Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, mijn naam is Gijs Groenteman. Ik zit niet in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Ik zit thuis. Moederhart slapen van mijn dochter. Voor de laatste keer het tweede Intune week. Vanaf volgende week weer één keer met groenteman in de kast of in het nieuwe normaal per week. Als het goed is, dan steeds op locatie bij iemand. Maar nu nog een telefoontje. Nu het nog kan met Kelly van der Waals. Zij is journaliste.

[00:00:24]

Ze schreef het boek Picture Perfect de ondertitel. De ondertitel is Het publieke leven van de Smart van generatie. Zij volgde enkele tieners een paar jaar lang in de tijd dat ze op de middelbare school zaten en omdat zij de eerste generatie tieners zijn die in hun geheel bij internetten die geheel bij internet middelbareschooltijd hebben, dus eigenlijk nooit zonder het internet geleefd hebben, ook in hun jeugd.

[00:00:48]

Super interessant. Pitch Perfect heet het boek. Kelly van der Waals. Ik ga met haar bellen.

[00:00:58]

Kelly is het goedemiddag middel. Je waar je waarschuwde toen ik vroeg of ik hem mocht bellen dat je in een galmende ruimte zou zitten? Dat klopt. Heel attent van je, attent van je.

[00:01:12]

Om te beginnen wat heb je er geen last van gehad, maar dan weten we dat dat zo is.

[00:01:19]

En wat is dat dan voor een ruimte in een oude cel, in het cel, in het oude gevangenis in de binnenstad? Er staat een hele oude gevangenis aan het Hooverplein. 18:53 Geloven dat die wacht op een paar jaar leiding prijken op de openbare. Nog mooi mooi. Maar als ik het goed begrijp komt er ook een klein probleempje op het einde van de jaren. Er al die kleine ondernemer?

[00:02:17]

Die heb je de telefoon aan je oma of praatje met oortjes of met oortjes kan je je oren.

[00:02:24]

Want ik denk dat het dan beter klinkt.

[00:02:27]

Ze proberen door. Nu toch maar beter goed gepraat vooral.

[00:02:43]

Maar ja, goed, jij bent er maar eentje en je luistert toch wel wat meer mensen dan jij.

[00:02:50]

Het kan alleen zijn dat ik soms je vraag niet goed hoor, maar dat doet er ook niet zo heel veel toe. Ik praat heel gewoon. Ik geef antwoord op de vraag tik, tik te horen.

[00:02:59]

Ben jij nou echt de millennial Kelly? Ik ben een leerjaar. Wanneer ben je een millennial?

[00:03:05]

Als je volgens mij als je in 19, 80 of daarna bent geboren en dan tot ongeveer 95, tussen 80 en 95 en hoe is.

[00:03:16]

Hoe is het om een millennial te zijn? Het Louder enorm zwaar. Ik vind het moeilijk om te zetten. Ik weet natuurlijk niet beter. Ik ben altijd wel een Baleno. Pas een paar jaar geleden achter Toppop vond ik wel wat. Maar ik vind het zelf wel leuk. Leuke tijden, zoals de jeugd waarin de sky the limit was en alles hadden wat ons hartje begeerde. Dat is althans het verhaal en dus ook wel een beetje. Ik ben ook in dit melancholische opgegroeid in Nederland.

[00:03:53]

In een lelijke Vinex stad zit er veel werk. Toen ik eindelijk was afgestudeerd was het wat minder populair, kon je mag ondervinden. Dat was weer een nadeel daarvan. Je bent gewoon 90 84 klopje. Wanneer wist je wat je wilde met je leven? Of weet je dat nog veel water?

[00:04:19]

Nou jij de laatste 9 10 jaar zoiets schrijf? Ik werk ik als journalist? Ben ik eigenlijk wel dat dit nog steeds iets wat ik wil worden? De tijd toont? Hoe kwam je daarop om dat te gaan doen? Dat heeft al een hele lange omweg gekeerd. Heeft eigenlijk te maken met het afstuderen. En dat er toen helemaal geen werk was. Ik was afgestudeerd in de film wetenschappen, wat toen een hele leuke specialisatie vond. Mijn best gedaan geprobeerd groeicijfers te halen zodat koffie klaar was.

[00:04:57]

Het leuke aan Contryn dit jaar op een of andere manier met Marco, maar Krol was het gevolg van de Pieter de Holler en werden er helemaal geen nieuwe en jonge mensen weer meer aangeboden. Daarom ben ik in dat jaar maar anders parkloop gaan uitzoeken wat natuurlijk achteraf gezien heel onverstandig was en een beetje carrière te doen. Toen ging ik maar rijker voor een wedstrijd in quarto. Daar werd een jonge Benckiser lekker stukje Klouwer. Zo kwam ik erachter dat ik dat eigenlijk wel leuk vond.

[00:05:39]

En ondertussen was er niet echt een ander interessant werk voor mij. En toen dacht ik misschien moet de kinderen het gaan proberen. Dus het was wel grappig omdat ik. Al heel lang geleden ben ik begonnen met de zionistisch na mijn middelbare school, maar dat vond ik helemaal niets. Daar ben ik toen mee gestopt. De topper.

[00:06:00]

Het kwam het dat het toch moest blijkbaar. Ik heb nu je boek Pixar Purcells vormen met een punt. Trouwens, dat punt. Waar staat die puntmassa?

[00:06:16]

Dat is niet zo heel erg overwogen keuze geweest. Deels waar het de werkgevers die daarmee kwamen. Maar dat klopte wel ook lichtpuntjes.

[00:06:27]

Ik heb er echt heel veel naar Praag, waar ik weet waar het over gaat, maar daar kan jij een paar keer uitleggen waar het over gaat.

