Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, mijn naam is Gijs Groenteman. Euh, ik zit niet in archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Tot mijn spijt nog altijd. Ik zit thuis onder de half slapen van mijn dochter en ik heb net een interview opgenomen met iemand die advocaat is en een succesvolle ze specialisatie is informatierecht. Hij werkt in Amsterdam en hij heeft net daarnaast ook nog zijn tweede roman gepubliceerd. En dat boek heet De familie Watchman. Het gaat over familie Wigman, een jurist die ook actief spermadonor is.

[00:00:29]

Zaaddonor. En het gaat ook over een meisje dat op zoek is naar haar anonieme vader. Haar zaaddonor na alle ontwikkelingen daarom levert een spannend en meeslepend boek op. Euh, dat is gaat over anonimiteit, privacy, vaderschap, genetische betekenis in je leven na al die dingen. Euh. En ik sprak erover met de schrijver met Christiaan Alberdingk Thijm. Cristea zitten bij thuis aan de keukentafel. Waar heb je boek geschreven eigenlijk?

[00:01:10]

En ik heb mijn boek hierboven geschreven in een klein kamertje. Euh, deals.

[00:01:16]

Maar ik heb het ook. Ik heb een vakantiehuisje onder horen in Schardam. Klein plaatsje.

[00:01:22]

Euh, er wonen honderd zielen en daar heb ik t ook geschreven. Dus ik heb een oer en ik heb het in mijn v, want ik ben er eigenlijk best wel langer bezig geweest.

[00:01:29]

Negen jaar in de NAVO, in nauwelijks tien jaar. 9 jaar, 9 jaar vind ik mooi, want daarvoor heb je zelf weer naamwoord. Wordt repeteren gewerkt? Nee, 9 jaar toen hij met zijn verkeerd galerijflats Besser 9 jaar na 9 jaar werd.

[00:01:43]

Klopt ook met het boek. Speelt zich af in negen maanden. Ja, het is een bevalling, dus vond Jaar van mooi. Het is 9 jaar en ik heb het ook geschreven. Euh, wat? Toen woonde ik op de den teksttheater, ergens anders in het centrum van Amsterdam. Daar heb ik het ook. Deels heb ik de oerversie geschreven, stond ik heel vroeg op en dan had ik een ujm.

[00:02:03]

Ook een klein kamertje met een met een luie stoel. En daar schrijf ik de oerversie in. Iedere ochtend van half zes tot half acht.

[00:02:11]

Waarom wil je boeken schrijven? Ja, ik doe het al mijn hele leven, dus ik ben al althans niet boeken. Schrijf maar ik schrijf al mijn hele lijf. Dus ik ben ook vrij dwangmatig daarmee bezig. Ik haal ik al heel lang een dagboek bij. Een paar zinnetjes elke dag. Ja, iedere dag met een fotootje erbij in een dikkie van ja, ik moet dit moet ik even opschrijven.

[00:02:31]

Dit moet ik even noteren. Je doet elke dag een paar zinnetjes met een fotootje erbij en dat doe je al heel lang. Dat deed je al voordat dat dat je mobiele telefoon had.

[00:02:39]

Nee, want het is een app. Het is een app. Het heet dewoning. En je maakt een foto en die zet je erbij. En dan doe ik vier, vijf zinnen en ik ben daar naakt. Denk ook iets van. Acht jaar geleden mee begonnen.

[00:02:54]

In wat ik doe.

[00:02:56]

Wat ik mezelf voornam is dat het moet niet te lang zijn, want als het heel lang wordt, dan wordt het echt een verplichting. En het zijn allemaal kleine zinnetjes. Dus ik schrijf het ook in de tegenwoordige tijd. Euh, met een klein dialogue erin. Ja in euh. Ja. En je beschrijft dat cijfer eigenlijk over je eigen lijf, maar bijna alsof alsof je een scène van een euh als buitenstaander beschrijft.

[00:03:17]

Ja dus ik begin aan mijzelf van na Alex openen en Gijs vraagt of ik een scène beschrijf, aanlegsteigers sluiten.

[00:03:24]

En dan komt daar een foutje. En dan zijn er drie, vier zinnen. Ja, euh, met een fouter erbij.

[00:03:31]

Ik ga zo meteen misschien een foto van jou maken ook, want dat doe je auto's in.

[00:03:34]

Inderdaad, omdat je weet dat je die hebt dat je dit doet. Dan ben je al de hele dag een beetje aan scannen.

[00:03:39]

Misschien moet ik hier even een fotootje van maken.

[00:03:41]

Heel bewust, niet heel bewust. Euh, dus soms kijk ik terug van God. Wat voor een beeld kan ik hierbij gebruiken?

[00:03:49]

Maar het is wel iets euh. Het is wel enigszins dwangmatig. Ik heb ook een paar keer geprobeerd om ermee op te houden of ik heb me voorgenomen om ermee op te houden. Het wordt echt een beetje gekkigheid. Euh, maar dat is niet gelukt.

[00:03:59]

Dat voelt aan als als iets wat je verliest.

[00:04:03]

Ja, het begin van het jaar denk ik wel eens van goh, ik stop ermee.

[00:04:07]

Maar dan wordt het toch. Vorig jaar had ik ook weer een recordjaar aan berichtjes zetten.

[00:04:15]

Maar het is toch elke dag één? Kan niets mee. Je kan ook meer doen. Ik kan ook meer berichten per dag doen en ik had euh ja, ik had in die Tony Korona net kwam. Toen ben ik ook toen ik zei tegen mij, tegen mijn kinderen. Jongens, we moeten dit registreren, we moeten het bijhouden. Zo was ik ook.

[00:04:31]

Dit was bij mijn moeder ieder beeld van supporter locos of anderhalve meter afstand. Ik dacht dit moeten we nu vasthouden, wetende dat we dit natuurlijk nog een jaar jaarlang zouden hebben.

[00:04:42]

Maar toen was ik min of meer in de hand gewerkt. Misschien door deze app, maar dat is misschien een sluimerende behoefte die toch in jou leeft. Heb jij iets een soort dwangmatige behoefte om het leven vast te leggen?

[00:04:54]

Nou, dit dagboekje gaat dan met name om herinneringen.

[00:04:58]

Daar heb ik inderdaad wel een dwangmatige behoefte bij om die vast te houden, ook omdat het moment dat je er een beeld van maakt in een paar regels beschrijft. Dan onthou je het ook anders.

[00:05:08]

Ik weet niet hoe het jou zit, maar mijn jeugd is grotendeels kwijt. Ik weet niet meer. Ik weet dat ik op een middelbare school heb gezeten en op een basisschool heb gezeten. Maar wat ik daar allemaal heb gedaan?

[00:05:20]

Ik weet het niet. Kreeg laatste mail van iemand die zijn. We hebben bij elkaar in de klas gezeten op middelbare school.

[00:05:25]

Geen idee, geen idee. Nee dus. Dat soort dingen ben ik dan kwijt, dus ik vind het wel fijn.

[00:05:30]

Omdat er nu een beetje te registreren is het jammer als je herinneringen kwijtraakt? Dat dit ook wel lekker als er gewoon verdwijnen?

[00:05:35]

Nee, ik denk dat het leven iets wil. Het. Van de dingen in het leven is wil je herinneringen verzamelen en die moet je koesteren. Ja, ja, ja ja. En dat heb je eigenlijk niet goed genoeg gedaan. De ECB nu dwangmatig mee bezig en er zit dat dwangmatig ook een beetje in jouw karakter.

[00:05:52]

Nee, ik ben niet per se heel erg dwangmatig aangelegd, maar ik vind wel dat als ik ergens mee begin, dan moet ik het afmaken ook. Dus zo'n dagboekje moet ik dan echt wel afmaken.

[00:06:02]

En het wordt dus heb je af als je dood bent. En dat heb je af als je dood bent. En je kan je niet meer mee stoppen eigenlijk? Nee. Dat heeft ook nogal wat. En dat en dat geldt dus ook voor zo'n boek. Als je aan zo'n roman begint, dan vind je het negen jaar of tien jaar, zoals sommige mensen zeggen. Dan vind je die moet voltooid worden.

[00:06:21]

Ja, en het natuurlijk allemaal kleine stapjes hè. Dus. Zo'n boek. Je schrijft gewoon iedere keer een beetje in, het bouwt zich op. En inmiddels weet ik dus dat al die kleine beetjes maken.

[00:06:33]

Één groot boek. Ja, maar dat moet dan ook af. Inderdaad.

[00:06:36]

Ja, want je schetst ook in het nawoord van het boek. Ja, voor excuseer je eigenlijk tegenover je gezin? Want iemand advocaat en een succesvol advocaat in je bent. Je geeft les aan de universiteit en dus naast deze twee drukke banen zou je zeggen. En dan heb je nog een klein beetje tijd voor je gezinsleven over. Het is dan ook nog het boek moest gaan schrijven. Ja ja. En dat staat heel beetje nederig, maar ook wel een beetje nobel achterin zo'n boek.

[00:07:01]

Maar ja, het is eigenlijk ook een beetje belachelijk. Het is vrij asociaal. Ja. Nee dit. Het schrijven van een boek is echt een hele asociale bezigheid. Het is ok. Dus ik vertel je, ik ga dan naar dat huisje en daar trek ik dan ook echt naartoe.

[00:07:17]

Je laat je hier de boel de boel gewoon even weg. Is echt heel asociaal tijdens dit.

[00:07:23]

Het gezin heeft het af en toe behoorlijk met mij gehad en dan is het boek ook heel vaak bijna af. En dan ineens moet er toch nog wat gebeuren. Ik nog een weekje nodig. Echt alsjeblieft alsjeblieft.

[00:07:39]

Nu. Nu is het verschenen, maar voel je dan ook een beetje slecht als je zit te schrijven?

[00:07:43]

Of ben je dan gewoon intens gelukkig? Als ik aan het schrijven ben ben ik intens gelukkig. Maar als ik naar Schardam rij als ik door de auto rijdt, dan voel ik me echt slecht. Dus als ik daar dan in mijn eentje zit en ik vertel dan natuurlijk wel naar huis van God. Hoe gaat dit nou? Kan je vertellen.

[00:07:59]

Het gaat dan nooit goed, dus daar voel ik me nooit een rooskleurige tekening van hoe het er aan toe gaat. Nee, het is altijd maar dat boek. Dat terecht blijkbaar. Ja, ja, ja. Euh, ja, je hebt het doel. Je hebt je hebt werk. Dus je hebt het niet nodig om in leven te blijven. Het is niet. Er verschijnen andere boeken, dus ja, het is echt echt een heel, heel goed boek.

