Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast. Dit is een podcast van de algemene vereniging Radio Omroep, ook wel de Algemene of AVRO.

[00:00:14]

Ahoy fnrt? Luister naar de laatste Jorgos alweer van dit jaar. Dat is nummer 292. En dan hebben we dan wat langer over gedaan dan een jaar. Maar goed. Ik wil met je doornemen.

[00:00:25]

Wie zijn nou de bijzondere gasten in Dokter Geldlening Co geweest? Eerlijk gezegd allemaal zijn allemaal bijzonder mensen, allemaal mensen die ervoor hebben doorgeleerd. Ik denk dat we van de New. Er zijn er waarschijnlijk honderd gepromoveerd en er zitten nog twee of drie doctorandus tussen. Dan heb je het ongeveer wel misschien vijf een handje vol. De rest is altijd gepromoveerd en vaak hoogleraar. Betekent dat dat ze altijd goed zijn? Betekent dat dat ze goede mediagroepen zijn? Nee, ook niet.

[00:00:48]

We nodig iemand echt op zijn expertise uit. En of ze dan heel goed spreken, dat moet dan vaak maar blijken.

[00:00:54]

Met televisie is er altijd een veel grotere selectie of iemand heel goed uit zijn woorden komt. En daarom zie je ook altijd dezelfde koppen terug op tv. En daarom is Dokter Kouderecord een enorme kweekvijver, ook voor media talent. Mensen die nooit op tv zijn geweest. Maar je denkt ineens waarom ergens iets heel goed? En dan hadden we er wel een paar van.

[00:01:11]

Dit keer alle doctoren van dienst die ik nu tekort doe.

[00:01:15]

Sorry jongens, jullie waren ook fantastisch, maar ik moest even een lijstje maken en categorie ja maakte indruk. Ik was zelfs een beetje verliefd. Misschien wel op misschien nog wel meer op haar geest en op al dat anderen. Professor dokter Iris Sommer, psychiater te Groningen.

[00:01:32]

Ja, dat mens heeft zo'n positieve kracht is. Ja weet je, die is gewoon niet te stoppen.

[00:01:38]

Die vind alles interessant. Alles spannend heeft. Een boek over het vrouwen, brein en andere boeken geschreven. Is dus een echt een onderzoeker op het gebied van hersenen. Ze bestudeert de hersenen, maar vooral in verband met wat doet dat bijvoorbeeld bij je darm gestel? Wat heeft dat met elkaar van doen? Zijn er twee verschillende organen? Nou, nee hoor.

[00:01:56]

Luister maar even naar Iris Sommer en je weet misschien wel van die kleine baby'tjes als je daar een poep luier verschoond. Dat stinkt nog helemaal niet. Dat is een soort gelige smurrie. Dat is nog helemaal geen poep. En die darm die gaat, die gaat dan pas koloniseren. En daar moet hij zich dan euh ja, een hele heel koninkrijkje aan diertjes gaan ontwikkelen.

[00:02:16]

Lachen ook bij je vindt het ook wel mooi, al die ik vind het wel. Ik vind dat erg interessant he?

[00:02:21]

Maar die beestjes in de darm? Die heb ook een hele belangrijke functie voor de rijping van de hersenen. En wanneer die daarom niet goed koloniseerde, dan kunnen de hersenen ook niet goed rijpen tenminste. Dan hebben we allemaal met muizen gedaan. Bij mensen kun je dat soort experimenten niet doen. Nou, bij muizen zie je dat wanneer je ze zondag darmflora laten opgroeien, dat de hersenen onvoldoende ontwikkelen en dat ze minder sociaal worden, ook minder slim en ook meer aanleg hebben om dik te worden.

[00:02:48]

Dus dat zijn allemaal dingen waarvan we erg benieuwd is naar mijn conclusie. Is dat nu bij mensen ook zo?

[00:02:53]

Wat ik zo leuk vind aan Iris Sommer? Euh, jij is zo'n ambassadrice voor de wetenschap. Als je daarmee mij mag promoveren mag studeren ja dan word je opgetild. Dan heb je doorzien in. Dan is het leven wel leuk. En dit zijn mensen die de academie echt nodig heeft om het vak te verkopen en te laten zien dat nadenken, helder nadenken en de mensheid echt verder kan brengen. Nou, dan heb ik ik. Ik heb natuurlijk ook altijd in in het programma mijn persoonlijke favorieten.

[00:03:21]

Niet heel veel mensen zijn vaker dan twee keer uitgenodigd, maar Meindert Fennema is denk ik al twee of drie keer geweest. Gewezen hoogleraar politicologie. Ik ben een fan van hem, omdat die een compleet niet in te delen is. Dus deze man heeft een communistische achtergrond, maar is wel koorlid geweest. Heeft een fantastisch boek geschreven. Goed fout. Hoop dat je het nog kan krijgen en er gewoon weer nieuwe druk denk ik. En hij heeft een soort vrijheid, dus hij heeft heel vaak interviews gegeven en opiniestukken geschreven over de PVV of over Baudet.

