Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo mijn naam, afscheidsgroet man. Ik zit niet in een archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Ik zit ook niet thuis onder de hoofdstraat van mijn dochter. Ik zit in een lege goal met kantoor. Dat is naast het kantoor waar ik een paar dagen in de week werkt. En nu zit ik hier om even te bellen met één van mijn favoriete radiomakers. Ze heet acetyleen. Ze werkt op Radio 1. Onder andere maakt ze het programma De Nacht Zuster.

[00:00:22]

Dat is al mijn favoriete radioprogramma, belt ze de hele nacht met mensen die vragen hebben. Ze werkt ook bij Radio 5 en bij de regionale omroepen. Ze loopt al heel lang mee met een hele grote fan van der de Goed Begin voor een interview. Dus luister naar mijn gesprek met Astrid Diol.

[00:00:44]

Astrid Hallo, hoe is het met je Ghisallo met het groen? Wat doe je mee op dinsdag?

[00:00:51]

Zit bij mij nooit zo'n schema in dus. Dinsdag is in principe de kinderen naar school werken. En dan heb ik een beetje huishouden. Iets te weinig eigenlijk. En u zit ik zonder moeite dat ik genaaid heb uit elkaar te knippen, omdat ik besloten heb dat ik hem toch niet helemaal zwart wil maken aan de binnenkant met een bloemmotieven knutselaar. Heel veel werk, heel hard dat je hele leven had had. Nee, nee, eigenlijk niet.

[00:01:24]

Maar ik ben sinds sinds hun eerste kinderen denk ik. Want als je kinderen hebt, dan moet je toch iets meer beschikbaar zijn. Dus dan zit je thuis beschikbaar te zijn. Ik kan niet stilzitten en dan ga ik tv kijken en dan kan ik ook niet stilzitten. Dus ik ben begonnen met haken en breien. En toen ging mijn moeder dood, is de naaimachine en ben ik verdamping aan het Paya.

[00:01:50]

Waarom kan je niet stilzitten? VDK ging direct na de tweede Kerkeveld denk ik, omdat ik vind dat je dan dat de tijd nutteloos voorbijgaat, niet tenggara.

[00:02:04]

Je hebt een soort permanent besef van beperkte hoeveelheid tijd in ons leven hebben die optimaal benut moet worden.

[00:02:12]

Ja Jenny. We hebben heel weinig tijd.

[00:02:19]

Des te beter om je daar niet de hele tijd van bewust te zijn. Want hoe doe je dat?

[00:02:23]

Dan doen ze dat uit, want dat heb ik eigenlijk iedere dag. Is alweer bijna voorbij.

[00:02:29]

Maar ik ben heel onder erotisch al zitten. Ze denk ook nooit dat ik een dodelijke ziekte heb. Ik denk ook niet dat het met sommige mensen hebben. Dat probeer ik de hele tijd. Besef het is maar heel weinig tijd in ons leven hebben. Ik leef gewoon op een heel domme, kortzichtige manier. Dat is mijn methode.

[00:02:46]

Maar hoe komt dat dan?

[00:02:47]

Want dat moet je opvoeding dan zitten dat je arts.

[00:02:52]

Rust, rust of onrust of angst of neuroses. Ik kan me niet voorstellen dat alleen maar opvoeding is. Dat vernam Vermeersch. Ik denk dat dat gewoon is hoe je hoe je gebouwd bent.

[00:03:06]

Wat denk jij na nu je dat zo zegt? Ik heb drie kinderen en vooral meisjes die bij 180 graden verschillen. Dat moet haast wel kloppen. Dat die aard toch wel een hele grote rol speelt.

[00:03:21]

Maar dat is toch ook als je kinderen krijgt dat je eigenlijk al vrij snel merkt dat je natuurlijk liefde kan geven en een beetje bij kan sturen en alles zo goed mogelijk kan faciliteren. Maar dat je over hun diepste wezen, verlangens, wat ze willen en hoe ze zijn echt helemaal niets te zeggen heeft.

[00:03:37]

Een beetje wel vind ik, want ik vind wel dat ik mijn kinderen echt heel erg leuk opvoedt. Maar ik bedoel wat.

[00:03:46]

Hoe vind je dat je ze heel leuk opvoedt? Nadat ik ze altijd stimuleer om de dingen te doen waar ze waar zijn, waar ze blij van worden in plaats van dat er heel veel boetes opgelegd worden volgens de regels. Weet je wat ik bedoel? Natuurlijk moeten ze af en toe wat slaap hebben, maar als ik een keertje zin heb om om half twaalf s avonds nog een film met je bekijken, dan kan het wel. Daardoor leren ze ook wel te denken dat het regent.

[00:04:17]

Dan kunnen we in een plas gaan liggen in plaats van dat ze denken als het regent, binnen blijven en tv kijken wil dat ze de vrolijke mogelijkheden van het leven zien.

[00:04:26]

Ja ja of ja ja, dat dat het feit dat heel veel mensen hetzelfde doen niet zegmaar betekent dat het zo moet dat de standaard moet zijn.