[00:08:20]

Maar het bedoelde wereldliteratuur kan ook zonder. Maar dat, maar toch moet het geschreven worden. Fascinerend vindt wat dat toch is dat het eruit moet.

[00:08:31]

Ja, nee, het moet. Het moet echt gebeuren, dus het is een kick.

[00:08:35]

Het is ook wel heel fijn om je eigen cocon te creëren met je eigen wereld.

[00:08:42]

Rust je eigen plek. Kijk, ik heb natuurlijk een vrij hectisch bestaan. Ik heb veel aan het rennen. Kom ook vaak te laat, altijd op afspraken en dan ga ik van de ene naar de andere. En dan snel, snel, snel.

[00:08:56]

En dan ben ik aan het schrijven en dan ben ik zo. Twee uur ben ik weg. En dan verzin ik iets. En ja, het is. Het is een beetje. Sommige mensen die zijn manisch aan het hardlopen. Mediteren. Mediteren. Yoga aan en beoefenen. En dit is mijn.

[00:09:11]

Dit is jouw yogi's. Ja, dat snap ik.

[00:09:14]

En er zit natuurlijk ook iets bij dat je iets uit jezelf haalt, wat natuurlijk ook gewoon prettig is of spannend of bevredigend als je daarvan houdt.

[00:09:21]

Het is heel fijn om kick. Ik ben natuurlijk in mijn werk. Als advocaat moet ik vrij analytisch zijn en het is fijn om je creativiteit ook te prikkelen en te kijken of je ergens iets van kan maken. Heb je iets kan verzinnen of je verbeelding aan het werk kan zetten?

[00:09:36]

Ja ja, het is gewoon, want ik zit nu echt. Nu dit allemaal is het een vraag. En ik had dit vooraf niet bedacht. Maar goed, ze gaan die dingen dat natuurlijk ook iets van die geldingsdrang is die jouw hoofdpersonen ook heeft.

[00:09:47]

En ja, misschien heb je daar wel een beetje gelijk in. Ja ja, tenminste, eigenlijk heet het. Het zou kunnen zeggen dat het centrale thema van het boek geldingsdrang is. Of wat laat je achter in de wereld? Hoe? Euh ja, hoe? Hoe zet je je stempel? Hoe zorg je dat je door? Dat je dat zegt dat er iets van je overblijft? Ja, bij mijn hoofdpersoon.

[00:10:07]

Die heeft het zoals veel mannen overigens. Hij heeft een zekere mate van geldingsdrang. Uhm, maakt denkt dat de lezer al vrij snel doorheeft dat dat niet helemaal tot volle wasdom kan gaan komen bij hem. Hij zit in een midlifecrisis. Hij is 45 jaar. Hij is dus die spermadonor. Maar het is tegelijkertijd het laatste jaar dat hij mag doneren.

[00:10:29]

Dus hij is hebben het nog niet gehad. Maar, zegt hij, hij. Het gaat erover dat hij spermadonor is en in de veronderstelling verkeert dat hij dat er honderden kinderen van hebben 411 411 in de wild rondlopen en tegelijkertijd. Ik zal verder niet meer spoilers geven, maar even de basics tegelijkertijd in de relatie met zijn vrouw. Gewoon een keer met zijn vriendin. Gewoon een kind maken is lastiger. Ja ja, daar zitten er zitten. Daar zit een soort rare, rare knik in, omdat die heel veel kinderen wil.

[00:10:56]

Maar niet, maar niet de zorg wel.

[00:10:58]

Hij wil gezien worden. Ja.

[00:11:01]

Hij vindt dat hij onvoldoende gezien wordt door zijn door zijn vrouw, door zijn door zijn vriendin. En iedere keer als ze ruzie hebben of als het even misloopt in zijn leven, dan gaat hij naar de kliniek van zijn vriend Jan Dumortier. En dan trekt ie zich af.

[00:11:14]

Ja, en dan. En dan denk je van ja dan. Dan komen er weer een paar nieuwe.

[00:11:21]

Dan komen nog een paar miljoen de Zuid-Turkse die stort en die gaan in een Frisell. En ja, daar komen kinderen aan.

[00:11:28]

Wat was voor jou de was? Ik vraag heel vaak aan mensen de conceptie, maar dat is in dit geval vragen. Wat is de conceptie van dit verhaal in jouw hoofd?

[00:11:39]

Ik las in 2011 een interview in Folia. 1. Heeft jouw vrouw volgens mij ook nog Colins voorgeschreven? Zeker in dat interview was met een donor kind een studente die op zoek was naar haar vader. Zij was op vijftienjarige leeftijd allebei de ouders verloren vlak achter elkaar. 1 was toen op zolder de papieren in orde aanmaken en zoeken door de administratie en vond een brief van een ziekenhuis en daaruit leidden zij af. Ik ben een donor kind, is de man die mij heeft opgevoed.

[00:12:15]

Al die jaren is niet mijn echte vader in de krant.

[00:12:20]

In de volksmond wordt deze week ook weer een verhaal over een meisje dat nu die rechtszaak over het verloren gisteren is.

[00:12:26]

Die hele zitting is geweest. Nee, die heb ik via een livestream gevolgd. Nee, maar dat is dus echt bizar. Dus maar goed, even terug.

[00:12:33]

Even terug naar die laatste studente die dat interview geeft. Zij gaat op vijftienjarige leeftijd naar het AMC in Amsterdam, spreekt, gaat naar de afdeling verloskunde, spreekt daar een witte jas aan en zegt Wie is mijn vader? Ze wordt in een kamertje gezet. Dossier wordt gehaald en de arts assistent zegt Ik weet wie je vader is, maar ik mag het je niet vertellen. Hij is anoniem.

[00:13:02]

Wat ik wel kan zeggen is dat het een lange man is. En vaak waren het geneeskunde studenten die zaad doneerde en er een beetje geld bij verdienen.

[00:13:14]

Hij zij is toen jaren op zoek gegaan naar haar vader, ging als klein meisje er post in ziekenhuis en lange artsen aanspreken en vragen Heeft u wel eens zaad gedoneerd? Jezus op 23 jarige leeftijd gaf zelfs dat interview. Dat las ik in 2011. Ja, dat is. Dat is de conceptie geweest.

[00:13:32]

Dus toen ben ik gaan nadenken over een studente die op zoek is naar haar vader. En ik ging met name ook nadenken over God.

[00:13:41]

Ha is al-Mahdi, vader zijn en ik. Ik ben altijd wel gefascineerd. Ook in mijn vorige boek door mannen met een geheim in het geheim van donor zijn en dan ook nog een hele hoop kinderen, zei hij.

[00:13:55]

Dat is natuurlijk het ultieme geheim dat je met je kan voorstellen dat er gewoon zijn, gelukkig getrouwd bent en ondertussen nog een hele hoop kinderen hebt rondlopen. En jouw vrouw weet dat niet. Dus dat zit een beetje mijn creatieve geest in in werking.

[00:14:08]

En waarom ben gefascineerd door mannen met een gehen na? Omdat die aan de ene kant heel makkelijk ontstaan. We hebben allemaal wel geheimen of leugentjes.

[00:14:18]

Je begint ergens mee. Ineens kom je ergens terecht omdat we dat als maatschappij niet accepteren. Uhm en ik aan zo'n Halbe Zijlstra die dan liegt over de datsja dat hij in de datsja van Poetin is gegaan.

[00:14:34]

Dan ben ik een heel klein leugentje beginnen. Het begint met die snelheid en dat wordt een sneeuwbal. En het wordt steeds groter, groter en groter.

[00:14:40]

En je moet ook vaak dan weer. Leugen op leugen stapelen om het geheim te verhullen. Ja ja.

[00:14:45]

Tara Singh Varma, die oud Tweede Kamerlid. Die dag een vrouw met een geheim zei dat ze kanker had en door Femke Halsema.

[00:14:53]

De Tweede Kamer in weer Paul Rosenmöller volgens mij af. Halsema was Paul. Paul Rosenmöller was een karmijnrode. Dat kan alleen goed, maar even links.

[00:15:02]

Iemand rolde naar de kamer.

[00:15:03]

Ja, en ook een vrouw in in de geheimen. En ik heb ook weet die is heel lang geleden hoor.

[00:15:09]

Maar die Nick Leyssen van de Barings Bank. Die man die die de bank oplichtte voor die bank euh. Kapot is gegaan, failliet is gegaan. Dat is ook een beetje de conceptie geweest van mijn vorige boek.

[00:15:23]

En het ging over een advocaat die loog en zichzelf in de nesten werkte. Ja, ik vind het. Dat heeft iets, heeft iets fascinerend.

[00:15:30]

Dan ben je een goeie leugenaar zelf. Ik lieg wel met enige regelmaat. Kleine leugentjes? Ja ja, en dat doe je vaardig. Ik kan het vrij aardig doen. Ik heb dat met na.

[00:15:40]

Het is ook een beetje zoals ik hem het geheim van goed liggen. Ik ben er zelf niet zo goed in, ik wilde heel graag leest, de ander niet meteen doorheeft, dat ontstaat vaak sociaal ongemak. Dus ik heb met enige regelmaat iemand, zegt hij. Euh, hoe is het in je denkt? Wie is die vraag? Geen idee ik. Ik ben zo iemand die bijna nooit zegt wie ben jij eigenlijk? Nee, ik zeg dan altijd ja, nee goed.

[00:16:05]

En hoe is met jou?

[00:16:06]

Ja, ik ga dan een gesprek aan. En dat dat? Ja, op enig moment komt er een moment dat je niet meer terug kan, je niet meer kan zeggen sorry, ik heb echt geen flauw idee wie weet precies.

[00:16:18]

En er zijn de mensen. Die kunnen heel goed zeggen sorry, wie ben je in godsnaam? Maar ik vind dat. Ik word daar sociaal ongemakkelijk van, want ik denk dan ja, die persoon niet kent mij.

[00:16:26]

Dus die verwacht van mij dat ik zeker enthousiast begroet. En dan kan het van kwaad naar erger. Ja ja, dit is een heel goed voorbeeld. Ons is een heel onschuldige leugen die iedereen, ook iedereen, wel eens aan de hand heeft. Ja, dan heb je dat heel goed en veilig voorbeeld gegeven. Maar je vindt het fascinerend hoe mensen met een geheim opgezadeld komen te zitten, ofwel door de situatie, ofwel door hun verlangens die anders zijn dan wat er maatschappelijk of door hun omgeving van ze verwacht wordt.