[00:06:37]

Kerris Het boek gaat over de huidige generatie tieners. En dat is in ieder geval in mijn optiek de jongere generatie. Zij zijn de eerste die geen leven zonder internet hebben gekend en dat vind ik nog veel interessanter. Geen middelbare school zonder smartphone met sociale media. Ik was heel erg benieuwd wat wel kan betekenen. Een paar jaar geleden waren er veel expert daar wat over te zeggen hadden, kwam onder het boek uit van een Amerikaanse psycholoog. Toevallig pikte het niet dat er happy waren.

[00:07:16]

Een compleet expert Korthout en dus minder, minder, minder vrouwelijk en totaal niet voorbereid op het voor op de volwassenheid.

[00:07:24]

Precies is natuurlijk noodzakelijk over Amerikaanse kinderen, maar dat werd. Voor publicatie van haar boek werd ook in Nederland de pers breiwol en in die tijd de waar pubers allemaal lender beleefder met sociale media dat er geregeld vond het jammer interessant. Maar ik was eigenlijk wel benieuwd hoe je dan eigenlijk dagelijks leven. Wat heeft dat echt voor er niet alleen maar naar de grote uitwassen daarvan kijken? Hoe anders is hun middelbare school? Vallons bijvoorbeeld. Ik weet niet wat ben je eigenlijk?

[00:08:09]

Binger?

[00:08:09]

Ik ben een 19 vierenzeventig. Ik ben precies tien jaar ouder dan jij.

[00:08:14]

Ik ben geheel geheel internet.

[00:08:15]

Lowes opgegroeid in de generatie die jij en ik generatie. Volgens mij wel, ik ook.

[00:08:24]

Ik begin plotseling te. Ik zei.

[00:08:30]

Nou dat ik mijn eigen baas is.

[00:08:35]

Maar ik ben heel internet los opgegroeid.

[00:08:37]

In elk geval toen jij in contact kwam met je eerste via het internet dingen als je niet ergens in de twintig denk ik twee 23.

[00:08:52]

Zoiets er dingen. Waren er kanttekeningen dan e-mailen? Nee, dan heb ik zelf niet zoveel gemaakt. Toen nog op het internet. Maar ik weet dat ik bij het tv programma werkte toen ik 22 was ofzo en dat ze dat we daar dan e-mailtjes gingen sturen.

[00:09:10]

Dat was echt iets iets nieuws. Hadden we een eigen e-mailadres? Dus dat een beetje. Maar goed, ik heb. Ik heb zelf ook kinderen en ik vind het. Ik vind het heel. Ik heb een tweeling van negentien. En dan nog een jonge jongetje van tien en een meisje van negen.

[00:09:33]

Beperkte in de groep.

[00:09:38]

Eigenlijk zit midden in de groep die hij beschrijft absoluut. Maar het gekke is dat bij hun kwam, die mobiele telefoon enzovoorts kwam. Dat kwam eigenlijk op tijdens hun middelbareschooltijd. Dat dat zo dominant werd terwijl bij mijn jongere kinderen, is natuurlijk nu al alom aanwezig. En nu hebben zij bijvoorbeeld min of meer de regel afgedwongen bij ons, bij hun moeder en bij hun ouders. Als, als, als, als we tien zijnde, mogen we een mobiele telefoon worden.

[00:10:09]

Morgen om 7u. De oudste tieners heeft er nu eentje. De oudste van de jongen dan. En die andere tieners krijgt in onze Zofia. Iedereen in de klas krijgt of ze een mobiele telefoon. Nu wil ik ze verder ook helemaal niet het recht op een mobiele telefoon ontzeggen en ook om te communiceren. Het proces alle communicatie gebeurt in in via Tik Tok en weet ik veel wat ik wil is helemaal niet het recht ontzeggen om te communiceren en opgroeien zonder zonder telefoon is toch onmogelijk.

[00:10:44]

Maar ik heb wel. Ik heb ook een beetje het idee alsof ik ze gewoon een beetje Cavric zeg. Hier probeer het maar een keertje ofzo. Ik bedoel, ik vind dat heel erg lastig.

[00:10:56]

Het blijkbaar ook heel lastig. Ik ben blij dat mijn kinderen nog wat jonger zijn. Ik hoop dan natuurlijk ook tegen de tijd dat hij naar de middelbare school gaat. Dat zal allemaal wel iets beter weten hoe we daar mee om moeten gaan. Dat leraren dat beter weten. Een prachtige dialoog over iets van wat willen we hier? Wat is er aan de hand? Het gaat waarschijnlijk niet helemaal door, maar wellicht beter. Maar ik zou nu ook heel moeilijk vinden.

[00:11:27]

Kinderen Kelly net 4 geworden. Is zijn eerste week de laatste uurtjes van de eerste weken op de basisschool die de directie aan het ervaren zijn. Maar dat is nog niet zo'n probleem voor de kleinsten.

[00:11:48]

Die auto's die misschien af en toe ook wel met jouw telefoon in zijn handen zitten of niet.

[00:11:53]

De kleinste Myrddin is echt geobsedeerd door die elektronisch zijn. Super chagrijnig. Merkwaardig is de telefoon van de vader. Een stevige kater kan zeker niet werken. Zo hard heeft de mol heel lief en vind het leuk om wat te doen. Reageren daarmee op een verslag.

[00:12:24]

Dat klinkt wel. Dat klinkt wel weer heel gedegen. Maar Kelly wat jij hebt. Jij hebt dus voor je boek Super! Een aantal tieners, gevolgd lang om met hen te spreken over hun, over hun online leven eigenlijk. En wat je deelt en wat voor gevolgen dat heeft. Wat is nog even verder praten als onze eigen kinderen, wat ik heel graag wil? Maar wat? Wat? Wat merkt u erbij dat die tagline waarop je zo aanslaat van Les Happy Totally Pre-Paid voor de Holdsworth was?

[00:13:00]

Is dat is dat? Was je het daarmee eens hoe je die tieners ging volgen?

