Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, mijn naam is scheids Groenteman en ik zit niet in archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Ik zit thuis onder de halfzware van mijn dochter om het interview te gaan aankondigen wat ik heb gedaan. Ik ging op bezoek bij Wanda de Kanter.

[00:00:13]

Wanda de Kanter is longarts en vooral beroemd vanwege haar niet aflatende strijd tegen de lobby van de tabaksindustrie, waarvan ze vindt dat die misdadig is om die jonge kinderen verslaafd probeert te maken aan tabak.

[00:00:26]

Daar is ze zeer fanatiek in en zeer gedreven en zeer vasthoudend. Zeker in deze maand stopt Tober.

[00:00:34]

De maand waarin we gemaand worden om te stoppen met roken en met name aan verder mee willen stoppen.

[00:00:40]

Dus luister naar mijn gesprek met longarts Wanda de Kanter.

[00:00:49]

Uh Wanda, goeiemorgen, goeiemorgen! Je bent longarts en uh en anti cigarette activist.

[00:00:57]

Toch?

[00:00:58]

Ja, want die tabaksindustrie anti anti tabaksindustrie. Is dat een belangrijk onderscheid te maken?

[00:01:03]

Nou ja, ik maak het onderscheid zo omdat ik nooit rokers we aan vallen. En als ik zegt anti sigaretten. Ik vind. Het gaat mij echt om de klimaatsysteem, altijd het systeem wat erachter zit. En ja, mensen vatten het soms op dat ik dan tegen rokers ben.

[00:01:17]

Ik ben zelf een forse roker geweest vanaf hun twaalfde, dus ik heb niks tegen rokers, maar wel tegen je begrijpt als geen ander.

[00:01:24]

O ja, ja, verlang je nog wel naar sigaretten? Ja, ja ja. Nog steeds heb je nu elf jaar geleden gestopt. Ja, en ik ben natuurlijk heel erg veel mee bezig. Ik zit nu midden in de stop tober maand en euh ja, stop tober huis is niet doorgegaan door de korona. Maar ik begeleid individueel de aantal ambassadeurs en aantal mensen die in het huishouden gaan. Nou, ik heb het hele tijd over roken, dus dan als ik met hun praat over wat het hen geeft, dan ben ik weer terug aan de tijd.

[00:01:50]

Wat ik mij gaf?

[00:01:51]

Ja ja, mijn auto is altijd dat het je zou zeggen een een een laag van belangrijkheid over al het andere heen legt. Zet je in bij wijze van sigaret na sigaret en het leven bent en dat daardoor al het andere een klein beetje gerelativeerd wordt. Ja ja, dat is wel mooi gezegd.

[00:02:07]

Dat is letterlijk een mevrouw die gisteren weer sprak. Toen zei ik leef van sigaret naar sigaretten, ik ermee wakker, ik ga ermee naar bed. En wat het ook is dat het in moeilijke tijden de troost geeft omdat het er altijd is. En het beloningscentrum wat geraakt wordt door de sigaret ligt naast je herinneringscentrum.

[00:02:23]

Dus ik heb ook zelf de mooiste jaren waren de jaren dat ik nachtenlang doorging met het roken met een drankje, terwijl dat komt. Dat ze een herinnering aan vrije tijd, aan andere tijden, aan hun verleden en. Maar dat is wel heel. Daarom denk je er af en toe nog aan.

[00:02:37]

Ja ja, want dan wil ik je om te beginnen is wel vragen. Uhm, je op een opgegeven je. Je studeert geneeskunde. Je moest je specialiseren. Hoe kom je erop om je in de longen te specialiseren? Ja, ik wilde eigenlijk heel graag huisarts worden. Ik zou de praktijk van mijn huisarts in Den Haag overnemen tot ik mijn coschappen ging lopen in het Groene Hart Ziekenhuis en op de interne geneeskunde.

[00:03:01]

Maar wat heb je? Zouden de praktijk van jouw eigen huis overnemen? Wat is dat voor grappige constructie?

[00:03:07]

Nou was er een dag op consultant en zei ik wil deze bollen hebben.

[00:03:10]

Ik ben er nooit als patiënt geweest, maar zijn dochter was mijn vriendin. Oh, en daardoor kende kwam ik er daar veel.

[00:03:15]

Maar ik ben nooit als niet dat ik naar mijn huisarts in Den Haag dacht. Dat is wel mijn huisarts.

[00:03:20]

Maar maar hij. Ik woon op kostschool in Den Haag en hij woonde op hetzelfde plein, zeg maar in de buurt. En zijn vriendinnen zat ik mee. Zijn dochter zat mee in de klas en dus het leek me fantastisch.

[00:03:32]

Is zo'n mooi oud huis omdat daar gewoon dat je dan ook kinderen kon hebben in dat huis, dat alles samen dat huis was en dat je alle patiënten altijd kon zien zitten, zeggen ze aan.

[00:03:40]

Ja, zeggen ze nog, zeggen ze. Nou, niet zo heel goed. Maar dan was er ook een groot huis met een huisarts waarin en al mochten doe in dat huis ja en nee.

[00:03:49]

Ik denk dat dat een soort van droom idee was. Maar toen kwam ik in het ziekenhuis pas me coschappen te lopen en toen zag ik hoe geweldig het is om in een ziekenhuis samen te werken met alle soort specialisme.

[00:04:00]

Hoeveel meer mogelijkheden je hebt in diagnostiek en behandeling, dacht ik. Ik moet het niet in mijn eentje doen.

[00:04:05]

Kwamen ook de huisarts. Onder één dak te goed kwamen en op kwamen. Toen pas eigenlijk in begon begonnen toen pas. En dat was natuurlijk wel natuurlijk wel veel leukers met meerdere huisartsen samen bed. Maar toen toen in die tijd dacht ik het zit ik daarmee eentje? En toen? Ja, wat? Maar welk vak ga ik aan doen? En ik? De interne geneeskunde is heel breed.

[00:04:24]

Ik ben niet zo handig dat ik chirurg of dat soort vakken. Dus ik wist wel ik moet iets doen wat heel diagnostisch is. En ik wil een beetje wat ook een beetje lijkt op huisartsen. Veel begeleiden, veel mensen goed kennen. En dan kom je al heel snel uit bij longziekten, omdat je daar endoscopie doet en de diagnose doet en de longkanker behandeling doet. Dat is dus je en je stelt de diagnose chronische bronchitis en je behandelt het ook. Dus je bent echt een deel van het van de weg van van de patiënten.

[00:04:48]

En dat heeft natuurlijk ook wat met huisartsen. Dat lijkt er wel een beetje op.

[00:04:51]

Ik heb een keer op de long afdeling van het aan zee gelegen, herinner ik me Liefsoons dat er in. Maar ik herinner me nu dat een een verpleegster toen tegen me zei van chirurgen zijn macho's en longartsen. Dat zijn lieve mensen.

[00:05:01]

Ja, ik denk dat het donkerte. Ja, heel anders soort.

[00:05:05]

Ja, het had last van hetgeen geen adoreren, maar gaan even generaliseren. Met deze deze disclaimer erbij dat er heel veel uitzonderingen kunnen natuurlijk.

[00:05:12]

Maar ik vind longartsen echt. Ja, dat zijn echt aardige mensen.

[00:05:15]

Ik heb veel vrienden onder de longartsen, dus dat klopt, zegt deze verklaring.

[00:05:19]

Ja ja, het is natuurlijk nu veel meer gespecialiseerd geraakt. Vroeger deden als longarts alles en u hebt natuurlijk heel erg kanker centra. Je hebt veel meer het diffuse long afwijkingen centra. Je hebt veel meer specialisatie dan toen ik begon. Het is al heel lang geleden dat ik mijn opleiding begonnen zijn. 19 vierentachtig.

[00:05:36]

Ja, maar het gaat dus eigenlijk meer om de werkomgeving en het soort werk dan als je dat wilt als je een soort diepe obsessie voor de long hebt. Nee, dat klopt toch. Het leuke was dat je zelf ook een Brongers copier dus.

[00:05:47]

Kijk in de longen stukjes weefsel kijken in het portfolio's is dat je de verlichting kon doen. Kleine verrichtingen, niet grote chirurgische verrichtingen.

[00:05:54]

Gewoon dat je alles in één hand hebt. Dat van a tot Z. En dat.

[00:05:57]

Dat vond ik ontzettend aantrekkelijk en wij wel van de long gaan houden in de loop der jaren.

[00:06:00]

Ja, ik ben absoluut van. Ik ben denkt hoe. Wat fijn dat ik in dit vak terecht, maar samen met een prachtig vak. Nou ja, omdat je precies om die reden dat je mensen van begin tot eind ziet dat je het jonge mensen ziet dat je oude mensen ziet. Ja, vroeger toen ik nog niet in het kankercel ziekenhuis werkte, dan zag je jonge mensen met een klaplong.

[00:06:20]

Jonge mensen met een astma aanval weet je.

[00:06:22]

Je hebt. Je hebt gewoon zoveel waar je van jong tot oud en ga ook van. En ik heb als tegen iemand gezegd. Die arts wilde worden die nog op school zat.

[00:06:30]

En je moet als arts echt van oude mensen houden, want je zal zien.

[00:06:35]

Kijk dat een groot deel van de maatschappij die ziek wordt zijn oudere mensen en oudere mensen. Ik vind mensen die lang geleefd hebben, hun verhalen en wat ze hebben meegemaakt en er vaak ook van jonge mensen natuurlijk. Maar ik hou ook heel erg van oude mensen.

[00:06:49]

Ja. Heb je dat altijd gehad?

[00:06:52]

Ja, ik geloof het wel. Ja ja. En hoe was het om op kostschool te zitten? Ja, ik.

[00:06:58]

Ik ging op mijn twaalfde naar kostschool. Mijn ouders woonden in werken, mijn vader werkt voor Shell en ik ging op mijn twaalfde naar kostschool toen mijn auto staat in Borneo. En dat was ik echt heel ver weg. Twee dagen reizen daarheen. En ja dan. Je kon sporadisch bellen en internet was er nog niet tussen.

[00:07:15]

We schrijven brieven, mijn ouders schreven veel brieven, dus dat was eigenlijk het enige contact. Dus je bent je overleeft gewoon zelf een beetje. En dat is eigenlijk wel fijn. Want als je dat vanaf je 12e doet en in je eentje de wereld rondreist en het allemaal zelf maar moet oplossen. Dat heeft me denk ik heel veel gegeven. Zit je ook wat gekost? Ja, dat vind ik altijd moeilijk. Of dat wat gekost heeft? Ik denk in de tijd dat mijn puberteit begon.

[00:07:38]

Dat ik het leven ingewikkeld vond met meisjes onderling en jaloezie onderling. Dat ik gewoon niemand had die daarin mij kon ontraden.

[00:07:48]

Ja, omdat ik dacht ik had. Want als je met je. Beste vriendinnen, als er issues zijn rond die leeftijd. En dan komt er een nieuwe vriendin, nieuwe Koz schoolgenoot. Hoe ga je daar weer met met die nieuwe groep om?

[00:07:59]

Ik vond dat heel ingenaaide, dus je zit eigenlijk in een omgeving waarin natuurlijk de sociale structuur ingewikkeld is en hard kan zijn.

[00:08:06]

Dag en nacht en dag is het doel wat dat zal. Met school vond ik altijd al vrij pittig dat je er elke dag mee naartoe moet. Zo moest en dan weer in die structuur terechtkwam. Jij zat er gewoon dag en nacht in en je had niemand om daar af en toe even van buiten mij over van gedachten te wisselen.

[00:08:21]

Ik begreep er niks van. Ik ga het niet helemaal niet toe.

[00:08:24]

Nee, ik was er geen twee. Nee dus. Ik vind het ook nu minder dan anders dan andere meisjes. Was het de meisjes kostscholen? Het was minder, de andere kinderen daar.