[00:03:53]

En daar zit autonomie in deze man. Maar hij is zo autonoom dat ie ook compleet niet aan te lijnen is en die ook laatst weer in een opiniestuk heeft gegeven dat ie toch maar geen GroenLinks gaat stemmen. Wel die dag ongeloof gemeenteraadslid van alsnog. Ja, omdat ie dan vindt dat er niet een fundamentalistisch euh uh moslimmeisje op de lijst moet staan. Nou, dan moet hij zelf om weten.

[00:04:15]

De reden dat ie bij ons was in die korona tijd voelt hij zich door zijn kinderen door de jongere generatie opgesloten. Hij heeft een keer Frits Bolkestein binnengestroomd en de VVD leider in zijn huis. En dat moest dan heel geheim met de kraag omhoog. Want als de buren zouden zien, zouden ze verklikt worden. En hij is ja, weet je. Hij zegt wij worden echt opgehokt. Vroeger, in het communistische rijk en in de Sovjet-Unie, had de overheid de taak om mensen verplicht gelukkig te maken met allemaal collectivistische maatregelen.

[00:04:42]

Hij ziet eigenlijk dat autoritaire van die communistische staten ziet die terug in Corno non-beleid.

[00:04:47]

Partij die zichzelf als als liberaal afficheerde. VVD in D66 zie daar gebeuren.

[00:04:53]

Nou ja, dat dat zo. Zo kwam ik er op. Ik dacht wat gek dat dat een partij die altijd liberaal geweest en met name onder leiding van Bolkestein dat liberalisme nog eens flink benadrukt hebben. Ja dus. Een terug. Terughoudende overheid, meer markt. Dat dat diezelfde partijen niet zeggen. Nee, de markt moet helemaal stilgelegd worden. Nu moet de overheid de leiding nemen. En we mogen niks meer.

[00:05:20]

Het probleem met Meinard is wel dat. Wij spreken af met de redactie. Dat doe ik met Milow en met een soort volgorde van vragen zitten of verhalen opzet. Ik hou me er ook nooit helemaal aan. Een Meinard houdt zich daar helemaal niet aan. Dus deze man begint gewoon en op een gegeven moment krijgt natuurlijk op mijn oor van de redactie. Waar gaat het heen? We gaan het heen. Waar ga je? Wat ga je doen? Maar dat heeft eigenlijk geen enkele zin.

[00:05:40]

Dus Meinhard, ik hoop dat je volgend jaar gewoon weer bij bent. En dan spreek je een onderwerp af en dan gaan we daar lekker toch niet over hebben. Fantastisch. Ja, dat was mijn hart Feddema. Euh. Verbaal begaafde gast, maar nog wel iemand die een vorm van tegenspraak duldt. We hebben ook wel eens gasten die gewoon gelijk hebben. Met hoofdletters die gewoon weten hoe het zit. Die 20 30 40 jaar studie hebben gedaan en die daar een vuistdik boek over schrijven.

[00:06:06]

En dan zeggen ja zo zitten. Nou, dat was bijvoorbeeld Andreas Kinneging, de rechtsfilosoof uit Leiden en andere kinderen, en heeft een vuistdikke traktaat achter zich gelaten, namelijk De onzichtbare maat. De archeologie van goed en kwaad in de titel en de ondertitel voor Al zit al meteen zijn zijn hermetische wereldbeeld. Hij is teruggegaan naar de klassieken, naar de grote denkers die onze beschaving hebben gemaakt in de oudheid al. En hij trekt de echte lijn door en de Verlichting en de romantiek, daar ging het mis.

[00:06:40]

En eigenlijk rekent die dus af met het liberale mensbeeld, met de met het liberalisme van de voorheen VVD, D66 waar die zelfs nog met de VVD werkte. Dus hij schiet naar rechts. En wat nou het leuke aan die kinderen? Geef mij even luisteren.

[00:06:54]

Als je nou eens kijkt naar uhm uh, het mensbeeld van de verlichting. Zie wat. Wat is de mens nu eigenlijk? De mens is euh, een nuts maximalisatie. Iemand die zijn begeert dus zoveel mogelijk wil bevredigen. En dan? Dat is ook het doel in het leven omdat er geen geen andere geen hoger doel meer is dat de te de grondslag van de verlichting. Jij zei net al het is de eeuw van de rede, maar het is echt niet de eeuw van de rede.

[00:07:20]

Het is de eeuw van de begeerte dus. En de rede die, euh, die wordt op z'n plaats gesteld in de zee. In die zin dat voor de Verlichting de rede niets meer is dan het dienstreis van de begeerte. Ja, nou, wat krijg je als je als dat het hoogste de hoogste ambitie is het hoogste doel is van een mens in een samenleving? Ja, dan krijg je een samenleving die uh, die vooral bestaat uit entertainment na en veel reizen en veel ontspannen en veel televisiekijken jezelf zijn.

