Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast. Dit is een podcast van de algemene vereniging Radio Omroep, ook wel de Algemene of AVRO.

[00:00:13]

Dames en heren, welkom in de Jord kast. Ja, dat vandaag over politiek. Met Jort Kelder en Rutte precies.

[00:00:21]

Of het zinnetje me even inleidt. We hebben speciale gasten. Inderdaad een uhm. En die de tanden in de politiek. We gaan straks een cursus politiek bedrijven Mark Tihw, dus we doen met Mark. Rutte is president. Hij zit al een jaartje. Of nou wat is het achttien in de Nederlandse politiek. En inmiddels zijn we wel tot de conclusie gekomen als volk dat we zelden een politicus hadden die dit ragfijne spel zo beheerst als heidens. Hoe doe je dat nou nou?

[00:00:44]

Daarover straks en niet dit gesprek. Deze podcast komt eigenlijk voort uit een live radio gesprek. Wat op zaterdag 13 februari met hen voerde, is voer voor het ouderwetse radioprogramma.

[00:00:57]

En daar was nog heel veel om te doen. Nog even goed om te zeggen wat daar aan de hand was. Kort en goed. En ieder jaar hebben wij eigenlijk traditie ingesteld dat we met Ruud aan het eind van de jaar voor kerst spreken. Dat willen eigenlijk dit jaar ook doen. Maar ja, die opname zou een paar dagen plaatsvinden, nadat hij die fatale lockdown half december afkondigde en te werken. Allebei besloten van. Weet je dat qua humeur in één dag moeten we maar even niet doen.

[00:01:20]

Toen kwam de discussie na. Wat dan wel? Wanneer dan wel?

[00:01:23]

De verkiezingen doemen natuurlijk op. Toen zaten een beetje met dilemma. Doe je dat dan voor of na de verkiezingen? Als niet voor de verkiezingen doet, dan komt er allemaal kritiek van het worden. Verkiezingsbord doe je na de verkiezing, is het ook weer jaar? Is de spanning er een beetje afbouwen dit voorjaar? Corona is dan weg en dat is juist wat we wilden. We dat eigenlijk terugkijkt op een jaar Corona. Wat bestuurlijk gezien natuurlijk ongelooflijk spannend jaar voor hen over iedereen thuis is geweest.

[00:01:44]

Dus uh, na ampel beraad besloten wij om mee te doen op News en de dag voor zijn verjaardag, het weekend van zijn verjaardag 13 februari. De man is jij en je gelooft het niet, maar hij is dus gewoon op Valentijnsdag jarig. Gaan we nu eens even verder op zijn vak, op dat politiek waar die al dan zolang inzit? En we gaan hebben over hoe debatteert je? Hoe kan je zo gedisciplineerd blijven? Hoe ga je en met campagnevoeren op de straat in een winderige Hollandse plaatsjes om?

[00:02:09]

Dat in meer in de komende. Nou, ik denk wel een uurtje. Dus genieten van uh. En als je aan het einde van de podcast denk ik wil ook politicus worden. Ja toch nog even twee keer over nadenken, want je moet het maar winnen. Veel plezier.

[00:02:22]

Je hebt eigenlijk altijd al geweten ik wil politicus worden.

[00:02:24]

Ja vooraf. Na de test ging studeren vlak daarvoor. V. V. Begon ik Poti interessant te vinden. Ben ik in de jeoffrey actief geworden. Daar kennen elkaar van. En uhm. Toen ik afstudeerde dacht ik ik wil gewoon werken. Dus ik heb heel mooie baan banen gedaan bij Unilever en mijn planning was ergens rond mijn vijftigste. Probeer in de Kamer te komen, dus ik had altijd het idee. Ik wil een keer de poëtica, maar dan na een lange loopbaan bij Unilever.

[00:02:47]

Als je 50 bent een soort tweede carrière. En dat gebeurt op een vijfendertigste, omdat toen Gerrit Zalm belde en vroeg de staatssecretaris worden. Ja, dat kon ik ook geen nee zeggen, want zo'n trein komt ook niet heel vaak voorbij. Dus het was 15 jaar te vroeg.

[00:03:02]

Wel, dat wist ik niet, want ik dacht eigenlijk dat je ook altijd al het idee had. In ieder geval sinds de jaren negentig. Ik word de eerste liberale premier van Nederland sinds Cort van der Linden. 19:17 Natuurlijk. Dat had wel allemaal gemoeten na dat 50ste levensjaar.

[00:03:15]

Maar ik had het erg naar mijn zin bij Unilever. En ik vond ook toen wij actief in het overdeed waren. Had je in de VVD vfw vrij veel mensen die meteen uit de studie de Kamer in waren gegaan? En toen zeiden we ook wel eens allemaal tegen elkaar ja. Is dat nou altijd zo slim? Nee, dat je zonder enige maatschappelijke ervaring meteen Kamerlid. En dan word je ook wel echte beroepspoliticus. Het is wel goed. Volgens mij is iemand ook nog een beetje een andere achtergrond hebben gehad.

[00:03:37]

Oh dus dat dat. Unilever is niet gewoon een dagtekening intermezzo. Een inleiding geeft op wat je echt wil.

[00:03:43]

Nee, het was voor mij echt. Euh. Dat wilde ik doen. Maar wel met het idee om na 20 25 jaar. Euh ga. Ik probeer op de lijst te komen voor de Tweede Kamer. Men oordeelt vaak heel hard over politici.

[00:03:56]

Het is er. Is het een vak? Ja, absoluut is absoluut een vak. En dus je, want je moet iets vinden. Ik zeg als mensen de kamer in willen. Dan moet je iets vinden. Je moet wel een mening hebben. Je moet je ergens een ergeren. Ik zou boze brief aan De Telegraaf sturen, denk ik als ik niet in de politiek zat. Ja, over allerlei dingen. Daar moet je echt voor hebben. Als je dat niet hebt, moet je niet doen.

[00:04:14]

Maar vervolgens moet je ook wel plezier hebben aan het debat. Dat wordt er ook bij. Plezier hebben aan wat wij nu doen. Hoe ga je om met journalistiek? Met met met de media? Want dat is niet dansspel? Nee, nee, zeker niet. Zeker niet ook. En ook het politieke debat is geen spel. Daar zit een spel element in. Ja euh, namelijk dat je natuurlijk de ander gebruikt als de zwarte achtergrond van jou. Ja, avondjurk tegen uitkomt.

[00:04:36]

Ha. Dus ze probeert jouw standpunten zichtbaar te maken door de ander als achtergrond te gebruiken. Daar zit zeker spel element in, maar de inhoud is echt. Namelijk die en die standpunten. En als Wilders en ik ruzie maken in de Kamer, dan is dat ook echt op de inhoud. Maar we haat elkaar niet.

[00:04:53]

We gaan jou. Uhm, we gaan het cursusje maar eens even beginnen voor de mensen die rijd je vaak mensen aan de politiek in te gaan of ontraadt je tenminste vooral geen van beiden als mensen mij vragen.

[00:05:02]

Zou het iets van mij zijn? Begin ik altijd met die vraag. N Vind je iets? Heb je een mening die per se? Boze brief aan De Telegraaf dus. Maar wel vind je iets wat zal moeten veranderen. Denk na. Zeg ik altijd erbij of je leuk vindt om daarover in scherpte op het scherpst van de snede werd te vinden en te debatteren. En enquetes zou het ook leuk vinden om daarvoor bij Jinek of op één of waren. Ook dat dat fineer moet je leuk vindt.

[00:05:26]

Heb je het altijd leuk gevonden? Ja, ik wens u weer zo'n zo iemand die dat er allemaal toch al weer mooi vindt. Ja, maar zie je dan maar begint al met die inhoud. Uhm. Maar ik vind dat zoals nu komen die verkiezingen eraan. Ik vind dit. TV debatten? Ja, dat vind ik weer razend spannend. En dan zeggen mensen doet het voor de zoveelste keer. Ja, wat is iedere keer weer helemaal nieuw? Want je moet je weer helemaal voorbereiden.

[00:05:45]

Je hebt weer andere collega's.

[00:05:46]

Je weet niet waar de onverwachte aanval vandaan gaat, want daar komt het altijd hé. Dat is altijd het onverwachte moment wat niet gescript is.

[00:05:54]

Maar de eerste bomen zou nog wel even tegen. De eerste wet van Wilders zorgt ervoor dat je niet over geprepareerd bent op debatten is echt waar. Het risico is dat je over geprepareerd bent. Euh, maar ik heb nu volgende week. Als dit wordt uitgezonden op donderdag dacht ik euh, heb ik een paar dagen. Nou, het zou een vrije week zijn. Heb ik even een of twee dagen ALV kracht en dan zit ik wel na te denken. Ga ik dan die anderhalve dag weer al die programma's van die andere partijen lezen?

[00:06:18]

Of ga ik lekker even wandelen of leuke dingen doen? Uhm, dus hoe? Hoe bereid je je voor en hoe? D hoe doe je dat? Wordt wandelen? Euh ja, maar ook wel weer die programma's lezen. Je moet toch ook alweer? Ja, ik zag van de week Frits Wester die dat debat gaat voor het voorbereiden is. Dat eerste RTL debat? Die toen dacht ik ja, dat is ook hoe het moet. Scholastieke met je ambacht bezig zijn.

[00:06:38]

Ik ben al die programma's aan het lezen. Hij is het. Ik moet er meer van weten. De lijsttrekkers. Ja, jij denkt ja. Als hij dat doet moet ik het ook doen.

[00:06:44]

Dat over in de wetenschap dat partijprogramma is volgens nooit worden uitgevoerd. Maar dat terzijde. Ha, we gaan even naar het eerste. Het eerste fragment. Het is het moment dat jij naar je was al politicus, maar dan komt er een moment dat je de leider wil worden. Lijsttrekker worden. Dat is die beroemde strijd die je hebt gehad voor de jongere luisteraars. Is al heel lang geleden. En met Rita Verdonk Het was jij of Rita Verdonk partijleider van de VVD.

[00:07:06]

We gaan naar 2006 en ik denk dat we op dat moment in een hotel hier in Amsterdam in het Okura Hotel de uitslag krijgen voorgelezen door de huidige burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, toen partijvoorzitter.

[00:07:18]

De uitslag luidt. Mark Rutte is gekozen tot lijsttrekker. Opiniepeilingen zijn niet altijd betrouwbaar. Zegt men wel eens. Daar was ik toch liever op een andere manier achter gekomen. We moeten nu met z'n allen achter Mark Rutte gaan staan om van de VVD de grootste partij te maken. Mijn steun heeft ie en ik wil aan alle mensen die mij geholpen hebben heel hartelijk dank zeggen. Rita Verdonk.

