Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, mijn naam is Gijs Groenteman. Ik zit niet in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Ik zit thuis onder de halfapen van mijn dochter en ik ga bellen met een Volkskrant columniste die ik vorig jaar nog in mijn kast ontving. Iets meer dan een jaar geleden om te praten over haar boek Witte Schuld. Elma Drayer is het.

[00:00:17]

Inmiddels heeft ze de Printjes Boekenprijs voor die voor dat boek gekregen. Nou, dat is dus een jaar geleden dat uitkwam. Het gaat over identiteits politiek. Ik ben heel benieuwd hoe ze vindt dat het daarmee gesteld is. Nu, een jaar na het uitkomen van haar boek in Midden in de korona. Dus luister naar mijn gesprek met Elma Drayer. Goeiemorgen Ajax! Ik sprak je ruim een jaar geleden ook in de kast. Toen was je boek Witte Schuld net uit wie je zijn net belde dat je het in de kast leuker vond.

[00:00:57]

Vindt het gewoon leuk om te zien of andere dingen een paar keer met een foto te praten.

[00:01:06]

BR. BR. Telefoneer Elma, hou je van bellen? Volgens mij niet heel erg, maar ik kan ook niet veel tegen, maar ik begin hartstochtelijke formule.

[00:01:21]

Ik ben niet zo iemand die gaat bellen en dan urenlang aan de lijn hangt.

[00:01:25]

Nee, zeker niet mee in kernwoorden BLB niet.

[00:01:31]

Dan vind ik het wel fijn om ook te veel met intimi. Zit je dan met zo'n schokkerig bijltje erbij neer?

[00:01:44]

Heb je? Heb jij de hele lockdown tijdens de komende tijd erg serieus genomen door de je heel erg?

[00:01:54]

Hoe serieus d'après.

[00:01:59]

In België wegbleven zo veel mogelijk en anders ook als het niet lukt met alle optreden. Ik heb sowieso geen kindergeld en dan dat soort dingen, maar in de privé sfeer maanden geduurd voordat media Kraainemse te eten hadden en de grote tafel van kon het ene stelletje aan de ene op de andere aan Abdul Qadir geweest van de zomer en einde maart ben je gewend op Hongkong, in de mondkapje en binnen twee dagen over heen was.

[00:02:39]

Verbijsterd was toen je in Nederland iedereen zonnebrandcrèmes.

[00:02:42]

Je zag later nog steeds dat ik nog steeds door Ringkøbing mondkapje op keek. Iedereen op de geestelijke moest komen oppeppen bleek ook een beetje in de buurt.

[00:02:54]

Precies dat effect wordt er ook steeds. Gezegd wordt dat het ook een effect heeft dat je je voortdurend bewust bent van je in een rare crisis zit. Als je allemaal mondkapje opheft.

[00:03:06]

Je hebt het echtpaar heel goed en ik begin bij een wandelingetje maken wat elke dag doet lopen. Ik woon al bijna een week in de kleine Indische buurt van het Caccini zangstemmen. Ik heb gewoon mijn Wandelingstraat, niet in mijn systeem. Ik heb er elke dag een kamer. Het was echt geweldig. Hectische aanbiedingen in je buurt ontdekt in een prachtig voorjaar op straat.

[00:03:41]

Ben je iemand die professioneel, maar waarschijnlijk ook omdat het gewoon je diepe nieuwsgierigheid is, de politiek en de maatschappelijke processen heel erg volgt en serieus neemt is ook een interessante tijd in die zin.

[00:03:56]

In de meelopen met Dulac was het heel interessant en ook heel in gegaan hoe men geloop reageerde op al geconcipieerd dat in het begin iedereen opmaaktaal roepen. En toen begon de toeloop naar de bosjes om te komen. Net heel interessant om te zien. Ben ik wel met grote verbijstering gezien hoe die en hoe die konto denken de wind in de rug gekregen werd in de winter? De complotdenkers in de complotdenken complotdenkers nog een blok in de Volkskrant over ook al die B-renners?

[00:04:41]

1. Er en die andere Lange Frans Langeveld nu bloedserieus. Denkwerk van enorme samenzweringen over fenomenen. En ik heb zelf. Vanaf het begin heb ik op omschreven gevonden dat Verdonk met de boven ons gestelden in dit geval moet blijven op de markt, maar er maar aan staan om zo niemand verder niemand kent waarvan niemand weet hoe het zal uitpakken dan de goeie beslissingen nemen.