[00:07:50]

Nou, gewoon jezelf zijn, dat is dan zo leuk.

[00:07:52]

Ze hebben het leuk hebben in individualisme hier doorgevoerd. Individualist zeker? Precies. En ook euh, egoïsme natuurlijk. Vergoossen toerisme dus. Dat brengt de verlichting. Dat is heel kort door de bocht inderdaad. Maar kritiek op de Verlichting?

[00:08:07]

Ja, dit is dus de man die dan begint met. Bent u rechts of bent u conservatief? Hij zegt nee, ik ben reactionair en hij is daar trots op. Euh ja, heerlijk natuurlijk. Uhm. Dus ik denk dat ik dit soort gasten zo nu en dan nog is die heel politiek gekleurd. Ja misschien wel wat indrukwekkend aan hem is, is de.

[00:08:26]

Hij heeft een vorm van intimidatie in zich, dus hij kijkt nogal doordringend. Hij is een gewichtheffer en euh.

[00:08:34]

De overlevering wil ook dat hij in Leiden de studenten uitdaagt, niet alleen om met hem te gaan trekken en stoten, dus om de gewichten te kunnen hanteren. Maar bijvoorbeeld het college zou gaat op slot. Iedereen binnen is zoals moet beginnen en dan gaat op slot en houd ze gewoon een uur vast dat hij wil. Onverdeelde aandacht en geen laptops en geen telefoons.

[00:08:52]

Het is een buitengewoon dwingende man, maar het is zo'n leraars en hoogleraar die ook je hele leven zal bijblijven. En je hoeft het natuurlijk niet met hem eens zijn. Want in alle eerlijkheid ik ben geen conservatieven binnen liberaal.

[00:09:03]

Maar als je zijn boek leest ben je toch geneigd om mee te gaan in bepaalde conservatieve denkbeelden. Ja, daar zit ook wel wat in. En ik denk dat ook dat de functie van doekte, kelder en cool kan zijn. Nou euh.

[00:09:15]

Kijk Andreas Kinneging is hem een beetje gehaat. Velen? Ja, toch wel door links. Zo wordt ie niet gezien als een grote vriend. Maar dat komt ook volgens mij omdat ze intellectueel niet kunnen vloeren, want hij is wel sterk. Letterlijk en figuurlijk. Maar we hebben ook van die gasten die een moeilijk jaar hebben gehad en toch overeind bleven omdat ze zich.

[00:09:36]

En dan zeg het maar meteen weer in t corona debat mengde. Want ik heb mijn uiterste best gedaan om Corona zo weinig mogelijk in de uitzending te krijgen. Soms hele uitzending, het wordt niet gebruikt, maar in alle eerlijkheid ging dat niet.

[00:09:48]

En een van de euh, vond ik goede gasten die we hadden was IRA Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid in Nijmegen. En IRA Helsloot had zichzelf absoluut gehaat gemaakt door in de media en interviews, maar ook bij op 1 bijvoorbeeld op televisie ja te vertellen over het allemaal wel aardig dat we Korona patiënten gaan redden, maar tegen welke?

[00:10:08]

Ze eigenlijk wat is de naam? Met zijn de neven kosten? Hoeveel geld hebben we voor andere patiënten over? Wat gebeurt er dan met die kankerpatiënten straks? In ieder Helsloot kan het dus terug berekeningen in een algemene standaard begrip van de kwaliteit. En het is eigenlijk hoeveel levensjaren ontneem je iemand door hem niet te redden? En uiteraard, als iemand op zijn veertigste doodgaat, heeft die misschien nog vijftig jaar te gaan. Als iemand op z'n tachtigste doodgaat toch maar een paar jaar.

[00:10:33]

Dus dat is, dan kan je een bepaalde afwegingen maken en doen bestuurders ook altijd politici, ziekenhuisdirecteur. Doktoren doen dat alleen nooit heel erg hard op. En een staat meestal zo'n 50 zestigduizend euro voor hun leven. Alleen bij Corona zijn alle remmen los.

[00:10:47]

Eerst even, we doen niks. Hoeveel doden zijn er dan volgens jou? Omrekening?

[00:10:50]

Euh. Als we niks doen dan lopen de essays over. Ja euh. En als je dan kijkt euh. RWO kunnen we alle aannames en euh natuurlijk een vraagteken bij zetten. Maar dan lijkt het erop dat je zou zeggen we hebben misschien wel 4.000 Isebaert dat uffw plekken te weinig euh. Waardoor euh die 4.000 mensen niet behandeld kunnen worden. Daarvan zou 20 procent dat soort 25 procent als maxima overleven. Dus dat betekent dat we duizend mensen daardoor niet het leven hebben gered.

[00:11:19]

En die duizend mensen zullen in het algemeen nog één gezond levensjaar hebben, want je komt niet op die Agee terecht. In het algemeen en bij de NOS is natuurlijk altijd de uitzondering zichtbaar. Waar in het algemeen kom je daar niet terecht als je gewoon gezond bent. 2. J Jij zegt eigenlijk gaat het de politieke keuze die er gemaakt.