[00:07:50]

Jenneke Veenendaal en ikzelf hebben de afgelopen maanden bewezen dat de VVD een partij is die voor oploopt. Die de discussie aan durft te gaan en die daarmee ook de kiezers aanspreekt. Rita en Nelleke, bedankt voor een prachtige campagne. En ik zeg jullie, deze verkiezing kent geen verliezers.

[00:08:10]

Ja, dat was aardig gezegd, maar van die vrouw hebben verder niet zoveel meer vernomen sinds het is 15 jaar geleden bijna. Ik heb toen.

[00:08:18]

Ik heb alles inmiddels weer goed contact met Rita Verdonk. Uhm. Dus dat hè? Dat herstelt ook weer uit.

[00:08:23]

Maar het is wel alles of niets, zo'n momenten. Ja, en het jaar daarna heeft zij 1, vond ik. Althans, dat zal zijn misschien anders hebben ervaren. Heeft zij vond ik uh, dus uh echt weet je aan de stoelpoten zit te zagen. Dat leidde ertoe dat ik moest zeggen ga er maar weg en dat leidt dat bijna tot een soort partij splitsing in 2007. Maar dit was heel spannend en ik was er van overtuigd dat ik had verloren.

[00:08:42]

Ik was daar met Bas van t Wout, nu minister van Economische Zaken en Frits Hoefnagel wij waren met z'n drieën het campagne clubje en wij waren maar één soort die ons Bennetts trokken we door Nederland. Uh, en ik ging er echt vanuit uit alle peilingen. Alles wijst erop uit dat Rita zou winnen, dus het was voor mij ook Yazid. Je had een bedankt, speechen je in je. Ik had twee speeches natuurlijk, maar ik had.

[00:09:00]

Verhoogen werkt ook mee aan de verliesmatch. Niet? Die bedankte pedofiel. Eigenlijk had ik niet heel veel tijd in gestoken. Ik had een werkelijk briljante Verliespolis, waarin ik verbindend, samen en door. Maar goed is, is in de vuilnisbak verdwenen.

[00:09:13]

Ja ja, want hoe was het dan met je afgelopen als je daar verloren had? Ja weet je natuurlijk niet. Dan had ik natuurlijk ook een poging gedaan om Rita Verdonk te helpen. Ik weet niet of ze dat wel toe. Ja, ook van haar overgenomen voor haar stoel. Nee, hadden die gedaan. Daar geloof ik echt niet. Nee. Ik vind wel als je verliest moet je verliezen je ook niet zeuren, maar dan moet je wel proberen vind ik.

[00:09:31]

Komt er wel een succes van te maken, maar als je waarschijnlijk toch wel weer omhoog komen ergens later, dan weet je niets.

[00:09:37]

Maar eigenlijk was je.

[00:09:38]

Je was de eerste jaren van je partijleiderschap. Ja, een beetje een wit uitgeslagen, wat dikkere patserige.

[00:09:44]

Ja, ik weet niet echt wat weer een beetje je bent. Kijk, ik ken je al vijfendertig jaar, maar je bent de enige in mijn wereld die ik ken die al vijfendertig jaar jonger aan het worden is. En in 2006 was dat nog niet zo heel jong.

[00:09:58]

Kan ik je zeggen als je daar foto's bij neemt toezien? Hoe kijk je?

[00:10:01]

Ik zag ook wel foto's weer van een paar daarvoor als staatssecretaris Sociale Zaken, waar ik dan wel weer vond. Ik zelf frisser uitzien. Dus ja, ik heb. Misschien heb ik ook gewoon ongezond geleefd toen. Of was het ook de je was tien kilo zwaarder dan nu. Ja, ik denk het. En dat was ook wel gewoon misschien de stress van die lijsttrekker strijd. En daarna is het. We zaten in oppositie. Uh, het was moeizaam dus in die fractie met ook Rita Verdonk erin.

[00:10:20]

Je voelde aan alles dat dat komt een keer tot een soort uitbarsting. En hoe hou je dan die VVD bij elkaar? En ik vind het heel belangrijk dat als het mis zou lopen tussen mij en Rita Verdonk, dat dan die partij niet uit elkaar zou vallen. Want ja, dat is wel een beetje. Je voelt je ook eigenaar, want ons custody een beheerder van een partij die toen opent is het 60jaar bestaat. Weet je wel oud Van Riel gekomen.

[00:10:39]

Ze bieden niet de grootste partij van Nederland en zeker niet de grootste. En de 4e zelfs werden verkiezingen en 2000 uhm achter. In 2007 worden we 4 partij. Was SP groter. Wij waren niet de oppositieleider.

[00:10:50]

Ja, er speelt zelfs meer dan later. Verdwijnt Verdonk dan? Met jouw hulp? En waarschijnlijk ook door haar eigen gedrag.

[00:11:00]

Hoe gaat? Hoe blijf je dan leider? Gaat met die partij. Gaat het niet eens zo geweldig met die VVD. Maar jij moet de baas zijn en je moet je eigenlijk toch bewijzen en omhoog vechten.

[00:11:09]

Het lukte niet goed. We hadden toen echte maar moeilijke jaren. Er was natuurlijk ook veel Creighton, maar is ook helemaal niet erg. Is dat bij de koffieautomaten gesprekken stilvallen als je aankomt lopen? Dus dan weet je dat wordt over mij gepraat.

[00:11:21]

En dat is een probleem. Ik was een probleem en dat begreep ik ook.

[00:11:24]

Ik had alleen ergens een soort heel klein stukje arrogantie over dat ik dacht dat komt wel goed. Anders was ik er zelf weggegaan.

[00:11:31]

Uhm, maar het was natuurlijk ook zo dat het uhm ook inhoudelijke.

[00:11:35]

Ik heb jou dat groen rechts nog aanzien te smeren. Ja, Gorecht zou zelfs in de ondergang. Ja ik.

[00:11:41]

Ik vind nog steeds dat een een een verstandig economisch beleid is, ook gericht op innovatie in die richting. Dat zou de komende jaren groen rechts werd niet begrepen. Men hoorde groen en dacht links ja. Euh, dus dat werkte niet. En uiteindelijk uhm ja, weet je dus.

[00:11:56]

Daarna werd het wel weer gewoon asfalt veiligheid. Ja ja, plus.

[00:12:00]

Wat ook wel hielp dat het kabinet van Jan Peter Balkenende dat vierde kabinet met de Partij van de Arbeid en ChristenUnie. Dat kwam niet tot een aanpak van de economische crisis. En ik heb er toen één ding volgens mij goed gedaan. Ik vind dat vond ik altijd ja. Als VVD moet je vooral ook eigenaar zijn van dat thema economie en de economie. Geen slecht staatsfinanciën gingen slecht en ze namen toen geen maatregelen. En we hebben toen in 2009 op Geert ook gezegd ja, als ze dan echt niet ingrijpen.

[00:12:25]

Dan moeten we ook een mooie. Van wantrouwen tegen kabinet indienen, dat vond ik ook echt. En het bijzondere was dat ook de SP die motie steunde, waardoor uiteindelijk een derde van de Kamer ook PVV had 9 zetels. Wij hadden er 20 21 en SP 25, was meer dan 50 zetels en was heel boos op je toen. Ha ja, hij was heel boos dat de VVD ook nog nooit genaamd tegen een heel kabinet de motie roken met hem later.

[00:12:45]

Nee hoefde niet. Jan, Peter en ik zijn bakkenist zijn echt heel goed gebleven en hij heeft ontzettend gracieus die transitie gedaan. 2010 heeft ook nooit interviews over een jaar, nooit iets lelijks gezegd.

[00:12:55]

Na euh, nee, dat kan ik alleen maar respect voor hoe hij dat doet. Maar op dat moment was ik heel kritisch en vond ik dat dat nodig was. Dan moet je begint ook een beetje het tij mee hebben. Dat is een motie van wantrouwen.

[00:13:06]

Dan resoneert ja en ik krijgt, want dat is voor een VVD leider een hele stap. Een motie van wantrouwen doe je niet. Kijk, Wilders doet het iedere dag maar bij de VVD. Dat doe je eigenlijk niet, dat kan. Ik herinner me nog een joker. Kan je één keer trekken?

[00:13:17]

Ik herinner me dat ik dat weekend erna gebeld en met Bolkestein en Wiegel gezegd jullie zullen daarnaar gevraagd worden. Ik hoop dat jullie die kritisch willen zijn. Jullie zullen dit bijzonder vinden dat de VVD het doet, maar ik begreep ze allebei. Ze zeiden allebei nee, maar deze snappen we. Dit was ook al in de oude leiders.

[00:13:31]

Toch wil ik wel even naar een door jou bewonderde politica. Ook aan een aan een comeback bezig, omdat ze in The Crow nogal een belangrijke rol speelt.

[00:13:41]

Laten we even gaan luisteren naar Margaret Thatcher op de paal, al trok de Houwer to run deals ophalen al gauw iemand zullen deels Toprak zonder gulste ownership elkaar een Alderweireldt te Lommel op haar slaapkamer na te inlands. Dat is de liberaal die we toch ook graag horen of niet?

[00:14:04]

Ja, of is dit gewoon onversneden rechts?

[00:14:07]

Het is een departij systeem met weinig kinderen niet? Dat zou je ook wel eens willen. Euh, zo'n moment dat je helemaal in je eentje kan bepalen. Zakelijke meerderheden van 100 tot 150 zetels. Ja meerderheid H. Dus hij ze echt maar in oppositie. Dat was binnen haar eigen Tonie fractie. Zij behaalde uiteindelijk ook uitgooit. Uiteindelijk wel, maar dat was pas na 11 jaar. Maar waarom bewonder haar? Omdat zij je moet voorstellen Engeland zijn. Eind jaren 70 zaten er onder stokers op de dieseltreinen.

[00:14:33]

Uh, de tweede Julián Cong V A-congres. Dat was dus de. Nee, dank u. De federatie van vakbonden stuurde eigenlijk land. En zo werd premier. En toen zeiden ambtenaren tegen haar mevrouw de premier. Uw taak is uh to manage, die kleine. En toen was haar reactie. Nee, dat ga ik helemaal niet doen. Ik wil dat Engeland weer trots vaart. Dat de wereld zijn er doon van. Tenminste de kleine. Beter. Treebeek weet ook en dat is gelukt.

[00:14:57]

Gewoon door de power van haar convectie. Het nadeel van het politieke systeem van England vind ik wel. Het is of Labour of Tories en dan gaat het van het Định helemaal naar het Ambiente dat je in Amerika en Nederland heeft u een veel gelijkmatiger systeem. Dat is wat saaier, dus ik ook. Wat past meer bij jou?

