijn we kwijt. En dat? Dat heeft vanuit Berlijn en Parijs. Die hebben natuurlijk optimaal misbruik gemaakt van die korona crisis door Europa dichter op elkaar te duwen dus. Dus Engeland is de tegenstander en het virus is de tegenstander. En dat heeft ze toe aangezet om eerst in het voorjaar een noodfonds van mijn vriend 50 miljard ESM. Heeft Wopke Hoekstra zijn positie nog een beetje voor in de waagschaal gesteld?

[00:18:07]

Die was met je streng tegen de uit, tegen de Zuid-Europeanen. En in de zomer is Rutte natuurlijk gaan onderhandelen in Brussel over de Europese begroting. En toen is daar eigenlijk tegen. Alle afspraken in en ook tegen alle verdrag zijn afspraken in. Want daar. Ja, D66 en PvdA zijn altijd erg voor verdragen. Totdat natuurlijk op een Europees verdrag aankomt, dan kan het de vuilnisbak in. Dus de afspraak dat we niet aan schuld deling zouden gaan doen.

[00:18:32]

Nou, dat is historisch, dus we moeten nu echt onmiddellijk alle schulden op één hoop gaan gooien. En dat hebben ze een hele technische formule voor bedacht. Dat het niet helemaal zo is dat het niet helemaal direct zo werkt. Maar het komt er wel op neer dat wij ja, wij tekenen nu mee voor de Griekse, Italiaanse, Spaanse schuld, noem maar op.

[00:18:50]

Maar dat deden ze niet om Europa werden. Nou nee hoor, want dat doen we natuurlijk sinds we een munt kregen. Als je in één munt zit, zit je natuurlijk toch samen. Toen we de euro kregen. Nou ja, ja, nee, formeel hebben wij daar nooit voor getekend. En en Rutte komt er nu nog mee weg door te zeggen nou ja, we hebben maar 390 miljard cadeau gedaan en de rest lenen. Ze moet allemaal terugkomen. Maar we weten natuurlijk allemaal dat deze beweging is ingezet.

[00:19:11]

Dit is een beweging naar de schulden unie. En ja, ik moet ook erkennen dat is gewoon een meerderheid in Nederland en in Europa voor die dat die daarvoor is. Nederland denk ik niet electoraal, maar wel politiek VVD, CDA.

[00:19:24]

Laten we dit ook toe. Schulden unie. Dat klinkt natuurlijk Elize niet. Waarom is niet ineens veel tijd? OK, maar het klinkt ook al maar wat. Uhm, solidaire unie is dat heel erg.

[00:19:34]

Nou ja, kijk mij, mijn ouwe gepunt is stokpaardje. Moet niet te ver over doorgaan. Noord Italianen zijn rijk rijker dan Nederlanders hebben. Veel lagere hypotheken hebben minder schuld. Dus misschien moeten zij gewoon wat meer belasting gaan betalen om hun eigen overheid te financieren in plaats van naar Noord-Europa te kijken. Van jullie moet het probleem niet oplossen, maar dit is een ontzettend groot zwart geld. Ik weet dat zijn schatten wel eens 100 miljard per jaar te weinig belastinginkomsten voor de Italiaanse staat.

[00:20:00]

Ja, dat lijkt mij. Dat moet ze gewoon. Het is gewoon een puur fiscaal drugsprobleem. En ik snap ook niet dat sociaaldemocraten en mensen die zichzelf links in de politiek indelen daarmee kunnen leven. Want het is echt wel asociaal. Hetzelfde betekent dat we nu zeggen van de Italianen. Ja, ze willen maar het is. Het is een vorm van uhm ja, ik kan werkelijk niet bevroeden waarom iemand in uh in Delfzijl arme stad of in Rotterdam niet zo heel rijk de schuld van de Milanees zou moeten overnemen.

[00:20:28]

Ik kan er werkelijk niet bij. Het is gewoon. Het is echt. Wassenaar vraagt nu om noodhulp van Zoetermeer. Een beetje populist? Kelder Ja, maar dat is in dit geval wel belangrijk, want mensen kennen die cijfers niet. En dan kan je zeggen ja, maar die euro is zo belangrijk in een Europa. Dat wil ik ook nog wel erkennen, want ik ben wel iets Europeser geworden in de zin van. Het zou voor Nederland toch wel heel slecht zijn als wij daar uitbreken.