[00:11:36]

Als we niks doen ben je. Nu gaat om duizend doden. Nou hebben we een lockdown gehad en niet alle hardste van de wereld. En nu is dat moment waar de regering moet gaan zeggen is het of de economie of de gezondheid? En zegt Ruud dat allebei? Maar er moeten keuzes gemaakt worden. En wat? Hoe valt dat sommetje wat jou betreft?

[00:11:53]

Ja, dan hebben we. Dus zitten we dus om die duizend gezonde levensjaren te voorkomen. Nu zitten wij dus 80 miljard aan de instortende economie en echt ook nog veel meer. Aan de andere kant. Maar niet morgen, maar in de aankomende jaren aan verloren levensjaren, door uitgestelde zorg en door mensen die in armoede terechtkomen. Dus ik kan als wetenschapper alleen maar zeggen we hebben duizend gezonde levensjaren aan de ene kant. Waarvoor? Normaal zeg je vijftigduizend euro max voor een gezond levensjaar.

[00:12:22]

Dat zou toch 50 miljoen euro zijn? Zijn namelijk normen voor zijn normen voor maximaal tachtigduizend euro? Ja, en dat zorg wordt meestal vijftigduizend.

[00:12:29]

Adopteer schermt vaak met het bedrag van acht miljoen. Als je dat dus doorrekent die duizend op ze op 80 miljard, dan kom je dus op 8 miljoen per levensjaar. Ja, dat V voldoet inderdaad aan geen enkele norm. Aan de andere kant kun je dat politiek verwijten. Ze moesten iets doen, want het liep echt wel redelijk uit de klauwen of afmaakt.

[00:12:46]

Ja, gelukkig ben ik geen politieke Sergen, maar gewoon een koele rekenaar aan de Zuid. Jij als minister.

[00:12:51]

Als je dat in Nederland zegt in de publiciteit. Dan maak je niet alleen maar vrienden en dan moet je ook wel van goeden huize komen om recht overeind te blijven. En dat is IRA Helsloot het hele jaar gelukt. Hoewel ik me afvraag of die de mensen om me heen erg veel plezier heeft gedaan, want hij is echt wel. Hij is omstreden. Maar misschien omdat ie gelijk heeft. Ja, en soms rent er iemand in dit geval zelfs letterlijk de studio binnen waarvan je denkt nou, wat moet dat worden?

[00:13:16]

Is een moeilijk onderwerp. Kunnen we dat aan? Intrigeerde mij wel. Soms willen we van die kleinere onderwerpen. Weet je wel over de de permafrost grote onderwerp trouwens, maar in zijn he niet over klimaatopwarming als macro onderwerp, want alleen over een en een onderdeel daarvan over die permafrost. En dat deden we ook een keer deze zomer dacht ik we moeten toch eens hebben over die kern fusie. Want als kernfusie voor mekaar. We doen nu kernsplitsing nog, maar als we kernfusie voor mekaar hebben, dan schijnen we op energiegebied een enorme stap te zetten.

[00:13:44]

En er werd een test reactor geopend in Frankrijk, in de Provence. En er is eigenlijk maar één man die in Nederland daar. Euh ja, absoluut de nummer 1 van is die die leiding geeft aan instituut DIFFER. En een kernfysicus dus. Hij heet Marco de Baar. Marco de Baar is een radio half maken. De Baar kwam omdat het goed voor zijn gezondheid vonden, rennend vanuit Centraal Station naar Vondel CS, waar we het altijd opnemen met compleet bezweet en doorweekt.

[00:14:12]

Maar wat een enthousiasme, wat een ja. Ik heb dus diep respect voor wat hij is. Toch een nerd voor een man die als je kernfusie wereldvermaard bent, dan ben je echt wel goed in vak zoals hij en dat ook met hun enthousiasme kunnen brengen. Dat ik ook weer denk als je in Eindhoven studeert en les mag hebben van Marco de Baar ingezegend. Luister maar. Kernfusie is heel simpel.

[00:14:35]

Het versmelten van twee licht atoomkernen tot de zwaardere. Euh, daar komt energie bij vrij in de energie die kunnen gebruikt worden in een reactor. Een reactor zal draaien op de reactie tussen twee waterstof isotopen deuterium. Dat is één proton met een neutron en een tritium. Dat is een proton met twee neutronen die bij elkaar brengt. Onder de juiste condities krijg je helium, een neutron en een enorme hoeveelheid energie om je om je een idee te en een UH een in een glas water bevat genoeg uh deuterium om euh, een mens volledig van onze energiebehoefte te voorzien.