[00:16:55]

En dan euh. En dan daarmee je door ploeteren. Ja ja, dat je gewoon een interessant dramatisch gegeven dat daar slaagde. Klinkt jouw fantasie slaat aan.

[00:17:04]

Laten we wel zijn. Euh, in fictie is het natuurlijk een vrij bekend gegeven. De regisseur geheim. En dat komt naar buiten. Het is dus op zichzelf. Is dat voor een boek om daar een plot over te schrijven? Is natuurlijk prima. Eigenlijk zou het dan toch in de rede liggen.

[00:17:22]

Dat je strafrechtadvocaat was geworden.

[00:17:26]

Nou, dat weet ik niet. De wereld waar de geheimen, het verhullen van de geheimen, het ontsluiten van de geheimen. Ik heb in mijn werk voortdurend geheimen.

[00:17:34]

Ja, nee, ik doe heel veel pers zaken en onrechtmatige pers publicaties. Ik heb een keer. Eén zaak gedaan, dus ik het tegen de Volkskrant, tegen de Volkskrant nota bene juist een fantastisch podcast. Fris euh, voor een vrouw. Euh, die was sekswerkers. In de Volkskrant ging een artikel schrijven waarin de Volkskrant beweerde dat ze geen sekswerkers was. Had ze dus jarenlang een geheim had gehad dat zij had. Zij schreef columns voor Het Parool.

[00:18:05]

Oh ja, dat weet ik nog uit die zaak.

[00:18:07]

Dat ze dat allemaal verzonnen zei dat ze dat allemaal verzonnen zou hebben. En zij krijgt die. Dat concept artikel opgestuurd waarin stond euh, je was helemaal geen sex werker.

[00:18:16]

En ze adviseerde Van der Laan de burgemeester toen en ga zo maar door. Zij kwam bij mij op de schoteltje.

[00:18:23]

Nou, stuur een beetje klassieke voorbeeld van de van sekswerkers vond ik.

[00:18:27]

Terwijl de scooter het nou bij mijn mooi opgemaakte in de de gehouden met een bepaalde uitstraling. En ze zei ik heb de bonnen, dus ik kan het zo bewijzen dat de bonnen van de P's kamertjes.

[00:18:41]

Dus ik kan zo bewijzen dat ik ook lonen uitgeschreven uit de hele administratie overleggen en goed geadministreerd.

[00:18:49]

Dus ik kan het dan maar bewijzen.

[00:18:51]

Dus het zou nu goed liggen van mij verwijderd. Als ik dat eigenlijk heel goed had geweten en dan heel hard verbaasd had gevraagd van worden ook bonnen uitgeschreven. Dat was een goede verhullende leugen.

[00:19:01]

Dat is een groei van stralende lach geweest.

[00:19:03]

Maar goed, zij zei ik heb die bonnen, zei zij zei ik heb die bonnen dus volgens een concept artikel toegestuurd. Daarin stond dat ze geen sex werker was. Dus wij naar de rechter. En we zeggen de Azzuri rechter en we hebben de bonden hebben kunnen bewijzen dat dit nog niet geschreven wordt. Volksgazet Heel slim ja, maar dit is een concept artikel.

[00:19:21]

We zijn nog onderzoek aan het doen. We weten nog niet zeker. We kijken naar de rechter. Die zijn nou.

[00:19:25]

Als mevrouw echt een sex werker is geweest mag je niet schrijven dat ze geen sex werker is geweest, want zij schrijven inmiddels boeken over als kritisch op de Wallen en adviseerde Van der Laan daarover middels haar business geworden ook dat ze sekswerkers was geweest.

[00:19:41]

Inderdaad.

[00:19:42]

En euh, die rechter die zei jullie moeten het definitieve stuk als de AVZ eerst aan de advocaat. Dat riekt dus van mevrouw sturen. Ik krijg dat stuk 2 dagen voordat het gepubliceerd zou worden in de Volkskrant.

[00:19:57]

En daarin stond ja inderdaad mevrouw sekswerkers, we hebben met een aantal eigenaren van pijs kamertjes gesproken, maar toch hebben wij het idee dat wat zij in die column schrijft niet allemaal waar is, want zij heeft een heel erg gek verleden. Deze mevrouw zij is namelijk vroeger een man geweest. Nou, dat wist ik niet.

[00:20:19]

Dat wist wisten haar ouders ook niet. Dat was een heel groot geheim dat zij al haar hele leven bij zich droeg.

[00:20:26]

In een eens kwam de toch wel geweten hebben dat nou niet dat ze transseksueel was. Dus niet dat ze uhm schoolband laten bouwen.

[00:20:35]

Maar die dachten dat ze nog altijd een jongen was die ja, die waren daar blijkbaar nog steeds van de veronderstelling dus.

[00:20:42]

Dus kijk, het is iemand die op de Wallen is terecht gekomen. Dus ja, enige Rafael randjes waren er wel in dat in dat verleidden. En die had de volkshelden ze allemaal opgediept en daar een heel verhaal over geschreven. Dat is dat soort.

[00:20:55]

Dat soort geheimen. Euh. Was vrij bizar om daarmee in aanraking te komen. Maar ik vond het ook.

[00:21:01]

Ik vond het ook wel een hele hij als je het nu keek. Kijk, ik denk dat het stuk nu ook niet meer geschreven zou kunnen worden. Bekijken. Nu denk ik anders naar de trends transgenders dan toe. Het is 2013 zo'n beetje. Maar dit was echt een volksspel was een Bouhouche, dus dat is ook een beetje een afrekening. Je ook wel. Als wij dat stuk niet mogen schrijven, dan zullen we een ander stuk schrijven en dan ga je heel veel pijn van hebben.

[00:21:24]

Het was heel. Dan heb je daar iets tegen kunnen doen of niet. Of waarom ben ik WonderSwan in hun recht om dit te schrijven? Nou, ik vond verstonden we gewoon in ons recht om dit te schrijven. Ik vond van niet.

[00:21:36]

Want uh, en die rechter had eerst gezegd als zij seks werker is geweest, dan mag je niet schrijven dat ze geen sekswerkers zijn.

[00:21:42]

Dus ik ben toen weer naar de rechter gaan en de boete aan de krant die wordt gedrukt.

[00:21:49]

Euh. Ze moest voor s avonds 8 uur moest dat bekend zijn. Wat de uitspraak was? Er waren op vrijdag het Soulet zaterdag nummer verschijnen en ik vind nog heel goed.

[00:21:58]

Ik stop met mijn collega's in de kroeg te drinken en de griffier van de rechtbank? Die belde me op en die zijn zaak verloren. Dus de dag erna kwam het in het eerste stuk was weet ik wat 600 woorden. Nu was het de 24 100 woorden. Dubbele pret met een hele grote fout of ander. En dat is toen zij. Zij was dus net m net door die boeken die ze had geschreven weer helemaal overeind gekrabbeld. En het ging weer goed met haar.

[00:22:25]

Had een collum in een damesblad en ga zo maar door.

[00:22:28]

En ineens liet iedereen haar vallen en wilde niks meer mee omdat ze transseksueel was en omdat ze Azaouaj waren.

[00:22:36]

Wat diefstal netjes in het verleden geweest. Wat is dit een typisch geval van een. Een overwinning die er behaald is, in eerste instantie door haar noria, maar dat is de sekswerkers dat. Dat is dan teruggenomen. Dat ze geen sekswerkers en vervolgens hebben ze zelf vol zit hebben we zelf al zitten opdraaide. Jullie hebben wij zelf al zitten opdroegen dat dat ze alsnog de buteneers geduwd. Onaangedaan? Ja, dat is vaak het vaak het dilemma met onrechtmatige verstuur Katies of pers publicaties.

[00:23:07]

Zo ga je terug als hij terugbrachten.

[00:23:09]

Je moet Qik. Je moet er heel goed over nadenken of je überhaupt gaat procederen. Nee, want als je gaat procederen dan. Het is een beetje wrijven in een vlek. Euh, wordt het nieuws weer groter? Ja, euh ja.

[00:23:20]

Daar mag je dan weer verhaal afmaken en het kan onaangenaam worden. Ja ja ja. Maar goed, dus je wil maar zeggen ook in jouw praktijk die niet. Strafrecht is komende zomer kon je huis genoeg geheimen tegen.

[00:23:33]

Ja, als advocaat is het een beetje. Je hebt niet voor niets een beroepsgeheim. Het is jouw taak om geheimen in ontvangst te nemen en daar op een goede manier mee om te gaan.

[00:23:42]

Waarmee in deze tak van de advocatuur euh. Terechtgekomen. Wat is precies jouw specialisme?

[00:23:48]

Ja, precies bij specimen. Dat heet informatierecht. Ik werk ook één dag per week op het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam en het informatierecht gaat uit van het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting. Twee belangrijke grondrechten. Het gaat over de manier hoe informatie gereguleerd wordt en het heeft heel erg veel met ons digitale tijdperk te maken. Dus veel met internet problematiek te maken. Sociale media, aansprakelijkheid van platforms. Ja, Twitter Trump.

[00:24:20]

Dat soort zaken. En waarom boeide jou dit zo? Deze? Het is heel erg.

[00:24:25]

Het internet kwam op 1 toen ik aan studeren was, dus ik weet nog dat ik in maar dat was het 1995 of iets dergelijks.

[00:24:33]

Toen waren die UNM en de Monica Lewinsky tapes kwamen naar buiten.

[00:24:37]

Kenneth Starr Dat onderzoek deed dat toen we het pas toen allemaal voor het eerst op via internet beschikbaar. Dus ik weet nog dat ik daarin met rode oortjes naar en er zat te kijken en te lezen. En toen ik ging werken, een paar jaar daarna. Euh, toen kwam ik in aanraking met een van de eerste internet zaken over de Scientology kerk in. Karin Spaink van Het Parool, die werd aangesproken. Het publiceren van de Bijbel van de Scientology kerk.

[00:25:06]

En er werd door de Scientology Kerk geprocedeerd tegen zowel de provider Successful als tegen Karin Spaink. Dus daar was ook de vraag van wat is de positie van de provider? Ja, we hebben die verantwoordelijkheid. Hebben die verantwoordelijkheid? Die discussie speelt dus nog steeds. Maar dat.

[00:25:20]

Dat was in 1998. Ja, en zo ben ik. Ben ik erin gerold en nooit meer.