[00:04:37]

En hoe ben je zelf opgevoed wat dat betreft?

[00:04:40]

Ik kan me dat niet meer zo goed herinneren, maar ik had ik. Ik had. Ik was een nakomertje en ik had nog zo'n vader die de hele week werkte en wat in het weekend ging zaalvoetballer en even rustig de krant wilde lezen. En mijn moeder was huisvrouw, dus die was gewoon altijd iets aan het schoonmaken ofzo. Maar ik had wel weer twee oudere broers die die die een beetje voor liepen. Dus mijn oudste broer die wat kan studeren in Amsterdam.

[00:05:12]

Dus ik ging als klein meisje van acht ik logeren in Amsterdam bij de hippies van mij en mijn broer was een soort soort van een hippie uitbesteding in Amsterdam. Die studente, dat. En die namen me dan mee. Mijn oudste broer, die heeft me ook leren autorijden ergens op een afgelegen terrein. Volgens mij was en dan gingen we daarna voor vijf gulden eisa. Net als mijn broers die omdat ik het kleine zusje van mijn broers hebben, wel een beetje de opvoeding die jij je kinderen geeft.

[00:05:50]

Heb jij van je broer broers gekregen?

[00:05:53]

Ja, een beetje wel bij de opvoeding van Mieke aan het strenge willen voorbouw maar meer op muziek hebben. Taba. Je ouders, die bemoeien zich er überhaupt niet zoveel mee met mijn vader, moeder en grootmoeder. Eigenlijk ook niet erg denk ik. Ik heb wel heel veel van die regeltjes lezingen mag niet met rode pen schrijven en je moet alle lichten uitdoen. En dat heb ik dus dan wel opgelost. Als je niet met rode openschuiven. Dat is de associeerden.

[00:06:29]

Mijn moeder loopt met de pen van mij en een juffen en een de Fouga in opwerken zakje met rode pen. Geef dan de tandrij dan associé. Fout. En dus is dat een onprettige manier van communiceren. Zelfs met wat uitleg. Maar dit was een vraag geweest die ze staat. Het programma dat ik maakte. En toen belde ik mensen dat ze dat ook nog hadden van haar. Dat ze niet met de rooie pen mocht beschrijven, hoorde ze.

[00:06:56]

Dat was niet een soort persoonlijk ding van je moeder. Was het echt een soort algemeen geldende regel dat met rode opensnijden? Snowdon?

[00:07:03]

Dat doe je alleen.

[00:07:05]

Ja, dat was de corrigeer kleur zeg maar. Jeetje, een heel veel van je moeder. Oei, dat nou. Sommige dagen meer dan de andere.

[00:07:17]

Ik denk dat je dan een echt heel erg diep in de definitie houden van buiten. Wat is voor jou de definitie van houden van. Het is een beetje. Ik ging nog een beetje moeilijk. Misschien wel omdat ik dan tot de conclusie komt dat het met mijn ouders niet heel, heel, heel groot was. Zeg maar dat ik het gaap noem, maar dat het dan een nare conclusie wordt. Precies onprettig is of hij wel veel van je broers ja.

[00:07:49]

Wat zijn snelheid? Dat is toch heel goed? Ik hou heel veel van mijn broers en ik ben ook heel trots op zijn. Maar het was gewoon een beetje. Het was bij ons thuis niet zo waaraan men iets zo gezellig is. Ik vind het heel knap dat het zulke leuke mensen zijn geworden waarbij mensen heel veel van hun kinderen houden. En dat wil ook de stroma out voor de rest. Rudolf Shoppende heeft twee dochters en een jongste broer. Die heeft al een kleindochter en dat is ook super schattig.

[00:08:21]

Als je dat ziet dus wel. We hebben allemaal wel het vermogen om het te uiten terwijl het vroeger bij ons thuis was.

[00:08:27]

Maar dat is geweldig, dus je hadden je. Je bent opgegroeid in een gezin waarin het geen verschil was, maar volgens de liefde en warmte niet in grote mate aanwezig in jij en je broers. En eigenlijk alle drie in staat geweest. Want ik ken hem natuurlijk heel goed van de radio en dat is ook een hele warme en dolle bedoening. Als jij dat presenteert het programma Narcisten 7 dus eigenlijk alle drie in staat geweest om dat helemaal te overtreffen.

[00:08:56]

Maar ik denk dat. Daarom ben ik wel eens bang dat mijn kinderen op een gsm zeggen van naam die Belgacom gewijs met de sushi fuzzy het voor de hele tijd gravenhuis naar Australia. Nou, dat is dan toch ook een goed recht.

[00:09:09]

Maar gewone mensen gaan nergens heen verhuizen?

[00:09:14]

Nee hoor, dat zou je onverdraaglijk vinden. Pera. Ze moeten alledrie naar dezelfde vijver meeverhuizen, maar mijn kinderen gaan erg ver weg, waar het ook goed dat dat weten, nu dat het ook vastgelegd is voor de eeuwigheid voor de mensheid.