[00:15:12]

Voor zijn hele leven, daar blijven we voor de volgende gas blijven we even in Eindhoven. Kennelijk is in Eindhoven toch wel een cultuur van dwarst denken van eigenzinnigheid. Ik heb het idee dat er in Eindhoven toch kennelijk op goeie manier wordt lesgegeven en ook op goede manier benoemingen heb. Al was het maar omdat de exclusieve vrouw benoeming daar volgens mij weer van de baan is door wetgeving inmiddels. Nee, wat een goeie. Een goeie gast was, vond ik. En voor de tweede keer uitgaans Davids Smeulders hoogleraar energietechnologie uit Eindhoven en we wilden een keer met hem praten over hoe zit dat nou met die euh, biomassa?

[00:15:46]

Want lezen daar zulke verschillende berichten over? De N is heel erg voor.

[00:15:50]

Wat dan? Ja, dat zou onvermijdelijk zijn voor de hele energietransitie en voor de NAVO om de CO2 doelen te halen en de andere groep waar hij bij hoort zegt. Die bomen verbranden, die hele bossen verbranden, daar houten over in gooien. Dat is eigenlijk volkomen krankzinnig. Dat is het statistisch trucje om aan Brusselse doelen te voldoen, maar het helpt het milieu niet verder.

[00:16:11]

Sterker, het helpt de Lemmings achteruit. Maar het leuke van David Smeulders is. Hij is 1 actief binnen GroenLinks en gemeenteraadslid in Nuenen. Nou, misschien niet helemaal de belangrijkste plaats in Nederland, maar toch zijn ze echt wel loyaal aan die partij. En hij zei tegen mij ik weet niet of het in de uitzending voor de uitzending was, maar het probleem met een partij als GroenLinks is. Ze kunnen niet rekenen, dus ze snappen gewoon niet dat zonne energie en windenergie te weinig calorische waarde opleveren om om te kunnen gaan.

[00:16:40]

Je kan niet alleen met zon en wind, je zult er ook iets naast moeten zetten. Dus zijn ze ook niet tegen kernenergie. En hij is niet zo voor prijzen en zeer tegen biomassa verbranden. En ik nodig om dat niet uit. Maar ik denk ik kan leuk GroenLinks gaan plagen, daar gaat het helemaal niet om. Maar t is meer iemand die ook niet bereid is om in ideologische paden te denken die z'n partijlidmaatschap gewoon onbelangrijk vind ten opzichte van waar hij wetenschappelijk achter kan staan.

[00:17:05]

Hij zei alleen wel tegen mij ik kan een partij er niet goed van overtuigen omdat het geen beta zijn. Ze kunnen niet rekenen, ze snappen dat gewoon niet. Zij hebben een ideologie die zegt we moeten alleen alles op zonnepanelen doen. En ja, de grote energie processen, de grote industriële processen zul je daar niet mee gaan redden. En zelfs misschien niet met waterstof. Dus luister even naar professor Smulders.

[00:17:27]

Ja, ik vergelijk het wel eens een beetje met een en met een puzzel. Wel de 7 klimaat tafels. Elke climate tafel heeft een puzzelstukje aangeleverd, maar we zijn vergeten om de totale puzzel te leggen. Dus dat betekent dat we nu allemaal losse stukjes hebben die niet in elkaar passen, maar zo'n voorbeeld waar dat scheelt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld 1 mobiliteit. Dat wordt natuurlijk heel erg ingezet nu op elektrificeren van mobiliteit, dus dat betekent overal laadpalen plaatsen. Maar dat betekent natuurlijk dat de vraag naar elektriciteit enorm gaat toenemen.

[00:17:53]

Nou, hoe krijg. Elektriciteit nu in de woningen en dan krijgen we die in de steden. En ja, als je dan zegt van ja, die elektriciteit die komt van kolencentrales of die komt van gascentrales mee. Dus kolen stoppen met gas stoppen we dus ook minder. Dan gaan we stukken hout verbranden. Exact. Dat betekent dus dat je wat betekent dat voor het milieu dus meer CO2 betekent, meer CO2. Want de CO2 sussend centrales stoten veel.

[00:18:13]

Of draag ik dit biomassa? Dit is een. Dit is een en cynisch effect van beleid waar ze dus niet over na. Dit is een papieren exercitie. Kijk binnen Europa en dan kan die politici ook heel goed voorstellen. Kijk, die staan natuurlijk ook onder druk. Die zeggen jullie moeten de klimaatdoelstellingen halen en motorruimte toch niet als je mist staat op papier wel op papier. We zijn natuurlijk met de papieren exercitie bezig. Dus op papier zeg je 0.3 gaat Europa in zeg.

[00:18:34]

Kijk, het heb gehaald. Nou prima. Ze krijgen geen boete, maar in werkelijkheid komt CD2 natuurlijk uit de schoorsteen. Ik weet niet of te vergelijken. Kijk.

[00:18:41]

En het leuke van een een nog Laura Smulders is. Hij gelooft ook in technologie. Technologie kan de wereld beter maken. En kijk, de leukste gast zijn natuurlijk altijd de optimistische gasten.