[00:13:06]

Na een nederlaag niet echt meteen het eerste wat me opviel. Kijk ik natuurlijk anders als je grote akkertje uit hebt zette en per jaar wetenschappelijk onderzoek gaat doen. Daar kan ik me voorstellen dat je roepen dat je wel op die conclusie uitkomt. Al is de USA heeft ook en doet ook nog geen groot onderzoek naar deze groep. Een eerste rapport dat verscheen in 2014, probeerde hij dat beeld te noteren. Het kan vervelend zijn, maar ook lelijk en positief. Maar er lijkt mij vooral de consument die denken dat de puberteit wel een beetje lastig in zeven jaar tijd aan het ontdekken.

[00:13:54]

Je moet kijken waar je jouw plekje ingezamelde sociale groep debugger door kleine niqaab ernaast, maar waar je daarna de digitale parlour dat het eigenlijk eigenlijk voor het publiek leven. Daarna de onder meer boek Het duidelijk geworden patroon van het ding wat mij opviel en dan word je ongelukkig te kort door de bocht, maar dat eigenlijk wel in het meest onderscheiden. Ook moet hij de hele dag de hele dag kloppen. Daar wordt ingedeeld in een schoonmaakbedrijf en huizingh naar school en moet je ook een hele tijd bedenken wat.

[00:14:45]

Wat presenteer ik dan van mezelf? Ik hou me steeds het voorbeeld van onze beide elementen middelbaar. Dan was je ledikant voor jezelf. Je ouders die zich thuis in de andere kant van je zelfstudie op school. Als je met vrienden binnen waar het meisje prioritair werd om en op de voetbalclub was het ook anders. En er was iemand anders. In het begin werd je opa en oma die jou bekijken. Maar er moet een soort van eenduidig beeld voor voor iedereen hoor.

[00:15:25]

Dat lijkt mij nog jong als volwassene en ik heb er een soort van identiteit. En alsof dat nog helemaal aan het maken. Dat lijkt mij niet echt heel erg stil zo, maar dat lijkt mij vrij.

[00:15:42]

Wij zijn ook oud en we snappen dat niet.

[00:15:46]

Het lijkt mij, maar zij zijn ook niet anders gewend. Dan weet je misschien dat je al die in die tijd hebt en ook nog een Instagram identiteitsbewijs. Misschien kunnen zij ook wel heel goed scheiden wat de Instagram identiteit is en de gewone identiteit van alledag.

[00:16:03]

Maar het geeft ook wel een beetje in elkaar. 4. Kijk iedere dag plekken dat ze online tot 11 maken. Dat zijn jij je. Dus ja, die kunnen schijnen. Maar ik denk dat ook al wat met je doet, want daardoor ben je de hele tijd je jezelf aan het presenteren op een manier. En je bent ook dissels. Veel plezier naar jezelf kijken. Vooral voor meisjes geldt dat die persoon die je eigenlijk in de spiegel van je telefoon kijker is, te vergelijken met andere tikkertje door in schotels.

[00:16:44]

Thinkstock. Nieuw in opkomst was al heel erg gevestigd eigenlijk, maar het gaat heel snel. Mayday deed ook hoe de andere Borghi en iedereen dus die denkt dat het Abbie heel erg vergroot wordt. Al die dynamiek die de puberteit van oudsher al krakauer. Alleen is dat voor hun dochter van twee jaar betekent wij weer goed naar moeten kijken en goed op moeten letten. En het moeten hebben van zeg niet dat het niet wenselijk is. Maar terwijl we voor hebben op het went zo veel meisjes op zolder hier naar zichzelf kijken en accepteren dat tieners tieners heb je gevolgd.

[00:17:31]

Ik heb een 30 tal gevolgd en ik heb er 29 echt gesproken voor dit boek tot zijn, zegt degene die ik echt heb geïnterviewd. De meeste meerdere malen het met een record erbij en cheats in onderzoekskosten. Met veel meer zelfs met kinderen en jongeren zijn er 29 geweest.

[00:17:55]

Wie echt de vinger aan de pols heeft gehouden?

[00:17:58]

Ja, en dan van de spaarboekjes in een groepje in Amersfoorter heb ik echt wel wat vaker aangesproken. En het Pyne in Amsterdam. Een groepje van zeven meiden die ik echt met grote regelmaat sprak en waar ik ook zeg mijn hoofdpersoon in het boek Jury. Daar ben ik ook echt bij thuis geweest. BRUSSEL Zulke 12/13.

[00:18:25]

Waarom werd jouw hoofdpersoon?

[00:18:28]

Dat ging eigenlijk een beetje op natuurlijke wijze. Ik kwam maar gewoon. Ik begon net met dit project. Het was hij een dag op de redactie van Vrij Nederland, waar je die dag ook aan het werk was. En ik hoorde haar zo op de achtergrond praten met de collega van mij en voor haar leven. Only dus. Tibbs steekt natuurlijk meteen mijn oren en schoolkamp. Zo zag ik een beetje aan Yazidi die er. Die had het eigenlijk allemaal weer zo fijn dat er heel wat Microsoft waren dat het groepje onder wie er ook allemaal heel goed maar maar heel goed kende.

[00:19:07]

En tegelijk was er iemand die haar hielp oprapen. Verteerden en bleef ook zo gedurende de hele onderzoekskosten. Dus heb ik nog geen gouden pen om uit te maken.

[00:19:26]

Hoe leeft Suzi haar leven met al die dingen? Dus van op de sportclub en bij opa en oma thuis en tegelijkertijd op Irnsum Alleman een persoonlijkheid zijn. Hoe gaat dat daar?