[00:08:33]

Ik weet dat niet, want dit is 12e 13e denk je helemaal niet naakt.

[00:08:36]

Maar als je zo terug ziet hoe andere functioneren en hoe je jezelf functioneerde. Ik denk dat we allemaal maar wat deden. Het was gewoon. We deden maar wat. En dan is het chaotisch. Ja, in mijn beleving was dat zo, maar ik denk dat dat we daar allemaal hadden. En misschien heeft ieder mens of ieder kind van 12 13 dat wel. Maar ik denk dat. Ik zou ook grote voorstander zijn om kinderen van jongsaf aan de basisprincipes van de psychologie te leren.

[00:08:58]

Dus vanaf 4 jaar, vanaf 3 jaar. Je kan zo verschrikkelijk veel. En nu ik zelf kinderen heb die thuis zijn inmiddels uit zijn. Maar ik heb zelf. Ik heb gewoon 30 boeken. Met zelfhulp studieboeken en zelfhulpboeken werkt het allemaal? Psychiater, intervisie van alles heb ik geleerd en dat probeer ik mezelf.

[00:09:16]

Ja, probeer ik heel erg aan de.

[00:09:18]

Aan de kinderen in de opvoeding. Sommige dingen moet je zelf doormaken en leren, maar het helpt wel als je een beetje met je kennis van zaken.

[00:09:26]

Wat zou je ze leren? Na wat, wat?

[00:09:29]

Wat ik erg belangrijk vind is de is ja dat je impuls controle bijvoorbeeld is en dat je weet als jij heel erg boos wordt op iemand dat je gewoon zegt ik ga nu even.

[00:09:40]

Ik reageer er even niet op. Ik ik laat dat gaan. Want het moment dat je ook als je 4 jaar bent. En als je dan terug mept, dan is de volgende klap nog harder en dat het heel belangrijk is om te kijken wil ik wel hierop reageren. En als kind, wat is dat als je het heel jong aan leert?

[00:09:59]

Hoe langer je je kind aan de theorie leren op kinderlijk niveau? Of zou je door middel van oefeningen de praktijk bijbrengen?

[00:10:08]

Oefeningen en voorbeelden. En daar heb ik al heel fabulous via soort U-bocht. En dan vertel ik na wat ik gister hoorde.

[00:10:15]

Dat is dan gewoon een verhaaltje met je eigen kinderen ook zal gaan. Ja ja, ik denk dat ja nog. Wil niet zeggen dat het bewijs is dat het dan beter gaat, maar in ieder geval dat je weet dat je een aantal regels in het leven hebt die niet zozeer dogmatisch zijn, zoals in de Bijbel een testament is, maar wel dat aantal bijna natuurwetten zijn, waardoor je in het leven soms net iets makkelijker gaat zijn dan zomaar al je impulsen te volgen.

[00:10:41]

Wat kan je nog?

[00:10:42]

Kan je een voorbeeld geven van zo'n regel voorbeeld? Dus als je denkt als je een klap geeft, kan je verwachten dat je mijn harde terugkrijgt?

[00:10:48]

En jij kan nog wat ik. Wat ik zei bijvoorbeeld was op de. Op de snelweg. Dat iemand je afsnijdt en eens na, dan snijdt iemand je af. En dan zijn ze. Als er iemand anders in de auto zit die gaat aan vloeken, schelden gaat het terug doen. Maar jij doet helemaal niks. Zeg ja maar stel dat ik wat zou doen, dat ik even ook dat ga doen naar rechts, over of gaan terugpakken. Ik ga me ook af zijn.

[00:11:08]

Dan is het. Wat gebeurt er dan? Hebben we kans op een ongeluk? We hebben. Ik ben dan helemaal over mijn toeren, want ik ben boos.

[00:11:14]

Terwijl als ik denk nou vervelend te doen is, ja, dan gebeurt er ook niks. Ja, het is eigenlijk overal waar je het, waar je het aan de weg. Nou ja, ik heb ook aan de jongens en de tweeling. Heb je een heel mooi boek van Coovi, de zoon van Kofi die voor kinderen heeft opgeschreven.

[00:11:30]

Ham, Je hebt een heel leuk meisje en daar ga je me uit.

[00:11:34]

Je bent 14 op 15 en nam 4 weken. Later komt er een telefoontje van hem komt je vader naar boven? Meisje zwanger en dat aan beide jongens zijde van nou ja, da's haar probleem. Zeker is dat haar probleem? En dan hadden we het er over dat dat jij ook hoe jong je bent. Je kan wel meisje zwanger maken, dus een pleziertje. De rest van je leven staat gewoon on hold. Of is er iets ongelooflijk gebeurd in jouw leven dan?

[00:12:02]

En dus ik zeg jij dat je intens gelukkig kan zijn op dat moment en seks geweldig kan zijn. Maar realiseer je dat n moment nou ja, net zoals met zo'n auto inhalen dat er gewoon je leven helemaal op z'n kop kan zetten. Dus dat zijn allemaal voorbeelden door het leven heen die je denk ik wel kunnen helpen. Het geld ook over eten. Als ze dan ik hadden te veel chips in huis, wat slecht en moeder was ik daarin.

[00:12:25]

Maar dat is heel moeilijk om voor hun dan alsmaar te zeggen nee, dat wil ik niet. En dan heb ik later gezegd ja, ik heb dat niet goed gedaan. Maar je kan je natuurlijk als kind zeggen, maar ik neem het niet aan. Maar als je als moeder dat geef zal het wel goed zijn. Ja dus die dat je zwart mientje gaat. Pennetje dat je na dat is. Dat weten ze allemaal. Mijn ticket dat je bij alles kan nadenken.

[00:12:43]

Ik heb een keuze nu om te gaan reageren op iets van wat ik nu heel interessant vind.

[00:12:49]

Ja is of jij nu eigenlijk al praat vanuit je, ja, je functie, of je je je wezen als longarts en als. Als anti tabaksindustrie. Nee. Of dat jij daadwerkelijk dus van nature eigenlijk zo'n grote gevoeligheid hebt voor de kettingreactie die een kleine beslissing tot gevolg kan hebben die groter, groter of kleiner seesing die een groot gevolg kan hebben door de ketterijen?

[00:13:13]

Ja, want ik ben tot zolang ik rookte. Tot mijn 47ste heb ik me nooit bezighouden met de hele tabak. Ik was gaan roken en dat zou ik ook altijd blijven.

[00:13:19]

Maar toen had je het. Had je ook al deze deze grote gevoeligheid voor wat een kleine beslissing voor gevolgen kan?

[00:13:28]

Ik noem dat de consequentie. Analyse.

[00:13:31]

Uhm, waarom ben je daar zo vind ik? Ik denk dat uhm ja, ik vind het een goede vraag. Ik heb een een zeg maar. 30 jaar geleden kreeg in cassettebandjes van COOVI, Steven, Coovi de 7 Heppense of hij effectief Piepel en waarin hij Winstone dat kinderboeken had geschreven.

[00:13:49]

Ja, precies.

[00:13:50]

En en hij. Maar hij zegt dat Eddie die die impuls komt er ook. Denk jij eigenlijk? Hoeveel invloed heb je eigenlijk op het leven? Wat was er toen net 30 ofzo? En je denkt dat je heel veel invloed hebben? Milieuactiviste? Je gaat dit doen, je gaat dat doen, maar de invloed is zo klein. Maar wat kan jij wel doen op jouw niveau? Dat je heel erg bewust wordt van die Surcouf invloed is eigenlijk maar heel klein.

[00:14:09]

Wat kan ik wel beinvloeden?

[00:14:10]

Ik kan als ik als het gaat regenen kan ik een paraplu opzetten, maar dat geldt ik ook. Als iemand heel naar tegen jou doet, kan je zorgen dat je een vriendin belt of een vriend belt. Van Troost me helpt me. Jij hebt.

[00:14:22]

En dat vond ik zo'n zo'n sterk is boekenstad, waarbij je waarbij je de controle die je over je eigen leven hebt, die eigenlijk maar gering is en dat je ook kan benutten wat je aan kant op bloedcontrole moet je helemaal benutten.

[00:14:35]

Ja nou ja, moet niet, maar het maakt je wel denk ik. Je wordt er wel gelukkiger van omdat je een soort gevoel hebt van. Heel veel mensen denken dat ze verschrikt veel meer controle over het leven hebben, maar daar. Daarom denk ik dat ik nu. Ook wel mijn woede ten opzichte van ten opzichte Tabakswet, om eerlijk is het zou worden. Is dat zo gelijk?

[00:14:53]

Nee, van de woede is gewoon een goed woord.

[00:14:55]

Vind het echt onbegrijpelijk dat een tabaksindustrie hem á la mensen. Het zijn allemaal mensen die dat doen, die gewoon willens en wetens kinderen proberen te verleiden en verslaafden en die hebben. Die hebben op een twaalfde dertiende gewoon dat die consequentie analyse nog niet in hun brein omdat ze niet op school zijn opgevoed. Met die consequentie analyze niemand weet. Kinderen weten niet van zichzelf dingen hoe ze dat moeten doen. Dus die zijn na één sigaret is van trio verslaafd. En natuurlijk kan je later zeggen jij je je, elke sigaret is er weer één.

[00:15:24]

Dan kan je ook niet doen. Maar omdat je verslaafd bent lukt dat bijna niemand meer. Bij de meeste kinderen. Jonge mensen willen ook stoppen, maar het lukt gewoon niet meer. En dat vind ik het dat je je impuls controle kwijt raak. En dan als je dan teruggaat naar die consequentie analyse. Waar begint dat met die marketing? Marketing, marketing, marketing.

[00:15:41]

Dat is de sigaret. Maar jij las het boek van die Cofie? Ja, koffie is jouw zeuro. Jouw spirituele leider wil geen nieuwe special. Is ook maar jou.

[00:15:49]

Het is best wel zakelijk, heeft bestverkochte zakenbank ter wereld. Honderden miljoenen zijn ervan verkocht, dus this is. Hij leeft niet meer nu. Maar hij. Hij kijk op. Hij kijkt ook heel erg naar. Probeer eerst de ander te begrijpen voordat jij jezelf wil laten horen.

[00:16:04]

En dat natuurlijk wel. Als ik wil proberen bij de VVD binnen te komen, dan moet ik eerst begrijpen hoe zij dan echt die persoon helemaal denkt. Want anders is mijn verhaal. Dan blijf je maar zeggen het is vrij ik mee wil. T Vrije wil, t is vrije wil. Ik moet eerst luisteren en ik leer nog elke dag. Natuurlijk, het moet veel effectiever kunnen worden.

[00:16:22]

Maar al dat soort. Hoe oud was je toen je Cofie las? Ik denk dat ik 30 a 29 30 was als je er toen aan toe in je leven.

[00:16:29]

Ik was toen de toaster optimaal druk. Ik werd net longarts, ik was net klaar. Ik had net een tweeling gekregen, dus ik had drie kinderen onder de 4. Ik werkte en ik deed dienst en het was een soort van chaos.

[00:16:40]

En uhm en uh nou ja, met opvoeders natuurlijk ook zo. Jij je, die kinderen zijn ook niet altijd makkelijk. En ja, als ik ga gillen tegen ze dan wordt het alleen maar erger. Als ik dan mijn Koninginnegalerij Mind the Gap gewoon niet reageren. Even los dat je het heel druk had.

[00:16:58]

Uh, wat voor wat voor iemand was je als je opvliegend? Of als je nee.

[00:17:03]

Nee, ik denk. Nou ja, denk niet dat ik. Ik ben nooit rustig. Maar uhm nee. Rustig is dit jou? Nee, dit is niet mijn eigen natuurlijke staat. Nee, nee, nee. Nee nee.