[00:05:24]

Het gaat namelijk Binger vreselijk mis en ik heb zelf ook een keer gepleit voor grote Milgram ervoor dat er het compassie voor de beleidsmakers in deze jaren enorm, omdat ze dan een schimmig schimmig woud aan het aan het navigeren zijn en de kosmos mee helpen bij het navigeren in de mist.

[00:05:49]

Op foto's van Bill Abeltje, die de website kookshow. En ik had het nog beter gedaan. Je moet toch heel weinig informatie. Hele ingrijpende beslissingen nemen.

[00:06:02]

Ben je bang geweest? Elma zelf persoonlijk bang geweest voor virus zelf? Bang om ziek te worden?

[00:06:09]

Ik heb wel een A.N. Liederenbundel Een paar dagen beter vol zitten met mijn man. En echt concurrentie probeert ook de keuze voor Braecke Albertlei. Redden we het dan wel op een ouderwetse komt en moeilijk ontkennen? En ook heel goed nagedacht. Nou bij het krijgen. Dat willen we. Dan willen we het niet. En toen hebben we een toppertje gemaakt en in de kluis gestopt, allebei met de naam. Mochten ze zijn bedoeld om ons club dan bedoel ik niet op de idee hebben ingediend.

[00:06:52]

Ook jammer, want wat ongelooflijk lifeguard aso's serieus hebben zitten bespreken met twee dat ook een papiertje hebben gemaakt dat in de kluis gelegd.

[00:07:04]

Ik wil maar zeggen dat het niet lukt. Toch ook wel jawel bedacht. Maar de deal gaat niet in op het afgelopen weekend met ons persoonlijk. Ik heb Pamelse kinderen, contactslot, groot zorg en wij hebben allemaal alles hier. Nou dan maar Albert hebben een huis vol beweging dat op grote grote levensvragen, keizerinnen enz.

[00:07:38]

De kinderen vonden het trouwens heel erg leuk een briefje te maken. Daarom vonden ze dat erg. Als je dat opnemen ook met heel erg warme Baghdadi.

[00:07:53]

En waarom was zijn jullie afwijzing dan toch niets op de is hij te winnen omdat dit toch ook de vele verhalen kennen die daar dan weer uitkomen?

[00:08:03]

Getraumatiseerd en verzwakt.

[00:08:07]

En ik ben 63 en mijn man ouder? Nee dan mannen heb ik een prachtig leven gehad. Genoeg is genoeg. Dit was echt niet.

[00:08:21]

Maakt het allemaal helemaal fatalistisch met z'n allen begin dit engere tijdschrift waar we nu in zitten.

[00:08:32]

Ja, ik vind het een grote onzekerheid en ook mijn krachten die loskomen van de verkiezingen volgend jaar.

[00:08:43]

Welke krachten hebben over dit los van de populistische krachten? De enorme onvrede bij nog duidelijk. En dan hebben we het ook doen. Ik kan het ook niet goed. Uit onderzoek blijkt dat het wel meevalt. Behoorlijk gecommuniceerde de Adelskalender om Jelicic een woord nietzo en een albumine echte economische Qtek aankomt kan ik opleggen en laten gebeuren. Kijk maar naar de samenleving om je om niet veel verder achterop op leunen. Ik kan bij de toekomst kijken.

[00:09:34]

Ik kan dat wel, maar dat is wel heel uitzonderlijk. Dat iemand. Ik deel dat nooit met anderen, want ja, dan weet de wereld te veel, maar heeft dus ook invloed op jouw gemoed. Laat jij jouw dit beïnvloeden? Instemming door? Ja. Wat zeg je op de stemming stemming?

[00:09:54]

Dit soort dit soort is toch wat fatalistische gedachten of grote zorgelijke gedachten? Laat ik het zo zeggen. Slaap je daar minder van of worden chagrijnige van? Of kan je dat volstrekt langs lange gemoets af laten glijden?

[00:10:09]

Neen, ik geloof niet dat de timing heel erg beïnvloed.

[00:10:13]

Ik ben wel erg bevoorrecht en omringd door de liefde, maar je ziet ook dat de wereld op zijn grondvesten aan het schudden.