[00:19:38]

Dat ligt heel erg aan. Op welk moment dat? Want toen ze elkaar ontmoetten was je 14. En toen was er echt super in de lift mee. Beetje, maar wel heel uitgebalanceerd. Er werd heel goed over nagedacht. Zelfs als het twaalf was dan ook alles om mij alles wat er op de primaire Instagrampagina moest veel jongeren hebben. Zeg maar een officiële Instagram pagina waarin Real nu allerlei termen voor bijna zover short term account of de WK in FIFA 12 was.

[00:20:19]

Dan ga ik echt door alles op Instagram en ze lijkt alles wat iedereen die ze uit de grond poster rebirthing Lansdowne roepen. Veel uitgebalanceerd. Maar wat dan wel? Echt enorm bezig met het perfecte plaatje polderpeil Tepper, een uurtje Devic en kijk echt naar haar werk. Wel vond ik wel een beetje met de groep en hier wil je lekker in. Mag ik van mezelf ook wel een wat minder lossere fouter plaatsen? Om nog maar te zwijgen over hoe zij haar 12 jarige balkon van haar rode jurk.

[00:20:59]

Geheel belachelijk. Maar dat komt zoals ook al zei ze daar is een perfect voorbeeld van.

[00:21:04]

Iemand die ook gewoon haar weg leert te vinden in dit cheeta oerwoud.

[00:21:09]

Zeker, maar alles wat zij online heeft gezet. Dat is nog ergens weg. Je kan toch verwijderen? Je kan verwijderen? Maar er zijn ook heel veel tijd van een soort van generators sijx die dat gewoon Instagram plaatjes ergens opslaan. Ik ging ook een keertje met haar. Een paar van haar vriendinnen gingen dit keer kijken wat er gebeurde als werden goochelde. Ik is niet alleen in land. In die school looptijd hebben ze allerlei Seitz uitgeprobeerd om waar ze foto's van zichzelf op hebben gewerkt.

[00:21:47]

Considering foto teken van zichzelf die ooit ergens op heeft internet en heeft verwijderd met de tabel op nummer 2 van de paper. Alleen ook zelfs al duidelijk. Althans dat zou heel bewust hebben gedaan. Een digitale stappen, maar nog iets dat misschien niet meer jij. Maar het bewijs komt met een sigaret op de foto die ze niet eens rookte. Tom wilde dat heel graag verbergen. Stralen als we uitstralen, maar ook Verberght voor het platteland. Waarom ze toen niet verwijderd?

[00:22:28]

En dat is ook. Nu ben ik ben, ik ben nu ouder, ik ben nu serie van 17, dus het is het spoor wat je eigenlijk nalaat. En wat jou in allerlei verschillende fases van je leven laat zien. Dat is lastig, want dat sleep je achter je aan.

[00:22:49]

Er nog niet Jongert van de rust, dus meer trainingsmaatje en meer geld. Ik heb echt. Ik vind dat niet leuk niet? Maar ik heb ook geen zin om daar de hele tijd bij. Wat natuurlijk een leuke heb je daar ook nog mee bezig zijn. Moet er zo hard werken.

[00:23:11]

Je moet dan wel echt je best maken, maar moet je wel je best doen om die foto's te vinden of gaat het heel makkelijk naartoe gingen?

[00:23:18]

Je bedoelt die fouten die je niet meer verwijdert? De fouten voor sommige dingen moet heel erg je best doen. Maar dit was dus toevallig iets wat op nummer 2 van Googles zoekresultaten stond. Op iedere telefoon geeft natuurlijk iedereen een ander resultaat een lijstje van je surfgedrag. Dus het kan best zijn dat het nu al helemaal niet meer zo is, maar geeft wel aan dat je dingen eigenlijk wel ergens rondzwerven. Kelly Nu is het zo dat dit zij als een als een privacy probleem kunnen beschouwen.

[00:23:59]

In die hoek. Wat natuurlijk absoluut daar is. Gek genoeg maak ik mezelf als ik het over mijn eigen kinderen heb en trouwens ook over mezelf, dat ik wat ik zelf veel zorgelijker vind aan diezelfde zelf. Ikzelf griezelig vind dat die telefoons is gewoon de waanzinnige aanzuigende werking die ze hebben.

[00:24:18]

Dat je er gewoon niet meer van afkomt, maar waar je heel erg van de rit zijn.

[00:24:27]

Je kan je ook heel bewust zijn van je heel Wynne verslaving en daar toch niet vanaf komen. Of je ziet het een verslaving of welke verslaving dan ook.

[00:24:35]

Maar nog heel weinig om er van af te komen. Tuurlijk niet, die zijn helemaal zo gemaakt om om jou te klinken en ook specifiek voor tieners. Hoeveel rokers werd door hoeveel men je bent voor vervolgens te veel mensen in je parkje zonder dat het allemaal wat er allemaal elementen die zo belangrijk zijn voor iedereen, maar helemaal hier nog extra aanlokkelijk om daar op te zoeken.

[00:25:09]

Ja, maar dat is dus. Dat is wel een gigantische paradox. Dat is precies wat ik net uitlegt bij mijn kinderen die gewoon niks liever willen dan een telefoon op hun tiende verjaardag. Of liever nog op hun negende verjaardag. Maargoed, het is al af als afgehandeld maar afgemaakt op 10.

[00:25:25]

Maar ik vind dat ik ze niet kan onthouden omdat ik nogmaals denk van ja. Het is ook gewoon de manier waarop je tegenwoordig communiceert met je vrienden en zonder telefoon bxta. Ben je ook gewoon een beetje afgesneden van de wereld. En tegelijkertijd geef je zo ongeveer het meest verslavende ding wat je kan verzinnen vrijwillig.

[00:25:46]

Jullie komen op leeftijd. Dat moet dan maar het moment zijn in je privéleven, dat eigenlijk.

