Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, ik ben Tony met de chef van de wetenschapsredactie van de Volkskrant. Even voordat je begint met luisteren naar deze podcast.

[00:00:07]

We hebben bij de Volkskrant nog veel meer podcasts, waaronder ondertussen in de Kosmos die ik presenteer en waarin je alles te weten komt over wat er zich in onze kosmos en dus ook planeet aarde afspeelt op het gebied van wetenschap.

[00:00:20]

Dus luister en abonneert je in je favoriete podcast heb. Hallo, mijn naam is scheids Groenteman. Ik zit niet in een archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Ik zit ook niet thuis onder Hoog Hoogstraten van mijn dochter. Ik zit in Nijmegen op dit moment tegenover een schrijfster van wie ik het boek hier tegenover mij heb liggen. Waarom heb liggeld het hotel gids en de schrijfster die tegenover me zit heeft?

[00:00:50]

Toch schrijf ik gewoon even de achterkanten van voorlees. Dat is een citaat van Saskia Noort.

[00:00:55]

Genadeloos. Grappig boek. Een heerlijk en vooral hilarisch verslag van het single Millennial, die op zoek gaat naar haar identiteit door het schrijven van hotel gids. Zeer herkenbaar zelfs voor oude singles als ik Loes Wijnhoven tegenover haar zit. Ik blijkt de Helen Fielding van de Lage Landen en de Hotel Gids Gids. De Bridget Jones's Diary Bridget Jones's Diary van nu, aldus Saskia Noort. Het boek heet The Hotel Gids en de schrijfster heet Loes Wijnhoven.

[00:01:23]

Loes. Hallo!

[00:01:26]

Welkom in je eigen huis. Dank je wel ja en ja, dat is iets met deze kamer. Dat is super. Charmant is H. Het is een heel prettige kamer. Ja, ik zit daar echte fruitvliegjes rond je hoofd vliegen, maar ik maak je heel veel zorgen over de fruitvliegjes. Ja, ik snap dat jij en ik er een beetje voor, maar ik heb het gevoel dat jij heel weinig fruitvliegjes bent gewend. Maar is dat zo? Hè?

[00:01:46]

Ik heb echt altijd heel veel last van fruitvliegjes. Altijd heel veel rottende bananen bij mijn fruitschaal.

[00:01:52]

Ja, dat is dus hier. Als je ze inderdaad een magische plek, maar ook als je bijvoorbeeld daar naar de fruitschaal kijk met de peren. Gewoon vers fruit. Niks rot en toch altijd maar beestjes. Fruitvliegjes zijn ook wel magische wezens denk. Daar staat een flesje ketjap. Ja ja. En die pindakaas. Daarnaast die pindakaas. Een beetje pindakaas over wat je aan de buitenkant. Ja, dat ga je halen. Ja ja, de restjes die inderdaad heel fijn.

[00:02:17]

Het is hier en het is ook best wel schoon toch? Je hebt niet het idee dat je ernstig loopt over slonzig.

[00:02:23]

Maar ja, dat is ook wat grote voordeel van thuis. Interviews geven natuurlijk ook met je stok achter de deur om mails op te ruimen.

[00:02:27]

Dat is perfect, dus de stoute journalisten in jouw voorbijtrekt. Je maakt dat je het hier gewoon een beetje op orde houdt. Ja, dat het wel echt serieus de waarheid. Ook. Nou, dat is heel goed, maar je houdt ook wel van dit plekje. Geloof ik.

[00:02:40]

Of internet in de auto, in het toen nog te denken van. Ik denk bijna dagelijks aan verhuizen. Waarom? Ja nou precies. Deze vraag krijg ik dus niet beantwoord. Maar ik denk dat het gevoel ze van ja, ik moet ook een keer gewoon iets helemaal voor mezelf bedoel. Ik wil de badkamer nog met zes anderen. Dus misschien is het wel eens tijd dat ik een huis ga vinden of daar ga wonen waar ik gewoon alles voor mezelf heb.

[00:03:07]

En dan heb ik een OK. Behalve een badkamer voor mezelf. Wat? Waarom zou ik hier weggaan? Ja ja, want je houdt van de ruimte. Zit lekker in Nijmegen, er is een huis kroeg beneden. Uh. En nog allemaal andere dingen. Ja en euh Loes. Ik las net het citaat van Saskia Noort voor wat achter op het boek staat. Ik hoop dat heel veel mensen zich daardoor aangesproken voelen en het boek gaan kopen, maar het slaat natuurlijk eigenlijk nergens op.

[00:03:36]

Toch ben je het met me eens. Of weet Uhm gedeeltelijk.

[00:03:42]

Geen kwaad woord over Saskia Noort. Nee, nee, zoals ik was. Maar ik vind het dan ook een hele absurdistische, rare grote onthechting roman. Dit. Ik vond het een fantastisch boek, maar niet een soort romantische komedie over een dolende Milen. Het gaat over een dolende millennium, maar dolen bevindt zich op zo'n krankzinnig niveau. Goed, nu mag je een antwoord geven. Nou, ik ben het met je eens.

[00:04:08]

Ik vind ook deze hoofdpersoon absoluut niet op Bridget Jones lijken. Ik heb laatst. Ik heb zelfs thuis niet eens gelezen en dacht laatst voordat het boek uitkwam dat ik vandaag dat maar even een stukje van een film kijken voordat duidelijk zo'n vraag krijg over Bridget Jones. Dus ik heb die film aangezet op Netflix en na 10 minuten weer uitgezet omdat ik dacht van Jezus Christus.

[00:04:27]

Wat is doet het? Is het voor het eerst dit zo'n? Oh ja, meteen al in de eerste scene dat ze verliefd wordt en achter iemand op het dak graait met ze zo graag wilt dat die man haar ziet.

[00:04:40]

En je weet dan meteen ook dat zij gaat eindigen. Oh, de eerste komt aan die stomme in beeld waarvan ze denkt dat ze een beeld met een eindpass natuurlijk met de sukkel uit de film die daarna haar ware liefde blijkt te zijn.

[00:04:51]

En ik dacht inderdaad dat zacht van OK. Wauw, dat is echt inderdaad het tegenovergestelde. Exact het tegenovergestelde van wat ik heb geschreven. Ja, maar ik was ik. Ja, ik vind Saskia Noort vind ik sowieso een heel interessant fenomeen. Naast een geweldige vrouw omdat zij net zoals veel personen in het boek ook heel erg worstelen met dat hele imago of vooroordelen tegenover inhoud of kwaliteit. En in het boek schrijf ik ook een VCC iemand die dat heeft. Saskia Noort heeft wat in mijn beleving ook Louise en mijn hoofdpersoon heeft dat ook.

[00:05:27]

Maar wat hebben ze ook?

[00:05:31]

Ook hoe vaak BVVO Ik heb Saskia Noort zo vaak een interviews horen zeggen, ze voelt zich volgens mij wel vaak onderschat. En natuurlijk een Bridget Jones aanbeveling aan de achterkant van je boek is natuurlijk meteen zo. Van alle literaire pretenties nu alvast weggenomen. Ja, dat vind ik ook. Ik vind dat ook helemaal niet. Ik vind het ook leuk om daar zeker en ik hoop maar wel gewoon ik. Iemand ziet het boek en zit in gouden letters. En die Saskia Noort.

[00:05:59]

". En diverse. En ik hoop dat ze eraan beginnen. Dit wordt leuk en gezellig en romantisch. En dan uiteindelijk het boek Desselaar denken van OK. Het was toch wel echt veel meer dan dat? Ja, en het was dat eigenlijk helemaal niet.

[00:06:11]

Dus eigenlijk dit effect. Wat jij nu zegt is precies wat ik voor ogen had.

[00:06:16]

Lachje. Het jaar ervoor gekozen om de quote van Saskia op het op de achterkant te zetten. Was het jouw keuze? Nee, natuurlijk was dat jouw keuze niet. Ik ben heel blij dat ik het met die quote. Dat heb ik ons mensen. Ja, ik bedoel.

[00:06:32]

Nou, ik wel. Ik wilde heel graag. Ik heb het boek ook alleen maar naar Saskia Noort opgestuurd. Ik dacht gewoon zij gaat zich wel aan deze vrouw herkennen. Dus ik heb hebt alleen naar haar borsten opgestuurd.