[00:10:26]

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk wel echt om dingen waar je dingen die van je houden. En ja, ik heb een dak boven mijn hoofd en ik heb nog genoeg te eten. Dus daar de sharia bedreven zijn jou.

[00:10:42]

Dat geldt niet voor iedereen. Een dak boven hun hoofd, maar ook bij mijn gemoed lijkt het wel erg op mijn gemoed. Ik kan nog steeds behoorlijk vrolijk. Ook een beetje optimistisch, een jongeman. Ik moet er ook mijn steentje aan bijdragen dat het goed komt. Een enorme stroom aan bedenkingen doen. Zoek meerwaarde.

[00:11:16]

Ik weet niet dat het kan zijn, maar over ons heen laten komen en zo goed en zo kwaad. Maar nu heb je die prijs gewonnen voor je boek. Witte schuld de prinses prijs.

[00:11:32]

Stel dat je nog vrolijk of leuk. Ik had het totaal niet verwacht.

[00:11:40]

Het is een prijs voor beste politieke boek van het jaar van het parlementaire jaar parlementaire jaar. Je kunt je boeken en ik was zelf ook genomineerd.

[00:11:53]

Waarom dat zelf niet geslaagd je eigen boek je een beetje op eigen bodem hun best moeten doen op een thema dat ik? Niet makkelijk en ik vond het ongelooflijk dat ik was genomineerd op de longlist. Tom van In en toen kwam ik vorige week opnieuw bij. De laatste drie hoorde eenmaal beneden op vrijdag in de Kamer. Bankier omdat het ook onbeleefd moest worden op afstand. Zo kon de voorzitter van de Eerste Kamer komen om de drie Jan Bruin. Ik viel nog net niet uit boompjes en begon ferm.

[00:12:45]

Ik was verbijsterd. Echte bij waar de twee andere genomineerden waren Maj en Modderpoelen en ik dacht een huidproblemen en ook enorm laat allerlei meiden die door de hel gaan. Genomineerd. En net niet gewonnen. Ook die arme man, gebroken en geknakt zijn Lauterbach helemaal niet. Maar ik kan het nog wel een beetje relativeren. Het niet winnen van Prinses Bookerprijs.

[00:13:24]

Ik voel me verbijsterd en zegt ze, zegt Elma.

[00:13:30]

Het is een thema wat niet zo makkelijk ligt. Wat bedoel je daarmee? Denken mag het waltoren alsjeblieft? In Tokio in gemiddeld 9 jaar geleden boek People, dat het beste portret van een Nederlandse vrouw nodigt iedereen meteen, ook de boodschap. Maar in het middelbaar en de vaker over identiteit politiek moet je al een klein beetje reageren. En dan neem ik ook nog een campagne om het maar niet op dank afnemen.

[00:14:18]

Maar als je maar als je een standpunt inneemt, welk standpunt dat ook is, dan nemen per definitie veel mensen je dat niet in dank af.

[00:14:27]

Het hoort bij iedereen boven.

[00:14:33]

Maar jij dacht dat met het standpunt dat jij innam dat dat specifieke standpunt van jou dat je daar normaal gesproken bij een jury van een prijs als deze niet per se bij dat gevleid zou komen. Dat is toch een wonderlijke gedachte, want ik bedoel je bent. Je bent misschien wat rechtser dan ik. Als je het in klassieke termen zou willen zeggen, maar je bent ook weer niet. Je bent ook niet een soort extremist. Je kan heel helder nadenken en je kan dat heel, heel goed op je eigen manier verwoorden, waar je vaak de woorden quod non gebruikt.

[00:15:13]

Ik bedoel, waarom zou je dan niet een prijs? Ik vond het een fantastisch boek wat je hebt gemaakt. Ik heb je een jaar geleden met open mond over zitten ondervragen. Waarom? Waarom denk je dat je daar? Je denkt toch dat als je zou zeggen wat? Wat? Wat? Wat links. Links idealistisch boeckstraat. Zet je daar hoge ogen?

[00:15:33]

Gooit het brede publiek naar mijn idee. En maar moeilijk uitgelegd dat het soms ook moeilijk ligt. Maar ik ben echt een oude democraten liberaal. Ik kan mijn hele leven ook, maar ook journalist. Ik moet wel vertrouwd met litho lid om elke week een nu ook maar de import doe het mini album komen betere redenen om je lidmaatschap op te zeggen tegen altijd goed. Ik ben echt een Fabrica, maar ik vind sociaal democratie ook helemaal niet per definitie links.