[00:15:12]

Dat laatste toch? Want jij bent gewoon een ja jij, jij, jij. Ik doe gewoon alles wat krom is recht aan mekaar.

[00:15:20]

Ja, alleen zou ik ter verdediging willen zeggen, wel nog steeds vanuit een visie op waar ik naartoe wil. Het is die uit de Hopmarkt. Weet je de niet visie? Dit kan niet in een coalitie? Zeker wel. Maar niet een visie als in dat ik precies weet.

[00:15:33]

Dit is mijn programma en dat af in 2030, maar wel over van van euh. B. B. B. Wat vind je acceptabel aan het ontnemen van vrijheid door de hoge belastingen bijvoorbeeld? Of door de overheid niet aan z'n voeght laten groeien en één ding hebben nu de crisis? We kunnen nu 70 miljard uitgeven aan steunpakketten. Ik ben ontzettend trots dat we dat kunnen doen. Hadden wij in de afgelopen zeven jaar toegegeven aan de sirenen op links die zeiden je moet alles uitgeven.

[00:15:56]

Hadden we die appel voor de dorst niet gehad, dan hadden wij nu in een situatie gezeten van fankaart Italie hadden we niet de stempelkaarten kunnen doen met wie we oogsten schuld tegenwoordig deden dus in die zin maakt het ook weer niet uit.

[00:16:06]

Maar goed, ook dat even te zien. En niet helemaal waar. Ik zou niet over de Europese schulden unie praten. Hij heeft nu geen zin in ook maar Piketty. Terzi de rechtlijnigheid van Thatcher. Die is natuurlijk aantrekkelijk met het inmiddels sterker karakter. Je kan er voor en tegen zijn zin in net heel zwart wit. Jij bent noodgedwongen misschien maar veel meer op die coalities en op die dealtjes. Al die mensen die zijn vertrokken tijdens jouw euh regering. In jouw register van ARD van der Steur tot tot tot Halbe Zijlstra.

[00:16:35]

Nou goed, we kunnen hele rits mensen die omgevallen zijn in het ambt. Ze zijn nooit boos op jou.

[00:16:41]

Maar ja, goed. Ik heb nog nooit een naar interview over jou gelezen achteraf van een ex bewind. Meneer of mevrouw.

[00:16:48]

Maar wat ik probeer te doen is gewoon wat ik ook in de gesleep probeer te doen. En jij volgens mij ook. En dat is hard op de inhoud, zacht op relatie. Gewoon respectvol met mensen omgaan. Maar we zijn niet aan knikkeren. We zitten in een kabinet, dus wordt ook serieus, want je kunt hard zijn ook. Ja maar ja, maar dat is ook prima zolang je het die persoonlijk euh laat worden. En dat gaat ook voor oppositiepartijen of coalitiepartijen.

[00:17:09]

En uiteindelijk ja.

[00:17:11]

Ik heb in Nederland nooit meer gehad dan in op het beste geval 66 procent. Zesentwintig procent van de stemmen. Nou, 30 procent. 20 procent van de zetels. Nou, dat staat naar mijn gelijk. Vervolgens moet ik er nog steeds vierentwintig procent bij regelen. Dat was de Partij van de Arbeid in het geval van Diederik Samsom. En dan ga je samen compromissen sluiten, anders lukt dat niet. Dus hard op de inhoud, zacht op de persoon. En toch heeft die politiek jou niet grote vriendschappen opgeleverd die je bent?

[00:17:34]

Je bent altijd. Lijkt de nieuwe opties in een goede relatie met je kabinetsleden? Ja ja, de ene misschien wat intenser dan de andere. Diederik Samsom, bekend voorbeeld, wil heel dan ander en Diederik Samsom is wel in het Witte Huis. Maar ok. Ik denk dat hier soms wat ik nog wel echt lange termijn ook. Dat contact houden. Ja, maar is het niet überhaupt zo?

[00:17:52]

Wordt dat je in het leven na je studietijd niet zo heel makkelijk met hele grote vriendschap?

[00:17:57]

Vind ik niet helemaal waar veel vaker over gehad. Ik heb toch wel. Ik krijg wel nieuwe vriendschappen.

[00:18:01]

Weet je wel, ik heb het nu, maar ze gaan binnen die twee van overhouden. Ja maar bij je hebt. Je hebt toch in het hele Schweini exact in die hele vormende tijd dat je studeert. Dat je net gaat werken is zo bepalend in het leven. En als je dat met elkaar deelt, dan zijn we het groepje gaan skiën. Ja, nee, dat is ook de praat. Even een half uur bij overlast ontwikkeling en daarna heel veel fietsweer leggen.

[00:18:21]

Joggings uitgelegd. Ja, je weet precies wat goede mentale modellen dat andere deugd klopt. En je hoeft niet aan elkaar te verdienen. Ik bedoel, je hebt het later zeker in jouw functie nu. Ze willen graag met je zijn omdat je een bepaalde baan hebt en dat dat vertroebelt. Dat is gewoon zo.

[00:18:35]

Ja ja, het is immers ook iets voorzichtiger dat je denkt van ja. Was er wel wat meer voor agenda zijn zonder dat ik dat nou heel bewust doe? 1. Bouwt zeker afstand in.

[00:18:44]

Tuurlijk, maar het is uiteindelijk weet je het hè hè? De inhoud moet leidend zijn. En wat ik net zeg. Je kunt niet premier zijn of fractievoorzitter, maar gewoon partij als je niet weet waar je met niemand naartoe wil. Dat moet toch voorop staan?

[00:18:55]

Toegevoerde altijd het verwijt aan jouw adres. Hij heeft geen visie. Hij is zo pragmatisch om niet te zeggen opportunistisch, waar natuurlijk een negatieve connotatie aan zit. Dat beroemde visie. Citaat van jou, het stuk afkomstig van de grote Helmut Schmidt lijn tegen Helmut Schmidt en Helmut Schmidt.

[00:19:11]

Helmut Schmidt was kanselier van 1994 tot 19 82 van Duitsland, de opvolger Willy Brandt. Willy Brandt was de eerste sociaaldemocratische regeringsleider in Duitsland, heeft de opening naar het oosten gemaakt Knieval in Warschau en komt in politieke problemen omdat hij blijkt een spion in zijn team te hebben. DDR spion. En dan neemt Schmidt die was op dat moment. Ik dacht minister van Defensie of iets anders. Maar of meneer van Financiën. Die neemt het overigens kanselier en is een ja echt formidabele man uit de hoogte.

[00:19:41]

Hamburgs trots. En hij zegt op een gegeven moment wie last heeft van visies moet naar de oogarts.

[00:19:49]

En ik heb ook geen toespraak gezegd. 2013 hier in de Rode Hoed divisie is zoals de olifant die het uitzicht ontneemt. En laat dat nou één keer uitlegt wat ik mee bedoel. Ik ben niet tegen visies. Ik heb zelfs een visie. Alleen voor mij als liberaal is er niet een soort eindpunt. Mijn irritatie over de sociaaldemocratie is dat er een soort beschreven heilstaat is. Dan is het af en voor mij is de reis belangrijker. Smith was natuurlijk een euh ja was een Schmidts was een beetje hautain, maar het was tuurlijk zijn.

[00:20:15]

Laten we zeggen, de Partij van de Arbeid van Duitsland had een enorme afstand sinds. Maar ook een. Ja, hij was de partij van de arbeiders ertegenaan of dat de collega van Joop den Uyl. Hij was Suruç. Ze waren allebei tegelijkertijd regeringsleider en Yenthe men in de politiek toch zeker. Hij sprak voortreffelijk Engels, wat voor Duitsers in die tijd niet gebruikelijk was. Hij sprak een keer met LePen congres in foutloos van een Engels ja, uhm.

[00:20:37]

Alleen hij. Een citaat van Je dacht ik laat ik laat horen, zegt ie terecht ook. Ik heb wel principes. Ik heb wel een soort. Ik had een soort lui hond. Angers gaan even naar Helmut Schmidt luisteren. Een fragment uit de jaren 80 manifest van Diệm.

[00:20:49]

Wat is gezakt album maakt. ABBA maakt. En inderdaad in anderen auf der presteerd tribune inspireren met je uitspraak Matic. Zo stijgt de marktprijs dat zij haar Rabelais. Dat ik in mijn ABBA kan dat zeer goed. Ik ben er met jij net had uitbrak Matic.

[00:21:14]

Abaco in theorie Looza Praça, maar onze zoon Jaak werd Phraya dus de de de. Daar zitten dus de waarde in de theoretische onderbouwing. Hij is een overtuigd sociaal democraat socialist. De SP. De oudste partij van Europa, heeft een tijdje geleden 150 jaar bestaan gevierd. Euh, extreem succesvol natuurlijk geweest. Heeft ze. Nou, dat wil zeggen naar Smeets en Bram natuurlijk.

[00:21:39]

Deze man zou door, zo niet als een socialist uit in het driedelige pak. Maar dat was ook wel weer geruststellend. Misschien ja, maar Joop den Uyl was toch ook met die hele bekakte stemmen zag? Natuurlijk ook. Klonk ook niet als een moeder. Wim Kok leek veel meer op een als premier. Dan ben je ook daar wel ja. Maar ik denk dat het ook mooi is. We hebben ook in de VVD was gedacht hoe kan Bolkestein met toch die wat bekakte stem zo groot worden omdat ie echt is?

[00:22:01]

Als het echt is maakt dat helemaal niet uit ze maar geen rol speelt. En dat is wel heel belangrijk in de politiek. Dat zeg ik ook wel tegen mensen. Blijf het dichtbij jezelf. Ga niet allemaal mediatraining doen.

[00:22:10]

Denk wel na als je een toespraak gaat zeggen, maar dat is wat anders dan. Dan stem beheersing. Of dat je heel erg in een zaal moet gaan kijken op een bepaalde manier dat doen. Dan zien mensen dat je niet meer zelf bent. De personages in de politiek die hij bewondert uh, zien vaak Den Uyl langskomen. Schmidt heeft respect voor Thatcher. Het zijn eigenlijk allemaal wel scherp geprofileerde politici, terwijl jij ja, je bent. Mogen we nu wel zeggen een grote premier?

[00:22:34]

Maar je bent niet. Ja, je hebt niet van die hele scherpe kant.

[00:22:38]

Nee, dat is ook niet zo. Je hebt niet enorme geharnaste tegenstanders, los van mensen die tegen het rechtse beleid van de VVD zijn te ik.

[00:22:45]

Ik kan alleen ter verdediging zeggen, misschien ook daarmee. Deels als we ter verklaring dat dat ook echt te maken heeft met het coalitie landschap, dan dat de VVD. Als je de kans zou krijgen en twee partijen zijn, maar als je dan scherper wordt. Ja ja, dit is zeker waar dan? Dan heb je ook niet controversieel, de je gewoon niet. Ik. Ik vind het dan. Dan denk ik dat het makkelijker is om te zeggen vanuit het eigen partij.