[00:25:26]

Je ging gewoon mee met de tijd en je voelde dat dat een opwindende euh opwindende plek was om te.

[00:25:32]

Het was verschrikkelijk opwindend wat dit was.

[00:25:34]

Dit was nog net voor de eerste internet. Nog steeds dat hele gedoe met dat drumden van Twitter. Iets is verwijderd. Dat moet je. Dan moet je er ook.

[00:25:42]

Nee, dat is helemaal mijn mijn vakgebied.

[00:25:44]

Dus ik heb ook jarenlang geprocedeerd over de vragen wat hoe je hyperlink juridisch moet moet duiden. En dat soort vragen.

[00:25:53]

Zalig. Zeer ja. Hyperlinks juridisch duiden? Ja en wat verder van dat Trump van Twitter is verwijderd.

[00:26:01]

Nou, ik vind de manier hoe dat is gegaan vind ik niet. Vind ik niet zo verstandig. Dus ik kom nou. Ik vind ik een hele Twitter binnen. Dus iemand die helemaal van zijn platform afgooien. Dat is een vrij verstrekkende maatregel. Soms moet je dat doen als iemand echt misbruik maakt van jouw systeem of van jouw voorzieningen. Maar in het geval van Twitter. Twitter is eigenlijk groot geworden dankzij Trump. Dus Trump heeft 4 jaar lang zitten. Hype zit de hype in zitten maken.

[00:26:31]

Hij heeft een hele hoop tweets verstuurd die niet door de beugel konden.

[00:26:34]

Waar Twitter eerder van had kunnen zeggen sorry, deze tweets moeten weg of er komt een boodschap bij of this is nieuws of niet niet juist dat zijn ze pas helemaal aan het eind gaan doen.

[00:26:46]

En om dan nu uhm, twitter helemaal van Trump helemaal van Twitter af te gooien nu die eigenlijk president af is vind ik.

[00:26:55]

Ik vind het niet helemaal in overeenstemming met de positie die Twitter heeft als belangrijk medium om de vrijheid van meningsuiting te klagen, niet in overeenstemming met de positie van Trump. Weet je hoe je het wendt of keert? Het is de inmiddels voormalig president van de VS staat. Maar toen was ie de president van de Verenigde Staten. Alles wat hij zegt is nieuws, is nieuwswaardig en moet in principe gewoon gehoord worden, tenzij die echt aanzet tot geweld. Net dat soort zaken, maar dan moet je specifieke maatregelen nemen.

[00:27:23]

Je moet hierbij. Je moet altijd zoeken naar de juiste balans. En wat is nou de goede manier om dit te bestrijden? En hoe vind ik de juiste balans? Het is een beetje een paardenmiddel, iemand gewoon helemaal van het platform gooien, zij het Trump verdedigen als een zaak tegen twintigjaar willen aanspannen.

[00:27:39]

Die zaak aannemen. Ja, ik denk dat ik dat wel zou doen. Ja, ja ja, ondanks het feit dat ik euh, Trump een vrij verderfelijke ja, maar daar mag althans Volkaert.

[00:27:52]

Moet je daar rekening mee? Nee, dan moet je als advocaat gelijk. Nou, nee dus. Spong zegt als het je zo persoonlijk raakt dat je niet dat je de zaak niet goed kan verdedigen. Zo is het.

[00:28:00]

H. Spong die hij heeft dat Didi.

[00:28:02]

Die wilde niet voor Bouterse optreden van mij omdat hij familie was verloren met exemple decembermoorden, zodat ze een heel goed argument.

[00:28:10]

Kijk ik ik. Ik heb zelf nog wel de luxe dat ik ook nee kan zeggen. Dus ik neem niet iedere zaak natuurlijk.

[00:28:16]

Maar goed, als Trump aankomst ook al weer interessant natuurlijk. Is ook weer een interessante cliënt in de Verenigde Staten. Kan hier geen advocaat meer vinden, dus niemand wil meer met hem samenwerken. Mensen willen niet met een Ganzevoort kans. Ik zou zeggen heb voor deze zaak h als het dus echt een interessante zaak is en hij heeft een rechtvaardige zaak ter zake toe.

[00:28:31]

OK. Heel goed, maar goed negen jaar geleden Lasha. Dus dat interview met dat meisje die die als een bloedhond opklimt heel ongeslagen nam als een fanatieke speurhond. Laat ik het zo heel fanatiek op zoek was gegaan naar haar vader en dat euh, dat dat. Dat trof jou dus op verschillende manieren. Omdat je van mannen met een geheim houdt. En dit was eigenlijk een man met een geheim die dat geheim ook nog eens officieel had laten vastleggen. Eigenlijk, want hij wilde anoniem blijven.

[00:28:55]

Dus dan de zon, dan vaardigde een decreet af dat jouw geheim geheim moet. Bleef uit dat je dat jaar ruim is blijven. Plus dat het dus dat het gaat over privacy wat dus ook jij ook een en een interessegebied van jou is. Uhm ja, en zo'n meisje dat wil weten wie, wat, wat het nou betekent, wie je ouders zijn of welk genetisch materiaal je hebt. Dat is natuurlijk ook sowieso een heel interessant. Dus jij sloeg op allerlei manieren aan op dit verhaal?

[00:29:22]

Oh ja, en het is dus op die manier.

[00:29:24]

Maar ook de wens ouder he? Dus dit Sarnami degenen die graag kinderen willen, maar dat lukt niet. Dus dat vond ik ook interessant. En ik vond ook het hele medisch ethische aspecten interessant. Vanuit de gynaecoloog gezien. Uhm en ik kwam er al vrij snel achter dat dit in ieder land anders is geregeld. Uh. Dus dat vond ik ook als jurist ook interessant om daarnaar te kijken.

[00:29:47]

Ja, van hoe kan het dat het zo'n dat het zo'n lappendeken is een zooitje is? Omdat er blijkbaar dus geen eenduidig gevoel is over hoe je met dit probleem om moet gaan. Dus ieder land komt er echt uit. Ieder land maakt weer andere keuzes.

[00:30:02]

En het is een medisch ethisch probleem, net als abortus en euthanasie. Dat zijn we hebben nu net in Nederland die donor wet euh aangenomen. Uh, nou, daar zit het ook allemaal bij. Dus ik vond het. Ik vond het om allerlei redenen vond ik het heel interessant.

[00:30:15]

Ja, en hier kan er gewoon een lekker verhaal van maken zeker? Ja, met de thriller achtige element.

[00:30:22]

Op z'n minst een beetje dat gevoel omdat er gewoon een geheim ontrafeld wordt. Ja, want iemand op zoek is naar het geheim. Ja en plots twists. En ging je toen ook verdiepen in de vraag waarom? Want dat is toch je hoofdpersoon is Philip Lachman. Dat is de man. Het is ook een soort onder professoren achtig. Is ook iemand die gewoon de helft van de universiteit aan het doorgaan is de baantjes jacht enzo. Het is een onaangename hoofdpersoon die je hebt gekozen.

[00:30:48]

Ben je dat niet met me eens? Die heb gekozen die je hebt, die het beste die je hebt.

[00:30:52]

Zo kijk in hoofdpersoon moet niet alleen maar goed, aardig en vrouwelijk en gezellig zijn. Dus dat is niet interessant. Zijn hoofdpersoon moet een beetje Ravel randjes hebben om haar is en hij is er Ravel en hij is een behoorlijk Ravel randje.

[00:31:05]

Wat verder zijn leuke kanten.

[00:31:08]

Nou, hij houdt wel heel erg van zijn studenten, dus hij vindt het. Hij vindt het lesgeven vindt hij heel leuk. Hij vindt het leuk.

[00:31:16]

Is er ook heel. Hij verlaat nukkig zilver, ijzer. Kijk, het is een uitgebluste man, is een man met een midlifecrisis, maar hij verplaatst zich wel heel erg in. Hij voelt zich nog nog een beetje. De jongen van 27juli is dus hij kijkt naar die studenten.

[00:31:30]

Euh ja, die in een positie in een in hun leven zitten.

[00:31:34]

Dat ze het gevoel dat ze denken dat de wereld aan hun voeten ligt. Dat vindt hij fijn.

[00:31:40]

En uiteindelijk euh.

[00:31:42]

Dat is aantrekkelijke 20 jarige meisjes of tweeëntwintigjarige meisjes. Geloof ik dat ze denken dat de wereld helemaal om hen draait? Ja, ja, ja, dat vind ik een naïeve, maar tegelijkertijd aantrekkelijke. Hij kan. Hij kans.

[00:31:54]

Hij kan zich nog heel goed verplaatsen in de tijd dat hij ook het idee had dat de wereld aan zijn voeten lag. Als twintiger inmiddels is dat niet meer, maar dat is wel. Ja, het is Thiessen. Het is een levensfase dat je even denkt dat alles en iedereen om jou heen draait.

[00:32:10]

Dat is één van de harde lessen van het leven dat dat niet zo is. Dat is zo blijkt te zijn. Nee, dan blijkt dat. Ja, ja, dat is onzin. Ja maar goed, dat moeten misschien niet zeggen tegen die tweeëntwintigjarige, want je kan het wel zeggen, maar ze geloven het toch niet.

[00:32:24]

Bedoeld wordt heel vaak gezegd in boeken en in tv. Op alle manieren wordt het gezicht. Ze zijn gewaarschuwd ja. En het ergens ook dat ze dat ze ook denken. Twintigers, zeker als ze wouke zijn. Dat ze heel hard, ook als ze niet wook zijn, maar dat ze ook juist heel erg giving voor de wereld zijn. Dat het ze allemaal heel veel kan schelen en dat ze heel ja, menslievend zijn. En juist het best met de wereld, terwijl ze gewoon diep arrogant zijn.

[00:32:53]

Ze kunnen een beetje egocentrisch zijn en vielen. Wattman is ook redelijk egocentrisch. Maar goed, ik moet zeggen ik ben na 9 jaar euh, file watchman en euh.

[00:33:02]

In het boek schrijft Ben ik echt wel gaan halen. Ik vond de naam van een. Het is. Het is een morsige man.

[00:33:07]

Hij moppert een beetje. 1. Marcel van Roosmalen in een zekere zin het is een. Het is een mopperende, oudere, oudere man. Die niet met zijn tijd meegaat, die niet van sociale media houdt, die geen supersonische nieuwe.

[00:33:24]

De laatste telefoon heeft die er allemaal niet zo veel meer opheeft. Hij slaat de wereld gade van iedereen afstandje.