[00:06:41]

Je hebt je. Je voelt echt een soort obsessie. Is misschien een groot woord, maar een hele grote interesse. Je hebt echt iets van Saskia Noort. Wat? Wat? Wat is er met haar? Zo knullig geformuleerd dat weinig, maar. Ten eerste dacht ik mijn hele bovenste boekenplanken zie je allemaal haar boeken staan. En daaronder zie je misschien boeken staan die iets? Iets anders is anders zijn Sayer zijn. Je hebt al haar boeken ook. Ja ja, die staan er allemaal.

[00:07:17]

Ik vind het wat. Wat is er zo goed aan Saskia Noort?

[00:07:22]

Hm. Ik voel me als ik dat boek lees heel erg bevrijd, als ik dat lees, voel ik me heel erg gesteund in het gevoel van je mag echt schrijven wat je zelf met je zelf leuk vindt. Klinkt dat weer als iets heel oppervlakkig? Maar eigenlijk doe ik dat best wel groot fan. Het hoeft echt niet meer te zijn dan wat je gewoon zelf op zijn. Neemt mijn zoon mee in die verhalen en ik raak zo juist los van al die vooroordelen van wat dingen allemaal zou moeten zijn.

[00:07:50]

Ik vind het juist heel bevrijdend om Sissi te kijken en Saskia Noort te lezen. Niet dat ik Saskia naar een sessie wil vergelijken, al zou dat een enorm compliment zijn. Overigens voor allebei, voor allebei. Ja uhm.

[00:08:03]

Maar er is iets in het schrijven van Saskia Noort en in het lezen daarmee van Saskia Noort. Wat jij heel wat je heel erg tot de kern vindt.

[00:08:11]

Ik heb wel echt nog nooit in mijn leven zoveel op Saskia Noort gepraat als de afgelopen maand door die quote. Ik heb ook echt al inderdaad wat meer kritische reacties gehad van dit staat. Het slaat nergens. Is geen Bridget Jones. Vind het ook niet een beetje.

[00:08:22]

Nee nee, want wat je zegt het is exact wat je zelf beschrijft. Bridget Jones gaat over het vinden van de grote liefde. Dit gaat volgens mij over onthecht. Het gaat over over het het het weigeren van de grote liefde. Misschien is dat wel dezelfde zelfde beweging, maar uiteindelijk tenminste precies de andere kant op. En daardoor dezelfde route ongeveer. Maar dit is dit.

[00:08:45]

Dit gaat over het het het ja, het excommuniceren van de grote liefde uit je leven eigenlijk. Tenminste, zo zou ik het. Zo zou ik het interpreteren en wat ik fascinerend vind. Eenzaamste. Ik ken je als zangeres en als je als helft van van de band klip klein beetje samen met je met je zus Renee. Uhm. Dus ik wist ook helemaal niet dat je schreef is eigenlijk. Ze weet niet of je zelf wist dat je schreef. Weet je dat je dat je dat je een schrijfster in je had?

[00:09:16]

Als je daarvan op de hoogte?

[00:09:18]

Uhm. Ik hoopte het wel, maar ik was wel. Ik was wel.

[00:09:26]

Ik heb mezelf wel verrast met hoe, hoe ik op hoe diep ik hier op een gegeven moment in zat in dit verhaal en het schrijven van het boek.

[00:09:34]

Toen ik voelde ja, dat had ik eigenlijk niet gedacht. En ik merkte ook echt dat ik zelfs na het. Na een optreden kon ik echt niet wachten om weer terug de wereld van het boek in te duiken en te gaan zwaaien en te gaan schrijven. Ja, en dat, dat verbaast me wel, want dat had ik niet verwacht.

[00:09:52]

Nee. En het fascinerende van een beetje dat je met zo ontzettend veel zelfvertrouwen schrijft of lijkt te schrijven dat het net is alsof je gewoon exact weet wat je aan het doen bent. Je bent helemaal niet op zoek naar een stijl ofzo. Of je bent ook niet. Je formuleringen zijn altijd zwart, heel helder en raak. En het is gewoon alsof je er gewoon doorheen snijdt door wat je wat je wil vertellen. Was het een worsteling voor je? Dat zag je in totaal.

[00:10:20]

Het was inderdaad totaal geen worsteling. Zo, ik voelde mij tijdens het schrijven van het boek.

[00:10:27]

En dat heeft wel weer een soort van raakvlak met waar we het net over hadden. Ik voelde me gewoon. Ik voelde echt. Ik mag alles schrijven. Ik hoef het ook niet dadelijk op een podium voor mensen te gaan voorlezen. Misschien leest wel niemand het boek. Misschien vinden ze het fantastisch, misschien niet. Ik was daar gewoon. Ik raakte daar zo lang los van. Ik zag er echt zo in mijn eigen wereld en ik voelde me inderdaad.

[00:10:54]

Ik voelde me zo. Zeker omdat het was voor mij. Die hele wereld van Louisa. En hoe. En haar reis.

[00:11:03]

Ik voelde ook nergens een soort van dat ik niet meer wist welke kant. Ik kon niet stoppen met schrijven. Dan zou ik haar in de steek laten. Ik voel dat ze moet door zijn moed door moet. Ik moet haar ergens laten eindigen, dus ik heb ook geen dag gedacht.

[00:11:15]

Zo van oh misschien nu effe niet. Ik zat er zo diep in dat die je dat verhaal. Die reis ging de hele tijd door en ik kon haar kont echt niet maken om haar ergens te laten stranden. Ik vond het ook zo'n fijn personage. Ook al heeft ze zelf ook best wel veel.

[00:11:31]

Ze had ook eigenlijk in van de ene mislukking in de andere. Ze heeft op sommige mensen ook horen zeggen dat ze iets tragisch heeft. Maar ja, zij is gewoon ook heel moedig, de hele tijd en zelfverzekerd en zo gewoon.

[00:11:45]

Ja, die gaat gewoon een hele tijd door.

[00:11:46]

Zo schrijf je dat boek over moedige zorgverzekeraar. Ja, dat was nooit een moment van twijfel van ben ik wel met het goede bezig? Moet het niet een heel andere kant op? Of wat had zij dit eigenlijk verzinnen? Nee, is het. Je wist het. Tijdens het schrijven was het echt voor mijzelf. Dit is echt haar en mijn verhaal. Dus ja, niemand anders kan hier iets over te zeggen hebben. Dit is gewoon. Dit is gewoon het fout.

[00:12:09]

T Moet zijn. Dat was tijdens het schrijven op. Vanaf de dag dat ik het boek in de boekwinkel zag liggen, dacht ik.

[00:12:15]

Zonde, wat zonde dat het nou klaar is en dat mensen daar nou iets mee kunnen. En dat hele eind zonder dat ik dat heel zelfverzekerde gevoel wat ik bij het schrijf had. Dat dat o ja, nu moet ik het weer zonder haar doen. Dan moeten we met mezelf doen. Ik vond het echt veel leuker toen zij nog elke dag in mijn leven was. Nou, behalve dat het nu. Misschien moet ik concluderen dat je schrijfster bent en dat je dus gewoon in je volgende boek kan beginnen.

[00:12:38]

Maar ja, ik hoop eigenlijk natuurlijk dat het gewoon een groot succes wordt. Deel twee mag schrijven voor dit.

[00:12:42]

Dat is dan wel weer Bridget Jones af. Precies omdat er een film over wordt gemaakt.

[00:12:49]

En dan van een heel epos over over Louis afschuiving. Ja, en hij houdt ook heel erg veel van Harry Potter. Ja, precies 7 delen. Je wil gewoon zijn verdeeld zijn. En dan met Emma Watson als Louisa. Als het verfilmd wordt.

[00:13:01]

Ja, ja en uhm ook bijvoorbeeld. Want ja, ik vind t zelfde zinnen maken best wel moeilijk. Gewoon goeie, goed lopende zinnen die niet lelijk zijn en waarin je uitdrukt wat je wil zeggen. Maar dat ging eigenlijk ook vanzelf bij.

[00:13:16]

Nou ja, vanzelf. Je hebt er wel voor moeten werken, maar ja. Uhm.

[00:13:25]

Ga je naar voorbeeld van de goede zin? Nou, ik kijk gewoon even wat ik zelf heb aangeschreven. Maar je praat. Praat rustig door. Let vooral niet op mij.