[00:23:05]

Nee, zie je dat? Maar ben jij dat? Jij bent dat niet. Dat denk ik wel. Dat denk ik wel te doen. Toen je niet zo.

[00:23:11]

Ergens heb. Ik had het gevoel jij droomt van je, bewondert die hele geprofileerde politici. Ik zeg toch alleen je is dat? Maar is dat ergens een hunkering? Dat je het ook wel? Het lijkt me heerlijk om een keer is in een tweepartijenstelsel, want hebben Nederland niet om daarin te kunnen opereren en te kunnen zeggen dit is mijn programma en dit gaan we doen. Jij vond ook op z'n oppositieleider zijn in de Tweede Kamer heel erg leuk en absoluut absoluut.

[00:23:36]

En dat was eigenlijk ook wel weer zo willen doen.

[00:23:39]

Nou ja, liever niet, maar als het moet. Lijkt me dit leuk. Belangrijker ook nu doe je gaat het rustig weer doen. Op zich is dat waar ik ik. Ik was ze met Femke Halsema. Alexander Pechtold. Zelfde generatie, zelfde niet. Zelfde standpunten, maar wel ons alledrie erg grunt aan dat kabinet. Dat vierde kabinet van Jan Peter Balkenende. En we hadden de grootste plezierde erin om. Kamervoorzitter was zo'n heel strikte. Die stelde altijd één vraag aan twee vervolg vragen ja.

[00:24:04]

En wat we nog vaak deden was van Trijntje. Dus dan was Femke klein en mocht niet verder. En dan stond ik op en zegt ja, voor ze maar toch nog even dit punt verder boren. En dan kom ik weer drie vragen stellen. En dan was het jarenoude. Heeft u deze vraag gesteld? U moet nu gaan zitten en dan kwam Pechtold en zegt ja, maar de remasters nog helemaal opgetrokken. Je genoten wel en wee en op die manier kon Jan Peter een beetje in de problemen brengen.

[00:24:23]

Dat hoort bij het spel. Ja, het is ook onze taak als oppositie dan om tussen alles lovende door tactisch te vinden.

[00:24:29]

Nee, dat is of wil jij die oppositie nu van en vanuit van de huid haalt? Straks even eerst even. Als jij dan? Jij wordt premier in 2000 10 najaar 2010. Dan moet je voor het eerst naar het buitenland. Namens ons land. En dan krijg je dus dat hele internationale sjirk. Daar word ik helemaal niet op voorbereid. Er is geen opleiding voor dat. Je moet gewoon ineens naar Berlijn, Londen, Parijs. Ik was wel.

[00:24:50]

Tuurlijk als partijchef wel in Brussel geweest voor die liberale familie bijeenkomsten. En dan hebben dat soort dingen ook al eens een keer naar Londen. Naar David Cameron toen die nog in de oppositie zat. En naar Laarnenaar, de premier van Denemarken, een liberaal. Maar dat waren lossing. Dat waren toch op één hand te tellen. En geen regeringsleider. Dus geen regeringsleider dus. Hoe ging dat? Je wordt gewoon diep in geflikkerd.

[00:25:09]

Ja overigens, maar dan is natuurlijk wel de rijksoverheid zo vreselijk goed. Buitenlandse Zaken. En je wordt zo goed geprepareerd. Dit is. Dit zijn de problemen. De eerste keer in Duitsland. Ja, je begint met België. Luxemburg is het traditie, dus binnen tien dagen zijn afspraak. Je bezoekt de collega's in de Benelux en daarna ga je naar Berlijn en Parijs of Parijs en Berlijn. Dit was Berlijn en Parijs. Dat is allemaal heel snel. Dat zijn natuurlijk de ouwe oprichters van de Europese vluchten.

[00:25:33]

Je krijgt met die dingen van doen voor het eerst de wereldpers in tussen aanhalingstekens. Jullie zijn dan nog niet heel erg in shit. Maar ik herinner me altijd die foto die jij dus bij het Elysee wordt afgeleverd. Stap je uit die auto, dan staat die kleine Sarkozy 23 ook. En die geeft jou, die dames en heren. Jort Kelder heeft het zo vaak geanalyseerd of heeft het zelf fantastisch moment om dat. Nee, maar waarom zeg ik het ook?

[00:25:55]

Omdat ik het je daarna nooit meer zo zag doen?

[00:25:57]

Nee, dankzij jou overal. En jij hebt je toen door gehad. Voor de luisteraar. Ja, het gebeurt.

[00:26:02]

Nee maar goed hè hè hè Elisa? Je komt voor Reinert. Staan er twee mensen in zo'n groot livrei? Pak? En euh nee, één man trouwens, want de ambassadeur moet uit de auto. Het is de president wil niet dat ook nog anderen uit die auto stappen. Aan de P op de passagiersstoel achterin zit 1, rechts achterin mag een eenpersoons als de ambassadeur moet voor jouw auto bij het vliegveld, maar die moet dus voor de poort naar het koer van het Elysée moet eruit.

[00:26:24]

Die gaat dan via een poortje naar binnen met een delegatie en dan rijdt. Uiteindelijk rijdt de auto op, komt zo voor de trappen met die grote glazen deur. En daar staat dan de president tussen al die militairen met hoge pluimen. Daar heb je al helemaal niks mee, toch? Of niet?

[00:26:36]

Wel mooi is dat dat is. Dat is ook een beetje euh. V d politiek is op dat soort momenten ook de showbizz voor lelijke mensen. Dus dat hoort er ook een beetje bij. Ja, dat het zijn, dat mag ook. Weet je. Het is allemaal niet. Hoeft allemaal niet alleen maar saai te blijven. Maar wat Sarkozy niet slim deed een kleinere man, die stond een treetje hoger en geeft dan zo'n hand naar beneden. Ja, later leerde ik wel.

[00:26:56]

Je moet eerst op die foto terug en dan sta jij daar als een beetje de klokkenluider van de Notre Dame onder Sarkozy.

[00:27:02]

Zo ja, dat is niet helemaal beeld wat we willen, dus daar leer van. En ik heb daar. En later heb ik toen bedacht ik geef de hand pas als ik op UWC een heus sta. Maar het ging ook diezelfde week een mis bij in Duitsland, want dan was een hele parade ingericht. Dus ook een nieuw aantredende premier krijgt een militaire parade van de Duitse kanselier. Volksliederen, alles erop en eraan. Dan krijg je dus n keer bij het t AMZ.

[00:27:23]

Euh am trits bezoek met aantreedt bezoek. En daar staan ook van die vlaggen. En ik loop daar voorbij. De Telegraaf had dat precies opgemerkt dat ik dus niet een knikje maakte met vlaggetje en Merkel zo even zondagmarkt. Nog aan Bisignani dan. Nou maar even links gegeven. Ja, dat zijn natuurlijk leuke dingetjes. En ik heb ook de afspraak met degenen die je hoofd protocol was. Euh ASLR en een collega die nou buitenlandse zaken werkt. Dan was ik ooit stop.

[00:27:46]

Daar gaan we samen een boekje maken met alle blunders die je kunt maken bij protocol.

[00:27:50]

Noem er nog eens één.

[00:27:51]

Ik was in Ghana en daar hadden ze een en een soort euh verhogende je met een takje erboven. Maar dat takje was ingericht op mensen tot een meter tachtig. Dus ik ben er gewoon gaan staan. Maar wat dacht had dat het bolletje bij mijn hoofd erin. Ik heb ik trek toch niks gedaan en ik zag ook die pramen niet. Ik zag alleen eigenlijk een soort standaard soort sliertjes van dat dakje. Ja, maar dat natuurlijk enig. Ik vind het ontzettend leuk en dat ook volledig negeren.

[00:28:15]

En dan met zo'n gezicht ineens heel normaal. Ik sta vaak even met mijn hoofd door een dattie als een bolletje.

[00:28:20]

En Poetin, want dat is Paulusplein, claimt Kremlin he? Ja, euh, ik was in 2011 voor het eerst in Moskou. En toen was met 40 nog president. Dat was euh ja.

[00:28:32]

De relaties waren toen eigenlijk redelijk goed met Rusland. Er zijn ook een hele grote investeerder en zij investeren veel hier. En euh, dat ging ook best aardig, maar hij was toen premier. Dus dat was een bezoek aan zijn dusja. Euh. Van Poetin buiten Moskou voor dat gesprek. Maar hij is later nog een keer terug. Hij is ook in Nederland voor een euh ja, toen ze hem te pakken genomen.

[00:28:50]

Toch nog een foto even. Even de anekdote. Even anekdotisch. Uhm, het bezoek was aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. En euh, daar was buiten een demonstratie aan de gang vanwege zijn beleid richting de homogemeenschap in Uffw in Rusland en natuurlijk heel onaangenamer. Ja, heel onaangename dingen gebeuren daar. Dus er was een grote demonstratie met regenboogvlaggen en alles van Kok. Uh andere groepen. Uh die uh stond demonstreren. En die had Van der Laan de burgemeester vrij dicht bij dat museum gelaten.

[00:29:21]

Denk een beetje pesterig ik weet het niet. Ik moest wel lachen. Maar die Russische uh uh uh beveiliging vond het al ongemakkelijk denk ik wel. Dit zijn gewoon Pardaens mensen die staan te demonstreren voor. Terecht trouwens. We hebben met cijns. Uhm en we gaan echt geen gekke dingen doen. Maar toen liepen naar buiten na afloop. En euh. Poetin spreekt Duits. Dus als wij samen praten spreken met Duitsland zijntwee hij natuurlijk in Oost-Berlijn lang gewerkt als spion.

[00:29:46]

Dus zijn Duitsers voortreffelijk. Dus wij komen bij die auto en hij wil instappen. En ik pak een handje en ik begin in Duitsland nog een heel gesprek terwijl die demonstratie aanzwelt. En je voelt het ongemak dat hij probeert, die auto in die ook.

[00:29:57]

Maar ik wil het handje vast. Dus je hoopt op een foto met die al die CMC borden achter zijn hoofd?

[00:30:02]

Nee, dat nog niet eens zozeer. Maar dat is wel een goed even voor de president als hij merkt dat dit ook in een westers land gebeurt en dat er hier hele grote bezorgdheid is over de homorechten in Rusland.

[00:30:10]

En ja, ja, ja en euh ja, die demonstratie was wel bizar dichtbij dat museum.

[00:30:14]

Sowieso dat gedoe met dat handenschudden en dan zo'n moment rekken dat je lang bij iemand bent. Jij was bij Obama op bezoek meerdere keren, maar dan wordt er altijd in het schema gezet. 20 minuten ofzo. En dan is het de kunst om daar een uur van te maken.