[00:09:31]

Waar zit jij in je broers? Zijn ze alle drie in staat geweest om een heel ander leven voor jezelf vorm te geven dan jullie van je ouders gekregen hebben?

[00:09:42]

Er komt natuurlijk ook omdat mijn ouders nog van de generatie zijn. Haar moeder moest stoppen met werken toen ze ging trouwen en eigenlijk heel weinig mogelijkheden heeft gehad om te gaan studeren. En weet je dat soort dingen?

[00:09:58]

Dus bij je moeders had eigenlijk het grote verdriet omdat ze gewoon zwart bekneld was in haar leven. En je vader was eigenlijk afwezig omdat die gewoon zich met hun werk bezig hield en in het weekend wilde uitrusten van de werkweek. Dat was de situatie. Ik vind het toch knap als jullie dan alle drie in staat zijn om zo'n omdat heel anders te doen. Ik denk dat heel veel mensen toch ook hun jeugd kopiëren, of ze dat nou willen of niet.

[00:10:29]

Ik denk ook calculeren of inderdaad tegen iemand anders ben. Ik ben op mijn zeventiende en achttiende het huis uit gegaan en vanaf dat moment werd er heel erg naar gezelligheid gezocht. Werd het radicaal anders in jouw leven? Zie je het ook als een soort wraak of genoegdoening op je jeugd?

[00:10:51]

Het leven dat je leidt?

[00:10:53]

Nee, want ik denk dat mijn ouders wel dachten dat ze dat ze het goed deden. Dat het jammer dat we niet dachten van nou ja, weet je, het kan me allemaal niks schelen. Na een klein beetje wel met mijn moeder denk ik wel eens weten. Zeker de laatste jaren moeders vorig jaar overleden, maar zeker de laatste jaren praten ze altijd alleen maar over zichzelf. Maar dat schijnen oudere mensen sowieso wel eens te doen. Maar ik bij mijn moeder denk ik wel eens van ja.

[00:11:24]

Als je dan eigenlijk misschien wel een heel klein beetje in Sint-Oda zat er niet in, maar dat is ze eigenlijk heel Gent discriminatoir. Dat ik dat vader gaat is heel seksistisch. Ja, maar Marc is al heel lang dood.

[00:11:42]

Hoe oud was je toen hij overleed? Nadat ze zestien jaar geleden de moeilijke rekensom maken. Ergens dertig vragen een dame. Mag je niet vragen? 48 papegaai Grijswit 47 46 is nog heel jong.

[00:12:04]

Broekie Broekie ziet er tegenop van 50 te worden als heel veel, maar dat is pas over 12 jaar.

[00:12:14]

Ik vind het gewoon heel, heel erg om weten als je het zeker als vrouw als je ouder wordt, dan komt er een soort gevoel van nutteloosheid en dan gaan de kinderen het huis uit en verhuizen. Precies in de plaats achter de deur, waarschijnlijk in de overgang en onaantrekkelijk en te oud om nog te werken.

[00:12:39]

Je voelt de tragiek van het leven in rap tempo op je afkomen.

[00:12:44]

Heel erg, heel erg. Ik zal nooit meer een aanstormend talent zijn. Nee, dat ben je al lang. Je bent al lang gearriveerd qua talent. Het is wel grappig, want ik ging voor Radio 5 werken, het Vroeg-Perm op Marcs waar ik voor werk zocht. Mag ik dan ook voor Omroep Max op Radio 5 inzetten?

[00:13:04]

Een beetje jong voor slaap, maar je hebt iets heel jeugdiger over je als de dood is. Maar dat is raar. De clip klinkt jou op geen enkele. You Jou klinkt op geen enkele manier. Iemand van bijna vijftig door?

[00:13:19]

Nee, maar dat voel ik ook niet. Maar dat ben ik natuurlijk wel.

[00:13:23]

Wel met het Schaaij. Helemaal niet uit de zijn een beetje jong voor Omroep Max.

[00:13:26]

Dan denk ik ja, maar ik ben te oud voor Radio 2. Bullshit. Maar dat is echt totale bullshit. Giel Beelen is er ook al vijftig ofzo.

[00:13:37]

Ruud de Wild wil 100 104, maar die volgende week op de zenders wonderjaar. Heel erge vertel vertellen. Wat is nou?

[00:13:50]

Wat is nou het goeie aan het goeie? Dat is eigenlijk waar we het net beter over hadden. Hij gaat die Hoge Raad niet volgen. De lijn verwacht van het interview van de radiomaker en dat betekent dat soms hele stomme dingen doet op de radio en soms wel soms heel erg kan verrassen. En dat maakt dat je het leuk vindt om naar te luisteren, iets wat veel mensen het leuk vinden om naar te luisteren. Laat die gedachtes bommenmakers opmerkingen maken of iets doet waarvan je denkt van oh ja, dat het dat zou.

[00:14:25]

Ja, dat verwacht je niet. En dus het is niet te koop. Het kabbelt niet.