[00:26:00]

En dat ze. Iedereen krijgt een telefoon, dat is wat het is. Dit is wel zo. Het is niet geldt niet voor iedereen normaal. Het is wel een soort moment dat heel veel kinderen een telefoon krijgen en dat ze zich dat ze zich met elkaar in groep gaan gaan praten met elkaar en dat dat gewoon heel urgent wordt ofzo in hun leven. Het zou ook kunnen zijn tien of twaalf maanden.

[00:26:26]

Of bedoel ik eigenlijk? Ik vind eigenlijk alles onder de 18 vind ik. Vind ik het, al vind ik het eigenlijk onprettig.

[00:26:33]

De antiviraal opinie boven de acht jaar, dan is het gewoon hun eigen leven. Dat is toch een soort grens? Ik stel Dingane volwassen officieel, dus dan moet je het maar zelf uitzoeken.

[00:26:43]

Of erger dan nog over kinderen verder niet over jongeren. Gewikkeld wordt in die periode middelbare schoolcarrière er niet voor volwassen en kind.

[00:27:10]

Dat begint wel al een beetje dan bedoel. Dan beginnen ze gewoon beginnende hormonen toch een beetje op te spelen. En piano. Kinderen zijn zo piepklein weten we nog helemaal niks van. Wacht maar tot ze 10 zijn en je geen gek aan het zeuren zijn over een telefoon. Kelly Lepiller in geen creëren meer. Je kan er wel weerstand tegen, maar het is wel moeilijk. Het is het doel. Nogmaals, het is kijk als je als je je kind geen telefoon geeft.

[00:27:37]

Is dat wel een soort actieve daad als je kind helemaal geen suiker laten eten, wat natuurlijk ook goed zou zijn? Maar waarmee ook ja, waarmee ook meer dan de Almeerder geen suiker laten eten.

[00:27:50]

Want je hebt eigenlijk dit stukje van een van de sociale ontwikkeling. Moet jij anders gaan volgen dan de andere kinderen? Dus je moet bijna een beetje bijtellen? Zorg je dat zeker? Zeker? Majapahit 10 idioot yon. Nee, helemaal niet. Ik niet. Ik vind het nooit interessant. Ik denk wel dat toen ik hiermee begon met dit project nummer 12, een beetje zo de leeftijd. Als je naar de middelbare school ging. Ik had een keer geen directeur horen zeggen uit te geven.

[00:28:28]

Liever hun kinderen, liever hun smartphone dan ze mee te laten gaan op brugklas kwam. Want het is zo belangrijk om erbij te horen. Dit vond ik toen al. Nu zijn we al aan dat idee gewend, maar ik probeer er een beetje klapperen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en piano's en Leegkerk is ook alweer langzaam gezakt.

[00:28:55]

Ik zou zeggen ik zou zeggen laatste laat. Laat ze in godsnaam naar Brugklas kan gaan. Maar je zegt zelf dat je eigen kinderen die zijn nu dus anderhalf en vier al rondlopen met jullie telefoon op voorhand te fotograferen, maar de jongsten al met een met een gezonde of ongezonde obsessie.

[00:29:11]

Gewoon wat er op dat scherm gebeurt zonder jou. Dan kan je maar goed, die obsessie heb hetzelfde zelf voor wat er op het scherm gebeurt. Ik bedoel, hij is ook geen moment van de dag dat ik niet denk ik ga er even op zitten kijken. Slimmer.

[00:29:24]

Waarom zijn er zo geobsedeerd door die? Absoluut eigenlijk maar met zijn Zwarte Pieten agenda?

[00:29:32]

En dan gaat de wereld van jou. Maar goed, die telefoons, het is overal om je heen als kind. Bovendien zit je af en toe met de telefoon van je ouders in in je handen. En dat doe je ook dingen op als Tik Tok filmpjes maken of ze gaan. Weet ik veel wat zitten tekenen van alle dingen die je kan doen op die op die telefoon. En op een gegeven moment zijn ze 9, 10, 8, 9 10 en dan willen ze gewoon hun eigen wereld op.

[00:29:57]

Ze willen gewoon hun eigen telefoon om hun eigen dingen erop te kunnen doen, hun eigen spelletjes en contacten. Superleuk, dat super. Ik vind het ook heel erg jammer dat ze in deze gigantische paradox. Ik vind het heel erg logisch. Ik vind het heel erg begrijpelijk. Ik vind het ook oneerlijk om het niet toe te staan, zeker in een omgeving, in een huis waarin die dingen toch ook alomtegenwoordig zijn. Heel principieel te gaan zeggen maar jullie mogen er zijn en tegelijkertijd vind ik het vind ik het verschrikkelijk dat ik het moet geven.

[00:30:27]

Misschien moet je dan bepaalde voorwaarden creëren, iets verzinnen waardoor het minder verschrikkelijk is voor jezelf om dat gegeven te jij. Het is heel belangrijk om het daar over te hebben. Om te zeggen ik sprak een keertje gedragswetenschapper die ik ook aanhaalde in het boekje Hier in jouw Haiti. Dit heeft wel een boek geschreven dat werkt op dit soort van bijbel voor startups die van technologie bedrijfjes etc. Als je echt wilde dat je een gebruiker daaraan verslaafd raakte, want dat bepaalt natuurlijk een beetje Chichester van succes.

[00:31:12]

Absoluut in dat verdienmodel door rijten op aanbad. Als je dat niet doet, dan moet je in ieder geval tegen het tegen IJsland interessante dreigen. Maar ik weet niet of het een echt bedrijf was dat volgens mij wordt tou door al die bedrijven en instellingen om advies te geven enzo. Maar hij doet alsof die rij is gemaakt en heeft nu een boek geschreven dat zeker in dit kerkgebouw om het leidt. Maar hoe word je dat blijkbaar? Zo kan ik zeker verdienen aan hetzelfde principe.