[00:18:51]

De mensen die zeggen ja, wij weten dingen, we kunnen het oplossen voor de wereld, dus we kunnen blijven mopperen en allemaal negatief.

[00:18:57]

Nee, we hebben gekeken en het komt goed. Zo bijvoorbeeld Hidde Boersma. Hidde Boersma is een eco modernist, zoals dat heet.

[00:19:05]

Hij heeft een boekje geschreven samen met anderen, met een paar essays met bijvoorbeeld Ralph Bode Lier of Maarten Boudry over of onder de titel Meer Meer Meer.

[00:19:15]

Hoe overvloed de wereld juist duurzamer hem welvarender maakt. Kijk, dan heb je het geld natuurlijk wel mee. Ze zeggen niet alleen maar we moeten terug naar Beervelde en alles moet minder. Het gaat helemaal verkeerd. Erg prikkelend. Het zet aan tot nadenken. Ook mij als vegetariër. Zet het toch aan van ja maar wacht even. Is die biolandbouw nou wel zo verstandig en gaat het wel werken?

[00:19:38]

Door ook koelbloedig te kunnen rekenen dus ontzettend een goeie gast. Heeft altijd een ontzettend lelijke shirts aan en zo en stemt ook op bijeen. Vind ik ook curieus voor iemand die nadenkt. Maar goed, moet dat lekker zelf weten.

[00:19:52]

Zijn boek deugt. Althans een boek is spannend. En euh, het is iemand die A. En ik kan echt iedereen aan aanraden. Lees het hele boekje hoeft niet overal mee eens te zijn, maar er zitten leuke gedachtes tussen zoals deze.

[00:20:04]

Als er iets schaars is op deze planeet, dan is het ruimte. Euh, in 1400 gebruikt we iets van 3 procent. Hadden we 3 procent van de aarde in cultuur gebracht. Nu is dat 50 procent. Komen nog een keer 3 miljard mensen bij die we allemaal willen voeden. En dan? Euh, ja. En dan? Dat betekent bijna automatisch dat je meer ruimte biolandbouw gevraagd dat altijd meer hectaren.

[00:20:23]

Dan weet je dat dat redelijk in de buurt komt van het van de natuur, maar je echt niet omheen dat het verschil is 20 tot 25 procent. En dat is dan nog zonder de mest gerekend. Wat? In de conventionele landbouw mag je kunstmest gebruiken en in de biologische landbouw heb je dierlijke mest nodig die niet ergens moeten rondlopen, dus het verschil is vaak groot. Dan kan je dus wat gaan we doen? Ja dus. Euh. Euh. Het plan dat hier meer staat.

[00:20:46]

Wij moeten juist ons zoveel mogelijk concentreren als mensheid op zo weinig mogelijk ruimte. En dat betekent focussen op natuur besparende intensieve, geconcentreerde landbouw. Varkens, flats. Gezellig? Ja, kijk het. Het fenomeen dieren is idd wel een moeilijkere. Dieren zijn ook heel vaak inefficiënte bronnen van voedsel. Dus als je echt voor mij is het belangrijkste dat je land efficiënt gebruikt. En dat betekent heel vaak dat je ook echt wel minder tot minder dieren zou moeten eten.

[00:21:12]

Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de inEuropa kunnen we dus toe met een kwart van het areaal als we onze landbouw concentreren op de meest vruchtbare gronden.

[00:21:18]

Maar moeten we dan één ding wat ik ben Boersma nooit snap? Dat is een pleidooi voor meer mensen. Ik bedoel, ik ben ook misschien een tikje misantroop is ingesteld, maar waar? We zijn nu met negen miljard, dat met 7 miljard. Ik vind het allemaal volle bak. Waarom moeten de 10 of 15 miljard komen? Want ieder mens heeft een beetje ruimtes in tuin en landbouwgrond nodig en daar blijft echt geen niets over. Van het tropisch regenwoud van de groene ruimte van de van de lege horizon.

[00:21:48]

Dus ik ben voor minder mensen, niet voor meer mensen. Daar zijn we het gewoon niet eens. En eerlijk gezegd geven ze ook off the record van een beetje toe. Dat dat het zwakste onderdeel in hun hypothese is dat de Wii kan de wereld 12 15 miljard mensen aan. Ja, theoretisch kan je dit voedsel er wel voor produceren, maar moet je het ook willen?

[00:22:06]

Ja, en dan de nerd van het jaar. Euh, zo'n hoogleraar die op een gebied bezig is waarvan je denkt Oh mijn God, hoe gaan we hier radio van maken? Snap ik dit? Ben ik hier niet veel te dom voor? En dat was deze man. Hij kwam uit Wageningen, komt uit Wageningen. Hij is hoogleraar statistiek van de kleine dataset. Dat klinkt lullig, maar daar kan heel veel in zijn hoofd. Hij heet Rens van der Schoot en ik zag een beetje op het gesprek.