[00:14:34]

Je zit er altijd een beetje op het puntje van je stoel als we dit op de radio is. En dat doet ie. En dat wat onderschatte mensen. Dat doet hij door heel erg goed te luisteren. Dus als hij iemand interviewt op de radio van jij dus ook een beetje doet of heel erg dan minder goed. Het is niet anders dan anders, maar Martens is ook weer toe op gewicht, afhankelijk van al een hele grote groep mensen ondertussen Inspinazie te kopen.

[00:15:06]

Luister maar. Maar bij Ruud is het zo dat die telt. Eerste vraag op een paar algemene vragen en dan hoor je in de antwoorden ergens een haakje hier en daar slaat hij op aan. Ja, dat doe ik ook inderdaad. Wat doe jij ook? En de meeste radiomakers moeten voor de grap maar eens luisteraars hebben van zodra alle aanleiding van het gesprek in hun hoofd. En dat volgens zegt gestoord outsiders Ruud de Wild.

[00:15:32]

Ik lijkenhuis als ik egotrippers.

[00:15:34]

Jouw grote voorbeeld.

[00:15:35]

Ik denk dat jij denkt dat jij het verkeerd, die heel goed vroeger naar 3FM in de nacht heeft geluisterd.

[00:15:45]

Die op de radio goed kunnen zijn. Dat zijn grote krachten. En dat die weet je. En hij durft ook fouten te maken. Hij durft ook stomme dingen te doen en hij durft ook een keer iets te zeggen waarvan je denkt dat dat maar niet gehoeven. En voor iedere keer dat hij dat doet zegt hij ook iets waarvan je denkt, maar was eigenlijk wel hilarisch. Dat is wel veel bijgeleerd.

[00:16:10]

En. Wat vind jij goed aan jezelf?

[00:16:12]

Op de radio dat ik goed luistert. Ook weer dat ik hetzelfde DVB-C van wit geleerd heb ik, waardoor heel veel naar op Radio 5 heb geleerd.

[00:16:26]

En ik luister nou ik je. Je luistert naar wat iemand zegt, in plaats van dat je van tevoren al bedenkt wat je wil horen van iemand. En dat betekent dat je echt hoort wat iemand te vertellen heeft, in plaats van dat je iemand laat vertellen wat jij eigenlijk in je hoofd staat. En daardoor doordat ik dat ook al 20 jaar doet. Leer je gewoon heel veel. En dan hoor je empatisch Certus. Je weet op een gegeven moment dat je bepaalde dingen kunt verwachten van iemand die je niet zelf ingevuld hebt.

[00:16:59]

Dus je weet waar je naar kunt vragen om wat mooier gesprek over een interessanter gesprek te krijgen. Dus niks. En ik probeer altijd zulke grapjes te maken dat de mensen die heel goed luisteren daar plezier kunnen hebben en dat de mensen die niet goed luisteren er ook geen last van hebben. Wacht even, je probeert zulke grapjes te maken. Het is een soort soort inside grapjes die voor de goede verstaander te begrijpen zijn. En als je geen goede verstaander bent of gewoon met een half oor te luisteren, dan vallen ze niet eens op.

[00:17:33]

Ja en als zit. Kijk, we hebben het nu over nacht. Zuster Marie doet veel meer. Maar de nacht is volgens mij jouw levenswerk. Denk je ook niet. Met de weet ik niet. Het is wel kijk bij naast zuster. Kijk, jij hebt. Je hebt mensen die zijn metselaar en je hebt mensen die zijn loodgieter en zijn timmerman. Maar je hebt ook de klusjesman die dat allemaal leuk vindt. En ik ben eigenlijk een radio klusjesman die het ook leuk vindt om zelf de techniek te doen.

[00:18:06]

En ik vind het ook leuk om zelf de muziek uit te zoeken. En ik vind het ook leuk om een balans te kijken. Zeker wanneer nemen en dat komt allemaal samen in een waar, dus dat is het leuke. Dat maken we met z'n tweeën. Daar zit mijn collega passjes zit de telefoon meenemen die sjokte, zorgt dat iedereen die ik aan de lijn krijgt wel verstaanbaar is. En verder zit ik daar als een soort duizendpoot ondertussen ook nog te chatten en de mails beantwoorden en in te zetten.

[00:18:38]

De diagnose op tijd in te zetten precies op tijd dat ik mooi uit kon gaan naar de rekenaar en dat maakt dat ik wat ik zeg, maar alles wat ik wat ik een beetje kan wel allemaal moet gebruiken. En dat wat dat betreft is Narcisse echt wel mijn Klebsiella en voor de mensen die ken.

[00:18:56]

Het is een nachtprogramma en je staat eigenlijk de hele nacht mensen te woord die jou bellen met vragen. Die worden dan, zoals vele andere luisteraars, vaak beantwoord. Die vragen in het ISS vind ik. Het is lastig omdat het midden in de nacht is gaan zitten, ook allemaal terug. Luister maar in principe als het middernacht luidt dat het heel moeilijk is om los te komen. Het is zo en het zag je zo in de wereld.