[00:16:26]

Ik bedoel, ik wil niet hoe ik zei ook zij ook zelf om het even in de klassieke termen te zeggen het is alleen maar meer om het om een vage richting aan te geven dan om dat hele links en rechts. Dat is natuurlijk ook een volstrekt achterhaalde manier van denken überhaupt. Je zit zeker niet goed, maar ga door, want we waren dus waarom je dacht dat je er geen prijs voor zou winnen.

[00:16:55]

Waarom je denkt dat dat ik een ander en tegelijkertijd over die hele identiteit politiek die in een deel van de linkse beweging opgang doen, het ingewikkelde amoreel podiumplekken op bepaalde liberale vleugel. Maar ik heb het wel heel erg veel kritiek op de B1 en GroenLinks met hun denkbeelden en de impact had niet verwacht op dat punt. Bougrine belonen met een prijs? Nee, ik ben geen model met bloemen. Nou, Heereman prachtige oorkonde en het is ook een heel interessant boek.

[00:17:49]

Kom je ook helemaal toe. Tenminste niet alle andere politieke boeken van het afgelopen parlementaire jaar gelezen. Dus kan er niet een heel afgewogen oordeel over vellen. Maar ik kan het toch volgen. En helemaal als je zegt ik neem een standpunt in dat niet per se populair voor waarmee je zijn geliefd maakt. Kan je? Kan je dat? Is dat standpunt te omschrijven eigenlijk? Of is het al te ver van een poging doen? Ik. Ik keer mij tegen de gedachte in het boek dat de afkomsten huidkleur uitvlooien uit mij.

[00:18:31]

Tegenwoordig heet dat dan Allesbepalende is verleden tijd, omdat nu echt wel wat mensen die dit gedachtegoed aanhangen Shinya en beredeneerde dat uit de idealen. De blik van de ander bepaalt weer in het leven. En hoe meer kenmerken je hebt van een gemaximaliseerd dat om een moeilijk project in leven. Jij bent volgens mij zonder mannen eigenlijk niet makkelijk zeker. Ik ben en willen ook. Dat betekent dat je je vroeg je bij de geboorte toebedeeld in beeld brengen ginder vrouw en aan één klein nadeel dat ik nog nooit heb ik de vrouw ben.

[00:19:28]

Ik weet niet meer een man uit het publiek. Alles mee. Maar die focus op op dat soort gegeven kenmerken, dat wil ik maar leven. Omdat ik de diepe overtuiging dat ieder mens een individu is en dat natuurlijk kenmerken waarnemend geboren en de loonontwikkeling en die hebben invloed op je leven. Maar die harmonie Leo is in mijn ideale wereld en probeert uit te leggen op het boek en de hangt al enorm veel meer kenmerken van nog niet bij de groep. Je hebt hoe.

[00:20:13]

Hoe zwaarder je leven en hoe je het ook toe bij elkaar. Je hoorde je heel boos wordt op andere momenten. Nee, we hebben het over babypop Gregory, die om een boek met bijvoorbeeld mijn hart gaat niet voortdurend door de slalom kampen. Open?

[00:20:38]

Zeker nog niet, maar ook een collum over het institutionele racisme. En of dat nou bestond in Nederland of niet. Zet je vraagtekens bij en dan noem je een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat dat er toch wel trekjes zijn, zoals bijvoorbeeld naar de toeslagen. Affaire is natuurlijk een boontje. Is een beroemd voorbeeld zeg maar. In Nederland wordt tenminste wel als het eenmaal uitkomt, dan wordt er schande van gesproken en er worden zelfs mensen voor de rechter gesleept als het nodig is en gecompenseerd.

[00:21:12]

Daar heb je natuurlijk volledig gelijk in. Aan de andere kant zijn natuurlijk wel eerst die levens vernietigd of in ieder geval ernstig verstoord. Het van die mensen. Mitch Henriquez idem dito. De Jong is wel eerst doodgemaakt en dan komen we daarna allemaal mensen voor de rechter. Maar het is wel gebeurd natuurlijk.

[00:21:34]

Het is toch niet goed te schreeuwen dat er misstanden zijn met samenleving die onder het tapijt bleven op het maar binnen zijn familie woonde de familie waarin dankzij vrije pers hier benoemd kon worden. Toch uiteindelijk allemaal Bovina en daarmee het aanbod is wel heel erg blij.