[00:22:32]

Maar wat een leuke man. Ja, ik doe heel veel onderzoek naar hoe je nou met kleine datasets om kan gaan. En voor de lessen. Wat is een kleine dataset? Ik geef even drie voorbeelden.

[00:22:41]

Stel, je wil een onderzoek doen onder jouw luisteraars als er een hele grote groep, maar je hebt maar 10 mensen gevraagd waar ze kleine datasets. Je kunt ook geïnteresseerd zijn in een hele kleine groep. Ik werk bijvoorbeeld samen met het brandwondencentrum in Beverwijk en daar doen we onderzoek naar hoe het gaat met zwaar verbrande kindjes.

[00:22:58]

Ja, verder hebben we daar niet veel van en dat willen we er ook echt niet meer van hebben. Dit is ook een kleine groep. Een heel ander probleem. En een derde voorbeeld is inderdaad ja. Je wil een onderzoek doen op het gebied van covert Nairn 10 Korona. Er zijn inmiddels honderdvijftigduizend artikelen over gepubliceerd, zegt H. Het zijn er echt heel veel. Nou, dat wil zeggen honderdvijftigduizend ongeveer op op het gebied van korona. Maar daar zijn ook de andere virussen.

[00:23:21]

En dat in een paar maand tijd. Ja, precies ja.

[00:23:24]

Er zijn er zo'n vijftigduizend in de afgelopen 3 4 maanden gepubliceerd. Maar er zitten ook ongelukken tussen. Natuurlijk niet. Ja zeker ja.

[00:23:32]

Maar je wil je wel je vraag beantwoorden en er zijn 3 artikelen relevant. Hoe vind jij nou 3 in godsnaam een algoritme maken wat kan bepalen of het ene artikel wel relevant is? Het ander niet?

[00:23:42]

Hoe doe je dat nou? Wat we is proberen dus. En dan gaat het dus even heel specifiek over je wil de juiste artikelen zoeken die voor jouw vraag relevant zijn.

[00:23:50]

In die honderdvijftigduizend artikelen die we die we hebben wat je probeert te doen is met een en een slim machine learning model het meest relevante artikel te zoeken op basis wat je weet. In het begin weet je helemaal niets. Dus dan kies ik een render artikel uit de set. Ja, de kans dat je dat interessant vindt is nagenoeg nul. Ja, maar als je dat algoritme naar voert met een beetje informatie tot de voorkennis in. Je stopt een artikel in waarvan je al weet dat het relevant is.

[00:24:14]

Nou, daar kan die machine op zoek gaan naar artikelen die daar op lijken. En als zegt die machine tegen jou A, dan moet je deze hebben. Ja ja en dan maak je weer een beslissing van je dat wel of niet relevant. Daar gaat de machine weer op zoek naar het volgende artikel. En dat is iets wat we noemen active learning. Dus een machine gaat al met de mens de interactie aan en ze worden allebei slimmer.

[00:24:32]

Ja, dan moet natuurlijk. Aan het eind van het jaar moeten we dit toch een beetje warme uit. Euh bijzonder gesprek. Uh, wat ook na galmden en wat ik ook naar video Nordqvist toe ontzettend veel reacties op kreeg. En dat was natuurlijk de ontvangst van Qatar daar. Honey en Couter. Euh. Is een uhm een onafhankelijke vrouw met Noord-Afrikaanse Tunesische achtergrond die zich in de in feministisch Nederland heeft gevreten. Maar nou niet helemaal het kort pittige standpunt.

[00:25:03]

Euh, mannen onvriendelijk vertegenwoordigd eigenlijk. Precies het tegendeel is en houdt van mannen. Zij zouden ook van vrouwen. En zij is eigenlijk voor de hybride mens. Moet dat verschil tussen man en vrouw zo benadrukt? Door de ja, misschien wel, maar op zo'n manier dat we er allebei beter van worden. In plaats van dat of de mannen winnen. Of de vrouwen waar ik nu natuurlijk. Ha dat laatste een beetje op begint te lijken. Dat de vrouwen nu alle banen krijgen.

[00:25:25]

Voorgetrokken worden is eigenlijk niet voor. Ze is eigenlijk voor volwassenheid, maar dat doet ze op een manier dat je denkt ben ik nou nog met journalistiek bezig of zit ik hier ergens in een euh in een zuuk? Euh, ergens in een heel zwoel land met een mevrouw in een dans pak. Want ze kwam ook binnen in een in een nou ja, zo'n Afrikaans buikdanseres. Euh, oud vite. Dat zag er zeer sensueel uit. Euh. Het was niet direct de.

[00:25:50]

Nou ja, het was niet de outfit waar de meeste doktoren bij ons binnen in binnenstappen. En dat maakte het gesprek wel uniek.

[00:25:57]

Ik wou naar Scandinavië en naar Zweden omdat vanwege het inzender policy. Maar ik vond de winters verschrikkelijk.