[00:33:31]

Iedereen maakt carrière om hem heen die hij niet maakt. Hij niet. Nagato, ook niet echt voor verder. Hij weet het.

[00:33:36]

Hij wil wel professor worden, maar beetje publiceren. Dat doet u ook niet.

[00:33:40]

Nee, natuurlijk niet. Hij staat al jaren stil bij, dus het is niet de soort de gloeiende ambitie die in hem zit.

[00:33:46]

Maar die mislukking van hem daar. Daar hou je van.

[00:33:48]

Ja, ik hou wel van iemand met een rafels randje. Dus ik hou inderdaad wel van mensen die ja die het ook een beetje tegenzit in het in het leven en bij hem is dat hij bij uitstek het geval is. Ik vind het interessant om daar goed naar te kijken.

[00:34:01]

Van wat voor persoon is dat en wat beweegt en waar denk je dat dat dat het dat doet lustig verspreiden van zijn zaad? Dat dat de compensatie is voor dit alles en tegelijkertijd zelf niet willen opvoeden en grootbrengen van een kind dat die intense luiheid van een mens keek.

[00:34:19]

Hij. Hij heeft niet een soort Napoleon complex. Dus hij is niet iemand die euh, heel veel kinderen wil. Dus het is niet dat hij zijn zaad enorm is gaan verspreiden voor dat doel.

[00:34:30]

Maar hij komt er wel. Gaandeweg het boek achter dat die kinderen, waar die anoniem wil blijven, dat dat misschien een beetje zijn levenswerk is geweest.

[00:34:40]

En dat eigenlijk hij dat hij onbewust heeft gebouwd aan iets wat heel bijzonder.

[00:34:45]

Dat moet ie onbewust ook al vanaf de eerste kwakje inleverden weten. Ik moet voelen dat als je dat doet voor de eerste keer dat het niet alleen maar is van ik ga nu even 50 euro verdienen. Wat zoals is zelfs studenten die haten, maar dat je dat je daarmee ook een daad stelt.

[00:35:04]

Ik denk dat hij in het begin het gewoon deed. Uit Naya zoals ik het al in het boek omschrijven, uit een vorm van achteloosheid en misschien een beetje woede en dus woede op de wereld om hem heen. En hier wordt hij gezien in de kliniek wordt hij gezien in de kliniek. Is hij iemand? Euh, daar is ie welkom, wordt ie welkom geheten door en door Joyce achter de receptie en door de door de gynaecoloog.

[00:35:27]

Maar dat hij gaandeweg het enorme contingent aan kinderen dat hij creëert en zich realiseert. Ja, misschien is dit wel wat ik heb gemaakt. Hij gaat ieder jaar naar roodharige daag die dag die bestaat niet wordt ieder jaar georganiseerd.

[00:35:44]

Hij heeft dus Roodhaar, vielen Baghlan en hoofdpersoon in Op Rood Haar gedag. Uhm, in Den Bosch of in Breda. Euh, weet die zich omringd door zijn kinderen? Er zijn duizenden roodharigen, dus hij weet. Hier lopen kinderen van mij rond. Ja, dat is een heel fijn gevoel dat ie dan heeft. Hij spreekt niemand aan. Hij zegt niets. Ik ben Philip Bachman. Ik ben een ik ben een donor of iets dergelijks. Maar hij vindt het idee dat zijn kinderen om hem heen zijn gegroeid.

[00:36:12]

Ja, en dat het allemaal met je door. Hij is een dwarse denker. Hij is autonoom. Tegen de stroom in. En dat er andere dwarse denkers zijn, dat vindt hij ook prettig.

[00:36:21]

Maargoed. Euh, dat wil niet zeggen dat je toch net zoals dat jij als je zo'n boek schrijft, dan denk je ook misschien is.

[00:36:29]

Het is nu gewoon meditatie, maar diep, diep in jouw huis. Misschien ook wat. Ik ben nu ook gewoon een soort baksteen van mijn onsterfelijkheid aan het leggen of zoiets.

[00:36:41]

Als je een boek schrijft ja of als je wat wat dan ook doet, dat je dat je huis kan denken dat je, omdat het op dat moment een onbelangrijke daad is en je bewust in je bewuste gedachten je rationele gedachten, terwijl je diep vanbinnen ook misschien het gevoel hebt maar wat goed zou Günzel. Wat wat ik misschien net zou voor twintigers, dat zijn we misschien toch allemaal ten diepste. Ook als we 40+ zijn. Dat je toch iets nalaat dat je eigen.

[00:37:05]

Dat je jezelf toch wel een van de bijzonderste mensen ter wereld vind en dat je denkt ik moet iets nalaten. Het is de tragiek van de mens. Natuurlijk is een mens op zichzelf, denkt ik ben super bijzonder, maar als je dat rationeel benadert, begrijpt dat het niet zo is. Ieder mens op zich.

[00:37:20]

En dat is misschien. En er wordt ook wel verwijd gezegd van jij denkt dat je het middelpunt van het universum bent, maar je bent ook de facto het middelpunt van het universum.

[00:37:28]

Ik bedoel, het kan zich wel herinneren dat die hij dat hij opgroeide en Opeinde had als kind ook fantasieën dat ik het eigenlijk een beetje in The Truman Show achter. Dat is eigenlijk alles om je heen gebouwd is.

[00:37:40]

Alles draait toch ook om jou? Ik bedoel, je hebt toch geen andere perceptie dan jij eigenlijk? Maar je kan met heel veel denkkracht kan je je ook huis verplaatsen in een kindje in Afrika of iemand die het moeilijk heeft. En dat dat lukt dan ook wel doordat een soort verhaal want maar uiteindelijk is dit nu mijn het centrum voor allerlei dvd'tje.

[00:37:58]

Deze kritische blik. Dit is Flikken, dus uh nee, helemaal eens. Maar op moment dat je realiseert dat we inderdaad 7miljard anderen zijn met precies dezelfde blik en dezelfde gevoelens.

[00:38:09]

Absoluut. Maar dat is dus. Dat is dus een gedachte oefening die je moet doen terwijl het je natuurlijke staat van zijn. Is dat dit? Dat jezelf het middel? Van het ambitieuze ondernemers zo worden we geboren. Precies. En dan is ook nog eens gewoon onze diepe evolutionaire behoefte om ons voort te planten. Nou, dat kan je te doen door kinderen te maken of door misschien iets na te laten van jezelf tot een soort monument van jezelf op te richten.

[00:38:33]

En misschien is dat heel veel bij heel veel onbelangrijke dingen die je doet. Dat je toch diep vanbinnen denkt van. En dat ben ik nu aan het. En nu ben ik toch ook een soort iets van mezelf aan het euh nalaten aan de wereld iets belangrijks.

[00:38:48]

Ik denk eens een hele hoop mensen dat dat een belangrijk gevoel vindt. Dus ja, als je.

[00:38:57]

En eigenlijk is dat doneren van dat zaad, de luis, de manier om dat te doen. Dit is een hele lieve manier om het te doen. Dus het is ook het.

[00:39:05]

Ik vind het eigenlijk nog nog weer een punt in zijn voordeel, toch in zijn nadeel. Je gaat van hem houden Gijs.

[00:39:12]

Ik heb het daar mooi. Ik heb het daar moeilijk mee, want ik helemaal geen cent. Wat is er mis met luie mensen? Nou ja, ik ben zelf ook een heel luie mens, dus ik wil helemaal niet zeggen dat de persoon iets mis met luie mensen. Maar ik vind dat je jezelf af en toe ook gewoon een beetje onder druk moet zetten om iets te doen door bijvoorbeeld gewoon als je als het kan een kind te maken en gewoon daar.

[00:39:33]

Euh, daar rekenschap van te nemen. Want en wat hij doet is alleen maar hij wil professor worden zonder een artikel te schrijven. En hij wil vader worden zonder ook maar één piepklein beetje verantwoordelijkheid te dragen.

[00:39:45]

Hij moet wel iedere keer naar Buiksloot. Dus hij pakt om zich af te trekken.

[00:39:50]

Nee, het is niet alsof je er helemaal niks voor doet. Hij moet er wel iets voor doen, maar je hebt gelijk. Het is een. Het is een luie, mopperende man. Euh. En daardoor heeft hij ook wel een beetje mijn mijn Saïda sympathie.

[00:40:01]

Ik vind het. Kan jij niet helpen? Nee, ik kan kan. En ik moet met heel veel niet. Want die zaken van die van die arts die toen zoveel kinderen bleek te hebben. Carbonaat. Hoe heet ie? Jancker? Bayan Jancker. Dat bemoeien zich ook in die afgelopen of spellen dat daarvoor al?

[00:40:17]

Nee, dat is die kick.

[00:40:18]

Ik moet toch ook in de afgelopen tien jaar zo'n beetje mee mij in 2000 11. En toen was er een man uh, uit Limburg. Die had 100 kinderen. 1.

[00:40:30]

Er verscheen in datzelfde jaar. Nee, een jaar later was dat 1. En daar verscheen een documentaire over de Djurgården allemaal.

[00:40:37]

Dus als ik de mensen vertelde waar ik mee bezig was, dan heb je zeker heb je zeker van die documentaire documentaire had ik niet gezien, maar later wel natuurlijk.

[00:40:44]

Dat is dat zie je een Limburger met allemaal.

[00:40:48]

Euh ja, kinderen om hem heen. Op zijn verjaardag kwamen al die meer dan 100 kinderen kwamen bij mij bij hem langs.

[00:40:54]

Hij deed het dan via het internet en hij bood zich aan via het internet en adviseerde vrouwen dit ook op natuurlijke wijze te doen, want dat zou dan beter zijn. Dat zou dan makkelijker zijn. En toen kwam die Karpaty kwestie ook een bizar verhaal. En nu gister was de zitting. Ja euh, alver. Donor kind Maria. Ja. Ja, dit is gewoon echt heel erg vreemd dat. Je verzint een verhaal en je begint ermee. Je leest een interview.

[00:41:24]

Je denkt dan. Hoe zou het zijn om niet te weten wie je vader is? En hoe zou het zijn om donor te zijn? En dat er dan op een dag iemand bij je aanklopt in een is? Is is is gister is een um is een zitting. Ik heb het virtueel via internet. Ik was erbij.

[00:41:40]

Ja, ik kijk dan toch een beetje als advocaat ernaar. Dat kan ik niet helpen. Dus zo ben ik ook. Dus dan denk ik. Ik had het toch net iets anders gedaan of op een andere manier aangepakt.