[00:31:43]

Maar daarin vertelde hij. Ik sprak hem letterlijk over het interview dat ik met hem en vertelde hij over zijn dochter, die toen geen grijs seizoen, wel wat ouder, want hij had met haar ouders op zijn pipo's om haar wat minder te laten gaan. En toen was er door haar gesprek aan te gaan om samen proberen af te spreken wat jij redelijker. Tijd om per dag op dag drie uur zetpil 5 uur. Maar toen zei zijn dochter van Rogier en toe hebben gesproken en hopelijk ook nog verder was het een soort uitgebalanceerde zaligen samen afgesproken.

[00:32:38]

Dus ook makkelijker na lezen. Afspraak.

[00:32:41]

De andere 23, een half uur van de dag, was niet aan het zeuren of ze misschien toch op de iPad mocht platbodems. Verhaal wie ook. Nou was een heerlijke dochter.

[00:32:50]

Misschien ook wel goed omdat ik had, dus ook als ik die kinderen sprak, vroeg ik van in het eerste gesprek. Vind je dat? Vind je? Denk je dat je ouders vinden dat jij verslaafd bent en De Jager verslaafd vindt na De Telegraaf? En dan voeg ik maar. 11.30 uur slaap per nacht. Jo slaapt normaal door de richtlijn heen. Als overheid immers probeert samen afspraken te maken, dan moet minder klakkeloos. Door altijd ocarina. Volgens mij dat Kodi Smart van die leeftijd steeds jonger wordt.

[00:33:39]

Waarop voedingsmarkt krijgen, waarbij klasgenoten. Annemarie het Brein, dat ook een oud klasgenoot heeft dan Witkowo en gekke jongeren krijgt het ook weer net wat eerder dan het oudere broertje. Belangrijk denk ik, onder onderdeel om alle categorieën niet lastig. Lastig is je.

[00:34:07]

Je gebruikt zelf het woord verslaving, wat volgens mij geheel op z'n plek is en een verslaving volgt. Niet het volstrekt rationele pad. Dus het is wat je kan zeggen van nou, ik ben hartstikke verslaafd aan roken. Ik vind dat ik twee sigaretten per dag mag. Dat is dat vind ik redelijk en dat is goed. En het is niet altijd makkelijk is om je aan die twee sigaretten per dag te houden. Of nog beter aan 0 sigaretten per dag.

[00:34:31]

Maar dat is een probleem met verslaving. Kan er over praten tot je een ons weegt en ben heel redelijk over zijn, maar je hele lichaam wil meer de hele tijd een hele geest. Maar dat is een permanente hunkering en een permanent gevecht dat je moet voeren, bedoel ik. Ik geloof volstrekt het hele verhaal. Niet dat dit allemaal met redelijk praten en duidelijke tijden bedoel. Ik geloof ook in duidelijke tijden, die worden hier ook de hele tijd afgesproken.

[00:34:57]

En tegelijkertijd is er een permanent gevecht aan de gang omdat die toch op te rekken. Of toch eventjes dit mag ik niet toch even checken. Bedoel, dat gaat de hele dag door dat het eigenlijk draait. Ook als het niet op die schermen zitten draait het alsnog om die schermen de hele tijd.

[00:35:13]

Zeker niet als de oplossing nor de oplossing naar Gordimer zou moeten voorbereiden. Hier leek op Silicon Valley dat ook gebeurde. Ik geloof geen overheid. Natuurlijk moet dat van die andere kant komen, maar de koploper tot op dat er is. Hoe ga je er zelf mee? Ik bedoel, ik weet het zelf ook niet. Het is de eerste stap waarbij pijn, erkenning. Ik heb nog nooit van een programma hoeven doorlopen.

[00:35:50]

Maar goed, in dat hele 12 stappen programma als het over een alcoholverslaving zit bijvoorbeeld. Ook als je een alcoholist bent en je wil er van af, dan moet je gewoon niet meer drinken. Dan is één slok wijn of een beetje alcohol verwerkt in het eten is eigenlijk alweer een terugval en dan moet je gewoon weer opnieuw beginnen.

[00:36:11]

Gewoon markt.

[00:36:14]

Nouja nee, iets meer dan dat ik dat ik. En dat ik een tussenoplossing heel moeilijk te zien vind. Nadeel hiervan niet laten zou zeggen natuurlijk, want dat doen we hier natuurlijk ook aanhoudend. Het gevecht met erover praten. Grenzen stellen. Tijden afspreken. Het hebben over de gevaren van Instragram en Tik Tok en wat je van jezelf prijsgeeft en geen openbare counts mogen waar dan over gezeurd wordt of dat niet toch mag. Nou goed, ze zijn er duizend dingen.

[00:36:47]

Natuurlijk bedoel ik dat soort gesprekken worden weer aanhoudend gevoerd, maar het probleem is het. Die dingen zitten in het hele leven, de hele tijd, dus ook buiten de uurtjes dat er daadwerkelijk op die telefoons op de schermen gekeken mag worden. Ook daarbuiten is het de hele tijd prominent aanwezig. En ik snap het ook, want ze zijn in mijn leven ook prominent aanwezig. Dus doel, ik ben er ook helemaal niet roomser dan de paus en ik geloof. Ik geloof niet dat het dat dat het anders kan zijn, behalve dan dat als je het helemaal afzweert.

[00:37:20]

Maar goed als je het helemaal afzweert dan ook weer een soort buiten staan. Dat is ook haast onmogelijk. Dus ik heb het gevoel dat we in de shit zitten met die dingen, want dat is natuurlijk heel moeilijk.

[00:37:32]

Er is niet. Alex is niet echt een manier om om het niet te doen en ik ben ook geen binnenkom pikken. Dat soort maken. Als ik zeg is belangrijk om het er in ieder geval in. Daarbij bedoel ik eigenlijk vooral over jouw verslaving, maar ook over hoe kijk je naar die vrijwel allemaal dingen die samenhangen met jullie grappenmaker? Dat is geen makkelijke oplossing.