[00:13:35]

Ja, ik ga. Ja, ik probeerde gewoon niet niet teveel na te denken, maar gewoon dat verhaal. Ja, ik heb wel heel veel nagedacht en uiteraard erover, maar tijdens het schrijven zat ik gewoon. Ik wist telkens precies waar ze was en hoe ze eruitzag en wat ze ging doen. En soms moest ik met haar mee zoeken van ik wist ook nooit wat de volgende bestemming zou worden. Ik dus ook helemaal niet waar het verhaal ging eindigen. Ik moest ze telkens gewoon op het moment van schrijven, maar zien hoe het zou, hoe het ging eindigen.

[00:14:06]

Was het magisch? Nog even in Harry Potter termen te blijven spreken. Ja, vond ik voor jou. Ja, ik zat dan wel eens hier beneden met mijn huisgenoten in de huis kroeg. Dan was het twaalf uur s nachts. En dan? Kwam de wodka van op de bar te staan en dacht ik o, ik kan nog effe naar boven. Want dan voelde ik van Aja. Dit is een situatie waar Louise ook in kan landen. En dan ging ik hier naar boven op mijn dakterras zitten.

[00:14:32]

In de zomer stak ik een paar kaarsjes aan. Wijntje erbij, sterren heel boven mijn hoofd en dan ging ik weer over haar schrijven. Ja, dat vond ik wel. En dat komt de hele nacht volhouden, want dichttrok iets warms aan rond twee uur s nachts. En dan schreef ik gewoon door tot de. Tot ik dacht euh ja. Nu word ik een beetje psychotisch. En dan ging slapen. Maar wat bedoel je met. Nu word ik een beetje psychotisch als je in de nacht heel lang gaat schrijven en heel lang wakker blijft, dan op een gegeven moment, dan neemt je hoofd wel hele rare.

[00:15:02]

Afslagen die misschien soms ook in het boek zijn terechtgekomen en waar een glimlach dan fond van wordt nu ineens wel heel radicale beslissingen. En dan dacht ik nu moet ik misschien maar gewoon naar bed te gaan.

[00:15:12]

En hoe heeft dit verhaal zo? Ga je opgedrongen? Het begon eigenlijk met die de eerste hoofdstukken zijn best wel gewoon haar leven hier in Nijmegen en dat zijn eigenlijk van die stad het liefste die verloren gaat. En ik schreeuw sinds mijn vijftiende of zo hou ik een blog bij. Werk elke dag in schijfjes privéles die je kan het niemand meelezen. En daarin heb ik altijd een beetje nachtelijke avonturen opgeschreven. Dingen die ik zelf niet wel vergeten, want dit zijn grappig om later terug te lezen of gewoon opnieuw op te schrijven.

[00:15:49]

En zo eigenlijk toen. Op het moment dat ik dacht van dat dat met dat verhaal aan de slag ging, begon ik gewoon zo van OK. Ik ga nu een verhaal schrijven over een vrouw die gewoon een heel losjes leven leidt en van de ene plek naar de andere. En eigenlijk zat er nog niet zo heel veel. Toen had eigenlijk 0,0 verhaal in.

[00:16:07]

Maar toen ik over haar schreef. Toen voelde ik wel van nut, maar zij doet dit niet omdat ze. Er zitten wel degelijk verlangens in haren en heel veel verwarring en onrust. Ze doet het niet zelf.

[00:16:23]

Niets is geen flierefluiter die zomaar een beetje Harro en dan Dimmer in de zit.

[00:16:29]

Er zat wel iets onder, maar ik wist ook niet precies wat. Dus ik dacht ik moet haar op een missie sturen zodat zij iets uit kan gaan zoeken van waarom.

[00:16:37]

Want er zit iets in haar waardoor ze niet echt aard. Ja ja. En toen? Euh, ja. En zo ontmoet. Euh, een man die in Hotel Gidts wil gaan schrijven, het Finse fonds dat Fences en zo heet. Belachelijk idee. Wie wil dat nou in godsnaam? En hoe? Wie is er nacht in een hotel gids? Wie wil dat nou schrijven? En wie wil dat nou lezen? En ze vindt het zo'n stom idee. Maar op een gegeven denkt ze wel zo van ja maar.

[00:17:04]

Maar misschien is dat wel het ultieme ongebonden leven.

[00:17:08]

Gewoon als je. Op wat als ik dat nog eens veel extremer maakt, is dat ik niet alleen maar een beetje in mijn eigen stad rondwaren. Maar als ik echt van stad naar stad, van plek naar plek, van man naar man naar of van bed naar bed. Gewoon.

[00:17:23]

Misschien ben ik dan wel. Misschien vind ik dan wel heel veel vrijheid en misschien zelfs rust, want als dat is wat ik zoek, dan vind ik dus rust, want dan heb ik dat gevonden.

[00:17:34]

Ja, want zij wil vrijheid. En gaandeweg gaat ze. Ga ik de vraag stellen wat is vrijheid? Ja zit. Wat is dat? Is dat rusteloze zoeken of en alsmaar verwisselen van kamer en van man? Is dat vrijheid? Ja, ja. En euh, die hotel effectief? Deze fruits lichaamsgeur. En waarom denk je dat ze niet kon?

[00:17:59]

Euh. Kan aardig. Wat zou dat zijn of waarom kunnen mensen eigenlijk wel aarden? Ja, dat is eigenlijk ook misschien wel een hele goeie vraag. En die vraag zit eigenlijk ook.

[00:18:12]

Dat zou het hele tijd de vraagprijs van heb je bindingsangst? En als je denkt ja of hebben jullie alleen zijn angst? Waarom moet er een groot probleem aan mij ten grondslag liggen? Streeft zoals ik bij mezelf noem? Dat lijkt dan ook als een ernstig probleem zeker? Ja, het klinkt als een ernstige probleem, dan gewoon maar een beetje. Nou, dat laatste helemaal geen ranglijst van problemen gaan maken.

[00:18:34]

Nee, maar waarom?

[00:18:35]

Waarom is de N de normale situatie, namelijk dat je een en een partner vindt? Daarmee gaat settelen? En is de andere situatie abnormaal? Ja, vraag je je af. Is dat iets wat je ook in je eigen leven afvraagt? Ja, vond het ook heel stom. Toen mijn redacteur halverwege het schrijven van het boek Die vraag het mij stelde van euh, is zij niet heel erg eenzaam?

[00:18:56]

Dat van dit vind ik nou weer zo'n projectie, dacht ik toen. Totdat ik doorgingen schrijven dacht ik van ja, maar dan zit.

[00:19:05]

Wel iets. In iets extreemste rusteloos, in haar en ook zeker ook in OM. Maar dus als je welk verhaal dan ook opschrijft over wie dan ook, als je gaat inzoomen en het op een bepaalde manier belicht, kom je altijd bij eenzaamheid uit. Ja, natuurlijk ook als je als je drie eeuwen in een huwelijk zit enzovoorts. Dan nog blijkt er een die een diepe kern van eenzaamheid te zijn. Nou ja, dat kan denk je niet. Ja, ik denk het wel.

[00:19:41]

Maar ja, je kreeg eigenlijk opgedrongen. Het verhaal van iemand die haar eigen rusteloosheid onderzoekt en dat eigenlijk heel letterlijk neemt door de meest door zichzelf de meest rusteloze opdracht te stellen, namelijk leven van hotelkamer naar hotelkamer.

[00:19:56]

Ik dacht ook echt dat zij vrijheid zocht omdat ze dat ze dus of dat ze dat ongebonden leven totdat haar vrij. Dat dacht ik echt toen ik het begon met schrijven dat dat haar. Ik dacht dat ze echt heel, heel vrolijk ging eindigen dacht bewerk na een soort ideale situatie toe. Ja maar waarin ze die vrijheid vindt en waarin ze zich daar daarin kan berusten. Maar toen ik het schreef voelde ik ook van jou. Maar als zij de hele tijd zomaar mensen achter zich laat.

[00:20:21]

Dat kan niet consequent zielloos blijven, want het blijft ook niet consequent.

[00:20:25]

Is dat zo? Kan je niet consequent zinloos allemaal mensen achterlaten? Ik weet wat je erover schrijft in je boek hoor.