[00:30:27]

Hoe doe je dat? Ja, ik had gehoord, dus de eerste keer bij de thee. Het aantal bezoeken bij de Amerikaanse president wordt altijd enorm punt gemaakt. Van hoe lang duurt het gesprek en hoeveel is het uitgelopen? Ja, dus je bereidt natuurlijk grondig voor. We hebben zo'n vlucht van uren en dat ja, je hebt. Je hebt wat, dat wil zeggen dat het allemaal geen driekwartier wordt. Maar dan moet je wel een paar grote punten maken.

[00:30:43]

Je moet zorgen dat je op de agenda komt. Nederland is een toptwintig economie, maar we zijn ook geen lid van de Veiligheidsraad standaard. Euh, wij zijn natuurlijk geen en geen veto houdend lid van de Veiligheidsraad. We zijn euh geen lid van de G7, wel G20 tegenwoordig vaak als we uitgenodigd worden.

[00:30:59]

Dus je moet echt proberen dan op die op die radar te komen. En dan is het wel handig om nog even je achterzak nog een paar onderwerpen te hebben. Is wat de klok denkt. Dat gaat te snel, want dat gesprek mag wel even uitlopen wil veel SP'ers niet, zegt hij. Marquardt hierbuiten. En ja, er is ook een beetje lullig Beerlandt, want zijn opvolger is inmiddels dus zijn E.

[00:31:15]

En de ex-president. Daar ben je ook geweest en dat daarvoor was ook zo. Dat was ook zo. Trump was ook zo'n bezoek waar veel spanning omheen hing, maar ook in de hele lichaamstaal van Trump.

[00:31:24]

Die drukt natuurlijk altijd iedereen van de foto af, maar niet bewust kwam ik achter deze onhandigheid. Hij is een beetje Klum zo groot. Hij is een groot, vlezig. En hij ja, dan trekt hij je hand naar zich toe. Dus ik had daar wel een beetje op geoefend.

[00:31:35]

Maar daar krijg je eerst. Dit moment heeft eerste dan handenschudden moment. Daar is anders genoemd. Ja, toen dacht jij nou gaat ie maar naar de grond trekken. Nou, daar had ik een beetje op voorbereid door te denken dat als ik naar de elleboog pak dan kan die niet doortrekken. En dat ging eigenlijk goed. Gelukkig dus ik had stap n overleefd.

[00:31:51]

Ja en het is ook hier welke Galati bouwen. Ik heb ergens ook wel weer zoiets van joh. Ook hier weer. Nederland als zeventiende economie van de wereld. Wij zijn wij. Voor ons is de relatie met Amerika zo belangrijk.

[00:32:01]

Ja transatlantisch. We zijn iedereen hier wil natuurlijk dat jij dan even laten merken dat je t een eikel vindt. En dat is voor het goede gevoel geen zin.

[00:32:08]

Dat gaat dan. Dan doe ik groetjes aan de achterban. Wat heeft dat nou voor nut? Dat doen mensen doorlopend overal in de media, merk ik. En ik moet toch proberen om daar euh op dat met voorneemt voorbij bijhebben zijn één miljoen mensen te meer werkt zonder onze investering en een kwart miljoen in Nederland voor Amerikaanse investeringen.

[00:32:22]

Maar goed, we hebben die setting en ze laten we even luisteren wat er gebeurt in die stoel.

[00:32:25]

Dan kan je daarna uitleggen hoe je woordje gerber river Eekloos relationship with relationship with the Netherlands bent. Berden. Een flink deel word je dan weer meringue. Temperley Leeuwarden. Zeven weken lang wordt stapstenen jou. En dan ben ik en duwwerk. Je ratelt je Pacer. Welnu, ik weet dat dit opwippertje de als ik nou word jij stinkerd bent klaar voor een heer, maar dat bleek weer maar Delabie. En op Pasen. Waar de groene minister prime minister denk je dat je eens goed weer je hebt?

[00:32:55]

Je zit ook te genieten. Je vindt het wel een mooi moment. jQuery plannen alleen het punt was is gekras volgende? Ha. Euh. Je weet dus en je komt daar te zitten. Komt er dus zo'n 50 60 journalisten binnen. Die komen niet voor mij. Je hebt totaal niet geïnteresseerd in de premier van Nederland, maar welke deelstaat is dat? Nee, die willen op dat moment andere vragen stellen aan de president. Maar die begint natuurlijk met een beleefdheid statement over de bezoeker.

[00:33:18]

Daarna mag ik wat zeggen. Nou, dan wordt iedereen ook nog op z'n horloge kijkend, luisterend. Daarna gaan ze hem. Met heel andere vragen en dan gaat er een mevrouw vreselijk staan, schreeuwen de ruiter uit. Je moet eruit, dan ik niet en dan moet de pers weg. En dan betreft het verstrekken. Sorry, maar in zijn statement waarin hij mij dus verwelkomt, zei hij iets over Europa waar ik ga zoals wij dat in Nederland doen.

[00:33:37]

Weet je wel, als iemand dan wat zegt. Dat is niet waar en moet het anders doen. Ik bedoel dat helemaal niet lelijk en dat hij ook niet verkeerd op en ik heb daar totaal geen aandacht aan besteed. Dus ik reed na een uurtje het gesprek. Daarna volgt nog een ontmoeting met zie je ook zo'n grote bedrijven in de kabinet roemden? Ontzettend leuk gesprek. Dat deed hij ook heel goed. Euh. Trambrug zeggen. En ook de Nederlandse CEO's waar ik echt trots op ben.

[00:33:58]

Van Beurden van Shell en alle grote Nederlandse jongens zeggen nog een paar anderen bij ons krijg je weer last.

[00:34:02]

Shell plus verder. Euh. Wijnands van van Aegon was erbij, Vanhaute van van fietshandelaar en nog gemaakt. Maar en en niks. Of een paar grotendeels bedrijven.

[00:34:13]

Uhm, er was een goed spreekt, dus ik rij weg en dan zit je telefoontje aan. Even kijk gewoon nog is de sjaak goed gegaan. Was ik de enige waar ik zo lang gedacht. Ik hoop dat het goed gaan is. En toen ontplofte het dus over. Ik denk wat heb ik dan gedaan? Dus ik moest er terugkijken. Ik had dat hele moment niet geregistreerd als opvallend. En er was ook een beetje bezorgd door een dik jaar later.

[00:34:31]

Ik hoop niet dat Tim dat ook terugziet en dan alsnog weer dat gesprek in een ander licht ziet. Dat is niet gebeurd. Die relatie is prima gebleven als er een jaar later weer. Toen hebben we een Nederlandse vlag. Nederlandse investeerders hadden een vlag gekocht en de eerste vlag die in Omaha Beach aan land kwam in de Tweede Wereldoorlog. Nee, een Amerikaanse vlag te hebben teruggebracht naar Amerika. En ook mooi gesprekken gehad. Uhm. Dus ik moet eerlijk zeggen dat ik met Trump eigenlijk heel goed heb gewerkt.

[00:34:54]

En ook met uh, met Hoekstra de ambassadeur.

[00:34:57]

Die rare momenten bepalen eigenlijk het beeld en niet dat gesprek. Ja, tuurlijk inhoudelijk wel.

[00:35:02]

Want is alles bij elkaar was dit twee minuten van een gesprek van vijf kwartier. Ben je daar als vak politicus op geprepareerd? Dat het gevaar zit altijd in een hoek waar niets van aan ziet komen?

[00:35:12]

Ja, maar je kunt. Je moet oppassen dat je daar niet constant krampachtig op gaat zitten wachten. Je moet. Volgens mij kun je dan beter een beetje ontspannen wel zitten. En als dan zo iets gebeurt dat je daarna maar dat hij?

[00:35:23]

Dan weet je wat er valt. Een keer een kop koffie op de grond of zo. Dan sta je datzelfde dweilen. Weet je, jij maakt ook altijd Vanzo. En we hebben het beroemde Caroline moment. Euh ja, uit handen schudt moment we eerder gezien. En dat je handen gaat schudden met Van Dissel. Maar jij komt daar altijd goed mee weg. Ik weet dat je een beetje onhandig bent en je maakt er gebruik van.

[00:35:40]

Ik ben zo iemand dames in Herentals. Als je een kamer hebt, loopt een plant omgooit.

[00:35:43]

Ja ja, echt. Ja ja toch? Je hebt ook een keer bijna een Beatrix gevloerd door je binnenkwam met je inauguratie.

[00:35:50]

Ja, dat was bij de nieuwjaarsreceptie al druk. Ik dacht dat je de benen tackelde teckel, wat voor overviel en er viel over het kleed toch? Ja, nee, ik heb. Je moet er je kaartje geven met je naam erop en dan word je voorgelezen. Maar ik liep wel naar binnen en denk ik blijf op één been hangen zo in de lucht en ik koop was door als de naam is voorgelezen. Maar uiteraard verloor ik mijn evenwicht en dreigde ik in de arm van staatshoofd te eindigen.

[00:36:11]

Maar dat is net goed gekomen en ze reageerde voortreffelijk door te zeggen altijd een plezier te zien. Ja ja, die beet ik. Mooie trip hebben gehad. Onhandigheid. Euh, zwevend fragmentje. Ritje op de fiets. Wat is er met uw arm om? Niks bijzonders. Ik heb een onhandige boef het fiets gehad. Vorige week waardoor het handelt. Scheurde wat in mijn vak nou belangrijk is. Even een weekje wat minder goed gaat dan een boksende.

[00:36:36]

Ja, ik had hem terug uitgenodigd. Vinden we dit normaal? Maar ja, je kan terug naar Buenos Aires van de G20. En was die avond even een frisse neus naar Scheveningen gefietst. Even door de haven en terug en daar stoepje gemist, onderuit gegaan en meteen weer opgestapt. Ik moet geen foto's hebben dat ik hier dat iemand me herkent en gaat fotograferen. Maar dat was toch wel de ernstige beschamen van ik dacht een plek een soort klein breukje te zitten.

[00:36:59]

Ik ontwaar een verandering in jouw stijl. Ik weet nog toen wij jongens waren, maar wel leuke jongens. Toen voor het eerst de ouders mochten kopen en zo. Ik reed tuurlijk altijd in net iets betere auto niet. Laten we eerlijk zijn waar. Maar jij kon toen voor t eerst bij Unilever in beenveeg je gaan lezen of staan. Vond je leuk? Absoluut. Nu ben je een premier die. Voorkomen Spartaans je leeft eenvoudig, je gaat op de fiets en je loopt in je spijkerbroek.