[00:20:49]

Kijk naar de ellende van die Engelsen nu met die Brexit. Hoe ingewikkeld dat is. Ja alleen. En maak het dan een beetje sociaal en een sociaal Europa betekent. Iedereen doet een beetje z'n best en betaalt gewoon z'n blauwe enveloppen.

[00:21:01]

OK, nou genoeg over Europa genoeg. Ook heel saai is dit jaar van de babyboomer.

[00:21:06]

Nou ja, ik. Je zou kunnen beargumenteren van wel. Nou kijk ook in meer.

[00:21:12]

Dan moet ik zeggen Korona verslaan me samen. En we gaan het samen doen nu. Maar als je natuurlijk ziet wat er gebeurt in beleid wordt er echt voor gekozen. Korona is gevaarlijk voor mensen boven de 70. Onder de 60 gaat 0,05 procent overlijden. Uhm, wat in absolute aantallen nog steeds meer dan een huis vol is, wordt nog steeds echt heel vervelend. Maar eigenlijk rechtvaardigt dat geen Loosduinse. Daarboven wel. Die hebben de politiek zo ver dat de politiek daar een beleid op maakt.

[00:21:38]

We hebben nu 3 miljoen mensen bijeen in de AOW en dat worden er alleen maar meer. We gaan naar de 5 miljoen. Dus de politiek zal daar ook nooit tegen keren en is misschien iets voor te zeggen. Want we hadden anders veertigduizend gezinnen zonder opa en oma opgescheept. Nu dat dat natuurlijk waar. Ja maar ok. Nee, dat maar het. Het wel allemaal ten koste van de jongeren, de jongeren geen baan, geen huis. Ja, nog niet.

[00:22:02]

Maar t is voor mijn gevoel gaat het nog niet.

[00:22:05]

Maar dat is dus een hele duidelijke Robin Fransman, zei in de uitzending. Econoom. In dat kader koos Kosei die. Dit is de grootste welvaarts overdracht van jong naar oud die we hebben meegemaakt. En ik kan het niet helemaal becijferen nu. Maar het komt er eigenlijk op neer dat waar we in het pensioenstelsel, in de huizenmarkt waardoor gratis geld de prijzen zo enorm en door schaarste die prijzen van die huizen enorm omhoog gespoten zijn, waardoor jouw generatie niet meer aan kopen toekomt.

[00:22:35]

En ook nu met Korona, waar natuurlijk eventjes een miljard of 100 staatschuld bijkomt. Ja, dat gaat niet afgelost worden. Hebben al aangekondigd. Dat gaan wij tot in lengte van jaren uitsmeren en dat. Dat drukt dus gewoon op de jongeren. Links of rechtsom moet iemand dat bonnetje betalen en dat is heel duidelijk dat de zeventigplussers dat niet gaan doen. Daarom vond ik het voorstel van Mathijs Bouman zo aardig om te zeggen nou weet je wat. We hebben de rijkste bejaarden van de wereld en echt even de mensen op bijstandsniveau die er ook zijn en mensen die alleen oudjes hebben.

[00:23:04]

Die moet je er uiteraard van uit zonder. Maar de rijkere bejaarden daar hebben er nog wel wat van omdat we zo'n goed pensioenstelsel hadden. Nog hebben weet ik niet, maar we hadden dat wel. Ja, laat die mensen duizend euro belasting extra betalen die dan als zakgeld wordt uitgedeeld aan de jongere generatie. Ontzettend sympathiek gebaar. Want we zitten allemaal binnen. We worden allemaal geloosde oud, omdat we de zeventigplussers in leven willen houden en ik vind dat zo niet erg.

[00:23:27]

Maar je hoort het ook veel onder oudere mensen. Uhm, het resoneert ook wel. Die mensen snappen ook wel dat hun kleinkinderen heel veel levensvreugde ontnomen wordt en dat er ook hier en daar zeker bij wat armere milieus blijvende schade is. En het gaat er toch te weinig over in debat.

[00:23:42]

Gaat toch weer over Kroonen, waarbij ook nog leuke dingen voor jou voor zo leuk.

[00:23:47]

Nou ja, ik heb eindelijk, nadat ik jarenlang aan het kijken was, een pré World Rally Car gekocht. O ja, mensen op nou, da's een Elvis Firebird Special. 19:35 Ja, heel leuk en we kunnen even later horen.

[00:24:11]

Ja, kijk, dat is dus Elvis. Ja, ik dacht deze zomer ik moet mezelf toch een cadeautje doen?