[00:19:22]

Het programma is het Wilko geworden hoe het afloopt met die smaak, met het poppenhuizen het wel, maar nog 45 minuten duurde.

[00:19:31]

Wil jij met die mensen te bespreken hebt? Ik ben een hele grote fan van je, dat weet je ook wel, maar dat weet iedereen. Maar goed, dat is het doel dat iets is. Je doet iets. In die gesprekken met die mensen gebeurt altijd iets.

[00:19:45]

Maar dat ze ook die nacht. Want er is weet je, wie is er nou om vier uur s nachts wakker en loop om met de vraag hoe een olifant begraven wordt? Dat is de sneeuw. S Nachts vragen mensen dingen zich af. Het is al voor 50 procent naar 85 procent. Bestaat het programma al uit mensen die normaal nergens wordt?

[00:20:07]

Het zijn ook een beetje en zijn ook een beetje dolende zielen. Toch ook zonder dat bedoel ik niet lelijk.

[00:20:12]

Maar het zijn in ieder geval dat ik ernaartoe rijden om 1 uur s nachts en ik kom een auto tegen, dan denk ik. Hij werd ook wakker en als ik overdag om 10 uur s ochtends naar mijn werk, denk ik niet bij iedere auto aan het werk. Het is dan mensen die met elkaar delen dat zij me weer op het thema iets anders doen dan gewone mensen die om 9 uur op hun werk moeten zijn. De onder de bagagedrager dus dat al met elkaar en zijn er heel veel mensen die het met zich wel eens.

[00:20:48]

Het zijn allemaal paradijsvogels, maar dat is ook niet zo. Dat is ook. Het zijn er heel veel mensen die op vroege uren werken, vaker uren werken aan slapeloosheid, lijden of.

[00:20:59]

En het aller grappigste vind ik dat er eentje in de paar weken altijd belt. U zegt het programma nog nooit gehoord, maar ben nu onderweg naar Schiphol om iemand op te halen. En weet je altijd maar je deelt met elkaar dat je s nachts wakker bent en dat het is. En je hebt gewoon de tijd om te praten. Want we luisteren geen paramedisch gesprek, maar drie minuten ura. En luister ook niet heel veel mensen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de luistercijfers dalen.

[00:21:31]

Toch allemaal niet in metingen.

[00:21:32]

Dat is de essentie van radio. Is natuurlijk het programma van wat er moet zijn en wat jij denkt dat we allebei niks leukers kunnen bedenken.

[00:21:41]

Gewoon midden in de nacht met vijftig totaal verschillende mensen te praten. Toch mooi. Heerlijk.

[00:21:49]

Heb je al eens een gezin als dit? Begrijp ik uit je verhalen met kinderen. Ik kan ook best wel al een hele nacht ineens moet werken. Midden in de week zie je Engels tegenop. Nee, echt niet.

[00:22:06]

Nee nee. Het enige waar ze echt als er echt iets is waar ik niet omheen kan. Of overkapt bijvoorbeeld slecht gepland. Weet je dat ik de ochtend gedaan heb op Radio Noord-Holland en de middag op Radio 5 en de avond op Radio 5 en tandvorm naar radio een heel heel etmaal aan het werk bent?

[00:22:25]

En dat ik dan moe ben? Dan heb je wel eens iemand aan de telefoon afgezet en mensen vaak wel de neiging om in een cirkel te praten. Dus die zich daarna wel met het antwoord op dat laat bla bla bla bla, maar het antwoord. Dat is dus blablabla. Weinig je hetzelfde rondjes tijd. En als ik moe ben dan heb ik dat laten horen. En dan zit je alweer in dat rondje spotprijsje, dat rond hondje.

[00:22:46]

Per ongeluk niet.

[00:22:48]

Nee, precies dat Elodie havenwijk is. Altijd lastig dus dat is als ik moe ben, dus daar zie ik wel een beetje tegenop. Ik denk wel ooit baarmoeders. Ik ben minder alert ofzo. Maar ja, dit is gewoon een planning. Je weet gewoon dat je de ochtend erna bent.

[00:23:08]

Moet je maar net zo goed reizen dan als zit. Wat zijn de momenten dat je het meest geniet van de Narcissa? Van welke momenten hou je intens? Dat zijn de dingen dat ik iemand spreek waaraan je merkt dat hij een verhaal heeft, maar dat dat. Dat mensen daar normaal niet gestraft. Dat het niet het Pandreitje dus de mensen die bellen en dat je denkt vanuit dit signaal anders nooit ergens hoera. Dus het Carpels. Iemand gesproken die zo onschuldig in de gevangenis had gezeten.