[00:17:13]

Ik ben niet rustig, maar ik ben niet opvliegend. Dat gevoel wat je in dat op die kostschool had en dat het eigenlijk chaos was omdat je eigenlijk geen controle had, geen zicht had op wat er allemaal om je heen gebeurde. Was je dat kwijt? Inmiddels had je dat eigenlijk nog steeds.

[00:17:27]

Nee, ik denk dat het vanaf mijn dertigste ben. Ik ben ik daar aan gaan werken. Dat ik het woordje code kunt lezen? Ja, maar goed. Waarom ging ik het ook lezen? Omdat ik natuurlijk ook aansprak.

[00:17:34]

Dat is ook je negenentwintigste dus.

[00:17:36]

En en je ging net en diensten lopen en je had drie kleine kinderen allemaal in die jaren was er nog flink op los.

[00:17:43]

Ja, nee, dat ik wel niet zo flink hoor.

[00:17:45]

Ik weet het niet bij de kinderen in de buurt, stiekem goed, stiekem rookte en je had dus de wereld om je heen wel schauwers.

[00:17:52]

Ja, dat was een sociale structuur. Ik doe. Wat kan ik doen om mensen met elkaar omgingen? Je snapt het eigenlijk niet.

[00:17:58]

Nee, ik wist dat. Ik wist dat gewoon niet zoveel van. En ik zeg niet.

[00:18:01]

Ik wist ook niet van wat een persoonlijkheidsstoornis bijvoorbeeld was. Dat sommige mensen, daar kan je alles op proberen, maar dat lukt nooit. Ik wist wist niet wat iemand. Want wat is nou eigenlijk iemand met Asperger? Wat is nou iemand die autistisch is? Wat is het verschil eigenlijk? Het 10 procent van van iedereen die je tegenkomt is wel iets mee. Nou, ook met mij, met ons allemaal denk ik. Ja, maar ik had.

[00:18:23]

Ik ben mijn directe saver gebruiksaanwijzing.

[00:18:25]

Ja, ik ben enorm verdiepen in psychologie, in persoonlijkheidsstoornissen en noem boeken op. Om uit die wirwar te komen van de chaos en dat is denk ik wel vanaf mijn 30e echt ingegaan die tijd. En nog steeds natuurlijk nog steeds.

[00:18:39]

Het is natuurlijk een proces, wil doorgaan tot je tot je uit het huis weggedragen wordt op een verdrietige dag. Maar uhm, uh wee want want want je voelde dat je grip moest krijgen op de wereld om je heen.

[00:18:52]

Ja, ja, dertigers hebben een belangrijke leeftijd, zo rond de dertig. Misschien is het laat. Ik weet het niet, maar ik zie dat het mooi is dat je echt volwassen gaat worden.

[00:19:00]

Ja, ik zou, maar ik zou wel. Ik heb wel. Je moet natuurlijk wel open voor staan, maar ik denk wel dat kinderen ontzettend veel meer mee zouden kunnen krijgen om bepaalde mensen uit te leggen. Al veel jonger. Ik kom.

[00:19:13]

Ik had het voordeel dat je dat je eigenlijk vindt dat kinderen vanaf hun vierde al de basis psychologische regels zouden moeten krijgen. Ja, en dat is met jezelf. Dus het gevoel hebt dat je dat je heel lang soort gezwommen hebt in iets waarvan je niet snapte wat het was.

[00:19:28]

Namelijk hoe mensen met elkaar omgingen, hoe mensen eigenlijk functioneren. Ja, ik vind het meest interessante wat er is.

[00:19:33]

En heb jij daar misschien zelf niet zo'n heel sterk censor voor? Of heb je misschien net dat je dingen misschien te logisch probeert te zien? Of dat je dat je mensen te rationeel probeert te duiden en dat je dan daarin vaak stukloopt? Er zijn natuurlijk mensen die gewoon van nature snappen hoe het werkt.

[00:19:51]

Ja, dat denk ik. Dat denk ik. Ik heb een dochter die dat die dat heel erg van nature lijkt te hebben.

[00:19:57]

Ehm ja, ik weet het niet of dat zo is. Maar misschien dat je jezelf dan als uitgangspunt neemt en denkt na iedereen zal een min of meer zo denken en dat je er steeds meer achter komt dat mensen zo ongelooflijk anders denken.

[00:20:10]

Maar sommige mensen denken dat begrijp ik wel. Maar bij sommigen is als je helemaal niet begrijpt en ik wat sitar dan weer.

[00:20:14]

Ach ja en ja, dat stuk zeker in in in het huidige spel waarin terechtkomt van die lobby en dat je elke denk je wacht even, maar dat is dus niet zo. 1 op 1 is dus macht achter, zit geld achter, zit er relaties achter?

[00:20:27]

Hoe zit dat dan? Ja en dan doe ja. Je houdt het leven vroeger toch een beetje meer simpel.

[00:20:31]

Maar het is altijd veel complexer dan je denkt. Wanda Ik nog niet zo heel lang, maar ik kan me voorstellen dat jij iemand bent die de wereld eigenlijk wil zien. Volgens de wetten van de logica.

[00:20:42]

Het zou kunnen en dat is ook het wassen natuurlijk als je mensen probeert te doorgronden via de wetten van de logica dat je inderdaad dat je daarna tegen de muur oploopt, omdat iedereen irrationeel en raar handelt met onze eigen. Valkuilen en twist in het leven. Dus als je dan het edict van nemer eerst zei die dit is, dan zouden nu dat moeten doen. Dan word je natuurlijk totaal. Dan snap je er helemaal niks meer van.

[00:21:05]

Terwijl je natuurlijk ook mensen die die dag het net zijn wat jouw dochter blijkbaar heeft die er gewoon die gewoon snappen hoe je moet meebewegen met de stroom en hoe je tegen de e moet gedragen tegen de ander. Ja, die makkelijk in iemands ogen kunnen lezen in wat voor stemming hij of zij is en zich daar aan kunnen passen. Dat zijn natuurlijk dingen die je moet begrijpen, dat heb je jezelf aan moeten leren.

[00:21:25]

Ja, ik denk dat dat dat het dat zou heel goed kunnen. Dat ik dat ik dat soort inhaalslag. Maar tegelijkertijd, als ik zie bij jonge mensen hoeveel. Ik kan me best veel jonge mensen langs om te vragen die dan andere dingen ja, activistische dingen doen. Proces, ze doen dat toch wel? Zo is denk ik dat veel jonge mensen heel veel dingen nog niet weten.

[00:21:46]

Absoluut natuurlijk zeker. Ja nee, maar ik vraag het ook vanwege de wetten van de werken. Omdat er precies wat jij, wat jij die die woede die hij voelt over de. Over de tabaksindustrie in de lobby en het feit dat die miljarden bedrijven bezig zijn met de twaalfjarige kinderen en verslaafd maken aan iets heel dodelijk is. Dat is natuurlijk inderdaad gek maken. Ze als collectief gek maken. Dat is precies wat je dat inderdaad heel cognitief bekijkt. En dat gewoon volgens de wetten van de.

[00:22:11]

Kan ik me voorzette daar Stapel krankzinnig van wordt? Of dat je daar dat je dat je dat je dat je dat er maar één hoofdplaat bons van. Hoe kan het dat dit maar blijft gebeuren? Ja, en dat is natuurlijk what you want you want jouw vasthoudendheid maakt omdat je gewoon de gevolgen ziet, omdat je die longen kan zien. Ja, en omdat jij logisch nadenkend als je het nou eenmaal doet, gewoon je er niet bij neer kan leggen dat dat dat die structuur bestaat, dan heb je wel een punt.

[00:22:38]

Als ik zie naar wat ook vanuit de collega zeg gewoon de KNMG of alle artsen. Dat gebeurt ook relatief heel weinig. En maar als je dan gaat denken. Het diagnose behandel systeem bij verdienen allemaal bij leven van tabak. En natuurlijk alle longartsen, heel veel cardiologen, kanker specialisten.

[00:22:55]

Dat het rare is dat hoe meer DBC's je dood, hoe meer geld je voor DBC's diagnose, behandel combinatie.

[00:23:03]

Er is geen enkel model om ziekten te voorkomen, dus stellen dat er niet gerookt zou worden zou een heleboel longartsen, cardiologen zonder werk komen te zitten.

[00:23:12]

Dus zou dat systeem instorten. Dat systeem en ziekenhuis verzekeraars.

[00:23:15]

Dat gaat zo verschrikkelijk veel geld in om. Dus er is geen enkel belang voor een verzekeraar maar iets aan te doen. Ook niet voor artsen, dus uit financieel belang.

[00:23:24]

Nee, geen financieel belang natuurlijk, wel een moreel belang. Maar dan? Dan kom je weer op dat op dat vlak van. Ja, maar het is dan toch eigen keuze toch? En dat wij dan met z'n allen al die kost en al die zorg en alles. Maar ja, dat is dan niet zo relevant, maar ik denk dat dat echter zou. Een ander verdienmodel. Hoe hou je de maatschappij gezond? Hoe hou je mensen? Uh, hoe?

[00:23:44]

Hoe zorg je voor dat kinderen en niet jong verslaafd raken? Niet jong, heel dik worden, niet heel jong met alleen maar alcohol te maken hebben? Weet je dat? Dat is hoe hou je onze kinderen gezond?

[00:23:54]

Daar is geen enkele financiele prikkel voor, geen enkel sist. Het hele systeem past alleen maar bij ziekte. Ziektekostenverzekeraar Ministerie van Volks Gezondheid. Het is het ministerie van ziekte. Alles gaat over ziekte, aids of het voorkomen van ziekte. Ja, maar ik denk dat het een goed punt is wat je zegt dan dat ik het niet kan begrijpen als je cognitief denkt. En terwijl ik weet bij de tabaksindustrie werkt werken wel bepaald soort types. Ik bedoel dat zijn niet.

[00:24:21]

Ik denk niet dat de pers en vrienden daar zou kunnen hebben omdat zij gaan alleen maar voor het geld en voor het geld voor hun aandeelhouders. En als ik zie hoe foute dingen zij zeggen dat. Daar kan ik me niet. Daar kan ik ook. Hoe ik er geen chocola van kan het niks moois van maken.

[00:24:38]

Nee nee. En het is eigenlijk zou zeggen Van Assche. Als er immers een soort systeem euh is ontstaan waarin een bepaalde geldstroom wordt rondgepompt, euh, dan is dat bijna niet. Dan is het verdomd moeilijk te stoppen omdat iedereen belang heeft bij iedereen die in dat systeem zit. Het belang bij die geldstroom.

[00:24:57]

Dus jij vindt eigenlijk dat de veel ziekenhuizen en artsen het misschien ook wel gewoon in stand houden? Maar ik weet dat.

[00:25:05]

Artsen kunnen heel veel invloed hebben. En dat zie je wel. Bijvoorbeeld in die couronne maatregelen dat toen ineens de scholen dicht gingen. Dat was de Federatie Medisch Specialisten die nu eens wat zeggen. Dan wordt dat gezeur serieus genomen.

[00:25:16]

Dus als de Federatie Medisch Specialisten wat zou harders hard durven of uberhaupt zou optreden? Maar dan is dat lastiger van dat systeem werd je in stand houdt. Ja. Gelijkmakende Ja, ik. Ja, ja en ik denk dat het zo is dat dat. Dat ik denk hoe. Hoe kan je dan mensen wel euh bewegen? Dat zei hij ook, dat gaan zien. En dan komt weer. Hoe kan het nou dat ik het zie indertijd niet zien? Ja, en als het wel zien.

[00:25:47]

Waarom doen ze er dan niks aan? Heb je dat?

[00:25:49]

Heb je dit uit met meer dingen in je leven gehad? Dat je dat je dat je ziet?