[00:24:16]

Waarom dan? Had je wat verdiend? Ik had het zeker niet verdiend, maar ik was er wel aan toe. En euh, ik had wel een beetje mazzel gehad op de beurs met mijn aandelen Adin. Dat was natuurlijk ook wel goed nieuws dit jaar. Er zijn ontzettend veel mensen die toch wel rijker geworden. Ja sorry voor de mensen die geen aandelen hadden. Als je in de aandelenmarkten zat dus in maart is het ongeloof gecrasht 20 30 procent omlaag en vervolgens binnen een paar weken weer net zo hard omhoog gaan.

[00:24:41]

En sommige aandelen zijn door gestegen, bijvoorbeeld Adin. Dat aandeel ging naar de beurs op iets van twee jaar geleden, op iets van 400 euro. Ik geloof 340 euro. Stray Price. Dus toen ze eenmaal genoteerd werden staan nu bijna 2000. Ja. En dus Mabel Wisse Smit. De prinses heeft het iets slimmer gedaan dan ik. Die had namelijk het eerste ritje gemaakt en ik heb later als armzalig kleinkind beleggers ook wat aandelen als. Al met al toch wel lekker 190 procent, maar elders kopen.

[00:25:11]

Ja, in dat soort kan ik geloof ik. Dat soort dingen moet je ook vieren. Wat ik ook ontzettend fijn vond deze zomer. Nou, we hebben mooie zomers tegenwoordig. Dank u wel klimaatopwarming. Dank u wel. Hier op de Amstel. Als je dus mijn huis uitvaart, dan kun je een naar links, geen Amstel op en had. Je moet de mensen van buiten Amsterdammers komen kijken. In de zomer en eventjes aan het einde van de AMZ heb je zo'n grote waterplas?

[00:25:32]

Uhm, zeg maar bij de Philips gebouw, bij het hoofdkantoor van Philips zo net voorbij die voorbij de die Rembrandt toren en die in het Philips gebouw. En ja, daar liggen dan gewoon 100 200 boten met muziek en iedereen dansen en supergezellig. En ik weet nog dat ik met een vriendinnetje eenmans en was gaan eten daar om de hoek. Want je hebt er allemaal restaurants aan t water ook. En dat wij zien dat. Dit was de eerste dagen van september, zo'n hele zwoele september avond.

[00:25:58]

En je weet gewoon, dit gaat dus mis, want hier springt dat virus dus van boot naar boot, een boot. En natuurlijk zijn al die studenten die daar dat kregen. Die waren twee weken later weer door niks een hand. Alleen na 3 4 weken kregen opa en oma uit en dat is natuurlijk het begin van de bom van de tweede golf. En toch dacht ik moet je ze nu ontzeggen. Moeten nu de politie gaan ingrijpen en hier al die botenparade uit elkaar drijven?

[00:26:22]

Nou, ik denk niet ik hecht aan vrijheid, daarvoor wel. Mensen moeten over hun eigen verantwoordelijkheid en af en toe. Ik zat op een bootje waar we met z'n achterop zaten dat veel te klein was verzonken. Bijna, maar dan daarvoor wel politie tussendoor. Ze waren zo.

[00:26:37]

Op de Amstel waren zoveel boten aan het dansen en springen. Daar was er geen beginnen meer aan. Dan hadden ze gewoon hun leger de marine moeten sturen. Denken met een fregat. Anders was kansloos.

[00:26:46]

Ja, ik vond het toch leuk, want je voelt je bijna soort guilty er zo van. Je mag het niet leuk hebben nu. Want weet je wel dat de mensen in een ziekenhuis liggen? Ja, maar het leven gaat u toch door voor 99,4 9 procent van de mensen? Ja hebben, wij nemen dit net voor kerst op. We weten ook dat er met kerst ook heel veel mensen gewoon bij elkaar gaan kruipen. Kan de regering wel gaan verbieden?

[00:27:08]

Dan moet je daar dan boos om worden, want die weet gewoon dat dat begin januari tot. Ja, ik zit gewoon. Neem mijn huis en daarna jernbane iemand kruipen. Ik denk het niet. Het komt er ook niet meer mee uit kruipen. Dat zou zeggen William denkt dat dat kan voorkomen. Ja. Ik probeer altijd dan toch niet op te nemen per dag. Verstandig? OK, nu het toch al over dooien hebben. Ja, da's misschien nog even goed om te hebben over diegenen die ons ontvallen dit jaar.