[00:20:30]

Maar nou, ik denk als je. Zonder afscheid het zomaar van mensen wegloopt. Ja, als je dit niet op aanspreken, hoeft dat voor jou zelf misschien geen consequenties te hebben. Als je helemaal geen last hebt van schuldgevoelens en euh. Ja, maar het zijn toch altijd de menselijke waarden eigenlijk die jezelf dan die je in de problemen brengen. Dus dat je toch ook lief wil zijn, veranderen en niet geen klootzak wil zijn? Ja. Ja, en heb jij vaak een klootzak gevoelloos?

[00:21:13]

Vind ik echt een heel moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat ik zelf eigenlijk al zolang als ik me kan herinneren of mezelf ook al heel echt. Dit is dit van mezelf weet van dat ik. Graag alleen ben. Dus ik geef nooit het voor mijn gevoel, althans het gevoel dat ik andere mensen heel erg nodig heb. En dan is mijn idee, dus kan ik ze ook niet zo heel erg teleurstellen.

[00:21:42]

Want ze. Jij hebt het idee dat het vanaf het begin af aan dat ze jou leren kennen voelen van deze vrouw is eigenlijk een los opererend iemand en je kan er even bij in de buurt zijn. Maar maar echt je daaraan aan hechten.

[00:21:54]

Dat heeft toch geen zin? Ja, na misschien met vriendschappen nog wel wel meer waard zijn dan de liefde van de liefde.

[00:21:59]

Ja ja. Maar ja zegt tegen een man ik wil geen relatie met je. Nou ja, daar ga je al. Ja, zeggen ze, daar zijn ze dan weer de leukste leukste. Wat een staatsgeheime. De droom van elke man. En dat zeg je altijd. Ja, ik neem m'n ouders maar voor.

[00:22:20]

Om dat dus maar gewoon niet meer te zeggen. Hebben ze daar gek mee? Ja, want dan worden ze wél wedstrijd. Dat wordt een lok aers. En dan zou de rotte peer voor elkaar liggen. Is dat?

[00:22:34]

Ja. Maar je zei altijd ik wil geen relatie met je tegen. Ja, dat heb ik tegen mannen met wie je, met wie je iets iets kan. Wel heel leuk.

[00:22:43]

Het is ook niet dat ik nooit verliefd wordt of dat ik nooit iemand heel erg leuk vind en dat ook tijd mee wil doorbrengen. Het voelt ook meteen gevaarlijk, want ik weet wat ik net zei. Ik voel me gewoon toen ik het boek schreef. Toen voelde ik echt keer. Nu voel ik me echt op mijn beste. Als ik in mijn eentje op het dakterras zit te schrijven en in mijn eigen wereldje, dan kan ik echt alles. Dan kan ik alle kanten.

[00:23:06]

Maar dat is dus fascinerend loos.

[00:23:08]

Want eigenlijk is het dus zo dat je dat je. Kijk, dat boek gaat over het grote onthechting en het onthecht zijn mis. Nogmaals, als mijn interpretatie, het onzin om tegen het boek gaat over maar ik. Ik las het als iets wat gaat over onthecht zijn en hoe je dat inderdaad, hoe je dat vorm geeft, hoe je daar, hoe je daarmee kan leven met je moeder natuurlijk. Toch een vorm voor voor vinden.

[00:23:28]

En euh, dat ging inschrijven, schrijven en eigenlijk in het schrijven. Vond je er eigenlijk je bestemming? Dus eigenlijk weet je wat je zou voor wat iedereen verwacht van zijn grote liefde, namelijk op een gegeven moment ontmoet je iemand en je kijkt hem of haar in de ogen.

[00:23:43]

En je weet hoe. Hoe vals dat misschien ook zal zijn en hoezeer je dat project hebt. Maar je weet van hier wil ik mijn leven mee en hier vind ik rust. En dit is. Dit is wie ik moet zijn. Dat heb je eigenlijk nooit. Behalve bij het schrijven van dit boek. Nou Ben, schrijft het boek en ook bij het opnemen van cd's was ik met René je met René aan spelen bent, is dat ook aan de hand.

[00:24:04]

Vooral het schrijven en het opnemen van een fee van de cd, ook niet bij het bij het optreden kan je ook hele interessante dingen over trauma's, over optreden en zingen vind ik. Ja, wat dan? Ja, als ik het nu ga reproduceren.

[00:24:18]

Na over wat, over emoties en van je emoties afgesloten zijn als je staat te zingen en wat jezelf voelt en wat anderen voelen. En euh, wat? Euh, wat waardering met je doet door middel van applaus en dat je dat je waardering krijgt voor dingen waar je zelf eigenlijk ontevreden over bent.

[00:24:36]

En je hebt na al die dingen waar je een heleboel gedachten schrijf je daarover.

[00:24:40]

Bedoel via je je hoofdpersoon Louisa ja, maar die ik allemaal heel interessant vond. Ja, en dat zijn ook echt gedachtes die ik zelf ook heb over het optreden en waar precies.

[00:24:52]

Het optreden is alweer zoveel ingewikkelder. Want heb je te maken met verwachtingen van mezelf? De verwachting die het publiek van mij heeft? En dan ben ik zo bezig met het beoordelen. Als soort van wedstrijd die ik kan winnen of verliezen, terwijl als ik iets aan te schrijven ben. Dan is het spel ik met niemand een spel. Dan ben ik echt gewoon zelf in mijn eigen en mijn eigen wereld. En dan? Ja, niemand kent die wereld zo goed als ik, want het zit in mijn hoofd.

[00:25:19]

Dus ja, ik ben echt de enige die daar iets over kan zeggen. En als ik op het podium staat, dan is het. En als het lukt. Als ik het gevoel heb dat de sfeer die ik wél. Ja, als dat lukt om in een zaal te brengen als ik zie van dit was het. Dit was het. Dat is dat is fantastisch. Is eens honderd keer. Ja ja, dat is gelukt. Kan ik wel. Kan je ook een vinger van één hand tellen?

[00:25:42]

Want zijn er vijf? Maar dat is dus een. En verder is het eigenlijk nederlagen die je leidt en waar vervolgens applaus voor krijgt. Ja nou, nederlagen zijn niet allemaal Amazon's van een Katy's gelukkig vast. Als dan de mensen het mooi vonden ben ik dan ook blij. Maar of jij blij? Dan ben ik het maar goed.

[00:25:57]

Dit is dus wel een patroon bij jouw Lucette, zowel bij het schrijven van dit boek. Dat vond je fantastisch en magisch. Totdat het uitkwam. Maar als je eigenlijk teleurgesteld dat het dat het er was en of andere mensen zich zich met mensen met een vieze vingertjes aan gingen zitten. Ja, en dat heb je eigenlijk met muziek.

[00:26:12]

Net zo voel ik dat ik beter maar weer heel snel iets kan gaan maken. Dat het echt beter is voor mijn mentale gezondheid dan dat ik dat weer ga doen.

[00:26:18]

Je bent de maker en niet een uitbreng er eigenlijk.

[00:26:23]

Dat weet ik niet zeker, maar dat heeft ook iets onthecht. Daar zit ook iets heel eenzaam ze in dat je eigenlijk altijd de de eenzaamheid en het het in jezelf gekeerde dat je fantastisch. En zodra het in verbinding met anderen is, met je lezers of met je publiek, vind je het moeilijk.

[00:26:42]

Ja, maar ik bedoel ik ga er wel telkens staan. Een podium en ik breng die dingen. Leidster is ook iets in mij, wat natuurlijk heel graag wil. Ik wil wel die die vijf keer dat ik heb gescoord op het podium. Die wil ik wel de hele tijd wel behalen. Ik weet het wel. Ik wil eigenlijk dat natuurlijk iedereen het boek leest en deint. Het is fantastisch. Dit is als de tweede. Het is.

[00:27:03]

Het is Bridget Jones, maar dan het tegenovergestelde. Ja, nee, dus je wil, dat is iets wat jou wil scoren. Ja, zal ze misschien ook iets is wat toch ook altijd naar de liefde zoek bij jou, ondanks dat je dat je er misschien diep cynisch en zwartgallig over bent. Nou, niet cynisch, maar meer. Het is meer zal van. Ik vind ik niemand. Ik moet het nog maar eens zien. Je gelooft er gewoon niet zo in voor jezelf.

[00:27:28]

Nee, nee, dat klopt. Nee, nee, nee, nee. Maar mijn uitgeverij had gisteren iemand van de uitgeverij aan de telefoon en die zei tegen mij.