[00:26:03]

Maar ik vond een betaling toch even Zweden eruit uit, want ik heb wel ook wel gezien wat je daarover zei. Hij vond eigenlijk het.

[00:26:09]

De emancipatie in Zweden een beetje doorgeschoten is stroef en en wie een beetje saai datacenter neutraal dat SEPA Man Truck. Ik vond het een beetje de zin van het leven van feministen was weg. Ik vond aan. Uhm, ja, ik miste de vrouwelijke hen en de mannelijkheid, die polariteit omdat die polariteit zit gewoon daar spanning in en dat maakt het gewoon interessanter.

[00:26:32]

Het ideology in Scandinavië en ook wel een beetje in Nederland. Dus iedereen is gelijk. Er moet eigenlijk ook allemaal gelijk. Het is een vraag.

[00:26:38]

Lopen we ook in het. In de in? Wat heb je ook al die man en vrouw dezelfde kleding aan hebben en zo die types m v met alles met.

[00:26:45]

Het is ook een vaag 6juni Luzon en uiteindelijk uiteindelijk verliest heel veel als vrouw met dit soort van genderneutraal gedoe omdat je moet heel veel dingen opgeven, dus voor jou als vrouw. Het is ook niet heel interessant. Het is strategisch gezien is het eigenlijk op een lange termijn niet heel fraai. Dus ik dacht ik ga naar beneden. En toen is het Amsterdam Nederland geworden. Maar ik wist toen niet over calvinisme.

[00:27:09]

Dus ik heb Calis gezien.

[00:27:13]

En wat zie je dan? Ja, en er waren er wel wat reacties nog in dat gesprek dat ik mij had misdragen door tegen haar te zeggen. Vind je het ergens ikje net naar je decolleté?

[00:27:22]

Kijk je decolleté vanaf hier, dan mag ik naar kijken of je censuur. Daar is er toch ook een beetje voor DSU reacties?

[00:27:30]

Maar ook een beetje zou ik het ook maar eens gezegd. Maar ik ook. Ik zeg iets. Ik heb één van de dames die bij mij werkt, mijn haar eredame. Die is mijn oma zeggen ze is zeer intelligent en als zij tegen mij zitten zeg ik al moralist. Ik vind het heerlijk om naar je decolleté te kijken. Het is rustgevend dus om het echt Lozère. Ik voel echt van. Dus ik kan me goed voorstellen dat mannen ze ook vinden.

[00:27:54]

Sommige mannen vinden ook borsten interessant of mooi om naar te kijken, maar er is niks mis mee als lang. Als je dan toch dan ook goed?

[00:28:03]

Dan moet je me wel even voorstellen. Ik zit aan die tafel en zo'n radio tafeltje. Die vrouw zit in de meter van mij af. Zo ongeveer. Oh nee, natuurlijk anderhalve meter, maar uhm, daar zit een boezem in beeld. Ja, die is echt niet te ontwijken. En dat vindt zij ook niet zo'n probleem, want anders loop je er ook niet zo mee te zwaaien. En ik heb er dus inderdaad in gekeken en heb ook gevraagd ik heb het benoemd, niet zonder te blozen.

[00:28:28]

Maar ze reageerde daar zo Procyon op.

[00:28:30]

Is dat nou heel kinderachtig? Is seksistisch. Het zal allemaal wel waar je dit soort dingen gebeurt. Gewoon in live gesprekken. En ik was van plan het ook gewoon vol te houden. Televisie doe je niet zo snel. Het is ook niet effectbejag.

[00:28:41]

Het is gewoon het moment van het gesprek, wat natuurlijk nooit gepland had. En ik was blij dat je de Vasco da je was een fantastische gast in je zet ons aan tot denken, want daar gaat het om in dit programma. Dus nog één keer voor dit jaar voor het hopeloze 2020. Wat we na nu ook gewoon gaan die niet het enige mag blijven staan zijn al die Jort Kast opnames en de rest vergeten. Wij blijven denken blijf luisteren.

[00:29:06]

Prachtig?

[00:29:07]

Ja, als je heel goed heb NPO Radio 1. Vink, de podcast gids van Nederland. Blankenberge Tijdens de gaan naar de volgende nerds om Tadić of ze luisteren met een kritisch oor naar een Nederlandstalige podcast.

[00:29:23]

We krijgen kippenvel van. Het is echt een hoogstandje.

[00:29:26]

Jongens komen met hilarische persiflages.

[00:29:28]

Vielen er de Faustin, toen gaan Axelle?

[00:29:33]

Een meedogenloos eindoordeel. Vind ik nogal saai, vind ik ook. Veel termijn gaan en proeven de podcast.

[00:29:39]

Nee, ik weet wel goed te doen hoor. Misschien nog wel ergens tussen je vindt Vink in je favoriete podcast hebben al. Dit is toch net als Keith met Michael Block, Vincent Bijlo en Stan Putman vind ik fantastisch.

[00:29:52]

Op NPO Radio 1 was het nieuws van waterkanten.