[00:27:34]

Ja ja. Roger Moore. Nee, John kan het niet.

[00:27:38]

Roger Moore vorig jaar of twee jaar geleden.

[00:27:40]

Zoon Connor kapte na Alabama, Indiana Lookout en New York. Carrièremodus Twee werkschema's a major la met de Bang kermisbal Westbahn. Uitspraak hem beter en waterballonnen.

[00:28:05]

Arnold Jackson Backblaze loopt lekker.

[00:28:09]

Kijk, de bond is. Ik ben kinderachtig dat ik van een jongetje die een James Bond leuk vind. Een enorm eendimensionale karakter, maar toch interessant.

[00:28:18]

Nee, het zit vol met van die Britse humor en wat je morgen en auto's zeker vindt dat niet eendimensionaal?

[00:28:27]

Nee, dat noem je wel drie dimensies Meisjes, Auto, Snap en Avernas.

[00:28:33]

Ja ja, inspireerde de bond is dan weer wat aantrekkelijker. Soms niet altijd.

[00:28:38]

Uhm, heb je een favoriete Bondgirl? Ja Frank, hoe heet ze Jansa van kinds?

[00:28:43]

Ja, die vindt ze samengeknepen tussen haar benen. Uhm ja, ik denk dat ik toch wat meer naar Pussy Galore.

[00:28:50]

En zo neig Ursula Andress me dat. Maar da's een heel oud film. Freud die haar zestig jaar overleden ook overleden, ook totaal bijna allemaal dood mag denk ik. Ik vind het wel. Uhm, wie Maradonna in de sport maakt jou helemaal niet uit natuurlijk.

[00:29:06]

Ook Jan des Maradona toch nog overleden? Ja. Dat had heeft er alles aan gedaan om eerder te overlijden, maar toch nog gelukt. Je kunt nou niet voor mij en Jan de Bouffier. Ja ja, Janna, die vond ik altijd. Ik heb Bouffier, een lieverd.

[00:29:19]

We hebben mijn quota's ontzettend te pakken gehad toen, hebben een foto gemaakt over hoe het was met zijn geld. Niet altijd even netjes geweest. BTW gedoe? Nee, noem maar op.

[00:29:28]

En toen hadden we m n foto gemaakt, werd ie in een wit bankstel zitten wat natuurlijk zijn Naya zijn. Zijn kenmerkend zijn secretaresse en de tweede foto was dan een lege stoel. Maar dat bleef alleen zwarte vingers over op die dag op die witte bank.

[00:29:44]

Het was wel weer een ontzettende flauwe streek, maar we gingen af. Nou ja, zwart geld. Maar uhm. En dan was ie wel een beetje gepikeerd over. Tegelijkertijd was ie ook niet kleinzerig. Dat was ook niet het meest belangrijk voor jou om mensen niet naar het werk in de Bouvry is in die zin wel een inspirator.

[00:30:00]

Dat quote heeft allemaal een feestje subdiaken gehad. Maar laten we bij ons in de pc gaan maken en daar was de Bouvry natuurlijk een vaste waarde. Voor mij zat Gert-Jan Dreuzel met zijn beroemde Glamourland ook al helemaal gewoon verleden, maar de bij ons in de pc zat voor een bepaalde rubriek natuurlijk wel een beetje een traditie van dat programma. En dat was gewoon als je zegt daar zijn we weer. Ja, dat is helemaal Jan Bouvry. Dat is helemaal feestjes.

[00:30:21]

Champagne erbij. PC Hooftstraat, noem maar op. Meerdere keren ook bij Jan thuis geweest. Prachtige huis. Uhm. In Uh in. Nou ja, in huize grinden. Naarden Ja en ja. Is niet meer. Nee. Frans Derks ook. Sport ja, mooi kort broekje.

[00:30:37]

Goe goed kort. Euh kreuken. Cor kort voetbal broekje.

[00:30:41]

Ik weet dat als jongetje niet meer. Ken die naam. Maar ik denk ook het taboe doorbroken dat euh nee, homoseksualiteit op voetbalveld dus niet heel erg of ook nog steeds moeilijk begrijpen.