[00:27:38]

Euh ja. Je hebt hele van de ene kant hele lage verwachtingen, van de andere kant een hele hoge verwachtingen.

[00:27:46]

Dat is natuurlijk een heel simpel zinnetje, maar. Ja, dat klopt helemaal. Van de ene kant denk ik van niemand hoeft dat boek te lezen. Dit is van mezelf en van andere kant ben ik heel teleurgesteld als er uiteindelijk geen 7 delige reeks alle Harry Potter fan is met verfilmingen en. Ja, en eigenlijk is het einde in het leven net zo. Met die lage verwachtingen en de hoge verwachtingen, want je hebt hele lage verwachtingen in de zin dat je eigenlijk niet gelooft in de liefde voor jezelf in Lichtenvoorde.

[00:28:13]

Maar de ware liefde. Ik geloof zich wel in de liefde hoor. Ik bedoel, ik vind. Ik vind het zitten toch fantastische romantische avonturen in de erotische avonturen?

[00:28:21]

Nee, ook echt heel gezellige avonturen, erotische en gezellige avond erotisch. Kan ook hartstikke gezellig zijn.

[00:28:28]

Gotische dol, gezellig?

[00:28:31]

Nee, want er zitten ook zes te denkt over geen van die mannen. Nou, wat en wat een idioot. Nee, maar dat zeg ik toch ook niet? En niet dat je alle mannen ideeënleer. Maar dit is dus niet zo gek op mannen. Ja, op zich wel ja, maar ze is niet heel. Ze is niet dáárom. Ze is niet als cynisch, is niet ik. Ik heb ook niemand willen beledigen ofzo.

[00:28:50]

Toen ik het ze van elkaar. Deze persoon is effe helemaal. Maar ze voelt wel de hele tijd van de staat. Echt nog een ander avontuur in het volgende hoofdstuk weer te wachten. Die wil ik ook weer meemaken. Op een gegeven moment overgenomen hun in. In een hotelletje. Ja hoor, Els. En dan namen we ze niet te veel spoiler maar. Maar ja, het is. Het avontuur begint vreemde afslagen te nemen. En dan zegt ze UCI, voegde ik toe, in een poging mezelf kwetsbaar op te stellen.

[00:29:21]

I'm one Jerney Obama zelf. Don't even suitcase. Hoe het mee naar niet companie. Na het voetbal mooi omschrijven van hoe het leven is van het lei van het leven zelf onder Gurney Obama zelf even south grijswit mee en er niet Kompany. Dat is toch eigenlijk hoe het ook gewoon is het leven? Ja.

[00:29:45]

Ja, wat. Maar nee, het is niet. Het is niet dus de twee zinnen later zegt ze ook van nu.

[00:29:52]

Pakkend waren wij ook van euh. Dan zegt volgens mij het in die scène ook van. Ik wil eigenlijk alleen maar de tijd vergeten en met knappe jongens zoenen. Voor sla is dat de strekking van het hele verhaal. Maar dat is natuurlijk niet de strekking van het verhaal. Maar soms geef ik haar wel van die Ekspres, van die oppervlakkige gedachtes waarin ze dan eventjes denkt van aan.

[00:30:10]

Ik heb het gezelschap, zegt ze dan, want van gezelschap vulde ik in mijn hoofd aan komt een hotelkamer. Ik negeer dat gevoel dat er minder rationele redenen waarom ik behoefte aan gezelschap kon hebben.

[00:30:23]

Ja, dus het is niet alleen. Het is niet alleen maar iemand van die gewoon leuk voor een hotelkamer, ook een leuk een nieuwe mansen is.

[00:30:33]

Maar ja, als je ze vraagt van waar ze nou precies naar zoekt. Ze probeert er vooral heel echter dit vooral te leggen in zijn zoektocht om daar achter te komen wat ze nou precies wat er toch is en wat dat nou, wat dat hele rusteloze is. Het antwoord is in elk geval niet de tijd vergeten. Knappe jongens zoenen. Wat doet zijn boek lang? En ze eindigt onrustiger dan nog dan dat ze beginnen, is altijd het antwoord. In elk geval niet nee.

[00:30:58]

Van een hotelkamer een hotelkamer gaan en geen huis hebben en geen vaste mensen waar je mee optrekt. Dat is het dus ook. Deze oplossing moet het ook niet ongebonden zijn, want ze raakt eerder voelt zich juist nog veel gevangenen. In het hele idee wat ze heeft bedacht. Ze heeft een soort van superstrak cadeau voor zichzelf. Met de hotelkamers. En dat ze telkens door moet dat het ook echt wordt. Een heel. Het wordt eerder een lijdensweg om het te voltooien dan dat je denkt aan nou, die is nou echt.

[00:31:26]

Die is echt bevrijd van ja.

[00:31:29]

Is wel logisch dat je dat van Saskia Noort houdt. Dat is toch ook vaak zo. Mensen die op zoek zijn naar zoon zeggen het geluk of het gewone leven omdat rustig en kalm te leven. En dan wordt altijd een beetje griezelig. Wordt het een beetje een beetje creepy?

[00:31:44]

Ja, alleen fijn en wel van haar boek vind ik wel, als je het uit hebt, dan weet je wie het heeft gedaan. En bij dit boek weet ik eigenlijk nog steeds niet wie nou de schuld heeft.

[00:31:51]

Niemand heeft de schuld. Ik had graag een schuldige gehad. Ben je blij met dit verhaal?

[00:31:55]

Weet je wat je in je schoot geworpen kreeg? Hoeveel? Hoe? Of heb je ooit echt een hotel gids willen schrijven? Of heb je een liefde voor hotelkamers? Nee. Ik had wel echt. Ik had wel echt iemand waar ik even mee was die een euh hotel gids wilde schrijven en dat vond ik gewoon. Dat vond ik dus een echt echt een heel. Ik vond het gewoon zo grappig idee omdat ik dacht van van alles. Alles wat je kunt schrijven op deze wereld waardig zou je in vredesnaam in het Belgisch schrijven.

[00:32:30]

En ik vond dat van mezelf ook weer ook alweer van. Waarom loopt naar het telkens wat hem zo te veroordelen als jij lief dat hij dat een beetje af te zeiken?

[00:32:37]

Ja ja, jij kon dat niet serieus nemen. Ik kon dat echt niet zeggen dat je zo'n lage vorm van literatuur wel geeft. Ja, zo ambitious. Dat is echt je ambitie om gratis in hotels te blijven en om jezelf een hak te zetten. Van maar je kan er wel degelijk literatuur van maken. Ja, ik dacht wel eens ook wel zo van ik had het toen zo belachelijk gemaakt. Nou nog sterker wel in mijn eigen hoofd dan hardop. Waarschijnlijk.

[00:33:04]

Uhm. Ja, dat ik ook dacht van. OK, maar. Ja, het leek me ook wel zo'n fantastische comeback van mezelf in zijn leven als ik dan de 911 hit had geschreven nadat ik het eerst maanden had over afzeiken dat idee. En nou is ie daar gewoon ja.

[00:33:24]

Nu heb ik zelf een getuigenis. Het is ook een soort kabouter die dan een comeback in zijn leven. Ja, nou misschien. Nou ja, dat is ik om te kijken, want ik kom ik en zijn leven. Nee, maar ik vind het idee dat ik vond wel.

[00:33:35]

Het idee vond ik wel heel grappig. Ik vond het een heel grappig idee van, maar ook om mezelf. Het is ook echt om mezelf een beetje belachelijk te maken van wat ik zeg. Slaat dus ook allemaal nergens op, want ik. Ik loop een hotel gids belachelijk te maken. Volgens ben ik zelf twee jaar bezig met er eentje schrijven, dus wat ik zeg is ook. Ik zeg ook maar wat. Ik heb ook geen idee wat wat wat goed is om over te schrijven.

[00:33:56]

Of waarschijnlijk, als hij nou een hotel gids zou uitbrengen, dan zou dat een veel groter succes worden. Ik zou het fantastisch vinden als die van hem ernaast komt te liggen, maar verder hoef ik niet echt perse terug in zijn leven. Maar één zin samen gaan dan wat?

[00:34:10]

Waarom zou je dat dan wat van die comeback? Omdat ik het wel.