[00:41:49]

Maar Maria heeft donor kind en Hedda de donor moeder. Die kwamen ook aan het woord aan het slot van de zitting.

[00:41:58]

Ja, dat is dan wel heel aangrijpend.

[00:41:59]

Wat die zeggen dus. Euh, Maria, het het kind. Je zegt ja met je. Ik ik. Ik ga die man echt niet stalken.

[00:42:08]

Ik ga niet achter hem aanzitten. Ik wil niet een relatie met hem. Ik wil weten wie hij is en hoe die eruitziet. Ik wil een gezicht en een naam. En euh. Zij omschrijft dan dat zij iedere dag daarmee bezig is en dat zij dag in dag uit kijkt naar mannen op straat. Ja en denkt.

[00:42:27]

Zo zou hij het zelfs dat meisje wat bij alle ziekenhuizen en lange artsen gingen.

[00:42:31]

En ik heb dus precies zo shortsea zijn. Dus wat zij gister zei, ik heb een scène in mijn boek waarin mijn donor kind tegenvielen. Bachmann precies hetzelfde zegt. Dus dat is.

[00:42:41]

Dat is echt vrij. Het kan een obsessie worden. Vrij maf?

[00:42:44]

Ja. En je was. Ze vond het aangrijpend wat ze zei. Een beetje het gemener van de zaak. Ze ook dat die man aanvankelijk niet anoniem. Euh, zij het overblijven. Dus als men als men een kind wil weten wie dan is dat goed en dat heeft hij later ingetrokken.

[00:42:59]

Ja, ik behaalde in Nederland een A en B loket. Als je voor het b loket ging, dan was je een bekende donor. Dus de moeder van dit meisje. Die heeft gezegd ik wil een bekende donor. Ja, toen dat mijn kind later nog als.

[00:43:11]

Als dat wil kan achterhalen wie exact.

[00:43:14]

Toen is de wet gewijzigd. En er is een overgangsbepalingen geïntroduceerd, waarin dat onderscheid tussen A en B donoren niet duidelijk is gemaakt. En in die overgangsbepalingen staat dat jij als donor alsnog kan aangeven dat je onbekend wil blijven en dat deze donor gedaan.

[00:43:31]

Dus dat is inderdaad een beetje valsspelen. Dus in die zin he. Mijn man Filip Bachmann h. In mijn boek komt ook een rechtszaak voor. En mijn Filip Bachmann? Die moppert altijd dat slechte feiten slecht recht maken en dus niet. Dit is ook wel een in een dusdanige zaak waarbij ik denk althans ik ga ervan uit dat de rechtbank het donor kind in het gelijk stelt en zij die gegevens gaat krijgen, met name vanwege deze bijzondere eigenschappen.

[00:43:58]

Maar de vraag is dan vervolgens hoe zit dat met donoren die indertijd ervoor kozen om anoniem te blijven? Dus dat is de grote vraag. In mijn boek zeg ik nou die door al die donoren die anoniem wilden blijven. Die moeten met onmiddellijke ingang met terugwerkende kracht hun anonimiteit prijsgeven. Dat is een beetje wat, wat, wat, wat de activiteit in de ontwikkeling in het boek in gang zet.

[00:44:21]

Ja ja, maar wat een ja, wat een tragische zaak. Nee, heel tragisch. Zij is nu 22 jaar als slaaf van die man.

[00:44:29]

Dat hij dat heeft ingetrokken. Maar goed, lang laten ik er geen oordeel over. Uitspraken doen, geen woord. Dit gaat door alle emoties had ik.

[00:44:36]

Wat ik ervan begrijp is dat die man die is getrouwd of hertrouwd met een vrouw. Uh die euh ja hier moeite mee zal zijn.

[00:44:46]

Ja, dat is zijn verhaal. Ja, hij heeft dus 57 kinderen, 57 kinderen. Ja ja, dit is het is. Het is echt een hele vreemde situatie in in ja.

[00:45:00]

Het is zo. Het is zo grappig dat je dan iets bedenkt dat je een verhaal verzint over een man met al die kinderen die niet wil weten dat ze alle limiettijd niet wil opgeven.

[00:45:08]

En dan is daar een rechtzaak over. Ja, het is echt te toevallig. Ja, ik kreeg ook gisteren allemaal appjes in berichten van mensen. Al heb je dit gezien. Nou nou dat. Ik had het al gezien. Ik had ook contact met met Hedda. Die zat ook bij mijn boekpresentatie vorige week in het in Het Parool. Met de moeder, met de moeder. Ja dus, die zat. Dus ik had een paneldiscussie georganiseerd. Ook allemaal via Zoem natuurlijk.

[00:45:31]

En die vertelde ook haar verhaal.

[00:45:34]

Dat meisje van het interview vertelde ook haar verhaal. Daar heb ik ook het eerste exemplaar aan aangeboden, het meisje waar het allemaal mee begon.

[00:45:43]

Die heeft overigens inmiddels haar vader gevonden.

[00:45:48]

Euh.

[00:45:49]

Dus ik belde, begint op een gegeven moment een lange arts aangesproken en die zei ja, ik heb ze aan het gedoneerd. Of hij heeft ze gewoon via juridische weg dat zijn gegaan. Ze heeft het via USB. Tegenwoordig.

[00:45:58]

Dat had men indertijd ook niet bedacht, maar tegenwoordig kan je via DNA databanken. De commerciele DNA databanken kan je natuurlijk een hele hoop vinden. Dus heel veel donorkinderen die worden expert in genealogie in een in het in het zoeken van je voorouders. En dan op moment dat je een achternicht hebt uh, die in Australië woont. Dan heb je een hele grote kans dat je vader vinden. Zo heeft zij dit gedaan.

[00:46:21]

Is een detective als een DNA detective. Hij gaat ja of nee. En er zijn ook.

[00:46:26]

Ik heb ook gesproken met jij weet wie hij is en wil haar interviewen. Ik weet wie ze is. Ja, ik weet wie ze is. Zij was ook bij mijn boekpresentatie en ik heb ook met een aantal dames gesproken.

[00:46:36]

Euh. De donor. Detectives dus. Die stellen hun diensten beschikbaar voor donorkinderen. Zij zijn zelf ook allemaal donorkinderen. Uhm ja, dit zijn allemaal fascinerende verhalen in deze studenten. Begin dit jaar dacht ik hoe zou het met haar zijn afgelopen? Ik had haar gegevens niet, dus ik ging een beetje googlen.

[00:46:56]

Komt die vinden? En toen vond ik via de journalist die haar in 2011 had geïnterviewd, kreeg ik haar e-mailadres. Ik mailde haar zaterdagmiddag. Ze reageerde binnen een uur en zei Het is echt zo toevallig dat jij mij op dit moment mailt.

[00:47:14]

Ik sta nu op het perron te trein te wachten. Ik ga nu voor het eerst mijn halfbroers zien. Een maand daarvoor had ze haar vader voor het eerst gezien. Inderdaad, een lange Artz.

[00:47:25]

Ja ja, ongelooflijk. Ha ha.

[00:47:29]

De zit. Ik vond het ook wel mooi. Weet je, ik heb 9 jaar aan het boek gewerkt, maar de cirkel was dan ook een beetje rond. Uh ha, toen. Toen zij haar vader had gevonden en haar broers had gevonden. Ja. Wat een vrouw was en wat een verhaal, maar ook wat een situatie eigenlijk. Het is bekend dat dit kan, dat dit bestaat en het is een mensenleven ze uit voortkomen. En het is heel tragisch.

[00:47:50]

Het is heel tragisch, keek de moeder van. Het is tragisch.

[00:47:54]

Want als je bestaat is er niet tragisch als je bestaat. En zeker niet tragisch. Want je mag ook natuurlijk blij zijn dat je er bent dat je bent.

[00:48:01]

Tenminste, dat kan je eigenlijk afvragen. Moet ik blij zijn dat ik er ben? Zij houdt mensen die ze natuurlijk afvraag. Ja maar goed.

[00:48:07]

Stel. Bedoel je kan natuurlijk best een gelukkig mens zijn en zo. Je kan een diepe frustratie voelen over het feit dat je niet weet wie je vader is. Tegelijkertijd kan je dan denken maar ik ben er. Ik heb het leven gekregen. Uit die wonderlijke mix van genetisch materiaal ben ik ontstaan. Er zijn ook donorkinderen die zegt het is je hebt al die Karpaty kinderen.

[00:48:27]

Die zijn heel boos en er zijn er andere donorkinderen. Maar je jullie weten te missen wie je vader is. En het is nota bene nog een nog een arts ook met goede genen, dus wees blij. Dus het is ook een beetje. Er is dus ook wat haat en nijd onderling en wat animositeit. De moeder van Maria, die zei het gisteren wel mooi bij de zitting die zei het zijn geen euh euh.

[00:48:49]

Coniferen die gekweekt worden hé. Het zijn geen bloemen of vissen die gekweekt worden.

[00:48:54]

Het zijn mensen die gekweekt worden. En die hebben echt het recht om te weten van wie ze afstammen. En dat daar voelde ik ook echt wel erg in mij.

[00:49:04]

Ik vind dat mensen het recht hebben om te weten wie hun ouders zijn.

[00:49:08]

Dit is kicken. Dat is natuurlijk de vraag waar mijn boek over gaat. Ha, heb je dat recht? Euh. Daar kan je van mening over verschillen.

[00:49:17]

Dat vind jij dus wel. Nou, het is niet zo zwart.

[00:49:20]

Net heb je nog een betoog betoog te houden en ze hebben dat recht om. Ik heb.

[00:49:24]

Ik heb een betoog gehouden voor dit meisje in het recht is gewoon niet zo eenvoudig. Dus ik vind het als je naar de omstandigheden van dit meisje kijkt, dan moet zij die zaak winnen. Heeft zij dat recht? Maar op moment dat het gaat om iemand die indertijd heeft gekozen voor anonimiteit? Euh, vind ik het ingewikkelder. Uh ha. Op momenten dat het iemand is. Euh ja, die die bloed doneerde in, in en misschien zelfs organen. Of weet ik wat allemaal en ook ook naar het volgende loket ging en wat sperma doneren.

[00:49:53]

En dan geconfronteerd wordt met kinderen die mogelijkerwijs een relatie met hem willen opbouwen is er misschien bij in andere situaties. Ik weet het. Weet je, dat is ook wel. Het is. Het is in t is een roman. Maar ik vind het dan als jurist ook wel leuk om een beetje te spelen. Niet te veel, want het moet natuurlijk gewoon ook een spannend en gezellig verhaal blijven. Maar ik vind wel een beetje interessant om te spelen met die maatschappelijke dilemma's.