[00:30:52]

Sindsdien was het in ieder geval een wook voor scheidsrechters. Maarten Biesheuvel Ja, ik heb laatst voor een aflevering van Nog Kelder, ook al heb ik twee uur lang naar Maarten Biesheuvel geluisterd toen die te gast was op de radio. Het was echt fragment na fragment. Wat een fantastische dingen zegt. Die man was gewoon heel leuk. Kan ik me even nog iets van uitzoeken? Wat ik me toch even laten horen?

[00:31:13]

Ja, en dan was er een broeder. Sorry in een leren jas. Die bezorgde kranten. En dan kwam ie s nachts terug. En dan deed ie Machel open, want ik probeerde af en toe m'n kop te splijten. Tegen de muren hangen was niks en Niezijl geen matras, geen geen bed. Asielzoekers isoleercel overal beton. Euh, een plank om 100 te liggen dan in een plank. Moest je als deken gebruiken. En zo lag ik daar in mijn eigen pc, maar kots en gooide die de deur open en er geen klieft aan de haal die soly.

[00:31:40]

En dan was ik Everwijn zegt ik kom je er voor Vlaanderen biefstuk brengen en haalde die uit zijn zak. Al die hele rondjes tribaal vol en valium en Dalma Dormer en weet ik wat voor chemische troep. Allemaal veel te veel natuurlijk.

[00:31:52]

Helemaal niet Ennio Morricone en Vera Lynn. Uhm ja, Morricone, die filmmuziek uit The Mission of uit, want ze waren Spender, Time in America. Hoe wij volgen? Want de planetair modemerk. Ja en neen. Misschien wel de leukste podcast die ik dit jaar heb geluisterd, ik heb er niet zoveel geluisterd. Dat doe ik het zelf niet eens. Maar als van Jet Berkhout die is en alle wegen leiden naar konen een serie te gaan maken over haar zoektocht naar Ennio Morricone en kan ik iedereen aanbevelen, vond ik heel leuk.

[00:32:48]

En dus Ennio Morricone en Vera Lynn. Kijk, alleen is de muziek van mijn ouders van mijn grootouders eigenlijk maar van mijn vader. Omdat. Kijk, wij zitten nu in die in die korona en dat Korona jaar en dat volgend jaar nog honger. Dus Vera Lynn word ik atrac shirt met bevrijding. Zij zong voor de troepen Wyomi te kennen.

[00:33:09]

Oh ja, oei meewegen. Wij zoeken natuurlijk naar het bevrijdingsmonument. We hebben dus een nieuwe Elynn nodig. Ik weet niet of het Andre Hazes junior gaat worden, maar iemand moet dit gaan verwoorden. Zal ik me gewoon opwerpen. Doe het maar het dus. De vraag voor 20:21 is wie wordt de. De. De zee? De Bevrijdings zanger artiest? Er komt natuurlijk weer zo'n songfestival aan dit voorjaar. Ik weet niet of iemand zich dan ook.

[00:33:32]

Liesbeth List, dochter van de vuurtorenwachter van Vlieland en een auto ongeluk. Daar hoor je de laatste tijd ook weinig meer van, want is geen verkeer meer. Maar Aart Staartjes die ik gaf geloof ik wel of niet rechts voorrang. In ieder geval ging het mis.

[00:33:44]

Ging het zo? Dat is in het auto ongeluk in Friesland. Aart Staartjes. Ja, die kennen we allemaal nog wel zeker. En dan natuurlijk ook zij die ons omvielen, maar niet overleden. Euh, maar wel struikelde dat. Ja, de politici. Dus wat dacht je Bruno Bruins en een politicus die nou ja, die korona crisis is dan 2 3 4 weken bezig. En toen bezweek hij in het parlement. En ook Hugo de Jonge in de finale nog.

[00:34:09]

Ja, ook wel een beetje zielig.

[00:34:11]

Nou, Hugo, de jongen leeft op Hugo de Jonge heeft. Hij heeft natuurlijk op zich genomen om het CDA naar een grootse nederlaag te leiden en voelde ook wel aan dat dat niet ging. Dat dat dat wél ging. Denk je dat? Denk je dat echt? Nou, dat tekenen waren natuurlijk al heel zo, maar natuurlijk niet helemaal dom.

[00:34:27]

Hij ziet in de peilingen en nou maar eens iemand kan je? Kun jij boven jezelf uitstijgen en inzien? Ook dit gaat de verkeerde kant op, of een keer nog steeds. Ik redt het wel, want eigenlijk is het erger als ik nu opgeeft voor mezelf.