[00:22:01]

Dus eigenlijk zeg je ervan dat er racisme bestaat. Valt niet te ontkennen dat er dingen fout. Dat er dingen fout gaan in een samenleving valt ook niet te ontkennen. Maar zolang dat maar gecorrigeerd kan worden en openlijk besproken kan worden ben je al een heel eind.

[00:22:18]

Het heel mooi om een onvolmaakte paradeplein waarmee de in de lijn is al eigenlijk iets om heel blij mee. Ik denk dat Pamele en we gaan er alles aan doen om te zorgen voor het etnisch profileren bij de politie aan banden gelegd. Een politiebureau, ook een haar bedelarij.

[00:22:50]

En als je het dan hebt over je identiteit, ontlenen aan je huidskleur of je geaardheid of je geslacht überhaupt je gender überhaupt.

[00:23:04]

Ja, jij vindt het eigenlijk van je. Je krijgt kaarten toe toegedeeld in je leven, toebedeeld bij de geboorte en later ook nog maar bij je geboorte. Ook al een aantal daar. En daar zul je nu eenmaal mee moeten spelen. Dat is ver. Daar moet je verder niet te moeilijk over doen.

[00:23:20]

Of neem ik het niet komen? Ik kom uit een enorm orthodox gereformeerde milieu. Domineesdochter en in dat milieu wat EITO als je een meisje werd geboren. Dan mag je pas echt helemaal als je baarmoeder minder goed leren, maar van beperkt houden en geen sprake van dat zij mocht doen worden olinda voor mijn moeders generatie en mijn generatie veranderd, waardoor ik mijn mijn geslachtsdelen om de paar jaren van mijn leven. En volgens mij in de ideale samenleving moet zijn dat het inderdaad niet uitmaakt of het gaat om hen, maar niet om wie ik ben.

[00:24:22]

Ik heb het met dat meisje altijd al heel onrechtvaardig gevonden dat sommige dingen voor mijn klauwen niet waren weggelegd in het milieu waarin ik opgroeide. En een enorme Bevrijdingspop met de uitkomst dat we er gewoon mee leven kon leiden. De beelden en het innerlijk loop ik dan ook wat tegen haar aan. Ik kan inderdaad mijn billen, maar niet allemaal mijn naargeestig Lismore. Maar dan heb ik het niet over. Geweld is helemaal niet waar. Ik ben mag aan de koning.

[00:25:05]

Dat is zeker een antwoord op je vraag.

[00:25:06]

Maar ja, misschien zit er dan ook nog minder mensen in andere posities dan jij. Ja goed, een goed excuus. Ik snap eigenlijk heel erg goed wat je bedoelt. Dat ik zelf ook altijd heel lastig vind is dat er bijvoorbeeld helemaal nooit wordt gesproken over mooie en lelijke mensen. Dat lijkt me ook een nadeel als je ofwel heel lelijk bent ofwel zoals ik dit niet. Dit bijzonder mooi, maar gewoon. Dat lijkt me heerlijk om het heel knap te zijn.

[00:25:42]

Daardoor ligt de wereld onder meer aan je voeten op een bepaalde manier.

[00:25:44]

Dat vind ik ook een hele grote oneerlijkheid in het leven, niet om innerlijk en aan de andere kant mensen die echt een mooi pannier manier te maken en dat ze dom zijn misschien danken aan hun mooie snoetje.

[00:26:03]

Ja, ze krijgen misschien ook wel weer veel gedaan. Ze heel knap, want dan willen mensen ook graag voor je voor je rennen.

[00:26:10]

De hele tijd blijkbaar heel veel onderzoek naar gedaan worden, maar dat is ook een enorme ongelijkheid in het leven en daarom ook oneerlijk in dit boekje.

[00:26:28]

Ben geboren en in het wassenaars van de wereld en feitelijk oneerlijk.

[00:26:38]

Dus eigenlijk. Samenvattend als er nu over dit krijg nog een frase over doel oneerlijkheid. Daar moet je tegen vechten, want dat is natuurlijk een feit. Maar aan de andere kant moet je moet je het ook accepteren dat dingen nou eenmaal oneerlijk zijn en het dan maar op je eigen manier gehandeld bevechten en er overheen komen. Ik denk dat je je de beste. Volgens mij kun je dat deftig samenvatten als de diversiteit paradoxen wordt omarmen. Dus wil je echt als je dingen ondergaat en achterlijk om iemand te beoordelen op zijn huidskleur of perfecto, dan weet ik onbeschaafd, onbeschaafde, achterlijk.