[00:23:46]

Of euh ja, besloot de mastitis die vertelt over wat hij. Die mensen die je normaal kunt bereiken. Want dan zitten er allemaal woordvoerders tussen. En het gewoon om een vzw met mensen die van hun kijk op hun dubbel zeg maar even met je delen. Dat vind ik altijd heel erg mooi en ik vind het. Ik vind dat het heel leuk als ik een klik heb met iemand qua humor. Dus dat de meneer. Dat is een meneer die weet heel veel van kippen die belt als een toren en als ik hem hoor kan lachen.

[00:24:16]

Cathy Hapje is zo gek met de kippen en die weet ouders van kippen. En ze raden het woord kids zeg. Weet je, dan wordt er allebei alweer lachen. Julia valt natuurlijk niks te lachen, Martis gewoon. Je snapt elkaar heel goed ja, maar je voelde ook dat je luistert. Vind je dat geld, dan zou je dat je je iets met humor moeilijk van te voren wel bedenken wat dit is om te lachen en dat is om te lachen, maar is dus gewoon heel leuk als je voor humor.

[00:24:44]

Dit is echt heel grappig.

[00:24:47]

Verlijmd uit die uitzending?

[00:24:49]

Ja, een beetje wel. Ja, ik heb het nog niet zo heel lang geleden. Toen had ik een heel leuk gesprek met iemand die via Facebook een berichtje van uit. Het was zo leuk om een keer koffie gaan drinken. En elke derde zegt dat het mag niet van mijn vriend. Maar eigenlijk was die het goed tot minder recht in de leer was geweest.

[00:25:13]

Dan weet je dat je dat uitslaand van je vriend of niet.

[00:25:18]

Nee hoor, ik heb er toch geen tijd voor. Wat voor nog allemaal buitenechtelijke affaires? Het lijkt me echt buitengewoon moeilijk als je dat dan.

[00:25:29]

Als je dan over De Ochtend op Radio Noord-Holland, de middag op Radio 5 en de avond op Radio 1 dan ook nog een buitenechtelijke affaire doorheen moet. Legerkampen Alemannisch.

[00:25:39]

Het bezoek moet dat natuurlijk wel kunnen als je moet ook wel een beetje weele Gijs Groenteman. Dat lijkt me.

[00:25:46]

Ik bedoel als je als je morgen weer een nieuw radioprogramma gaat bieden, dan personen er ook tussen. Dat is wel waar.

[00:25:53]

Volgende keer zal ik afspreken met mijn vriend. Moeilijk doen, zeg ik.

[00:26:00]

Maar Gijs, zij is de muziekvrienden naar mij sturen, dan overleggen om het even wordt een hele rare, rare uitkomst.

[00:26:08]

Het gesprek dat jij jij buitenechtelijke affaires moet beginnen. Dit is over een maand lig ik in een echtscheiding en het komt er allemaal voor. Dit komt allemaal door mij allemaal zo goed. Jarenlang, totdat ik ook mee ging doen.

[00:26:24]

Ik weet nog goed, het ene moment na bedankt als zit je ook wel eens heel, heel droevig tijdens de narcisten.

[00:26:33]

En het rijzen vragen als ik vind je antwoorden zo leuk.

[00:26:39]

Ik heb één keer in de uitzending huilde dat doorhadden. Maar er was een vrouw die bij jou en die had jarenlang in de pauw gewerkt. Die was in de tachtig en die belde regelmatig met de fiets en had het over het andere klanten. Dat was heel grappig om een vrouw van in de tachtig met een hele seksistische mop kwam. Zo bij je zoon van het domme blondje zonachtige achtigen van de bouwvakkers. Maar dit is een mooi en heel ongemakkelijk mop op de radio, want je moet dan een soort van lachen terwijl je ondertussen radiomaker bent.

[00:27:17]

Maar goed, de radio is altijd gevaarlijk.

[00:27:21]

Ja, precies daar moet je ook weer. Het moet wel gemeend zijn, maar ik denk je in een hysterische lachbui maar wat ongemakkelijk. Maar toch was het heel leuk. En op zijn vertelde belde haar vader en die zei ja in de uitzending half jaar met BXL Tineke ik. Ik ben de buurvrouw van jou en ik bel even om jou te vertellen dat jou is overleden. Het was gewoon zo Mol-Wezel met de buurvrouw van jou ook. Ik zat wel bij iemand van de buurvrouw van jou te zijn.

[00:27:54]

Één van die slag in je gezicht. En toen kreeg ik het echte kwaad. Ik via jou. Weet je, dat is natuurlijk wel het nadeel van Nass Radio met heel veel oudere mensen. Ook dat zou doodgaan, soms als leiders. Ja en nee, dan bedoel ik wel. Toen was ik echt wel even verdrietig van. Maar dat is al vaker wat mensen delen. Echte mensen delen dat ze ruzie hebben met hun kinderen. De en keren mevrouw die belde uit het huis van haar broer met de vraag of het over een ambulance moet komen als je belt of kan een ambulance inschakelen.

[00:28:38]

Dit is niet erg begaan en dan denk je dat er wat een rare vraag zeg. Siamak zit hier in de chat van het Odie is gisteren overleden. Doodgebloed omdat de ambulance niet kwam tegen dat soort verhalen. Ja, dat gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten.