[00:34:40]

Kijk, voor een politicus strijd natuurlijk altijd een groot gezichtsverlies. Ja, maar wat hierna dan? En heeft zich zelfs niet eens meer gemeld voor de lijst. Dus ik denk dat de politiek carrière wel even een klein knikje op gaat lopen. Wat maakt het ministerschap af? Zal demissionair worden. Misschien al sneller dan we denken dit kabinet. En dan dan? Misschien zien we hem dan nog weleens. Maar hij heeft tuurlijk wel voor z'n kiezen gekregen. Van tevoren was de hele discussie.

[00:35:06]

Ik heb er ook met Rutte zo n op eenmaal eens een beetje over zitten grinniken. Ja, alle cartoons, alle de speldt filmpjes noemen, daar ging het allemaal over. Dat Rutte was een van goed nieuws en de jongen als minister. Slecht nieuws dus, waar Rutte natuurlijk overal mee wegkomt. Dus ongelofelijk. Terwijl hij net zo hard, misschien nog wel harder verantwoordelijkheid is voor het beleid dan dan de jongen, struikelt die jongen over. Hij zegt natuurlijk.

[00:35:30]

Hij zegt dingen te snel toe. Dat is zijn politieke stijl. Ze een beetje bluffen. Dus zegt ie nou, we gaan 4 januari vaccineren. Vervolgens vind ik dat iedereen zich helemaal kapot zegt. Oh God, heb je nu gezegd. Je moet dat lukken en dan moet het waarmaken. Maar ik vind het opzich wel moedig hoor dat u dat nou precies, want je zou ook kunnen zeggen dat straalt een beetje slecht af op Mark Rutte. Diskwalificeert zichzelf een beetje als hij alle moeilijke dingen voortdurend door Hugo laat oplossen.

[00:35:52]

Alsof vakminister kijk, de minister president zegt altijd ik ben minister van Algemene Zaken, niet van alle zaken. Ja, dat is heel slim en dus heel slim van hem. Terwijl je natuurlijk wel overal van weet of zou moeten weten. Euh ja, dat is gewoon een rolverdeling. Ja je zijn 15 16 ministers. Ja mits president hoef niet alles te doen, maar hij komt en gaat opvallend goed mee weg. Ja, en dan hadden we natuurlijk de supernovae ze aan het Binnenhof.

[00:36:15]

Twee partijen die explodeerden als een meteoriet. Daar ging 50+. Nou ja, dat was geen verrassing, want dat hoort er een beetje bij die partij zo nu en dan explodeert. En dan komt er altijd weer een soort stuwraketten uit. En daar zit Henk Krol dan in. En die gaat begint aan weer een nieuwe partij. Voor de zoveelste keer dus. Henk Krol die dat is bedoeld is kunnen we doodslaan. Maar Henk Krol, dat lukt maar niet.

[00:36:34]

En dan hebben we natuurlijk het Forum voor Democratie.

[00:36:38]

Ja, ik blijf het fascinerend vinden hoe snel dat gegaan is. Maar ik heb altijd aangevoeld. Het zal zo aflopen. Aan tafel waar we nu zitten gesprekken gehad, bijvoorbeeld op de stoel waar ik nu zit met een van de mensen die daar nog een gezichtsbepalende rol in speelde in die breuk.

[00:36:51]

Namelijk met Joost Eerdmans. Die die vroeg mij in september van wat zal ik nou doen? Want ik wil wel Kamerlid worden. Maar ja, gaat dat bij het forum? Gaat dat dan? Luc? En hoe dan? Zegt Joost. Ja, dat kun je alleen maar doen als je jezelf kan blijven, je autonoom bent als je niet al die malle standpunten van J. Altijd maar moeten steunen. Ja, ik dacht hij gaat niet doen. En toen belde die.

[00:37:13]

Ik ga toch doen? Ja en nee, hij ging het doen. En dat heeft tuurlijk heel kort geduurd omdat en dat blijft voor de geschiedenis nu toch een interessant moment.

[00:37:23]

Als je nou je partij wil opblazen. A waarom ga je dan met de partijtop op een industrieterrein in Tiel eten? Vindt dan toch een. Kwestie van stijl hoezo in Tiel? En als de spanning daar is omdat het Jerry er een beetje door zit na zoveel weken of maanden. Lockdown zet dan vooral de goeie muziek op en vraag even aan de leider met hoofdletters en welke klassiek deuntje er uit de luidsprekers schallen.