[00:50:13]

Hoe maak je zo'n keuze in? Onze wetgever heeft eerder een andere keuze gemaakt. In Belgie maken ze ook een andere keuze. In Frankrijk, Frankrijk ook, in Denemarken ook.

[00:50:21]

Ja dus ja, hoe doe je dat? Dat is de zaak. Want wat ik zei van uit. Uit het feit dat uit in al die landen anders geregeld is, blijkt natuurlijk een beetje dat niemand dat. Dat het gewoon heel moeilijk is om hier een eenduidig antwoord te geven op die vraag. Dus het is wat. Wat redelijk en wat rechtvaardig is, dus het is niets.

[00:50:38]

Dus het is niet per se heel makkelijk om te zeggen ze moeten altijd dat recht hebben of ze moeten nooit het recht hebben. Nee, je moet altijd kijken naar de verschillende omstandigheden. En we hadden dus in Nederland voorheen een situatie waarbij er een belangenafweging gemaakt moest worden. Nou, die gaat die rechtbank natuurlijk in deze zaak ook uiteindelijk maken. Want Nederlandse rechters zijn dol op belangenafweging.

[00:50:57]

Maken Zenobie het zo? Wie en wat is een belangenafweging wegjaagt? Precies.

[00:51:02]

En daar ga je dus in deze kwestie ga je kijkt naar toe was.

[00:51:04]

Het is zo interessant, want wat ze zeiden tijdens de zitting directly zij van ja, we moeten belangenafweging maken, maar dan moeten we ook de belangen van de donor meewegen. Maar die is geen partij in deze zaak. Dus hoe doen we dat? Het interessante is dat ik in mijn praktijk heel vaak in deze situatie terecht komt, want ik sta wel eens platforms bij partijen als Marktplaats. Maar ik procederen ook tegen partijen als Facebook en die zeggen precies hetzelfde als je zegt van dat bericht moet weg.

[00:51:32]

We willen de gegevens van de persoon die onrechtmatig tegenover mij heeft gehandeld, zeggen die altijd ja. Maar die persoon is geen partij bij deze procedure en wij zitten tussen twee vuren in. Dat was precies het standpunt van het ziekenhuis in die rechtbank. Die suggereerde een beetje dat ze daarom geen beslissing konden nemen in die zaak. Nou ja, in in.

[00:51:50]

In mijn praktijk heb je dus het Lycos Pessers arrest van 1 van de Hoge Raad. Die zegt geen enkel probleem. We kunnen die belangenafweging wel maken, maar niemand die zijn Lycos Pessers bij die zitting gister. Zit ik daar toch een beetje.

[00:52:04]

O jongens, wat daar lag een kans. De laatste kans? Ja ja, en maar gewoon even als mens.

[00:52:11]

Christiaan V. Dat kinderen het recht hebben om te weten wie hun ouders zijn of mensen.

[00:52:19]

Hebben mensen het recht om te weten wie hun ouders zijn?

[00:52:22]

Ik vind euh, dat kinderen in beginsel en ik zeg dat dus in beginsel als jurist weer heel voorzichtig.

[00:52:29]

Dat recht hebben. Euh. Maar ik vind ook dat op het moment dat jij kiest voor anonimiteit en die anonimiteit wordt gewaarborgd in de veronderstelling bent. Dat jij anoniem blijft? Euh, dat er ook geen recht is om te beschermen. Dus dan zou je toch weer naar de specifieke situatie moeten kijken van God? Ha. Welk recht gaat voor? En het is frustrerend. Ha van het recht. Maar dat is ook met onrechtmatig personificaties. Heb je ook de bescherming van de eer en goede naam, de vrijheid van meningsuiting.

[00:53:00]

Dit zijn altijd allemaal belangrijke grondrechten die die degel die botsen uitgeruild moeten worden. En dan moet je altijd gaan kijken. OK, hoe doen we dat in dit geval? Dus? Kijk nou, stel nou dat een donor kind dat er een donor kind is van een anonieme. Iemand die had gezegd ik wil anoniem blijven. Maar die man blijkt een erfelijke ziekte te hebben of iets dergelijks of of of een andere situatie. Waarom dat donor kind? Echt een heel groot belang heeft om te weten hoe en wat?

[00:53:23]

Maar ja, dat zou er dan een omstandigheid zijn waarom die anonimiteit doorbroken mag worden?

[00:53:28]

Ja, het is ingewikkeld, is heel ingewikkeld, heel ingewikkeld. Voel jij een kind van je ouders? Ik voel me wel een kind van maken. Ja, ja, ja, ja, nee, ik.

[00:53:38]

Maar kijk, ik kan er dus ook wel heel erg voorstellen. Euh, de vraag hoe verhoudt je je tot je tot je ouders?

[00:53:44]

Je bent? Je gooit toch wel een beetje op 1 met het verhaal? Dat heb je van je vader of ouders van je moeder of zussen me zo. Dat wordt voortdurend geprobeerd. Dat wordt verdiend. Duurt geprojecteerd. Dat is een soort soort favoriete hobby. Alle slechte eigenschappen heb je van de andere natuurlijk. Koeien houden van jou en ik ben ook.

[00:54:03]

Kijk ook naar mijn ouders en dan denk ik al ben ik met mijn moeder of ben ik meer m'n vader Atomix.

[00:54:08]

Maar ik zie dus nu heel grappig. In mijn dochter zie ik heel erg mijn moeder in.

[00:54:14]

En dan? Daaruit concludeer ik dat ik dus ook een hele hoop van mijn moeder moet hebben. Mijn moeder is echt een verschrikkelijk eigenwijze vrouw. En ik vind mezelf wel een tikkeltje eigenwijs, maar zo eigenwijs als mijn moeder niet.

[00:54:27]

Maar mijn dochter is wel heel erg. Ze zit in de vrouwelijke vrouwelijke lijn. Oh ja, dat is er nog geen excuus. Eigenwijsheid na het eigen.

[00:54:35]

Zo ja, ja ja. X-chromosomen ja, ergens in een chromosoom. Ja, het is fascinerend. Ja. En heb je nog een soort slotconclusie over? Ja, want wat de diepe drijfveer is van mannen om hun zaak te doneren is het goede terend. Huid is inderdaad een levenswerk maken.

[00:54:56]

Nou kijk, als dit als het zo is als een bijbaantje of een paar centjes verdienen, dat kan ik gewoon bedoeld zijn, maar bloed doneren of ga je gewoon in de Albert Heijn werken.

[00:55:04]

Maar wat je net zei is iedereen wil iets achterlaten en dat kan ook een hele hoop kinderen zijn. Als dat de drijfveer zou zijn, dan zouden we een hele hoop meer donoren hebben. We hebben dus in Nederland op dit moment nog maar 200 donoren, dus ik denk niet dat dat zo'n 200 mannen die de 200 mannen nog maar. Ja, dus dat is wel. Zijn dat er meer geweest?

[00:55:22]

En dat zijn er zeker meer.

[00:55:22]

Maar goed moment dat je die anonimiteit opheft gaat het aantal wat minder. Wij halen nu een hele hoop zaad uit Denemarken, want daar zijn commerciële spermabanken.

[00:55:34]

Uhm ja, dus iedereen die keihard een Deens, een half Deens kindje scheurt hier in Nederland op.

[00:55:39]

Wat is de regeling met die commerciele? Is dat met de met anonimiteit of niet?

[00:55:44]

Deels anonimiteit, deels niet anonimiteit? Betaal je dan meer als je niet anonieme zaaddonor? Nee, je betaalt meer als ie. Ja, inderdaad betaal je meer als je niet anoniem is en je kan dan ook kenmerken van m zien. Dus je kan bijvoorbeeld zijn stem horen. Uh, of je kan m helemaal zien met een filmpje. Uh, en dan betaal je steeds een beetje voor elk.

[00:56:03]

Voor elk beetje informatie over die vader betaal je meer.

[00:56:06]

En dan kan je dus helemaal als je denkt van. Dit is een mooie donor of deze donor lijkt een beetje op mij. Dus daarom kiezen campagne kies ik voor mijn droom van mijn droom. Man Viking. Ja dus die komen daar vandaan.

[00:56:18]

Maar ik denk als je euh. Ik heb ook met een donor gesproken. Die is een boek gaan schrijven over andere donoren, die interviewtje een hele hoop andere donoren. In zijn conclusie was het een hele hoop van deze mannen? Je dat het ook echt een beetje uit goeden tierend hij doen, zoals jij dan zegt. Uhm, ook vaak bloed doneren en gewoon naar het volgende kabinet. Vaak hand in hand. Daar is ik lichaamstaal.

[00:56:44]

Ik zijn mensen die al hun lichaamssappen doneren.

[00:56:47]

Nou kijk, en er zijn natuurlijk altijd de gekke types Fatima in Nederland en een man die eiste bij de spermabank dat zijn zaad alleen maar aan blanke vrouwen zou worden gegeven omdat ie het Arische ras verder wilde verspreiden. Er zijn altijd excessen en er zijn altijd gekke types baat. Euh. Mensen die misbruik van het systeem maken? Ja, maar ik denk dat door de bank genomen dat de gemiddelde donor dat wel en dat hij dat wel doet uit barmhartigheid.

[00:57:14]

Ja ja, dat ie gewoon denkt ja dat denk ik. Maar goed, het is dus ook wel interessant om te zien dat dat iets. Een praktijk die is begonnen in de jaren 70 80.

[00:57:23]

Ümit met met heel veel maatschappelijke steun. Zoals wij nu een donor wet maatschappelijke steunen.

[00:57:29]

Dat die donor toch een beetje in een verdomhoekje terecht is gekomen. En toch ja, dat wij maatschappelijk iets anders naar zijn gaan kijken.

[00:57:37]

Hoe zou dat komen? Omdat we steeds meer. Waarde hechten aan je genetische afkomst of je. Ik denk dat we meer waarde zijn gaan hechten aan de positie van de kinderen, dus dat in de eerste plaats en misschien ook in de lijn van spoorloze aan.

[00:57:50]

Van waar kom je echt vandaan? Exact.

[00:57:52]

Ja ha, dus dat dat echt wel een belang is? Ha, die die kinderen, die zijn nu allemaal volwassen. Ha, die worden nu allemaal gehoord.