[00:25:53]

Dat je je echt je een roepende in de woestijn nog veel op veel kleiner gebied bedoel is dit natuurlijk een heel groot en cardinael punt. Wat ook nog eens helemaal bij jou bij je beroep hoort.

[00:26:04]

Maar nee, kijk dus meer als ik als ik discussies volg. Dat ik hem wel altijd een uitgesproken gevoel en een mening heb, maar dat uit ik niet. Want dat we de hele Zwarte Piet discussie natuurlijk. Weg Zwarte Pieten wil als er mensen door gekwetst. Dan moet je er gewoon mee stoppen. Maar daar heb ik geen zin om daar in het openbaar iets over te zeggen. Of daar kwesties. Want ik weet dat mensen heel verschillend zijn, maar ik weet wel dat ik uitgesproken ideeën heb.

[00:26:26]

Dat is toch logisch? Waarom moet er zo lang over gepraat worden? Ja, presentjes. U en we hebben nu vijf amendementen kranten om FDG te lezen en De Telegraaf ineens de Volkskrant en NRC en natuurlijk Het Parool. Maar dat je gewoon elke dag een soort. Ook als het deed. Dat is echt een folks van De Telegraaf. Die zegt gewoon 180 graden iets anders. Dat dat is voor mij ook een manier om wat leeft daar dan bij goden van dat van die groep lezers?

[00:26:51]

En wat leeft er daar om? Zodat ik weet hoe dit staat me te wachten? Als ik naar Den Haag ga als minister spreekt de Telegraaf zegt dat nou, dan weet ik dat de VVD het ook zou zeggen.

[00:27:01]

Ze wil alles snappen. Je wilt wat ze gaan zeggen als ze denken dat ik een beetje voor kan zijn.

[00:27:06]

Ouzo zo. En als zoon Paul uit De Telegraaf is 80 procent van Nederland dat zou vindt, dan vindt waarschijnlijk VVD het ook zo. Dus dan moet ik moet, dan moet ik daarover praten.

[00:27:16]

Je hebt dus die website tabac? Nee. Ja, ja ja. En op een gegeven moment stopte de kanker de. En als het even mis was, legden al die namen al die afgelopen maand de kankerbestrijding stopte de de desintegreren financiering daarvan. Denk je dat dat eigenlijk ook was omdat ze dat ze ergens dat systeem ook in gang wilde bedot?

[00:27:36]

Dat er toch ook een rare dubbele financieel belang zit?

[00:27:40]

Ja, dat is natuurlijk dat stuk. Wat heel erg hebben afgevraagd. En uhm, we weten natuurlijk niet, want we zijn gebeld dat het ophield en we weten wel naar aanleiding van een artikeltje was op Tabak. Nee, het ging al eens over Jolande Sap.

[00:27:53]

Ik dacht dat weet. Ja, het was nou ja dat dat zij was. Belangrijke commissaris van KPMG en KPMG is grote klant van Philip Morris. Philip Morris van KPMG in 80 landen dus, zei de kan. Belangrijkste punt dat wij maken steeds over die accijnzen nam ik. Jolande Sap antwoordde Dat gaat eruit. En wat is er gebeurd? Vijf voor twaalf. Het is eruit gegaan die, die accijns. Structurele accijnsverhoging, maar wij mochten dat niet plaatsen. Wij moesten dat van de site halen en dat was ze zeiden.

[00:28:18]

En toen werd inderdaad gezegd als jullie dat er op laat staan, dan wordt het een probleem met de financiering. De financiering die we vooral heel erg hebben gehad over onze strafzaak tegen tabaksindustrie. Waar die hebben ze heel mooi afgerond hebben. Bij dit VIIC hebben zij betaald en we hebben twee jaar lang hebben natuurlijk geprocedeerd en uiteindelijk waren meer dan een miljoen mensen die ze hebben zijn ons gaan volgen. Nou, Antoni van Leesboek was een hele belangrijke speler. Op dat moment is ook aangifte gaan doen.

[00:28:44]

Toen volgde heel veel oncologische ziekenhuizen en andere ziekenhuizen. En natuurlijk hebben we toen ook gedacht van ja. Uhm. Is dat met die grote fondsen zo? Hartstichting 30 procent roken Longfonds 80 procent. Ook KWF. 30 procent.

[00:28:58]

Sterfte door roken hebben ze uiteindelijk is altijd al. Maar ja, ze hebben ons al die jaren wel gesteund.

[00:29:04]

Het is het lastige van ons activisme is dat zij last krijgen van ons activisme, want zij zeiden ja, wij zitten zo goed aan die preventie tafel. Dus laat ons nu, het gaat zo goed. Zo maar als jullie gewoon met verkeerde mensen aan tafel zitten. Wat later duidelijk is geworden met dat VNO-NCW. Dat die zo ongelooflijk invloed hebben gehad op die verkooppunten en de prijs van tabak.

[00:29:26]

Dit gaat mij allemaal iets boven de pet hoor je niet, maar ik praat verder.

[00:29:29]

Want ja, we kunnen Belaja wat wat er gebeurd is is dat preventie akkoord werd gesloten en wij waren inmiddels dus niet meer bij.

[00:29:37]

Wat is het preventie akkoord?

[00:29:38]

Je had 3 preventie akkoorden, preventie, jacquard tabak, overgewicht en alcohol. En wij hadden een aantal jaren daarvoor een rechtszaak gevoerd tegen de staat op basis van een wereld gezondheids akkoord, wat juridisch bindend is. Dat de overheid geen contact mag hebben met de tabaksindustrie als enige industrie dat zijn niet mogen beïnvloed worden door de tabaksindustrie. Dus wij hadden de preventie tafel tabak. Hadden we tabaksindustrie vrij waar? Natuurlijk het CBL en VNO-NCW, de slijterij Heineken alles aan tafel zat.

[00:30:07]

Bij de alcohol tafel beiden overgewicht tafel zat Unilever met donders weet ik mee. Allemaal een tafel. Alleen wij hadden het goed. Totdat KPMG ineens voorzitster. Nou ja, om daar in de persoon van Jan Sap.

[00:30:19]

Toen werden dus die preventie akkoorden werden toen getekend en werden naar buiten gebracht.

[00:30:24]

En ik zat als te sap zat aan die aan die plas. Van de Franse H.V. Tabak ja, precies en tegelijkertijd was wat ze hoog bij KPMG en KPMG is de die daar is tabaks en Cymbeline klanten van hele belangrijke klanten.

[00:30:38]

Als je dat in een internationale congressen, antiek, tabaks, congressen hoort. Als je het woord KPMG zegt van echt no way. Niet delen met. Zij zijn van de tabaksindustrie. Dus toen kwam dat preventie akkoord en tot toch zeg maar tot tien voor twaalf. Toen ik er nog bij betrokken was, heb ik nog gevraagd aan de voorzitter van de alliantie van die fondsen. Wat doe je nou als die verkooppunten daar uit gaan? En die prijs niet structureel omhoog gaat?

[00:31:01]

Ga je dan tekenen?

[00:31:02]

Toen zei die goeie vraag. En hij heeft getekend. Dus nu kwam Follow The Money een paar weken geleden met een heel groot artikel.

[00:31:10]

Hebben dat uitgezocht dat er nou mis is gegaan in de preventie accord tabak? En toen bleek dus dat de VNO-NCW met het CBL is gewoon heel intensief gaan lobbyen bij de VVD. Dit kabinet heeft kunnen overtuigen dus ook de partij van Paul Blokhuis kunnen overtuigen dat het eruit moest. Dus uiteindelijk is de preventie akkoord, waar de meest extreme dingen belangrijks dingen, effectieve dingen eruit zijn gegaan. En intussen waren we ook in de Tweede Kamer geweest waarbij preventie debat geweest is.

[00:31:35]

Is er een meerderheid van de Tweede Kamer is voor verkooppunten beperken? Nee, dus weg bij Albert Heijn, weg bij de Shell. En dat is. Dat is niet in. Dat is niet preventie. Akkoord kantel meerderheid Tweede Kamer. Meerderheid van de Nederlanders vindt dat een goed plan.

[00:31:50]

80 procent van de rokers wil zelfs stoppen. Vindt het een goed plan dat er niet meer op elke straathoek is.

[00:31:55]

Dus het gekke is dat je dus een meerderheid in Nederland hebt.

[00:31:58]

Meerderheid in de Tweede Kamer, maar dat onder grote druk van VNO-NCW toch een preventie akkoord tabak mislukt is. Dus ja, hoe dat dan komt? Waarom zij zo willen polderen? Polderen past het niet bij. Twintigduizend tabaks zouden per jaar polderen werkt niet als je echt beslissingen wil nemen en als je kijkt. Nu heel groot stuk in voorpagina het vandaag dat de voorzitter van de raad van bestuur van Antoni van Leeuwenhoek zegt Het is ongelooflijk wat er allemaal gebeurt aan de korona epidemie.

[00:32:25]

Dat. Natuurlijk, het is ontzettend belangrijk. Tienduizend doden, maar ondertussen hebben we meer dan twintigduizend tabaks doden. En die langzame epidemie, dat gebeurt gewoon helemaal niks. Niks niet echt wat. Ja, dat gebeurt, dat kleine dingen. Maar de belangrijke maatregelen die wezen zit. 30 procent van het instituut Antoni van Leeuwenhoek komt door. Gevolg van roken.

[00:32:45]

Zolang wij daar niks aan doen, kunnen wij kanker de wereld niet uit krijgen. Dus we moeten zorgen dat de tabaksindustrie wordt aangepakt.

[00:32:51]

Nou, voor het mooie is nu dat we door zijn met de wet natuurlijk de strafzaak niet gewonnen, maar wat er heel duidelijk uitkwam dat het hoofddoel heeft gezegd.

[00:33:00]

Ja, jullie hebben gelijk in de zin het is heel verslavend. Het is heel erg dodelijk en er wordt gesjoemeld. Maar jullie zijn het verkeerde loket, want de overheid vindt het allemaal goed. Ze hebben wij. Zijn we naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gegaan te zeggen. Wil u dan in ieder geval handhaven dat ie dat ie teer en nicotine waarde gehandhaafd wordt? Nee, nee, dat kunnen we niet, want de Europese wet eu.

[00:33:20]

Zo zijn we naar de bestuurders met die sjoemelt sigaret. Ze hadden m meetmethodes waaruit niet een eerlijke waarde van teer en nicotine. Het is eigenlijk hetzelfde bij de dieselauto's. Wat ze hebben gedaan is dat ze de in de filter miniscule onzichtbare gages hebben gepoetst. En die gaatjes, die zitten buiten in het mondje van de rookmachine en dus als je gaat meten. Die rookmachine meet dan als een mens en dan gaat wordt er v zuivere lucht aangezogen, dus het verdunt heel erg.

[00:33:45]

Daardoor krijg je waardes van 5 tot 10 keer zo'n laag van de teer. De kankerverwekkende stof en de nicotine de verslavende stof.

[00:33:52]

En wie heeft dat apparaat bedacht? De tabaksindustrie, wie controleert dat apparaat?

[00:33:56]

Is de NEN en in de NEN normering s euh. Structuur.

[00:34:01]

Er zit alleen maar mensen van de tabaksindustrie in de zei ja als Nederland niet wil handhaven. En dan gaan we dus naar de bestuursrechter Rotterdam. Die heeft unaniem gezegd ja, dit moeten we vragen aan het Hof in Luxemburg prejudiciële vragen stellen. Dus we gaan nu door naar het Hof van Luxemburg. Als wij dat het ons hele. We hebben fantastisch advokaat wordt nu heel het hele verhaal wordt nu in 23 talen vertaald.