[00:37:46]

Maar doe in ieder geval niet dit dan. Van den Bergh toont zijn. Van de dader was dus dit Bornand dan door Fransen niets aan de hand geschreven taal en wol. De tijden zijn heel mooi en dat hebben ze gemerkt met Forum, want binnen twee, drie dagen explodeerde de partij. Ja, het blijft iets. Ja, bijna Kinder Lux zover een studentenfeest je uit elkaar klapt.

[00:38:24]

Past dat niet ook een beetje zo? Misschien achteraf?

[00:38:26]

Nou, ik denk dat het drama is, wat wel bij jullie ook hoort.

[00:38:30]

Kijk, ik heb nooit zo'n zin om publiekelijk me aan te sluiten in de lange, lange, lange rij commentatoren en journalisten die allerlei grootse dingen over Baudet willen beweren.

[00:38:41]

Ik zie in hem uiteraard wel een radicaal, dat is die in heel veel opzichten. Maar ik zie in hem ook en dat en dat dat radicalen. Dat heeft ook hele scherpe kantjes na het hebben gezien. Misschien is het terecht of afgestraft. Het verbaast mij niks. Ik had hem ook wel eens woeste dingen horen zeggen in kleine kring. Maar ik zie in hem ook de eenzame gymnasiasten die geliefd wil worden. Die misschien niet de liefste thuis heeft gehad. Ik weet niet wat er aan de hand was, maar dat is een soort.

[00:39:10]

Is een soort Sturm und Drang, niet die man.

[00:39:13]

Uhm, Tracy's ja, dat heeft wel iets tragisch. En ik vind het op een bepaalde manier toch jammer, want er wordt wel gesproken over het gat op rechts, maar gewoon een conservatieve partij zoals de meeste landen hebben. Dat hebben we nooit gehad omdat het dan aan ruzies ten onder gaat. En ze hadden in dat Forum voor Democratie ook bedoeld. Iemand als Paul Vrind, Rob senator die verantwoordelijkheid meer moeten voelen en Jerry binnen de vangrail moeten houden.

[00:39:38]

Maar dat is dus niet gelukt. Misschien had het ook nooit gekund, maar met hem dat. En hij zal nu mee gaan doen. Ik neem aan dat die 2 3 4 zetels haalt, maar daarmee is de missie van iemand die natuurlijk een soort wereldheerschappij wil natuurlijk mislukt, vooralsnog mislukt.

[00:39:53]

Nou, ik kijk beetje. We hebben nu zoveel splinterpartijen. Iedereen, iedereen is een partij.

[00:39:59]

Desplenter. Femke Merel van Kooten gaat splinterbom. Ze gaat Splinter heten. Ja. Maar als Naus, Splinter, Chabot zich nomineert, want dat lijkt me van Dick ook meteen problematisch. Hoe ga je dat doen?

[00:40:12]

Splinter Leuke jongen, een miloen. Wat missen we? Er is zoveel te zeggen en gelukkig zo ver buiten Korona omgaat. En Black Lives Matter hebben we allemaal gemist. Oh ja, zo ontstaan, maar niet meer over opwindt.

[00:40:25]

Ik heb wel een spannend moment gehad. Van de zomer 12 juli werd ik gevraagd door de publieke omroep of ik het hete Razzies met de Wet Nässjö racisme debat wilde. Dat was een succes waar heel veel mensen boos over. Dat heet de stelling van Nederlands programma dat ik meerdere keren heb gemaakt al. En dat altijd op onvoorziene tijden als het gewoon het moment daar was uitgezonden werd net toen een kabinet was geformeerd in Rotterdam, een keer met een heel zwart wit discussie.

[00:40:50]

Dus wij vonden dat dat in dit geval ook wel paste.

[00:40:53]

Ja, maar voor Nederland kwam er een enorme opstand. Dat ik dat ging doen als meter. Mag jij dat? Maar het was mijn eigen programma, dus als sneeuw als sneeuw. Jeroen Pauw Het verkiezingsdebat gaat doen? Graafschap Niet zeggen we zijn diversen inclusief. Hoezo doet Jeroen Pauw dat? Ja of euh als uhm, Dionne Stax het journaal presenteert dus niet meer trouwens. Maar dan? Ja, hoe kan dat nou iedere dag? Dat is even toevallig mijn eigen programma.