[00:37:26]

Uhm. Is dat omdat je de. Heel lekker maar is? Zit daar een gedachte achter? Of is het gewoon omdat je jonger antwoorden? Nee hoor. Ik w. Ik vond die. Ik vond inderdaad ik ben wel van die generatie die het spannend vond om de eerste lesauto te krijgen. Als je nu jonge mensen spreekt die bij een groot bedrijf werken. Sinds niks. Het systeem is helemaal weg en ik moet zeggen ik heb.

[00:37:43]

Toen ik de politiek in ging. V ja, verloor tussen leaseauto's van u. Althans de laatste die zo tot nu toe premier werd.

[00:37:50]

Kreeg je die auto van Balkenende? Die was zo groot dat ie niet bij jou in de straat paste. Zo dat van de die je krijgt dan een dienstauto met chauffeur te hebben. Iets kleiner model GNOU maar de de. Maar ik heb hem privé gewoon tweedehands Saab gekocht en die in 2000 9 nog een keer vervangen. En is de auto waar nu in rijdt.

[00:38:04]

Ben je soms niet een beetje bang dat je iets te veel decorum laat vallen? Je keek. Rechters moeten in een toga lopen, sommige ambten en een koning moet zo nu en dan een kroon op.

[00:38:14]

Waar ik op let is dat ik dat hun pakken schoon en goed zitten. Tuurlijk, ik zorg altijd als het niet nu, maar als het een beetje nodig is dat gewoon das om. Heb je dat gewoon netjes. Maar ook waar je woont invaren. Je kan ook in het Catshuis wonen, daar mag jij formeel wonen. Dat is de ambtswoning van de premier. Maar ik gebruik het Catshuis heel veel voor als vervangster. En dan gebruikt het die mooie groene deur als een soort euh, Downing Street.

[00:38:34]

Maar zeg jij?

[00:38:35]

Dit past bij mij. Of is het vooral dit past zo bij Nederland dat je door euh. Je moet niet euh. De grote jongens gaan uithangen in Nederland en heel Hollands denk ik.

[00:38:44]

Ja, Nederlands leren. Maar ik denk dat je twintig jaar geleden dat je iets meer dat decorum omhelst. Misschien wel, misschien wel ja dit. Dit voelt voor mij goed en opzich. Uhm uh. Nogmaals, ik ben het wel met je eens. Het ambt van president moet moet netjes gerepresenteerd zijn. Dus dan moet ik gewoon pak hebben die echt goed zitten en en dassen die rechts zitten. En dan weet ik dat dames en heren Jort Kelder nog een opvatting heeft over de knoop.

[00:39:07]

Maar dat is voor een keer oefenen. Uhm, maar dat doe ik wel alleen als ik op zondagmiddag bijvoorbeeld inderdaad naar het Catshuis fiets voor zo'n korona bijeenkomst. Daar ga ik niet in een pak op de fiets zitten. Dat vind ik wel heel ongemakkelijk. Op zondagmiddag houd ik het, dan moet ik al werken en dan ook nog een pak aan. Maar ik denk dat het electoraal ook wel helpt. Ha hè hè hè? Het is. Het werkt ook niet in je nadeel.

[00:39:27]

Zullen misschien ook mensen zijn die dat weer niet goed vinden? Denken we. Wat zit die vent nou, die spijkerbroek op de fiets? Dat kan misschien ook. Maar ja, ook hier geldt wel weer. Je moet dus ik een beetje aanpassen. Je kunt niet jezelf zijn, heeft ook grenzen, maar je moet als je te veel in het keurslijf duwt ik echt van overtuigd dan. Dan verlies je ook brien en uitstraling. Iedereen prikt er doorheen. Discipline.

[00:39:48]

Ja is belangrijk. Euh. En dat merkte ik in die oppositie tijd. Ik was staatssecretaris. Dat is ongelooflijk mooie tijd geweest, zowel zeker op Sociale Zaken, de grote bijstandswet, noten op onderwijs. En toen kwamen die verkiezingen in 2006. We hebben het over gehad. Lijsttrekker. En het werd heel zwaar daarna. En waar ik veel macht had en waar adviezen van Uri Rosenthal euh. Die zei. Dit kan de toenmalige minister van Buitenlandse. Hij was toen en fractievoorzitter Eerste Kamer en hij heeft uhm a.

[00:40:16]

Alle boeken geschreven over leiderschap en en over leiderschap in crisistijd. En nou, dat was het wel de VVD toen uit. En niet de echte crisis, maar politiek ingewikkeld. En een van de noties die hij mij uitlegde is het is is het begrip uitput crisis. Dat kan lang duren. Dus als zo'n VVD laag in de peilingen staat ja. En er is constant discussie over het leiderschap. En je had eerst eerste strijd met Verdonk en daarna nog een paar jaar.

[00:40:37]

Ging het ook slecht? Dan is het wel van belang dat je nadenkt. Hoe blijf ik fit? Dus ben bent meer sporten, gezonder gaan eten? Beetje afgevallen?

[00:40:44]

Euh ja, niks overdreven. Ik ben niet eens vijf keer in een week weg te gaan heffen. Ja, maar wel gewoon dat je wat phat wat gezonder bent en euh en meer slapen. En dat heeft me ontzettend goed. Slaapt altijd goed. Ik slaap altijd goed, maar je moet wel Ntuka. Je moet wel slapen om goed weer naar bed. Ja als kan wel. Ik heb echt wel 7 uur nodig. En dan is het boem. Slapen.

[00:41:05]

Ja, ik vind de mooiste niet de mooiste.

[00:41:07]

Het mooiste dat ik het wel eerlijk. En nu werd die avondklok natuurlijk verschrikkelijk. Maar ja, het is zo stil buiten. En die kou dan? Weet je dus nou even voor de duidelijk dames en heren van die avondklok moeten we. Ze kwam ook af, maar het is lekker stil buiten. Ja nee, precies na wat op de slapen in.

[00:41:23]

Maar goed, die discipline vroeger. Wij zijn ook ja bewonderaars. Niet geïnteresseerd in die periode. Maar 70 kabinet Den Uyl wilde ministers. Veel euh. Ach, jonge mensen aan. Allemaal dertigers en veertigers die veel zo gedronken werd. Heel veel. Ik bedoel Lubbers, minister van Economische Zaken, vloog meerdere keren uit de bocht gepakt door de politie. Jan Pronk, minister seksuele incidenten. Dronkenschap ging maar door.

[00:41:46]

Allemaal allemaal een glaasje dronk. Joop den Uyl dronk melk. Maar hoe kan het dat er?

[00:41:50]

Hoe kan het dat er toen in die politiek en ook in de journalistiek werd ontzettend veel gedronken? Weg. Het is een. Ik snap dit wereldje geworden lijkt mij. Of niet? Nee, nee, nee.

[00:41:58]

Wat bedoel ik? Wouter Koolmees? Wat is nou zijn? Wouter Koolmees is één van de grappigste mensen die ik ken.

[00:42:03]

Ik heb het idee ook. Klaas Dijkhoff gaat nu dan die politiek uit, heeft van die relletjes gehad over declareren en zo is een andere discussie. Maar er wordt zo op jullie gelet dat je wel ongelooflijke grijze mijs moet zijn om niet een keer de fout in te gaan. Daar is nu al wat fout en nat en jij stelt de norm. Want jij bent de premier en iedereen volgt en je bent ook gestopt met declareren. En het is allemaal erg zuiver en ook wel een beetje boring.

[00:42:28]

Ja, maar laat even aan elkaar.

[00:42:29]

Uiterlijk dus. Dus een leuke mensen zijn ook leuk zonder drank. Dus ook liever te drinken. Te drinken vreet gewoon energie. Ja uhm. Dus ik geloof echt niet dat er in de politiek nu minder karakters zitten dan in de jaren 60 en 70. Ik heb nog wel toen ik in 2002 begon als staatssecretaris het staartstuk je meegemaakt. Ga geen namen noemen, maar van de. Van de collega's die nog gewoon in Nieuwspoort zaten. Iedere avond en ook heel laat.

[00:42:50]

En ook de journalisten die het toen nog deden. Dat is allemaal veel minder geworden tot helemaal weg. Had iets leuks te doen. Laten we iets liefs gaan doen. We gaan jouw favoriete pianist te worden. Vladimir Horowitz al het fijn?

[00:43:01]

Ja, ik. Ik mocht iets uitzoeken en euh. Uhm. B. B. Wat ik heel bijzonder. Horowitz is sowieso voor mij. De favoriete pianist en hij is vooral beroemd geworden van het romantische repertoire. Want even plaats Horowitz, even Horowitz was een Rus. Euh, uit Kiev, zeg ik uit mijn hoofd tussen Oekraïens Rus. Uhm komt in de jaren twintig in Hamburg terecht en kan optreden op een avond dat de pianist ziek wordt. Zo gaat het vaker pianisten.

[00:43:23]

De tour is er eentje ziek en dan wordt er iemand gebeld. Kun jij invallen? En dan doorbreekt iemand door. Dat was een sensatie. De grote pianist opponent was Arthur Rubinstein en Horowitz steekt hem echt naar de kroon. En euh, maakte 19 achtentwintigste Amerikaanse debuut. En ja, een sensatie.

[00:43:40]

Wat is zijn bijzonderheid?

[00:43:42]

Waarom krijgen we pianisten? We onderscheiden niet op techniek. Dat kan. Kunnen ze allemaal fantastisch techniek spelen? Dat is punt. Niet knapper. Maar dat dat duidelijk. De studenten nu aan t Conservatorium hier in Amsterdam spelen ook technisch foutloos. Grootste respect voor, maar het zit m op het dossier, op de interpretatie en wat je duidelijk hoort in dit stuk. Dat is dus niet een romantisch stuk. Het is Scarlatti, dat is echte uit een andere tijd.

[00:44:05]

Dat heeft hij ontdekt toen die je echt in psychische problemen zat. En wat je hoort is daar hoor je af en toe hetzelfde deuntje. Stukje Fra zet je maar net iets anders gespeeld. Erkent Het is anders en daarmee bouwt hij laagjes in die muziek. En een piano is zo moeilijk omdat je niet in een strijkstok op de snaar legt. Maar je moet via dat enorme mechaniek van hamers en en en viltjes en snaren. En die toetsen moet je proberen de muziek over te brengen.

[00:44:30]

Anders dan violisten of cellen is de natuurlijk bedeelt snaar zitten. Laten we maar even gaan luisteren.

[00:49:26]

Wat doet dit met jou? Ja, ik is altijd weer helemaal in OVAM. Van t komt er misschien wel goed met de mensheid. Als je de kwaliteit van de muziek en de kwaliteit van die pianisten. Ja, dat kunnen wij dus als mensen ook na al die lelijkheid van oorlog en geweld. En ja, armoede die er in de wereld is hebben we ook met z'n allen Bach voortgebracht. Rembrandt. En ja, het geeft een enorm gevoel van wat je de week.