[00:34:24]

We hebben over een paar maanden een hele grote zaak bij de EU Hof van Justitie in Luxemburg. Als we als hij zeggen ja, de gezondheid is belangrijker dan de meetmethoden die gecontroleerd en bedacht wordt door tabaksindustrie. De gezondheid van de mens. Belangrijker dan moet op dat moment al veel te sigaretten in alle EU landen uit. Dus de de consequenties zijn gigantisch. Het is een beetje onzichtbaar. Maar het is allemaal precies die uitspraak van bestuursrechter Begin Korona tijd gekomen, maar dit wordt heel groot.

[00:34:56]

Daar gaan ze nooit zeggen. Natuurlijk gaat deze slag nooit halen. Denk je niet dat zijn voorstellen? Ja, je moet je voorstellen, maar ik kan me niet voorstellen dat.

[00:35:06]

Het is onvoorstelbaar, maar kijk als je tegelijkertijd vraagt. Als dit product met de kenmerken van wat we nu weten, met zoveel kanker, hartziekten en een Lenne tot gevolg, nu op de markt zou komen met de kennis van nu.

[00:35:18]

Nee, dat is allemaal volstrekt waar. En als je de wetten van de logica volgt, dan is het natuurlijk ook allemaal volstrekte waanzin. Ja, en inderdaad zo irrationeel. Euh, dat zie je inderdaad dat dat ie sigaretten verkocht worden en tegelijkertijd zelf een heel goed punt over die korona van hoe draconisch al dan niet terecht. Al die maatregelen zijn terwijl inderdaad euh. Aan de andere kant volstrekt gelegitimeerd. Euh euh. En ook nog met lekker wat geld afgedragen aan de staat erbij.

[00:35:48]

Je eigen lonen gewoon mag vernietigen.

[00:35:50]

Ja, maar ik denk dat je zegt natuurlijk a als ik teveel op de cognitie gaat denken we zullen het wel winnen. Dat denk ik nooit dat het met de strafzaak ook niet. Ik ben ook wel realistisch natuurlijk, want ik zie dat in zoveel landen in de wereld zo zou als Howland.

[00:36:02]

Ik denk gewoon dat de druk van die miljardenindustrie is zo groot is, zo groot niet. Hebben al die mensen zelf gerookt? Of ze zijn misschien rokers? Euh, iedereen op om om ze heen rookt is dus het enige grote voordeel is natuurlijk.

[00:36:16]

Nogal wat rechtzaken achter de rug. Advocaten zijn het algemeen heel erg. Ook cognitief feiten. H. Is die gaan er wat minder op de emotie zitten, maar daar gaat het mis. Als deze meetmethode artikel zoveel belangrijker is dan gezondheid dan meten.

[00:36:32]

Dat is gewoon media. Het recht op gezondheid is groter. Punt zijn. Zij gaan niet over emoties. Hoeven daar geen patiënten mee te nemen.

[00:36:39]

Het is toch een rechter die dat moet, die uitpakt met zijn hamertje moet slaan en dat moet zeggen. En dan moet zeggen dat veel te zich Grethe. In Europa moeten ze uit de handel. Dat zal hij niet zeggen. Of zij hem dat wensen zijn de consequenties. Hij is wel. Hij zal zeggen deze meetmethode is niet volgens het Europees recht. Want wat schaadt de gezondheid? Door valse informatie te geven en daarmee moet zijn alle sigaretten die nu in de handel zijn onwettig?

[00:37:04]

Ja, en die zullen daar racisten.

[00:37:05]

Zijn ze illegaal? En ja, dan kunnen we weer verder gaan met onze rechtszaak natuurlijk over onze strafzaak. Want dan is het wel illegaal. Dan mag het niet meer. Ja dus ja. Er gaat wel heel veel aankomen op dit gebied, want asbest is. Er gaan 500 mensen en 500 mensen per jaar in Nederland aan asbest dood. Asbest is verboden nu. Maar goed, het overkomt je H en B roker word er door heel veel mensen nog gezien als hun eigen keuze.

[00:37:32]

Nou, dat zien wij beslist niet. En verslavingszorg, artsen en verslavingszorg specialisten ook niet. Het zit in een in de rains van cocaïne en heroïne verslaving.

[00:37:41]

Hoe moeilijk je ermee kan stoppen is grotendeels erfelijk bepaald. Hoe makkelijk of moeilijk je kan stoppen.

[00:37:46]

Erfelijk en omgeving. Dus ja, bij dat hele eigen vrije keus. Dus ik denk dat het heel erg goed kan vergelijken met een asbest met nieuwe inzichten. Dat is illegaal geworden. Tabak gaat ook absoluut illegaal in Nederland. Gaat dat nog meemaken?

[00:38:01]

Nou ja, als ik geloof dat de mensen in de zin dat je je trekt niet zo'n lekker fanatiek gezicht, maar ook al zo triomfantelijk nee, maar kijk.

[00:38:11]

Misschien dat ik morgen wat doodgaan. Misschien kijk, ik heb lang gerookt. Misschien krijg ik longkanker. Dat kan ook.

[00:38:15]

Ja, dus ik ga daar. Ik ga er niet van uit. Maar ik denk wel.

[00:38:19]

Uiteindelijk gaat tabak de wereld uit. Dat dat. Daar ben ik van overtuigd. En dat is er eigenlijk toch. Australië is al bijna zo ver. Amerika denkt daar ook over. Engeland zijn het er echt niet alleen. Ik bedoel, ik ben niet gek. Gekke Henkie die ik denk van dat dat regelen.

[00:38:36]

Even ben ook best wel lang hier mee bezig en ik weet hoe weer weerbarstig het is alleen.

[00:38:40]

Uiteindelijk zijn ze wel gigantisch illegaal. Zeg van nee, maar kinderen die kinderen die goed hebben je verslaafd bent, je het geeft.

[00:38:48]

Het is geen roesmiddelen. Het is niet als je gaat ook dat je gaat roken om erbij te horen.

[00:38:52]

En dan heb ik daar eigenlijk niks aan. En je hebt er eigenlijk niks aan. Dus het is dus het is heel oppervlakkig genieten. Zeg maar om je om jezelf langzamerhand kapot te maken. En je bouwt je breck jezelf af. Je slijt veel sneller, je gaat veel eerder dood. Dat je zin. Dus ik denk als kinderen daar niet mee in aanraking komen en kinderen smokkelen niet. En al die teksten over zwarte circuit. Als je een goed track trace systeem hebt, dan dan dan.

[00:39:15]

Dat hoef je echt niet bang te zijn. Kinderen en rokers mogen gewoon blijven roken weet je als die als het als het gegevens van de markt of is er verboden is. En dan moeten we maar iets voor het voorhun verzinnen. Net als met de methadon voor heroïne verslaafde.

[00:39:26]

Oh, dan vind je dat de echte verslaafden. Die mogen dan gewoon. Ik bedoel, ik vind dat.

[00:39:30]

Ik vind dat ik je hoeveel mensen het gaat mij niet om de rokers te pissen.

[00:39:33]

Ik mag van staatswege gewoon zwarte pakjes sigaretten uitgedeeld worden zodat ze hun verslaving kunnen uitsterven zijn.

[00:39:40]

We hebben heel lang gewerkt aan hoe je het aan een rookvrije generatie een echte. Dat heet de eindspel tabak. Heeft Els Borst ook nog heel erg aan meegewerkt. Tot twee dagen voor haar dood zelfs. En om te zorgen dat kinderen geboren nu nooit meer sigaretten mogen kopen. Laat je de rokers helemaal met rust. Zo krijg je een generatie gebonden verbod dat ze nog nooit voor iets gebeurt. Maar in feite zou dat op juridisch vlak haalbaar zijn. Wat wij heel pragmatisch ervandaan.

[00:40:04]

Wat zeg jij nou weer dat je pragmatisch bent? Ik vind dat je een pragmatische manier hebt vanuit dingen kijken. Vind dat een hele hele won. Is dat nog nooit tegen jou gezegd dat je pragmatisch bent? 9. Jawel, ik ben ik. Ik ben zeker pragmatisch, maar ik vind grappig in deze structuur en deze omdat je gewoon heel sec zegt. Nou, dan mogen de rokers wel gewoon blijven roken en dat kunnen we blijven verstrekken. En dan als we die kinderen maar niet verslaafd maken.

[00:40:25]

Dat is prima, maar ik zo van en vanaf nu mag er geen sigaret meer worden. Maar dan ook.

[00:40:31]

Nee, nee, nee, het is niet zo zwart wit. Het is vooral jouw woede over de industrie die al die miljoenen tot hun beschikking hebben om kinderen verslaafd maar miljarden per jaar uitgegeven aan marketing.

[00:40:42]

Om kinderen verslaafd. Ze hebben dat. Daar zit gewoon het grote gevoel van van onrecht.

[00:40:48]

En ActiZ kijkt naar Hannah Arendt. Dat is het hij die verschrikkelijk mooi dingen heeft gezegd die zij. Iedereen die hier aan bijdraagt is verantwoordelijk he. Je kan niet je verantwoordelijkheid ontwijken door.

[00:40:59]

En dat is ook waarom jullie op jullie site tabak? Nee, want dan nemen en geheime heet zetten gewoon foto's van mensen die in de tabaksindustrie werkzaam zijn of die daaraan verbonden zijn of zich laten inhuren of wat ook. Gewoon met naam en toenaam en foto en biografie. Euh, zitten jullie op die site om ze gewoon aan te wijzen van deze persoon? Ja, Elco Brinkman, zeg maar wat. Ja. Helpt mee aan het aan de tabaks en je zit als een misdadige organisatie.

[00:41:24]

Ja ja, en was gister nog bij BNR met Jurgen Raymann in verband met de stop tober en het werd.

[00:41:30]

Bénédicte Ficq belde ook in en toen vroeg hij ook aan haar ja nee had ze hadden gevraagd of hij zei ook niet.

[00:41:39]

Maar om de twee. Dus hij vroeg aan haar van V. Wat vind je Ajax? Ik vind het echt criminelen en zij zijn beledigd ook alleen maar moordenaars. Maar zij vindt het echter beter zo diep ingegaan zetten het echt echt echt crimineel. Dus ook ik toen ik in 2013 met de bak. Nee, dat was natuurlijk. Frits van Dam is de is de bedenker en oprichter en eindredacteur van een fantastisch onderzoeksjournaliste. Ik vond het verschrikkelijk eng, maar ik dacht dat de journalisten worden gebeld door Frits van Dam, wordt gebeld en ik werk gewoon het ziekenhuis.

[00:42:09]

Wat vond je eng om als arts om als mens een naming and shaming site op te zetten? Wat? Wat? Dat doe je toch niet? Weet je? Ik vond het heel moeilijk omdat omdat tegen hem natuurlijk een gevoel in.

[00:42:21]

Nou ja, ook vanwege misschien wel pragmatisch van wet. Ik vind het wel zo, maar moet dat nou op een site gaan zetten. Want dat is dat doe je niet met mensen.

[00:42:30]

Maar ik dacht nou ja, goed dat dat is dan onderzoek. Solís wist ik ook niet hoe het uit zou pakken. En toen werd ik die maandagochtend 200 gemiste oproepen. Ik weet niet wat er gebeurd was. En toen s avonds bij Nieuwsuur dacht ik een website met wat is hier gebeurd en waarom? Een longarts, maar dan? Ik schrijft wat. Maar goed natuurlijk. En ik dacht echt na het begin van mijn einde hoe kan ik ooit nog als arts werken?

[00:42:51]

Weet je wel wat met haten? Mensen durven niet naar mij toe wat gek was. Tegenovergestelde gebeurde omdat als je toch zegt van ja, dit zijn gewoon waar was je toen je in de eerste begin de reserves had?