[00:34:14]

En omdat er blijkbaar toch zo rancuneus randje zit? Nou nee, het is niet rancuneus, dus ik ben. Het is ook geen wraak, maar wel ja.

[00:34:23]

Ik vind dat gewoon een heel grappig. Ik vond het gewoon heel. Ja, ik maak mezelf daarmee natuurlijk ook heel erg ongeloofwaardig. Dat ik eerst de hele tijd waarvan jij met je het gidsen. Vervolgens schrijf ik nooit en. Je gelooft dus je weet eigenlijk niet of je in de liefde voor jezelf gelooft of dat.

[00:34:40]

Wat? Of dat. Of dat is wat je zou kunnen vinden. Of of je dat nou.

[00:34:43]

Het is sowieso geen principieel ding. Ik heb ook het gevoel van als ik dit nou nog drie keer hardop zegt, dan ben ik over twee jaar getrouwd en heb ik drie kinderen.

[00:34:50]

Het zou wel knap zijn. Twee à drie kinderen had. Als je een training krijgt en eentje adopteert, dat is waar dat zo. Maar het kan wel. Dus het is zeker niks principieel?

[00:35:01]

Nee, maar het is denk ik wel zo dat ik nou inmiddels zoveel jaar merk hoe fijn ik kan werken of. Ik vind het ook heel erg leuk om zo'n product productief te zijn.

[00:35:10]

En hoe je ook niet voelt dat de standaard is die veel mensen aanhouden van je moet op een gegeven moment liefde vinden en rond je dertigste gaan settelen en dan aan kinderen denken. Wat toch toch een soort logische volgorde in het leven is voor veel heteroseksuele mensen. Dat die dat die standaard niet persé jouw standaard is.

[00:35:30]

Ja, maar het is niet mijn bewust afzetten daartegen. Zo van ik ga het anders doen dan de rest wel. Maar iedereen is toch altijd bezig in z'n hoofd met hoe leid ik mijn leven zoals jij ook elke dag verhuis? Gedachten over verhuizen heeft dus. Het is volgens mij bewust of onbewust haal je elke dag je eigen leven een beetje tegen het licht en denk je van wat is het nou? Wat wil ik nou eigenlijk? Nou, maar dat is en ook al die vraag.

[00:35:52]

Die ene over stelt dat. Die zijn ook logisch. En het is natuurlijk ook zo. Ik ben me er ook mee gaan identificeren met hoe ik mijn leven al zo lang leef. Dus het voelt ook als ik nou verliefd te worden er extra van. Nou, dan ben ik benieuwd wat het volgende gaat zijn, waar we over gaan schrijven. Of het echt een heel nieuwe zou bijna.

[00:36:07]

Het zou bijna van verse sneeuw.

[00:36:11]

Ja ja, ik ben me niet alleen mmMechelen identificeren, ik ben er ook. Maar als ik me ergens een weg aan hechten is het wel.

[00:36:18]

En deze manier van lezen? Gewoon omdat ja.

[00:36:20]

En dat ik voel dat ik dat ik alle kanten op kan. En dat ik ook ja, als ik dat ik ook morgen kan gaan trouwen als ik zin heb. En als ik dan morgen werkelijk gaat trouwen, dan wordt het een week later wel lastiger om ook weer alle kanten op te kunnen. Ja, dus je geaardheid, niet je geaardheid in van je van je seksuele geaardheid, maar dat je goede geaard bent als in in het leven is dat je hier woont.

[00:36:45]

In dit huis waar je van houdt dat je een tweelingzus hebt, neem ik aan.

[00:36:49]

Ja, en dat was ook wel heel belangrijk in het boek. Ik wilde wel dat het dat de hulp zijn ook een zus zou hebben. Want ik dacht wel het zou wel een verklaring kunnen zijn dat je zo'n goede band met je zus hebt, dat je eigenlijk al een soort partner hebt in je leven waar je alles bij kwijt kan. Ja, en dat stuk wat je over je over de tweelingzussen schrijft in het boek is natuurlijk ook fascinerend over hoe zij eigenlijk hun talenten of hun specifieke eigenschappen onderverdeeld hadden.

[00:37:15]

Ja, van de n inderdaad, binding is driftig en de ander bindingsangst. En de één altijd heel netjes en de ander helemaal nog niet. Je hebt een heel lijstje van eigenlijk hoe ze elkaars tegenpolen zijn. Bij mij in een soort soort formele uitwisseling van eigenschappen. En ook dat ze dat niet per se zijn, maar dat ze dat gewoon samen hebben besloten. Weet je wat we doen? Kreise?

[00:37:35]

Is dat ook om je eigen identiteit te kunnen bepalen? Precies inhoudt dat je mekaar in de weg gaat zitten. Ook weet je wat jij gaat heel goed. Jij gaat heel goed kunnen leren, dan blijf ik daarvan af. Dan ga ik heel, heel goed kunnen opmaken met make up. Ook een mooie tegenstelling. En op die manier ja, dat je naast elkaar ook niet in de weg zit.

[00:37:53]

Dat je echt voelt van kerk kunnen alle twee op eigen terreinen.

[00:37:57]

Ja, en nu weet ik niet of dat zo is en dat boeit me ook eigenlijk helemaal niet. Maar ik vind die gedachte dus waanzinnig. Dat vind ik een waanzinnige gedachte. Dat is hoe je je identiteit, hoe je hoe je jezelf uit elkaar eigenlijk een identiteit gunt en kwaliteiten gunt. Ja, ja, niet echt een vraag. Maar nee, dat vond ik wel een heel mooi stukje. Maar ik vond het belangrijk dat dat de hoofdpersoon net zoals jij een tweelingzus heeft.

[00:38:19]

Ja, want ik dacht wel van ja, ik kan hem wat doen. Wat knapt deze vrouw zo zelfs? Handig is, Maar als ik naar mezelf kijk, denk ik van ja, het is wel makkelijker om zelfstandig te zijn als je echt iemand echt al zo in je leven hebt, zoals in gemeente of mijn. Ik heb nog twee sissende 6e in het boek is ook een soort samensmelting van die twee. Ja, ik heb gewoon al iemand.

[00:38:41]

Als er iets is, heb ik al twee adressen om naartoe te gaan. Ik ga bijna alle twee superveel eten en langs.

[00:38:47]

En euh, die zeggen me al een. Na een optreden doe ik het goed heb gedaan.

[00:38:51]

En euh ja, dus ik heb al die alles wat je van een relatie wil, die bijna al bijna alles ja.

[00:38:59]

En die andere dingen, die kun je dus wel vinden in de kroeg. Ja. Na. En is dat nou fijn? Of is dat ook? Wil ook jammer. Nee, dat vind ik echt heel erg fijn. Ja, ja, ja, ik denk zelf als bijvoorbeeld als ik, als ik de loterij zou winnen in 30 miljoen Onderbanken zou hebben, dat dan helemaal niks meer zou uitvoeren en dan in een depressie zou raken zat ik gewoon niet meer zou werken, want dat zou ik dan geen zin meer in hebben.

[00:39:27]

En dan zou ik me. Tegelijkertijd zou ik mezelf heel, héél levenloos en verschrikkelijk vinden.

[00:39:31]

Maar wat heeft al dat geld met de liefde van een zus te maken? Nou, dat je dus al een heleboel liefde hebt van een zus en dat je dan niet meer de noodzaak hebt om om een andere liefde te zoeken.

[00:39:40]

Dus dat je eigenlijk alleen jezelf liefst van een zus toch wel echt iets wezenlijks anders dan heel zeker. Maar je zegt heel veel dingen die je in een relatie wil. Die heb ik al van van mijn zus, van je zussen. Ja dus.

[00:39:53]

Euh. Dus als je heel veel geld hebt, hoef je waarschijnlijk niet meer zo hard op zoek te gaan naar nog meer geld. Ja maar bedoel, werken is ook meer dan alleen maar geld verdienen. Ik bedoel ik werk wel om geld te verdienen, maar ondertussen eigenlijk ook eigenwaarde uit en ontwikkel ik mezelf vaak ook toe gedwongen om na te denken of een boek te lezen.

[00:40:12]

Dus dat. Ik heb ook wel ik met andere tweelingen over gepraat. Want inderdaad, ik heb ook nog nooit iemand anders horen zeggen. Dat heb ik ook. Dus de theorie geldt ook niet voor mij, maar geldt voor jou wel.