[00:38:07]

Zit meer in. Geen gemakkelijke oplossing en ik had het over een op de ouder zo weinig mannelijkheid om het niet te doen. Precies dat is net als ik bijvoorbeeld infecteerde net dat je naar school gaat. Ik moet me wel inschrijven voor het leven van Kim volgsysteem. Wat ook gebeurde is dat er een commercieel bedrijf is opgezet. Ik heb niet echt de mogelijkheid om het niet te doen. Bovendien dat wordt toch wel. Ik kan ervoor kiezen om niet ouder te installeren, maar dat is ook wat ik niet weet wat erop staat.

[00:38:50]

Zeker nu heb ik zelfs nu het kinderdagverblijf door. Kunnen kinderen niet meer van die gezellige gesprekken hebben de kinderen Oktoberhallen over hoe een dagblad wordt bijgehouden in een EP en elke keer vroeg de leidster mij. Heb je dat al aangemaakt? Dat zou wel handig zijn als je het nog eventjes eventjes een beetje reageert over de sfeer. Op geen moment voor de derde keer voor GMR staat er toch al in. Het enige verschil is dat jij het dan ook in volume en mee kan kijken.

[00:39:30]

Hetzelfde geldt voor op een andere manier voor een Cryptolocker. WhatsApp laat weten dat het allemaal super slecht is, maar probeer daar maar eens vanaf Triades.

[00:39:42]

Dus ik heb veel meer idee dat we in de clue van een van een kwaadaardige miljardenbusiness vinden, het in het web van een kwaadaardig miljardenbusiness zitten en dat ze daar eigenlijk gewoon niet uit kunnen. Dat is alvast de inzet van. Ik heb met mijn dochter gevraagd. Wat vind jij tijdens het eerste halfuur? En nu mag ze een half uur per dag. Dat gaat prima. Sigel Bullshit. Geloof ik gewoon niet.

[00:40:06]

Neen, ik weet niet of dat waar. Dat is zeker niet de oplossing.

[00:40:14]

Het kan misschien een soort model dochter heeft doordat een lukt, maar ik vind het ook een beetje een praatje voor de bühne.

[00:40:21]

Zal ik maar zeggen dat ik het niet meer te vertellen hebben. Kijk, ik heb ook niet het boek geschreven waarin ik met oprij hoor. Ik wel, maar ik hou het bij een portret.

[00:40:39]

Een portret geschetst als zijnde maar een anekdote die ik Eecloonaar bedelt omdat ik dacht aan praten hé. Amerikanen denken zeker wel wat wel heel belangrijk is. Dat wil mijn eigen boek niet. Heel belangrijk. Het nummer werd ook wel een reden dat ik dat boek heeft geschreven. Je mag niet vergeten te kijken naar de cultuur die erachter liggen en we kunnen er misschien niet meteen iets aan doen. Het is ook geen activistisch boek. Of ik hoop dat ik duidelijk gemaakt in het boek dat de rol van de techbedrijven daarin is en hoe zich naar de mond trekken.

[00:41:22]

Ik denk wel dat het goed is om te weten hoe die wereld in elkaar zit en hoe zij dat dan beleven. Volgens mij ook heel, heel tekenend voor de tijd waarin we leven en voor hoe het met die apparaten omgaan. Maar gek.

[00:41:40]

Het gekke is als ik kijk. Je boek is super interessant als het gaat over het schetsen van de cultuur en de manier waarop ze daarmee omgaan. Het gekke is dat ik persoonlijk dat het misschien is. Dat is misschien een totaal verkeerde inschatting of een verkeerd gevoel van mij, maar ik maak mij veel minder zorgen over die cultuur en over het feit dat je je ook op Instagram moet presenteren en ook daarbuiten. Hoe de discrepantie is tussen de echte wereld en de wereld die online zit?

[00:42:07]

Ik denk eerlijk gezegd dat je, zeker als je daar in opgroeit, dat je heel goed voelt wat het verschil is tussen de ene en de ander. Natuurlijk zeggen ze van ja, ik ben ook weer onzeker omdat die andere zo goed als het schoonheidsideaal hebben wat onrealistisch is. Maar goed tegen onrecht. Onrealistisch schoonheidsideaal natuurlijk al jaren. Hier in het Westen dus dat is allemaal. Maar ik vind. Ik vind die die. En dan praat het dus nogmaals.

[00:42:34]

Ook voor mezelf, maar zeker ook voor mijn kinderen en voor iedereen die die die die obsessie die we allemaal hebben met de hele tijd dat ding oppakken en naar dat scherm kijken en de buitenwereld daarbij buitensluiten.

[00:42:48]

Dat vind ik wel veel griezelige, maar daar hebben binnen al dat schoonheidsideaal naar jezelf kijken ook mee te maken. Het zijn allemaal jongeren.

[00:42:59]

Ik merk het ook aan mijn dochter dat zij volstrekt zelf die verslaving heeft. Dus zodra zij mijn telefoon in haar handen krijgt, begint selfies te maken. Wat wel leuk.

[00:43:11]

Kijk misschien, je hebt er ook voortdurend in de spiegel gekeken. Als Marcel er niet was geweest, maar dat is wel een nieuwe laag die daar overheen. Ik ben niet meer naar de plastisch chirurg komen met foto's van beroemdheden, maar met een soort Snapchat foto van zichzelf waarop ze alles hebben. Als ze niet leuk om zichzelf vinden dat ze de filters in het echt willen, dat vind ik echt nog wel eventjes een.

[00:43:43]

Een nieuw niveau van een verknipt schoonheidsideaal.