[00:27:22]

Het feit dat je dingen niet kan doen omdat je niet de juiste huidskleur op beseft op wat je nodig hebt, is ook onbeschaafd. Hoe wil je daar iets aan doen? Dus dat het vanzelfsprekend wordt dat dat geen rol meer speelt? Wie in diversiteitsplan het boekje moet omarmen om er namelijk voor zorgen dat al die elementen geslacht, afkomst, seksuele voorkeur, huidskleur, mannen minder een rol spelen in plaats van almaar meer aan wat er nu gebeurt, is dat dat juist de steeds grotere rol Reapers is.

[00:27:58]

Het is contraproductief eigenlijk wat er nu gebeurt. Uiteindelijk won hij, maar ik sprak je dus een jaar geleden over. Over je boek in de kast, toen nog met elkaar in een kast konden zitten. Heerlijke tijd, dat is er op dit gebied. Kijk natuurlijk die hele pandemie gehad enzovoort. Maar we hebben ook de hele Black Lives Matter eruptie gehad. Is er veel veranderd? Vind jij op het gebied? Wat je beschrijft in je boek? Ja, Loups verander je dingen die je leerde toch alleen maar door zijn alleen maar heeft nu een extra hoofdstuk kunnen schrijven met voorbeelden van wat er nog verder gebeurd is.

[00:28:43]

Dat zou moeiteloos kunnen. Eerder had ik het wel gehad met het thema, maar het doel van de bond boeken. Ene na de andere dingen waarvan ik Gabe dan kunnen meenemen.

[00:29:00]

Heb je nog een voorbeeld van iets wat je graag had mee willen nemen. Herhaalde Gunther heel recent voorbeeld moest de kans op het fotofestival bedaren wegen. In Krakau heeft eerder Kesselt een kunstwerk gemaakt. De fotocamera toont foto's van internet. De hele grote opgeblazen foto's van vrouwen en mannen die plastische chirurgie hebben gedaan in skatehal, op de vloer installeren en weg leiden. Hij bedoelt bij elke kunstenaar tegenwoordig een denker, dus om ook aan het denken te zetten. Ook worden over de schoonheid en de dingen verweren en een ironisch commentaar daarop.

[00:29:51]

Uiteindelijk briefkaarten die foto's ook verdwijnen. Een aardig idee. Protest op gang. Cobouw sluiten mede ook de en niet anonieme actiegroep mee, zoals in Londen en in New York. Die skatehal door te gaan. En.

[00:30:13]

Wat was de kern van het protest na de dubbele Bingerden, dat kwetsend was voor de vrouwen die met seksueel geweld te maken hadden? En dat de algemene regels die je kent? Je moet het even lezen, maar het is toch altijd weer fascinerend om te zien hoe het dan nu.

[00:30:34]

Ik kan soms vaak niet bedenken van tevoren hoe het dan nu kwetsend zou zijn voor de bijl.

[00:30:41]

En Keppel zegt ook werkelijk ironisch bedoeld, maar ironie en activisme dus. Je bezig is dus net zoals keek. Het was ook een sponsor die begon te morren. En ik denk o jee, sponsor. Het gaat niet om die wegkwam, maar gaan verwijderen. De directeur van het fotofestival deelde zegt dat ze begrip heeft voor het standpunt en de ze bij de Volkskammer aan toe. Dat het een voorbeeld is van de kerkklokken luiden dus dat je dingen taboe verklaard om te reizen.

[00:31:22]

Om dit kleine voorbeeldje, maar zo zijn er heel veel dingen gebeurd. Of klopt dat toch zo'n instituut of SonyEricsson? Die is ook bang voor zijn imago, de dingen die zonder ze te kloppen die denken ingevuld. Ik denk als kunstenaar koninlijke tot minder vrij om te doen. Je moet wel heel sterk denken toch nog een Junior Eurosong moeilijker kan doen.

[00:32:00]

En als kunstenaar denk maar net als al die instituten het al gaan denken dan dat zij als kunstenaar ook machteloos verzint. Het kan meteen weer afgeschoten worden omdat je per ongeluk op een treintje bent gaan staan. Bedoeld om deze te staan.