[00:49:50]

Het komt goed. Soms ook wel ja, als je de buiten voor hebt.

[00:49:54]

Ik ga niet zo gauw huilen van muziek, maar ik worden wel euh.

[00:49:56]

Ik hoorde heel rustig en blij van ja en ben je ook een beetje jaloers? Polen. Ongelooflijk dat natuurlijk. Mijn hoop geweest en droom dat ik pianist was geworden. Ja ja, wat is dat? Euh, Hovingen dan? Politicus?

[00:50:09]

Ja, over honderd jaar zijn er dan meer mensen die zich Horowitz in Nederland herinneren en jou zeker? Ja hoor het wel zeg. Ja, eigenlijk wel. Ik las dat het is.

[00:50:22]

Auwers heeft natuurlijk een iets iets heeft een monument voor de EMAS.

[00:50:24]

Soms ben ik wel eens bang dat je over honderd jaar nog steeds premier wordt, omdat je maar jongere jongen wordt en nooit weggaat hé. Wij gaan even naar een amateur pianist, maar dat gaat eigenlijk over debatteren. Hoe doe je dat? En opeens Concent, belangrijk onderdeel van jouw vak, komt eraan. Ha, verkiezen kan, maar je zit zit eraan te komen. Uhm, we hebben dat spannende moment op 22 mei 2019, waarbij Thierry Baudet, amateur pianist, jou een zeer persoonlijke vraag stelt.

[00:50:51]

Het was een dealtje om in dat debat door Jeroen Pauw geleid. Jullie lagen toen Naya tegenover elkaar voor de verkiezingen. Baudet was net. Ik had hem uit de partij geworden, maar hij had bij de Statenverkiezingen zijn de grootste partij geworden. Was het een gok van je? Want het is ook gevaarlijk, want je lag achter op dat moment secularisatie.

[00:51:09]

Eigenlijk kon je alleen verliezen, want je was premier en je bent maar. Ze zijn ook intern. Hij heeft twee zetels. Jij hebt het 33, zegt Nee. Hij is de grootste partij met de laatste verkiezingen. Naast laatste optreden was de grootste ook wij kijken is hij achterlicht.

[00:51:21]

En toen was er dus doordat Jeroen Pauw geleide debat een vraag van de redactie. Jullie mogen elkaar een hele persoonlijke vraag stellen ja. En toen kwam er dit?

[00:51:29]

Ja, maar misschien had jullie ook nog wel een persoonlijke vraag voor u als u. Mocht u geïnteresseerd zijn in de persoon maken we absoluut rijksban ja. Wanneer heeft u voor het laatst gehuild om iets dat in uw privéleven is gebeurd?

[00:51:41]

En daar laat ik even dat antwoord, want dat was jouw zus en zou overleden zijn. Daar hoef ik het nu niet over hebben.

[00:51:46]

Het gaat om zo'n moment wat je totaal niet aan ziet komen. Hoe verzin je zo'n vraag?

[00:51:51]

Ja ja, maar jij gaat dan wel bij de eerste wet van Wilders. Bereid je niet teveel voor, want dan kun je je voorbereiden.

[00:51:56]

Dus ja, was het domme van hem. Was alleen dat hij zich niet had voorbereid op je antwoord. Want dat was de vragensteller, zouden namelijk zich wel moeten voorbereiden op een uitkomst. Ja, ik weet ook niet wat ze dacht. Hij gaat niet, want hij is een machine die Rutte.

[00:52:10]

Hij vindt niet dat hij wilde aantonen als misschien was zijn punt dat dat zijn theorie was. Rutte is een machine en heeft geen emotie. Of nu maar dat datgene niet eens door me heen op dat moment, want het was zo bijzonder een vraag. En ik dacht nou ja, weet je? D ik. Ik kan niet dit debat hem uitdagen. Ook akkoord zijn met de opzet waarin we elkaar persoonlijke vragen zouden stellen. Dit was een persoonlijke voor. Ik heb me ook niet verweten.

[00:52:31]

Geen seconde. Hij mocht een vraag stellen aan mij.

[00:52:33]

Ik weet het. In Sanders, we weten precies wat hij jou vroeg. Weet eigenlijk niet meer wat aan jou. Wel wat jij hem vroeg in persoonlijke en ik ook niet meer nu.

[00:52:40]

Nee. Ja. Maar eerlijk gezegd, je wordt het eerste kwartier. Deden je het verdomd goed? H.

[00:52:45]

Ja. Hij trok het initiatief naar zich toe en veranderde de regels zeker. Hij ging los van de kreuk en ging een beetje bewegen. En Jeroen Pauw wist op dat moment ook niet wat hij moest doen.

[00:52:54]

Beheerste de ruimte. Ik dacht wel even wacht even en dan moet ik even bij schakelen. D Een stukje voorbereiding wat ik in mijn hoofd had weggegooid en gedacht. Waar gaan we? Hoe oud? En ja, uiteindelijk is dat geloof ik redelijk afgelopen.

[00:53:06]

Tegelijkertijd maakt het ook uit wat je dat doen, want ook daar weer de achterban ziet wat ie wil zien. Dus de achterban van Van Bonet ziet altijd Bonet winnen en jouw achterban ziet dat het jou winnen of niet?

[00:53:14]

Nou, mijn directe collega's in de VVD begreep ik later hadden we wel met de billen tegen elkaar gezeten. De eerste tien minuten. Ha, en hoe gaat het aflopen? En dan was ook alle reden voor ja en ook moest verwacht wordt dat hij ze even toen al die boeken gegeven die haar geschreven als een stuk of acht boeken over Europa.

[00:53:28]

Heb je daarna ook moeten huilen? Die las of niet? Ik heb ze ook niet helemaal van kaft tot kaft gelezen. Euh. Maar hij belde wel us. Hij stuurt nog een sms'je van tevoren. Van waar heb je al die boeken nou uit? Euh. Ik zei ja, ik ben nog tot de tanden bewapend, schreef ik.

[00:53:42]

Ja, je hebt een briefje op je op je bureau liggen. Dat is wel interessant. Het is als je met Ruud in debat bent. J. J. Ik vind dat je altijd excelleert bij de algemene beschouwingen. Dat lijkt jou zo makkelijk af te gaan. Ik sta niet aan kan.

[00:53:53]

Dan ben je acht 9 uur ongeveer non-stop à la la la la. Speel je alles wel weg?

[00:53:58]

Echt niet zo hoor. Nee, dat ziet er uit alsof het heel gemakkelijk gaat, vindt Tom. Maar dan is dat voor de oppositie vaak wel frustrerend en dodelijk als je tijdens een keer een heel geestig liedje over gemaakt. Een soort handleiding hoe je Rutte euh moet lezen. Een handleiding tot een debat met Rutte lees is iets voor van Lodewijk.

[00:54:20]

Uhm, het landsbelang. Dit maakt mij niet populair, maar ik of me op het belang van Nederland. Dat zou je ook moeten doen.

[00:54:26]

Dat zijn dus de argumenten die jij gaat gebruiken in de bouw van de volksbelang, tussen aanhalingstekens of tussen aanhalingstekens. Ik heb u wel eens sterker gezien Asher. Dat betekent dus Meeter communicatie recensie van de tegenstander. En ik moet zeggen ik wil dit soort dingen heb ik wel eens gebruikt. Maar het is heel cynisch, maar ook wel. Het is nou ironisch meer dus ironisch. Ja t e. Ik vind het knap in elkaar gezet, maar t is niet zo dat ik dit soort lijstjes in mijn hoofd heb.

[00:54:48]

Alleen jij weet je, als je natuurlijk wat langer dit werk doet heb je natuurlijk ook. Uh, uiteindelijk weer uh. Ontwikkel je ook weer technieken om uh een d en de aanval af te.

[00:54:57]

Af te leiden. Ja, dat hoort ook bij het debat. Debat is ook een is. Behalve de inhoud is het ook even tegenover elkaar staan. Maar wat daar ook in staat. Kijk, als je er zelf ongeveer de enige spreker alles uit zijn hoofd bij je ziet m. Hij is nooit advocaat geweest, maar echte jurist. Hij kan ontzettend goed redeneren. Hij bouwt dit. Hij geniet er zelf ook van. Maar het heeft ook iets wanhopig. Want je bent niet te pakken.

[00:55:19]

Dat staat er ook in. Ik zat die net een boek uit van Hemmen over hem en daar staat in dat verhaal in. Dat wist ik niet precies. Maar hij zegt in 2010 noemt hij mijn corbeau. Een vrolijke corbeau. En wij gaan mee met de PVV ruggen. Ja vrolijke corbeau. En dan reageer ik blijkbaar. Ik herinner het me nu toch Thas waxen? Ja, meneer Ashya vond ik als een leuke man. Hij slaat altijd zo somber.

[00:55:40]

En ja, daar zit ie er ook bij.

[00:55:42]

U bent zo somber diskwalificatie van de tegenstander die in problemen angst lijkt. Je bent helemaal geen corbeau mee. Nee bovendien. Maar. Maar dit soort dingetjes. Hij analyseert als mappa. Het is niet zo dat ik dat allemaal in mijn hoofd heb zitten.

[00:55:54]

Nu ga ik die knop in, maar dat is wel een bijna een wanhoop. In die Tweede Kamer van Rutte en misschien wel in de hele maatschappij. Rutte is niet te pakken. Wil je bent demissionair omdat schrik je weer van je af? Je regeert alsof je niet demissionair bent. Kan niet anders zitten in een crisis. Wat kleeft er aan jou? Dat is zo knap hoe je dat doet? Of gaat dit vanzelf?

[00:56:13]

Ik Dat weet ik niet. Ik probeer gewoon b. B. B. B. Maakt van mij. Je bent demissionair premier. Maar voor iedereen Megaland premier?

[00:56:23]

Ja, maar dat is natuurlijk omdat een crisis is. Ook nu een korona crisis. We hebben gezegd we kunnen alleen demissionair worden, vind ik. Als we op Korona missionair kunnen blijven, weet ik waar en waar het lijkt als ik me daar hoef ik niet in detail over toeslagen affaire. Op de één of andere manier. Jouw ministers krijgen van alles de schuld, maar jij komt overal mee weg.

[00:56:41]

Nou, dat is ook niet waar. Ik heb toch hele moeilijke debatten gehad over tal van onderwerpen waar ik echt niet schadevrij uit kwam. Uh nee, op een gek alleen. Euh. Uiteindelijk moet ik wel mee met mijn met het oog op de toekomst houden.