[00:41:15]

Ik heb ook zelf bedacht. Dus ik zie niet zo goed in waarom daarvoor alleen? Dan moet je natuurlijk een impro vragen. Was het handig geweest om bijvoorbeeld ook een zwarte presentatrice erbij te hebben? En dan was ik wel voor ik verlenen. Het kwam zo kort op de tijdlijn te zien. Het is een soort noot project ingezet dat daar eigenlijk geen tijd meer voor was om daar iemand naast te zetten. En ik moet eerlijk zeggen NPO Frans Klein vond het ook niet zo nodig omdat ie zei als we dat nu doen, dan geven we dus toe aan iedereen die gaat trouwen.

[00:41:42]

Krijgt dus meteen z'n zin. Dat moeten we ook niet doen. En ik ben ook kijk wat mensen ook van mij vind. Ik weet waar ze alle vooroordelen en alle beelden het allemaal wel. Maar ik ben ook toch nog wel gewoon een journalist die vragen stelt en die ook wezenlijk geïnteresseerd is in antwoorden die mij zelf niet bevallen. Want iedereen mag iets vinden, al die journalisten die suggereren dat ze zo ontvankelijk zijn. Kijk even naar de onderwerpkeuze. Kijk even hoe ze schrijven.

[00:42:05]

Onafhankelijkheid bestaat helemaal niet, maar die nieuwsgierigheid wil om te leren bestaan natuurlijk wel. Dus ik heb dat debat gedaan, wat geen debat werd. Het was aardige tv. Ik denk dat nuttig was als een soort ventiel open te draaien, zodat iedereen zijn zegje even kon doen en verder niet. Maar het gebrek aan tolerantie, ook het vooroordeel, het cancelen. Want cancel cultuur is een woord dat ik vorig jaar niet ken. Natuurlijk ook van dit jaar van 20 t van 2020.

[00:42:33]

Een zeer kwalijke ontwikkeling, want ik denk dat een van de allerbelangrijkste dingen in dit hopeloze gescheurde jaar is. Dat iedereen gewoon uit elkaar gesprek moet blijven na elkaar moet luisteren. Dan mag ik dan een compliment geven, de man die ik altijd een beetje plaag. Iedere Gommers toen Femke Louise haar moment had. Ik doe niet meer mee. Toen is Diederik Gommers bij Eva Jinek gaan zitten en is gewoon met die mensen die om hun moverende redenen. Euh, de doorzagen en eruit wilde stappen en niet meer solidair wilden zijn en niet zich niet aan korona rechts wilde houden.

[00:43:05]

Op een normale menselijke verstandige manier, zoals een arts dat kan gaan praten. En dat had zo'n effect. Ik vond dat heel verstandig.

[00:43:13]

Ja, dat is het eigenlijk goed uitgepakt. Beter dan iemand.

[00:43:16]

Nou, en niet alleen met het. Met de doelstelling om haar monddood te maken. Want je weet als je lief in zo'n programma stapt ook niet wat eruit komt, kan ook een enorme scheldpartij worden. Maar ik vond dat je dat heel knap deed. Compliment ik? Ik vind sowieso het algemeen die artsen. Kijk, ik ben het niet helemaal eens met dit regeringsbeleid. Ik denk dat we 60 min veel serieus hadden moeten overwegen, maar dat neemt niet weg dat die mensen de beste bedoelingen hebben.

[00:43:38]

En daarom ben ik ook zo tegen die complotdenkers. Of het nou de farmacie is of de doktoren komen met valse is allemaal onzin. Ze zijn nog steeds mensen die zeggen Corona bestaat niet. Ja sorry miloen. Wat moeten we daarmee? Weet je waar heb je het zelf gecontroleerd op de ICES? Weet je wel of het Couronne is? Iemand gezien die dood is gek.

[00:43:57]

Weet je waarom denk je dat Grapperhaus staat? Knuffel loopse bruiloft. Hij weet dat het niet gevaarlijk is. Hij weet dat het niet bestaat.

[00:44:04]

Dat weten we allemaal, dat weet je daar. Tja, daar ben ik eigenlijk over uitgepraat. Ja, ik ook. Zijn we sowieso niet een beetje dat je wel tot zo ver na blijven denken? Blijf luisteren, op naar nee, naar de volgende podcast. Dus we gaan nu nog even n podcast dit jaar maken. Hoop dat ik je een plezier mee doet.

[00:44:20]

Wie waren nou de meest opvallende, indrukwekkende en merkwaardige, sensuele, spannende, rare gasten in de kelder en co. In 2020? Tot zover het denken blijf luisteren.