[00:32:16]

Het was juist de bedoeling om aan de kaart. Je kent al die tijd dat de ironie dingetje en in je woorden heel erg moe.

[00:32:28]

Ik vind het zelf eigenlijk best wel angstaanjagend. Het wat voor mij wat ik het laatste gedaan vind, is dat ik dacht dat geldt eigenlijk voor extreem rechts, precies zoals voor extreem links en eigenlijk voor alle radicale groepen. Dat is dus precies de Kenzo cultuur en wat ik. Wat ik zelf ook wel toch een beetje het nieuwe fascisme vind, is van wat. Wat? Wat mij niet bevalt. Dat moet weg. De hele tijd.

[00:32:51]

Maar ja, ik ben gekwetst of ik ben het er niet mee eens. Want dat is natuurlijk wat. Wat? Wat Wilders en Baudet ook hebben, alles wat hen niet bevalt moet weg. Bedoel, moderne architectuur bevalt hem niet. Het botweg moslims bevalt me niet. Dus ze moeten weg. Bedoeld is het is t is alles wat niet weet. Nou wat jou niet bevalt om wat voor reden ook moet weg en dat vind ik een heel. En dat geldt dan ook nog eens voor ideeën en gedachten die je kan hebben.

[00:33:19]

En na wat ik of je of je iets openlijk steunt of niet moet doen, moet je dan ook. Je moet dan dingen steunen, want anders ben je ook fout. En ja, ik vind dat best wel niet alleen vermoeiend, maar ook een beetje griezelig. Wat griezelige, superspannende occulte magie die de vrijheid moeten hebben om een kind te scoren, om te maken, maar om er de hele onderbuik uit te gooien, dat is toch wat het interessant maakt.

[00:33:52]

En dat kan heel erg als je een zo aan banden leggen en het zo moeilijk maakt om een saaiheid te werken. Ik word er heel moe van. En het is ook verontrustend. Je denkt al is het niet mogelijk om niet alleen maar ook focussen op zo'n incidentje als spijt van gokje. Iedereen denkt wij kunnen winnen, laat van aan. Mijn mail hangen is altijd kwetsend. Met een beetje rare beeldspraak in de broekzak, aan het putje dat we zo gaan denken.

[00:34:30]

Zurig museum, het Van Gogh Museum dat nu al zo bang is voor eventuele beschuldigingen. U hebt het met me kunnen gedaan, maar het is.

[00:34:47]

Ja, ik weet ook niet zo goed hoe je dat voel je dat?

[00:34:51]

Hoe bevalt dit sympathieke properder? Dan? Ben je moeder je minder populair? Het lot van moeder moeten doen?

[00:35:14]

Ja, ja. En ik vind het dus lastig met zomaar zeggen de. De linkse hoek, omdat ik zou zeggen hun doelen wel heel vaak. Ik vind het heel makkelijk om tegen extreem rechts te zijn, omdat ik het gewoon letterlijk onfair met alles oneens ben. Wat ze zeggen. En ik vind het net in de linkse hoek veel lastiger, omdat ik het dus vaak heel erg met hun einddoel of hun idee wel eens ben. Maar met de manier waarop dat uitgevoerd wordt of waarop anderen de wil opgelegd moet worden.

[00:35:43]

Heel erg oneens ben. En daarom lees ik jou graag. Maar omdat ik, omdat ik het vaak inhoudelijk gezien misschien niet persé met je eens, maar dat wel vind dat je een heel scherp oog hebt voor het proces, wat er wat ervaren en wat daaraan ten grondslag ligt. Of wat. Wat? Wat het uitvloeisel is daarvan. En dat dat. Dat zie je er gewoon heel scherp. Dus dat is. Daarom vind ik het zelf. Daarom lees ik je zo graag, maar daarom vind ik het lastig om een om een doel te is.

[00:36:11]

Je wordt dan een beetje verscheurd van mening, denkt Viaene. Ik ben ook tegen racisme en ik ben ook tegen zwarten. Ik ben ook tegen Zwarte Piet en ik vind ook dat er een samenleving voor eerlijke kansen moet zijn. En ik vind vaak voorbeelden die er aan aangehaald worden ook heel erg schandalig. Maar tegelijkertijd heb ik heel veel moeite met het radicale afzweren van van alles, omdat je het er niet mee eens bent of omdat het je niet bevalt, enzovoort.