[00:43:02]

Was dat omdat je dacht dit kan ik eigenlijk niet maken of als je dat dacht iedereen zomaar uit kotsen beide, maar ook als je je dacht.

[00:43:10]

Had ook een soort persoonlijke reserve. Wat is het eigenlijk wel? Kies om te doen?

[00:43:13]

Jij kan je dit wel doen en en ik heb er toch zo hard en zo veel over nagedacht dat er gevaar zou zijn. Wat moeten anders doen? Want je wordt op een gegeven moment. Je bent best machteloos.

[00:43:21]

Je werkt en je hebt nauwelijks geld voor om acties of rechtszaken of wat dan ook te doen.

[00:43:28]

En je denkt ze hebben miljarden hoek. Hoe dan sta je op een gegeven moment laat zien hoe gaan we tegen ze opnemen?

[00:43:35]

Dat dan moet je dus die moet het gezicht krijgen? Moet het mensen worden en moeten ze zichtbaar worden? Iemand uit Engeland had gezegd. Eigenlijk zou je gewoon dat soort mensen als foto's op de pakjes moeten zetten. Deze zijn verantwoordelijk voor wat je wat er gebeurt natuurlijk.

[00:43:46]

Ik bedoel zo, foto Brinkmann. Dat vond ik ook als jij minister van Volksgezondheid ben geweest. De NAVO commissaris of Philip Morris. Hoe het in je hoofd en zo'n prominente CDA is.

[00:43:56]

Ik ben er nu helemaal niet meer bang van, want ik vind dat het heel goed heeft uitgepakt. Ik vind het nu ook he. Nu voel ik het ook echt.

[00:44:04]

Het nemen in China is super belangrijk. Maar toen vond ik het heel complex.

[00:44:10]

Ja, en hoe reageerden die mensen die Genentech zijn voor de banden die jullie willen? Hoop? Gaan ze een mail sturen naar Hema?

[00:44:16]

Begin dat als één iemand van de VVD? Uhm. Die vond het moeilijk omdat wij de ziekte kanker ook bespraken er ook. Maar dat was. Wat waren altijd zaken die uit interviews zelf kwamen? Ze hebben nooit. We hebben nog nooit moeten rectificeren. Alles waren uit interviews van mensen zelf dus. Dus daarna is het ook gestopt en ze hebben nog nooit iets gezegd.

[00:44:36]

Het is nog nooit iemand heeft gezegd klopt niet of wil dat jullie me eraf halen of zo. Nee, ze zouden er waarschijnlijk wel af willen maken, maar daar staat niks onwaar is.

[00:44:45]

Nee, nee, nee, nee. De shou. Euh, je eigen reserves die er over in het begin had, die heb je Fresnel overwonnen.

[00:44:54]

Ja, ik denk dat het dat het werk ik uiteindelijk een in een een houding van uhm dat je bepaalde dingen aan de kaak stelt. Dat is natuurlijk ook. Uiteindelijk werd het natuurlijk ook doel door in je rol als arts als jij voor een patiënt. Het was immuuntherapie nog niet voor het hele land. En dan alleen de eerste mensen met postcodegebied. Dat vond ik ook niet echt oneerlijk.

[00:45:16]

En dan? En dan en dan dat je naar de raad van bestuur gaat en dan geen luisterend oor van is. Ook dat kan ook niet. En dan moet ook iedereen. En toen zat hij s avonds bij Nieuwsuur.

[00:45:25]

En dat je dus ook het is.

[00:45:27]

Het is ook een soort instelling als iets echt gewoon niet eerlijk is. Als het dan onrechtmatig is iets van een advocaat, maar echt oneerlijk dan ja, dan kan je natuurlijk ook voor in de patiëntenzorg ook.

[00:45:38]

Je kan als ja, noem het activisme opkomen voor minderheden.

[00:45:42]

Ja dat kan je toch uiteindelijk wel wat bereiken? Ja dus mensen ze patiënten zijn hebben dat ook niet. Er is niemand bij mij weggegaan daardoor.

[00:45:49]

Nee. Is je leven veranderd sinds je zo diep en niet wakker in tabaksindustrie bent gegaan? Ja, dat is daartegen intussen een dubbele baan eigenlijk, want hier werk je werk in het ziekenhuis en het werk hier dus. Dus het is is gewoon ontzettend druk. Maar de kinderen zijn om het huis uit. Dus dat kan rustiger? Ja maar uhm ja, ik denk wel dat het dat het is een heel belangrijk deel.

[00:46:12]

Dat hele lobby gebeuren en dat hele juridische deel moest kapbeweging verdiepen.

[00:46:17]

En ja, net heeft het je kijk op de mensheid veranderd. Nee, ik denk dat ik wel, nee, dat niet echt. Maar ik denk wel dat wel dat het bedrijfsleven dat ik nu zie dat die multinationals zo bepalend zijn. En dan dat ik dan het woord. Mensen zeggen ja, de democratie. Wij zijn de overheid. Wij zijn de Tweede Kamer en dat is allemaal waar. Maar we vergeten. Die lobby Krazy. En dat die lobby.

[00:46:41]

En dat geldt ook voor alles.

[00:46:42]

Of het nou door dokters is of door Philips is of door Heineken is of tabaksindustrie.

[00:46:48]

Maar de de grote multinationals bepalen in Den Haag wat er uiteindelijk besloten wordt zolang VVD de grootste partij is. En dat ziet er naar uit dat ze dat zou blijven.

[00:46:57]

Is ook heel lang niet de grootste partij geweest, dat waarschijnlijk ook al zoals het CDA.

[00:47:01]

We hebben tuurlijk Brinkman met hoop van zijn vader, maar dat dat is kritisch zijn de VVD, maar dat bedoelde.

[00:47:06]

Dat maakt het niet zo heel veel uit wie welke partij de grootste is.

[00:47:09]

Nee, maar CDA heeft natuurlijk ook heel sterk de de locatie.

[00:47:12]

Maar dat het grote bedrijfsleven bepaalt wat ons kinderen eten, drinken, roken. En dat vind ik wel de sponsoring van het bedrijfsleven en multinationals in de sportwereld.

[00:47:23]

De Formule 1, de Heineken roeiwedstrijden, de McDonald's die McDonald's die nu de Kinderboekenweek sponsort godbetert.

[00:47:34]

Is dat zo? Ja, dat is zo.

[00:47:36]

En weet je dus. Dus ik vind echt dat we dat heeft niet zoveel met een democratie te maken. Vind multinationals moeten niet onze kinderen markaante en onze politici moeten zich niet laten beïnvloeden. We hebben gelukkig dat wij hosters 5,3 akkoord is.

[00:47:52]

De tabaksindustrie mag niet komen bij de overheid in in Nederland, maar dat geldt ook niet voor al die andere industrieën.

[00:47:58]

Maar die multinationals bepalen echt wat er allemaal gebeurt. Ze hebben geen enkele restrictie, dus zou je iets hebt geleerd over.

[00:48:06]

Nou, dat gaat niet over de mensen, maar over hoe de dingen functioneren in de wereld.

[00:48:09]

Geld en macht is geld, geld en macht eigenlijk ver uittorenen boven democratie?

[00:48:14]

Ja, en hebben in Nederland een fantastisch land en hebben een heel sociaal land en bedragen heel veel belasting bij wat we hebben. Dat vind ik altijd lastig.

[00:48:21]

En dat dat als een hoop dingen ook niet te klagen. Nee daarom. Het is ook ook zo dat ik dat dat vind ik ook m. En als je het vergelijkt met de rampspoed dat hem in Amerika allemaal gebeurt, maar ook in heel veel landen dichtbij ons, dichterbij ons.

[00:48:34]

Dan hebben we het gewoon echt heel erg goed. En wat je dan ziet is dat onze welvaart uiteindelijk de het welzijn van onze kinderen en hun toekomst kapot maakt.

[00:48:45]

Want uiteindelijk met een miljoen mensen met overgewicht en diabetes type 2 en met al die 500 achthonderdduizend Silke D patiënten en al die 16.000 longkankerpatiënten weet je het uiteindelijk hoor je daar niet gelukkig van, dus die ik.

[00:48:59]

Ik pleit dus ook voor een en een arts des vaderlands in het kabinet die gewoon gaat zorgen dat elke beslissing die daar wordt genomen wordt gekeken. Wat betekent dat voor de toekomst van onze kinderen? Dan kan je ook over milieu.

[00:49:11]

Je kan over van alles des vaderlands in het kabinet. Ja, die dus een niet partijdige rol van Alles des Vaderlands.

[00:49:18]

Ja, maar ik denk dat gezondheid iedereen vindt dat nummer 1 het allerbelangrijkste in het leven gezondheid is. Alles is fit voor mij. Niet zo.

[00:49:25]

Ik weet niet wat ik neem, maar dat is een gevleugelde uitdrukking ja, nou en ik denk als je dat echt zo belangrijk vindt, zet er dan iemand in die er in het kabinet gaat scherp houden tegen dat dit ook weer wordt beïnvloed door de tabaksindustrie.

[00:49:38]

Hij moet, ik vind het wel. Ja, ik vind het wel een risico, maar dat is goed door de plannen niet helemaal meteen kapot te analyseren.

[00:49:45]

Maar je bedoel meer van maken het toch belangrijk?

[00:49:48]

Maakt het belangrijk hoe de toekomst van onze kinderen eruit gaat. En vandaag? Ik weet het echt niet, maar vraag aan een daemon. Maar hoe oud ben je nu? 61 61?

[00:49:56]

Er jaar nu zomaar zeggen een half leven zonder je goeroe gehad. Hoe heet ie ook alweer? Steven Coovi, Stefan, Coovi en een half leven met je goal. Nu toch? Ja, ja, ja, klopt.

[00:50:07]

Is het. Heb je nog wel eens het gevoel van vroeger? Het is dat je het niet snapt dat er om je heen gebeurt. Of heb je het? Heb je het onder controle gekregen?

[00:50:14]

Nee, natuurlijk niet he. Niet onder controle. De processen zijn. Nee. Nee, dat dat. Nee, dat kun je. Nee, dat is denk ik wel belangrijkste. Wat hij ook zegt je dit. Je hebt maar zo weinig controle over het leven over de rest. Dus de controle die je hebt, maak er wat van. Maar dat is maar heel gering. En dat is prachtig boekje van Tessa Roseboom, hoogleraar ontwikkelingspsychologie in het AMC. De eerste duizend dagen en laat daarin ook zien kinderen.

[00:50:40]

Net voor de conceptie, als dan nog dat vanaf dat moment. De eerste duizend dagen gaan dus in vlak voor de conceptie. Dat daar eigenlijk in de eerste drie jaar inclusief die negen maanden alles bepaald wordt voor kinderen. En dat wat er daarna op cardiovasculair, op long gebied, op verslavingen gebied, op ontwikkelingsgebied, op stress gebied eigenlijk allemaal erbij of eraf kan gaan, maar dat de aller allerbelangrijkste al in de eerste drie jaar gebeurt en dat er dus wat gebeurt.

[00:51:09]

En dan wordt je genetisch materiaal bepaald.

[00:51:10]

Is natuurlijk sowieso genetisch materiaal voor de epigenetica dat nog belangrijker bijna je degene die krijg je mee. Maar is de omgeving van degene hoe eiwitten tot uiting komen, hoe bepaalde uitingen tot tot zichtbaar worden bijvoorbeeld. Zij begint met het onderzoek dat ze in de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. Waar dus moeders die zwanger waren ernstig ondervoed waren, maar dan bij. Na mei 2000 hebben ze mij na de Tweede Wereldoorlog. Dat zij toen weer eten kregen dus uiteindelijk aan het eind van de zwangerschap wel weer genoeg eten krijgt.