[00:40:22]

Ik denk wel dat het voor mij een grote rol speelt ja. Ja, maar mijn vraag is dus eigenlijk vind je dat veeleer jammer of vind je dat fijn? En het idee dat dat het jammer zou zijn of dat het je ook iets onthouden heeft? Het feit dat je al in op zo'n.

[00:40:35]

Wat heeft me onthouden? Want ik mis. Ik mis het, dus dat is. Ik mis het dus niet tussen. Dan is dan heeft het me toch niks onthouden?

[00:40:44]

Nou dat dat weet ik niet. Dat bedoel dat dat. Dat kan je dan dus heel. Als je wel heel stellig zegt, dan is dat zo.

[00:40:52]

Maar als je jezelf afvraagt van waarom ben ik zo? Zit er iets onthecht in mijn? Hoe komt dat? En wat moet ik daar iets mee? Enzovoorts? Dan kan dat misschien daardoor komen. Dat je dus niet de noodzaak hebt om je te om je te hechten. Ja, dat is denk ik aan een andere ziel, die niet die niet directe familie van je is. Ja, die niet meteen zo goed begrijp wat je bedoelt. Ja precies.

[00:41:17]

Ja ja, dus dan heb je ook niet de noodzaak om dat te doen. Macho's? Ja, weet je.

[00:41:24]

Fuck it het leven. Dus wil spreken over op een paar maanden weer.

[00:41:29]

En dan zullen wel eens zien wie dan gelukkig en gelukkig is in een leven en winddicht. Ja. Hou je van het leven? Euh. Ja, je hebt het wel heel lang over na te denken, maar ik ging wel een redelijke twijfel vond ik het wel hoor.

[00:41:51]

Ik vind het wel vaak echt heel gecompliceerd en ik vond ja, kom ik weer terug op het schrijven van het boek. Ik vond. Ik vind dit eerlijk gezegd. Minst leuk weekend. Zo nu. Ik bedoel als ik zo obsessief in zo'n verhaal kan duiken waarin en en dan is het leven goed. Ja, want elk jaar ben ik ook echt actief bezig met mijn gedachten structureren. En ik merk sowieso. Als ik het opschrijf kan ik het ook veel beter.

[00:42:18]

Ik wil eigenlijk de hele tijd naar het boek schrijven. Daarin heb ik het sowieso veel beter opgeschreven dan ik nu tegen jou kan zeggen, zeker? Want dan zit ik in de zomer. Nu ben ik alweer bezig met oh ja, ik moet het goed formuleren naar jou.

[00:42:30]

Terwijl als ik het schrijft een alleen aan alle zelfverzekerdheid die je in dat boek heeft. Die voel je nu niet. Je voelt het nu allemaal als een slap aftreksel.

[00:42:38]

Nou, het voordeel is dat ik wel weet waar ik het over heb omdat er een heel boek over hem geschreven is. Dus dat we nu ook uit de fase zijn dat je aan het scheppen bent en in de fase dat je dacht dat je het deelt met de rest van de wereld. En dat is nou eenmaal niet jouw favoriete periode.

[00:42:51]

Nee, en het. Het verschil is ook wel met een boek en een album normaal gesproken met een album uitbrengen. Zou ik nu nog een soort van tour lijst ofzo? Hebben ze ook nog allemaal dingen te doen hebben met het boek? Is het echt zo van ja, en zeker niet omdat je niet kunt optreden? Blauwblauw.

[00:43:04]

Maar ook als je wel langs de boekwinkels kunt gaan is het toch zo van jou? Het boek is gewoon het boek en dat is gewoon definitief afgesloten. Gewoon klaar. OK, dat is af.

[00:43:14]

Ligt in de winkel. OK, wat ga je nu doen met jezelf, met je leven? Terwijl met als je toch nog muziek maakt dan? Dan kan je dan nog een theaterprogramma mee bedenken.

[00:43:23]

Of we? Of weet ik veel wat je er al mee kunt doen. Dan kun je dan nog mee gaan. Optredend is helemaal niet zo definitief opgenomen. En ja, en het boek is zo. Ik vind het gewoon zo jammer dat het dat is dat het dat het daar al ligt.

[00:43:40]

Ik was ook echt best of ik was gewoon best wel verdrietig toen ik het in de boekwinkel zag liggen van en ik hoopte juist dat ik heel blij zou zijn, want ik hoorde schrijvers zeggen van. Weet je wat je moet doen? Je moet naar de boekwinkel gaan, want dat een soort ultiem ultieme beloning als je dat stapeltje ziet liggen van. Kijk, daar ligt je werk. En ik dacht echt alleen maar o ja, daar ligt ie. Jammer. Ja, het is weg.

[00:44:01]

Het is niet meer van mij. Nee. Ja maar goed, ik vraag je of je van het leven houdt. Ik had dat boek te praten. Maar goed, blijkbaar gaat IS begaat jouw leven over creëren en het al dan niet de wereld in brengen. Ik vind je dat het belangrijkste in je leven?

[00:44:17]

Nou, dat vind ik wel echt het leukst in mijn leven. Ja en ingesteld kan deze vraag. Precies in die in die weken die ik het minst leuk vind.

[00:44:27]

Ik denk als je twee maanden terug had gevraagd van wat vind je van het leven? Gevoel.

[00:44:32]

Ik voelde me zo levenslustig toen ik dat boek schreef. En nu moet ik voel ik echt zo van oké, je moet gewoon weer iets nieuws gaan bedenken. Een nieuw project om je vast te bijten en dan voel je dat wel weer. Maar nu voelt het ez-zor van jou. Ja, nu zit ik hier weer gewoon en is er ook niet een soort van ander universum wat nog op mij zit te wachten dat ik daaraan verder werkt. Dit is het gewoon nu gewoon.

[00:44:55]

Er is niet nog iets anders.

[00:44:57]

Ja. Ben je eigenlijk ooit verliefd geweest zoals je zo verliefd, zoals je levenslustig was bij het schrijven van het boek? Heeft het je ooit dispensatie gegeven? De liefde voor iemand anders? Ja, jawel, ja, je bent wel eens heel verliefd. Ik ben zelf verliefd geweest. En hoe vond je dat?

[00:45:14]

Uhm, ook heel. Obsessief. En. Ja, ik heb me ook wel afgevraagd waarom ik dat. Dat zit echt helemaal niet in het verhaal tussen van de schijnbaar. Dat vind ik. Dat is. De hoofdpersoon in het verhaal is toch altijd een beetje koel en onafhankelijk van alles. Alles wordt eigenlijk met een beetje opgetrokken wenkbrauwen aanvaard. Ja, ja, ja. Maar ik ben zelf zeker wel verliefd geweest, maar dat is lang geleden en wat altijd, nooit een goede afloop ja.

[00:45:52]

En dat was obsessief. Dan werd je meteen heel hevig dat het nummertje over totaal. Ja, dan echt echt echt niveau, niet kunnen eten of slapen of en vooral was het dan ook vaak op heel weinig gebaseerd. Ja meegekeken? Ja dan. Dan denk ik echt maar beter van dan kunnen maar beter goed met elkaar gaan afspreken, want dan kom ik daar tenminste vanaf. Dan leer ik je echt kennen van wie je bent en dan valt het waarschijnlijk wel tegen.

[00:46:17]

Want zo leuk zoals je mijn hoofdpijn, ja, dat kan je datzelfde. Dat kan niet. Dus dan kunnen we maar beter.

[00:46:22]

Ik heb heel vaak zoiets als je misschien even drie maanden met elkaar afspreken en dan ben ik waarschijnlijk daarna wel van de af. Maar ja, dat ging dan niet. En dan dat die ander dat niet wou of dat het niet ging of dat niet konden betalen.

[00:46:34]

En dan blijft dat maar in je hoofd groter worden en groter worden. Ja dat precies, dan kun je weer eens een alles in jouw hoofd scheppen. Alles in je hoofd is scheppen en dan is de realiteit is is de grote ontnuchtering.

[00:46:45]

Ja ja, is dat niet voor? Is dat niet voor jou ook zo? Is die voor iedereen zo?