[00:57:58]

Dus ze kunnen nu hun stemt is ook euh in die zin bijna belangrijker maken van het ego of van van v waar het net over hadden. Jezelf als centrum van de wereld. Alsof het zo belangrijk is welk genetisch materiaal jij hebt. Het is natuurlijk ook iets van euh, ik ben. Je bent als mens zo'n bijzonder individu. Je moet precies weten waar dat uit. Uit welke cocktail die ontstaan is.

[00:58:22]

Het interessante is natuurlijk wat gebeurt er zodra dat contact is gelegd? En het kan heel goed zijn dat zodra jij jouw biologische vader dan moet je opnieuw teleurgesteld raakt omdat het een eikel is of omdat hij geen contact wil. Of omdat hij niet de juiste antwoorden geeft op jouw vragen. Dus dat is wel een interessant aspect erbij, wat nooit echt is onderzocht. Ha, lijkt dat niet weer tot psychische klachten en andere andere problemen? Ik denk wel dat er een soort menselijke behoefte is.

[00:58:53]

Euh, om te weten waar kom je vandaan? Ha en euh. Hoe zit dat? Euh. Of het nou familie is of of of plek of vriendenkring, of ga zo maar door.

[00:59:02]

Wat is. Wat is mijn situatie geweest? Mensen zijn niet voor niets bezig met een hele stamboom te maken. Genealogie en dat soort. Dat soort zaken dus. Ik kan me die behoefte van donorkinderen wel heel erg goed voorstellen.

[00:59:14]

Nou, Krezip een heel interessante casus tegenover je zitten. Want ik heb mijn vader pas leren kennen toen ik 22 was. Dus ik ken die de de nieuwe. De nieuwsgierigheid bevrediging. Heel erg goed van deze. Hoe was dat voor jou dan? Ja, ik vond het fantastisch.

[00:59:30]

Nee, maar hoe was het tot je eenentwintigste? Ook prima, want wist jij wel? Ik wist wel weer die was, maar je had er niet om. Maar ik had hem niet één keertje kort ontmoet. Maar dat was niet zoals ik zeven of acht ofzo. Dat was niet perse een groot succes en ik leerde hem echt kennen toen ik toen ik even in de twintig was en dat is een Benthum is die een jaar of hij is nu na 10 jaar.

[00:59:49]

Dus ik heb een jaar of 13 14 meegemaakt en is overleden. Een heel goed contact gekregen met hem en dat vond ik heel bevredigend. Ben ik ook heel blij om. Ja, omdat ik dus ook denkt dat ik heel veel in hem euh herkende. Je kan ook projectie zijn hoor, dat wil ik.

[01:00:05]

En waarom had je dan niet eerder meer contact met hem? Omdat ik altijd dacht dat hij dat niet wilde, maar dat blijkt niet zo te zijn.

[01:00:11]

Nou, dat was wel zo, maar op een gegeven moment is ie toch is ie toch overtuigd. Ik zal niet het exacte verhaal nu uit de doeken gaan doen. Niet omdat ik het maar goed dat ik dat voor voert. Ver, ver, ver. Niet geheimzinnig, maar goed, want toen was het van OK. We gaan elkaar leren kennen en dat heb toen grenzen is. En toen was ie ook heel ruiterlijk. En dat dit eigenlijk heel stom van zichzelf vond dat ie dat niet gewoon en mijn hele leven dat contact had.

[01:00:33]

Had onaannemelijk. Ik kon het gewoon heel goed vinden. Ja, interessant, gezellig.

[01:00:37]

Ja, ja, nee, dat is ook het interessante Qik. Het is ook allemaal perceptie en zo door donor. Die heeft misschien het idee, ontstaat er een hele relatie en is ingewikkeld. Terwijl zo'n donor kind misschien net zoals dat meisje Maria alleen maar een gezicht en een naam wil zijn.

[01:00:52]

Dat al is ze ook al wel vrij. Euh ja, het is het soort soort even iets wat afgeveerd moet worden ofzo denk ik.

[01:00:58]

Ja ja, ja, nou toch je stamboom compleet? Ja hebben.

[01:01:04]

En euh, dat meisje zei gisteren bij de zitting. Het gaat niet alleen om mij, maar het gaat ook om mijn kinderen. Want die weten dan zo meteen ook voor een kwart niet waar ze vandaan komen. Vind ik ook mooi. Ja. Ja, toch is het toch. En toch is het ook raar, want wat je er echt mee opschiet weet ik ook niet.

[01:01:24]

Maar goed, t is denk ik denk ik. Euh, als geen ander hé. Want je dat lange tijd niet gehad?

[01:01:31]

Dan heb je het. Maar juist omdat ik het weet weet ik het niet. Heb jij wel wat? Wat ik er nou precies mee ben opgeschoten weet ik niet, behalve dat ik dat ik wel blij ben dat ik hem voor zijn dood heb leren kennen.

[01:01:42]

Ja, en heb je nou ook niet het gevoel dat je bepaalde karaktereigenschappen van hem of van je moeder hebt? Is dat?

[01:01:48]

Dat gevoel heb ik wel, maar dat is het nogmaals. Ik wil geheel toegeven dat het projectie kan zijn en dat kan zo zijn, maar het is toch een prettig gevoel. Toch is het het geeft een soort bevredigd gevoel. Maar of dat nou echt ergens op slaat? Dat weet ik ook niet. Of dat dat op of op internationals gebaseerd is. Of op zomaar een gevoel.

[01:02:07]

Ik heb geen Sant Gijs. Ja, ik kick het interessante vind ik fan van deze problematiek of deze. Dit verhaal is dat. Je hoort heel veel mensen die het boek staat al zo lang tegen die deur.

[01:02:19]

Is dat zielig of niet? Je hebt een. Je hebt er een schitterende glazen pui en daar staat nu al een half uur een puzzel met z'n pootjes.

[01:02:27]

Die heb jij gezien, Gijs ik. Ik zit met mijn rug. Waarom? Daarom vind ik heb het niet goed ik Braekman haar route Karel binnenlaat. Ik weet niet wat jouw deal is met Karel in dezen. Ik ga Karel binnenlaten.

[01:02:38]

Laat gaan bidden. Ja, gewoon om mij, om mij om mij tot rust te brengen. Ik voel me bezwaard tegenover Karel.

[01:02:44]

Ook in welk betoog zat je nou? Dat het zo dat jouw verhaal zo interessant is en dat het zo interessant is dat heel veel miskeek?

[01:02:53]

Als je zegt ik schrijf een boek over een spermadonor, dan denken niet meteen mensen ouder heb ik iets bij.

[01:02:58]

Maar het moment dat je vertelt dat het over identiteit en afkomst gaat, dan hebben heel veel mensen zoals jij nu ook weer een verhaal daarbij.

[01:03:06]

Dat vind ik. Ja, dat vind ik fascinerend. Dat is het. En het is ook. Ja, het is ook gewoon wonderlijk en het leven is gewoon wonderlijk.

[01:03:14]

En hoe de dingen weer bij elkaar komen, waar we vandaan komen en wat betekenis heeft en wat het nou is, wat je betekenis geeft.

[01:03:22]

Dus hebben dingen betekenis of geef je ze betekenis. En hoeveel? Inderdaad voor de ene persoon zal zijn zoals een genetische afkomst en totaal onbelangrijk zijn voor de ander, wordt het een obsessie zoals voor dat meisje. Wie de rechtzaak gezegd wordt is.

[01:03:35]

Soms is het totaal onbelangrijk en soms de ene. Maar dat is ook niet die donorkinderen. Het zijn er vijftigduizend in Nederland. Die verschillen ook heel erg. De ene die wil persé weten waar kom ik vandaan? En de andere is totaal niet mee bezig. Ja, dus dat verschilt ook heel erg van persoon tot persoon. Dat is dat. Maakt privacy ook weer interessant, want dat is ook weer persoonlijk. Iedereen heeft er weer een andere beleving.

[01:03:58]

Ja ja, het is oeverloos oeverloze ja. Interessant. Nou heerlijk voordat je hier tien jaar in hebt kunnen verdiept. 9 jaar, 9 jaar volgens jou. Je hebt zelf je boek 10 jaar geschreven. Volgens mij heb je heb je het niet.

[01:04:12]

Je hebt hier toch wel liggen? Of nee heeft zeker?

[01:04:14]

We gaan zo meteen kijken. We gaan zometeen kijken en dan moeten andere mensen t maar kopen om te zien wie dat gaat. En euh ja, jammer voor je dat je je meditatie object niet kwijt bent. Dan kan je een nieuw boek schrijven natuurlijk. Dat wordt wel gewoon geaccepteerd. Herenhuis. Je deelt de lakens wel uit te zeggen van de ouwe meneer kan weer 10 jaar aan zijn eigen levenswerk werken. Alles allebei draaien. Ja, ja, nee, alles af neem ik.

[01:04:38]

Kijk, je moet een paar honderd woorden per dag.

[01:04:42]

Dat is ook weer niet zo heel erg veel als je gewoon zegt dat je 10 jaar lang terug had moeten terugtrekken. Je schrijf huisje terwijl je hier de boel in het honderd liep. Dat, zo heb ik het volgens mij goed faseren te lezen.

[01:04:53]

Kijk, ik schreef 500 woorden per dag en als je dat je dat consequent doet, dan ben je op een gegeven met een heel eind.

[01:05:00]

Ja, je gaat het nu doorzetten, relativeert veel aan het begin van het gesprek nog. Ik heb inderdaad veel in de steek gelaten. En kijk ik toen een week weg en dan belde ik op en dan was het altijd verschrikkelijk.

[01:05:10]

Hier heb je gelijk. En als je zo'n ruk moet maken en je moet dan in één keer euh, sorry but not exact. En je moet in één keer een uur een heel stuk herschrijven.

[01:05:20]

Je bent een week of twee weken weg. Dat is inderdaad heel asociaal. Ja, dat is echt hilarisch. Maar je blijft het toch doen?

[01:05:26]

Ja, het is gewoon en het is een mail van mij. Ja. Of moeten ze maar accepteren? Deze man moet boeken schrijven. Sorry. Ja ja, dank je wel graag gedaan.

[01:05:40]

Dit was met Groenteman in het nieuwe Normaal met Christiaan Alberdingk Thijm, met name Scheirs Groenteman. Ik maakte het bontkraag samen met Daan Hofstee zich abonneren op alle mogelijke manieren. U kunt ons een mailtje sturen, podcasts, het Volkskrant.nl euh.

[01:05:53]

U kunt ons volgen op Instagram. Met Groenteman en geef ons vooral lekker veel sterretjes.