[00:51:39]

Dat die kinderen zeg maar 30 jaar later. Die blijven die extreme stress natuurlijk van die hongerwinter in combinatie met die ondervoeding. Zie nu nog steeds terug in hun stressniveau in de dus het stresshormoon dus. Dus dat zit in de epigenetica. En ze laat ook zien dat dat niet alleen maar optreedt in die zin in dat kindje wat dan geboren wordt, maar dat het zelfs nog generaties doorwerkt en soms nog wel twee generaties.

[00:52:04]

Uhm, nou ja, waarbij mensen heel erg getraumatiseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Die die stress dat dat ook in epigenetica juist. Als jij in de baarmoeder zat omdat het enorm effect kan hebben op het stressniveau op hart en vaatziekten later. Ja dus. Ik vind die dat je ergens invloed op hebt. Of je nou invloed hebt op andere mensen op systemen, maar dat zo'n groot deel al in die aanleg gebeurt van een kindje.

[00:52:28]

En daarom denk ik dat ik ook zo fel ben dat ik dat ik het zo oneerlijk vind dat bepaalde groepen worden weggezet waarvan jij hebt het allemaal zelf gedaan en je had wel kunnen kiezen alsof we de maakbaarheid van de samenleving is. Zo gering, dat heb ik dat ook.

[00:52:42]

Iets wat ik heel erg ook jezelf maak.

[00:52:45]

Maakbaarheid van jezelf is dus ook zo gering en je kan er met die COOVI achtige wetmatigheden iets aan doen. Maar heel groot deel zit in je geen.

[00:52:53]

Maar ook in je epigenetische is toch een beetje rommel mee te duwen. In de marge is het. Het is een beetje een olie als een olietanker van richting doel.

[00:52:59]

Van onder is het een stuk super interessant om een vluchteling uit Syrië te horen die hier is gekomen en tot professor en iets geworden he? De uitzonderingen, die zijn fantastisch om te horen, maar de uitzending geen echte uitzondering. Een grote groep mensen die in die eerste jaren zoveel stress hebben gehad als als Feuten, zoals als baby'tje als kind net geboren kind is zo immens grote invloed dat allemaal mensen zeggen iedereen heeft dezelfde kansen. Nederland is gewoon niet waar. Niemand heeft dezelfde kant en het is echt oneerlijk.

[00:53:29]

Maar niemand heeft ook dezelfde kant. Niemand heeft dezelfde kansen. Maar als jij doet dus als overheid veel meer de rol zegt bij legt bij de mensen en de kinderen van jullie moet het zelf oplossen. Je moet zelf niet te veel eten, iets drinken, niet alcoholist worden en zeker niet gaan roken. Dan zoeken jullie het verder maar uit. Maar ondertussen op elke straat op het aanbid er niets aan, doet geen enkele iets met de prijs. Doet dan Dexia.

[00:53:48]

Weet je dan maak je dus. Dan ga je wel helemaal voorbij aan die genetic aan epigenetica. En dat is misschien wel ingewikkeld, maar de maakbaarheid is gewoon toch heel gering. En dat vind ik dat. Dat ik dat, dat onrecht dat ik denk we hebben mijn ouders hebben meerdere landen. Tuurlijk gewoon bij Shell en Sudan. Als je ziet hoe t verschil in Soedan is Sudanezen, hoe die leefde en hoe het dat elk land heel veel armoede kende dat.

[00:54:13]

Het is iets om het verschil goed werd in Nederland hebben. Tegelijkertijd zie je dat het leven echt niet eerlijk is, maar waar je wieg heeft gestaan, dat we geluk mogen hebben als je het goed hebt, maar dat je soms gewoon je ook geluk mag hebben als je intelligent een voorbeeld voor zoveel zelfvertrouwen hebt.

[00:54:27]

Zie haar als je mooi bent. Want ja, ja ja, al dat soort dingen.

[00:54:30]

Maar het zijn allemaal genetisch of epigenetische eigenschappen. En je kunt dat zijn. Je wordt geboren met een iku, maar niet met een eqpu. Je wordt geboren met een eqpu en niet met een Q. Het is maar welke wat je hebt. Geen enkele impuls controle. Heel erg, heel erg dat dat je op alles reageert. Ja, dat is ook een aangeboren iets. En ik wil niet zeggen dat er dat je niks kan veranderen. Want natuurlijk. Ha.

[00:54:50]

Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Stopte al waar je kan. Je kan er verschil maken, maar het is wel zo dat de onderlinge verschillen in de kansen echt wel heel erg groot zijn.

[00:55:01]

En zelfs in een land als Nederland, waar ik denk dat je nu door de crisis ziet dat het verschil tussen hoog en laagopgeleid tussen arm en rijk groter wordt. Ha ha, dat zie je ook in dit soort banen. De ZZP ers, de mensen die toch in die vleesindustrie moeten blijven werken, ook al voelen ze zich niet goed dat je die die anders geen geld meer krijgen. Het het is. Het leven is gewoon niet eerlijk en ik kan niet zorgen dat leven eerlijker wordt, maar kan wel zorgen.

[00:55:23]

Misschien dat het net nog mensen er bewust vergiftigd worden.

[00:55:28]

Ja, en dat op alle dus alle niveaus. Daar helpt ik ook bij als je op scholen begint met onderwijs in een mentale kwestie, maar ook lichamelijke kwestie dat je weet dat je dat samen met de leraren.

[00:55:38]

En hoe baseer je je eigen leven van mijn eigen leven? Ja, vanaf nu bedoel je vanaf hoe het geweest is tot nu. Uhm. Ja, ik. Ik vind. Ik vind het. Ik vind het mooi leven. Ik ben blij over die schoonheid heeft me veel gegeven, dus het is meer. Je ziet het meer. Je ziet dingen meer als dat ze je dingen gegeven hebben en dat ze dan dat dat je veel gekost heeft.

[00:56:00]

Maar het is maar het het feit dat het glas halfvol is. Dat is dat ook karaktereigenschap. En dat kan je ook. Dat weidsheid tweeling onderzoek bijna niet veranderd. Mijn glas altijd halfvol.

[00:56:10]

Ja, jij bent niet mismoedig van jezelf. Nee, zal zeker niet Beamish moeten hebben. Mismoedig Ja en zeker inde in de winter. Ja, dan weet je ook je hebt er vast ook van alles aan gedaan.

[00:56:21]

En met mensen gesproken dat dat beetje bij beetje denken is toch niet te veranderen?

[00:56:27]

Nee, nee, maar dat het ook. Ja, je kan vanalles veranderen, maar je kan het een. Op een schaal van 0 tot 10 kan je misschien een puntje veranderen, maar echte mismoedig het echte glas halfleeg. Da's niet echt in een glas halfvol.

[00:56:37]

Mensen op de geboden. Jij bent een optimist?

[00:56:40]

Ja, en ik denk dat ik ook dat ik het ontzettend leuk vind om te leren van van het leven zijn. Of wat nou psychologie is of van de krant.

[00:56:46]

Of van hoe links en rechts kijkt en hoe je ziet een probleem of je zit een situatie die je niet begrijpt. Ik ga gewoon boeken lezen dat ik het wel begrijp. Ik ga me informeren. Ja ja. Ik probeer wel dat ik geen onzin gaan zeggen en heb je dat van Kofi geleerd? Als je daarvoor ook al zal disten. Reageren gebeurt altijd. Dat heeft je altijd al gehad ja. Zodat je op die kostschool ook al jaren.

[00:57:10]

Nee, dat had ik niet toe. 12 13, want toen was er een overlever. Ja, overleven was het. School en roken en uitgaan. Ik weet niet precies.

[00:57:17]

Maar nee, het was hoe was je mijn jongens toen eigenlijk?

[00:57:21]

Na veel druk druk met jongens dat ze altijd geweest jongens en vlak daarna roken en uitgaan.

[00:57:27]

Ja nou, dat is wel mijn leven geweest. Ja, da's waar. Maar ja, wie was je eerste grote liefde?

[00:57:36]

Je kan zeggen Janda met Nijverdal. Maar toen was ik 11, dus dat telt niet echt grote liefde? Nee, maar ik denk zeker dat ik Hans Simonsen. Dat was echt een grote liefde. In Leiden was dat grote rugbyspeler.

[00:57:48]

Toen studeerde. Ja, ja, en dan viel je als een blok voor. Ja ja. En wat was het in hem dat je voor als een blok voor hem viel?

[00:57:57]

Ja, hij was de grote rugbyspeler, een rugbyspeler, maar zo lief, zo grappig.

[00:58:03]

En ja, creatief. Ja, ja dus.

[00:58:06]

Een grote rugbyspeler die ook nog lief en grappig is. Dat is jouwen. Dat is York's in de gay. Nou, dat zijn zij volgt de eerste grote liefde. Ja, nee, ik zeg niet dat hij altijd bij maar dood bedoelde is meditatief. Heb je daar nou nog hele andere types? Heb je ook hele. Ik heb een hekel aan de Ilir jongens gehad die die helemaal niet lief en aardig waren.

[00:58:23]

Hij liep een aardig allemaal, maar je bent wel een andere categorie.

[00:58:27]

Je bent nooit zo type geweest wat op onmogelijke, nare, rotte jongens viel. Dat was trouwens ook al toen ik zestien was, maar die leeft niet meer. Frank Joustra, die was die was ook lief, maar dat was echt wel superleuk.

[00:58:40]

Al die namen waarbij hij noemt is Sophialaan. Nee, dat vind ik. Maar dat vind ik geweldig, maar dat is ook een soort karaktereigenschap. Maar ik.

[00:58:47]

Ik vergeet natuurlijk de lagere en middelbare school, maar het breekt de Burgerkrant juist aan. Ik had de lagere school een Peter Burgas, misschien wel mijn echte grote liefde van alle lagen van de middelbare school.

[00:58:58]

Het is wat hem de liefde vinden. Ja zeker. Ik dacht. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik nooit zou trouwen. En toen ik met mijn andere grote liefde zou gaan samenwonen, trouwen? Ja, terwijl ik verliefd op Huib, die vijf jaar jonger was dan ik. Ja, diep, daar ben ik nu mee getrouwd. Die woont hier nu nog steeds. Ja, die woont nog steeds.

[00:59:14]

Ja ja dus ik. Ik dacht in de tijd van heb bindingsangst. Het wordt nooit. Ik kan nooit bij een man blijven. Dat dacht ik. Ja, er worden wisselende contacten, maar uiteindelijk is er toch geen land was.

[00:59:25]

Je was gewoon de hele tijd verliefd op elkaar. Wedstrijd per dag werd je weer. Nou, zo erg niet, maar het was wel.

[00:59:30]

Het was wel dat het dat het lastig was en dat is helemaal overgegaan sinds ik heb echt ja.

[00:59:36]

Huib heeft dat gewoon gestild. Ik had gewoon stilgezet.

[00:59:38]

Hij heeft huisstof gedaan en ik weet niet door dit volstrekte volstrekt onafhankelijk zijn eigen leven te gaan en heb.

[00:59:46]

Hij zou een heel klein beetje gewoon laten zwemmen. Zoek het maar uit. Ja, dat denk ik. Ik doe mijn ding wel en dat vind jij tot op de dag van vandaag hopeloos aantrekkelijk.

[00:59:55]

Nou, wel prettig. Hopeloos aantrekkelijk zou je niet meer willen noemen. Maar goed, het heeft in ieder geval je je honger naar andere mannen gestild.

[01:00:03]

Het is wel bijzonder. Toch had je nooit verwacht. Nee, een prestatie van haar heb ik knap gedaan.

[01:00:09]

Goed einde van dit, zodat ik blij mee zei ja is een leuke man ja.