[00:46:50]

Nee, nee, nee, voor mij helemaal niet. Ik lijdt aan een enorm gebrek aan fantasie. Echt waar. Is seks belangrijk voor jou? Euh. Uhm, belangrijk. Even kijken. Jaar en zeker zijn wel ja ja, als in dat je het ook weer niet zonder zou willen. Ik zou het echt heel jammer vinden als ik geen seks meer heeft. Ja, we hebben seks en seks voor jou belangrijk zeker?

[00:47:22]

En hebben seks en liefde voor jou met elkaar te maken? Uhm, vaak en vooral vaak niet. En soms, het heeft zeker wel eens met elkaar te maken. Ze kunnen met elkaar te maken hebben, maar het is niet noodzakelijkerwijs Beekvliet.

[00:47:39]

Nee, en het wordt ook echt liep het ook niet altijd per se beter als er liefde bij euh soms. Ja, seks is natuurlijk juist.

[00:47:48]

Het ongecompliceerde kan juist vaak heel fijn zijn. En liefde kan natuurlijk ongelooflijk gecompliceerd worden en het andere ook weer allemaal super gecompliceerd is. Juist als door elkaar gaan lopen dat het ook ingewikkeld kan worden. Kan het heel ingewikkeld worden. Terwijl als ze als ze los van elkaar zijn en kan, zijn ze allebei misschien wat simpeler?

[00:48:08]

Ja. Dus je zou ook theoretisch op iemand verliefd kunnen zijn of een soort soort aandrang tot verliefdheid voelen, zonder dat je misschien daar voor hem erotische gevolgen zou hebben.

[00:48:19]

Ik heb zelfs wel gedacht bij het verhaal ook van valt deze vrouw. Eigenlijk had ze eigenlijk twee dingen door mekaar lust en liefde. Valt ze misschien eigenlijk gewoon niet op vrouw? Heb ik zelf ook heel vaak. Ik heb bijna dagelijks gedacht val ik eigenlijk niet op vrouwen, behalve dat ik nooit verliefd ben geworden op een vrouw? Dus was voor mij het antwoord daarop nee.

[00:48:39]

Maar ja, je hebt natuurlijk dat. Dat speelde bij mijn kinderen. Hier of daar ging het vaak over dat je euh euh. Homo, erotisch en hetero romantisch kan zijn. De ZLSM zeggen seksueel met het ene geslacht, maar liefde wil bij het andere geslacht. En dan zou dat nog kunnen, maar. Het zou kunnen, maar het zou volgens mij ook weer zo'n tijdelijke theorie zijn. Het is ook maar het is ook een theorie die inderdaad ook weer een andere afslag kan nemen als ik.

[00:49:13]

Ik kan me zo voorstellen dat iemand heel erg verliefd zou worden en dan klopt deze theorie naadloos dat je dus bijna dagelijks afvraagt of je moet verhuizen en je vraagt je bijna dagelijks af of je op vrouwen valt.

[00:49:24]

En waarbij we op allebei de antwoorden allebei de vragen eigenlijk eigenlijk een soort schoorvoetend nee. Euh ja, een beetje ervan zou kunnen. Het zou kunnen.

[00:49:34]

Dat zou een verklaring kunnen zijn.

[00:49:36]

Maar ik denk niet dat dat de oplossing is waar ik naar waar ik naar op zoek ben. Dat vooral het zou, ik zou het zo fijn vinden als ik antwoorden op de vragen zou hebben en dat ik denkt vandaar misschien is dat het dan wel. En ook ik heb ook. Ik had. Ik heb een scène geschreven voor het boek waarin ze eindigt met een vrouw te jaar. Dit is weer zo'n makkelijke oplossing die door bedenksel van o ja dan komen.

[00:49:59]

Ja, dat was het. Oh ja, dit verklaart alles.

[00:50:02]

Maar zo simpel is het dus eigenlijk, want je zoekt dus blijkbaar naar oplossingen in je leven. Want je zegt van dat. Dat zijn oplossingen die ik zoek, maar dat zijn te makkelijk. En eigenlijk zowel in het leven als in het boek. Besef je kom je tot de tot tot tot tot het inzicht dat oplossingen te makkelijk zijn? Ja, maar dat een antwoord dat alles oplost. Dat er gewoon niet is.

[00:50:24]

Ja. En dat ik heel onrustig ben. Maar dat die onrust er ook voor zorgt dat de hele tijd zin heb om dingen te maken. En van maken word ik dus wel weer heel levenslustig.

[00:50:34]

Dus die om onrust is Reint, maar ook heel veel en ook wat je bent.

[00:50:39]

Misschien in essentie. Ja ik denk. Ik denk het wel. Zeker nu in elk geval hoop je dat je het ook niet meer bent. Dan hoop je dat je dat misschien omarmt.

[00:50:51]

Op een dag maakt men zelfs aan die onrust wel enigszins. Ook wel gehecht. Ja, omdat ik ook zie wat dieper dan wat die me brengt. En die brengt mij ook heel veel leuke, mooie, spannende romantische avonturen. En het is soms ook heel ingewikkeld, maar ja, het is wel jammer. En ja, je maakt wel wat mee.

[00:51:16]

En even tot slot loos. Wat? Waar bestaat die onrust precies uit? Waar bestaat wat onrust? Kijk, zoals hier zit ben je super rustig en je hebt koffie vormen gezeten voor jezelf, koffie en thee en je hebt je cover, excuseert vormde voor de fruitvliegjes en je huis is op orde. Dus als je zo tegenover ons ziet dan zie ik niet zwart, m zwart en je kijkt rustig uit je ogen. Tenminste niet als een soort panische gek. In elk geval bedankt.

[00:51:43]

Dus ik zie ik zie niet zoveel onrust in je. Maar wat? Hoe? Hoe is die onrust in het dagelijks leven?

[00:51:50]

Om deze. Het is niet veel meer dan wat je nu hebt gezien, gewoon ik ja, dit gewoon euh. Maar bijvoorbeeld dat je elke dag afvraagt of je moet verhuizen of wie je nou eigenlijk. Maar ik ben ook geen manische gek denk ik. Ik bedoel ik. Ik heb volgens mij op zegt m'n leven best wel goed op orde zoals inderdaad zegt en uhm ha.

[00:52:12]

Het is misschien ook een plek waar ik graag naartoe ga als ik dingen wil maken, dus misschien dat ik hem eerder opzoek. Dan heel echt proberen om daar vanaf te komen. Zet ik zonde vinden als je helemaal zou verdwijnen? Ja, maar hoe dit precies uitziet? Dat denk ik. En nog tien boeken schrijven om.

[00:52:28]

Daarachter zit die onrust misschien ook in dat je alles steeds bevraagt in jezelf. Moet ik verhuizen? Op wie val ik eigenlijk? Hoe zit het nou? Als ik toch wat?

[00:52:37]

Ik hoef natuurlijk helemaal niet te verhuizen. Waarom vraag ik mezelf toch? Maar is dat die onrust?

[00:52:41]

Dat je dacht dat je dat je de hele tijd. Ook al heb je een fantastisch huis en is het eigenlijk goed, behalve dat je de badkamer moet delen. Dat je dat je dan toch daar dat alsmaar bevraagt. Is dat wel? Moet ik hier wel blijven?

[00:52:53]

Ja, maar dat niet iedereen dat deed. Doe je dat niet? Nee. Nou, dan is dat misschien wel wat mij een Andress typeert. Ja. Na Het is van mannetje in dat boek ook een soort van de oplossing werd gevonden in het schrijven van het boek Het Lied, niet in de letters van het boek, maar in het. In het proces van het schrijven van het boek Ja, ook heilloos.

[00:53:13]

Dank je wel, jij bedankt en bedankt voor de hotel. Greet, bedankt voor degenen die dat hotel gids heeft verzonnen. Verhaal. In eerste instantie ja inderdaad.

[00:53:23]

En Shredder uit naar de bedenker van de auto.

[00:53:26]

Het van de denker naar de bedenker van hotel. Dank je wel, dus jij bedankt. Dit was met Groenteman in de kas. Met Loes Wijnhoven mijn naam is Gijs Groenteman. Ik maakte deze podcast samen met Daan Hofstee. U kunt zich abonneren op alle mogelijke manieren. U kunt dus een e-mail sturen. Podcast? Het Volkskrant.nl.

[00:53:45]

U kunt ons volgen op Instagram met groenteman en als het kan en het kan bij de EPL podcast. Geef gevels lekker veel sterretjes.