[00:28:54]

Als je tenminste als het moet je ook heel voorzichtig met mensen omgaan die bellen. Je hebt ook een soort verantwoordelijkheid.

[00:29:02]

Ja wel ja. Ik ben dan wel makkelijker geworden. Ik heb hoe belangrijk vinden dat mensen tegen zichzelf gaan, omdat ik er vertrouwen in heb dat ik kijk als er bijvoorbeeld iemand belt die zegt ja, maar kinderen komen nooit meer op visite. Ik heb er jarenlang voor gezorgd dat alles gegeven zit in een verzorgingshuis. Aanzienlijk meer. Dan vertrouw ik op mezelf dat ik heel goed luister en dat ik wel graag stel van KPN zelf niet. Ook een beetje lastig.

[00:29:38]

Meneer Groenteman weet dus dat het nooit een Lauwereins ook niet achterlaat die als je op die manier een gesprek voert dan. Dan denken ze heus niet wat de kinderen. Mevrouw Ladeuze. Het boek heet ook Netnet bus die ze al weten. Het is allemaal niet zal het zijn, maar gesprekken. Dus als iemand een keer heel verdrietig iets vertelde over een echtscheiding of zodanig opzichzelfstaand verhaal. En dat is niet zo erg dat dan meteen de dure daar naar luisteren en denken van al.

[00:30:15]

Belachelijk dat dit op de radio stelt. Als je daar gewoon echt even goed gesprekken over hebt, dan zijn mensen niet belachelijk. En al zijn ze niet overdreven Lavrijsen gekken en al zijn ze niet beter. Mensen zitten gewoon, ja misschien.

[00:30:29]

Maar ik vraag me ook af hun die mensen misschien soms te veel na een goed gesprek en is live op de radio dan wel de plek om dat te voelen.

[00:30:37]

Maar ja, dan denk ik als mensen hunkeren naar een goed gesprek en ze krijgen met nergens en wel live op de radio. Waarom dan? Jammer daar. Ja, dan maar daar. Waarom niet? Daar is gewoon niet waar. En hoe bijzonder is het voor al die mensen die niet het gesprek hebben? Maar denken. Ik ben niet alleen dit horen op dat moment. Ja, want we zijn vind ik op de radio wel eens bang om het over ziektes en en dood, nalanda en ruzie en dat soort dingen te hebben.

[00:31:10]

Terwijl, het is er wel heel veel. Jij wilt het er wel over hebben? Ja, ik denaeyer ik niet. Als jij het erover wil hebben, wil ik het gesprek niet vermijden. Nee, ik zit niet op te wachten om een special met de naam wat voor zinkprijs? We hebben wel per ongeluk. Vroeger was het gewoon. Is het ontwerp. Nu moet je dus niet zeggen het onderwerp is gezondheid wel. Nu maak je echt een hele tijd uitsluitsel, etterende wonde en belde ik iemand die zei ik heb witte plekjes op mijn huig.

[00:31:46]

En als ik altijd moet hoesten vind ik ook goed weer. En dat is één van de uitzendingen waar ik de meeste reacties op gekregen heb. Mensen willen het niet meer deed voor je podcast. Dit wordt slecht gewaardeerd op café. Ooit was het over de witte plekjes op de huid.

[00:32:02]

Dat echt mensen onmiddellijk weg witte plekjes op de huidige kopse.

[00:32:07]

Daar moet je het niet over hebben. Op de radio.

[00:32:11]

Het is goed om te weten als dit het niet is een gouden radio.

[00:32:16]

Lees dit hier maar nu maak je het programma voor de luisteraars of maak je programma's voor de mensen die bellen.

[00:32:25]

Ik denk maar dat mag je niet vertellen dat ik het gewoon zelf maak. Nee, maar ik maak het niet voor die mensen die bellen naar de mensen die bellen. Die maken samen met mij de uitzending voor de mensen die luisteren. Wat zijn er 80.000 mensen die bellen? Dat zijn er vijf vanavond en die leveren een bijdrage en krijgen een antwoord. Of die kunnen hun kennis kwijt.

[00:32:49]

Ben jij samen met die bellers die tachtigduizend mensen aan het vermaken of maar je het in de allereerste plaats voor jezelf maakt omdat je er zo intens van geniet?

[00:33:02]

Heel leuk, het is ook voor je uitgevonden.

[00:33:05]

Ik weet ook zeker dat er niemand beter zou zijn in dit programma dan je nader.

[00:33:10]

Ik denk ik dat het ook wel meevalt. Ik denk het niet. Dit betekent dat ik het ook zou kunnen, maar ik denk dat jij het. Ik zou het ook kunnen, maar jij. Maar jij bent er de beste in.

[00:33:21]

Dat weet ik honderd procent bij mij. Nee, want ik denk ik ben de beste in deze vorm omdat het geformeerde het naartoe geëvolueerd. Maar als iemand anders gaat om een andere vorm.