[00:36:39]

Dat geldt eigenlijk hetzelfde als toen met die hele kwestie, met Arie Boomsma en Voetbal Insite of Veronica Insite. Wat ik ook vaak waren, waarin ik ook vaak vind dat hun grappen heel onsmakelijk zijn en ook duidelijk te ver gaan en ook daadwerkelijk kwalijk kunnen zijn voor heel veel kleine homoseksuele uitjes met hun vader naar het programma zitten te kijken of met hun moeder. Dus dat dus. Toch ben ik het helemaal eens. En ik vind op zich dat Arie Boomsma ook best in alle eerlijkheid zich kan afvragen van ja.

[00:37:11]

Albert Heijn moet je dit nog willen sponsoren? Is dat wel verstandig? Dus eigenlijk vind ik daar niet eens dat. Die redenering kan ik nog helemaal volgen als muzak. Daar is niet veel mis mee. En tegelijkertijd zit dit dus ook in gang. Precies wat jij nu zegt met die met die met die skatehal, dat dan ook. Dat sponsors zich dan de hele tijd blijkbaar geroepen voelen om zich inhoudelijk over dit soort dingen uit te gaan laten en daarmee ook een soort morele rechter zal worden over dingen.

[00:37:38]

En al is het maar net welke wind er waait of dat welke kant het op gaan, want ze zijn natuurlijk puur commercieel, dus komt niet aan de macht.

[00:37:48]

Dan is het weer. Dan is het dan. Dan dat mogen er allemaal andere dingen niet. Dus dat is een. Dat is absoluut een hellend vlak. Waar je dan waar je dan op komt als je gaat vragen om om geldschieters zich uit te laten spreken over inhoudelijke kwesties. Waarom? Waarom de vrijheid van komen?

[00:38:13]

Ja, maar het gekke is natuurlijk dat Arie Boomsma, die zich afvraagt of Albert Heijn dit nog moet willen. Sponsen is natuurlijk ook vrijheid van meningsuiting. Ik bedoel daar zit opzich in. Die vraag is op zich best wel heel legitiem. En toch is hij ook. En toch is hij ook gevaarlijk. Náchod Ook dit is een soort paradox. Vol volstaan om het leven zit vol paradoxen. Dat maakt het ook wel interessant, maar goed Elma, met andere woorden gefeliciteerd met je prijs.

[00:38:48]

En kom je toe vind ik Anna. Ja, maar misschien moeten we gewoon af wat vaker bellen om even te kijken hoe de stand van zaken is. Dat is interessant. Ook Elma Geniet geniet van wat je van de bloemen die daar in je huis staan. Of heb je nog iets? Eigenlijk heb ik nu het interview afgesloten met een soort monoloog. Dat is een beetje raar. Heb jij nog wat te verbergen?

[00:39:17]

Leuk om te weten hoeveel sets? Hoe heb je de mooiste?

[00:39:30]

Van wie heb je de mooiste bos gekregen? Melding van die voorsprong is nu echter heel mooi, maar ook van de uitgebreide kracht van de allergrootsten en allermooiste ik van mijn hobby.

[00:39:42]

Al kan dit soms niet mooi, maar wel heel erg leuk. Stond voor de deur bedanken jou vriend voor deze schitterende bos en Elma.

[00:39:54]

Ik altijd uit elkaar gaan. We spreken ook. Later droeg de.

[00:40:03]

Dit was met Groenteman in het nieuwe Normaal met Elma Drayer met name scheids Groenteman. Ik maakte deze podcast samen met Daan Hofstee. U kunt zich abonneren op alle mogelijke manieren. U kunt ons een mail sturen, podcasts, het volkskrant.nl volgen op Instagram met groenteman en gevels van lekker veel sterretjes.

[00:40:39]

Ik lees de Volkskrant zonder kennis van zaken, hebben mijn geruststelt en daardoor sterker in mijn schoenen staan. Eigenlijk zou iedereen de Volkskrant moeten lezen.

[00:40:51]

Gun jezelf ook de Volkskrant. Ga meteen naar Volkskrant.nl. Slash nu leest de krant tot acht weken voor, maar vier euro stopt vanzelf volgens de actie voorwaarden.