[00:56:54]

Ja ja, je gaat de straat uit. Nou, ik weet niet of je de straat op gaat voor het campagne voor. Da's heel jammer he. Leuk in zo'n lelijk. VVD. Jack Lang heeft dit jaar zijn afgeschaft om een hele tijd geleden. Maar wat ik wel heel leuk vind is gewoon de straat op. En euh, en met mensen praten. Ze hebben dat veel leuk. Ja, dat vind ik onze heel riskante om te doen. Want er kunnen dingen gebeuren die niet script, die gewoon onverwachte.

[00:57:16]

Je vertelde mij eens een keer verhaal dat je er een partijbijeenkomst was en dat was een badge. Een paar die aan de hand. Ja, en er was iemand. Die had zich. Ja. En die meer had zich in een vorm van het mannelijk lid gehuld. En en dan is het wel prettig. Het was een dag voor de verkiezingen dat dan die foto niet met mij en die meneer op de voorpagina van de krant verschijnt. En ik was daar in Breda.

[00:57:35]

Maar dat zijn hele goeie campagne. Mensen van ons en Breda. Die zijn heel ervaren. Dus meteen was er zo'n hele Blob. VVD ers tussen mij en de meneer gaan lopen zodat je niet meer een foto kon nemen waar we nu samen naast elkaar staan.

[00:57:45]

Dat een stel. Je hebt het echt niet eens gemerkt. Wel, je zag hier ook. Ik zag in mijn ooghoek ijzel. Ook dat een collega een VVD is van mij dat zagen. Maar dat zal niet in elke afdeling gebeurd zijn.

[00:57:54]

Maar je moet even snel van jullie, want Baudet heeft dit gehad in Den Bosch volgens mij. Die heeft nu een rechtzaak overlopen omdat een van zijn bodyguards een demonstrant in elkaar gemeen hebben die meneer de Jager die meneer liep gewoon liep. Nee, Selene was ruimte gecreëerd tussen mijn familie en naar de wc begeleid. Nee, dat was gewoon zoveel volk daartussen. Ja, hij kon met die foto niet meer werken. Je hebt een soort cordon om je heen, maar dat is omdat ze in Breda.

[00:58:15]

Ja, dat is de schuld van Dijkhoff. Daar kunnen ze ons goed campagne voeren. Maar zou dat gebeurd zijn? Misschien in een andere afdeling waar ze die ervaring niet het risico gelopen dat er een foto voorpagina de telegraaf had gestaan van mij met die meneer en een condoom natuurlijk altijd handelde.

[00:58:28]

Het moment dat de politicus met het volk in gesprek gaat. En dan is het niet zeg maar geselecteerd volk, maar gewoon echt gewoon omstanders die toevallig in het Boudicca. Daar is een heel beroemd moment in Engeland geweest met de woorden Brown ja, daar gaan we even. Moet je even inleiden? Gordon Brown.

[00:58:43]

Premier Gordon Brown is was de grote winst van Financiën onder Blair. Blair was tien jaar premier. In 2007 stapt hij op. Brown neemt het over. Uh. En die relatie was slecht tussen hem en Blair.

[00:58:54]

Hij zat altijd te duur. Dat Blair meer sombere Mandy Brown, sombere man, Blair, een stuk te veel prismatische type, maar Brown deed het goed in begin, deed echt goed met hoe heeft de verkiezingen uitgesteld? En toen zakte die weg. In 2010 is de campagne uiteindelijk voor Tam Cameron, de nieuwe premier. Conservatieven winnen maar in die campagne, waar het overigens aan het einde van de campagne met Bramble een heel stuk beter ging.

[00:59:14]

Want hij deed eigenlijk heel goed op het moment dat we gaan horen. Nu exact. Want wat gebeurt hier?

[00:59:18]

Ja, hier is ie. Uh, was er een. Was die ook op een marktvorser een mevrouw van aanspreken? Ja, dat is een risico. Ik heb Poppelaars gehad te Rotterdam dat ik flarden. En dan loopt de NOS mee en de mevrouw gaat mij uitschelden. Ja, dat zit er s avonds in het acht uur journaal. En als ie dat hele Fyra moment was nog steeds heel leuk. Maar wat een miljoen mensen zien is een mevrouw die uitscheldt is.

[00:59:36]

Dat is nou net wat je niet in t journaal wil hebben. Jongens. Euh onlinegame. En deze mevrouw staat er dus ook heel lang euh aan te spreken. En hij probeert er netjes op te reageren. Dan gaat in de auto zitten, maar heeft een microfoontje nog op als een soort microfoon knop van de BBC ofzo. En die registreerden had hij tegen z'n assistent zegt uh, en dat is eigenlijk hoe heb je die vrouwen dat? Vreselijke mensen dit, dat die weggehaald, gaat Freese tekeer.

[00:59:59]

Dat komt naar buiten. Nog diezelfde avond keert hij terug naar die dame thuis om zijn excuses te maken. Laat mij verhoren.

[01:00:05]

A pin het, reageert Emile. Ik weet dat mijn jeugd het lukt. Heeft het u hebt gehoord dit een cuttermes waar mister Brian de opening, de microfoon Labour hqqs? Dit is Cagnes het huis te wisselen.

[01:00:17]

Het is als de vrouwtjes een kind zullen hebben.

[01:00:26]

Dit is een tik tak van fansites. Toeval noemen.

[01:00:33]

Ja, het is ja. Je lacht er ook om. Want is die verschrikkelijk met een ei dist haar. Welke idioot heeft me met dat mensen opgezadeld?

[01:00:40]

Hoegaardiers, dat is wat je doet. Doet je zakt.

[01:00:43]

Je hebt je hebt campagne optreden gehad, je gaat in de auto een volgende stop en je praat nog even na. Maar het kan natuurlijk niet. Toch heb jij je.

[01:00:51]

Jij hebt uhm, jij komt daar ook goed mee weg. Altijd wordt ook wat over jou gezegd. Er zijn ook nooit paper trails van Rutten zijn gewoon sporen. Man heeft geen vingerafdrukken.

[01:01:01]

Maar nee, het is allemaal peper, thrills. Maar ja, ik. Ik weet ook niet of ze dat doen. Nou ja, de genetisch hoor ook Mark.

[01:01:10]

Dank je wel voor deze euh ruime bijdrage. Ik hoop dat mensen wat van leren en zo verstandig zijn om gewoon een baan in een cultuur te zoeken in plaats van de politiek. Maar uhm, daar moeten ze lekker zelf weten. Nu ga jij terug en voor de gelegenheid nog wel in een dienstauto met dat ook gewoon niet ouders diens naam kunnen zijn.

[01:01:26]

Ja ja, maar het is heerlijk om even reden worden. Ik moet een paar telefoontjes doen en dan ga ik daarna en de zitting staat.

[01:01:33]

Nou ja, nu, je stapte na een jaar Woutertje. Ja dat gaat. Laat even mijn neefje eten. Maar moet ik op tijd thuis zijn? Want de avondklok? Ja uhm. En dat thuis overigens. Ik wil toch wel even gebruik maken van dit moment om een misverstand uit de wereld helpen. Want nog steeds bij de Albert Heijn. Bij mij spreken mensen me aan meneer Rutte. U gaat verhuizen en ik zou dan volgens allerlei websites gaan verhuizen naar een of ander capital appartement.

[01:01:58]

Euh, twee pleinen verderop. Voor anderhalf miljoen, maar drie garages en een logeerkamer. En ook zo praktisch, want dichterbij het paleis. Ja, euh, alsof ik iedere avond daar naartoe reizen. Uhm. Dat ga ik niet doen. Dus in Limburg. Ik blijf wonen waar ik woon. Maar het komt vaak voor de Albert Heijn dat er mensen me aanspreken. Meneer Rutte. U gaat toch verhuizen? En dan zeg ik nee, dat is één of andere website die dat verzonnen heeft.

[01:02:20]

En dan zegt Bart staat overal en dan is er echt irritatie bij mensen. Dat het overal staat alsof ik daar nog van vorige. En dan moet ik uitleggen. Ja, misschien is dat dan niet mijn probleem. Het gebruiken van deze best beluisterde podcast van de radio?

[01:02:33]

Kijk om dit recht te zetten en dan moeten we ook nog andere dingen rechtzetten. Er is ook geen huwelijksaanzoek van af. Over enige wel, maar aan zulke fietslicht over enige uren. Euh, stap. Net als we dit opnemen althans. Jullie gaan het later luisteren stappen we de Valentijns nacht binnen. Euh, allerlei mensen vieren dat. Euh. Ons Missiefeest. En dus niet hoeveel postzakken komende ieder jaar binnen op het torentje met verzoeken om om de hand uitreiken.

[01:03:00]

Nou, de postzakken weet het niet, maar er is altijd ieder jaar een plezierig stapeltje ja verzoeken. Ja steeds he. En dat wordt dan zorgvuldig beantwoord. Die beantwoord dat via de Rijksvoorlichtingsdienst. Die beantwoordt aan een huwelijk. Zeg ik eigenlijk niet zoveel, zij het dan niet? Nee, als ze niet denkt dat ik de hele dag huwelijksaanzoeken kreeg van mij. En wat is een merkwaardig jij?

[01:03:19]

Ik kan ook alleen jou weer overkomen. Jouw verjaardag valt gewoon op Valentijnsdag. Ja, en je bent single, dus je krijgt iedere keer dat verhaal dat mensen op die dag jou allemaal. Krijg je ook roze? Staat het hele torentje vol maandag als je komt?

[01:03:30]

Nee, dat bloemsteel. Want die bloemen als er bloemen krijgen gaan ze allemaal meteen naar de portiers en de chauffeurs. En zo krijg je kan ze thuis. Die hebben net zoveel ruimte.

[01:03:38]

Wat is het meest curieuze verzoek dat je hebt gekregen van mevrouw Natasia? Wierpen ze zich echt in de Hofvijver voor Yara? Nee hoor, dit is allemaal niet gebeurd. Ze altijd keurig te bezoeken en ook mij weleens. Of ik dan zonder dat iemand zegt zullen samen het museum gaan om op samen koffie drinken? Heel netjes. Ja, en je gaat er nooit op in. Ja idd, het lijkt me ingewikkeld. Want dan bam, voor het weet heb je toch wel ineens een drukke agenda.

[01:04:00]

Een drukke agenda? OK. Maar het land gaat voor heel veel plezier. Dank voor je hulp. Euh. Vooral erg mooi. Dit tot zo ver. De minister president. Euh alias, maak je een feli. We gaan terug naar gewone tijden. Volgende week weer een normale Jord gast. Geen bijzondere gast. Ja, een hele bijzondere gast, maar niet de premier. Blijven denken.

[01:04:19]

Blijf luisteren.