[00:33:34]

Als Ria Bremer het zou gaan doen ofzo. Het zou een heel andere vorm krijgen, maar later dat jaar was het gedaan met Paul Vandekerckhove en Bastiaan Ragas. Waarom heeft die het toch gedaan? Harry wilde graag. Ook die mening was er niet en hij werd vervangen niet en er was een hele mooie stem en die regen die er snel bij weg is dan op een andere manier.

[00:34:09]

Gewoon een hele leuke namiddag seks. Soort seks leidt een beetje glibberen met Bastiaan Ragas.

[00:34:18]

Kijk, het oude format ook.

[00:34:22]

Dan wordt het heel anders. Maar je wil niet zeggen of dat beter of slechter is dan wat jij doet.

[00:34:29]

Maar goed, als je weet dat ik dat ik noem je dat promotor van het programma ben.

[00:34:35]

Ik vind dat iedereen vindt dat iedereen die het nog nooit gehoord heeft die dit wordt er naar moet gaan luisteren.

[00:34:41]

Heel fijn, zegt Elva. Al zijn er maar waarom ben ik altijd blijven? Maar het is er af en toe. Het is een avontuur.

[00:34:50]

Het is het avontuurlijke radioprogramma Er is absoluut en jij begeleid met zoveel, zo'n vasten. En het klinkt beetje vies. Een warme hand, maar je doet het fantastisch, net wanneer je zit.

[00:35:04]

Wat zijn je plannen voor vandaag nog? Het is nu dinsdagmiddag middag.

[00:35:09]

Ik ga, ik zit samen met mijn vriendinnetje Kapels visjes aan het naaien. De lesbische biseksueel of niet, mij gelooft niet weer wel eens verliefd geweest op een vrouw.

[00:35:27]

Jeetje, ik ben al autorijders. Moet kijken naar aanbreng. Daarna moet het wel gaan over de definitie van verliefd, maar nooit enige fantasie voor. Ja, ja, in de bubbel in het bubbelbad van met Katja Schuurman natuurlijk.

[00:35:49]

Dan heb je wel goed als je als die als Katja Schuurman in je fantasie voorkomt, wépion een liftbus biseksuele kant.

[00:35:57]

Goh, ik heb heel wat te bespreken hier thuis straks, maar je vindt ze leuk vinden en presteerde ik volkssporten.

[00:36:08]

Caepio Radioprijs heel goed.

[00:36:10]

Dan heb je je gast of niet. Ellen ten Damme. Bereid je voor of niet.

[00:36:19]

Het gebeurt wel, maar voor haar, want ik ben invaller annex vaste redactie en die doet gewoon het programma. Zoals het ook altijd vrijwel constant voorbereiden, problemen aan elkaar praten. Sohar, Jij vindt het lekker. Mij lijkt het wel lekker. Ik zit wel lekker haar te helpen en ook dingen uit hun eigen referentiekader inbrengen. Ik vind het wel lastig als je als presentator zelf de inhoud hebt, maar ik doe het nu al zo lang. Dat gaat wel een beetje in samenspraak.

[00:36:56]

De saam bij mij aan de alleenmaar van vroeger op Radio 1 alleen maar voorlees wat iemand anders voor je oppikte zie ik dat niet meer zou kunnen. Nee, ik wens je heel veel plezier vanavond.

[00:37:09]

En dankjewel de rest van je leven in je afscheid aan nemen. Ook in je bubbelbad zie je met je moeder door met werken.

[00:37:18]

Ik zit op mijn werk, is de ruimte ervoor, maar bij afscheid nemen.

[00:37:24]

Nou is dit niet voor elkaar de komende maanden nog veel gaan spreken. Of deed je wel al je plannen? Ja, ook ik wou nu afspreken. Binnenkort wel, maar ik doe.

[00:37:37]

Nu heeft het radio afscheid erkend. Bedankt voor dit gesprek, het gesprek. Heel veel plezier met je bubbelbad. Zie fantasieën met Katja Schuurman. Ja, vier paar goeie gesprekken met je vriend als het leven. Ik ga eeuwig door met de Narcissa via de klant tot ik erbij neervalt.

[00:37:56]

Maak er wat van. Dankjewel Astrid, later hoog.

[00:38:04]

Dit was met Goed Man een nieuwe normaal met als titel Mijn naam is grijsgroen Toman maakt deze podcast Amorebieta Hofstee. U kunt zich abonneren op alle foto's een mailtje sturen outcast, het fonds sprintduel wel volgen op Instagram met Groenteman en u kunt zelfs zeer op prijs. Lekker veel sterretjes geven. Ik lees de Volkskrant dat kennis van zaken bij mijn geruststelt daardoor sterker in mijn schoenen staan. Eigenlijk zou iedereen de Volkskrant moeten lezen.

[00:38:49]

Gun jezelf ook de Volkskrant. Ga meteen naar Volkskrant.nl slagzinnen en leest de krant tot acht weken voor. Maar vier euro stopt vanzelf volgens de actie Voorwaarden.