[01:00:15]

Zei Leuk ja, maar het wat wat. Wat ik denk ik heel fijn vinden is dat omdat ie los heeft van hem. Al vrijlaten is ook het gunnen, maar wat er ook gebeurt. Gent en Gent met alles wat ik ook wel of niet bereiken is dat. Dat is dat zie je bij heel veel relaties, dat het wel scheef kan zijn dat dat ze dat één van de ander verwacht, dat je altijd bij de ander bent en dat het altijd nummer één is, maar dat je gewoon je eigen weg mag gaan en dat ook gunt aan de ander.

[01:00:42]

Ja, dat gevierd als hij als je succes had. Of was het niet goed? Gaat ook trouwens dat het de vind ik wel een hele bijzondere.

[01:00:49]

En ze zijn niet jaloers op elkaar. Nee zouden jij een andere liefde gunnen. Dat denk ik niet. OK. Ik ook niet hem. Nee, nee. De open relatie zal ook weer niet meteen een euh, nee.

[01:01:02]

Ik denk dat dat gevaarlijk is. Dan val je toch misschien weer voor voor een ander?

[01:01:07]

Het spelen met vuur? Ja, ja, ja. Verstandig, want dat is eigenlijk net zo sportieve als weer. Dat is weer een keuze besluit. Ja ja, ja, dat is dat.

[01:01:18]

Ik heb er zoveel ellende van gezien, van scheidingen en vechtscheidingen dat ik. Dat is echt ook.

[01:01:23]

Ja, dat is echt een keuze, maar je hebt zelf wel heel veel sowieso al heel veel gevolgen zien van kleine besluiten die mensen nemen.

[01:01:28]

Ja, ik steek een sigaret op. Ja euh. En dat de grote gevolgen hield kan. Ja, dat is eigenlijk jouw. Euh. Dat is geen levensmotto. Maar t is jouw kijk op het leven.

[01:01:40]

Hoe? Hoe? Hoe een een alledaagse beslissing grote gevolgen kan hebben.

[01:01:45]

Ja ja. Consequentie analyse. Consequenties zelf. Cofie. Ja, dat zal niet eens het zijn. Maar je kunt het hem ontzettend mooi.

[01:01:54]

Mooie zin dat je dat je nu in die korona tijd ziet, is dat alles in het nu gebeurt. Dat zie je van de overheid. Alles is crisis en niemand denkt of echt een beetje vooruit met dit tekort aan testellen. In juni kwam het haast niet voor, dus geen test bij alles in het leven is een langetermijnplanning. IS is heel complex, maar het is wel wat je moet doen. En die grootindustrie en die hebben hele goede langetermijnplanning.

[01:02:16]

Die weten gewoon nu al precies waar waar ze hun targets hebben over een paar jaar waar ze de kinderen vinden.

[01:02:22]

En dat vind ik in onzin natuurlijk. Alles zit in de korte termijn. Het zit niet in je genen. Het is veel beloning in het nu om winst te maken.

[01:02:29]

Ik vind het zo ongelooflijk dat zo'n kabinet zo'n RIVM en zo'n Outbreak Management Team. Ja, dat is al dat. Het was nu ook en dan nu de tweede golf. Nou goed, we wisten al weken of maanden echt op moment het eerst was afgelopen. Wist je al die tweede golf gaat heeft iedereen gezegd. En dat is het doel. Dat virus is niet weg, dus je snapt dat het op een gegeven moment weer oplaaien.

[01:02:48]

En is het nou ineens? Nou wordt er over Tweede Golfo en wordt er heel veel paniek ineens vergaderd. O God, wat moeten we nu doen? Ja euh. Ja ik maak me. Zet heel kwaad af hoe er met de theaters wordt omgegaan. Volstrekt verschrikkelijk. Warrig beleid opgevoerd en ik voor ja, maar dit hadden we.

[01:03:03]

Die hebben jullie maanden over kunnen vergaderen, ook bij ons. Al meteen breekt die weer uit. Wat gaan we exact doen? Ze is precies dat.

[01:03:10]

Maar dat dat is dat die lij discounter na dit alles in het nu is van heel veel waarde. We zijn nu ook.

[01:03:15]

We hebben nu veel te veel mensen bij de GGD's werken in juni, want er is helemaal geen korona. Worden ze gewoon zoveel man naar huis gestuurd.

[01:03:21]

Dat kost heel veel geld in het nu.

[01:03:23]

Terwijl als je echt denkt over de toekomst wat minder van minderwaarde moeten een leger maar een leger werklozen mensen hebben. Maar ja, we hebben betalen ze maar door. Hebben ze straks klaarstaan? Ja, dat gaat als er heel veel geld oplevert.

[01:03:34]

We gaan nu aan die sneltest te werk, want als straks de cultuur weer weggaat, die grens het niet één en ander valt om. Dan doe je gewoon de sneltest. Dan mag je binnen en dan gaat gewoon theater gewoon door. We gaan wel kapjes noemen, doet hij de wereld, ook al werkt het niet zo goed. Maar het werd wel een beetje. Dus we gaan al die dingen op en we hebben gewoon een plan op moment dat er dat is en zoveel op.

[01:03:52]

Maar hoe kan het wanden om?

[01:03:54]

Dat is allemaal gestudeerde intelligente mensen. Die hebben een carriere. Ze zijn volwassen.

[01:03:59]

Dat komt omdat alles in het nu belangrijker is. Dat snap ik maar mag. Maar de tabaksindustrie snapt het dus wel.

[01:04:06]

Of de de g. Het grootkapitaal snapt het wel.

[01:04:09]

Die snapt het wel, maar die hebben ook veel geld, ook voor de lange termijn. En die weten dat ze nu niet inzetten dat ze dan straks een probleem hebben.

[01:04:16]

Volgens de overheid denk alleen maar in het nu.

[01:04:18]

Wat kost het me nu? En ze zien veel minder goed de lange termijn dus kunnen leren van de multinationals.

[01:04:24]

Ik snap het niet. Ja, ik snap het dus heel goed omdat hij wat je zegt. Ik ben daar altijd mee bezig met die Consequence analyse.

[01:04:31]

Daarom je moet altijd anders kijken als we dit nu doen. Wat betekent dat voor? En dat geldt voor die korona. Extreem natuurlijk. En je kan.

[01:04:39]

Natuurlijk kan je in een kroeg om 3 uur s nachts niet vergelijken met een carré of met nee met een klein naar theater gaan.

[01:04:46]

Maar daar hoor je gewoon als een soort militair en militair regime. Handhaven ze daar.

[01:04:50]

Ja, ik weet het wel. Je wordt de hele tijd geen seconde napraten en mag geen seconde napraten voor je wordt naar je stoel gedirigeerd door onmogelijk allemaal hele strenge vrijwilligers te groeien. Super veilig en zo.

[01:05:00]

Maar dat het geen onderscheid is gemaakt, dat vind ik. Maar daar is gewoon geen goed plan in juni gemaakt. En je moet het.

[01:05:07]

Je moet het als consequentie analyse hebben, de lezers niet reageert aanwezig. Nee, dat is dat is. En ga jij nog wel eens tegen je eigen consequentie analyse in het slotvraag, want dan doe je nog wel eens dingen waarvan je eigenlijk weet van natuurlijk de consequentie als deze zegt eigenlijk dat ik dit nu niet moet zeker.

[01:05:23]

Zeker is het geheim wat dat inhoudt.

[01:05:26]

Euh ja, glas wijn drinken maar vind ik saai. Vind ik saai bijvoorbeeld. Nou ja, had ik nee. Goed, het is wat ik je zei, het lijkt me. Het lijkt me heel erg leuk om om een kroeg te hebben. Ja ja dat.

[01:05:43]

Want we zitten hier dus in een ruimte vol. Want wat is het voor ruim? Want dan zitten we aan een lange tafel en er staat een bar. En verder t is t is overduin geen keuken. Het is ook niet echt een eetkamer zeg. Wat is het? Dit is mijn. Dit is mijn bar en zeg is dat een grapje? Nee, dit is echt jouw Barney zijn nog naar de enige andere persoon die dat heeft die ik ken is André van Duin.

[01:06:01]

Als je die gaat intervieuw word je ook in zijn persoonlijke bruine kroeg ontvangen. Was een man Martin zaliger dan als voor een kopje koffie voor je maakt met zo'n kuipje melk erbij.

[01:06:11]

Maar dit is jouw eigen bar. Ja nee, maar of dat nou een of de consequentie analyse dat jij elke vorm van van veel uitgaan, weinig slapen.

[01:06:22]

Maar goed, het is allemaal korona tijd. Het is alsof het gewoon niet bestaan heeft.

[01:06:25]

Maar ik denk dat je consequente analyse als je laat naar bed gaat en wel drinkt en dat jij dat is dat je overdag minder scherp en dat je denkt als je ouder wordt moet je altijd mee oppassen natuurlijk.

[01:06:35]

Maar je hebt wel eens avonden gehad waar je daar, maar waar je je consequence analyse maar even opzij hebt gezet toch nog eens hebt genomen. Ja, je kan niet altijd op scherp staan natuurlijk, maar dat zijn dan weer de laatste woorden. Ja Wanda. Ik wens je heel veel succes bij het vernietigen van de tabaksindustrie. Dank je wel ken je eigen mensen zien of zo'n roker zijn of niet als Jeffs.

[01:07:00]

We konden ze. We kunnen ze uit de spreekkamer halen.

[01:07:02]

Dat de mensen die heel veel roken. Ja, heel veel. Dan zie je gewoon in een zwart geel wit grijze waas en rimpels.

[01:07:08]

Vijf keer zo versnel. Rimpels verslijt gewoon snel. Je kan het. Je kan het natuurlijk lang niet iedereen zijn, je ruikt het wel altijd. Maar toen ik rookte zelf, rook ik het bij mezelf niet. Dus je ruikt het zelf niet.

[01:07:17]

Nee, dat is het schadelijke. Ja, ook Wanda. Heel erg bedankt en succes. Met alles dank en een prettige stopt al hoor. Ja, dank je wel. Je hebt het woord stop tober bedacht. Weet je het ook?

[01:07:27]

Het is niet van niets dat Nederland wat komt uit Engeland. Na hun DUXZ kunnen we de verantwoordelijken ook niet. Doe mee!

[01:07:33]

Doe mee met Stop de komeet. Het stopte al waardoor er toch maar een maand is oktober. Maar ik stop tober. Klopt, het klopt op geen enkele manier.

[01:07:42]

Het idee is dat het. Dat het je had net zo goed een andere maand kunnen doen. Maar het idee is dat je gewoon 28 dagen maar hoeft te stoppen zodat mensen gemakkelijker mensen verleidt. Ik stel voor een maandje.

[01:07:52]

Ik snap het, maar ik ben deze taal gevoelig, dus ik vind het woord stop. Tauber vind ik gewoon lelijk.

[01:07:57]

Wat dacht je met Stop Bril en stap rail? Stop Rail op rail? Ik vind het goed, beter, verschrikkelijk. Maar in ieder geval stop, stop, stop maar met haar mee wil stoppen. Dankjewel Wanja.

[01:08:12]

Dit was met Groenteman in het nieuwe Normaal. Met Wanda de Kanter. Mijn naam is Gijs Groenteman. Ik maakte deze polka's samen met Daan Hofstee, abonneert zich deze Postcards op alle mogelijke manieren. Geef ons lekker veel sterretjes, stuur ons een e-mail, podcasts, het Volkskrant.nl en volgers op Instagram.

[01:08:28]

Eet met groenteman. Ik lees de Volkskrant omdat kennis van zaken hebben mij geruststelt en ik mij daardoor sterker in mijn schoenen voorstel. Eigenlijk zou iedereen de Volkskrant moeten lezen. Gun jezelf ook de Volkskrant. Ga meteen naar Volkskrant.nl, Slash nu en leest de krant tot wel acht weken voor.

[01:08:58]

Maar vier euro stopt vanzelf. Volgens de actie voorwaarden.