[00:43:47]

Ja, ik zit nu een beetje pathetisch, maar ik zit nu eigenlijk ook een beetje aan die hele Coronet te denken. Als steeds gezegd werd van het navigeren door de mist. Of Saudisch oplossingen moet bedenken voor problemen die nog niet helemaal doorgronden en doorziet. Dat is hier natuurlijk ook aan de hand dat we eigenlijk niet weten wat het effect is van al deze dingen op ons brein en op ons sociale gedrag. En daar toch al op. Handelaars onze kinderen daarmee moeten opvoeden, maar over minder dan één op lockdown.

[00:44:22]

En dan gaat iedereen ook maar een beetje aanmodderen. Wat moeten we hierbij? En we snappen dat virus natuurlijk ook nog niet.

[00:44:28]

Je weet nog niet wat het virus is, wat je daar precies van krijgt of wat de effecten zijn.

[00:44:31]

Dat samen met het Viber. Met die sociale media in ons land. En wat daar allemaal gebeurt zit in. In het boek Adolescente Phaser. Maar misschien is het toch binnen in zo'n pilootfase bos. Dat is ook het moeilijke daaraan. In het boek staat beschreven hoe dat er nu uitziet voor tieners die van Meeder. Dat leden Mikis! Maar hebben geen idee hoe het nu verder gaat pakken. Maar zijn zij wel een hele grote Roly? Dat uitvogelen van wat is menselijk?

[00:45:21]

Wat is wel goed?

[00:45:22]

Niet goed, want wij hebben een grote rol.

[00:45:25]

En als opvoeders bedoelen zij zijzelf als kinderen hebben wij als opvoeder zelf natuurlijk Lücker.

[00:45:32]

We weten het ook niet, maar het begint wel met wat de inleiding en in gesprek gaan picknicken. Zeker dan nog helemaal niet wat ze doen. Wat die kinderen online doen.

[00:45:52]

Maar goed, ik vind dat kinderen ook weer, zeker als ze op de middelbare school zitten, ook weer recht hebben op een eigen leven natuurlijk. Ik bedoel wat ze naschools staat te bespreken en of ze stiekem een sigaretje roken. Ja, dat hoef ik ook allemaal niet van ze te weten. Ik vind ook dat ze dat ze recht hebben op online privacy of wat betreft hun ouders zeker niet hun pionieren.

[00:46:15]

Nee, maar dan wel over waarom ik met die eerder doe maar kwam over de verslaving waar jullie eigenlijk al gehoord van misschien ook niet een antwoord? Nee oplette antwoord.

[00:46:34]

Of toch wat lastig met het lastige met een verslaving? Je kan hem heel makkelijk erkennen. Maar om er wat aan te doen is natuurlijk wel een tweede. Dat is het lastige. Jeetje Kelly toestand.

[00:46:48]

Zeker? Ik hoop dat het over een jaar of acht. Ik zeg dat het voor jouw eigen kind opgelost hebben.

[00:46:58]

Uitgesloten noch uitgesloten is alleen maar erger geworden tegen die tijd geef ik je op een briefje.

[00:47:04]

Ik hoop dat het niet erger is geworden. Erger geworden. Als er geld bij kan worden wordt het altijd erger.

[00:47:11]

Ja, tuurlijk denk je dat de Europese Unie of de Europese Commissie iets zal uitvinden waardoor ze die waardoor ze die die mega bedrijven kunnen stuiten een beetje moeilijk.

[00:47:26]

Maar er komt natuurlijk wel maatschappelijke. De serie De Dokter voor de vorm Böblingen worden verandert. Je krijgt bij Week Schermtijd rapport. Maar dat is heel erg symbolisch en niet structureel. Inderdaad, maar er moet wel een beetje optimistisch blijven. Ik ben helemaal niet optimistisch.

[00:47:52]

Dat zit niet in mijn aard om optimistisch te zijn. Maar goed, misschien kan jij wel wat tegenwicht bieden. Ze zullen er over zes jaar gewoon weer spreken.

[00:48:01]

Minder dan hier wordt mee blijkt te vallen.

[00:48:03]

Al of niet ben ik 52kg. Ik moet er niet aan denken voor 42 uitrekenen. Ik heb me nog nooit uitgevoerd.

[00:48:14]

Over zes jaar ben je 42. Kerry Dat kan ik nu alvast voorspellen. Acetaat van leven, geweldige dag tegemoet met een goed boek dat ook een bestseller geworden en wil je stil in een villa ergens. Je boek heet Picture Perfect en is dus een portret van de Smarts van generatie eigenlijk. Ik zou zeggen aan hen die daardoor je voordeel mee. Ga jij lekker verder werken? Yücel je met de cel?

[00:48:44]

Dan heb je nog plannen voor vandaag om 1 uur al mijn ophaler de halve dagen. En dan maar goed kijken of er niet met een smartphone echt orgelmaker is in handen.

[00:49:04]

Ik denk het wel redelijk agressief overkomt, maar Koen Wauters reageerde zwakker dan wij.

[00:49:13]

Dat zal helpen denk ik. Fiets voorzichtig Kelli naar de school van je kinderen. Reisverzekeringen kijken. Dankjewel door jullie.

[00:49:25]

Dit was met Groenteman in het nieuwe Normaal Ned Kelly van der Waals, met name scheids Groenteman maakt het sportkamp samen met Aan Hofstede. U kunt zich abonneren op alle mogelijke manieren. U kunt nog een mailtje sturen. Podcast Het Volkskrant.nl kunt ons volgen op Instagram met Groenteman in september en geef ons alsjeblieft lekker veel sterretjes. Ik lees de Volkskrant omdat kennis van zaken bij mijn geruststelt daardoor sterker in mijn schoenen staan. Eigenlijk zou iedereen de Volkskrant moeten lezen. Gun jezelf ook de Volkskrant.

[00:50:07]

Ga meteen naar Volkskrant.nl Slash en leest de krant tot wel acht weken voor. Maar vier euro stopt vanzelf volgens de actie voorwaarden.